Page 1

Gemeentelijk informatieblad

december 2012

Gezondheid!

Start nu al met je goede voornemens Coverbeeld: Š Marc De Roeck

Cadeautip: magnumfles Zonneblusser

Gezelligheid op de kerstmarkt

Bedrijvigheid bij de EZO-handelaars

nr. 322


2 Plakpaal

Inhoud 2

Plakpaal

5 9 10 11 15 17 19 20 24

Opgelet! Sluitingsdagen rond kerst en nieuw Kerstmis en Nieuwjaar vallen dit jaar op een weekdag. Alle gemeentediensten zijn daarom gesloten op dinsdag 25 en woensdag 26 december en dinsdag 1 en woensdag 2 januari.

Bestel je nieuwe huisvuilstickers

Op maandag 24 december en 31 december sluiten alle diensten om 15 uur. Het ecopark is altijd gesloten op maandag.

Edegem feest

De gemeentediensten zijn in 2013 gesloten op 1 januari, 2 januari, 1 april, 1 mei, 9 mei, 10 mei, 20 mei, 13 juni, 11 juli, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november, 25 december en 26 december.

EZO eindejaarsactie

Edegem morgen Onze gemeente staat niet stil

Jong & lerend Prikkeldag in de bib

Vraag & Antwoord Steek je licht op!

Dossier Gezonde voornemens

Edegem in actie Lopen op de Finse piste

Voor elkaar Veilig internet voor kinderen

Mooi in Edegem 5 jaar het Forum vzw

Uit in Edegem Activiteitenkalender

Ken je Edegem Wedstrijd

Openingsuren loketten gemeentehuis Elke werkdag van 8.30 tot 13 uur Maandagavond van 16 tot 19 uur Woensdag tot 14 uur We helpen je graag verder,telefonisch en aan het onthaal,alle werkdagen van 8.30 tot 17 uur en maandagavond tot 19 uur. Elke maandag tussen 17 en 19 uur is er ook een wijkagent aanwezig.

Moet ik in de winter als fietser altijd mijn licht aansteken? Met de donkere maanden voor de deur, is het tijd om even stil te staan bij de zichtbaarheid van de fietser. Onze boodschap: zorg ervoor dat je opvalt in het verkeer!

Wat voor verlichting heb ik nodig? Een fiets moet vooraan een wit of geel licht en achteraan een rood licht hebben. Zowel een vast licht als een knipperlicht zijn toegestaan, zolang ze de tegenliggers maar niet verblinden. ’s Nachts of bij een zichtbaarheid van minder dan 200 meter moeten fietsen vooraan een witte reflector hebben, een rode reflector achteraan, oranje pedaalreflectoren en twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel, of een witte reflecterende strook op de banden. Controleer voor je vertrekt of al je lichten werken en neem desnoods reservelichtjes of -batterijen mee.

Wanneer moet ik mijn lichten aansteken? Je moet de lichten verplicht gebruiken tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, en in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien tot op een afstand van 200 meter. Het rode achterlicht moet ’s nachts, bij helder weer, minstens vanop 100 meter zichtbaar zijn.

Hoe kan ik nog beter opvallen? Draag opvallende of reflecterende kledij of accessoires, zoals bijvoorbeeld een fluo hesje. Hou er altijd rekening mee dat je slecht zichtbaar bent voor automobilisten, zeker bij slechte weersomstandigheden. Meer weten over de technische eisen voor je fiets? Politiezone HEKLA, Prins Boudewijnlaan 43a, 2650 Edegem


Plakpaal 3 Tot je dienst

Den Appel serveert warme maaltijden Want samen aan tafel is gezelliger dan alleen Elke weekdag om 12.15 uur kunnen senioren uit de gemeente Edegem en uit de buurt terecht in restaurant Den Appel voor een warme maaltijd (soep, hoofdgerecht, dessert en water). De gevarieerde maaltijden worden ter plaatse bereid in de keuken van woonzorgcentrum Immaculata, onder het wakend oog van een deskundige voedingsconsulent en een chef-kok. Bovendien volgt de HACCP-coördinator de voedsel- en keukenhygiëne op zodat de maaltijden, net zoals in het woonzorgcentrum, voldoen aan de hoge kwaliteitseisen. Een maaltijd kost 7 euro. Je kunt de maaltijdbonnetjes per stuk kopen aan de toog in café Den Appel. Bestel ten laatste woensdag tegen 12 uur voor de daarop volgende week. Dit kan via e-mail: dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 20 of aan het onthaal.

Benieuwd naar het menu? Kijk op www.ocmwedegem.be of op de infozuil in de inkomhal van het dienstencentrum en in café Den Appel. Smakelijk! In het dossier van deze Edegem Vandaag geeft voedingsconsulente Katrien Docx van wzc Immaculata tips voor een gezonde winter. Kijk op bladzijde 14!

Milieuraad zoekt nieuwe leden

Werk mee aan een groen Edegem de duim! Anna Beirinckx, Silke Mortelmans, Sofie Hauquier en Sylvie Legros zijn vier geëngageerde 17-jarige meisjes uit het zesde jaar van het OLVE-college. Vorig schooljaar stelde hun godsdienstleerkracht Jan Maes voor om vrijwilligerswerk te doen in wzc Immaculata. Silke en Sylvie waren meteen enthousiast en wisten ook Anna en Sofie te overtuigen om mee te doen. Dit jaar doen ze dat opnieuw, maar nu als semestertaak. “Eén middag per week, behalve in de vakantie- en examenperiodes, helpen we bij de maaltijdbegeleiding. Dat wil zeggen dat we senioren helpen die niet meer in staat zijn zelfstandig te eten. De senioren zijn altijd heel dankbaar en dat geeft voldoening. Ook voor ons is het leuk. Het personeel van het woonzorgcentrum is altijd heel vriendelijk en dankzij dit werk ontmoeten we mensen met wie we normaal geen contact hebben. We raden het aan iedereen aan om ook een keer vrijwilligerswerk te doen. Het is een klein gebaar, maar je krijgt er veel voor terug.”

De gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur, of kortweg de milieuraad, adviseert het gemeentelijk beleid bij alle beslissingen met gevolgen voor milieu, natuur en duurzaamheid. In 2013 wordt de milieuraad opnieuw samengesteld en ook jij kunt je kandidaat stellen. De milieuraad geeft onder andere advies voor gemeentelijke plannen inzake milieu en natuur. Tijdens de acht tot tien milieuraden per jaar komen thema’s zoals Fort 5, Hof Ter Linden, duurzame mobiliteit, energie en klimaat aan bod. Via het charter biodiversiteit stelt de milieuraad ook concrete acties voor naar natuurbeheer en -behoud. Evenementen en acties met een duurzaam karakter kunnen altijd rekenen op medewerking van milieuraadsleden. In de milieuraad zitten afgevaardigden van de verschillenden milieu- en natuurverenigingen, andere adviesraden en scholen. Ook geïnteresseerde inwoners van Edegem zijn welkom.

Interesse of meer weten? Milieudienst, Gemeenteplein 1, tel. 03 289 26 50 of milieu@edegem.be


4 Plakpaal

New York, New York!

