Page 1

Gemeentelijk informatieblad

november 2012

nr. 321

Herfst! Kom genieten in Fort 5 WZC Immaculata op talentenjacht

Edegem herdenkt zijn oud-strijders

Op de koffie bij de bib


2 Plakpaal

Inhoud 2 5 6 7 10 11 14 19 20 24

Plakpaal Haal de wereld in je huiskamer

Edegem feest Herdenking oud-strijders

Edegem morgen Het AWV brengt de N1 in kaart

Ecologisch in actie Edegem zoekt jong talent

Jong & lerend Herfstvakantie

Dossier Fort 5

Voor elkaar Quiz mee voor 11.11.11

Mooi in Edegem Sing For The Climate

Uit in Edegem Activiteitenkalender

Ken je Edegem Wedstrijd

Openingsuren loketten gemeentehuis Elke werkdag van 8.30 tot 13 uur Maandagavond van 16 tot 19 uur Woensdag tot 14 uur We helpen je graag verder, telefonisch en aan het onthaal, alle werkdagen van 8.30 tot 17 uur en maandagavond tot 19 uur.

Fairtrade op de feesttafel Fairtradegemeente Edegem en de Gezinsbond nodigen je van harte uit om kennis te maken met de seizoensgroenten en -fruit uit onze eigen streek. Met dit initiatief willen ze duurzame consumptie en productie van voedingsmiddelen aanmoedigen. Faim!, kookatelier en traiteur-aan-huis, tovert feestelijke gerechtjes op tafel met fairtradeproducten. Proef en laat je inspireren voor de komende feestdagen. Naast de lekkere, eerlijke hapjes worden er ook bijpassende fairtradedranken geserveerd. Wanneer? Dinsdag 27 november om 19.30 uur Waar? Faim!, kookatelier en traiteur-aan-huis, Kerkplein 8, Edegem Prijs? 8 euro Inschrijven? Verplicht via fairtrade@edegem.be. Je inschrijving wordt via e-mail bevestigd.

Opgelet! Gesloten op Allerheiligen Op donderdag 1 november is het gemeentehuis de hele dag gesloten. Onze diensten zijn open op vrijdag 2 november.

Levenslijn zoekt stagiair(e) Voor de rest van dit jaar en voor de maanden januari, mei en juni van volgend jaar is Levenslijn op zoek naar een enthousiaste stagiair(e). Tijdens je stage in de televisiewereld, krijg je de kans om je creativiteit te laten botvieren en mee te bouwen aan de communicatie, acties en events rond Levenslijn, Zeppe & Zikki en Aya. Zo help je Levenslijn en haar initiatieven voor meer verkeersveiligheid en een betere opvang van verkeersslachtoffers. Interesse? Stuur dan snel je CV en motivatiebrief naar info@levenslijn.be.


Plakpaal 3 Voor

Parkeerplek aanvragen

Vraag & Antwoord

Hoe kan ik parkeerruimte reserveren tijdens mijn verhuis of verbouwingen?

Na

Tot je dienst 5 Beaufort 5 Beaufort, het tewerkstellingsproject van het OCMW in samenwerking met de gemeente begeleidt en activeert mensen, zodat ze op een zinvolle manier opnieuw kunnen participeren aan de maatschappij. Dat is een van de belangrijkste hefbomen om kansarmoede te bestrijden. Een groep van zes tot negen medewerkers krijgt permanent begeleiding van een werkleider. Die geeft samen met hen invulling aan de uitvoering van ondersteunende taken voor onder andere de gemeentelijke groendienst. Het project is daardoor een win-winsituatie voor iedereen. De deelnemers worden opnieuw geactiveerd in de maatschappij en Edegem geniet een extra service, aanvullend op de reguliere diensten.

Voor de verhuiswagen of een bouwafvalcontainer kun je een parkeerplek voor je deur reserveren.

Parkeerruimte aanvragen in vijf stappen: 1. Vraag toelating aan de politiepost Edegem, Prins Boudewijnlaan 43a. 2. Haal met deze toelating verkeersborden af bij het gemeentemagazijn, Zomerlei 37 (naast de brandweer). 3. Betaal per bord een waarborg van 25 euro. 4. Plaats de borden de dag voor het parkeerverbod van toepassing is en noteer welke voertuigen er op dat ogenblik geparkeerd staan. 5. Breng de borden terug naar het gemeentemagazijn. Je krijgt meteen je waarborg terug.

Openingsuren gemeentemagazijn: van maandag tot vrijdag tussen 8.30 en 11.30 uur en tussen 12.30 en 15.30 uur.

Haal de wereld in je huiskamer

Word gastgezin voor het wereldDANSfestivalEDEGEM Elke zomer komen dansers en muzikanten uit alle windrichtingen samen in onze gemeente voor het wereldDANSfestivalEDEGEM. Voor deze artiesten gaan we elk jaar op zoek naar gastgezinnen die gedurende een tiental dagen in een unieke sfeer willen proeven van een andere cultuur. Als gastgezin ervaar je het wereldDANSfestivalEDEGEM niet vanop de eerste rij, maar vanuit het hart van de festiviteiten. Gezinnen die zich eenmaal engageerden als gastgezin, doen dit vaak ook een tweede, derde, vierde, ‌ maal. Dat is niet verwonderlijk. Je ontmoet de hele wereld in je eigen huiskamer en je sluit vriendschappen voor het leven. Iedereen die graag een keertje gastgezin wil zijn, kan met al zijn vragen hierover terecht op de vrijblijvende info- en kennismakingsavond. Daar krijg je bij een hapje en een drankje alle antwoorden en kun je gezellig babbelen met ervaren gastgezinnen. Wanneer? Vrijdag 23 november om 20 uur Waar? Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, Edegem Inschrijven? Via e-mail: werelddansfestivaledegem@telenet.be of via het secretariaat, tel. 03 457 82 64


4 Plakpaal

Een buurtfeest organiseren?

Kinderspel!

Niets is leuker dan een groot buurtfeest! Het gemeentebestuur van Edegem zet zich daarom in om leuke buurtinitiatieven te ondersteunen, zowel materieel als financieel. Zo wordt je feest nog leuker. Het gemeentebestuur sponsort je buurtfeest op tien voorwaarden 1. Je bent een Edegems buurtcomité. Dat wil zeggen: een vereniging van Edegemnaars die buurtgerichte activiteiten organiseert die open staan voor alle bewoners van een bepaalde Edegemse buurt, straat of een gedeelte ervan (minimum 20 woongelegenheden). 2. Je gebruikt de toelage voor de basisorganisatiekosten. Aankopen van voedsel, drank en geschenken komen niet in aanmerking voor deze aanvraag. 3. Je richt het aanvraagformulier voor een buurtsubsidie tot het college van burgemeester en schepenen, minimum vier weken en maximum twaalf maanden op voorhand. 4. Je vraagt een toelage aan voor maximaal twee activiteiten per jaar (van telkens 100 euro, dus maximum 200 euro per jaar per comité). 5. Je maakt niet tegelijkertijd gebruik van andere toelagen voor dezelfde activiteit (uitgezonderd Vlaamse feestcheques). 6. Je activiteit past niet in het kader van ‘Edegemse Burendag’. Daarvoor kun je specifieke ondersteuning krijgen. 7. Je zorgt ervoor dat je feest daadwerkelijk doorgaat. Voor geannuleerde activiteiten wordt geen toelage uitgekeerd. 8. Je stuurt alle buurtbewoners een uitnodiging met daarin een duidelijke omschrijving van de activiteit, de vermelding ‘Met de steun van het gemeentebestuur Edegem’ en het logo van de gemeente (dat vind je op de website). 9. Je zorgt ervoor dat minstens 20 buurtbewoners effectief deelnemen. 10. Je bezorgt na afloop binnen de veertien dagen een kort verslag van de activiteit, met vermelding van het aantal deelnemers, het bewijs dat voor minstens 100 euro kosten werden gemaakt (voeg kopieën van betaalbewijzen of contracten toe) én drie foto’s (liefst digitaal).

Meer weten over hoe je een buurtfeest organiseert? Dienst welzijn, gemeentehuis, Gemeenteplein 1,

tel. 03 289 26 50 of e-mail: welzijn@edegem.be. Het reglement, het aanvraagformulier en meer informatie vind je ook op www.edegem.be.

de duim!

