Page 1

Gemeentelijk informatieblad

juli-augustus 2013

Met veel zin

de zomer in Coverbeeld: Š Marc De Roeck

Tango op het plein

Zomervertellingen

Rock@Edegem

nr. 328


2 Voorwoord & inhoudstafel

In zomerse sferen Inhoudstafel

Edegem bruist het hele jaar door, maar in de zomer doen we daar graag nog een schepje bovenop. Geniet niet alleen van een extra bolletje ijs, maar ook van alle activiteiten die onze verenigingen in juli en augustus op poten zetten. Wees gerust: verveling maakt deze zomer geen kans! Voor onze kleinste inwonertjes staan onder andere Grabbelpas en SPED! weer klaar. Zelf kijk ik vooral uit naar Rock@Edegem, de tangoinitiatie en het WereldDANSfestival. Kom kijken en snuif de zomerse sfeer op.

De hele zomer lang.........BIB: zoek de schat van Vlieg & blind date���3 Grabbelpas & Swap���������������������������������������������4 Vakantiespeelplein Hulgenrode�����������������������5 Speelstraten & Olympische straten���������������6 Zomer in Den Appel���������������������������������������������7 Vrijdag 28 juni...................Huis Hellemans�����������������������������������������������������8 Zaterdag 29 juni................Café Flamand����������������������������������������������������������9 Zondag 30 juni..................Rock@Edegem���������������������������������������������������� 10 Maandag 1 juli...................SPED! Op safari������������������������������������������������� 13 Zaterdag 6 juli....................Zomervertelling��������������������������������������������������� 14 Zondag 7 juli.......................Nosissa picknick������������������������������������������������� 15 Meest verdienstelijke vereniging����������������� 16 Donderdag 11 juli.............Feest van de Vlaamse gemeenschap�������� 17 Vrijdag 19 juli.....................Fiesta de la Pasión�������������������������������������������� 18 Zondag 21 juli....................Te Deum���������������������������������������������������������������� 19 Dinsdag 30 juli...................Rondleiding Urania��������������������������������������������20 Maandag 5 augustus......SPED! Reis door de tijd & HEKLA��������������21 Woensdag 7 augustus....WereldDANSfestivalEDEGEM����������������������22 De hele zomer lang.........Plattegrond van Edegem���������������������������������24 Zomerbar Bar-ON�����������������������������������������������26 Zaterdag 10 augustus.....Huis Hellemans��������������������������������������������������28 Maandag 19 augustus....Sport & spel���������������������������������������������������������29 Zaterdag 24 augustus.....Zomervertelling & OLVE Flanders Cup������30 Dinsdag 27 augustus......Samenaankoop groene energie�������������������31 Zaterdag 31 augustus.....Jaarmarktfeesten�����������������������������������������������32 Zondag 8 september......Open monumentendag�����������������������������������33 De hele zomer lang.........OCMW zoekt vrijwilligers�������������������������������34 Word leid(st)er!���������������������������������������������������35 Terug naar school............Overzicht Edegemse scholen������������������������36 De hele zomer lang.........Activiteitenkalender�������������������������������������������44 Fotowedstrijd.....................Herken je gemeente en win!������������������������48

Maak er een leuke zomer van!

Koen Metsu burgemeester

Sluitingsdagen gemeentediensten Tijdens juli en augustus zijn alle gemeentediensten gesloten op de feestdagen 11 juli en 15 augustus. Op vrijdag 12 juli en vrijdag 16 augustus zijn de diensten terug geopend.


Bib 3

Zoek de schat van Vlieg

Deze zomer werkt Vlieg samen met kunstenaar Koen Van Mechelen. Hij kruist al jaren kippen van over de hele wereld. Dat doet hij omdat hij een wereldkip wil maken, een ‘Cosmopolitan Chicken’. Door in de bibliotheek op zoek te gaan naar de schat kun jij helpen met de geboorte van de kip. Het kunstwerk van Koen Van Mechelen bestaat uit 50 000 eieren die onder warme rode broedlampen liggen en is te bewonderen in de Kruidtuin in Leuven. Slechts één ei is bevrucht. Daaruit zal de nieuwe kip worden geboren. Tenminste als jij de schat van Vlieg kan vinden. Dat doe je aan de hand van vragen en opdrachten over kunst. Als je die juist oplost, kun je de schatkist vinden. In de kist zit een kippenring waarop een unieke code staat die verwijst naar één bepaald ei in het reuzengrote kunstwerk. Door de code in te geven op www.UITmetVlieg.be kan de wereldkip worden geboren. Diegene die de code vindt, wint bovendien een prachtige prijs. Ben jij tussen 6 en 12 jaar? Kom dan vliegensvlug naar de bibliotheek in de Hovestraat en vraag je invulformulier aan de balie. Wanneer? Vanaf zaterdag 29 juni tot 31 augustus Meer informatie? www.cultuurnet.be/schatten-van-vlieg

Daten met een boek Heb je zin in een onverwachte ontmoeting? Zie je een afspraakje met een onbekende wel zitten? Dan kun je een hele zomer lang in de bib terecht voor ‘blind date boeken’. De boeken zijn verpakt als geschenk en hebben enkel een genreaanduiding (detective, reisverhaal, …) of een trefwoord dat het boek kort omschrijft. Je weet dus op voorhand niet welk boek je zal lezen.

Net zoals bij een echte blind date kan de kennismaking meevallen of tegenvallen. Je kunt uiteraard altijd een nieuwe date regelen met een boek via de bib.

Meer weten? Bibliotheek, Hovestraat, tel. 03 289 23 50 of e-mail: bibliotheek@edegem.be


4 Grabbelpas & Swap

Volle gas met de Grabbelpas!

Een waanzinnige zomer met Swap

Ben je tussen 4 en 12 jaar en heb je zin in een fantastische zomer? Koop dan snel een Grabbelpas en geniet van twee volle maanden fantastische activiteiten. Een dagje meehelpen op de kinderboerderij? Lekkere koekjes bakken in een grotere bakkerij? Gezonde creaties maken met fruit en groenten? Filmarcheoloog worden? Het zijn maar enkele van de meer dan 100 activiteiten.

Te oud voor de Grabbelpas? Kies dan voor het grotere broertje Swap. Dit tienervakantieprogramma voor 12- tot 15-jarigen zit boordevol blitse activiteiten zoals lasergames, dans- en kookworkshops, graffiti, kajakken en een bezoek aan een attractiepark.

Wat kost dat? Een Grabbel- en Swappas heb je voor slechts 3 euro. Je kunt ook meedoen zonder pasje, maar dan betaal je een hogere deelnameprijs. Edegemnaren krijgen met het pasje nog andere voordelen: • een gratis speeldag bij SPED!; • een bon om gratis één dvd te ontlenen in de bib in de Hovestraat; • een Grabbelpasfolder met tal van interessante kortingen en ideeën voor uitstapjes met het hele gezin. Een pasje koop je bij de jeugddienst of aan het onthaal van het gemeentehuis.

TIP Haal je programmaboekje bij de jeugddienst, in het gemeentehuis of in de bibliotheek. Je kunt het ook online bekijken op www.vrijetijd.edegem.be.

Meer weten? Bel naar de jeugddienst op het nummer 03 289 26 50 of mail naar grabbelpas@edegem.be of swap@edegem.be.

© Koen Bauters

Waar kan ik me inschrijven? Telefonisch, via e-mail of ter plaatse bij de jeugddienst van de gemeente die de activiteit organiseert. In Edegem kun je ook inschrijven aan het onthaal in het gemeentehuis.

Maak je klaar voor ‘Grabbelpas 2.0’ Ter ere van 20 jaar grabbelpas is er op zaterdag 5 oktober een groot familiefeest. Van 11 tot 16 uur kun je terecht in Fort 4 in Mortsel voor workshops en randanimatie. Vanaf 19 uur is er in Hangar 27 in Edegem een spetterend Grabbelpasbal met optredens van onder meer Brahim. Hou deze dag dus zeker vrij in je agenda!


Speelplein Hulgenrode 5

Vakantiespeelplein Hulgenrode: samen op avontuur Plantrekkers tussen 3 en 14 jaar oud die geen uitdaging uit de weg gaan, worden deze zomer verwacht op het vakantiespeelplein Hulgenrode. Een bos, een waterspeelplaats, verschillende kunstateliers, naar hartenlust sporten, een bezoek aan de kinderboerderij, ‌ Het staat allemaal op het programma deze zomer. Wanneer? Van 1 juli tot en met 30 augustus (behalve op 15 augustus) van 8.30 tot 17 uur.

Openspeelpleindag! Kom op zaterdag 30 juni van 14 tot 17 uur gratis een kijkje nemen op het speelplein en geniet van een boel randanimatie!

Er is telkens voor- en naopvang op het speelplein zelf (behalve op 11 juli en 15 augustus) van 7.30 tot 18 uur (0,75 euro per begonnen half uur per kind). Waar? ‘t Serclaesdreef 34 (zijweg Herentalsebaan) in Wommelgem. De speelpleinbus zet je af aan het terrein. Om mee te rijden, moet je minstens zes jaar zijn tenzij je oudere broer of zus van minstens negen jaar ook meegaat of je gebruikmaakt van de voor- en naopvang door IBO De Speelclub. De lijst met opstapplaatsen krijg je mee bij aankoop van je tickets. Prijs? 9,5 euro per persoon, inclusief warme maaltijd, vieruurtje en busvervoer. Je moet ook een verplichte verzekering afsluiten van 8 euro. Deze verzekering is geldig tot het begin van de zomervakantie in 2014. Tickets? Koop je tickets op voorhand vanaf 17 juni tot het einde van de zomervakantie in het gemeentehuis of bij de jeugddienst. Meer info krijg je via tel. 03 289 26 50 of jeugd@edegem.be.

Meer weten? Koraal Speelpleinen, Otto Veniusstraat 20, 2000 Antwerpen, tel. 03 232 97 72, e-mail: info@koraal.be of kijk op www.koraal.be.


6 Speelstraten

Kinderen baas in eigen straat

De speelstraat!

