Page 1

1


2


❙ Editorial

Malaga, Spania

De ce Happy Tour TravelMag?

Î

ncrederea mișcă lumea. Studiile arată chiar că țările în care există mai multă încredere, la orice nivel, sunt economii mai prospere. Că cetățenii din acele locuri ale lumii, care au mai multă încredere și sunt mai de încredere, trăiesc mai bine și sunt mai fericiți. Lucrez în turism de 25 de ani. E o industrie în care eu cred și e o industrie despre încredere, încă de la începuturile ei. Ospitalitatea înseamnă, înainte de orice, să ai încredere în oaspete, iar oaspetele să aibă încredere în gazdă. E un schimb, dincolo de orice contract, de bune intenții. De aceea sunt mândru că sunt la conducerea Happy Tour, o agenție de turism care a arătat, de-a lungul anilor, că merită toată încrederea clienților. Suntem happy, într-adevăr, așa cum ne spune numele, pentru fiecare dintre miile de zâmbete de mulțumire ale turiștilor noștri. Suntem happy că, în toată istoria noastră, ne-am consolidat reputația pe piața turistică. Suntem happy că pasiunea noastră pentru turism se traduce în vacanțe fericite, în călătorii de business reușite, în evenimente fantastice. În turism, ca în orice industrie, lucrăm cu cifre, e drept, dar și cu ceva mult mai important: timpul liber al oamenilor, una dintre cele mai prețioase resurse ale lumii contemporane. Suntem perfect conștienți de importanța misiunii noastre, așa că muncim cu pasiu­ ne pentru ca timpul dumneavoastră liber să fie petrecut cât mai frumos. Așadar, avem de anunțat produse noi în portofoliul nostru: pachete pentru Disneyland Paris, cu un raport calitate-preț imbatabil, dat de parteneriatul nostru special cu parcul parizian; călătorii de Revelion către destinații clasice, europene, dar și exotice, excursii către cele mai frumoase piețe de Crăciun ale Europei. Citiți revista noastră, inspirați-vă, visați și călătoriți. Cu noi, întotdeauna de încredere.

Javier Garcia del Valle Chief Executive Officer Happy Tour Group 3


4


Cuprins 20: Piețe de Crăciun

03 Editorial De ce Happy Tour Magazine?

06 Evenimente Concerte, festiva­ luri și rave pe zăpadă 08 Special Disneyland Paris, locul unde magia prinde viață 16 Vacanțe de iarnă Laponia, cel mai frumos Crăciun

22: Revelion în Thailanda

20 Vacanțe de iarnă Piețe de Crăciun 22 Vacanțe de iarnă Anul Nou în Thailanda, țara zâmbetelor 24 Vacanțe de iarnă Unde faci Revelionul? Sorrento, Stockholm, Dublin, Israel, Maroc, Punta Cana

36: Cei mai selecți turiști

26 Vacanțe de iarnă „Pârtieeee!” pentru o vacanță reușită la schi

16: Crăciun în Laponia

31 Luxury Anul ăsta se poartă exotic: Maldive, Dubai, Curaçao, Cancún, Jamaica, Seychelles 34 Croaziere 10 motive pentru care să mergi într-o croazieră 35 Alternative Turismul pentru seniori nu e numai pentru seniori 36 Hobby Cei mai selecți turiști: jucătorii de golf 38 City Break În ce oraș mănânci diseară? 42 Turism intern 10 Românii fru­ moase, așa cum se prezintă în 2016 45 Circuit Pe urmele lui Living­ stone: Victoria, fumul care tună 46 Statistici Cele mai populare destinații Happy Tour

Publicație editată de Happy Tour Group Concept, conținut și grafică: Brandedcont.net Surse de imagine: Brandedcont.net, Disneyland R. Paris, Shutterstock, Visit Finland, arhive personale Coordonare editorială Happy Tour: Alexandra Mateuță, marketing manager Happy Tour Group Tipar: Infopress Group.