Wout (11) brengt buren dichter bij elkaar Wout Van den Reeck (de jongen met het witte t-shirt) is nog maar 11 jaar en is daarmee waarschijnlijk de jongste organisator in onze gemeente. Dit jaar organiseerde hij al voor de derde keer het buurtfeest voor de Oud-Kerkhoflaan. Wout: “De eerste drie buurtfeesten die ik organiseerde, waren heel leuk. Zowel voor de kinderen als voor de oudere mensen. Ik ben op voorhand bij de buren gaan vragen of ze tentjes, tafels en stoelen hadden en of ze die op de dag van het feest op hun oprit wilden zetten. Samen met mijn broer heb ik dan alles klaargemaakt voor het feest.” “Ik heb ook voor hapjes en drankjes gezorgd. Op het vorige feest moesten de mensen maar 3,50 euro per persoon betalen voor een hapje (koekjes, chips, kaas, …) en een drankje (cava, wijn, bier, frisdrank, …). Met de toelage van de gemeente kon ik ook nog een groot springkasteel huren.” Mieke Dekimpe (mama van Wout): “Helaas is er na het eerste en kort na het tweede buurtfeest telkens iemand veel te vroeg overleden. Dankzij de buurtfeesten hebben we Trees en Hilde toch nog wat beter kunnen leren kennen. Ook dat is buurt.” Hopelijk houdt Wout de organisatie nog lang vol en schijnt de zon op al zijn feesten!


Edegem feest 5

Wie vocht voor Edegem wordt niet vergeten

Edegem herdenkt zijn oud-strijders

Op zondag 11 november herdenkt de hele wereld wapenstilstand. Ook Edegem en de oud-strijdersvereniging KNSB laten deze memorabele gebeurtenis niet onopgemerkt voorbijgaan. De herdenking begint om 10.30 uur met een eucharistieviering in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek in de Hovestraat. Daarna worden, onder begeleiding van fanfare Sint-Rosalia en met behulp van de brandweer, kransen neergelegd bij de monumenten. Aansluitend is er een plechtigheid aan het monument van de gefusilleerden uit Wereldoorlog I op Fort 5. Het jaarlijkse Te-Deum ter gelegenheid van de Dag van de Dynastie vindt dit jaar plaats op zondag 18 november, in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek in de Hovestraat, na de hoogmis van 10.30 uur. Wil je zelf of met je vereniging deelnemen aan deze plechtigheden? Meld je dan aan in het gemeentehuis, Gemeenteplein 1, tel. 03 289 26 50 of e-mail: secretariaat@edegem.be.

Het verhaal van een held Germain Selders was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Samen met hem herdenken we alle helden die vochten voor onze vrijheid. Germain Selders: “Je kunt de omstandigheden waarin de jeugd vandaag leeft niet vergelijken met die waarin wij zijn opgegroeid. De jeugd zit nu in een andere positie dan wij vroeger. In volle oorlogstijd was uitgaan niet onze eerste prioriteit. Zelfs voetballen hield zekere risico’s in. In tegenstelling tot vele anderen, heb ik nooit honger geleden. Mijn vader was mijnwerker en verdiende goed zijn boterham. Op een gegeven moment werd ik opgeroepen om in Duitsland te gaan werken, maar dat heb ik geweigerd. Vanaf toen was ik eigenlijk altijd op de vlucht. Ik sliep niet meer in mijn ouderlijk huis, want daar kwam de politie mij zoeken. En ook als ik op straat liep was ik altijd op mijn hoede. Via vrienden ben ik in het verzet terechtgekomen. Ik was 21. Zonder na te denken bij de mogelijke gevolgen streed ik voor mijn ideaal. Nog geen 14 dagen voor de bevrijding sloeg het noodlot toe. Op 13 augustus 1944 werd de schuilplaats van onze groep ontdekt. Ikzelf had net de schuilplaats verlaten. Kort nadien schoot de Gestapo twee van mijn vrienden neer. Anderen werden meegenomen naar Duitsland. Slechts een van hen keerde nog terug,

maar die is intussen ook gestorven. Ik kon vluchten en ben nu de laatste van onze groep die nog overblijft. 20 km verderop kon ik onderduiken tot aan de bevrijding. Ik zal die gruwelijke dag nooit vergeten. Nog steeds heb ik nachtmerries over wat er gebeurde op 13 augustus. Het is jammer dat de jongeren van nu zo weinig afweten van wat er zich toen in ons land heeft afgespeeld en van hoe wij toen leefden. We mogen nooit vergeten welke opofferingen gemaakt zijn voor de vrijheid waarin we vandaag leven.”


6 Edegem morgen

Het AWV brengt de grenzen in kaart Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) laat in de periode 2012-2013 topografische metingen uitvoeren langs de gewestweg N1 op het grondgebied van Mechelen, Rumst, Kontich, Hove en Edegem. Die vormen de basis voor de opmaak van een gewestelijk rooilijnenplan langs de N1, dat de huidige of toekomstige grenzen tussen de openbare weg en de aangelande private eigendommen aanduidt. Als je langs de N1 op de Mechelsesteenweg woont, mag je binnenkort landmeters van de firma GlobeZenit uit Zandhoven op je privéterrein verwachten. Het AWV vraagt om hieraan mee te werken. Let wel op: de landmeters die zich op jouw terrein begeven, moeten een geldig legitimatiebewijs hebben. Het ontwerp van het rooilijnenplan is onderworpen aan een openbaar onderzoek en zal ter inzage worden gelegd voor de bevolking. Tijdens een hoorzitting kunnen bewoners al hun bezwaren of opmerkingen indienen.

Heb je nog vragen? •

Agentschap Wegen en Verkeer District Puurs, tel. 03 860 01 20, e-mail: wegen.antwerpen.districtpuurs@mow.vlaanderen.be

Agentschap Wegen en Verkeer Sectie Projecten, tel. 03 224 68 04

Boerenlegerstraat in ’t nieuw Enkele weken geleden kreeg de Boerenlegerstraat te kampen met wateroverlast. De verouderde riolering biedt namelijk onvoldoende weerstand tegen extreme waterval, zoals die van augustus 2011. Aangezien we de straat niet onbeperkt kunnen opknappen, is het dus hoog tijd om de straat in z’n geheel op te frissen. Oud en nieuw gaan hand in hand In samenwerking met een studiebureau plannen we de onder- en bovenafwerking van de straat grondig aan te pakken. Op basis van een enquête onder de bewoners lijstten we de knelpunten en verwachtingen op. Zo kwamen we tot een nieuw ontwerp, dat aan deze vijf randvoorwaarden moet voldoen: het behoud van de enkelrichting een aangepaste snelheid van max. 30 kilometer per uur • het behoud van het huidige aantal parkeerplaatsen • een evenwaardige ruimte voor alle weggebruikers. • •

We vernieuwen niet alleen de 80 jaar oude riolering, maar meteen de hele straat Binnenkort lees je hier meer over de concrete plannen en de start van de werken!


Edegem in actie 7 27 OKTOBER TOT 18 NOVEMBER 2012:

Walter Jouret

acrylschilderijen, ivoorsculpturen en -juwelen (*) en marmersculpturen (*) De herkomst van alle gebruikte ivoor is in 2004 gecertifieerd door het Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding DG4- Afdeling Dierenwelzijn en CITES (Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu).

Niets is wat het lijkt Creativiteit zoekt een uitweg, een drager. De keuze van uitingen wordt bepaald door de talenten waarover het individu beschikt (of die hij ontwikkelde). Bij Walter Jouret, een autodidact geboren in 1937, werd het een zoektocht, die hem bracht langs de muziek (klassieke zang en gitaar) over beeldhouwen (ivoor, hout en marmer) naar het gebruik van kleur (pastels en acryl). De thematentoonstelling Niets is wat het lijkt weerspiegelt onder meer een intensief gebruik van de uitdrukkingsmogelijkheden door een geraffineerd gebruik van kleur. In de meer figuratieve werken is daardoor ook de kleur meer van belang dan het onderwerp zelf. De quasi fotografisch afgebeelde figuren worden als het ware een onderdeel van de omgevende kleur. Vooral in de abstracte schilderijen spelen tegen-stellingen en versmeltingen een intrigerende rol. Lineaire accenten brengen hier verwijzingen of trachten een evenwicht te bewerkstelligen in de bewegingen van een scheppingsproces. In de sculpturen is vooral de eigenheid van het materiaal de bepalende factor, maar in die zin dat ook daar niets meer is wat het lijkt. De hardheid en koelheid van het witte marmer krijgt zachte rondingen, die uitnodigen om glooiende lijnen te volgen. De bewust niet hooggepolijste vorm weert elke ongewenste weerspiegeling, zodat de gaafheid van die lijnen behouden blijft. Meer nog wordt bij het precieuze ivoor, zowel in de sculpturen als in de juwelen, het materiaal omgewerkt tot vormen die – zeker in de juwelen – met hun gladheid en warmte op een verrassende manier de tastzin invullen. De confrontatie met de verscheidenheid in deze tentoonstelling biedt de bezoeker een boeiende en niet te missen ervaring.

