Page 1

Gemeentelijk informatieblad

april 2012

Feest in Hof Ter Linden Hondenpoepactie Raap de kakjes op!

Fase D: het einde van de werken is in zicht

Š Pascal Van Renterghem

Koen Snyders 20 jaar burgemeester

nr. 315


2 Raakpunt

Inhoud 2 4

Raakpunt Uitbater brasserie bekend

Plakpaal Nieuwe regels voor het ecopark

6 9

Edegem morgen Sluipverkeer in het vizier

Edegem in actie Met hazensprongen de paasvakantie in

12 14 15 20 23 24 28

Intro Het staat nu al vast: 2012 is een mooi en belangrijk jaar voor Edegem. Zo ook voor mezelf. Weldra wordt het kasteel- en parkdomein van Hof Ter Linden grotendeels toegankelijk voor het publiek. Sinds 1 maart is het immers officieel eigendom van zowel de gemeente Edegem, als de Provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid. Hierdoor kunnen we het domein opwaarderen tot een park- en groengebied waar wandelaars en natuurgenieters hun gading vinden in een fraai geheel van bossen, waterpartijen en wandelpaden.

Een oude droom wordt eindelijk werkelijkheid!

Voor elkaar Een lang leven gezond

Ecologisch Edegem De oorlog tegen hondenpoep

Dossier Eerste kasteelweekend

Jong & lerend Verdien een cent met je talent

Mooi in Edegem Sfeerbeelden

Uit in Edegem Activiteitenkalender

Ken je Edegem Wedstrijd

Er is nog heel wat werk aan de winkel om de bescherming van wandelaars en waardevolle vegetatie volledig te garanderen. Daar laten we geen gras over groeien: we zijn reeds gestart met het uitwerken van een sterk masterplan en de nodige beheerplannen. Een volledig vrij toegankelijk Hof Ter Linden is nog niet voor morgen, maar de realisatie van deze oude droom wordt nu wel erg tastbaar. Voor het zo ver is, organiseren wij in de volgende maanden een opendeurweekend en geleide wandelingen. Kortom, een reden om te feesten. En wat mij betreft, is dat niet de enige aanleiding. Dit jaar vier ik namelijk mijn 20-jarig burgemeesterschap. Met groot plezier blik ik terug op de afgelopen 20 jaar met onder andere de realisatie van succesvolle woonprojecten, een stevig dienstenaanbod voor zowel senioren als jonge gezinnen, de aanleg van het nieuwe gemeenteplein en de aankoop van het kasteeldomein Hof Ter Linden. Op 31 maart en 1 april zetten we alvast de deuren van Hof Ter Linden open voor een eerste kennismaking en een heerlijk stukje taart. Graag tot dan!

Openingsuren balie gemeentehuis Nieuwe openingsuren: Elke werkdag van 8.30 tot 13 uur Maandagavond van 16 tot 19 uur Woensdag tot 14 uur

Koen Snyders burgemeester


Raakpunt 3

Een vleugje Italië op het nieuwe gemeenteplein Mauro Catanzaro is de concessiehouder van de nieuwe brasserie die momenteel wordt gebouwd tegen het oud-gemeentehuis. Voor deze Italiaan, afkomstig van Molfetta (Bari - Italië), betekent de uitbating van de nieuwe brasserie op het Edegemse gemeenteplein een unieke kans: “De nieuwe brasserie is in één woord magnifiek, zowel qua ligging als qua concept.” Ze krijgt de naam Cipriani naar Giuseppe Cipriani, eigenaar van een legendarische zaak in Venetië. Giuseppe is bovendien de uitvinder van het Italiaanse gerecht Carpaccio. Mauro is geen onbekende in de Antwerpse restaurantsector. In 2002 opende hij Il Carpaccio in de Generaal Lemanstraat en maakte er een van de bekendste Italiaanse restaurants in Antwerpen van. In 2007 opende Mauro zijn tweede zaak: La Brusketta in de Jan van Rijswijcklaan. Amper een jaar later opende hij zijn derde restaurant La Bresaola da Mauro in de Eglantierlaan in Wilrijk. De nieuwe brasserie opent haar deuren op 12 mei 2012.

Tot je dienst OCMW, dienst personen met een handicap Alle personen met een handicap die bij de federale overheidsdienst sociale zekerheid (FOD SZ) een tegemoetkoming, een parkeerkaart of een attest voor het bekomen van sociale voordelen willen aanvragen, kunnen daarvoor terecht bij de dienst personen met een handicap van het OCMW. Die helpt je met je aanvraag bij de FOD SZ en bij het aanvragen van sociale voordelen voor personen met een handicap.

Meer weten? Op www.ocmw.edegem.be > thuiszorg > dienst personen met een handicap lees je welke aanvragen je kunt indienen.

OCMW Edegem, Oude-Godstraat 110, tel. 03 451 04 70, open op woensdag- en donderdagnamiddag tussen 13 en16 uur.


4 Plakpaal Personeelsdag gemeentediensten

Er even tussenuit… Op dinsdag 24 april is het personeelsdag en zijn alle gemeentediensten (ook de bibliotheek en het ecopark) uitzonderlijk gesloten. Het personeel trekt er dan een dagje op uit voor enkele sportieve en ontspannende activiteiten. Bedoeling is de onderlinge samenwerking te verbeteren voor een nog betere dienstverlening. Vanaf woensdag kun je opnieuw bij het gemeentepersoneel terecht tijdens de normale openingsuren, van 8.30 tot 14 uur.

Breng meer groen naar het ecopark Per week mag je maximum 1 m³ afval naar het ecopark brengen. Helaas nemen tuinafval en papier en karton meestal veel ruimte in en blijft er vaak maar weinig plaats over voor ander afval. Daarom hebben we het reglement van het ecopark gewijzigd. Vanaf 1 april mag je 2 m³ papier en tuinafval naar het ecopark brengen. Daarnaast mag je nog 1 m³ ander afval aanvoeren. De parkwachters zullen strikt toezien op de aangebrachte hoeveelheden en zullen, zoals altijd, grotere volumes weigeren. Laat je dus volledig gaan met grasmaaier en hark en breng het teveel aan groen naar het ecopark!

Europese bekroning voor HEKLA

Resultaten

BOB-campagne oudjaar Wie op 31 december 2011 een zware avond had gepland, kon toch best opletten met wat hij of zij dronk. Politiezone HEKLA hield namelijk ’s nachts haar traditionele BOB-eindejaarscampagne. Er werden in totaal 3 081 wagens gecontroleerd. 47 bestuurders hadden te diep in het glas gekeken en bliezen positief. 5 rijbewijzen werden meteen ingetrokken. Ten opzichte van vorig jaar merken we toch een lichte verbetering. Toen werden 2 904 bestuurders gecontroleerd waarvan er 60 positief bliezen.

The European Foundations Initiative on Dementia heeft in Brussel tien Europese initiatieven beloond die mensen met dementie en hun familie ondersteunen om een kwaliteitsvol leven te leiden en actief deel te nemen aan het gemeenschapsleven. Een van de winnaars was het Edegemse project Vermist@hekla. Elke award heeft een geldwaarde van 10 000 euro en dient als erkenning voor deze voorbeeldprojecten. Het moet de initiatieven aanzetten tijd en moeite te blijven investeren in de verdere verspreiding van hun ideeën. Een onafhankelijke internationale jury onder voorzitterschap van minister van Staat Magda Aelvoet koos de tien winnaars. Twee Vlaamse projecten vielen in de prijzen, waaronder Vermist@hekla. Dit initiatief is een samenwerking tussen HEKLA en andere mensen in de gemeenschap met als doel vermiste personen met dementie snel te lokaliseren en weer naar huis te brengen. De aanpak is gebaseerd op netwerkvorming. Verschillende andere politiezones hebben het succesvolle project ondertussen overgenomen.


Plakpaal 5

Klaar voor de vakantie met de Kids-ID

Ga je binnenkort op reis en heb je kinderen zonder paspoort? Vraag dan voor hen een Kids-ID aan en vertrek zonder zorgen! Een Kids-ID is een goed beveiligde identiteitskaart voor jongeren onder de 12 jaar. Dit reisdocument is geldig in heel Europa en nog een heleboel andere landen. Ook bevat het een telefoon-cascadesysteem ‘halloouders’. Deze techniek verbindt tot zeven zelf te kiezen telefoonnummers aan de kaart, wat het makkelijker maakt voor een verloren kind om zijn ouders terug te vinden. Kom voor de Kids-ID met je kind en een recente foto van hem of haar naar het gemeentehuis. Het document kost 3 euro en is drie jaar geldig. Hou er wel rekening mee dat de verwerking ongeveer twee weken duurt. Een snellere procedure kan, maar is duurder.

Meer weten? www.edegem.be > leven > identiteit > identiteitskaarten > Kids-ID

de duim!

Bedankt

vrijwilligers!

Foto's: Marc De Roeck

Edegem leeft dankzij talloze vrijwilligers die zich elke dag opnieuw belangeloos inzetten om het leven van anderen een stukje mooier te maken. Om hen te bedanken voor hun harde werk organiseerde het gemeentebestuur op 9 maart het driejaarlijkse Feest van de vrijwilliger. Het gemeentebestuur bedankt alle vrijwilligers voor hun inzet en geeft hen daarom de duim!


6 Edegem morgen De laatste fase voor de finish

Bijna klaar voor een nieuwe start! Na 10 maanden hard werken, naderen we de laatste fase van de heraanleg van het centrum. We zijn blij dat de werken tot nog toe steeds op schema konden blijven.

Op maandag 19 maart startte fase D. In deze fase wordt het gemeenteplein verder afgewerkt en de kasseistrook hersteld in het gedeelte van de Strijdersstraat tussen de kruispunten Terelststraat en Patronaatstraat. De Kontichstraat, inclusief het kruispunt met de Trooststraat, is vanaf begin april weer vrij voor verkeer. Om de verkeersdoorstroming zo vlot mogelijk te laten verlopen en de handelszaken bereikbaar te houden, voeren we deze werken gefaseerd uit. Fase D is klaar op 11 mei. Dan zijn de werken in het centrum helemaal afgerond en maken we ons klaar voor een spectaculair openingsfeest op 12 mei.

