Page 1

Gemeentelijk informatieblad

juni 2012

Edegem feest!

nr. 317

Ambiance op het gemeenteplein Laadpalen op het gemeenteplein

De markt komt terug naar huis!

Fietsen langs Edegemse tuinen


2 Raakpunt

Inhoud 2 4 6 7 10 14 16 18 19 20 24

Raakpunt Proef ons nieuwe bier!

Plakpaal De markt komt terug

Edegem morgen Energie tanken

Intro De inhuldiging van het gemeenteplein op 12 mei was een echt feest. Bedankt aan iedereen die eraan heeft meegewerkt, zowel voor als achter de schermen! Een heel weekend zat de sfeer er goed in met optredens allerhande en een onvergetelijk avondspektakel. Heb jij trouwens ook een Zonneblusser geproefd? Ik ben in elk geval trots op ons nieuwe biertje!

Edegem in actie Montmartre in Edegem

Edegem feest

We zetten de zomer in zoals het hoort, met muziek op het gemeenteplein

We vieren de zomer

Voor elkaar Nooit meer vallen?

Jong & lerend Een sprookje in de bib

Ecologisch Edegem

Ook in juni bruist Edegem en worden er ongetwijfeld nog wat Zonneblussers verzet. In het dossier (pagina 10) van deze maand lees je alles over Rock@Edegem, de junikermis, Café Flamand en nog veel meer. Op 5 juni verhuist onze wekelijkse markt terug naar haar vertrouwde plek op het gemeenteplein. Om deze ‘thuiskomst’ extra feestelijk te maken, organiseren we een tombola waarmee je allerlei leuke marktprijzen kunt winnen. Kom zeker een kijkje nemen!

Composteren voor iedereen

Tot binnenkort!

Mooi in Edegem TIP

Edegem op de foto

Uit in Edegem Activiteitenkalender

Koen Snyders burgemeester

Vanaf 1 juli wijzigt het adres van het gemeentehuis: Gemeenteplein 1. Lees er meer over op bladzijde 6.

Ken je Edegem Wedstrijd

Openingsuren balie gemeentehuis Nieuwe openingsuren: Elke werkdag van 8.30 tot 13 uur Maandagavond van 16 tot 19 uur Woensdag tot 14 uur

De Zonneblusser De gemeente Edegem heeft haar eigen bier! De Zonneblusser is een fruitig, goudblond bier van hoge gisting met elegante afdronk en een toets van hop. Proef het in de Edegemse cafés of haal je eigen voorraad in huis. Aan het onthaal van het gemeentehuis kun je een geschenkpakket kopen met 4 flesjes en 2 degustatieglaasjes van 17 cl, een clip van 6 flesjes of een mooi 33 cl glas voor ons eigen gerstenat. Geen bierdrinker? Aan het onthaal van het gemeentehuis kun je ook mooie relatiegeschenken kopen in glas met de huisstijl van onze gemeente.

Prijzen: 13 euro: ontdekkingspakket 4 euro: 33 cl glas met verpakking 9 euro: clip met 6 flesjes


Raakpunt 3 Ondersteuning voor mantelzorgers Vraag & Antwoord Heb ik als mantelzorger recht op een subsidie? Voor mensen die vrijwillig en onbetaald een ziek familielid verzorgen bestaat er geen gemeentelijke subsidie of premie. Mantelzorgers kunnen wel beroep doen op de dienst thuiszorg van het OCMW voor ondersteuning. Bij de provincie Antwerpen heb je in bepaalde gevallen wel recht op een mantelzorgpremie. Let wel: de mantelzorgpremie is niet hetzelfde als de vergoeding van de Vlaamse Zorgverzekering. Voor meer informatie kun je kijken op www.provant.be > welzijn > subsidies > De individuele toelage voor thuisverzorging van ouderen (mantelzorg)

Ik ben hulpbehoevend en mijn mantelzorger kan mij tijdelijk niet bijstaan. Waar kan ik terecht voor verzorging en opvang? Als je nood hebt aan extra ondersteuning na bijvoorbeeld een operatie of revalidatie, dan kun je terecht in het woonzorgcentrum Immaculata voor tijdelijke opname en verzorging. Centrum voor kortverblijf Immaculata, Oude-Godstraat 110, tel. 03 450 84 00, e-mail: immaculata@ocmwedegem.be, www.wzc-immaculata.be

de duim!

Zorgen voor elkaar We kunnen het alleen maar aanmoedigen als we zien dat Edegemnaren voor elkaar zorgen. Brigitte Reyns zorgt al meer dan zeven jaar voor haar moeder die aan alzheimer lijdt. “Ik heb zelf moeten leren hoe hiermee om te gaan en in het begin was dit heel moeilijk”, vertelt Brigitte. “Ik zorg voor mijn moeder, doe de was, strijk, kook en geef medicatie. Dit vraagt veel tijd, maar ik doe het graag voor haar.”

Winnaars minderhindertombola De winnaars van de laatste minderhindertombola zijn bekend.

Apriltrekking Citytrip: Maria Van Nosssel Flatscreen: Vermarien - Verbeeck EZO-cheque (ter waarde van 50 euro): Hermine Jansen, Flora Van Huffelen – Reyniers, R. Gevers, Bongers, Astrid Vermeir, Jan Van Keirsbilck, Jos Annaert, J. De Wreede, Diane Simons, Collin Hoofdprijstrekking Citytrip New York: Magda Vergauwen EZO-cheque (ter waarde van 50 euro): Oscar Wtterwukghe, Marc Struyf, Renatus Fransen, Laperre - Van den Abeele, Mark Saen, G. Jacobs, Rigouts Schepkens, Maria Buytaert, Dalcq, Frans Jansens De winnaars werden persoonlijk op de hoogte gebracht. Nogmaals een dikke proficiat!

Lang leve de grasmaaier Versgemaaid gras ruikt fantastisch. Het lawaai dat de grasmaaier maakt, is helaas iets minder fijn. Vermijd geluidsoverlast en gebruik geen lawaaierige toestellen tussen 21 uur en 7 uur. Op zon- en feestdagen is dat trouwens verboden.

Tot je dienst

De compostmeesters Veel Edegemnaren hebben een compostvat in de tuin. Dat is heel handig om je groenten- fruit- en tuinafval gratis te verwerken. Tenminste als je het juist gebruikt. Met de tips van onze compostmeesters composteer je zonder geurhinder en ergernis. Ze staan je graag met raad en daad bij om je compostvat juist op te starten of de werking ervan te verbeteren. Ze vertellen je wat er wel en niet in mag en hoe je zo’n vat of bak het beste onderhoudt. Zo heeft niemand binnenkort nog compostzorgen.

Meer weten? Maak een afspraak met een compostmeester via milieu@edegem.be of tel. 03 289 26 50.


4 Plakpaal

Huldiging HEKLA-helden In maart 2012 vierde HEKLA haar tiende verjaardag. Kersvers voorzitter en burgemeester van Edegem Koen Snyders vond dit de ideale gelegenheid om enkele medewerkers te huldigen voor hun ijver en inzet van de voorbije jaren. Voor het administratief personeel was dit Vera Wouters en voor de operationelen Patrick Crabbé. Beiden ontvingen een uniek kunstwerkje uit handen van de burgemeester en korpschef Frank Noël. Daarnaast werden ook enkele andere medewerkers en leden van

het politiecollege in de bloemetjes gezet voor onder meer hun aantal dienstjaren of omdat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereikten. Door de jaarlijkse verkoop van onder andere wafeltjes, frangipanes en truffels door de politiezone HEKLA, konden er tevens drie fietsen worden geschonken aan het goede doel van dit jaar: het begeleidingstehuis de Vuurtoren uit Hove.