Huis Hellemans verwacht: • van 24 november tot 16 december 2012 Elise Berkvens - schilderijen

Meer weten? Cultuurdienst, Gemeenteplein 1, 2650 Edegem, tel. 03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be

Gun kunst een kans: kom naar Huis Hellemans! Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 te Edegem. Het is gratis toegankelijk op woensdag van 14 tot 17 uur, vrijdag van 14 tot 16 uur en zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur. Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.


EDEGEMSE CONCERTEN

Tango Nuevo

8 Edegem in actie

Op donderdag 29 november vindt alweer het derde concert van het seizoen van Neerdorpen Klassiek plaats. Christophe Delporte en het ensemble Astoria dompelen ons met Tango Nuevo onder in de wereld van Piazzolla: tango zoals je het nog nooit hoorde. Als zoon van een Italiaanse visser leidde Astor Piazzolla (1921-1992) een opmerkelijk kosmopolitisch leven. Zijn omzwervingen brachten hem in contact met tal van muziekgenres. Geïnspireerd door componisten als Bach, Bartók, Ravel, Debussy, Stravinsky en door de jazz, stak hij de Argentijnse tango in een geheel nieuw muzikaal jasje. Dit werd hem door de traditionele tangoliefhebbers in Argentinië niet in dank afgenomen. De nieuwe muziek met zijn tegendraadse ritmiek, hamerende staccato’s en tempowisselingen strookte niet met de vaak gepolijste en commercieel aantrekkelijke traditionele tango, zoals die in Argentinië populair was. Piazzolla zelf gaf zijn muziek een naam: Tango Nuevo, de nieuwe tango.

Programma

Piazzolla heeft zijn muziek altijd meer beschouwd als luistermuziek dan als dansmuziek. Uiteindelijk werd zijn muziek als de meest authentieke van Argentinië erkend.

Christophe Delporte: accordeon, bandoneon, accordina Isabelle Chardon: viool Eric Chardon: cello Léonardo Anglani: piano

Astor Piazzolla stak de Argentijnse tango in een nieuw jasje Het ensemble Astoria vertolkt Piazzolla en reveleert dit onderschatte muziekgenre dat bruist van leven. De kwaliteit van de composities van de Argentijnse meester staat steeds centraal, met veel respect voor de ritmische en melodische betovering van de originele werken.

Otono Porteno Michelangelo 70 • Concerto Pour Quintette • Chiquilin De Bachin • Tango Del Diablo • Regreso Al Amor • Oblivion • Milonga Sin Palabras • Libertango • Escualo • Adios Nonino • •

Astoria ensemble

Wanneer? Donderdag 29 november om 20.15 uur Waar? Sint-Antoniuskerk, hoek Strijdersstraat / Drie Eikenstraat Prijs? 14 euro / 12 euro (+55 jaar) / 5 euro (-26 jaar)

Reserveren of meer weten?

Tel. 03 289 26 50, e-mail: cultuur@edegem.be of www.edegem.be Meer info over het ensemble? www.e-astoria.be


Edegem in actie 9

Kunstendag voor Kinderen Jong talent verdient een cent! De gemeente steunt met veel plezier de creatieve en artistieke projecten van haar jongeren. Om in aanmerking te komen voor een toelage van 400 euro voor jouw project zijn er wel een aantal voorwaarden. 1. Je bent bezig met film, mode, video, dans, multimedia, beeldende kunst, muziek, literatuur, theater, mime, skaten, … 2. Je hebt samen met vrienden een fantastisch idee voor een leuk cultureel of artistiek project dat zich richt op kinderen of jongeren tussen 6 en 25 jaar. 3. Je project vindt plaats binnen de vrije tijd (dus niet gekaderd binnen de school) en op Edegems grondgebied.

Kijk op vrijetijd.edegem.be > Organiseren > Project voor kinderen of jongeren organiseren voor meer informatie over de voorwaarden en over hoe je een toelage kunt aanvragen.

Meer weten? Jeugddienst, tel. 03 289 26 50 of e-mail: jeugd@edegem.be

Opleiding

Intern en extern communiceren Wat? Je leert doeltreffend en correct communiceren met verschillende doelgroepen, zowel intern (met alle medewerkers van de organisatie) als extern (met de leden, andere organisaties, de pers, het grote publiek, …). Voor wie? Clubbestuurders en alle geïnteresseerden Wanneer? Dinsdag 27 november van 19 tot 22 uur Waar? Raadzaal Gemeentehuis Boechout, Heuvelstraat 91, 2530 Boechout Lesgever? Sportac Prijs? 12,50 euro Inschrijven? Via web of per e-mail, uiterlijk op dinsdag 20 november

Schrijf je snel in! Proef van mooie verhalen, theater, dans en beeldende kunst. Ontdek verborgen talenten of kom gewoon zalig genieten, helemaal alleen of samen met je (groot)ouders. Wie graag wil meedoen, kan zelf kiezen aan welke activiteiten hij of zij wil deelnemen. Een overzicht van de verschillende activiteiten vind je op vrijetijd.edegem.be of op de flyer die alle leerlingen van de Edegemse lagere scholen ontvingen. Wanneer? Zondag 18 november Prijs? 2 euro. Hiervoor krijg je na de voorstelling Storm in Hangar 27 een lekkere pannenkoek en drankje. Inschrijven? Voor de verschillende activiteiten moet je op voorhand inschrijven (een plaatsje reserveren).

Meer weten of reserveren? Jeugddienst, Drie Eikenstraat 16, tel. 03 289 26 50 of e-mail: jeugd@edegem.be

Spetterend ontbijten Op zaterdag 17 november tussen 9 en 12 uur is het zwembad gereserveerd voor onze allerkleinste inwonertjes. Kom jij ook een half uurtje met je kleuter(s) zwemmen, spelen en plonsen? Nadien kun je genieten van een lekker ontbijt aan de rand van het zwembad. En dat allemaal volledig gratis! Zin om in het water te duiken? Vul onderstaande strook in en geef ze af in Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2, tel. 03 289 23 70 of e-mail: sport@edegem.be.

Familie:..................................................................... adres:........................................................................ telefoon / gsm:......................................................... e-mailadres:.............................................................. komt zwemmen met ........... kleuters en................ (maximum 2) volwassenen. Wij zouden graag komen om (omcirkel je keuze):

Meer weten? Dienst Vorming, Diane Loosen,

tel. 03 240 62 73, vorming@apbsport.provant.be, www.apbsport.be

9 uur

9.30 uur

10 uur

10.30 uur

11 uur

11.30 uur


10 Jong & lerend Op de koffie bij…

Bart Kerremans

Een lezing over president Obama en de Amerikaanse politiek

© Foto: Inge Himpens, www.veto.be

Politiek is dit jaar de rode draad door onze lezingenreeks Op de koffie bij… In februari beet Ivan De Vadder de spits af met zijn Pleidooi voor een eerlijke politiek. Op 4 december neemt Bart Kerremans ons mee naar Amerika.

Bart Kerremans is professor aan de Universiteit Leuven en wordt regelmatig geraadpleegd door de Vlaamse media om duiding te geven bij belangrijke politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten.

