Page 1

Knjiga za inspiraciju 50 projekata korak-po-korak


INSPIRATIVNE IDEJE NADOHVAT RUKE Dremelova® knjiga inspirativnih ideja nudi 50 ideja za praktične projekte različitih razina složenosti i s beskrajnim mogućnostima za vaše osobne projekte pomoću sustava Dremel’s Versatile Tool Systems™. Proslavite trenutke u godini kada se okupe vaša obitelj i prijatelji, kad se drži do tradicija i koji nas vode kroz sva godišnja doba, dolazeći kroz različita raspoloženja i boje. Bez obzira na to da li uživate u tome da vam dom bude prekrasan za Božić, na obiteljski rođendan, za vrijeme promjene godišnjih doba, kad se preselite ili dodajete nešto osobno darovima za godišnjicu braka, rođendan ili rođenje djeteta, ili jednostavno restaurirate namještaj ili radite na svom autu, Dremel se nada da će Vam ova knjiga pomoći da dodate kreativnost, praktičnost i nečeg osobnog najvažnijom trenucima i aspektima vašeg života.

SADRŽAJ 06 Kućni dekor

28 Umjetnost i obrt

06 08 10 12 14 16 18 20 22 24 26

28 30 32 34 36 38 40 42 44 46 48 50 52

Stilski stol za blagovanje Stakleni svijećnjak Drvena posuda s filigranski ukrašenim obrubom Japanski jastuci s trešnjinim cvijetom Napravite svoja vjetrena zvona Prekrasna kutija za cvijeće za prozor Foto okvir Obojani terakota lončići Organza trešnjin cvijet Dekorirana slova Rezbarena mirisna svijeća

Koktel prsten Geometrijske biserne naušnice Reciklirana narukvica Ukrasna ogrlica Naušnice s drvenim kolutima Album s rođendanskim fotografijama Dar za vjenčanje: Čaše za šampanjac Mobilna igračka za krevetić za bebe Dječji viseći ukras s leptirima Ukrasite indijanski šator Napravite svoju lutkarsku predstavu Napravite svog obiteljskog zmaja Ukrasite dječju majicu

54 Blagdanske ideje

80 Uradi sam / restauracija

54 56 58 60 62 64 66 68 70 72 74 76 78

80 82 84 86 88 90 92 94 96 98 100 102 104

Prozor s pahuljicom Šalice za uskršnja jaja Ukosnice s uskršnjim zečićem Buče i ukrasi od buče za Dan vještica Maske za Dan vještica Svijeće za Dan vještica Božićni vijenac za vrata Božićne pucaljke Božićne kuglice Čestitke, kartice i papir za zamatanje Drvene božićne dekoracije Ukrasi za bor u obliku kućica za ptice Gravirani božićni okvir za slike

Dremelova knjiga za inspiraciju

Restauracija stare drvene komode Izrada stilske viseće police za vino Polica za sliku Brzo preuređenje kuhinje Stavljanje brave u ormarić za ključeve Restauracija metalnog vrtnog namještaja Renoviranje mozaičnog vrtnog stola Oblaganje pladnja za lončiće sa začinima Mozaična vrtna klupa Ugravirajte znak s kućnim brojem Popravite ogrebotine i uklonite hrđu s blatobrana Čišćenje korodiranog akumulatora Popravite ogrebotine na kućištu retrovizora

03


04


O DREMELU® Dremel® je 1932. godine osnovao AJ Dremel, koji je uveo prvi višenamjenski alat u svijetu. Danas je predan izradi i proizvodnji Versatile Tool Systems™, sustava najveće kvalitete za korisnike koji se bave različitim praktičnim “uradi sam” aktivnostima i kreativnim hobijima, kao što su projekti održavanja interijera i eksterijera, restauracija automobila, drvodjeljstvo, izrada modela, kao i mnoštvo kreativnih projekata od izrade nakita do rezbarenja. Dremelova osnovna linija proizvoda je definirana Dremelovim višenamjenskim alatom, univerzalnim uređajem s brzim motorom koji se može koristiti kao pogon za 150 dostupnih Dremelovih dodataka i priključaka. Tijekom godina, Dremel je uveo druge sustave alata kao što su pištolji za ljepilo, alati za graviranje, klamerice, radni stolovi i plamenike na butan kojima se olakšava obavljanje detaljnih i osjetljivih zadataka na praktičnim projektima. Dremel. Posvećen detaljima.

Dremel je dio grupacije Bosch koja je prisutna u oko 50 zemalja svijeta.

05


06


STILSKI STOL ZA BLAGOVANJE Primajte goste sa stilom tako da ukrasite staklene izrezbarene tanjure malim staklenim mozaicima i trajnom gravurom da biste stvorili temu za razgovor na vašim elegantnim večerama. Gravure na staklu čine osnovu vaše kolekcije posuđa te inspiriraju prekrasan novi izgled. Jednostavno kupite predmete navedene na strani do i slijedite naše upute. Na vašem jedinstvenom stolu za blagovanje će Vam zavidjeti svi prijatelji!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® Engraver s Diamond Engraving Tip 9929 • Dremel® VersaFlame™ • 20 x 10 mm stakleni mozaik • 3/16” samoljepljiva traka od bakrene folije • Lemilica sa sredstvom za lemljenje • Ljepilo za staklo • Tanjuri za graviranje stakla

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 2 KORAK 3

KORAK 1 Nanesite samoljepljivu bakrenu traku oko rubova približno četrdeset mozaičkih pločica od 20 x 10 mm. To će biti dovoljno za dekoriranje izrezbarene tanjure od 30 centimetara. Zatim nanesite dvije trake bakrene trake oko rubova rezbarenog tanjura, u razdaljini od 20 mm jedna od druge. Ispolirajte traku pomoću savijača ili poleđinom žličice za čaj. Zalijepite mozaik oko tanjura tako da gornji i donji rubovi dodiruju trake, stavljajući mozaike proizvoljno kako je prikazano. Za primanje ljepila za staklo je potrebna sunčeva svjetlost.

KORAK 2 Zatim pomoću alata VersaFlame i vrha za lemljenje, zalemite oko pojedinačnih komada mozaika i oko ruba dvaput da pokrijete bakrenu traku. SAVJET

Kad izlomite oko cijelog ruba, izvadite vrh za lemljenje i pomoću otvorenog plamena omekšajte i izravnajte bilo kakve male nepravilnosti koje je uzrokovao vrh za lemljenje. Pazite da ne pregrijete lemilicu ili staklo.

KORAK 3 Zatim uzmite Dremel Engraver s vrhom Diamond Engraving tip 9929 i ugravirajte crte između mozaičkih pločica, tako da ostanu unutar granica i položite ih nasumično kako je prikazano. Alternativno, jednostavno ugravirajte rub tanjura ispod ruba mozaika i stvorite svoj uzorak.

SAVJET

Odaberite tanjure koji imaju definirani rub. Stvaranje dekorativnog obruba oko vanjskog ruba obruba će osigurati da se uzorak vidi kad se koristi alat za graviranje. Komadićima mozaika od stakla raznih boja u jednom retku ćete postići nježan izgled i moći ćete u obrub stavljati i mozaik i gravuru.

Kućni dekor

07


08


STAKLENI SVIJEĆNJAK Zašto ne biste gravirali prekrasni svijećnjak za Vaš dom, ispunili sobu cvijećem i stvorili prekrasni, osvijetljeni i mirisni prostor? To je brzo i jednostavno, s dizajnom po vašem izboru, čime mu dajete nešto osobno. Osvijetlite prostor svjećicom i okupite prijatelje ili obitelj!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® Engraver s Diamond Engraver tip 9929 • Čaša (po mogućnosti u boji ili s mutnim staklom) • Paus papir • Crni filc

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 2 KORAK 3

KORAK 1 Da biste ugravirali dizajn u svijećnjak, trebat će Vam Dremel Engraver. Ovaj lagani i kompaktni alat se može koristiti s mnogim materijalima: metalom, plastikom, staklom, keramikom, drvom i kožom. Idealan je za izradu brojnih darova. Prvo, uklonite sve masne otiske tako da operete čašu u toploj vodi sa sapunicom i dobro osušite. Naša čaša je 7 cm visoka i u promjeru 7 cm. Može se koristiti bilo koja čaša, ali za najbolji učinak, pokušajte sa čašom od stakla u boji ili mutnog stakla. Na papiru nacrtajte jednostavni dizajn. Mi smo odabrali leptire, ali bio bi dobar i dizajn s listovima ili cvijećem. Stavite dizajn u čašu i držite ga na mjestu pomoću filca. Trebali biste jasno vidjeti dizajn kroz čašu.

Kućni dekor

KORAK 2 Sada postavite Dremel Engraver s vrhom Diamond Engraving tip 9929 na brzinu 1. Držite alat pod malim kutom kao da radite s olovkom i gravirajte staklo prema nacrtu vašeg dizajna. Nema potrebe pritiskati, samo stavite vrh pravilno na staklo i ujednačeno pomičite prema nacrtu. Kad budete gotovi, izvadite papir i stavite filc nazad u čašu. To će vam pomoći da vidite da li u nacrtu ima bilo kakvih praznina. KORAK 3 Ispunite dizajn graviranjem paralelnim crtama postavljenim što bliže jedna drugoj. Radite strpljivo na taj način dok cijeli dizajn ne bude pokriven i zatim ispolirajte gravuru do uredne i profesionalne završne obrade.

09


10


DRVENA ZDJELA S FILIGRANSKI UKRAŠENIM OKVIROM Uzmite svoj Dremel® 7700 i ugravirajte elegantnu drvenu zdjelu koja će pristajati vašem stolu u bilo kojoj prigodi. Ako koristite onu koja je relativno ravna, bit će odlična zdjela za voće koja se također može koristiti za posluživanje kanapea, sušenog voća i orašastih plodova. Koristite je na obiteljskim zabavama, rođendanima ili u opuštenim užinama vani.

KORAK 1

KORAK 1 Premjerite promjer vaše posude i podijelite u jednake kvadrate. Izrežite kvadrate od papira i zalijepite na obrub posude s trakom za prekrivanje da označite svaki rub. Pomoću alata Dremel 7700 i rezača za graviranje Engraving Cutter 107 napravite nasumični uzorak točkica.

KORAK 3

KORAK 3 Ponovno pomaknite kvadrate i ukrasite crtama.

Kućni dekor

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 7700 • Dremel Engraving Cutter 106, 111 i 107 • Drvena posuda • Mokra krpa

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 2

KORAK 2 Pomaknite kvadrate da označite sljedeći kvadrat. Ukrasite taj kvadrat valovitim crtama i točkama pomoću rezača za graviranje Engraver Cutter 111 i 106. Otpušite prašinu kao prije.

KORAK 4

KORAK 4 Nastavite dok cijeli obrub ne bude dekoriran. Obrišite površinu mokrom krpom.

11


12


JAPANSKI JASTUCI SA TREŠNJINIM CVIJETOM Napravite prekrasne jastuke s trešnjinim cvijetom da osvježite svoj kauč. Dodajte japanski paravan iza njega ili stavite vazu s trešnjinim cvijetom na vaš stolić, uz štapiće s mirisom trešnjinog cvijeta i prizvat ćete ljepotu japanskog vrta. Što može biti ljepše od tog?

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® VersaTip™ s vrhom za lemljenje • Dremel® Glue Gun s prozirnim ljepilom od 7 mm • Bijela i ružičasta organza tkanina* • Smeđ trake sa šljokicama • Zelena neraspletiva tkanina kao što je umjetni antilop ili filc ili zelena tkanina sa šljokicama • Prozirno drago kamenje • Jastučići sa srebrnim navlakama *Tkanina smije biti samo od umjetnih vlakana

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Izrežite oblike pupoljka (cvijeta) iz organza tkanine pomoću alata Dremel VersaTip s vrhom za lemljenje. Ako koristite deblje tkanine, koristite VersaTip vrući nož za rezanje. KORAK 2 Da biste napravili pojedinačne cvjetove, stavite tri organza cvijeta jedan na drugi, zatim ih pričvrstite sve zajedno u sredini. Dodirnite mjesto na poleđini cvjetova alatom VersaTip i dodatkom vrha za lemljenje da ih sastavite u jedan cvijet.

KORAK 2

KORAK 3 Pomoću alata Dremel Glue Gun s prozirnim ljepilom zalijepite smeđe trake sa šljokicama na jastučnicu tako da tvore grane, pažljivo planirajući dizajn ako želite da prelazi preko više jastuka. KORAK 4 Izrežite oblike lišća iz zelene tkanine i pomoću alata Dremel Glue Gun zalijepite listove i cvijet na mjesto, kako je prikazano. Alternativno, možete napraviti listove pomoću lisno zelene tkanine sa šljokicama. Dodajte malo sjaja svojim jastucima pomoću alata Dremel VersaTip da biste nanijeli drago kamenje koje predstavlja pupoljke ili još cvjetova, ako želite.

KORAK 3 KORAK 4 Kućni dekor

13


14


NAPRAVITE SVOJA VJETRENA ZVONA Zašto ne napravite pauzu i napravite ova lijepa vjetrena zvona za Vaš dom? Ugodni zvuci zvončića koje ta vjetrena zvona proizvode će stvarno pridonijeti atmosferi u bilo kojem domu ili vrtu u bilo koje doba godine.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 300 Series s alatom Engraver Cutter 107 i kompletom Drill Bit Set 628 • Komad tankog lima • Paus papir • Pjena od etilen vinil acetata ili jastučići od novina • Jaki pamuk • Perle • Mobilna vješalica • Metalna vjetrena zvona

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Na komadu paus papira nacrtajte oblik jajeta i srca, svaki visine oko 6,5 cm. Nacrtajte točke na jajima i šare na srcima. Zatim zalijepite lim na jastučić od pjene etilen vinil acetata ili jastučića od novina. Zatim, zalijepite paus papir s vašim dizajnom preko metala. Nacrtajte preko dizajna kemijskom olovkom. Morat ćete označiti jedan oblik jajeta i četiri srca. KORAK 2 Uklonite paus papir. Postavite Dremel 300 Series s montiranim karbidnim vrhom za graviranje na brzinu 1. Držite što uspravnije i prelazite po dizajnu na metalu. Predlažemo da prvo vježbate na komadu metala. Ubrzo ćete moći izmjeriti odgovarajući pritisak koji trebate koristiti. Zatim izrežite jaja i srca pomoću alata Dremel 300 Series opremljenog rezačem za graviranje i izbušite rupu kroz donji i gornji dio svakog od njih pomoću bitova bušilice.

Kućni dekor

KORAK 2

KORAK 3 Počnite s miješenjem i uplitanjem jakog pamuka na tri vaša izrezana vjetrena zvona u obliku jajeta i srca. Ispletite nekoliko perlica na svaku duljinu pamuka. Ispletite i vežite u čvor jednu od duljina na dno jajeta a preostale dvije duljine na dno srca. Upletite i u čvor vežite pamuk kroz vrh jajeta i srca, zatim upletite nekoliko perli i vežite za mobilnu vješalicu. Upletite preostala srca pamukom i ponovno vežite za mobilnu vješalicu.

