Page 1

Gemeentelijk informatieblad

december 2011

Dienstencentrum Den Appel:

pluk de dag! Kerstconcert ‘Kerstmis met jou’

Kerstshoppen in Edegem

Nocturnes in Fort 5

nr. 312


2 Raakpunt

Inhoud 2 4 7 12 13

Raakpunt

Intro Beste Edegemnaar

Tot je dienst: brandweer

Plakpaal Een keitoffe kasseilegger

Feest Veilig 2012 in met de feestbus

Voor elkaar Koffie met Pauline & Paulette

Dossier ‘Den Appel’ plukt je zorgen weg

16 18 19 23 24 28

Edegem morgen Zon voor Andreas Vesalius

Jong & lerend Overwinteren in de bib

Met enige trots stel ik je dit nieuwe nummer van Edegem Vandaag voor. Zoals je ziet, hebben we ons gemeentelijk informatieblad in een nieuw jasje gestoken. En daarin speel jij als Edegemnaar de hoofdrol. Elk nummer geven we iemand ‘de duim’, interviewen we een Edegemnaar met een verhaal en verzamelen we getuigenissen op activiteiten. ‘Tot je dienst’ is niet enkel de titel van het stukje hieronder, waarin we één van onze dienstverleningen voortstellen, maar ook het credo waarmee we dit blad maken. Een infomagazine van en voor Edegemnaars, daar gaan we voor. Schrik dus niet als we ook jou eens aanspreken voor een korte reactie of een foto. Veel leesplezier en prettige eindejaarsfeesten!

Edegem in actie Ken je de fit-o-meter al?

Mooi in Edegem

Koen Snyders burgemeester

Winnaar Flits en Win

PS Herken jij het Edegemse plekje op de achtercover?

Uit in Edegem Steun UZA for life

Ken je Edegem Wedstrijd

Openingsuren loketdiensten Elke werkdag van 9 tot 12 uur Woensdagmiddag van 14 tot 16 uur Dinsdagavond van 17 tot 19.45 uur (behalve in juli/augustus en op dinsdagen die een feestdag zijn of een feestdag voorafgaan)

Tot je dienst

De brandweer De brandweer van Edegem staat niet alleen voor jou, maar ook voor de bewoners van de gemeenten Boechout, Hove, Kontich, Lint, Waarloos en Vremde klaar, en dit 24 op 24 uur. De hulpverlening van de brandweerdienst beslaat maar liefst 6 453 hectare. Dit zorgt ervoor dat meer dan 68 000 inwoners elke dag met een gerust hart opstaan en weer gaan slapen.

De brandweer van Edegem maakt deel uit van een grotere zone waar Peter Vermeulen, onze brandweercommandant, voorzitter van de technische commissie is.

Meer weten?

Brandweerkazerne, Zomerlei 41 e-mail: brandweer@edegem.be of seinkamer@edegem.be (voor niet dringende interventies)

Telefoonnummers:

tel. alarm: 03 457 46 33 tel. administratie: 03 289 21 90 gsm bevelhebber: 0475 28 20 03


Raakpunt 3 Veilig vuurwerk afsteken?

Vraag &Antwoord Mag iedereen zelf vuurwerk afsteken?

Met z’n allen naar de gemeentehallen We streven naar een gemeente die efficiënt en gebruiksvriendelijk is voor iedereen. Met de komst van de gemeentehallen zetten we weer een stap in de goede richting! De publieke dienstverlening wordt volledig in het nieuwe gemeentehuis gecentraliseerd, maar ook de technische diensten nestelen zich samen onder één dak: dat van de gemeentehallen. Op deze site zal je als bezoeker zelden komen. Een blik achter de schermen loont echter zeker de moeite.

Een gebouw met een historisch geraamte... De gemeentehallen zijn de gerenoveerde gebouwen van de vroegere CoVA of Indika-site. De naam van deze nieuwe, centrale plek is niet toevallig gekozen. Ze verwijst naar de grootte van de achterliggende ruimtes en symboliseert bovendien de geschiedenis van het gebouw. Enkele decennia geleden deden de gemeentehallen namelijk dienst als bloemenveiling.

… in een hedendaags jasje. Deze comfortabele, hedendaagse ruimte zal de samenwerking tussen de verschillende technische diensten bevorderen. • Wie het gebouw binnenkomt, wordt meteen verrast door een oud glas-in-loodraam. Dit wordt bewaard om de link tussen verleden en heden niet te verliezen.

• Onmiddellijk achter het kantoor- gedeelte bevindt zich de doorsteek naar de achterlig- gende werkplaatsen. De doorsteek zal door haar centrale ligging benut worden als ontmoetingsplaats met een cafetaria voor het personeel. • De achterliggende werkplaat- sen worden volledig gereno- veerd en aangepast aan de huidige normen. • Uitgebreide sanitaire installa- ties vind je op de eerste etage.

Aangepast mobiliteitsplan Naast de grote werken in en rond de gemeentehallen, komt er ook een nieuw mobiliteitsplan voor het traag verkeer (huisvuilwagens, bestelwagens met aanhangwagen…) in de directe omgeving van de gemeentehallen en de Prins Boudewijnlaan. Aangepaste invoeg- en uitvoegstroken zullen voor extra verkeersveiligheid zorgen rond deze site.

Vragen of opmerkingen?

Mail ons via raakpunt@edegem.be of drop een briefje in onze brievenbus. Een antwoord krijg je dan rechtstreeks of in een volgende editie van Edegem Vandaag.

Als je ouder dan 18 jaar bent, mag dat. Je dient wel je verstand te gebruiken. Denk goed na waar en wanneer je iets afschiet. Kies voor een open plek en hou rekening met de richting van de wind. Edegem telt tal van rieten daken. Blijf er ver vandaan met je pijlen. Staan er andere mensen in de buurt? Verwittig hen en vraag of ze minstens zes meter afstand willen nemen. Steek vuurwerk nooit in je hand aan.

Welk vuurwerk koop je (niet)? Koop liever geen vuurwerk dat je de lucht inschiet, omdat het moeilijk is de koers te bepalen. Vuurwerk dat zichzelf voortbeweegt en daarbij met opzet een grillige baan volgt (gillende keukenmeiden, luchthuilers en voetzoekers), is officieel verboden. Zelf vuurwerk maken, is absoluut uit den boze! Koop alleen bij officiële verkooppunten op 29, 30 of 31 december. Lees zeker de gebruiksaanwijzing. Zo weet je van tevoren hoe je vuurwerk veilig kunt afsteken.

Wat is kindervuurwerk? Dit soort vuurwerk is samen met ‘koud vuur’ of ‘sterretjes’ niet geschikt voor kinderen, ondanks het feit dat de naam iets anders doet vermoeden. Vuurwerk is geen speelgoed. Het is steeds gevaarlijk, licht ontvlambaar en onberekenbaar.

Kun je vuurwerk verschillende keren gebruiken? Vuurwerk wordt altijd maar één keer gebruikt, ook als de lont niet volledig opgebrand is. Een kortere lont kan immers een snellere of hevigere explosie veroorzaken, die niet voorzien is. Je gooit beter een half opgebrand bommetje weg dan je eigen leven te vergooien.

Je bent een rund, als je met vuurwerk stunt!


4 Plakpaal

Vuilnisbak zoekt sticker Kijk uit: de stickers die je op je vuilnisemmer voor restafval en GFT+ -bakje moet kleven, zijn slechts geldig tot en met 31 december 2011. In 2012 heb je voor elke vuilnisbak een nieuwe sticker nodig. Een sticker voor je restafvalemmer kost 38 euro en een sticker voor GFT+ -bakje kost 8 euro. Je kunt de stickers bestellen door het juiste bedrag over te schrijven op het rekeningnummer van het gemeentebestuur: 000-0495575-02 (IBAN BE32 0000 4955 7502). Huisvuilemmers die niet van de gemeente Edegem zijn of in slechte staat verkeren (geen deksel, handvat stuk, losse bodem…), mogen niet meer op straat worden gezet. Als je huisvuilemmer voor restafval stuk is, dan kun je geen nieuwe meer kopen en moet je overschakelen naar huisvuilzakken.

Ballonnen die wonnen

In juni werden er tijdens Edegem Junior Zingt heel wat ballonnen het wijde luchtruim ingestuurd. Vloog jouw ballon het verste? Dan heb je een filmticket gewonnen! Proficiat aan de winnaars! • • • • •

Vlodorp (Nederland): Victor Beeckmans, OLVE Familia Hommertshausen (Duitsland): Sebastienne Vermijlen, OLVE Familia Dietzhölztal (Duitsland): Dries Byttebier, De Link Wiehl (Duitsland): Annabelle Cleiren, De Link Leverkusen (Duitsland): Sam Amzoui, Andreas Vesalius

Let op! Heb je nog geen bakje voor GFT+? Koop dit dan samen met de jaarsticker voor GFT+ op onderstaande adressen. Het bakje kost 10 euro. Dienst ruimtelijke ordening, Kontichstraat 48. Alle werkdagen open van 9 tot 12 uur, woensdag ook van 14 tot 16 uur.

Ik ga op reis en neem mee…

…een Kids-ID!

Het gemeentemagazijn, Zomerlei 37. Alle werkdagen open van 8.30 tot 11.30 uur en van 12.30 tot 15.30 uur.