5


❙ Evenimente

Concerte, festivaluri și rave pe zăpadă Toamna e, cu siguranță, sezonul cu cel mai mare număr de eveni­ mente pe cap de locuitor pe orice continent al lumii. În Europa, tra­ dițiile și atuurile geografice sunt valorificate creativ. 11.11-8.01: Disney’s Enchanted Christmas

19.11-8.01: Festivalul sculpturilor în gheață Hasselt (Belgia)

Disneyland Paris

©Disney

Paradele personajelor Disney se întețesc în sezonul de iar­ nă. Va fi și un brad mare de Crăciun și tot ce-ți imaginezi. Detalii: Disneylandparis.com.

Anul acesta, tema festivalului este expediția de acum 120 de ani în Antarctica a lui Adrien de Gerlache, de fel chiar din orașul unde are loc evenimen­ tul. Într-o tentativă de trecere a Cercului Polar, acesta a fost prins timp de 11 luni în ghea­ ță, pe nava Belgica, împreună cu un echipaj de 120 de oa­ meni. De la pinguini la lei de mare, expoziția reconstituie peisajul din gheață, într-un pavilion ecotermal de 375 de metri pătrați, cu temperatura de -6 grade Celsius. Detalii pe Ijssculptuur.be.

8-11.12: Rave on Snow

24.11: Elton John

8-9.12: Kula Shaker Londra

Saalbach Hinterglemm (Austria)

Turneul lui ajunge în Euro­ pa între 10 noiembrie și 11 decembrie. Îl poți vedea, de exemplu, la Viena. Detalii pe Tour.Eltonjohn.com.

Dacă ești genul care râde de Elton John cel de alături, în­ cearcă psihedelic cu influențe indiene. „K 2.0”, noul album, e de bine. Kulashaker.co.uk.

Uite că pe zăpadă poți să faci și altceva decât să schiezi. De pildă, petreceri rave. Plus că o să ții minte și numele locali­ tății. Raveonsnow.com.

Viena

6


8-11.12: Sărbătoarea Luminilor Lyon

Ne e foarte greu să ocolim pozele cu clădiri impunătoare lumina­ te feeric noaptea în această revistă, dar la Lyon chiar e cazul să vă arătăm așa ceva. Design-ul cu lumină, zis și lightning design, în engleză, a explodat în anii 70, odată cu rock-ul psihedelic, și e în momentul de față generalizat în artele plastice, mai ales când vine vorba de instalații, acel gen de lucrare tridimensională, miș­ cătoare și/sau în schimbare din punctul de vedere al iluminării. Totuși, Lyon-ul nu se ocupă cu așa ceva doar de la nebunia psihe­ delică. Tradiția a început în 1852, la inaugurarea unei statui religi­ oase, îndelung amânată din cauza unei creșteri a cursului Saônei și apoi a vremii rele. Când, în data de 8 decembrie a acelui an, cerul s-a luminat, lyonezii au aprins spontan lumânări, pe care le-au pus la ferestre. Municipalitatea a valorificat această tradiție cu începere din 1989, iar din 1999, Sărbătoarea Luminilor se desfășoară timp de patru zile. Detalii pe Fetedeslumieres.lyon.fr.

13-24.12: Festivalul de Crăciun Londra

Muzică clasică, colinde și alte spectacole într-una din cele mai bine cunoscute săli de concerte. Detalii: Royalalberthall.com.

17-18.12: Festivalul berii Essen (Belgia)

Dacă-ți place berea, cea bel­ giană n-are cum să-ți fi scă­ pat. Aici ai de ales între 150 de sortimente. Detalii: Kerstbierfestival.be.

21.12: Burning the Clocks Brighton

Ce le-a trecut prin cap brigh­ tonezilor: să își imagineze un festival cu lanterne și felinare de hârtie, cu care să se plimbe prin oraș. De ce pe 21 decem­ brie? Fiindcă e cea mai scurtă zi din an și Burning the Clocks înseamnă „arderea ceasurilor”. Totul s-a făcut cu concursul și la instigarea unui colectiv de artiști pe nume Same Sky. Detalii: Samesky.co.uk.

31.12: Kaiserball Viena

Poți să-ți închei anul în stil mare la Palatul Hofburg, cu Opera de Stat și altele. Prețuri și program găsești pe Hofburgsilvesterball.com.

