Page 1

! k t . a s e m o c u op www.

N

2 “Sweet Dreams” ent, c o d geen n e b f….” o s l “Ik a aar m e o ?? ? t ik d i d i e wie z

Welke bijbaantjes hadden docenten???

Zaterdagavond: Wat is de formule?

Met wie sprak Comésa???

Wie is de Best Geklede Docent? Editie 2

-

Jaargang 1

-

Voorjaar 2010

-

Thema: Sweet Dreams


2


Editorial

// Opening

Sweet Dreams

H

eey lezers,

Het is alweer lente. Op het moment dat ik dit schrijf regent het buiten. De zon is ver te zoeken. Is het dan lente??? Het thema van deze editie is “Sweet Dreams”. Met dit thema willen we letterlijk ingaan op dromen, maar ook willen we kijken naar de dromen die je hebt voor de toekomst en de dromen die Je vroeger had, hoe zijn die nu uitgekomen en hoe hoop je ze uit te laten komen? Mijn droom? Ik heb er zoveel. Iedereen heeft toch vele dromen. Mijn dromen voor Comésa zijn: 1 Comésa verder ontwikkelen en 2 Comésa uitbreiden! Beide hoop ik toch echt voor de 6e te bereiken (:P) Voor na school heb ik ook nog vele dromen. Maar die dromen moeten ook dromen blijven. Dromen die telkens veranderen, dat moeten dromen zijn, en ook zeker blijven….. Voorlopig houd ik het dromen, maar even bij de hoop op echte lente! Heel veel leesplezier! Groetjes Robbin, Hoofdredacteur Comésa, hoofdredactie@live.nl Editie 2

/ Comésa Schoolmagazine

3


Wat staat erin???

Opening //

3

Editorial

4

Le‟RARE‟tikken

5

Le‟RARE‟uitspraken

8

Hoe overleef ik….

10 Bijbaantjes docenten 12 Wat betekent jouw droom? 14 Raadsels 15 Games 16 Dat hoort niet.nl 17 Media: de zaterdagavond! 18 Muziek: Het oog van ALEX! 20 De BEST geklede docent! 21 Column: Lois 22 Gedichten 24 Interview: droombanen 26 Interview: CAPSLOC 28 Wist je dat…??? 29 Wijze woorden… 30 Puzzels 31 Agenda 31 Engels theater 32 Strips 34 Redactieberichten 35 Colofon ….en dat was weer een editie! NEXT TIME more!

4

Comésa Schoolma-

www.comesa.tk - comesa.hyves.nl

Inhoud

gazine


Le‟RARE‟tikkuhh

// Docenten

L

eerlingen hebben volgens de docent vaak rare tikken en rare trekjes, maar docenten hebben zo ook hun afwijkingen. Deze bundelen wij hier! Heb jij nog rare tikken van je docenten, mail ze maar!

Meneer Pronk roert in zijn koffie met zijn pen en likt hem vervolgens af… wie is de volgende die er mee schrijft, zal hij het zelf zijn???

Teamleider meneer Telleman heeft altijd de waaromvraag. Altijd als iemand een antwoord geeft is de vraag: “Maar waarom dan???”

En weer is meneer Pronk aan de beurt. Hij leert leerlingen namelijk met enkele regelmaat hoe je de school onder moet laten lopen met water. Zal hij dit vroeger ook hebben gedaan?

Meneer Van Roon schijnt te veel uit te leggen in de lessen. Hij kan het maar niet laten om een hele les te besteden aan één formule. Natuurlijk is hij niet de enige docent met deze tik!

Editie 2

/ Comésa Schoolmagazine

5


Le‟RARE‟uitspraken

Docenten //

E

Leeuw

-Koppelwerkwoorden! (altijd)

-Het staat gewoon ergens in je boek!!!

-Het is goed dat het fout is!

-Ondanks het feit dat de tekst oud is, is hij nog erg actueel! -Ik ben geen docent, ik doe maar alsof…. -(Leerlingen: hebben we ml?) Dat is een verrassing -(Leerling fluistert) STRAFWERK!

Ketting Zwagers

-Jullie gaan toch geen uren zitten veranderen…

-Jullie hebben het altijd over Sushi, dus laten we het daar maar bij houden!

Roon

Hermans Vermeulen Telleman

n ja hoor! Het is de docenten weer gelukt, ze spraken weer heel wat rare taal uit. De schoolkrant heeft ze weer gebundeld! Heel veel leesplezier!

-Jij bent wel een geschikt type voor BSM, en jij ook, en jij ook.

-Het is een probleem! -Nee, ik begrijp je dilemma! (slaand op tegenstrijdige wiskunde regel) -Als ik iets NIET besproken heb, vind ik het eng!

-Niet vervelend doen, niet zo giechelen, en niet aan je haar zitten….

-Als iedereen naar me kijkt heb ik het gevoel dat ik tegen iemand kan praten……

-Het scheelde een haar!

-Ik ben even voor de rapportvergadering aan het oefenen met de namen…. Don? Ohjaa dat was die kleine!!!

6

Kemper

Pronk

-Ik ga ‟t nakijkboekje nakijken! -Jullie hoeven dit jaar geen opstellen te maken bij de hoofdstukken, want het is teveel werk om na te kijken!

Comésa Schoolmagazine /

Editie 2


-Leo is een beest in zijn vrije tijd!

// Docenten Erpecum

Plicht

Le‟RARE‟uitspraken

-Is M… er? Nee toch, ik heb hem nog niet geroken!

Kuipers

-Ik lust best een borrel, maar dronken ben ik nog NOOIT geweest!!!

