Optiek & Mode 2-2012

Page 1

25 JAAR JAARGANG 26 NR 83 NAJAAR 2011


47 design awards

mlindberg 1140 . PATENTEDwww.kowalski-eyewear.com


COLOFON Optiek&Mode magazine Tijdschrift over optiek en mode 26e Jaargang nummer 83 Najaar 2011 Uitgave Comma Publishing

Redactie-adres Regentesselaan 10 2562 CS Den Haag Nederland +31 070 3603461 marianne@commapublishing.com www.optiekenmode.com

Druk De Swart Abonnement d 15 (studenten d 11) buitenland + porto Losse nummers d 7,50 E-book versie d 3,75 per uitgave ISSN 1385-8726 Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is de gehele of gedeeltelijke overname van artikelen, foto’s en tekeningen verboden.

Veel leesplezier,

Marianne Niederer (hfd.red)

5 OPTIEK & MODE

Vormgeving John Dupuis, SD Communicatie

Voor u ligt nummer 83 van Optiek&Mode. Het is een speciaal nummer omdat precies 25 jaar geledennummer 1 verscheen. Het blad is ingedeeld in drie thema’s: historie, aktualiteit en shops. Na een interview met ondergetekende, geven wij het woord aan brildesigner Cari Zalloni die vanaf het eerste nummer bij ons blad betrokken was. Bovendien bleek bij het samenstellen van deze uitgave dat meerdere personen en brillenmerken een kwart eeuw geleden van start gingen. Reden genoeg om daar aandacht aan te besteden. Aan het woord zijn brillenleverancier Linda Deplacie en opticien Hans Knoester. Ook het merk Serengeti werd 25 jaar geleden gelanceerd. Dat de bril een modeartikel geworden is blijkt uit het interview met modeontwerper Sahra Lysell die bij Ørgreen een functie als kleurenadviseur bekleedt. We brachten een bezoek aan Flair in Oelde, gelegen in een prachtig landschap. Ook aandacht voor de mode van deze winter. En het laatste brillennieuws dat op de Silmo in Parijs getoond wordt. Jos Baijens, die ook horloges en schoenen ontwerpt, heeft zijn brillenlijn uitgebreid. Tenslotte besteden we aandacht aan bijzondere optiekwinkels. Nico Brillen, Steenwijk met zijn theater van de bril, de minimalistische inrichting van Lindberg Optik in Denemarken, de nieuwe optiekwinkel van Lafont in Parijs, de verbouwing van Mykita shop, Berlijn en de indrukwekkende renovatie van Groenhof Optiek, Amstelveen. Vanzelfsprekend doet Hoet Design weer van zich spreken met enkele bijzondere shop accessoires. Tenslotte aandacht voor de bijzondere tentoonstelling ‘Optiek&Mode 25 jaar’ in Galerie Rehorst in Den Haag. Geen overzicht van oude covers en artikelen, maar moderne kunst die in het teken staat van optiek en mode. De werken worden geëxposeerd van 8 september tot en met 9 oktober 2011. Zeker de moeite van een bezoekje waard. Veel leesplezier en heel veel dank voor alle steun in de afgelopen jaren.

NAJAAR 2011

Hoofdredactie Marianne A. Niederer

REDACTIONEELEYECATCHERS

8

INTERVIEW

14

MODE

16

INHOUD

25 JAAR Cazal-Cari Zalloni Emporio Armani Linda Deplacie Serengeti Hans Knoester

22 26 28 32 34

NIEUWS 40 42 46 48 54 56 66

INTERVIEW Sahra Lysell

50

Wintermode 2011 Baldessarini Mannenbrillen

58 60 62

40 Nieuws

7

58 Mannenmode

OPTIEK & MODE

MANNEN

NAJAAR 2011

Traction Productions Flair Mykita Silhouette Jos Baijens Giorgio Armani Lindberg

Eyecatchers 8

KINDEREN 68 70

SHOPS Nico Brillen Lindberg Lafont Mykita Groenhof Optiek Hoet Design

72 76 78 80 82 86

50 Interview O&M OMSLAG JAARGANG 26 NR 83 NAJAAR 2011

Wintermode Kinderbrillen

AKTUEEL Silmo nieuws Tentoonstelling O&M 25 jaar

88 90 25 JAAR Cazal www.cazal-eyewear.com


Bruin SPECIAL

Santoni laars met bijpassende tas

MarcCain sjaal

OPTIEK & MODE

8

Longchamp tas

Kenzo tas

Kenzo pump


Optical Supply Nederland bv - + 31(0) 33 4946740 - info@optical.nl - optical.nl

NAJAAR 2011

9 OPTIEK & MODE


Poeder SPECIAL

Vivienne Westwood tas

Marc Cain sjaal

OPTIEK & MODE

10 Gap schoentje

Tendence horloge

Marc Cain laarzen


OPTIEK & MODE

Fotografie: Paul van Son

NAJAAR 2011

11


Mannen

Santoni jack

SPECIAL

Floris van Bommel

Santoni bergschoen

OPTIEK & MODE

12

Yves Saint Laurent La nuit de l’Homme

Van Lier vrolijke kleuren


Nieuwe perspectieven lonken aan de horizon voor de man anno eeuw 21. Hoop gloort overtuigend. Steeds overtuigender. Met geloof in eigen kunnen en onbezoldigde liefde voor het vak zijn de ontwerpers van Timtur erin geslaagd een exclusieve triniteit te ontwerpen. De drieslag schoen, riem en tas vertaalt zich

dankzij Timtur in een ritmische schoonheid en een krachtige dynamiek. Zowel schoen, riem als tas worden persoonlijk aangemeten en zijn verkrijgbaar in alle Timtur-kleuren. Zo verwerft de Timturtriniteit zichzelf een nieuwe dimensie. Ze incorporeert de drager in het geheel. Het esthetisch genot krijgt hij erbij.

When Identity Matters

www.timtur.nl


Optiek&Mode 25 jaar

SPECIAL

In gesprek met Marianne Niederer

Wist je iets van optiek af? “Nee, helemaal niets. Ik wist niet eens dat ik al jaren een bril nodig had! Maar daar draait het niet om. Je kunt over elk onderwerp schrijven, als je je maar laat informeren door vakmensen die er alles van weten.”

OPTIEK & MODE

14

“Laat ik beginnen met een dankwoord. Dankzij de medewerking van het Verenigd Optiek Centrum in Utrecht is in 1986 het eerste nummer verschenen. Nu, bij nummer 83, zijn er nog steeds adverteerders van het eerste uur. Dit blijf ik bijzonder vinden omdat de bladen altijd gemaakt zijn vanuit de redactionele inhoud, en niet vanuit de commercie.” Aan het woord is Marianne Niederer, oprichter van Optiek&Mode. Hoe kwam je in de optiekbranche terecht? “Ik had voor Oculus een modeverhaal geschreven. En kreeg van diverse optiekleveranciers het verzoek om over hun brillenmode te schrijven. Oculus was in die tijd nog niet toe aan modespecials. En zo kwam ik terecht bij het Verenigd Optiek Centrum in de Jaarbeurs. Zij waren enthousiast over mijn plan en dankzij hun advertenties kon het eerste nummer verschijnen.”

Wat was je eerste ervaring met de optiek? “Een bezoek aan de Mido Milaan was mijn eerste confrontatie met de optiekwereld. Ik was erg verwend door de modebeurzen, maar dit was een nieuwe, intrigerende wereld. Het had met ogen te maken en zou, zo bleek later, me altijd blijven fascineren. De stand van Robert la Roche is me altijd bijgebleven. Grote posters van prachtige zwart/ wit opnamen, lange witte tafels en zwarte krukken. Bijzonder smaakvol door de eenvoud en minimalistische uitstraling. Hij was zijn tijd ver vooruit. Ook de bekende modehuizen hadden inmiddels een brillenlijn, dus er viel veel te schrijven.” Wat vind je het meest interessant aan het maken van een blad? “Interviews met ontwerpers. Ik ga dan het liefst ter plekke kijken en praten om de juiste sfeer te proeven. Ook achtergrondverhalen over bijzondere merken vind ik belangrijk.”


Wat vind je van het brillenaanbod? “Omdat ik eigenlijk alleen maar het neusje van de zalm aan de lezers wil laten zien, vind ik het brillenaanbod veel te groot. Je hebt gewoon een paar dagen op een beurs nodig om alleen al de gangen door te lopen in de hoop om iets bijzonders te ontdekken. Ik haal nog steeds de meeste inspiratie uit de merken met een eigen brilontwerper die met hart en ziel met zijn of haar vak bezig is. Ook de modehuizen die zich nauw betrokken voelen bij hun licentiehouders zorgen voor creatieve ontwerpen. Nu alles in het teken staat van retro is het een kunst om origineel te zijn.”

Over feestjes gesproken. Gebeurt er nog iets bijzonders rond dit lustrum? “Mijn man en ik hebben sinds 2005 een kunstgalerie: Galerie Rehorst. We hebben naar aanleiding van dit jubileum aan de vaste kunstenaars gevraagd om een werk te maken rond het thema ‘optiek en mode’. Van 8 september tot en met 9 oktober 2011 is in onze galerie deze tentoonstelling te bewonderen. Er komt nog een speciaal boekje uit als catalogus bij de tentoonstelling. “ Nog toekomstplannen? “Dat hangt af van de belangstelling. Twee keer per jaar een tasformaat uitgave als naslagwerk met zoveel mogelijk bijzonder nieuws. Verder liggen er nog specials op de plank over exclusieve winkels en designers. Ideeën genoeg!