Tijdens juli en augustus kunnen kinderen genieten van hun welverdiende zomervakantie en samen buiten ravotten in het zonnetje. De gemeente maakt speciaal voor deze speelvogels enkele straten volledig autovrij, zodat ze er veilig kunnen rondhollen. Enkel motorvoertuigen van bewoners en fietsers mogen stapvoets de straat betreden. Je kunt er nog steeds vrij parkeren. Doe je dit voor 8 uur ’s ochtends, dan sta je een hele dag reglementair. Waar en wanneer? Elke speelstraat start om 13 uur en eindigt om 21 uur, tenzij anders vermeld. •

Adrien de Gerlachestraat, tussen de huisnummers 1 en 43 van 9 tot en met 25 augustus Andreas Vesaliuslaan, tussen de huisnummers 24 en 28 van 28 juni tot en met 11 juli van 9 tot en met 25 augustus Boerenlegerstraat, tussen de huisnummers 72 en 99 van 9 tot en met 25 augustus De Pelgrim, tussen de huisnummers 30 en 46 van 26 juli tot en met 25 augustus Graaf de Fienneslaan, tussen de huisnummers 6 en 52 van 26 juli tot en met 25 augustus Henri Dunantstraat, tussen de huisnummers 30 en 50 van 9 tot en met 25 augustus Jan Ockeghemstraat, tussen de huisnummers 2 en 12 van 12 tot en met 25 juli (tot 19 uur) Koning Albertlei, tussen de huisnummers 1 en 25 van 9 tot en met 25 augustus Leo Baekelandstraat, tussen de huisnummers 52 en 64 van 26 juli tot en met 25 augustus

Ter Voortlaan, tussen de huisnummers 1 en 23 van 28 juni tot en met 11 juli van 9 tot en met 25 augustus • Volhardingsstraat, tussen de huisnummers 47 en 60 van 28 juni tot en met 11 juli •

Olympische

straten

Ook dit jaar kunnen speelstraten voor enkele dagen Olympische straten worden. De gemeente versiert je straat dan met spandoeken en vlaggen en zorgt voor gratis sportmateriaal. Begin maar al te trainen voor dat nieuwe wereldrecord! Van 7 tot 9 augustus: Ter Voortlaan • Van 12 tot 13 augustus: Graaf de Fienneslaan • Van 14 tot 16 augustus: Henri Dunantstraat • Van 21 tot 23 augustus: Adrien de Gerlachestraat • Van 24 tot 25 augustus: Koning Alberlei • Van 26 tot 28 augustus: Boerenlegerstraat •


Den Appel 7

In Den Appel schijnt de zon elke dag! Er staan deze zomer heel wat leuke activiteiten op de kalender van Den Appel. Schrijf je voor elke activiteit zeker twee weekdagen op voorhand in! Nieuw

Yogalessen Ga bewuster om met jezelf en het leven Wanneer? Woensdag 10 en 24 juli - 7 en 21 augustus - telkens van 15 tot 16 uur. Prijs? 3 euro. Breng je eigen yogamatje mee.

Internetcafé Raad bij elk computerprobleem Wanneer? Elke maandag in juli en augustus van 10 tot 12 uur Prijs? Gratis

Ook in juli en augustus •

• •

Tai Chi: dinsdag 16, 23 en 30 juli en 6 en 13 augustus van 14.30 tot 15.30 uur, prijs: 3 euro Breicafé: elke vrijdag van 14 tot 16 uur Filmvoorstelling: Groenten uit Balen: 17 juli en Schellebelle 1919: 14 augustus telkens om 14 uur, prijs:1 euro

Mis dit niet! Seniorenfeest op dinsdag 8 oktober in sporthal Den Willecom van 14.30 tot 17 uur.

© Walter Bauwens

Bloemschikken Je eigen bloemstukje op tafel Wanneer? Maandag 15 juli en 26 augustus van 13.30 tot 16.30 uur Prijs? 10 euro per workshop (inclusief materiaal). Breng zelf een (snoei)schaar en een mesje mee.

Aan tafel Elke weekdag kun je om 12.15 uur in restaurant Den Appel smullen van een warme maaltijd (soep, hoofdgerecht, dessert en water). Een maaltijd kost 7 euro. Hiervoor kun je elke weekdag van 11.30 tot 16.30 uur maaltijdbonnetjes kopen. Begint je maag al te knorren? Bekijk alvast de menukaart op www.ocmwedegem.be, in Den Appel of in de folderstand van het gemeentehuis. Reserveer je maaltijd ten laatste woensdag om 12 uur voor de volgende week via e-mail, telefoon of gewoon aan het onthaal.

TIP Kijk voor meer activiteiten in Den Appel op pagina 44 in de activiteitenkalender via www.ocmwedegem.be of in Den Appel.

Meer weten? Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, tel. 03 450 84 00, dienstencentrum@ocmwedegem.be

OPROEP Dienstencentrum Den Appel is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om activiteiten en workshops te organiseren. Laat er geen gras over groeien en laat van je horen: Karo Bal of Kirsten Van Eyck, dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 20.


8 Huis Hellemans

VRIJDAG

28 JUNI

28 T.E.M. 30 juni 2013:

Suzanne Mens-De Clerck en Mieke De Block

kantwerk en wandtapijten

‘Kant en textiel’ Van kant tot kunst. Suzanne MensDe Clerck doet het. Haar kleurrijke kanten kunstwerkjes zijn eind juni te bewonderen in Huis Hellemans. Suzanne Mens-De Clerck studeerde voor kantinstructrice aan het Kantcentrum in Brugge. Zij past oude kanttechnieken toe op eigentijdse kunstwerken. Esthetiek staat daarbij voorop, zoals dat ook eeuwen geleden het geval was. Naast haar kantwerk kun je ook enkele wandtapijten van Mieke De Block bewonderen. Openingsuren: vrijdag en zaterdag van 14 tot 17 uur, zondag van 10 tot 12 en 14 tot 17 uur. Dit is een gastproject buiten de kalender van vzw tentoonstellingshuis Hellemans.

Meer weten? Cultuurdienst, gemeentehuis, Gemeenteplein 1, Edegem, tel. 03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be

Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 te Edegem. Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.


ZATERDAG

Café Flamand 9

29 JUNI

Dansen en zingen met Café Flamand Op zaterdag 29 juni zingen we onze kelen schor op het Gemeenteplein. Peter Van de Veire en Miguel Wiels maken er met hun Café Flamand weer een groot feest van met uitsluitend Vlaamse Klassiekers. Peter en Miguel brengen nog drie verrassingsgasten mee. Wie dat zijn weet je nooit op voorhand. Het worden in elk geval drie kleppers uit deze lijst: Kris Wauters, Niels Destadsbader, Paul Michiels, Free Souffriau, Gunther Neefs, Tom Dice, Belle Perez, Jelle Cleymans, Jonas Van Geel, Clara Cleymans en nog enkele nieuwe topgasten. Het wervelende demoteam van Fitopia warmt je vanaf 20 uur op. Om 20.30 uur stipt start het grootste zangfeest van Vlaanderen. Wees op tijd en breng al je buren mee! Wanneer? Zaterdag 29 juni vanaf 20 uur Waar? Gemeenteplein

Meer weten? Cel evenementen, tel. 03 289 26 50 of e-mail: evenementen@edegem.be


10 Rock@Edegem

Rock@Edegem De ploeg achter Rock@Edegem staat weer te popelen om het startschot te geven voor een nieuwe editie. Op 30 juni is het zover. Dan kun je op de vibes van zes schitterende bands volop genieten van de festivalsfeer op het Gemeenteplein.

Op de affiche:

Cat Claw Jana Poppelaars (zang, gitaar, loops) en Jasper Verleyen (drum, zang) wisten de voltallige jury van Rock@Edegem Indoor te overtuigen. Bereid je voor op een smaakvolle mix van psychedelica, blues, stoner en classic rock.

Wahwahsda Wahwahsda brengt je een dosis zwoele, exotische muziek. Het recept van Wally en MC Sput? Reggae in combinatie met Nederlandstalige rap. Een aanstekelijk experiment dat iedereen aan het dansen krijgt.

Sir Yes Sir Deze uitmuntende band rond muzikaal talent Tijs Delbeke wordt dĂŠ nieuwe Belgische revelatie genoemd. Sir Yes Sir is rock die alle kanten opgaat, maar steeds gevoelig en melodisch is. De single longing=good taste hoorde je vast al eens op de radio


ZONDAG

Rock@Edegem 11

30 JUNI

Op de affiche:

The Rhythm Junks Deze band rond de oppersympathieke en charismatische Steven De Bruyn gaat al een tijdje mee in de muziekwereld. Verwacht je aan een opzwepende en aanstekelijke muzikale rit door blues-, rock- en popland. Join the bus!

Meuris Stijn Meuris, de sympathieke Limburger die je kent van Noordkaap en Monza, heeft met zijn groep Meuris een nieuw album uit. Mirage wordt omschreven als een topplaat met klanken uit de eighties, overgoten met de typische Meurisstijl. Nederlandstalige rock van topkwaliteit!

Soul Brothers Deze live partyband speelt alle populaire dance-hits, en dat mag je letterlijk nemen. Salsa, RnB, disco, schlager en drum and bass, geen enkel genre wordt overgeslagen. De lead-vocals van Charel Van Dombrug, Vincent Goeminne en Wim Soutaer worden bijgestaan door drie steengoede muzikanten. Sfeer gegarandeerd!


VRIJDAG

12 Rock@Edegem

28 JUNI

Duurzaam festival Rock@Edegem is voor iedereen. Daarom zorgt de gemeente opnieuw voor voorbehouden parkeerplaatsen, een aangepast toilet en een rolstoelpodium voor rolstoelgebruikers. Het Rode Kruis verzorgt ADL-assistentie. Heb je hulp nodig? Bevestig dan even je komst. Om te voorkomen dat er glas op het terrein komt, schenken we dit jaar opnieuw bier in herbruikbare bekers.

Dopjes sparen voor geleidehonden De opleiding van een blindengeleidehond kost algauw 15 000 euro. Om dit te bekostigen, verzamelt het Belgisch Centrum voor Geleidehonden plastic dopjes van drankflessen. De dopjes worden verkocht aan een onderneming die ze recycleert tot duurzame paletten. Door dopjes in te zamelen tijdens het festival steunt Rock@Edegem het Belgisch Centrum voor Geleidehonden op milieuvriendelijke wijze.

Meer weten over de dopjesactie?

Rock mee! Enthousiast om te komen kijken en nog enthousiaster om een handje toe te steken? Schrijf je in op www.rockedegem.be. Ervaring heb je niet nodig, goesting wel.

