__MAIN_TEXT__

Page 1

SIEN

GRATIS

Meer voor Mensen met Minder L E N T E 2 0 1 9 / / M A G A Z I N E VA N S TA D K O R T R I J K

Betaalbaar leven op wieltjes

met uitneembare

Deelfabriek breidt uit // Win LED-lampen Rommelmarkten // Belastingtips

MINI SIEN. “INKOMEN”


Inhoud 4-7

Vlot op de fiets met ‘t Velootje

12-13

Voorkom baarmoederhalskanker

16-18

Minder kosten met energiesnoeiers

20-21

Hulp bij je belastingbrief

COLOFON “SIEN - Meer voor Mensen met Minder” is een gratis magazine van Stad Kortrijk. SIEN verschijnt vier keer per jaar en wordt verdeeld op een honderdtal plekken in Groot-Kortrijk. Coördinatie en redactie: Dirk Vandenberghe Eindredactie: Elke Cuvelier Redactieraad: Isenoud Brouw, Tom Bruneel, Elke Cuvelier, Emile Declercq, Maarten François Fotografie: Kattoo Hillewaere, David Samyn, Simon Verschelde Vormgeving: Yves Debaes Druk: Lowyck, Oostende Oplage: 4500 exemplaren Met speciale dank aan: onze gesprekspartners Nathalie, Ilias, Sylvia, Pedro en Patrick. Dank ook aan de energiesnoeiers van vzw effect, aan de mensen van A’kzie, de vereniging waar armen het woord nemen, en aan de medewerkers van Stad en OCMW Kortrijk voor het delen van adviezen en tips. Vragen? Tips? sien@kortrijk.be Ouderwetse post? SIEN Magazine - Grote Markt 54, 8500 Kortrijk, 056 24 49 00 Verantwoordelijke Uitgever: Vincent Van Quickenborne, Grote Markt 54, 8500 Kortrijk

www.facebook.com/sien.magazine. U kan het magazine daar ook digitaal raadplegen.

2

twitter: @SienMagazine

met uitne embare

MINI SIEN.


SIEN snakt naar de lente We leven in drukke, jachtige tijden, waarin helaas nog te veel mensen uit de boot vallen, of erg veel moeite hebben om iedere maand opnieuw de eindjes aan elkaar te knopen. Zelfs werkende mensen hebben het niet altijd even makkelijk. En dan kunnen alle kleine beetjes helpen, zoals een mooi West-Vlaams spreekwoord zegt. Waar niemand naar uitkijkt, dat is de jaarlijkse belastingbrief. Het is vaak een heel karwei om die in te vullen, en veel mensen schuiven die vervelende taak voor zich uit. Daar probeert SIEN iets aan te doen. Dankzij vrijwilliger Patrick delen we enkele tips om deze jaarlijkse klus te klaren. Misschien niet met de glimlach, maar toch met iets minder zorgen. Over die kleine beetjes die helpen, gaat SIEN. Die kleine dingen die het leven toch een beetje goedkoper maken, of aangenamer. Zoals het initiatief ‘t Velootje in de Deelfabriek, waar gezinnen tegen een lage prijs een kinderfiets kunnen huren. En als de fiets te klein is, krijg je gewoon een groter exemplaar. Dat scheelt een hoop, want iedereen weet dat een fiets een hele investering kan zijn, zeker voor kinderen die snel groeien. Nathalie, de mama van Ilias, is alvast erg te spreken over dit systeem. Dankzij ‘t Velootje fietst ze nu met haar zoontje naar school: gezond, goedkoop én milieuvriendelijk. En straks, bij de eerste zonnestralen, trekken ze er eens op uit voor een korte fietstocht. Want niets doet zo veel deugd als een beetje beweging in de zon. Nog zo’n ‘beetje’ dat kan helpen, is een besparing op de energiefactuur. Daarvoor ging SIEN op pad met de energiesnoeiers van vzw effect. Zij geven tips over hoe je minder energie kan verbruiken, wat uiteraard een verschil maakt in de afrekening. Wie de energiesnoeiers op bezoek vraagt, krijgt er nu dankzij SIEN zelfs twee LED-lampen bovenop! Graag gedaan! Tips? Voorstellen? Ideeën? 056 24 49 90 sien@kortrijk.be

Win twee LED-lampen! Verderop in deze SIEN lees je een reportage met de energiesnoeiers van vzw effect. Ook delen ze enkele tips om te besparen op energie. Wil je ook eens een bezoek van de energiesnoeiers maar twijfel je nog een beetje? Niet doen! Laat ze langskomen, en krijg er nu als extra cadeautje twee LED-lampen bij. SIEN mag ook vijftig keer twee LED-lampen weggeven, dus rep je snel naar pagina 17 en neem contact op met de energiesnoeiers! 3


SIEN

‘t Velootje heeft 150 betaalbare fietsjes voor kinderen tot 12 jaar

Altijd een kinderfiets op maat Een goede kinderfiets is een flinke investering. Maar dankzij ‘t Velootje in de Deelfabriek kan ieder kind in Kortrijk nu rekenen op een stevige, veilige fiets op maat.

4


5


Nathalie: “Voor dit bedrag kan ik geen fiets kopen.”

staat dat je bij verlies of verwaarlozing van de fiets een boete van 150 euro moet betalen. “Voor ons is dit een zeer interessant systeem”, zegt Nathalie. “Voor dit huurbedrag kan ik zeker geen goede kinderfiets kopen. Bovendien groeit Ilias behoorlijk snel, dus zou ik om de paar jaar een andere kinderfiets moeten kopen. Ik weet wel dat je de oude fiets dan kan verkopen, maar ik vind dit systeem toch veel praktischer, én goedkoper.” Nog een extra troef vindt Nathalie dat er om de zes maanden een gratis controle is. “Dan zetten ze de fiets weer helemaal in orde. En ze kijken of de maat nog klopt”, vertelt Nathalie, terwijl Paul, een van de vier vrijwilligers, het zadel van Ilias zijn fiets wat verstelt, zodat hij voortaan wat hoger zit. Over die service is Nathalie zeer te spreken. Toen ze zich inschreef, kon ze de fiets enkele dagen later al ophalen. Ilias is vijf jaar en zit in de tweede kleuterklas. Sinds enkele maanden is hij één van de gelukkige kinderen die dankzij ‘t Veloo tje over een stevige, veilige en comfortabele fiets op maat beschikt. Daarvoor betaalt zijn mama Nathalie 20 euro per jaar. “Eerst was ik verbaasd dat hij al kon fietsen zonder zijwieltjes. Ik geloofde hem maar half toen hij vroeg om eens te komen kijken op de koer achter onze flat, waar hij vaak speelt. Hij fietste er rond met de fiets van een vriendje. En hij kon inderdaad perfect zijn evenwicht houden, dat had hij beetje bij beetje op school geleerd”, vertelt mama Nathalie trots. Ilias had wel flink geoefend met een loopfietsje, gewoon in huis. “Dat was echt een goede training. Hij is wel sportief, en hij houdt van een beetje actie. Zo gek is het dus niet dat hij nu al kan fietsen”, zegt Nathalie.