Openingsuren gemeentediensten

tijdens de kerstvakantie Alle diensten zijn gesloten op: • maandag 26 december 2011 • maandag 2 januari 2012 Het ecopark is open tot 15 uur op: • zaterdag 24 december 2011 • zaterdag 31 december 2011 Bibliotheek (Hovestraat, Kerkplein) is open van 9.30 tot 12.30 uur op: • zaterdag 24 december 2011 • zaterdag 31 december 2011

Ga je met je kind op reis? Vraag dan tijdig zijn of haar kids-ID aan. Dit is een reisdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar en is veel beter beveiligd dan het huidige identiteitsbewijs.

Hoe aanvragen? • Kom samen met je kind naar de dienst bevolking. • Breng een recente pasfoto van het kind en 3 euro mee. • Na ongeveer drie weken kun je de Kids-ID afhalen.


Plakpaal 5

Drie tips

voor een warm najaar! Ook tijdens koude dagen houden we het graag warm in onze gemeente.

1. Ijzel of sneeuw? Zorg ervoor dat het voetpad voor je huis

niet glad is. Dat doe je door te vegen of sneeuw te ruimen. Zo geraakt iedereen veilig waar hij of zij moet zijn. Is je buurvrouw niet meer goed te been? Of hebben de overburen het ’s morgens te druk met hun kroost om de straat te vegen? Steek dan even een handje toe. Zo wordt de koude winter toch een beetje warmer.

2.

Sprokkel bladeren, zodat de voetpaden, goten en riolering niet verstopt raken. Als iedereen de straat voor zijn of haar deur verzorgt, ligt de gemeente er ook in het druilerige najaar opgeruimd bij. Edegem plaatst in de herfstmaanden 500 bladkorven verspreid over de gemeente waarin je alle straatboombladeren kunt deponeren.

3. Snoei regelmatig de bomen en struiken op jouw perceel. Zo blijven alle paden en verkeersborden goed zichtbaar en kan iedereen zich een veilige weg door het Edegemse banen.

!

de duim

Kasseilegger een keitof beroep

Kurt Kerkhofs is al 23 jaar kasseilegger. Op dit moment legt hij mee de kasseien in Edegem. Met de Duim willen we hem – en meteen ook al zijn collega’s – bedanken voor het harde werk in onze gemeente. “Kasseien leggen doen we een heel jaar door. Enkel bij strenge vorst of sneeuwval kunnen we niet verder. Bij hevige regen zijn er soms ook problemen, omdat de bedding in zandcement dan te nat wordt. Ik heb deze job vooral geleerd door het te doen. De handigheid kweek je met de jaren. Een sterke rug is ook belangrijk, want als kasseilegger sta je een hele dag voorover gebogen. Elke kassei die je in het straatbeeld ziet, werd handmatig gelegd. Onze enige hulpmiddelen zijn een zware kasseihamer en een minibulldozer om het zandcement en de kasseien naar de werkzone te brengen. Per dag plaatst onze kasseiploeg van drie man ongeveer 80 m² kasseien. Dat komt neer op ongeveer 100 kasseien per man per uur. Bij de werken in Edegem moeten er ongeveer 400 000 stenen worden geplaatst.”


6 Plakpaal

Beklim de Mont Ventoux 4 juni 2011: een vijftigtal Edegemnaars reed in een Edegems fietstruitje de Mont Ventoux op. Ze hadden er een heel jaar voor getraind en dat wierp z’n vruchten af. Iedereen bereikte in een mum van tijd de top, wat in stijl werd gevierd! De oren van de inwoners in het Franse Vaucluse tuiten er nog steeds van… Dit jaar trekken we weer richting de Mont Ventoux! Op 23 juni 2012 is het zover. Je kunt je nu al inschrijven. Op die manier kun je je samen met ons voorbereiden op de helse klim. In het vooropgestelde trainingsprogramma komen verschillende aspecten aan bod, zodat je algemene fysieke conditie erop vooruit gaat.

Zin in een grotere uitdaging? Schrijf je dan in voor ‘La Cannibale’: een door Sporta georganiseerde fietstocht met zes cols en 5 995 hoogtemeters over een afstand van 175 kilometer.

De Mont Ventoux geldt als begin- en eindpunt van deze rit. Een echt avontuur, dus. Zeker als je weet dat Eddy Merckx peter van dienst is.

Hoe inschrijven? • •

Spring even binnen op onze infoavond. Datum volgt. Edegem biedt haar inwoners een korting aan op het inschrijvingsgeld. Tenminste, als je je via de sportdienst inschrijft.

Kostprijs:

• Bovendien ontvangt elke deelne- mer een origineel Edegems wielertruitje en een herkenbare polo. • Ter plaatse krijgt iedereen een hapje en een drankje, zodat de sfeer er meteen goed in zit.

Meer weten? Sporthal

Den Willecom, Terelstraat 2, tel. 03 289 23 70 of e-mail: sport@edegem.be. Even binnenspringen mag ook!

Mont Ventoux: 59 i.p.v. 99 euro La Cannibale: 79 i.p.v. 119 euro

Winnaars minderhindertombola

De novembertrekking van de lootjes leverde volgende winaars op... EZO-cheque (ter waarde van 50 euro): families Cauwenberghs, Claes, Mortelmans, Scheuren, Suy, Vollenbergh, Van Genechten, Van Olmen en Wauters Flatscreen: familie Serneels Citytrip: familie Grosjean-Calmant

De winnaars werden persoonlijk verwittigd. Speel deze maand nog eens mee. Met drie stempels van drie verschillende handelszaken uit het centrum kun je je kans al wagen. Meer nog: je kunt zoveel deelnemen als je wil. De tombola loopt nog tot april 2012! In december is er geen trekking, maar kun je wel deelnemen aan de eindejaarsactie. Meer informatie vind je op bladzijde 10.


Edegem feest 7

Kerstmarktplezier Op zoek naar een leuk en origineel kerstgeschenkje? Ga dan eens kijken op de verschillende kerstmarkten in en rond onze gemeente. Daar vind je vast een leuk cadeau en een hartverwarmende chocomelk of glühwein.

Goedkoopste kerstmarkt bij Opnieuw & Co! De winkelruimtes van het kringloopcentrum Opnieuw & Co worden feestelijk uitgedost voor de jaarlijkse kerstmarkt. Geniet met volle teugen van een verwarmend kopje koffie, thee, chocomelk, glühwein en jenevertjes aan democratische prijzen. Voor de smulpapen zijn er heerlijke hotdogs. Voor de kinderen brengt de kerstman veel lekkers en zachte knuffels mee. Wanneer? Zaterdag 10 december van 10 tot 18 uur. Waar? In de kringloopwinkels van Opnieuw & Co in Mortsel (Borsbeeksebinnenweg 51), Duffel (Hondiuslaan 46) en Lier (Antwerpsesteenweg 387). Meer weten? Surf naar www.opnieuwenco.be.

Kerstmarkt Molenveld Het wijkcomité Edegem Molenveld organiseert al voor de achtste keer haar jaarlijkse kerstmarkt. Hapjes, drankjes, juwelen, knuffels en allerhande kerstcadeautjes vind je er in overvloed. Bovendien kun je er dit jaar ook genieten van enkele buitenlandse proevertjes. Enkele standhouders maken het extra warm en vertegenwoordigen een goed doel. Iedereen is van harte welkom! Wanneer? Zondag 11 december van 11 tot 19 uur. Waar? Edegem Molenveld, achter de Sint-Jozefkerk aan parochiecentrum De Schrans.

Kerstmarkt rond ‘t Forum Vzw ’t Forum knoopt terug aan met een oude traditie door haar bekende kerstmarkt, waarmee ze de verschillende verenigingen in de wijk steunt, opnieuw te organiseren. Met stemmige kerstmuziek op de achtergrond kun je genieten van heel wat moois en lekkers. Een 15-tal standhouders verwent je met originele kerstversieringen, kaarsen, schilderijen en kerstkaarten. Uiteraard is er voor de hongerigen en dorstigen ook een uitgebreid aanbod aan hapjes en drankjes. Geniet onder het waakzame oog van de kerstman van pannenkoeken, marsepein, braadworsten, hamburgers, advocaat, cava, jenever en glühwein. Wanneer? Zondag 18 december van 14 tot 18 uur. Waar? In verwarmde tenten rond ’t Forum, Romeinse Put 97.


8 Edegem feest

Walter Clippeleyr, ex-journalist en momenteel leerkracht, richtte zeven jaar geleden de Orde van de Vriendschap op. Hun eerste project, een kerstconcert in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek, was een groot succes en is ondertussen een ware Edegemse traditie.

Kerstmis met jou

en de Orde van de Vriendschap “Zeven jaar geleden besloot ik dat het tijd was om naast mijn professionele leven ook iets voor andere mensen te doen. Ik nodigde veertien vrienden uit en deelde mijn plannen met hen. De Orde van de Vriendschap was meteen een feit. Mijn vrienden kenden elkaar nog niet, maar daar kwam snel verandering in. Druppelsgewijs kwamen daar nog enkele vrienden bij en ondertussen zijn we al met twintig.” “Ons eerste initiatief was een kerstconcert. Ik woon zelf in Edegem en toen we zochten naar een locatie, kwam de Onze-Lieve-Vrouw-vanLourdesbasiliek bijna onmiddellijk in mij op. Ze zorgt voor een fantastisch kader met een unieke sfeer, ideaal voor het concert dat wij voor ogen hadden. We nodigden verschillende

artiesten uit en stopten er voor ieder wat wils in, van klassiek en vaste waarden tot populair en jong talent.