KORAK 3

15


16


PREKRASNA KUTIJA ZA CVIJEĆE ZA PROZOR Napravite svoj balkon, prozorsku gredicu, terasu ili dvorište mjestom gdje vaš dom šalje pozdrav suncu s prekrasnom kutijom za cvijeće za prozor. Jednostavno kupite dolje navedene artikle da biste je izrezbarili i dekorirali i slijedite naše upute. Zatim u kutiju za cvijeće posadite cvijeće i uživajte u vašem jedinstvenom uradku.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 7700 s Multi-Chuck 4486, Engraving cutter 111, Tungsten Carbide Cutter 9905, Fine Grit Sanding Bands 432, SpeedClic™ Mandrel SC402, SpeedClic™ Abrasive Brushes 511S/512 • Drvena kutija za cvijeće za prozor • Boja za vanjske površine • Zlatni ‘veliki’ i srebrni metalni listić • Vanjski lak

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Označite svoj dizajn na komad papira i zatim pratite u sredinu jedne od bočnih strana kutije za prozor olovkom. Zatim, uzmite svoj Dremel 7700 i stavite alate Multi-Chuck i Engraving Cutter da izrezbarite oblike vašeg dizajna u drvu. KORAK 2 Zatim, uklonite Engraving Cutter i umetnite Dremel Tungsten Carbide Cutter da izmjerite i uklonite drvo iz linija po vašem dizajnu.

KORAK 2

KORAK 3 Kad to završite, uklonite Tungsten Carbide Cutter i umetnite Dremel Fine Grit Sanding Band 432 i ipolirajte sve grube rubove prema vašem dizajnu. Za detaljno glatko brušenje, kad morate paziti na osjetljivost vašeg projekta, koristite SpeedClic Mandrel i Abrasive Brushes (abrazivne četke). One se prilagođavaju oblicima vašeg dizajna i korisne su kad su trake za brušenje previše agresivne ili je dizajn preosjetljiv na trake za brušenje da biste mogli ući u sve kutove i rascjepe.

KORAK 4 Odgovarajućim valjkom obojite posudu i ostavite je da se dobro osuši. Prateći upute proizvođača, nanesite zlatni ‘veliki’ dio na izrezbareni motiv, zatim pozlatite izrezbareni dio srebrnim metalnim listom da stvorite elegantni izgled za bilo koje godišnje doba. Na kraju, zaštitite svoju posudu za cvijeće premazima vanjskog laka.

KORAK 4 KORAK 3 Kućni dekor

17


18


FOTO OKVIR

POTREBNI MATERIJAL

Fotografije su prekrasan način za čuvanje dragocjenih uspomena, zašto onda ne biste napravili lijepo ukrašeni okvir za fotografije za obiteljsku fotografiju. Dajte ga osobi na slici ili jednostavno istaknite u svom domu s ponosom!

• Dremel® Glue Gun 930 s prozirnim ljepilom od 7 mm • Okvir za fotografije s ravnom površinom (drvo, koža ili tkanina) • Cvijeće ili druge odgovarajuće dekoracije • Gumbi

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Prvo odaberite okvir s ravnom površinom. Mi smo koristili drveni okvir 18 cm x 13 cm ali odgovarat će u bilo kakav okvir od kože ili tkanine bilo koje veličine. Jednostavno prilagodite odgovarajući broj cvjetova za dekoraciju prema veličini svog okvira. Započnite projekt pomoću alata Dremel Glue Gun i prozirnog ljepila da biste pričvrstili cvijet ili ukras po vašem izboru na svaki kut okvira. Uporaba alata Dremel Glue Gun znači da možete napraviti okvir za fotografije s najmanje nereda i truda. On nudi visoku kvalitetu i prepoznatljiv dizajn proizvoda a njegove napredne karakteristike čine kućne projekte laganim i zabavnim.

Kućni dekor

KORAK 2

KORAK 2 Zatim, postavite cvijet ili ukras u sredinu svake strane i zalijepite na mjesto.

KORAK 3

KORAK 3 Zalijepite dva ili više cvijeta na gornji i donji dio okvira i još četiri cvijeta sa strane. Zalijepite gumb u sredinu svakog drugog cvijeta. Ako ga poklanjate, zašto ne stavite lijepu fotografiju osobe kojoj to dajete ili vas dvoje skupa tako da može s ponosom stajati na kaminu, pored kreveta ili na radnom stolu na poslu.

19


20


OBOJENI TERAKOTA LONČIĆI Skupite prekrasnu kolekciju lijepog cvijeća i malih zelenih biljki za vaše sunčano dvorište, terasu na krovu, krov ili natkriveno dvorište. Zatim jednostavno uzmite svoj vjerni Dremel® 300 Series i napravite zadivljujuće terakota lončiće u kojima ćete ih pokazivati!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 300 Series i Diamond Wheel Point 7105 • Terakota lončići • Emulzijske boje u pastelnim bojama • Olovka • Četka

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 2 KORAK 3

KORAK 1 Obojite lončić, pomoću dva premaza ako je potrebno, i ostavite da se osuši do kraja. KORAK 2 Nacrtajte svoj dizajn pomoću olovke. Pokušajte da crte budu što bljeđe. Za uklanjanje grešaka, koristite gumicu.

Kućni dekor

KORAK 3 Slijedite crte olovke na lončiću pomoću alata Dremel 300 Series s alatom Dremel Diamond Wheel Point. Dobra je ideja vježbati na rezervnom lončiću (ili na dnu) prije nego što počnete sa završnim dizajnom. Očetkajte svu prašinu mekom, suhom četkom i ispunite kamenčićima, zemljom i lijepim cvijećem – savršenim za malo dvorište ili natkriveno dvorište, terasu na krovu ili običnu terasu!

21


22


ORGANZA TREŠNJIN CVIJET Udahnite vječnu ljepotu u svoj dom lijepim dekorom organza trešnjinog cvijeta na grančicama u prozirnoj kristalnoj vazi. Jednostavno kupite dolje navedene predmete i slijedite naše upute. Zatim istaknite svoju vazu prekrasnih cvjetova tako da ih postavite u dnevnu sobu da razveselite svoju obitelj i prijatelje.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® VersaTip™ • Dremel® Glue Gun • Organza tkanina u ružičastim i bijelim nijansama* • Prirodne grančice • Ili grančice s LED svjetlima *Koristite samo umjetnu tkaninu

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Izrežite oblike pupoljka (cvijeta) iz organza tkanine pomoću alata Dremel VersaTip s vrhom za lemljenje. Ako koristite deblje tkanine, koristite VersaTip s nožem za rezanje.

KORAK 2

KORAK 3 Zatim ih jednostavno zalijepite na grančice pomoću alata Dremel Glue Gun.

KORAK 2 Da biste napravili pojedinačne cvjetove, stavite tri organza cvijeta jedan preko drugog, zatim ih pritisnite skupa na sredini i dodirnite mjesto na poleđini cvjetova alatom VersaTip i vrhom za lemljenje da ih spojite u jedan cvijet.

KORAK 3

Kućni dekor

23


24


DEKORIRANA SLOVA Ispišite slova imena svog dečkića ili curice prekrasnim bojama pomoću pametnih tehnika graviranja, oslikavanja, i spaljivanja drveta i nanošenja ljepila sa šljokicama. Vašem djetetu će se svidjeti ovaj osobni element u njihovoj sobi bez obzira na to da li stavite slova na kamin kao rođendansko iznenađenje ili ih pričvrstite na unutarnju stranu njihovih vrata i dodate vješalice za odjeću.

POTREBNI MATERIJAL

• • • • •

Dremel® VersaTip™ Dremel® Glue Gun i glittersticks GG04 Olovka i prašak za graviranje Šablone Drago kamenje s ravnom pozadinom u raznim oblicima i veličinama • Šljokice u obliku zvijezda • Drvena slova obojana u različitim nijansama

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 2

KORAK 3

KORAK 1 Uzmite prvo drveno slovo i olovku za graviranje da označite zvijezdu preko šablone prema gornjem lijevom kutu. Pospite brzo prašak za graviranje preko oblika, zatim ga zagrijte pomoću alata Dremel VersaTip i pištoljem s toplim zrakom da otopite prah i ugravirate dizajn pomoću najniže postavke topline na alatu. Ponovite s različitim oblicima zvjezdica i spirala pomoću slike kao vodiča za boju i položaje. SAVJET

KORAK 2 Na desnoj strani istog slova, ostavljajte tragove ljepila sa šljokicama po površini pomoću alata Dremel Glue Gun napunjenog ljepilom sa šljokicama. Dok radite, gurnite nekoliko dragih kamena s ravnim dnom na slovo, pričvrstite ga u ljepilo prije nego se osuši. Pažljivo oljuštite tragove ljepila koje prelazi preko ruba slova i odrežite ih tako da na rubovima nema dekoracija. Nastavite dodavati još detalja ukrašavanjem reljefnih oblika sa šljokicama i dragim kamenjem ravnog dna.

KORAK 3 Na kraju, pomoću alata VersaTip opremljenog vrhom za izgaranje drva sagorite točkice ili oblike cvijeta u površinu slova, te ih razbacajte izmeu reljefnih zvijezda, kako je prikazano. Izvršite te tehnike da biste dekorirali površine svih slova imena vašeg djeteta.

Pomoću fine četke uklonite pažljivo sve ostatke praška za graviranje prije nego ga zagrijete.

Kućni dekor

25


26


REZBARENA MIRISNA SVIJEĆA Da biste napravili ovu prekrasnu graviranu svijeću, bit će vam potreban alat Dremel® Engraver. Ovaj lagani i kompaktni specijalizirani alat vam omogućava da dekorirate razne materijale, uključujući metal, plastiku, staklo, keramiku, kožu i idealan he za izradu brojnih darova.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® Engraver s Carbide Engraving Point 9924 • Svijeća • Paus papir • Debela igla • Boja za svijeću

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Da biste napravili ovaj prekrasan dar, izmjerite visinu i opseg svijeće. Naša svijeća je 8 cm visoka i u promjeru 8 cm. Nacrtajte mjere na papir, izrežite ga na odgovarajuću veličinu i nacrtajte jednostavni dizajn na papir. To se može napraviti od elegantnog papira za umatanje ili prilagoditi ili dizajna tkanine ili tapeta. Kad budete gotovi sa crtanjem, zalijepite papir oko svijeće. KORAK 2 Pomoću debele igle izbušite dizajn i zatim uklonite šablonu od papira.

Kućni dekor

KORAK 2

KORAK 3 Sada postavite Dremel Engraver na brzinu 1. Ovaj lagani alat je tako jednostavan da ga mogu koristiti čak i početnici. Pazite da alat držite što je uspravnije moguće, stavite vrh na mjesto i ugravirajte dizajn. Nema potrebe jako pritiskati, samo zamislite da crtate po svijeći olovkom. Uklonite višak voska tako da nježno protrljate površinu svijeće kuhinjskim papirnatim ručnikom ili maramicom. Na kraju, pomoću boje za svijeću ukrasite ugravirani motiv.

KORAK 3

27


28


KOKTEL PRSTEN

POTREBNI MATERIJAL

Napravite glamurozni koktel prsten koji je osvijetliti večer. Ako želite izrađivati svoj nakit, slijedite naše upute i pronađite specijaliziranu trgovinu za izradu nakita ili online stranicu. Kad se jednom navučete na to, bit će to hobi koji vas ispunjava i kojeg se nikad nećete željeti odreći. Vaši prijatelji će Vam zavidjeti na jedinstvenim komadima nakita!

• • • • • • • • • • • • • •

Dremel® 7700 Dremel® VersaFlame™ Dremel SpeedClic™ osovina SC402 Dremel SpeedClic™ kotač ta poliranje 423S Dremel komplet za poliranje 421 Podesivi držač X pasta za lako lemljenje Cobic kamenčići cirkonija 3, 4, 5mm 2cm okrugli rezač za kolačiće Blok za paljenje Pinceta otporna na plamen Žica za vezivanje Loptica Glina plemenitog metala

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Pomoću modla za kolače od 2 cm izrežite krug iz zarolanog komada gline plemenitog metala. Pritisnite u nju kvadratne kamene cirkonija i stavite disk preko male kuglice da napravite kupolu, izravnajte donji dio kupole za lemljenje. Kad se potpuno osuši, pređite plamenom preko komada pomoću alata Dremel VersaFlame.

KORAK 2

KORAK 2 Nanesite kapljicu paste za lemljenje na držač, savijte kupolu i držač skupa žicom, pomoću alata Dremel VersaFlame da zalemite spoj. KORAK 3 Koristite Dremel 7700 sa SpeedClic Mandrel SC402 i SpeedClic Polishing Wheel 423S da biste ispolirali prsten do sjaja.

KORAK 3

SAVJET

Nanesite lagani premaz na bilo što što dodiruje glinu plemenitog metala da biste spriječili da se glina lijepi.

Umjetnost i obrt

29


30


GEOMETRIJSKE BISERNE NAUŠNICE Napravite geometrijske biserne naušnice i budite ljepotica bala. Glamurozne danju uz traper ili sređene za najglamuroznije događanje na crvenom tepihu noću. Izrada tih prekrasnih naušnica će vam donijeti zadovoljstvo i obožavanje od svih koji ih vide. Jednostavno kupite predmete navedene na strani do i slijedite naše upute.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 300 Series, Dremel® Engraver • Dremel dodaci: Dremel Flexshaft 225 i Dremel Project Table • Dremel dodaci: Dremel Cut Off Wheels 409, Aluminium Oxide Grinding Stone 952. Multi Chuck 4486, Drill Bit Set 628, SpeedClic™ Polishing Wheel 423S i Polishing Compound 421, SpeedClic™ Mandrel SC402

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 2

KORAK 1 Nacrtajte oblik naušnice u srebrni lim od 0,5 mm. Pomoću spojnice Dremel Clamp, pričvrstite srebro na stol Dremel Project Table. Za preciznije graviranje, koristite multi-alat Dremel 300 Series s alatom Dremel Flexshaft. Pričvrstite kotačiće za rezanje na vreteno i izrežite naušnice. Nakon toga, izbrusite sve grube rubove alatom Dremel Aluminium Oxide Grinding Stone. SAVJET

Pomoću alata Dremel Multi Chuck 4486 s 300 Series možete brže promijeniti vaše dodatke.

Umjetnost i obrt

KORAK 2 Pričvrstite komad drveta na Dremel Project Table i pričvrstite naušnicu trakom. Pomoću šila i čekića označite mjesta za bušenje. Pomoću alata Dremel 300, višestrukog šila i bita bušilice od 1,2 mm stavljenim na Dremel Flexshaft izbušite rupe u naušnicama, gore i dolje. U sredini izbušite tri rupe.