6

Maar toen wilde Ilias natuurlijk graag een eigen fiets. Voor mensen met een krap budget is dat een flinke investering. Zeker als je een goede, stevige fiets wil, en dat kan een ‘doenderik’ als Ilias wel gebruiken.

UITLEENDIENST Als geregelde bezoeker van ruilwinkel SWOP & GO in de Deelfabriek in de Damastweversstraat had Nathalie al snel de affiches van ‘t Velootje opgemerkt. Dat is een uitleendienst voor kinderfietsen, waarbij je voor een jaarlijks huurbedrag van 40 euro (naast een waarborg van 40 euro) een kinderfiets op maat kan huren. Mensen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming, zoals Nathalie, betalen 20 euro per jaar en geen waarborg. Bij de start teken je wel een contract. Daarin

150 FIETSEN ‘t Velootje ging ruim een half jaar geleden van start. Aanvankelijk zou het een plek worden waar mensen tweedehandsfietsen konden achterlaten en een andere fiets konden ontlenen. “Maar dan heb je natuurlijk geen controle over het aanbod”, zegt Ruben, coördinator van de Deelfabriek. Het stadsbestuur besliste daarom om zelf 150 kinderfietsen aan te kopen. Op die manier is er zeker een veilig en divers aanbod. “Tweedehandsfietsen inleveren kan nog steeds”, aldus Ruben. Wie een bruikbare fiets aanbiedt, krijgt in ruil een gratis jaarabonnement. Van de 150 aangekochte fietsen, zijn er momenteel 120 uitgeleend. “Daarom zijn tweedehands fietsen zeker welkom. We maken die helemaal in orde, zo kunnen we ons aanbod verder uitbreiden”, zegt Ruben.


SIEN

‘t Velootje is er voor kleuters en kinderen uit de lagere school, al wordt er vooral gekeken daar de lengte van de kinderen. Er zijn enkele loopfietsjes en gewone kinderfietsen in vijf verschillende maten: 12, 16, 20, 24 en 26 inch. Als een fiets te klein is geworden, dan kan je een grotere meenemen. “Dat is de absolute sterkte van dit systeem”, zegt Ruben, “je hebt altijd een fiets die groot genoeg is.” De herstellingen gebeuren in de Deelfabriek. Het herstel van gewone slijtage zoals banden of remblokjes is op kosten van ‘t Velootje. Maar als de fiets is verwaarloosd, worden de kosten doorgerekend. ‘t Velootje vraagt ook om de fietsen altijd binnen te zetten. Voor de zekerheid zijn ze allemaal gelabeld door de gemeenschapswachten. Zo kunnen ze bij eventuele diefstal wel sneller worden teruggevonden.

Sleutel aan je fiets in De Fietskeuken Vrijwilligers Paul, Eddy, Frank en Stefaan zijn niet alleen de drijvende krachten achter ‘t Velootje. Ze zijn ook iedere eerste dinsdag van de maand in de Deelfabriek te vinden. Dan staan ze van 19 tot 22 uur in de Fietskeuken. Doel is dat je er zelf aan je fiets sleutelt en je fiets herstelt, maar wel met de deskundige hulp van één van de vier begeleiders. Binnenkort heeft de Fietskeuken een extra dienst: de weesfietsen die de politie op verschillende plaatsen in Kortrijk vindt, gaan de heren in de Fietskeuken herstellen. Daarna worden ze door de dienst activering van de stad aangeboden aan werkzoekenden met mobiliteitsproblemen, die de fiets kunnen gebruiken om naar een sollicitatiegesprek te fietsen. De Fietskeuken is open iedere eerste dinsdag van de maand, van 19 tot 22 uur.

De herstellingen gebeuren door vrijwilligers Paul, Stefaan, Frank en Eddy, die ook de administratie doet. De stad zorgde voor het nodige materiaal. “Het is dankzij hun inzet dat het hier zo vlot draait, die mannen verrichten fantastisch werk”, aldus een enthousiaste Ruben. En Ilias? Die is eerder het type ‘geen woorden maar daden’. Met de duim in de lucht fietst hij door de Deelfabriek, het zadel op de juiste hoogte. ‘t Velootje is open op woensdagmiddag, van 13.30 tot 16.30 uur.

7


SIEN

De Deelfabriek

is er ook voor kleding, werkmateriaal en boeken De Deelfabriek in de Damastweversstraat is nog veel meer dan ‘t Velootje en De Fietskeuken. Er zijn in Kortrijk veel mensen die elkaar een handje willen helpen. Dat doen ze door zelf initiatief te nemen. Ze starten projecten om zaken te ruilen, te delen of te herstellen. Dat is beter voor de portemonnee, en vaak ook beter voor het milieu.

8


SIEN Kortrijk vond het belangrijk om al die verschillende initiatieven samen te brengen onder één dak. Zo vallen ze meer op en kunnen ze elkaar versterken. De stad zorgt niet alleen voor de huisvesting, maar biedt ook steun bij de administratie, promotie, vrijwilligerswerking, en verzekering. Ze helpen ook nieuwe initiatieven bij de start, bij het doorverwijssysteem voor kansengroepen en leggen de link met partnerorganisaties. Naast ‘t Velootje en de Fietskeuken vind je in de Deelfabriek ook:

SWOP & GO Bij SWOP & GO kan je terecht voor kinderkleren, van nul tot veertien jaar. Bezoekers kunnen ook kleding afgeven. Die moet wel netjes zijn, en nog bruikbaar. Wie wil, kan in ruil voor die kleding bonnen krijgen. Die bonnen kan je dan inruilen voor andere kleren. Mensen die worden doorverwezen door bijvoorbeeld het OCMW of het CAW, krijgen een pakketje bonnen als basis, waarmee ze kleren kunnen ‘kopen’. Omdat er veel vraag is, werkt SWOP & GO met een klantenkaart. Met de kaart kan je twee keer per maand bij de ruilwinkel terecht, en per beurt kan je maximum tien stuks meenemen. Er worden ook geregeld speciale acties gelanceerd. >>

SWOP & GO is open op maandag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16.30 uur en op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. www.facebook.com/SWOPenGO

RECIRCLE Bij Recircle in de Deelfabriek kan je kleding ruilen voor mensen van 14 tot 101 jaar. Dat sluit mooi aan op de werking van SWOP & GO, dat zich specialiseert in kinderkleding. Recircle werkt net zoals de buren van SWOP & GO met een bonnensysteem. Sommige mensen worden doorverwezen door het OCMW of een andere instantie, anderen komen zelf kleren binnenbrengen. In ruil daarvoor krijgen ze bonnen, die dan weer ingeruild kunnen worden voor andere kleding. >>

Recircle is open op maandag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16.30 uur en op woensdag van 13.30 tot 16.30 uur.