Geloof je in nieuwe media? Websites, online sociale netwerken, de iPad? “Ja, daar kun je niet meer omheen. De websites van Optiek&Mode en Shops Limited zijn klaar. Daarop kan iedereen de bladen integraal lezen. Verder zijn we actief op Facebook. Vrijwel elke dag komen er korte berichten bij. Ook zijn de bladen in e-book versie verkrijgbaar. Ik ben er namelijk van overtuigd dat er steeds meer mensen kiezen voor lezen vanaf een scherm, zeker met de opmars van de iPad en andere tablets en e-readers. De krantenabonnementen voor de iPad lopen immers ook

www.optiekenmode.com www.shopslimited.com

15 OPTIEK & MODE

Christine A. de Wilde Optiek&Shop heb je niet meer gemaakt de laatste tijd. “Nee. Daarvoor in de plaats is Shops Limited gekomen. Een tijdschrift over exclusieve winkels in binnenen buitenland, design en trends. Volgend jaar bestaat dat 10 jaar, dus weer aanleiding voor een feestje.”

NAJAAR 2011

Waarom ben je naar een klein formaat gegaan? “Bijna 2 jaar geleden zag ik in Parijs ‘tasformaten’ van modebladen. Dat sprak me erg aan. Dat zou ook goed zijn voor Optiek&Mode. Ik ben er aanvankelijk niet mee begonnen omdat ik verhalen wilde blijven schrijven, en dat kon haast niet op die kleine velletjes. Maar dit voorjaar vond ik het tijd worden. En met succes want er werd erg positief op gereageerd. Vandaar dat ook dit nummer weer een klein formaat heeft. Handig om mee te nemen en in je tas te stoppen en lekker licht. “

enorm goed. De gedrukte oplage zal steeds kleiner worden, ten gunste van de digitale uitgave. Daarom geloof ik ook niet meer in groot formaat periodieken. Veel te zwaar en te duur om te produceren. Zeker in deze tijd moet je de kosten, ook voor de adverteerder, in bedwang kunnen houden.”


SPECIAL

Mode Winter 2011

OPTIEK & MODE

16

Missoni

Hoewel zwart altijd de belangrijkste modekleur zal blijven, zien we deze winter bij veel natuurtinten en pastels, maar ook harde kleuren. Ruiten en bloemdessins zijn de trend. Tailles worden geaccentueerd door brede riemen een brede riem. Om uit te gaan zien we zwart kant en tule, en glanzende zijde. Laarzen en grote tassen zijn een must deze winter.


NAJAAR 2011

17 OPTIEK & MODE

Missoni


SPECIAL OPTIEK & MODE

18

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood


NAJAAR 2011

19 OPTIEK & MODE

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood


SPECIAL OPTIEK & MODE

20

Nina Ricci

Nina Ricci


NAJAAR 2011

21 OPTIEK & MODE

Nina Ricci

Nina Ricci


Cazal / Cari Zalloni aan het woord

SPECIAL

25 jaar optiek en brillenmode

OPTIEK & MODE

22

“De tijdspanne van 25 jaar impliceert ook op brillengebied in bijna elk opzicht veranderingen. 25 Jaar is een complete generatie. Nieuwe leefomstandigheden, verwachtingen en koopgedrag hebben ook het ‘bril dragen’ opnieuw gedefinieerd. De bril is nog meer uitgegroeid van ‘hulpmiddel voor het zien’ tot modisch artikel. De interesse van de brildrager gaat vooral uit naar de modische pasvorm van het montuur, dat bij bijna alle optiekzaken gezorgd heeft voor een stijging van de verkoop. Deze ontwikkeling heeft tot gevolg gehad dat het aanbod op de eerste plaats kwantitatief gestegen is, omdat vele aanbieders van de gestegen vraag willen profiteren. Een verder gevolg daarvan is dwangmatig dat de ontwikkeling van nieuwe designideeen steeds zeldzamer is geworden omdat de tijd daarvoor tussen de vele optiekbeurzen steeds korter werd. Het resultaat: te veel modellen en merken die door het namaken van reeds bestaande styling, zich nauwelijks nog van elkaar onderscheiden. Daarbij komt nog de latente verleiding van de ‘old fashioned styling’, zogenaamd ‘trendyware’ , dat tot een nauwelijks beheersbare stylingchaos leidt. Niet te verwisselen met ‘vintage’, een remake in de designhistorie van de merken. Zeker is dat brillen tegenwoordig, van jong tot oud, graag gedragen worden, wat een aanhoudende modellenaanwas met modische vormen en kleurstyling mogelijk maakt. Feit is ook dat typische opticien vergeleken met de vorige generatie veranderd is. 25 Jaar geleden kochten opticiens dikwijls datgene wat zij zelf voor attractief hielden. tegenwoordig echter koopt een opticien bijna uitsluitend vanuit zijn klanten in, wat een van de meest opvallende innovaties tegenover vroeger is.

Optiekzaken behoren tegenwoordig tot de attractiefste winkels in de stad of in inkoopcentra en de ‘witte laboratoriumjas’ is eventueel uitsluitend nog in de werkplaats te vinden. De agressieve prijs- en aanbodstrategie van vele ketens staat tegenover de traditionele opticien, die met een kleinere en selectieve modelpalet het totale aanbod van brillen naar boven afrondt. Hiermee samenhangend zou ik nog een belangrijke verandering willen voorstellen die zeker aan de grondvesten van deze branche zal roeren. Het gaat mij om de naam ‘opticien’ of ‘optiekzaak’. Waarom deze niet veranderen in ‘brillenwinkel’, brillenboutique of brillenshop? De grootstte filiaalhouder in Duitsland doet dat reeds lange tijd uiterst succesvol, waarbij hij met zijn klanten niet praat over hun ‘oogdefect’ maar over de vreugde voor de brillen. En dan, wel te verstaan, in zijn brillenwinkel. De definitieve stap in de tegenwoordige tijd voert over het bewustzijn heen dat de bril, die alleen de opticien maakt, een in ieder opzicht kwalitatief hoogwaardig artikel is en bovendien de primaire bestaansbron van deze branche is. De geëmancipeerde brillenklant van heden wil voor zijn geld ook in deze branche een emotionele koopbelevenis hebben, want in de complexe optiek wil hij zich niet verdiepen. Goed zien behoort tot zijn verwachtingspatroon in een competente brillenwinkel, maar het gaat om meer tegenwoordig.”


NAJAAR 2011

23 OPTIEK & MODE


CAZAL Legends

SPECIAL

Eyewear Design Classics uit de 80’s

OPTIEK & MODE

24

Model 623

Model 856

De CAZAL modellen 623 – 856 – 901 en 904, ontworpen door designer Cari Zalloni, hebben historie geschreven. In de jaren 80 waren zij een enorm succes en tot op de dag van vandaag hebben zij niets van hun krachtige charisma verloren. De elegantie en individualiteit van het design zijn terug te voeren op de helderheid van de vorm, de uitstekende kwaliteit van de materialen, het vakmanschap en de functionaliteit. Cazal heeft deze vintage modellen gereproduceerd: authentiek tot in het kleinste detail, in de originele kleuren, met het originele materiaal, inclusief het niet langer gebruikelijke L-profiel. ‘Made in Germany’ in absolute perfectie, vervaardigd met grote

passie door vakkundigen in Passau. Gereproduceerd in beperkte aantallen zijn deze dan ook bedoeld voor kenners en voor mensen met een passie voor klassiek design. Interessant te weten dat model CAZAL 623 gedragen werd door Sammy Davis jr. Model 856 door Toby Kebel (Johnny Quid) in de Guy Ritchie film “RocknRolla” en Cazal 901 door Kanye West in de video “Touch the sky’. Deze nieuwe serie is inmiddels te koop.

Model 901

Model 904

www.cazal-eyewear.com


NAJAAR 2011

25 OPTIEK & MODE


www.armani.com

SPECIAL

Emporio Armani

OPTIEK & MODE

26

www.safilo.com

Capsule Eyewear Collectie Het was in 1981 dat het label Emporio Armani werd gelanceerd: mode die haar tijd altijd vooruit is: dynamisch, actief, individueel. Dit jaar, 2011, viert Emporio Armani zijn 30-jarig bestaan met een Capsule Eyewear Collectie. Geen plaats voor nostalgie. De boodschap wordt gericht op de digitale toekomst. Ikonische vormen in een ironische nieuwe bewerking zijn helder, transparant en licht. Het zijn twee modellen: een ultravlak, druppelvormig masker voor hem (EA 9838/S) en een ronde oversized bril voor haar (EA 9837/S). Het logo ’30 EMPORIO ARMANI’ op de glazen en de metalen adelaar op de veren zorgen voor karakteristieke accenten. Naast de explosieve kleuren roze, rood, violet en groen zijn er ook zachtere tinten als bruin, spiegelgrijs en rook.