Kessel

-Ik stond FF met mijn S te knoeien…

-Jullie hebben allemaal een 10 voor het werkstuk… ze liggen al twee weken stoffig op mijn stoel. -(leerl.: Meneer, u staat ervoor!) Nee hoor, jij zit erachter!

-Tsss, zeg ik één keer pleuren, komt het gelijk in de schoolkrant! (red.: zie ed. 1) -(KLENG) Dat is nou verdorie de twintigste trechter die dit jaar kapot valt. Vorig jaar waren het er maar drie…. ….Oké misschien was het de tiende, maar toch!

Wiskundemeisjes.nl

Le„RARE‟uitspraken?! Die lever je in bij Comésa! Editie 2

/ Comésa Schoolmagazine

7


Slapeloze nachten

Hoe overleef ik... //

Hoe overleef ik... slapeloze nachten! Door: Rebecca Hagens

Wat is slaap?

S

laap is een moment waarin het lichaam en geest tot rust komen. Als je slaapt, verandert er veel in je lichaam. Veel spieren ontspannen zich en de activiteit van je hersenen neemt af: je harstslag en ademhaling vertragen. Je hersenen blokkeren geluiden en prikkels van buiten, waardoor je bewustzijn verlaagt. Je behoefte om te slapen wordt geregeld door melatonine: dit is een hormoon in je lichaam.

TU Delte

Hoe voorkom je slaapproblemen? Een aantal tips om slaapgebrek te voorkomen zijn:

Wat gebeurt er bij slaapgebrek?? Slaapgebrek tast je dagelijkse functioneren aan. Het zorgt voor problemen met je geheugen, concentratiemoeilijkheden, spraakvermogen, reactiesnelheid, besluitwaardigheid en planningsvermogen. Bovendien is het slecht voor je weerstand, je hebt eerder kans om ziek of verkouden te worden.

8

-Geen tv in je slaapkamer -Niet slapen overdag -Regelmatige bedtijden -Niet sporten vlak voor je naar bed gaat. -Zorg ervoor dat je kunt luchten in je slaap, doe bijvoorbeeld een raam open -Geen cafeĂŻne of nicotine vlak voor je gaat slapen -Eet voldoende -Niet teveel alcohol drinken!

ComĂŠsa Schoolmagazine /

Editie 2


Slapeloze nachten.!

// Hoe overleef ik...

Uiteraard gaan jullie allemaal luisteren naar de vorige tips (:P), maar als jullie dan nog niet kunnen slapen, zijn hier wat manieren om in slaap te vallen. Luister naar muziek! En nee, dan bedoelen we geen hardcore muziek of keiharde muziek, waardoor niet alleen jij, maar ook je ouders, buren en de rest van de straat het bed uit dendert. Rustige muziek of muziek waar jij kalm van wordt. Zet het zachtjes op en probeer dan te ontspannen. Lavendelolie: Een paar druppels lavendelolie op je polsen en slapen wrijven is rustgevend en helpt je lichaam dus om sneller te ontspannen en in slaap te vallen.

Sweet Dreams!

Huismiddeltjes tegen slapeloosheid

Calcium: Eet of drink voor je naar bed gaat iets dat calcium bevat, zoals kaas of melk.

Wandeling: Een korte wandeling voor je gaat slapen kan helpen om eerder in slaap te vallen. De frisse lucht maakt je rustig en laat je goed doorademen, wat je lichaam meer ontspannen maakt. Schrijven: Kun je niet slapen, omdat je te veel aan je hoofd hebt?? Schrijf het dan van je af! Knoflook: Knoflook op je huid smeren (op je voetzolen kan ook, dan heb je minder last van de lucht) helpt ook. In knoflook zit namelijk een stof die je hersenen op een bepaalde manier beĂŻnvloedt.

Telenet.be

Voeten: En tot slot, raar maar waar: als je voeten warm zijn, val je beter in slaap! Editie 2

/ ComĂŠsa

9


Bijbaantjes

Docenten //

W

at hadden de docenten vroeger voor bijbaantjes? Wie weet deden zij hetzelfde als wat jij nu doet! Wie weet heb je toch nog iets gemeen met je (favo) docent!

Meneer Zwagers:

tomaten plukken,

es j t n aa b e st re d e n d e n a all v n p e o ee De w en b en! b v e e h g e g r kleu

surf/zeil instructeur, schilder, bezorgdienst, badmeester, uitsmijter, medewerker bowlingbaan, autosloper en barkeeper!

Best geklede docent!

Meneer Schuil:

fresiabollen poten (in kassen van een meter hoog), krantenjongen, ziekenhuismedewerker (afwassen, hulpkok en patiënten begeleiden), verkoper V&D (huishoudglas, LP’s) tomaten plukken en begeleider kampeerweken!

Mevrouw Vermeulen:

achter de kassa bij de HEMA (inclusief mooi pakkie en tuttig sjaaltje)!!! Bij de Boezem als begeleidster op de bus, bij de Juwelijk in Krimpen (ijss.) (reparaties), werken bij galerie, sieraden maker en workshops gever. Nu is mijn grootste bijbaan leerlingen respect voor kwasten bijbrengen op het Comenius College.

10

Leeuwwardercourant

Comésa Schoolmagazine /

Editie 2


Bijbaantjes

// Docenten

Mevrouw Nederlof:

Serveerster in een

restaurant.

Meneer Swarttouw: medewerker Praxis, ik heb daar heel veel geleerd.