Fasering

Omleiding autoverkeer

Omleiding De Lijn

FASE D2

Omleiding bestemmingsverkeer centrum via De Pelgrim / Terelststraat

> Lijn 32 volgt omleidingsweg De Pelgrim / ... / Mgr Cardijnlaan in beide rijrichtingen > Lijn 190/192/193/195 rijdt in de rijrichting Kontich om via de Molenlei / Lourdeslaan. > Lijn 140/141 rijdt in beide richtingen om via de Prins Boudewijnlaan / Frans Van Dunlaan / Vredebaan / Antwerpsestraat (*) > Lijn 130/131/135 rijdt in beide rijrichtingen om via de Prins Boudewijnlaan / Villermontstraat / Expressweg (*)

2 april tot 22 april 2012 tussen Terelststraat en Drie-Eikenstraat: uitdrogen • Kruispunt Drie-Eikenstraat / Strijdersstraat: heraanleg + uitdrogen • Strijdersstraat tussen DrieEikenstraat en Patronaatstraat: heraanleg

Omleiding in twee richtingen via De Pelgrim / ... / Mgr Cardijnlaan

FASE D3

Zie fase D2

Zie fase D2

As Drie-Eikenstraat / Strijdersstraat open voor verkeer vanuit Wilrijk. Vanuit Oude-Godstraat: omleiding in een richting via Molenlei / Lourdeslaan

> Lijn 32 rijdt om in de rijrichting Antwerpen via de omleidingsweg Mgr Cardijnlaan / ... / De Pelgrim. In de rijrichting Buizegem rijdt deze lijn weer het normale traject. > Lijn 190/192/193/195: zie fase D2. > Lijn 140/141: zie fase D2 > Lijn 130/131/135: zie fase D2

• Strijderstraat

Vanuit Oude-Godstraat: omleiding in een richting via Molenlei / Lourdeslaan

23 april tot 29 april 2012 • Kruispunt

Drie-Eikenstraat / Strijdersstraat: uitdrogen • Strijdersstraat tussen DrieEikenstraat en Patronaatstraat: uitdrogen

FASE D4 30 april tot 11 mei 2012 • Strijdersstraat

tussen DrieEikenstraat en Patronaatstraat: uitdrogen

Feest op 12 mei! Als dank voor je begrip en geduld openen wij op zaterdag 12 mei ons fraai nieuw centrum én gemeentehuis officieel met een spectaculair evenement voor alle Edegemnaren. Noteer de datum alvast in je agenda! Je leest er meer over in de volgende Edegem Vandaag.

Vanuit Kontichstraat: omleiding in een richting via Mgr Cardijnlaan / ... / De Pelgrim

Enkele belangrijke weetjes... Markt De wekelijkse markt op dinsdag zal worden opgesteld op de parking naast De Basiliek, op het pleintje voor De Basiliek en in de Lourdeslaan. Er blijft echter doorgaand verkeer mogelijk in de Lourdeslaan en Hovestraat. Uithardingsperiode Alle straten binnen de zone van de heraanleg worden aangelegd in natuursteen met cementmortel. Die moet drie weken uitharden. Daarom kunnen we de straten na de werken niet meteen openstellen voor verkeer. Nog even langer geduld dus.


richting Kontich

richting Kontich

De Lijn, lijnen 140, 141

Tijdelijke halte De Lijn

Tijdelijke halte De Lijn

Tijdelijke ‘blauwe zone’ parking

Tijdelijke ‘blauwe zone’ parking

Parking zonder tijdsbeperking

Tijdelijke halte De Lijn

Edegem morgen 7 Tijdelijke ‘blauwe zone’ parking

Parking zonder tijdsbeperking

Parking zonder tijdsbeperking

Alle omleidingsplannen kun je ook raadplegen op www.edegem.be P

P

P

T TOT L 2012

> leefomgeving > mobiliteit P> heraanleg centrum

P

P

OMLEIDING 2 APRIL TOT 22 APRIL 2012

FASE D2

P

P

P

P

P

P

LEGENDE Afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

P

P

P

Zone waar werken plaatsvinden AUTOVERKEER Autoverkeer

DE LIJN 130, 131, 135 - nieuw traject Autoverkeer met bestemming centrum rijdt in beide richtingen om via de Prins Boudewijnlaan / Villermontstraat / Expressweg

Omleiding De Lijn, lijnen 190, 192, 193, 195

DE LIJN 140, 141 DE LIJN rijdt zijn normale traject 190, 192, 193, 195 richting Kontich

Omleiding De Lijn, lijn 32

(*) Reizigers van de bundel 130 met bestemming centrum kunnen aan de halte Prins Tijdelijke halte De Lijn Boudewijnlaan/Drie Eikenstraat overstappen op de lijn 32. Tijdelijke ‘blauwe zone’ parking Op www.delijn.be kan je je inschrijven voor een digitale nieuwsbrief die je op de hoogte houdt van Parking zonder tijdsbeperking de recentste wijzigingen aan jouw bustraject.

FASE D1 D1 FASE

AUTOVERKEER

AUTOVERKEER DE LIJN 130, 131, 135 - nieuw traject rijdt in beide richtingen om via de Prins Boudewijnlaan / Villermontstraat / Expressweg

DE LIJN 130, 131, 135 - nieuw traject rijdt in beide richtingen om via de Prins Boudewijnlaan / Villermontstraat / Expressweg

DE LIJN 140, 141 - nieuw traject Rijdt in beide richtingen om via de Prins Boudewijnlaan / Frans Van Dunlaan / Vredebaan / Antwerpsestraat

DE LIJN 140, 141 - nieuw traject DE LIJN Rijdt in beide richtingen om via de Prins Boudewijnlaan / 190, 192, 193, 195 Frans Van Dunlaan / Vredebaan / Antwerpsestraat richting Kontich

(*) Reizigers van de bundels 130 en 140 met bestemming centrum kunnen aan de halte Prins Boudewijnlaan/Drie Eikenstraat overstappen op de lijn 32.

(*) Reizigers van de bundels 130 en 140 met bestemming centrum kunnen aan de halte Prins Boudewijnlaan/Drie Eikenstraat overstappen op de lijn 32.

OMLEIDING 19 19 MAART MAART TOT TOT FASE OMLEIDING FASE D2 D2 APRIL 2012 11 APRIL 2012 Op www.delijn.be kan je je inschrijven voor een

OMLEIDING 22 APRIL APRIL TOT TOT OMLEIDING 22jeAPRIL APRIL 2012 2012 Op www.delijn.be22 kan je inschrijven voor een digitale nieuwsbrief die je op de hoogte houdt van de recentste wijzigingen aan jouw bustraject.

digitale nieuwsbrief die je op de hoogte houdt van LEGENDE LEGENDE de recentste wijzigingen aan jouw bustraject.

LEGENDE LEGENDE

Afgeslotenvoor voorgemotoriseerd gemotoriseerdverkeer verkeer Afgesloten

Afgeslotenvoor voorgemotoriseerd gemotoriseerdverkeer verkeer Afgesloten

Zonewaar waarwerken werkenplaatsvinden plaatsvinden Zone

Zonewaar waarwerken werkenplaatsvinden plaatsvinden Zone

P

Autoverkeer Autoverkeer

Autoverkeer Autoverkeer

P

Autoverkeermet metbestemming bestemmingcentrum centrum Autoverkeer

Autoverkeermet metbestemming bestemmingcentrum centrum Autoverkeer

OmleidingDeDeLijn, Lijn,lijnen lijnen190, 190,192, 192,193, 193,195 195 Omleiding

OmleidingDeDeLijn, Lijn,lijnen lijnen190, 190,192, 192,193, 193,195 195 Omleiding LIJN DEDE LIJN 190, 192, 193, 190, 192, 193, 195195 - richting Kontich richting Kontich

OmleidingDeDeLijn, Lijn,lijnlijn3232 Omleiding

P

Lijn,lijnen lijnen140, 140,141 141 DeDeLijn,

P LIJN DEDE LIJN 190, 192, 193, 190, 192, 193, 195195 - richting Kontich richting Kontich

OmleidingDeDeLijn, Lijn,lijnlijn3232 Omleiding Tijdelijkehalte halteDeDeLijn Lijn Tijdelijke

Tijdelijkehalte halteDeDeLijn Lijn Tijdelijke

Tijdelijke ‘blauwe zone’ parking Tijdelijke ‘blauwe zone’ parking

Tijdelijke‘blauwe ‘blauwezone’ zone’parking parking Tijdelijke

Parkingzonder zondertijdsbeperking tijdsbeperking Parking

OM OMLEIDING 23 APRIL MLEIDING TOT FASE FASE D430 APRIL FASE D323 APRIL D4 TOTOMLEIDING 29 APRIL 2012 11 MEI 29 APRIL 2012 Parkingzonder zondertijdsbeperking tijdsbeperking Parking

PP

PP

PP

PP

P

PP

PP

LEGENDE

AUTOVERKEER

(*) Reizigers van de bundels 130 en 140 met bestemming Afgesloten voor gemotoriseerd verkeer centrum kunnen aan de halte DEPrins LIJN Boudewijnlaan/Drie 140, 141 -plaatsvinden nieuw traject Zone waar werken Eikenstraat overstappen op Rijdt in beide richtingen om via de Prins Boudewijnlaan / Frans Van Dunlaan / Vredebaan / Antwerpsestraat Autoverkeer de lijn 32.

PP

PP AUTOVERKEER AUTOVERKEER

LIJN DEDE LIJN 130, 131, - nieuw traject 130, 131, 135135 - nieuw traject rijdt beide richtingen Prins Boudewijnlaan rijdt in in beide richtingen omom viavia dede Prins Boudewijnlaan / / Villermontstraat / Expressweg Villermontstraat / Expressweg LIJN DEDE LIJN 140, - nieuw traject 140, 141141 - nieuw traject Rijdt beide richtingen Prins Boudewijnlaan Rijdt in in beide richtingen omom viavia dede Prins Boudewijnlaan / / Frans Van Dunlaan/ Vredebaan / Vredebaan / Antwerpsestraat Frans Van Dunlaan / Antwerpsestraat

Reizigers van bundel 130 met (*)(*) Reizigers van dede bundel 130 met bestemming centrum kunnen aan halte Prins bestemming centrum kunnen aan dede halte Prins Boudewijnlaan/Drie Eikenstraat overstappen Boudewijnlaan/Drie Eikenstraat overstappen opop dede lijnlijn 32.32.