7


â?™ Special

8


Locul unde magia prinde viață

©Disney

Imaginaţi-vă un loc în care poveştile atemporale devin realitate. Un loc în care tinerii de toate vârstele îşi urmează visele cele mai îndrăzneţe în atmosfera unică Disney. Bine aţi venit la Disneyland® Paris! Cu 2 Parcuri Disney®, peste 50 de atracţii, 7 Hoteluri Disney®, 40 de restaurante şi activităţi de la înot la golf şi la cumpărături, staţiunea oferă o experienţă diferită pentru fiecare zi a şederii dumneavoastră. Personajele Disney, spectacolele, paradele şi atracţii­le de talie internaţională, gama inegalabilă de experienţe culinare Disneylicioase şi serviciul nostru legendar garantează că visul dumneavoastră se va transforma în rea­ litate. La o aruncătură de băţ de spiritul ooh-la-la al Parisului, distracţia umple aerul şi toate visele dumneavoastră sunt mai aproape de realitate ca oricând. Începeţi chiar acum să trăiţi experienţele care vă vor încălzi sufletul o viaţă! Cu cât ne vizitaţi mai repede, cu atât mai multe veţi avea de împărtăşit.

25 de ani de Disneyland Paris 2017 este an aniversar la Disneyland Paris, iar surprizele care sărbătoresc un sfert de veac de existență, sunt, cum altfel, dacă nu magice. În primul rând, feeria va fi sporită de artificii, proiecții luminoase pe clădirile reprezentative, efecte speciale pe bază de lumini, care vor amplifica farmecul poveștlor clasice, dar și pe cel al poveștilor mai noi din producțiile de mare succes Disney. Și paradele, deja preferatele celor mici, vor fi mai frumoase ca niciodată: să nu vă mirați dacă iubitele voastre personaje animate o să defileze pe un dragon care scuipă flăcări! Va fi cu adevărat fantastic. Mickey Mouse se va ocupa de un spectacol grozav în care va spune la mulți ani parcului parizian, alături de cei mai buni prieteni ai lui. Și prințesele au pregătit noi momente speciale: de dans. Disneyland Paris promite un vals al prințeselor care să vă inspire și să vă încânte, într-un show nou-nouț. Lucruri extraordinare se întâmplă și în galaxia atracțiilor Star Wars: aventuri intergalactice în 3D, care-ți taie răsuflarea. Star Wars Hyperspace Mountain vă va purta cu viteză maximă printre luptători periculoși și peisaje din universuri îndepărtate. Pentru puștii curajoși între 7 și 12 ani, există și o foarte utilă academie, cea a cavalerilor Jedi: Forța fie cu voi!

9


❙ Special

Locul în care toți oamenii sunt fericiți

Copiii tropăie încă de la poartă, vrăjiți de ce se promite înăuntru. Sunt puști din toată Europa și de toate vârstele care trec de porțile automate și intră într-o lume mai frumoasă decât orice realitate posibilă. „Uite-l pe Mickey!”, „Vreau la Rapunzel!”, „Hai să dansăm cu Bella!” se strigă în diverse limbi și pe diverse tonuri, într-o agitație plăcută și plină de zâmbete. Parcul este dominat de castelul Frumoasei din Pădurea Adormită, pe care cei mici și cei mari îl știu foarte bine din genericele tuturor producțiilor Disney, născut din imaginația celor care au creat varianta primului film-ecranizare a poveștii, în 1959. În fața palatului, toată lumea își face poză, adesea cu o pereche de urechiușe de Mickey Mouse pe cap sau în vreo ținută de prințesă achiziționată din multele magazine cu suveniruri.