Nog geen maand na de Amerikaanse presidentsverkiezingen vertelt Bart Kerremans ons honderduit over Barack Obama, zijn presidentschap en de hindernissen die hij ondervond om zijn dromen uit het Yes we can-verhaal van 2008 waar te maken. Herverkozen of niet, zijn presidentschap levert genoeg stof op om een avond lang te vertellen over het Amerikaanse politieke systeem. Uiteraard weer bij een kopje koffie en een (Amerikaanse?) lekkernij. Wanneer? Dinsdag 4 december om 20 uur Waar? Gemeentelijke basisschool Andres Vesalius (refter), Gemeenteplein 3 Inkomkaarten? 5 euro per stuk, verkrijgbaar aan de balie van de bib (hoofdbib of filiaal Elsdonk) vanaf maandag 12 november

Meer weten? Openbare Bibliotheek Edegem, Hovestraat 55, tel. 03 289 23 50

Lang leve de

herfst(vakantie) Grabbelpassers (4 tot 11 jaar) en Swappers (12 tot 15 jaar) worden tijdens de herfstvakantie in de watten gelegd. De jeugddiensten van Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel organiseren dan weer tal van keileuke en niet te missen activiteiten. Het volledige overzicht van alle activiteiten vind je terug in het Grabbelpasof Swapboekje dat je gratis kunt afhalen bij de jeugddienst, de bibliotheken of aan het onthaal van het gemeentehuis. Schrijf je voor alle activiteiten op voorhand in bij de jeugddienst die de activiteit organiseert. Dat kan vanaf maandag 15 oktober via e-mail, telefonisch of ter plaatse bij de jeugddienst of in het gemeentehuis (enkel in Edegem). Elke Grabbelpasser krijgt bovendien nog tot het einde van het jaar prachtige kortingen en geweldige tips en trips. Hierover kom je alles te weten als je een Grabbelpas koopt. Die kost slechts 3 euro en kun je krijgen bij de jeugddienst of in het gemeentehuis. Een Swappas kost eveneens 3 euro.

In Edegem knutselen we met mozaïek en playmais. Doe jij mee? Meer weten? Jeugddienst, Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, tel. 03 289 26 50 of e-mail: grabbelpas@edegem.be Openingsuren jeugddienst: • maandag van 16 tot 19 uur • dinsdag van 10 tot 12 uur • woensdag van 14 tot 16 uur

“Ik kom elke dag naar de bibliotheek om de krant te lezen en een praatje te slaan met vaste bezoekers en oudleerlingen, die ik toevallig tegenkom. Verder lees ik Knip (naaitijdschrift) en ontleen ik graag boeken of films. Ik hou vooral van boeken met een onvoorspelbaar plot. Nu ik op pensioen ben, werk ik er ook als vrijwilliger om klasontleningen in goede banen te leiden. De bibliotheek is voor mij dus een lees- en ontmoetingsplek, die ik niet meer kan missen!” Bieke Bunneghem, vrijwilliger in de bib


Dossier 11

Welkom in Fort 5 Concrete plannen voor een indrukwekkend park De toekomst van Fort 5 is al twee jaar lang een hot topic in onze gemeente. Iedereen kreeg de kans om zijn ideeĂŤn voor de groene long van Edegem kenbaar te maken. In de adviesraden werden de verschillende visies uitvoerig besproken en in 2011 hielden we een marktverkenning over eventuele samenwerking met private of publieke partners. Na al deze voorbereidingen formuleerde het gemeentebestuur een aantal conclusies voor het nieuwe bestuur, dat vanaf januari 2013 de fakkel overneemt.


12 Dossier Plannen voor het binnenfort Het historische gebouw is in zeer behoorlijke staat. In 2010 rondden we de restauratie van de gevels en het dak af. Binnenin is ongeveer een derde van het gebouw instapklaar als kantoorruimte. Straks verhuist ook de groendienst naar zijn nieuwe stek op de Prins Boudewijnlaan. Dan komt er een indrukwekkend gebouw vrij met heel wat mogelijkheden voor de toekomst. Tijdens de marktverkenning toetsten we af wat we met de vrije ruimte in het binnenfort, de poortzone (de strook van de hoofdingang tot aan het binnenfort) en de omgeving van Hangar 23 konden doen. De gemeente riep mogelijke private, publieke of semipublieke partners op om hun ideeën voor de ontwikkeling van deze gebouwen binnen te brengen. Hoewel door de economische crisis veel kandidaten wegbleven, brachten de resultaten van de marktverkenning toch een aantal zaken aan het licht. De aanvankelijke, vage pistes rond een hotel, een restaurant of een seniorenresidentie bleken niet mogelijk. De strenge normen rond binnenklimaat en hygiëne zijn daarvoor te grote hindernissen.

Wat ligt er op tafel? Kantoorruimten Een concreet voorstel dat werd ingediend tijdens de marktverkenning is een co-workingproject dat een werkomgeving voor zelfstandigen met een bureaufunctie creëert. Door de deelformule worden daar betaalbare kantoorruimten buitenshuis aangeboden, waar meer informele relaties en samenwerkingen uit kunnen voortkomen dan in een thuiskantoor. De organisatie van netwerkevenementen, workshops, presentaties, lessen,… kan een meerwaarde bieden voor de relaties tussen de zelfstandigen onderling en met mensen van buitenaf. Aanvullende activiteiten (kunst, cultuur, onderwijs,…), die een brug leggen tussen privaat initiatief en de lokale overheid, geven het project een extra dimensie. Het sterke monumentale karakter van het binnenfort zorgt onmiddellijk voor een creatieve omgeving. De huidige bureauruimten zijn quasi instapklaar. Idealiter kan de rest van de eerste verdieping stap voor stap mee worden opgewaardeerd en geïntegreerd in het concept. Dit kan met een minimum aan middelen en met respect voor het specifieke karakter van Fort 5. De parkwachters en de Simon Stevinstichting behouden hun plek in het binnenfort. We starten het co-workingproject als een proefproject op. Na twee jaar wordt geëvalueerd of het project wordt verdergezet, al dan niet binnen een publiek-private samenwerkingsformule die eventueel ook andere historische locaties in het fort kan opwaarderen. De speeltuin De speeltuin in de Vestinglaan ligt op een vrij vochtige ondergrond en moet verhuizen. Na grondig onderzoek lijkt de omgeving van de hoofdingang hiervoor de beste

plaats te zijn. Daar kunnen we een aantal nieuwe hellingen en diepten aanleggen die aansluiten bij de historische toestand, en het avontuurlijke karakter van de speeltuin ondersteunen. De pas vernieuwde speeltoestellen zijn makkelijk te verhuizen. Een nieuwe ravotzone komt er ook in het buitenfort, dat we kunnen omvormen tot speelbos met een aantal nieuwe heuvels. De huidige locatie van de speeltuin wordt een natte natuurzone waar watervogels een biotoop vinden om te broeden.

Iedereen zal zich thuis voelen in het nieuwe Fort 5 De binnenkoer Op de binnenkoer van het binnenfort gingen al verschillende optredens door. Om nog meer culturele evenementen over de vloer te krijgen, is een definitieve aanpak van het sanitair en de vloer noodzakelijk. Ook andere galerijen in het gebouw lenen zich uitstekend voor evenementen. Een eventuele overkapping van de binnenkoer is nog altijd niet uitgesloten. Geïntegreerde begeleide kinderzone We zoeken al enige tijd naar een nieuw onderkomen voor de bioklas. Het voorstel dat uit de bus kwam is een aanbouw van de buitenschoolse opvang (Speelclub). Dat maakt optimaal gebruik van bestaande infrastructuur (kindersanitair, keuken, verwarming en ventilatie), ligt midden in het groen en op de beste afstand van de interessantste natuurplekjes.


Dossier 13

Hof Ter Linden Sinds 1 maart 2012 zijn de gemeente Edegem en Kempens Landschap vzw met de steun van de provincie Antwerpen en het Agentschap voor Natuur en Bos de trotse eigenaars van het kasteeldomein Hof Ter Linden. Hiermee ging voor de gemeente Edegem een oude droom in vervulling. Nu het domein in publieke handen is, kunnen we het kasteeldomein verbinden met Fort 5 (32 ha), dat al ruim 30 jaar eigendom is van de gemeente Edegem. Zo ontstaat in het hart van onze gemeente een publiek park van maar liefst 90 ha. Dat is meer dan 10 procent van de totale oppervlakte van Edegem. Binnenkort kunnen we van aan de Sint-Antoniuskerk doorheen een park wandelen tot helemaal aan de grens met Mortsel en Wilrijk. Net als bij Fort 5 organiseren we in het najaar inspraakmomenten over de toekomst van het kasteeldomein.

Basisopbouw blijft behouden Om de harmonie tussen de verschillende functies en gebruikers te verzekeren, is het fort conceptueel opgedeeld in drie zones: • Fortrand: verenigingslokalen en parkings. Hier is er plaats voor actieve recreatie, met soms grotere bezoekersaantallen. Ook ’s avonds zijn er nog vaak activiteiten. • Parkzone: geheel van groen met historische gebouwen en hellingen. Deze zone is uiterst geschikt voor wandelingen en andere passieve recreatie. ’s Nachts komt dit stuk helemaal tot rust.