Terug van weggeweest: de markt op het gemeenteplein Na anderhalf jaar vind je vanaf 5 juni onze markt terug op haar vertrouwde plaats: het gemeenteplein. Een opluchting voor zowel marktkramers als -bezoekers! De Edegemse markt biedt een enorm assortiment aan producten. Naast voeding vind je er ook kleding, textiel en planten. Met een ruime keuze aan groenen- en fruitkramen, vishandelaars, een beenhouwerij, kippenkramen, kaashandelaars en talloze degustaties is een bezoekje op dinsdag dan ook meer een belevenis dan een verplichting. Iedereen is vanaf 5 juni elke dinsdag welkom van 8 tot 13 uur. De gemeente Edegem wil via deze weg al haar marktkramers en wekelijkse klanten bedanken voor hun trouw

de afgelopen jaren. Het was even aanpassen, maar jullie deden dit zonder zeuren en door weer en wind. Hiervoor geeft Edegem op 5 juni een gratis boodschappentas aan de eerste 1 000 bezoekers van de markt op het nieuwe gemeenteplein. Een leuke streetband zorgt voor een streepje muziek en je kunt deelnemen aan een tombola waar tal van mooie marktprijzen mee te winnen zijn. De winnaars van de tombola worden op 19 juni bekendgemaakt op affiches aan de marktkramen waar je jouw prijs kunt afhalen.

Gratis boodschappentas voor de eerste 1 000 marktbezoekers op 5 juni!

Marktkramer John Michielsens staat al sinds 1991 op de markt van Edegem met zijn snoepgoed, chocolade en koekjes.

“Toen ik hoorde van de verhuis naar de Lourdeslaan, was ik daar niet meteen gelukkig mee. Ik vreesde dat er minder klanten zouden komen en ik heb ook effectief minder snoep verkocht dan normaal tijdens deze periode. Uiteraard begrijp ik dat dit een noodoplossing was en dat een werf niet de meest geschikte plek is om een markt op te zetten. Ik kijk er enorm naar uit om mijn kraam opnieuw op het gemeenteplein op te stellen. Mijn eerste indrukken hiervan zijn alvast heel positief.”


Plakpaal 5

De stroomstoot die je leven redt In België worden jaarlijks 10 000 mensen getroffen door een plotse hartstilstand op straat, op het werk of thuis. Nu overleeft slechts 5 tot 10 percent van de slachtoffers, maar een automatische externe defibrillator (AED) binnen handbereik zou dat overlevingspercentage opdrijven tot maar liefst 70 percent. Steeds meer gemeenten en bedrijven plaatsen daarom een defibrillator op openbare of drukke plaatsen. In Edegem hangt al een AED-toestel in de inkomsas van het gemeentehuis. Er is geen medische kennis nodig om het toestel te bedienen. De gebruiker moet enkel het toestel aanzetten en de elektroden op de ontblote borstkas van het slachtoffer aanbrengen. Het toestel analyseert zelf het hartritme van een slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Om ervoor te zorgen dat het toestel daadwerkelijk wordt benut, engageren de gemeente Edegem en de vrijwilligers van het Rode Kruis-Edegem-Kontich zich om regelmatig AEDopleidingen aan te bieden. Dit in het kader van het project Steden en Gemeenten Hartveilig.

Meer weten? Dienst welzijn, Kontichstraat 19, tel. 03 289 26 50, e-mail: welzijn@edegem.be of www.hartveilig.rodekruis.be

Zomer? Vakantietijd! Laat je huis veilig achter! • Sluit alle vensters af en doe alle deuren op slot. Denk eraan dat de achterzijde van de woning kwetsbaarder is dan de voorzijde. • Een vliegenraam houdt enkel ongedierte buiten. • Voorkom dat de woning er onbewoond uitziet (gesloten gordijnen, overvolle brievenbus, ongemaaide gazon ...). Schakel hiervoor buren, vrienden of familie in. • Berg ladders en ander gereedschap op achter slot en grendel. • Verwittig je leveranciers dat je bepaalde tijd niets nodig hebt. • Huur een bankkluis en berg daarin je geld en waardevolle voorwerpen op. • Vul op een registreerkaart het type en nummer in van de waardevolle voorwerpen in je woning.

Ga je met vakantie? De politie houdt een oogje in het zeil!

Een plek voor elk kind Een plaatsje bemachtigen in de kinderopvang, het blijft een uitdaging voor veel aanstaande ouders. In Edegem hebben we gelukkig wel heel wat capaciteit om baby's en peuters op te vangen. Cijfers van Kind en Gezin plaatsen ons samen met Zandhoven aan de top van onze provincie.

Maak gebruik van de gratis dienst vakantietoezicht van HEKLA en vertrek gerust op vakantie. De politie controleert je woning tijdens haar patrouilles. Dat kan op elk ogenblik van de dag of de nacht. Als ze onregelmatigheden vaststelt, verwittigt de politie een door jou aangeduide vertrouwenspersoon die eventueel de nodige maatregelen kan treffen tot je thuiskomst.


6 Edegem morgen

Edegem start de elektrische wagen Het gemeentebestuur investeert in een elektrische personenwagen waarmee het gemeentepersoneel korte verplaatsingen kan maken. Daarnaast kreeg het gemeenteplein twee laadpalen: een voor wagens en een voor fietsen of scooters. Edegem wil helemaal mee zijn met de opkomst van de elektrische wagens. We geloven in deze groenere vorm van mobiliteit en willen iedereen er mee laten kennismaken. Omdat de overstap niet zo eenvoudig is, heeft de Vlaamse overheid het EVA proeftuinproject (Elektrische Voertuigen in Actie) opgezet. Edegem participeert daarin en test de elektrische voertuigen en bijhorende infrastructuur uit in reële, dagelijkse omstandigheden. De elektrische wagen kost zo’n 35 000 euro. Ongeveer de helft kunnen we via subsidies van EVA recupereren.

Binnenkort neemt het gemeentepersoneel voor korte verplaatsingen de elektrische wagen Het gemeentepersoneel zal de wagen gebruiken voor korte dienstverplaatsingen. Opladen doen ze aan de twee laadpalen op het gemeenteplein. Eén laadpaal heeft twee laadpunten voor wagens, de andere zes voor fietsen of scooters. Die kun je als inwoner ook gebruiken. Sinds het openingsweekend van 12 mei zijn de laadpalen operatief. Wanneer ga jij er voor het eerst energie ‘tanken’?

Stukje Kontichstraat wordt Gemeenteplein

‘Gemeenteplein’ groeit! Sinds de heraanleg maakt het eerste gedeelte van de Kontichstraat, van het kruispunt met de Strijdersstraat (nummer 1) tot en met de gemeenteschool (nummer 21) mee deel uit van het plein. Vanaf 1 juli 2012 krijgt dit stukje Kontichstraat daarom de nieuwe straatnaam ‘Gemeenteplein’. Waarom? Omdat dit verwarring zal vermijden. De gebouwen en huizen in dat stuk Kontichstraat liggen immers echt aan het nieuwe plein.

