Page 1

Jaargang 10

nummer 19

SamSonITe Brussel unITeD nuDe flagship stores VIc maTIĂŠ Milaan parijs

WorLD of TuI Berlijn

orreforS By Karl lagerfelD

euroSHoP 2011 nieuws

Zomer 2011

PrInceSSe Tam Tam

aLekSanDra gaca textile Design

VILTPLanTen van wanDschappen


www.mannequinsandmore.nl


o v e r b i j z o n d e r e w i n k e l s , i n t e r i e u r, d e s i g n , t r e n d s

Redactioneel

Shops Limited

Ondanks de recessie werden we de afgelopen tijd overstelpt met berichten over nieuwe winkels. In deze uitgave dus weer een brok aan informatie en inspiratie, want de Euroshop 2011 heeft aangetoond dat de retail weer wil investeren. Ook in winkelinrichting. Samsonite bijvoorbeeld heeft een nieuw shopconcept ontwikkeld dat in geheel Europa, ook als shop-in-shop formule zal worden doorgevoerd. Home lifestyle winkels doen het goed. In dit nummer de eerste Aura shop in Saoedi Arabië en de grootste vestiging van Rivièra Maison in Den Haag. In Amsterdam is kinderboekwinkel Casperle geopend. Aandacht voor de originele inrichting. Schoenen zijn heel inspirerend voor interieurarchitecten, zo blijkt uit de United Nude winkels met het ‘dark-store’ concept, de nieuwe Van Lier store in Arnhem, de zeer originele Vic Matié store in Parijs en het Italiaanse merk Santoni, dat zich vestigde in China. De populaire Nederlandse tassenontwerper Omar Munie heeft een eigen winkel in Rotterdam. De moeite van het bekijken waard.

jaargang 10, nummer 19 zomer 2011 Uitgave Comma Publishing Hoofdredactie Marianne Niederer Aan dit nummer werkten mee Sabine Niederer Chris Rehorst Redactie-adres Regentesselaan 10 2562 CS Den Haag T +31 (0)70 360 34 61 E marianne@commapublishing.com Shops Limited Vormgeving John Dupuis, SD Communicatie Druk Koninklijke De Swart Abonnement d 15 (2 nrs) Studenten d 10 Buitenland ex porto

In vogelvlucht aandacht voor de EuroShop 2011, waarbij de nadruk ligt op standbouw en mannequins. De beelden getuigen van hoogwaardige ontwerpen en materialen. De technische ontwikkelingen zijn niet te stuiten. Ook niet in de verlichting waarop we op onze website uitgebreid terugkomen.

Losse nummers d 7,50 ex porto E-book versie d 3,75 per uitgave ISSN 1571-4411 Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is de gehele of gedeeltelijke overname van artikelen, foto’s en tekeningen verboden.

Veel leesplezier, Marianne Niederer

3 SHOPS LIMITED

W www.shopslimited.com

Verder aandacht voor het brillenmerk Kirk Originals dat een spectaculaire optiekzaak in Londen geopend heeft. Naast zijn designs van brillen, parfum, horloges en schoenen is de Nederlandse ontwerper Jos Baijens gespecialiseerd in interieurdesign van optiekzaken. Een beeld van Optiek Hillenaar in Doesburg. Het brillenmerk Ørgreen heeft nauwe contacten met Fritz Hansen, waaruit zeer fraaie Swan stoelen zijn ontstaan. Over design gesproken. Stoffenontwerpster Aleksandra Gaca heeft materialen geleverd voor de Hermès stores in Azië. Bulgari heeft zijn eerste winkel in Nederland gerealiseerd, Fred Perry opende een zaak in Antwerpen en O’Neill in Hasselt. Uxus heeft in nauwe samenwerking met Vizona de lingeriezaak Princesse Tam Tam ontworpen en gerealiseerd. En last but not least aandacht voor het nieuwe TUI reisbureau in Berlijn, waarbij de moderne online mogelijkheden geheel geïntegreerd zijn in de klassieke reisbureauformule.

ZOMER 2011

Colofon


www.liganova.com


ZOMER 2011

5

Foto omslag:

6 8 10

EYECATHERS Design Wandschappen Orrefors by Lagerfeld Design banken en stoelen

12 16 18 22

BIJZONDERE ZAKEN Samsonite, Brussel Bulgari, Amsterdam Aura, Saoedi Arabië Rivièra Maison, Den Haag

28 32 34 36

Omar Munie, Rotterdam Kirk Originals, Londen Optiek Hillenaar, Doesburg Casperle, Amsterdam

40 44 46 50

United Nude concept Van Lier, Arnhem Vic Matie, Milaan Santoni Shoes, China

56 60 62 64

Princesse TamTam, Parijs Fred Perry, Antwerpen O’Neill, Hasselt TUI, Berlijn

Samsonite Flagship Store, Brussel. www.samsonite.com Foto: Max Schulz

Euroshop 2011 38 Vizona 54 Visplay 66 Ansorg 68 Een collage 74 Nieuws van Visplay Design 35 Ørgreen en Arne Jacobsen 76 Aleksandra Gaca 78 Ahrend bureaubladen Info 80 Reis naar Vitra, Weil am Rhein 82 Shops Limited Website en facebook

SHOPS LIMITED

I nhoud


ZOMER 2011

6 SHOPS LIMITED

Wandschappen Als beeldend kunstenaars ontwikkelen Nicole Driessens en Ivo van den Baar met hun bedrijf Wandschappen een unieke synergie tussen autonome beeldende kunst en design. Zowel de kunst als het design vinden hun oorsprong in de relatie met de directe omgeving waarin Nicole Driessens en Ivo van den Baar wonen en werken; Rotterdam Charlois. Veel van hun werken doen een uitspraak over dit deel van de stad en worden uitgevoerd met collega kunstenaars en handwerkmensen uit deze regio.

Viltplanten Sanseveria, Hertshoorn, Alocasia, Amarillus, Boeket in vaas, Wandvaas met tak. Deze serie is ontstaan als installatie. Sindsdien is deze omgevormd tot produceerbare design items. In de vele na-oorlogse appartementen op Rotterdam Zuid worden de vensterbanken opgesierd door dit type kamerplanten. Vooral ‘s avonds zijn de silhouetten van de planten in de doorzonramen een markant beeld. Vanuit dat beeld zijn de planten als sulpturale silhouetten in zwart vilt uitgewerkt. Binnenkort wordt de serie uitgebreid. www.wandschappen.nl


ZOMER 2011

7

SHOPS LIMITED


ZOMER 2011

8 SHOPS LIMITED

te vergelijken is met de wereld van de haute couture ontwierp Lagerfeld een glascollectie in zijn eigen stijl: helder, subtiel en functioneel. Naast champagne flutes en coupes omvat deze wijn-, water- en liqueurglazen, zowel transparant, zwart als melkwit, soms gegraveerd met het KL monogram. De collectie bevat ook een grote schaal, een rechthoekige en een cilindrische vaas, gedragen door vier kristallen ballen. “Wat mij het meeste pleziert is iets te maken dat ik nog nooit gedaan heb”, aldus Karl Lagerfeld.

Ontwerper, fotograaf en schrijver Karl Lagerfeld houdt ervan om telkens weer zijn vormen van expressie uit te breiden. Met een ongekende nieuwsgierigheid is hij altijd op zoek naar nieuwe experimenten. Nu, na alle mode, parfums en accessoires, heeft hij zich voor het eerst verdiept in kristal. Orrefors is een Zweeds glasbedrijf van over de 100 jaar dat zich bezighoudt met handgeblazen glas, gecreëerd door meester kunstenaars. Het is een wereldwijd merk dat de meest verfijnde tafels siert zoals die van het Zweedse Koninklijk Huis. Overtuigd van de artistieke hoogwaardigheid van Orrefors die

www.orrefors.com www.karllagerfeld.com


ZOMER 2011

10

Happy Material Armchair by Pini Liebovich.

