Page 1

Edegem Gemeentelijk informatieblad – MAART/april 2011 – nr. 305

Dossier rimpelloos samenleven

Lentekriebels in de buurt

Heraanleg Drie Eikenstraat Scan zelf je boeken

Feest in Buizegem Verken je grenzen

Broederlijk Delen veilt In 1ervaringen 2 3 naar je speelstraat


plakpaal raakpunt

4 Plakpaal

Meneerke van Buizegem

5 Cultureel Edegem

Ontdek de wereld in foto’s

8 Edegem morgen

Drie Eikenstraat wordt vernieuwd

10 Edegem onderweg

Overzicht wegenwerken

11

Dossier rimpelloos samenleven

een fijne zomer tegemoet

14 Samen Edegem

Gratis reanimatie- opleiding

15 Sportief Edegem

De Fitbus staat paraat

Geheimen van de bib

16 Jonglerend Edegem 18 Voorbij Edegem

Koop een ervaring

9 Activiteitenkalender 1 24 Fotowedstrijd

Openingsuren loketdiensten • Elke werkdag van 9 tot 12 uur • Woensdagmiddag van 14 tot 16 uur • Dinsdagavond van 17 tot 19.45 uur (behalve in juli/augustus en op dinsdagen die een feestdag zijn of een feestdag voorafgaan)

Nieuwe organisatie, in Onze inwoners kunnen vanaf april 2012 voor alle klantencontacten terecht op één adres: het vernieuwde gemeentehuis aan het vernieuwde gemeenteplein in het centrum van de gemeente. De vernieuwing van een gebouw of een plein zie je geleidelijk aan tot stand komen. De vernieuwing van een organisatie niet. We lichten ze hier even toe. Het gemeentehuis renoveren en uitbreiden is geen doel op zich. De verbouwing – en daarmee ook de heraanleg van het gemeenteplein – moet het mogelijk maken de organisatie van de gemeentelijke publieke dienstverlening nog te verbeteren. Terwijl het gemeentehuis, het oud-gemeentehuis en het plein één kern vormen van drukke aannemingswerken, zijn achter de schermen de gemeentelijke administratieve diensten op een even gedreven manier aan de slag met het uitwerken van het project organisatieontwikkeling. Dat project moet ervoor zorgen dat de gemeentelijke organisatie zich nog meer kan profileren als moderne dienstverlener, afgestemd op de behoeften van onze inwoners. Die inspanningen, die de gemeentelijke administratieve diensten bovenop de reguliere taken op zich nemen, zijn niet onmiddellijk zichtbaar. Onze inwoners moeten nog tot de opening van het vernieuwde gemeentehuis op de resultaten wachten. Het zou te ver gaan om heel het project voor te stellen, maar het waarom van heel deze reorganisatie kunnen we alvast wel toelichten. Tegen april 2012 zal het gemeentebestuur van een puur klassiek dienstenmodel evolueren naar een geïntegreerde, klantgerichte dienstenverlener. Met die ontwikkeling willen wij een aantal belangrijke doelstellingen voor de publieke dienstverlening realiseren:

2


raakpunt plakpaal

nieuw gebouw, in nieuwe omgeving • • • • • • • • •

Klanten kunnen zich wenden tot één aanspreekpunt voor de administratieve dienstverlening van de gemeente. Dat geldt zowel voor de fysieke klantencontacten als de klantencontacten via telefoon, post, fax, e-mail, e-loket en website. Het unieke aanspreekpunt is goed herkenbaar, bereikbaar en toegankelijk. Alle klantencontacten verlopen klantgericht en klantvriendelijk. Onze klanten kennen onze producten en diensten, onze werkwijze en onze kwaliteitsstandaarden of servicenormen. Onze klanten genieten een sluitende dienstverleningsketen. Zij hoeven zelf niet op de hoogte te zijn van alle producten die bij een bepaalde vraag horen, ze krijgen ze namelijk ongevraagd aangeboden. Onze klanten zijn tevreden over de kwaliteit van de dienstverlening. Dat slaat onder meer op de signalisatie, de toegankelijkheid, de orde en de netheid, het onthaal en de geboden service. De renovatie van het gemeentehuis en de heraanleg van het gemeenteplein ondersteunen mee de vernieuwde organisatie en dragen bij aan de uitstraling. Onze medewerkers zijn tevreden over de werkomstandigheden, de manier van werken en waarderen. Meetbare kwaliteit van de dienstverlening vergemakkelijkt bijsturing en draagt bij tot kostenbeheersing.

Wat betekent dat allemaal? Naarmate het project publieke dienstverlening verder en steeds concreter tot stand komt, informeren we je verder in Edegem Vandaag.

Meer weten of een suggestie doen?

3

Mail naar raakpunt@edegem.be of drop een briefje voor Edegem raakpunt in onze brievenbus: Gemeentebestuur Edegem, Raakpunt, Kontichstraat 19, 2650 Edegem.


plakpaal

Programma: vrijdag 29 april

foto: Mark Van Leemput

Meneerke van Buizegem De eerste kerk van Edegem stond op het grond- gebied van Buizegem. Toen die honderden jaren geleden afbrandde, ontstond er ruzie over de locatie van de nieuwe kerk. Uiteindelijk werd de nieuwe kerk, de huidige Sint-Antoniuskerk, opgetrokken in Edegem. De mensen van Buizegem waren verontwaardigd en viseerden vooral ‘Mijnheer van Buizegem’. Hij zou niet genoeg moeite hebben gedaan om de rechten van de Buizegemnaars te verdedigen en het was dus zijn schuld dat de nieuwe kerk in Edegem werd opgetrokken. Om hem op zijn falen te wijzen, hebben de Buizegemnaars een levensgrote pop van hem in de hoogste boom gehangen.

• •

Zingend Buizegem: de avond start om 20 uur. Al zingend leiden we Meneerke van Buizegem in onder de deskundige begeleiding van onze beruchte tenoren, onze lieflijke sopraan en Bert aan het keyboard. Tijdens de pauze serveert vzw 't Forum gratis taart voor alle aanwezigen in ’t Forum (hiervoor moet je wel inschrijven).

zaterdag 30 april • • • •

Van 14 tot 15 uur brengt Dream Team Animatie een kindershow. Daarnaast zijn er nog tal van randactiviteiten voor kinderen, zoals een spring- kasteel, grime, knutselen en een ballonnenclown. Vanaf 15 uur krijgen we bezoek van een street- band, die om 16 uur zal worden afgelost door het jazz orkest Spinning Blue. Vanaf 18 uur verzorgt Peter Vercammen de jaarlijkse barbecue. Om 20 uur wordt Meneerke feestelijk in de boom gehangen. Buizegem danst daarna de avond in met onze huis-dj Michel.

Voor de zangavond met gratis taart en de barbecue moet je inschrijven. Hiervoor kun je tot zondag 24 april terecht in ’t Forum, Romeinse Put 97, Edegem, tel. 03 888 63 68. Het wijkcentrum is alle dagen geopend vanaf 12 uur. Gesloten op maandag.

Nu wordt 'Meneerke' ieder jaar op 30 april feestelijk in de boom gehangen op het recreatiedomein Romeinse Put, onder toezicht van de vzw 't Forum en van het gemeentelijke feestcomité en met de medewerking van de Edegemse Kring voor Heemkunde en andere lokale verenigingen.

Meer weten? Hans Bernaerts, tel. 03 457 58 75 of e-mail: hans.bernaerts@skynet.be.

Zomerwerk in Edegem

Fiets, waar ben je nu?

Weet je niet wat te doen tijdens de lange zomervakantie? Ben je nog op zoek naar een leuke bijverdienste? Dan ben je bij de gemeente Edegem aan het goede adres!

Is je stalen ros verloren of gestolen? Misschien werd het al teruggevonden. Neem daarom snel een kijkje op de gevondenfietsensite: www.gevondenfietsen.be.

Wij zoeken gemotiveerde jobstudenten voor de maanden juli en augustus voor de volgende diensten:

In deze databank vind je een overzicht van fietsen die werden teruggevonden in de provincies Antwerpen en Limburg en in verschillende andere gemeenten. Via een eenvoudige zoekactie kun je nagaan of jouw fiets er ook tussen zit.

schoonmaakdienst; dienst uitvoering: groendienst. Inschrijven kan tot 15 april 2011 via het inschrijvingsformulier aan de infobalie van het gemeentehuis, Kontichstraat 19, 2650 Edegem of stuur een e-mail naar personeel@edegem.be. Geef meteen je voorkeuren door. Als je bent ingeschreven, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek op vrijdag 29 april 2011.