KORAK 3

KORAK 3 Ugravirajte uzorak na naušnici alatom Dremel Engraver i Diamond Engraving Tip 9929. Pomoću Dremel 300 Series, SpeedClic Mandrel SC402, SpeedClic Polishing Wheel 423S i Polishing Compound 421 očistite i ispolirajte naušnice. Pričvrstite kukice za naušnice i nanižite bisere na igle glave, odrežite višak metala i presavijte kraj u prsten pomoću kliješta. Stavite biser u naušnicu.

31


32


RECIKLIRANA NARUKVICA Sačuvajte svijet i istodobno napravite funky komad nakita. Jeste li znali da možete reciklirati predmete iz vaše kuće da biste napravili svoj jedinstveni nakit? Pretražite svoju kutiju za alat i kuhinjsku ladicu i pretvorite pribadače, podmetače, bakrenu žicu – čak i kovanice u prekrasan nakit.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® Engraver s Diamond Engraving Tip 9929 • Dremel® 300 Series sa Dremel® Flexshaft 225 • Dremel dodaci: Cut Off Wheels 409, Multi Chuck 4486 i Mandrel 402

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Odrežite određenu duljinu žice i zamotajte je oko juvelirskog vretena za prstene tri puta da biste napravili pravilne krugove. Zatim napravite još šest krugova. Odrežite određenu duljinu bakrene žice i omotajte ih ravnomjerno i čvrsto oko krugova. KORAK 2 Povežite žičane krugove pomoću alki i pričvrstite kopču. Stavite komad drva na Dremel Project Table i pričvrstite pribadaču na drvo. Za preciznije rezanje, pomoću Dremel 300 pričvrstite kraj alata Dremel Flexshaft 225. Pomoću kotačića za rezanje, višestrukog šila i vretena izrežite oštri vrh sa pribadače.

Umjetnost i obrt

KORAK 2

KORAK 3 Ugravirajte jednostavni uzorak na podmetače pomoću alata Dremel Engraver alatom Diamond Engraving Tip i objesite podmetače s narukvice preko bakrene žice. Nanižite prozirne perle na pribadače i spajalice. Pomoću para kliješta s okruglim vrhom, presavijte ih u oblike s kukicom za vješanje.

KORAK 3

33


34


UKRASNA OGRLICA Ukrasna ogrlica je trenutno najpopularnija vrsta nakita. A ova je jedinstvena. Napravite svoje komade nakita na kojima će vam prijatelji zavidjeti. A to može biti i početak vašeg posla kad narudžbe počnu pristizati!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® Engraver s Diamond Engraving Tip 9929 • Dremel® VersaFlame™ • Dremel® 7700 sa SpeedClic™ Mandrel SC402, Dremel Polishing Wheel 423S i spoj 421

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 2

KORAK 1 Odrežite dugi komad konopa i počnite nizati perle. Zavežite čvor prije i nakon svake perle koja je nanizana da stoji na mjestu. Nastavite nizati perle dok ne postignete željenu duljinu. Zatim dodajte krajeve ogrlice, alke i kopču. KORAK 2 Izvaljajte PMC i oblikujte ga preko perle da se napravi dekorativnu kapicu za perlu i pustite da se glina malo stisne. Kad se potpuno osuši, spalite glinu pomoću alata Dremel VersaFlame.

KORAK 3 Pomoću alata Dremel Engraver i Diamond Engraving Tip 9929 dodajte spiralni dizajn preko srebrne kapice za perle. Ispolirajte kapicu za perlu pomoću alata Dremel 7700 skupa s Dremel SpeedClic Mandrel SC402 i Polishing Wheel 423S. Nanošenjem malo Dremel Polishing Compound 421 tijekom postupka, postignut ćete najbolju završnu obradu. Nanižite perlu na pribadaču, zatim kapicu za perlu preko perle. Presavijte kraj pribadače u prsten pomoću kliješta i prikačite ga na sredinu ogrlice.

KORAK 3

SAVJET

Nanesite lagani premaz na bilo što što dodiruje glinu plemenitog metala da biste spriječili da se glina lijepi.

Umjetnost i obrt

35


36


NAUŠNICE S DRVENIM KOLUTIMA Uzmite Dremel® VersaTip™ i Dremel® 7700 i napravite prekrasne naušnice s drvenim kolutima. Nosite ih s traperom ili nečim elegantnijim i čekajte da počnu komentari divljenja. Jedinstveno vaše, vaši će prijatelji tražiti od vas da ih i njima napravite!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® VersaTip™ • Dremel® 7700 s Diamond Engraver Point 7103 • Jednostavni drveni koluti u različitim oblicima i veličinama • Srebrna juvelirska žica • Pričvrsnice za naušnice (dvije za svaki par naušnica) • Škare

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Pomoću alata Dremel VersaTip s vrhom za lemljenje, nacrtajte ravne linije i točkice na jednostavne drvene kolute. Vježbajte na rezervnim kolutima, iskušajte različite uzorke i dizajne.

KORAK 2

KORAK 3 Odrežite komad žice od 30 cm i presavijte na pola. Provucite to kroz kolute i savijte čvrsto oko pričvrsnica naušnica i pravilno odrežite krajeve.

KORAK 3

KORAK 2 Da biste ukrasili obojene kolute, držite kolut u alatu Dremel Clamp, zatim koristite Dremel 7700 i lagao pritisnite vrh na kolut da napravite točkice.

Umjetnost i obrt

37


38


ALBUM S ROĐENDANSKIM FOTOGRAFIJAMA Uzmite svoj Dremel® Glue Gun i štapiće sa šljokicama i napravite prekrasne personalizirane korice za rođendanski album. Ostavite unutrašnje strane prazne ili ih ispunite fotografijama prijatelja ili člana obitelji koji ima rođendan, s naslovom ispod tog da ih podsjeti gdje su bili kad su fotografije slikane. Onda uživajte u zajedničkom gledanju!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® Glue Gun 930 • Dremel 7 mm Glittersticks GG04 i 7 mm prozirno ljepilo GG02 • Običan album za fotografije • Zlatni, srebrni i bijeli karton • Zlatni krep papir • Cik-cak škare

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Odrežite oblik ptice s bijelog kartona kao što je naš, kako je prikazano. Zatim cik-cak škarama odrežite traku kartona i zalijepite komad kod vrata i blizu repa ptice pomoću alata Dremel Glue Gun i prozirnog ljepila. Koristite našu sliku kao vodič. Dodajte točke po ptici pomoću alata Dremel Glue Gun i štapića sa šljokicama. KORAK 2 Odrežite dvije male trake krep papira, malo napravite falte i zalijepite ih na leđa ptice kod glave i repa, kako je prikazano, pomoću bezbojnog ljepila. Zalijepite šljokicu za oko i valovite linije duž vrata i repa pomoću ljepila sa šljokicama kontrastne boje. Napravite krilo od papira, izrežite ga i zalijepit ena mjesto.

Umjetnost i obrt

KORAK 2

KORAK 3 Izmjerite i izrežite pravokutnik iz papira s uzorkom od 15 cm x 11,5 cm i napravite točkice pomoću alata Dremel Glue Gun i štapića sa šljokicama.

KORAK 3

KORAK 4 Na kraju, odrežite pravokutnik iz zlatnog kartona veličine 16 x 13 cm pomoću cik-cak škara. Pomoću svog Dremel Glue Gun i prozirnog ljepila, zalijepite to na prednju stranu albuma, prikačite dekorativnu karticu u sredini sa pticom iznad nje – i vaše korice za album su gotove!

KORAK 4

39


40


DAR ZA VJENČANJE: ČAŠE ZA ŠAMPANJAC Prilagodite par čaša za šampanjac za ženika i nevjestu da nazdrave jedno drugom. Uzmite svoj Dremel® Engraver i nacrtajte početno slovo njihovih imena na svaku čašu i ukrasite drške svjetlucavim dragim kamenjem. To će biti jedinstven personalizirani dar koji će cijeniti!

POTREBNI MATERIJAL

• • • • • • •

Dremel® Engraver Diamond Engraver Tip 9929 Čaše za šampanjac Papir Olovka Traka Swarowski kristali i staklene kuglice ili slično

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Nacrtajte slovo na papir ili ispišite slova pomoću računala. Zalijepite slovo koje koristite u čašu s unutrašnje strane. Pomoću alata Dremel Engraver sa zamjenjivim vrhom Carbide Engraving Point, pažljivo ugravirajte oblik slova na čašu. KORAK 2 Izvadite papirnato slovo iz unutrašnjosti čaše. Pomoću bočne strane alata Carbide Engraving Point, ispunite oblik. Otpušite prašinu dok radite. Važno je nositi sigurnosne naočale da biste spriječili da vam staklena prašina ulazi u oči.

KORAK 2

KORAK 3 Izrežite ovalni oblik iz papira i zalijepite unutra da koristite kao vodič za graviranje da napravite obrub. Ugravirajte ovalni obrub kao prije. KORAK 4 Staklo, ljepilo ili perle Swarowski kristala pričvrstite za držač čaše posebnim ljepilom koje lijepi staklo na staklo.

KORAK 4

KORAK 3 Umjetnost i obrt

41


42


MOBILNA IGRAČKA ZA KREVETIĆ ZA BEBE Pomoću vašeg alata Dremel® 7700 Multitool i Dremel® Glue Gun stvorite presatku mobilnu igračku za krevetić za bebe. Divan dar za prijatelja ili člana obitelji koji je dobio prinovu!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 7700, SpeedClic™ Mandrel SC402, SpeedClic™ Wood Cutting Wheel SC544, Sanding Drum 407, Sanding Band 408, Spiral Cutting Bit 561 • Dremel® Glue Gun 930 i 7 mm štapići prozirnog ljepila GG02 • Drvo balsa • Boja i četka • Papir s uzorkom • Škare • Najlonska traka • Ukrasne trake

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Nacrtajte tri cvijeta na drvo balsa. Izrežite oblike cvjetova pomoću alata Dremel 7700 s vretenom SpeedClic i kotačem za rezanje drva pomoću stola Dremel Project Table. Zatim, ispolirajte rubove pomoću alata Dremel Sanding Drum i Sanding Band. Izrežite rupu na vrhu svake da ih okačite, pomoću alata Dremel Spiral Cutting Bit. KORAK 2 Naslikajte cvijeće na obje strane pomoću boje, ako treba s dva premaza. Ostavite da se osuši do kraja.

KORAK 2

KORAK 3 Izrežite krug iz papira s uzorkom za svaki cvijet i zalijepite sa strane na svaki cvijet pomoću alata Dremel Glue Gun. Izrežite dva kruga plavog papira i zalijepite na drugu stranu cvijeta da napravite oči i blijedo zeleni osmijeh da završite lice. KORAK 4 Provucite najlonsku nit kroz rupe na cvjetovima i osigurajte čvorom. Zavežite kraće ukrasne trake na nit da biste je ukrasili. Uzmite dječju vješalicu i vežite na sredinu i na svaki kraj. Pokrijte ostatak vješalice mašnama od ukrasne trake. Čvrsto zakačite iznad kolijevke.

KORAK 3

Umjetnost i obrt

KORAK 4

43


44


DJEČJI VISEĆI UKRAS S LEPTIRIMA Napravite drveni viseći ukras s leptirima i zakačite ga na kraj kreveta ili objesite sa stropa kao mobilnu igračku. Pustite djeci da se zabave pomažući vam da obojite i ukrasite leptire skupa, pazeći ih zbog njihove sigurnosti. To je dobar način da zabavite malene jedno popodne!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 300 Series • Dremel dodaci: Dremel Multi Chuck 4486, Dremel Spiral Cutting Bit 561, SpeedClic™ Mandrel SC402, SpeedClic™ Abrasive Buff (511S ili 512S), Dremel Precision Drill Bit Set 628 • Dremel® VersaTip™ vrući nož i pištolj na topli zrak • 3 mm debelo drvo ili MDF • Sigurna boja za djecu • Traka • Male perle u boji

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Nacrtajte oblik dizajna leptira na komad papira, zatim izrežite i postavite uzduž rubova na komade laganog drva ili MDF. Nacrtajte velikog leptira, zatim dva mala leptira ili odaberite svoj dizajn. Uzmite svoj Dremel 300 Series, dodajte Dremel Multi Chuck, odaberite Dremel Spiral Cutting Bit i izrežite oblike leptira iz drva. KORAK 2 Izgladite rubove izrezanih oblika pomoću alata Dremel 300 Series opremljenog vretenom SpeedClic Mandrel i SpeedClic Abrasive Buff, kako je prikazano. Izbušite rupe malo veće od debljine trake kroz gornji i donji dio svakog leptira pomoću alata Dremel 300 Series opremljenog s Dremel Multi Chuck i bitom za bušilicu odgovarajuće debljine it kompleta Dremel Precision Drill Bit Set.

KORAK 2

KORAK 3 Obojite leptire živim bojama i pustite ih da se osuše. Pomoću olovke za graviranje skicirajte i ispunite neka obojana područja ili pospite praškom za graviranje. Uklonite višak praška i zatim pomoću alata Dremel VersaTip s pištoljem na toplinu zagrijte i istopite prašak. Ukrasite druge dijelove leptira pomoću alata Dremel VersaTip opremljenog vrhom za spaljivanje drveta s toplim nožem. KORAK 4 Spojite leptire pomoću trake, tako da tvore omču za vješanje iznad velikog leptira. Nanesite male perle na traku ispod najmanjeg leptira i vežite čvrst čvor.

KORAK 4

KORAK 3 Umjetnost i obrt

45


46


UKRASITE INDIJANSKI ŠATOR Bez obzira da li ga zovete indijanski šator, wigwam ili tipi… ovaj šator sjevernoameričkih Indijanaca je prekrasno mjesto gdje se vaša djeca mogu igrati, prespavati sa svojim prijateljima ili jednostavno se zabaviti! Iznenadite svoju djecu prekrasnim darom koji će vam cijele godine donositi smijeh i veselje.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® VersaTip™ s vrhom za spaljivanjem drva • Dremel 7700 with Diamond Wheel Point 7103 • Dremel® Glue Gun 930, 7 mm štapići ljepila GG02 i štapići sa šljokicama GG04 • Indijanski šator/wigwam • Drveni prsteni za zavjese (veći od promjera motki indijanskog šatora) • Pera, nizovi šljokica i remen od umjetne kože • Zrcalo i metalni diskovi • Drvene perle, uključujući ravne perle u obliku pločica

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1 KORAK 2

KORAK 1 Koristite Dremel Glue Gun da zalijepite ispletene šljokice u dvije paralelne linije oko vašeg indijanskog šatora. Izmjerite od donjeg ruba platna i označite blijedom linijom olovke da linije budu ravne. Koristite alat Dremel Glue Gun i štapić s ljepilom da stvorite svjetlucavu cik-ak liniju između dvije linije šljokica. Dekorirajte indijanski šator od jednostavnog platna retkom šljokica i cikcak linija. KORAK 2 Da napravite vjetrulje, prvo izgorite dizajne u drvene prstene za zavjese i drvene perle pomoću svog vrha za spaljivanje drveta Dremel VersaTip. KORAK 3 Ugravirajte ikone i šare na zrcalu i metalnim diskovima prije pomoću alata Dremel 7700 s vrhom s dijamantskim kotačićem. Ponovite proces na ravnim drvenim perlama.