Enkele nieuwe adressen: Gemeentehuis: Gemeenteplein 1 Gemeenteplein 2 • Andreas Vesalius gemeentelijke basisschool: Gemeenteplein 3 • Brasserie Cipriani: Gemeenteplein 4 •

• Oud-gemeentehuis:


Edegem in actie 7 9 juni tot 1 juli

Serge Piessens tekeningen, schilderijen, lino's en objecten Onder de noemer ‘SHELTER in the garden and other VIEWS’ brengt Serge Piessens, Mechels kunstenaar met een opleiding in binnenhuisarchitectuur en schilderkunst, een boeiende verzameling tekeningen, schilderijen, lino’s en objecten. Zijn werk gaat over hoe de toekomst uit het verleden het heden werd, over de nood aan beschutting en bescherming en over de fragiliteit van het leven. De vraag die hij met zijn kunst stelt, is of op het eerste zicht nutteloze constructies bestaansrecht hebben. Piessens: “Een reconstructie zal dit project niet worden. Wel is het interessant te constateren dat de houten hutjes die ik midden jaren zeventig ineenvlocht in de tuin van mijn grootouders veel gelijkenissen vertonen met objecten die ik nu maak.” Pat Donnez, bevriend stadsgenoot, schrijver en radiomaker zal dit project inleiden tijdens de vernissage op vrijdag 8 juni 2012 om 20 uur.

www.sergepiessens.be

Meer weten? Cultuurdienst, Kontichstraat 19,

2650 Edegem, tel. 03 289 26 50 (van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur) of huis.hellemans@edegem.be Huis Hellemans verwacht na de zomervakantie: • van 1 tot 23 september 2012: Joachim De Wilde – fotografie • van 29 september tot 21 oktober 2012: Audrey Howlett, Dian de Vliegher en Marianne De Meulenaer – schilderijen • van 27 oktober tot 18 november 2012: Walter Jouret – schilderijen, sculpturen en juwelen • van 24 november tot 16 december 2012: Elise Berkvens – schilderijen

Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 te Edegem. Het is gratis toegankelijk op woensdag van 14 tot 17 uur, vrijdag van 14 tot 16 uur en zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur. Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68. Gun kunst een kans: kom naar Huis Hellemans!


8 Edegem in actie 20 juni: opendeur kunstacademie

Kinderkunst in het Zwaluwnest Op woensdag 20 juni van 14 tot 20 uur kan je in het Edegems filiaal van de Academie voor Beeldende Kunst Mortsel de werkjes die de leerlingen van de lagere graad het voobije jaar maakten, komen bewonderen. Je bent van harte welkom in de klaslokalen van het Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16. De leerkrachten staan je graag te woord als je wat meer informatie wilt. Wie onder de indruk is, kan zich meteen inschrijven voor het schooljaar 2012-2013. Voor wie? Kinderen van het lager onderwijs (6 tot 11 jaar). Wanneer? Je kan kiezen uit één van de volgende lesmomenten: • woensdagnamiddag van 14 tot 16.40 uur (3 lesuren met een pauze) • vrijdagnamiddag van 16 tot 17.40 uur (2 lesuren) • zaterdagvoormiddag van 8.50 tot 10.30 uur (2 lesuren) • zaterdagvoormiddag van 10.50 tot 12.30 uur (2 lesuren). Inschrijvingsgeld? 65 euro per kind, per schooljaar. 44 euro voor kinderen wiens ouders, broer of zus zijn ingeschreven in het deeltijds kunstonderwijs.

Daarvan moet je dan wel een bewijsstuk voorleggen. De vermindering geldt ook als het gezinshoofd werkloos is of voor 66% mindervalide. Bij inschrijving moet je dan een bewijs van gezinssamenstelling én een attest van de VDAB of een mindervalide-attest voegen.

Meer weten? Je komt alles te weten over onze activiteiten, lesmomenten en inschrijvingen tijdens de opendeur zelf of bij: • Academie Beeldende Kunst Mortsel, Lieven Gevaertstraat 52, 2640 Mortsel, tel. 03 449 31 85 of abk.mortsel@scarlet.be • Cultuurdienst, Kontichstraat 19, tel. 03 289 26 50 of kunstacademie@edegem.be

De charme van Montmartre

in de tuin van Huis Hellemans Inschrijving kunstmarkt Huis Hellemans: 1 en 2 september 2012 Voornaam en naam: ................................................. Adres: ....................................................................... .................................................................................. Telefoon- of gsm-nummer: ........................................ E-mailadres: .............................................................. neemt graag deel aan het Edegemse Montmartre in de tuin van Huis Hellemans op 1 en 2 september 2012. Ik beoefen volgende discipline: ............................... ................................................................................... Ik kan wel / niet ter plaatse demonstreren (schrappen wat niet past).

Tijdens de komende jaarmarktfeesten vindt voor de derde keer het Edegemse Montmartre plaats: een kunstmarkt met Edegemse artiesten. Bezoekers van de vorige edities weten alvast dat de prachtige en sfeervolle tuin van ons gemeentelijk kunstcentrum een ideaal kader is voor dit initiatief. Droom jij er als (amateur)kunstenaar van om je werk tentoon te stellen op Montmartre? Als je deelneemt, krijg je een plekje om het beste van jezelf te tonen. Als dat kan, mag je ook ter plaatse schilderen, tekenen, boetseren ... En natuurlijk mag je ook werken verkopen aan bezoekers die er helemaal wild van zijn. Deelname is gratis, maar je moet wel vooraf inschrijven. Interesse? Bezorg dan onderstaande strook voor vrijdag 6 juli 2012 aan de cultuurdienst, Kontichstraat 19, 2650 Edegem, tel. 03 289 26 50 of stuur een e-mail naar huis.hellemans@edegem.be.


Edegem in actie 9 Tentoonstelling: 100 jaar Edegemse geschiedenis

Heb jij nog foto’s van Edegem in de jaren stillekes? Bij grote veranderingen is het leuk om even terug te kijken naar het verleden. Daarom organiseert de gemeente Edegem een tentoonstelling over de laatste 100 jaar in Edegem. Van september tot december 2012 zal je ze kunnen bezoeken in de bezoekersruimte in het gemeentehuis. Voor de periode 1910 tot 1973 zijn we nog op zoek naar beeldmateriaal. Heb jij nog foto’s, dia’s of films van: • boerderijen van vroeger en de afbraak ervan • Eerste Wereldoorlog • Tweede Wereldoorlog • Edegemse verenigingsleven • bouw nieuwe wijken Elsdonk, Molenveld • de Edegemse Hoek, het 'Negerdorp' • de aanleg en de heraanleg van de Prins Boudewijnlaan, de Prins Boudewijnlaan vroeger • winkels, middenstand en cafés vroeger • kermissen, koersen en jaarmarkt • stoet Edegem 800 • het Mariaspel aan de basiliek • bouw nieuwe kerken en parochieleven • speelhoven en toeristen aan de Grot

sporttip van de maand

bouw gemeentehuis godshuis • onderwijs • •

Heb jij nog foto’s van het ‘Negerdorp’ of stoet Edegem 800? We stellen ze graag tentoon op 100 jaar Edegemse geschiedenis! Geef een seintje aan de cultuurdienst, tel. 03 289 26 50, cultuur@edegem.be. Dan pronkt jouw stukje Edegemse geschiedenis binnenkort misschien wel in het nieuwe gemeentehuis!

Croissants, champagne en een concertje op het gemeenteplein

Pétanque De ideale zomersport voor jong en oud? Pétanque! Je bent er wel actief mee bezig, maar zonder erg te gaan zweten. ‘Jeu de boules’ is in de eerste plaats een tactische behendigheidssport. Ondertussen beweeg je echter wel en ga je op in het spel. De basis is eenvoudig – wie zijn of haar bal het dichtst bij de ‘cochonnet’ werpt, wint – en je leert razendsnel bij. Voor je het weet, stoot en trek je als de beste. Met of zonder glaasje pastis, pétanque is altijd gezellig! Pétanquevelden in Edegem? Vraag het aan de sportdienst, Terelststraat 2, 2650 Edegem, tel. 03 289 23 70, e-mail: sport@edegem.be

Zondagochtend 1 juli nog niets gepland? Dan is er goed nieuws voor jou: Edegem nodigt die dag namelijk al haar inwoners uit voor een zwoel ontbijtconcert met flamencomuziek van gitaristen Roland Broux en Michel Gillain (Encuentro Cordial). Je kunt terecht op het terras van de nieuwe Brasserie Cipriani op het gemeenteplein. Inschrijven voor het ontbijt moet voor 25 juni. Je kunt kiezen tussen met bubbels of zonder. Wil je enkel komen luisteren? Dan moet je niet reserveren. Bij slecht weer vindt het concert plaats in de gemeenteraadzaal.