“Dit concert brengt alle mensen dichter bij elkaar. Als je er niet bent, dan mis je iets.” We wilden een zo ruim mogelijk publiek aanspreken. Ons eerste concert was meteen een schot in de roos. Ondertussen kunnen we er niet meer mee stoppen. Het is een traditie geworden en mensen verwachten dat die elk jaar wordt herhaald.” “Het belangrijkste aan de kerst-concerten is dat we er mensen mee helpen.

Elk jaar kiezen we met de groep verschillende goede doelen uit, waar de opbrengst van het concert naartoe gaat. In totaal hebben we zo al bijna 40 000 euro kunnen schenken.” “Elk jaar kiezen we voor een subtitel die mensen doet nadenken. Dit jaar is dat Kerstmis met jou, wat ook de titel van een Tura-nummer is. Udo staat namelijk geprogrammeerd en die brengt vaak nummers van Will Tura. Dit nummer zal dus zeker de revue passeren. De boodschap van de titel is: ongeacht politieke of ideologische overtuigingen vieren we allemaal samen Kerstmis in een losse en warme sfeer. Al wie die mening deelt, is van harte welkom op ons kerstconcert!”


Edegem feest 9

Sterren in de Basiliek Sofie, Udo en John Reels vieren Kerstmis in Edegem Traditiegetrouw staat vrijdag 23 december om 20 uur je stoel klaar voor het kerstconcert in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek. Zoals elk jaar brengen professionele musici een mix van klassieke en populaire muziek. Net als vorig jaar verzorgt de Maggi Toussaint Dance Company de choreografie én dans. ATV-anker Marc Fransen presenteert het concert, de artistieke leiding is in handen van Erik Merckx en Luk De Deckers regisseert. De opbrengst van het kerstconcert wordt zoals elk jaar weggeschonken aan drie goede doelen. Dit jaar zijn dat: • het Prinsenhof in Hove, een dagcentrum voor personen met een verstandelijke beperking • Waaier, een vereniging van en voor (ex-)kankerpatiënten • de pastorale werken van de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesparochie.

Sofie

schrijft al jarenlang mee aan onze muziekgeschiedenis als zangeres van het populaire Trinity of als solozangeres. Samen met haar muziekband onder leiding van Hervé Martens zorgt zij dit jaar ongetwijfeld voor een smaakvolle kerstsfeer in de Basiliek.

Udo

Vijf jaar. Meer had niet nodig om van winnaar van de talentenjacht X-factor in 2005 uit te groeien tot een vaste waarde op de Vlaamse podia. Met zijn pakkende vertolking van Will Tura’s Ik mis je zo, goed voor 10 000 singles, won hij in 2007 de liedjeswedstrijd Zo is er maar één.

John Reels

Tenor brengt klassieke, maar vooral ontroerende kerstnummers. In 2008 won hij in Nederland de NCRV-wedstrijd Una Voce Particulare.

Bram Van Weverberg

In 2008 veroverde de jonge accordeonist de harten van alle aanwezigen. Daarom staat hij ook dit jaar opnieuw op de affiche van het kerstconcert.

Last but not least: de Edegemse

fanfare Sint-Rosalia

vertolkt ook enkele kersttraditionals.

Wanneer? Vrijdag 23 december om 20 uur Waar? Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek, Hovestraat in Edegem Prijs? Een toegangskaart kost 15 euro en is te koop aan het onthaal van het gemeentehuis (tijdelijk in de witte villa op het gemeenteplein) of in restaurant De Basiliek (Hovestraat 69). Betalen kan via overschrijving op het rekeningnummer 001-4985085-40 van de Orde van de Vriendschap met vermelding van Sterren in de Basiliek, je naam en het aantal kaarten. De kaarten liggen voor je klaar op de avond zelf.

Meer weten? Walter Clippeleyr, Koning Albertlei 22, 2650 Edegem, tel. 03 454 60 52 of 0473 80 20 44, e-mail:

walterclippeleyr@hotmail.com of Robert Willems, Beukheuvel 24B, 2570 Duffel, tel. 015 31 70 83 of 0493 50 52 21, e-mail: willems.wildiers@telenet.be.


10 Edegem feest

Veilig het nieuwe jaar in

met gratis feestbus

Evenementenkalender 2012

Dankzij het gemeentebestuur van Edegem en de provincie Antwerpen kun je ook dit jaar weer gratis de bus of tram nemen op oudjaar (vanaf 18 uur) en Nieuwjaar (tot middernacht).

Vorig jaar vervoerde de Lijn maar liefst 1 000 Edegemnaren gratis van oud naar nieuw Welke bus of tram neem je het best? Alle bussen leggen hun vaste traject af. Daarenboven kun je ook gebruik maken van een van de extra ingelegde routes, die je naar moeilijker bereikbare feestplekken brengen. Om eivolle bussen te vermijden, reis je best niet tijdens de piekuren: van 23 tot 1 uur.

Hoe bemachtig je je gratis ticket? Haal je gratis ticket op voorhand af. Dit kan vanaf woensdag 7 december 2011 in een van de verdeelpunten: het onthaal van het gemeentehuis (tijdelijk in de witte villa op het gemeenteplein), de jeugddienst en de bibliotheek. Wie al een abonnement op zak heeft, reist uiteraard gratis.

Meer weten?

Surf naar www.feestbussen.be en www.delijn.be. Of bel naar Luc Bries van de jeugddienst, tel. 03 289 21 20.

Dit jaar opnieuw met uitscheurbare postkaarten! Daarmee kun je makkelijk je vrienden uitnodigen op de leuke activiteiten van onze gemeente. Samen sporten, zingen en feesten is immers leuker dan alleen, toch? Hou de postbode alvast in de gaten.


Edegem feest 11

Kerstshoppen in Edegem Als je nog pakjes zoekt voor onder de kerstboom of ingrediĂŤnten voor je feestmenu, dan moet je zeker eens bij de Edegemse zelfstandige ondernemers langsgaan. Zij bieden je voor elke gelegenheid producten van topkwaliteit!

In het centrum van Edegem zijn de winkels open op zondag 11 en 18 december

Ho ho ho Doe een EZO-cheque cadeau!

EZO eindejaarsactie Een extra cadeautje onder de kerstboom? De eindejaarsperiode komt er weer aan. Dat wordt weer lustig shoppen tijdens de komende maand. Geniet ervan, want bij de EZO-handelaars kun je dit jaar weer in de prijzen vallen. Elke deelnemende handelaar geeft twee cheques weg ter waarde van 25 euro. Daarbovenop zijn er nog eens negen cheques van 25 euro te winnen en een hoofdprijs van maar liefst 750 euro! Die extra cheques kun je verzilveren bij alle EZO-handelaars, herkenbaar aan de EZO-affiche voor de eindejaarsactie en de EZO-banner. Hoe kun je dit allemaal winnen? Wel, dat is heel gemakkelijk. Bij elke EZO-handelaar kun je van 1 tot 31 december een stempelkaart krijgen. Je verzamelt stempels op deze kaart telkens je een aankoop doet bij een EZOhandelaar. Is je kaart vol? Schrijf dan je naam en gegevens erop en steek hem in de doos bij je geliefkoosde handelaar. Op 14 januari, tijdens de kerstboomverbranding, worden de tien eerste prijzen bekend gemaakt en uitgereikt. Als je bij de gelukkigen bent, word je zeker verwittigd! Ben je bij de winnaars van de cheques van de deelnemende handelaars, dan zal je handelaar je het goede nieuws meedelen. Veel succes!

Op zoek naar een leuk cadeau dat iedereen graag krijgt? Dan hoef je niet langer rond te neuzen! Met een EZOcheque zit je altijd goed. Er zijn cheques van 5, 25 en 50 euro, die je apart of samen kunt gebruiken bij alle Edegemse handelaars die lid zijn van EZO (Edegemse zelfstandige ondernemers). Je vindt de volledige lijst van deelnemende handelszaken op www.edegem.be > werken > EZO-handelaars > EZOhandelaarslijst.


12 Voor elkaar

UZA zoekt jou!

Een hartverwarmende winter bij

Dienstencentrum den Appel

Een koffiekoek met Pauline & Paulette Als het buiten kouder wordt, moet je het binnen warmer maken. Dat kan bijvoorbeeld met een tasje koffie of thee, een lekker ontbijtje en een bekroonde, Belgische film. Pauline & Paulette zijn twee zussen die na de dood van Martha, een andere zus, dichter naar elkaar toe groeien. Samen beleven ze de leukste avonturen. Zin om ze even in je hart te sluiten? Wanneer? vrijdag 2 december, ontbijt van 8 tot 9.30 uur, film van 9.30 tot 11 uur Prijs? 4 euro voor ontbijt met film of 1 euro voor de film alleen

Een frisse duik in de Antwerpse geschiedenis Het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen zoekt vrijwilligers met een warm hart en een luisterend oor voor haar patiënten en bezoekers. • • • •

Maak jij graag tijd voor een ander? Zin om een babbeltje te slaan of een wandeling te maken met een van onze patiënten? Wil je bezoekers wegwijs maken in het ziekenhuis? Kun je jezelf vier tot zes uur per week vrijmaken?