Met Edegem naar The Big Apple Een jaar geleden werd er hard gewerkt aan het centrum van onze gemeente. Om onze lokale handelaars te ondersteunen in deze lastige periode, organiseerden de gemeente en de Edegemse Zelfstandige Ondernemers (EZO) de Minderhindertombola. Vol enthousiasme baanden de Edegemnaars zich een weg door de werken om stempels te bemachtigen op hun tombolabiljet. Met drie stempels van drie verschillende handelaars maakten ze namelijk kans op tal van mooie prijzen zoals citytrips, flatscreens en EZO-cheques ter waarde van 50 euro. Magda Vergauwen en haar man Jos Vanleemput kaapten in april de hoofdprijs weg: een citytrip van vijf dagen naar New York. Jos en Magda Vanleemput – Vergauwen: “De reis was schitterend. We waren al drie keer in New York geweest, maar er is nog zo veel te ontdekken. We hebben voor ons vertrek op aanraden van de gemeente contact opgenomen met Patrick. Die is geboren en getogen in Edegem, maar woont nu al zes jaar in New York en is er officiële gids. Het klikte meteen tussen ons en dankzij hem hebben we nu ook stukjes New York gezien waar we anders gewoon voorbij zouden lopen. In het Hard Rock Cafe nam hij ons bijvoorbeeld mee naar de kelder, omdat daar de originele kostuums van The Beatles hangen. Verder kregen we een goeie uitleg over de symboliek van de 9/11 Memorial site. Indrukwekkend en aangrijpend gebeuren. Zeker een aanrader om te bezoeken. We zijn zeker van plan om nog eens terug te gaan naar New York en opnieuw af te spreken met Patrick, want we hebben bijvoorbeeld nog altijd Central Park niet gezien.” “Om deze citytrip te winnen hebben we vaak deelgenomen aan de Minderhindertombola. We hadden bijna elke

dag een kaartje vol, zonder dat we daar veel moeite voor moesten doen. Even langs de bakker, de beenhouwer en de krantenwinkel en we konden weer meedoen. Als de gemeente nog eens een tombola organiseert, dan wagen we zeker opnieuw onze kans!” Plan je zelf een reisje naar New York en wil je graag op stap met een Edegemse gids? Patrick van Roosendaal, patrick@newyork24seven.com, www.newyork24seven.com

Emmer zkt. sticker

De stickers die je op je huisvuilemmers en GFT+bakjes moet kleven, zijn geldig tot 31 december 2012. Voor 2013 heb je er nieuwe nodig. Bestel ze tijdig! GFT+

Restafval

Let op: als je nog geen GFT+bakje hebt, kun je deze samen met de GFT+jaarsticker aankopen bij: • het ecopark, Kattenbroek 6, op dinsdag van 9 tot 18.30 uur, van woensdag tot vrijdag van 9 tot 16 uur en zaterdag van 8.30 tot 17 uur. • het gemeentehuis, Gemeenteplein 1, alle werkdagen van 8.30 tot 13 uur, woensdag tot 14 uur en maandagavond van 16 tot 19 uur.

Het systeem met de huisvuilemmer voor ophaling van restafval is uitdovend. Je kunt er dus geen nieuwe meer krijgen. Huisvuilemmers die in slechte staat verkeren (bijvoorbeeld met een kapotte bodem of deksel, zonder deksel of handvat, …) of niet aangekocht werden via de gemeente Edegem mogen niet meer worden aangeboden.

Het GFT+bakje kost 10 euro.

Bestel je sticker voor 2013 door • 38 euro per restafvalsticker • 8 euro per GFT+sticker over te schrijven op het rekeningnummer van het gemeentebestuur van Edegem: BE32 0000 4955 7502.


Edegem feest 5

Kerstmarktkriebels! Ben je nog op zoek naar een leuk cadeautje of wil je gewoon een flinke portie kerstsfeer opsnuiven? Breng dan een bezoekje aan de Edegemse kerstmarkten.

Kerstmarkt Molenveld gaat internationaal Het wijkcomitÊ Edegem Molenveld maakt zich klaar voor zijn negende kerstmarkt. Buiten de vaste deelnemers verwelkomen we dit jaar enkele nieuwe standhouders en genieten we bovendien van buitenlandse proevertjes. Onder het goedkeurende oog van de Kerstman kun je hier bakken inspiratie opdoen voor leuke en originele kerstcadeautjes. Talrijke drank- en eetstandjes worden afgewisseld met juweeltjes, knuffels, ‌ en omdat het voor iedereen Kerstmis is, zijn er ook enkele kraampjes gereserveerd voor goede doelen. Iedereen is van harte welkom! Wanneer? Zondag 16 december van 12 tot 20 uur Waar? Achter de Sint-Jozefkerk aan parochiecentrum De Schrans

Kersthappening en buurtfeest op het Sint-Goriksplein Dit warme feest is de ideale gelegenheid om je buren beter te leren kennen in een warme sfeer bij een hapje en een drankje. In de aanloop naar de feestdagen organiseren de buren en (plaatselijke) handelaars samen met andere standhouders een kersthappening en buurtfeest. Kuier even langs de kerstkraampjes en verwarm je met allerlei lekkers. Ook hier komt de Kerstman zeker even op bezoek. Wanneer? Zaterdag 8 december vanaf 15 uur Waar? Sint-Goriksplein in Edegem/Buizegem

45 jaar Basilicakoor Iedereen is welkom op het kerstconcert van het Basilicakoor.

Wanneer? 23 december om 16 uur Waar? Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek in de Hovestraat. Prijs? 4 euro voorverkoop, 7 euro aan de kassa. Drankje inbegrepen.

Meer weten? Monique Smet, e-mail: smetmonique@telenet.be


6 Edegem feest

EZO eindejaarsactie Win een cadeautje voor jezelf

Nog snel een kerstgeschenk nodig? Vergeet dan onze lokale handelaars niet. Tijdens de laatste maand van het jaar organiseren ze ook dit jaar weer de eindejaarsactie. Daarmee kun je voor jezelf ook een mooi geschenk winnen. Elke deelnemende handelaar geeft twee EZO-cheques weg ter waarde van 25 euro. Daarbovenop zijn er nog extra cheques ter waarde van 500, 250, 125 en 25 euro te winnen! Hiermee kun je betalen bij alle EZO-handelaars, herkenbaar aan de EZO-affiche voor de eindejaarsactie en de EZO-banner. Hoe kun je winnen? Dat is gemakkelijk. Bij elke EZOhandelaar kun je van 1 tot 31 december een stempelkaart krijgen. Verzamel hierop drie stempels van drie verschillende EZO-handelaars, schrijf je naam en gegevens erop en steek hem in de doos bij je geliefkoosde handelaar.

Op 12 januari, tijdens de kerstboomverbranding, worden de eerste prijzen bekendgemaakt en uitgereikt. De hoofdwinnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht. De winnaars van de cheques van de deelnemende handelaars, krijgen het goede nieuws te horen van de handelaars zelf. Veel succes!

Goed om te weten In het centrum van Edegem zijn de winkels open op zondag 9 en 16 december

Iedereen is gek op de EZO-cheque! Zoek niet langer naar het perfecte geschenk. Met een EZO-cheque zit je altijd goed. Er zijn cheques van 5, 25 en 50 euro, die je apart of samen kunt gebruiken bij alle Edegemse handelaars die lid zijn van EZO (Edegemse Zelfstandige Ondernemers).

Kijk voor de volledige lijst van deelnemende handelszaken op www.edegem.be > werken > EZO-handelaars > EZO-handelaarslijst.

CADEAUTJES! Oxfam Wereldwinkel

kerstopendeur Leg eens een fairtradegeschenk onder de kerstboom. Op zaterdag 8 december kun je bij een gratis drankje en hapje inspiratie opdoen voor zo’n eerlijk cadeautje tijdens de kerstopendeur van Oxfam Wereldwinkel. Daar ontdek je originele geschenken uit alle hoeken van de wereld, voor ieders smaak en budget. De winkeliers stellen graag pakketjes voor je samen en geven uitgebreide cadeautips.

ed. okt12 - 84409 - 209

Dit jaar viert iedereen mee Kerstmis Wanneer? Zaterdag 8 december van 10 tot 18 uur Waar? Oxfam Wereldwinkel, Doelveldstraat 8, Edegem


Edegem feest 7

7de editie

Nooit-Meer-Eenzaamop-Oudejaarsavond Elk jaar organiseren Gilberte Rieke en de NME-helpers onder het peterschap van Michel Follet voor alle eenzame ouderen in onze gemeente een deugddoende warme oudejaarsavond. Zo moet niemand de jaarwisseling alleen vieren. Je wordt hartelijk ontvangen met een muziekje en een aperitief. Een Vlaamse artiest zorgt voor een muzikaal optreden en Paul Schillemans bereidt de feestdis. Op het menu: voorgerecht, soep, hoofdgerecht, dessert, wijn, koffie én een nieuwjaarsgeschenkje. Na het feestmaal dansen we het nieuwe jaar in met wervelende muziek van de Disk Jockey Nooit-MeerEenzaam. We feesten door tot 1 uur.