10

Când s-a deschis Disneyland Paris, pe 12 aprilie 1992, prima parte deschisă semăna bine cu parcurile americane. Peste 56 de mii de hectare dedicate poveștilor și personajelor Disney au creat pe continentul european un obiectiv turistic unic, care, în timp, s-a dovedit un mare succes: în 2013, peste 10 milioane de vizitatori s-au distrat aici. Cum ajungi la palat Ca să ajungi la palatul din povești, drumul o ia pe Main Street, un bulevard care arată ca orășelul american în care s-a născut Walt Disney, cu tot cu o gară victoriană. În fiecare zi, pe aici se petrece minunea: parada personajelor Disney, cea care e întotdeauna un punct culminant pentru copii. La Disney, însă, continentele și chiar epocile istorice se schimbă în doar câteva sute de metri. Dacă ai chef

de atmosferă exotică, de junglă, cu parfum de Caraibe și fiori de povești cu mistere, atunci Adventureland este locul în care să mergi. Îi vei regăsi acolo pe pirații din Caraibe, pe Indiana Jones, pe Aladin, ba chiar pe Robinson Crusoe. În labirintul lui Alice Dacă, din contra, dispoziția ta e îndreptată mai mult spre poveștile clasice, cu fetițe și prințese, Fantasyland te așteaptă cu atracții pe măsura așteptărilor: te poți pierde prin labirintul lui Alice, poți încerca ceștile Pălărierului Nebun, zbura cu Peter Pan, călători cu caruselul lui Lancelot. Ce mai, aici nici cine nu a visat niciodată să devină o prințesă, poate intra la idei. Poate că unii părinți ar crede că Disneyland Paris e doar joacă, numai că lucrurile nu stau chiar așa. Co-


©Disney

piii mai mari se pot bucura de Discoveryland, o zonă a parcului care s-a inspirat din viziunile futuriste ale unor mari personalități: Leonardo da Vinci, HG Wells, Jules Verne. Una dintre atracții, Orbitron-ul, o mașinărie care include planete, are un design inspirat de un planetariu de secol 19. Misterele lui Nautilus sunt dezvăluite micilor privitori, într-un spațiu subacvatic, într-o reproducere a unui submarin. Simulatorul 3 D Disneyland Paris a promis că în Discoveryland se va regăsi și un simulator 3D, în 2017, cu un traseu desprins din Războiul Stelelor. Dacă ai epuizat distracțiile din Disneyland Park, adică partea cu povești clasice, în special pentru cei mai mici dintre vizitatori, poate e timpul pentru o vizită la Walt Disney Studios

Park, locul în care îți poți îmbogăți cultura cinematografică în timp ce te tratezi cu niște adrenalină. Locul e dominat de un turn de apă vintage și include replica unui studio de animație, dar și un loc de curse de mașini (precum cele din Cars), o clădire în care te poți prăbuși (la propriu, dar în siguranță) numită sugestiv Turnul Terorii sau rollercoastere care te provoacă la acte de curaj. Dar Disney nu e numai despre mulțimea de atracții care ar putea umple paginile unei întregi reviste, ci despre atmosfera unică pe care o recreează. Personajele îndrăgite se plimbă printre vizitatori, la restaurante, decorul e și el plin de fantezie, magazinele de suveniruri sunt o tentație pe lângă care cu siguranță nu poți trece nepăsător. Până și hotelurile au un aer de castele de basm, cu piscine și locuri de joacă.

Oferta Happy Tour valabilă până pe 14 noiembrie 2016 Family Pack de la 400 de euro pentru 2 adulți și 2 copii sub 7 ani Cazare 2 nopți, într-un hotel tematic Demipensiune la hotel Bilete de intrare pentru ambele parcuri, pentru fiecare zi a sejurului Ore magice extra.

11


❙ Special

©Brandedcont.net, arhiva personală Florin Grozea

VEDETE LA DISNEYLAND: FLORIN GROZEA

Florin Grozea, care ne-a cântat vreme de aproape două decenii „Gașca mea” împreună cu trupa HI-Q, uneori este un copil mare. Una dintre călătoriile lui memorabile a fost aceea în care, cu soția sa Ioana, a ajuns în Disneylandul european. I-am provocat pe cei doi să ne povestească despre această zi specială din viața lor de cuplu. Pentru orice vârstă „OMG! Azi a fost cea mai frumoasă zi!” își începea Florin istorisirea călătoriei lui la Disneyland, într-un articol de pe blogul personal. Încheierea articolului e la fel de entuziastă: „la finalul zilei eram amețiti, dar fericiți. Hotărâți să revenim cât de des putem la Disneyland!” Nu au revenit încă, dar au planuri să o facă alături de cei doi băieți ai lor. „Cu siguranță o să ne ducem copiii. E organizat foarte frumos, fiecare atracție de acolo are propria poveste. Merită văzut la orice vârstă”,