Promoot Rock@Edegem Een festival is pas echt een feest als al je vrienden van de partij zijn. Nodig dus snel iedereen uit. Met de afiiches en programmafolders die je kunt ophalen bij de jeugddienst (Drie Eikenstraat 16) zijn ze zo overtuigd. Deel het evenement ook op Facebook en volg Rock@Edegem op Twitter. Zo ben je altijd mee.

Surf naar www.dopjesactie.be.

Toiletten

Nooduitgang en speciale ingang

Podium

Ingang Drank Nooduitgang

Eten

Animatie

Nooduitgang


MAANDAG

SPED! 13

1

JULI

Een vakantie vol plezier bij SPED! SPED! is de speelpleinwerking van Edegem. Samen met je leeftijdsgenoten beleef je er een knotsgekke zomer, waarin je naar hartenlust kunt spelen, knutselen, tochten maken, ravotten, enzovoort. Elke week staat er een thema centraal. Juli: SPED! op safari Elke dag staan we oog in oog met een wild dier. Wie is er bang van een krokodil? Wanneer? Van maandag 1 tot vrijdag 12 juli (opgelet: niet op donderdag 11 juli) van 9 tot 16 uur. Waar? Hangar 27, Parklaan 161 (ingang langs de achterzijde). Voor wie? Voor alle kinderen van de lagere school. Speciaal voor 12- tot 15-jarigen is er een aparte tienerwerking. Prijs? 2,5 euro per dag per kind (vieruurtje en verzekering inbegrepen). Meebrengen? Een lunchpakket en voldoende drankjes. Inschrijven? Op het speelplein zelf vanaf 8.45 uur. Er is altijd plaats! Voor- en naopvang? Neem hiervoor tijdig contact op met de kinderopvangdienst op het nummer 03 289 21 10.

Meer weten? Jeugddienst, Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, Edegem, tel. 03 289 26 50, e-mail: jeugd@edegem.be. Openingsuren: maandag van 16 tot 19 uur (niet in juli en augustus), dinsdag van 10 tot 12 uur, woensdag van 14 tot 16 uur of op afspraak.

Goed om weten Enkel kinderen die het eerste leerjaar achter de rug hebben, worden toegelaten. Kleuters kunnen terecht bij de Speelclub, een initiatief van de buitenschoolse opvang georganiseerd door de gemeentelijke kinderopvangdienst, tel. 03 289 21 10. Schrijf je hiervoor op voorhand in.


ZATERDAG

14 Zomervertelling

6

JULI

De legende van Guldentop De Historische Gidsen Edegem houden onze legenden levend. Tijdens de zomervertelling op 6 juli kunnen we met z’n allen genieten van de legende van Guldentop die rondspookt op het domein Mussenburg.

Zal Guldentop zijn verborgen schat ooit terugvinden?

Kom mee genieten van dit waardevolle verhaal uit de schatkamer van onze Edegemse voorouders, verteld door de Historische Gidsen. Zomervertelling Historische Gidsen Edegem Wanneer? Zaterdag 6 juli om 20 uur. De vertelling duurt ongeveer een uur. Waar? Kasteeldomein Hof Ter Linden Prijs? Gratis, reserveren hoeft niet.

© Marc De Roeck

In 1935 publiceerde Marie Gevers het verhaal Guldentop. Het verhaal gaat over Cornelius Guldentop, een ‘brigand’ oftewel een Vlaamse opstandeling die in de Boerenkrijg aan het einde van de achttiende eeuw tegen de Franse bezetter streed. Sinds zijn onthoofding op de Grote Markt van Antwerpen op 30 oktober 1799 doolt zijn geest rond in de omgeving van het kasteel Mussenburg. Hier werd hij in 1799 aangehouden na een schot in zijn been. De bezittingen die hij gestolen had, had hij verborgen op het domein Mussenburg, waar hij nu nog steeds op zoek is naar zijn verborgen schat.


ZONDAG

Nosissa picknick 15

7

JULI

Picknicken voor het goede doel? Dat smaakt dubbel zo goed!

Gezellig picknicken in het park De Edegemse vzw Nosissa steunt al zes jaar Yenege Tesfa, een lokale organisatie uit Ethiopië die straatkinderen opvangt. Naar goede gewoonte organiseert ze dit jaar opnieuw een familiepicknick ten voordele van Yenege Tesfa in Fort 5. In Gondar, de derde grootste stad in Ethiopië, leven naar schatting 2 500 kinderen op straat. Yenege Tesfa vangt hen op in vier shelters waarin telkens zestien kinderen een thuis vinden. Ze krijgen er een veilige en hygiënische plek om te wonen, medische zorgen, onderwijs en begeleiding door een Big Brother en Sister. Samen vormen ze er als het ware hun eigen gezin. Een van de shelters is nu bouwvallig verklaard, waardoor Yenege Tesfa een nieuw onderkomen moet gaan huren. Vzw Nosissa heeft het engagement op zich genomen om de huur voor een lange periode te

financieren. Daarom organiseert de vzw jaarlijks samen met de steun van de gemeente Edegem een familiepicknick. Heb je zin in een gezellige picknick waarbij je ook nog eens het goede doel steunt? Kom dan op zondag 7 juli naar Fort 5 en laat het je smaken! Wanneer? Zondag 7 juli van 11 tot 17 uur Waar? Hangar 44 in Fort 5 Prijs? 9 euro per volwassene, 5 euro per kind Inschrijven? Voor 4 juli op tel. 03 440 49 56 of via e-mail: nosissa@hotmail.com

Meer weten? nosissa.skynetblogs.be


ZONDAG

16 Feest Vlaamse gemeenschap

7

JULI

Van harte welkom op het

Feest van de Vlaamse Gemeenschap Jong en oud, wees gewaarschuwd! Het Feest van de Vlaamse Gemeenschap zal dit jaar weer knallen. Schraap dus je keel, poets je dansschoenen op en kom samen met heel Edegem genieten van plezier en vertier. Meest verdienstelijke vereniging Welke Edegemse vereniging heeft het voorbije jaar op een of andere manier een extra dimensie aan de gemeenschap gegeven? Wat is de meest verdienstelijke vereniging? Op zondag 7 juli kennen we in deze categorie de opvolger van ‘De Vrijwilligersgroep van het OCMW Rusten Verzorgingstehuis Immaculata’. De vereniging of organisatie mag dan een cheque van maar liefst 1 500 euro in ontvangst nemen op de tonen van Esmé Bos en Bart Voet. Bart Voet is zanger en muzikant bij Duveltjeskermis, Tres Tigres Tristes en El Tattoo del Tigre. Verder is hij onder de naam Voet een eigenzinnig en uniek eenmansorkest. Esmé Bos werkte in het verleden al geregeld samen met Bart Voet. Met Tu Y Yo zijn ze terug waar het voor hen begon, een muziekprogramma met z’n twee. Samen brengen ze met elektro-akoestische instrumenten liedjes over gemis, schoonheid, regen, liefde en troost.

Esmé Bos en Bart Voet: magie op het podium

Uitreiking Prijs voor Verdienste Waar? Sint-Antoniuskerk, Drie Eikenstraat, Edegem Wanneer? Zondag 7 juli om 11 uur Prijs? Gratis, reserveren hoeft niet.


DONDERDAG

11

Feest Vlaamse gemeenschap 17

JULI

Nekkafinalisten: Pickin’daddy en Senne Guns Op donderdag 11 juli is het gezelligheid troef op het binnenfort van Fort 5. Het feest wordt geopend met muziek van Pickin’daddy, het alter ego van Paul Vandenbussche. Hij brengt country/blues/folk/grass in het Antwerps. Hij werd derde tijdens de finale van de Nekkawedstrijd 2011 en werd aansluitend geselecteerd voor het vervolgtraject ‘Nekka: De Kleine Avonden 2012’. Op 11 juli speelt Pickin’daddy een thuismatch. Hij woonde een kwarteeuw in Edegem en werkt er al even lang bij het gemeentebestuur. Na Pickin’daddy is het tijd voor Senne Guns, die op de tweede plaats eindigde in de Nekkafinale van 2009 als zanger, pianist, componist en tekstschrijver van Nederlandstalige nummers. Onder dezelfde naam toert hij nu met een band, die muziekaal ergens het midden vindt tussen Raymond van het Groenewoud en Ben Folds met hier en daar een vleugje Elbow, Bart Peeters of John Mayer.

Feest Vlaamse Gemeenschap Waar? Binnenfort in Fort 5, ingang Fort V-straat (bij slecht weer in Hangar 27 in de Parklaan) Wanneer? Donderdag 11 juli om 20 uur Prijs? Gratis, reserveren hoeft niet.


vrijdag

18 Tango op het plein

19 JULI

Tango op het Gemeenteplein

Fiesta de la Pasión

Trek je dansschoenen aan, want op vrijdag 19 juli wordt het terras van brasserie Cipriani voor de gelegenheid omgevormd tot een échte dansvloer. Een tangooptreden en dansdemonstraties maken het feest compleet. Laat je inwijden in de wondere wereld van de verleiding met een korte tango-initiatie. Wanneer? Vrijdag 19 juli 19:00: concert Tango Arrabal 19:30: initiatiecursus tango 20:30: demonstraties, tangobal met live muziek en dj-set Waar? Gemeentplein Prijs? Gratis concert, initiatiecursus: 5 euro.

Meer weten? Cultuurdienst, tel. 03 289 26 50 of e-mail: gemeentebestuur@edegem.be

De Antwerpse band Tango Arrabal speelt Argentijnse volksmuziek voor tangodansers en liefhebbers van wereldmuziek. Hun repertoire bestaat uit gevoelige, romantische dansmuziek van Carlos Gardel, Osvaldo Fresedo, Edgardo Donato, Astor Piazzolla, Francisco Canaro en vele andere componisten. Ze brengen niet alleen de tango van de periode 1930 tot 1950 uit Argentinië. Ze spelen ook de Milonga, een fusie van de Cubaanse Habanera en Afrikaanse ritmes. Ten slotte hoor je in de tangowals de Europese invloed van de migranten die in Argentinië hun geluk gingen beproeven. De passie voor de muziek én hun eigen stijl brengen ze in een avondvullend programma met een aangepaste dj-set en dansdemonstraties. Bandoneon: Dominiek Vandenbergh Viool: Glenn Creten Contrabas: Erik Claes Gitaar: Billy Rymenans Zang: Patrick Geuens Zang: Miguel Torres-Marrero


ZONDAG

21

Te Deum 19

JULI

Te Deum Op zondag 21 juli, onze Nationale Feestdag, vindt traditioneel in Edegem het Te Deum plaats. We herdenken die dag de troonsbestijging van koning Leopold I, de stichter van het Belgische vorstenhuis. In 1831 legde hij de eed af en zwoer hij trouw aan de Belgische grondwet.