SHOPS LIMITED

Ahrend XXXX Sofa van Yuya Ushida. www.ahrend.com

Bamboo Bench by Gal Ben Arav.

Twee designs uit de reizende tentoonstelling Promise Design, een ballonnen stoel en een bamboe bank. Promise Design omvat 65 projecten van 50 designers uit IsraĂŤl. Na Milaan gaat Promise Design naar andere landen, waaronder Frankrijk.

Design van Daredutch, verkrijgbaar in een ongelimiteerd aantal kleuren en finishes. Prints en images zijn ook mogelijk. www.daredutch.com

Alfabet meubel van Life Space Journey. www.lifespacejourney.com


www.daredutch.com


ZOMER 2011

12 SHOPS LIMITED

Nieuw concept Samsonite Brussel


In het centrum van Brussel, in de Waterloolaan 9, is de nieuwe flagship store van Samsonite geopend. Deze winkel heeft een oppervlakte van 130 m2 en is ontworpen door Martine van der Wel en Marc Vermeulen van Kuóstudio.

13 SHOPS LIMITED

Marc Vermeulen:”We hebben geanalyseerd waar Samsonite voor staat en daar kernwoorden uit geformuleerd: onderscheidend, inspirerend, hoogwaardig en innoverend. Van daar uit hebben we een ontwerp gemaakt en de kernwaarden met het merk verweven. We hebben gekozen om het product in een kader te presenteren. Maar ook voor een sterke vormentaal. Het meubilair heeft brede randen om evenwicht te creëren ten opzichte van het product.

ZOMER 2011

Kuóstudio werd door Samsonite benaderd om mee te doen aan een pitch, tezamen met bureaus uit Engeland, Duitsland en Italië. Als gelukkige winnaar kreeg dit Nederlandse bedrijf de opdracht om een winkel te ontwerpen die bij Samsonite ‘Travel is Enjoyment’ zou passen. De winkel moest zich duidelijk onderscheiden, een jongere doelgroep aanspreken en de Samsonite kwaliteit uitstralen. Er was geen eisenpakket wat betreft de kleuren. Het ging vooral om de kwaliteit en duurzaamheid van de winkel, want een deel van de Samsonite collectie is fors, dus kan meubilair sneller beschadigen.


ZOMER 2011

14 SHOPS LIMITED

In de achterwanden van het bruine wandmeubilair hebben we een verlicht patroon toegepast. Dit patroon geeft je een gevoel van beweging van het reizen. Om de klanten te inspireren en te laten ontdekken hebben we reissymbolen voor de witte wanden ontwikkeld. Met de blokkenwand creëren we wederom kaders om de casual collectie op een juiste manier te presenteren.” Kleur Het Samsonite product heeft een uitgebreid kleurenpalet. Voor de ontwerpers stond voorop dat het product ‘de ster’ moest zijn in de winkel, vandaar dat gekozen is voor een kleurencombinatie die rust creëert en toch herkenbaar is. Een warme kleur bruin, wit en olijfhout voor het meubilair worden gecombineerd met een blauw grijze tint voor

wand en plafond. Voor de vloer is een prachtige tegel gekozen met een bijzonder patroon in blauwgrijs. Om de hoogwaardige uitstraling te bereiken zijn bovendien gekleurd glas, leder en olijfhout toegepast. Deze combinaties zorgen voor een uitstekende balans en creëren een gevoel van openheid en optimisme. Verlichting Om het Samsonite product er zoveel mogelijk uit te laten springen is de verlichting geïntegreerd in het meubilair. Elke plank is voorzien van licht en is verstelbaar. In het witte wandmeubilair zijn de randen opgelicht. Ook is gebruik gemaakt van een verlicht patroon in de achterwand. Dit patroon geeft je een gevoel van beweging van het reizen. De bestaande verlichting in het plafond is zoveel mogelijk gehandhaafd.


ZOMER 2011

15

Paul Robert - General Manager & Director Benelux - is erg positief over de nieuwe Samsonite formule. “De winkel heeft een zeer dynamische uitstraling door de unieke presentatie van de koffers en tassen en de indringende verlichting. Het winkelende publiek wordt daardoor als het ware naar binnen gezogen, wat ook blijkt uit de enorme omzetstijging. We kunnen zelfs spreken van een verdubbeling. De presentatie nodigt iedereen uit om de producten rustig te bekijken. Vanzelfsprekend

spelen we in op de nieuwe Cubelite collectie die tijdens de opening een dominante plaats innam in de etalage. Het nieuwe concept van Vizona maakt het mogelijk om meer producten te exposeren, waardoor de klant een goed beeld krijgt van de totale collectie. Kuóstudio en Vizona zijn er werkelijk in geslaagd om het dynamische imago van Samsonite geheel tot hun recht te laten komen. De verlichting speelt daarbij vanzelfsprekend ook een belangrijke rol.” Bovenstaand concept is ontworpen voor geheel Europa en wordt onder andere vertaald naar een shop-inshop concept.

www.samsonite.com www.kuostudio.nl www.vizona.com www.visplay.com

SHOPS LIMITED

Terwijl Kuóstudio het concept en de uitstraling ontwikkelde, was er een intensieve samenwerking met Vizona. Marc Vermeulen: “Ze zijn tot het uiterste gegaan om de hardware zo te ontwikkelen dat het ontwerp overeind bleef en het technisch klopt en wij zijn hier zeker in geslaagd en erg trots op het resultaat.”


ZOMER 2011

16 SHOPS LIMITED

Bulgari Voor de eerste keer in de historie van het merk heeft Bulgari een flagship store geopend in Nederland. Gevestigd in Amsterdam, in de prestigieuze PC Hooftstraat. Hoewel dit merk in het verleden al erg succesvol vertegenwoordigd was door een netwerk van geselecteerde winkels, stond een eigen winkel in Amsterdam zeer hoog op de wensenlijst. Het viel echter niet mee om de juiste locatie te vinden. Uiteindelijk vond men in hartje PC Hooftstraat een typisch Nederlands stadspand, waarin de Bulgari artikelen ongetwijfeld erg goed tot hun recht zouden komen. Het gehele gebouw is gerestaureerd door het

interieur design team met circa 130 vierkante meter verkoopruimte op de begane grond en kantoren op de andere twee etages. De gevel valt op door zijn eigentijdse en innovatieve design dat de sterke identiteit van dit Italiaanse luxemerk weerspiegelt. Het is geheel vervaardigd van glas om de mogelijkheid te bieden naar binnen te kijken en het natuurlijke licht naar binnen te laten schijnen. Verschillende tinten goud, versierd met decoratieve ontwerpelementen die het beroemde Bulgari Tondo motief weerspiegelen, wordt gebruikt in alle vensters op de bovenste ver-

diepingen, alsmede aan de achterzijde van de reusachtige vitrines aan beide kanten van de ingang. Binnen wordt de elegantie en luxe van de winkel duidelijk door het gebruik van prestigieuze materialen en een intrigerend spel van kleuren. De pareltint van de wandvitrines en de kostbare gouden delen van het plafond contrasteren met de sterke donkere kleuren van de vrijstaande meubels en creĂŤren een betoverende sfeer. Het eerste deel van de winkel wordt gekarakteriseerd door een dubbelhoog plafond, dat het transparante karakter van de winkel onderstreept.