Mevrouw Verdel: Meneer Borgdorff:

Aardbeien plukken. Je kreeg f5,- voor een mandje‌! post

iets s tje n et a h a e b doe je e z e d d n t Of j f i e Z ? he jou n r e i o !!! h e j c vo s r o is o M v ? al tips t n e doc

bezorgen, vakken vullen bij de Edah, kranten bezorgen, vrachtwagens laden en lossen. En daarbij hing ik reclameborden op in de Kuip!

Mevrouw Zwakhals:

aardbeien

plukken, serveerster bij Van Der Valk en verkoper bij de Free Record Shop!

Bataviastad

Mevrouw Schouten:

verkoopster bij DAKA

Sport, leerling-begeleidster bij een huiswerkklas, en koffievrouw in een bejaardentehuis!

Editie 2

/ ComĂŠsa Schoolmagazine

11


Droomverklaringen

Thema//

Wat betekenen...

D

romen. Iedereen heeft ze. Soms zijn ze prettig, soms niet. Maar wie weet wat ze eigenlijk betekenen?? Wij hebben voor jullie de meest voorkomende dromen even op een rijtje gezet. Veel

“droomverklaringsplezier�!!

Vakantie!! Dromen over vakantie betekent dat interessante onbekende mensen gebruik gaan maken van je gastvrijheid.

Seksualiteit in dromen!! Dromen dat je seks hebt, voorspellen geluk en tevredenheid bij omgaan met andere mensen. Deze omgang zelf hoeft niet perse seks te beteken. Als je een onplezierige droom heb over seks, is een waarschuwing dat je overweegt om iets te doen, dat als je het doet, voor een schuldgevoel gaat zorgen.

Naakt voor de klas staan!!! Dromen dat je naakt voor de klas staat, kan betekenen, dat je iets niet goed hebt voorbereid of je er niet zeker over bent. Het zou kunnen dat je je huiswerk niet hebt gemaakt of iets slecht hebt geleerd.

12

ComĂŠsa Schoolmagazine /

Editie 2


Droomverklaringen

// Thema

...mijn dromen???

Vliegen als een ... ‌

Rijk zijn?! Dromen dat je rijk bent, betekent dat je problemen die je hebt met succes gaat aanpakken. Als je in je droom ziet dat andere mensen rijk zijn, betekent dat je vrienden hebt die je in tijden van nood te hulp zullen schieten. Dit betekent niet dat er ook tijden van nood aankomen, alleen maar dat je goeie vrienden hebt.

Vliegdromen kunnen een uiting zijn van angst. In de droom komt het vaak voor dat ze willen ontsnappen uit een enge situatie, wat kan betekenen dat je dat in het echte leven ook wil. Dat hoeft natuurlijk niet. Een eigen wil hebben in een droom valt ook onder een vliegdroom. Deze vliegdromen kunnen ook heel vredig en zweverig zijn. Ze zijn ook vaak een vorm van vrijheid. Daarom hoeft het natuurlijk niet te betekenen dat je als je een vliegdroom hebt, je in de problemen zit. De controle hebben over je droom kan een teken van eigen wil en blijdschap zijn.

Door: Rebecca Hagens en Aureana Weeda (CHR)

Editie 2

/ ComĂŠsa Schoolmagazine

13


Whahahahaa

Raadsels// 1. Ik heb twee lichamen,

In het midden verbonden. Hoe beter ik stilsta, 2. Je zult er vele van mij krijgen, maar toch nooit genoeg.

Hoe sneller ik loop. Wat ben ik?

Als de laaste geweest is, is iedereen verdrietig. Je krijgt mij maar één keer per jaar! Wat ben ik?

3. Ik maak iedereen urenlang slap.

5. Welke sprinkhaan springt er ho-

Ik toon vreemde beelden, gewoon voor de grap.

ger dan de Eiffeltoren?

Ik kom alleen ’s nachts, let op wat ik zeg! 6. Ik heb gaten in mijn onder- en

Wat ben ik?

bovenkant, mijn linker- en rechter4. We hebben geen vlees en ook geen veren, geen schubben en geen pluimen.

kant, en in het midden. Toch houd ik water vast. Wat ben ik?

Toch hebben we vingers en duimen, voor dames en voor heren!

7. Wat gaat de hele wereld rond

Wat zijn wij?

maar blijft altijd in een hoekje?

Er komt een man bij de apotheek en vraagt aan de apotheker iets tegen de hik. gezicht. De man vloekt en schreeuwt tegen de apotheker: ‘Waar was dat nou voor nodig.Waarop de apotheker antwoordt: ‘Nou, je hebt nu toch de hik niet meer?’ ‘Nee,’ antwoordt de man boos, ‘maar mijn vrouw die op me wacht in de auto wel!

Een zandloper/ Een verjaardag/Slaap/Handschoenen/Elke sprinkhaan, want de Eiffeltoren kan niet springen!/Een spons/Een postzegel!

14

Comésa Schoolmagazine /

Editie 2

Door: Josefien van Klaveren

De apotheker buigt zich over de toonbank en geeft de man een keiharde klap in zijn


Review!

// Games and sites

T

oen het internet nog maar net beschikbaar was, verveelden mensen zich mateloos op de pc. Dus wilden ze een programma vinden om spelletjes te maken, dit programma werd flash genoemd. Ze maakten ook een site om deze spelletjes op te zetten en zo is een totaal nieuwe tak ontstaan in het internet: “Online Flash Games”.

Maar net zoals alles, zijn er ook nadelen. Het grootste nadeel is dat de voorpagina te vol met links en animaties staat. Ik raad deze site dus aan voor de mensen die een keertje niks te doen hebben en zich vervelen. Aangezien je hier goed de tijd kunt doden. Dus het cijfer dat ik de site zal geven is een 9. Omdat deze site erg goed is, alleen de onoverzichtelijkheid doet „m de das om.