Afgevaardigden van de burgerlijke en militaire overheden wonen de plechtigheid in Edegem bij. Jij bent ook van harte welkom! Waar? Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek Wanneer? 21 juli, na de eucharistieviering van 10.30 uur


DINSDAG

20 Rondleiding Urania

30 JULI

Dichter bij de sterren Wie eens van dichterbij wil zien hoe de sterren staan, is op dinsdagavond 30 juli welkom bij Volkssterrenwacht Urania. Die geeft aan alle geïnteresseerde inwoners van Edegem een gratis rondleiding.

Op het programma: • • •

rondleiding door de volkssterrenwacht, film over de planeten, bezoek aan de mini-expo over meteorietstenen, bezoek aan de waarnemingstoren.

Bij helder weer krijg je ook de kans om door de computergestuurde sterrenkijker te kijken. Het hele programma duurt ongeveer twee uur.

Wanneer? Dinsdag 30 juli om 20 uur Waar? Volkssterrenwacht Urania, Jozef Mattheessensstraat 60, 2540 Hove Interesse? Mail naar info@urania.be met vermelding van je naam en het aantal deelnemers!


MAANDAG

5

SPED! & HEKLA 21

AUGUSTUS

Snel uit je bed voor SPED! Ook in augustus is het dolle pret met SPED! Leef je helemaal uit tijdens deze goedgevulde dagen. Opnieuw werkt SPED! een hele week rond een spannend thema. Augustus: een reis door de tijd Elke dag stopt onze teletijdmachine in een andere tijd en ontmoeten we nieuwe figuren... •

Van maandag 5 tot vrijdag 16 augustus (opgelet: niet op donderdag 15 augustus) Lokaal van de 28ste Maria Regina (gidsen) op het Sterrenhof, Kontichstraat 92

Kijk voor alle praktische informatie op pagina 13!

Trek met een gerust hart

op vakantie

… en trommel de HEKLA-politie op om je woning tijdens jouw afwezigheid in de gaten te houden. Hun gratis afwezigheidstoezicht stuurt regelmatig patrouilles om verdachte zaken te controleren. Interesse? • Vul een aanvraagformulier in en geef het af in het wijkkantoor van je gemeente enkele dagen voor je vertrekt. • Het formulier vind je in je plaatselijk politiekantoor of via de website van de politie: www.hekla.be/zdiensten/afwezigheidstoezicht.

Meer weten? HEKLA, Prins Boudewijnlaan 43 a, tel. 03 444 00 00

7 tips voor je vertrekt 1. Doe al je vensters en deuren op slot. Een vliegenraam houdt enkel de muggen buiten. Vergeet de achterkant van je woning niet. 2. Voorkom gesloten gordijnen en volle brievenbussen. Schakel daarom buren, familie of vrienden in om je huis een bewoonde indruk te geven. 3. Laat geen gereedschap, zoals ladders, rondslingeren in de buurt van je woning. 4. Breng leveranciers op de hoogte van je afwezigheid. 5. Plaats waardevolle spullen en cash in een kluis bij de bank. 6. Vul op een registratiekaart het type en nummer in van de waardevolle voorwerpen in je woning. 7. Meld je afwezigheid liefst enkele dagen vóór je vertrek. Zo kan de politie al vanaf je eerste vakantiedag op controle komen.


22 wereldDANSfestivalEDEGEM

WOENSDAG

7

AUGUSTUS

wereldDANSfestivalEDEGEM

Internationaal talent danst erop los

Voor de 38ste keer is Edegem het podium voor meer dan 500 dansers, zangers en muzikanten uit de vier windstreken. Ze brengen je van 7 tot 15 augustus helemaal in vervoering met een wervelende mix van zang, dans, muziek en traditie. Negen dagen lang wordt sporthal Den Willecom omgetoverd tot een festivalhal. Gastgezinnen in en rond Edegem zetten hun huis open voor talent uit Ecuador, Kalmykia, MacedoniĂŤ en PolynesiĂŤ. Naast het traditionele programma

met een openingsvoorstelling op 8 augustus, lanceert het Edegems Volkskunstkomitee enkele nieuwigheden waar zeker ook jij je goesting in vindt!


WOENSDAG

7

wereldDANSfestivalEDEGEM 23

AUGUSTUS

Woensdag 7 augustus: • optreden in Immaculata om 14.30 uur en receptie in het gemeentehuis om 20 uur Donderdag 8 augustus: • gratis persvoorstelling om 16 uur en openingsvoorstelling om 20 uur, beiden in de festivalhal Vrijdag 9 augustus: galavoorstelling in Hotel Ter Elst. Start om 20 uur, reserveer zeker je plaats.

Zaterdag 10 augustus: • Festa Humana, gratis vanaf 21 uur in het festivaldorp naast de sporthal Zondag 11 augustus: • openluchtvoorstelling met wereldmarkt en kinderatelier in het festivaldorp. Start om 14.30 uur. Maandag 12 augustus: • seniorenvoorstelling om 14.30 uur in de festivalhal Dinsdag 13 en woensdag 14 augustus: • seniorenvoorstelling om 14.30 uur en avondvoorstelling om 20 uur Donderdag 15 augustus: • eucharistieviering in de Onze-Lieve-Vrouw-vanLourdesbasiliek aan de Hovestraat om 10 uur • optocht door de straten van Edegem vanaf 12 uur • workshop Afrikaanse dans om 13.15 uur • openluchtvoorstelling met wereldmarkt en kinderatelier en slotvoorstelling om 14.30 uur.

Wanneer? Van 7 tot 15 augustus Waar? Festivaldorp Den Willecom en Hotel Ter Elst in Edegem

Meer weten? Tel. 03 289 23 73, e-mail: info@wdfe.be of kijk op www.wdfe.be

Gezocht: gastgezinnen Voor onze dansers zijn we nog op zoek naar gastgezinnen die voor hen tijdens het festival enkele dagen een bed ter beschikking willen stellen. Zo haal je in één klap de wereld in je huiskamer. Wij garanderen je alvast een unieke levenservaring!

Meer weten? Tel. 03 457 04 10


24 Plan Edegem

De leukste zomerlocaties 1

Sint-Antoniuskerk - lees p.16, 26

2

Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek - lees p.19, 23

3

Hangar 27 - lees p.13

4

Zwaluwnest - lees p.4, 5, 13, 35

5

Fort 5 (binnenfort) - lees p.17

6

Hof ter Linden - lees p.14, 30, 33

7

Prins Boudewijnlaan - lees p.24

8

Hotel Ter Elst - lees p.22

9

WZC Immaculata/Dienstencentrum

7

3

Den Appel - p.7, 23, 31, 34 10

Gemeenteplein - lees p. 9, 10, 18, 31

11

Sporthal Den Willecom - lees p.22, 29

12

Hangar 44 - lees p.15

13

Bibliotheek - lees p.3

14

Huis Hellemans - lees p.8, 28

15

Sterrenhof - lees p.21

16

Meihof

17

‘t Forum - lees p.47 Speelstraat - lees p.6

7


Plan Edegem 25

E

W

N

5

S 12

9

6

1

2

4 11

14

10

16

13

7

8 15

7

17


ZONDAG

26 Zomerbar Bar-ON

1

JULI

café cocktailbar snacks petanque optredens kubb volley hangmatten spel- en boekhoek...

‘Meer dan een zomerbar’ van de organisatoren van de Edegemse Parkavonden i.s.m. Heemmuseum, Theater Cartouche, Esperuanza, het gemeentebestuur en de gemeentediensten.

Programma: zaterdag 29 juni: Avant-première vanaf 21 uur

zaterdag 3 augustus: Stan Lee Cole

vrijdag 5 juli: Comedy-avond

vrijdag 9 augustus: openluchtfilm ‘Rudi y Corsi’

zaterdag 6 juli: Nick Fransen & Guy Swinnen (The Scabs)

zaterdag 10 augustus: caféavond

vrijdag 12 juli: openluchtfilm ‘Mariposa Negra’ + BBQ

vrijdag 16 augustus: Comedy-avond

zaterdag 13 juli: caféavond

zaterdag 17 augustus: caféavond

vrijdag 19 juli: Cartouche Comedy-avond

vrijdag 23 augustus: openluchtfilm ‘NO’

zaterdag 20 juli: Chris D’Smith

zaterdag 24 augustus: Bar-ON XL (groot podium op de oude locatie) • Wahwahsda • Delv!s • Level six

vrijdag 26 juli: openluchtfilm ‘Un quento chino’ zaterdag 27 juli: M.I.A. vrijdag 2 augustus: openluchtfilm ‘Habana blues’ + BBQ

zondag 25 augustus: afsluiter met grote barbecue • Inschrijvingen en info op www.parkavonden.be of ter plaatse


Zomerbar Bar-ON 27

Guy Swinnen

Stan Lee Cole Stijn Cole is bekend als het eenmanshuisorkest in het programma Scheire en de Schepping op VIER. Een jaar lang trad hij solo op in cafés en clubs, gewapend met zijn ‘loopstation’ en piano. Zijn nieuwe nummers testte hij hun in New York met een korte clubtour. Stan Lee Cole was born.

Guy Swinnen Toen de Scabs tien jaar geleden hun split aankondigden, viel er een bom op de Belgische rock & roll. Nu staat Guy Swinnen solo op het podium en of het nu akoestisch en ingetogen moet voor het theater of elektrisch en ruig voor het festivalpodium, hij krijgt elk publiek moeiteloos mee.

Wahwahsda Je kunt ze al bewonderen op Rock@Edegem, maar op 24 augustus staan ze er weer met hun reggae en hiphopbeats. In 2011 was Wahwahsda de grote winnaar op de Benelux Reggae contest in Maastricht.

Delv!s Delv!s aka Niels Delvaux valt niet zomaar in de funkhoek te duwen. Zijn stem is één brok funk en soul en muzikaal flirt hij met elektronica. Zijn allergrootste troef? Delv!s valt in België met niets te vergelijken.