(*) Reizigers van de bundels 130 en 140 met Autoverkeerbestemming met bestemming centrumcentrum kunnen aan de halte Prins Op www.delijn.be kun je je Boudewijnlaan/Drie Eikenstraat overstappen op de www.delijn.be kan inschrijven voor een OpOp www.delijn.be kan jeje jeje inschrijven voor een inschrijven voor een digitale digitale nieuwsbrief hoogte houdt van digitale nieuwsbrief diedie jeje opop dede hoogte houdt van lijn 32.

Autoverkeer

Autoverkeer

Autoverkeer met bestemming centrum

Autoverkeer met bestemming centrum

Reizigers van bundels 130 140 met (*)(*) Reizigers van dede bundels 130 enen 140 met bestemming centrum kunnen aan halte Prins bestemming centrum kunnen aan dede halte Prins Boudewijnlaan/Drie Eikenstraat overstappen Boudewijnlaan/Drie Eikenstraat overstappen opop dede lijnlijn 32.32. www.delijn.be kan inschrijven voor een OpOp www.delijn.be kan jeje jeje inschrijven voor een

de hoogte

Op www.delijn.be kan je je inschrijven voor een DE LIJN houdt van de digitale die recentste je op de hoogte wijzighoudt van 190, 192, 193, 195 Omleiding De Lijn, nieuwsbrief lijn 32 deingen recentsteaan wijzigingen jouw bustraject. richting Kontich jouwaan bustraject.

Tijdelijke halte De Lijn Tijdelijke ‘blauwe zone’ parking

digitale nieuwsbrief hoogte houdt van digitale nieuwsbrief diedie jeje opop dede hoogte houdt van Omleiding De Lijn, lijnen 190, 192, 193, 195 recentste wijzigingen aan jouw bustraject. dede recentste wijzigingen aan jouw bustraject.

Omleiding De Lijn, lijnen 190, 192, 193, 195

DE LIJN Omleiding De Lijn, lijn 32190, 192, 193, 195 richting Kontich

Omleiding De Lijn, lijn 32

Tijdelijke halte De Lijn

Tijdelijke halte De Lijn

L TOT L 2012 P

FASE D4 Autoverkeer Autoverkeer

OMLEIDING 30 APRIL TOT 11 MEI 2012 Zonewaar waarwerken werkenplaatsvinden plaatsvinden Zone

P

P

P

Autoverkeer Autoverkeer

P

Autoverkeermet metbestemming bestemmingcentrum centrum Autoverkeer

Autoverkeermet metbestemming bestemmingcentrum centrum Autoverkeer

P

OmleidingDeDeLijn, Lijn,lijnen lijnen190, 190,192, 192,193, 193,195 195 Omleiding

OmleidingDeDeLijn, Lijn,lijnen lijnen190, 190,192, 192,193, 193,195 195 Omleiding

LIJN DEDE LIJN 190, 192, 193, 190, 192, 193, 195195 - richting Kontich richting Kontich

OmleidingDeDeLijn, Lijn,lijnlijn3232 Omleiding Tijdelijkehalte halteDeDeLijn Lijn Tijdelijke

P

LIJN DEDE LIJN 190, 192, 193, 190, 192, 193, 195195 - richting Kontich richting Kontich

OmleidingDeDeLijn, Lijn,lijnlijn3232 Omleiding Tijdelijkehalte halteDeDeLijn Lijn Tijdelijke

LEGENDE

Tijdelijke‘blauwe ‘blauwezone’ zone’parking parking Tijdelijke

Tijdelijke‘blauwe ‘blauwezone’ zone’parking parking Tijdelijke

Parkingzonder zondertijdsbeperking tijdsbeperking Parking

Parkingzonder zondertijdsbeperking tijdsbeperking Parking

Afgesloten voor gemotoriseerd verkeer Zone waar werken plaatsvinden AUTOVERKEER

DE LIJN 32 - rijrichting Buizegem

P

PP

Autoverkeer

P

Afgeslotenvoor voorgemotoriseerd gemotoriseerdverkeer verkeer Afgesloten

P

Zonewaar waarwerken werkenplaatsvinden plaatsvinden Zone

P

OMLEIDINGParking 30 APRIL APRIL TOT OMLEIDING 30 TOT zonder tijdsbeperking 11 MEI MEI 2012 2012 11

LEGENDE LEGENDE P

Afgeslotenvoor voorgemotoriseerd gemotoriseerdverkeer verkeer Afgesloten

P

Tijdelijke ‘blauwe zone’ parking

Tijdelijke ‘blauwe zone’ parking

OMLEIDING 23 23 APRIL APRIL TOT TOT OMLEIDING FASE D4 Parking zonder tijdsbeperking FASE D4 29 APRIL APRIL 2012 2012 29

LEGENDE LEGENDE P

Zone waar werken plaatsvinden

Zone waar werken plaatsvinden

LIJN DEDE LIJN 140, 140, 141141 - rijdt zijn normale traject rijdt zijn normale traject

FASE D3 D3 FASE

Afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

Afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

LIJN DEDE LIJN 130, 131, - nieuw traject 130, 131, 135135 - nieuw traject rijdt beide richtingen Prins Boudewijnlaan rijdt in in beide richtingen omom viavia dede Prins Boudewijnlaan / / Villermontstraat / Expressweg Villermontstraat / Expressweg

Parking zonder tijdsbeperking

LEGENDE

LEGENDE

DE LIJN 130, 131, 135 - nieuw traject rijdt in beide richtingen om via de Prins Boudewijnlaan / Villermontstraat / Expressweg AUTOVERKEER AUTOVERKEER

de recentste wijzigingen jouw bustraject. recentste jouw bustraject. Omleiding de De Lijn,wijzigingen lijnenaanaan 190, 192, nieuwsbrief die193, je195 op

PP

PP

P

PP PP PP

PP

DE LIJN 130, 131, 135 - nieuw traject Autoverkeer met bestemming centrum rijdt in beide richtingen om via de Prins Boudewijnlaan / Villermontstraat / Expressweg

DE LIJN 130, 131, 135 - nieuw traject rijdt in beide richtingen om via de Prins Boudewijnlaan / Villermontstraat / Expressweg PP

PP

AUTOVERKEER

PP PP

DE LIJN 130, 131, 135 - nieuw traject rijdt in beide richtingen om via de Prins Boudewijnlaan / Villermontstraat / Expressweg

LIJN DEDE LIJN - rijrichting 3232 - rijrichting Buizegem Buizegem

PP

AUTOVERKEER


8 Edegem morgen

CAMERA’S TEGEN SLUIPVERKEER COLLEGEWIJK

Wie sluipt is gezien Na een lang en uitgebreid onderzoek heeft Edegem beslist technologische hulpmiddelen in te zetten tegen het overmatige sluipverkeer in de Collegewijk. Binnenkort start daar een experiment met kentekencamera’s. Na een bevraging in de buurt, start het experiment in de ochtendspits. Minimum zes maanden later maakt het gemeentebestuur een evaluatie. Een onderzoek in 2009 bracht aan het licht dat er op een weekdag ongeveer 8 000 voertuigen door de Collegewijk rijden. Slechts 14 procent van hen woont echter in Edegem en maar 3 procent effectief in deze wijk. Een duidelijk teken dat de weg wordt gebruikt om de files in Mortsel te vermijden, ten koste van de buurt. In 2005-2006 werden er al snelheidsbeperkende maatregelen doorgevoerd in de wijk, maar die blijken niet voldoende effect te hebben. Het lokale voorstel om de wijk door te knippen ter hoogte van het kruispunt Jacob de Roorestraat / Minervastraat / Rogier van der Weydenstraat vond het gemeentebestuur iets te radicaal. Dat zou de wijk bijna ontoegankelijk maken.

Sluipsluis Andere alternatieven met slagbomen en verdwijnpalen op basis van een

badge boden geen soelaas omdat technische problemen hier net voor nog meer hinder zouden zorgen. In 2010 ontstond daarom het idee van de ‘sluipsluis’, waarbij kentekencamera’s het verkeer in de wijk monitoren. Niet-inwoners die tijdens de spits door de wijk rijden, moeten dan een retributie betalen. De bijzondere verkeersregeling zal al op de invalswegen worden aangekondigd. In de spits licht een LED-bord op met ‘uitgezonderd plaatselijke bediening’. Bewoners kunnen dan enkele kentekens doorgeven van familieleden, vrienden, leveranciers en thuisdiensten die vrij staan van deze regel. Dit kan allemaal online via de website van Edegem. Het experiment kan nog dit jaar van start gaan. Een eerste fase legt de nadruk op sensibilisering, maar voor zij die hardleers zijn, zal er wel een sanctie volgen.

“Na de lange zoektocht naar systemen om het sluipverkeer terug te dringen, kiest het gemeentebestuur nu voor het systeem van de sluipsluis om zo het statuut ‘plaatselijk verkeer’ effectief af te dwingen door het gebruik van kentekencamera’s..” Mia De Schamphelaere, schepen voor Verkeer


Edegem in actie 9 14 april tot 6 mei 2012

Bram Kinsbergen schilderijen

Close Encounters Bram Kinsbergen is een 28-jarige schilder met een heel eigen stijl. De Boechoutenaar verwierf al internationale faam met zijn op doek vastgelegde visie en kritiek op onze samenleving. Nu kun je hem ook in Huis Hellemans komen bewonderen. Kinsbergen presenteert er werken van de laatste twee jaar. “Ik voel me een reporter die zo veel mogelijk beelden wil vastleggen op doek. Onze maatschappij verandert snel. Alles wat vandaag nieuw, origineel of modern is, klinkt morgen al hopeloos achterhaald. In mijn werken combineer ik dagelijkse impressies die een weerslag geven van mijn kijk op de huidige maatschappij. Ik wil de toeschouwer uitnodigen in mijn wereld. Vervreemding, macht, wellust en een blinde drang naar egoïsme en menselijke arrogantie zijn thema’s die voortdurend aan bod komen. De mens denkt dat hij zich alles kan permitteren. Moraal, verantwoording, ethiek of menselijkheid lijken wel versteende begrippen, vermolmd, uitgespuwd en begraven. In mijn werk wil ik die machtswellust, die blinde egotripperij in vraag stellen.” De werken van Kinsbergen wekken ofwel grote fascinatie en bewondering op ofwel walging en onbegrip. “En dat is exact de bedoeling. Zolang mensen maar niet onverschillig blijven.”

www.bramkinsbergen.com

Meer weten? Cultuurdienst, Kontichstraat 19, 2650 Edegem, tel. 03 289 26 50 (van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur) of e-mail: huis.hellemans@edegem.be

Huis Hellemans verwacht: van 12 mei tot 3 juni 2012: Luc Meyers- schilderijen van 9 juni tot 1 juli 2012: Serge Piessens - houten assemblages, schilderijen en grafiek

Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 te Edegem. Het is gratis toegankelijk op woensdag van 14 tot 17 uur, vrijdag van 14 tot 16 uur en zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur. Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.