Adultswim.com Deze site kun je vergelijken met de doorsnee site waar je online spelletjes kan spelen. De site lijkt een beetje op spele.nl. Eigenlijk heeft het gewoon alles wat een normale site ook heeft.

NewGrounds.com Op deze site kan je niet alleen spelletjes vinden, maar ook animaties, een forum, tekeningen en films. Oftewel op deze site zul je je niet zo snel vervelen. Maar daar later meer over, weer terug naar de spelletjes. Je moet natuurlijk wel weten wat voor spel je wilt spelen. Dit is hier geen enkel probleem, want er is een handige indeling gemaakt. Als je geen zin hebt of gewoon geen tijd hebt om spelletjes te spelen kan je nog altijd naar de kunst of naar de animatie sectie gaan. Ook dit is weer verdeeld in categorieën, dat een voordeel is. 15

Waarom heb ik dan deze site gekozen? Omdat de naam aan iets heel anders doet denken?! Omdat de lay-out eruitziet alsof het zo uit de jaren 70 komt?Nee, omdat de spelletjes die erop staan alles behalve doorsnee en kinderachtig zijn? Jep! In tegenstelling tot de meeste online games hebben de makers van deze spellen vooral gekozen voor humor voor volwassenen.


Website

Leerlingen // Neem nou bijvoorbeeld Robot unicorn attack, op het eerste oog lijkt het wel een spel voor kleine kinderen, maar dan als je voor de eerste keer tegen iets aanbotst, ben je 1 dood en 2 je gaat episch dood! Ze maken zelfs eenhoorns episch! Maar voor de rest is het best wel een simplistisch spelletje je moet gewoon zover mogelijk proberen te komen en de high score bereiken. Zo zijn er nog veel meer van dat soort spelletjes, het ligt er maar net aan waar jouw interesses liggen. Dus als ik deze site ga vergelijken met spele.nl, dan zal er een enorm verschil tussen deze twee sites zitten. Simpel, want spele.nl is nou eenmaal niet echt een heel goede site en ook is spele.nl veel kinderachtiger. Bij adultswim kan je nog net zoals new grounds.com filmpjes en muziek luisteren en natuurlijk spelletjes spelen! Ik geef dit cijfer een 9.5. Deze site heeft het allemaal, maar het enige wat er mis is, is dat er nog niet veel spellen opstaan.

Jouwwethouder.nl Iedere Nederlander mag pas vanaf zijn of haar 18e stemmen. Dan mag je stemmen voor de Tweede Kamer en voor de gemeenteraad.

Niemand mag stemmen voor wethouders of ministers‌ Rotterdam doorbreekt deze regels en laat jongeren stemmen op een wethouder!!! De wethouder die wint wordt wethouder van jongeren. Hij of zij zal de stad met de jongeren zelf gaan besturen!!! Grijp je kans! Het eerste referendum waar jij aan mee kan en mag doen! Je hoeft alleen maar naar www.jouwwethouder.nl te gaan, en te STEMMEN!

Door: Frank van Neerbos

16

ComĂŠsa Schoolmagazine /

Editie 2


Media

// Cultuur

Zaterdagavond succes???

H

oe groot is het zaterdagavond succes nou eigenlijk?

Dat verschilt nogal.. Maar eerst berekende je dit als volgt uit: Paul de Leeuw + Wensen(Publiek + Grappen)= , tegenwoordig is de formule: Linda de Mol x Jeroen van Koningsbruggen x Peter Heerschop + Hollands=… . Waarom was er eerst de stelling van Paul en nu de stelling van Linda?

Editie 2

/ Comésa Schoolmagazine

Toen begon RTL4 met een nieuw programma (na vele flops): “Ik Hou Van Holland” op de buis met Linda als presentatrice en Jeroen en Beau van Erven Doorns (later Peter) als teamcaptains. De bedoeling: twee teams strijden in Oer-Hollandse spelletjes om OerHollandse prijzen. De bedoeling was natuurlijk ook Paul te verslaan. Na 341 dagen stonden IHVH en MWDL weer tegenover elkaar op tv en wist Linda (na jaren strijd) de slag om de kijker te winnen met 1.723.000 kijkers. Sindsdien ging het met Paul bergafwaarts en Linda opwaarts! Een seizoen later wist Linda zelfs elke week 2 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd te houden en dat is meer dan Paul scoorde in 4 jaar. Paul de Leeuw startte in afgelopen September een nieuw programma Lieve Paul en daarmee ging het nog slechter! Zelf kijk ik graag naar Ik Hou van Holland, maar wanneer is deze formule uitgewerkt? 17

RTL NL

In augustus 2005 begon het programma Mooi! Weer de Leeuw met Paul de Leeuw. Het doel was een nieuw zaterdagavond succes, nadat Kopspijkers vertrok waar wekelijks 3 miljoen mensen naar keken. Komisch en positief de kernen van het programma waarin wensen van gewone mensen werden vervuld.

Door: Alexander Eleveld


Muziek

Cultuur //

E

en nieuwe nummer-1 in de top 40: Hey, Xoul Sisters. Op 2:Zoete Dromen en Lady GaGa op 3! Lady Gaga bestormt straks de hitlijsten met haar nummer Alejandro! De nieuwe nummer-1 had net zo goed ook niet nieuw kunnen zijn, want Owl City had het nog drie weken moeten volhouden en ik had ze weer mogen „‟beoordelen‟‟ (uiteindelijk 10 weken op 1).