12

ne-a mărturisit Ioana. Florin a întărit asta: „Copiii la Disney? Da. În caruselele și parcurile din toată lumea? Da. Fiecare experiență este binevenită, timp să avem să le vedem pe toate!” Pentru că erau fără cei mici, Florin și Ioana au încercat în Disneyland Rock’n’Roller Coaster, un roller coaster acoperit, cu muzică la maximum, blițuri, viraje și întoarceri la 360 de grade, de care Florin nu se mai sătura. Ioana a vrut într-un roller coaster din Frontierland, de lângă Phantom Manor, care a fost „neașteptat de înfiorător”, chiar dacă din exterior părea ceva mai blând. Senzații tari Când i-am întrebat ce au căutat acolo ca adulți, Ioana a răspuns foarte direct: a căutat puțin din copilărie. A căutat personajele care i-au marcat primii ani. Și bineînțeles, pe lângă asta, a găsit și senzații tari în zonele

speciale pentru adulți și copii mai mari. Florin crede că oricine se duce la Paris trebuie să dea o tură și pe la Disneyland, indiferent de vârstă, mai ales că, poate nu toată lumea știe, dar Disneylandul stă bine la atracțiile pentru oameni în toată firea. Deși s-a documentat înainte de călătorie, Ioana a avut totuși o uimire: adrenalina. Nu se aștepta să încerce acolo atât de multe mașinării care produc atât de multă. Le-a găsit și un nume acestor atracții: „nebunii”. Nu vă speriați prea tare de Turnul Terorii Iar nebuniile le-au găsit pe hartă, în zona Walt Disney Studios, notate cu buline colorate. Primul loc a fost o mașină care te ridica perpendicular cu pământul și-ți dădea drumul cu mare viteză. După senzațiile tari de acolo au intrat în Turnul Terorii, care li s-a părut un hotel părăsit, spectaculos, dar nu periculos.


©Disney

S-au urcat în lift și sus, când s-au deschis ușile la ultimul etaj, au văzut Disneylandul în toată splendoarea lui, o panoramă minunată, de care n-au avut vreme să se bucure pentru că liftul a căzut în gol! Le-a plăcut liftierul care avea o mină sarcastică, jucându-și rolul ca un actor profesionist. Labirintul lui Alice și întâlnirea cu Goofy Deși au petrecut mai mult timp cu atracțiile palpitante, cei doi s-au bucurat și de personajele poveștilor clasice. Își aduc aminte cu drag de labirintul lui Alice, dar și de întâlnirea cu Goofy, preferatul lor din desene animate cu care au dat mâna, ba chiar și-au făcut și poze împreună. Florin se distrează când se gândește la asta, pentru că imediat după ce s-a întors de la Disneyland a primit un horoscop personalizat în care era comparat chiar cu simpaticul Goofy.

Oferte de călătorie de la Happy tour Chiar la intrarea în parcurile Disney este hotelul Disneyland 5*, construit întocmai ca un castel victorian, gata să primească mai mici și mai mari prinți și prințese. Piscină, saună, baie cu aburi, SPA, cameră de jocuri video, locuri de joacă, restaurante și multe alte detalii, fac din acest loc o completare la lumea fantastică a parcurilor. Happy Tour are oferte pentru familii cu 2 copii, începând de la 658 de euro. Rezervați pe www.happytour.ro. Cu o atmosferă romantică, accentuată de lacul din fața lui, hotelul Newport Bay e o variantă pentru cei care caută liniște și relaxare. Decorul e importat din Cape Cod, populara stațiune de vară americană, iar camerele sunt inspirate de mașina cu aburi Willie a lui Mickey Mouse. Happy Tour are oferte pentru familii cu 2 copii, începând de la 341 de euro. Rezervați pe www.happytour.ro.