Meer weten of reserveren? Gemeentehuis, Kontichstraat 19, 2650 Edegem, tel. 03 289 26 50 of e-mail cultuur@edegem.be


10 Edegem feest

Zingen en dansen op het gemeenteplein Met het schitterende openingsfeest van het nieuwe gemeenteplein is de toon gezet voor een zomer vol feestedruis. We beginnen met Café Flamand. Miguel Wiels en Peter Van de Veire garanderen je een stevige training voor je stembanden! We vullen het lijstje aan met Rock@Edegem, dat al aan zijn dertiende editie toe is. En als we dan uiteindelijk moe zijn van het zingen, dan is het tijd om te dansen op het 37ste wereldDANSfestivalEDEGEM. Het is duidelijk: deze zomer moet je in Edegem zijn!

Rock@Edegem is back in town Na de tijdelijke verhuis naar de schoolterreinen van KTA Da Vinci, komt Rock@Edegem terug naar hartje Edegem! De laatste zondag van juni worden de kasseien van het vernieuwde gemeenteplein ingehuldigd als tijdelijke dansvloer voor Rock@Edegem. De zon, sfeer en muziek zijn alvast besteld!

Op de affiche... Not So Much Facebook Generation De jonge lokale band Not So Much speelt een excentrieke vorm van Alternatieve/Punk/Rock. Ze brachten al een EP (2009) en een full album (‘Facebook Generation’, 2011) uit en speelden samen met bands als Strung Out, The Kids, The Opposites en Belgian Associality. In 2012 toerden ze met Skikot langs skiliften en sneeuwheuvels. Op 24 juni staan ze op Rock@Edegem en, als het even kan, graag zonder sneeuw.

Bulls On Parade I won’t do what you tell me! Het Gentse Bulls On Parade beweert zelf de beste Rage Against the Machine Tribute band van Europa te zijn, en niemand zal hen daarin tegenspreken. Live zijn ze misschien zelfs beter dan het origineel. In 2012 bestaat het legendarische debuutalbum ‘rage against the machine’ 20 jaar. Bulls on Parade zal dit album integraal te berde brengen, maar ook de andere klassiekers zullen niet ontbreken.


Edegem feest 11

Turntable Dubbers

Krema Kawa

Uptempo irie, rasta breaks & babylon beats à la salsa! Spilfiguren achter dit dj-collectief, Timaxx en Drezz, komen bijzonder verrassend uit de hoek met hun 'tropical soundclash' vol zomerse beats, funky mash-ups en ritmische grooves. Zelf noemen ze het 'Uptempo Irie'. De heren stonden al op tal van festivals. Bijgestaan door een MC, live percussie en sax garanderen ze op Rock@Edegem een stomende dansmarathon.

El Creme Glace Ques versie 2.0. Altijd het mooie weer maken... het is weinigen gegeven. Voor Krema Kawa is het een koud kunstje. Vroeger brachten ze ons als El Creme Glace Ques in zonnigere sferen. Afgelopen winter namen ze Manu Chao-bassist en producer Gambeat bij de hand. Dat bracht naast een heruitgevonden sound ook een nieuwe naam met zich mee. Van Krema weet je wat het betekent. En Kawa? Dat is niet meer dan het Arabisch voor koffie.

Winnaar Rock Rally @ Edegem: Fingerprint Lokaal talent Naar goede gewoonte organiseerde Jeugdhuis Nootuitgang ook dit jaar in samenwerking met de werkgroep Rock@Edegem een rock rally om zo een gepaste opener te vinden voor het festival. Fingerprint ging in deze wedstrijd terecht met de juryprijs aan de haal. Met hun poprock en pittige zangeres wist deze band ook het publiek te bekoren. Binnenkort kun je ze bewonderen op Rock@Edegem. En wie weet… AB, Werchter, Pukkelpop, who’s next?

Sioen Het beginpunt van een nieuw tijdperk Ontmoet Frederik Sioen. Bekend als pianoman, ideale schoonzoon, maker van radiovriendelijke en ingetogen klassiekers als ‘Cruisin’, ‘Ease Your Mind’ en ‘No Conspiracy At All’. Sioen bezit het grote talent om popsongs te schrijven die je na één keer luisteren vlot meezingt en toch elke luisterbeurt iets nieuws onthullen. Zijn nieuwe album ‘Sioen.’ kwam uit in februari 2012 en... is een feest. Wij zijn alvast trots deze grote meneer als afsluiter op ons podium te mogen ontvangen.


12 Edegem feest

Nooduitgang en speciale ingang

Podium

Ingang Drankbonnen

Nooduitgang

Nooduitgang

Ook mindervaliden rocken mee De gemeente zorgt voor voorbehouden parkeerplaatsen, een aangepast toilet en een rolstoelpodium. Het Rode Kruis verzorgt ADL - assistentie. Hulp nodig? Breng ons dan op voorhand op de hoogte.

Steek een handje toe Wil je graag meewerken aan dit Edegems rockfestijn? Ervaring is niet belangrijk, enkel een flinke dosis enthousiasme. Schrijf je in op www.rockedegem.be.

Promoot Rock@Edegem Nodig je vrienden, familie, collega’s en kennissen allemaal uit op het rockfestival van onze gemeente. Affiches en programmafolders liggen klaar bij de jeugddienst, Drie Eikenstraat 16. Hang een affiche voor je raam of voor dat van de moemoe, deel de folders uit in de sportclub, op school, tijdens de rapportendeling … Schreeuw het van de daken en zorg ervoor dat niemand dit feest mist!

Dopjes sparen voor geleidehonden De opleiding van een blindengeleidehond kost algauw 15 000 euro. Om dit te bekostigen, verzamelt het Belgisch Centrum voor Geleidehonden plastic dopjes van drankflessen. De dopjes worden verkocht aan een onderneming die ze recycleert tot duurzame paletten. Door dopjes in te zamelen tijdens het festival steunt Rock@Edegem het Belgisch Centrum voor Geleidehonden op milieuvriendelijke wijze.

Meer weten over de dopjesactie? Surf naar www.dopjesactie.be.

Veilig rocken Alle bezoekers kunnen kwalitatieve oordoppen kopen voor slechts 0,50 euro. • Dankzij de herbruikbare bekers komt er geen glas op het terrein. • Het Rode Kruis verzorgt ADL - assistentie. •

wereldDANSfestivalEDEGEM

Gezocht: gastgezinnen

Van 8 tot 15 augustus 2012 organiseert het Edegems Volkskunstkomitee het 37ste wereldDANSfestivalEDEGEM. Een hele week kun je dan in Edegem kennis maken met culturen uit de hele wereld. Voor de groepen uit Canada, India, Bolivië en ZuidAfrika zijn de organisatoren nog op zoek naar gastgezinnen. Gezien de vele deelnemende dansers en muzikanten, denken de organisatoren 80 gastvrije gezinnen nodig te hebben tijdens dit grootse culturele feest. Wil jij één of meerdere gasten onderdak bieden? Dan krijg je gratis toegang tot haast alle festivalactiviteiten en, veel belangrijker, dankbaarheid en vriendschap voor het leven. Heb je interesse of wil je graag meer informatie? Tel. 03 457 04 10 of 03 289 23 73, e-mail:

werelddansfestivaledegem@telenet.be, www.werelddansfestivaledegem.be


Edegem feest 13 Edegem zingt wordt…

Café Flamand

Vorige zomer ging het in Vlaanderen over twee dingen: het slechte weer en Café Flamand. Overal waar Miguel Wiels en Peter Van de Veire kwamen met hun nieuw muziekproject, werd spontaan een feestje gebouwd. We zijn dan ook erg trots dit nieuwe concept aan Edegem voor te stellen. Gratis en niet te missen! Café Flamand brengt telkens drie verrassende gasten mee. Een paar voorbeelden: Belle Perez, Walter Grootaers, Wim Soutaer, Free Souffriau, Kris Wauters, Paul Michiels, Niels Destadsbader, Axl Peleman, Johan Verminnen, Sean Dhondt … Ze brengen uitsluitend Vlaamse hits die iedereen kan en zal meebrullen. Waar? Gemeenteplein in Edegem Wanneer? 23 juni 2012 om 20 uur

vrijdag 22 juni 2012

Edegem Zingt Junior Op vrijdag 22 juni 2012 vindt de tweede editie van Edegem Zingt Junior plaats. Om het schooljaar samen af te sluiten, ontmoeten de leerlingen van de Edegemse basisscholen elkaar al zingend op het gemeenteplein. Om 12.30 uur houden we eerst een gezamenlijke picknick voor het podium. Daarna neemt elke school om beurt het podium in om enkele zelfgekozen nummers in te zetten. Tot slot volgt de uitreiking van een juniorwisselbeker voor de school die de meeste ambiance bracht. Als je dus op vrijdagmiddag 22 juni (b)engelengezang hoort in Edegem, zijn het onze rakkers die het beste van zichzelf geven!

Junikermis én feestmarkt Op vrijdag 15 juni kun je er niet om heen: de zomer komt eraan! We luiden dit vrolijke seizoen in met de feestmarkt en junikermis. De markt vindt plaats van 16 tot 22 uur in de Hovestraat in het gedeelte tussen de Trooststraat en de Lentelei. Ook dit jaar zijn er met de gratis aanwezigheidstombola weer fietsen te winnen! Vul de strook hieronder in en stop ze in de tombolabus op de feestmarkt. De trekking gebeurt ter plaatse om 22 uur. Veel plezier en geluk!

Tombolastrookje feestmarkt 15 juni 2012 Naam en voornaam: .............................................................. ............................................................................................. Straat en huisnummer: ........................................................ ............................................................................................. ............................................................................................. Gemeente: ........................................................................... ............................................................................................. Stop deze strook in de tombolabus op de feestmarkt op 15 juni 2012.


14 Voor elkaar

Jongeren uit San Jerónimo op bezoek in Edegem Van eind juli tot half augustus krijgen we in Edegem bezoek van een vijftal jongeren uit San Jerónimo, onze zustergemeente in Peru. Zij komen zich onderdompelen in onze Edegemse werking rond speelpleinen en jeugdhuizen. In Peru is er veel nood aan goede ontmoetingsplaatsen voor jongeren, maar het land kent geen speelpleinen of jeugdhuizen. De jongeren uit San Jerónimo komen daarom kijken hoe wij dit bij ons aanpakken om die ideeën mee te nemen naar hun land. De Edegemse jongerengroep Esperuanza ontfermt zich over hun Peruaanse leeftijdsgenoten. Wil je meewerken aan dit project? Neem dan contact op via esperuanza@gmail.com of Esperuanza Edegem op Facebook en maak vrienden aan de andere kant van de wereld. Je kunt de jongeren van Esperuanza al leren kennen op een van hun komende activiteiten bij Rock@Edegem of de filmavonden in augustus. Gezocht: gastgezinnen en tolken Heb je een bedje over? Traditioneel doet Edegem beroep op gastvrije inwoners om de jongeren uit San Jerónimo op te vangen tijdens hun bezoek. Zie jij het zitten om één of meerdere Peruaanse jongeren voor veertien dagen in huis te nemen? Laat dan iets weten via solidariteit@edegem.be. Ook jongeren die een mondje Spaans spreken, zijn meer dan welkom om mee op te stap te gaan.


Voor elkaar 15

Hoe blijf jij fit in je hoofd? Om ouderen naast een gezond lichaam ook een gezonde geest te geven, organiseert dienstencentrum Den Appel samen met de dienst welzijn van het gemeentebestuur een aantal workshops voor vijftigplussers. In drie workshops leer je fit te zijn in je hoofd. Dit leidt tot een gezonder en gelukkiger leven. Tijdens de eerste workshop komt een deskundige spreken over gelukkig ouder worden, de tweede workshop richt zich op ‘bewegen en ontspannen’ en ten slotte tijdens de derde sessie staan praktische tips voor jouw leven centraal. Elke workshop duurt ongeveer twee uur. Het is de bedoeling steeds de drie lessen te volgen. Er is telkens plaats voor 25 deelnemers. Waar? Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem Wanneer? Workshop 1: woensdag 6 juni om 14 uur; workshop 2: woensdag 20 juni om 14 uur; workshop 3: woensdag 19 september om 14 uur

Borstonderzoek redt levens Borstkanker is een gevaarlijke en soms dodelijke ziekte. Bij vrouwen die zich om de twee jaar laten onderzoeken op borstkanker is het risico dat ze eraan sterven veel kleiner. Daarom nodigt Edegem alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar uit om zich regelmatig te laten controleren. Onze gemeente begon al in 1995 met de organisatie van een preventief onderzoek naar borstkanker. Vroeger kon dit in de mammobiel die elke twee jaar naar Edegem kwam. Vanaf nu gebeurt het onderzoek in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Je ontvangt hiervoor een uitnodiging. Het UZA ligt in de Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem en is makkelijk bereikbaar: Met de auto: via de ingang in de Drie Eikenstraat 655, er is een betalende parking. Openbaar vervoer: de bussen van lijn 130, 131, 135, 140 en 141 hebben er halte. Voor fietsers is er een fietsenstalling en te voet kun je van aan de Wilrijkstraat de ingang bereiken.

Meer weten? Centrum voor Borstkankeropsporing, Universiteit Antwerpen, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, tel. 03 265 28 52 of 0800 84 684

Prijs? Gratis, gelieve wel te verwittigen via e-mail: dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

Meer weten? www.fitinjehoofd.be TIP Haal de maandelijkse activiteitenkalender op in dienstencentrum Den Appel of surf naar ocmwedegem.be. Bezorg ons je e-mailadres als je graag een digitale versie ontvangt.

Zonder vallen

opstaan Het autootje van je kleinzoon kan gevaarlijker zijn dan het verkeer. Het is thuis soms onveiliger dan je denkt. Eén op de drie 65-plussers valt zo minstens één keer per jaar en dat kan nare gevolgen hebben. Toch kun je met enkele simpele trucjes je huis al snel wat veiliger maken. De Vlaamse overheid voert daarom samen met het Expertisecentrum Valpreventie Vlaanderen een campagne om je huis valveiliger te maken. Wie daarnaast ook dagelijks een halfuurtje beweegt, staat meteen een pak steviger in zijn of haar schoenen. Aan de hand van enkele ludieke filmpjes op het internet leer je op een grappige manier hoe je thuis vallen kunt vermijden. De filmpjes en extra nuttige informatie zijn te vinden op www.vermijdvallen.be.


16 Jong & lerend

Leuk, leuker, SPED!