Thematische delen • toegankelijkheid • erfgoed • natuur • waterhuishouding • recreatie • bioklas • mobiliteit • beheer

Fortrand

Parkzone

Natuurkernen

Buitenglacis Water

• Natuurkernen: hellingen en de vestinggracht. Deze zijn permanent afgesloten voor het publiek omwille van de kwetsbare natuur en de veiligheid.

Krachtlijnen: voorwaarden en doelstellingen De drie deelzones vormen belangrijke bouwstenen van de globale fortvisie. Over onderstaande thema’s van Fort 5 vind je uitgebreide informatie terug in de startnota: Ruimtelijke delen • Basisindeling in drie lagen • binnenfort • poortzone • zone terreplein

De volledige startnota vind je op www.edegem.be > Over Edegem > Beleidsdocumenten > Dossiers > Startnota toekomst Fort 5.


14 Voor elkaar

11.11.11 pakt de klimaatverandering aan Het klimaat verandert en dat heeft dramatische gevolgen. Dat is geen nieuws meer. Elk jaar vallen er in het Zuiden minstens 300 000 onschuldige klimaatslachtoffers. 11.11.11 vecht tegen dit onrecht. De organisatie 11.11.11 heeft een drievoudige opdracht. 1. Ze helpt slachtoffers van klimaatverandering door waterbekkens aan te leggen, bomen te planten, aan zuinige irrigatie te werken, … 2. Ze financiert organisaties in het Zuiden die plaatselijke leiders dwingen een duurzaam beleid te voeren en de rechten van de bevolking te respecteren. 3. Ze eist dat Belgische en Europese politici afspraken maken om onze CO2-uitstoot tegen 2020 met 40 procent te verminderen. Jij kunt helpen door een gift over te schrijven naar (IBAN) BE40 3751 0299 3063 met als mededeling ***736/0000/00064***. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Hiervan ontvang je eind maart 2013 een attest.

Doe mee aan de 11.11.11-quiz en reserveer je plaats in De slimste gemeente van Vlaanderen

Woestijnvis komt in het voorjaar van 2013 met een nieuwe quiz aandraven: De slimste gemeente van Vlaanderen. Uiteraard wil Edegem graag een jaartje met die titel pronken. Daarom gaan we tijdens de 11.11.11-quiz alvast op zoek naar ons sterkste team. Quizzen voor het goede doel krijgt dit jaar een extra dimensie. Met je deelname steun je niet alleen de 11.11.11-projecten, maar maak je bovendien kans om de Edegemse kandidaat te zijn bij de grote preselecties van Woestijnvis. Het winnende team mag namelijk zijn slimste vrouw en man afvaardigen om de gemeentekleuren te verdedigen. Let wel op: iedereen mag deelnemen aan de 11.11.11-quiz, maar de afgevaardigden voor de preselecties moeten wel Edegemnaren zijn.

Wanneer? Zaterdag 17 november om 20 uur

Om praktische redenen werd de datum verplaatst van vrijdag 16 november naar zaterdag 17 november.

Waar? Hangar 27, Parklaan

De deelnameprijs is verhoogd van 5 euro per ploeg naar 5 euro per persoon om de projecten van 11.11.11 extra te steunen.

Prijs? 5 euro per persoon (maximum 6 personen per ploeg), ter plaatse te betalen

De preselecties van Woestijnvis vinden plaats op zaterdag 1 december. Er worden dan 80 ploegen geselecteerd voor de televisieopnamen.

Inschrijven? Voor 11 november via tel. 03 289 26 50 of e-mail: gemeentebestuur@edegem.be

De televisieopnamen zullen begin 2013 doorgaan. De geselecteerde ploegen worden aangevuld en aangevoerd door hun burgemeester.


Voor elkaar 15

Dit jaar gingen er tijdens het plantjesweekend van Kom op tegen Kanker maar liefst 242 000 azalea’s over de toonbank. In Edegem alleen al werden meer dan 1 350 plantjes verkocht. Kom op tegen Kanker en het gemeentebestuur Edegem willen daarom iedereen die daartoe heeft bijgedragen, en vooral de enthousiaste vrijwilligers, nog eens extra in de bloemetjes zetten. Bedankt!

Bedan

kt!

De Vlaamse Liga tegen Kanker zal de opbrengst van de actie gebruiken voor steun aan de patiëntenwerking. Daarnaast gaat een groot stuk naar externe projecten, zoals de strijd tegen kinderkanker, palliatieve zorg, lotgenotengroepen van kankerpatiënten en vernieuwende initiatieven in de psychosociale zorg.

Alles wat je moet weten over

de nieuwe parkeerkaart Hoe vraag ik mijn parkeerkaart aan? Dat doe je bij de dienst personen met een handicap van het OCMW Edegem. Je moet hiervoor geen pasfoto meer meebrengen en ook een handtekening vooraf is niet meer nodig. Ter plaatse moet je je kaart wel nog onder-tekenen.

Wat gebeurt er met parkeerkaarten die al van voor 23 maart 2012 in gebruik zijn? Die blijven geldig tot aan de datum vermeld onder het symbool met de persoon in een rolstoel. De houders van deze kaarten moeten dus geen nieuwe aanvragen.

Wanneer krijg ik mijn parkeerkaart? Vanaf het moment dat er officieel wordt beslist dat je recht hebt op een parkeerkaart, ontvang je ze thuis na ongeveer drie weken. Als je handicap nog niet officieel is erkend, wordt dit eerst nog geëvalueerd.

Wat doe ik met een vervallen parkeerkaart? Is je parkeerkaart vervallen of heb je er nog één van een overleden persoon? Dan moet je ze terugbezorgen aan de FOD Sociale Zekerheid. Dit kun je doen via de dienst personen met een handicap van het OCMW Edegem.

Is de parkeerkaart beveiligd tegen misbruik? Elke kaart (ook duplicaten na diefstal) krijgt een uniek serienummer en een hologram (een driedimensionale foto, zoals op de identiteitskaart) zorgt ervoor dat de parkeerkaart moeilijker te kopiëren is. Daardoor kan er minder worden gefraudeerd.

Fraude met parkeerkaarten wordt streng aangepakt, zodat jij wel een plekje vindt

Opgelet! Als je parkeerkaart onrechtmatig wordt gebruikt (bijvoorbeeld terwijl je niet in de wagen zit of als het serienummer niet meer geldig is), kan de politie ze afnemen. Je bent ze dan zes maanden kwijt en de kans bestaat dat je bovendien een boete moet betalen.

Meer weten? OCMW Edegem, dienst personen met een handicap, Karen Croes, Oude-Godstraat 110, tel. 03 451 04 70, e-mail: karen.croes@ocmwedegem.be Openingsuren: woensdag- en donderdagnamiddag van 13 tot 16 uur of op afspraak.


16 Voor elkaar

WZC Immaculata op talentenjacht

Zoek jij mee?

Van 19 tot 25 november vindt de ouderenweek editie 2012 plaats met als thema Actief ouder worden en intergenerationele solidariteit. Tijdens deze fantastische feestweek organiseert het woonzorgcentrum Immaculata onder andere optredens, sketches en, tot slot, een feestelijk banket. In tijden van personeelstekort in de zorgsector vinden de medewerkers van Immaculata toch de tijd en het engagement om de bewoners een leuke en aangename week te bezorgen! In het woonzorgcentrum Immaculata zijn maar liefst 53 verschillende functies actief. Ongeveer 190 medewerkers zetten zich dagelijks in om het verblijf van de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. Een aantal functies raken steeds moeilijker ingevuld. Daarom kiest Immaculata de volgende jaren voor een heel nieuwe rekruteringsstrategie, waarbij de focus verschuift van ‘nog betere service bieden’ naar ‘de belevenis van een bewoner/familielid verbeteren’. Elke ontmoeting met het personeel moet de bewoners gelukkig maken. Selectiegesprekken maken vanaf nu plaats voor audities. Daarmee is de zoektocht naar talent om de rollen (functies) in te vullen binnen het woonzorgcentrum geopend!