10 Edegem in actie VORMING

Sporten voor lichaam en geest Ook voor mensen met een psychische beperking is het belangrijk in beweging te blijven. Hen begeleiden vraagt wel een aparte aanpak. Daarom organiseert Psylos, de Vlaamse Federatie voor Sport en Recreatie in de geestelijke gezondheidszorg, een speciale vormingssessie. Wat? Naast een algemeen beeld over personen met een psychische beperking, leer je ook hun mogelijkheden kennen. Je krijgt zowel tips als praktische voorbeelden om hen in beweging te zetten en te houden. Fysieke activiteiten, sociale omgang, maar ook integratie in een sportclub. Wanneer? Maandag 23 april van 19.30 tot 22.30 uur Waar? Huis van de sport, Boomgaardstraat 22, 2600 Berchem Prijs? 5 euro

Sporten en spelen met Pasen Tijdens de paasvakantie kunnen 6- tot 12-jarigen opnieuw vier dagen terecht in sporthal Den Willecom voor een gezonde dosis sport en spel. Van dinsdag 10 tot vrijdag 13 april staan er onder andere balsporten, loop- en tikspelen, badminton, zwemmen, atletiek en gymnastiek op het programma. Allemaal veel leuker en gezonder dan een vervelende vakantie voor de buis. Professionele monitoren begeleiden de kinderen van 10 tot 12.30 uur en 13.30 en 16 uur. Er is telkens vooren naopvang van 8.30 tot 17.30 uur. Lunch moeten de kinderen zelf meebrengen.

Wanneer? Van dinsdag 10 tot vrijdag 13 april Waar? Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2, 2650 Edegem Prijs sport en spel? 52 euro per week Prijs opvang? 2,5 euro per dag of 8 euro per week

Meer weten? Tel. 03 289 26 50, e-mail: sport@edegem.be, vrijetijd.edegem.be > jeugd > vakantie-initiatieven > sport en spel


Edegem in actie 11

Word meester van de piste! Verzot op schaatsen en fietsen? Dan is de wieler- en schaatsdag echt iets voor jou! Alle 11- tot 16-jarigen zijn dan welkom in het Provinciaal Wielercentrum en op IJsbaan Antarctica in Wilrijk voor een dag vol actief plezier. In de voormiddag kun je in het wielercentrum je vaardigheden testen met een BMX of een PISTE-fiets. Na de lunchpauze trek je je schaatsen aan voor een uitgebreide initiatie en vervolgens anderhalf uur vrij schaatsen onder begeleiding van de trainers van schaatsclub Wilrijk. Naast een lunchpakket, zakgeld en een identiteits- of SISkaart, moet je ook verplicht een helm, lange mouwen, een lange broek, handschoenen en sportschoenen meebrengen. Wanneer? Donderdag 12 april Waar? Provinciaal Wielercentrum en IJsbaan Antarctica in Wilrijk Prijs? 15 euro (busvervoer, verzekering, drankje en materialen inbegrepen) Inschrijven? Voor donderdag 29 maart

Sporttip van de maand

Doe het allemaal! Wil je deze vakantie actief doorbrengen, maar kun je niet goed kiezen tussen sport en spel in sporthal Den Willecom en de wieler- en schaatsdag? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Je kunt ze ook simpelweg combineren. Zo hoef je niks te missen en kun je een hele week sporten en spelen in sporthal Den Willecom en op donderdag ook deelnemen aan de wieler- en schaatsdag. Prijs? 54 euro per kind (dinsdag, woensdag en vrijdag sporten en spelen in sporthal Den Willecom en donderdag deelnemen aan de wieler- en schaatsdag) Inschrijven? Voor 29 maart

Meer weten? Sportdienst Edegem, Terelststraat 2, 2650 Edegem, tel. 03 289 23 70, e-mail: sport@edegem.be

Meer weten of inschrijven? Sportdienst Edegem, Terelststraat 2, 2650 Edegem, tel. 03 289 23 70, e-mail: sport@edegem.be.


12 Voor elkaar

Dienstencentrum Den Appel Paasontbijt om van te smullen! Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Er is dan ook geen betere manier om dinsdag 10 april te beginnen dan met een paasontbijt in Café Den Appel. De lekkere eitjes staan traditioneel symbool voor nieuw leven. Wanneer? Dinsdag 10 april van 8.30 tot 10 uur Prijs? 6 euro

Warm middagmaal in Den Appel Elke weekdag om 12.15 uur kun je in dienstencentrum Den Appel terecht voor een warme maaltijd van drie gangen. Je betaalt hiervoor 7 euro. Via de dienstencentrumleider kun je ook een sociaal tarief aanvragen van 3,5 euro. De nieuwe lentemenukaart hangt aan het onthaal en in café Den Appel.

Inschrijven voor de activiteiten?

Steeds twee weekdagen op voorhand via telefoon, e-mail of een bezoekje.

Meer weten?

Maak van je fiets je beste vriend Bandje plakken, lampje steken, ketting smeren, remmen afstellen … Een fiets vraagt best wat onderhoud om lekker te rollen. Wie het graag zelf allemaal wil kunnen of meer wil weten over fietsmechaniek kan terecht bij Den Appel in samenwerking met Vormingplus. In negen lessen leer je alles wat je moet weten en meer. Alle fietsonderdelen komen aan bod en je krijgt tips over materialen, prijs en rijgedrag. Wanneer? Dinsdag 10 april van 9.30 tot 12 uur Prijs? 55 euro voor negen lessen

Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem, tel. 03 450 84 00. Schrijf je in op onze nieuwsbrief via www.ocmwedegem.be of via e-mail: dienstencentrum@ocmwedegem.be. Liever een papieren versie? Kom dan even langs bij Den Appel. Kijk voor onze andere activiteiten even in de kalender Uit in Edegem die begint op pagina 24. Je vindt onze activiteitenkalender ook in Den Appel of via www.ocmwedegem.be. Ontvang je hem graag via e-mail? Bezorg ons dan je e-mailadres.

Openingsuren

Den Appel is alle weekdagen open van 10 tot 16.30 uur en vrijdag tot 16 uur. Den Appel is gesloten op 8 en 30 april. Café Den Appel is alle weekdagen open van 13.30 tot 16.30 uur en op vrijdag tot 16 uur.


Voor elkaar 13 Gezonde gespreksavond

met Hendrik Cammu Hendrik Cammu is als gynaecoloog verbonden aan het UZ van de Vrije Universiteit Brussel. Hij spendeert veel tijd om de medische wetenschap op een duidelijke en interessante manier over te brengen op een groot publiek. Dit deed Cammu al regelmatig in De Laatste Show en nu doet hij het ook voor jou in Edegem. Vorig jaar schreef hij ‘Het boek van leven en dood’. Daarin vertelt Cammu wat we moeten doen om op een comfortabele manier oud te worden, zonder dat we helemaal kierewiet worden van het ‘continu bezig zijn met gezondheid’. Wanneer? Woensdag 25 april om 20 uur Waar? Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, 2650 Edegem Prijs? Gratis Geef om praktische redenen wel een seintje als je komt: tel. 03 289 26 50 of e-mail: welzijn@edegem.be Een organisatie van de raad voor gezin en kinderopvang in samenwerking met de gezinsbond.

Informatienamiddag

diabetes type 2 Steeds meer mensen komen vroeg of laat in contact met diabetes type 2. Dit is grotendeels voedingsgerelateerd. We kunnen dus zelf veel invloed uitoefenen op het ontstaan van de ziekte, alsook op het verloop ervan. Tijdens deze infonamiddag krijg je op al je vragen een antwoord en tips om de ziekte te helpen voorkomen. Wanneer? Dinsdag 15 mei om 13.30 uur Waar? Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem Prijs? Gratis Geef een seintje als je komt: tel. 03 450 84 00 of e-mail: dienstencentrum@ocmwedegem.be Een organisatie van de raad voor gezin en kinderopvang in samenwerking met de gezinsbond.

Laat ze hun plan trekken.

Wij trekken mee! Broederlijk Delen vindt dat ontwikkelingslanden zelf moeten kunnen kiezen hoe ze hun grondstoffen aanwenden voor hun eigen ontwikkeling. Nu worden ze vaak verplicht ze ruw te exporteren. Mijnbouw en olieontginning zijn erg ingrijpende activiteiten en vele oliemaatschappijen en mijnbouwbedrijven nemen het, zeker in het Zuiden, niet nauw met het milieu en de rechten van de plaatselijke bevolking. De lokale overheden kiezen in deze strijd jammer genoeg meestal de kant van de buitenlandse investeerders. Kies jij samen met Broederlijk Delen de kant van de burgers en de natuur? Steun deze actie dan door een bijdrage te storten op dit rekeningnummer: 12000000009292.

‘Fietsen voor het Zuiden’ Op 1 april van 14 tot 17 uur kunnen jong en oud, alleen of met het hele gezin deelnemen aan de fietstocht van de werkgroep Broederlijk Delen. Afspraak met de fiets om 14 uur aan parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4, 2560 Edegem.


eriaal hon

denpoepca

14 Ecologisch Edegem

mpagne

sticker 140 mm voor op vu ilbakken

vlaggetjes

Geen poep meer op mijn stoep!

neen! gedrukt met

mileuvriend

elijke inkt op biol

o

vies!