Speelparad ijs Hulgenrode

Zit je in de lagere school en zegt spelen, knutselen, tochten maken en ravotten met leeftijdsgenootjes jou wel iets? Dan is SPED! ideaal voor jou! De speelpleinwerking Edegem organiseert tijdens de zomervakantie actieve en leuke weekprogramma’s met een garantie op fun. Heb je de lagere school al verlaten? Geen paniek! Ook voor 12- tot 15-jarige enthousiastelingen staat er in juli en augustus heel wat gepland! Zorg telkens dat je een lunchpakket en voldoende drank bij je hebt. Kleinere kinderen (kleuters) kunnen terecht in de Speelclub, tel. 03 289 21 10. Wanneer? Maandag 2 tot en met vrijdag 13 juli (niet op 11 juli) en maandag 30 juli tot en met vrijdag 10 augustus, van 9 tot 16 uur Waar? Hangar 27, Parklaan 161 (eerste twee weken), lokaal van de 28e Maria Regina (gidsen) op het Sterrenhof, Kontichstraat 92 (tweede twee weken) Prijs? 2,50 euro per kind, vieruurtje en verzekering inbegrepen Inschrijven? Op het speelplein vanaf 8.45 uur, er is altijd plaats

Meer weten? Jeugddienst, Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, 2650 Edegem, tel. 03 289 26 50 of e-mail: jeugd@edegem.be

Voor kinderen van 3 tot en met 14 jaar die van spelen houden, is het vakantiespeelplein Hulgenrode in Wommelgem een waar paradijs. Spelen in het bos en op de waterspeelplaats, zandkastelen bouwen, knutselen, sporten, ... het kan allemaal. Daarnaast is er ook nog een leuke kinderboerderij. Naast het lopende programma, kun je ook zelf vrij spelen. Waar? Speelplein Hulgenrode, Serclaesdreef 34 in Wommelgem. Een speciale speelbus haalt de kinderen van Edegem ’s morgens op en brengt ze ’s avonds weer terug. Als je de tickets aankoopt, krijg je een plan met de verschillende opstapplaatsen in Edegem. Wanneer? Alle weekdagen van 2 juli tot en met 31 augustus van 8.30 tot 17 uur (behalve 15 augustus). Prijs? 9,50 euro per dag (warme maaltijd, vieruurtje en busreis inbegrepen) + één keer 8 euro verzekering. Tickets moeten op voorhand worden gekocht. Dat kan vanaf 18 juni in het gemeentehuis, bij de jeugddienst of via Koraal Speelpleinen, Otto Veniusstraat 20, 2000 Antwerpen, tel. 03 232 97 72, e-mail: info@koraal.be of www.koraal.be. Opgelet! Kinderen onder de zes jaar mogen enkel mee als ze een oudere broer of zus van minstens negen jaar hebben of gebruik maken van de voor- én naopvang door IBO De Speelclub. Openspeelpleindag Op zaterdag 30 juni van 14 tot 17 uur is iedereen van harte welkom om gratis een kijkje te komen nemen op het speelplein en te genieten van een boel hippe randanimatie!


Jong & lerend 17

Ervaar een sprookjeswereld in Elsdonk Het bibliotheekfiliaal Elsdonk is al jaren een vaste waarde voor scholen uit de buurt. Leerlingen van het eerste tot het zesde studiejaar komen er geregeld snuffelen in de uitgebreide collectie prenten- en kinderboeken.

Voortaan wordt een bezoekje nog aantrekkelijker. Meester Johan van OLFA heeft namelijk voor een sprookjesachtige inkomhal gezorgd. Een hal vol boeken verwelkomt je nu elke woensdag van 14 tot 16 uur, vrijdag van 18 tot 20 uur en zaterdag van 10 tot 13 uur.

Een zomer om nooit te vergeten met Grabbelpas

Swappers aan de top!

De Grabbelpas staat opnieuw garant voor een zomervakantie vol keitoffe en niet-alledaagse activiteiten voor 3- tot 11-jarigen. Onder meer een dagje meehelpen op de kinderboerderij, lekkere koekjes bakken in een grote bakkerij en gezonde creaties maken met fruit en groenten staan op het programma!

Ben je de Grabbelpas ontgroeid? Geen paniek, want dan ben je meer dan welkom bij Swap.

Het Grabbelpasaanbod vindt plaats in Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. Alle Edegemse kinderen genieten bovendien extra voordelen zoals gratis ontlening van dvd’s in de bib en een gratis SPED!-bon.

Dit tienervakantieprogramma zit boordevol supercoole en megatoffe activiteiten voor tieners van 12 tot 15 jaar.

Prijs? 3 euro en een recente foto. Je kunt ze kopen bij de jeugddienst of in het gemeentehuis. Inschrijven? Vanaf 11 juni via telefoon of e-mail.

Meer weten? Jeugddienst, Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, tel. 03 289 26 50 of e-mail:jeugd@edegem.be. Openingsuren: maandag van 16 tot 19 uur (niet in juli en augustus!), dinsdag van 10 tot 12 uur en woensdag van 14 tot 16 uur.

Het Grabbelpas- en Swapboekje is vanaf 30 mei verkrijgbaar bij de jeugddienst, in het gemeentehuis, in de bibliotheek en online via vrijetijd.edegem.be.


18 Ecologisch Edegem

Compostmaand Op initiatief van de Vlaamse Compostorganisatie (Vlaco), krijg je in juni een maand lang een boel ideeĂŤn om nog meer te genieten van je prachtige tuin. Vier tips van de Edegemse compostmeesters: 1. Bespaar tijd met een mulchmaaier. Versnipper het gemaaide gras en blaas het opnieuw tussen de grasmat. Dit mulchlaagje voedt het gazon en beschermt het tegen uitdroging. Bemesten en besproeien is zo niet meer nodig en je hebt geen grasmaaisel meer. 2. Snoeihout verhakselen doet je veel en dikker snoeihout verwerken. Dit hakselhout kun je perfect gebruiken tussen je haag en als bodembedekker tussen de vaste planten. Je kunt een hakselaar delen met enkele buren of er eentje huren in een speciaalzaak. 3. Vaste terugkerende planten op de juiste plaats vragen veel minder onderhoud dan eenjarige. Je plant ze het best aan tussen september en april. Geef ze een groeistart met compost en let op de specifieke voorkeur van de plant (zon, halfschaduw, schaduw, natte of droge grond). 4. Gebruik compost. Dat kan in een vat, bak of op een hoop. Miljoenen beestjes en micro-organismen zetten daar uw tuin- en keukenafval om in humusrijke compost, een ideale voedingsbron voor planten en gras. Een compostvat of bak kun je voordelig aankopen via de gemeente. Surf naar www.edegem.be of tel. 03 289 26 50. Meer informatie, tips en ideeĂŤn over Juni Compostmaand kun je vinden via www.junicompostmaand.be.

Tuinen ontdekken op twee wielen Op zondag 24 juni is het opnieuw opentuinendag. Van 11 tot 17 uur ben je welkom in enkele van de mooiste tuinen van Edegem, Boechout en Lint om te ontdekken wat jij anders kunt doen om nog meer plezier te halen uit jouw tuin. Neem de fiets en bezoek gepassioneerde tuineigenaars die je laten binnengluren in hun tuin en unieke ervaringen en geheimen delen. Dankzij een mooi uitgestippelde fietslus mis je geen enkel hoogtepunt. Ecologisch- , afvalarm- en kringlooptuinieren staan dit jaar centraal. Enkele compostmeesters en vrijwilligers van Natuurpunt geven hier en daar nog extra tips. De brochure met de fietslus en meer informatie over de opentuinen kun je verkrijgen in het gemeentehuis, de bib, op www.edegem.be en via milieu@edegem.be.

Padvinders gezocht!

Inventarisatie trage wegen Een bospad, een veldweg, een doorsteekje in een nieuwe wijk... Trage wegen vind je overal en ze verdienen meer aandacht. De gemeente Edegem maakt daar samen met Trage Wegen vzw werk van. We brengen alle trage wegen in kaart: een enorme onderneming waarvoor wij graag beroep doen op jouw streekkennis en enthousiasme. Zin om te ontdekken welke wegentjes en paden er nog zijn in onze streek? Kom dan naar de vormingsavond inventarisatie van trage wegen. Gemeentehuis, 19 juni om 20 uur


Mooi in Edegem 19

Edegem: topmodel! De redactie kreeg afgelopen maand alweer een aantal mooie foto’s van Edegem toegestuurd. Onze gemeente poseerde gewillig voor de lenzen van Pierre Hens, Pascal Van Renterghem en medewerker aan de gemeente Paul Nauwelaerts. Bedankt voor deze mooie foto’s! © Paul Nauwelaerts

Acrobaat van dienst, Jesse Mertens, legde zich even neer op de fietsenstalling. Leuke foto, maar was het ook comfortabel?