DE INSTRUMENTHEEK Bij de Instrumentheek kan je als abonnee allerlei werkinstrumenten huren. Van een eenvoudige boor tot een betonmolen, van verfbrander over soldeerbout tot grasmaaier, je kan er alles vinden. De Instrumentheek heeft ruim honderd verschillende werktuigen die je kan lenen. Lid worden kan vanaf 20 euro per jaar. Mensen met een sociaal tarief betalen minder en kunnen al voor 4 euro per jaar werktuigen ontlenen. Heb je zelf werktuigen liggen die je niet veel gebruikt, dan kan je die schenken aan de Instrumentheek. Als de cataloguswaarde hoger is dan het lidgeld, hoef je dat jaar geen lidgeld meer te betalen. Op deze manier probeert de In-

strumentheek bij te dragen tot minder consumptie en minder verspilling. Bovendien hoef je als lid van de Instrumentheek niet langer tal van werktuigen te bezitten, terwijl je ze wel kan gebruiken als je ze nodig hebt. Dubbele ‘winst’! >>

De Instrumentheek is twee keer per week open, op dinsdagavond van 17 tot 20 uur en op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur. Het volledige reglement, een overzicht van de meer dan honderd werktuigen en nog veel meer informatie kan je vinden op www.instrumentheek.be

SWITCH EN DE PAMPERBANK De Deelfabriek is er niet alleen voor het delen, ruilen en herstellen van spullen. Je kan er ook terecht met allerlei vragen die je hebt over diensten of administratie. Daarvoor is er het project “Switch” dat gezinnen ondersteunt. Ben je in de Deelfabriek en heb je een vraag, dan kan je die stellen aan Lisa. Dat kan gaan over financiële steun, inschrijvingen in de sportclub of het aanvragen van een studietoelage, Lisa zet iedereen op weg. Nog in de Deelfabriek is er de Pamperbank, waar je na doorverwijzing door het OCMW goedkoop pampers kan kopen. >>

Lisa is altijd aanwezig in de Deelfabriek als de ruilwinkels open zijn. Dat is op maandag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16.30 uur en op woensdag van 13.30 tot 16.30 uur.

9


SIEN BIB KORTRIJK Het idee van delen en ruilen bestaat al heel lang. De bibliotheek werkt al sinds mensenheugenis volgens dat principe en kan dan ook niet ontbreken in de Deelfabriek. Er is een weggeef- en ruilkast waar de bibliotheek geregeld boeken in plaatst uit hun ruime collectie. Idee is dat je een boek meeneemt en een ander boek in de plaats zet, al is dat laatste niet echt verplicht. Maar het is natuurlijk wel leuk om er een boek achter te laten, zo kan iemand anders er ook van genieten. >>

De bibliotheekkast is toegankelijk als één van de andere initiatieven van de Deelfabriek open is.

Voor algemene vragen rond de Deelfabriek, voor schenkingen, interesse om aan te sluiten als vrijwilliger of voor bezoeken (rondleidingen) kan je terecht bij de coördinator Ruben. Mail naar ruben.derhore@kortrijk.be of bel naar 0473 86 24 64

TWEE NIEUWE INITIATIEVEN IN DE DEELFABRIEK Vanaf mei starten twee nieuwe initiatieven in de Deelfabriek. Ook SPORTRIJK is een ruilwinkel voor kleding, maar zoals de naam al zegt, gaat

10

het om sportkleding. SPORTRIJK werkt volgens hetzelfde principe als de andere winkels: als je iets schenkt wat je niet meer kan gebruiken, kan je iets anders meenemen. Uiteraard moeten de ingeleverde kleren wel nog bruikbaar zijn, en netjes gewassen. Maar je zal er niet alleen sportkleding kunnen ruilen, je zal er ook sportmateriaal kunnen ontlenen. Denk maar aan klein fitnessmateriaal dat je voor een korte periode wil gebruiken. De uitleendienst zal werken met een lidmaatschap, en uiteraard is er ook een sociaal tarief. Omdat er veel vraag is naar babyspullen, komt er ook een BABYTHEEK. Daar zal je allerlei materiaal voor je baby kunnen ontlenen. Denk maar aan een buggy, een wiegje, een maxi-cosi,…. Allemaal dure spullen die je maar voor een korte periode kan gebruiken. Daarom is het veel interessanter om die spullen te lenen. Ook om spullen te ontlenen bij de Babytheek zal je lid moeten worden. En ook hier kan dit uiteraard aan een sociaal tarief. SPORTRIJK en de BABYTHEEK openen de deuren in de loop van de maand mei. De twee diensten zullen open zijn op woensdagmiddag. >>

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe initiatieven en alle activiteiten bij de Deelfabriek? Volg hen dan op de facebookpagina: www.facebook.com/deelfabriekkortrijk

De Deelfabriek groeit en verhuist in 2021 De Deelfabriek in de Damastweversstraat barst langzaam maar zeker uit haar voegen. Daarom zocht de stad Kortrijk naar een nieuwe plek om al deze fantastische initiatieven nog meer de ruimte te geven om te groeien, en een nog groter publiek te bereiken. Dankzij een subsidie van 1,4 miljoen euro van de Vlaamse overheid kan de Deelfabriek tegen 2021 verhuizen naar een prachtige locatie: de voormalige Brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. De hoofdingang van de nieuwe Deelfabriek zal in de Zwevegemsestraat komen.


SIEN

Het is weer rommelmarkttijd! Op zoek naar een koopje? Dat kan niet alleen in de kringloopwinkel, maar ook op de verschillende rommelmarkten die binnenkort weer plaatsvinden in onze stad. Er is natuurlijk de befaamde rommelmarkt tijdens de Sinksenfeesten, en aan het begin van de zomer de rommelmarkt op de Veemarkt. Maar de eerste in de rij is die op Sint-Jan. In enkele jaren tijd is dat één van de gezelligste rommelmarkten van het jaar geworden. En bovendien kan je op hetzelfde moment ook genieten van Textival, het gratis festival op de V-Tex-site waarmee ieder jaar de festivalzomer wordt geopend. Gezelligheid troef!