KORAK 4 Provucite umjetnu kožu kroz prsten za zavjese, zatim koristeći fotografiju ovog koraka kao vodič, nanižite različite perlice. Gurnite pera u otvore nekih većih perlica i pričvrstite pera s malo ljepila iz alata Dremel Glue Gun opremljenog štapićem pištolja za ljepilo. Koristite još ljepila da pričvrstite ljepilo i metalne diskove leđa o leđa, stavljajući remen u sendvič između njih. Stavite dodatni remen, gdje je potrebno, da biste dobili vjetrulje otprilike jednake duljine kao indijanski šator. Napravite nekoliko njih, postavljajući različite komponente nasumično niz remene. Podignite indijanski šator, povlačeći prstene za zavjesu preko vrha motki, zatim pričekajte da vidite ozarena lica vaše djece!

KORAK 3

KORAK 4

Umjetnost i obrt

47


KORAK 1

KORAK 2

KORAK 3

KORAK 4

KORAK 5 48


BAPRAVITE SVOJU LUTKARSKU PREDSTAVU Pustite da se mašta vaše djece rasplamsa dok na scenu postavljaju prekrasne predstave u lutkarskom kazalištu. To će sigurno razviti talente za glumu, scenski nastup i pjevanje kod vaših najmlađih – upozoreni ste!

KORAK 1 Nacrtajte tijelo i oblik glave vaših lutki princeze i zmaja na 15 mm drvo, noge na 12 mm drvo a ruke na 6 mm drvo, zatim ih izrežite slobodnom rukom pomoću alata Dremel 300 Series sa Dremel Multi Chuck i Dremel Spiral Cutting Bit. Koristite predložak na poleđini knjige kao pomoć. KORAK 2 Koristeći sliku kao vodič, koristite vaš Dremel 300 Series izrežite sve oblike iz ravnog drva. Odrežite čepove različitih promjera za udove i vrat pomoću Dremel 300 Series sa SpeedClic Mandrel i SpeedClic Wood Cutting Disc. KORAK 3 Oblikujte dijelove tijela i zaoblite sve rubove pomoću Dremel 300 Series s Dremel MultiChuck opremljenim s Dremel High Speed Cutter. Kad ste oblikovali i napravili konture dijelova, izravnajte ih pomoću Dremel 300 Series opremljene s SpeedClic Mandrel i SpeedClic Abrasive Buffs. Pomoću svog Dremel 300 Series s Dremel Multi Chuck postavljenim na odgovarajuću veličinu alata Dremel Precision Drill Bit iz kompleta (628), izbušite rupu od 8 mm na bazi glave i umetnite čep kratke duljine za vrat. Pomoću alata Dremel Glue Gun zalijepite čep na mjesto.

Pomoću kliješta zatvorite otvoreni vijak tako da završite sastav. Izbušite rupu i umetnite očicu za vijak na vrh glave. Izbušite veće rupe da biste umetnuli veće dijelove drvene štapiće za ražnjiće u glavu zmaja za rogove. KORAK 5 Napravite kontrolni sklop u obliku križa iz dva komada drveta od 12 mm. Napravite križni sastav na sredini svake duljine (kako je prikazano dolje) i zalijepite ih skupa u sredini pomoću alata Dremel Glue Gun. KORAK 6 Pomoću alata Dremel 300 Series, Multi Chuck i Precision Drill Bit Set, izbušite rupe dovoljno velike da nit prođe vertikalno kroz kraj tri prečke. Izbušite horizontalnu rupu kroz četvrtu prečku. Vežite određenu duljinu niti na očicu vijka na glavi lutke, zatim prebacite drugi kraj vertikalno kroz vertikalnu rupu preko puta horizontalne rupe i završite ih čvrstim čvorom. S niti vežite ruke stalnom duljinom vrpce, prolazeći kroz horizontalnu rupu i vežite sigurno na svakom zapešću. Pomoću dvije preostale vertikalne rupe vežite svaku nogu, vezujući sigurne čvorove na članku i na vrhu kontrolnog sklopa u obliku križa.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® Glue Gun, Dremel® VersaTip™ i Dremel® 300 Series • Dremel dodaci: Spiral Cutting Bit 561, Multi Chuck 4486, SpeedClic™ Woodcutting Wheel SC544 i SpeedClic Mandrel SC402, SpeedClic Abrasive Buffs 511S /512S, High Speed Cutter 117, Precision Drill Bit 628 • Male ušice za vijke • Fina vrpca • Drvo: 15 mm, 12 mm, 6 mm za tijelo, noge i ruke, 12 mm drvo za križni sustav za upravljanje • Drveni čep, 20 mm, 18 mm, 15 mm, 12 mm i 8 mm za udove i vrat • Lažno drago kamenje

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 7 Na kraju, obojite i obucite svoje lutke pomoću tkanine i filca, vune za kosu i perlica. Ukrasite lutku zmaja s ljuskicama i oči pomoću lažnog dragog kamenja pomoću svog alata Dremel VersaTip s pištoljem na topli zrak. Da biste obojili i obukli svoje likove, morate pronaći odgovarajuće materijale koji mogu uključivati: boju, tkaninu i filc, vunu, perle, umjetno drago kamenje. SAVJET

Bit će jednostavnije ako stavite lutku na konce kad je obučete.

KORAK 4 Pomoću alata Dremel 300 Series opremljenog s alatom Multi Chuck i bita odgovarajuće veličine iz kompleta Dremel Precision Drill Bit Set izbušite male rupe tamo gdje se trebaju sastaviti dijelovi tijela i glave. Pomoću kliješta otvorite očicu za vijak suprotno od zatvorenog, tako da se mogu povezati na sastavima.

KORAK 6

Umjetnost i obrt

KORAK 7

49


KORAK 1

KORAK 2

KORAK 3

KORAK 4

KORAK 5 50


NAPRAVITE SVOG OBITELJSKOG ZMAJA Tako je zabavno imati ga u parku ili na plaži ili s obitelji. S vašim posebno napravljenim zmajem spremnim za letenje, jamčimo da ćete biti nominirani za ‘roditelja godine’! Unesite zabavu i smijeh u obiteljske dane na otvorenom!

KORAK 1 Pomoću alata Dremel 300 Series opremljenog s SpeedClic Mandrel SC402 i SpeedClic Wood Cutting Wheel SC544 izrežite drvo lipe na tri komada duljine 61 cm. Pomoću iste oštrice za rezanje izrežite prorez od 1 cm na sredini svakog kraja letvice. Zaoblite krajeve i proreze pomoću SpeedClic Fine Abrasive Buff 512S. Složite tri letvice skupa i označite središnji dio najgornje letvice. Postavite Dremel Multi Chuck 4486 i Dremel Precision Drill Bit 628, malo veće od promjera konopa za pakete, u Dremel 300 Series. Držeći tri letvice skupa, izbušite rupu kroz sve tri letvice na tri označene točke. Provucite komad konopa za pakete duljine 61 cm kroz rupe izbušene u letvicama i vežite čvrst čvor ispod. Razvucite letvice jednu od druge da napravite dijagonalu i ostavite podjednaku razdaljinu. Zamotajte stalnu duljinu konopa paketa kroz proreze i oko letvica tako da dobijete šesterokutni okvir koji ćete pokriti tamnocrvenim papirom. Zavežite krajeve konopa čvrsto skupa da dovršite okvir. KORAK 2 Da biste napravili omču koja će vam pomoći da držite zmaja dok je u zraku, koristite Dremel 300 Series sa Multi Chuck i Precision Drill Bit da izbušite malu rupu otprilike pola centimetra od kraja proreza u dvije udaljene dijagonale. Izrežite komad konopa za pakete od 122 cm i presavijte na pola, zatim provucite kroz plastični prsten. Umetnite krajeve kroz izbušene rupe i vežite čvor ispod, zatim vežite slobodni kraj konopa u centru na plastični prsten. Tako ćete napraviti trostruku uzdu. Da biste napravili omču za koju ćete vezati rep, izbušite dvije rupe na suprotnim krajevima iste dijagonale i provucite krajeve konopa duljine 61 cm kroz njih, te ih ispletite ispod kao prije.

Umjetnost i obrt

KORAK 3 Položite okvir dolje na tamnocrveni papir i označite oko vanjskog dijela okvira od konopa pomoću olovke. Izrežite otprilike 12 mm iza označene linije. Pečatom nanesite motive na jednoj stranici papira pomoću tekućine za graviranje i pospite praškom za graviranje. Otresite višak praška, zatim ga spalite pomoću alata Dremel VersaTip opremljenog glavom za topli zrak.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 300 Series i Dremel® VersaTip™ • Dodaci: SpeedClic™ Mandrel SC402, SpeedClic™ Wood Cutting Wheel SC544, SpeedClic™ Fine Abrasive Buff 512S, Multi Chuck 4486, Precision Drill Bit S628 • Dremel Glue Gun 930 s prozirnim 7 mm štapićima ljepila GG02 • Komad drveta lipe, 2 mm debeo x 1,3 cm širok za izradu okvira • Tamnocrveni papir za pokrov okvira • Tamnocrveni i krep papir za mašne na repu • Fini konop za pakete i mali plastični prsten • Pečat, jastučić za graviranje i prašak za graviranje

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 4 Položite dekorativni papir s licem prema dolje i ponovno postavite vrh gore. Napravite zareze pod kutom prema svakoj dijagonali tako da se papir može presaviti preko okvira od konopa. Koristite Dremel Glue Gun i štapić ljepila da nanesete liniju ljepila unutar konopa između svake dijagonale. Presavijte papir da pokrijete konop i ojačate rub okvira. Radite na suprotnim stranama svaki put da biste osigurali da pokrov ostane na centru. Završite lijepljenjem papira oko vrha svake dijagonale. Pričvrstite dijagonale nanošenjem malo ljepila između svake u središnjem dijelu, zatim pričvrstite pokrov okvira s malo ljepila na pola duljine svake dijagonale. KORAK 5 Napravite rep za zmaja rezanjem tamnocrvenog i krep papira u komade od otprilike 3 x 14 cm. Presavijte papirnate trake u sredini i pomoću alata Dremel Glue Gun zalijepite ih na konop za pakete od 3 m, ostavljajući između otprilike 6 cm. Zavežite rep na donju omču okvira. Vežite povodac zmaja s ručkom za upravljanje zmajem kad je u zraku na plastični prsten na uzdi, ili vežite dugi najlonski konop s dugim čepom za ručku i onda ste spremni puštati zmaja s vašom obitelji!

51


52


UKRASITE DJEČJU MAJICU Treba vam malo pomoći da zabavite djecu? Pomozite im da ukrase svoje majice i napravite zabavnu i jedinstvenu potrošnu modu. Dajemo vam tri dizajna moja se prave pomoću lažnog dragog kamenja u velikim uzorcima. Vaša djeca će zajamčeno zasvijetliti!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® VersaTip™ s glavom za topli zrak i vrhom za lemljenje • Obične majice • Puno umjetnog dragog kamenja različitih veličina • Marker za tkanine • Papir • Pribadače • Boja za tkaninu • Četka za pjenu

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Nacrtajte svoj dizajn na papir, izrežite ga i pričvrstite pribadačama na mjesto na prednjici majice. Napravite nacrt svog dizajna pomoću markera za tkaninu, zatim uklonite predložak i dodajte sve detalje unutar oblika koji je potreban vašem dizajnu. Na primjer, na jednoj majici nacrtajte dvorac od pijeska s kulama i prozorima, na drugoj nacrtajte pješčani sprud koji izvire iz mora, na trećoj, nacrtajte bikini na majici. Ili nacrtajte školjku, sunce ili odaberite neki svoj dizajn. KORAK 2 Pomoću boje za tkaninu, nanesite boju unutar okvira tog oblika pomoću četke za pjenu. Slijedite upute koje se nalaze na boji tkanine da fiksirate boje za tkaninu. KORAK 3 Zatim pažljivo počnite stavljati lažno drago kamenje na svoj dizajn. Kad budete spremni, uzmite svoj Dremel VersaTip s pištoljem na topli zrak i držite preko svakog kamena da ga pričvrstite na mjesto. Pomoću alata Dremel VersaTip sa vrhom za lemljenje fiksirajte malo kamenje da biste izbjegli spaljivanje tkanine majice. Napravite svoj dizajn sa više i više lažnog dragog kamenja dok ne završite svoj blještavi dizajn.

Umjetnost i obrt

KORAK 2

Dremel VersaTip je bežični grijaći alat šest-u-jedan. Odličan je za toplinsko graviranje, dekoraciju lažnim dragim kamenjem, lemljenje, topljenje, smanjivanje, pirografiju (spaljivanje drva) i toplo rezanje. Jedini je toplinski alat koji kombinira višestruke namjene u jednom alatu, zahvaljujući uporabi šest izmjenjivih vrhova.

KORAK 3

KORAK 4 Odmaknite se i uživajte u tri gotove majice koje ste napravili vi i vaša djeca. Neće faliti interesa za te kreativne dragulje!

KORAK 4

53


54


PROZOR S PAHULJICOM Pokažite svojoj ulici koliko volite zimu lijepim, osvijetljenim prozorom koji je jednako prekrasan kako se vidi izvan kuće, kao i unutar vaše dnevne sobe. Uzmite trendovske boje ove zime, srebrnu, zlatnu, crnu i bijelu i napravite ukras za prozor u obliku pahuljice i sige, o čemu će se pričati u gradu. Jednostavno je napraviti, ali definitivno ima “WOW” učinak!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 7700 sa Diamond Wheel Point 7103 • Dremel Glue Gun 930 i prozirno ljepilo 7 mm GG02 • Staklene pločice i pločice od stakla različitih veličina • Staklene sige/ledenice • Kolekcija uskih organza i satenskih traka crne, zlatne i srebrne boje • Različite zlatne, srebrne i crne kuglice i perle s rupama dovoljno velikim da da ih se niže na trake • Fleksibilna igla za pletenje • Predlošci za pahuljice

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Prvo preuzmite naše predloške za pahuljice i po potrebi ih povećajte ili smanjite, ili nacrtajte svoj dizajn pahuljice da odgovara pločicama različitih veličina. Da biste gravirali staklenu pločicu, stavite disk preko predloška i osigurajte ga malom ljepljivom trakom. Pomoću Dremel 7700 opremljenog s vrhom dijamantskog kotačića, ugravirajte motiv pahuljice na staklenu pločicu. Kad nacrtate obrise oblika, uklonite disk s predloška i stavite ga na tamni komad papira tako da se gravura jasno vidi. Ispravite nepravilne ili tanke linije radeći ponovno na njima, po potrebi ih izravnajte i podebljajte. Kad budete gotovi, očetkajte svu prašinu i ispolirajte pločicu mekom krpom koja ne ostavlja tragove.