Delv!s

De vrolijke jongeren van Esperuanza, een vereniging die werkt aan een sterkere zusterband tussen Edegem en San Jeronimo, organiseren tijdens de zomermaanden openluchtfilmvoorstellingen in onze gloednieuwe Bar-ON. Kijk voor meer informatie over de films op www.facebook.com.esperuanza.edegem.1.

Waar? In den hof van de Pastoor (Achter de Sint-Antoniuskerk) Inkom: poortje naast de Sint-Antoniuskerk Openingsuren? • vrijdag van 19 tot 2 uur • zaterdag van 17 tot 2 uur

Meer weten? Alle extra informatie en het uitgebreide programmaoverzicht vind je op www.parkavonden.be.


ZATERDAG

28 Huis Hellemans

10

AUGUSTUS

10 T.E.M. 25 augustus 2013:

Weef Actief textiel

‘Wat draden vertellen’

Waterval van Chris Van Borm

Een diverse tentoonstelling ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van Weef Actief. De collectie bevat een variatie aan weefwerken van Ghislena Bressinck, Helene Crauwels, Simonne De Roy, Louky Kool-Van Offenwert, An Landschoot, Paula Leysen, Marie Nooyens, Chris Van Borm, Agnes Van Dam (Danya), Greet Van Overstraeten, Ria Vercammen en Gerda Wynants. De leden van Weef Actief komen maandelijks samen om van gedachten te wisselen en elkaar te steunen en te stimuleren bij het weven. De meesten genoten een weefopleiding in het DKO van Antwerpen en/of Gent. Openingsuren: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur. Dit is een gastproject buiten de kalender van vzw tentoonstellingshuis Hellemans.

Collage van Greet Van Overstraeten

Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 te Edegem. Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

Deze tentoonstelling geeft beslist kleur aan je zomer Meer weten? Cultuurdienst, gemeentehuis, Gemeenteplein 1, Edegem, tel. 03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be


MAANDAG

19

Sport & spel 29

AUGUSTUS

Sport en spel zit niet stil! Wiebelkonten hebben deze zomer geen excuus. Ze kunnen al hun energie kwijt in sporthal Den Willecom. Daar kunnen ze eind augustus lekker sporten en spelen met de sportdienst van Edegem. Leef je helemaal uit onder begeleiding van een team professionele monitoren. Waar? Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2, Edegem Wanneer? Maandag 19 tot vrijdag 23 augustus en maandag 26 tot vrijdag 30 augustus, telkens van 10 tot 16 uur. Er is voor- en naopvang vanaf 8.30 uur en tot 17.30 uur. Prijs? 65 euro per week per kind. Voor- en naopvang kost 10 euro per week. Inschrijven? Sportdienst, sporthal Den Willecom, tel. 03 289 23 70 of e-mail: sport@edegem.be

De sportdienst is gesloten van maandag 1 juli tot en met donderdag 15 augustus. Inschrijvingen zijn in die periode wel mogelijk via e-mail of via het digitaal loket.


ZATERDAG

30 Zomervertelling & OLVE Flanders Cup

24

AUGUSTUS

De legende van Manke Lies

24 augustus

Wie was Manke Lies? Een heks of een kruidenvrouw? In Edegem heeft zij de reputatie een spinwijf te zijn dat rondspookt, maar dat zou niet de hele waarheid zijn...

De Historische Gidsen vertellen je het volledige verhaal in geuren en kleuren. Zomervertelling Historische Gidsen Edegem Wanneer? zaterdag 24 augustus om 20 uur. De vertelling duurt ongeveer een uur. Waar? Kasteeldomein Hof Ter Linden Prijs? Gratis, reserveren hoeft niet.

24-25 augustus

De Flanders Cup Het internationale jeugdvoetbaltornooi van SC OLVE voor talent tot en met 12 jaar is een vaste waarde in het Europese jeugdvoetbalcircuit. Teams uit heel Europa komen er eind augustus speciaal voor naar onze gemeente.

Kom supporteren voor onze jeugdploeg! Wanneer? 24 en 25 augustus Waar? De terreinen van het sportcomplex SC OLVE, Prins Boudewijnlaan 144


DINSDAG

27

Groene energie 31

AUGUSTUS

Kies samen voor groene energie! Op je energiefactuur besparen en tegelijkertijd het milieu een handje helpen? Het kan dankzij de groepsaankoop groene energie van de provincie Antwerpen. Het initiatief wordt gesteund door gemeente Edegem. Mis deze kans niet! Elk jaar organiseert de provincie Antwerpen een samenaankoop groene stroom en gas. Ook jij kunt meedoen. 1. Schrijf je in op www.samengaanwegroener.be of op het infomoment op dinsdag 27 augustus. 2. De provincie gaat voor jou op zoek naar goedkope groene stroom. 3. Op 2 oktober brengen alle energieleveranciers hun beste bod uit. 4. Jij krijgt een voorstel op maat om te zien hoeveel je kunt besparen. 5. Pas dan beslis je of je effectief van leverancier verandert of niet. Vorig jaar maakten zo’n 60 000 gezinnen de overstap. Ze bespaarden gemiddeld 220 euro op hun jaarfactuur.

Infomoment Twijfel je nog? Kom naar het infomoment of surf naar www.samengaanwegroener.be. Deed je vorig jaar al mee? Vergeet dan niet je inschrijving te hernieuwen. Zo geniet je ook volgend jaar superscherpe tarieven. Waar? Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 Wanneer? Dinsdag 27 augustus om 14 uur Breng zeker je eindafrekening van gas en elektriciteit mee!

Meer weten? Tel. 0800 21 134 (van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur of dinsdag van 9 tot 21 uur), www.samengaanwegroener.be


ZATERDAG

32 Jaarmarktfeesten

31

AUGUSTUS

Jaarmarktfeesten Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september bruist het centrum van Edegem weer van de energie tijdens de jaarmarktfeesten. Wat staat er op het programma? Op vrijdagavond 30 augustus vindt voor de derde keer de Grote Jaarmarktprijs Edegem plaats. Dat is een wielerkoers achter een Derny. Zaterdagnamiddag kun je voor de vijfde keer terecht op het Edegems straattheaterfestival. Verder kun je deelnemen aan de traditionele ABES jaarmarktjogging. Zaterdagavond om 21.30 uur is het opnieuw tijd voor een spetterende vuurwerkshow. Die wordt dit jaar in goede banen geleid door de personen die verantwoordelijk waren voor het internationaal vuurwerkfestival van Knokke-Heist en het eindejaarsvuurwerk van stad Antwerpen. Niet te missen dus! Zondagvoormiddag kun je komen snuffelen op de 35ste rommelmarkt. Die vindt dit jaar plaats op een nieuw parcours. Kom dus zeker eens langs en sla je slag. Zondagnamiddag is er het eerste Messi Pannavoetbaltornooi op het Gemeenteplein.

TIP Het volledige programma vind je op www.edegem.be en in de volgende Edegem Vandaag.

Maandag wordt de jaarmarkt afgesloten met de wisselbeker Leo Tindemans voetbal. Doorlopend ben je welkom op de kermis, braderij, vogelshow, dans-, muziek- en sportoptredens, animatie, workshops en springkastelen die Edegem vullen.

Meer weten? Cel evenementen, gemeentehuis, Gemeenteplein 1, tel. 03 289 26 50, e-mail: evenementen@edegem.be

Geef acht! Voor de tweede keer wordt het Info OPS GP korps, de legerafdeling waarvan Edegem peter is, gepresenteerd tijdens de jaarmarkt. Luister tijdens de jaarmarkt twee dagen lang naar een exclusieve Edegemse radiozender voor interviews met het korps en belangrijke weetjes.


ZONDAG

8

Open monumentendag 33

SEPTEMBER

Erfgoed en gastronomie van de bovenste plank

Tijdens de Open Monumentendag kun je het kasteel van Hof Ter Linden nog eens uitgebreid bezoeken. Een gids leidt je rond in het prachtige eeuwenoude classicistische kasteel. Ook het park van Hof Ter Linden kun je doorlopend bezoeken onder leiding van een gids. Exclusief voor deze gelegenheid wordt hier op het einde van de dag het tijdelijk cafĂŠ Staminee Ter Linden ingericht, waar je nog een tijdje kunt blijven plakken. De deelnemers van de gegidste rondleiding in het kasteel krijgen op het einde van de dag een culinaire verrassing voorgeschoteld, bereid door niemand minder dan de voormalige souschef van toprestaurant Noma. Dit Deense restaurant werd de afgelopen jaren al verschillende keren als beste restaurant ter wereld verkozen. Reservatie is uiteraard vereist. Haast je, want het aantal inschrijvingen is beperkt!

Op 8 september is Hof Ter Linden het beste restaurant ter wereld De handbooggilde Sint Sebastiaan zet de deuren van zijn lokaal open voor wie graag nog een afzakkertje drinkt. Wanneer? Zondag 8 september van 10 tot 18 uur. Prijs? Gratis Inschrijven? Tel. 03 289 26 50 of e-mail: gemeentebestuur@edegem.be. De rondleidingen in het kasteel starten telkens op het uur en duren ongeveer 20 minuten. Snel reserveren is de boodschap. De groepen zijn beperkt tot maximum twaalf deelnemers. Voor de rondleidingen op het domein moet je niet reserveren. Die vinden doorlopend plaats.


34 OCMW

OCMW Edegem zoekt vrijwilligers zoals jij

Sla eens een praatje met een senior! Wat? Je gaat op bezoek bij senioren die graag eens praatje slaan, een gezelschapsspel spelen, een wandeling maken, een terrasje doen, … Zo doorbreek je hun eenzaamheid en fleur je hun dag op. Wie liever een praatje maakt via de telefoon, kan vanuit het OCMW naar onze senioren bellen. Wanneer? Wanneer en hoe vaak je op bezoek gaat of telefoneert bepaal je samen met de dienst en de senior. Je kunt bijvoorbeeld één keer per week of om de twee weken afspreken. Wie ben je? Je hebt een luisterend oor, geduld en respect voor senioren en het gedeeld beroepsgeheim. Je haalt er voldoening uit om senioren uit hun eenzaamheid te halen.

Wat bieden wij? Vooraf is er een kennismakingsgesprek. We bespreken dan je verwachtingen en maken afspraken. Je wordt verzekerd door het OCMW en krijgt een degelijke begeleiding en ondersteuning vanuit de thuisdiensten.