Het oog van

ALEX Train - Hey, Soul Sister Weken was men in de ban van het nummer Drops of Jupiter. Het nummer haalde als toppositie nummer-3 en verbleef 20 weken in de Top 40. … … … … Jaren was het stil rondom de band, maar op de dag van vandaag brachten ze het nummer Hey, Soul Sister uit en werd wonderbaarlijk genoeg nummer -1! Misschien blijven de mannen Patrick Monahan, Jimmy Stafford, Scott Underwood, Johnny Colt en Brandon Bush hun taktiek achterna en hoor je ze pas over een paar jaar weer? Meer nummers? Check het album Save me, San Fransisco.

Toen ik het thema hoorde (Sweet Dreams) was ik erg blij, hier heb ik ook deze rubriek op aangepast!

Voor nu wens ik jullie veel letterpret!

18

Comésa Schoolmagazine /

Editie 2


Muziek

// Cultuur

Beyonce -Sweet Dreams

fashionbombdaily.com

“You can be a sweet dream” or a beautiful nightmare

Lady GaGa - Alejandro

Een zin uit het heerlijke nummer van Beyonce!

Misschien pak ik dit nummer wel, omdat dit mijn naam is, maar dan de Mexicaanse versie ervan! Namelijk: Alejandro (Uitspraak: Haa-lee-gan-droo). Met 8 tophits is Lady GaGa in een inmiddels halfjaar uitgegroeid tot de top van de wereld met haar grote hits: Pokerface, Bad Romance & Telephone. Straks staat daar Alejandro tussen. Een typisch a-lá-GaGa nummer dat misschien iets rustiger is dan vorige, maar het is goed gekeurd!

Beyonce, als je het mij vraagt één van de geweldigste zangeressen, begon in de meiden „groep Destiny Child! In iedergeval Beyonce heeft met haar album I am… Sasha Fierce een hele verandering gemaakt! Met als toppositie 26 in de Nederlandse top 40 en zelfs op 1 in NieuwZeeland en 2 in Australië.

Don‟t call my name, don‟t call my name… Alejandro Ale, Ale, jandro! 4x Door: Alexander Eleveld

Editie 2

/ Comésa Schoolmagazine

19


Docenten //

Best geklede docent!

C

omĂŠsa ging op zoek naar de best geklede docent (e) van de school! Maar er zijn zoveel docenten op onze school: wie moet je checken met de beste kleding, daarom dachten we om jullie te laten stemmen via onze website. En de uitslag is bekend!

1 Mevrouw Vermeulen 22,2% 2 Mevrouw Kloosterziel

17,0%

3 Meneer Struik

13,0%

Overige docenten

42,8%

De winnaar is Mevrouw Vermeulen! Door: Queeny Jodha en Robbin Stolk

20

ComĂŠsa Schoolmagazine /

Editie 2


Lois

// Column De examentraining voelt alsof ik plaats heb genomen in de Amsterdam ArenA voor een vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Oefening baart kunst. „De examens komen eraan.‟ „Jongens, de examens komen eraan.‟ „De examens komen eraan, jongens.‟

Een oefenpotje waarvan je de uitslag toch al weet. Geen druk, geen spanning.

Ik sta bijna op flippen, gek word ik van die docenten. Alsof ik zelf, na zes jaar, nog steeds niet weet dat de examens eraan komen.

Enkel verveling. De verveling slaat soms om in agressiviteit, een agressiviteit waarbij je graag in de huid van Nigel de Jong kruipt om iemands enkels te kunnen breken.

Thuiskomend, slaap ik alleen nog maar. Niet omdat ik moe ben van het harde werken. Maar van de eeuwige verveling en het constante zeurende toontje van docenten, „De examens

Maar ik hou me in, want ik weet nog precies twee jaar geleden, de dag dat ik mijn moeder beloofde dat 2010 hét jaar zou worden

komen er aan.‟

Geen toetsen meer in het verschiet, geen angst voor onverwachte SO‟tjes. De druk is eraf. Enkel nog een beetje examentraining. Maar in alle eerlijkheid de Frans examentraining is voor het spelletje op m‟n mobiel.

Hét jaar dat Nederland wereldkampioen zou worden en ik mijn examens zou halen. Nog niet wetende in welke opstelling Nederland wereldkampioen wordt, nog niet wetende met welke cijfers ik me examens haal.

Aardrijkskunde is voor het spelletje op m‟n mobiel. Geschiedenis is voor het spelletje op m‟n mobiel. De highscore heb ik inmiddels al meerdere malen verbroken. Zoals het er nu naar uitziet, zal dat nog wel vaker voorkomen.

Wel wetend dat Nederland saaie oefenpotjes speelt in aanloop naar het wereldkampioenschap en dat ik me moet zien te redden in de examentrainingen de komende maanden.

Misschien wordt het maar tijd dat ik m‟n PSP afstof, dan heb ik tenminste nog een beetje afwisseling de komende twee maanden. Editie 2

/ Comésa Schoolmagazine

Lois Grootveld 21


Gedichten

Cultuur //

Einde van dromen? Nooit zal er een einde komen, en zeker niet in mijn dromen.

Untitled

oog in oog staan,

Voices, singing in the wind

en jezelf op zachte muziek laten gaan.

flying through the sky Maar het lijkt anders in de realiteit, mensen zijn druk en hebben geen tijd. hebben ze dan geen dromen, of zijn ze te druk om op dat idee te komen?

maar vroeg of laat zal iedereen ontdekken, hoe je dromen tot leven kunt wekken. eenmaal door die geheimzinnige deur gekomen

Beings, living in the flames running through the fire Colours, painting the rain flowing through the water

zal iedereen durven dromen.