De uni gekleurde brillen zijn vanaf midden oktober in de Emporio Armani Boutiques en vooraanstaande optiekwinkels verkrijgbaar. Daarnaast wordt een mini-website gelanceerd waarop het mogelijk is om een geheel persoonlijke, individueel ontworpen Emporio Armani 30 verjaardagsmodel te creëren en de kleuren van veren, glas en logo naar believen te combineren. 1030 onderdelen zijn voor deze versie beschikbaar.


NAJAAR 2011

27 OPTIEK & MODE


Linda Deplacie

25 jaar in de brillenbranche

SPECIAL

Linda Deplacie begon haar carrière als model. Haar droombestemming was Japan en in 1985 vertrok zij naar dit land om daar voor 3 à 4 maanden te werken. Voor haar vertrek stopte een goede vriend haar een businesskaartje toe met daarop ‘Importexport’. Hij zei: “Linda, als je daar iets ziet wat je interesseert, toon de Japanners dan dit kaartje en vraag om stalen. Je weet maar nooit waar het toe leidt.”

OPTIEK & MODE

28

Linda: “De brillenbranche was een even grote toevalstreffer als mijn modellencarrière. Op een dag zag ik in Tokyo een opvallende brillenzaak. Ik stapte de winkel binnen van Lunetta Bada en duwde

Johns kaartje onder de neus van de verkopers, en toevallig waren de producenten aanwezig. Met gebarentaal heb ik toen uitgelegd wat ik wou, en ik kreeg probleemloos een reeks stalen mee naar België. Ik trok ermee naar Somers in Antwerpen, Hulpiau in Gent en Hoet in Brugge, toen de beste en meest modieuze brillenzaken. De bestellingen liepen binnen, John leende mij het geld voor een eerste lading brillen en stuurde mij meteen terug naar Japan, maar nu met stalen van zijn tapijten. Binnen een maand heb ik toen twee of drie containers tapijten verkocht, zodat ik mijn schulden aan hem meteen kon afbetalen.”


ling. Ook was Lunetta Bada heel vooruitstrevend in hun materiaalkeuze, zoals de kleur Tokyo Tortoise (geel zwart gevlekt ) die nu iedereen in zijn collectie heeft. Ik denk dat wij de eerste waren die het hier in Europa op de markt hebben gebracht en dat was op de Silmo van 86! Het was ook daardoor dat we veel aandacht kre-

Linda Deplacie

Hoe was het om als vrouw in de mannenwereld te belanden? “Door mijn werk als model kon ik wel tegen een stootje, want het is er zeker niet altijd glamour and

NAJAAR 2011

Hoe heb je de optiek in 1986 ervaren? “In Japan was het vooral de creatieve presentatie die mijn aandacht getrokken had. Want thuis waren brillenwinkels veelal saai en medisch van uitstra-

gen. Ik herinner me nog dat Alain Mikli (toen kende ik hem niet) is komen kijken naar onze stand omdat het iets nieuws was. Ook Patrick Hoet die toen alleen nog maar zijn winkel had in Brugge was klant van het eerste uur. Hij vond (nog steeds spreekt hij me erover…) de materialen heel interessant en leuk. Er was veel interesse ook vanuit Canada en de US. We verkochten aan Larry van Oliver Peoples voor hun winkel in Los Angeles.”

29 OPTIEK & MODE


SPECIAL OPTIEK & MODE

30

glitter… Maar daardoor was ik heel snel zelfstandig geworden en had ook een goede bagage en kennis van ‘mode’ wat mijn sterke punt was. Voor de technische kant liet ik het over aan de opticien en was ik daar heel eerlijk over dat ik er niets vanaf wist…. Want ik wou en wil nog altijd in alle eerlijkheid zaken te doen.” Met welke merken ben je gestart? “Wij hadden in ‘87 met Lunetta Bada Japan een overeenkomst gesloten om te starten met Lunetta Bada Europe samen met mijn broer en een vriend vennoot, en konden de distributie doen in Europa en de VS! Na 8 jaar heeft één van onze VS klanten het in eigen handen genomen en was het verhaal uit. Gelukkig hadden we een Kata Eyewear opstart in Europa en hebben we dat ook mooi 8 jaar lang kunnen uitbouwen totdat ze het zelf wilden gaan doen…. Ach ja, zo gaat dat, maar meestal is het wel in het nadeel van een collectie.” Hoe heb je deze periode van 25 jaar ervaren? “Er zit een heel mooie evolutie in de optiekmarkt.

Wat we toen als pionier begonnen zijn, nl. het werken met exclusieve stijlen, materialen, en de manier van verkoop, is nu een snel en sterk groeiend marktsegment geworden. Bekijk maar de beurzen die een apart gedeelte gemaakt hebben voor de creatieve, exclusieve merken. Soms is het aanbod te willekeurig en wordt het teveel….Er wordt teveel naar elkaar gekeken. Bekijk het ‘vintage’ maar. Iedereen springt op dezelfde boot en dan krijg je een aanbod waar het moeilijk is om verschillen te zien. Iedereen noemt zich nu ook exclusief. Het is hetzelfde als het woord ‘vip’. Iedereen is een vip of krijgt een vip invitatie. Maar de echte professionelen vinden hun weg wel!” Heeft de zelfstandige opticien nog bestaansrecht? “Zeker!, De optiekzaken worden mooier, ze hebben meer uitstraling gekregen, wat ik toejuich. Ze komen meer als een identiteit naar buiten door ook meer duidelijke collectie-keuzes te maken. Vroeger had een zaak gerust 30-50 merken. Nu kan een


zaak overleven met 10 merken als ze dat willen. Het is ook makkelijker voor de klant, die ook veel bewuster geworden is en een bril koopt als een mode accessoire en een versterking van zijn imago. Hij gaat dus kiezen voor een uitgesproken collectie waar hij zich goed in voelt en kiest dan voor de zaak met het grootste aanbod in die sfeer. Ja, er is zeker plaats voor goede, professionele, verzorgde, exclusieve optiekzaken. Bij de kleding zijn heel veel verschillende soorten winkels. We gaan toch ook niet ons hele leven bij H&M kleding kopen?” Tokyo (1987) bij Lunetta Bada Japan met Mr. Chikankui.

dergelijke collecties in de wagen en de winkel op zijn kop zetten met tassen en papieren lijkt niet zo professioneel. Het kan nog net iets anders, nog iets beter en dan is het perfect want ik blijf erin geloven, altijd!”

www.lindadeplacie.com linda@lindadeplacie.com

NAJAAR 2011

Hoe zie je jouw toekomst als leverancier? “Ik kijk heel veel naar de textiel sector. Ze zijn al veel langer in de weer met marketing, distributie, beurzen etc.… De merken werken meestal rechtstreeks met de klant maar via een lokaal agentschap. De verkoop wordt uitsluitend gedaan in een showroom waar de klant twee maal per jaar komt kiezen. Ik denk dat we in de toekomst voor de exclusieve boetiek optiekzaken en merken meer in die richting moeten gaan werken. Want op pad gaan met

31 OPTIEK & MODE


SPECIAL

25 jaar

Serengeti zonnebrillen

OPTIEK & MODE

32

Dit najaar bestaat Serengeti zonnebrillen 25 jaar. Ter gelegenheid van dit zilveren jubileum introduceert Serengeti een nieuwe Ultra Lichte Lens. Serengeti spreekt van ‘’s’werelds beste minerale zonneglas”. Deze is voortaan 20% lichter en veel dunner met behoud van de bekende optische kwaliteit. Er wordt gestart met 3 modellen die met deze ultra lichte lens zijn uitgevoerd: Sorrento: curve 8, S-flex veer, sportief en rechthoekig; model Modena: curve 6, S-flex veer, klassiek en rechthoekig; en model Brando: curve 6, wire flex veer, pilotenmodel. Deze modellen zijn beschikbaar in een polariserende en niet-polariserende versie. marketing@bobos.nl


NAJAAR 2011

33 OPTIEK & MODE


Kijk!Knoester 25 jaar

SPECIAL

Hans Knoester: ‘Investeren in de toekomst’

OPTIEK & MODE

34

“Als jongste franchisenemer van Pearle (toen nog Brilmij) had ik dat na 5 jaar wel gezien. Ik zocht meer zelfstandigheid, meer mode, meer kwaliteit, meer creativiteit. Na een wereldreis van zes maanden liep ik tegen een lief pandje aan in de Keizerstraat in Scheveningen, waar ik geboren en getogen ben. Na een grondige verbouwing, zelfs het dak moest eraf, startte ik hier mijn eerste Kijk! Winkel en heb mijn gezinnetje gesticht.” Aan het woord is opticien Hans Knoester die 25 jaar geleden zijn eigen optiekzaak opende. “Wij wilden zeer merken- en modebewust zijn, maar dat moest natuurlijk groeien. Beursbezoeken en optiekvakbladen (ook Optiek & Mode), maar ook vakbladen uit andere branches, zoals interieurs, kleding en schoenen, verschaften ons veel informatie. Ik kocht (en koop nog vaak) op gevoel, dus bepaalde zelf de collectie, waarbij de meest wilde brilontwerpen vaak het snelst doorverkocht werden! Door het inkopen van een steeds gewaagdere collectie, onderscheidde ik mij meer en meer van mijn collega’s en creëerde zo mijn eigen bestaansrecht. Doordat er natuurlijk ook wat ‘moeilijkere’ brilcreaties overbleven, begon ik als een van de eerste optiekzaken in Nederland met de januari-uitverkoop, wat in deze slappe maand weer een omzetimpuls gaf.” Welke merken waren voor jullie favoriet? “Robert La Roche was ons favoriete merk.