Help de eenzaamheid uit Edegem Meer weten? Contacteer de seniorenconsulent, tel. 03 450 84 20 of senioren@ocmwedegem.be

Ben of ken jij zelf een senior die zin heeft in een praatje? Laat het ons dan weten!


Leid(st)ers gezocht 35 Antwoord jij drie keer volmondig ‘ja’: Je bent 18 jaar of ouder? Je werkt graag met kinderen of tieners? Je bent op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding?

Word leid(st)er bij een van onze jeugdverenigingen … In september begint het nieuwe schooljaar en dan schieten de Edegemse jeugdverenigingen weer in actie voor een nieuw werk- en plezierjaar. Sommige verenigingen kunnen best nog wat leid(st)ers gebruiken. Als leid(st)er maak je niet alleen plezier, maar leer je ook een heleboel nieuwe vrienden en vriendinnen kennen. Sluit je daarom aan bij de scouts en gidsen, KSA, … Of zou je graag werken met andersvalide jongeren? Dan kun je in onze gemeente terecht bij VVKSM 47e Akabe Koningin Fabiola op Fort 5.

Check www.edegem.be voor de adressen van alle verenigingen

Ga jij ervoor? Contacteer de gemeentelijke jeugddienst, tel. 03 289 26 50, jeugd@edegem.be of spring eens binnen in het Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16. Dat kan op maandag van 16 tot 19 uur (niet in juli en augustus), op dinsdag van 10 tot 12 uur, op woensdag van 14 tot 16 uur of op afspraak.

… of begeleid(st)er in de vakantie! Ook tijdens de schoolvakanties zoeken wij dikwijls nog jonge helden van 16 jaar of ouder (liefst met jeugdwerkervaring) voor onze speelpleinwerking SPED!, Grabbelpas- en Swapactiviteiten. Samen met andere jongeren zet je onvergetelijke activiteiten op. Ga jij ervoor? Contacteer de gemeentelijke jeugddienst voor meer info (zie hierboven).


36 Drie vragen aan

Drie vragen aan Koen Michiels

1 2

Welk evenement wil jij deze zomer zeker niet missen? Edegem bruist, ook in de zomer. Niet alleen is er de 11 juliviering, maar ook de parkavonden, die dit jaar onder de noemer Bar-ON een andere invulling krijgen, worden zeker en vast de moeite waard. Loop ook eens binnen op de praatcafĂŠs elke eerste zondag van de maand in Park Ter Linden. Het eerste weekend van september wordt onze jaarmarkt opnieuw een topevenement. Ik kijk er naar uit!

Hoe wil Edegem haar inwoners aan het sporten krijgen? Ik geloof niet echt in grote campagnes, wel in kleine lokale initiatieven. Het zou leuk zijn mochten mensen bijvoorbeeld al eens te voet of met de fiets hun kleine afstanden afleggen. Als daarenboven onze talrijke Edegemse sportclubs hun gigantische aanbod kunnen blijven garanderen, zijn we op de goede weg.

Dankzij de vele Edegemse sportclubs kunnen we kiezen uit een gigantisch aanbod aan sportmogelijkheden

3

Zullen er in september voldoende plaatsen beschikbaar zijn in de Edegemse scholen? Wij stellen als bestuur alles in het werk om voor alle Edegemse kinderen een plaats te vinden in onze scholen, die zonder uitzondering kwaliteitsvol onderwijs aanbieden. Zowel in kleuterscholen als in het lager en secundair onderwijs doen leerkrachten en directie dagdagelijks hun uiterste best om onze kinderen zo optimaal mogelijk op te voeden in een aangenaam pedagogisch kader. Ook de inzet van het personeel in de kunst-, muziek- en woordacademie mag eens extra in de verf gezet worden.

Koen Michiels, schepen voor sport, onderwijs en evenementen


Andreas Vesalius 37 Alle Edegemse scholen op een rijtje Andreas Vesalius

Een topstart voor talent Hier voelen kinderen van het kleuter- en lager onderwijs zich thuis vanaf de eerste dag. Iedereen mag hier zichzelf zijn en elk talent krijgt de specifieke aandacht die het verdient. Daarnaast krijgen alle kinderen waarden mee als beleefdheid en respect voor mens en omgeving. De kleuters zitten bij Andreas Vesalius met verschillende leeftijden bij elkaar zodat ze spontaan van elkaar kunnen leren: • 2,5- en 3-jarigen zitten in vier ‘piepleefgroepen’ • 4- en 5-jarigen in vier ‘reuzenleefgroepen’ In deze school wordt extra gefocust op de ontwikkeling van een gezond zelfbeeld en de ontdekking van ruimte, relaties en lichaamsbewustwording. De kinderen kunnen actief leren op hun eigen ritme dankzij keuzetaken, computeropdrachten, dagroosters, contractwerk, partneronderwijs, kangoeroewerking, interactief werken met digitale borden en hoekenwerk. Vanaf het derde leerjaar kunnen de leerlingen leerstof inhalen tijdens de middag of tijdens de avondstudie. Om je kind optimale kansen te geven om zijn talenten te ontdekken en te verfijnen, worden er maandelijks verschillende extra activiteiten gepland rond sport, film en theater op woensdagnamiddag. De intense projectweek Creata zet taal en creativiteit centraal met een slotshow als afsluiter.

Inschrijven? Kleuterschool • Volgend schooljaar is de maximumcapaciteit bereikt, je kunt enkel nog intekenen op de wachtlijst. • Voor het schooljaar 2014-2015 starten de inschrijvingen in maart 2014: de juiste datum komt vanaf september online op de schoolsite. Maak vooraf een telefonische afspraak. Lagere school • Eerste leerjaar: nog vier plaatsen. • Andere leerjaren: plaatsen te bespreken na overleg met het zorgteam en na het voorleggen eindrapport juni ‘13. Wanneer? • Alle schooldagen van 8.30 tot 17 uur na telefonische afspraak • Maandag 1 en dinsdag 2 juli van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16.30 uur • Maandag 26 en woensdag 28 augustus van 13.30 tot 16.30 uur en dinsdag 27 augustus van 9 tot 12 uur en 13.30 tot 16.30 uur

Meer weten? Gemeentelijke basisschool Andreas Vesalius, Gemeenteplein 3, 2650 Edegem, tel. 03 289 21 50 of e-mail: ave@edegem.be, www.andreasvesalius.net


38 Kunstacademie

Academie voor Beeldende Kunst Mortsel filiaal Edegem - Lagere Graad

Kunstacademie

Creatieve kinderen tussen 6 en 11 jaar kunnen hier hun ei kwijt. Samen met gemotiveerde en deskundige leraars maken ze schilderijtjes, tekeningen, grafiek, beeldjes in klei of papier maché, ... Op het einde van het jaar is er telkens een leuke openluchttentoonstelling in de tuin van het gemeentelijk kunstcentrum Huis Hellemans. Waar? Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, Edegem Wanneer? Er is keuze uit vier lesmomenten: • woensdag van 14 tot 16.40 uur (3 lesuren met pauze) • vrijdag van 16 tot 17.40 uur (2 lesuren) • zaterdag van 8.50 tot 10.30 uur (2 lesuren) • zaterdag van 10.50 tot 12.30 uur (2 lesuren) De vakantieregeling is dezelfde als die van het lager en het secundair onderwijs. Inschrijven? In de kunstacademie op dinsdag 27 augustus tussen 18 en 20 uur. Tijdens de maand september kun je nog inschrijven bij het begin of het einde van de lessen, als er nog plaats is. Meebrengen: identiteitskaart en SIS-kaart van het kind en het inschrijvingsgeld. Prijs? • 66 euro per kind en per schooljaar • 45 euro voor kinderen van wie de ouders, broer of zus zijn ingeschreven in het deeltijds kunst- of muziekonderwijs (bewijsstuk voorleggen). De vermindering wordt ook gegeven als het gezinshoofd werkloos is of voor 66% mindervalide. Dan moet er een bewijs van gezinssamenstelling én een attest van de VDAB of een attest mindervalide worden bijgevoegd.

Meer weten? Cultuurdienst, Gemeenteplein 1, Edegem, tel. 03 289 26 50 of e-mail: kunstacademie@edegem.be of bij de hoofdafdeling: Lieven Gevaertstraat 52, Mortsel, tel. 03 449 31 85 of e-mail: abk.mortsel@scarlet.be, www.abk-mortsel.be


Muziekacademie 39 Academie Muziek en Woord filiaal Edegem

Muziekacademie

Muziekvakken • Algemene muzikale vorming • Algemene muziekcultuur • Muziekgeschiedenis • Instrumenten: accordeon, blokfluit, cello, contrabas, cornet, dwarsfluit, fagot, gitaar, hobo, hoorn, klarinet, klavecimbel, luit, orgel, piano (klassiek en pop-rock-jazz), traverso, trombone, trompet, saxofoon, slagwerk, viool en zang • Samenspel • Begeleidingspraktijk • Instrumentaal ensemble Woordvakken • Algemene verbale vorming • Dramatische expressie • Voordracht • Welsprekendheid • Repertoirestudie Lestijden Algemene Muzikale Vorming Jongeren In de eerste jaren algemene muzikale vorming kun je kiezen uit twee groepen: • Groep A: les op dinsdag- (1,5 uur) en donderdagavond (1 uur) • Groep B: les op woensdagmiddag (1,5 uur) en vrijdag (1 uur) Afhankelijk van in welk jaar je zit, varieert het startuur van 16 uur (op dinsdag en donderdag) of 15.30 uur (op woensdag) naar 19.30 uur.

Volwassenen Op woensdag van 19.30 tot 22 uur. In het tweede jaar gaan de lessen door op de hoofdcampus: Academie Wilrijk, Oudestraat 2, 2610 Wilrijk. Verbale Vorming Woord De lessen verbale vorming woord (jongeren) gaan door op zaterdag. • 8-9-jarigen: van 9 tot 10 uur • 10-jarigen: van 10 tot 11 uur • 11-jarigen: van 11 tot 12 uur • 12-jarigen: van 12 tot 13 uur

© Koen Broos

Iedereen, zowel jongeren als volwassenen, die graag een instrument wil leren bespelen of het podiumbeest in zich wil loslaten, kan terecht in de Academie Muziek en Woord. Klinkt dit als muziek in je oren? Aarzel dan niet langer en ontwikkel hier je talent!