ZOMER 2011

Hierin zijn de sieraden en horloges ondergebracht, verdeeld in een afdeling voor dames en heren en variërend van startprijzen tot unieke creaties van de High Jewellery Collection en meest fraaie horloges. In het tweede gedeelte van de winkel zijn de accessoires ondergebracht waardoor de bezoeker een indruk krijgt van de gehele Bulgari glamour en lifestyle wereld. Als een sculptuur in een mediterrane tuin leidt een unieke trap de weg naar de kantoren op de verdiepingen. Gemaakt van glas en goudmetaal valt deze bijzonder in het oog door de fraaie vorm en het eigen-

tijdse design, dat doet denken aan de beroemde Serpenti en Tubogas motieven. Een private afdeling voor verkoop in een rustige en discrete atmosfeer achter in de winkel valt op door het gebruik van hetzelfde metalen decor als de gevel. De ambience van de winkel nodigt bezoekers uit om een reis te maken door de wereld van Bulgari dat is, zoals Andy Warhol eens zei: “Like a visit to the best exhibition of contemporary art”. Bulgari is een van ‘s werelds spelers in de luxemarkt. In 2009 haalde de Group een omzet van 926,6 mil-

joen euro. Bulgari heeft een winkelnetwerk in de meest exclusieve winkelgebieden in de wereld en bij geselecteerde distributeurs. Sedert 30 september 2010 was het aantal Bulgari stores in de wereld 286 waarvan 171 in eigen bezit. Bulgari heeft een product portfolio van juwelen en horloges tot accessoires en parfums. De Group wordt gecontroleerd door de familie Bulgari, die aandeelhouder is van 51% van het kapitaal. De overige 49% staan op de beurs van Milaan.

www.bulgari.com

SHOPS LIMITED

Eerste winkel in Nederland

17


ZOMER 2011

Aura Home Store

18 SHOPS LIMITED

Aura is een nieuw Saoedi Arabisch home lifestyle merk. Het Engelse architectenbureau Dalziel & Pow kreeg de opdracht om de uitstraling en een storeconcept te ontwerpen en te ontwikkelen in een eigentijdse, jongere Saoedi stijl.


Saoedi Arabië

ZOMER 2011

19 SHOPS LIMITED


ZOMER 2011

20 SHOPS LIMITED

Begin april 2011 werd de eerste Aura Home Store geopend in Riyadh, Saoedi Arabië, Het resultaat is een winkel met meubels en home lifestyle artikelen in een Engelse stijl met een Arabische toon. Bij de productpresentatie is gekozen voor rustige materialen als glas en metaal waardoor de producten dui-

delijk in het oog vallen. Het gebruik van de kleuren magenta, cyaan en pruim associeert de moderne uitstraling van het merk. Highlight is de “Iconic” die zich in het hart van de winkel bevindt: een lichtgevend sculptuur van staal en helder wit glanzend glasstructuur, waarin gerestylede traditionele Midden Oosten producten worden gepresenteerd.

Voor de realisatie van dit concept werd Vizona gecontracteerd, die zich bezighield met projectmanagement prototyping en de ontwikkeling van technische concepten als productie en montage van deze eerste winkel in Riyadh. Met name de high-end serviesafdeling is een echte eyecatcher geworden met schuine profielen en translucente beglazing met geïntegreerde verlichting. Het gehele Aura concept is tot in de kleinste details doorgevoerd, wat we terugzien bij de ondoorzichtige tassen, de patronen op de verpakking en het cerise glas van de kassa’s. De sfeer van de winkel is donker en stemmig, met een sterke accentverlichting op de getoonde producten die zijn gegroepeerd in lifestyle sferen met zowel een moderne als een klassieke uitstraling. www.dalziel-pow.com www.vizona.com


ZOMER 2011

21 SHOPS LIMITED


grootste en meest complete Flagship store van Rivièra Maison in Nederland geopend. Deze biedt alle ruimte voor een uitgebreide presentatie van het Rivièra Maison concept. Het pand heeft een oppervlakte van meer dan 800 m2, verdeeld over 3 etages.

ZOMER 2011

Rivièra Maison 22 SHOPS LIMITED

In een statig pand aan de Hoogstraat in Den Haag is eind maart de


Nieuw in dit concept is het East Coast Café Food & Drinks op de eerste etage. De inrichting van het lunchcafé is geïnspireerd door de maritieme East Coast sfeer van de VS: witte shutters voor de ramen en chic gecapitonneerde wanden. Bij lekker weer is het ook mogelijk om buiten op het terras aan de zijde van het Buitenhof te lunchen. Speciaal voor dit filiaal zijn, naar wij vernamen, de beste olijfoliën uit Frankrijk, suikerklontjes met een twist en een nieuw uitgebrachte RM chocoladereep ingekocht.

Beleving Eigenaar Henk Teunissen van Rivièra Maison ziet dit pand als de meest ideale plek voor zijn winkel. “De enorme ruimte op deze fantastische locatie biedt de mogelijkheid om er de meest complete winkel van te maken. Bij Rivièra Maison draait het namelijk om de beleving. Riviera Maison vertegenwoordigt een way of life, een gevoel. Wij verkopen geen tafel, maar een diner met vrienden. De grote en bijzonder fraaie ruimte van dit statige Haagse pand en een exclusief lunchcafé zorgen ervoor dat het concept ten

volle volgens dit motto wordt neergezet. Met een collectie die warmte uitstraalt en inspiratievol is, beleeft de klant het Rivièra Maison gevoel. Dit kun je alleen bereiken door het live shoppen in een ‘feel good’ sfeer met optimale service en vriendelijke gastvrijheid.” Inrichting Nico Tijsen, Creative Director van Rivièra Maison over deze vestiging: “Een mini ‘department store’ is de eerste gedachte die bij mij opkomt bij deze Flagship store. Het doet een beetje denken aan de bekende New

Flagship Store in Den Haag ZOMER 2011

23 SHOPS LIMITED


ZOMER 2011

24 SHOPS LIMITED

Yorkse warenhuizen maar dan in het klein, met onder andere een eigen silk flower shop, perfume corner, design studio en een lunchcafé: drie etages inspiratie. Begane grond Achterin de winkel (aan de zijde van het Buitenhof) bevindt zich de thema store. Elke drie maanden komt er een andere ‘shop-in-shop’ . Denk aan een Summer store en straks een Christmas store. Verder bevindt zich op de begane grond een tafel met fraaie koffietafelboeken, een corner met heerlijke parfums van onder andere Ortigia en Campos de Ibiza. Daar tegenover is een silk flower shop ingericht met een oude witte tegelvloer, een plafond van oude golfplaten en grote potten met zijdebloemen die de ruimte vullen. Hier kan een boeket naar eigen smaak worden samengesteld. Voorin de winkel maakt een wand, bestaande

uit gestapelde antieke zwartgeschilderde kasten, een overweldigende indruk. Eerste etage Gehuld in witte tinten, maakt het lunchcafé een frisse, gezellige indruk. Op tien televisieschermen is de ultieme Long Island feel good movie ‘Somethings gotta give’ met Jack Nicholson & Diane Keaton te zien. Er is een open keuken, afgewerkt met witte metro wandtegeltjes en een witte hoogglans vloer. In het overige deel van de etage is de oude parketvloer volledig in ere hersteld en behandeld, zodat nu een zilvergrijze patina finish is ontstaan. Naast het lunchcafé is de slaapcorner ingericht waar je alles wat maar met slapen te maken heeft kan vinden. Tweede etage De oude vloer op de tweede etage

geeft hier dat extra ongrijpbare ‘Je Ne Sais Quoi’ gevoel. Vanuit een wel zeer bijzondere raampartij heeft men uitzicht op de Hoogstraat. Derde etage Op de derde etage stroomt het daglicht je tegemoet in een loft-achtige atmosfeer met een keuken, slaapkamer en een grote living. Ook vind je hier de RM design studio voor Custom Made adviezen. Rivièra Maison is een puur Nederlands merk met 14 woonwinkels in eigen land. Per jaar brengt het merk niet alleen vier collecties uit, maar wekelijks is er aanvoer van nieuwe producten. Opvallend in deze winkel is de warme verlichting die zelfs op sombere, regenachtige dagen zorgt voor een zonnige, mediterrane atmosfeer. www.rivieramaison.nl