13


14


❙ Vacanțe de iarnă

Numai cu Happy Tour

Vacanțe de iarnă așa cum nu ți le-ai închipuit

16 Laponia, cel mai frumos Crăciun

20 Piețe de Crăciun: Barcelona, Bavaria, Paris, Berlin, Viena, Praga

22 Anul Nou în Thailanda, țara zâmbetelor

24 Unde faci Revelionul? Sorrento, Stockholm, Israel, Maroc, Punta Cana

26 „Pârtieeee!” pentru o vacanță reușită la schi

15


❙ Vacanțe de iarnă

Laponia

el mai frumos 16


—Tu știi unde e Laponia? l-a întrebat fetița pe ren. —Cine să știe dacă n-oi ști eu? a răspuns renul și ochii i-au scânteiat. Doar eu acolo m-am născut și am crescut, și acolo am zburat pe zăpadă. Acolo e zăpadă multă și e strașnic de frumos. Acolo poți să alergi și să zburzi în voie, acolo își are Crăiasa Zăpezii cortul ei de vară. Așa vorbeau personajele poveștii lui Andersen, „Crăiasa Zăpezii”, de­spre fermecata lume laponă. Și chiar dacă fetița și renul sunt personajele unui basm, conversația spune numai lucruri adevărate.

Crăciun

17


❙ Vacanțe de iarnă

um treci de Cercul Polar în Fin­landa, peisajul se schimbă. Păduri nesfârșite și poetice, întrerupte numai de sate risipite cu case colorate în roșu stacojiu sau în verde, prin care umblă netulburați reni albi sau reni mai cafenii. Moș Crăciun e și el acolo, chiar în carne și oase, în Rovaniemi, dar chiar atunci când nu-l vezi, poate de la peisaje, poate de la atmosfera de iarnă curată și veselă, îl simți peste tot. Laponia e una dintre cele mai sălbatice și frumoase regiuni ale Europei, în care, vorba renului din poveste, poți să alergi și să zburzi în voie.

Acasă la Moș Crăciun Suntem chiar pe linia Cercului Polar, într-un sătuc tematic, cu cabane de lemn, unde șade moșul cel mai bun și mai drag al lumii. Nu e tot anul aici, dar iarna stă negreșit pe un scaun impozant și se întâlnește cu copii din toată lumea, veniți să îi șoptească secretele. Moșul, sigur, nu e singur în satul lui plin de restaurante și magazine de suveniruri, ci alături de ajutoarele lui de nădejde: renii și elfii. Cei dintâi sunt, după cum spune legenda, și zburători, doar că pe cei mici, îi transportă numai pe zăpada fină și alunecoasă, în sănii cu tălpicile rotunjite. Elfii și elfițele muncesc în sat din greu pentru veselia călătorilor: sunt pretutindeni, gata să ajute, cu scufii roșii pe cap și cu haine viu colorate. Cei mai mulți și mai simpatici se găsesc la oficiul poștal al Moșului, care, din 1985 până astăzi, a primit 15 milioane de scrisori.

18

Tărâmul zăpezii La 200 de kilometri mai la nord de casa Moșului, în mijlocul pădurilor, pe un munte, se arată călătorilor un tărâm fermecat, cu multă zăpadă și multe bucurii pentru cei mici și mari deopotrivă. Levi e numele acestui loc, în care sezonul de schi ține din octombrie până la mijlocul lui mai. Nopțile foarte lungi ale iernii polare (soarele e de văzut doar câteva ore, înainte și după ora amiezii) sunt luminate feeric pe pământ: casele poartă lumini în geam, pârtiile sunt bine luminate, iar înainte de Crăciun, copacii capătă decorațiuni specifice. Dar și cerul din Levi e adesea plin de strălucire. Aici, în aerul rece al iernii, se formează unul dintre cele mai incredibile fenomene de pe Terra: aurorele boreale.