Word regieassistent bij de audities! Wat verwacht jij van ons personeel? Welke talenten heeft iemand nodig om de rol perfect neer te zetten? Wat moet iemand kunnen om een bepaalde functie perfect uit te oefenen? Welke karaktereigenschappen moet hij/zij bezitten? Laat ons weten hoe jij hierover denkt. Stuur al je ideeën en bedenkingen naar WZC Immaculata t.a.v. Sarah Verstrepen, Oude Godstraat 110, 2650 Edegem of via e-mail naar immaculata@ocmwedegem.be. Om je op weg te zetten, hebben we alvast één voorbeeld uitgewerkt: Rol: onthaalbediende De gasten hartelijk en zorgzaam ontvangen en geruststellen door: • een bijzonder goede indruk te maken op de klanten • supervriendelijk en behulpzaam te zijn • klanten zo prettig mogelijk aan het verblijf te laten beginnen • bij klanten vertrouwen in het overig personeel te wekken • klanten wegwijs te maken in een gebouw dat ze niet kennen.


Voor elkaar 17

WZC Immaculata is op zoek naar nieuwe talenten voor 28 functies.

“Ik doe mijn job heel graag. In Immaculata voel ik me echt thuis en dat maakt me gelukkig. Door te poetsen kom je veel in contact met mensen, dat maakt mijn werk aangenaam! Ook de samenwerking met het team is zeer fijn.”

Hoe zou jij ze omschrijven?

Ator, logistieke hulp huishoudelijk onderhoud

Logopedist Verpleegkundige dag/nacht Begeleider animator bejaarden Logistieke hulp huishoudelijk onderhoud

Werkleider technisch onderhoud

Pastoraal werker

Diensthoofd activatie Logistieke hulp zorg

Diensthoofd secretariaat en onthaal

Onthaalbediende

Logistieke hulp maaltijden aan huis

Praktijkdocent belevingsgerichte begeleiding

Maatschappelijk werker cliëntbegeleiding/woonassistent

Muziektherapeut

Animator Maatschappelijk werker zorgindicatie (sociale dienst) vaste opname Diensthoofd technisch onderhoud Gastvrouw/heer Hoofdverpleegkundige dag/nacht

Kinesist

Praktijkdocent verpleegzorg

Maatschappelijk werker zorgindicatie (sociale dienst) kortverblijf Logistieke hulp technisch onderhoud

Zorgkundige dag/nacht

Technisch assistent tuinonderhoud Diensthoofd gastvrouwen/heren

Ergotherapeut

Maatschappelijk werker oudereneducatie en vrijwilligerswerk

“Met een zeer gevarieerd aanbod aan activiteiten bezorgen we de residenten fijne en aangename dagen. We maken zelf decoraties om de juiste sfeer in huis te brengen. Om al onze ambitieuze plannen waar te maken, kunnen we steeds rekenen op de hulp van zowel de bewoners zelf als van de vele vrijwilligers.

“Ik werk al 3 jaar in Immaculata en ben van plan om dit nog vele jaren te doen. Met volle goesting! Mijn motto? Doe niets aan een ander wat je zelf niet graag hebt.

Ik ben pas tevreden als ik de bewoners gelukkig heb kunnen maken met een grapje, een goed gesprek of een activiteit waar ze zich in hebben kunnen uitleven. De glimlach van deze lieve mensen is een belangrijk deel gaan uitmaken van mijn leven.”

Na mijn uren ga ik graag iets drinken of snoepen met een van de residenten in de cafetaria. Ik bied een luisterend oor en hou ze gezelschap. Dat hoort, vind ik, bij mijn taak, en het zit gewoon in mij. Als ik de bewoners zie openbloeien en genieten, dan weet ik dat ik goed bezig ben. Het motiveert mij om mijn job met enthousiasme te blijven uitvoeren. Het zijn de kleine dingen die het hem uiteindelijk doen!”

José, animator

Lieselotte, zorgkundige residentie Edelweis


18 Voor elkaar Op afspraak: bijleren over geneeskunde en gezondheid Voor iedereen die meer wil weten over ziektebeelden en kwalen die mensen op latere leeftijd kunnen treffen, organiseert Den Appel binnenkort een interessante lezingenreeks. Artsen van het UZA en professoren van de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Antwerpen leren ons tijdens 11 lezingen meer over pijn, oorsuizingen, functionele stoornissen, oogkwalen, hartfalen, nierinsufficiëntie, aders en slagaders, levenseinde en fysionomie, … Zowel de klinische aspecten en de diagnosestelling als de vooruitzichten voor de patiënt en de huidige en toekomstige behandelingsmethoden komen aan bod. Alles wordt op een heel duidelijke manier gebracht en achteraf kun je ook nog vragen stellen. Maandag 5 november: Professor dr. Julien Lambert, dienst dermatologie UZA – Goed in je vel zitten, ons grootste orgaan nader bekeken. Maandag 19 november: Professor dr. Paul Van De Heyning van het UZA, neus-, keel- en oorspecialist – Piepen, fluiten, ruisen… om gek van te worden. Tinnitus, een verschrikkelijke kwaal met oplossingen… Wanneer? Telkens van 14 tot 16 uur op maandag 5/11, 19/11, 03/12, 17/12, 14/01, 28/01, 11/02, 25/02, 11/03, 25/03 en 15/04. Het volledige programma vind je in dienstencentrum Den Appel of op www.ua.ac.be/ActUA. Waar? Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 Prijs? 20 euro voor 11 lezingen of 3 euro per lezing. Je kunt dit cash betalen aan de onthaalbalie of storten op rekeningnummer BE66 3200 5559 7743 met vermelding ‘ActUA – Op afspraak’.

Aan tafel Elke weekdag kun je om 12.15 uur in restaurant Den Appel voor slechts 7 euro smullen van een lekkere warme maaltijd (soep, hoofdgerecht, dessert en water). Hiervoor kun je elke weekdag van 11.30 tot 16.30 uur maaltijdbonnetjes kopen in café Den Appel. Bestel je maaltijd(en) goed op voorhand. Dat kan op weekdagen tussen 10 en 12 uur via e-mail, telefonisch of via de centrumleider (ten laatste woensdag om 12 uur voor maaltijden voor de volgende week). Je vindt onze menukaart aan de infozuil in de inkomhal, in café Den Appel en op de website.

Tai Chi Met deze bewegingsleer verbeter je je evenwicht, coördinatie, soepelheid en lichamelijke kracht. De rustige bewegingen hebben een positief effect op de ademhaling en werken als een soort van meditatie, ontspannend voor je hoofd. Iedereen die wil meedoen kan de lessen volgen of zelfs na een aantal lessen nog inspringen. De oefeningen kunnen ook zittend gedaan worden en zijn dus ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Voor Tai Chi draag je het best losse kledij en comfortabele schoenen met platte zolen (blote voeten of kousen kunnen ook). Wanneer? Vanaf 6 november, elke dinsdag van 14.30 tot 16.30 uur Waar? Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 Prijs? 3 euro per sessie

TIP Benieuwd naar de andere activiteiten in Den Appel? Kijk op pagina 22 van deze Edegem Vandaag of raadpleeg de activiteitenkalender via www.ocmwedegem.be. Ontvang je hem graag via e-mail? Bezorg ons dan je e-mailadres. Een papieren versie kun je ophalen in Den Appel. Schrijf je voor elke activiteit zeker twee weekdagen op voorhand in via het onthaal, telefonisch of per e-mail.

Meer weten?

Den Appel, Oude-Godstraat 110, tel. 03 450 84 00, e-mail: dienstencentrum@ocmwedegem.be


Mooi in Edegem 19

Sing For The Climate

In meer dan 180 steden en gemeenten in België werd er tijdens het voorlaatste weekend van september gezongen voor het klimaat. Uit de telling bleek dat maar liefst 80 000 mensen hun stem aan het klimaat gaven. Ook in Edegem deden we flink mee. We telden ongeveer 500 zangers op ons plein! Ook de opruimers van de opruimactie verdienen een pluim voor hun inspanning. Bedankt voor jullie inzet!

3, 2, 1... start! De Edegemse scholenveldloop is hét sportieve starschot van elk nieuw schooljaar. Op 26 september liepen zo’n 360 lagere en 40 middelbare schoolkinderen daarom de ziel uit hun lijfjes op de buitenglacis van Fort 5. Jongens en meisjes liepen apart, maar zetten allemaal hun beste beentje voor!

Was je op een van onze evenementen? Dan werd je misschien gekiekt door onze gemeentefotograaf! Surf naar www.vrijetijd.edegem.be of volg gemeente Edegem op Facebook.