Waar? Feestzaal Ons Huis, Drie Eikenstraat 65, Edegem Wanneer? 31 december 2012 vanaf 17.30 uur Reserveren? Tel. 03 457 75 46, 0477 23 10 41 of 0476 50 21 05. Je bevestigt je deelname door 30 euro (of 40 euro steuntarief) te storten op rekeningnummer 733-0543171-01. Vermeld zeker je naam!

Met z’n allen knus op de gratis feestbus

De chauffeurs van De Lijn brengen je ook dit jaar tijdens oudejaarsnacht én op nieuwjaarsdag veilig naar je bestemming. Edegemnaren stappen op oudejaarsavond vanaf 18 uur en op nieuwjaarsdag tot middernacht zelfs gratis op de bus of tram.

Een hele nacht lang een gratis chauffeur? Laat het feest maar beginnen!

Deze actie is elk jaar een groot succes. Vorig jaar maakten meer dan 1 000 jonge en minder jonge Edegemnaars gebruik van het aanbod voor gratis openbaar vervoer!

Het aanbod Feestneuzen kunnen kiezen tussen twee soorten gratis vervoer: • de vaste lijndiensten die vanaf 18 uur op oudejaarsavond tot middernacht op nieuwjaarsdag hun normale route rijden • de extra ingelegde feestbussen die tijdens de feestnacht tussen 22 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens naar locaties (fuifspots) rijden die anders moeilijk of niet te bereiken zijn met het openbaar vervoer.

Haal je gratis ticket op voorhand af! Vanaf woensdag 12 december 2012 kun je hiervoor terecht bij de jeugddienst, het onthaal van het gemeentehuis en de bibliotheken. Feestneuzen met een abonnement van De Lijn hebben geen extra ticket nodig.

TIP Om eivolle bussen en trams te vermijden, raadt De Lijn je aan om niet tijdens de piekuren – vanaf ongeveer 23 uur op oudejaarsavond tot 1 uur ’s nachts – op te stappen.

De verkeersveiligheidscampagne Oudejaarsfeestbussen is een samenwerkingsverband tussen de provincie Antwerpen, De Lijn en meer dan 60 deelnemende gemeenten, steden en districten.

Meer weten? www.delijn.be


8 Edegem feest

Geef Edegem cadeau! Winter in Edegem, dat is pure gezelligheid. Laat je vrienden en familie meegenieten van onze mooie gemeente en geef hen dit jaar een Edegems geschenkje cadeau. Van onze heerlijke Zonneblusser tot historische boeken en leuke gadgets, we hebben het allemaal! Je kunt alles kopen aan het onthaal in het gemeentehuis. Wil je snel geholpen worden? Kom dan in de namiddag. De loketten zijn gesloten, maar het onthaal is open tot 17 uur. TIP

TIP

Zonneblusser: een grote dorstlesser tijdens de feestdagen

Ga voor

groot

Vanaf 12 december verkoopt de gemeente Edegem een Zonneblussermagnumfles van 1,5 liter voor de prijs van slechts 13 euro. Ben je nog op zoek naar een goede fles voor onder de kerstboom? Met deze reus scoor je zeker! Opgelet: dit is een gelimiteerde editie. Wees er dus snel bij!

Breng Edegem in je huiskamer! De originele werken van Ward Nijs die gebruikt werden in het boek Edegem in de verf gezet zijn te koop voor 120 euro per stuk. Het boek zelf koop je ook aan het onthaal van het gemeentehuis. Kostprijs: 28 euro.

Edegemse cadeautjes voor elk budget Gelimiteerde editie Zonneblussermagnumfles 1,5 liter...........................13 euro Zonneblusser cadeaupakket: 4 flesjes en twee degustatieglazen..........................13 euro Zonneblusser clip met 6 flesjes................................. 9 euro Zonneblusser glas 33cl.............................................. 4 euro Zonneblusser bak 24 flesjes inclusief 4,5 euro statiegeld............................... 38,50 euro Boek Hof Ter Linden................................................ 35 euro Boek Edegem in de verf gezet................................ 28 euro Kristallen piramide met logo in lasergravure............ 58 euro Kristallen diamant met logo in lasergravure............. 38 euro Kristallen wereldbol met logo in lasergravure.......... 83 euro Karaf met twee wijnglazen met skyline................... 40 euro Set van twee borrelglaasjes met skyline..................19 euro Set van twee champagneglazen met skyline...........19 euro

Glazen onderzetters met skyline............................. 24 euro IJsemmer met skyline............................................. 31 euro Wijndecanter met skyline........................................ 21 euro Wiskeykaraf met skyline.......................................... 21 euro Set serveerschaaltjes met logo............................... 26 euro Hapjesschaal met logo............................................. 32 euro Windlicht met skyline.............................................. 32 euro Vaas met skyline...................................................... 25 euro Briefhouder met skyline.......................................... 25 euro Presse-papier met logo............................................ 33 euro Klokje met skyline................................................... 53 euro Kubus blocnote met logo........................................... 4 euro Vulpenset Watermann met logo.............................. 20 euro Balpenset Parker met logo.......................................12 euro Paraplu Balmain met logo.........................................15 euro


Edegem morgen 9

Genius-Zuid is af Genius-Noord is gestart

Volhardingsstraat: tussentijdse oplossing wateroverlast

De voorbije twee jaar werd de Volhardingsstraat twee keer getroffen door wateroverlast. Samen met Rio-Link hebben we een studiebureau aangesteld om het probleem definitief aan te pakken. De uitvoering hiervan staat gepland in 2014. In afwachting van deze definitieve oplossing voert het gemeentebestuur enkele kleinere maatregelen uit om de wateroverlast in tussentijd tot een minimum te beperken. De inwoners van de Volhardingsstraat kregen hierover begin november een buurtfolder in de brievenbus.

De verkaveling Condominium Zuid aan de Drie Eikenstraat is grotendeels klaar. Voor het noordelijke terrein werd de verkavelingsvergunning afgegeven en de stedenbouwkundige vergunning voor de wegenis-, riolerings- en omgevingswerken. Op 22 oktober 2012 gaf het college van burgemeester en schepenen de vergunning af voor de bouw van de appartementen en sociale appartementen. De stedenbouwkundige aanvraag voor het nieuwe woonzorgcentrum is in volle voorbereiding.

Woonproject RECO:

van bedrijfssite naar woonproject

De voormalige boterfabriek RECO wordt omgevormd tot een woongebied. De vergunningen daarvoor werden op 25 oktober 2010 en 27 december 2010 afgegeven. Aannemer Bouwwerken Vermeiren kocht het terrein van GEAN en zal het vergunde project realiseren. Op vrijdag 19 oktober 2012 startte de aannemer alvast met de voorbereidende werken: plaatsing van hekken, inrichting van de werf, bouwrijp maken van het binnengebied (rooien van de struiken, uitzetten van de wegenis) en afbraak van de woning in de Oude-Godstraat. De verdere planning van de bouwwerken wordt nog concreet gemaakt in coรถrdinatie met de gemeentedienst planning en inrichting en de betrokken nutsmaatschappijen.

Collectorproject E19 op schema De voorbereidende werken voor de aanleg van een nieuwe collector onder de E19 zijn begin september van start gegaan. De werken worden uitgevoerd om de kans op wateroverlast in de wijk te verkleinen. Een gescheiden rioleringsstelsel voert het regenwater en het vuile rioolwater apart af onder de autosnelweg. Het regenwater stroomt terug naar de Kleine Struisbeek zoals het meer dan 50 jaar geleden deed. Het vuile water wordt voorbij de E19 via de bestaande afvalwatercollector langs de beek afgevoerd naar het waterzuiveringsstation in Aartselaar. De uitvoering van de werken wordt opgedeeld in vijf fasen. Omdat er geen vertraging is, werd beslist om fase 3 meteen aansluitend op fase 2 op te starten. Op www.aquafin.be kun je de planning van het project opvolgen. Klik rechts op werken in uw gemeente, selecteer links de gemeente waar de werken plaatsvinden en ga naar de detailfiches.