Stel je dan kandidaat als vrijwilliger bij het UZA!

Meer weten?

Nora Lens, vrijwilligerscoördinator Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, tel. 03 821 40 11, e-mail: nora.lens@uza.be.

Maak een reis doorheen de tijd om het verleden van onze ‘koekenstad’ te (her)ontdekken. Wil je meer weten over Brabo, de Dulle Griet en de Lange Wapper? Kom dan luisteren naar de historische lezing van Consul-Anten en ontdek alles over de verschillende Antwerpse legendes en musea. Wanneer? donderdag 15 december, 14 tot 16 uur Prijs? 3 euro

Hoe inschrijven? Schrijf je steeds twee weekdagen op voorhand in via telefoon, e-mail of een bezoekje.

Meer weten?

Dienstencentrum den Appel, Oude-Godstraat 110, tel. 03 450 84 00, e-mail: dienstencentrum@ocmwedegem.be.

Openingsuren?

Den Appel is alle werkdagen open van 10 tot 16.30 uur en op vrijdag tot 16 uur. Café Den Appel is open van 13.30 tot 16.30 uur en op vrijdag tot 16 uur.

Blijf je graag op de hoogte van onze komende activiteiten? Bezorg ons je e-mailadres of blader even door naar de activiteitenkalender op pagina 24! Je vindt onze activiteitenkalender ook in het dienstencentrum.


Dossier 13 Met het nieuwe dienstencentrum kan het OCMW de thuiswonende senior nog beter ondersteunen

‘Den Appel’ plukt je zorgen weg! “Wacht niet te lang als je hulp nodig hebt. Het OCMW van Edegem staat je met raad en daad bij. Fantastisch hoe het hier loopt!” bezoeker van Den Appel

Op 8 oktober opende het OCMW van Edegem met trots de nieuwe vleugel van het woonzorgcentrum Immaculata en ook haar nieuwe dienstencentrum Den Appel. Het is een pareltje op het vlak van zorgvoorziening. Het kabinet van Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin Jo Vandeurzen kwam het met zijn eigen ogen bewonderen tijdens de officiële inhuldiging. Ook jij kunt in een zorgbehoevende situatie terechtkomen. In dat geval kun je op Den Appel rekenen, zodat je zo lang mogelijk en zonder zorgen thuis kunt blijven wonen.


14 Dossier

Zin in een babbel? Kom naar Den Appel!

“De meisjes van gezinszorg zorgen voor mijn man terwijl ik de boodschappen ga doen. Ik ben hen heel erg dankbaar.” bezoeker van Den Appel

Het dienstencentrum is er in de eerste plaats om zorgbehoevende mensen te steunen, zodat ze langer thuis kunnen wonen. Daarnaast is Den Appel ook een open ontmoetingscentrum, waar iedereen altijd welkom is. Het dienstencentrum Den Appel richt zich vooral op mensen in een beginnende zorgsituatie en helpt hen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. In Den Appel kunnen bezoekers onder andere terecht met vragen over thuiszorg en seniorenwerking, maar ze kunnen er ook deelnemen aan tal van informatieve, recreatieve en vormende activiteiten. Wil je meer te weten komen over een bepaald thema, heb je zin om creatief aan de slag te gaan, wil je computerlessen volgen of een taal leren? Dat kan allemaal in Den Appel! De activiteiten die Den Appel organiseert, zijn bedoeld om het sociale netwerk en de zelfredzaamheid van de bezoekers te versterken. Ze gebeuren in onderlinge afstemming of samenwerking met de lokale verenigingen en organisaties die gelijkaardige activiteiten aanbieden. In het dienstencentrum vinden mensen die thuis dreigen te vereenzamen een plek om leeftijdsgenoten te ontmoeten, dingen samen te doen en van elkaar te leren. Daarnaast is café Den Appel de ideale plek om bij te praten met oude bekenden of nieuwe vrienden te leren kennen. Er liggen tijdschriften, gezelschapsspelen en je kunt er biljarten.

Warme maaltijden? Het dienstencentrum biedt vanaf begin 2012 in café Den Appel ’s middags warme maaltijden aan voor maximum 50 personen per weekdag. Wie een maaltijd wil komen nuttigen, geeft zijn of haar gegevens door en wordt door Den Appel op de hoogte gehouden van data en prijzen.

Meer weten of eens binnenspringen?

Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem, tel. 03 450 84 00 of e-mail: dienstencentrum@ocmwedegem.be. Den Appel is alle werkdagen toegankelijk van 10 tot 16.30 uur (op vrijdag tot 16 uur). Nieuws over het dienstencentrum kun je volgen via www.ocmwedegem.be, in Edegem Vandaag, bij de dienstencentrumleider of de maatschappelijk werkers van thuiszorg.

Vrijwilligers gezocht! Dienstencentrum Den Appel zoekt enthousiaste Edegemnaars die hun creativiteit, hobby of kennis willen delen met de bezoekers van het dienstencentrum. Of misschien wil jij wel een cursus of een workshop geven? Laat het ons weten via e-mail:

dienstencentrum@ocmwedegem.be of aan het onthaal in Den Appel. Vandaag helpen al meer dan 100 vrijwilligers om van het WZC Immaculata, dat aan Den Appel grenst, een aangename woon- en leefomgeving te maken. Ook daar kun je altijd je steentje bijdragen. Bel naar het nummer 03 450 84 00 als je interesse hebt. Je vindt onze vacatures ook terug op www.wzc-immaculata.be > samen met vrijwilligers > vacatures voor vrijwilligers.


Dossier 15

Het OCMW denkt met je mee Als je persoonlijk of maatschappelijk in de problemen zit, heb je recht op steun. Sommigen kunnen hiervoor terecht bij familie, vrienden of naaste verwanten. Maar als deze kanalen voor jou geen oplossing bieden, is er de sociale dienst van het OCMW. Bij hen kun je terecht met al je vragen voor ondersteuning. Met mijn maandelijks inkomen kan ik mijn huur niet meer betalen. Hoe vind ik een goedkopere woning? Wonen is een basisbehoefte en daarom ook een grondrecht. Om dit recht te kunnen uitoefenen, heb je een kwaliteitsvolle en betaalbare woning nodig. Misschien kun je wel aanspraak maken op een sociale huurwoning, maar sta je al jarenlang op de wachtlijst. Het OCMW kan je bijstaan met raad en daad in deze moeilijke zoektocht. Helpen jullie ook asielzoekers? Het OCMW vangt een groot aantal asielzoekers op, geeft hen materiële steun en helpt hen te integreren in onze samenleving. Deze dienstverlening van het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) voorziet in 79 opvangplaatsen, gehuisvest in 23 wooneenheden verspreid over heel Edegem. Eén van de belangrijkste elementen die bijdraagt tot een optimale integratie binnen de lokale gemeenschap van Edegem blijft het intensief aanleren van de Nederlandse taal. Van alle asielzoekers wordt verwacht dat zij van bij hun aankomst in het LOI, starten met lessen Nederlands. Ik kan mijn rekeningen niet meer betalen. Wat nu? Het is soms moeilijk om de stap naar het OCMW te zetten, maar het is ook een opluchting eens je het gedaan hebt. Vanaf dat moment draag je de lasten niet meer alleen en werken we samen een aangepaste hulpformule uit. Budgetbegeleiding of -beheer, leefloon, verwarmingstoelagen,… Na een kennismakingsgesprek zoeken we uit wat voor jou de beste oplossing is. Hoe kan ik me terug nuttig voelen in de maatschappij? Een belangrijk onderdeel van (re)integratie is tewerkstelling. Niet iedereen is onmiddellijk inzetbaar op de gewone arbeidsmarkt en daarom werken we vaak samen met externe partners zoals Opnieuw & Co (tweedehandswinkel) en Mivas (beschutte werkplaats).

Vorig jaar startte het OCMW met het tewerkstellingsproject 5-Beaufort

Daar worden personen tewerkgesteld in sociale projecten. Vorig jaar startte het OCMW ook het eigen tewerkstellingsproject 5-Beaufort op in samenwerking met de groendienst van de gemeente. Wat als ik niet meer in staat ben om alleen te wonen? Dan kun je terecht in het woonzorgcentrum Immaculata. Het nieuwe gebouw is volledig uitgerust met moderne zorgondersteunende technologie. Je kunt er gerust eens een kijkje gaan nemen. Om de drie weken kun je deelnemen aan een rondleiding voor geïnteresseerden Kijk op www.wzc-immaculata.be voor meer info over het opnamebeleid en een virtuele 360° rondleiding.

Poetshulp, karweihulp, maaltijden, personenalarmtoestel,… met deze diensten willen we het je zo makkelijk mogelijk maken Voor meer informatie over de verschillende diensten van het OCMW kun je alle werkdagen van 9 tot 12 uur terecht bij de sociale dienst en administratie, Terlindenlaan 1, 2650 Edegem, tel. 03 450 84 07 of www.ocmwedegem.be.