© Pierre Hens

Was je op een van onze evenementen? Dan werd je misschien gekiekt door onze gemeentefotograaf! Surf naar www.vrijetijd.edegem.be of volg gemeente Edegem op Facebook.

© Pascal Van Renterghem

Heb je zelf een mooie foto gemaakt in onze gemeente of op een van onze activiteiten? Stuur ze dan naar redactie@edegem.be en wie weet staat ze dan wel in de volgende Edegem Vandaag… We verzamelen alle foto’s in een fotogalerij op www.vrijetijd.edegem.be.


20 Uit in Edegem

in Edegem 3 juni Natuurwandeling: vlinders en insecten Fort 5 (hoofdingang), Fort V-straat , 2650 Edegem om 10 uur VMPA Natuurgidsen Fort 5 Edegem, johan.claessens@gmail.com, tel. 0494 58 17 99, www.vmpa.be

Tweedehandsbeurs Hangar 27, Parklaan 161, 2650 Edegem om 10 uur, prijs: 5 euro (leden) of 10 euro (niet-leden) Gezinsbond afdeling Edegem, sonja.debackere@gmail.com

Bezoek wintertuinen Ursulinenklooster Gemeenteplein (vertrekplaats), Kontichstraat / Hovestraat / Trooststraat, 2650 Edegem om 13.45 uur, prijs: 4 euro Davidsfonds Edegem, jan.vaes@davidsfonds.be, tel. 03 457 20 11, www.edegem.davidsfonds.be

Komt dat zien!

6de Latijns – Amerikaanse kunsttentoonstelling MANU BIRONT – SOLANGEL CASTILLO – BETTY FLORES – KARIN GRAS – NATASHA SMET – ELS TEUGELS – WARD TEUGELS & LEONOR VILLAGRA Wanneer? Zaterdag 2 en zondag 3 juni tussen 11 en 18 uur Waar? Prins Boudewijnlaan 155, 2650 Edegem Prijs? Gratis

Meer weten? Tel. 03 457 78 01

4 juni Parkinson: praat-en vriendengroep Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14.30 uur dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

Workshop: make-up trucs en maquillagesessie met Denise Grésiac Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 10 uur, prijs: 1 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

5 juni Wandeling in Fort 8 met gids Feestzaal Ons Huis, Drie Eikenstraat 65, 2650 Edegem om 14 uur, prijs: 4 euro S-Plus, tel. 0486 45 58 09

6 juni Uitstap naar Leuven Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein , 2650 Edegem om 9 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Francine), tel. 03 449 62 40

juni 2012 12 juni Minigolf Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4, 2650 Edegem om 13.30 uur, prijs: 3 euro KAV Edegem Sint-Jozef (Greta Soetens), greta_soetens@hotmail.com, tel. 03 440 18 96, www.kav.be/edegem-sint-jozef

13 juni Bezoek Duffelse Kruidentuin 't Zijp Kruidentuin 't Zijp, Zijpstraat 118, 2570 Duffel om 19.30 uur, prijs: 2 euro (leden) of 4 euro (niet-leden) Gezinsbond afdeling Edegem (Nicole Vermeulen), nicolev@skynet.be, tel. 03 457 05 16

Lezing: gezonde voeding Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 10 uur, prijs: 1 euro

Minigolf Minigolf Dikke Mee, Gerard le Grellelaan 3 , 2020 Antwerpen om 14 uur

dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

OKRA Elsdonk (Simone De Roost), tel. 03 449 35 36

Klassieke muziek beluisteren en beleven (Guissepe Verdi & Felix Mendelssohn) Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 10 uur, prijs: 3 euro

7 juni Hoe werkt een personenalarmtoestel (PAS)? Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 10 uur, prijs: 1 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

9 juni Knuffelturnen 't Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, 2650 Edegem om 11 uur, prijs: 3 euro (leden) of 5 euro (niet-leden) Gezinsbond afdeling Edegem (Natalie Voorspoels), natalievoorspoels@hotmail.com, tel. 03 289 05 54

11 juni Filmvoorstelling: Changeling Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur, prijs: 1 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

14 juni

dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

15 juni Bezoek aan 't Forum 't Forum, wijkontmoetingscentrum , Romeinse Put 97, 2650 Edegem om 14 uur KAV Edegem Centrum (Maria Leys), tel. 03 457 46 47

16 juni Dagreis: De Tuinen van Appeltern Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek (vertrekplaats), Hovestraat 110, 2650 Edegem om 8 uur, prijs: 45 euro (leden) of 48 euro (niet-leden) Den Dierenvriend, tel. 03 457 19 60, den.dierenvriend@skynet.be, www.dendierenvriend.be


Uit in Edegem 21 17 juni Aperitiefconcert: Fanny en Clara Sint-Antoniuskerk, hoek Strijdersstraat / Drie Eikenstraat , 2650 Edegem om 11 uur, prijs: 12 euro of 10 euro (voorverkoop) AMICI Vocaal Ensemble, info@vocaalensemble.be, tel. 0486 34 15 19, www.amicivocaalensemble.be

19 juni Fietsen Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4, 2650 Edegem om 9.30 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), magda.stoffelen@scarlet.be, tel. 03 449 41 01, www.kav.be/Edegem-Sint-Jozef

Kaartnamiddag en viering kaartkampioen Twinpower, Strijdersstraat 44, 2650 Edegem om 14 uur, prijs: 1 euro Zorg voor Later (Elza Vogels), tel. 03 458 31 11

20 juni Bezoek aan Huis Hellemans Huis Hellemans, Strijdersstraat 14, 2650 Edegem om 14 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Lilianne), tel. 03 288 46 13

Sjoelbaknamiddag Basisschool Andreas Vesalius (refter), Kontichstraat 21, 2650 Edegem om 14 uur, prijs: 4 euro (leden) of 6 euro (niet-leden) Zorg voor Later (Elza Vogels), tel. 03 458 31 11

21 juni Vorming: kwaliteit van bestaan met expertisecentrum onafhankelijk leven Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 10 uur, prijs: 1 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

22 juni Optreden: ZoMaMuzant Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur, prijs: 6 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

23 juni Bezoek brandweerkazerne Brandweerkazerne Edegem, Zomerlei 41, 2650 Edegem om 14 uur, prijs: 1 euro (leden) of 2 euro (niet-leden) Gezinsbond afdeling Edegem (Nicole Vermeulen), nicolev@skynet.be, tel. 03 457 05 16

24 juni Fietsnamiddag Brasserie 3Ri4en, Vissersstraat 91, 2840 Rumst om 12 uur, prijs: 1 euro (leden) of 1,5 euro (niet-leden) Pasar Edegem, jef.leyssens@telenet.be, tel. 03 457 14 48, www.pasar.be/edegem

Fietsdag Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek, Hovestraat , 2650 Edegem om 10 uur, prijs: 1 euro (leden) of 1,5 euro (niet-leden) Pasar Edegem, jef.leyssens@telenet.be, tel. 03 457 14 48, www.pasar.be/edegem

25 juni Infosessie: Wat maakt het dagelijkse leven gemakkelijker? Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur, prijs: 1 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

26 juni

Fietsen Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek, Hovestraat , 2650 Edegem om 10 uur KAV Edegem Centrum (Lea Geerts & Jo Hofman), tel. 03 457 86 23

Architectuurwandeling door Antwerpen Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein , 2650 Edegem om 13 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

28 juni Wandeling Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4, 2650 Edegem om 13 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Jacqueline), tel. 03 449 99 23

Wandelen Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4, 2650 Edegem om 18 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), magda.stoffelen@scarlet.be, tel. 03 449 41 01, www.kav.be/Edegem-Sint-Jozef