-Stefanija Tomov

Seeds, feeding the plants growing through the earth

- Lotusflower

22

ComĂŠsa Schoolmagazine /

Editie 2


Gedichten

// Cultuur

Geheim Je bent een geheim zonder eind, tot in de diepste details verfijnd, als de zee in de nacht, een golf die niemand ooit had verwacht.

Tranen De tranen, binnenin Ik heb nu geen, verdriet

Voor mij alleen ben je gekomen,

Van wie zijn, deze tranen

en uit het niets zal je jezelf vertonen, opnieuw zie ik je weer, ook al verwachtte ik niets meer.

Wie huilt, of wilt huilen

betoverend net als die lange tijd geleden

De tranen, zichtbaar Ik ben niet, verdrietig

verleden wordt weer heden

Van wie zijn, deze tranen

mijn illusie wie had dat ooit gedacht je komt en gaat wanneer niemand het verwacht.

Voor wie, huil ik nu De tranen, stromend

Alleen in gedachten gezien,

Ik voel geen, verdriet

ooit nog werkelijkheid,binnenkort zelfs misschien,

Van wie zijn, deze tranen

maar het is als de mooiste magie elke keer als ik je zie.

- Lotusflower -Stefanija Tomov

Editie 2

Wie kan, niet huilen

/ ComĂŠsa Schoolmagazine

23


Droomjob...

Thema//

D

eze editie is het thema „‟Sweet Dreams‟‟!

Ik ging langs een paar klassen van bepaalde leerjaren om te vragen wat hun droombaan is, hoe ze dat willen bereiken en natuurlijk waarom ze dat willen worden! Wat zijn hun dromen voor later?

Jarred Sewsingh, 1b 1.Heb je een droombaan? -Ja, ik wil Bollywood acteur worden

Renate de Bruine, H5e Profiel : Cultuur&Maatschappij

1. Heb je een droombaan ?

2.Waarom wil je Bollywood acteur worden?

-Ja, maatschappelijk werkster! 2. Waarom wil je maatschappelijk werkster worden? -Omdat ik in groep 8 in contact kwam met een maatschappelijk werkster. Verder wil ik mensen, jongeren, ouderen en kinderen helpen met hun problemen. 3. Hoe wil je dat bereiken? -Als ik geslaagd ben -ik zit nu in m‟n eindexamenjaar- dan wil ik naar Hogeschool „In Holland‟, om Maatschappelijk werk&Dienstverlening te studeren.

24

-Ik vind acteren en alles wat erbij hoort erg leuk, het lijkt me echt geweldig om in de schijnwerpers te staan, alle aandacht, veel geld en je bent/wordt dan heel beroemd. In principe kun je alles bereiken, als je het maar echt wilt. 3. Hoe wil je dat bereiken? -Na mijn middelbare school wil ik naar een theaterschool, gewoon hier in Nederland. In India heb ik ook familie, dus zal ik daar in India wel verder kijken hoe of wat…

Comésa Schoolmagazine /

Editie 2


Droomjob...

// Thema

Inge van Bommel, H3c 1. Heb je een droombaan? -Ja,ik wil kinderverpleegkundige worden, dus echt iets met kinderen en verzorging. 2. Waarom wil je kinderverpleegkundige worden? -Omdat ik met kinderen wil werken, maar niet echt opereren ofzo. Gewoon onderzoeken of ze gezond zijn. En als ze ziek zijn, dan (bijv. een gebroken been of griep) verhelpen

Stijn Krujit, 2f 1. Heb je een droombaan? -Ja, ik wil architect worden. Dan wil ik vooral grote openbare gebouwenontwerpen! 2. Waarom wil je architect worden?

3.Hoe wil je dat bereiken?

-Op Discovery worden programma‟s uitgezonden over architectuur. En als je dan ziet wat voor een tekening ze hebben gemaakt en als je dan ziet hoe dat uiteindelijk wordt gebouwd, dan is het echt tof om te zien hoe het van tekening tot eindresultaat is gekomen. Ook de procedure is echt heel interessant. Daarom lijkt het me leuk om architect te worden.

-Door profiel

3. Hoe wil je dat bereiken?

Natuur&Gezondheid te kiezen en na de havo, een HBOopleiding verpleegkundige te gaan doen. En later specialiseren in kinderverpleegkundige.

-Na het VWO wil ik naar een universiteit waar ze bouwkunde en architectuur aanbieden. En na m‟n studie ga ik solliciteren bij een architectenbureau en later wil ik eventueel een eigen onderneming. Door: Queeny Jodha

Editie 2

/ Comésa Schoolmagazine

25


Capsloc

Capelle//

Capsloc: the place to be!

S

tel je eens een gebouw voor dat bruist van de jongeren. Een gebouw vol gezelligheid, veel verschillende workshops en dat vele kansen biedt. Dit gebouw is het Capelse jongerencentrum aan de Pelikaanweg! Het is weliswaar nog in de beginfase, maar het is de bedoeling dat het uiteindelijk uitgroeit tot de bovengenoemde omschrijving. Comésa sprak met Martijn (31), de coördinator van Capsloc. Martijn, kun je wat over jezelf vertellen? „Ik ben Martijn en ik coördineer het jongerencentrum. Ik begeleid dus vrijwilligers, jongerenwerkers en stagiaires. Bij vrijwilligers is het zo dat ik ze aanstuur en dat ik met mijn team ze de mogelijkheid geef om iets te leren. Ook ben ik de contactpersoon naar de gemeente en andere organisaties waarmee we samenwerken. (?) Ik heb al ervaring met het opstarten en runnen van een nu goedlopend jongerencentrum, dus het is niet nieuw voor me, maar het is altijd weer een uitdaging.‟

