Page 1

COMFORT DIGISYSTEM

Digitaal communicatiesysteem voor op het werk


In het arbeidsproces tref je talloze geluidsomgevingen aan die belastend zijn voor mensen met een hoortoestel of hoorimplantaat. Het Comfort Digisystem helpt hen beter te horen, ook in echt lastige geluidsomgevingen. Slechthorendheid hoeft niet langer iemand te beletten om een actief arbeidsleven te leiden.

2


Waar een hoortoestel aan zijn grens zit, komen digitale communicatiemiddelen in beeld. Goed horen op je werk is belangrijk om te kunnen presteren en om te kunnen meedoen in het sociale circuit. Maar met een hoortoestel of hoorimplantaat kan de geluidsomgeving op het werk een grote belemmering vormen als grote hoorafstanden en storende achtergrondgeluiden het lastig maken om klanten en collega's te verstaan.

HOORTOESTEL

Digitale geluidsbewerking dat ruis vermindert Het Comfort DigisystemTM bestaat uit een serie draadloze digitale communicatiemiddelen die gesproken taal verduidelijken en storende achtergrondgeluiden verminderen voordat deze het hoortoestel of hoorimplantaat (cochleaire implantaat of het botverankerde hoortoestel) bereiken. Het digitaal bewerkte geluid maakt horen, begrijpen en meedoen eenvoudiger. Een arbeidsleven lang.

COMFORT DIGISYSTEM

LAWAAI

SPRAAK

Het Comfort Digisystem vermindert storende achtergrondgeluiden en verduidelijkt de gesproken taal voordat deze het hoortoestel of hoorimplantaat bereiken.

3


De SNR is de sleutel tot hoge spraakkwaliteit. En digitale radiotechniek geeft een optimale SNR.

Gehoorverlies vereist een hogere SNR Hoe sterker het signaal is in verhouding tot de ruis, des te hoger is de spraakkwaliteit. De verhouding signaal/ ruis bepaalt in hoeverre wij mensen spraak kunnen begrijpen en gesprekken kunnen voeren. Maar iemand met gehoorverlies heeft een SNR nodig dat wel 15 dB hoger is dan normaal horenden in een vergelijkbare situatie.1

Een doeltreffende manier om de SNR te verbeteren De SNR kan op een aantal manieren worden verbeterd. Zo leiden binaurale aanpassingen van het hoortoestel tot een ca. 3 dB hogere SNR.2 Door de spreekafstand van 4 tot 1 meter te reduceren kan de SNR met ongeveer 12 dB worden verbeterd.3 Maar de eenvoudigste manier om de SNR flink te verbeteren is door digitale communicatiemiddelen te gebruiken als aanvulling op hoortoestellen en -implantaten.

23 dB verbeterde SNR dankzij het Comfort Digisystem Een onafhankelijke studie4 aan de Universiteit van Lund, Zweden, bevestigt het unieke vermogen van de digitale technologie om de spraakkwaliteit te verhogen in een omgeving met veel achtergrondgeluiden:

Verbetering van signaal/ruisverhouding in dB

Ons begrip van spraak wordt beïnvloed door de verhouding tussen het signaal (spraak) en de ruis (lawaai, echo's en andere storende achtergrondgeluiden) in een gegeven hoorsituatie. De verhouding signaal/ruis ofwel SNR (signal-to-noise ratio) wordt gemeten in decibel.

25

20

15

10

5

0 -10

0

10

15

Oorspronkelijk signaal/ruisverhouding in dB (ICRA-ruis)

• als de SNR -10 dB is (d.w.z. de spraak is 10 dB zwakker dan de ruis), verbetert het Comfort Digisystem de SNR met 23 dB •a  ls de SNR 0 is (d.w.z. de spraak- en ruisniveaus zijn gelijk), verbetert het Comfort Digisystem de SNR met 17 dB. Ter vergelijking kunnen we noemen dat hoortoestellen met adaptieve ruisvermindering en richtingsmicrofoons de SNR met 3–6 dB kunnen verbeteren.5