EXTRA Zie je het niet zitten om op zondag langs de verschillende kraampjes van de rommelmarkt te slenteren? Of heb je niet direct gevonden wat je zocht? Dan krijg je de kans om één en ander nog eens rustig te bekijken. Veel spullen die tijdens de rommelmarkt niet worden verkocht, worden verzameld in het Poortgebouw van de V-Tex. Daar kunnen mensen achteraf nog

eens gaan kijken of er geen spullen bijzitten die ze toch kunnen gebruiken. LET OP: om dit te kunnen doen, heb je wel een doorverwijsbrief nodig. Die kan je vragen aan een maatschappelijk werker van het OCMW, één van de brugfiguren in het onderwijs, bij A’kzie (de vereniging waar armen het woord nemen), of bij één van de wijkcentra van het OCMW. Met een doorverwijsbrief kan je op de volgende momenten nog eens snuffelen in de spullen: - Vrijdag 3 mei, maandag 6 mei, dinsdag 7 mei: 9 tot 11.45 uur (deuren sluiten om 12 uur) & 13 tot 15.45 uur (deuren sluiten om 16 uur) - Woensdag 8 mei: 9 tot 11.45 uur (deuren sluiten om 12 uur) >>

OVERZICHT ROMMELMARKTEN: V-Tex/Textival Sint-Janswijk Kortrijk - 28 april 2019 van 8 tot 16 uur De Lange Munte Kortrijk – 5 mei 2019 van 7 tot 17 uur Rommelmarkt Sinksen Kortrijk – 9 en 10 juni Tuinfeest De Condé Condédreef 16, Kortrijk 23 juni vanaf 7 uur Veemarkt Kortrijk met animatie en zomerbar – 6 juli 2019 van 8 tot 16 uur

VTEX – Pieter de Conincklaan 23a, Kortrijk – ingang via poort aan de straatkant

11


“LAAT JE GEREGELD EN OP TIJD CONTROLEREN” 12


SIEN Tien jaar geleden werd bij Sylvia baarmoederhalskanker vastgesteld. Ze weet dus als geen ander hoe belangrijk het is om je op tijd te laten testen. Jaarlijks krijgen in Vlaanderen zo’n 400 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Ongeveer 100 vrouwen per jaar sterven aan de ziekte. Maar als de ziekte snel genoeg wordt ontdekt, kan ze zeker genezen worden. Daarom is het belangrijk dat alle vrouwen in de leeftijd van 25 tot en met 64 jaar zich regelmatig laten controleren. Dat kan door bij de huisarts of de gynaecoloog een uitstrijkje te laten nemen. Dat is gratis, je betaalt alleen het doktersbezoek. Sylvia was amper 39 jaar oud toen bij haar baarmoederhalskanker werd geconstateerd. “Ik had na de geboorte van mijn derde dochter een anticonceptiering laten aanbrengen. Omdat ik opnieuw was getrouwd en we graag nog een kindje wilden, wilde ik na tien jaar de ring laten weghalen. Tijdens de voorbereidingen daarvoor werd de kanker bij mij ontdekt”, vertelt Sylvia.

GELUKKIG OP TIJD Voordien had ze wel last gehad van extra bloedingen, maar ze was niet echt gealarmeerd en dacht dus ook niet na over een

extra controle. Gelukkig werd de kanker wel op tijd ontdekt. “Er is mij nooit echt gezegd hoe lang ik de kanker al had”, vertelt Sylvia, “maar gelukkig waren er nog geen uitzaaiingen.” De ziekte was wel al zover gevorderd dat haar volledige baarmoeder moest worden weggehaald.

als je baarmoeder wordt weggehaald, wordt je lichaam anders en voel je je toch minder vrouw. Zeker in mijn geval, omdat ik eigenlijk nog een kindje wilde”, vertelt Sylvia. Gelukkig kreeg ze in het ziekenhuis na de operatie wel psychologische begeleiding.

De laatste keer dat Sylvia een uitstrijkje had laten nemen, was kort na de geboorte van haar jongste dochter. Sylvia ging wel op controle voor haar ring, maar liet zich niet altijd extra controleren op baarmoederhalskanker. “Dat had ik uiteraard beter wel gedaan. Beter een keer te veel dan te weinig. Het is goed om voorzichtig te zijn en die onderzoeken te laten doen. Hoe vroeger je het ontdekt, hoe sneller en makkelijker je kan genezen.”

Sylvia werkte tot haar ziekte in de horeca, daarna was ze nog aan de slag als poetsvrouw. “Ik kan niet meer in de horeca werken, dat is te lastig. Maar ik mis het wel”, zegt Sylvia eerlijk. Daarom werkt ze nu als vrijwilliger in de bar van wijkcentrum Overleie, dat lijkt toch een beetje op het werk dat ze vroeger deed.

OM DE DRIE JAAR Doordat de kanker wel al vergevorderd was, moest bij Sylvia de baarmoeder worden weggehaald. Als de ziekte vroeger wordt ontdekt, is dit niet noodzakelijk. “Als het kan, wordt er eerst een andere, preventieve operatie uitgevoerd. Dat is beter, en ook mentaal minder zwaar. Want

Sylvia vertelt haar pijnlijke verhaal omdat ze graag andere vrouwen wil helpen. “Ook een twintiger kan het krijgen, dus het is echt belangrijk om je op tijd te laten controleren en er vroeg genoeg mee te beginnen. En het dan ook om de drie jaar opnieuw te doen”, zegt Sylvia. En ook voor de mannen heeft ze nog een boodschap. “Steun je vrouw, wees trots op haar en zeg haar dat het goed is dat ze zich laat controleren.”

Iedereen krijgt een brief In Kortrijk laat iets meer dan 6 op de 10 vrouwen tussen 25 en 64 jaar zich preventief onderzoeken op baarmoederhalskanker. Dat is niet slecht, maar dat kan zeker nog beter. Daarom wil Kortrijk dit jaar alle vrouwen uit de doelgroep aansporen om zich te laten onderzoeken. Als het meer dan drie jaar is geleden dat je je liet onderzoeken, dan krijg je van het Centrum voor Kankeropsporing een brief. Dan kan je zelf een afspraak maken met je huisarts of gynaecoloog. Ook op andere manieren vestigt Kortrijk

de aandacht op het belang van dit onderzoek. Er komen infostands op grote evenementen zoals de Midzomerrun, en er komt een actie met slingers vol ‘gepimpte’ slipjes. Op vrijdag 19 april wordt de aftrap van de actie gegeven in K in Kortrijk. Er volgen nog meer acties in mei en juni, waaronder een infosessie op donderdag 6 juni om 20 uur in OC De Vonke in Heule. Hou onze website in de gaten: www.kortrijk.be/baarmoederhalskanker

13


Kortrijk Spreekt.