ZOMER 2011

25 SHOPS LIMITED


SCOTTY design in cooperation with CouvreurDevos.be

NIEUWE SHOWROOM BOUWERIJ 54 AMSTELVEEN

SCOTTYŠ . TECHNOLOGIE | ECOLOGIE | FLEXIBILITEIT | DESIGN Uitgerust met een revolutionaire platte LED-schijf, is de SCOTTY van Modular een van de eerste designarmaturen dat een waardig alternatief biedt voor de klassieke energie onvriendelijke halogeen. Maak kennis met Scotty, een blikvangend armatuur dat op verfijnde wijze samensmelt met de architectuur. modular lighting nederland bv | +31 (0)20 347 30 47 | info@modular.nl | www.modular.nl


SHOPS LIMITED

ZOMER 2011

Tassenontwerper

28


Omar Munie Flagship store in Rotterdam In een monumentaal pand aan de Coolsingel in Rotterdam is de Flagship Store van de Nederlandse tassenontwerper Omar Munie

oorspronkelijke façade behouden en is ingericht door interieurontwerper Gijsbert Spilt, de binnenhuisarchitect van sterren als David Beckham en Claudia Schiffer. Crème, bronstinten, robuust hout en goudtinten voeren de boventoon. Enerzijds wordt het ambachtelijke benadrukt door

29 SHOPS LIMITED

De winkel is de ultieme uitstraling van de karakteristieke Omar Munie lifestyle: authentiek en persoonlijk, maar ook glamour en met veel aandacht voor het ambacht. Het gebouw, met een ruime oppervlakte van 200 vierkante meter bestaat uit drie verdiepingen met elk een eigen concept en stijl. De store heeft de

Op de begane grond worden de ontwerpen van Omar Munie verkocht: met de hand gemaakte reistassen, handtassen, laptoptassen en portemonnees. Het souterrain biedt ruimte aan de Omar Munie Experience. Een plek waar men het carrièrepad van Omar Munie kan volgen: van Somalische vluchteling tot succesvolle ontwerper. Ook zijn er films over het ontwerpen van de tassen in het Haagse atelier. Daarnaast aandacht voor de activi-

ZOMER 2011

gevestigd.

oude naaimachines en sepia foto’s, anderzijds zorgen de kroonluchters, diamanten en parels voor de glamour uitstraling.


ZOMER 2011

30 SHOPS LIMITED

teiten van Omar Munie als officiële ambassadeur van het MBO. Ook wordt de allereerste tas getoond van Omar als student. Op de derde verdieping is de ruimte ingericht voor high teas onder de noemer Bag & Tea. “De winkel is een gezonde mix van glamour en een warm bad gevoel. Wij vinden het gezellig als bezoekers bij ons een kopje thee komen drinken. Op de eerste verdieping hebben wij daar een speciale ruimte voor ingericht, onder de noemer Bag & Tea”, aldus Omar Munie. Omar Munie is als 9-jarig kind gevlucht uit Somalië. Inmiddels is Omar een succesvol tassenontwerper. Deze Haagse designer ontwerpt weekendtassen, handtassen, laptoptassen en portemonnees, vaak in een uitbundige mix van leer met exotische en bloemige Franse stoffen. De kleurige ontwerpen van Omar Munie zijn bovendien zeer exclusief: Van elk exemplaar worden slechts 25 stuks gemaakt. Zijn tassen zijn, naast boetieks in grote steden, ook te koop bij de Omar

Munie flagship store aan de Coolsingel Ook in het buitenland rukt de 24-jarige ontwerper op. Een originele Omar Munie is tegenwoordig verkrijgbaar in Dubai, Lech, Madrid en New York. Hillary Clinton en Yfke Sturm lopen met een echte Munie tas aan de arm.

De Envie Bag is een mooi compact glamourtasje en is ter gelegenheid van de opening van Omar’s flagship store in Rotterdam op de markt gebracht. Een handgemaakte leren avondtas van zwart slangenprint met een gouden bies en satijnen voering. www.omarmunie.com


ZOMER 2011

31 SHOPS LIMITED


ZOMER 2011

32 SHOPS LIMITED

Kirk Originals Flagship store in Londen Het Deense optiekmerk Kirk Originals heeft op 27 januari 2011 een flagship store in Londen geopend. Deze is gevestigd in de Conduit Street nr 6 in een zeer populaire winkelwijk. Het interieur van deze winkel is erg origineel. De sfeer is geïnspireerd door de laatste Kinetic collecties met enorme instore projecties en een spectaculaire etalage met knipperende ogen die veranderen als het winkelend publiek zich beweegt. Elke bril wordt getoond als een kunstwerk, waardoor de bezoekers

extra gestimuleerd worden om deze op hun gemak te passen. Eigenaar Jason Kirk: ”Wij wilden een modewinkel creëren waar de klant opgewonden van raakt door de unieke ervaring van het interieur en het aanbod, waardoor hij of zij helemaal tevreden met een Kirk Originals bril de winkel verlaat. En dat geldt natuurlijk ook voor onze beroemde fans als Elton John, Oasis, U2, Samuel L. Jackson, Julia Roberts en Vic Reeves.”

www.kirkoriginals.com


ZOMER 2011

33 SHOPS LIMITED


ZOMER 2011

34 SHOPS LIMITED

Hillenaar Optiek Doesburg

Ontwerp/vormgeving: Baijens architektonische vormgeving ‘s-Hertogenbosch www.baijens.nl Bouwprojectleiding: Dekoray interieurs www.dekoray.nl Fotografie: ZenzY photography


Ørgreen en Arne Jacobsen

Het Deense brillenmerk Ørgreen heeft een limited edition zonnebrillen uitgebracht, geïnspireerd op de prachtige skyline van Kopenhagen. Dit in laser uitgebracht detail is zeer subtiel verwerkt in de veren. Maar daar bleef het niet bij. Ørgreen heeft zich altijd al laten leiden door architectuur, kunst en klassieke Amerikaanse auto’s. Niet verwonderlijk dat er een belangrijke samenwerking ontstond tussen Ørgreen en Fritz Hansen. De keuze viel op de Swan Chair die Arne Jacobsen in 1958 ontwierp en nog steeds erg populair is. En zo werd op de wollen voorzijde van deze beroemde stoel de Ørgreen skyline tekening geborduurd. De zonnebril omvat 5 duo-tone varianten. De Swan chair is verkrijgbaar in dezelfde vijf kleuren met wol op de voorzijde en zwart leer op de rug.

Ørgreen heeft kortgeleden een winkel geopend in Kopenhagen waar vanzelfsprekend ook de Swan stoelen te vinden zijn. www.orgreen.dk www.arne-jacobsen.com www.fritzhansen.com

35 SHOPS LIMITED

Op deze pagina aandacht voor een wel heel bijzondere samenwerking tussen optiek en design.

