Page 1

setembre-octubre-novembre-desembre 2016

AGENDAculturalCoMB

Concerts

Musicoteràpia

Visites Història del bany i la higiene personal

Viatges Exposicions

Representació teatral

El món simfònic de Beethoven


AGEND

cultu Antoni Gimbernat i Arbós (1734-1816)

En el bicentenari de la mort, d’un metge exemplar del segle xviii.

El Dr. Antoni Gimbernat és un dels personatges més notables de la Història de la Medicina de Catalunya, un cirurgià brillant, un gran organitzador i excel·lent docent.

Carles III, envia Gimbernat a un viatge, que durarà quatre anys amb la missió de visitar els millors centres europeus i poder organitzar un nou i modern Col·legi de Cirurgia a Madrid, que ell mateix dirigirà gairebé vint anys. El nom del català Gimbernat és un dels pocs metges espanyols que s’utilitza en la literatura mèdica. Un lligament de la regió engonal i una intervenció quirúrgica, de l’hèrnia crural, porten el seu nom.

Nascut a Cambrils l’any 1734, estudia Cirurgia al Reial Col·legi de Cirurgia de Cadis, que havia creat feia pocs anys el tarragoní Pere Virgili. Un cop graduat, és cridat a Barcelona per encarregar-se de l’ensenyament de l’Anatomia del nou Col·legi de Cirurgia de Barcelona. El 1774, el rei d’Espanya,

COMB Més informació: www.galeriametges.cat

Octubre

Novembre

Desembre

Dl. Dt. Dc. Dj. Dv. Ds. Dg.

Dl. Dt. Dc. Dj. Dv. Ds. Dg.

Dl. Dt. Dc. Dj. Dv. Ds. Dg.

10 17 24 31

5 6 7 12 13 14 20 21 27 28

1 2 8 9 15 16 22 23 29 30

1 2 7 9 14 16 21 23 28

3 10 17 24

4 11 18 25

5 6 12 13 19 26

5 12 19 26

1 6 7 8 15 22 27 28 29

2 9 16 23 30

3 4 10 17 18 24 25 31


DA

Conferències, concerts i cinema

ural

A la Sala d’actes del CoMB Entrada gratuïta

Setembre Octubre Dimarts 27, a les 18 h

 Concert a càrrec del Granados Duo, Oksana Solovieva, violí i Josep Buforn, piano. Coordinat per Jaume Torner i Manel Sans.

Dimarts 4, a les 18 h

 Concert organitzat per Rafael Salinas. Coordinat per Jaume Torner i Manel Sans.

Dimarts 11, a les 18 h

B

 l món simfònic de Beethoven (1a part). Conferència E a càrrec de Roger Alier, historiador i crític musical. Dimarts 18, a les 17.30 h

Sessió de cinema. Projecció de la pel·lícula nord-americana El crepúsculo de los dioses (1950), dirigida per Billy Wilder i interpretada per William Holden, Gloria Swanson i Erich von Stroheim. Duració: 110 minuts. Presentació i comentaris de Rosa Turell i José Antonio Forns. Col·loqui en acabar per part de Jaume Figueres.

Dimarts 25, a les 18 h

Musicoteràpia. Conferència a càrrec de Núria Escudé, psicòloga i professora de música i Rosa Gutiérrez, metge i musicoterapeuta.

Dimecres 26, a les 19 h

 volució de la Ginecologia quirúrgica des d’en Fargas als E nostres dies. Conferència a càrrec dels ginecòlegs Llorenç Balagueró, Jordi Ponce i Octavi Córdoba, presentació a càrrec de Jaume Padrós, president del CoMB, i cloenda de Josep Lailla, comissionat de l’Any Dr. Fargas.

Dimecres 26, a les 20.30 h  Concert de l’Orquestra del CoMB Ars Medica a benefici de la fundació Nen Déu. El programa inclou, entre d’altres, una composició per veu solista i orquestra de corda de Jaume Aguilar, metge. Tindrà lloc a l’Antiga Fàbrica Damm, carrer Rosselló, 515 de Barcelona.


al es19h

al es20. 30h


al es20h

o r scoNavar anci Fr

Ti ndr àl l ocal ’ Esgl èsi adel ' Hospi t aldel aSant aCr euiSantPau. Car r erSantAnt oniMar i aCl ar et ,167Bar cel ona.


Visites i excursions d’un dia Dimecres, 19 d’octubre

ns ipcio Inscr ertes ob

El Raval, barri d’hospitals Coneixerem el Raval i veurem com la pràctica de la medicina ha evolucionat al llarg de més de 500 anys. El Raval ens ensenya la història de la medicina i la seva pròpia història. Què s’exhibia a l’enigmàtic Museu Roca? Durada: 2 h. Trobada: a les 9.45 h, Font de Canaletes. Preu: 8 €/persona, inclou vista guiada. Grup mínim: 20 persones. Data límit d’inscripció: 14 d’octubre. Dimecres, 30 de novembre Sitges i l’Any Ramon Casas Visita guiada a l’exposició La modernitat anhelada en commemoració del 150è aniversari del naixement de Ramon Casas, al Cau Ferrrat i al Palau Maricel. Dinar al restaurant Pic Nic. Durada: 3 h. Trobada: a les 10 h, plaça Francesc Macià davant del Cafè Sandor. Preu: 50 €/persona, inclou autocar, visites guiades i dinar. Grup mínim: 30 persones. Data límit d’inscripció: 21 de novembre. Dimecres, 14 de desembre Dels gremis a Einstein, ciència a Sant Pere i la Ribera El barri de la Ribera ha estat lligat des dels seus orígens a la vida artesanal i obrera de la ciutat i, per descomptat, a la ciència i la tecnologia. Què hi feia Albert Einstein el 1923 al carrer Sant Pere més baix? Durada: 2 h. Trobada: a les 9.45 h, plaça Lluís Millet (Palau de la Música). Preu: 8 €/persona, inclou vista guiada. Grup mínim: 20 persones. Data límit d’inscripció: 5 de desembre.