Killion, M. (1997). The SIN report: Circuits haven’t solved the hearing-in-noise problem. The Hearing Journal, Vol. 50, No. 10, 29. en 3 Arlinger, S. (1999). Störning av talkommunikation. Störande buller – Kunskapsöversikt för kriteriedokumentation, red. U Landström. Arbete och hälsa, rapport 1999:27, 28-43. Sergey Smirnov (2011), PhD student, Department of Electrical and Information Technology, Lund University, Sweden. 5 Pumford JM, Seewald RC, Scollie SD, Jenstad LM (2000). Speech recognition with in-the-ear and behind-the-ear dual-microphone hearing instruments. 2000 Jan;11(1): 25-35. 1 2 4

4


De communicatiemiddelen van Comfort Audio zijn gebaseerd op een unieke digitale technologie, die nieuwe mogelijkheden creĂŤert om mee te doen in omgevingen met veel achtergrondgeluiden en grote hoorafstanden.

5


Het Comfort Digisystem is een compleet systeem, dat alle mogelijkheden van de digitale technologie benut. De flexibele producten bieden in elke situatie een optimale geluidsweergave. De gepatenteerde techniek van Comfort Audio voor digitale geluidsoverdracht heet SecureStream TechnologyTM (SST). Deze techniek is speciaal ontwikkeld voor communicatiemiddelen en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor slechthorenden.

Voor elk percentage gehoorverlies

Talloze voordelen met SecureStream Technology

Geavanceerd, maar flexibel kanaalbeheer

Digitale radiotechniek biedt een aantal voordelen ten opzichte van FM-techniek: • geen radioruis • groot dynamisch bereik (boven 60 dB) • stabiele signaaloverdracht • niet afluisterbare signaaloverdracht • lineaire geluidsweergave tot 90 dB SPL • audiobandbreedte geoptimaliseerd voor spraakkwaliteit Nog een voordeel is dat SST de behoefte aan buitenantennes op zender en ontvanger volledig wegneemt. Kleine geïntegreerde antennes zijn voldoende om een prima bereik en stabiliteit te garanderen. In tegenstelling tot andere digitale radiosystemen heeft SST geen tijdsvertraging.

Krachtige digitale geluidsbewerking De conferentiemicrofoons van het Comfort Digisysteem zijn voorzien van Perceptual Speech Enhancement (PSE). PSE omvat meerdere functies, die onderling samenwerken om de essentiële elementen van gesproken taal naar voren te halen en storende geluiden als lawaai, omgevingsgeluid en echo's te onderdrukken. Zonder het Comfort Digisystem

Met het Comfort Digisystem

Het Comfort Digisystem verbetert de signaal/ruis-verhouding doeltreffend door middel van een digitale geluidsbewerking en een storingsvrije signaaloverdracht. Ervaar het verschil met eigen oren op comfortaudio.com/nl/uitproberen

6

Het Comfort Digisystem kan worden gebruikt bij zowel licht-, matig-, als ernstig gehoorverlies. De microfoons zijn voorzien van Automatic Gain Control (AGC), dat het geluidsniveau binnen een aangenaam bereik houdt en omgevingsgeluid vermindert.

Een functie die bijdraagt aan de inzetbaarheid en flexibiliteit van het Comfort Digisystem is Free Channel Request (FCR). FCR zorgt ervoor dat er in een push-totalk systeem slechts één microfoon tegelijk zendt, ongeacht het aantal microfoons in het systeem. De microfoons zijn tevens voorzien van Free Frequency Check (FFC), een functie die beschikbare kanalen aangeeft en geschikte frequenties presenteert op het display van de microfoon.

Compatibiliteit De Comfort Digisystem-ontvangers kunnen worden gebruikt met: • hoortoestellen • cochleaire implantaten • botverankerde hoortoestellen • koptelefoons • oortelefoon • inductielussen


Microfoons

voor verschillende situaties en behoeften.

Microphone DM05 Een van 's werelds kleinste draadloze microfoons.