Inschrijven? Vanaf zaterdag 15 juni tot zondag 15 september Maandag en dinsdag: 16 tot 18 uur Woensdag: 14 tot 16 uur Donderdag en vrijdag: 16 tot 18 uur Zaterdag: 10 tot 12 uur Prijs? • 81 euro voor jongeren (55 euro sociale correctie) • 220 euro voor volwassenen (130 euro sociale correctie)

Meer weten? Academie Muziek en Woord Wilrijk, filiaal Edegem Terelststraat 69, tel. 03 289 23 60, e-mail: muziekacademie@edegem.be, www.academiewilrijk.be


40 ‘t Kofschip

Basisschool ’t Kofschip ’t Kofschip is een zorgzame school voor alle kinderen. Er is een doorgedreven differentiatie in de klas, begeleiding van hoogbegaafde kinderen, specifieke hulp in de klim-op-klas en overleg met externe hulpverleners. Zo krijgt elk kind de begeleiding die hij of zij verdient. Op een terrein van 7 000 m² kunnen natuurliefhebbers genieten van een openluchtklas, een natuurleerpad en een educatieve moestuin. Voor de sportievelingen zijn er sportlessen, sportvelden, sportactiviteiten op woensdagnamiddag, opvang van kinderen van de gymfederatie en zwemlesjes voor kleuters. De 2,5-jarige peutertjes kunnen genieten in een muizenklasje (www.facebook.com > muizenklasje). De bouw van een nieuwe kleuterblok is ondertussen drie jaar aan de gang en zal waarschijnlijk in 2015 klaar zijn. Verder biedt ’t Kofschip nog extra’s als speelweken in de vakantie en huistaakbegeleiding. Het kwalitatieve onderwijs zorgt voor een ideale voorbereiding op het secundair onderwijs. Inschrijven? Van 2 tot 5 juli van 10 tot 12 uur en vanaf 22 augustus van 10 tot 12 uur of na telefonische afspraak op het nummer 03 448 13 43.

Meer weten? ‘t Kofschip, Baron de Celleslaan 1, 2650 Edegem, tel. 03 448 13 43 www.bstkofschip.be


KTA da Vinci 41

KTA da Vinci: school met een hart Leerlingen vanaf 12 jaar met belangstelling voor een technische of beroepsrichting, voelen zich helemaal thuis bij het Koninklijk Technisch Atheneum da Vinci in het hart van Edegem. De school biedt een algemene basis in de eerste twee jaren, waarna je jezelf verder kunt ontplooien in de sociale, economische of industriĂŤle pijler van jouw keuze.

Vanaf het tweede jaar vullen de leerlingen een deel van hun programma in volgens de drie technische studierichtingen die de school in de tweede en derde graad aanbiedt: handel (informaticabeheer), sociale en technische wetenschappen en mechanica-elektriciteit. Stuk voor stuk studierichtingen die een flinke aanloop maken naar het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt. De tweede en de derde graad BSO biedt de keuze tussen de opleidingen basismechanica, automechanica, werktuigmachines, kantoor en voeding-verzorging. De B-stroom is het beroepsvoorbereidend leerjaar. Vanaf het schooljaar 2013-2014 kunnen leerlingen ten slotte een zevende specialisatiejaar volgen: thuis- en bejaardenzorg, zorgkundige, auto-elektriciteit, computergestuurde werktuigmachines en kantooradministratie en gegevensbeheer. Inschrijven? Van 1 tot 4 juli en van 21 tot 30 augustus, telkens van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur, uitgezonderd op woensdag enkel van 10 tot 12 uur. Je kunt je ook inschrijven na telefonische afspraak.

Meer weten? KTA da Vinci, Mgr. Cardijnlaan 1, 2650 Edegem, tel. 03 443 71 30, e-mail: info@ktadavinci.be, www.ktadavinci.be


42 Scholengroep OLVE-Familia

Scholengroep OLVE Familia De scholengroep Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes (OLVE) biedt in Edegem een ruime waaier aan onderwijs, van kleuteronderwijs tot lager en algemeen secundair onderwijs. Dat alles binnen de gemeente of net daarbuiten. Zo genieten kinderen een boeiende en creatieve opleiding op fietsafstand. Met of zonder hulpwieltjes.

De kleuterscholen

De lagere scholen

Familia Pieter van Maldereplein 8, Renaat de Rudderlaan 35 en Ingenieur Haesaertslaan 4, Edegem, tel. 03 449 41 22, e-mail: familiaks@telenet.be, www.familiaks.be

OLVE-basisschool Rombaut Keldermansstraat 33, Edegem, tel. 03 440 16 21 en Renaat de Rudderlaan 35, Edegem, tel. 03 440 16 21, e-mail: olve.basis.dir.rk@skynet.be, www.olvebasis.be

De Link Patronaatstraat 28 en Jan Verbertlei 46, Edegem, tel. 03 369 66 33, e-mail: delink@telenet.be, www.de-link.be

OLVE-Familia Ingenieur Haesaertslaan 4, Pieter van Maldereplein 8, tel. 03 449 85 59, e-mail: olfa@skynet.be, www.olfa.be

’t Singeltje Singel 39bis, Mortsel, tel. 03 440 73 23, e-mail: olve.basis.dir.rk@skynet.be, www.olvebasis.be

De Link Patronaatstraat 21 en Jan Verbertlei 46, Edegem, tel. 03 457 04 22, e-mail: delink@telenet.be, www.de-link.be


Scholengroep OLVE-Familia 43

Inschrijven?

Het algemeen secundair onderwijs OLVE Hier vind je bijna alle ASO-studierichtingen: Latijn, Grieks, moderne talen, wiskunde, wetenschappen, economie of humane wetenschappen. Rombaut Keldermansstraat 33, tel. 03 449 56 25, e-mail: info@olve.be, www.olve.be

Familia: 1 tot 3 juli, vanaf 21 augustus na telefonische afspraak op tel. 03 449 41 22

De Link: 1 tot 3 juli, vanaf 22 augustus telkens van 10 tot 12 uur in de Patronaatstraat of na telefonische afspraak

OLVE-Familia: 1 tot 3 juli, vanaf 21 augustus na telefonische afspraak op tel. 03 449 85 59

OLVE-basisschool: 1 tot 5 juli, vanaf 26 augustus telkens van 10 tot 12 uur in de Rombaut Keldermansstraat

In de Renaat de Rudderlaan is er een extra inschrijvingsmoment op vrijdag 30 augustus van 10 tot 12 uur, van 14 tot 16 uur en van 17 tot 19 uur. •

OLVE-college (secundair): 1 tot 5 juli van 14 tot 18 uur en van 26 tot 30 augustus van 14 tot 18 uur


44 Uit in Edegem

in Edegem JULI 1 juli Praat- en vriendengroep: parkinson Dienstencentrum Den Appel - Vormingslokaal, Oude-Godstraat 110, om 14.30 uur dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

2 juli Vl@s zingt Magdalenazaal, Magdalenastraat 21, 2550 Kontich om 14 uur, prijs: 5 euro Vl@s (Vlaams Actieve Senioren), se.lauwerssophia@yahoo.com, tel. 0475 56 46 55

3 juli Doe-spelnamiddag Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 14 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

4 juli OKRA: wandelzoektocht in Antwerpen Bushalte Sint-Antoniuskerk/ Hof ter Linden, Drie Eikenstraat om 14 uur OKRA Edegem Centrum (Karel Schouwenaars), tel. 03 457 03 61

5 juli Bezoek aan ‘t Forum ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum, Romeinse Put 97, 2650 Edegem om 14 uur FEMMA Edegem O.L.Vrouw (Maria Leys), tel. 03 457 46 47

juli & augustus 2013

7 juli Fietsnamiddag Parking Basiliek, Hovestraat 1 om 14 uur, prijs: 1/1,50 euro voor leden/niet-leden Pasar Edegem, tel. 03 457 14 48, jef.leyssens@telenet.be, www.pasar.be/edegem

9 juli Ludieke quiz met ijs Feestzaal Ons Huis, Drie Eikenstraat 65 om 14 uur, prijs: 6 euro S-Plus, tel. 0486 45 58 09

10 juli Wandelen Ridder Gerardilaan - Jan de Bodtlaan (bushalte 32) om 10 uur FEMMA Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), tel. 03 449 41 01, magda.stoffelen@scarlet.be, www.femma.be/edegem/sint-jozef

13 juli Zomerwandeling: daguitstap met picknick Feestzaal Ons Huis, Drie Eikenstraat 65 om 8.30 uur Curieus Edegem, tel. 0476 502 105, curieus.edegem@curieus.be

15 juli Bloemschikken in Den Appel Dienstencentrum Den Appel - Vormingslokaal, Oude-Godstraat 110 om 13.30 uur, prijs: 10 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

16 juli Fietsen Parochiecentrum De Schrans,

Molenveldlaan 4 om 9.30 uur FEMMA Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), tel. 03 449 41 01, magda.stoffelen@scarlet.be, www.kav.be/Edegem-Sint-Jozef

17 juli Filmvoorstelling: Groenten uit Balen Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, om 14 uur, prijs: 1 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

Filmvoorstelling: Schellebelle 1919 Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, om 14 uur, prijs: 1 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

18 juli Wandeling: stad Lier Bushalte Sint-Antoniuskerk/ Hof ter Linden, Drie Eikenstraat om 14 uur OKRA Edegem Centrum (Karel Schouwenaars), tel. 03 457 03 61

19 juli Zomerontbijt in Den Appel Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 9 uur, prijs: 3 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

25 juli Nieuw: aperitief-bingo Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, om 14 uur, prijs: 1 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00


Uit in Edegem 45 28 juli

8 augustus

11de Oogstwandeltocht Hangar 27 (vertrekplaats), Parklaan 161 om 7.30 uur, prijs: 1 euro

Dagwandeling: stad Herentals Bushalte Sint-Antoniuskerk/ Hof ter Linden, Drie Eikenstraat om 9 uur

De Dauwstappers wsv, dauwstappers@telenet.be, tel. 0477 634 399, www.wsvdedauwstappers.net

OKRA Edegem Centrum (Karel Schouwenaars), tel. 03 457 03 61

9 augustus Fietsdag Taverne Het Molenhuis, Molenheide 25, 1840 Malderen (Londerzeel) om 10 uur, prijs: 1 /1,50 euro voor leden/niet-leden Pasar Edegem, tel. 03 457 14 48, jef.leyssens@telenet.be, www.pasar.be/edegem