Steeds vaker laten baasjes de uitwerpselen van hun viervoeters liggen in perkjes, parken en plantsoenen, maar ook op straat. Dat vindt niemand leuk en daarom starten we in april een heuse hondenpoepcampagne.

gedrukt met

IN

Trap jij ook niet graag in een drol als je de deur uitkomt? Laat dat dan weten! Hang een affiche aan je raam en prik bio-afbreekbare vlaggetjes in achtergelaten hondenpoep. Je kunt dit campagnemateriaal gratis ophalen in het gemeentehuis. Telefonisch of via e-mail bestellen kan ook op 03 289 26 50 of gemeentebestuur@edegem.be.

(4/A4)

HE

T ZAKJ

E!

gedrukt met

Oproep aan alle hondenbezitters: toon respect en ruim de hondenpoep op!

In de vuilnisbak! Het tewerkstellingsproject 5 beaufort van het OCMW, doet maandelijks een zwerfvuilronde in de gemeente. Knelpuntplaatsen zijn de Drie Eikenstraat rond het UZA, Prins Boudewijnlaan, sportzone Kattenbroek en het park Romeinse Put. In 2011 werd er maar liefst 408 kg zwerfvuil opgehaald langs de openbare weg en in de parken. Dat is veel te veel. Bovendien was er in 2011 ook een zwerfvuilopruimactie met de scholen en doen de snuffelwachters wekelijks hun ronde in heel de gemeente. Straatvuilnisbakjes voor klein afval zijn er genoeg. Zo houden we samen onze gemeente zwerfvuilvrij.

mileuvriend

elijke inkt op biol

mileuvriend

Hou vanaf 14 april de straten in de gaten en maak kans om een EZO-cheque te winnen!

Zwerfvuil?

ogisc

ogisch p

bah!

TIP

In Edegem verklaren we de oorlog aan zwerfvuil, sluikstorten en hondenpoep!

elijke inkt op biol

foei! gedrukt met

Lap je deze regels toch aan je laars (of in het slechtste geval aan die van iemand anders)? Dan riskeer je een boete tot 250 euro!

mileuvriend

elijke inkt op biol

ogisch pap

ie


Dossier 15

Feest in het kasteel! Want we hebben wat te vieren‌ Op 1 maart 2012 werd de aankoopakte van het kasteeldomein Hof Ter Linden ondertekend. Het kasteeldomein met een totale oppervlakte van 54 hectare is nu officieel eigendom van drie overheden: de gemeente Edegem, de Provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid. Omdat er nog veel werk is in het domein om de veiligheid van wandelaars en de bescherming van de waardevolle vegetatie te garanderen, kunnen we de poorten nog niet zonder meer openzetten. Op 31 maart en 1 april maken we hierop een uitzondering. Kom dus zeker langs voor een eerste kennismaking. Bovendien trakteert onze burgemeester iedereen op een stukje taart ter ere van zijn 20 jaar burgemeesterschap!


16 Dossier

Kasteelweekend 31 maart en 1 april 2012

Zaterdag 31 maart

Zondag 1 april

De partners stellen zich voor

Het gemeentebestuur trakteert

van 13 tot 18 uur

Videoprojectie:

Hof Ter Linden, kroniek van een lange onderhandeling (linker koetshuis)

van 13 tot 18 uur

Eerste kasteelfeest en viering 20 jaar burgemeester Koen Snyders 11-14.30 uur:

Kasteelbrunch [Prijs: 15 euro - Vooraf inschrijven begeleid bezoek aan het kasteel met aansluitend natuur-historische wandeling Elk half uur

voor 27 maart 2012 via tel: 03 289 26 50 of secretariaat@edegem.be] 11-12 uur:

Optreden

Kinderanimatie: Kamishibaï verteltheater Kindergrime Springkastelen

Edegems Harmonieorkest

12.30-13.30 uur: Optreden accordeonvereniging De

Nachtegaal

13.30-14.30 uur: Optreden fanfare Sint-Rosalia 15 uur:

Demonstraties door

handbooggilde Sint-Sebastiaan

Viering 20 jaar burgemeester Koen Snyders: Gratis feestelijke verjaardagstaart met koffie

voor iedereen! 15.30-17 uur:

Demonstratie met

roofvogels

Informatiestanden van de partners: Provincie Antwerpen (Kempens Landschap) Voorstelling Kempens landschap en projecten Fotoquiz kastelen zuidrand Voorstelling boek landgoederen Participatie bosbeheersplan Word beschemer van het Kempens landschap

Vlaamse overheid (Agentschap voor Natuur en Bos) Groen in een stedelijke omgeving Gemeentebestuur Edegem Voorstelling en verkoop boek ‘Hof Ter Linden’ (Linda De Keuster) Historiek van het domein

Tijdens het kasteelweekend geniet je doorlopend van hapjes, drank en animatie voor groot en klein in de feesttent.

Optreden

Symfonisch Jeugdorkest Edegem (SJOE) op de kasteeltrappen Doorlopend:

natuur-historische wandeling en mogelijkheid tot bezoek aan het kasteel

Bewegwijzerde

Videoprojectie:

Hof Ter Linden, kroniek van een lange onderhandeling (linker koetshuis) Informatiestanden van de partners (zie zaterdag) Kinderanimatie: “Een dag op het kasteel” [maak een kasteelschilderij, ontwerp kronen en juwelen, verkleed je als kasteelvrouw, maak een stokpaard ...], Kindergrime Bijenhotels maken

Randanimatie: Muzikale omlijsting Demonstraties door handbooggilde Sint-Sebastiaan Demonstratie met roofvogels


Dossier 17

De mijlpalen in het beleid van burgemeester Koen Snyders Dit jaar is burgemeester Koen Snyders 20 jaar burgemeester van Edegem. Voor de redactie van Edegem Vandaag een goede reden om in ons archief te duiken. We brengen de meest spraakmakende realisaties van de voorbije 20 jaar kort in beeld. 1992 Dinsdag 12 april: eedaflegging Koen Snyders als

burgemeester, in opvolging van Luce Aerts Oprichting infofoon, voorloper van het contactcenter

1993 Heraanleg Romeinse Put

Fort 5: uitbreiding bioklas Geluidshinder E19: fluisterasfalt en verlenging geluidsberm

1994 Oprichting ecopark

2001 Hangar 27: feest- en fuifruimte voor jeugd 2002 Sportaccommodatie Kattenbroek 2004 Zwaluwnest: kinderopvang, kunstacademie en polyvalente ruimte

2005 Heraanleg Buizegemlei 2006 Restauratie binnenfort 2008

1996 Oprichting PWA 1997 Vernieuwing gemeentelijk instructiezwembad 1998 Heraanleg Prins Boudewijnlaan 1999 Eerste fase heraanleg centrum: Strijdersstraat en

Drie Eikenstraat Restauratie Meihof en aanleg speeltuin Wijkontmoetingscentrum ’t Forum en heraanleg park Nieuw concept Edegem Vandaag Gemeente zet eerste stappen op het web

Politiecommissariaat zone Hekla aan Prins Boudewijnlaan Infrastructuurwerken De Wieken Woonproject: Condominium zuid - Joe Englishlaan Sociaal woonproject – Lode De Boningestraat Woonproject: domein Groenhof - Boniverlei

2009 Vernieuwing voet- en fietspaden Kontichstraat

Verkeersingrepen Lourdeslaan en Grijpegemplein Opstart voetpadenplan: 20-jarig onderhoudsprogramma

2000 Start initiatief buitenschoolse opvang (IBO)

op Fort 5 Verkeerspark aan Hangar 24 Bezoek prins Filip en Mathilde aan het UZA

2010 Restauratie kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost-in-Nood

Lancering nieuw concept www.edegem.be en vrijetijd.edegem.be

2011 Nieuwe brandweerkazerne

Woonproject: goedkeuring Condominium noord Ter Borchtlaan

2012 Inhuldiging gemeenteplein en gemeentehuis

Opening brasserie Cipriani tegen het oudgemeentehuis Gemeentehallen Prins Boudewijnlaan: verhuis uitvoerende diensten Aankoop kasteeldomein Hof ter Linden


18 Dossier

© Nancy Limpens

Hof Ter Linden Kroniek van een lange onderhandeling Kort na het overlijden van barones de Roest d’Alkemade in 2007 ging haar familie op zoek naar een nieuwe eigenaar voor het achttiende-eeuwse kasteeldomein met een totale oppervlakte van 54 hectare. Het gemeentebestuur was meteen geïnteresseerd, maar het plan om het domein met overheidssteun aan te kopen, raakte maar niet van grond. Verschillende potentiële kopers dienden zich aan en er startte een periode van ruim drie jaar gesprekken en onderhandelingen. Weinigen konden een haalbaar plan voorleggen met de nodige garanties voor de historische gebouwen en het omliggende domein. Investeringsmaatschappij Park ter Linden NV had het idee om het kasteeldomein Hof Ter Linden om te vormen tot een bloemen-, plantenen kunstenpark, dat op commerciële basis zou worden uitgebaat. Het project had ongetwijfeld pluspunten, maar van bij de start van de besprekingen werd gesteld dat zowel de mobiliteitseffecten als de financiële leefbaarheid van het project doorslaggevend zouden zijn bij de finale beoordeling. Eind januari 2011 oordeelde het college van burgemeester en schepenen dat het plan niet haalbaar was.

Burgemeester Koen Snyders zocht daarop contact met het Kabinet van Joke Schauvliege, Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur en de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen. Hierdoor werd het scenario van een publieke verwerving van het domein opnieuw bespreekbaar. Langzaam maar zeker groeide de consensus. Bijna een jaar later, in december 2011 bereikten het gemeentebestuur van Edegem, Kempens Landschap (provincie Antwerpen), het Agentschap Natuur en Bos en de familie de Roest d’Alkemade een akkoord over de verwerving van het volledige kasteeldomein.