NAJAAR 2011

35 Interieur Keizerstraat

Hoe onderscheidden jullie je van andere opticiens? “Niet alleen door de collectie waren we anders dan Anders. Ik had het interieur van mijn winkel zelf ont-

worpen. De wandpresentatie bestond uit verwisselbare panelen. Zo kon ik op een maandagochtend de sfeer in de winkel volledig wijzigen door panelen met andere kleuren te plaatsen. Verder vond en vind ik het heerlijk om samen te werken met andere bedrijven, zoals kleding- en schoenenwinkels, kapsalons enzovoorts. We stonden ooit nog eens in dit blad met een reportage over brillen en kapsels, gekoppeld aan een actie ‘gratis haarbehandeling’ bij aankoop van een bril.” Naar welke beurzen gingen jullie? “De eerste jaren vonden we de Utrechtse beurs voldoende. Wat waren we onzeker! Maar omdat de hele Nederlandse optiek in deze vijver viste, weken we al snel uit naar Parijs, Keulen en Milaan. Nog altijd genieten we van deze weekends. Jammer dat de Silmo nu 30 kilometer buiten Parijs plaatsvindt. We gaan natuurlijk wel, maar scheuren na het

OPTIEK & MODE

Geniaal was die man toen met bijvoorbeeld zijn panto’s met zonneclips. De metalen ovalen met kunststof hoekstukjes in prachtige kleuren kunnen zo weer op de markt. Jammer dat deze man er gefrustreerd mee gestopt is door alle kopieerwerk. Verder vonden we Pro Design met de ‘wisselbrillen’ super. De glasbrillen met stickertjes, steentjes, gekleurde glazen en gepolijste gefacetteerde randen waren prachtig. Wanneer zullen die weer terugkomen? Op de internationale beurzen, werden we helaas bij bezoeken aan Mikli en Theo te licht bevonden. Jaren later zijn Mikli en wij gelukkig grote vrienden geworden. Met Theo is het in Scheveningen nooit wat geworden.”


SPECIAL OPTIEK & MODE

36

Filiaal Keizerstraat

Kinderhoek Frederik Hendriklaan

bezoek direct door naar een terrasje op Montmartre.”

en modellen, dat dit goed te doen is. Misschien wordt dat ons door sommige leveranciers niet in dank afgenomen.”

Is er veel veranderd qua inkoopbeleid? Qua smaak en mondigheid van je klanten? “In 25 jaar hebben we vele stromingen, rages, modestijlen voorbij zien komen. Maar ook de opkomst van de pc en internet, het einde van het “witte jassen” tijdperk en de opticien als paramedicus. In perioden van crises of een laag consumentenvertrouwen werd de hele modewereld voorzichtiger, zo ook de brillenbranche. De Safilo’s en Luxottica’s werden groter en commerciëler en alle merken gingen dus op elkaar lijken. Heerlijk wanneer je dan een exclusief merkje vindt op zo’n buitenlandse beurs, of een tip krijgt van bijvoorbeeld Marianne Niederer.” Hoe is het met je aanbod? Heb je een brede collectie? “We hebben altijd bijna elke bril maar één keer verkocht. Er is zo’n groot aanbod in maten, kleuren

Is de nieuwe zaak in de Frederik Hendriklaan in Den Haag een groot verschil qua klanten, lifestyle en smaak? “Na jaren te hebben gezocht hebben wij eindelijk op de mooiste locatie van Den Haag een plek gevonden, waar onze manier van Kijk!en ook tot z’n recht komt. Daar waar Kijk! Scheveningen een wat dorpser karakter heeft met een lokaal verzorgingsgebied, is Kijk! Frederik Hendriklaan veel internationaler, met kapitaalkrachtige buitenlanders. Vaak hoger opgeleid en mondiger. Het is het verschil tussen de twee winkels wat het leuk maakt om in beide te mogen werken. De collectie op de ‘Fred’ is wat luxer met merken als Cartier en Todd’s. Merken waar we in beide winkels graag mee werken zijn ic!Berlin, Mikli, Starck, Lafont en IDC. En kinderbrillen van Nicci,


NAJAAR 2011

Interieur Frederik Hendriklaan

Hello Kitty, Vingino, New York Yankees en Adidas. Per winkel hebben we wel verschillende modellen en kleuren.

De toekomst? Ik heb vertrouwen in de toekomst en blijf investeren in nu en in de toekomst. Of je nu kiest voor medisch of modisch, we hebben een heerlijk beroep.�

Hoe heb je als opticien de ontwikkeling van brillenglazen ervaren? “De ontwikkeling van brillenglazen is in deze 25 jaar ongelofelijk hard gegaan. De tijd dat we met een glaspotlood of -stift en een pd-latje een kruisje op de glazen zetten is echt voorbij. Alle betere glasleveranciers hebben hier tegenwoordig de mooiste digitale apparatuur voor, gekoppeld aan klantenbestanden en bestelsystemen. De kwaliteit van coating en ontwerpen van multifocaal zijn nu van een dergelijke kwaliteit, dat bijvoorbeeld gewenningsklachten bijna tot het verleden behoren. Het is geweldig om met deze mooie brillenglazen te kunnen werken en het vertrouwen van onze klanten in ons specialisme te winnen door deze mooie, doch prijzige produkten.

www.kijkknoester.nl

37 OPTIEK & MODE

Interieur Frederik Hendriklaan


Traction Productions

SPECIAL

Brooks

Voor de ‘Avant-Garde’ smaak

OPTIEK & MODE

38 De naam Traction is geïnspireerd door een beroemde straat in Los Angeles “Traction Avenue” waar de jonge kunstenaars en filmproducenten elkaar ontmoeten. De collectie is opgebouwd uit twee series: Traction Productions, de hoofdcollectie van Victor Gros, en Traxion X, een mannenlijn in het hoge level. De inspiratie van Traction combineert de Californische moderniteit met het Franse raffinement, waaruit unieke modellen ontstaan. Traction Productions richt zich vooral op de ‘avant-garde’ smaak van zijn klanten en valt op door de eigenzinnige vormen en kleuren. Deze brillen zijn duidelijk niet alleen een simpele remedie tegen zichtproblemen, maar vooral een accessoire voor het gezicht, zoals ook weer blijkt uit de nieuwe najaarscollectie 2011. Op deze pagina aandacht voor de modellen Brooks, Grant en Wayne. www.traction-prodlunettes.com

Wayne

Grant


NAJAAR 2011

39 OPTIEK & MODE


Flair

Invloeden van de natuur

SPECIAL

Op een prachtige zomerdag breng ik een bezoek aan Flair. De verschillende gebouwen in het Flairpark in Oelde zijn gelegen in een natuurgebied vol exotische bloemen, planten en vogels. En het is dan ook in deze atmosfeer dat de Flair designerbrillen ontworpen worden, met de natuur als belangrijkste inspiratiebron. Deze oase van rust weerspiegelt zich ook bij het designteam en de werkruimten, waar zeer hoogwaardige technische innovaties gerealiseerd worden.

OPTIEK & MODE

40

Er is een ontmoeting met directeur Gunter Fink:”Alleen in een positieve omgeving kunnen in alle rust ideeën rijpen die mensen enthousiast maken. Passie is moeilijk in woorden uit te drukken. De motivatie die ons al vergezelt vanaf het allereerste begin is te vinden in de liefde voor het kleinste detail, vanaf het ontwerp tot aan de fabricage van de handmade brillen.” We


NAJAAR 2011

Gunter Fink

41 OPTIEK & MODE


wandelen vervolgens door de natuur om begrip te krijgen voor de sfeer die de Flair brillen uitstralen, en maken een rondleiding door het hele proces. Tenslotte neemt het designteam alle tijd om me te informeren over filosofie en ontwikkeling van nieuwe modellen.

SPECIAL

Flair omvat drie lijnen: Klassiek, Pure en Couture. Drie maal per jaar komen er nieuwe modellen, ontwikkeld door het designteam. De designers worden ondersteund door externe goudsmeden, sieradendesigners en industrieel ontwerpers. Behalve invloeden van de natuur laten de designers zich inspireren door de trends van internationale modeinstituten. Ook een kleurendeskundige is nauw bij het ontwerpen betrokken.