Sinds 15 december worden alle gevonden fietsen in de politiezone HEKLA opgenomen in www.gevondenfietsen.be. Hopelijk volgt er snel een reünie met je stalen ros.

4


cultureel Edegem

Neerdorpen Klassiek! Op donderdag 31 maart geeft het jonge Rubens Ensemble een concert in de Sint-Antoniuskerk. Dit ensemble geeft onderdak aan enkele van de meest getalenteerde jonge Vlaamse muzikanten van deze generatie. De Edegemse Concerten organiseert dit concert in samenwerking met OrfeoProducties. Jolente De Maeyer (violiste) werd geboren in 1984. Ze won prijzen op Jong Tenuto, de Bériot Wedstrijd, Herman Krebberswedstrijd, Julio Cardona International Competition (Portugal), Liana Issakadze International Competition (St-Petersburg) en Benjamin Britten International Competition (Londen). Wietse Beels (violist) werd geboren in 1976. Hij was laureaat van de Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet in 1995. Met zijn ensemble Trio Dor won hij de debuutprijs kamermuziek in 1998 en was hij laureaat van het concours Castelfidardo (Italië). Met het Narziss und Goldmund Pianotrio behaalde hij in 2003 het Konzertexamen aan de Hochschule für Musik Köln en won hij de Debuutprijs Kamermuziek van Jeugd en Muziek. Vincent Hepp (altviolist) boekt successen op verschillende wedstrijden, zowel nationaal (Vieuxtemps 2006, De Beriot 1993) als internationaal (Gdansk 2006), wat resulteert in verscheidene engagements in Belgie en in het buitenland. Zijn passie voor de kamermuziek krijgt vaste vorm wanneer hij altviolist van het Kryptos Quartet wordt. Zijn toewijding aan de hedendaagse muziek uit hij in het Ensemble Aton’ alsook in verschillende projecten met het Ictus Ensemble; SABAM kent hem in 2008 de Pelemans-prijs toe voor zijn inzet in de hedendaagse belgische muziek. Mieke De Lauré (cellist) trad als soliste op met onder meer het Orchestre Philharmonique de Liège, Collegium Instrumentale Brugense, Vlaams Radio Orkest, Symfonieorkest Vlaanderen, Limburgs symfonieorkest (Nederland). Zij was ook lid van het European Union Youth Orchestra onder leiding van sir Colin Davis en Bernard Haitink. Als lid van het Narziss und Goldmund Pianotrio werd ze nog gecoacht door het Alban Berg Quartett, het Altenberg Trio Wien en het Florestan Trio (London).

Nikolaas Kende (pianist) werd geboren in 1981. Hij was prijswinnaar op de Cantabile pianowedstrijd, de internationale EPTA-wedstrijd voor pianoduo’s, Axion Classics, de Stefaan de Jonghe-wedstrijd, de Tenutowedstrijd, de Belgian Foundation for young soloists, de YPF-wedstrijd (Den Haag) en won in 2006 het Vriendenkrans concours van het Concertgebouw Amsterdam.

Programma F. SCHUBERT -- Pianokwintet in A groot, ‘Forellenkwintet’ (D. 667) -- Allegro vivace -- Andante -- Scherzo: Presto -- Thema mit Variationen: Andantino -- Finale: Allegro giusto

Pauze A.DVORAK -- Pianokwintet in A (op.81, B 155) -- Allegro ma non troppo -- Andante con moto -- Molto vivace -- Finale: Allegro Wanneer? Donderdag 31 maart om 20.15 uur Waar? Sint-Antoniuskerk, Drie Eikenstraat in Edegem Kaarten? 14 euro, 12 euro (55+), 5 euro (-26) Meer info? Cultuurdienst, tel. 03 289 22 48, e-mail: cultuur@edegem.be, www.vrijetijdedegem.be.

5


Jaymes Van Luppen - Fotografie

cultureel Edegem 1 9 M A A R T T O T 1 0 A P R I L 2 0 1 1 : J a y m e s V a n L u pp e n

Terra Incognita Landschappen, dolmen, bunkers en andere artefacten met een geschiedenis vormen het onderwerp van deze fotografie- tentoonstelling. Hoe een stuk grond of een gebouw werd gebruikt in het verleden en hoe het er nu bij ligt, wordt voor de lens gebracht. Details, artefacten en bouwsels aanwezig in het landschap worden geselecteerd. Mensen zijn nooit aanwezig, maar sporen van menselijke activiteit zijn soms duidelijk of slechts in kleine details zichtbaar. Luchten en horizonten worden hierbij meestal geëlimineerd, waarbij het moeilijker wordt om schaalgrootte en oriëntatie in te schatten en waardoor eerder gesloten ruimtes worden gecreëerd. Het abstraherende vermogen van zwart-wit biedt echter andere expressieve mogelijkheden, zeker gecombineerd met het meestal vierkante opnameformaat. De foto’s worden hierbij dikwijls per twee, per drie of in langere reeksen getoond. Hierdoor wordt de kijker uitgenodigd om het onderwerp op een andere manier in zich op te nemen. Foto’s uit onder andere de volgende reeksen worden getoond: ‘Spoor Zuid’ Gedurende meerdere jaren werd het verlaten spoorwegterrein aan het oude station Antwerpen-Zuid gefotografeerd. Dit gebied werd tot voor kort volledig verwaarloosd en werd een soort van ‘terrain vague’, gelegen aan de rand van de stad. ‘Soccer series’ Een reeks van zes foto’s met als onderwerp een verwaarloosd voetbalveld nabij Winterslag. ‘Casemate series’ Het West-Europese landschap is bezaaid met resten van bouwsels van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Bunkers zijn in sommige streken dan ook veel voorkomende overblijfselen in het landschap. ‘War series’ Naast bunkers vormen uiteraard ook de oorlogsbegraafplaatsen een klassiek beeld in het oude oorlogslandschap.

Huis Hellemans verwacht • van 30 april tot 22 mei 2011 Nore Van Beek grafiek • van 28 mei tot 19 juni 2011 Roger en Josée Van den Eede bronzen beelden en schilderijen

‘Stone series’ Stenen kunnen weerbarstig zijn tegen verval of juist erosie ondergaan. Zij krijgen hierdoor vreemde vormen die verschillende associaties kunnen opwekken. Meer weten? Kristel Kussé, cultuurdienst, Berkenhof, Kontichstraat 48, Edegem, tel. 03 289 22 46 (van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur), huis.hellemans@edegem.be. Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 te Edegem.Het is gratis toegankelijk op woensdag van 14 tot 17 uur, vrijdag van 14 tot 16 uur en zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur. Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

6


cultureel samen Edegem

Laat kunst onze taal zijn Tijdens de paasvakantie last vzw Tentoonstellingshuis Hellemans een pauze in in de eigen tentoonstellingskalender. Je bent tijdens deze pauze welkom op een tentoonstelling met kunstwerken van medewerkers van de gemeente en het OCMW. Onder de noemer ‘Laat kunst onze taal zijn’ nodigen zij je van harte uit in Huis Hellemans!

Wanneer? Van 16 tot 25 april 2011 Openingsuren? Zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur; woensdag van 14 tot 17 uur; vrijdag van 14 tot 16 uur. Ook open op paas- maandag 25 april 2011 van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur. Waar? Huis Hellemans, Strijdersstraat 14, 2650 Edegem, tel. 03 289 23 68 (tijdens de openingsuren). Meer weten? Kristel Kussé, cultuurdienst, Berkenhof, Kontichstraat 48, Edegem, tel. 03 289 22 46 (maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur), huis.hellemans@edegem.be.

Buiten spelen De projecttentoonstelling in de tuin van Huis Hellemans heeft als thema ‘buiten spelen’. De leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunst Edegem zochten hun inspiratie in thema’s als oude en vergeten spelen, boomhutten, vallen en blauwe plekken. Dat zorgde voor verrassende, leuke en originele kunstwerkjes! Je kunt de tentoonstelling bezichtigen van 2 tot 25 april. De vernissage vindt plaats op zaterdag 2 april 2011 om 11 uur in de tuin van het gemeentelijk kunstcentrum Huis Hellemans, Strijdersstraat 14, 2650 Edegem. Je bent dan van harte welkom om bij een hapje en een drankje de officiële opening van dit kunstproject mee te beleven. De openingsuren zijn dezelfde als die van de tentoonstelling in Huis Hellemans zelf: • zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur; • woensdag van 14 tot 17 uur; • vrijdag van 14 tot 16 uur. Ook open op paasmaandag 25 april 2011 van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur.