En doet van zich spreken Kortrijk wil een warme stad zijn, waar alle inwoners meetellen en bezoekers zich thuis voelen. Ook op onze pleinen en in onze parken. Daarom investeert de stad op vier locaties in publieke barbecues. Je vindt ze in De Warande, de Kinderboerderij Van Clé, het Begijnhofpark en Kortrijk Weide. Je kan ze het hele jaar door gratis gebruiken, mits reservatie. Dit kan via www.kortrijk.be/publieke-barbecue. Voor de barbecue op Kortrijk Weide hoef je niet te reserveren vooraf en betaal je ook geen waarborg. Heb je vragen over het gebruik van de publieke barbecues of over andere initiatieven? Wil je als vrijwilliger een steentje bijdragen aan een warmer Kortrijk? Bel dan het gratis nummer 1777.

Duizend vragen, één adres


©LZSB - Simon Verschelde


KNIP IN JE FACTUUR DANKZIJ DE ENERGIESNOEIERS Wil je graag weten of je nog meer kan besparen op je energiefactuur? Vraag dan de energiesnoeiers van vzw effect op visite. Je krijgt tips die je direct kan toepassen en voorstellen voor de langere termijn.

16


SIEN We hoeven het niemand te vertellen, de energiefactuur kan een grote kost zijn. Voor wie moet rondkomen met een klein budget, kan de kleinste verandering een groot verschil maken, zowel positief als negatief. Daarom is het een goed idee om de energiesnoeiers van vzw effect eens uit te nodigen voor een bezoek. Het kost een uur van je tijd, maar het kan je veel opleveren. De energiesnoeiers werken op drie niveaus. Tijdens een gesprek op basis van je facturen kijken ze naar je gedrag. Door bepaalde kleine zaken te veranderen kan je soms al heel wat besparen. Al was het maar door de verwarming een graadje lager te zetten, dat kan heus geen kwaad. Daarna adviseren de snoeiers wat kleine aanpassingen. Oude lampen kan je vervangen door spaar- of LED-lampen. En die oude douchekop mag de deur uit in ruil voor een spaardouchekop, zo bespaar je op je waterfactuur en het is nog goed voor het milieu ook. Soms adviseren de energiesnoeiers ook grotere ingrepen. Misschien is het verstandig om je dak beter te isoleren, oude kachels te vervangen door centrale verwarming, of om een nieuwe chauffageketel te installeren.

KORTINGSBON

We zien de energiesnoeiers Jens en Geert aan het werk bij Pedro en Mario, twee broers. Pedro werkt sinds kort bij de pensioendienst en Mario is aan de slag bij de producent van sanitair Van Marcke. Pedro en Mario, beiden prille dertigers, hebben onlangs samen een eerste huis gekocht in Kortrijk en hebben dit al gedeeltelijk verbouwd. Zo is onder andere een deel van het dak vernieuwd en is de zolder omgebouwd tot een kamer. Het was hun moeder die hen vertelde over de energiesnoeiers, omdat ze zelf ook al eens een energiescan liet uitvoeren. Jens en Geert luisteren hoe Pedro en Mario de verbouwingen hebben aangepakt en zijn tevreden dat hierbij voldoende aandacht was voor energiezuinige oplossingen. Jens en Geert bekijken de eerste facturen van de broers in het nieuwe huis. Die vallen behoorlijk mee, ook al omdat ze wegens de handicap van Mario (hij werd geboren met één arm) recht hebben op sociaal tarief, zowel voor elektriciteit, gas als water. De snoeiers geven Pedro de waarschuwing om op te passen voor deurverkopers. “Je kan beter nooit direct iets tekenen. Bovendien proberen deurverkopers

VRAAG EEN SCAN EN KRIJG TWEE LED-LAMPEN Wil je ook wel eens weten of je nog kan besparen op water, gas en elektriciteit? Dan neem je best contact op met de energiesnoeiers van vzw effect. Je kan een afspraak aanvragen via 056 28 27 73 of via: www.vzweffect.be/energiesnoeiers Wie nu een energiescan aanvraagt, krijgt naast een spaarpakket sowieso twee LED-lampen extra cadeau. De energiescan van de snoeiers is er alleen voor de laagste inkomens. Misschien kom je (net) niet in aanmerking voor een bezoek van de energiesnoeiers. Maar niet getreurd! Ook de renovatiebegeleiders van de stad Kortrijk weten van wanten. Als je niet in aanmerking komt voor de energiesnoeiers, neemt vzw effect contact op met het team renovatie van de stad. Er zal een renovatiebegeleider langskomen om te kijken hoe je woning toch energiezuiniger kan worden gemaakt. Van hem krijg je een bon, waarmee je twee gratis LED-lampen kan afhalen bij de Deelfabriek in de Damastweversstraat.

17


SIEN je altijd het duurste aan te smeren”, zegt Jens. Beter is om online te vergelijken op de site van de VREG of deel te nemen aan een groepsaankoop voor groene stroom. Om hun verbruik in de gaten te houden, krijgen Pedro en Mario een kaart om per maand de standen van water, gas en elektriciteit op te schrijven. Zo merken ze makkelijker plotse verschillen op, die bijvoorbeeld kunnen wijzen op een waterlek, of meer elektriciteitsverbruik door een extra toestel, zoals een elektrische verwarming tijdens de winter. Jens en Geert hebben nog goed nieuws voor de broers. Omdat ze recht hebben op sociaal tarief, hebben ze ook recht op een kortingsbon van 150 euro bij de aankoop van een zuinige wasmachine of koelkast. Twee keer per jaar mogen ze zo’n bon gebruiken. “Interessant, dat heeft niemand me ooit eerder verteld”, zegt Pedro.

SPAARDOUCHEKOP

Pedro gebruikt een elektrisch vuur op de zolderkamer, omdat daar geen CV is. “Daar moet je zeker mee oppassen, want dat verbruikt veel. Zeker niet vergeten op tijd af te zetten”, waarschuwt Geert. Waar de snoeiers wel tevreden mee zijn, is de thermostaat die permanent op 19 graden staat. “Dat is zelfs relatief laag, wij adviseren maximum 21 graden. ‘s Nachts mag de thermostaat wel naar 16 graden. Een graad lager betekent al snel een besparing van 7 procent op de factuur.” Pedro krijgt het advies om geregeld de chauffages te ontluchten. Ook wijzen de snoeiers erop dat een onderhoud van de ketel om de twee jaar verplicht is. Jens en Geert kijken in de badkamer ook naar de douche, waar ze een spaardouchekop op installeren om te tonen hoeveel minder water je dan verbruikt, terwijl je toch nog heerlijk kan douchen. Pedro is duidelijk tevreden over de tips en de adviezen van de energiesnoeiers. Hij vertelt hoe hij de renovatie van het huis verder wil aanpakken. Hij wacht op de goedkeuring van de energielening om door te gaan en heeft ook een nulprocentlening aangevraagd voor de dakisolatie. Jens en Geert op hun beurt zijn ook tevreden over wat ze zien en horen. Ze werken nu verder aan een persoonlijk rapport met tips voor een nog zuiniger leven voor de twee broers, en kunnen nog enkele cadeautjes zoals een paar LED-lampen overhandigen.