WZC Immaculata Samen met dienstencentrum Den Appel opende het OCMW ook de vervangingsnieuwbouw van het woonzorgcentrum Immaculata. 90 bewoners verhuisden al in maart 2010 en vonden een nieuwe thuis in een moderne en aangename infrastructuur. Op drie verpleegeenheden, die erkend zijn als verzorgingstehuis, wonen 85 fysiek zorgbehoevende bejaarden, in het rusthuis verblijven 66 (semi-)valide bejaarden, en er is een eigen wooneenheid voor 29 (semi-)valide dementerende bejaarden. Daarnaast kunnen tien gasten gebruik maken van de dienst kortverblijf. Er zijn ook zes ruime koppelkamers ter beschikking in de nieuwbouw. Immaculata heeft recent stevig geïnvesteerd in een moderne, zorgondersteunende infrastructuur, zoals een verpleegoproepsysteem, dwaaldetectie met een waterdicht polsbandje en camerabewaking. Tenslotte zet het woonzorgcentrum ook in op ‘biografische dienstverlening’ met respect voor ieders ideologische, godsdienstige of filosofische overtuiging.


16 Edegem morgen

Andreas Vesalius zoekt de zon op Na de sporthal, de brandweerkazerne en het rusthuis, koos Edegem een vierde dak uit om met zonnepanelen te bezetten. Het werd het dak van de gemeenteschool Andreas Vesalius. De voorbije jaren werd het dak al grondig gerenoveerd en geïsoleerd. De zonnepanelen geven het nu ook een ecologisch accent.

De zonnepanelen op het dak van de gemeenteschool zullen de helft van het energieverbruik dekken

Op een dakoppervlakte van ongeveer 1 125 m² worden er 272 zonnepanelen geplaatst met een totale energieopbrengst van 53 300 kWh. De school verbruikt momenteel zowat 98 000 kWh elektriciteit. Het nieuwe dak zal dus de helft van de elektriciteitsvraag dekken. Dit betekent een flinke besparing op de huidige energiekosten van de school. De kostprijs van de installatie bedraagt ongeveer 200 000 euro en zal op acht tot tien jaar tijd terugverdiend zijn, wat ons opnieuw een stap dichter bij een duurzaam gemeentelijk energiebeleid brengt. Edegem plant verder om de top vijf van gemeentelijke energieverbruikers (zowel voor gas als voor elektrische stroom) op vijf jaar tijd allemaal grondig aan te pakken. Belangrijk om weten is dat Edegem deelnam aan een grote gemeenschappelijke aanbesteding door distributienetbeheerder Eandis en zo een gunstige prijs kon bedingen voor de groene investering die de gemeenteschool nu op haar dak draagt.

Er beweegt wat… ... in de Te Nijverdoncklaan, Hazeschransstraat en Cronckenroystraat. Op 24 oktober startte de herinrichting van de hierboven vernoemde straten. De werken omvatten een heraanleg van de rijweg en voetpaden. Ook de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel wordt vooropgesteld. De werken verlopen gefaseerd. Sinds 24 oktober werden de bomen in de Te Nijverdoncklaan, Hazeschransstraat en Cronckenroystraat gerooid. Op 3 november freesde aannemer Marcel Nijs in de Te Nijverdoncklaan de bestaande asfaltverharding af. Sindsdien moeten we over de bestaande fundering of over steenslag rijden.

Beperkte hinder Aansluitend starten de rioleringswerken in de Te Nijverdoncklaan aan de zijde van de Ter Tommenstraat (laagste punt van de riolering). De werf schuift zo op in de richting van de Ingenieur Haesaertslaan. Om de hinder te beperken, is telkens maximaal

100 meter van de straat niet toegankelijk voor verkeer.

Gefaseerde heraanleg Na de aanleg van de riolering en de af- en aankoppeling van de huizen volgt het plaatsen van de lijnvormige elementen, de kolken en de betonstraatsteen. Deze werken worden deel per deel uitgevoerd. Hierna volgt de heraanleg van de rijweg van de Te Nijverdoncklaan. De totale heraanleg van de Te Nijverdoncklaan duurt tot eind april 2012. In deze periode verloopt de bereikbaarheid van de school via de Te Nijverdoncklaan moeilijk. De heraanleg van de Cronckenroystraat en Hazeschransstraat gebeurt op dezelfde manier.

De werken in de Cronckroystraat zijn gepland van januari tot mei 2012. De werken in de Hazeschransstraat worden uitgevoerd van maart tot juni 2012.

Minder overlast? Om parkeermoeilijkheden tijdens de werken rond het kruispunt van de Te Nijverdoncklaan met de Hazeschransstraat te vermijden, richten we in samenspraak met de plaatselijke handelaars een tijdelijke blauwe zone in. Je kan er maximum één uur parkeren met parkeerschijf, en dit van maandag tot zaterdag van 9 tot 18 uur. De blauwe zone geldt tot het einde van de werken.


Edegem morgen 17 Woonproject gaat laatste fase in

‘t Molenveld (bijna) hersteld In het najaar van 2005 werd gestart met de afbraak van het voormalig GB-depot in de Edegemse wijk Molenveld (terrein ten noorden van de Drie Eikenstraat) en de opbraak van de parking (ten zuiden van de Drie Eikenstraat). Het zuidelijk terrein werd ondertussen ingevuld met 113 woongelegenheden. Ook voor het noordelijk terrein is de administratieve procedure nu quasi rond. Binnenkort kan er ook op de site van de voormalige GB-depot volop worden gewoond.

Toenmalig eigenaar REDEVCO diende in maart 2006 een verkavelingsplan voor het noordelijk terrein in. Na een openbaar onderzoek was het college van burgemeester en schepenen van mening dat het plan moest worden aangepast. In tussentijd vond een eigendomsoverdracht plaats. Condominium Vastgoed is nu eigenaar van beide terreinen en startte in de zomer van 2009 met de bouw van woningen op het zuidelijk terrein.

Plannen op punt stellen Op woensdag 2 maart 2011 stelde projectontwikkelaar Condominium Vastgoed de buurtbewoners de nieuwe plannen voor de woonwijk op het noordelijk terrein voor. Alle adviezen van de betrokken instanties werden ondertussen ingewonnen en de opmerkingen en bezwaren geformuleerd tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden ook daarin verwerkt. De gemeenteraad verklaarde zich op 19 oktober 2011 akkoord met het wegtracé. Het dossier werd nu voor advies doorgestuurd naar het Vlaams gewest. Vervolgens kan het college van burgemeester en schepenen tegen het jaareinde de vergunning afgeven.

Wat mag je verwachten?

Vlotte ontsluiting

Het noordelijk terrein wordt ingedeeld in twee zones: een zone met eengezinswoningen rond een park en een zone voor collectief wonen in een groene omgeving. Het verkavelingsvoorstel van de eigenaar bevat 29 voortuinwoningen, 43 parkwoningen, 18 driegevelwoningen en 10 sociale woningen. Verder zijn er 90 appartementen, 60 serviceappartementen, 36 sociale appartementen en 100 bedden in het woonzorgcentrum Ter Eyke.

De ontsluiting van de nieuwe wijk verloopt via drie straten die aansluiting geven op de Ter Borchtlaan. Voor de zachte weggebruiker zijn er doorsteken naar de Adolf Queteletlaan en de Drie Eikenstraat. In het voorliggende plan wordt een buurtpark van 1,1 hectare geïntegreerd. Voor de kleinsten is er een omheinde kinderplek. Van gevel tot gevel is het buurtpark 60 meter breed. Het is een open park met solitaire bomen gekoppeld aan een netwerk van paden en groene doorsteken.

De centraal gelegen appartementen en deze langs de Drie Eikenstraat zijn vier bouwlagen hoog, de sociale appartementen, de appartementen langs de nieuwe straat en het woonzorgcentrum drie. De nieuwe inwoners van de wijk parkeren op de eigen kavel (garage of carport) of ondergronds in de parkeergarage van de appartementen (1,3 parkeerplaatsen per appartement). Daarnaast kan er ook geparkeerd worden op de dwarse parkeervakken met boomvakken langs de straat of op het parkeerplein. In totaal zijn er 114 publieke parkeerplaatsen.

Meer info over het dossierverloop?

Dienst ruimtelijke ordening, Kontichstraat 48 2650 Edegem, tel: 03 289 22 70, e-mail: rom@edegem.be

Geïnteresseerd als koper?

