Page 14

h oo fda rti k e l

I

Insecten Muggen in je slaapkamer. Bijen in je limonadeglas. Deze op het eerste gezicht normale irritaties komen in Nederland steeds minder voor. Het aantal insectensoorten daalt schrikbarend. Dat heeft grote gevolgen. Vlinders, wespen, kevers, bijen en vliegen bijvoorbeeld, zijn bestuivers. Zonder hen geen fruit- en groente. Mestkevers recyclen de mest die zoogdieren op de grond laten vallen. Volgens een insectenkenner moet je je het zo voorstellen: de wereld is een hangmat. Als er insecten verdwijnen is dat alsof er draden uit de hangmat worden gehaald. Nu nog ligt de mens comfortabel in de mat, hier en daar een gat is geen probleem. Maar te veel gaten zorgen voor instabiliteit en de uiteindelijke ineenstorting van het evenwicht.

J

Jeugd van tegenwoordig Net als altijd kijken ouderen soms met verbazing naar de volgende generatie. Ze zien jongeren die de hele dag over hun schermpjes gebogen zitten. Maar ook kinderen die staken voor het milieu en daarover op wereldconferenties hun zegje doen. Nieuw is dat de verschillen tussen de generaties kleiner worden. Je ziet dat bijvoorbeeld terug in de popmuziek. Die vernieuwt amper. In plaats van alles omverblazende nieuwe geluiden wordt er gerecycled. Kinderen van nu luisteren net zo makkelijk naar muziek uit de seventies als naar muziek uit 2019.

K

Klimaat Het klimaat is een hot item – letterlijk en figuurlijk. Er zijn politieke debatten, poldergesprekken (met deskundigen, bedrijfsleven en burgers) en protesten van jongeren. Het is de meeste Nederlanders duidelijk dat er iets moet gebeuren om de opwarming van de aarde af te remmen. Het Woord van het Jaar 2018 was vliegschaamte. Tegelijk willen we het vliegen ook weer niet compleet opgeven.

14

co m e b ac k • n u m m e r 2 • 2 019

Koffie van de barista Veel werkende Nederlanders drinken alleen nog koffie buiten de deur. Voor koffie gaan ze naar een gezellig tentje waar een echte barista de koffie maakt. Veel mensen hebben geen eigen apparaat meer of gebruiken het nooit. Wie wel thuis koffie maakt heeft daarvoor een Italiaans apparaat dat het halve aanrecht beslaat. Het gewone kopje filterkoffie sterft uit.

L

Lontje Soms lijkt het of iedere Nederlander een kort lontje heeft. Er hoeft maar dit te gebeuren of de boel ontploft. Doodsbedreigingen vliegen heen en weer over de sociale media. Ook in het echt lijkt het vaak mis te gaan. Nederlanders die tijdens Oud & Nieuw vuurwerk gooien naar hulpverleners. Zijn we echt onaardiger geworden? Ja en nee. Op Facebook en Twitter worden sommige mensen beesten. Daar slaat de vlam heel snel in de pan. In het echt valt het nog een beetje mee. Op straat hoor je overal ‘Fijne dag!’. Ook zetten veel mensen zich in voor een ander. Anders dan altijd gedacht blijken we anderen niet te laten verdrinken, bleek bijvoorbeeld dit voorjaar uit onderzoek. Ook zijn Nederlanders de laatste 25 jaar wat positiever over migranten gaan denken. Ondanks al het gemopper.

natuur bij, aan de andere kant zijn er ongelooflijk veel dieren en planten in nood. De wolf is terug, de zalm komt eraan, met de otters en de bevers gaat het goed. Tegelijk sterven weidevogels, insecten en vlinders uit. Tussen 1890 en 2017 daalde het aantal Nederlandse vlinders met 84 procent, 15 soorten verdwenen helemaal.

M

Mobiele portemonnee Ongeveer niemand betaalt meer met geld. Betalingen doen we met een bankpas, toegang tot het openbaar vervoer krijgen we met een ov-chipkaart. In Zweden is er al nauwelijks contant geld meer in omloop. Nederland gaat dit land achterna. Heb je met vrienden op een terras gezeten en heeft één iemand voor de groep betaald, dan stuurt diegene de anderen een ‘tikkie’. Dit is een berichtje met een betaalverzoek. Met mobiel bankieren kan het bedrag dan voor iedereen het terras verlaten heeft zijn gedeeld.

N

Natuur Nederland ligt wat natuur betreft in een spagaat. Aan de ene kant komt er nieuwe

O

Overgewicht Veel Nederlanders maken zich druk over hun gezondheid (zie G), toch zijn er ook veel mensen te dik. Bijna de helft van de bevolking heeft overgewicht. Ook jongeren: in 2018 was 16 procent van de kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar te dik.

Profile for Comeback

Comeback 2 2019  

Comeback 2 2019  

Advertisement