18

DE TIPS VAN DE SNOEIERS Zet de kranen van de chauffages in je leefruimte helemaal open en regel de temperatuur via de thermostaat. Zorg voor een programmeerbare thermostaat, zodat je de temperatuur kan aanpassen naar gelang het tijdstip van de dag en je leefgewoonten. Als je om zeven uur ‘s ochtends opstaat, kan je de chauffage laten aanslaan om halfzeven of zelfs kwart voor zeven.

-------

Gebruik zoveel mogelijk LED-lampen. Die zijn ietsje duurder in aankoop, maar verbruiken veel minder energie. Een spaarlamp die drie uur per dag brandt; kost ongeveer 20 euro per jaar aan verbruik. Een LED-lamp slechts 2 euro.

-------

Trek de stekkers van oplaadbare toestellen, zoals mobiele telefoons en tablets, altijd uit na het opladen. Ook als je het toestel hebt verwijderd. Een stekker in het stopcontact blijft energie verbruiken. Bovendien is een opgeladen toestel uit de stekker halen beter voor de levensduur van je batterij. Een te warme batterij kan ook nog eens brand veroorzaken.

-------

Zet de TV als je kan volledig uit en niet in stand-by. Ook een TV in stand-by verbruikt energie.

-------

Gebruik de TV niet als achtergrondlawaai. Daarvoor is het verbruik te groot. Als je wat geluid wil in huis, kan je beter een radiootje kopen. Een TV die zes uur per dag speelt, kost op jaarbasis minstens 125 euro. Een radio verbruikt voor dezelfde duur slechts 6 euro.

-------

Heb je nog geen spaardouchekop? De investering meer dan waard! Je bespaart tot 40 procent op je waterverbruik.

-------

Bij het stadhuis kan je een energiemeter aanvragen. Daarmee kan je zelf testen hoeveel energie sommige toestellen, zoals een koelkast, verbruiken. Maak een afspraak via www.kortrijk.be/producten/energiemeter-lenen

-------

Heb je radiatoren tegen een buitenmuur? Dan kan je radiatorfolie aan de muur bevestigen. Die straalt de warmte terug je huis in.


SIEN

Na SIEN Online, de mini-SIEN SIEN helpt jou met een antwoord op al jouw vragen over inkomen, kinderen, wonen, werken, vrije tijd… Dit kon al online op sienonline.be, vanaf nu ook in folderformaat met zeven mini-SIEN’s. Alle informatie die je in SIEN vindt, kan je al een tijdje ook online raadplegen op sienonline.be. Het gaat over ruim 350 diensten en voordelen. Je kan zoeken per thema (zoals inkomen, wonen, kinderen, enz.) of je kan je eigen profiel invullen waardoor je alle diensten en voordelen te zien krijgt die passen bij jouw situatie. Je kan ook zoeken via de zoekbalk, net zoals je in google zou doen. Als je bijvoorbeeld gratis intikt, krijg je een overzicht van alle mogelijke gratis diensten in Kortrijk. Vanaf nu krijg je telkens er een SIEN magazine verschijnt, een mini-SIEN per thema bij. De thema’s komen overeen met de thema’s die je terugvindt op SIEN Online. De informatie wordt op dezelfde manier voorgesteld zoals je van SIEN gewoon bent: in vraag en antwoord. Het eerste thema dat aan bod komt in deze SIEN is ‘INKOMEN’. In de volgende editie komt een nieuw thema aan bod. Je kan de mini-SIEN er op een handige manier uitnemen en bijhouden, zodat je na een tijdje alle thema’s in handen hebt. Later vind je alle mini-SIEN’s ook terug op de gekende SIEN-verdeelpunten. De thema’s zijn: Inkomen – Kinderen – Wonen Werken – Leren – Gezondheid en voeding Vrije tijd, sport en cultuur.

N E I S LINE ON

er et Mind ensen m M r o o Meer v

19


ZES WEETJES VOOR JE BELASTINGAANGIFTE

Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel Het is een jaarlijks klusje waar niemand naar uitkijkt: het invullen van de belastingbrief. SIEN liet zich inspireren door de slogan van de Nederlandse belastingdienst “Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel”, en verzamelde zes weetjes.

20

DIEN JE AANGIFTE

OP PAPIER OF

OP TIJD IN

VIA INTERNET?

Of je de belastingbrief nu digitaal of op papier indient, de belangrijkste regel is dat je dat op tijd doet. Want een boete voor een late aangifte kan al snel oplopen tot 1.250 euro, en dan betaal je soms meer boete dan belasting. “Vroeger werden de aangiftes door mensen behandeld, en die zagen soms nog eens iets door de vingers, die begrepen dat er geen kwaad opzet in het spel was. Maar nu is dat systeem overgenomen door computers. Die kennen alleen zwart of wit: ingediend of niet. Geen discussie mogelijk”, vertelt onze belastingman Patrick. Bovendien: als je je aangifte op tijd indient en er is iets fout, dan is het aan de belastingdienst om te bewijzen dat je iets fout hebt gedaan. Als je niets hebt ingediend, dan moet jij het bewijzen. Toch wel een groot verschil.

Er zijn twee mogelijkheden om je belastingaangifte in te vullen en in te dienen. De eerste is de papieren versie die je per post krijgt toegestuurd. Die vul je zelf in en stuur je tegen 29 juni 2019 terug naar de belastingdienst. De tweede optie is tax-on-web, het digitale platform van de belastingdienst. Surf hiervoor naar www. MyMinFin.be. Om toegang te krijgen heb je je elektronische identiteitskaart (eID) nodig en de pincode van vier cijfers die


PAS OP BIJ KINDEROPVANG EN KINDEREN TEN LASTE De kosten die je maakt voor kinderopvang kan je inbrengen. Je vindt dit onder de code 1384 op de aangifte. Let wel, het bedrag dat je kan inbrengen is beperkt tot 11,20 euro per dag per kind. Bij mensen die gescheiden zijn of feitelijk samenwonen, en dus elk een aparte belastingaangifte moeten indienen, is het belangrijk om af te spreken wie de kinderen ten laste neemt. Een kind ten laste kan slechts voorkomen op één belastingaangifte. erbij hoort. Voor de digitale aangifte heb je tijd tot 15 juli 2019. Pincode vergeten? Vraag nieuwe codes aan op het stadhuis. Wil je volgend jaar toch graag weer een papieren versie, dan vink je daarvoor simpelweg het betreffende vakje aan.