7


Edegem morgen

De werken van het Vlaams Gewest zullen in totaal 140 werkdagen in beslag nemen

Rotonde

Bypass

start op 21 februari 2011

Heraanleg Drie Eikenstraat ter hoogte van UZA Een nieuwe rotonde en verkeersbermen ter hoogte van UZA maken de Drie Eikenstraat en Wilrijkstraat verkeersveiliger. Door deze omvangrijke werken van het Vlaams gewest geldt er vanaf 21 februari tot en met het najaar van 2011 eenrichtingsverkeer van Edegem-centrum richting Doornstraat.

Een nieuwe rotonde en verkeersbermen ter hoogte van het UZA Op 21 februari 2011 start het Vlaams Gewest met de heraanleg van de Drie Eikenstraat. Een nieuwe rotonde zal aansluiting geven op de nieuwe toegangsweg naar het UZA net voorbij Tuincenter Claes. Onmiddellijk na de aanleg van de rotonde start ook de aanleg van de nieuwe middenberm tussen de afritten van de E19 en de nieuwe rotonde. Het gevaarlijke verkeersmanoeuvre, waarbij sluipverkeer de dienstafrit UZA van de E19 neemt en vervolgens terugdraait richting Prins Boudewijnlaan, wordt hierdoor onmogelijk. Doorsteken zal enkel nog mogelijk zijn ter hoogte van het tuincenter en de golfclub (richting rotonde) en de Wilrijkstraat (komende van de rotonde). Terugkeren zal hier niet mogelijk zijn. Vanuit de Wilrijkstaat linksaf slaan richting Edegem is eveneens niet meer mogelijk.

naar de dienstingang rijden. Het busverkeer door de Wilrijkstraat vermindert drastisch. De streeklijnen rijden via de rotonde richting UZA en bovendien komt er een nieuwe eindhalte ter hoogte van de Bist in Wilrijk. Van daaruit vertrekt enkel nog een pendelbus naar het UZA.

Eenrichtingsverkeer in Drie Eikenstraat tot najaar 2011 Om de heraanleg mogelijk te maken, zal in de Drie Eikenstraat tot het najaar van 2011 enkel nog eenrichtingsverkeer mogelijk zijn van het centrum van Edegem richting Wilrijk. Het verkeer zal over een tijdelijke bypass van 3 meter breed rijden die wordt aangelegd in de zachte berm naast het fietspad ter hoogte van Tuincenter Claes. De andere rijrichting wordt omgeleid langs de Doornstraat en Groeningelei naar de Prins Boudewijnlaan.

Tegelijkertijd krijgt het wegdek een nieuwe toplaag en zal rioolbeheerder Ri-Ant een gescheiden rioleringstelsel aanleggen over het tracĂŠ van de werken.

De handelszaken, met name het tuincenter en de golfclub, blijven te allen tijde bereikbaar

Door de heraanleg zal ook de Wilrijkstraat een pak minder verkeer te verwerken krijgen. De parking wordt bereikbaar via de rotonde die aansluiting geeft op de nieuwe hoofdingang langs de Drie Eikenstraat. Enkel het personeel van het UZA en enkele stadslijnen van het openbaar vervoer zullen nog via de Wilrijkstraat

Dubbelrichtingsverkeer blijft mogelijk als je komt van Edegem-centrum tot vlak voor de opritten naar de E19. Fietsen blijft mogelijk in beide richtingen. Wanneer in de eerste fase de rotonde wordt heraangelegd zullen fietsers echter wel gebruik moeten maken van een dubbelrichtingsfietspad langs de overzijde van het UZA.

8


Edegem morgen Wilrijkstraat

Tweede fase uitgesteld tot 2013 Initieel waren de werken ter hoogte van het UZA gepland in 2010. De tweede fase van de werken, de herinrichting van de Drie Eikenstraat tussen de Prins Boudewijnlaan en de E19 zouden hierop aansluiten. In overleg met het gemeentebestuur zou het Vlaams Gewest het kruispunt met de Ter Borchtlaan inrichten volgens het LARGASprincipe (Langzaam Rijden Gaat Sneller, zie figuur). De heraanleg van dit gedeelte van de Drie Eikenstraat moet zorgen voor een vlotte en veilige verkeersafwikkeling van het verkeer van de toekomstige verkaveling Molenveld op de voormalige site van het GB-depot langs beide zijden van de Drie Eikenstraat. Omdat het Vlaams gewest de werken aan de rotonde ter hoogte van het UZA echter later dan gepland uitvoert, moet de tweede fase noodzakelijk worden uitgesteld naar 2013. Ondertussen is Aquafin gestart met de aanleg van een nieuwe regenwatercollector ter hoogte van de Ter Tommenstraat, het Ten Bogaerdeplein en de Eugenio Pacellilaan. Met het uitstel vermijden we dat de wijk Molenveld gelijktijdig langs de Drie Eikenstraat ĂŠn de Prins Boudewijnlaan moeilijk bereikbaar wordt.

Parkeren op het domein van het UZA De nieuwe rotonde moet het verkeer langs de hoofdingang van het UZA leiden en ruimte bieden om mensen te laten in- en uitstappen. De huidige ingang langs de Wilrijkstraat blijft weliswaar behouden voor leveranciers en personeel. Door die ingrepen kan de ringweg die nu rond de parking van het UZA ligt, verdwijnen. Zo kan de parkingcapaciteit worden opgevoerd van 1 200 naar 1 600 plaatsen.

LARGAS: Langzaam Rijden Gaat Sneller

Meer informatie over de werken van het Vlaams Gewest krijg je bij het agentschap wegen en verkeer van het Vlaams Gewest, district Ruisbroek: tel. 03 860 01 20, e-mail: wegen.antwerpen@vlaanderen.be.

Momenteel is er al een nieuwe extra parking aangelegd naast het bloedtransfusiecentrum. Het wandelpad dat nu vertrekt recht voor de hoofdingang van het ziekenhuis zal worden doorgetrokken tot aan de Wilrijkstraat, net voor het kruispunt met de Drie Eikenstraat.

9


Edegem onderweg

Wegwijs in de wegenwerken Waar?

Wie?

Wat?

Wanneer?

Archimedeslaan

Gemeentebestuur

Herbestrating voetpaden

In uitvoering

Boniverlei

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

Heraanleg fietspad

Gepland

Donk / Parklaan naar Prins Boudewijnlaan

Gemeentebestuur / Aquafin

Aanleg voet / fietsverbinding

Gepland 2011/2012

Dreef Hof Ter Linden (tussen Hof Ter Linden en Noulaertsplein)

Gemeentebestuur

Vernieuwen voet/fietsverbinding

Gepland 2011

Drie Eikenstraat (tussen E19 en Doornstraat)

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap / Ri-Ant

Onderhoud rijweg, aanpassing riolering, aanleg rotonde UZA

Voorjaar 2011

Eugenio Pacellilaan / Ten Bogaerdeplein / Ter Tommenstraat

Aquafin

Aanleg regenwatercollector

Gepland 2011/2012

Florent Geversstraat / Heldenstraat

Eandis

Nutsleidingen

In uitvoering

Gemeenteplein

Gemeentebestuur

Heraanleg

Najaar 2010 / Voorjaar 2012

Gebroeders Van Raemdoncklaan

Gemeentebestuur

Herbestrating voetpaden

Gepland 2011

Graaf de Fienneslaan

Gemeentebestuur

Herbestrating voetpaden

Gepland 2011

Henri Dunantstraat

Gemeentebestuur

Herbestrating voetpaden

Gepland 2011

Hofgracht

Gemeentebestuur

Herbestrating voetpaden

Gepland 2011

Hovestraat

Eandis, Belgacom

Nutsleidingen

Vergund

Leeuwerikenlei

Gemeentebestuur

Herbestrating voetpaden

In uitvoering

Leo Baekelandstraat

Gemeentebestuur

Herbestrating voetpaden

Gepland 2011

MariĂŤnlaan

Eandis

Nutsleidingen

In uitvoering

Oudebaan

Ri-Ant

Heraanleg

Voorjaar 2011

Pastoor Moonslaan

Telenet

Nutsleidingen

Vergund

Rogier Van der Weydenstraat

Gemeentebestuur

Herbestrating voetpaden

Gepland 2011

Romeinse Put

Gemeentebestuur

Herbestrating voetpaden

Gepland 2011

Romeinse Put

Eandis / AWW

Nutsleidingen

Gepland 2011

Simon Stevinlaan

Gemeentebestuur

Herbestrating voetpaden

In uitvoering

Te Nijverdoncklaan / Cronkenroystraat / Hazeschransstraat / Wenzel Cobergherstraat

Ri-Ant

Heraanleg

Gepland 2011 / 2012

Ter Voortlaan

Gemeentebestuur

Herbestrating voetpaden

Gepland 2011

Varenblok

Gemeentebestuur

Herbestrating voetpaden

Gepland 2011

VOOR

TIJDENS In januari en februari werden de voetpaden van de Archimedeslaan vernieuwd. Om modderige plantvakken te vermijden, werden de parkeerstroken tussen de bomen van de onpare kant in grastegels uitgevoerd.