OPTIEK & MODE

42

Pure Technology Een belangrijke technische ontwikkeling is de ‘pure technology’. In ‘pure technology’ worden de glazen niet bevestigd door schroeven, maar door een door Flair speciaal ontwikkelde knooptechniek met een nylondraad. Deze simpele maar ingenieuze technologie zorgt voor extreme lichtheid en stabiliteit, reduceert een breuk tot het absolute minimum en de glazen zijn gemakkelijk schoon te houden. Bio-Steel®, een materiaal uit de medische wereld, wordt gebruikt voor de veren en is geheel nickeldus allergievrij. Deze wereldwijd gepatenteerde en succesvolle techniek, inspireerde het team in Flairpark tot verdere ontwikkelingen. Zo ontstond ‘pure technology 2’. Een speciaal ontwikkelde nylondraad verbindt de veer van Bio-Steel®, met het glas en zo ontstaat een bril zonder scharnier met ongewoon hoge flexibiliteit en een gewicht van slechts 3,7 gram. Nieuws 2011 Flair brengt dit najaar drie thema’s: randloos, kunststof en Art Couture. Randloos is nog steeds het belangrijkste thema , tegen de beweging van de ‘zware’ trend in. De modellen zijn licht en comfortabel door de toegepaste technieken.

Kunststof In de jaren ’50 bracht Flair een uitgebreide acetaat collectie op de markt. In de loop der jaren is deze geheel vervangen door glasbrillen. Hoewel Flair nooit meedoet aan uitgesproken modetrends omdat deze na korte tijd weer uit het beeld verdwijnen, heeft het designteam voor dit najaar toch weer een kunststof serie ontwikkeld. Deze omvat 3 modellen voor heren, dames en unisex en wordt op de Silmo in Parijs gelanceerd. Deze serie moet niet geassocieerd worden met de retro-look. Het zijn uitgesproken Flair modellen, door de toegepaste techniek zeer licht van gewicht en in 12 transparante kleuren verkrijgbaar, variërend van wit en koraalrood tot zwart. Om de bril extra stevig te maken is een speciaal scharniersysteem ontwikkeld. De veer komt in alle modellen terug, echter aangepast aan de kleuren van het acetaat. Het designteam heeft hier lang en intensief aan gewerkt om alle kwaliteit van de Flair brillen als licht, hoogwaardig en sterk, daarin te verwerken. Maar het resultaat is, zeker door de transparante kleurstellingen, erg interessant. Art Couture Deze serie is ware handwerkkunst, waarbij de zeer verfijnde ontwerpen voorzien zijn van Swarovski stenen. De brillen worden beschouwd als kunstwerken, waarbij op zeer geraffineerde wijze kleuren en materialen worden gecombineerd. Er is een belangrijke invloed van de juwelenbranche zichtbaar. Vanuit de Swarovski stenen zijn de veren ontwikkeld zowel qua kleur als structuur en vorm. Deze collectie omvat ook bijpassende ringen die als cadeau worden meegegeven bij de aanschaf van een montuur. “Kwaliteit, design en service zijn nu al ruim 60 jaar de basiswaarden van Flair. Waarden die nauwelijks beter gerealiseerd kunnen worden dan in Duitsland omdat kwaliteit – Made in Germany – zijn traditie heeft,” aldus directeur Gunter Fink.

www.flair.de www.speetsbrillen.nl


NAJAAR 2011

43 OPTIEK & MODE


SPECIAL

Mykita & Bernard Willhelm A/W 2011

OPTIEK & MODE

44

De zon schijnt in blauw, bruin, groen en roze Geïnspireerd door Sophia Loren, de “Miss Eleganza” van de jaren 60, hebben modeontwerper Bernhard Willhelm en Mykita een nieuwe zonnebril ontworpen: Violetta. Violetta beschikt over een krachtige vorm en een ongebruikelijke kleurencombinatie. Het eerste model beschikt over fijne gouden randen die de teardrop-ovale glazen omhullen. Het bovenste deel heeft een subtiele groene gloed en overstijgt de roze kleur boven de jukbeenderen. In het tweede model, eveneens gemaakt van licht roestvrij staal, worden de blauw-naar-cognac glazen omgeven door een mat zilveren rand.

“Al jaren lang maken we kleurovergangen met behulp van de tie-dye techniek. Violetta is een nieuwe ontwikkeling van deze stijl, die een lange traditie geniet”, aldus Bernhard Willhelm. “Door het verlangen naar een onconventionele mix van kleuren ontstonden de combinaties groen/roze en blauw/cognac. Tegelijkertijd zorgen deze cosmetische lenzen voor een visuele make-up. De bovenste kleur glanst in het groen of blauw, zoals oogschaduw, terwijl het onderste gedeelte de wangen benadrukt zoals rouge zou doen. Afhankelijk van hoe de toeschouwer kijkt door de Violetta bril, heeft de wereld een intens blauwe, bruine, groene of roze look.” www.mykita.com www.bernhard-willhelm.com


NAJAAR 2011

45 OPTIEK & MODE


SPECIAL

Silhouette Titan Elements

OPTIEK & MODE

46

Wie als sportieve brildrager veel beweegt, wil zich niet gehinderd voelen door zijn bril en wil natuurlijk perfect zien en er perfect uitzien. De randloze bril moet elke beweging meemaken, zonder zelf te bewegen. De Titan Elements van Silhouette past geheel in deze filosofie. Deze technologisch doordachte randloze bril heeft een ruim, open ontwerp. De materiaalmix (High-Tech Titan en het gepatenteerde SPX) benadrukt de vormgeving, evenals de vloeiend zachte lijnen en de twaalf verrassende kleuren van de superslanke veren. Het schroefloze cilinderscharnier heeft naast een perfecte functie ook een lange levensduur. Tenslotte wordt ideaal draagcomfort gecombineerd met een perfecte pasvorm. “Met Titan Elements wilden we een actieve, maar tegelijk ook onopvallende en essentiële levensstijl tonen, die veel ruimte laat voor individualiteit”, aldus Andreas Aschauer Martinelli, International Brand Director bij Silhouette. www.silhouette.com


NAJAAR 2011

47 OPTIEK & MODE


OPTIEK & MODE

48 SPECIAL


NAJAAR 2011

49 OPTIEK & MODE


SPECIAL

Modeontwerper Sahra Lysell Kleurenadviseur bij Ørgreen

OPTIEK & MODE

50

Ørgreen maakt sinds 1997 exclusieve brillen en zonnebrillen en is bekend om zijn innovatieve, gestroomlijnde en tweekleurige ontwerpen. De 32-jarige Sahra Lysell is de ontwerper achter de originele kleurcombinaties. Zij volgde de opleiding Mode en Textiel Design in Kopenhagen. “Aanvankelijk deed ik freelance kleurconsulting voor Ørgreen. Ik vond het heerlijk bij deze firma en besefte hoe zwaar de ambities waren om een uniek product te creëren. Toen zij me een fulltime job aanboden, sprong ik een gat in de lucht en ik ben er nu, 12 jaar later, nog steeds.”

Je komt niet uit het optiekvak “Ik denk dat het een kracht is in mijn vak dat ik geen optiekachtergrond heb. Ik houd me ook niet met de optiekwereld bezig. Ik laat me inspireren door andere werelden. Voor mij is het belangrijk om te kijken naar andere werelden om geïnspireerd te worden. Een fulltime kleuradviseur zegt veel over het bedrijf en zijn prioriteiten, dus het is erg belangrijk voor mij dat we de kleuren doen op een innovatieve manier en anders dan andere merken in onze branche.”


CAMPAIGN IMAGES 2010/2011 A

B

E

F

H

I

C

D

G

J Him: Harold 149 / Her: Brodie 267 Angus 286 Loulou 302 Rambler 211 Barbarella 286 / Francis 287 Him: Lucian 287 / Her: Francis 287 Him: Morrison 286 / Her: Phoenix 287 Her: Cassidy 150 / Him: Harold 144 Dylan 125 Bonnie E232 / Alice 276

NAJAAR 2011

A: B: C: D: E: F: G: H: I: J:

51

Wat zijn je inspiratiebronnen? “Ik houd ervan om met tegenstellingen te werken, om twee verschillende werelden te mengen en een derde te creëren. Als ik bijvoorbeeld een op vintage geïnspireerd design van de designafdeling krijg, dan wil ik graag de futuristische kant op gaan met de kleuren.

Maar mijn inspiratie komt van reizen over de wereld en wandelen door de straten. In onze laatste collectie hadden we een paar kleuren voor vrouwen, geïnspireerd door de vrouwelijke graffiti artiest Miss Van. Haar universe is erg sexy, maar 100% girly en heel kleurrijk. Zij is een van mijn favoriete kunstenaars en een coole inspiratie voor kleuren.” Wat was jouw invloed op de campagne images 2010/2011? “Ik maak altijd deel uit van het maken van onze campagnes, samen met onze PR/Marketing afdeling, de fotograaf en de designafdeling. We ontwerpen geen onzichtbare brillen. Als een Ørgreen gebruiker ben je trots om je bril te dragen. Het kan een statement zijn of een extra expressie van je persoonlijkheid en dat willen we overbrengen in onze campagnes. Er zijn inmiddels vele prachtige mensen die vreselijke brillen dragen in advertentiecampagnes, dus we willen die richting niet uitgaan.”

OPTIEK & MODE

Wat houdt je werk in? We worden beschouwd als een design- en kleurenfirma dus mijn belangrijkste werk is om nieuwe en innovatieve kleuren voor onze collecties te creeren. Een normale firma zal misschien 10 nieuwe kleuren per seizoen lanceren, bij ons zijn dat 50-60. Daarnaast houd ik me bezit met advertentiecampagnes, reclamemateriaal, etc. Vorig jaar deden we een kunstproject met Fritz Hansen. Wij mochten 5 verschillende Orgreen versies van de Swan Chair by Arne Jacobsen ontwerpen. Dus alles op mijn kantoor heeft met kleur te maken, maar wel in veel verschillende uitingen.