10 Jong & lerend

Prikkeldag © Foto: Inge Himpens, www.veto.be

Wie houdt van nieuwe ontdekkingen, moet op 1 december in de bib zijn. Daar wacht de adviesgroep collectievorming je op om je de beste boeken te tonen binnen jouw interesseveld.

Op de koffie bij…

Bart Kerremans Professor Bart Kerremans neemt ons mee naar Amerika en vertelt ons honderduit over het presidentschap van Barack Obama. Uiteraard gebeurt dit allemaal bij een kopje koffie en een (Amerikaanse?) lekkernij. Wanneer? Dinsdag 4 december om 20 uur Waar? Gemeentelijke basisschool Andreas Vesalius (refter), Gemeenteplein 3, Edegem Prijs? 5 euro Reserveren? Koop je inkomkaart vanaf maandag 12 november aan de balie van de bib.

De adviesgroep collectievorming bestaat uit een vijftiental vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied, waarin zij nieuwe uitgaven volgen en recensies napluizen. Een drietal keer per jaar komen zij samen om te praten over boeken en aankoopsuggesties te doen voor de bibliotheek. Thema’s die op 1 december aan bod komen: • anderstalige literatuur (bijvoorbeeld Frans of Duits) • de Tweede Wereldoorlog • koken • psyche en zelfontplooiing Wanneer? Zaterdag 1 december van 10 tot 13 uur Waar? Hoofdbibliotheek, Hovestraat 55, Edegem

Meer weten? www.vrijetijd.edegem.be > bibliotheek, tel. 03 289 23 50 of aan de balie van de bib TIP Wil je deel uitmaken van de adviesgroep collectievorming? Neem contact op met de bibliotheek en vraag naar Pieter Nolmans, tel. 03 289 23 50 of e-mail: bibliotheek@edegem.be.

Gratis wifi in de bib Leners kunnen in de bib gratis wifi gebruiken. Wil je wat opzoekwerk doen, of zoek je een plek waar je rustig kunt werken of studeren, dan kun je hiervoor tijdens de openingsuren terecht in de hoofdbib en in het filiaal. Vraag je paswoord aan de balie. Heb je geen laptop, dan kun je als lid van de bib gratis gebruik maken van de internet-pc’s. Onder de 12 jaar kan dit alleen onder begeleiding van een +12-jarige.

Meer weten? Bibliotheek Edegem, Hovestraat 55, tel. 03 289 23 50, filiaal Elsdonk, Kerkplein z/n, tel. 03 289 21 69, e-mail: bibliotheek@edegem.be, www.vrijetijd.edegem.be


Dossier 11

Goede voornemens:

waarom wachten tot volgend jaar? Met het nieuwe jaar voor de deur hoor je iedereen opnieuw dezelfde goede voornemens maken als vorig jaar: in 2013 besluiten we met z’n allen gezonder te gaan leven. Maar waarom uitstellen tot morgen wat je vandaag ook al kunt doen? Met de tips uit dit dossier zetten we je nu alvast op de goede weg. Zo kunnen we volgend jaar eindelijk eens wat nieuwe goede voornemens bedenken.


12 Dossier

7 uur: een lekkere appelsien bij het ontbijt

9 uur: een paar trappen doen onderweg naar mijn bureau

8 uur: tanden poetsen op muziek

10 uur: wandelmeeting met een collega

Tien keer meer bewegen zonder moeite Meer bewegen is eigenlijk helemaal niet moeilijk en hoeft ook niet per se meer tijd te kosten. Probeer gewoon elke dag bij alles wat je doet meer beweging toe te voegen. 1. Ga te voet of met de fiets naar het werk, de winkel, de school, buren, familie, ‌ Door wat vaker de auto te laten staan, kun je trouwens ook flink besparen! 2. Neem vaker de trap in plaats van de lift. Als je op de tiende verdieping moet zijn, dan kun je bijvoorbeeld de lift nemen tot de negende of achtste verdieping en de rest te voet doen. 3. Maak regelmatig een leuke (gezins)uitstap met de fiets of te voet. In Edegem hebben we veel mooie plekjes en paadjes om met de fiets of te voet te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan Fort 5, Hof Ter Linden, de Romeinse Put, ‌ 4. Wandel tijdens de reclame op tv. Zo gaat de tijd sneller voorbij en hoef je niet voor de twintigste keer deze week dezelfde reclamespots te zien. 5. Parkeer je wagen een beetje verder weg van je bestemming. Zo verplicht je jezelf een paar stappen extra te doen, en geef toe, het kost je eigenlijk helemaal geen moeite. 6. Stap een halte te vroeg of te laat van de bus of tram. Is het druk op de bus of tram? Dan kun je als je afstapt wel wat extra frisse lucht gebruiken. Ben je verdiept in een goed boek? Lees dan nog een beetje langer en wandel dat kleine stukje gewoon terug. 7. Wandel naar het bureau van je collega in plaats van te bellen of te mailen. Er gaat niets boven persoonlijk contact. Je kunt meteen zien hoe iemand op je nieuwe idee of op je werk reageert. 8. Wandel rond op plaatsen waar je moet wachten. Ga een beetje te vroeg naar je afspraak en wandel een beetje rond. Zo zie je misschien nog iets leuks dat je anders gemist zou hebben. Bovendien kom je zo helemaal ontspannen aan op je afspraak.

16 uur: een gezond tussendoortje

17 uur: een frisse wandeling na een drukke busrit

9. Leef je uit in je tuin of volkstuintje. Je oogst immers wat je zaait. En hoe beter je je tuintje onderhoudt, hoe meer je ervan zal kunnen genieten. 10. Zet dansbare muziek op tijdens het huishouden. Dat maakt de klus meteen een stuk minder vervelend. Hou je dan ook zeker niet in om de nodige danspasjes te zetten en luidkeels mee te brullen. Je zult zien: de klus is sneller geklaard en je geniet er nog van ook.

TIP Kijk voor extra beweging elke maand in Edegem Vandaag voor de sporttip van de maand. Die vind je in dit nummer op bladzijde 16.

18 uur: swingen met de stofzuiger

19 uur: op het menu: groentjes


Dossier 13

12 uur: frisse neus halen tijdens middagpauze

13 uur: boodschappenlijstje maken

Evenwichtiger eten in slechts vijf stappen Schrap ongezonde tussendoortjes en onvoorziene afhaalmaaltijden van je menu. Zo voel je je in geen tijd weer helemaal goed in je vel! 1. Neem altijd een boodschappenlijstje mee naar de winkel. Zet fruit en groenten bovenaan. Haal ook voldoende diepvriesgroenten in huis. Zo kan je altijd iets gezond klaarmaken. 2. Ga nooit met een lege maag winkelen. Wanneer je honger hebt, grijp je sneller naar vet- en suikerrijke voeding. Hou je aan je lijstje! 3. Maak een menuplanning per week. Zo kom je niet in verleiding om snel een pizza te bestellen of Chinees uit te halen. 4. Weinig tijd? Kies voor snelle gerechten. Een zakje wokgroenten met kip en gekookte pasta is in 20 minuten klaar. Maak in het weekend verse groentesoep en vries ze in. 5. Zet altijd een fles water of een groot glas water op je bureau. Dit helpt om meer te drinken. Drink minimum 1,5 liter water per dag.

TIP Ga je op wintersport? Kleed je dan goed aan! Je bent het best beschermd als je je aankleedt volgens het drielagenprincipe: • thermische onderkleding als basislaag • een tweede laag voor de warmte • een derde ademende, vochtafstotende en winddichte buitenlaag. Vergeet ook je hoofd, oren, handen en voeten niet te beschermen!