Heb je zelf een mooie foto gemaakt in onze gemeente of op een van onze activiteiten? Stuur ze dan naar redactie@edegem.be en wie weet staat ze dan wel in de volgende Edegem Vandaag… We verzamelen alle foto’s in een fotogalerij op www.vrijetijd.edegem.be.


20 Uit in Edegem

in Edegem 1 november Hoogmis ter gelegenheid van Allerheiligen Heilige Familiekerk, Kerkplein om 11.15 uur Koninklijk Familiakoor Elsdonk, daniellevannuffel@skynet.be, www.familiakoor.be

6 november Bloemschikcursus Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 13.30 uur FEMMA Edegem Sint-Jozef (Magda Boyart), herman.boyart@telenet.be, tel. 03 449 60 11, www.kav.be/edegem-sint-jozef

7 november Quiz Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 14 uur OKRA Elsdonk (Tinneke ‘s Jongers), tel. 03 440 05 14

Nocturnes Historische Gidsen Edegem Fort 5 (Vestinglaan), Vestinglaan om 20 uur, prijs: 5 euro Cultuur Edegem, cultuur@edegem.be, tel. 03 289 26 50, www.edegem.be

13 november Winterwandeling Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 10 uur FEMMA Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), magda.stoffelen@scarlet.be, tel. 03 449 41 01, www.kav.be/Edegem-Sint-Jozef

14 november Quiz Basisschool Andreas Vesalius (refter), Gemeenteplein 3 om 14 uur, prijs: 5 euro voor leden, 7 euro voor niet-leden Zorg voor Later (Elza vogels), tel. 03 458 31 11

november 2012 15 november Demo: vegetarisch koken Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 19.30 uur, prijs: 5 euro FEMMA Edegem Sint-Jozef (Carine Arnauts), carine_en_marc@hotmail.com, tel. 03 457 68 34, www.kav.be/edegem/sint-jozef

Hobby: kerst- en viltdecoraties ‘t Centrum, Strijdersstraat 35 om 13.30 uur FEMMA Edegem O.L.Vrouw (José Demeyer), tel. 03 457 36 83

Voordracht: Hoe ziet onze voorraadkast eruit? Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 14 uur, prijs: 3 euro Gezinsbond afdeling Edegem (Rita Serroyen - Op De Beeck), tel. 03 440 26 04

8 november Bezoek aan kostuumverhuurder Huis Baeyens Huis Baeyens Antwerpen, Lamorinierestraat 116, 2000 Anwerpen om 19.30 uur, prijs: 3 euro Pasar Edegem, jef.leyssens@telenet.be, tel. 03 457 14 48, www.pasar.be/edegem

G-gym Basisschool Andreas Vesalius, Gemeenteplein 3 om 18 en 19 uur Omnigym Jong Edegem, bestuur@ojedegem.be, tel. 03 458 56 95, www.ojedegem.be

9 november Concert Heilige Familiekerk, Kerkplein om 20.30 uur, prijs: 14 euro Koninklijk Familiakoor Elsdonk, daniellevannuffel@skynet.be, www.familiakoor.be

10 november Watergewenning en kleuterzwemmen Instructiezwembad Frank Jespers, Vrijwilligersstraat 34 om 9.30 uur Gezinsbond afdeling Edegem (Gertie Stoffelen), tel. 03 440 41 50

Van Estland tot Albanië in 110 dagen Kontakt – Jongeren van Vroeger vzw presenteert Mijn reis langs de grenzen van het nieuwe Europa en de oude Balkan, een boeiend relaas en een dvd-presentatie. Gilbert Druant, germanist van opleiding, woont in de Lentelei en is momenteel docent aan de Plantijn Hogeschool en de Karel de Grote hogeschool in Antwerpen. Hij vertelt over zijn tocht van 14 523 km waarbij hij in 110 dagen van Estland naar Albanië reisde. Na deze spannende reis kun je gezellig napraten bij een drankje in de cafetaria van Den Appel. Wanneer? Woensdag 5 december van 14.30 tot 16.30 uur Prijs? 3 euro


Uit in Edegem 21 30 november Bezoek aan Huis Hellemans Huis Hellemans, Strijdersstraat 14 om 14 uur FEMMA Edegem O.L.Vrouw (Maria Leys), tel. 03 457 46 47

Meermalige activiteiten

Kaarten, rummikub en babbelen Elke dinsdag ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum, Romeinse Put 97 om 14 uur Vl@s (Vlaams Actieve Senioren), se.lauwerssophia@yahoo.com, tel. 0475 56 46 55

16 november

23 november

Kaarten: om ter meeste slagen Kbof ‘t Klavertopje, Jacob de Roorestraat 8 om 20 uur

Quiz E-motion Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8 om 19.30 uur

‘t Klavertopje, tel. 03 458 01 97

OJE: Omnigym Jong Edegem, bestuur@ojedegem.be, tel. 03 458 56 95, www.ojedegem.be

Avondwandelingen Gemeenteplein (vertrekplaats), Edegem om 19.30 uur Gezinsbond afdeling Edegem (Rosita Verelst), rosita.verelst@telenet.be, tel. 03 457 32 06

17 november Kunstconcert Lokaal Ons Nest (Fort 5), Jacob De Roorestraat 4 om 20 uur Koninklijke Accordeonvereniging De Nachtegaal, ingevrijsen@scarlet.be, tel. 0494 72 94 58, http://home.base.be/ frdingenen/denachtegaal.htm

20 november Kaartnamiddag Twinpower, Strijdersstraat 44 om 14 uur, prijs: 1 euro Zorg voor Later (Elza vogels), tel. 03 458 31 11

Bingo avond Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 19.30 uur, prijs: 2 euro FEMMA Edegem Sint-Jozef (Greta Soetens), greta_soetens@hotmail.com, tel. 03 440 18 96, www.kav.be/edegem-sint-jozef

21 november Wafelbak Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 14 uur OKRA Elsdonk (Gerd Hendrix), tel. 03 449 46 73

24 november Museumbezoek Museum Lust en Rust, Alexander Franckstraat 20, 2530 Boechout om 14 uur, prijs: 6 euro Pasar Edegem, jef.leyssens@telenet.be, tel. 03 457 14 48, www.pasar.be/edegem

25 november Hoogmis ter gelegenheid van patroonheilige Sint Cecilia Heilige Familiekerk, Kerkplein om 11.15 uur Koninklijk Familiakoor Elsdonk, daniellevannuffel@skynet.be, www.familiakoor.be

26 november Herfstfeest Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 18 uur, prijs: 14 euro FEMMA Edegem Sint-Jozef (Viviane Van Assche), wawanviv@hotmail.com, tel. 03 440 60 95, www.kav.be/edegem-sint-jozef

27 november Bezoek aan orchiflora Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 14 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

Breien 2, 16 en 30 november Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 14 uur FEMMA Edegem Sint-Jozef (Corry Van Roeijen), tel. 03 888 84 62, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Chi Neng Qigong voor beginners 13, 20 en 27 november Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2 om 9.30 uur Chi Neng Institute Belgium, tilla.vanopstal@telenet.be, tel. 03 288 45 08, www.chineng.be

Kalligrafie 10, 17 en 24 november Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4 om 9.30 uur Gezinsbond afdeling Edegem (Nini Wouters), frans.nini@skynet.be, tel. 03 457 50 75

Toneelvoorstelling: Een vreemde luis in huis 29 en 30 november Kinsbergen Auditorium, UZA, Drie Eikenstraat 655 om 20 uur, prijs: 5 euro Toneelkring d’UZAren, tel. 03 821 31 84

Wandelen 3 en 17 november Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 13 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29


22 Uit in Edegem Turnen

Turnen

8, 15, 22 en 29 november Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 10 uur

Elke maandag van 9 tot 10 uur Parochiecentrum De Schrans (turnzaal), Molenveldlaan 4

OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

KAV Edegem Sint-Jozef (Irène Hofman), deloof.irene@skynet.be, tel. 03 440 61 32, www.kav/edegem/sint-jozef

Bridge 8, 15, 22 en 29 november Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 14 uur OKRA Elsdonk (Frans Bayens), tel. 03 449 04 44

Nordic wandelen 8, 15, 22 en 29 november Hangar 27 (vertrekplaats), Parklaan 161 om 9 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

Lijndans 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 en 29 november Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 9, 10.45 en 11 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Kaarten 5, 8, 12, 15, 19, 22, 26 en 29 november Elzenhof, Kerkplein 3 om 13.30 uur OKRA Elsdonk (Tinneke ‘s Jongers), tel. 03 440 05 14

