Page 6

nie u w s binnen l and

kinderen van syriëgangers mogen niet terug Haar kleindochter van drie overleed in Syrië. Dores vertelt in de Volkskrant dat ze op televisie zag hoe de bommen neerdaalden op het laatste IS-bolwerk in Syrië. Precies op de plek waar haar dochter zat, én haar twee kleinkinderen. Kleindochter Soumaya, drieënhalf jaar oud, kwam bij de bombardementen om het leven. Haar verhaal werd gebruikt om de politiek te overtuigen van de noodzaak kinderen terug te halen uit Syrië. Nederlandse en Iraakse autoriteiten voeren nu gesprekken om tien Nederlandse vrouwen en hun kinderen in Syrische kampen een veilige doorgang naar het Nederlandse consulaat in de Iraakse stad Erbil te kunnen garanderen, meldt het AD.

Duncan Laurence wint voor Nederland het Eurovisie Songfestival

nederland wint songfestival Heel Nederland staat te dansen als Duncan Laurence voor Nederland het Eurovisie Songfestival wint met zijn zelf geschreven liedje Arcade. Het was dan ook al even geleden, 44 jaar geleden won Nederland voor het laatst. Toen was het Teach-in met het nummer Ding-a-Dong. De stemming in Tel Aviv, waar het festival werd gehouden, was zenuwslopend. Duncan, die bij de bookmakers vooraf de grote favoriet was, eindigde bij de vakjury als derde. Dat hij toch won had hij te danken aan ‘een daverende score bij de tv-kijkers thuis’, aldus het AD. De uitslag van deze publieksstemming telt even zwaar mee als die van de jury.

40.000 mensen bij klimaatmars

staat koopt aandelen klm

40.000 mensen komen op 10 maart naar Amsterdam voor een Klimaatmars. Dat het pijpenstelen regent deert ze niet. De demonstranten vragen aandacht voor de opwarming van de aarde. Ze willen dat de Nederlandse overheid in actie komt.

De Nederlandse staatssecretaris ging er in de ogen van de Fransen met een gestrekt been in. Hoekstra kocht voor de Staat een groot belang in Air France-KLM, waardoor Nederland nu een bijna even groot aandeel in het bedrijf heeft als de Fransen. Voor de Fransen voelt het als een staatsgreep. De aandelen kostten zo’n 700 miljoen euro.

snorfiets van het pad in amsterdam 4.661 protesten kreeg de gemeente binnen – maar weinig besluiten zullen zoveel reacties hebben opgeleverd. Vanaf 8 april mag de snorfiets, de langzame scooter, niet meer op het fietspad. De scooters moeten op de rijbaan rijden, én een helm op. De snorfiets bestaat sinds 1976. De aanleiding was de verplichting voor bromfietsrijders om een valhelm te dragen. Volgens Wikipedia had vooral een groep plattelandsvrouwen problemen met de helm. De dames droegen klederdracht en reden altijd op een bromfiets. Hun Zeeuwse boerinnenkap of hun Urker mutsje wilden ze niet afzetten. Als typisch Nederlands poldercompromis kwam toen de snorfiets uit de hoge hoed.

Verkiezingen: winst voor een ander geluid Elke keer als Nederland naar de stembus gaat, lijkt het wel of de kiezers graag voor iets nieuws gaan. Ook in maart, toen er Provinciale Statenverkiezingen werden gehouden. Met een mengsel van ongewone ideeën, een anti-immigratiestandpunt en verzet tegen alles wat met klimaatmaatregelen te maken heeft, werd Forum voor Democratie de winnaar. In vier provincies werd de partij de grootste. Omdat de Provinciale Staten de Eerste Kamer kiezen, is de partij van Thierry Baudet nu ook in één klap de grootste partij in de Eerste Kamer. De PVV en de SP zijn de grote verliezers van deze verkiezingen.

6

co m e b ac k • n u m m e r 2 • 2 019

Profile for Comeback

Comeback 2 2019  

Comeback 2 2019  

Advertisement