20 uur: plannen maken voor een weekenduitje

21 uur: reclame: tijd voor een korte wandeling door de huiskamer

14 uur: vandaag al een liter water gedronken

15 uur: wandelend telefoneren

Zo verhoog je de slaagkans van je voornemens Wat je voornemens ook zijn, met deze tips liggen je doelstellingen binnen handbereik. 1. Zorg ervoor dat je gemotiveerd bent om je voornemens ook echt waar te maken. Waarom wil je dit bereiken? Wat zijn de voor- en nadelen van je goede voornemens? 2. Concretiseer je voornemen: “Vanaf 1 januari stop/ begin ik met …” 3. Stel een realistisch doel. In plaats van je voor te nemen nooit meer te snoepen, kun je bijvoorbeeld vanaf nu alleen in het weekend of als er bezoek is snoepen. Dat is makkelijker vol te houden. 4. Sociale controle zorgt ervoor dat je langer volhoudt. Deel je voornemen daarom met een partner, vriend, collega of mentor. 5. Beloon jezelf als je je voornemen al een tijdje hebt volgehouden. Kleine beloningen voor de eerste succesjes, een grote als je je einddoel haalt. 6. Bereid je voor op de moeilijke momenten. Bedenk op voorhand wat je gaat doen in situaties die je op de proef stellen. 7. Droom nu alvast van het gewenste resultaat. Hou altijd je doel voor ogen. En vooral: wees trots op jezelf, want je bent nu al goed begonnen!

TIP Zoek je inspiratie voor gezonde voeding en beweging? Surf dan naar www.123feelfree.be.

22 uur: kopje thee in de zetel

22 uur: slaapwel!


14 Dossier

Advies van een professional Naam: Katrien Docx Leeftijd: 26 jaar Studies: afgestudeerd (2009) als diëtiste aan de Plantijn Hogeschool in Antwerpen Beroep: diëtiste Loopbaan: Sinds november 2011 werkt Katrien als diëtiste in woonzorgcentrum Immaculata in Edegem.

“Enkele basisregels mogen we zeker niet uit het oog verliezen: voldoende bewegen, gevarieerd eten en veel drinken. Voldoende bewegen is het allerbelangrijkste. Door vaker te bewegen, daalt het risico op overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het is bovendien bevorderend voor je nachtrust. Als diëtiste vind ik lekkere en gevarieerde maaltijden heel belangrijk, zowel voor oudere als voor jongere mensen. Ik ben geen voorstander van vetarme en zoutarme diëten. Een maaltijd dient vooral lekker te zijn. Bij ouderen kunnen we de lekkere dingen nu toch niet wegnemen? Zij dienen vooral te genieten van een heerlijke maaltijd in een gezellige omgeving. Af en toe zondigen mag, maar overdrijven is nooit goed. Een gezonde voeding laat eigenlijk alles toe, maar je mag niet van alles evenveel eten. De actieve voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie kan hierbij een goed hulpmiddel zijn.

TIPS Enkele tips voor een gezonde en gevarieerde voeding. • Start de dag met een goed ontbijt. • Aardappelen en brood zijn geen dikmakers. Ze bevatten heel veel vezels en dit bevordert onze stoelgang. • Probeer zo veel mogelijk seizoensfruit en -groenten te kopen. Deze zitten boordenvol vitaminen en mineralen en zijn bovendien goedkoper. • Probeer minimum één keer per week vis te eten.

Wat we zeker ook dagelijks in de gaten moeten houden, is dat we genoeg drinken. 60 procent van ons lichaam bestaat uit vocht. Het is dus noodzakelijk dat we ons dagelijks vochtverlies compenseren door 1,5 liter water per dag te drinken. Door veel te drinken worden de afvalstoffen uit ons lichaam verwijderd. Eigenlijk moet je al drinken voor het dorstgevoel optreedt. Dorst is eigenlijk een waarschuwingssignaal dat we krijgen als we al 2 procent water verloren hebben. Je kunt water vervangen door light frisdrank (maximum 0,5 liter per dag), soep, koffie of thee.”

Iedereen, zowel jong als oud, mag genieten van lekker eten


Edegem in actie 15 24 NOVEMBER TOT 16 DECEMBER:

Elise Berkvens schilderijen: olieverf op doek

Speelse wetenschap De recente schilderijen van Elise Berkvens (Schijndel, Nederland, °1982) zijn de steeds voorlopige uitkomsten van een complex proces van zoeken en aftasten. Elise is gefascineerd door de spanningsverhouding tussen het platte vlak van het schildersdoek en de suggestie van ruimtelijkheid. Ze vertrekt vaak van foto’s of andere beelden van natuur, architectuur of interieurs die haar uitdagen om er letterlijk en figuurlijk een draai aan te geven. De tweedimensionale beelden worden geplooid, gebogen of verknipt tot driedimensionale objecten. Vervolgens worden deze uiterst fragiele maquettes gefotografeerd. Deze documentaire foto’s dienen op hun beurt weer als inspiratiebron bij het schilderen. De motor achter deze complexe dialectiek tussen het platte vlak en de derde dimensie is steeds de subtiele wisselwerking tussen wat uiterlijk wordt waargenomen en wat dit innerlijk teweegbrengt. In die zin kunnen we de schilderijen van Elise Berkvens dan ook geen abstracte schilderijen noemen. Hoewel een duidelijk herkenbaar motief veelal ontbreekt, zijn er naast het spel tussen vormen en kleuren en de suggestie van diepte en ruimte ook talloze echo’s van ongrijpbare gevoelens en gemoedstoestanden. In dit ernstige spel, in deze speelse wetenschap verkent de kunstenaar de grenzen van de fysieke én mentale ruimte. Peter Pollers - 2012

http://users.telenet.be/elise.berkvens

Meer weten? Cultuurdienst, Gemeenteplein 1, 2650 Edegem, tel. 03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be

Huis Hellemans: kom eens binnen kijken!

Huis Hellemans verwacht: • van 12 januari tot 3 februari 2013 De zuivere lijn: grafiek van Freddy Theys, Jef Van Grieken en Maurice Van den Dries • van 9 februari tot 3 maart 2013 Jef Blancke - schilderijen

Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 in Edegem. Het is gratis toegankelijk op woensdag van 14 tot 17 uur, vrijdag van 14 tot 16 uur en zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur. Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.


16 Edegem in actie Sporttip van de maand

Lopen lopen lopen

Wees de koude deze winter te slim af en loop je warm op de Finse piste aan Kattenbroek. Dit speciale loopparcours voor joggers is ontworpen om het loopcomfort te verhogen. De bovenlaag van de piste bestaat uit houtsnippers. Die hebben een verend en schokdempend effect, waardoor je minder kans loopt op blessures. Onder de toplaag zit een speciale funderingslaag van ongeveer 15 centimeter die zorgt voor voldoende waterafvoer. De piste is 650 meter lang. Wil je langer lopen, dan kun je via de brug over de Edegemse beek het looppad nemen rond het domein De Zandbergen. Volg hier de blauwe markeringen. Deze omloop is ongeveer 2,5 kilometer lang. De Finse piste is gratis toegankelijk en gemakkelijk bereikbaar. Voor wie van iets verder komt, is er bovendien een ruime parking.

Terug naar de kale berg in 2013

Net als in 2011 en 2012 trekken we ook in 2013 weer naar de top van de Mont Ventoux. Wie gaat er mee? De organisatie van Sporta blijft dit jaar bijna ongewijzigd. Enkel in La Cannibale worden enkele details aangepast. Die start in 2013 vanuit Bédoin. De bijkomende tour vanuit Sault gebeurt in de andere richting, met een extra bevoorrading op de Col de St.-Jean.

Met Edegem naar de Mont Ventoux: wat houdt dat in? • • •

• • •

Het trainingsschema begint vanaf eind februari, met een wekelijkse fietsrit op zondag. Je krijgt een speciaal hiervoor ontworpen fietstruitje en polo. Je krijgt een korting van 40 euro op de deelnameprijzen. Je betaalt dus nog 59 euro voor de Mont Ventoux en 79 euro voor La Cannibale. De reis en het verblijf organiseer je zelf. Op 22 juni beginnen we samen aan de grote klim. De avond na de beklimming delen we onze ervaringen bij een gezellig Edegems etentje.