KORAK 3

Blagdanske ideje

KORAK 2

KORAK 2 Pomoću finog trajnog markera, nacrtajte pahuljice na pločice zrcala pomoću predložaka kao vodiča. Ugravirajte pahuljice u pločice zrcala pomoću Dremel 7700 opremljenog s vrhom dijamantskog kotačića. Ispolirajte gravirana zrcala kao prije. KORAK 3 koristite svoj Dremel 7700 s dijamantskim kotačićem da biste gravirali spirale i trake u dekoracije staklenih visuljaka. KORAK 4 Provucite finu traku kroz rupu na pločici od stakla ili staklenog visuljka, zatim nanižite nekoliko kuglica, između perli (one su posebna vrsta kuglica).

KORAK 5 Pomoću alata Dremel Glue Gun 930 i prozirnog ljepila zalijepite gravirane pločice od zrcala s leđima jedna na drugu iznad kuglica, tako da su krajevi traka između. KORAK 6 Nanižite staklenu perlu i zatim manju kuglicu zlatne ili srebrne boje i zatim zavežite krajeve da biste završili svoj viseći ukras. Dodajte listove iz vašeg vrta, upletite nekoliko grančica s LED svjetlima, možda dodajte malo srebrnog ljepila sa šljokicama i imate zimski prozor koji će svijetliti čak i u najmračnijim danima!

KORAK 5 KORAK 4 55


56


ŠALICE ZA USKRŠNJA JAJA Uskrs je odlična prilika da obitelj provede skupa kvalitetno vrijeme. Zašto se onda ne bi svi okupili za obiteljski doručak i uživali u blagdanskom stolu s ovim divnim šalicama za uskršnja jaja koja ste dizajnirali sami?

POTREBNI MATERIJAL

• • • • •

Dremel® VersatTip™ Drvena šalica za jaja Meka olovka Meka gumica Traka

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Da biste napravili svoja osobno dizajnirana jaja, trebat će vam Dremel VersaTip s pogonom na butan. Mekom olovkom jednostavno nacrtajte jednostavne oblike srca oko šalice za jaja i nacrtajte crte oko osnove. Kao alternativu srcima možete nacrtati jednostavne cvjetove, geometrijski uzorak ili napisati ime svakog člana obitelju na različitoj šalici za jaja. KORAK 2 Zagrijte Dremel VersaTip i nacrtajte točke oko osnove šalice za jaja. Ne morate primijeniti pritisak, jednostavno postavite vrh o držite na mjestu oko jedne sekunde. Ako Dremel VersaTip nije označio drvo, ostavite da se grije malo ulje, zatim ponovite.

KORAK 2

KORAK 3 Na isti način nacrtajte srca pomoću alata Dremel VersaTip. Na kraju pomoću meke gumice uklonite sve crte od olovke koje se još vide. Zavežite traku oko osnove da biste ukrasili. Vaše prekrasni komplet šalica za jaja će biti uvijek koristan obitelji i prijateljima koji se skupe na posebni doručak – a ono osobno koje ste dodali će donijeti malo magičnog postavljenom stolu. Imajte na umu da sve što trebate raditi je skuhati savršeno kuhano jaje!

KORAK 3

Blagdanske ideje

57


58


UKOSNICE S USKRŠNJIM ZEČIĆEM Dodajte nešto posebno odjeći svake curice ovog Uskrsa tako da napravite ove prekrasne ukosnice s uskrsnim zečićem – skupa sa svjetlucavim dragim kamenjem! Lako ih je napraviti i sigurno će postati najdraži dodatak svakoj curici koja se voli lijepo obući i osjećati lijepom u ovo posebno doba godine.

KORAK 1

KORAK 1 Da biste napravili ove preslatke ukosnice s uskršnjim zečićem, trebat će vam Dremel VersaTip s pogonom na butan. Neprevaziđen u uporabi i performansama, ovim se alatom mogu završiti mnogi zadaci, uključujući lemljenje, graviranje i spaljivanje drva, te je osnovni dio kompleta za kreativne entuzijaste. Odaberite metalnu ukosnicu, metalnu dekoraciju sa zecom, ukras sa cvijetom i nekoliko svjetlucavih kamenčića.

POTREBNI MATERIJAL

• • • • •

Dremel® VersaTip™ Dremel® Glue Gun 930 Metalna ukosnica Metalna dekoracija sa zecom Ukras sa cvijetom i nekoliko svjetlucavih kamenčića

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 2 KORAK 3

KORAK 3 Okrenite tako da je zec okrenut prema gore, zatim pomoću alata Dremel Glue Gun 930 i 7 mm bezbojnog ljepila pričvrstite cvijet i svjetlucave kamenčiće na mjesto. Ove ukosnice na temu uskršnjeg zečića su tako jednostavne za izradu i sigurno će biti hit vašoj curici, nećakinji ili unuci ovog Uskrsa.

KORAK 2 Stavite zeca s licem prema dolje na radnu površinu otpornu na toplinu i zatim stavite ukosnicu na to. Uključite Dremel VersaTip i pomoću vrha za lemljenje zalemite ukosnicu na zeca. Ostavite da se ohladi.

Blagdanske ideje

59


60


BUČE I UKRASI OD BUČE ZA NOĆ VJEŠTICA Izrebarene buče i ukrasi za Noć vještica u prekrasan način da obilježite festival Noći vještica 31. listopada. Osvijetlite noć u vašoj kući ili izvan nje, one su odličan način da pokažete kako slavite noć duhova i kostura. Uzmite svoj Dremel® 300 Series i napravite izrezbarene buče i ukrase da uplašite zle duhove.

KORAK 1

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 300 Series sa High Speed Cutter 193 • Kolekcija raznih vrsta tikvi i buča • Olovka • Svijeća ili lampica

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 2 KORAK 3

KORAK 1 Pomoću olovke, nacrtajte dizajn lica koji želite na buči. Prvo pritišćite lagano dok ne budete zadovoljni s dizajnom i zatim idite preko crta da ih jasno definirate. KORAK 2 Pomoću alata Dremel 300 Series s rezačem velike brzine, obrežite oko vrha buče da biste napravili poklopac. Stavite na jednu stranu. izbacite sjemenke i malo mesa buče žlicom, pazeći da ne probušite kožu.

KORAK 3 Ponovno uzmite Dremel 300 Series s rezačem velike brzine i pažljivo izrežite oblike. Pažljivo radite na kutovima i krivuljama da biste osigurali pravilnu završnu obradu. Ako želite nešto drugačije od tradicionalnog lica za Noć vještica na buči, izrežite mjesece, zvijezde, pauke, vještice na metlama, mačke ili bilo što za što smatrate da odgovara duhu Noći vještica. Budite kreativni i zabavite se. Sjetite se samo da osvijetljena buča ispred vaše kuće znači da ćete rado dati slatkiše djeci koja dođu po “slatkiš ili trik”. Zato, ne zaboravite kupiti malo… inače! KORAK 4 Stavite svijeću ili lampicu unutar buče i zasvijetlite za kraj.

KORAK 4 Blagdanske ideje

61


62


MASKE ZA NOĆ VJEŠTICA Proslavite noć vještica izradom zabavnih maski za vašu djecu koja će ih nositi na zabavama za Noć vještica ili kad su vani na ‘slatkišima ili triku’. Tada djeca idu od vrata do vrata i traže slatkiše i izvedu trik ako ne dobiju ništa. Noć vještica je nastala u Irskoj i slavi se i danas u cijelom svijetu s puno različitih aktivnosti, kao što su ture duhova, lomače, kostimirane zabave, ture ‘opsjednute kuće’, rezbarenje buča i čitanje strašnih priča ili gledanje horor filmova.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 7700 • SpeedClic™ Plastic Cut Off Wheels SC476, Tungsten Carbide Cutter 9931 • Dremel® Glue Gun 930, štapići ljepila GG02 i štapići sa šljokicama GG04 • Karton u boji • Olovka • Škare

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Uzmite Dremel Glue Gun, štapiće ljepila, štapiće sa šljokicama i Dremel 7700 i napravite strašno uzbuđenje na Noć vještica. Za početak, uzmite namočene dijelove novina s PVA ljepilo, i napravite nekoliko slojeva na površinu balona i ostavite da se dobro osuši i stvrdne. KORAK 2 Pomoću Dremel 7700 sa SpeedClic kotačima za rezanje, obrežite rub maske.

KORAK 2

KORAK 3 Izrežite rupe za oči pomoću alata Dremel 7700 s tungsten karbidnim rezačem 9931. KORAK 4 Obojite masku gvašem ili akrilnom bojom i ukrasite lice pomoću alata Dremel Glue Gun i štapićima sa šljokicama, dodajući papirne nosove, umjetne trepavice itd. dok maske za Noć vještica n budu dovoljno strašne da otjeraju zloduhe u noći.

KORAK 4 KORAK 3 Blagdanske ideje

63


64


SVIJEĆE ZA NOĆ VJEŠTICA Osvijetlite tamu strašnim dizajnom da biste vaš dom učinili dijelom slavlja za Noć vještica ove godine. Halloween ili Noć vještica… također poznat kao Samhain, Kraj ljeta, Noć svih svetih, Lamswool, i Snap-Apple… je praznik koji se slavi svake dogine u noći 31. listopada.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 300 Series i Engraving Cutter 107 • Svijeće (narančasta i crna) • Olovka • Četka

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Nacrtajte olovkom svoj dizajn pauka, vještica, buča i lubanja na komad papira. Zatim zamotajte svijeću u papir i pratite preko tog da napravite uzorak voskom od svijeće.

Blagdanske ideje

KORAK 2

KORAK 2 Pomoću Dremel 300 Series i rezača za graviranje, ugravirajte dizajn u vosku svijeće, radeći polako i stalno tako da su linije jednake dubine.

KORAK 3

KORAK 3 Očetkajte površinu svijeće mekom četkom da biste uklonili višak voska i vaše strašne svijeće su gotove… upalit ih i stavite u mračne kutove za maksimalni učinak!

65


66


BOŽIĆNI VIJENAC ZA VRATA Napravite prekrasni božićni vijenac od šišarki koji će visiti na vašim vratima i slaviti približavanje blagdanskog razdoblja. Stavite ljepilo sa šljokicama koje će vašem vijencu dati božićnu svjetlucavost i vežite ga na mjedene dijelove vrata blagdanskim ukrasnim trakama žarkih boja.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® Glue Gun 930 • 7 mm štapići bezbojnog ljepila GG02 i štapići sa šljokicama GG04 • Osnova vijenca • Šišarke • Ukrasna traka za vješanje vijenca • Žičana traka za luk

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Uzmite alat Dremel Glue Gun 930 i umetnite štapić s prozirnim ljepilom, okrenite ga i sačekajte da se zagrije. Zatim nanesite ljepilo na dno šišarke i zalijepite na osnovu vijenca. Zalijepite šišarke na vrh i oko osnove, malo ih nagnite za nejednak izgled. Ako vijenac želite vezati na vrata kad bude gotov, dobro je vezati određenu duljinu ukrasne trake na osnovu vijenca na ovom koraku. SAVJET

Koristite plastičnu bazu za vijenac koja je dostupna kod dobavljača za cvjećare ili pokušajte s osnovama od grančica dostupnih u cvjećarnama i vrtnim centrima.

Blagdanske ideje

KORAK 2

KORAK 3

KORAK 2 Nastavite lijepiti šišarke na vijenac i pokrijte cijelu površinu tako da se ne može vidjeti. Odaberite manje šišarke i zalijepite ih na prvi sloj da biste stvorili malo dubine. KORAK 3 Pomoću Dremelovih štapića sa šljokicama, nanesite malo svjetlucavog ljepila na šišarke da im date malo sjaja. Vežite dvije mašne i zalijepite ih skupa da tvore duplu mašnu. Zalijepite to na vijenac pomoću alata Dremel Glue Gun i bezbojnog ljepila.

67


68


BOŽIĆNE PUCALJKE Proslavite dodir različitih kultura, epoha i umjetničkih pokreta tako da napravite svoje božićne pucaljke. Dekorirajte pečatima napravljenim od jednobojnih štapića ljepila crvene, plave, žute i zelene boje. Koristite papir s uzorkom životinjske kože kao šato su baršun, reljefna koža, pera i drvene kuglice. Svaka je jedinstvena i personalizirana.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® Glue Gun 930 • Novi jednobojni štapići Dremel glue sticks GG05, bezbojni štapići ljepila 7 mm GG02 • Papir za pečenje • Pečat • Metalni jastučić za tintu • Cijevi od kartona iz unutrašnjosti wc papira • Kolekcija dekorativnih folija, reljefnog i metalnog papira • Pucaljke

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Da biste napravili dekorativne pečate, stavite štapić ljepila u boji u Dremel Glue Gun 930. Ispustite veliku količinu ljepila na papir za pečenje i radeći brzo tako da ljepilo ostane fleksibilno, pritisnite pečat na površinu jastučića za tintu a zatim na toplo ljepilo. Ponovite da napravite više pečata. Kad se ohladi, ogulite papir za pečenje sa stražnje strane pečata. KORAK 2 Izrežite dekorativni papir na mjeru 43 x 18 cm. Stavite s licem prema dolje i označite crte od 10 cm sa svakog kratkog kraja i zatim presavijte po crtama i zalijepite krila pomoću alata Dremel Glue Gun 930 i bezbojnog ljepila; to će ojačati krajeve gotove pucaljke. Pomoću male kuglice ljepila pričvrstite pucaljku da bude pokrivena po duljini.

KORAK 2

KORAK 4 Povucite jedan kraj cijevi od središnje cijevi i vežite ukrasnu traku između dvije cijevi, lagano pomičući papir da napravite “struk” i vežete čvrst čvor. Umetnite mali dar i nešto svjetlucavih konfeta prije ponavljanja istog na drugom kraju pucaljke. Ostavite kartonske cijevi na krajevima dok ukrašavate svoju pucaljku. KORAK 5 Rukovodeći se završnom snimkom, ukrasite pucaljku po želji slojevitim papirom, ukrasnim trakama, ukrasima i dekoracijama. Da završite, koristite alat Dremel Glue Gun 930 opremljen prozirnim štapićem ljepila da zalijepite kraće ukrasne trake na naličje pripremljenog pečata, zatim zalijepite pečat na mjesto da biste završili pucaljku. Pažljivo uklonite kartonske cijevi sa svakog kraja pucaljke.

