Page 5

nie u w s binnen l and

Fout op fout in aanpak Michael P. Nederland trekt zich terug uit Mali Per 1 mei stopt de Nederlandse missie in Mali. Op de balans staan aan de negatieve kant vier militairen die er de dood vonden. Twee in een helikoptercrash, twee door niet goed werkende mortieren. Wat de veiligheidsmissie in Mali van het Nederlandse leger aan positiefs opleverde, is de vraag. Veel betrokkenen hebben hun twijfels over de missie, schrijft de Volkskrant, en over missies in het algemeen. Ze vinden de besluitvorming niet open genoeg. Vaak zijn er andere motieven dan wordt gezegd. In Mali zou volgens de krant een rol hebben gespeeld dat Nederland graag een van de tijdelijke zetels in de Veiligheidsraad van de VN wilde hebben. Ook zijn de doelen vaak niet realistisch. De VN-operatie Minusma begon in 2014. Nederland stuurde meer dan vierhonderd militairen.

In september 2017 verkrachtte en vermoordde Michael P. Anne Faber. Hij verbleef toen in een kliniek omdat hij was veroordeeld voor een ernstig zedendelict. Maar mocht ter voorbereiding op zijn terugkeer in de samenleving naar buiten. Anderhalf jaar na de moord wordt er weer druk over gepraat. Dat komt onder meer door twee onderzoeken naar de behandeling van P. Hieruit blijkt dat er fout op fout is gestapeld. Nie-

Anne Faber

mand had in de gaten hoe gevaarlijk P. was. Michael P. kreeg te veel vrijheden door een lange reeks blunders, schrijft Trouw. Ook de Tweede Kamer praat erover. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) moet zich verantwoorden, en gaat diep door het stof. Na het Kamerdebat, waarbij de ouders van Anne Faber aanwezig waren, trok de minister de vrijheden in van 21 gedetineerden. P. heeft een straf van 28 jaar opgelegd gekregen.

Plaats delict

Michael P.

Levenslang geëist tegen wrak oudste Willem Holleeder zeeschip

Een geluk bij een ongeluk, schrijft het AD. Bij het bergen van de zeecontainers die met Oud & Nieuw overboord sloegen is een wrak van een 16de-eeuws zeeschip gevonden. In de Waddenzee hengelden grijpers naar de containers en stuitten op hout en koperen platen. Ze bleken afkomstig te zijn van een schip dat daar op de bodem lag. Het is het oudste zeevarende schip dat ooit in de Nederlandse wateren is gevonden. Het schip is waarschijnlijk van de familie Fugger, koperbaronnen. Op de platen staat het merkteken van de familie. Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven noemde de vondst al een ‘spectaculaire ontdekking’. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het wrak zo snel mogelijk onderzoeken met duikers.

‘Voor Willem Holleeder is er maar één passende straf, en dat is levenslang’. Het OM wond er geen doekjes om. Volgens de aanklagers is het bewezen dat Holleeder medeverantwoordelijk is voor vijf liquidaties, poging tot moord, doodslag, zware mishandeling en deel uitmaken van een criminele organisatie met moord en wapenbezit als oogmerk. Holleeder wordt volgens zijn aanklagers in alles gedreven door geldzucht. Na het OM zijn de advocaten van ‘de Neus’ aan de beurt. Zij kregen vijf dagen om uit te leggen dat het verhaal van de aanklagers ‘niet diepgaand en nogal eenzijdig’ is, citeert de Volkskrant een van hen. De uitspraak staat gepland voor donderdag 4 juli.

Holleeder en zijn advocaat Hout van het wrak

comeback • nummer 2 • 2019

5

Profile for Comeback

Comeback 2 2019  

Comeback 2 2019  

Advertisement