ZOMER 2011

‘Swan zonnebrillen en stoelen’


ZOMER 2011

36 SHOPS LIMITED

Kinderboekwinkel

In het Sarphatipark 99 te Amsterdam is sinds kort kinderboekwinkel Casperle gevestigd, die opvalt door een heel intieme, vrolijke inrichting. Eigenaren zijn Oliver Schmidt-Reps en Sjoukje Alta, een echtpaar met zelf kinderen van 2 en 4 jaar. De oppervlakte van de gehele winkel bedraagt ongeveer 120 m2 en er is genoeg plankruimte voor meer dan 2000 boeken. Ontwerp en bouwbegeleiding werd verzorgd door buro Robbert de Goede. “Uitgangspunt was de beleving van een kind. Er moest wat te ontdekken zijn in de winkel. Er is daarom een zo veilig mogelijke omgeving gecreëerd. Daar bedoel

ik het gevoel van veiligheid mee. De negatieve vorm die de boekenkast creëert levert een soort cocon op waarin het allemaal gebeurt. Het kleurgebruik geeft ook nog eens een mooie dieptewerking in de winkel. Daarnaast was het een doel om een mooie winkel te maken waar ook de ouders zich in thuisvoelen en zich konden laten verrassen.”

www.casperle.nl www.robbertdegoede.nl


Amsterdam

Casperle

ZOMER 2011

37 SHOPS LIMITED


Engineering and implementing retail concepts

Euroshop 2011 www.vizona.com +31(0)205693850


ZOMER 2011

Dark-Store concept voor architectonisch schoenenmerk

40 SHOPS LIMITED

United Nude


United Nude, opgericht door de Nederlandse architect Rem D. Koolhaas en de Britse schoenendesigner Galahad J.D. Clark, heeft de laatste jaren over de gehele wereld flagshipstores geopend.

ZOMER 2011

41 SHOPS LIMITED


ZOMER 2011

42 SHOPS LIMITED

Bij United Nude draait het om sterke concepten, elegantie en innovatie: van injection moulded Mono-schoenen tot high-end carbon fibre hakken. Vanzelfsprekend is dit karakter ook in het winkelinterieur van de stores doorgevoerd, ontworpen door creative director en architect Rem Koolhaas. Eind oktober 2009 werd de store in de Spuistraat 125A in Amsterdam geopend. De winkel is een ‘darkstore’, een donkere winkel met uitsluitend licht waar nodig. Het opvallendste en meest belangrijke element is de Wall of Light, een abstracte computergestuurde LED

wand die de United Nude producten als een kunstwerk exposeert, ingekapseld in geometrische vormen. Bij de opening in zijn woonplaats Amsterdam verklaarde Rem Koolhaas: ”Deze opening is een van de meest trotse momenten van United Nude tot nu toe. Het maakt de representatie van het merk compleet.” New York en Shanghai Ook in New York en Shanghai is het ‘Dark-shop” concept toegepast. Ook deze winkels zijn geheel donker, behalve op de plekken waar de schoenen getoond worden. Naast de Wall of Light is er in New

York als blikvanger de ‘Lo Res Lamborghini Countach’. In Shanghai worden de bezoekers verrast door zich mechanisch voortbewegende schoenen. Rem Koolhaas: ”De reden achter het openen van theatrale winkels is om mensen via een bepaalde atmosfeer duidelijk te maken wat voor merk United Nude is. Daarbij komt dat elke winkelruimte zijn eigen uitstraling dicteert.” Inmiddels zijn er flagship stores met dezelfde formule in Cyprus, Guangzhou, Tianjin City, Zagreb en Wenen. www.unitednude.com


ZOMER 2011

43 SHOPS LIMITED


ZOMER 2011

Concept Store, Arnhem

44 SHOPS LIMITED

Van Lier Van Lier heeft een nieuwe Concept Store aan een bekende “Monopolystraat”: Ketelstraat 32 in Arnhem geopend. De winkel is tot stand gekomen in samenwerking met Natalie Jagtenborg, die samen met haar vader meerdere schoenenzaken in de regio bedrijft. Van Lier en de familie Jagtenborg zijn al decennia lang partners in zaken.

“Wij hebben het pand van binnen én buiten gerenoveerd. Het is een diepe winkel, die bij mij meteen een galeriegevoel heeft opgeroepen.” Van Lier heeft een mooie kunstcollectie van voornamelijk moderne kunst. In de Concept Store hangt een schilderij (2x2m) van de Koreaanse schilder Kim en Joong, die in Parijs woont en werkt. “

In samenwerking met de ‘huisinterieurbouwer’ Gielissen is het pand grondig aangepakt. Geert van Spaendonck, eigenaar van Van Lier:

De zilverkleurige lederen pasbanken wekken ook het galerie gevoel op. Van Spaendonck: “In deze ruime winkel ga je vanzelf rustig

rondkijken. Natuurlijk is de gehele collectie gepresenteerd, dus er is ook veel te zien.” Natalie Jagtenborg: “Wij zijn erg enthousiast over de samenwerking. Het Van Lier merk is met heel veel belangstelling in Arnhem ontvangen. De nieuwe Van Lier store is beslist een aanwinst voor het winkelaanbod in deze modieuze stad”.

www.vanlier.nl


ZOMER 2011

45 SHOPS LIMITED


ZOMER 2011

schoenen Eerste boetiek in Milaan

46 SHOPS LIMITED

Vic Matié Schoenenmerk Vic Matié heeft een eigen boutique geopend. Deze is gevestigd in het hart van het modedistrict in Milaan, aan de Via San Pietro all’Orto nr. 17. Het interieur is zeer origineel. Centraal in het winkelontwerp staat de vierkant: stabiel maar niet statisch, met de kracht van een rechte hoek. De winkel breekt op verrassende wijze met retailclichés; er zijn geen etalages, geen schappen, en geen nissen. De scheiding tussen winkelpand en straat is visueel opgeheven door een glazen wand die de volle breedte van de gevel beslaat, als een ondoordringbaar membraan dat de winkel van de buitenwereld afschermt. Wie naar binnenkijkt ziet een lege vier meter hoge kubus met pulserende wanden van minimodules. Deze modules zijn kleine kubussen van 50x50cm in verschillende kleuren en materialen uitgevoerd, van zwart leer tot rookglas en koper. Door inspringing ontstaat een veranderlijk driedimensionaal mozaïek. De poefs zijn gemaakt van dezelfde modules, in zwart leer met koperen frame. Een grote koperen spiegel leidt de blik naar de kassa’s op een balie van rookglas. Een trap leidt naar de vide met zachtverlichte lounge voor de veeleisende klanten. De contrasterende materialen en het stedelijke palet (grijstinten, zwart, metallig accenten) geven het interieur een geraffineerde en stijlvolle look. Project en realisatie door Parisotto en Formenton studio, in samenwerking met Mirko Rizzi. www.vicmatie.it


ZOMER 2011

47 SHOPS LIMITED


SHOPS LIMITED

48

www.vicmatie.it

ZOMER 2011


ZOMER 2011

49 SHOPS LIMITED


naar China

Santoni, het luxe Italiaanse schoenenmerk, heeft op 11 mei 2011 zijn eerste flagship store in de Chinese hoofdstad Peking geopend. De winkel is gevestigd in de

ZOMER 2011

exclusieve shopping mall ‘The Legend’.

50

De inrichting is zeer smaakvol door de prachtige houten vloeren en tafels, de schoenenpresentatie en de warme kleurstellingen.