Wat is er te doen in het jongerencentrum? „Het is de bedoeling dat er verschillende activiteiten plaats gaan vinden. Zo komt er een uitgebreid aanbod van workshops, laagdrempelige inloopactiviteiten, weekendactiviteiten en is er de mogelijkheid tot een studio/ oefenruimte. Hoe zorg je er voor dat alle groepen jongeren zich thuis voelen ? „Ik denk dat het ligt aan het aanbod van workshops. Maar als ik een groep jongeren heb die het leuk vindt om live muziek te organiseren, zorg ik er wel voor dat ze het divers houden. Ook is het gebouw rolstoelvriendelijk: er zijn weinig drempels, er is een lift en een rolstoeltoilet. Jongeren in een rolstoel worden daardoor ook niet buitengesloten.

26

Comésa Schoolmagazine /

Editie 2


Capsloc

// Capelle

In het kort:

Er zullen altijd wel jongeren vaak komen en jongeren die helaas minder vaak komen, maar dat blijf je houden. „

Wat? Jongerencentrum Capelle Waar? Pelikaanweg 3 Wanneer? Openingsweekend 24 april!

Hoe hebben jullie vrijwilligers gezocht?

Waarom? It‟s the place to be.

http://capsloc-capelle.hyves.nl/ „We hebben veel gebruik gemaakt van de sociale media om jongeren in Capelle te bereiken. De meeste vrijwilligers Oproepje zijn denk ik Interesse in horeca, projecten, zo ook wel zelf iets organiseren, in het in eerste inpromoteam? Of misschien wel stantie in licht en geluid of in de comcontact met municatie en PR? Werken jullie ook saCapsloc gemen met andere Cakomen en Doe ervaring op en geniet van pelse (jongeren) vervolgens gezellige voordelen als vrijwilorganisaties? is er mond- liger door je op te geven via; „Ja zeker en dat is totArno@lincapelle.nl of stuur mondrecla- een bericht naar onze Hyves! ook belangrijk! We hebben goed contact me: jongemet de Capelse ren die het bestaan vertellen aan hun vrien- Jeugdraad den. We kunnen zeker nog steeds (www.capelsejeugdraad.nl), meer hulp gebruiken. Om de boel stichting youth creations (http:// youthzcreations.com/), the delta een beetje fatsoenlijk te laten draaien, heb je namelijk een stuk sound factory voor het workshop aanbod en natuurlijk de scholen of 50 vrijwilligers nodig. „ in de omgeving.‟ Door: Sharon den Outer Foto‟s: Capsloc

Editie 2

/ Comésa Schoolmagazine

27


Wist je dat dan al..

Nieuws//

S

oms is het leuk om de “ouderwetse ” “Wist je datjes” te lezen. De schoolkrant is nieuw, maar van schoolkrant tradities wijken we niet af!! Dus bij deze: de “wist je datjes”

Wist je dat......

...de schoolkrant al meer dan 6 maanden actief is? ...we al weer (bijna) in de laatste periode zitten? ...de schoolkrant hulp van de leerlingen nodig heeft? ...sommige leerlingen op buitenlandexcursie zijn geweest? ...het voor de examenklassen het nu hard leren is? ...Aida eraan komt en een groot suc6 zal worden? …Comésa altijd naar de leerlingen luistert? ….we het nu wel weer genoeg vonden?

28

Comésa Schoolmagazine /

Editie 2


Wijze woorden...

// Thema

C

omésa kiest altijd diepgaande en inspirerende thema‟s. Het zal je vast al zijn opgevallen dat het dit keer ging om dromen, jouw “Sweet Dreams”! Veel mensen spraken zich ooit uit over dromen. Wij bundelen graag een paar opvallende woorden over dromen! Door: Robbin Stolk (HR)

“In dromen en in de liefde is niets onmogelijk”

“Noem u niet arm, omdat uw dromen niet in vervulling zijn gegaan: werkelijk arm is slechts hij, die nooit gedroomd heeft”

-Janus Arony

-Marie von Ebner-E. (Auteur)

“Een leven zonder dromen is als een tuin zonder bloemen”

-G. Beese

“De dromen van vandaag zijn het materiaal van de wereld van morgen”

“Wie denkt dat hij denkt, zit soms maar wat te dromen!”

-Maxim Gorki (Auteur)

-Eugene Bosschaerts

“Het leven is een droom, maar dromen is geen leven”

“Wie geen dromen heeft, heeft evenmin de werkelijkheid” - Karel Boullart (filosoof)

-C. Huygens (letterkundige)

“Al de dingen die je vergeten bent, roepen hulp in je dromen”

“Ik ga zelden naar de bioscoop: dromen is goedkoper. Je kan de hele tijd liggen en je speelt er zelf de hoofdrol”

-Elias Canettl (filosoof)

-Paul Jacobs (Auteur ) Editie 2

/ Comésa Schoolmagazine

29


Puzzelen

Thema// K C L G E T S G N X Z P S E P N

E S K U S S E N P Z W R P R L N

R A D O N T W I K K E L I N G J

V Z C N C D K G I K T R C U D L

I R Y E M A B L N N E N G I E G

H D P N I W E O G C N S E E D S

A E I E P R D V S N P H I D N E

I D B L S E R R N C E X E F E P

E E V L I E G E N O D P O E K M

I I M A S Z T T M W I H A I O Y

N O X V I N U H I T E G P L P T

S A E E E E Q C T U H Y R N S S

T S U R T H C A N N J C L E S G

A A B W A K K E R A I F A L E N

G M F S K A E F M A R E E N E A

O D R O O M K A I M V O A M A O

Moeilijker...