KORAK 3

KORAK 4

KORAK 3 Stavite tri kraja cijevi od kartona na kraj papira i počnite čvrsto valjati pokrov oko njega. Pomoću alata Dremel Glue Gun 930 s bezbojnim ljepilom zalijepite tanku liniju ljepila po rubu i nastavite valjati da pričvrsti papir oko cijevi. KORAK 5

Blagdanske ideje

69


70


BOŽIĆNE KUGLICE

POTREBNI MATERIJAL

Ove godine prilagodite svoje božićne kuglice i okačite prekrasne i jedinstvene dekoracije na drvce. Jednostavno je, zabavno i donosi duh Božića. Pokažite svoju kreativnost ovog Božića i sačekajte da poteku komentari udivljenja!

• Dremel® Glue Gun 930 • Dremel clear glue sticks GG02, glittersticks GG04 i colour sticks GG05 • Jednostavne kuglice • Kolekcija ukrasnih traka i pletiva • Šljokice • Mali sjajni kamenčići

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

2 KORAK

KORAK 1 Odrežite trake koliko je potrebno da obavije komada i dodajte još malo da se krajevi preklapaju. Uključite alat Dremel Glue Gun 930 i sačekajte da se zagrije, zatim pomoću prozirnog ljepila zalijepite traku oko kuglice. KORAK 2 Odrežite dvije duljine zlatnog ili srebrnog komade pletiva i zalijepite ih uz oba ruba trake na kugli. Alternativno, zalijepite jedan komad zlatnog ili srebrnog pletiva po sredini trake i pomoću jednobojnih štapića ljepila stvorite 3D zvijezde ili druge efekte na kugli.

KORAK 3 Nanesite točke ljepila po traci da je dekorirate, dodajući šljokice i svjetlucave kamenčiće kao dodatni ukras. Napravite male točke ljepila iznad i ispod dekorativne trake za vrlo sjajnu kuglu. Objesite ih na božićno drvce kao jedinstvene, personalizirane dekoracije!

KORAK 3

SAVJET

Radite odjednom na malim dijelovima tako da se ljepilo ne osuši prije nego se traka pritisne na njega.

Blagdanske ideje

71


72


ČESTITKE, KARTICE I PAPIR ZA ZAMATANJE Zamotajte svoje darove jakim grafičkim printevima, baršunasto crnom i različitim nijansama bijele, sa zlatnim i srebrnim akcentima za jak učinak. Trake, rešetke i apstraktni oblici i jako sjajne površine s dodatnim metalnim efektom će dodati eleganciju blagdanskim paketima. Božić nikada nije bio tako elegantan!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® VersaTip™ s glavom za topli zrak i nožem za toplo rezanje • Dremel® Glue Gun 930, 7 mm štapići ljepila GG02 i srebrni štapići sa šljokicama GG04 • Prazne kartice/razglednice i kuverte • Dekorativno tiskani i sjajni papir • Nanesite sprejem boju, uključujući metalne boje u spreju • Slabo ljepljivi adheziv u spreju • Olovka i prašak za graviranje • Trake različitih širina, šljokice na zvijezde i svjetlucavi kamenčići • Listovi mylara

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 3

KORAK 1 Napravite fotokopije naših predložaka zvijezda na kraju knjige. Postavite listove mylara preko crteža i pratite oko njih pomoću trajnog markera. Ostavite dovoljno prostora oko motiva tako da mylar tvori masku koja pokriva lice do kraja. Pomoću čvrste staklene kuhinjske daske za rezanje, pažljivo rećite uzduž nacrtanih linija pomoću alata VersaTip opremljenog nožem za toplo rezanje. Uklonite oblik zvijezde iz sredine mylara da biste napravili šablonu.

Blagdanske ideje

KORAK 2

4 KORAK

KORAK 2 Odaberite zvijezdu odgovarajuće veličine za vašu praznu čestitku i nasprejajte jednu stranu mylara laganom parom adheziva u spreju. Prevrnite šablonu i stavite na praznu čestitku, lagano pritiskujući. Nanesite boju u spreju i pustite da se nasprejani motiv osuši. KORAK 3 Stavite manju šablonu zvijezde preko nasprejanog motiva i pomoću olovke za graviranje crtajte okolo i ispunite oblik da nanesete sloj tekućine za graviranje. Uklonite šablonu i pospite prašak za graviranje na motiv. Podignite i nježno lupnite da uklonite višak praška, pomoću kista uklonite sve preostale mrlje.

Pomoću alata VersaTip s pištoljem za topli zrak istopite i sjedinite prašak, pazeći da prilagodite VersaTip na hladno. KORAK 4 Izrežite dekorativni papir da pokrijete donju polovicu lica čestitke i zalijepite ga na mjesto. Dodajte trake. Završite tako da zalijepite šljokice za zvijezde i svjetlucave kamenčiće u sredinu motiva zvijezde pomoću alata Dremel Glue Gun 930 i bezbojnog ljepila od 7 mm.

73


74


DRVENE BOŽIĆNE DEKORACIJE Napravite božićne ukrase inspirirane Skandinavijom i stavite ih ove godine da vise iznad kamina. Jednostavno se prave, učinkovite su i daju domu neposredni blagdanski osjećaj. Uključite djecu u bojanje. Ovo je zabavna obiteljska stvar koju možete raditi u kišovito popodne u prosincu kad djeca više nemaju nastave.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 7700 s alatom za rupe i glavom za brušenje • Dremel® Glue Gun 930 • Dremel 7 mm štapoći sa šljokicama GG04 i/ili štapići u boji GG05 • Šperploča • Karton za predložak, olovka i škare • Crvena i krem boja i kist • Traka

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Napravite predložak tako da nacrtate srce ili oblik zvijezde na komad praznog kartona i izrežite ga. Crtajte oko predložaka na šperploču. Stavite šperploču u stegu da stoji čvrsto. Zatim pomoću diska za rezanje za Dremel 7700, režite uz linije olovke da napravite oblik. Okrenite šperploču u stezi tako da se sve strane mogu rezati. KORAK 2 Napravite rupu iznad svakog oblika pomoću alata za rupe u alatu Dremel 7700. Obojite obje strane svakog oblika i ostavite da se boja osuši do kraja. Pomoću mini stege držite obojene zvijezde i srca, izbrusite rubove oblika pomoću alata za brušenje postavljenog na Dremel 7700.

Blagdanske ideje

KORAK 2

KORAK 3 Pomoću Dremelovih štapića ljepila ili obojenih štapića u alatu Glue Gun, ukrasite drvene oblike točkama različitih veličina. Provucite ukrasnu traku kroz rupu na vrhu i završite čvorom. Objesite drugom duljinom rogoza lijepe boje ili trakom i prikačite na rubove vašeg kamina, uz ogradu stepenica ili iznad ulaznih vrata za dobrodošlicu u blagdanskom ugođaju.

KORAK 3

75


KORAK 1

KORAK 2

KORAK 3

KORAK 4

KORAK 5 76


UKRASI ZA BOR U OBLIKU KUĆICE ZA PTICE Proslavite ljepotu prirode ovog Božića s materijalima kao što su izbijeljeno drvo, pamuk, mineralne rude i staklo. Kombinirajte ih s ručnim nacrtima, cvjetnim motivima, pticama u šumi i predivnim zelenilom te mirisom borovine. Jednostavna neotkrivena paleta toplo sive, smaragd zelene, zagasito plave, boje alabastera i lana će stvoriti osjećaj mira i tišine u ovim blagdanima.

KORAK 1 Fotokopirajte dani predložak, zatim ga označite u izrežite oblike u papiru. Pomoću adhezivnog spreja zalijepite oblike za na krov i osnovu na 3 mm debelo drvo a druge komade na 2 mm debelo drvo. Zatim pomoću alata Dremel 300 opremljenog bitom za spiralno rezanje i dodatka vodilice za rezanje izrežite krug za ulaznu rupu na označenom položaju. KORAK 2 Pomoću alata Dremel Hobby 300 i the SpeedClic Woodcutting Wheel izrežite sve dijelove kućice za price prateći predloške, uz 1,5 cm dug komad čepa od 5 mm za prečku. KORAK 3 Izbušite rupu na položaju označenom za prečku na predlošku pomoću alata Dremel 300 i 6 mm bita bušilice iz kompleta bitova za bušenje drva. Ogulite papirnate predloške i pomoću alata Dremel Hobby 300 i SpeedClic Abrasive Buffs izravnajte izrezane rubove. KORAK 4 Obojite drvene stranice kućice za ptice. Dublja nijansa će najbolje pokazati rez, a kad se osuši, pomoću alata Dremel Hobby 300 i rezača za graviranje dekorirajte bočne, prednje i stražnje stranice slobodnom rukom odrezanim uzorcima korijena, lišća i trave.

Blagdanske ideje

KORAK 5 Izrežite lim da pokrijete vanjski dio krova i gornju stranu osnove. Osigurajte ih nanošenjem crta samoljepljive folijske trake oko ruba, omogućavajući mu da se omota preko strana svakog dijela. Pomoću alata Dremel Glue Gun i prozirnog ljepila zalijepite kraj prečke u rupu izbušenu kroz prednji kraj kućice za ptice. Ponovno, s alatom Dremel Glue Gun i bezbojnim ljepilom, zalijepite komade skupa tako da čine kuću, stavljajući bočne ploče između prednje i stražnje ploče. Zalijepite kuću na sredinu osnove, zatim zalijepite dijelove krova, omogućavajući većem dijelu da prelazi preko manjeg dijela kod sljemena.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 300 Series Hobby s Dremel Spiral Cutting Bit 561 i Cutting Guide Attachment 565, SpeedClic™ Woodcutting Wheel SC544, SpeedClic™ Abrasive Buffs 511S i 512S, Dremel Wood Drill Bit Set 636, Dremel Engraving cutter 106 • Dremel® Glue Gun 930 s prozirnim 7 mm štapićima ljepila GG02 • Lipovo drvo, debelo 2 mm i 3 mm i čep 5 mm • Mek komad lima, aluminij i bakar • Traka metalne samoljepive folije, 6 mm, aluminij i bakar • Komadi pamučne čipke u prirodnim bojama • Kompleti za istiskanje oblika, cvjetići i srca • Emulzijska boja • Prozirna uzica za štapove za pecanje za vješanje

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 6 Pomoću alata za istiskivanje oblika napravite mala metalna srca i cvjetove i izrežite neke cvjetne motive iz komada čipke. Pomoću alata Dremel Glue Gun i bezbojnog ljepila zalijepite čipku na rubu ispred nadstrešnice kućice za price i zalijepite motive cvijeća i srca da biste ukrasili gravirani dizajn. Izbušite male rupe kroz krov i provucite omču za vješanje od prozirne uzice za štapove za pecanje da biste objesili vašu dekoraciju od kućica za ptice.

77


78


GRAVIRANI BOŽIĆNI OKVIR ZA SLIKE Ovog Božića poklonite malo ljubavi lijepo obojenim i graviranim okvirom za slike. Vaša obitelj će cijeniti dodatnu pažnju i napor koje ste uložili u ovaj blagdanski dar.

KORAK 1

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® Engraver s Carbide Cutting Bit 9924 • Obojeni okvir za slike • Olovka i gumica

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 2 KORAK 3

KORAK 1 Nacrtajte dizajn na okvir olovkom. Lijepi uzorci listova i peteljkama sa srcima će biti atraktivna bordura. Napravite jake oznake olovke tako da možete vidjeti kako dizajn izgleda. KORAK 2 Kad budete zadovoljni dizajnom, pređite lagano gumicom da se malo ublaži. Uzmite alat Dremel Engraver i radeći na visokoj postavci, ugravirajte dizajn na drvo, prelazeći preko linija olovke. Otpušite prašinu dok radite.

Blagdanske ideje

KORAK 3 Kad glavni oblici budu gotovi, napravite manje oznake alatom Engraver da oblikujete listove i točke. Dodajte još dekoracija srcima vi uz valovite linije. Za kraj, obrišite površinu okvira mekom krpom da uklonite prašinu.

79


80


RESTAURACIJA STARE DRVENE KOMODE Jeste li ikad pogledali staru istrošenu drvenu komodu ili ormar i poželjeli ga restaurirati? E pa sada možete unijeti novi život u njega i napraviti prekrasan komad pokućstva u svom domu. Zauzvrat će vašu sobu učiniti drugačijom. Kakvo je tek zadovoljstvo znati da ste sve to sami uradili!

POTREBNI MATERIJAL

• • • • • • • •

Dremel® 8200 SpeedClic™ Mandrel SC402 SpeedClic™ Abrasive Buffs 511S i 512S SpeedClic™ Detailed Abrasive Brushes 471S, 472S and 473S SpeedClic™ Polishing Cloth Wheel 423S Dremel Impregnated Polishing Wheel 520 Blok za brušenje Vosak

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Prvo pomoću bloka za brušenje izbrusite cijelu komodu. KORAK 2 Zatim izbrusite sve stare komade oštećenog i izgrebanog drva pomoću Dremel 8200, SpeedClic Mandrel i SpeedClic Abrasive Buffs, grubo, srednje ili fino, ovisno o tome koliko je drvo oštećeno. Ili koristite abrazivne četke SpeedClic Detailed Abrasive Brushes tamo gdje morate uzeti u obzir izrezbareni dizajn u drvu ili ako je potrebno još nježnog brušenja. Ako morate precizno brusiti ili brusiti pod kutom od 45 ili 90 stupnjeva, Dremel Shaping Platform 576 će vam pomoći da to postignete.

KORAK 2

KORAK 3 Radite u brojnim slojevima pčelinjeg voska do prirodnog drveta da biste dobili prekrasnu završnu obradu. Alternativno, obojite mrlju na drvu preko ugroženog područja da je vratite na originalnu boju, čekajte dok se osuši, zatim nanesite lak na cijelu komodu i ispolirajte jako čistom suhom krpom. KORAK 4 Na mjestima s detaljima koristite Dremel 8200, SpeedClic Mandrel i SpeedClic Polishing Cloth Wheel.

KORAK 4 KORAK 3 Uradi sam / restauracija

KORAK 5 Uklonite mjedene kvake i ispolirajte pomoću alata Dremel 8200, SpeedClic Mandrel i Impregnated Polishing Wheel. Ako to nije moguće jer kvake nedostaju a ne možete pronaći odgovarajuće nove mjedene kvake i zavijte ih u originalne rupe i završite svoju restauraciju.

KORAK 5

81


KORAK 1

KORAK 2

KORAK 3

KORAK 4

82


IZRADA STILSKE VISEĆE POLICE ZA VINO Ako uživate u primanju gostiju u svojoj kuhinji i blagovaonici, vjerojatno ćete htjeti ponuditi gostima čašu dobrog vina. A kakva elegantna mogućnost postoji za spremanje!