SHOPS LIMITED

Santoni

Santoni is een 1972 door Andrea Santoni opgericht familiebedrijf. Het telt 400 medewerkers en genereert een omzet van ruim 45 miljoen euro. Vanuit de ateliers in de Italiaanse provincie De Marken zet Giuseppe Santoni (43), zoon van de oprichter en president van de onderneming, het schoenenlabel internationaal op de kaart. Inmiddels zijn de handgemaakte schoenen voor mannen, vrouwen en kinderen mondiaal verkrijgbaar. Daarnaast heeft de producent ook eigen winkels in Milaan, Rome, Turijn, Parijs, Cannes, Moskou en Tokio. Voor later dit jaar staat er tevens een store opening op de


ZOMER 2011

51 SHOPS LIMITED

planning in Shanghai, de grootste stad van China. Het succes is gebaseerd op de authentieke maakwijze, de ongeĂŤvenaarde kwaliteit en last but not least het karaktervolle ontwerp. Santoni gebruikt uitsluitend de beste leersoorten voor het vervaardigen van zijn schoenen en besteedt veel aandacht aan de traditionele stikmethodes, kleuring en afwerking. De wereldwijd vermaarde Santoni finish wordt laag over laag handmatig aangebracht, waardoor een driedimensionaal schaduweffect in unieke kleurschakeringen ontstaat.


ZOMER 2011

52 SHOPS LIMITED

‘Ons succes heeft niet met geluk te maken. We hebben gewoon keihard gewerkt,’ zegt Giuseppe Santoni. Na Peking en Shanghai gaan wij beslist nog meer buitenlandse vestigingen openen’. Santoni Luxe Basics Santoni maakt al sinds 1972 de meest luxe, sexy schoenen voor mannen en heeft daarmee de wereld veroverd. In samenwerking met ontwerper Edmundo Castillo heeft de Italiaanse schoenmaker zich inmiddels ook succesvol op damesschoenen gericht. Castillo tekent niet alleen voor de ‘Rose Collection’, modieuze model-

len met flinke hakken, maar heeft ook gekeken naar de klassiekers uit de Santoni mannen collectie. Zo geeft hij een vrouwelijke twist aan de klassieke schoenvormen Brogue, Oxford en Penny Loafer. Platte schoenen maar dan wel gezien door een Italiaanse designerbril. De look is krachtig en de kleuren neutraal of uitbundig. Mooie basics-de luxe, oftewel tijdloze schoenen die uitblinken in klasse en stijl.

www.santonishoes.com


ZOMER 2011

53 SHOPS LIMITED


Euroshop 2011

www.visplay.com +31(0)205698780


Modular systems for commercial interiors


SHOPS LIMITED

56 ZOMER 2011


Princesse tam.tam Parijs ZOMER 2011

57 SHOPS LIMITED

Innovatief shopconcept UXUS werd uitgenodigd om een nieuw shopconcept te creÍren voor het Franse lingeriemerk Princesse tam.tam. Deze zou dan gelijk de basis zijn voor een wereld roll out. De eerste flagship store is gereed en sedert 3 maart gevestigd aan de Rue De Sèvres in het St. Germain district van Parijs.


ZOMER 2011

58 SHOPS LIMITED

Oliver Michell van UXUS: “Toen het Franse lingeriemerk Princesse tam.tam ons vroeg om hun winkel te restylen, besloten we om ons te richten op de geest van hun gelijknamige muze: een vrouwelijke artiest. De boetiek die wij vervolgens creëerden is dan ook geïnspireerd door de ‘casual chic’ van een atelier in Parijs waar gevonden voorwerpen en simpele lijsten dienst doen als display van de collecties.” UXUS ontwierp een serie direct herkenbare winkelelementen. Op maat gemaakte lichtelementen en meubels geven het geheel een eigentijdse chic voor de moderne lingerie koper. Om de levendige tinten van de

collecties extra te accentueren is het kleurgebruik in de winkel rustig gehouden door taupe en gebroken wit, met violetaccenten. Het hoogwaardige wit eiken interieur werd vervaardigd door Vizona. Het ingenieuze en speciaal ontworpen displaysysteem is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Visplay. De wit geschilderde planken op de vloer completeren de atelier look. Warm grijs voegt een zachte touch toe aan de atmosfeer in de paskamers en de etalage, waar een stippenpatroon en open eikenhouten vitrines de voorbijgangers uitnodigen om een glimp van de nieuwste collecties op te vangen . De winkel bevat ook onverwachte details: van de monitoren die

modeshows laten zien tot de aan de dramatisch verlichte vitrines en interactieve touch-screens in de paskamers, waardoor Princesse tam.tam een 21e eeuwse uitstraling heeft gekregen.

Design Agency: www.uxusdesign.com Interieur: www.vizona.com Systemen: www.visplay.com /Vizona Verlichting: www.fagerhult.nl


ZOMER 2011

59 SHOPS LIMITED


ZOMER 2011

Om het karakter van het gebouw zo veel mogelijk in ere te houden heeft het ontwerpbureau Wastiau & Co de originele staat vrijwel geheel gehandhaafd. De oorspronkelijke structuur en afwerking werden behouden en men heeft zo veel mogelijk ruimte gecreëerd.

60 SHOPS LIMITED

Het Britse merk Fred Perry heeft in maart de eerste Belgische Authentic boetiek in de Antwerpse Huidevettersstraat 54 geopend. “Elke Fred Perry winkel is uniek en heeft een individueel design dat bij de sfeer, de cultuur en de geschiedenis van de locatie past. In Antwerpen hebben we gekozen voor de Huidevettersstraat, midden in de shoppingzone vlakbij het historische centrum en niet ver van de modeacademie. Een perfecte locatie, waar de Antwerpse creativiteit hand in hand gaat met de eigentijdsheid van het merk,” aldus Rik Wouters, Fred Perry Belgium.

The Fred Perry Authentic Shop Antwerpen De ‘found furniture’ zoals de kasten, stoelen en de prachtige luchter geven een speelse touch aan het interieur. In de winkel is de Fred Perry Authentic collectie voor dames en heren te koop. Deze wordt gekenmerkt door de klassieke Fred Perry polo, de Harrington jas, tricot en sportieve retro kleding. Het gamma wordt aangevuld met accessoires zoals tassen, riemen en schoenen. Daarnaast is een speciale collectie verkrijgbaar die in samenwerking met Amy Winehouse werd ontworpen. De kids kunnen in deze winkel terecht voor hun favoriete polo.

www.fredperry.com


ZOMER 2011

61 SHOPS LIMITED


SHOPS LIMITED

62 ZOMER 2011


ZOMER 2011

63 SHOPS LIMITED

O’Neill Store Hasselt Na de opening in Dresden op 31 maart opende O’Neill op 2 april een nieuwe winkel in Hasselt, België. Gevestigd aan de Demerstraat 34. Beide shops zijn volledig ingericht volgens het reeds bestaande winkelconcept, met als inspiratiebron het huis van oprichter Jack O’Neill dat op een klif werd gebouwd vlakbij de zee gelegen in Santa Cruz, Californië. De winkel in Hasselt telt

250 m² en is gesitueerd in één van de belangrijkste shoppingsdistricten van het oude stadscentrum. Het nieuwe concept heeft een rustieke look met prachtige posters, houten vloeren en stoere tafels en werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de in New York City gevestigde Anderson Architects. O’Neill Store Design Manager Lex van Opstal:”We creëerden een retail-

concept dat onze range van producten voor mannen en vrouwen toont in een inspirerende atmosfeer. De bezoekers moeten zich hier warm en welkom voelen. We willen de klanten een rondtoer laten maken in het huis van O’Neill en dat is zeker gelukt.”