AuGustus 1 augustus Wandelen Ridder Gerardilaan - Jan de Bodtlaan (bushalte 32) om 13 uur FEMMA Edegem Sint-Jozef (Monique Neckebroek), monique.neckebroek@gmail.com, tel. 03 457 33 61, www.femma.be/edegem/sint-jozef

4 augustus Fietsdag Elzenhof (vertrekplaats), Kerkplein 3 om 9.30 uur, prijs: 1/1,50 euro voor leden/ niet-leden Pasar Edegem, tel. 03 457 14 48, jef.leyssens@telenet.be, www.pasar.be/edegem

5 augustus Praat- en vriendengroep: parkinson Dienstencentrum Den Appel - Vormingslokaal, Oude-Godstraat 110 om 14.30 uur dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

Bezoek aan ‘t Forum ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum, Romeinse Put 97 om 14 uur FEMMA Edegem O.L.Vrouw (Maria Leys), tel. 03 457 46 47

13 augustus Fietsen Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 9.30 uur FEMMA Edegem Sint-Jozef (Greta Soetens), tel. 03 440 18 96, greta_soetens@hotmail.com, www.kav.be/edegem-sint-jozef

14 augustus Ijsjes(moeder)dag Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 14 uur dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

Doe-spelnamiddag Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 14 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

17 augustus Moederfeest Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 14 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

18 augustus Fietsen en ambachten bezoeken Park en Ride Waasmunster, E17 afrit 13 Waasmunster, 9250 Waasmunster om 10 uur,

prijs: 1/1,50 euro voor leden/ niet-leden Pasar Edegem, tel. 03 457 14 48, jef.leyssens@telenet.be, www.pasar.be/edegem

20 augustus Wandelrally Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 10 uur FEMMA Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), tel. 03 449 41 01, magda.stoffelen@scarlet.be, www.femma.be/edegem/sint-jozef

25 augustus Fietsen met de Schakel Sporthal ‘t Kapelleke, Bergense Steenweg 33, 2270 Herenthout om 10 uur, prijs: 3 euro Pasar Edegem, tel. 03 457 14 48, jef.leyssens@telenet.be, www.pasar.be/edegem

26 augustus Bloemschikken in Den Appel Dienstencentrum Den Appel - Vormingslokaal, Oude-Godstraat 110 om 13.30 uur, prijs: 10 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00


46 Uit in Edegem Meermalige activiteiten

Fietsen 9 en 23 juli 6, 20 en 27 augustus Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 13.30 uur

Biljarten Elke maandag en donderdag (behalve 15 augustus) Elzenhof, Kerkplein 3 om 13.30 uur

OKRA Elsdonk (Jan Vyncke), tel. 03 440 05 84

Lijndans (stap voor stap)

OKRA Elsdonk (Hugo Neelen), tel. 03 239 10 63

Kaarten Elke maandag en donderdag (behalve 15 augustus) Elzenhof, Kerkplein 3 om 13.30 uur OKRA Elsdonk (Tinneke ‘s Jongers), tel. 03 440 05 14

BreicafĂŠ Elke vrijdag (behalve 16 augustus) Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 14 uur dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

Petanque voor senioren Elke vrijdag (behalve 16 augustus) Meihof, Hovestraat 110 om 13.30 uur OKRA Edegem Centrum (Louis van Thielen ), tel. 03 288 44 54

Bridge Elke donderdag (behalve 15 augustus) Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 14 uur OKRA Elsdonk (Frans Bayens), tel. 03 449 04 44

Lijndans (beginners) Elke donderdag (behalve 15 augustus) Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 9 uur OKRA Elsdonk (Jeannine Desfosses), tel. 03 281 05 08

Lijndans (gevorderden) Elke donderdag (behalve 15 augustus) Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 11 uur OKRA Elsdonk (Bea De Ridder), tel. 03 449 41 04

Nordic wandelen Elke donderdag (behalve 15 augustus) Elzenhof (vertrekplaats), Kerkplein 3 om 9 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

Turnen Elke donderdag (behalve 15 augustus) Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 10 uur OKRA Elsdonk (Jeannine Desfosses), tel. 03 281 05 08

Chi Neng Qigong Elke dinsdag (behalve de laatste van de maand) Hof ter Linden, Drie Eikenstraat om 20 uur Chi Neng Institute Belgium, tilla.vanopstal@telenet.be, tel. 03 288 45 08, www.chineng.be

Fietsen 9 en 30 juli Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek, Hovestraat om 9.30 uur FEMMA Edegem O.L.Vrouw (Jo Hofman en Lea Geerts), tel. 03 457 03 33

Elke woensdag (behalve 31 juli) Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 10.45 uur OKRA Elsdonk (Jeannine Desfosses), tel. 03 281 05 08

Nordic wandelen Elke woensdag (behalve 31 juli) Elzenhof (vertrekplaats), Kerkplein 3 om 9.30 uur OKRA Elsdonk (Jeannine Desfosses), tel. 03 281 05 08

Nieuw: yogalessen 10 en 24 juli 7 en 21 augustus Dienstencentrum Den Appel - Vormingslokaal, Oude-Godstraat 110 om 15 uur, prijs: 3 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

Petanque Elke maandag, donderdag en vrijdag; in de even weken ook op woensdag Hangar 27, Parklaan 161 om 13 of 18.30 uur OKRA Elsdonk (Mon Miroen), tel. 0474 72 45 48

Tai Chi 16, 23 en 30 juli 6 en 13 augustus Dienstencentrum Den Appel - Vormingslokaal, Oude-Godstraat 110 om 14.30 uur, prijs: 3 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00


Uit in Edegem 47 Wandelen 6 en 20 juli, 3 en 31 augustus Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 13 of 18.30 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Workshop: relaxatie & zuiveren 3 en 18 juli, 1 en 20 augustus Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 10 of 14 uur, prijs: 3 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

Nieuw: aperitief-bingo 8 en 22 augustus Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 14 uur, prijs: 1 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

Cactussenshow 17 en 18 augustus Wijkschool Groenlaar, Rozenlaan 50, 2840 Reet om 15 uur

Permanente activiteiten

(Irène Hofman), deloof.irene@

Fotografie van Nele Hofman uit Edegem

Biljarten in café Den Appel

1 tot 31 juli Elke dag van 12 tot 22 uur (behalve maandag) ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum, Romeinse Put 97

Elke weekdag om 10 uur Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110

‘t Forum, vzw, tel. 03 457 51 62, mvanbilsen@skynet.be, www.tforum.be

Fotografie en aquarel van Paul Deroo uit Hove 1 tot 31 augustus Elke dag van 12 tot 22 uur (behalve maandag) ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum, Romeinse Put 97 ‘t Forum, vzw, tel. 03 457 51 62, mvanbilsen@skynet.be, www.tforum.be

Vrij handwerken Elke dinsdag van 14 tot 16 uur Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110

S-Plus, tel. 0486 45 58 09

Tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

Gemeenschapsdansen

Volleybal

Elke zaterdag in augustus ‘t Centrum, Strijdersstraat 35 om 15 uur, prijs: 1 euro

Elke vrijdag van 9.30 tot 11 uur Parochiecentrum De Schrans (turnzaal), Molenveldlaan 4, deelname: 5 euro

OKRA Edegem Centrum (Margriet Vleminckx), tel. 03 457 04 34

Turnen voor 55+ Elke zaterdag in augustus ‘t Centrum, Strijdersstraat 35 om 13.45 uur, prijs: 1 euro OKRA Edegem Centrum (Cesarine Van Assche), tel. 03 457 33 91

KAV Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), riaengels@telenet.be, tel. 03 449 87 37, www.kav.be/ edegem-sint-jozef

Turnen Elke maandag van 9 tot 10 uur Parochiecentrum De Schrans (turnzaal), Molenveldlaan 4 KAV Edegem Sint-Jozef

skynet.be, tel. 03 440 61 32, www.kav/edegem/sint-jozef

Tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

Tajiquan Elke dinsdag van 18.30 tot 20 uur Yen-nien Daoguan Jingdao Fenguan, Ridder Gerardilaan 60, prijs: 13 euro info@jingdao.be, tel. 0478 34 15 23, www.jingdao.be

Bijenpark open voor bezoek Elke dag van 14.30 tot 17 uur Fort 5 (bijenpark), Fort V-straat Imkersgilde St-Ambrosius (Rik Pues), tel. 03 457 15 57

Oefenstonde pc-cursus Elke maandag van 10 tot 12 uur Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 Tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

Wandelzoektocht: (her)ontdek Edegem Elke dag vanaf 11 uur Deelnameformulier: Pita House Millennium, Strijdersstraat 53 Aktief Edegem, tel. 0486 26 66 15, andre.van.ekelenburg@pandora.be,

Dansen in De Schrans Elke woensdag van 20 tot 22 uur Turnzaal De Schrans, Drie Eikenstraat 365, 2650 Edegem Jonneke Schulte, tel. 03 321 38 32


48 Ken je Edegem

Herken je gemeente

en win 25 euro!

Elke maand plaatsen we hier een mooi detail uit onze gemeente. Aan jou om dat stukje Edegem een plaats te geven.

Waar is dit? Enig idee waar we dit vonden? Omschrijf zo gedetailleerd mogelijk de plek: straatnaam en nummer, indien mogelijk. In de volgende Edegem Vandaag maken we de winnaar van deze wedstrijdvraag bekend. Win jij die EZO-cheque van 25 euro?

De winnaar… SPELREGELS: 1. Stuur je antwoord 12 augustus via e-mail naar

redactie@edegem.be of stuur een brief met je antwoord naar gemeentehuis, redactie, Gemeenteplein 1, 2650 Edegem.

De container in het ecopark werd niet herkend. Dat wil zeggen dat je met de goede oplossing deze keer kans maakt op maar liefst twee cheques van 25 euro. Doe dus zeker een gokje!

2. Maximum 1 e-mail per gezin. 3. Uit de juiste antwoorden trekt een onschuldige hand één winnaar. Hij of zij wint een EZO-cheque ter waarde van 25 euro, te gebruiken bij een EZO-middenstander.

Colofon

Gemeente Edegem

Verantwoordelijke uitgever: Koen Metsu, burgemeester, Ter Voortlaan 22, 2650 Edegem Algemeen oproepnummer van de gemeentediensten: tel. 03 289 26 50 E-mail: gemeentebestuur@edegem.be Gemeentelijke website: www.edegem.be Je leest Edegem Vandaag ook online op www.edegem.be > Over Edegem > Publicaties.

Ev328 def  

Edegem Vandaag 328

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you