KORAK 1 Izrežite drvo na odgovarajuću duljinu (naše mjere su 50 cm x 2 naprijed i nazad, 25 cm x 2 bočno) pomoću alata Dremel TRIO, dodatak za izrezivanje linijski i kružno i Multipurpose Cutting Bit za izradu okvira od četiri komada drveta. KORAK 2 Na komadu drva koji će postati prednji dio police za vino, označite tamo gdje će ići grlići boca. Izbrusite plitki polukrug na koji možete staviti svaki grlić boce pomoću alata Dremel 4000 sa Sanding Mandrel i Sanding Band 407 ili komada grubog šmirgl papira. KORAK 3 Kupite drvene klipove i izrežite ih u dvanaest jednakih duljina (dvije po boci) od 22 cm pomoću alata Dremel TRIO i Multipurpose Cutting Bit. Uzmite dvije duljine drva za prednji i stražnji dio i izmjerite dvanaest točaka gdje se trebaju staviti klipovi. Označite drvo na svakih 10 cm da stavite svaku bocu. Unutar oznaka od 10 cm, stavite oznake na 1,5 cm i 8,5 cm. To će vam dati centre gdje će se nalaziti klipovi. Pazite da donji rub drva prema centru klipova ima dubinu od 1,5 cm.

KORAK 4 Pomoću alata Dremel TRIO s bitom s ravnim svrdlom, izbušite do pola drva da biste napravili rupe za čepove. Postavite dubinu s TRIO promjenjivom nožicom. Imajte na umu da ako želite da čepovi budu dovoljno blizu jedno drugom tako da drže boce ali ne preblizu tako da se lako prevrnu s čepova: približno 4 cm. Izbrusite sve oštre rubove pomoću alata Dremel TRIO sa Sanding Bands TR407. Pričvrstite klipove pomoću kutnog ljepila. Sada ste napravili stražnji dio, prednji dio i policu za boce za vino. KORAK 5 Postavite preostale komade drveta na svaku stranu okvira. Izrežite probne rupe da spojite metalne kutne držače i zatim zavijte 25 mm vijke i dovršite drveni okvir pomoću alata Dremel TRIO i Multipurpose Cutting Bit. KORAK 6 Pomoću odvijača, zavijte metalnu policu na donju stranu drvenog okvira da biste objesili čaše.

KORAK 6 KORAK 5

Uradi sam / restauracija

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® TRIO™ • Dremel Multipurpose Cutting Bit TR563, Straight Router Bit TR654, Sanding Bands TR407 • Dremel 4000® sa Sanding Mandrel i Sanding Band 407 • Drvo za policu za vino i drveni klipovi x 8 • Metalna polica za držanje čaša za vino • Kutni nosači • Metalni lanac za kačenje police za vino i pričvršćivanje na strop • Samopostavljajuće kukice x 8 (4 za policu, 4 za zavijanje na tiple na plafonu)

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 7 Zavijte samopostavljajuće kukice u kutove na gornji strani drvenog okvira. Zatim spojite metalni lanac na četiri kuta police za vino zbog kačenja. Da biste pričvrstili policu za vino na plafon, jednostavno izmjerite lokaciju kukice, izbušite rupe u plafonu, gurnite tiple i zavijte četiri samopostavljajuće kukice. Zatim prikačite metalne lance na samopostavljajuće kukice na plafonu.

KORAK 7

83


84


POLICA ZA SLIKU

POTREBNI MATERIJAL

Zašto ne biste napravili policu koja privlači poglede da biste pokazali umjetninu koju je napravio prijatelj, vi ili netko iz obitelji? To je brzo, jeftino i lako napraviti ali ističe se na jednostavnom zidu kao u galeriji umjetnina!

• Dremel® 300 Series • Dremel 231 Shaper/Router Table Attachment s Router Bit 650 • Obični komplet za drvenu policu kupljen u “uradi sam” trgovini • Kanta satenske lak boje

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Umetnite bit s usmjernikom u Dremel 300 i zatim ga pričvrstite na stolni dodatak Shaper/Router. Stolni dodatak za Shaper/ Router pretvara vaš Dremel 300 u alat koji se montira na radni stol i omogućava vam da režete vrlo precizno čvrsti pričvršćenje komade drva. Na taj način možete usmjeriti utor na poleđini Vaše police tako da napravite izbočinu na koju ćete osloniti sliku, pazeći da ne sklizne naprijed. KORAK 2 Okrenite drvo obrnuto, označite liniju i prilagodite stolni dodatak Dremel Shaper/Router na odgovarajuću dubinu pomoću vodilice. Zatim usmjerite utor koji vam je potreban duž police.

Uradi sam / restauracija

KORAK 2

KORAK 3 Obojite policu i ostavite da se osuši.

KORAK 3

KORAK 4 ZAvijte držače i zatim policu za zid i provjerite je li ravna pomoću libele. Dremelov asortiman dodatak čine kružni rezač, dodatak mini pile, komplet za uklanjanje injektiranog materijala na zidu i podu, komplet za rezanje zida, višenamjenski komplet za rezanje, stol za Shaper/Router (alat za oblikovanje/ usmjeravanje), dodatak za Plunge Router, dodatak za pravi kut, kao i dodatak za oštrenje pile.

85


86


BRZO PREUREĐENJE KUHINJE Bez obzira na to radili se o subotnjoj večernjoj zabavi za mnoštvo prijatelja ili obiteljskoj večeri s pizzom i domaćom zadaćom, ovih danja je kuhinja mjesto za okupljanje. Dodajte sudoper za povrće tamo gdje vam netko može pomoći s kuhanjem. Kasnije ga ispunite ledom i može postati posuda za led ili podložak za držanje morskih plodova i ribe hladnim.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® TRIO™ s dijelom Line i Circle Cutter, dijelom Tile Cutting Bit TR562, dijelom Multipurpose Carbide Cutting Bit TR563 • Sudoper za povrće od nehrđajućeg čelika • Dizajnerska pipa, tj. monoblok pipa • Silikonsko brtvilo • Otpad za sudoper • cjevovod za povezivanje na vodovod

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Ako su radna površina i zid oko nje već obloženi pločicama oko vašeg postojećeg sudopera, okrenite dno vašeg novog kuhinjskog sudopera za povrće na pločice i označite opseg tako da crtate oko njega običnom olovkom. Pazite da to radite oko pola metra od vašeg postojećeg sudopera. Zatim nacrtajte obrub sudopera unutar sudopera, prvo ga izmjerite i izbrišite vanjsku crtu. KORAK 2 Izrežite radnu površinu obloženu keramičkim pločicama pomoću alata Dremel TRIO i dodatkom za ručno rezanje pločica ili dodavanjem TRIO linije i kružnog rezača da biste izrezali savršeni krug (s maksimalnim polumjerom od 160 mm). Izrežite drvo ispod po istoj liniji, ovaj put pomoću alata Dremel TRIO i Multipurpose Carbide Cutting Bit, kao prije.

Uradi sam / restauracija

KORAK 2

KORAK 3 Označite opseg osnove vaše dizajnerske pipe na radnu površinu obloženu keramičkim pločicama oko 15 cm od rupe koju ste izrezali za sudoper. Zatim izrežite malu rupu kao prije. KORAK 4 Stavite sudoper na mjesto nakon što ste nanijeli bezbojni silikon ispod obruba da biste bili sigurni da sudoper neće curiti. Zatim stavite svoju novu dizajnersku pipu na mjesto. Isključite vodu na vodovodu i izrežite ulaz u vodovodnu cijev za vaše postojeće pipe. Pomoću T-a, napravite novi dovod vode za vašu dizajnersku pipu. Ili neka to za vas napravi kvalificirani vodoinstalater!

KORAK 3

87


88


STAVLJANJE BRAVE NA ORMARIĆ ZA KLJUČEVE Ne možete nigdje naći ključeve? Da li članovi vaše obitelji trče okolo tražeći ključeve prije nego izađu van? Proveli ste puno vremena tražeći ključeve za stražnja vrata? Izbjegnite stres i napravite jeftini ormarić za ključeve za sve – i tada sve što morate zapamtiti je da ga koristite!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 300 Series • Dremel® Plunge Router Attachment 335 i Router Bit 650 • Ravni ormarić za ključeve • Brava • Male mjedene kukice za ključeve

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Umetnite Router Bit u alat Dremel 300 Series i priključite dodatak Plunge Router. Ovo pretvara vaš Dremel alat u usmjernik za rezanje krugova i bilo kakve oblike želite. Zatim uzmite ormarić za ključeve kojeg ste kupili u trgovini i sastavite ga.

Uradi sam / restauracija

KORAK 3 KORAK 2

KORAK 2 Označite oblik rupe za bravu tako da nacrtate oko nje i koristite alat Dremel Plunge Router Attachment da napravite otvor da stavite bravu u vrata ormarića. Zatim postavite bravu.

KORAK 3 Označite mjesta za mjedene kukice unutar ormarića za ključeve i zatim jednostavno zavijte kukice. Posao je gotov!

89


90


RESTAURACIJA METALNIG VRTNOG NAMJEŠTAJA Dok je još toplo za jelo van kuće, pobrinite se da vaše stare metalne vrtne stolice i stol još izgledaju dobro. Njihovo restauriranje je lako s novim premazom boje koji će vam dati novi komplet namještaja za vrt. Moći ćete jesti vani još nekoliko mjeseci!

POTREBNI MATERIJAL

• • • • • • • • •

Dremel® 8200 SpeedClic™ Mandrel SC402 SpeedClic™ Abrasive Buffs 511S, 512S SpeedClic™ Detailed Abrasive Brushes 471S, 472S, 473S Aluminium Oxide Grinding Wheel 541 Žičana četka ili žičana četka s dodatkom za bušilicu Osnovni premaz za metal Završni premaz za metal Četka ili pištolj za bojanje, ako ga imate

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Očetkajte cijelu površinu stolica (i stola) pomoću grube ručne četke da biste ih pripremili za novu boju. Alternativno, ako imate veliki alat s velikom glavom abrazivne četke, to će ubrzati posao. To će vam također pomoći da se ogule ostaci boje koja se ljušti, pronađete područja s hrđom oko vijaka, na primjer i omogućiti da očetkate mahovinu ili plijesan koja se namnožila.

KORAK 3

Uradi sam / restauracija

KORAK 2

KORAK 2 Zatim uzmite svoj novi bežični Dremel 8200 i dodajte vreteno SpeedClic Mandrel sa SpeedClic finim/srednjim/grubim abrazivnim dijelom za poliranje, za brušenje preko ravne površine ili četke SpeedClic Detailed Abrasive Brushes koje klize preko rezbarene površine ili površine s uzorica kojima treba nježno brušenje. Pažljivo izbrusite okolne rubove malo otkrhnutih područja gdje se ljušti boja. Provjerite da li ima hrđe, zagladite i očistite vaš Dremel 8200 i Aluminium Oxide Grinding Wheel. Tako ćete dobiti savršeno glatku površinu koju možete prebrojati.

KORAK 3 Nanesite osnovnu boju za metal na ugrožena područja. KORAK 4 Obojite četkom ili sprejem lijepom metalnom bojom. Odabrali smo prekrasnu nijansu plave boje koja odgovara trendu novih ‘jarkih’ boja u vrtu ove godine – i, gle, imate ‘novi’ komplet vrtnih stolica i stola za duga jela vikendima pod blagim suncem.

KORAK 4

91


92


RENOVIRANJE MOZAIČNOG VRTNOG STOLA Ako vaš drveni vrtni stol izgleda gore zbog habanja a ne želite trošiti novac na kupnju drugog, osvježite ga izradom mozaičke površine i obojite ga malo! Salate se u vrtu odmah čine finijima!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 300 Series • Dremel® Wall and Floor Grout Removal Kit 568 sa Grout Removal Bit 569 • Materijal za injektiranje • Spužva • Čista suha krpa RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Umetnite dio za uklanjanje ispune u vaš Dremel 300 i prikačite ga na dodatak Dremel Wall and Floor Grout Removal Attachment koji odlično uklanja ispune između zidnih i podnih pločica. Počnite čistiti ispune između dijelova mozaika.

Uradi sam / restauracija

2 KORAK

KORAK 2 Nastavite to raditi dok se prljava ispuna ne ukloni. Zatim nastavite s postupkom ponovnog postavljanja ispune pomoću punila za ispune.

KORAK 3

KORAK 3 Obrišite spužvom da uklonite višak ispune s površine mozaičkog stola. Ostavite da se osuši i ispolirajte površinu pa ispolirajte do sjaja.

93


94


OBLAGANJE PLADNJA ZA LONČIĆE SA ZAČINIMA Željeli biste moći brati svježe začine koje ćete dodavati kod kuhanja? Ne može biti lakše napraviti prekrasni pladanj za začine koje možete zalijevati i imati začine za djelić cijene onih kupljenih u trgovini!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 300 Series • Dremel dodaci: SpeedClic Mandrel SC402, SpeedClic Metal Cutting Disc SC456, SpeedClic™ Abrasive Buff 512S • Tanki lim • Obojeni drveni pladanj • Začini u glinenim posudama

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Dremel je stvarno olakšao i ubrzao promjenu dodataka za vaš okretni alat Dremel 300. Samo je jedna osovina dovoljna za SpeedClic, nisu potrebni ni ključevi ni vijci! Samo povucite osovinu opremljenu oprugom, okrenite i kliknite za promjenu kotača bez ključeva u manje od 10 sekundi zahvaljujući jedinstvenom obliku i tehnologiji metalnog umetka. Dodajte Dremel 300 Series sa SpeedClic Mandrel na SpeedClic metalni disk za rezanje od 38 mm. Zatim izrežite metal tako da odgovara vašem obojenom drvenom pladnju 2,5 cm ispod visine pladnja. To će spriječiti truljenje osnove drvenog pladnja kad zalijevate začine. Poravnajte sve rubove pomoću Dremel 300 i SpeedClic abrazivnog alata za poliranje.

Uradi sam / restauracija

KORAK 2

KORAK 2 Nanesite pokrovnu traku ispod gornjeg ruba pladnja i nanesite prozirno brtvilo iznad gornjeg ruba i na kutovima na sastavima gdje je metal izrezan da biste se pobrinuli da ne curi kod zalijevanja.

KORAK 3

KORAK 3 Stavite glinene lončiće sa začinima u metalom obloženi drveni pladanj i zalijte.

95


96


MOZAIČNA VRTNA KLUPA Dajte vašem dvorištu ili malom ozidanom vrtu luksuzan izgled s dozom teatralnog, pomiješanog s urbanom grubošću. Uzmite crnu vrtnu stolicu sa sjajnim komadima mozaika od zrcala i srebra, postavljenu na lijepom mjestu. Kao kontrast oblim i prozirnim oblicima, tu je iznimna ljepota spremna pobijediti moderno. Definitivni wow učinak za malo dvorište!

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel 8200 • Dremel Glue Gun 930 • Srebrni svjetlucavi kvadrati mozaika i dijamanti zrcala • Vrtna klupa • Crna boja

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Nanesite osnovnu i završnu boju vaše crne klupe pomoću vanjske boje. KORAK 2 Označite oko komada srebrnih svjetlucavih kvadrata i kvadrata zrcala mozaika u ravnoj liniji na rukonaslonu, stražnjim i prednjim dijelovima na vrtnoj klupi pomoću olovke. KORAK 3 Zatim izrežite pomoću bežičnog alata Dremel 8200, Dremel Router Bit 654 i Dremel Plunge Router Attachment 335 postavljenih na dubinu malo veću od dubine komada mozaične pločice.

