Page 17

nie u w s b u iten l and

Venezuela: rellen, een couppoging en meer chaos

documentaire Michael Jackson schokt fans Tien jaar na zijn dood is Michael Jackson weer volop in het nieuws. Dit komt door de film Leaving Neverland. De titel verwijst naar het landgoed waar The King of Pop woonde. In 2003 werd er een inval gedaan na meldingen over misbruik van een 13-jarige jongen, schrijft het AD. Jackson werd in de rechtszaak hierover vrijgesproken van 14 aanklachten tegen hem. In de onthullende, maar ook omstreden documentaire vertellen twee mannen dat Michael Jackson ze langdurig heeft misbruikt. Ze waren toen vanaf zeven en tien jaar oud. Alleen deze twee mannen komen aan het woord. Voor veel fans is dat genoeg. Zij zijn geschokt. Anderen weigeren het te geloven.

Eind april is er in Venezuela een couppoging. Oppositieleider Juan Guaidó kondigde hem aan. Iedereen moest de straat op gaan om Maduro af te zetten. Het lijkt erop dat hij hiermee een doorbraak wilde forceren. In januari benoemde hij zichzelf tot interim-president, maar intussen zit de oude president Maduro er nog altijd. Volgens Maduro mislukte de coup. De een (Guaidó) heeft de steun van de Amerikanen, de ander van de Russen. De onzekerheid in het land neemt nog elke dag toe. Wat wél zeker is, is dat het land op de rand van de afgrond staat. Eerder al waren door stroomstoringen tientallen mensen om het leven gekomen, was er een voedseltekort en een groot tekort aan drinkwater. Ook die zorgden voor rellen. De situatie in het land heeft ook gevolgen voor de gevangenissen. Half april ontsnappen 65 gedetineerden uit een gevangenis op het eiland Margarita. Hoewel volgens het AD uitbraken vaker voorkomen.

foto van een zwart gat

thaise cel stiekem gefilmd De Nederlander Gerard van Vulpen zat sinds oud en nieuw in een Thaise cel. Stiekem filmde hij zijn cel en medegevangenen met een meegesmokkelde telefoon. Het filmpje werd gepubliceerd door de Telegraaf. Volgens diezelfde krant belandde Van Vulpen op het eiland Koh Samui in een nachtmerrie. Tijdens de jaarwisseling kreeg hij ruzie om wisselgeld en werd hij neergestoken. Na behandeling in het ziekenhuis dacht hij op weg te zijn naar Nederland maar kwam terecht in de cel. Inmiddels is hij, na bijna drie maanden vast te hebben gezeten, weer in Nederland.

Voor het eerst in de geschiedenis is het gelukt. Astronomen van over de hele wereld hebben samengewerkt om de eerste foto te maken van een zwart gat. Zwarte gaten horen tot de grootste mysteries van het heelal. Volgens het Parool vermoedden wetenschappers al heel lang dat elk melkwegstelsel om een enorm zwart gat draait met een gewicht van vier miljoen keer onze zon. Tot nu toe kon het bestaan ervan alleen niet met foto’s worden bewezen. Het was te donker: door de enorme zwaartekracht van een zwart gat wordt al het licht weggezogen. Door heel veel schotelantennes te koppelen lukte een foto nu wel. Sterrenkundigen vinden de foto een Nobelprijswaardige prestatie.

WikiLeaks-oprichter gearresteerd Julien Assange, de man die ooit de wereld verblufte met het kraken van gevoelige politieke informatie, is gearresteerd. De oprichter van de website WikiLeaks zat al zeven jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij verbleef er om uitzetting naar Zweden te voorkomen. Daar werd hij gezocht in verband met een verkrachtingszaak. Assange zelf dacht dat de Zweedse zaak een smoes was en dat hij aan de VS zou worden uitgeleverd. Hij zat in de ambassade tot de president van Ecuador, Moreno, het asiel in april introk. Meteen vroegen de Amerikaanse autoriteiten om zijn uitlevering. Volgens de NOS beschuldigen zij Assange ervan dat hij het computernetwerk van het Pentagon geprobeerd heeft te hacken. Hiervoor kan de 47-jarige Australiër een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar krijgen.

Julien Assange

comeback • nummer 2 • 2019

17

Profile for Comeback

Comeback 2 2019  

Comeback 2 2019  

Advertisement