De toekomst van het kasteeldomein Het doel van deze samenwerking tussen gemeente Edegem, provincie Antwerpen (Kempens Landschap en

“Vandaag realiseren wij in Edegem een oude droom. Het kasteeldomein met een oppervlakte van ongeveer 54 hectare gaat over in publieke handen. Dit domein heeft een bijzonder sterk potentieel. Zeker nu we het kunnen verbinden met het parkgebied Fort 5. Er staat ons nog een lang traject te wachten van visievorming, projectdefinitie, herstel en restauratie, maar ik ben ervan overtuigd dat de toekomst van Hof Ter Linden prachtig wordt.” Koen Snyders, burgemeester


Dossier 19 Een duik in de geschiedenis Door de eeuwen heen heeft Hof Ter Linden een belangrijke rol gespeeld op militair, politiek, cultureel en zelfs op sociaal vlak. In de geschiedenis is er al sprake van ‘Ter Linden’ in de veertiende eeuw, als stenen omwalling en een verdedigbaar kasteel. Deze eerste vesting werd door de eeuwen echter zodanig belegerd en bezet dat er in 1770 niet anders op zat dan ze af te breken. Amper drie jaar later stond Ter Linden al terug overeind, en wel als het classicistische slot dat vandaag nog bekendstaat als een van de mooiste van het land.

© Nancy Limpens

Regionaal Landschap) en de Vlaamse overheid (Agentschap Natuur en Bos) is de veiligstelling, heropwaardering en ontwikkeling van het kasteel- en parkdomein tot een park- en groengebied dat grotendeels publiek toegankelijk is. Door domein Ter Linden te verbinden met Fort 5 wordt een publiek toegankelijk park van ruim 90 hectare gerealiseerd in het midden van een randstedelijk gebied.

Weldra wordt het kasteel- en parkdomein van Hof Ter Linden grotendeels publiek toegankelijk Om het de wandelaars zo aangenaam mogelijk te maken, krijgen de bossen, de waterpartijen, de paden en het parkgroen de nodige opwaardering. Ook de landbouwgrond rondom het kasteeldomein en de site van Fort 5 zullen worden geïntegreerd in dit geheel. Om voor het hele project Hof Ter Linden een visie vast te leggen, starten we met de opmaak van een masterplan en de nodige beheerplannen. Elke partner zal hierin zijn steentje bijdragen.

De bewoners van dit hof hebben op verschillende vlakken veel betekend voor Edegem en haar inwoners. Enkele duidelijke overblijfselen van hun invloed zijn de fanfare SintRosalia, de Sint-Sebastiaansgilde en de Sint-Ceciliaharmonie. Bewoonster Maria-Carolina du Bois d’Aische richtte in 1845 een privéschool en een godsgasthuis op in samenwerking met de zusters Annonciaden van Veltem. Deze school is nu de vrije basisschool De Link en het godsgasthuis groeide uit tot het huidige woonzorgcentrum Immaculata.

Wist je dat… … Hof Ter Linden werd genoemd naar een lindeboom die vroeger op het domein stond? … een lindeboom ooit een krachtig symbool was in Midden-Europa? … er vroeger recht werd gesproken rond de lindeboom? … dat er ook gefeest en gedanst werd rond de lindeboom?

Het hof Ter Linden, dat ooit een leenhof was van kasteel Cantincrode te Mortsel, is meer dan zeven eeuwen oud. Twee grote families overheersen in de geschiedenis als eigenaars. De machtige Berthouts waren vanaf het prille begin rond 1277 tot 1656 eigenaar van Ter Linden en meestal ook Heer van Edegem. Vanaf 1663 waren de eigenaars allemaal voorouders van de familie de Roest d’Alkemade. Bij de verkoop in 2012 behoorde het domein toe aan de vier erfgenamen van de familie de Roest d’Alkemade Oem de Moesenbroeck en Ruzette.

Boek ‘Hof Ter Linden’ Bij de meeste kastelen hoort een eeuwenlange geschiedenis, met kasteelheren, oorlogen en geweld. Voor Hof Ter Linden is dat niet anders. Linda De Keuster (Niel, 1957) verzamelde vijftien jaar opzoek- en studiewerk in een indrukwekkende historische publicatie over het kasteel. Dit werk geeft niet alleen een overzicht van de geschiedenis van het Hof Ter Linden, maar gaat ook in op andere historisch gerelateerde onderwerpen zoals de molen De Pelgrim en de ruime omgeving rond het kasteel en de Sint-Antoniuskerk. Ontbreekt dit boek nog in jouw boekenkast? Voor 35 euro kun je het kopen aan het onthaal van het gemeentehuis. Tijdens het kasteelweekend op 31 maart en 1 april is het verkrijgbaar aan de informatiestand van het gemeentebestuur.


20 Jong & lerend

Digitale week in de bibliotheek Naast boeken vind je ook cd’s, dvd’s en computers met internet in je bibliotheek. Tijdens de digitale week organiseert de bibliotheek enkele introductiesessies over het gebruik van het uitleensysteem en de catalogus. Een bezoek aan de bib wordt immers meer en meer een digitale ervaring. Op maandag 23 april van 11 tot 12 uur kom je alles te weten over de verschillende manieren om je bibliotheekmaterialen uit te lenen en te verlengen. Stel ook meteen al je vragen over de bibliotheekcatalogus, zodat die geen geheimen meer voor je heeft. Op donderdag 26 april van 11 tot 12 uur leer je in de bib hoe je online je lenersgegevens kunt controleren en hoe je materialen kunt reserveren en verlengen. Waar? Hoofdbibliotheek, Hovestraat 55, 2650 Edegem Prijs? Gratis Inschrijven? Voor 20 april, tel. 03 289 23 50 of e-mail: bibliotheek@edegem.be

Meer weten? www.digitaleweek.be

Gouden Boekenuil Op 5 mei 2012 weten we wie met de eerste Gouden Boekenuil van Boek.be aan de haal gaat. Deze literaire prijs vervangt de voormalige Gouden Uil, maar beoogt nog altijd hetzelfde: eigentijdse Nederlandstalige literatuur onder de aandacht brengen bij een breed publiek.

© www.goudenboekenuil.be

Uitreiking

Geef je mening en bepaal mee wie de Gouden Boekenuil van 2012 ontvangt. De titels van de shortlist vind je alvast in onze bibliotheek.

© www.goudenboekenu

Ook een lezersjury deelt zijn leeservaringen over deze vijf titels via www.goudenboekenuil.be. Iedereen, dus ook jij, kan mee discussiëren op het forum en stemmen op zijn favoriet. Op basis hiervan wordt in mei ook de prijs van de lezersjury uitgereikt.

il.be

Een jury las alle werken van 2011 en stelde een shortlist van vijf samen. Hieruit kiest de vakjury begin mei de winnaar.


Jong & lerend 21

Grabbelpas Vakantieprogramma voor kinderen van 3 tot 11 jaar De Grabbelpas heeft ook tijdens de paasvakantie voor ieder wat wils: knutselateliers, avontuur, theater, bouwen, uitstappen, sport, koken, muziek en dans, film ... Kortom: het wordt een topvakantie!

Super! Wat moet ik doen? Kom met 3 euro en een recente foto naar de jeugddienst of naar het onthaal van het gemeentehuis. Je krijgt dan meteen je persoonlijke Grabbelpas mee naar huis. Voor alle Edegemse kinderen hebben we bovendien nog een aantal extra plaatselijke voordelen in petto. Daarmee haal je de prijs van je pasje er meteen dubbel en dik uit!

Swap Vrijetijdsaanbod voor tieners van 12 tot 15 jaar Te oud voor de Grabbelpasactiviteiten? Geen probleem: het Swapprogramma is cool en hot!

Deal! Hoe? Breng 3 euro mee naar de jeugddienst of het onthaal van het gemeentehuis en je Swappas wordt meteen gemaakt.

Meer weten over Grabbelpas of Swap? Jeugddienst, Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, 2650 Edegem, tel. 03 289 26 50 of e-mail: jeugd@edegem.be. Openingsuren: maandag (16 tot 19 uur; niet in juli en augustus of maandagavond voor een feestdag), dinsdag (10 tot 12 uur), woensdag (14 tot 16 uur) en op afspraak. Haal je persoonlijk Grabbelpas- of Swapboekje met alle activiteiten voor de paasvakantie bij de jeugddienst, aan het onthaal van het gemeentehuis of in de bib. Grabbelpas en Swap worden georganiseerd door de jeugddiensten van Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. De activiteiten vinden plaats tijdens alle vakantieperiodes, uitgezonderd de kerstvakantie.

Komt dat zien, komt dat zien!

SPED! geeft er weer een lap op

De speelpleinwerking Edegem zit niet stil tijdens de paasvakantie en bezorgt kinderen van de lagere school een hele week circuspret. Zin om straffe, onnozele, megabangelijke of komische toeren uit te halen? Doe dan mee aan de SPED! En maak je klaar voor een hele week spelen, ravotten, gek doen ‌ rond het thema circus. Breng naast je goed humeur ook een lunchpakket met boterhammen en een drankje mee. Wanneer? Van 10 tot 13 april, telkens van 9 tot 16 uur Waar? Grote zaal Hangar 27, Parklaan 161, 2650 Edegem. De ingang is achteraan. Prijs? 2,50 euro per kind per dag (verzekering en vieruurtje inbegrepen). Inschrijvingen? Op het speelplein vanaf 8.45 uur. Er is altijd plaats! Voor- of nabewaking? Informeer bij IBO De Speelclub, tel. 03 289 21 10.

Meer weten? Tel. 03 289 26 50 of e-mail: jeugd@edegem.be


22 Jong & lerend

b zkt lu lc e e p S e D O IB /v) jobstudenten (m Wat? Je biedt ondersteuning in de opvang en begeleiding van kinderen van 2,5 tot 12 jaar. Daarnaast organiseer je leuke activiteiten voor de kinderen en maak je hun vakantie helemaal top! Wanneer? Vijf dagen per week en 7,5 uur per dag tussen 7 en 19 uur gedurende veertien dagen of ĂŠĂŠn maand tijdens de maand juli, augustus of september. Waar? Bij IBO De Speelclub: centrum (Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16) of fort (Fort 5, ingang Vestinglaan). Wie ben jij? Je bent minimum 18 jaar en hebt een relevant diploma of attest (kijk voor de volledige lijst op www.edegem.be). Interesse? Bezorg je kandidatuur met cv aan de kinderopvangdienst, Kontichstraat 19, 2650 Edegem.