SPECIAL OPTIEK & MODE

52

Sahra werkt veel met tegenstellingen en contrasten. Ze heeft onder andere de unieke elektrokleuren van Ørgreen gecreëerd, die veranderen onder invloed van het licht, van bijvoorbeeld brons naar groen. Ørgreen heeft inmiddels het patent op deze kleurtechniek. Sahra heeft bovendien een aantal ontwerpen gecreëerd die bijna werken zoals make-up. Ze heeft ontdekt dat bepaalde tinten ervoor zorgen dat het gezicht wordt belicht vanaf de binnenkant van de bril, waardoor vrouwen er gezonder uitzien. Wat zijn de kleuren voor 2012? “Speels en krachtig op een verfijnde en ingetogen manier. Tijdens een vliegreis naar Japan las ik een artikel over het huis en de studio van architect Luis Barragán in Mexico, gebouwd in 1948. Toen ik de foto’s zag was ik totaal onder de indruk door de kleuren en de sfeer in dit huis en dit inspireerde me voor de nieuwe kleurencollectie. Kleuren van brillen zijn absoluut niet te vergelijken met kleuren van kleding, omdat ze bij het gezicht moeten passen en niet altijd elke dag worden verwisseld. Het is daarom zeer belangrijk om te zorgen voor precies de goede nuance en finish. Het is mijn doel om unieke kleurcombinaties te maken die de persoonlijkheid van mensen kunnen weerspiegelen en die overeenkomen met het modebeeld. Maar tegelijkertijd is het belangrijk dat de gebruiker de bril draagt en niet andersom,” aldus Sahra. www.orgreen.dk


Thymann

NAJAAR 2011

53 OPTIEK & MODE

Optical Supply Nederland bv / +31 (0)33 494 6740 / info@optical.nl


Jos Baijens

SPECIAL

‘LOOKdeepINyourEYES’

OPTIEK & MODE

54

Schoenen In een van zijn creatieve uitspattingen maakte Jos een uitstapje naar de wereld van luxe, exclusieve schoenen. In samenwerking met de ontwerpers van Timtur zijn enkele unieke modellen ontwikkeld.

www.jos.je

De creatieve en eigenzinnige designer Jos Baijens heeft voor dit najaar weer enkele nieuwe monturen ontworpen. Een van de modellen “LOOKdeepINyourEYES “ (9153) is gebaseerd op de pilotenbrilrage en is verkrijgbaar in 3 kleurstellingen: zwart en 2 kleuren metaalgrijs. De acetaat veren zijn in zwart, rood/zwart en wit/zwart uitgevoerd. De voorkant is vervaardigd van gestanst metaal. Door de glasbrildopjes-uitvoering zweeft het montuur als het ware vóór het glas. De veren hebben een sierlijke vorm en eindigen in een tip met een gat: een vast jos-item. Jos Baijens over zijn nieuwe collectie: ”Ik heb een hekel gekregen aan de zwarte en grote retrobrillen en maak de retro-revival reactie hierop.” Horloges Ook de Jos horlogecollectie is uitgebreid. De stijl past duidelijk, zoals de foto’s aangeven, bij de monturenlijn.


NAJAAR 2011

55 OPTIEK & MODE

www.jos.je


Giorgio Armani

Frames of Your Life Gedurende de maand november 2010 legden jonge fotografen en trendsetters in de belangrijkste steden van de wereld beelden vast van de mensen op straat die op dat moment voor de camera hoofdrolspelers werden van de Giorgio Armani eyewear stijl. Een selectie van deze beelden zijn inspiratiebron geworden voor de nieuwe advertentiecampagne Giorgio Armani Eyewear collectie 2011/12.

SPECIAL

www.armani.com/framesofyourlife

OPTIEK & MODE

56

Micol Sabbadini (Milaan)

Natalie Weiss (Berlijn)

Jared Eng (Los Angeles)


NAJAAR 2011

57 OPTIEK & MODE


SPECIAL OPTIEK & MODE

58

Mannenmode Winter 2011 Kenzo Grijs en natuurtinten, maar ook felle kleuren, bloem- en ruitmotieven zien we terug in de herfst/wintercollectie 2011 van Kenzo. Kenzo ontwerpt voor de eigenzinnige man met smaak die zich niets aantrekt van modetrends, want Kenzo loopt altijd in de voorste gelederen. www.kenzo.com


NAJAAR 2011

59 OPTIEK & MODE


SPECIAL OPTIEK & MODE

60

Mannenmode Winter 2011


Baldessarini

61 OPTIEK & MODE

www.rodenstock.nl www.baldessarini.com

NAJAAR 2011

Baldessarini is een internationaal luxe merk voor de modebewuste man. Baldessarini Eyewear bestaat uit twee lijnen: Baldessarini en Baldessarini Signature. Luxe monturen en zonnebrillen voor de zelfverzekerde en stijlvolle man. De Baldessarini lijn is mannelijk en zorgt voor een moderne retro uitstraling. Een bijzonder kenmerk van alle monturen zijn twee roestvrijstalen klinknagels in de brillenveer. Deze komen ook in de andere fashion items van Baldessarini terug. De Baldessarini Signature monturen en zonnebrillen zijn exclusief en uniek. De brillen zijn zeer hoogwaardig door de perfectie in elk detail en het gebruik van materialen als buffelhoorn.


Mannenbrillen nieuws

Custo

SPECIAL

New York Yankees

OPTIEK & MODE

62

RG11

StrellsonSPECIAL

Mannenbrillen nieuws

Rebel

OPTIEK & MODE

64

Bollé

Öga

Nomad


NAJAAR 2011

65 OPTIEK & MODE

www.ogiframes.com


LINDBERG 3Star Titanium

SPECIAL

Nieuwe rimless lijn van Lindberg

OPTIEK & MODE

66

De nieuwe LINDBERG 3Star lijn is rimless met een voller en meer zichtbaar front, zonder afbreuk te doen aan de waarden van Lindberg: comfort, lichtheid en flexibiliteit. Een typisch kenmerk van LINDBERG frames is de mogelijkheid om verschillende vormen en maten van bruggen te combineren met verschillende verenlengtes, waardoor de best mogelijke pasvorm op maat gerealiseerd kan worden. In de 3Star collectie kunnen alle glasvormen uit de Lindberg Spirit collectie gebruikt worden. www.lindberg.com


NAJAAR 2011

67 OPTIEK & MODE


Kindermode Winter 2011

SPECIAL

De collectie ZulupaPUWA die Walter van Beirendonck voor JBC tekent, is komende winter kleuriger dan ooit. En dat heeft zo zijn reden: Zulu, het gekke ruimtewezen tussen robot en lief monstertje, neemt ons mee naar Mexico, het land van de gigantische sombrero’s, de aaibare lama’s en de uitbundige feesten met Piñata’s, de kleurige papieren figuren die vol snoepjes zitten.

OPTIEK & MODE

68

www.jbc.be


NAJAAR 2011

69 OPTIEK & MODE

Kleuriger dan ooit


Kinderbrillen nieuws Rodenstock

Adidas Adidas: www.adidas.com Hello Kitty, RG11: www.fashionframes.nl

SPECIAL

Rodenstock: www.rodenstock.nl

OPTIEK & MODE

70

Hello Kitty

Hello Kitty RG11Nico Brillen, Steenwijk

SPECIAL

Theater van de Bril

OPTIEK & MODE

72

Nico is trots op zijn Steenwijk. Als we tijdens de sightseeing de beroemde Jugendstil villa Rams Woerthe aandoen, begin ik het te begrijpen. “Nu heb je een beetje idee hoe mijn winkel er uit ziet!” Hij heeft niet overdreven. Nico Brillen aan de Markt 24 is gevestigd in een prachtig Jugendstil pand. “Kom binnen in het theater van de bril”, zegt hij op zijn Nico’s. Hij is trots, en terecht. Bij binnenkomst waan je je in een oud Jugendstil theater met korte en lang vallende rode gordijnen, prachtig bewerkte plafonds en antieke kasten vol bijzondere brillen: het neusje van de zalm op design- en vintagegebied.

Detail Nico heeft gevoel voor detail. De zijruimtes, de gang en het trappenhuis zijn zeer smaakvol gerestaureerd. We zien linoleum uit 1870, lambrisering van Monsieur Timmerfabriek, Glas-in-lood van Boschmann uit de jaren 20, behang van William Morris en sierlijke kroonluchters, maar ook bewerkte ramen, oude metrotegels uit Parijs, paarden- en koeienkoppen. De tafel in de winkel is een optische werkbank uit de jaren ‘20. Alles heeft een verhaal en de Jugendstil is geheel in tact gebleven. Maar achter de rode gordijnen bevindt zich de supermoderne technische werkplaats. Alles computergestuurd, waaraan de klant kan zien dat de techniek bij Nico Brillen vooruitstrevend is.