VOORSTEL VAN VEREENVOUDIGDE AANGIFTE Bijna 4 op 10 Belgen ontvangt een zogeheten voorstel van vereenvoudigde aangifte. Dat voorstel is vooraf ingevuld door de belastingdienst. Handig horen wij jou denken, dat wil ik ook! Maar je kunt het voorstel helaas niet zelf aanvragen. Je krijgt het automatisch als je fiscale situatie stabiel is. Krijg je dus zo’n voorstel, dan controleer je het via de website van tax-on-web of op de papieren versie die je toegestuurd kreeg. Als het voorstel in orde is, dan hoef je verder niets meer te doen. Wil je wel nog iets aanpassen, dan dien je die aanpassingen in via tax-on-web of je verstuurt de verbeterde versie op papier terug.

HOU ALLE BEWIJSSTUKKEN BIJ Het is belangrijk om alle bonnetjes, afrekeningen, facturen en ander papierwerk dat je nodig hebt voor het invullen van de belastingbrief, goed bij te houden. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een grote map of envelop. Alle bewijsstukken kunnen namelijk opgevraagd worden door de administratie om je aangifte te controleren.

VRAAG HULP BIJ MOEILIJKHEDEN Heb je twijfels, maak dan op tijd een afspraak bij het belastingkantoor of bij Patrick, de vrijwilliger van het OCMW die de kneepjes van het vak kent. Zij zullen je helpen met de aangifte en uitleg geven over wat wel kan worden ingebracht en wat niet. Dien je je aangifte in via tax-onweb? Een handige tip: bij iedere post staat een klein cijfertje. Als je daar je cursor plaatst maar niet klikt, dan krijg je in een venstertje extra uitleg over de betreffende post. • De Federale Overheidsdienst Financiën hield vroeger een zitdag in het Sociaal Huis. Die is helaas afgeschaft. Wel kan je nog steeds terecht op het regionale kantoor in de Hoveniersstraat. Financiën organiseert in de maanden mei en juni invulsessies waarvoor geen voorafgaande afspraak nodig is. In mei kan je elke werkdag terecht van 8.30 tot 12 uur, in juni van 8.30 tot 15 uur.

dienst, maar hij kan wel helpen met het invullen van je aangifte. Hij adviseert om dit te doen via tax-on-web, het digitale systeem van de belastingen. “Als iets niet of niet correct is ingevuld, dan krijg je een waarschuwing van het systeem, dus je bent wel zeker dat je aangifte correct is ingevuld als je ze doorstuurt. Bovendien worden de aangiftes die via tax-on-web binnenkomen als eerste behandeld.”

Afspraak met Patrick? Mail naar vrijwilliger. belastingen@kortrijk.be of bel naar 056 24 46 65.

• Patrick is de taksman van het OCMW, een specialist die tot zijn pensioen bij de belastingen op het kantoor in Kortrijk werkte. Sinds een jaar is hij vrijwilliger bij OCMW en Stad Kortrijk. Iedere dinsdagnamiddag van 14 tot 16 uur kan je met hem een afspraak maken als je vragen hebt over belastingen of financiën. “Belastingen kunnen ingewikkeld zijn, dus ik begrijp dat mensen een beetje hulp kunnen gebruiken”, vertelt Patrick. “Bij zitdagen bij de belastingen zelf staan de mensen soms tot buiten aan te schuiven, wat bewijst dat er veel vraag is.” Patrick heeft geen toegang meer tot de dossiers op de belasting-

21


Sociaal Huis, voor al je vragen over welzijn In het Sociaal Huis kan je terecht met al je vragen over welzijn. Het team van vaste medewerkers wordt wekelijks of maandelijks versterkt door specialisten van externe diensten. We geven een overzicht.

22


SIEN Financiële problemen, huisvesting, kinderopvang, info over diensten zoals de zorgkas, mutualiteit, vakbond... De medewerkers van het Sociaal Huis maken je wegwijs in het aanbod van diensten die beschikbaar zijn voor de inwoners van Kortrijk. Ze zoeken samen met jou waar je het best terecht kan. En dat is vanaf nu vaak binnenshuis, want tien externe partners hebben wekelijks of maandelijks een vaste zitdag in het Sociaal Huis. >>

www.sociaalhuiskortrijk.be

1. De vzw Huurdersbond West-Vlaanderen ondersteunt mensen met huurproblemen. De medewerkers helpen bij het opstellen van brieven en contact opnemen met de juiste diensten bij onder andere juridische procedures. >> Elke dinsdag en vrijdag van 9 uur tot 12 uur >> info@huurdersbondwestvlaanderen.be of 050 33 77 15

2. Patrick Sintobin werkte lang bij de belastingdienst in Kortrijk. Sinds zijn pensioen zet hij zich in als vrijwilliger. Hij helpt je bij het invullen van jouw belastingaangifte of met andere vragen over de personenbelasting. (zie ook pagina 20-21) >> Elke dinsdag van 14 tot 16 uur (enkel op afspraak via 056 24 46 65) >> vrijwilliger.belastingen@kortrijk.be

3. Voor alle informatie over de regeling van een arbeidsongeval of beroepsziekte kan je terecht bij Fedris arbeidsongevallen en beroepsziekten. Kan je je moeilijk verplaatsen? Bel dan op de zitdag om een huisbezoek te regelen. >> Elke woensdag van 13.30 tot 16 uur >> anne-marie.dereu@fedris.be of 02 272 28 23 (enkel op donderdag)

4. Konekti Jeugdhulp is een samenwerkingsverband tussen verschillende sectoren dat kinderen, jongeren en gezinnen wil ondersteunen. Konekti bestaat uit een mobiel verbindingsteam en een ambulante eerstelijnspsychologische functie. >> Elke maandag, woensdag en donderdag van 13 tot 16 uur >> www.konektizwvl.be of 056 24 16 26

5. De Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid – Directie-generaal Personen met een Handicap helpt bij de toekenning van tegemoetkomingen aan volwassenen met een beperking. De DG reikt onder andere parkeerkaarten en medische attesten voor fiscale voordelen af. >> Elke 3e maandag van de maand van 9.30 tot 11.30 uur >> Leen.Vandenheede@minsoc.fed.be of 02 509 81 78