Microphone DM10 en DM20

Veelzijdige microfoons die automatisch het geluidsniveau binnen een aangenaam bereik houden.

Microphone DM30

Push-to-talk microfoon, die zowel kan zenden als ontvangen. Nu met verbeterde neklus.

Microphone DM80

Microfoon met gerichte en ongerichte stand. Wordt op de telefoon aangesloten via Bluetooth of een kabel.

Conference Microphone DC10 en DC20

Met digitale geluidsbewerking en vier microfoonstanden. Wordt op de telefoon aangesloten via Bluetooth of TeleLink*.

Ontvangers

die compatibel zijn met alle Comfort Digisystem-microfoons.

Receiver DE10

Receiver DH10

Receiver DT10

Remote DC05

Programmer DT05

TeleLink

Kleine ontvanger die aan het oor wordt bevestigd. Kan zowel voor het linker- als rechteroor worden gebruikt.

Wordt gebruikt met neklus, koptelefoon of oortelefoon.

's Werelds eerste digitale mini-ontvanger. Wordt gevoed door de batterij van het hoortoestel of hoorimplantaat.

Overige uitrusting

ter completering van microfoons en ontvangers in het Comfort Digisysteem.

Om het geluidsopnamegebied van de conferentiemicrofoon en het volume op afstand in te stellen.

Voor draadloos afstellen en testen van de Receiver DT10. Er is geen computer nodig.

Om de conferentiemicrofoon* aan te sluiten op een vaste telefoon.

* Alleen de Conference Microphone DC20

7


Telefoongesprekken zonder ruis en storingen Veel mensen met een hoortoestel of hoorimplantaat ervaren de telefoon als een moment van onrust. Echo's, rondzingen en ruis alsmede het feit dat spraakafzien onmogelijk is, dwingt veel mensen om de telefoon maar helemaal niet te gebruiken. Tegelijkertijd is telefoneren een natuurlijk – en vaak noodzakelijk – onderdeel van de werkdag.

De digitale technologie neemt de storingen weg Met het Comfort Digisystem kunnen de meeste mensen weer telefoneren. De communicatiemiddelen creëren een helder geluid door enerzijds het geluid van de telefoon zo te bewerken dat de spraak wordt verduidelijkt, anderzijds door storende achtergrondgeluiden van het gesprek en directe omgeving te verminderen. Automatic Gain Control (AGC) en beperking van het omgevingsgeluid dragen verder bij aan het verbeteren van de geluidsweergave.

Het geluid van de mobiele telefoon wordt via Bluetooth naar de microfoon van het Comfort Digisystem gestuurd en vandaar verder naar de ontvanger die de slechthorende draagt. De uitgaande spraak wordt opgevangen door de microfoon en via Bluetooth naar de mobiele telefoon gestuurd.

8

Voor elk type telefoongesprek Het Comfort Digisystem kan onder meer worden gebruikt met: • mobiele telefoons • draadloze telefoons • vaste telefoons De communicatiemiddelen kunnen ook rechtstreeks op de computer worden aangesloten en worden gebruikt bij gespreks- en vergaderdiensten zoals Skype.

Eén product, meerdere toepassingsgebieden Veel Comfort Digisystem-producten kunnen zowel bij telefoongesprekken alsook bij gesprekken in kleine kring of grote groepen worden gebruikt. Deze flexibiliteit leidt ertoe dat één ontvanger en één of twee microfoons dikwijls voldoende zijn om gedurende de hele werkdag aan de behoefte van een individuele gebruiker te voldoen.

Met het accessoire TeleLink wordt de vaste telefoon aangesloten op de conferentiemicrofoon. Het binnenkomende geluid wordt digitaal bewerkt in de conferentiemicrofoon voordat het wordt doorgestuurd naar de ontvanger.


1

2

3 1 De Microphone DM80 kan rechtstreeks worden aangesloten op de headsetaansluiting van de telefoon of via Bluetooth op een mobiele en/of een DECT-telefoon. Deze stuurt binnenkomend geluid draadloos en beveiligd tegen afluisteren, naar de Comfort Digisystem-ontvanger.