NAJAAR 2011

73

Zijn vrouw Sylvia, die altijd de goede bril bij haar kleding draagt, is ook nog steeds druk in de zaak. “Eens per jaar hebben we opruiming. Dat doen we in de sfeer van een dure modezaak, en dat is altijd heel succesvol. Ook zoon Nico en dochter Saskia zijn in de optiek. Nico in Zwolle en voor Saskia is hij nog op zoek naar een nieuwe optiekzaak. “We hebben het nooit geanimeerd. We hebben vaak genoeg gezegd: Ga eerst eens in de wereld kijken wat er verder nog te

OPTIEK & MODE

Kinderwinkel De Kinderwinkel op de eerste verdieping heeft een Mondriaan en Rietveld sfeer, met de beroemde Rietveldstoel, bijzondere verlichting en handige kastjes in primaire kleuren. Verder wordt er op deze etage nog hard gewerkt aan de inrichting van een brillenmuseum, een lounge met juwelenbrillen, sieraden en horloges, en een sportafdeling.


SPECIAL OPTIEK & MODE

74

beleven valt, maar ze wilden toch alle drie opticien worden.“

die niemand of maar enkele zaken in het land hebben.”

Die theatrale sfeer en het bijzondere aanbod zijn een eldorado voor mensen die van brillen houden. “Als je een bril verkoopt dan moet deze helemaal bij de klant passen. Die klant kan een aparte bril op hebben, daar sta ik wel om bekend, maar apart kan ook ingetogen zijn. We hebben ons eigen merk gecreëerd en als we een receptie hebben met zo’n 150 man, dan loopt meer dan de helft met een bril van mij en dan denk ik: dat heb je goed gedaan! Bij een nieuwe klant gaat het er niet alleen om dat je een bril verkoopt, maar hij moet over 25 jaar nog steeds je klant zijn.”

Ik ben mijn eigen merk “Het belangrijkste is dat je je eigen merk bent. Zo van: Ik heb een bril op van Nico. Ze zeggen niet Gucci, Prada of Theo….ze zeggen Nico. Het gaat er gewoon om dat jij door alle jaren heen als winkelier een eigen naam hebt opgebouwd. Ze weten dat ik opticien ben. Natuurlijk moet de techniek goed zijn, want dat is gewoon je basis. De volgende dimensie is dat je alles naturel verkoopt, zoals je zelf bent. Als ik een opticien zie in degelijke kleding met een groene bril op, dan denk ik: daar klopt gewoon niets van!. Ik doe toch ook geen kanariegele bril op…”

Nico Brillen bestaat 26 jaar. Wat is zijn succesformule? “Opticiens die zich nooit in brillenmode en trends verdiept hebben, die naar Milaan en Parijs gaan om na een paar uurtjes beurs op terrasjes te gaan zitten en vakantie te houden, die niet op de hoogte zijn van de nieuwste designontwikkelingen, hebben het nu heel moeilijk. En wat de merken betreft: Iedereen stopt zijn winkel vol met bekende merken. Mijn filosofie is dat je kleine niche merken opzoekt

Hoewel Nico Starrenburg zich ook inzet voor jazzfestivals en sportevenementen, leeft hij voor de optiek. “Mijn leefwijze is optiek. Dat boeit me aan alle kanten. Als ik naar een beurs ga dan ben ik daar 8 uur, 3 dagen lang. Dat is mijn leven. Het is niet mijn vak of mijn hobby. Het is mijn levensstijl, net als een kunstenaar.”

www.nicobrillen.nl


NAJAAR 2011

75 OPTIEK & MODE


SPECIAL

Lindberg Optik Århus

OPTIEK & MODE

76

Deze ‘futuristische’ Lindberg store is gevestigd in hartje Århus , Denemarken. In 1996/97 is het interieur onder leiding van architect Heiko Weisback gerealiseerd. De indrukwekkende brillenwand en trap werden ontworpen door Henrik Lindberg, die zich na zijn studie architectuur ging toeleggen op brildesign. Lindberg heeft een watersport historie. Het is daarom niet verwonderlijk dat de brillenwand werd geïnspireerd door de boeg van een schip. Uit de keuze van natuurlijke kleuren en de materialen titanium, aluminium, carbonfiber en hout, blijkt ook duidelijke interesse voor architectuur.

Hoewel deze winkel ruim 14 jaar oud is en er plannen zijn voor een renovatie, blijft het minimalistische interieur nog velen inspireren. www.lindberg.com


NAJAAR 2011

77 OPTIEK & MODE


OPTIEK & MODE

78 SPECIAL


Lafont, Passy Lafont heeft nu haar vijfde boutique in Parijs geopend. In vervolg op Madeleine, Saint Honoré, Raspail en Sévigné is de Passy boutique geheel gewijd aan het merk Lafont met zijn exclusieve modellen en kleuren. Deze 100% Lafont shop heeft voor het eerst een kinderafdeling die op zeer originele wijze is ingericht. NAJAAR 2011

www.lafont.com

79 OPTIEK & MODE


SPECIAL

Mykita shop Berlijn

OPTIEK & MODE

80

Nieuw shopconcept: optiek en cosmetica De eerste Mykita shop in Berlijn was toe aan een renovatie en wordt nu beschouwd als referentie voor alle andere winkels van deze brillenfirma. Mykita huurde geen architect in. Onder leiding van Daniel Haffmans, vice CEO en Design Director, heeft het team zelf het gehele proces van concept tot interieur gerealiseerd. Het centrale idee hier is objecten te verplaatsen van hun conventionele omgeving naar een nieuwe context. Het dominante designelement is de Mykita Wall. Het nieuwe shopconcept is gebaseerd op het thema optiek en cosmetica. Naast de brillen zullen de klanten in de toekomst ook huid- en cosmeticaproducten kunnen kopen. De gehele rechterzijde van de 4,5 meter hoge witte verkoopruimte is de Mykita Wall. Deze heeft een oppervlakte van 50 m2 en er is plaats voor meer dan 350 brillen. Aan de overzijde daarvan is een spiegelwand waardoor de klant zichzelf van alle kanten kan

bekijken. Een mini werkplaats aan de verkoopbalie biedt ruimte aan kleine reparaties. Aandacht voor de Zumtobel spotlights en vliegtuig trolleys die gebruikt worden als variabele presentatieplek en bergruimte. Alle andere meubilair in de winkel is gemaakt van 4cm dikke sparrenhouten planken die geborsteld zijn en vervolgend behandeld met matwitte finish. Geheel nieuw voor Mykita is het Zeiss “Relaxed Vision Center” een speciale lab voorzien van precisie instrumenten. Hier worden oogtesten gedaan waardoor de glazen als het ware ‘op maat’ gemaakt worden. Ook wordt de nachtblindheid en contrastgevoeligheid van de klant bekeken. Een bijzondere ontwikkeling is dat de glazen binnen enkele uren gereed zijn. Tenslotte wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de cosmetica lijn onder Mykita Myface in samenwerking met het merk Susanne Kaufmann en uslu airlines. www.mykita.com


NAJAAR 2011

81 OPTIEK & MODE


Groenhof Optiek SPECIAL

Amstelveen

OPTIEK & MODE

82


Begin juli werd Groenhof Optiek, Amstelveen heropend. De uit twee panden bestaande zaak in het gelijknamige winkelcentrum is nu in ĂŠĂŠn winkel ondergebracht nadat het buurpand vrij kwam. Eigenaren Rob Faas en zijn dochter Leoniek wilden een mondiale uitstraling met een warm gevoel, waar, ondanks de grote verkoopruimte van 350 m2, de klanten zich zouden thuis voelen. Hun belangrijkste wens was een centrale balie als hart van de zaak, zodat het zowel voor de medewerkers als voor de

klanten heel helder en overzichtelijk zou worden. Verder werd alles ontworpen en gerealiseerd door WSB Interieurbouw. Na enkele maanden nauwe samenwerking tussen opdrachtgever en WSB is er een zeer moderne, originele en vrolijke winkel gerealiseerd met de balie als centraal punt. De loper op de vloer geeft een extra catwal sfeer en de in kleur instelbare LED verlichting in de balie en de bar zorgen voor vrolijke

NAJAAR 2011

83 OPTIEK & MODE


SPECIAL OPTIEK & MODE

84

accenten. Om de balie heen is de shopping route met een ruime collectie hoogwaardige monturen en zonnebrillen. Bovendien is Groenhof Optiek de Sport en Zien Supplier van Topsport Amsterdam en de ‘oogbegeleider’ van Ajax. Vlak bij de 6 refractieruimten staan twee tafels, waar men kan wachten voor de oogmeting of contactlenscontrole. Aan de bar is gelegenheid voor een kopje koffie. En daarachter, in een afgesloten gedeelte, bevindt zich de kantine voor de medewerkers. Wat de kleuren betreft is gekozen voor een donkere basis met helder wit en grijstonen. Nico Schreuder van WSB: “Groenhof kenmerkt zich door een zeer vriendelijke klantenhouding. Daar dragen alle mensen in de winkel aan bij en dat was een van de kernpunten die wij er uit vonden springen. Van buiten af is al te zien dat Groenhof bruist. Ondanks een grote klantenstroom aan de balie kan iedereen langs de wanden goed vrij winkelen. In de winkel beleef je een internationale allure met een hoog sprookjesgehalte. Het is een gewoon en mooi verhaal wat in 3 dimensies wordt verteld,” aldus Nico Schreuder.

