Page 4

nie u w s binnen l and

Intertoys failliet In februari valt het doek voor Intertoys. De zoveelste winkelketen die failliet is door teveel concurrentie van het internet. Het ging snel. Wie nog cadeaubonnen had moest die rap inwisselen. Toen dat niet overal lukte ontstond er een volkswoede. Het hielp ook niet dat er door de topdrukte een computerstoring was. In Zwolle, noteerde het AD, werden medewerkers met speelgoed bekogeld en uitgescholden. De Zwolse filiaalhoudster besloot de winkel te sluiten. 'Er werd tegen de pui geschopt en gespuugd. Er waren mensen die hun middelvinger opstaken. Het was echt niet prettig', zei ze tegen de krant.

Bloemen op de plek van de aanslag

zuiniger met water

Politie doet onderzoek

Aanslag op Utrechtse tram Een man die streng moslim is, maar ook en af en toe drugs gebruikt, , pleegt op 18 maart een aanslag op een Utrechtse tram. Hij schiet in het wilde weg. Er vallen drie doden. Een 74-jarige man bezwijkt later nog in het ziekenhuis. Eerst denkt de politie dat het om een terroristische aanslag gaat, later twijfelt ze daaraan. De dader, Gökmen T., handelt alleen. Ook dat is in het begin niet duidelijk. T. vlucht weg uit de tram en het duurt uren voor hij wordt gepakt. Later blijkt dat T. vaker

gewelddadig is. Volgens het Parool is hij een paar weken voor de aanslag veroordeeld tot een celstraf van vier maanden voor een inbraak. En een dag eerder tot een celstraf van twee weken in verband met een winkeldiefstal. Vier dagen na de aanslag lopen ongeveer 16.000 mensen, waaronder leden van diverse moslim organisaties, mee met een stille tocht. Supporters van FC Utrecht dragen een groot spandoek met Utreg buigt nooit erop. Langs de route staan veel toeschouwers.

Ook in kikkerland Nederland moeten we oppassen voor waterschaarste. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne van drinkwaterbedrijven, waterschappen en de provincies Utrecht, Overijssel, Gelderland en Flevoland. Als we de verspilling niet stoppen, zou er in de toekomst weleens een watertekort kunnen zijn. In Nederland! Dat is wel even schrikken. Maar ook Nederland heeft steeds vaker droge periodes. De zomer van 2018 was er een sprekend voorbeeld van. Tegelijk groeit het drinkwatergebruik. En niet omdat we het zoveel drinken: van de 120 liter drinkwater die een Nederlander gemiddeld gebruikt, drinkt hij er maar 0,8 liter op schrijft NRC. Korter douchen dus, zeggen de drinkwaterbedrijven. En regenwater opvangen om de tuin te sproeien, en vaker de spaarknop op de wc gebruiken.

Mazelen nu ook terug in Nederland De kinderziekte leek ongeveer verdwenen. Maar ineens komen er weer overal vandaan berichten dat de mazelen terug zijn. Dit voorjaar ook uit Nederland. In een kinderdagverblijf in Den Haag blijken drie kinderen onder de vier jaar mazelen te hebben. Jonge kinderen kunnen doodgaan aan de mazelen. Ouders reageren geschrokken, en meteen laait de discussie over verplicht inenten op. Eén Amsterdams kinderdagverblijf weigert sinds de uitbraak niet ingeënte kinderen. De crèche heeft een advocaat in de arm genomen. Volgens de Volkskrant was de laatste grote mazelenepidemie in Nederland in 2013. 2.700 mensen kregen toen de ziekte, een meisje overleed.

4

co m e b ac k • n u m m e r 2 • 2 019

Profile for Comeback

Comeback 2 2019  

Comeback 2 2019  

Advertisement