2 In omgevingen met veel storende achtergrondgeluiden wordt de gerichte stand van de microfoon gebruikt om zo een optimale geluidsweergave te realiseren aan beide kanten van de telefoonlijn.

3 Bij telefoonconferenties wordt de conferentiemicrofoon bij de luidspreker geplaatst. AGC regelt het volume automatisch, zodat de spraak op een aangenaam niveau wordt doorgegeven.

9


Zorgt voor een heldere dialoog met collega en klant Geroezemoes, telefoongeluiden, schurende stoelen, lawaai van machines, geraas van verkeer, brommende ventilatie. Op veel werkplekken maken achtergrondgeluiden het iemand met een hoortoestel of hoorimplantaat bijzonder lastig, zeker in combinatie met grote afstanden, om collega's te kunnen verstaan.

en stuurt het zonder transmissieruis naar de Comfort Digisystem-ontvanger die de slechthorende draagt. Omdat de microfoon dicht bij de geluidsbron wordt geplaatst, worden zowel achtergrondgeluiden als storend geroezemoes gereduceerd.

Een microfoon en ontvanger, meer heb je niet nodig.

Een ander alternatief is een conferentiemicrofoon te gebruiken. Deze wordt bijvoorbeeld op tafel, op de receptiebalie of naast de kassa geplaatst. De microfoon compenseert automatisch de afstand van de geluidsbron tot de microfoon, beperkt omgevingsgeluiden en bewerkt het geluid digitaal. Het resultaat: ook op werkplekken met een hoog geluidsniveau een aangename geluidsomgeving.

Het Comfort Digisystem biedt talloze mogelijkheden om de geluidsweergave in gesprekken met collega's en klanten te optimaliseren. Voor een kort gesprekje is er bijvoorbeeld de Microphone DM05, die eenvoudig op de kleding wordt bevestigd. De microfoon vangt de spraak op van degene die hem draagt, digitaliseert het geluid

Conferentiemicrofoon met digitale geluidsbewerking

De gesprekspartner draagt e ​ en microfoon die de gesproken taal opvangt. Deze wordt digitaal gestuurd naar de ontvanger die de slechthorende draagt.

10


1

2

3 1 Het Comfort Digisystem brengt het geluid zonder vertraging over. Dat het geluid synchroon loopt met het visuele beeld is essentieel voor mensen die spraakafzien.

2 De conferentiemicrofoon reduceert doeltreffend ruis en achtergrondgeluiden, ook in een belastende geluidsomgeving.

3 De Microphone DM05 is een ongerichte microfoon voor gebruik op korte afstand, die het geluidsopnamegebied verkleind.

11


Om volledig mee te kunnen doen aan vergaderingen, conferenties en trainingen. Een grote groep is akoestisch gezien altijd een complexe omgeving. De sprekers zitten doorgaans verspreid over het vertrek en de hoorafstanden zijn groot. Dat maakt het voor iemand met een hoortoestel of hoorimplantaat lastig om goed te verstaan wat er wordt gezegd. Analoge FM-systemen hebben vaak problemen om het geluid in vergadersituaties goed te weergeven, omdat de beperkingen van de analoge radiotechniek tot problemen als ruis, signaalverlies en een kort bereik kunnen leiden. Maar met het Comfort Digisystem kunnen slechthorenden volledig meedoen aan vergaderingen, telefoonconferenties en trainingen.

Conferentiemicrofoon met krachtige functies De oplossing van het Comfort Digisystem gaat uit van de veelzijdige conferentiemicrofoon, die op tafel wordt geplaatst. Daar vangt deze de gesproken taal van de deelnemers aan de vergadering effectief op. Het geluid wordt digitaal bewerkt, zodat de essentiĂŤle onderdelen van de gesproken taal worden versterkt en achtergrondgeluid wordt uitgesloten. Bij grotere vergaderingen en lezingen kan de conferentiemicrofoon worden aangevuld met ĂŠĂŠn of meer discrete sprekermicrofoons.