10


dossier rimpelloos dossiersamenleven vrijwilligers

Rimpelloos samenleven Daar dragen we allemaal ons steentje aan bij. Het is niet moeilijk en helemaal niet duur. Door allemaal een beetje rekening te houden met elkaar, maken we van Edegem een fijne en rustige gemeente. Zomer: tijd voor feesten en plezier

Ik organiseer een feest: waar moet ik allemaal rekening mee houden? • • • •

Loop even langs bij het gemeentehuis om een toestemming te vragen, en dat minstens tien kalenderdagen op voorhand. Versper de weg niet en houd de doorgang voor het verkeer vrij. Als je reclameborden, tenten, kramen of terrassen op straat wilt zetten, vraag dit dan eerst aan het gemeentebestuur. Om je feest aan te kondigen aan het grote publiek heeft de gemeente lichtkranten en affichekasten. Kom dus zeker even informeren. Als je affiches hebt voor tijdelijke Edegemse evenementen, kun je die kwijt op de plakzuilen. Plak ze dus niet zomaar tegen een muur. Affiches plakken is enkel toegelaten tussen 7 en 21 uur. Let er ook op dat je geen affiches overplakt van evenementen die nog moeten plaatsvinden, en vermeld steeds de verantwoordelijke uitgever.

Breng je mede-Edegemnaar niet in gevaar!

Wat mag je al dan niet op de openbare weg zetten? • • • •

11

Zet geen voorwerpen, materialen of constructies op de openbare weg, die een vlotte, normale en veilige doorgang van het verkeer verhinderen. Voetgangers moeten een vrije doorgang van minstens anderhalve meter hebben. Als je een haag hebt, moet je deze ook regelmatig snoeien: er mogen geen takken boven de rijbaan of voetpaden hangen. Zorg ervoor dat je haag of andere voorwerpen die je op de openbare weg zet, de zichtbaarheid van de verkeerstekens, de openbare verlichting of straatnaamborden niet belemmeren. Let er bij het plaatsen van bloembakken, zonneschermen en schotelantennes op dat alles stevig vastzit, zodat ze niet op de openbare weg terechtkomen en de veiligheid van de (zwakke) weggebruiker in het gedrang brengen. Voor een schotelantenne moet je bovendien toestemming vragen bij het gemeentebestuur.


dossier rimpelloos samenleven

Het park en de speeltuin, een vakantieoord in je gemeente

Mag ik skaten in het park of in de speeltuin? Parken, wandelpaden en speeltuinen zijn enkel toegankelijk voor voetgangers. Skaten kun je op het skateterrein Meihof, Hovestraat 110. Het skateterrein is tijdens de zomer van maandag tot zaterdag open van 7 tot 22 uur. Op zon- en feestdagen kun je skaten van 12 tot 22 uur. Hou het wel veilig!

We houden het graag proper

Wat moet ik doen met mijn vuilnis? • • • • • • • • • •

Verzamel je huisvuil in vuilniszakken. Zorg ervoor dat deze niet zwaarder zijn dan 15 kg. Kijk op de afvalkalender die de gemeente in het begin van het jaar uitdeelt voor de ophaling van de verschillende soorten vuilnis. In de glascontainers van de gemeente mag je enkel glas deponeren. Doe dit niet tussen 21 en 7 uur en op zon- en feestdagen. Papier en karton zet je buiten in een kartonnen doos, papieren zak of in hanteerbare pakken samengebonden met natuurkoord. Denk aan de rug van de ophaler en zorg ervoor dat het gewicht de 20 kg niet overstijgt. Let erop dat je afval niemand op de openbare weg hindert. Als je in een straat woont die onbereikbaar is voor de ophaaldienst, plaats je je afval op het dichtstbijzijnde toegankelijke stuk openbare weg. Sluit je afval goed af, zodat de inhoud er niet uit kan vallen. Als dat toch gebeurt, moet je het zelf opruimen. Grofvuil halen we op aanvraag op. Bel minstens vier dagen op voorhand naar het gemeente- bestuur om een afspraak te maken. Gesorteerd afval dat niet in de vuilniszak past, kun je naar het ecopark brengen. Daar mag je met je gezin of bedrijf maximum één kubieke meter naartoe brengen. Uitzonderingen hierop zijn klein gevaarlijk afval (25 kg per maand) en olieën (20 liter per maand). Sluikstorten is uiteraard verboden!

Zet je vuilnis niet te vroeg buiten

Opgepast voor de processierups!

Onze gemeenschapswacht heeft al regelmatig vastgesteld dat vuilniszakken te vroeg worden buitengezet. Volgens het politiereglement mogen deze pas vanaf 18 uur de avond voor de ophaaldag op straat staan.

Ik heb een rups van de eikenprocessievlinder of de bastaardsatijnvlinder gespot. Wat nu? De rupsen van deze twee vlindersoorten hebben sterk irriterende brandharen. Daarom dient iedereen op zijn eigendom de verspreiding van deze vlinders tegen te gaan. Als je de rups van een van deze vlindersoorten aantreft op openbaar domein, moet je zo snel mogelijk het gemeentebestuur inlichten. We kunnen ze dan zo snel mogelijk verwijderen met de toegelaten bestrijdingsmiddelen: mechanische vernietiging of in België erkende gewasbeschermingsmiddelen. Zo vormen ze geen gevaar meer voor jezelf en je medeburgers.

12


dossier rimpelloos dossiersamenleven vrijwilligers

Edegem houdt het proper

Moet ik zelf de straat kuisen? De gemeente onderhoudt en reinigt de straten, goten en rioolputten. We zorgen dan minstens 48 uur op voorhand voor de nodige verkeerssignalisatie. We vragen aan iedereen om het voetpad en de straatgoot voor zijn eigen woning proper te houden. Bij appartementsgebouwen ligt deze verantwoordelijkheid in de handen van de bewoners van de gelijkvloerse verdieping, tenzij dit onderling anders is afgesproken. Bij ongebouwde percelen is de gebruiker of de eigenaar van de grond hiervoor verantwoordelijk. De gemeente onderhoudt ook de openbare perken en pleintjes en maait om de drie weken het gras voor je deur. Je mag dit uiteraard ook zelf doen. Toon respect voor het eigendom van je medeEdegemnaar. Andermans eigendom beschadigen of bekladden met graffiti is ten strengste verboden.

Een kleine moeite voor een rimpelloos resultaat

Wat als ik me niet aan de regels hou? De leefregels van de gemeente moeten uiteraard worden nageleefd. Doe je dat toch niet, dan riskeer je een administratieve geldboete die kan oplopen tot 250 euro of 125 euro als je minderjarig bent. Bij herhaling lopen de boetes hoger op. Om kleine hinder en vormen van openbare overlast te voorkomen, zetten de gemeente en politie wijkagenten en gemeenschapswachten in. Zij treden vooral preventief op, maar kunnen ook boetes geven aan overtreders.

'Respect en samenwerking zijn essentieel als wij ervoor willen zorgen dat onze woonomgeving aangenaam en proper blijft. Onze medewerkers doen hun best om het openbaar domein te onderhouden. Als iedereen een beetje helpt voor de eigen deur, dan wordt het resultaat nog veel mooier.' Koen Snyders, burgemeester

13


samen Edegem H o e k i n d e r e n lo s lat e n e n to c h voldo e n d e b e s c h e rm e n ?