Klassieke muziek: Ralph Vaughan Williams en L. Van Beethoven Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 10 uur, prijs: 3 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00


22 Uit in Edegem Meermalige activiteiten Biljarten in cafĂŠ Den Appel Dagelijks vanaf 1 juni Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 10 uur dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

Hilarische komedie 1, 2, 3, 8 en 9 juni Theater Cartouche, Strijdersstraat 67, 2650 Edegem om 15 of 20.30 uur Theater Cartouche Edegem, theatercartouche@gmail.com, tel. 070 22 33 30, www.theatercartouche.be

Theatervoorstelling: schoktherapie 2,3, 8 en 9 juni Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10, 2650 Edegem om 14.30 of 20.15 uur, prijs: 9 euro of 8 euro CJP of 60+ Toneelgroep De Meeuw vzw, info@toneelgroepdemeeuw.be, tel. 03 288 53 07, www.toneelgroepdemeeuw.be

Petanque 1, 4, 6, 8, 11, 13, 14, 15, 18, 22, 15, 17, 28 en 29 juni Hangar 27, Parklaan 161, 2650 Edegem om 13 uur OKRA Elsdonk (Mon Miroen), tel. 0474 72 45 48

Kaarten 4, 7, 11, 14, 18, 25 en 28 juni Elzenhof, Kerkplein 3, 2650 Edegem om 13.30 uur OKRA Elsdonk (Tinneke 's Jongers), tel. 03 440 05 14

Biljarten 4, 7, 11, 14, 18, 25 en 28 juni Elzenhof, Kerkplein 3, 2650 Edegem om 13.30 uur OKRA Elsdonk (Hugo Neelen), tel. 03 239 10 63

Gezellig brei- en haakkransje 5, 12, 19 en 26 juni Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur, prijs: 1 euro dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

Kaarten, rummikub en babbelen 5, 12, 19 en 26 juni 't Forum, wijkontmoetingscentrum, Romeinse Put 97, 2650 Edegem om 14 uur Vl@s (Vlaams Actieve Senioren), carl.vangenechten@skynet.be, tel. 03 457 37 49

Nordic wandelen 7, 14, 21 en 28 juni Hangar 27 (vertrekplaats), Parklaan 161, 2650 Edegem om 9 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

Bridge 7, 14, 21 en 28 juni OKRA-lokaal, Ing. Haesaertslaan 4, 2650 Edegem om 14 uur OKRA Elsdonk (Frans Bayens), tel. 03 449 04 44

Lijndans voor beginners 7, 14 en 28 juni Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n, 2650 Edegem om 9 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Lijndans voor gevorderden 7, 14 en 28 juni Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n, 2650 Edegem om 11 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Gym 7, 14 en 28 juni Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n, 2650 Edegem om 10 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Hobby 4 en 18 juni Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4, 2650 Edegem om 13.30 uur, prijs: 1 euro KAV Edegem H. Familie Elsdonk (JosĂŠe), tel. 03 449 79 01

Geestelijke gezondheid: hoe fit is je brein? 6 en 20 juni Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

Fietsen 12 en 26 juni Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein , 2650 Edegem om 13.30 uur OKRA Elsdonk (Jan Vyncke), tel. 03 440 05 84

Wandelen 9 en 23 juni Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein , 2650 Edegem om 13 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Zumba Gold 7 en 14 juni Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 16 uur, prijs: 6 euro per les dienstencentrum@ocmwedegem.be of tel. 03 450 84 00

Nordic wandelen 6 en 20 juni Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein , 2650 Edegem om 14 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), riaengels@telenet.be, tel. 03 449 87 37, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Creatieve namiddag voor chronische zieken en personen met een handicap 11 en 25 juni 't Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, 2650 Edegem om 13.30 uur, prijs: het gebruikte materiaal Ziekenzorg creaclub, mary.van.steen1@telenet.be, tel. 03 289 96 40 of tel. 03 457 76 32


Uit in Edegem 23 Permanente activiteiten ’t Forumgalerie: tentoonstelling aquarel 1 tot 30 juni Dinsdag tot zondag van 12 tot 22 uur 't Forum, wijkontmoetingscentrum , Romeinse Put 97, 2650 Edegem 't Forum, vzw, mvanbilsen@skynet.be, tel. 03 457 51 62, www.tforum.be

Gymnastiek voor dames Elke dinsdag van 14 tot 15 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, 2650 Edegem, prijs:71 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Volleybal Elke vrijdag van 9.30 tot 11 uur Parochiecentrum De Schrans (turnzaal), Molenveldlaan 4, 2650 Edegem, prijs: 5 euro KAV Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), riaengels@telenet.be, tel. 03 449 87 37, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Turnen Elke maandag van 9 tot 10 uur Parochiecentrum De Schrans (turnzaal), Molenveldlaan 4, 2650 Edegem KAV Edegem Sint-Jozef (Irène Hofman), deloof.irene@skynet.be, tel. 03 440 61 32, www.kav/edegem/sint-jozef

Moderne dans +15 Elke zaterdag van 20 tot 21.30 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, 2650 Edegem, prijs: 119 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Danslessen techniek Elke zaterdag van 19 tot 20 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, 2650 Edegem, prijs: 90 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Gym 55+ Elke woensdag van 9.30 tot 10.30 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, 2650 Edegem, prijs: 71 euro

Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Hiphop + 15 jaar Elke maandag van 20.30 tot 22 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, 2650 Edegem, prijs: 119 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Hiphop 10-15 jaar Elke zaterdag van 18 tot 19 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, 2650 Edegem, prijs: 90 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Jeugddans Elke zaterdag van 10.45 tot 13 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, 2650 Edegem, prijs: 90 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Kidsdans Elke zaterdag van 10 tot 10.45 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, 2650 Edegem,

prijs: 75 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Kleuterdans Elke zaterdag van 9.15 tot 10 uur Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, 2650 Edegem, prijs: 75 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Crea-namiddag Elke dinsdag van 13.30 tot 17 uur Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

Lijndansen Elke vrijdag van 9.30 tot 10.30 uur Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

Turnen voor 55+ Elke donderdag van 9.30 tot 10.30 uur Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80


24 Ken je Edegem

Herken je gemeente

en win 25 euro!

Elke maand plaatsen we hier een mooi detail uit onze gemeente. Aan jou om dat stukje Edegem een plaats te geven.

Waar is dit? Enig idee waar we dit vonden? Omschrijf zo gedetailleerd mogelijk de plek: straatnaam en nummer, indien mogelijk. In de volgende Edegem Vandaag maken we de winnaar van deze wedstrijdvraag bekend. Win jij die EZO-cheque van 25 euro?

De winnaar… Erwin Lauriks herkende het detail op de buitengevel van het oud-gemeentehuis.

SPELREGELS:

1. Stuur je antwoord voor 4 juni 2012 via e-mail naar

redactie@edegem.be of stuur een brief met je antwoord naar gemeentehuis, redactie, Kontichstraat 19, 2650 Edegem.

Hij of zij wint een EZO-cheque ter waarde van 25 euro, te gebruiken bij een EZO-middenstander.

2. Maximum 1 e-mail per gezin. 3. Uit de juiste antwoorden trekt een onschuldige hand één winnaar.

Colofon Gemeente Edegem

Hij wint een EZO-cheque ter waarde van 25 euro. Proficiat!

Verantwoordelijke uitgever: Koen Snyders, burgemeester, Kontichstraat 90, 2650 Edegem Algemeen oproepnummer van de gemeentediensten: tel. 03 289 26 50 E-mail: gemeentebestuur@edegem.be Gemeentelijke website: www.edegem.be Je leest Edegem Vandaag ook online op www.edegem.be > Over Edegem > Publicaties.

Edegem Vandaag 317  

Edegem Vandaag 317

Advertisement