Renii și laponii Renii sunt simbolul Laponiei. Frumoși și blânzi, îi găsești iarna adunați în jurul fermelor, iar vara în sălbăticie. Laponii au trăit de pe urma acestor animale întotdeauna: s-au hrănit cu carnea lor (gustoasă), și-au făcut din pielea lor încălțări și îmbrăcăminte (călduroase), din coarne și oase au cioplit unelte și bijuterii (frumoase). Acum, renii sunt o atracție turistică în sine, iar fermele lapone știu să valorifice asta foarte bine. Așadar, puteți încerca o plimbare prin pădure cu o sanie trasă de reni, puteți încerca să îi prindeți cu lasoul, îi puteți hrăni cu mâncarea lor preferată, un amestec de licheni


și alte plante. Fermele de reni sunt, în general, ținute de etnici saami, oameni ai nordului, frați cu eschimoșii, care păstrează tradițiile înaintașilor. Puteți asista la incredibile spectacole muzicale, ținute de laponii cu straie albastre, și puteți experimenta traiul într-un cort tipic acestui tărâm înghețat.

Crăciun în Laponia by Happy Tour

Cu sania

23.12-27.12.2016

În Levi săniuțele alunecă pe pârtiile bine întreținute din stațiune, dar săniile mari, în care pot sta tolăniți și 10 adulți, sub blănuri călduroase, șerpuiesc prin pădure, trase cu mare viteză de câinii Husky. E una dintre cele mai prețuite distracții din Laponia și e uimitor cât de ascultători, inteligenți și prietenoși sunt acești câini. Excursiile de felul acesta necesită echipament special care protejează oamenii de frigul adesea înțepător al nopților polare.

În zăpadă Se numește Satul Zăpezii și e la jumătate de oră de mers cu mașina de Levi. Pentru nordici, zăpada nu e doar un frumos decor de iarnă, ci și un material de construcție care asigură izolație termică. Sună ciudat, dar un igloo de zăpadă era o opțiune de locuință, iar acum poate fi închiriat peste noapte și de călători. De asemenea, Satul Zăpezii are și un restaurant de gheață, unde în meniu sunt tot timpul tocană de ren cu sos de merișoare și piure pufos. Dacă vreți o experiență și mai arctică, nu ezitați să mergeți în Luvattumaa, o mică localitate care are un hotel de gheață funcțional de toamna până primăvara.

Bilete de avion București-Levi-București Transfer de la Rovaniemi Cazare 4 nopți într-un hotel la alegere Mese (specificate în program) Relaxare la saună Îmbrăcăminte termoizolantă Excursii (specificate în program) Însoțitor de grup (din partea agenției) Ghizi locali (vorbitori de engleză) Cadouri-supriză pentru copii ACTIVITĂȚI PENTRU COPII în timpul zborului.

De la 1.510 euro/persoană 19


❙ Vacanțe de iarnă

Piețe de Crăciun

Barcelona

Nu, zăpadă n-au spaniolii, dar brazi împodobiți cu stil și mâncăruri gustoase locale, dulciuri colorate și decora­ țiuni care nu te lasă să le lași pe tarabe cu siguranță au. Feerie și fiesta!

Paris

400 de brazi de Crăciun înve­ liți în lumini conduc parizie­ nii și turiștii înspre piața de Crăciun de pe Champs-Ély­ sées. Acolo, în 200 de cabane de lemn care-ți iau ochii, se găsesc delicatese din toată Franța și obiecte făcute de artizani iscusiți. În fundal se aud colinde. Joyeux Noel!

Oferte Happy Tour

Barcelona bilete de avion, transfer aeroport, tururi și 4 nopți de cazare la un hotel de 4*, de la 499 de euro Paris bilete de avion, transfer aeroport, tururi cu însoțitor de grup, 3 nopți de cazare la un hotel de 3*, de la 414 euro Bavaria bilete de avion, 5 nopți de cazare la hoteluri de 3* și 4*, transport cu autocarul, însoțitor de grup, excursii, de la 549 euro Berlin bilete de avion, transfer aeroport, tururi cu însoțitor de grup, 3 nopți de cazare la un hotel de 4*, de la 349 euro Praga bilete de avion, transfer aeroport, tururi cu ghid, masă fes­ tivă, 4 nopți de cazare la un hotel de 4*, de la 420 de euro.