Zoek „t woord! droom, slapen, wakker, bed, nacht, nachtmerrie, pyjama, vliegen, liefde, vallen, zweten, falen, spoken, achtervolging, ontwikkeling, angst, vrijheid, nachtrust, donker, maan, moeheid,

Makkie!

30

ComĂŠsa Schoolmagazine /

Editie 2


Agenda /Engels theater Agenda

Engels theater!

Open dagen HO en WO Hogeschool Rotterdam -20 maart

10.00u - 14.00u

-17 juni

16.00u - 20.00u

Hogeschool Inholland (R‟dam) -20 maart

10.00u - 15.00u

TU Delft -25/26 maart Aanmelden site Erasmus Universiteit- Bachelor 27 maart

Aanmelden site

Zadkine ROC -20 april/ 3 juni 15.00u- 17.00u

Comenius Lijstersingel 24/25-03

Aida

29-03

Herexamen SE-vak.

31-03

Rapport klas 1/2

01-04

Paasvieringen

02-04

Paasvakantie

08-04

Aanvraag spreekuur

14-04

Rapporten 3-6

16-04

Popu. muziekavond

23-04

Buitenland ex.

30-04

Meivakantie

13/14-04

VRIJ

Editie 2

//Activiteiten

/ Comésa Schoolmagazine

De havo- tweedeklassen zijn een paar weken terug naar het Hendrik-IdoAmbachtTheater gegaan. In het theater was een theaterstuk voorbereid. Het toneelstuk werd in het Engels uitgelegd en gespeeld. Het thema was „The Leobol.nl Sleeping Beauty‟. Alles werd helemaal anders gedraaid dan gepland, zodat het grappig werd. Zelf vond ik het niet heel leuk, maar het was wel handig voor je Engelse taalvaardigheid! Na afloop kwamen de spelers naar de hal voor de uitgang, en kon je ze vragen stellen, handtekeningen vragen, met ze op de foto enz. De busreis terug was heel erg gezellig. Door: Amber Franke

Jammer genoeg was er niet meer nieuws! NEXT TIME MORE! 31


Frank

Strips//

32

ComĂŠsa Schoolmagazine /

Editie 2


Peteroo & Tylan

// Strips

Jij ook Hyves? www.comesa.hyves.nl Editie 2

/ ComĂŠsa Schoolmagazine

33


Berichtjes

Redactie // Redactie

Heb jij ideetjes?

Sabine van Sasse-IJsselt heeft de redactie na editie 1 verlaten. Rebecca Hagens uit 3VWO is nu ook lid van de redactie. Sommige aanmeldingen zijn nog niet beantwoord, dit omdat er GEEN redactieplaatsen vrij zijn. Mochten er plaatsen vrij komen, dan informeren wij de „sollicitanten‟ z.s.m.

Zoals wij in editie 1 ook al aan jullie berichtten: de schoolkrant is van jullie. De schoolkrant is voor jullie, dus mogen jullie ook bepalen wat er in de editie komt. De schoolkrant vindt het erg leuk als jullie ideeën aan ons aanleveren! Ook ontvangt de redactie graag nog veel meer van jullie!

Evaluatie editie 1 Op onze eerste editie hebben wij erg veel reacties ontvangen. Als eerste onze dank daarvoor! Veel van jullie reacties waren verrassend en positief. Sommige reacties waren opbouwende reacties. Wij zijn daar erg blij mee, want wij kunnen natuurlijk niet door JOUW bril kijken… Voor editie 2 bleken er twee verbeterpunten te zijn:

Zonder de leerlingen is er immers geen schoolkrant, dus doe wat je kan!

1.

de spelling beter verzorgen;

CHR en HR Comésa

2.

minder tekst…

Wij hopen jullie voldoende info te hebben gegeven! Groetjes, Aureana en Robbin,

Volgens ons is beide gelukt, heb je nog meer reacties, geef ze dan alsjeblieft! 34

Comésa Schoolmagazine /

Editie 2


Colofon

// Redactie

HOOFDREDACTEUR (HR) Robbin Stolk

CONTACT/INTERNET 3 VWO

Hoofdredactie: hoofdredactie@live.nl

CULTUREEL-HOOFDREDACTEUR (CHR) Redactie:

comesa@live.nl

Aureana Weeda

www.comesa.tk

3 HAVO

Website: DOCENTEN

REDACTIE

Mw. J.B. Wiersma

Ned.

Alexander Eleveld

3 HAVO

Mw. Drs. A.A. van den Berg Ned.

Amber Franke

2 HAVO

MEDEWERKERS

Tessa Koppenjan

3 VWO

Pedro Serra Santos

Frank van Neerbos

4 HAVO

Lois Grootveld

5 HAVO

Josefien van Klaveren

3 VWO

SAMENWERKING ComĂŠsa werkt samen met:

Sharon den Outer

5 VWO

Latr@ Schoolmagazine (Nie)

Rebecca Hagens

3 VWO

CoBus Lijstersingel

Nathalie Fledderus

4 HAVO

Capelse Jeugdraad (via redacteur)

Queeny Jodha

3 HAVO

Alysha Lauw

2 MAVO

3 VWO

MET DANK AAN Leerlingen die alles instuurden!

VORMGEVING Robbin Stolk (HR)

Repro Comenius (Dhr. Noordhuis) 3 VWO

Alle fans van jullie blad! 35


Word lid! www.comesa.hyves.nl

36

Comésa Schoolmagazine- Editie 2  

De tweede editie van Comésa Schoolmagazine!