Condominium Vastgoed, Godefriduskaai 18 bus 62, 2000 Antwerpen, tel: 03 226 69 06, e-mail: info@condominium.be, www.genius-condominium.be


18 Jong & lerend

Wie zoekt, die vindt... dankzij de bib Ben je op zoek naar een verhaal om bij weg te dromen of een leuke film voor een gezellig avondje thuis? Hou je binnenkort een spreekbeurt en heb je nog geen onderwerp? Ga je volgende week op citytrip en wil je weten in welke gezellige straatjes je de beste souvenirs vindt? In de bib vind je wat je nodig hebt. Wist je trouwens dat je op onze internetcomputers je e-mail kunt checken en dat heel wat senioren tijdens onze computercursussen hun eerste stappen zetten op de computer? Bovendien is er ook een handjevol vrijwilligers die alles mee in goede banen leidt en zelfs boeken aan huis brengt.

aan de elnemen e d ik n o …k en ging ekenjury Kinderbo pijlsnel a VI)nive u (A s e le n mij aar 9. er van 6 n in één ke 9 jaar) er KJV – (deelnem

rverweneen zome ik n o k … eiende en met bo jg ri k t e k k pa rige dat druile boeken zo g o n en toch zomerdag . h werden fantastisc 9 jaar) uiker – 5 (bibgebr

eken en Daisy-bo … kan ik n alsook en uitlene k e o rb te luis r mijn peler voo de Daisy-s zwaar n ot die ee echtgeno eft. e bleem h DMLA-pro 0 jaar) uiker – 8 (bibgebr

vakantie een leuke … had ik hebben j jk, want zi in Frankri mijn ik zorgd dat ervoor ge w u ie boek opn lievelings . kon lezen jaar ) ur m – 12 (boekenw

/10 voor nu een 10 … heb ik ze mij ds omdat Nederlan geholpen h hebben fantastisc een eken van bij het zo reisboek. jaar) ur m – 13 (boekenw

kte pogeen mislu a n – ik n … ko u speak an (Do yo m n ij m n a fonisch ing v rry.) – tele so o N ? sh Engli in mijn serveren een tafel re aans! beste Itali jaar) uiker - 43 (bibgebr


Edegem in actie 19 26 november tot 18 december 2011:

Danielle Goffa, juwelen Myriam Van den Branden, porselein Patrick Van Echelpoel, schilderijen en grafiek

Edele variatie Danielle Goffa gelooft in zuiverheid en schoonheid. Met haar eigenzinnige en verleidelijke creaties, met soms sterke contrasten, slaat ze een brug naar andere kunstvormen. Haar juwelen zijn vervaardigd uit edele metalen, diamanten, parels, edelstenen, muranoglas, maar soms ook uit verrassende materialen zoals plexiglas, veren of olifantenhaar. Danielle Goffa is een grote kunstenares in het exclusieve wereldje van de juweelontwerpers. Zij wordt beschouwd als een van de kunstenaars die het Belgische juweel een internationale glans geven. Wie haar ontmoet, zal begrijpen waarom zij al zoveel prijzen en nominaties in ontvangst mocht nemen en ieder jaar een nieuwe, wonderbaarlijke tentoonstelling kan brengen.

Myriam Van den Branden Porselein: wit, breekbaar, weerbarstig en met zachtheid te behandelen. Myriam Van Den Branden heeft er oog voor en gaat telkens weer op zoek naar een evenwicht in de chaos. Ze laat de hitte van de oven spelen met haar creaties en aanschouwt vol verwondering de vervormingen die dat teweegbrengt.

Patrick Van Echelpoel Muziek, een beeld of een tekst zijn de inspiratiebronnen voor de werken van Patrick Van Echelpoel. Het kleurenpalet in zijn grafische werken is overwegend sober. Daar voeren het verhaal en de mystiek de boventonen. In zijn schilderijen gebruikt Van Echelpoel het hele kleurenspectrum. Laag na laag bouwt hij ze op, soms uitbundig en soms ingetogen, maar het liefst in harmonie met elkaar. De doeken bestaan vaak uit twee of drie luiken die elkaar versterken en tegelijkertijd het geheel sereen houden. Myriam en Patrick werken dikwijls samen in het atelier. Het is daarom niet verwonderlijk dat er in een aantal schilderijen ook stukjes porselein zijn verwerkt.

Meer weten? Kristel Kussé, cultuurdienst, Berkenhof, Kontichstraat 48, Edegem, tel. 03 289 22 46 (van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur), huis.hellemans@edegem.be. Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 te Edegem. Het is gratis toegankelijk op woensdag van 14 tot 17 uur, vrijdag van 14 tot 16 uur en zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur. Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68. Huis Hellemans: kom eens binnen kijken!

Huis Hellemans verwacht: van 14 januari tot 5 februari 2012 Véronique Nyberg - combinaties van beeld, schilderij, gedicht en muziekstuk van 11 februari tot 4 maart 2012 Harold Van de Perre - pastel, aquarel en olieverfschilderijen van 10 maart tot 1 april 2012 Régine en Françoise de Duve collages/assemblages en schilderijen van 14 april tot 6 mei 2012 Bram Kinsbergen - schilderijen van 12 mei tot 3 juni 2012 Luc Meyers - schilderijen van 9 juni tot 1 juli 2012 Serge Piessens - houten assemblages, schilderijen en grafiek


20 Edegem in actie Historische Gidsen Edegem organiseren

Noctures in Fort 5

Dirk Meeussen is al sinds 2004 gids in Edegem. “In 2003 zocht de cultuurdienst van Edegem gidsen voor Fort 5. Ik vertel en praat graag met mensen, dus stelde ik mij kandidaat. Na een grondige opleiding over Fort 5 en gidstechnieken startten we in 2004 met een enthousiaste groep. Eerst gidsten we enkel in Fort 5, maar ons aanbod breidde al snel uit naar de Sint-Antoniuskerk, de Garden Citywijk, de Onze-Lieve-Vrouwvan-Lourdesbasiliek en de grot. We veranderden onze naam van fortgidsen naar Historische gidsen Edegem, vertellers van nature. Als historische gids komt het erop aan een publiek te boeien met een historisch correct verhaal, aangevuld met anekdotes. Ik ben pas tevreden als bezoekers me na een rondleiding of verhaal komen bedanken omdat ze weer wat hebben bijgeleerd. Tijdens de wintermaanden organiseren we al vele jaren de nocturnes. Met vijftien enthousiaste collega’s brengen we de bezoekers dan terug naar de jaren 1870. In de zomer werk ik mee aan de zomervertellingen, waar we vertellen over figuren uit een ver Edegems verleden, zoals de rover Guldentops en de heks Manke Lies.” Dirk Meeussen, Historische gids

Traditiegetrouw organiseren de historische gidsen van Edegem in het voor- en najaar nocturnes in Fort 5. Kom het fort en de omgeving ontdekken in het kielzog van een loteling (een boerenzoon anno 1870). In plaats van te spreken over het ontstaan van de forten, hun constructie en hun militaire functie, belichten de historische gidsen tijdens deze avondlijke rondleidingen het leven van de soldaat anno 1870. Volg de boerenzoon op zijn wandeling door het feeëriek verlichte fort en leer meer over de soldatentijd van meer dan een eeuw geleden. Een boerenzoon die in het leger wordt geloot, vertelt je hoe hij in Fort 5 is beland en komt zich aanmelden voor zijn legerdienst van twee jaar. Een schildwacht leidt hem rond in het fort. Achtereenvolgens komt hij in contact met de fortcommandant, een ervaren soldaat, een artillerist en een ‘marketentster’. Elk personage vertelt de loteling over het soldatenleven. Na de verhalenronde kun je je opwarmen met een lekkere kom soep en een drankje, terwijl de historische gidsen nog enkele soldatenliederen zingen. De passende muzikale sfeerschepping wordt tijdens de nocturnes verzorgd door de studenten en de leerkrachten van de muziekacademie van Edegem. Wanneer? Zaterdag 12 november, 10 december, 14 januari en 18 februari. De nocturnes beginnen telkens om 20 uur en duren ongeveer twee uur. Waar? We komen samen aan de ingang van de Vestinglaan. Daar kun je ook parkeren. Prijs? 5 euro per persoon, soep en jeneverke inbegrepen.

Nieuw! Ook verenigingen kunnen deelnemen aan de rondleidingen op de vastgestelde data. Meer informatie en reserveren? Cultuurdienst, Berkenhof, Kontichstraat 48, tel. 03 289 22 48 of e-mail: cultuur@edegem.be.


Edegem in actie 21 Tussen hemel en aarde

Kerstmuziek voor vrouwenkoor en harp Op zondag 11 december brengt het kamerkoor Aquarius Kerstmis naar de Sint-Antoniuskerk met hun programma ‘Tussen hemel en aarde’. Een geloofsmysterie, paradijselijke muziek en zinnenstrelende vrouwenstemmen brengen ons in de zevende hemel. Het Aquarius Consort werd oorspronkelijk opgericht onder de naam Goeyvaerts Consort. Die naam verwees naar Karel Goeyvaerts (1923-1993): een van de belangrijkste, Belgische naoorlogse componisten. Hij symboliseert niet alleen avontuur, durf en internationalisme, maar ook eruditie en spiritualiteit. Deze waarden zet de groep verder in hun uitvoeringen van klassieke tot postmoderne muziekstukken. Twaalf jaar na haar ontstaan, veranderde de groep haar naam naar het Aquarius Consort, waarbij Aquarius verwijst naar het magnum opus van Karel Goeyvaerts.

Programma

Tussen hemel en aarde

• HYMS FROM THE RIG VEDA Gustav Holst (1874-1934) • OS MUTORUM James Macmillan (°1959) • ZWEI BETER - Arvo Pärt (°1935) • DE JEUGD VAN DE ZANGER Veljo Tormis (°1930) Op 31 maart 1995 gaf het Goeyvaerts Consort haar eerste concert in de begijnhofkerk van Gent. Ze speelden ‘Het passieverhaal volgens Matteus’ van Norbert Rosseau en de ‘Quatre motets pour un Temps de Pénitence’ van Francis Poulenc. Nadien volgde een jaarlijkse heruitvoering van Rosseau’s passie in de kapel van het Gentse seminarie, Vlaanderen en omstreken. Op haar rondreizen door Frankrijk, Duitsland, Nederland en Estland oogstte het Aquarius Consort steeds veel succes. In mei 1999 sleepte de groep zelfs twee prijzen in de wacht gedurende de prestigieuze kamerkoorwedstrijd van Marktoberdorf (Duitsland): ‘International Excellent’ en ‘Gustave Charlierprijs’ voor de beste uitvoering van een religieus werk, namelijk het ‘Recessional’ van TH. Sigurbjornsson. Verschillende concerten, projecten en muzikale rondreizen later, voorziet de ondertussen 24-koppige groep haar toehoorders nog steeds van muzikale pareltjes.