Heb je zin om deel te nemen? Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2, 2650 Edegem, tel. 03 289 23 70 of e-mail: sport@edegem.be


Voor elkaar 17

Voordelen voor mindervaliden Edegemnaren met een handicap of met een verminderde zelfredzaamheid (beperkingen in dagdagelijkse zaken zoals verplaatsing, communicatie, huishouden, wassen en aankleden, …) kunnen terecht bij de dienst personen met een handicap. Die helpt je met volgende aanvragen bij de federale overheidsdienst personen met een handicap: • tegemoetkomingen voor personen met een handicap: integratie, inkomensvervangende en hulp aan bejaarden • parkeerkaart • attest voor het bekomen van sociale voordelen • verminderingskaart openbaar vervoer • attest btw-vermindering • … De federale overheidsdienst onderzoekt vervolgens de aanvraag en neemt een beslissing. Daarnaast helpt de dienst je met aanvragen voor • premies voor de installatie van een traplift • premies voor aanpassingen in de badkamer • sociale voordelen Openingsuren: op woensdag- en donderdagnamiddag van 13 tot 16 uur of op afspraak. Breng zeker je identiteitskaart of je SIS-kaart mee!

VORMINGSAVOND

Meer weten? Dienst personen met een handicap, Karen Croes, tel. 03 451 04 70, karen.croes@ocmwedegem.be, Oude-Godstraat 110, Edegem (via de hoofdingang van wzc Immaculata, aan de rechterkant in de inkomhal).

Onze kinderen veilig online Kinderen zitten op steeds jongere leeftijd voor het computerscherm om te gamen, te chatten, informatie op te zoeken voor een huistaak, … Helaas is het internet niet altijd een veilige plaats.

Ouders maken zich soms zorgen over het internetgedrag van hun kinderen en weten niet altijd goed hoe hiermee om te gaan. Daarom organiseert het gemeentebestuur in samenwerking met de raad voor gezin en kinderopvang, de Gezinsbond en Child Focus een vormingsavond over de problemen die kinderen op het internet kunnen tegenkomen. Mits wat ouderlijke begeleiding biedt het internet voor kinderen en jongeren een waaier aan mogelijkheden en kansen.

Tijdens de vormingsavond krijg je een schatkist vol tips mee naar huis. Je leert hoe je een goed e-mailadres aanmaakt en een chat of profiel veilig instelt. Er wordt ook gepraat over hoe je het best reageert op bepaalde situaties. Wat doe je bijvoorbeeld als je ontdekt dat je kind ongeschikte websites bezoekt of persoonlijke informatie doorgeeft? Op het einde van de avond is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Wanneer? Woensdag 12 december om 20 uur Waar? Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16 Inkom? Gratis. Laat om praktische redenen wel even weten dat je komt. Inschrijven? Gemeentehuis, Gemeenteplein 1, 2650 Edegem, tel. 03 289 26 50 of e-mail: welzijn@edegem.be


18 Voor elkaar

Den Appel verwarmt je* *ook op koude winterdagen Breien voor Roemenië Elke dinsdagnamiddag ben je welkom in café Den Appel om gezellig samen te handwerken. Op 11 december verwelkomen we een speciale gast. Danny Polak komt een project voor Roemenië voorstellen dat we heel concreet kunnen steunen door sjaals, handschoenen, babykleren, ... te breien. Danny zorgt voor leuke patroontjes en zet ons op weg. Voor wol wordt ook gezorgd. Wanneer? Dinsdag 11 december van 14 tot 15 uur Prijs? Gratis

Selfmade eindejaarsfeesten Presenteer je hapjes dit jaar op een zelfgemaakte etagère en geef een bijzonder juweel of leuk versierd bloempotje cadeau. Op 12 december maken we dit allemaal met spullen die je waarschijnlijk thuis nog in een kast hebt liggen: dessertbordjes (van verschillende grootte), tassen, jeneverglaasjes, oude knopen, stofoverschotjes, bloempotjes, ... Neem alles maar mee! De lesgeefster geeft tips en neemt ook zelf een heleboel materialen en voorbeelden mee. Wanneer? Woensdag 12 december van 14 tot 16.30 uur Prijs? 6 euro

KERSTOPTREDEN Perfect choice De twee dames van Perfect choice brengen een hartverwarmend kerstprogramma. Tijdens de pauze kan iedereen genieten van een lekker stukje kerstgebak. Wanneer? Donderdag 27 december van 14 tot 16.30 uur Prijs? 6 euro, inclusief kerstgebak

Nog meer plezier in Den Appel? Kijk op p.21 van deze Edegem Vandaag of raadpleeg de activiteitenkalender via www.ocmwedegem.be. Ontvang je hem graag via e-mail? Bezorg ons dan je e-mailadres. Een papieren versie kun je ophalen in Den Appel. Schrijf je voor elke activiteit zeker twee weekdagen op voorhand in!

Meer weten of inschrijven?

Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, tel. 03 450 84 00, e-mail: dienstencentrum@ocmwedegem.be

Zelfgemaakte cadeautjes zijn meestal de leukste!

“Mijn reis langs de grenzen van het nieuwe Europa en de oude Balkan” Gilbert Druant, germanist en docent aan de Plantijn en Karel de Grote hogeschool in Antwerpen, geeft een boeiend relaas van zijn reis. Gilbert maakte in 110 dagen een reis van maar liefst 14 523 km van Estland tot Albanië. Kom mee luisteren naar zijn verhaal met dvdpresentatie! In samenwerking met Kontakt-Jongeren van Vroeger vzw. Wanneer? Woensdag 5 december van 14.30 tot 16.30 uur Prijs? 3 euro


Mooi in Edegem 19

Op een mooie herfstdag… © Ludo Van Bauwel

Ludo Van Bauwel botste eind oktober op dit prachtige tafereel aan de Romeinse Put in Buizegem. Gelukkig heeft hij altijd zijn fototoestel bij de hand om mooie beelden als deze vast te leggen op de gevoelige plaat.

5 jaar kunst

“met een lage drempel en een groot hart” Wat gaat de tijd snel! Al vijf jaar hangt het Forumgalerieke iedere maand een nieuwe tentoonstelling op. In december 2007 ging het Forum al meteen van start met een topper van formaat: de groep Haleakala uit Kapellen. De feestelijke opening met vernissage, onze burgemeester Koen Snyders, voorzitter Hans Bernaerts en de voltallige ploeg van Forum vzw met Marc Van Bilsen als organisator, was een voltreffer. In de periode van 1 december 2007 tot 1 december 2012 stelden maar liefst 19 groepen van 3 tot 25 personen en 42 individuele kunstenaars hun werk tentoon in ‘t Forumgalerieke. De wachtlijst loopt ondertussen op tot 14 maanden. De volledige lijst van exposanten voor 2013 hangt uit in het Forum. Wil je zelf tentoonstellen in het Forum? Marc Van Bilsen, tel. 0498 32 20 18, e-mail: vanbilsenmarc@gmail.com. Of kom eens langs in het Forum, Romeinse put 97. Op dinsdag- of vrijdagnamiddag tussen 13.30 en 16.30 uur geeft Roumy Bakalova lessen aquarel schilderen. (Hierover lees je meer in het volgende nummer van Edegem Vandaag.) Openingsuren galerie: alle dagen van 12 tot 22 uur, behalve op maandag en donderdagnamiddag.

Was je op een van onze evenementen? Dan werd je misschien gekiekt door onze gemeentefotograaf! Surf naar www.vrijetijd.edegem.be of volg gemeente Edegem op Facebook.