Wortels en vleugels De muziekles stopt en het is al donker. Kan je dochter alleen naar huis komen? Kan zoonlief al met de fiets naar school zonder begeleiding? Je moet snel een boodschap doen. Vanaf wanneer kun je de kinderen alleen thuis laten? Kinderen worden groter en willen meer op eigen houtje doen. Aan het einde van de kleutertijd komt dit groeiproces in een stroomversnelling. Ze vliegen onder jouw vleugels uit en dat is niet altijd gemakkelijk. Je hebt wel eens schrik dat je kind iets overkomt. Soms is het sterker dan jezelf. Je wilt je kind loslaten, maar toch voldoende beschermen. Verhalen uit je omgeving en in de media kunnen je extra bang maken. Ouders en kinderen kunnen leren hoe ze elkaar op een gezonde manier los moeten laten. We nodigen je uit op onze gespreksavond over de balans tussen bescherming en zelfstandigheid van kinderen. Voor wie? Ouders met kinderen tussen 6 en 14 jaar Wanneer? Woensdag 27 april om 20 uur Waar? Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, 2650 Edegem Inkom? Gratis Inschrijven? Wannes Wahlen, dienst welzijn, Berkenhof, Kontichstraat 48, tel. 03 289 22 67, e-mail: welzijn@edegem.be.

W e e k va n d e vrijwilli g e r

leer reanimeren

Het Rode Kruis en de gemeente Edegem zoeken geïnteresseerde burgers die gratis een reanimatieopleiding van drie uur willen volgen. Wat? Je leert op drie uur tijd reanimeren en defibrilleren met behulp van een AED-toestel. Geen theoretische kennis maar echt oefenen. Wanneer? Zaterdag 9 april van 9 tot 12 uur of maandag 6 juni van 19 tot 22 uur.

Bedankt! Het gemeentebestuur wil graag alle vrijwilligers bedanken omdat ze zich belangeloos inzetten en blijven inzetten! Van 28 februari tot en met 6 maart 2011 is het de week van de vrijwilliger. Bovendien staat het vrijwilligerswerk in 2011 in de kijker in heel de Europese Unie. Meer weten? • • •

Word een held:

Vrijwilligerswerk binnen het gemeentebestuur: Wannes Wahlen, dienst welzijn, Berkenhof, Kontichstraat 48, tel. 03 289 22 67, e-mail: welzijn@edegem.be. Vrijwilligerswerk binnen het OCMW: sociale zorg en thuiszorg, Terlindenlaan 1, tel. 03 450 84 07. Vrijwilligerswerk binnen woonzorgcentrum Immaculata: Nathalie Jespers, coördinator sociaal-culturele integratie, Oude-Godstraat 110, tel. 03 450 84 00, e-mail: nathalie.jespers@ocmwedegem.be.

Kijk ook eens op volgende websites voor meer informatie en openstaande vacatures: www.edegem.be, www.ocmw.edegem.be, www.wzc-immaculata.be, www.eyv2011.be en www.vrijwilligerswerk.be.

14

Waar? In het leslokaal van de Brandweer, Zomerlei 37, Edegem. Wie ben je? Vrouw of man met het hart op de juiste plaats. Wat bieden wij? Een RodeKruisvrijwilliger leert je al de praktische kennis met behulp van aangepast materiaal. Inschrijven? Susan Tang (verantwoordelijke vorming afdeling Edegem-Kontich), tel. 0473 44 69 19, vorming@edegem-kontich.rodekruis.be of op www.act.rodekruis.be. Meer weten? Wannes Wahlen, dienst welzijn, Kontichstraat 19, tel. 03 289 22 67, e-mail: welzijn@edegem.be of kijk op de website: www.hartveilig.rodekruis.be.


sportief Edegem

ABES atletiek organiseert

Start to run! Een goed begin om je conditie te verbeteren… Gedurende tien weken wordt de afstand die je loopt systematisch opgebouwd, ieder op zijn eigen ritme en tempo. Na tien weken kun je 5 km lopen!

T e s t j e c o n diti e

Allemaal naar de Fitbus! De Fitbus staat op zondag 20 maart op de grote parking van Sporthal Den Willecom. Inschrijven kan nog via www.deelnemen.be/hoeinschrijven.asp.

Een nieuwe sessie start op maandag 14 maart 2011 om 18.45 uur Prijs? 20 euro Maandag 15 maart om 18.45 uur regelen we eerst de inschrijvingen en vanaf dan joggen we elke maandag om 19 uur en zaterdagochtend om 10 uur, en dit tien weken lang. Meer weten? Michel Depril, e-mail: mdl@analis.be of op woensdag en vrijdag tussen 19.15 en 20.30 uur bij de atletiekclub ABES, Vic Coveliersstadion, Jan Verbertlei, Edegem

Infosessie Start 2 eat Start 2 eat is een voedingsprogramma dat je op 10 weken gezond leert eten en koken. Na de test in de Fitbus kun je een infosessie volgen over start 2 eat, waar ook ruimte is voor alle mogelijke vragen rond voeding. Wanneer? Dinsdag 22 maart van 20 tot 21.30 uur Waar? Refter van basisschool Andreas Vesalius, Kontichstraat 21, Edegem. Prijs? Gratis voor deelnemers aan de Fitbus, 10 euro voor anderen. Inschrijven? Aan de Fitbus of bij de sportdienst, Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2, Edegem, tel. 03 289 23 70, e-mail: sh.den.willecom@pandora.be.

Avonturendag Voor jongeren van 11 tot 15 jaar (geboren tussen 2000 en 1995) Hoogteparcours op 8 en 11 meter, teambuiling op niveau, vlottentocht met opdrachten en eventueel nog een GPS zoektocht. Wanneer? Donderdag 21 april 2011 Waar? Provinciaal domein Halve Maan te Diest Kledij? Sportkleren die vuil mogen worden en reservekledij Nog meebrengen? Lunchpakket en eventueel zakgeld voor een extra drankje Prijs? 15 euro (vervoer, één drankje en verzekering inbegrepen) Inschrijven? ten laatste op donderdag 7 april bij de sportdienst, Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2, Edegem, tel. 03 289 23 70, e-mail: sh.den.willecom@pandora.be.

Sport en spel voor kinderen van het basisonderwijs

Joepie! Vakantie! Krokusvakantie: van maandag 7 tot en met vrijdag 11 maart Paasvakantie: van maandag 18 tot en met vrijdag 22 april Kom tijdens de vakantie lekker spelen en sporten in en rond sporthal Den Willecom onder begeleiding van professionele sportmonitoren. Je bent welkom van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur. Tijdens de middag- pauze kun je blijven eten als je zelf een lunchpakket en een drankje meebrengt. Er is ook voor- en naopvang van 8.30 tot 10 uur en van 16 uur tot 17.30 uur. Prijs sport en spel: 65 euro per kind per week opvang: 10 euro per week per kind of 2,50 euro per dag per kind Meer weten of inschrijven? Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2, tel. 03 289 23 70, e-mail: sh.den.willecom@pandora.be, www.edegem.be.

15


jonglerend Edegem

S P EE L P L E I N W E R K I NG E D EGE M

Gewoonweg SPED! De Edegemse speelpleinwerking, kortweg SPED!, schiet terug uit de startblokken. Tijdens de krokusvakantie kun je van maandag 7 tot en met vrijdag 11 maart een hele week komen spelen, knutselen, ravotten, … rond het thema ‘Boer zoekt SPED!’. Tijdens de paasvakantie ben je van harte welkom van maandag 11 tot en met vrijdag 15 april. Alles draait dan rond de hulpdiensten onder het thema ‘SOS SPED!’. Breng je goed humeur, je boterhammen en een drankje mee en kom mee spelen!

Voor wie? Alleen kinderen van de lagere school worden toegelaten (jonger dan 12 jaar). Waar? Hangar 27, Parklaan 161, Edegem (ingang achteraan). Wanneer? Van 9 tot 16 uur. Dagprijs? 2,50 euro per kind, verzekering en vieruurtje inbegrepen. Inschrijven? Op het speelplein vanaf 8.45 uur. Er is altijd plaats! Voor- of nabewaking nodig of opvang van kleuters? Informeer bij IBO De Speelclub, tel. 03 289 21 10 (wel op voorhand te regelen!).

Haal snel je Grabbelpas- of Swapboekje met alle activiteiten van de krokus- of paasvakantie bij de jeugddienst of in één van de bibliotheken.

Meer weten? Jeugddienst Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, 2650 Edegem, tel. 03 289 21 20 of via e-mail: jeugd@edegem.be. Openingsuren: dinsdag van 17 tot 19.45 uur, woensdag van 14 tot 16 uur en donderdag van 10 tot 12 uur.