Meer weten? Kinderopvangdienst, Drie Eikenstraat 16, 2650 Edegem, tel. 03 289 26 50 of e-mail: kinderopvang@edegem.be

Een cent voor jong talent! Ben je gepassioneerd bezig met film, mode, video, dans, multimedia, beeldende kunst, muziek, literatuur, theater, mime, skaten, of nog iets anders? En heb je samen met vrienden een fantastisch idee voor een leuk cultureel of artistiek project voor kinderen of jongeren tussen 6 en 25 jaar? Dan komt jouw idee misschien in aanmerking voor een toelage van 400 euro! Het project moet wel plaatsvinden op Edegems grondgebied en mag niet gekaderd zijn binnen een school. Kijk op vrijetijd.edegem.be > organiseren > project voor kinderen of jongeren organiseren en vraag de toelage aan.

Meer weten? Jeugddienst, Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, 2650 Edegem, tel. 03 289 26 50 of e-mail: jeugd@edegem.be

?

!


Uit in Edegem 23

in Edegem

april 2012 Programma Zaterdag 28 april 20 uur • zingend Buizegem: al zingend leiden we Meneerke van Buizegem in onder de deskundige begeleiding van onze beruchte tenoren, onze lieflijke sopranen en Bert aan het keybord. • tijdens de pauze serveert vzw ‘t Forum gratis taart voor alle aanwezigen in ‘t Forum (inschrijven verplicht).

Zondag 29 april

Meneerke van Buizegem

28-29 april

De eerste kerk van Edegem stond op het grondgebied van Buizegem. Toen die honderden jaren geleden afbrandde, ontstond er ruzie tussen Edegem en Buizegem over de locatie van de nieuwe kerk. Uiteindelijk werd de huidige Sint-Antoniuskerk opgetrokken in Edegem. De mensen van Buizegem waren verontwaardigd en viseerden vooral ‘Mijnheer van Buizegem’. Hij zou niet genoeg moeite hebben gedaan om de rechten van de Buizegemnaars te verdedigen en het was dus zijn schuld dat de nieuwe kerk in Edegem stond. Om hem op zijn falen te wijzen, hebben de Buizegemnaars een levensgrote pop van hem in de hoogste boom gehangen, met zijn vinger wijzend naar de plek waar de nieuwe kerk had moeten staan. Nu wordt ‘Meneerke’ ieder jaar feestelijk in de boom gehangen op het recreatiedomein Romeinse Put, onder toezicht van de vzw ‘t Forum en van het gemeentelijke feestcomité en met de medewerking van de Edegemse Kring voor Heemkunde en andere lokale verenigingen. Dit jaar vindt de ophanging plaats op zondag 29 april.

april 2012 2 april Praat- en vriendengroep: parkinson Dienstencentrum Den Appel, OudeGodstraat 110 om 14.30 uur tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

Tempowandelen Binnenfort van Fort 5, Fort V-straat (hoofdingang) om 9.30 uur OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

Van 14 tot 15 uur • kindershow van Dream Team Animatie • randactiviteiten voor kinderen (springkasteel, grime, knutselen en een ballonnenclown) Van 15 tot 16 uur: • Sergeant Pepper Band (Beatles songs) Van 16 to 17 uur • Strange Fruit (jazz- en bluesklassiekers) Vanaf 18 uur • Jaarlijkse BBQ door Peter Vercammen (inschrijven verplicht) 20 uur • Meneerke van Buizegem wordt feestelijk in de boom gehangen • Buizegem danst de avond in op de muziek van onze huis-dj Michel Schrijf je op voorhand in voor de zangavond met gratis taart en de BBQ. Hiervoor kun je tot zondag 22 april terecht in ‘t Forum, Romeinse Put 97, 2650 Edegem (alle dagen open vanaf 12 uur, op maandag gesloten).

Meer weten? Hans Bernaerts, tel. 03 457 58 75 of e-mail: hans.bernaerts@skynet.be

3 april Bezoek aan het Zilvermuseum Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 13 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

4 april Lezing: gezonde voeding Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 10 uur, prijs 3 euro (incl. gezonde traktatie) tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

Uitstap naar het Maagdenhuis Maagdenhuis Antwerpen, Lange Gasthuisstraat 8, 2000 Antwerpen om 13.50 uur OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

7 april Victor Junior Olve Tournament Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2 om 9 uur OLVE Badminton vzw, secretaris@olvebadminton.be, tel. 0472 90 37 73, www.olvebadminton.be


24 Uit in Edegem 2 april Praat- en vriendengroep: parkinson Dienstencentrum Den Appel, OudeGodstraat 110 om 14.30 uur tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

Tempowandelen Binnenfort van Fort 5, Fort V-straat (hoofdingang) om 9.30 uur OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

3 april Bezoek aan het Zilvermuseum Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 13 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

4 april Lezing: gezonde voeding ‘An apple a day keeps the doctor away’ Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 10 uur, prijs 3 euro (incl. gezonde traktatie)

10 april Gezellig paasontbijt in Den Appel Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 8.30 uur, prijs: 6 euro tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

Kaartnamiddag Twinpower, Strijdersstraat 44 om 14 uur, prijs: 1 euro Zorg voor Later (Elza vogels), tel. 03 458 31 11

11 april Film in Den Appel: Coco avant Chanel Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 14 uur, prijs: 1 euro tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

Doe-spelnamiddag OKRA-lokaal, Ing. Haesaertslaan 4 om 14 uur

tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

Uitstap naar het Maagdenhuis Maagdenhuis Antwerpen, Lange Gasthuisstraat 8, 2000 Antwerpen om 13.50 uur

Fietsnamiddag Het Atrium (vertrekplaats), SintBernadettestraat 7, 2640 Mortsel om 13.30 uur, prijs: 50 euro

OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

5, 12 en 19 april Leer van A tot Z hoe je van je foto’s een prachtig digitaal foto- album maakt! Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 9.30 uur, prijs € 18 voor 3 lessen, inclusief cursusboek tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ ocmwedegem.be.

7 april Victor Junior Olve Tournament Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2 om 9 uur OLVE Badminton vzw, secretaris@olvebadminton.be, tel. 0472 90 37 73, www.olvebadminton.be

8 april

OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

14 april Vijgen na Pasen Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 18 uur, prijs: 6 euro KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), magda.stoffelen@scarlet.be, tel. 03 449 41 01, www.kav.be/Edegem-Sint-Jozef

Paasfeest OKRA-lokaal, Ing. Haesaertslaan 4 om 14 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

16 en 23 april, 7, 14 en 21 mei Ontdek Word in vijf lessen Dienstencentrum Den Appel, OudeGodstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur, prijs: 25 euro voor 5 lessen

Hoogmis ter gelegenheid van Pasen Heilige Familiekerk, Kerkplein om 11.15 uur

tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be.

Koninklijk Familiakoor Elsdonk, daniellevannuffel@skynet.be, www.familiakoor.be

Griffelrock: Houden van Sportpaleis, Schijnpoortweg 119, 2170 Merksem om 14 uur,

17 april

prijs: 7 euro S-Plus, tel. 0486 45 58 09

Bloemschikken Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 13.30 uur, prijs: 7 euro KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Boyart), herman.boyart@telenet.be, tel. 03 449 60 11, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Culturele wandeling: E. Van Mieghemtentoonstelling ‘t Eilandje, Rijnkaai 96, 2000 Antwerpen om 14 uur, prijs: 5 euro KAV Edegem Centrum (Wies Mees), tel. 03 457 38 48

18 april Bezoek aan Huis Hellemans Huis Hellemans, Strijdersstraat 14 om 14 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Lilianne), tel. 03 288 46 13

Quiz Basisschool Andreas Vesalius (refter), Kontichstraat 21 om 14 uur, prijs: 5/7 euro voor leden/niet-leden Zorg voor Later (Elza vogels), tel. 03 458 31 11

19 april Uitstap naar Diksmuide Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 8 uur, prijs: 37 euro KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), magda.stoffelen@scarlet.be, tel. 03 449 41 01, www.kav.be/Edegem-Sint-Jozef

Rood seniorenfeest De Nekker, Nekkerspoel - Borcht 19, 2800 Mechelen om 12.30 uur, prijs: 12 euro (incl. busvervoer) S-Plus, tel. 0486 45 58 09


Uit in Edegem 25 20 april

24 april

Kaarten Kbof ‘t Klavertopje, Jacob de Roorestraat 8 om 20 uur, prijs: 3,50 euro

Fietsen en wandelen naar het Sigmaplan Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 9.30 uur

‘t Klavertopje, tel. 03 458 01 97

KAV Edegem Sint-Jozef (Greta Soetens), greta_soetens@hotmail.com, tel. 03 440 18 96, www.kav.be/edegem-sint-jozef

‘t Forumgalerie: olieverfschilderijen ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum, Romeinse Put 97 om 14 uur KAV Edegem Centrum (Maria Leys), tel. 03 457 46 47

Bezoek Onze-Lieve-Vrouw-vanLourdesbasiliek Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek, Hovestraat om 14 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Lieve), tel. 03 440 27 26

21 april Openluchtconcert Edegems HarmonieOrkest Binnenfort van Fort 4, Neerhoevelaan, 2640 Mortsel om 20 uur, prijs: 8 euro (-26/+64) of 10 euro in voorverkoop, 10/12 euro aan de kassa Edegems HarmonieOrkest vzw, info@eho.be, tel. 03 232 82 06, www.eho.be

22 april Fietsenverkoop OLVE-college (speelplaats), Rombaut Keldermansstraat 33 om 11 uur OLVE-college (oudercomité), dsuys@scarlet.be, tel. 03 449 35 30, www.olvebasis.be

Lentewandeling in Stekene Gemeenteplein (vertrekplaats), Kontichstraat / Hovestraat / Trooststraat z/n om 10 uur Davidsfonds Edegem, jan.vaes@davidsfonds.be, tel. 03 457 20 11, www.edegem.davidsfonds.be

23 april ‘Sarcopenie voorkomen! Lezing door Prof. Dr. Maurits Vandewoude, UA. (Sacropenie: verlies van spier- en orgaanmassa en toename vetmassa) Dienstencentrum Den Appel, OudeGodstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur, prijs: 3 euro tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ ocmwedegem.be

25 april Bloemschikken Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 10 uur, prijs: 12 euro tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

Bloemenschikken Restaurant De Basiliek, Hovestraat 69 om 19.30 uur KAV Edegem Centrum (Irène De Blanger), tel. 03 457 84 47

Dagfietstocht Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel om 9.30 uur OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

26 april Kookdemonstratie: tapas Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 19.30 uur, prijs: 5 euro KAV Edegem Sint-Jozef (Carine Arnauts), carine_en_marc@hotmail.com, tel. 03 457 68 34, www.kav.be/edegem/sint-jozef

Aikido grootmeester Op zaterdag 21 april tussen 19 en 21 uur organiseert Aikido club Acacia een stage met een Japanse grootmeester in sporthal Den Willecom. Aikido is een gewapende en ongewapende discipline. De sport is uniek onder de krijgskunsten omdat het de kracht van je aanvaller(s) gebruikt. Kom kijken hoe deze grootmeester zijn Aikido onderwijst aan de leerlingen.