Heb je zelf een mooie foto gemaakt in onze gemeente of op een van onze activiteiten? Stuur ze dan naar redactie@edegem.be en wie weet staat ze dan wel in de volgende Edegem Vandaag…


20 Uit in Edegem

in Edegem 2 december

8 december

Concert: Solo, duo, trio ....solisten met brio Hotel De Basiliek, Trooststraat 20 om 14.30 uur, prijs: 7 euro voorverkoop, 6 euro of 5 euro ereleden

Toneel: Dobbel Shift Mark Liebrecht Schouwburg, Heilig-Kruisstraat 16, 2640 Mortsel om 20.15 uur, prijs: 11 euro

Koninklijke Fanfare Sint Rosalia, tel. 03 457 67 08 of 03 449 42 38 of 03 457 93 94

4 december Fietsen naar Temse Het Atrium (vertrekplaats), Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel om 9.30 uur Femma Edegem H. Familie Elsdonk (Jacqueline), tel. 03 449 99 23

Bezoek aan dienstencentrum Den Appel Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 11.45 uur, prijs: 10 euro S-Plus, tel. 0486 45 58 09

Bloemschikcursus Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 13.30 uur, prijs: 8 euro FEMMA Edegem Sint-Jozef (Magda Boyart), herman.boyart@telenet.be, tel. 03 449 60 11, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Op de koffie bij... Bart Kerremans Basisschool Andreas Vesalius (refter), Gemeenteplein 3 om 20 uur, prijs: 5 euro Bibliotheek, bibliotheek@edegem.be, tel. 03 289 23 50

5 december Opname: Blokken Feestzaal Ons Huis, Drie Eikenstraat 65 om 10.45 uur, prijs: 5 euro S-Plus, tel. 0486 45 58 09

6 december Sinterklaasetentje Restaurant De Basiliek, Hovestraat 69 om 12 uur, prijs: 17 euro Vl@s (Vlaams Actieve Senioren), se.lauwerssophia@yahoo.com, tel. 0475 56 46 55

Pasar Edegem, jef.leyssens@telenet.be, tel. 03 457 14 48, www.pasar.be/edegem

Bezoek aan de kerstmarkt Feestzaal Ons Huis, Drie Eikenstraat 65 om 10 uur S-Plus, tel. 0486 45 58 09

Nocturnes Historische Gidsen Edegem Fort 5 (Vestinglaan), Vestinglaan om 20 uur, prijs: 5 euro Cultuur Edegem, cultuur@edegem.be, tel. 03 289 26 50, www.edegem.be

11 december Kaartnamiddag Twinpower, Strijdersstraat 44 om 14 uur, prijs: 1 euro Zorg voor Later (Elza vogels), tel. 03 458 31 11

Koken Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 19.30 uur, prijs: 6 euro FEMMA Edegem Sint-Jozef (Carine Arnauts), carine_en_marc@hotmail.com, tel. 03 457 68 34, www.kav.be/edegem/ sint-jozef

12 december Bloemschikken Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4 om 9 uur Femma Edegem H. Familie Elsdonk (Fernanda), tel. 03 440 20 12

Kerstbanket Hotel De Basiliek, Trooststraat 20-22 om 12 uur Zorg voor Later (Elza vogels), tel. 03 458 31 11

14 december Kerstuitstap naar de Basiliek van Koekelberg Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 9 uur Femma Edegem H. Familie Elsdonk (Lieve), tel. 03 440 27 26

december 2012

Bezoek aan ‘t Forum ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum , Romeinse Put 97 om 14 uur FEMMA Edegem O.L.Vrouw (Maria Leys), tel. 03 457 46 47

15 december Kerstdiner Feestzaal Ons Huis, Drie Eikenstraat 65 om 19 uur, prijs: 25 euro S-Plus, tel. 0486 45 58 09

16 december Kerstmarkt Edegem Molenveld Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 12 uur wijkcomité Edegem molenveld, innevanishoven@hotmail.com

Tournee literaire Grote markt Antwerpen, Grote markt 13, 2000 Antwerpen om 15 uur, prijs: 7 euro Gezinsbond afdeling Edegem (Ria Patteet), ria.patteet@telenet.be, tel. 03 440 71 54

18 december Kerstfeest Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4 om 18 uur Femma Edegem H. Familie Elsdonk (Fernanda), tel. 03 440 20 12

Kerststallenwandeling Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 10 uur FEMMA Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), magda.stoffelen@scarlet.be, tel. 03 449 41 01, www.kav.be/EdegemSint-Jozef

19 december Bezoek aan Huis Hellemans Huis Hellemans, Strijdersstraat 14 om 14 uur Femma Edegem H. Familie Elsdonk (Lilianne), tel. 03 288 46 13

Doe-spelnamiddag Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 14 uur OKRA Elsdonk (Bea De Ridder), tel. 03 449 41 04


Uit in Edegem 21 DIENSTENCENTRUM DEN APPEL Praat- en vriendengroep: parkinson 3 december om 14.30 uur

Reisverhaal: het nieuwe Europa en oude Balkan 5 december om 14.30 uur, prijs: 3 euro

Workshop: etagères, juwelen, ... maken 12 december om 14 uur, prijs: 6 euro

20 december Kerstbezinning Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 18 uur, prijs: 6 euro FEMMA Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), magda.stoffelen@scarlet.be, tel. 03 449 41 01, www.kav.be/EdegemSint-Jozef

23 december Concert: 45 jaar Basilicakoor Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek, Hovestraat om 16 uur, prijs: 4 euro voorverkoop, 7 euro aan de kassa Monique Smet, smetmonique@telenet.be

25 december Hoogmis ter gelegenheid van Kerstmis Heilige Familiekerk, Kerkplein om 10.30 uur Koninklijk Familiakoor Elsdonk, daniellevannuffel@skynet.be, www.familiakoor.be

27 december Fietsen Het Atrium (vertrekplaats), Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel om 9.30 uur

Tai Chi 4, 11 en 18 december om 14.30 uur, prijs: 3 euro

Vrij handwerken 4, 11 en 18 december om 14 uur

Klassieke muziek beluisteren en beleven 6 en 20 december om 10 uur, prijs: 3 euro

Workshop: relax je lichaam en geest

Bezoek aan de kerstmarkt van Antwerpen

12 en 19 december om 10 uur, prijs: 3 euro

13 december om 13 uur, prijs: 1 euro

Lezingen: gezondheid

Lezing: Willem Elsschot 21 december om 14 uur, prijs: 3 euro

Kerstfilm: It’s a wonderful life 24 december om 14 uur, prijs: 1 euro

Kerstoptreden: Perfect Choice 27 december om 14 uur, prijs: 6 euro inclusief kerstgebak tijdens de pauze

3 december: onverklaarde lichamelijke klachten 17 december: oogheelkunde vandaag in samenwerking met ActUA, om 14 uur, prijs: 3 euro

Computercursus voor beginners 3, 10, 17, 24 en 31 december om 13.30 uur, prijs: 25 euro voor 5 lessen

Biljarten Elke weekdag om 10 uur

Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, tel. 03 450 84 00 of e-mail: dienstencentrum@ocmwedegem.be

Meermalige activiteiten Petanque

3, 6, 7, 10, 12, 13, 14, 17, 20, 21, 26, 27 en 28 december Hangar 27, Parklaan 161 om 13 of 18.30 uur

Kaarten 3, 6, 10, 13, 17, 20 en 27 december Elzenhof, Kerkplein 3 om 13.30 uur OKRA Elsdonk (Tinneke ‘s Jongers), tel. 03 440 05 14

Turnen

OKRA Elsdonk (Mon Miroen), tel. 0474 72 45 48

6, 13, 20 en 27 december Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 10 uur

28 december

Biljarten

Kaarten: om ter meeste slagen Kbof ‘t Klavertopje, Jacob de Roorestraat 8 om 20 uur

3, 6, 10, 13, 17, 20 en 27 december Elzenhof, Kerkplein 3 om 13.30 uur

OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Femma Edegem H. Familie Elsdonk (Jacqueline), tel. 03 449 99 23

‘t Klavertopje, tel. 03 458 01 97

OKRA Elsdonk (Hugo Neelen), tel. 03 239 10 63


22 Uit in Edegem

Immaculata for life Music for life van Studio Brussel doorbreekt dit jaar het taboe rond dementie. De nieuwe solidariteitsactie gaat van start op maandag 17 december en ook Edegem doet mee! Pas op maandag 3 december wordt de volledige opdracht van de campagne bekendgemaakt op Studio Brussel. Referentiepersoon voor dementie (Karolien Frederiks) en de muziektherapeute (Ann Michielsen) van het woonzorgcentrum staan al te popelen om in actie te schieten en aan het organiseren te gaan. Tijdens Music for life, van maandag 17 tot zondag 23 december, zullen ze verschillende acties op touw zetten om dementie in de kijker te zetten. Ben je nieuwsgierig naar de activiteiten of wil je graag je steentje bijdragen? Kijk dan vanaf 1 december op www.wzc-immaculata.be en volg alles op de voet. In een latere editie van Edegem Vandaag brengen we je op de hoogte van de resultaten en de acties die we met Immaculata realiseerden.