6. De vzw Dienst Ondersteuningsplan West-Vlaanderen helpt mensen met een beperking in de zoektocht naar de gewenste ondersteuning om een kwaliteitsvol leven te kunnen leiden. >> Elke 3e maandag van de maand van 13.30 tot 16 uur >> info@dop-wvl.be of 0490 44 34 04

7. Het Sport- en vrijetijdsloket is er voor al wie meer wil weten over sporten voor weinig geld, betaalbare vakanties en hobby’s, goedkope filmtickets... >> Elke 1e woensdag van de maand van 13 tot 16 uur >> leslie.ramboer@kortrijk.be of 0491 86 66 12

8. Het Vrijwilligersloket wijst mensen de weg die zich als vrijwilliger willen inzetten. Ook met andere vragen over vrijwilligerswerk kan je hier terecht. >> Elke 1e donderdag van de maand van 13 tot 16 uur >> joke.coulembier@kortrijk.be of 056 24 46 65

9. Fons is de Vlaamse overheidsdienst die de nieuwe Vlaamse kinderbijslag, het groeipakket, uitbetaalt. >> Elke 3e donderdag van de maand van 9 tot 12 uur >> welkom@fons.be of 078 79 00 07

10. Dyzo staat voor dynamiseren van zelfstandige ondernemers. Dyzo begeleidt zelfstandige ondernemers in moeilijkheden en geeft hen een stem in de maatschappij en het beleid. >> Elke 1e dinsdag van de maand van 13 tot 16 uur (enkel op afspraak via 0800 11 106) >> 0800 11 106

SOCIAAL HUIS IS VERHUISD! Sinds eind vorig jaar vind je het Sociaal Huis en de sociale dienst van het OCMW op een nieuwe locatie. De nieuwe publieksingang bevindt zich in de Budastraat 35 en zijn bereikbaar via de poort van het klooster aan de Budastraat 37. Volg de witte stippellijn op het voetpad. Wil je een brief sturen? Het postadres blijft Budastraat 27.

PARKEREN?

Gebruik de auto- en fietsparking Budabrug op het kruispunt Budastraat

met de Ijzerkaai/Dam. Het eerste uur parkeer je gratis. De parking voor mindervaliden bevindt zich langs Reepkaai, ter hoogte van de ingang van AZ Groeninge

OPENINGSUREN:

Ma-Do: 9-12u en 13-16u Vr: 9-12u

CONTACT:

056 24 42 22 sociaalhuis@kortrijk.be

23


SIEN

24


Kippenkroket

met salade & mosterd DOOR MARTIJN DEFAUW (REBELLE)

De kroket kan gemaakt worden met restjes kip, als je bijvoorbeeld een hele kip in de oven geroosterd hebt. Of je kan ook afgekookte kippenbillen gebruiken. INGREDIËNTEN VOOR DE KROKET (VOOR VIER PERSONEN): 125 g boter 185 g bloem 200 g room 700 ml kippenbouillon 450 g gegaard kippenvlees 12 g gelatine 100 g champignons (fijngesneden en gestoofd) 5 g zout 3 g cayennepeper ANDERE BENODIGDHEDEN: Eiwit en broodkruim Salade, zure uitjes, rauwe champignons, mosterd BEREIDING Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de bloem toe, maak hiervan een roux en droog goed op het vuur. Voeg de room, cayennepeper, zout en beetje per beetje de bouillon toe en laat alles al roerend 5 minuten doorkoken tot je een dikke saus bekomt. Neem van het vuur en voeg er de geweekte gelatine aan toe en los op. Voeg hieraan het gekookte kippenvlees en de gestoofde champignons toe. Stort alles uit in een ingevette schotel en laat opstijven in de koelkast. Eens opgesteven, portioneer het deeg, haal door eiwit en paneer met broodkruim. Frituur 5 min op 180°C, ontvet op keukenpapier en serveer met een frisse salade met zure uitjes, rauwe champignons en mosterd. Kook je maar voor één of twee personen? Je kan de rest van de kroketten makkelijk invriezen voor een volgende keer. 25


SIEN

Goedkoop zwemmen in het nieuwe zwembad Ook in het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide kan je met de UiTPAS met kansentarief terecht. Het was flink schrikken voor alle Kortrijkzanen, toen enkele dagen voor de opening begin maart een brand de glijbanen van het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide vernielde. Daardoor moest de opening worden uitgesteld. Er zijn nieuwe glijbanen besteld, maar het duurt nog even voor die in gebruik kunnen worden genomen. Het schitterend sportbad met vijftigmeterbanen is intussen wel al geopend. Sportieve zwemmers kunnen er hun dagelijkse baantjes trekken. Tijdens familiemomenten wordt het sportbad recreatief aangekleed met interactieve speelelementen, hindernissenparcours, boo tjes,… Ook het recreatief bad met onder andere een golfslagbad, een wildwaterbaan en wellnesszone, is sinds 6 april open voor het publiek. Sommige zwemmers reageerden een beetje bezorgd over de prijzen van het nieuwe zwembad. Dankzij de UiTPAS met kansentarief kan je aan goedkopere tarieven gaan zwemmen. De prijzen voor inwoners van Kortrijk en Zwevegem zijn nog iets goedkoper. Dat komt omdat de gemeentebesturen van Kortrijk en Zwevegem mee hebben betaald aan de bouw van het zwembad. >>

Meer info: www.lago.be/kortrijk

26

DIT ZIJN DE TARIEVEN VOOR DE UITPAS MET KANSENTARIEF: Inwoners Kortrijk-Zwevegem - Tarieven enkel geldig op vertoon identiteitskaart en geldige UiTPAS met kansentarief. 1 beurt (€)

10 beurten (€)

Sportbad

€ 0,68

€ 5,80

Recrea en sportbad

€ 1,98

-

Niet-inwoners Kortrijk-Zwevegem - Tarieven enkel geldig op vertoon geldige UiTPAS met kansentarief. 1 beurt (€)

10 beurten (€)

Sportbad

€ 0,84

€ 7,20

Recrea en sportbad

€ 2,18

-


11.227 mensen in Kortrijk leven in armoede en daar willen we iets aan doen.

Profile for stad Kortrijk

Sien - Meer voor Mensen met Minder - Lente 2019  

‘Sien – Meer voor Mensen met Minder’ is een uitgave van het OCMW Kortrijk. Het is een glossy belevingsmagazine, met verhalen van mensen die...

Sien - Meer voor Mensen met Minder - Lente 2019  

‘Sien – Meer voor Mensen met Minder’ is een uitgave van het OCMW Kortrijk. Het is een glossy belevingsmagazine, met verhalen van mensen die...

Advertisement