www.oneill.com


Architect: www.nest-one.com Verlichting: www.ansorg.com

ZOMER 2011

Foto’s: Tobias Trapp, Oldenburg

64 SHOPS LIMITED

Reisbureau nieuwe stijl

World of TUI De nieuwe ‘World of TUI’ aan de Berliner Gendarmenmarkt is een bijzonder reisbureau dat zich geheel heeft aangepast aan de huidige tijd van online boekingen. Op ca 320 m2 ontstond een inspirerende ambiance die reislust opwekt en dusdanig verlicht is dat je je al in een warm vakantieoord waant. In de ‘World of TUI’ kan de klant zijn vakantie niet alleen boeken, maar hij kan er alles ervaren en er nu al plezier aan beleven. Hierbij is het duidelijk gelukt om de voordelen van een statische winkel te combineren met online-mogelijkheden. Zo biedt een grote Touch Table de klanten de mogelijkheid om met de muis wereldwijd plekken uit te zoeken, waarbij beelden, informaties, stranden, hotels enzovoorts in beeld komen. Er bestaat een contact met Facebook zodat men ook tegelijkertijd aanbevelingen en ervaringsberichten

over die vakantieplaats kan doorlezen. Highlight van de winkel is een reusachtige LED wand achter in de ruimte waarop beelden en films van de mooiste vakantieoorden te zien zijn om iedereen in vakantiestemming te brengen. Een café bar en een separate ruimte op de eerste etage zijn verdere onderdelen van dit doordachte concept met loungekarakter. De architect van deze zaak is NEST one GmbH te Hamburg. Licht voor accenten en een vakantiegevoel Ansorg heeft een lichtconcept gecreëerd dat een zonnige vakantiesfeer veroorzaakt. Bij de ingang en in het midden zijn inbouwarmaturen van het type Cardo gebruikt. De randzones zijn met 70W-CDM-T lampen aangelicht om de planken met informatiemateriaal en de wanden te verlichten. Met 35W lampen

in het midden heeft Ansorg een lounge atmosfeer weten te bereiken. De geïntegreerde SUN-filters zorgen voor een warm, natuurlijk lichtgevoel en benadrukken de helle materialen en meubilair. Twee lichtwolken, armaturen van het type Cloud, in het centrum van de ruimte geven een designeffect. De bar wordt door smalle cylindrische pendelarmaturen gemarkeerd. In het achterste galeriedeel van de winkel zijn plaatsen voor het bespreken en boeken van de reis gesitueerd. Boven de tafels zorgen downlights voor gericht licht. De wanden worden door Bola wall-washers gelijkmatig verlicht. Boven zijn ruimtes gecreëerd voor het management en de VIP besprekingen. Naast de basisverlichting en downlights zorgt het lichtsysteem Lightstripe voor een effectieve verlichting van de posters langs de wanden en het trappenhuis.


ZOMER 2011

65

Berlijn

SHOPS LIMITED


Lighting solutions for retail and architecture

www.ansorg.com +31(0)205693840


Euroshop 2011


SHOPS LIMITED

ZOMER 2011

Euroshop

68


2011

Nadruk op verlichting, mannequins en winkelinrichting

ZOMER 2011

69 SHOPS LIMITED

Met meer dan 106.000 bezoekers en 2.038 exposanten was de Euroshop 2011 de grootste beurs aller tijden. De organisatoren van EuroShop 2011 kunnen dan ook terugkijken op een zeer geslaagde beurs. Allereerst door de positieve reacties van de 2.038 exposanten uit 53 landen. Het bleef niet bij oriënteren en kijken. De bezoekers waren zeer geïnteresseerd in

noviteiten, trends, retailconcepten en nieuwste technische ontwikkelingen, en bleken bereid om ook weer te gaan investeren. Er was een opvallend hoog internationaal karakter. Ruim 60% van de bezoekers uit meer dan 90 landen reisden door de wereld om naar Düsseldorf te komen. Opvallend was het stijgend aantal bezoekers uit Italië, Brazilië en de USA.


ZOMER 2011

Standbouw Aandacht voor de stands waarin op zeer creatieve wijze exclusieve winkelinrichting werd getoond om de winkeliers die toe waren aan een verbouwing een indruk te geven van de mogelijkheden. De standbouw zelf heeft ook een enorme vlucht genomen. Naar wij vernamen waren vooraanstaande designers uitgenodigd om de stand die uitstraling te geven die het hoge niveau van de fabrikant weerspiegelde.

70 SHOPS LIMITED

In het EuroConcept gebied bleek de verlichting een van de snelst groeiende segmenten te zijn. Of het nu ging om emotionele beleving of energieefficiĂŤntie, een feit was dat meer dan 150 internationale lichtexposanten een gehele hal in beslag namen.


ZOMER 2011

71 SHOPS LIMITED


SHOPS LIMITED

72 ZOMER 2011


ZOMER 2011

73 SHOPS LIMITED

Mannequins Ook de hal met display mannequins trok bijzonder veel belangstelling door de indrukwekkende presentatie van zeer hoogwaardige merken. Het aanbod was breed: van vintage en black&white tot zeer kleurrijk en abstract. Een boeiend theater vol verstilde creaties. Ook deze sector heeft een enorme technische ontwikkeling doorgemaakt waardoor de figuren soms nauwelijks van levende mensen

te onderscheiden zijn. Het was alleen wel triest dat standhouders bodyguards nodig hadden om hun noviteiten tegen oneerlijke concurrentie te beschermen. De volgende EuroShop vindt plaats van 15 tot 19 februari 2014. De komende EuroCis is van 28 februari tot 1 maart 2012.

www.euroshop-tradefair.com


ZOMER 2011

rechtsboven: Choices.

74 SHOPS LIMITED

Linksboven: Scene, linksonder: Lusso (detail), boven: Grid 50,

Euroshop 2011 Nieuwe systemen Visplay Ook Visplay heeft zich tot doel gesteld om iedere Euroshop weer, door middel van het introduceren van nieuwe systemen, zich te onderscheiden als de toonaangevende systeemproducent. Echter nog niet eerder presenteerde Visplay zo veel noviteiten in één keer: Vier totaal nieuwe systemen, vijf spraakmakende aanvullingen op bestaande systemen, een nieuwe accessoirelijn en twee totaal nieuwe kleurafwerkingen dark chrome en dark silk. Hierbij een impressie van de nieuwe systemen. Lusso Lusso; een vernieuwend mono point systeem met prachtige gegoten aluminium accessoires. Wanneer de verschillende accessoires in de Lusso worden geklikt lijken ze uit de muur te komen. Het systeem is

dan niet meer zichtbaar. Worden de accessoires er weer uit genomen dan ‘sluit’ de Lusso zich door middel van een ingenieus klepje zodat er geen storend ‘gat’ in de muur zichtbaar blijft. Choices Choices is een wandrail systeem van een composiet materiaal. Het materiaal, dat bestaat uit 70% hout en 30% kunststof, geeft het systeem vanwege de duidelijk zichtbare houtvezels een natuurlijk karakter. Het systeem leent zich voor complete wandpresentaties als ook, door het gebruik van enkele lamellen, voor het presenteren van enkele items. Uniek is ook dat het railsysteem zowel horizontaal als verticaal kan worden gebruikt met dezelfde accessoires. Scene Scene is een middenmeubel dat

zich kenmerkt door flexibiliteit en een open, minimale vormgeving. Geen zware, niet te verplaatsen, dichte middenmeubels maar simpele frames die door middel van een ingenieus koppelsysteem de klant de mogelijkheid bieden talloze configuraties te maken en deze al naar gelang de verkoop dit vereist toe te passen. Grid 50 Grid 50. Niet horizontaal, niet vertikaal en geen punten maar een raster met grenzeloze presentatiemogelijkheden. Geboren vanuit een visual merchandise behoefte. Als vrijstaande wand, midden unit of tegen de wand met graphics er achter. Een zeer veelzijdig systeem met talloze accessoires.

www.visplay.com


ZOMER 2011

76 SHOPS LIMITED

Aleksandra Gaca Textile Design Chinees rood en puristisch wit. Oost en west ontmoeten elkaar in de façadevullende gordijnen die Aleksandra Gaca ontwierp voor de nieuwe Hermès-vestigingen in Wuxi en Harbin, twee Chinese miljoenensteden. De monumentale constructie in Wuxi is opgebouwd uit dertien banen van elk 10 meter hoog. Het dessin bestaat uit een overlooppatroon van lijnen en strepen. Door te spelen met garens in drie tinten rood ontstonden negen nuances – van vuurrood naar donker aubergine.