Beleef de coolste vakantie

met Grabbelpas en Swap Je vervelen tijdens de vakantieperiodes is onmogelijk met de Grabbelpas, het vakantieprogramma voor kinderen van 3 tot en met 11 jaar! Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in het Grabbelpasaanbod: knutselateliers, avontuur, theater, bouwen, uitstappen, sport, koken, muziek en dans, film, …

Ben je te oud om mee te doen aan al die leuke Grabbelpasactiviteiten? Geen probleem! Het Swapprogramma is er speciaal voor alle tieners van 12 tot en met 15 jaar en is minstens even cool en hot. Breng 3 euro mee naar de jeugddienst en je Swappas wordt meteen gemaakt.

Kom jouw persoonlijke Grabbelpas afhalen bij de jeugddienst. In ruil voor 3 euro en een recente foto krijg je hem meteen mee. Je krijgt de Grabbelaar, een nationale kortingengids voor het hele jaar, erbovenop! En voor alle Edegemse kinderen zijn er bovendien nog een aantal extra plaatselijke voordelen.

Meer weten? Luc Bries van de jeugddienst, tel. 03 289 21 20 of e-mail: luc.bries@edegem.be. De jeugddienst vind je in het Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16, 2650 Edegem. Open op dinsdagavond van 17 tot 19.45 uur, woensdagnamiddag van 14 tot 16 uur en donderdagvoormiddag van 10 tot 12 uur.

16


jonglerend Edegem va n 1 9 maart tot 2 april

Jeugdboekenweek 2011

Ontdek de geheimen van de bib Elk boek is een geheim en elke lezer is een ontdekkingsreiziger. In elk boek zit een verhaal verstopt dat wacht op iemand die het komt zoeken. Maar heel wat kinderboeken gaan nog verder en vertellen verhalen waarin geheimen een belangrijke rol spelen. Tijdens de Jeugdboekenweek zoeken we de mooiste, spannendste en droevigste geheimen in de bibliotheek. Soms vertellen boeken over kleine, fijne geheimen. Zoals een geheime club bijvoorbeeld, in een geheim clubhuis, waar je alleen binnen mag als je het geheime wachtwoord weet. Soms zijn geheimen in boeken heel spannend. Zoals wanneer Harry Potter ontdekt wie zijn echte ouders waren. Sommige verhalen gaan over gevaarlijke geheimen. In 'De brief voor de koning' moet Tiuri zijn opdracht zo onopvallend mogelijk vervullen. En het geheim van Anne Frank en haar familie kostte hen het leven. Weer andere verhalen zijn heel persoonlijk en gaan over geheimen die je liever niet vertelt. Niet iedereen moet weten dat je bang bent in het donker. En wie al jaren stiekem maar wanhopig verliefd is op de buurjongen, lijdt in stilte… Tijdens de jeugdboekenweek nodigen we de kinderen van de Edegemse scholen uit om met hun klas het bibliotheekspel rond het thema ‘geheimen’ te spelen.

Lente in de bib! De Literaire Lente is de voorjaarsactie van Boek.be die de voorjaarsoogst aan romans promoot. Van 4 tot en met 31 maart stelt de Literaire Lente een aantal nieuwe titels in de kijker: van romans uit ons eigen taalgebied tot auteurs van ver buiten de grenzen, van pril talent tot gevestigde waarden, van romans tot fabels. De nieuwe voorjaarsromans én het krantje met het overzicht van de activiteiten rond de Literaire Lente en kortingsbons vind je zoals elk jaar in de bib.

Meer weten? Bibliotheek Edegem, Hovestraat 55, 2650 Edegem, tel. 03 289 23 50 of filiaal Elsdonk, Kerkplein (tegenover Hangar 27), 2650 Edegem, tel. 03 289 21 69, e-mail: bibliotheek@edegem.be.

17


voorbij Edegem

Focus op Burundi Ruim 90% van de Burundezen woont en werkt op het platteland. Daarom is plattelandsontwikkeling het belangrijkste thema voor Broederlijk Delen. Via partnerorganisaties werkt men aan toegang tot landbouwgrond, voedselzekerheid, productie en het op de markt brengen van landbouwproducten. Daarnaast is de steun aan vredesopbouw en een harmonieuze samenleving de rode draad van het beleid in Burundi. foto: Thomas De Boever

5 0 jaar Bro e d e rlij k D e l e n

Ervaringenveiling

Eenmaal, andermaal, verkocht! Wil je graag eens met Erik Van Looy naar de cinema? De set van Thuis bezoeken met acteur Pol Goossen? Hecht je meer waarde aan een natuurwandeling met bioloog-journalist Dirk Draulans? Of droom je van een ritje met de Vespa met Erika Van Tielen achter je? Misschien wordt je droom werkelijkheid in 2011! Dan veilen we deze en nog veel andere bijzondere ervaringen op www.maakonsoverbodig.be. 50 ervaringen voor 50 jaar Broederlijk Delen. Wie het meeste biedt, maakt niet alleen zijn droom waar, maar steunt bovendien het werk van Broederlijk Delen. Vanaf de start van de campagne kun je 40 dagen lang, individueel of in groep, bieden op het item van je keuze. Het beste bod haalt de buit binnen!

Tipje van de sluier Wat hebben we zoal in petto? We lichten een tipje van de sluier. Denk onder meer aan: bed, Kristien, Gravensteen, Eddy, prehistorie, klein strand, Veire,... De lijst is nog niet definitief, maar het wordt zeker de moeite! Elk item blijft enkele dagen open staan en telkens als de veiling rond is, komt er een nieuw item aan bod. Keer dus regelmatig terug naar de website. Misschien komt jouw droom wel te koop... Meer weten? Kijk op www.broederlijkdelen.be en www.maakonsoverbodig.be.

18

Wat is Broederlijk Delen? Broederlijk Delen ondersteunt groepen mensen in het Zuiden die zelf werken aan hun toekomst. Deze partnerorganisaties voeren hun eigen plannen uit in de strijd tegen armoede en onrecht. Momenteel werken er 250 partnerorganisaties in twintig verschillende landen rond duurzame plattelandsontwikkeling, mensenrechten, democratisering en participatief burgerschap. Broederlijk Delen organiseert en stimuleert uitwisseling van ideeĂŤn en ervaringen tussen de partnerorganisaties. De medewerkers uit het Zuiden worden studiebeurzen en studiesessies aangeboden om hun capaciteiten te verhogen. De vrijwilligers van Broederlijk Delen leggen bruggen tussen continenten en helpen vooroordelen af te breken.


activiteitenkalender

maart 2011 dinsdag 1 't Forumgalerie

Tentoonstelling speciale schildertechnieken 't Forum, wijkontmoetingscentrum , Romeinse Put 97 Dagelijks tot 1/04 tijdens de openingsuren (maandag gesloten) 't Forum, vzw, mvanbilsen@skynet.be, tel. 03 457 51 62, www.tforum.be

woensdag 2 Bowling

Hotel Ter Elst, Kattenbroek 1 om 20 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Greta Soetens), tel. 03 440 18 96, greta_soetens@hotmail.com, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Doe-spelnamiddag OKRA-lokaal, Ing. Haesaertslaan 4 om 14 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

donderdag 3 Creatief koken 2011

Kookcursus: carpaccio van rundsvlees, pompelmoes gevuld met kippensla en cocktailsaus, eendenborstfilet met champignons en witloof in whiskysaus, platte-kaastaart met appel Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 19.30 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Carine Arnauts), carine_en_marc@hotmail.com, tel. 03 457 68 34, www.kav.be/edegem/sint-jozef

Toneel 'Twee vrouwen' Theater Cartouche, Strijdersstraat 67 om 20.30 uur Theater Cartouche, theatercartouche@gmail.com, www.theatercartouche.be

zaterdag 5 Toneel 'Twee vrouwen'

Theater Cartouche, Strijdersstraat 67 om 20.30 uur Theater Cartouche, theatercartouche@gmail.com, www.theatercartouche.be

Watergewenning en kleuterzwemmen Instructiezwembad Frank Jespers, Vrijwilligersstraat 34 om 9.30 uur Gezinsbond afdeling Edegem (Gertie Stoffelen), tel. 03 440 41 50

Kalligrafie Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4 om 9.30 uur Gezinsbond afdeling Edegem (Nini Wouters), tel. 03 457 50 75, frans.nini@skynet.be

maandag 7 BBB

Lichaamstraining voor buik, benen en billen Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2 om 12 uur KAV Edegem Centrum (Lea Geerts), tel. 03 457 86 23

vrijdag 4

dinsdag 8

Met KAV naar Huis Hellemans

Aquareltentoonstelling van Mark Cannoodt. Huis Hellemans, Strijdersstraat 14 om 14 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), magda.stoffelen@scarlet.be, tel. 03 449 41 01, www.kav.be/Edegem-Sint-Jozef

zaterdag 12 Toneel 'Bed in, bed uit'

Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10 om 20 uur Toneelkring d'UZAren, eddy.vangucht@scarlet.be, tel. 03 821 31 84

Natuurwandeling Wilfordkaai, Wilfordkaai 1 om 14 uur Pasar Edegem (Jef Leyssens), 03 457 14 48, jef.leyssens@telenet.be, www.pasar.be/edegem

Kalligrafie Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4 om 9.30 uur Gezinsbond afdeling Edegem (Nini Wouters), tel. 03 457 50 75, frans.nini@skynet.be

zondag 13 Federatiemis

Heilige Familiekerk, Kerkplein om 11.15 uur Koninklijk Familiakoor Elsdonk, tel. 03 449 48 37, andre.chabot@skynet.be, www.familiakoor.be

dinsdag 15

Toneel 'Vurige vis in venkelsaus'

Voordracht 'Hou het droog' Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 19.30 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), tel. 03 449 87 37, riaengels@telenet.be, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10 om 20.15 uur Toneelgroep De Meeuw vzw, info@toneelgroepdemeeuw.be, tel. 03 288 53 07, www.toneelgroepdemeeuw.be 19


activiteitenkalender Bezoek aan begraafplaats Schoonselhof Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 13.30 uur S-Plus, tel. 0486 45 58 09

Veggiedag Basisschool Andreas Vesalius (refter), Kontichstraat 21 om 19.30 uur KAV Edegem Centrum (Irène De Blanger), tel. 03 457 84 47

Bloemschikken Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 13.30 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Boyart), tel. 03 449 60 11, herman.boyart@telenet.be, www.kav.be/edegem-sint-jozef

woensdag 16 Vaderfeest

OKRA-lokaal, Ing. Haesaertslaan 4 om 14 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

Voordracht 'Geluk kan je leren' Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4 om 20 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Fernanda), tel. 03 440 20 12

Bezoek aan Huis Hellemans

donderdag 17 woensdag 23 Toneel 'Bed in, bed uit'

Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10 om 20 uur Toneelkring d'UZAren, eddy.vangucht@scarlet.be, tel. 03 821 31 84

vrijdag 18

Wandeling door Buizegem Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 13.30 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Chris), tel. 03 440 32 55

Toneel 'Bed in, bed uit' Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10 om 20 uur Toneelkring d'UZAren, eddy.vangucht@scarlet.be, tel. 03 821 31 84

zaterdag 19 Bloemenschikken

Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 19.30 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Lydia Huysmans), tel. 03 440 87 06, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Maandag 21 BBB

Lichaamstraining voor buik, benen en billen Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2 om 12 uur KAV Edegem Centrum (Lea Geerts), tel. 03 457 86 23

dinsdag 22

Voordracht 'Hou het droog'

Huis Hellemans, Strijdersstraat 14 om 14 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Lilianne), tel. 03 288 46 13

Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 19.30 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), riaengels@telenet.be, tel. 03 449 87 37, www.kav.be/edegem-sint-jozef

20

Sjoelbaknamiddag

Basisschool Andreas Vesalius (refter), Kontichstraat 21 om 14 uur Zorg voor Later (Elza vogels), tel. 03 458 31 11

Voordracht met brunch OLVE Familia (refter), Ing. Haesaertslaan 4 om 10 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Jeanine), tel. 03 449 13 37

Bloemenschikken Zaal De Basiliek, Hovestraat 69 om 19.30 uur KAV Edegem Centrum (Irène De Blanger), tel. 03 457 84 47

donderdag 24 Fietsen

Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 9.30 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), magda.stoffelen@scarlet.be, tel. 03 449 41 01, www.kav.be/Edegem-Sint-Jozef

Toneel 'Bed in, bed uit' Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10 om 20 uur Toneelkring d'UZAren, eddy.vangucht@scarlet.be, tel. 03 821 31 84

vrijdag 25 Toneel 'Bed in, bed uit'

Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10 om 20 uur Toneelkring d'UZAren, eddy.vangucht@scarlet.be, tel. 03 821 31 84

Met KAV naar Huis Hellemans Huis Hellemans, Strijdersstraat 14 om 14 uur KAV Edegem Centrum (Maria Leys), tel. 03 457 46 47


activiteitenkalender Kaarten Lokaal 't Klavertopje, Jacob de Roorestraat om 20 uur KBOF 't Klavertopje, J.P. Verelst, tel. 03 458 01 97

zaterdag 26 Toneel 'Bed in, bed uit'

Forttheater, Rogier van der Weydenstraat 10 om 20 uur Toneelkring d'UZAren, eddy.vangucht@scarlet.be, tel. 03 821 31 84

zondag 27

CCC Cartouche Comedy Concept Theater Cartouche, Strijdersstraat 67 om 20.30 uur Theater Cartouche, theatercartouche@gmail.com, www.theatercartouche.be

dinsdag 29 Uitstap naar Luik

Vertrek aan het gemeenteplein om 9 uur KAV Edegem Centrum (Wies Mees), tel. 03 457 38 48

Bloemenschikken Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 19.30 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Lydia Huysmans), tel. 03 440 87 06, www.kav.be/edegem-sint-jozef

donderdag 31 Creatief koken 2011

Kookcursus: macaronischelpen, oosterse groentensoep, risotto met paprika, quinoapudding Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 19.30 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Carine Arnauts), tel. 03 457 68 34, carine_en_marc@hotmail.com, www.kav.be/edegem/sint-jozef

woensdag 30 Lentefeest

Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 18 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Carine Arnauts), tel. 03 457 68 34, carine_en_marc@hotmail.com, www.kav.be/edegem/sint-jozef

april 2011 zondag 3 Natuurfietstocht voorjaarsbloeiers

Sint-Antoniuskerk, hoek Strijdersstraat/Drie Eikenstraat om 13.30 uur VMPA Natuurgidsen Fort 5 Edegem, bart.storms@telenet.be

Zuiderzappen Fietstocht met leuke haltes en koffiestop met dessertenbuffet Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 14.30 uur Broederlijk Delen Edegem (Areski Meyers), tel. 03 440 70 41

’t Forumgalerie Tentoonstelling textiele kunst 't Forum, wijkontmoetingscentrum, Romeinse Put 97 Dagelijks tot 30/04 tijdens de openingsuren (maandag gesloten) 't Forum, vzw, mvanbilsen@skynet.be, tel. 03 457 51 62, www.tforum.be

maandag 4 BBB

Lichaamstraining voor buik, benen en billen Sporthal Den Willecom, Terelststraat 2 om 12 uur KAV Edegem Centrum (Wies Mees), tel. 03 457 38 48

dinsdag 5

Voordracht 'Van Amaretto tot Zabaglione' Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4 om 19.30 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Jeanine), tel. 03 449 13 37

woensdag 6 Doe-spelnamiddag

OKRA-lokaal, Ing. Haesaertslaan 4 om 14 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

21

Bourlaschouwburg achter de schermen Bourlaschouwburg, Komedieplaats 18 om 14 uur Zorg voor Later (Elza vogels), tel. 03 458 31 11

vrijdag 8

Uitstap naar kasteel Lust en Rust Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 13 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Fernanda), tel. 03 440 20 12

dinsdag 12 Bloemschikcursus

Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 13.30 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Boyart), tel. 03 449 60 11, herman.boyart@telenet.be, www.kav.be/edegem-sint-jozef


activiteitenkalender

Kom spelen en sporten op de Buitenspeeldag. Woensdag 6 april van 13.30 tot 17 uur. Buitenglacis Fort 5 - Parklaan 161

Bezoek aan Politiemuseum Antwerpen Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 12.30 uur S-Plus, tel. 0486 45 58 09

vrijdag 15

Bezoek aan Huis Hellemans Huis Hellemans, Strijdersstraat 14 om 14 uur KAV Edegem Centrum (Maria Leys), tel. 03 457 46 47

zaterdag 16 Paasfeest

OKRA-lokaal, Ing. Haesaertslaan 4 om 12 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

donderdag 21 Bloemschikken

Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4 om 14 uur KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Fernanda), tel. 03 440 20 12

vrijdag 22 Kaarten

Lokaal 't Klavertopje, Jacob de Roorestraat om 20 uur KBOF 't Klavertopje, J.P. Verelst, tel. 03 458 01 97

zaterdag 23 Toneel ‘GE-TIC-T’

Cartouche Jongeren Theater Cartouche, Strijdersstraat 67 om 20.30 uur Theater Cartouche, theatercartouche@gmail.com, www.theatercartouche.be