Imprescindible retirar els tiquets al Departament d’Activitats i Congressos. Places limitades, en cas de no arribar al mínim establert quedarà anul·lat (es retornarà els diners als inscrits). Per a inscripcions i més informació podeu adreçar-vos al Dpt. d’Activitats i Congressos al telèfon 93 567 88 60 o per correu electrònic a congres@comb.cat


Viatges

Viatges organitzats per la Secció de Metges Jubilats. Oberts a tota la col·legiació.

El País Basc

ipció Inscr rta e ob

Sortida: 3 d’octubre. Durada: 5 dies / 4 nits Preu: 1.095 €

Getxo

La Concha. San Sebastián

Getaria

San Juan de Gaztelugatxe

Dia 1: Viatge amb tren Albia a Bilbao i a la tarda passeig per Bilbao i els seus famosos “7 carrers”. També podrem veure el Teatro Arriaga o la Catedral de Santiago. Després temps lliure per gaudir del “txikiteo”. Dia 2: Excursió en autobús per la costa del País Basc, on pararem a Gernika, a Bermeo i també visitarem una Conservadora, típica de la zona, on degustarem els productes més emblemàtics del territori: el bonítol i l’anxova. A la tarda gaudirem de la vista a San Juan de Gaztelugatxe, lloc sagrat on s’hi alberga l’ermita. Dia 3: Excursió en autocar per la costa de Guipúscoa i arribada a Sant Sebastià on passejarem per la platja de la Concha i el casc antic. Dinarem en una sidreria on farem una visita guiada. Per la tarda, visita a Getaria fent un recorregut pels seus carrers i el seu port tradicionalment pesquer. Dia 4: Visita al museu de les Encartaciones per recórrer la història de la comarca i, a continuació, visitarem Balmaseda, un poble medieval, on gaudirem de temps lliure per fer uns pintxos o visitar Boinas La Encartada, un museu industrial i antiga fàbrica tèxtil. A la tarda visitarem una antiga ferreria on gaudirem d’una exhibició del treball artesanal del ferro. Dia 5: Visitarem, tot el matí, la ciutat de Bilbao i creuarem la ria a bord d’una barcassa per arribar a Getxo i fer-ne una panoràmica del seu port esportiu. A la tarda, tornada a Barcelona.

Altres viatges en preparació per 2017 Trobareu més detalls del viatge al web:

http://viatgesjubilats.comb.cat Per a més informació i reserves sobre aquest viatge i d’altres, podeu adreçar-vos a Mediviatges al telèfon 93 567 88 05 o per correu electrònic a mediviatges@med.es o consultar el web www.mediviatges.com


Festivitat de Sant Cosme i Sant Damià a Vic Com cada any, la delegació d’Osona organitza la Festivitat de Sant Cosme i Sant Damià, amb la voluntat de que la festa de la sanitat osonenca sigui el més atractiva possible.

Divendres, 30 de setembre

Diumenge, 2 d’octubre

Acte institucional a la sala de la columna de l’Ajuntament de Vic amb conferència a càrrec de l’Honorable Sr. Antoni Comín, Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya. A continuació, entrega dels Premis Sanitat Osona, i posterior sopar de germanor.

Caminada popular del

Dissabte, 1 d’octubre Partit de fútbol-sala i campionat de pàdel a les instal·lacions esportives del Club Tennis Vic.

Dia Mundial del Cor Anima’t a participar a la caminada pel Dia Mundial del Cor per tal d’encoratjar a tots a reduir el risc cardiovascular. La sortida serà a les 9 del matí des de la plaça Major de Vic fins arribar a l’Ajuntament de Malla. Caminada d’aproximadament 4,5 km. No serà necessària inscripció prèvia.

DEL INADA L COR M A C I I E XV NDIAL D DIA MU

Per a més informació podeu adreçar-vos a la Delegació d’Osona al telèfon 93 886 03 07 o per correu electrònic a vic@comb.cat.

Organitza:

Passeig de la Bonanova, 47, 08017 Barcelona Tel. 93 567 88 88 areacultural@comb.cat - http://cultura.comb.cat

Amb el suport de:

Profile for Col·legi de Metges de Barcelona

Agenda Cultural CoMB setembre-octubre-novembre-desembre 2016  

Agenda Cultural CoMB setembre-octubre-novembre-desembre 2016

Agenda Cultural CoMB setembre-octubre-novembre-desembre 2016  

Agenda Cultural CoMB setembre-octubre-novembre-desembre 2016

Profile for comb