Onregelmatige gouden streepjes en ritmische flotteringen geven de stof in detail ook een duidelijke verticale structuur. Daardoor houdt dit uitzonderlijke gordijn op afstand én van dichtbij de aandacht vast. De opdracht liep via Rena Dumas Architecture Interieure (RDIA), het Parijse ontwerpbureau dat verantwoordelijk is voor de inrichting van alle Hermès-vestigingen wereldwijd.

www.aleksandragaca.nl


ZOMER 2011

77 SHOPS LIMITED

Projectstoffen voor Hermès boetieks in Azië


Ahrend

ZOMER 2011

BN’ers beschilderden bureaubladen voor KiKa

78 SHOPS LIMITED

Expositie in Flagship store

Onder leiding van Ans Markus en op initiatief van KiKa (Kinderen Kankervrij) beschilderden tien bekende Nederlanders evenzovele Ahrendbureaus. Henk Schiffmacher, Willem Nijholt, Floris Evers, Cees Dam, Ruud de Wild, Gerrit de Jager en zijn dochter, Jan des Bouvrie, Louise Schiffmacher. Irene Moors en haar dochter, en Ans Markus zelf verleenden hun medewerking aan de actie. Gedurende februari en maart werden de tafelbladen geëxposeerd in de Flagship store van Ahrend in Amsterdam.

“De kunstwerken waren zeer divers. Willem Nijholt bewijst dat het woord ‘theatervoorstelling’ twee betekenissen heeft. Ruud de Wild schilderde een kleurrijk werk. Cees Dam bleef met een verbluffende techniek dicht bij zijn métier. Striptekenaar Gerrit de Jager deed dat ook, met de onmisbare hulp van zijn dochter. Verrassend genoeg zat er geen symmetrie in het kunstwerk van Jan des Bouvrie. Henk Schiffmachers bloemrijke werk gaat over de oorsprong van de wereld”, aldus Ahrend.

Veiling Sotheby’s De beschilderde bladen werden op 24 maart 2011 door veilingmeester Mark Grol geveild bij Sotheby’s in Amsterdam en hebben in totaal d 33.100,- opgebracht. Dit bedrag gaat geheel naar KiKa (Kinderen Kankervrij). De totale opbrengst van de veiling voor KiKa was het recordbedrag van d 376.000,-.

www.ahrend.nl


Jan des Bouvrie

ZOMER 2011

79 SHOPS LIMITED

Ruud de Wild

Willem Nijholt


Naar Vitra, Weil am Rhein

ZOMER 2011

Conference Pavillion Tadao Ando, Photo Thomas Dix

80 SHOPS LIMITED

Architectuur inspiratie en retail tour

Ansorg, Vizona en Visplay organiseren ook dit jaar een 2-daagse architectuur- en retailtrip naar de Vitra Campus te Weil am Rhein, Duitsland. Deze wordt gehouden op 6 en 7 oktober 2011 en is uitsluitend bestemd voor retailers en architecten. Minimale deelname: 12 personen*. Deze bijzondere en geheel verzorgde designtour wordt u aangeboden voor de speciale prijs van 475 EUR (normale prijs 1095 EUR) per persoon. U kunt zich voor deze reis uiterlijk tot 15 augustus 2011 aanmelden bij Vizona t.a.v. Mevrouw Arja Paulusma via e-mail arja.paulusma@vizona.com of telefonisch 020-5693850

Programma Inspiratie en innovatie tour Architectuur inspiratie Donderdag 6 oktober 2011

Retail innovatie Vrijdag 7 oktober 2011

11.00 Verzamelen Schiphol 12.30 Vlucht naar Basel 14.00 Aankomst Basel check in Hotel Kraft 15.00 Welkomst en architectuur tour 16.30 Bezoek Vitrahaus 17.30 Vitra Design Museum 18.00 Vertrek Hotel basel 19.30 Taxi naar restaurant 20.00 Diner

08.00 Ontbijt 08.45 Taxi transfer 09.00 Visplay showroom; retail systems of the future 10.30 Vizona SANAA hall; store and shop implementations 12.00 Lunch buffet 13.00 Ansorg; The latest technologies in lighting 14.00 Evaluatie retail innovatie 14.30 Taxi transfer naar luchthaven Basel 16.00 Vlucht naar Amsterdam 17.30 Aankomst Amsterdam

*Alleen bij voldoende deelnemers vindt deze reis doorgang.

Tent Dome by Buckminster Fuller


Get Inspired by 76 years Vitrashop and by world-known Architects & Designers Vitrahaus by Herzog & de Meuron

The new Vitrahaus by Herzog & de Meuron Switzerland The new Vizona Logistics hall by Sanaa Architects Japan The Vitra Design Museum by Frank Gehry USA The conference pavilion by Tadao Ando Japan The fire station by Zaha Hadid Iraq The production hall by Nicholas Grimshaw UK The bridge construction by Alvaro Siza Portugal The gas station by Jean Prouvé France The tent construction by Richard Buckminster Fuller UK

Fire Station by Zaha Hadid, Photo Olivo Barbieri

And so much more to see and experience…..

ZOMER 2011

81

Bus stop by Jesper Morrison

Vitrahaus by Herzog & de Meuron

SHOPS LIMITED

Vitra Design Museum, Architect Frank Gehry, Photo Thomas Dix


ZOMER 2011

82 SHOPS LIMITED

Shops Limited website en facebook page Eind november 2011 verschijnt het Winternummer van Shops Limited. In de tussentijd willen we onze lezers via onze website en facebook page zo goed mogelijk informeren over uw actuele nieuws.

Hebt u interessant, actueel nieuws? Houdt ons dan svp op de hoogte.

Contact www.shopslimited.com Facebook page: Shops Limited Persoonlijk contact: Marianne Niederer marianne@commapublishing.com Website Optiek&Mode magazine: www.optiekenmode.com Facebook page: Optiek&Mode magazine


C O N C E P T s T r aT E gy

-

sTOrEdEsigN

-

PrOjECTENgiNEriNg

-

PrOduCTiON

O Ns iN d u sT r i ë lE P rO du C Ti E P rO C E s zO rgT vO Or s C h Er P E P r i j zE N

WsB sChErPENzEEl Nl

T +31 (0)33 277 17 14

W W W.W s B i N T E r i E u r B O u W. N l

d E f O T O ’ s i N d E z E a d v E r T E N T i E z i j N va N d u N g E l m a N N s C h O E N E N , d E v E s T i g i N g i N d E N B O s C h . W s B W E r k T O . a . v O O r a N N a va N T O O r f a s h i O N , i N T E r s P O r T N E d E r l a N d , W i T T E v E E N m O d E , B r u N O T T i , j a N s E m O d E , m u N N i C h s s C h O E N E N , va N h E l l j u W E l i E r s , d u N g E l m a N N s C h O E N E N , g i m B r E r E m O d E , B C C , C i T y l E N s , E E k E l a a r O P T i E k , i N g l O T, k a a s s C h i E T E r O P T i E k , d a k a s P O r T, s T E lT m a N j u W E l i E r E N v E l E a N d E r E v O O r u i T s T r E v E N d E E N C O m m E r C i ë l E r E Ta i l E r s i N d E N O N f O O d r E Ta i l .

Shops Limited nr1-2011  

Shops Limited nr1-2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you