Biljarten 5, 8, 12, 15, 19, 22, 26 en 29 november Elzenhof, Kerkplein 3 om 13.30 uur OKRA Elsdonk (Hugo Neelen), tel. 03 239 10 63

Petanque 2, 5, 8, 9, 12, 14, 15, 16, 19, 22, 23, 26, 28, 29 en 30 november Hangar 27, Parklaan 161 om 13 of 18.30 uur OKRA Elsdonk (Mon Miroen), tel. 0474 72 45 48

Kindertoneel: de drie prinsessen 24 en 25 november Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10 om 14.30 uur Toneelgroep De Meeuw vzw, info@toneelgroepdemeeuw.be, tel. 03 288 53 07, www.toneelgroepdemeeuw.be

Creatieve namiddag voor chronische zieken en personen met een handicap 12 en 19 november ‘t Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16 om 13.30 uur Ziekenzorg creaclub, mary.van.steen1@telenet.be, tel. 03 289 96 40 of 03 457 76 32

Moderne dans +15 Elke zaterdag van 20 tot 22 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8 Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Deelname: 119 euro

Nordic wandelen

Danslessen techniek / modern

7 en 21 november Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 14 uur

Elke zaterdag van 19 tot 20 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8

FEMMA Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), riaengels@telenet.be, tel. 03 449 87 37, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Deelname: 100 euro

Nordic wandelen 7, 14, 21 en 28 november Hangar 27 (vertrekplaats), Parklaan 161 om 9.30 uur OKRA Eldonk (Jeannine Desfosses), tel. 03 281 05 08

Permanente activiteiten

‘t Forumgalerie: tentoonstelling aquarel 1 tot 30 november Elke dag van 10 tot 22 uur (behalve maandag) ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum, Romeinse Put 97 ‘t Forum, vzw, mvanbilsen@skynet.be, tel. 03 457 51 62, www.tforum.be

Gymnastiek voor dames Elke dinsdag van 14 tot 15 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8 Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Deelname: 81 euro

Volleybal Elke vrijdag van 9.30 tot 11 uur Parochiecentrum De Schrans (turnzaal), Molenveldlaan 4 KAV Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), riaengels@telenet.be, tel. 03 449 87 37, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Deelname: 5 euro

Gym 55+ Elke woensdag van 9.30 tot 10.30 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8 Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Deelname: 81 euro

Hiphop 13 - 15 jaar Elke maandag van 19 tot 20 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8 Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Deelname: 100 euro

Hiphop 10-12 jaar Elke zaterdag van 18 tot 19 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8 Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Deelname: 100 euro

Jeugddans Elke zaterdag van 10.45 tot 13 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8 Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Deelname: 100 euro


Uit in Edegem 23 Kidsdans

Creanamiddag

Dansen in De Schrans

Elke zaterdag van 10 tot 10.45 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8

Elke dinsdag van 13.30 tot 17 uur Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel

Elke woensdag van 20 tot 22 uur Turnzaal De Schrans, Drie Eikenstraat 365

Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

Jonneke Schulte, tel. 03 321 38 32

Deelname: 85 euro

Lijndansen

Kleuterdans

Elke vrijdag van 9.30 tot 10.30 uur Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel

Elke zaterdag van 9.15 tot 10 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8

OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Deelname: 85 euro

Tajiquan Elke dinsdag van 18.30 tot 20 uur Yen-nien Daoguan Jingdao Fenguan, Ridder Gerardilaan 60, prijs: 13 euro

FRISSE ACTIVITEITEN VOOR SENIOREN IN DEN APPEL

info@jingdao.be, tel. 0478.34.15.23, www.jingdao.be

Praat- & vriendengroep Parkinsonpatiënten

Sjoelbaktoernooi in De Wilg

Tennis voor Kids: tennislessen (6-7 jaar)

5 november van 14.30 tot 16.30 uur, prijs: 3 euro

Elke zondag van 12 tot 13 uur Sportcentrum Mariënborgh, Doornstraat 65, prijs: 88 euro

Lezing: goed in je vel zitten (dermatologie)

22 november van 14 tot 16 uur, gratis, Dienstencentrum De Wilg, Witvrouwenveldstraat 1, 2550 Kontich

Tennis voor Kids vzw, info@tennisvoorkids.com, tel. 03 239 17 27, www.tennisvoorkids.com

Tennis voor Kids: tennislessen (3-5 jaar) Elke zondag van 13 tot 14 uur Sportcentrum Mariënborgh, Doornstraat 65, prijs: 88 euro Tennis voor Kids vzw, info@tennisvoorkids.com, tel. 03 239 17 27, www.tennisvoorkids.com

Turnen voor 55+ Elke donderdag van 9.30 tot 10.30 uur Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

Rope skipping Elke maandag van 18.30 tot 19.30 uur elke woensdag van 13.30 tot 15.30 uur Omnigym Jong Edegem (basisschool Andreas Vesalius), Gemeenteplein 3, prijs: 91 euro Omnigym Jong Edegem, bestuur@ojedegem.be, tel. 03 458 56 95, www.ojedegem.be

5 november van 14 tot 16 uur, prijs: 3 euro, i.s.m. ActUA

Infosessie: schenken en erven 7 november van 14 tot 16 uur, prijs: 1 euro, i.s.m. Vl@s

Workshop: loslaten en meestromen 14 en 28 november van 10 tot 12 uur, prijs: 3 euro per workshop

Voordracht: Hoe ziet onze voorraadkast eruit 15 november om 14 uur, prijs: 3 euro, i.s.m. Gezinsbond

Lezing: tinnitus (oorsuizen) 19 november van 14 tot 16 uur, prijs: 3 euro, i.s.m. ActUA

Borrelnamiddag met live muziek (ouderenweek) 21 november van 14 tot 16.30 uur, prijs: 1,50 euro per borrel

Quiz in De Wilg 27 november van 14 tot 16 uur, prijs: 2 euro, Dienstencentrum De Wilg, Witvrouwenveldstraat 1, 2550 Kontich

Biljarten Elke weekdag vanaf 9 uur

Cursus ‘internet & e-mail’ 5, 12, 19 en 26 november van 13.30 tot 16 uur, prijs: 20 euro voor 4 lessen

Gezellig handwerken Elke dinsdag van 14 tot 16 uur

Tai Chi Elke dinsdag vanaf 6 november van 14.30 tot 15.30 uur, prijs: 3 euro

Klassieke muziek beleven en beluisteren 8 en 22 november van 10 tot 11.30 uur, prijs: 3 euro Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, tel. 03 450 84 00 of e-mail: dienstencentrum@ocmwedegem.be, www.ocmwedegem.be


24 Ken je Edegem

Herken je gemeente

en win 25 euro!

Elke maand plaatsen we hier een mooi detail uit onze gemeente. Aan jou om dat stukje Edegem een plaats te geven.

Waar is dit? Enig idee waar we dit vonden? Omschrijf zo gedetailleerd mogelijk de plek: straatnaam en nummer, indien mogelijk. In de volgende Edegem Vandaag maken we de winnaar van deze wedstrijdvraag bekend. Win jij die EZO-cheque van 25 euro?

De winnaar van vorige maand... Jens Verhoeven herkende een detail van de nieuwe speeltoestellen op het Philips de Monteplein.

SPELREGELS:

1. Stuur je antwoord voor 12 november 2012 via e-mail naar

redactie@edegem.be of stuur een brief met je antwoord naar

Hij of zij wint een EZO-cheque ter waarde van 25 euro, te gebruiken bij een EZO-middenstander.

gemeentehuis, redactie, Gemeenteplein 1, 2650 Edegem.

2. Maxim um 1 e-mail per gezin. 3. Uit de juiste antwoorden trekt een onschuldige hand ĂŠĂŠn winnaar.

Colofon Gemeente Edegem

Jens wint een EZO-cheque ter waarde van 25 euro. Proficiat!

Een publicatie van Gemeentebestuur Edegem, Gemeenteplein 1, 2650 Edegem tel. 03 289 26 50, e-mail: gemeentebestuur@edegem.be, website: www.edegem.be Verantwoordelijke uitgever: Koen Snyders, burgemeester, Kontichstraat 90, 2650 Edegem Je leest Edegem Vandaag ook online op www.edegem.be > Over Edegem > Publicaties.

Edegem Vandaag 321 - november  

Edegem Vandaag 321 - november