• BERGNACHT (nr. 3) Zoltan Kodaly (1882-1967) • TO MORNING Lucien Posman (°1952) • CEREMONY OF CAROLS Sir Benjamin Britten (1913-1976) Uitvoerder: Aquarius Harp: Jutta Troch Wanneer? Zondag 11 december om 16 uur Waar? Sint-Antoniuskerk, hoek Drie Eikenstraat en Strijdersstraat Prijs? 10 euro of 5 euro (-26 jaar) Reserveren? Cultuurdienst, Berkenhof, Kontichstraat 48, tel. 03 289 22 48 of e-mail: cultuur@edegem.be

Meer weten? Kijk op www.edegem.be of www.gc-aquarius.be.


22 Edegem in actie Voor kleine sportievelingen van 3 tot 6 jaar

Bewegingsschool mini-voorwaarts Bewegen is gezond en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Laat je kleuter op een leuke en verantwoorde manier kennismaken met beweging en sport. Zo geef je hem of haar al meteen een goede start op motorisch vlak. Wanneer? De volgende reeks start op woensdag 11 januari. Je kunt kiezen uit twee sessies: van 15 tot 16 uur of van 16 tot 17 uur. Waar? In de turnzaal van het OLVE-college.

Meer weten? Anneke Brouwers en Ben Van Daele, tel. 0496 07 47 18, e-mail: ben.van.daele2@telenet.be, www.minivoorwaarts.be.

Bang om je te vervelen?

Kom dan sporten en spelen!

Fit-o-meter

Kinderen van de basisschool kunnen zich tijdens de kerstvakantie van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 januari komen uitleven in en rond sporthal Den Willecom. Van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur kunnen ze daar naar hartelust sporten en spelen onder begeleiding van professionele sportmonitoren. Wie wil kan ook blijven eten tijdens de middagpauze, maar moet dan zelf voor een lunchpakket en een drankje zorgen. Er is voor- en naopvang van 8.30 tot 10 uur en van 16 tot 17.30 uur.

Prijs? Sport en spel: 52 euro per week per kind Opvang: 8 euro per week per kind of 2,50 euro per dag per kind

Meer informatie of inschrijven?

Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2, tel. 03 289 23 70, e-mail: sh.den.willecom@pandora.be. Surf naar www.edegem.be en schrijf je in via het digitaal loket.

Dit fitness-alternatief in openlucht kan tellen! Het is eenvoudig, veilig, veelzijdig en geschikt voor zowel de recreatieve als de competitieve sporter van elke leeftijd en van elk niveau. De fit-o-meter is op de koop toe altijd toegankelijk en helemaal gratis. Het parcours dat in 2008 helemaal werd vernieuwd, ligt buiten de parkomheining van Fort 5, op het boomrijke stuk tussen de parking aan het OLVEcollege, de scoutsweide en de toegang aan Donk. Het omvat acht stations met telkens twee oefeningen. Bij elke oefening vind je een paneel dat duidelijk aantoont hoe je ze moet uitvoeren. Met de fit-o-meter maak je een wandeling op zondagnamiddag extra energiek!


Mooi in Edegem 23

Door de lens van: De werken op het gemeenteplein werken inspirerend op Pascal Van Renterghem. Hij nam deze mooie sfeerbeelden op de werf.

Was je op een van onze evenementen? Dan werd je misschien gekiekt door onze gemeentefotograaf! Surf naar www.vrijetijd.edegem.be of volg gemeente Edegem op Facebook. Heb je zelf een mooie foto gemaakt in onze gemeente of op een van onze activiteiten? Stuur ze dan naar redactie@edegem.be en wie weet staat ze dan wel in de volgende Edegem Vandaag…

Winnaar Flits en Win In het kader van Werelddierendag (1 november) vroegen we jullie een ‘beestige’ foto te maken. Carl Gootzen kwam met het winnende kiekje op de proppen en wint een EZO-cheque van 25 euro. Proficiat! “Onze kattin Charlie houdt dagelijks het reilen en zeilen van de Onafhankelijkheidsstraat in de gaten. Hebben jullie haar al opgemerkt?”

De winnaar van de fotowedstrijd in Edegem Vandaag 311 was Norbert De Prijck. Hij nam tijdens de jaarmarkt een foto van de feestende Tirolers. Nogmaals proficiat!


24

in Edegem

December 2011

Zing, dans en feest met UZA & Music for life Dit jaar zetten Edegem, het UZA en Music for Life alles op alles om diarree de wereld uit te helpen. Het lijkt een pietluttig probleem, maar is dat niet. Terwijl wij daartegen snel een pilletje innemen, is dit de jaarlijkse doodsoorzaak voor meer dan 1,5 miljoen kinderen‌

16 en 17 december

Red een kind!

Wat? Waar? Wanneer? Prijs?

Zangfestijn

Kerstmarkt

Kom zelf mee zingen en dansen op de covers van de UZAband.

Koop een kerstig kleinigheidje, geniet van een borrel, laat je kinderen spelen en steun zo het goede doel.

Personeelsrestaurant UZA

Voor en in de inkomhal van het UZA

16 december, vanaf 16 uur

17 december, tussen 12 en 20 uur

2 euro (kaarten enkel op dag zelf te koop)

gratis toegang

Meer weten? Neem een kijkje op www.uzaforlife.be

1 december Klassieke muziek beluisteren en beleven Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur Dienstencentrum Den Appel, dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

2 december Filmontbijt in Den Appel Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 8 uur Dienstencentrum Den Appel, dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

3 december Wandeling met gids in de Seefhoekwijk Premetrostation Elisabeth, kruispunt Sint-Elisabethstraat, Greinstraat en Delinstraat, 2000 Antwerpen om 14 uur Gezinsbond afdeling Edegem (Rita Serroyen - Op De Beeck), tel. 03 440 26 04

4 december Bezoek aan Huis Hellemans Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein, 2650 Edegem om 13.30 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

5 december Lezing over nieren en incontinentie Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur Dienstencentrum Den Appel, dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

6 december Sinterklaasetentje Zaal De Basiliek, Hovestraat 69, 2650 Edegem om 12 uur Vl@s (Vlaams Actieve Senioren), carl.vangenechten@skynet.be, tel. 03 457 37 49

Koken Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4, 2650 Edegem om 19.30 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Carine Arnauts), carine_en_marc@hotmail.com, tel. 03 457 68 34, www.kav.be/edegem/sint-jozef


Uit in Edegem 25 Cursus bloemschikken Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4, 2650 Edegem om 13.30 uur

15 december Wandelen in de wijde natuur Het Atrium (vertrekplaats), Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel om 13 uur

KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Boyart), herman.boyart@telenet.be, tel. 03 449 60 11, www.kav.be/edegem-sint-jozef

OKRA Sint-Bernadette Mortsel-Edegem (Hugo Hosteaux), hugo.hosteaux@telenet.be, tel. 03 449 66 63

Fietstocht naar Bornem Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel om 9.30 uur

Kerstbezinning Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4, 2650 Edegem om 18 uur

KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Jacqueline), tel. 03 449 99 23

KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), magda.stoffelen@scarlet.be, tel. 03 449 41 01, www.kav.be/Edegem-Sint-Jozef

7 december Doe-spelnamiddag OKRA-lokaal, Ing. Haesaertslaan 4, 2650 Edegem om 14 uur OKRA Elsdonk (Bea De Ridder), tel. 03 449 41 04

Bezoek aan De Singel Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel om 13.30 uur OKRA Sint-Bernadette Mortsel-Edegem (Leo Raeves), leo.raeves@pandora.be, tel. 03 295 89 87

Kerstbanket Hotel De Basiliek, Trooststraat 20-22, 2650 Edegem om 12 uur Zorg voor Later (Elza vogels), tel. 03 458 31 11

11 december Kerstmarkt Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4, 2650 Edegem om 11 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), magda.stoffelen@scarlet.be, tel.03 449 41 01, www.kav.be/Edegem-Sint-Jozef

Kerstmarkt Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4, 2650 Edegem om 11 uur Peter Deroubaix, p.deroubaix@edes-seagull.com, tel. 0487.20 95 00

8 december Kerstbloemstukjes maken Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 9.30 uur Dienstencentrum Den Appel, dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

12 december Doolhof Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 15 uur Dienstencentrum Den Appel, dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

9 december OKRA-academie Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein, 2650 Edegem om 13 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

10 december Kerstmarkt Feestzaal Ons Huis, Drie Eikenstraat 65 om 10 uur Curieus Edegem, andre.van.ekelenburg@pandora.be, tel. 0486 26 66 15, www.bloggen.be/curieus

Kerstmarkt Feestzaal Ons Huis, Drie Eikenstraat 65, 2650 Edegem om 10 uur S-Plus, tel. 0486 45 58 09

13 december Kerstfeest Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4, 2650 Edegem om 18 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Jeanine), tel. 03 449 13 37

Kaartnamiddag Twinpower, Strijdersstraat 44, 2650 Edegem om 14 uur Zorg voor Later (Elza vogels), tel. 03 458 31 11

