Page 16

nie u w s b u iten l and

Politie bij een kerk in Sri Lanka

Aanslagen in Nieuw-Zeeland en Sri Lanka De kathedraal van Parijs brandt af

Parijs huilt om de Notre-Dame Op een gewone maandagavond, rond zeven uur, staat ineens de Notre-Dame van Parijs in lichterlaaie. De kathedraal die hét icoon van Parijs, zo niet heel Frankrijk is. Er zijn restauratiewerkzaamheden aan de gang. De brand breekt uit op de zolder waar werklui bezig zijn geweest. Hiervandaan verspreidt het vuur zich naar het gehele dak. 400 brandweerlieden worden ingezet om de brand te blussen. Dat lukt niet meteen. Rond acht uur storten de torenspits en een deel van het dak in. De Notre-Dame is een van de oudste bouwwerken van Parijs. De brand veroorzaakt dan ook een groot verdriet onder de Parijzenaren. Velen van hen komen naar de kathedraal, velen huilen. Premier Macron kondigt een nationale inzamelingsactie aan. Een dag na de brand is al 700 miljoen euro gedoneerd.

Foutje bedankt!

Een bejaard echtpaar in de buurt van Melbourne kreeg via de post 20 kilo harddrugs thuisbezorgd. Ze hadden geen idee wat het was. Het Australische stel nam een pakje in ontvangst en zag dat er alleen maar wit poeder in zat. Methamfetamine, maar dat wisten ze toen nog niet. Wel vonden ze het een vreemd pakket en belden dus de politie. Die geloofde het stel op hun woord. Volgens het AD heeft de vondst een straatwaarde van ongeveer tien miljoen Australische dollar, ongeveer zes miljoen euro.

De één het werk van een extreemrechtse racist, de ander van een radicaalislamitische groep. Bij aanslagen in Christchurch, Nieuw-Zeeland en op verschillende plaatsen in Sri Lanka vallen veel doden. Heel veel doden. Op 15 maart pakt Brenton T. in Nieuw-Zeeland een automatisch wapen en schiet in twee moskeeën 50 mensen dood. Hij zou ervan zijn overtuigd dat de westerse samenleving wordt 'overspoeld' door groepen die daarin niet thuishoren. Terwijl hij de aanslagen pleegde liet T. zijn acties via livestreaming rechtstreeks zien op sociale media. Vijf weken later, op Paaszondag, is het raak in Sri Lanka. Hier vallen ruim 250 doden en honderden gewonden bij aanslagen in verschillende kerken en luxehotels. Deze aanslagen zijn gepleegd door de radicaalislamitische groep NTJ, en zijn vermoedelijk georganiseerd of geïnspireerd door IS. De Sri-Lankaanse veiligheidsdienst werd er op 4 april al voor gewaarschuwd door Indiase collega’s. De regering is ook op de hoogte gesteld. Met de gegevens is niets gedaan. Volgens de Volkskrant komt dat doordat de regering onderling verdeeld is. De verwachting is dat de aanslagen ook effect hebben op het toerisme. Dat bloeide juist weer op na de donkere tijd met veel geweld van de Tamil Tijgers.

Alweer een Boeing 373 Max verongelukt Wat is er aan de hand met de Boeing 373 Max? In elk geval iets. Op 10 maart stort er een neer in Ethiopië. Een gloednieuw vliegtuig. Het ongeluk met het toestel van Ethiopian Airlines kost alle 157 inzittenden het leven. In oktober gebeurt iets dergelijks in Indonesië. Dan komen 189 mensen om. Twee crashes binnen een half jaar. Van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart moeten alle vliegtuigen van dit type vliegtuig aan de grond blijven. Later verbiedt ook de rest van de wereld het vliegtuig. De software zou niet deugen. Boeingbaas Dennis Muilenburg laat eraan sleutelen. Een maand na het ongeluk zegt hij in het AD dat piloten 96 vluchten hebben uitgevoerd om de nieuwe software in het toestel 737 Max te testen. Huguette Debets, een Nederlandse vrouw van Rwandese afkomst, klaagt vliegtuigfabrikant Boeing aan. Haar ex-man Jackson Musoni, de vader van haar kinderen, kwam om bij de crash in Ethiopië.

16

co m e b ac k • n u m m e r 2 • 2 019

Wrakstukken van de Boeing 373 Max

Profile for Comeback

Comeback 2 2019  

Comeback 2 2019  

Advertisement