Vier microfoonstanden De conferentiemicrofoon heeft twee omni-standen, een zoomstand en een muziek-stand en compenseert automatisch de verschillen in zowel afstand als stemkracht.

De conferentiemicrofoon op tafel vangt op wat de aanwezige collega's zeggen en compenseert automatisch de afstand tot de respectievelijke geluidsbronnen. Het geluid wordt digitaal bewerkt zodat het ruisvrij en zonder vertraging wordt doorgestuurd naar de ontvanger die de slechthorende draagt. Aangezien het volume en de keuze van de microfoonstand d.m.v. de afstandsbediening geregeld kunnen worden, kan de conferentiemicrofoon daar worden geplaatst waar het geluid optimaal wordt geregistreerd.

12


1

2

3 1 In de conferentiemicrofoon wordt het geluid van de microfoon van de spreker gemixt met het geluid dat door de conferentiemicrofoon is opgenomen alvorens het wordt doorgestuurd naar de ontvanger.

2 Als je je niet hoeft in te spannen om te verstaan wat er wordt gezegd, komt er meer energie vrij om mee te doen en betrokken te zijn.

3 De spreker draagt een discrete microfoon dat de gesproken taal opvangt en digitaliseert voordat deze naar de ontvanger wordt gestuurd – volledig zonder ruis en signaalverlies

13


Een voorsprong in kennis die nieuwe mogelijkheden creĂŤert. Samenwerken met Comfort Audio biedt nieuwe mogelijkheden. Wij bieden u een nieuw perspectief op de werkvloer, zodat u volop kunt profiteren van de mogelijkheden van de digitale technologie.

Support en tips Voor het gebruik en uittesten van producten en voor storingen kunt u zowel online, telefonisch als bij de distributeurs van Comfort Audio terecht.

Door middel van de Comfort Academy en andere opleidingsmogelijkheden heeft u toegang tot praktische informatie over de producten en systemen van het bedrijf.

De communicatiemiddelen worden in Zweden ontwikkeld, getest en gefabriceerd door ons eigen personeel. Comfort Audio heeft de volledige regie in handen, van idee tot eindproduct, wat garant staat voor de hoogste kwaliteit.

Via onze website en extranet heeft u toegang tot uitgebreide informatie- en marketingmateriaal. Bij installaties en integraties met bestaande systemen kunnen de technici van Comfort Audio helpen met gekwalificeerde adviezen en documentatie.

14

Kortom: van Comfort Audio mag u meer verwachten.


Neem contact op met Comfort Audio voor een persoonlijke afspraak, dan vertellen we u meer over digitale communicatiemiddelen.

15


15NL-1206

Comfort Audio ontwikkelt en produceert sinds 1994 communicatie-apparatuur voor slechthorenden. Onze missie was én is om dankzij de beste technologieën en innovatieve oplossingen mensen in staat te stellen onbelemmerd gedachten en ideeën uit te wisselen in alle dagelijkse situaties. Wij zijn doelbewust en nieuwsgierig, we hebben een levendige belangstelling voor techniek en we worden gedreven door passie en enthousiasme. Zo zijn we een toonaangevende speler op de markt van communicatiemiddelen geworden. Onze producten zijn uiterst flexibel en ze zijn ontwikkeld voor zowel op de werkvloer en school als voor openbare ruimtes en het privéleven. De wensen van het individu staan daarbij steeds centraal en het uitgangspunt is de wil om de kwaliteit van leven voor slechthorenden werkelijk te verbeteren.

Comfort Audio BV | Nieuwe Steen 20 | 1625 HV Hoorn | Nederland | Tel.: 0229-87 01 10 info@comfortaudio.com | www.comfortaudio.com/nl

Comfort Digisystem - Digitaal communicatiesysteem voor op het werk  
Comfort Digisystem - Digitaal communicatiesysteem voor op het werk  

Waar een hoortoestel aan zijn grens zit, komen digitale communicatiemiddelen in beeld. Goed horen op je werk is belangrijk om te kunnen pres...

Advertisement