'One, two, TREE Dansvoorstelling Hotel Ter Elst, Kattenbroek 1 om 11 uur en om 16 uur Dansstudio Andiamo, tel. 0494 60 22 22, info@dansandiamo.be, www.dansandiamo.be

zondag 24 'One, two, TREE

Dansvoorstelling Hotel Ter Elst, Kattenbroek 1 om 11 uur en om 16 uur Dansstudio Andiamo, tel. 0494 60 22 22, info@dansandiamo.be, www.dansandiamo.be

CCC Cartouche Comedy Concept Theater Cartouche, Strijdersstraat 67 om 20.30 uur Theater Cartouche, theatercartouche@gmail.com, www.theatercartouche.be

Hoogmis Pasen Toneel ‘GE-TIC-T’ Cartouche Jongeren Theater Cartouche, Strijdersstraat 67 om 20.30 uur Theater Cartouche, theatercartouche@gmail.com, www.theatercartouche.be

Heilige Familiekerk, Kerkplein om 11.15 uur Koninklijk Familiakoor Elsdonk, tel. 03 449 48 37, andre.chabot@skynet.be, www.familiakoor.be

22

dindsdag 26 Floralia Brussel

Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 13 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

Fietsen Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 9.30 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), magda.stoffelen@scarlet.be, tel. 03 449 41 01, www.kav.be/Edegem-Sint-Jozef

woensdag 27 Bloemenschikken

Zaal De Basiliek, Hovestraat 69 om 19.30 uur KAV Edegem Centrum (Irène De Blanger), tel. 03 457 84 47

Muzikale quiz Basisschool Andreas Vesalius (refter), Kontichstraat 21 om 14 uur Zorg voor Later (Elza vogels), tel. 03 458 31 11

donderdag 28 Creatief koken 2011

Kookcursus: minestrone, witloof- salade, geroerbakte groenten met ananas en rijst, crumble met vruchten Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 19.30 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Carine Arnauts), tel. 03 457 68 34, carine_en_marc@hotmail.com, www.kav.be/edegem/sint-jozef


activiteitenkalender

vrijdag 29 Toneel 'GE-TIC-T'

Cartouche Jongeren Theater Cartouche, Strijdersstraat 67 om 20.30 uur Theater Cartouche, theatercartouche@gmail.com, www.theatercartouche.be

zaterdag 30 Toneel 'GE-TIC-T'

Cartouche Jongeren Theater Cartouche, Strijdersstraat 67 om 20.30 uur Theater Cartouche, theatercartouche@gmail.com, www.theatercartouche.be

Vijgen na Pasen Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 om 18 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Magda Stoffelen), tel. 03 449 41 01, magda.stoffelen@scarlet.be, www.kav.be/Edegem-Sint-Jozef

Periodische activiteiten

Nordic wandelen

Op 2, 16, en 30/03, 13, en 27/04 Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 14 uur KAV Edegem Sint-Jozef (Ria Heirbaut), tel. 03 449 87 37, riaengels@telenet.be, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Op dinsdag 31 mei is het onze jaarlijkse dag om samen te buurten. Na het succes van de laatste jaren ondersteunt het gemeentebestuur het initiatief dit jaar opnieuw. De bedoeling is dat buren de handen in elkaar slaan om de organisatie van deze dag vorm te geven en er een gezellig ‘samenzijn’ van te maken. In de Edegem Vandaag van mei vind je meer informatie. Voor algemene vragen kun je terecht bij Wannes Wahlen, dienst welzijn, Berkenhof, Kontichstraat 48, tel. 03 289 22 67, e-mail: welzijn@edegem.be.

Gym en Lijndans Elke donderdag om 10 uur Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Hobbynamiddag

Nordic Wandelen Elke donderdag om 9 uur Hangar 27 (vertrekpunt), Parklaan om 9 uur OKRA Elsdonk (Bea De Wulf), tel. 03 440 05 84

Petanque Elke maandag, woensdag en vrijdag om 13 uur Elke donderdag om 18.30 uur Hangar 27, Parklaan 161 OKRA Elsdonk (Mon Miroen), t el. 03 288 79 52

Kaarten

Samen buurten op 31 mei

Bridge Elke donderdag om 14 uur OKRA-lokaal, Ing. Haesaertslaan 4 OKRA Elsdonk (Frans Bayens), tel. 03 449 04 44

Elke maandag en donderdag om 13.30 uur Elzenhof, Kerkplein 3 OKRA Elsdonk (Tinneke 's Jongers), tel. 03 440 05 14

Kaarten, rummikub, babbelen Elke dinsdag om 14 uur (niet op 26/04) 't Forum, wijkontmoetingscentrum , Romeinse Put 97 om 14 uur VVVG Edegem, carl.vangenechten@skynet.be, tel. 03 457 37 49

Breien Op 11, 25/03, 8 en 22/04 om 14 uur Parochiecentrum De Schrans, Molenveldlaan 4 KAV Edegem Sint-Jozef (Corry Van Roeijen), tel. 03 888 84 62, www.kav.be/edegem-sint-jozef

Biljarten Elke maandag en donderdag om 13.30 uur Elzenhof, Kerkplein 3 OKRA Elsdonk (Hugo Neelen), tel. 03 239 10 63

23

Op 14, 28/3, 4 en 18/4 om 13.30 uur Reinildisheem, Ing. Haesaertslaan 4 KAV Edegem H. Familie Elsdonk (Josée), tel. 03 449 79 01

Initiatie lijndans Elke donderdag om 9 uur Kelder bibliotheek Elsdonk, Kerkplein z/n om 9 uur OKRA Elsdonk (Lieve Goolaerts), tel. 03 440 34 29

Kaartnamiddag Op 1, 8, 15 en 22/03 Onze-Lieve-Vrouw-vanLourdesbasiliek (crypte), zij-ingang Lourdeslaan om 14 uur KWB Edegem, wilfried.hendricx@skynet.be, http://welcome.to/kwbedegemagenda

Kaartnamiddag Op 15/03, 5 en 26/04 Twinpower, Strijdersstraat 44 om 14 uur Zorg voor Later (Elza vogels), tel. 03 458 31 11

Wandelen Op 12, 26/03, 9 en 30/04 Kerkplein Elsdonk (vertrekplaats), Kerkplein om 13 uur OKRA Elsdonk (Mon Miroen), tel. 03 288 79 52


mijn mooiste Edegem

Fotografeer

de lentekriebels en win 25 euro!

Hou je van Edegem en maak je graag foto’s? Hier krijg je de kans om de mooiste plekjes van Edegem te tonen, telkens rond een bepaald thema.

Flits en win

Jouw foto op de achterkant van de Edegem Vandaag? Dat is niet moeilijk! Lees de opdracht, maak een foto en stuur ze naar ons op. Misschien ben jij de volgende winnaar!

OPDRACHT 1: ONTLUIKENDE LENTE

Deadline: 11 april

OF

• Stuur je foto naar redactie@edegem.be. En zet er liefst een woordje uitleg bij. Waar en wanneer nam je de foto?

Daar komt de lentezon! Voel je het al kriebelen? Neem je fototoestel bij de hand een ga naar buiten. Leg de bewijzen van de ontluikende lente vast op de gevoelige plaat: de eerste bloemen, de eerste groene blaadjes aan de bomen, vogels die een nestje bouwen, …

OPDDRACHT 2: BUITEN SPELEN

De lente betekent ook terug buitenspelen. En dat kan uiteraard mooie plaatjes opleveren. Maak dus een foto van buitenspelende kinderen, die één en al energie en plezier uitstraalt. Tip: de buitenspeeldag op 6 april is daar de ideale gelegenheid voor.

• Maak een grote foto. Zet de resolutie van je camera groot genoeg zodat we je foto kunnen afdrukken in Edegem Vandaag.

• Alle foto’s die we krijgen tot en met 11 april komen in aanmerking voor de prijs. • De winnaar ontvangt een EZO-cheque van 25 euro, te gebruiken bij elke EZO- middenstander. • Per gezin maximum één inzending met maximum vijf foto’s.

* Wie een foto instuurt, geeft de gemeente Edegem het recht om alle ingezonden foto’s te gebruiken voor communicatieve doeleinden.

Colofon

Verantwoordelijke uitgever: Koen Snyders, burgemeester, Kontichstraat 90, 2650 Edegem Algemeen oproepnummer van de gemeentediensten: tel. 03 289 26 50 E-mail: gemeentebestuur@edegem.be Gemeentelijke website: www.edegem.be

24

Edegem Vandaag 305  
Edegem Vandaag 305  

Edegem Vandaag 305

Advertisement