Bridge

Gemeenschapsdansen

6, 13, 20 en 27 december Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 14 uur

4, 11 en 18 december ‘t Centrum, Strijdersstraat 35 om 15 uur, prijs: 1 euro

OKRA Elsdonk (Frans Bayens), tel. 03 449 04 44

OKRA Edegem Centrum (Margriet Vleminckx), tel. 03 457 04 34

Lijndans (stap voor stap)

Turnen voor 55+

5, 12, 19 en 26 december Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 10.45 uur

4, 11 en 18 december ‘t Centrum, Strijdersstraat 35 om 13.45 uur, prijs: 1 euro

OKRA Eldonk (Jeannine Desfosses), tel. 03 281 05 08

OKRA Edegem Centrum (Cesarine Van Assche), tel. 03 457 33 91

Lijndans

Hobby

6, 13, 20 en 27 december Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 9 en 11 uur

10 en 17 december Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4, 2650 Edegem om 13.30 uur, prijs: 1 euro

OKRA Eldonk (Jeannine Desfosses), tel. 03 281 05 08

Wandelen 1 en 22 december Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 14 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Kaarten, rummikub en babbelen 4, 11 en 18 december ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum , Romeinse Put 97 om 14 uur Vl@s (Vlaams Actieve Senioren), se.lauwerssophia@yahoo.com, tel. 0475 56 46 55

Femma Edegem H. Familie Elsdonk (Josée), tel. 03 449 79 01

Creatieve namiddag voor chronische zieken en personen met een handicap 10 en 17 december ‘t Zwaluwnest (lokaal IBO), Drie Eikenstraat 16 om 13.30 uur Ziekenzorg creaclub, mary.van.steen1@telenet.be, tel. 03 289 96 40 of 03 457 76 32

Breien 14 en 28 december Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 14 uur

FEMMA Edegem Sint-Jozef (Corry Van Roeijen), tel. 03 888 84 62, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Theaterwerkgroep Aorta presenteert Forttheater 14, 15 en 16 december Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10 om 20 of 15 uur, prijs: 8 euro Theaterwerkgroep Aorta, leo.van.tilborg@pandora.be, tel. 0479 49 05 92, www.toneelgroep.be

Petanque voor senioren 7, 14, 21 en 27 december Hangar 27, Parklaan 161 om 13.30 uur, prijs: 1 euro OKRA Edegem Centrum (Louis van Thielen ), tel. 03 288 44 54

Toneelvoorstelling: Een vreemde luis in huis 1 en 2 december Kinsbergen Auditorium (UZA), Drie Eikenstraat 655 om 20 of 14.30 uur, prijs: 5 euro Toneelkring d’UZAren, tel. 03 821 31 84

Kindertoneel: de drie prinsessen 1 en 2 december Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10 om 14.30 uur, prijs: 9 euro, 8 euro CJP/60+ en 7 euro tot 18 jaar Toneelgroep De Meeuw vzw, info@toneelgroepdemeeuw.be, tel. 03 288 53 07, www.toneelgroepdemeeuw.be

Nordic wandelen 5 en 19 december Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 14 uur FEMMA Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), riaengels@telenet.be, tel. 03 449 87 37, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Nordic wandelen 6, 13, 20 en 27 december Hangar 27 (vertrekplaats), Parklaan 161 om 9 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

Nordic wandelen 5, 12, 19 en 26 december Hangar 27 (vertrekplaats), Parklaan 161 om 9.30 uur OKRA Eldonk (Jeannine Desfosses), tel. 03 281 05 08


Uit in Edegem 23 Turnen Elke maandag van 9 tot 10 uur Parochiecentrum De Schrans (turnzaal), Molenveldlaan 4 KAV Edegem Sint-Jozef (Irène Hofman), deloof.irene@skynet.be, tel. 03 440 61 32, www.kav/edegem/sint-jozef

Kleuterdans Elke zaterdag van 9.15 tot 10 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, deelname: 85 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Crea-namiddag Elke dinsdag van 13.30 tot 17 uur Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

Permanente activiteiten Gymnastiek voor dames Elke dinsdag van 14 tot 15 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, deelname: 81 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Volleybal Elke vrijdag van 9.30 tot 11 uur Parochiecentrum De Schrans (turnzaal), Molenveldlaan 4, deelname: 5 euro KAV Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), riaengels@telenet.be, tel. 03 449 87 37, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Moderne dans +15 Elke zaterdag van 20 tot 22 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, deelname: 119 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Gym 55+ Elke woensdag van 9.30 tot 10.30 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, deelname: 81 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Hiphop 13 - 15 jaar Elke maandag van 19 tot 20 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, deelname: 100 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Hiphop 10-12 jaar Elke zaterdag van 18 tot 19 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, deelname: 100 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Jeugddans Elke zaterdag van 10.45 tot 13 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, deelname: 100 euro

Danslessen techniek / modern

Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Elke zaterdag van 19 tot 20 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, deelname: 100 euro

Kidsdans

Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Elke zaterdag van 10 tot 10.45 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, deelname: 85 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Lijndansen Elke vrijdag van 9.30 tot 10.30 uur Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

Turnen voor 55+ Elke donderdag van 9.30 tot 10.30 uur Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

Dansen in De Schrans Elke woensdag van 20 tot 22 uur Turnzaal De Schrans, Drie Eikenstraat 365 Jonneke Schulte, tel. 03 321 38 32

Tajiquan Elke dinsdag van 18.30 tot 20 uur Yen-nien Daoguan Jingdao Fenguan, Ridder Gerardilaan 60, prijs: 13 euro info@jingdao.be, tel. 0478.34.15.23, www.jingdao.be

Rope skipping Elke maandag van 18.30 tot 19.30 uur, elke woensdag van 13.30 tot 15.30 uur Omnigym Jong Edegem (basisschool Andreas Vesalius), Gemeenteplein 3, prijs: 91 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.bee


24 Ken je Edegem

Herken je gemeente

en win 25 euro!

Elke maand plaatsen we hier een mooi detail uit onze gemeente. Aan jou om dat stukje Edegem een plaats te geven.

Waar is dit? Enig idee waar we dit vonden? Omschrijf zo gedetailleerd mogelijk de plek: straatnaam en nummer, indien mogelijk. In de volgende Edegem Vandaag maken we de winnaar van deze wedstrijdvraag bekend. Win jij die EZO-cheque van 25 euro?

De winnaar van vorige maand... Maria Hellemans herkende de afwateringsgracht ter hoogte van de Pieter van den Bemdenlaan.

SPELREGELS:

1. Stuur je antwoord voor 4 december 2012 via e-mail naar

redactie@edegem.be of stuur een brief met je antwoord naar

Hij of zij wint een EZO-cheque ter waarde van 25 euro, te gebruiken bij een EZO-middenstander.

gemeentehuis, redactie, Gemeenteplein 1, 2650 Edegem.

2. Maximum 1 e-mail of brief per gezin. 3. Uit de juiste antwoorden trekt een onschuldige hand ĂŠĂŠn winnaar.

Colofon Gemeente Edegem

Maria wint een EZO-cheque ter waarde van 25 euro. Proficiat!

Een publicatie van Gemeentebestuur Edegem, Gemeenteplein 1, 2650 Edegem tel. 03 289 26 50, e-mail: gemeentebestuur@edegem.be, website: www.edegem.be Verantwoordelijke uitgever: Koen Snyders, burgemeester, Kontichstraat 90, 2650 Edegem Je leest Edegem Vandaag ook online op www.edegem.be > Over Edegem > Publicaties.

Edegem Vandaag 322 - december  

Edegem Vandaag 322 - december

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you