Meer weten? Rudy Elsevier, clubverantwoordelijke, tel. 0496 36 39 90.

Klassieke muziek beleven en beluisteren: Darius Milhaud en Verdi Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 10 uur, prijs: 3 euro tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

27 april Wandelweekend Eifel Hotel Euvea, Bitburgerstrasse 21, D 54673 Neuerburg, Duitsland om 12 uur, prijs: 100 euro (verblijf in volpension van vrijdagmiddag tot zondagmorgen) Pasar Edegem, jef.leyssens@telenet.be, tel. 03 457 14 48, www.pasar.be/edegem

29 april Kamagurka Theater Cartouche, Strijdersstraat 67 om 20.30 uur Theater Cartouche Comedy@Cartouche, voorzitter@theatercartouche.be, tel. 0486 13 23 38, www.theatercartouche.be

30 april Leesclub Gemeentelijke bibliotheek Mortsel, Eggestraat 32-34, 2640 Mortsel om 14.15 uur OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80


26 Uit in Edegem MEERMALIGE ACTIVITEITEN Petanque 2, 4, 5, 6, 9, 12, 13, 16, 18, 19, 20, 23, 26, 27 en 30 april Hangar 27, Parklaan 161 om 13 of 18.30 uur OKRA Elsdonk (Mon Miroen), tel. 0474 72 45 48

Hobby 2, 16 en 30 april Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4 om 13.30 uur, prijs: 1 euro KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Josée), tel. 03 449 79 01

Gezellig brei- en haakkransje 3 en 24 april Dienstencentrum Den Appel, OudeGodstraat 110 om 14 uur, prijs: 1 euro tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

Vorming: van foto tot digitaal album 5, 12 en 19 april Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 9.30 uur, prijs: 18 euro voor 3 lessen tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

SPED! 10, 11 en 12 april Hangar 27, Parklaan 161 om 9 uur, prijs: 2,50 euro

Jeugddienst, jeugd@edegem.be, 03 289 21 17

Nordic wandelen 11 en 25 april Fort 5 (hoofdingang), Fort V-straat om 14 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), riaengels@telenet.be, tel. 03 449 87 37, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Kinderworkshop: Drakenkracht, liefdespracht 13 en 14 april L’Art l’AnnimA, Elsenborghlaan 62 om 9.30 uur, prijs: 50 euro AnnimA Kinderyoga, ann@annima.be, tel. 0472 45 80 53, www.annima.be

Breien 13 en 27 april Parochiecentrum De Schrans, ! Molenveldlaan 4 om 14 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Corry Van Roeijen), tel. 03 888 84 62, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Creatieve namiddag voor chronische zieken en personen met een handicap 16, 23 en 30 april ‘t Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16 om 13.30 uur Ziekenzorg creaclub, mary.van.steen1@telenet.be, tel. 03 289 96 40 of 03 457 76 32

Computercursus: ontdek Word in vijf lessen 16 en 24 april Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 14 uur, prijs: 25 euro voor 5 lessen tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

Chi Neng Qigong voor beginners 17 en 24 april Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2 om 9.30 uur Chi Neng Institute Belgium, tilla.vanopstal@telenet.be, tel. 03 288 45 08, www.chineng.be

Theaterwerkgroep Aorta presenteert: de verlegen versierder 20, 21 en 22 april Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10 om 20 of 15 uur, prijs: 8 euro Theaterwerkgroep Aorta, leo.van.tilborg@pandora.be, tel. 0479 49 05 92, www.toneelgroep.be

Je fiets heeft geen geheimen meer (zie p) 20 en 27 april - 4, 11 en 25 mei - 1, 8, 15 en 22 juni Dienstencentrum Den Appel, OudeGodstraat 110, 2650 Edegem om 9.30 uur,prijs: 55 euro voor 9 lessen tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

Wandelen 21 en 28 april Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 13 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Cocoon: danstoonmoment e-motion 9 en 10 april Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8 om 15 of 20 uur, prijs: 10 euro of 8 euro (-12j) Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be


Uit in Edegem 27 Permanente activiteiten Tentoonstelling olieverfschilderijen 1 tot 30 april Dinsdag tot zondag van 12 tot 22 uur ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum, Romeinse Put 97, mvanbilsen@skynet.be, tel. 03 457 51 62, www.tforum.be

Tennisstage: Tennis voor Kids 2 tot 6 april of 10 tot 13 april Sportcentrum Mariënborgh, Doornstraat 65, prijs: 169 euro (2-6 april) of 135 euro (10-13 april) Tennis voor Kids vzw, i nfo@tennisvoorkids.com, tel. 03 239 17 27, www.tennisvoorkids.com

Sport- en speelweken Fun voor Kids 2 tot 13 april ‘t Kofschip, Baron de Celleslaan 1 Fun voor Kids vzw, info@funvoorkids.com, tel. 03 239 17 32, www.funvoorkids.com

Dans- en funweek 10 tot 13 april Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, prijs: 75 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Kaarten Elke maandag en donderdag Elzenhof, Kerkplein 3 om 13.30 uur OKRA Elsdonk (Tinneke ‘s Jongers), tel. 03 440 05 14

Biljarten Elke maandag en donderdag Elzenhof, Kerkplein 3 om 13.30 uur

annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Gymnastiek voor dames Elke dinsdag van 14 tot 15 uur, Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, prijs: 71 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Crea-namiddag Elke dinsdag Van 13.30 tot 17 uur, Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Volleybal Elke vrijdag Van 9.30 tot 11 uur, Parochiecentrum De Schrans (turnzaal), Molenveldlaan 4, prijs: 5 euro KAV Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), riaengels@telenet.be, 03 449 87 37, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Lijndansen Elke vrijdag Van 9.30 tot 10.30 uur, Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel

Elke dinsdag ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum, Romeinse Put 97 om 14 uur

OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

Vl@s (Vlaams Actieve Senioren), carl.vangenechten@skynet.be, tel. 03 457 37 49

Zumba Gold: dans- en fitness-programma voor senioren

Gym 55+

Elke vrijdag Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110 om 16 uur, prijs: 6 euro

Elke woensdag Van 9.30 tot 10.30 uur, Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, prijs: 71 euro Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Turnen voor 55+ Elke donderdag Van 9.30 tot 10.30 uur, Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

Bridge Elke donderdag OKRA-lokaal, Ing. Haesaertslaan 4 om 14 uur OKRA Elsdonk (Frans Bayens), tel. 03 449 04 44

Turnen

Lijndans

Elke maandag van 9 tot 10 uur, Parochiecentrum De Schrans (turnzaal), Molenveldlaan 4

Elke donderdag Beginners om 9 uur, Gevorderden om 11 uur, Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Hiphop + 15 jaar

Nordic wandelen

Elke maandag van 20.30 tot 22 uur, Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, prijs: 119 euro

Elke donderdag Hangar 27 (vertrekplaats), Parklaan 161 om 9 uur

Omnigym Jong Edegem,

Elke donderdag Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 10 uur

Kaarten - Rummikub Babbelen

OKRA Elsdonk (Hugo Neelen), tel. 03 239 10 63

KAV Edegem Sint-Jozef (Irène Hofman), deloof.irene@skynet.be, tel. 03 440 61 32, www.kav/edegem/sint-jozef

Turnen

OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

tel. 03 450 84 00 of dienstencentrum@ocmwedegem.be

Omnigym Jong Edegem Elke zaterdag Moderne dans +15 Van 20 tot 21.30 uur, prijs: 119 euro Danslessen techniek Van 19 tot 20 uur, prijs: 90 euro Hiphop 10-15 jaar Van 18 tot 19 uur, prijs: 90 euro Jeugddans Van 10.45 tot 13 uur, prijs: 90 euro Kidsdans Van 10 tot 10.45 uur, prijs: 75 euro Kleuterdans Van 9.15 tot 10 uur, prijs: 75 euro Zaal Omnigym Jong Edegem, Jacob de Roorestraat 8, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Burendag! Dinsdag 29 mei is het Edegemse burendag van 19 tot 22 uur. Je leest er meer over in de volgende Edegem Vandaag.


28 Ken je Edegem

Herken je gemeente

en win 25 euro!

Elke maand plaatsen we hier een mooi detail uit onze gemeente. Aan jou om dat stukje Edegem een plaats te geven.

Waar is dit? Enig idee waar we dit vonden? Omschrijf zo gedetailleerd mogelijk de plek: straatnaam en nummer, indien mogelijk. In de volgende Edegem Vandaag maken we de winnaar van deze wedstrijdvraag bekend. Win jij die EZO-cheque van 25 euro?

De winnaar…

Cas De Ryck herkende het bidtafeltje voor de kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost-in-Nood in de Kontichstraat.

SPELREGELS: 1.

Stuur je antwoord voor 6 april 2012 via e-mail naar redactie@edegem.be.

2. Maximum 1 e-mail per gezin. 3. Uit de juiste antwoorden trekt een onschuldige hand

één winnaar. Hij of zij wint een EZO-cheque ter waarde van

25 euro, te gebruiken bij een EZO-middenstander.

Colofon Gemeente Edegem

Hij wint een EZO-cheque ter waarde van 25 euro. Proficiat!

Verantwoordelijke uitgever: Koen Snyders, burgemeester, Kontichstraat 90, 2650 Edegem Algemeen oproepnummer van de gemeentediensten: tel. 03 289 26 50 E-mail: gemeentebestuur@edegem.be Gemeentelijke website: www.edegem.be Je leest Edegem Vandaag ook online op www.edegem.be > Over Edegem > Publicaties.

Edegem Vandaag 315 - april 2012  
Edegem Vandaag 315 - april 2012  

Edegem Vandaag 315

Advertisement