14 december Kerstkoekjes bakken Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur Dienstencentrum Den Appel, dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

Geschiedenis van Antwerpen Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur Dienstencentrum Den Appel, dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

16 december Creatief met papier Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur Dienstencentrum Den Appel, dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

Kerstoratorium Saint-Saens Heilige Familiekerk, Kerkplein, 2650 Edegem om 20.30 uur Koninklijk Familiakoor Elsdonk, daniellevannuffel@skynet.be, www.familiakoor.be

Toneel: Vijgen na Kerstmis Mark Liebrecht Schouwburg, Heilig-Kruisstraat 16, 2640 Mortsel om 20.15 uur Pasar Edegem, jef.leyssens@telenet.be, tel. 03 457 14 48, www.pasar.be/edegem

17 december Kerstfeest Feestzaal Ons Huis, Drie Eikenstraat 65, 2650 Edegem om 16 uur S-Plus, tel. 0486 45 58 09

Kerstfeest OKRA-lokaal, Ing. Haesaertslaan 4, 2650 Edegem om 12 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

Magisch lichtklasje De zolder vol wonder, Elsenborghlaan 62, 2650 Edegem om 14 uur l’Art l’AnnimA, AnnimA Kinderyoga, ann@annima.be, tel. 0472 45 80 53, www.annima.be


26 Uit in Edegem 18 december Toneel: vijgen na Kerstmis Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein, 2650 Edegem om 14 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

19 december Biljartwedstrijd Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur Dienstencentrum Den Appel, dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

PERIODIEKE ACTIVITEITEN Clubnamiddag Elke dinsdag Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel om 13 uur OKRA Sint-Bernadette Mortsel-Edegem (Hugo Hosteaux), hugo.hosteaux@telenet.be, tel. 03 449 66 63

Gezellig brei, haaken naaikransje

Bezoek aan de Kerstmarkt in Brussel Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein, 2650 Edegem om 8.30 uur

Elke dinsdag Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur

KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Chris), tel. 03 440 32 55

Dienstencentrum Den Appel, dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

20 december Fietstocht naar Reet Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel om 13 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Jacqueline), tel. 03 449 99 23

21 december Bezoek aan Huis Hellemans Huis Hellemans, Strijdersstraat 14, 2650 Edegem om 14 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Lilianne), tel. 03 288 46 13

23 december Film: The sound of music Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 13.30 uur Dienstencentrum Den Appel, dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

25 december Hoogmis ter gelegenheid van Kerstmis Heilige Familiekerk, Kerkplein, 2650 Edegem om 10.30 uur Koninklijk Familiakoor Elsdonk, daniellevannuffel@skynet.be, www.familiakoor.be

27 december Fietstocht naar de Kerststallen van Kessel Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel om 9.30 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Jacqueline), tel. 03 449 99 23

Bridge Elke donderdag OKRA-lokaal, Ing. Haesaertslaan 4, 2650 Edegem om 14 uur OKRA Elsdonk (Frans Bayens), tel. 03 449 04 44

Gym Elke donderdag Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n, 2650 Edegem om 10 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Lijndans Elke donderdag Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n, 2650 Edegem om 9 uur of 11 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Oudejaarsweek in Den Appel 22, 23, 26, 27, 28, 29 en 30 december Dienstencentrum Den Appel, Oude-Godstraat 110, 2650 Edegem om 14 uur Dienstencentrum Den Appel, dienstencentrum@ocmwedegem.be, tel. 03 450 84 00

Theaterwerkgroep Aorta presenteert: ‘Stille’ nacht?! 16, 17 en 18 december Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10, 2650 Edegem om 20 uur of 15 uur Theaterwerkgroep Aorta, leo.van.tilborg@pandora.be, tel. 0479 49 05 92, www.toneelgroep.be

Kaarten - Rummikub Babbelen 13, 20 en 27 december ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum , Romeinse Put 97, 2650 Edegem om 14 uur Vl@s (Vlaams Actieve Senioren), carl.vangenechten@skynet.be, tel. 03 457 37 49

Hobby 5 en 19 december Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4, 2650 Edegem om 13.30 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Josée), tel. 03 449 79 01

Lijndansen 2, 9 en 16 december Het Atrium, Sint-Bernadettestraat 7, 2640 Mortsel om 9.30 uur OKRA Sint-Bernadette (Conny Pirée), tel. 03 449 50 80

Nordic wandelen Kaarten Elke maandag en donderdag Elzenhof, Kerkplein 3, 2650 Edegem om 13.30 uur OKRA Elsdonk (Tinneke ‘s Jongers), tel. 03 440 05 14

Biljarten Elke maandag en donderdag Elzenhof, Kerkplein 3, 2650 Edegem om 13.30 uur OKRA Elsdonk (Hugo Neelen), tel. 03 239 10 63

7 en 21 december Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein, 2650 Edegem om 14 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), riaengels@telenet.be, tel. 03 449 87 37, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Breien 2 en 16 december Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4, 2650 Edegem om 14 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Corry Van Roeijen), tel. 03 888 84 62, www.kav.be/edegem-sint-jozef


Uit in Edegem 27 PERMANENTE ACTIVITEITEN Volleybal Elke vrijdag Parochiecentrum De Schrans (turnzaal), Molenveldlaan 4. Van 9.30 tot 11 uur. KAV Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), riaengels@telenet.be, tel. 03 449 87 37, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Kleuterdans Wandelen 10 en 21 december Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein, 2650 Edegem om 13 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Petanque 1, 2, 5, 8, 9, 12, 14, 15, 16, 19, 22, 23, 26, 28, 29 en 30 december Hangar 27, Parklaan 161, 2650 Edegem om 18.30 of 13 uur OKRA Elsdonk (Mon Miroen), tel. 03 288 79 52

Nordic wandelen 1, 8, 15, 22 en 27 december Hangar 27 (vertrekpunt), Parklaan , 2650 Edegem om 9 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

Creatieve namiddag voor chronische zieken en personen met een handicap 12 en 19 december Ideale Woning (zaaltje), Oude-Godstraat 140, 2650 Edegem om 13.30 uur Ziekenzorg creaclub, mary.van.steen1@telenet.be, tel. 03 289 96 40 of t03 457 76 32

Toneel: waar zijn de kabouters gebleven 3 en 4 december Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10, 2650 Edegem om 14.30 uur Toneelgroep De Meeuw vzw, info@toneelgroepdemeeuw.be, tel. 03 288 53 07, www.toneelgroepdemeeuw.be

Elke zaterdag Hangar Fort 5, Jacob De Roorestraat 8. Van 9.15 tot 10 uur. Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Gym voor 55+ Elke woensdag Hangar Fort 5, Jacob De Roorestraat 8. Van 9.30 tot 10.30 uur. Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Gym voor kinderen met een beperking Elke donderdag Basisschool Andreas Vesalius turnzaal, Kontichstraat 21. Van 18 tot 19 uur Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Gym Elke dinsdag Hangar Fort 5, Jacob De Roorestraat 8. Van 14 tot 15 uur Omnigym Jong Edegem, annemie.baeyens@telenet.be, tel. 0486 86 29 14, www.OJedegem.be

Turnen Elke maandag Parochiecentrum De Schrans (turnzaal), Molenveldlaan 4. Van 9 tot 10 uur. KAV Edegem Sint-Jozef (Irène Hofman), deloof.irene@skynet.be, tel. 03 440 61 32, www.kav/edegem/sint-jozef

Aquarelclub Elke dinsdag en vrijdag ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum, Romeinse Put 97. Van 13.30 van 16.30 uur. ‘t Forum, vzw, mvanbilsen@skynet.be, tel. 03 457 51 62, www.tforum.be

Tentoonstelling: ‘beelden van oud Edegem’ Elke dag ‘t Forum, wijkontmoetingscentrum, Romeinse Put 97. Van 12 tot 22 uur. ‘t Forum, vzw, mvanbilsen@skynet.be, tel. 03 457 51 62, www.tforum.be


28 Ken je Edegem

Herken je gemeente en win 25 euro! Een nieuw jaar, een nieuwe wedstrijd: Ken je Edegem! Elke maand plaatsen we hier een mooi detail uit onze gemeente. Aan jou om dat stukje Edegem een plaats te geven.

Waar is dit?

We gaan makkelijk van start. Enig idee waar dit sierlijke onderdeeltje thuishoort? Omschrijf zo gedetailleerd mogelijk de plek: straatnaam en nummer, indien mogelijk.

SPELREGELS: 1. Stuur je antwoord voor 1 januari 2012 via e-mail naar redactie@edegem.be. 2. Maximum 1 e-mail per gezin. 3. Uit de juiste antwoorden trekt een onschuldige hand 1 winnaar.

Hij of zij wint een EZO-cheque ter waarde van 25 euro, te gebruiken bij een EZO-middenstander.

Colofon Gemeente Edegem

Verantwoordelijke uitgever: Koen Snyders, burgemeester, Kontichstraat 90, 2650 Edegem Algemeen oproepnummer van de gemeentediensten: tel. 03 289 26 50 E-mail: gemeentebestuur@edegem.be Gemeentelijke website: www.edegem.be Je leest Edegem Vandaag ook online op op www.edegem.be > Over Edegem > Publicaties.

Edegem Vandaag 312 - december  

Edegem Vandaag 312 - december