Leoniek Faas:” We zijn ontzettend tevreden met het resultaat. Het was natuurlijk even wennen omdat nu alles in één winkel zit. Zowel de sporter als de modische klant zal zich hier heel prettig voelen. Ook door een goede samenwerking met het ziekenhuis Amstelland hebben we heel veel klanten die bij ons komen voor het optometriche gedeelte. We draaien daar 5 dagen poli en hebben daar ook onze diabetes poli. Dus we kunnen een heel breed publiek bedienen. Ik denk trouwens dat je je altijd extra moet profileren, in wat voor tijd of economie we ook zitten. De ketens hebben ons nodig en wij hebben de ketens nodig om ons te blijven onderscheiden. Wat ik ook nog wil zeggen dat de samenwerking met Nico en zijn team echt super was. De verbouwing liep zo ontzettend goed en strak dat het een genot was om iedere dag weer te kijken hoe we weer een stukje verder kwamen.”

www.groenhofoptiek.nl www.wsbinterieurbouw.nl


NAJAAR 2011

85 OPTIEK & MODE


SPECIAL

Hoet Design Wow…een nieuwe spiegel ‘Wow’…de verbijstering, de euforie. De twee armen, die het spiegelelement vastklemmen, behoeden het fragiele kleinood voor het enthousiasme van degene die een nieuwe bril past. Een draaiend element aan de achterzijde zorgt ervoor dat de spiegel kan kantelen. Opgebouwd uit een 2mm aluminium plaat is deze WOW-spiegel verkrijgbaar in een zwarte en een witte uitvoering.

OPTIEK & MODE

86

Nieuwe displays Mask en Paro De Mask krijgt een nieuw uitvoering: de ingetogen notaris onder de Hoet displays ruilt zijn fluwelen outfit voor een nieuw blits pak. Een make-over die hem zo goed staat, dat ook zijn nieuwe grote broer in hetzelfde jasje gestopt is. Een waardig duo, verkrijgbaar in rood en wit.


VOORJAAR 2011

87 OPTIEK & MODE

MaĂŽtre Met een verlichte geest, een hart vol passie en ten dienste van de klant. Deze display belichaamt de opticien die alles in het werk stelt om zijn klanten in de watten te leggen en te voldoen aan hun wensen en verlangens. Een ingenieuze display die de mogelijkheid biedt om een montuur te presenteren die net dat tikkeltje meer aandacht verdient. www.hoet.eu


29 september t/m 2 oktober 2011

BEURSSPECIAL

Internationale optiekvakbeurs SILMO tijdens Paris Fashion Week

OPTIEK & MODE

88

Onder het label ‘Paris Capitale de la Création’ (Parijs, hoofdstad van creativiteit)*, dat inkopers uit de hele wereld samenbrengt op het gebied van mode, accessoires, home & design, en met dank aan haar ideale positie op de vakbeurskalender, profiteert de internationale optiekvakbeurs SILMO van de geweldige energie van een stad die mode en creativiteit ademt. Van 29 september t/m 2 oktober 2011 vindt de SILMO plaats, tegelijkertijd met de beurzen Paris sur Mode Atelier, dat bekende designers én jonge merken samenbrengt, Première Classe, toonaangevende vakbeurs gewijd aan mode accessoires, Tranoï, platform voor creatief talent en nieuwe damesmodetrends en, niet te vergeten, de DEFILES DU PRET-A-PORTER DES CREATEURS DE MODE (Ready-to-wear fashion shows van designers) die journalisten en inkopers vanuit de hele wereld trekken.

te maken, en deze zo aantrekkelijker te maken zowel voor bezoekers als exposanten: brillen en zonnebrillen zijn een geliefd mode accessoire voor vele miljoenen mensen en een symbool van onderscheiding en identificatie. Net als voorgaande jaren, heeft de SILMO ook dit jaar weer gezocht naar manieren om trends, merken, designers en deskundigheid te promoten van de beste eyewearen optiekfabrikanten. In Nederland wordt de SILMO vertegenwoordigd door Promosalons Nederland (020-4620020, info@promosalons.nl, internet: www.promosalons.nl). Hier kunnen geïnteresseerden terecht voor al hun vragen met betrekking tot de beurs. *PARIS CAPITALE DE LA CREATION brengt de meest belangrijke vakbeurzen in Parijs samen, gespecialiseerd in mode, accessoires en home design. Deze internationale evenementen trekken elk jaar meer dan 17.500 exposanten aan (van wie 40% van buiten Frankrijk afkomstig),

Deze ideaal geplande data voor de SILMO vakbeurs weerspiegelen de wens van de beursorganisatie om creativiteit als uitgangspunt van de beurs

honderdduizenden bezoekers (van wie 50% van buiten Frankrijk afkomstig), en 9.000 journalisten uit meer dan 115 verschillende landen.


silmo

IN HET HART VAN DE AcTiE

1400 merken - 900 exposanten De beurs voor uw vak

silmo, mondiale optiekvakbeurs internationale vakbeurs voor de optiek/brillen branche in Parijs EEn vakbEurs voor ontdEkkingEn

Nieuwe merken, produktinnovaties, optiek- zonnebrillentrends, designers in het ‘Village’ EEn vakbEurs mEt grotE EvEnEmEntEn

* « opleiding » forum met de Silmo Academy * « trend » forum met specifieke presentaties * « verkoopdynamiek » forum met Atelier Coach Merchandising EEn gEzElligE vakbEurs voor u

Een professionele en gezellige ontvangst, symbool van de French Touch

Voor meer informatie

3

silmoparis.com

Promosalons Nederland, T. 020 4620020, E. silmo@promosalons.nl


8 september t/m 9 oktober 2011

BEURSSPECIAL

GALERIE REHORST

OPTIEK & MODE

90

Groepstentoonstelling

Optiek&Mode 25 jaar

Onder het label ‘Paris Capitale de la Création’ te maken, en deze zo aantrekkelijker te maken (Parijs, hoofdstad van creativiteit)*, dat inkopers zowel voor bezoekers als exposanten: brillen en uit de hele wereld samenbrengt op het gebied van zonnebrillen zijn een geliefd mode accessoire mode, accessoires, home & design, en met dank voor vele miljoenen mensen en een symbool van Opening op donderdag 8 september 2011Net als voorgaande aan haar ideale positie op de vakbeurskalender, onderscheiding en identificatie. van 17.30 tot 20.00 uur profiteert de internationale optiekvakbeurs SILMO jaren, heeft de SILMO ook dit jaar weer gezocht van de geweldige energie van een stad die mode naar manieren om trends, merken, designers en en creativiteit ademt. deskundigheid te promoten van de beste eyewearen optiekfabrikanten. Van 29 september t/m 2 oktober 2011 vindt de SILMO plaats, tegelijkertijd Kunstenaars: met de beurzen Paris Thomas In Nederland Hillig wordt de SILMO Paul Steenhauer vertegenwoordigd sur Mode Atelier, dat Judith bekende van designers Bilderbeekén jongeHans door Könings Promosalons Nederland Tom Thijsse (020-4620020, merken samenbrengt, Coos Première DietersClasse, toonaan-Frans info@promosalons.nl, Lampe internet: Robert www.promosalons.nl). Volmer gevende vakbeurs gewijd Georg aan Hadeler mode accessoires,Anna Lubok Hier kunnen geïnteresseerden Maaiketerecht Wentholt voor al hun Tranoï, platform voor Cecile creatief vantalent der Heiden en nieuwe da-Bea Farenhorst vragen met betrekking tot Bastiaan de beurs. de Wit mesmodetrends en,Eric nietHirdes te vergeten, de DEFILESCarola Rombouts Wim Zuiderveld DU PRET-A-PORTER DES CREATEURS DE MODE *PARIS CAPITALE DE LA CREATION brengt de meest belangrijke vakbeurzen in Parijs samen, gespecialiseerd in (Ready-to-wear fashion shows van designers) mode, accessoires en home design. Deze internationale die journalisten en inkopers vanuit de hele wereld evenementen elk jaar meer dan 17.500 expotrekken. Galerie Rehorst, Regentesselaan 10, trekken Den Haag. santen aan (van wie 40% van buiten Frankrijk afkomstig), (van wie 50% van buiten Deze ideaal geplande data voorOpeningstijden: de SILMO vak- do t/m honderdduizenden za 12.00 - 17.00bezoekers uur Frankrijk afkomstig), en 9.000 journalisten uit meer dan beurs weerspiegelen de wens van Finissage: de beursorganizo 9 oktober: 13.00 - 17.00 uur 115 verschillende landen. satie om creativiteit als uitgangspunt van de beursC O N C E P T s T r aT E g y

-

sTOrEdEsigN

-

PrOjECTENgiNEriNg

-

PrOduCTiON

ONs iNdusTriëlE PrOduCTiEPrOCEs zOrgT vOOr sChErPE PrijzEN

rETail dEsigN EN TurN kEy rEalisaTiE dOOr wsb zOrgT vOOr COmmErCiEEl suCCEsvOllE wiNkEls w s b s C h E r P E N z E E l N l T + 3 1 ( 0 ) 3 3 2 7 7 1 7 1 4 w w w.w s b i N T E r i E u r b O u w. N l