KORAK 3

Uradi sam / restauracija

KORAK 2

KORAK 4 Izbrusite pomoću bežičnog alata Dremel 8200, SpeedClic Mandrel SC402 i Dremel Abrasive Buffs grubog srednjeg i finog 511S/512S s ručkom Dremel Detailer’s Grip da lakše držite. KORAK 5 Zatim umetnite srebrni mozaički kvadrat ili dijamant od zrcala i zalijepite na mjesto pomoću alata Dremel Glue Gun 930 i 7 mm bezbojnog ljepila. Ispunite rubove s višenamjenskom ispunom uz površinu drva, zatim izbrusite višak ispune pomoću abrazivnih alata za poliranje kako je navedeno gore. Nastavite dok uzorak ne bude gotov. Obojite crnom bojom.

SADNJA Dodajte vašem dvorištu spiralne kutije u cijevima. Napravite spiralni oblik omatanjem živice oko čelične šipke koja se nalazi u sredini vedra i stalno podrezujte u oblik.

KORAK 5 KORAK 4 97


98


UGRAVIRAJTE ZNAK S KUĆNIM BROJEM Prekrasno ugravirani znak koji navodi ime ili broj vašeg doma može dodati prestiž i status vašoj nekretnini i dati mi dodatni gradski štih.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® TRIO™ sa Multipurpose Cutting Bit TR563, Sanding Band TR407 i Corner Rounding Router Bit TR615, Straight Routing Bit TR654 i Chamfer Router Bit TR618 • Dremel® 8200 sa Detailer’s Grip, SpeedClic Mandrel SC402 i SpeedClic Medium/Fine Abrasive Buffs 511S, 512S • Sustav pričvršćivanja na radnu površinu • Boja: osnovna, donji sloj, gornji sloj, kontrastna boja za slova/brojke • Dva vijka i tipla • Kist • Komad finog šmirgl papira

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 2

KORAK 1 Odrežite komad jelovine od 14 cm x 35 cm za naziv vaše kuće ili ploču s brojem pomoću alata Dremel TRIO i Multipurpose Cutting Bit. Poravnajte i oblikujte sve neravnine pomoću alata Dremel TRIO sa osovinom za brušenje i alatom za brušenje. Dodajte dekorativni ukošeni rub pomoću alata Dremel TRIO s dijelom Corner Rounding Router Bit.

KORAK 3 Podesite Dremel TRIO na potrebnu dubinu za rezanje i izradite brojeve ili naziv unutar oznaka vaše olovke pomoću ravnog bita za usmjeravanje. Kao vodič, naši brojevi u bili veličine 9,4 cm x širina i s dubinom od 3 mm. Pričvrstite ravni rub vašeg projekta paralelno sa svim ravnim linijama da budu vodič kod usmjeravanja.

KORAK 2 Kupite komad kartona i šablone iz trgovine s likovnim materijalom, izrežite naziv ili broj vaše nekretnine i pratite to na drvenoj ploči za naziv ili broj.

KORAK 4 Poravnajte oštre rubove i površinu usmjerenih brojeva ili pomoću šmirgl-papira – ili alata Dremel 8200 s drškom Detailer’s Grip, SpeedClic osovinom i SpeedClic abrazivnim alatom za poliranje.

KORAK 5 Izbušite jednu rupu na lijevoj i jednu na desnoj strani ploče da biste je pričvrstili. Da biste to uradili, koristite Dremel TRIO sa dijelom Multipurpose Carbide Cutting Bit i izglodajte pomoću dijela Chamfer Router Bit. KORAK 6 Pripremite ploču jednim premazom osnovne boje, jednim premazom donje boje, zatim prebojite cijeli znak vanjskom bojo otpornom na vremenske utjecaje. Obojite slova ili brojeve kontrastnim bojama pomoću vanjske boje i kista. Zavijte na zid.

KORAK 5

KORAK 3 KORAK 4 Uradi sam / restauracija

KORAK 6

99


100


POPRAVITE OGREBOTINE I UKLONITE HRĐU S BLATOBRANA Želite li ukloniti ogrebotine i hrđu s auta? U našem slučaju, toga je bilo uz blatobran, kad je bio rezultat pogrešne procjene kod parkiranja bila ogrebotina uz unutrašnjost garaže. Također je ostao bez nadzora nekoliko godina a kiša i loše vrijeme su postigli ono najgore.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 8200 • Dremel Multi-Chuck 4486, Dremel Grinding Stone Accessory 8175, Carbon Steel Brush Accessory 428 • Novine • Pokrovna traka • Ispuna • Osnovni premaz za metal za automobile • Tvornička boja koja odgovara automobilu u spreju • Blok za brušenje

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Ovo je brz i jednostavan način popravka kojeg možete izvršiti sami a što će značajno utjecati na izgled vašeg automobila – i izbjegnut ćete troškove autolimara! Prvo, povucite van ogrebotinu pomoću željezne poluge stavljene ispod blatobrana na mjestu gdje je ogrebotina najgora, da ga vratite u pravilan oblik. Zatim, počnite uklanjati hrđu brušenjem s Dremel 8200 i dodatkom brusnog kamena, pomoću alata Multi-Chuck da biste mogli brzo mijenjati dodatke, dok se ne vidi goli metal.

KORAK 2

KORAK 2 Izbrusite to područje oko hrđe pomoću alata Dremel 8200 i dodatka četke od karbonskog da biste uklonili svu boju koja se ljušti i brusite dok ne postane glatko. KORAK 3 Nabacite ispunu preko popravka. KORAK 4 Tamo gdje površina nije potpuno ravna, izbrusite cijelo područje pomoću bloka za brušenje. Ne koristite Dremel za ovo jer mogu nastati utori u površini.

KORAK 5 Zalijepite papir za zamatanje oko područja na koje ćete nanijeti osnovnu boju. Premažite područje s tri loja osnovne boje. Pustite da se svaki sloj suši 10 minuta prije nego što nanesete sljedeći premaz. Pustite da se osnovni premaz suši do 24 sata. Zatim sprejem nanesite odgovarajuću boju. Ostavite da se osuši i očvrsne na sigurnom mjestu tijekom 48 sati pazeći da se ne naslanjate na automobil, da ga ne očešete ili ogrebete.

SAVJET

Alatom Dremel Multi-Chuck možete ubrzati stvari kad mijenjate nastavke.

KORAK 3 Uradi sam / restauracija

KORAK 4

KORAK 5

101


102


ČIŠĆENJE KORODIRANOG AKUMULATORA Akumulator može lako korodirati, što utječe na njegovu sposobnost da obavlja svoju zadaću. Čišćenje će potrajati samo pet minuta i sigurno vam za to nije potrebna radionica. Sve što trebate uraditi je provjeriti imate li dolje navedene predmete i zatim slijediti naše upute:

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 8200 sa Stainless Steel Brush 531 • Rukavice • Alkoholni ocat • Mala zdjela • Pamučni štapići za uši • Kipuća voda

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 2

KORAK 1 Stavite rukavice. Korozija alkalnog akumulatora može izazvati opekline na vašoj koži, zato je važno da su vam ruke pokrivene. Zatim izvadite akumulator iz vašeg automobila. Ulijte malo alkoholnog octa u posudu. Namočite pamučni štapić za uši i trljajte s njim oko korodiranog područja. Ocat će otopiti većinu korozije. Ponavljajte dok korozija ne nestane. Ili jednostavno prelijte vrelu vodu peko akumulatora i očistite.

KORAK 3 Onda još jednom uzmite alat Dremel 8200 i četku od nehrđajućeg čelika i obratite pažnju na kleme na gornjem dijelu akumulatora da biste poboljšali kontakt tako da bolje provode u vaš automobil. Korodirane kleme često mogu dovesti do toga da automobil neće upaliti i da morate zamijeniti akumulator, zato je pametno provjeravati stanje klema u vrijeme vašeg godišnjeg servisa ili na početku i kraju zime.

KORAK 2 Da biste se riješili ostatka korozije i stvarno očistili kleme na vašem automobilu, koristite alat Dremel 8200 s dodatkom četke od nehrđajućeg čelika. Koristite najviše 15.000 o/min.

KORAK 4 Vratite akumulator u automobil i spojite vodove prema akumulatoru pomoću običnog ključa.

KORAK 3 Uradi sam / restauracija

KORAK 4 103


104


POPRAVITE OGREBOTINE NA KUĆIŠTU RETROVIZORA Ako parkirate svoj automobil na cesti, možda ćete ujutro kad krenete na posao zateći male ogrebotine i oguljenu boju na kućištima retrovizora kao rezultat lošeg parkiranja od strane drugih auta! Koliko god je to iritantno, lako i brzo vam automobil može izgledati kao nov.

POTREBNI MATERIJAL

• Dremel® 8200 • SpeedClic™ Mandrel SC402 i SpeedClic Detail Abrasive Brush 473S • Otopina za uklanjanje masnoća i voska prije bojenja • Krpa ili ručnik • Osnovna boja za metal u spreju • Tvornička boja za automobile odgovarajuće boje u spreju • Sredstvo za poliranje automobila i vosak • Papir za zamatanje ili novine

RAZINA SLOŽENOSTI:

KORAK 1

KORAK 1 Nanesite otopinu za uklanjanje masnoća i voska prije bojenja na ugroženo područje da biste uklonili vosak s boje vašeg automobila kao i boju drugog automobila. Ovu otopinu nanesite krpom ili ručnikom i dobro istrljajte. Kao što vidite, skida se lako i otkriva ogrebotine ispod. KORAK 2 Očistite ogrebotine pomoću alata 8200 sa SpeedClic osovinom i SpeedClic abrazivnom četkom, pomičući ga uz ogrebotinu da uklonite prljavštinu i očistite boju koja se ljušti na ogrebotini. Najbolje je koristiti brzinu od 15.000 o./min.

Uradi sam / restauracija

KORAK 2

KORAK 3 Prekrijte oko ugroženog područja papirom za zamatanje ili novinama i sprejem nanesite osnovnu boju prije nanošenja tvornička boja za automobile odgovarajuće boje u spreju na ugroženo područje. Pustite da se prvi premaz osuši i nanesite po potrebi još jedan ili dva sloja boje. Pustite da se osuši i nanesite sredstvo za poliranje i vosak na vozilo da odgovara postojećem završnom premazu.

KORAK 3

105


PRIZNANJA Dremel® želi zahvaliti sljedećim suradnicima: Odnosi s javnošću, kreativno i umjetničko vođenje Sally Fearfield iz tvrtke Starfish Communications. Talentirani dizajnerski tim Nick Birch, Stef Stefaniuk i Neil Rigby iz www.white-space.co.uk Kreativni fotografi Debbie Patterson; Chris Coggins i Dan Fox, njegov asistent iz trvrtke Packshot Factory; Joe Giacomet iz tvrtke Peartree Digital. Inspirativni obrtnici Sarah Beaman, Jill Alblas, Emma Hardy i Jane Kharade. Stručnjaci za uradi-sam i restauriranje Alex Hayter, Bob Clayton i Des Weight. I modeli koji su našu knjigu učinili ljepšom Emily Richards, Zoe Harrison i Freya Berry; te Freyin agent, Stevie iz agencie Models Plus. Ne zaboravljajući one predivne mame Emma Hardy, Julie Hailey, Sam Sullivan i Elspeth Thompson koje su nam posudile svoju prekrasnu djecu za fotografiranje: Harvey Hailey-Wiltshire, Ned Hailey-Ray, Mary Wilson, Grace i Rosie Sullivan i Betty Dahl. I svim drugim ljudima koji su nam posudili svoje kuće, vrtove i dvorišta kao lokacije i stvari u njihovom vlasništvu kao rekvizite; cvjećarima i tvrtkama koje prodaju biljke koji su nam pomogli da popunimo naše lokacije za snimanje; šminkerima, frizerima, i td. Duboko smo zahvalni za svu njihovu podršku i poticaj u stvaranju ove knjige.

106


KUPNJA DREMELOVOG® ASORTIMANA Svi Dremelovi alati, dodaci o nastavci koji su korišteni u ovoj knjizi su dostupni u “uradi sam” trgovinama i trgovinama s hobi i umjetničom opremom, kao i online. Za pomoć i savjete o projektima i materijalima idite na www.dremel.com Ovo su Dremelovi alati korišteni u ovoj knjizi da Vam pomognemo da odredite što Vam treba kad ih naručujete.

Dremel 300 Series

Dremel 4000

Dremel 7700

Dremel 8200

Dremel Engraver

Dremel Hobby Glue Gun 930

Dremel Trio™

Dremel VersaFlame™

Dremel VersaTip™

Dremelova knjiga za inspiraciju

107


PREDLOŠCI Božićne čestitke vrećice papir za zamatanje i kartice

Ukrasi za bor u obliku kućica za ptice

Prednjica/stražnja strana Rezano drvo 2 x 2 mm

Krov Rezano drvo 1 x 3 mm

108

Bočne strane Rezano drvo 2 x 2 mm

Krov Rezano drvo 1 x 3 mm

Osnova Rezano drvo 1 x 3 mm


Prozor s pahuljicom

Po potrebi povećati ili smanjiti

Lutke princeza i zmaj

Dremelova knjiga za inspiraciju

Napomene za izrezivanje lutaka Princeza Glava Tijelo Stopala Ruke Vrat Nadlaktice Podlaktice Natkoljenice Potkoljenice

50 mm drvena kugla drvo 15 mm drvo 12 mm drvo 6 mm pluteni čep 12 mm pluteni čep 15 mm pluteni čep 12 mm pluteni čep 20 mm pluteni čep 18 mm

Zmaj Glava Tijelo Stopala Ruke Vrat Nadlaktice Podlaktice Natkoljenice Potkoljenice

drvo 15 mm drvo 15 mm drvo 12 mm drvo 6 mm pluteni čep 8 mm pluteni čep 15 mm pluteni čep 12 mm pluteni čep 20 mm pluteni čep 18 mm

109


NAPOMENE

110 Dremelova knjiga za inspiraciju


Dremelova knjiga za inspiraciju

111


NAPOMENE

112 Dremelova knjiga za inspiraciju


Dremelova knjiga za inspiraciju

113


NAPOMENE

Autorska prava @ Robert Bosch Tool Corporation 2010 sva prava pridržana. Nijedan dio ove knjige se ne smije reproducirati ili iskoristiti u cijelosti ili djelomično u bilo kojem obliku, elektroničkom ili mehaničkom, uključujući fotokopiranje, snimanje ili bilo kakvim sustavom za pohranu i vraćanje informacija koji je sada poznat ili se može otkriti u budućnosti, bez pismenog odobrenja vlasnika autorskih prava.

114 Dremelova Dremelovaknjiga knjigaza zainspiraciju inspiraciju

katalog-dremel