20

Bavaria

Fiecare orășel bavarez are câte o piață de Crăciun splendidă, dar cele mai cunoscute sunt în Nürnberg, München și Rothenburg. Vă veți întâlni cu Sf. Nicolae, cu creaturi fantastice, cu grupuri de colindători în straie din vechime. O să beți vin fiert pe săturate și veți mânca un wurst lângă mor­ mane uriașe de turtă dulce și ciocolată.


Piețele de Crăciun sunt o tradiție care datează de la sfârșitul Evului Mediu. Le găsești mai ales în Europa Occidentală și încep cu aproximativ o lună înaintea zilei care marchează convențional nașterea lui Iisus. Ele se supra­ pun oarecum peste perioada Postului de Crăciun de la ortodocși.

Berlin

60 de piețe de Crăciun deschid berlinezii în fiecare an, la sfârșit de noiembrie, într-o sărbătoare a iernii, cu chiote pe pârtii improvi­ zate de săniuțe, cu zurgălăi lângă brazii luminați ca niște torțe în noapte, cu colinde frumoase și cu zumzetul patinoarelor deschise până târziu în noapte. Găsiți aici piețe tipic nemțești și piețe care adună tradiții de pe toate continentele, parade tradiționale și artă contem­ porană. Berlinul e cool!

Viena

Anul 1294, Viena. Printre fulgi de nea pufoși, orașul vedea pentru prima oară o piață de Crăciun. La peste 800 de ani după, această tradiție a devenit una dintre cele mai iubite de localnici și călători. Aerul e plin de aroma coptu­ rilor de Crăciun, oamenii se încălzesc cu un punch, Viena emană aer magic de sărbă­ toare.

Praga

Marțipan și îngerași, căciuli îmblănite și sculpturi tema­ tice, jucării și băuturi parfu­ mate. Praga devine iarna un basm, uneori înfricoșător, dacă ne uităm la siluetele gotice ale clădirilor din ora­ șul vechi.

21


❙ Vacanțe de iarnă

Un an nou fericit în Cum ar fi ca trecerea dintre ani să te prindă pe o plajă perfectă, într-o petrecere uriașă, cu cerul plin de artificii care se oglindesc în apa liniștită a unei mări tropicale, în mijlocul unei adunări de oameni din toate colțurile lumii? Te vei întreba, cu siguranță, dacă vei fi acolo, de ce n-ai făcut asta mai devreme sau de ce nu faci asta mai des. Pentru că Thailanda e exotică și prietenoasă în fiecare zi a anului, de la prima până la ultima, neobosit.

T

hailanda e o țară turistică. 30 de milioane de oameni ajung aici în fiecare an și 30 de milioane de oameni se simt speciali. Acesta e miracolul turismului thailandez, de a oferi fiecărui călător, orice așteptări ar avea el, o frântură de vis împlinit. Poate că asta n-ar fi posibil, dacă Thailanda n-ar avea atât de mult de arătat, de simțit, de experimentat.

Orașul îngerilor. Wat Pho e plin de localnici și turiști care se îngrămădesc să se roage sau să admire statuia uriașă a lui Buddha adormit. Lângă aceasta sunt înșirate peste o sută de boluri din alamă în care se aud căzând monede. Fiecare monedă pe care o pui în bol poate însemna o dorință împlinită. Templele thailandeze sunt foarte deschise: dincolo de faptul că fac parte din circuitele turistice, ele au o pace de care se poate contamina orice vizitator, oricât de străin de cultura thai ar fi el. Călugării, în robele lor galbene, au pe fețe un zâmbet discret și 22

locuiesc chiar în spatele templului, într-un orășel cu chilii albe, păzite de puzderie de flori. Puteți îndrăzni să intrați în zona de locuit, ba chiar să intrați în vorbă cu unul dintre ocupanții mănăstirii, mai ales dacă vreți vreun sfat spiritual.

Orașul piețelor. Ai putea crede, uneori, că Thailanda toată e o piață. De altfel, Bangkokul e locul celei mai mari piețe din lume, un oraș într-un oraș, Chatuchak, care se deschide doar în week-end și în care găsești orice de la antichități de mare preț la haine colorate de câțiva dolari. Piețele nu sunt, desigur, simple locuri

de cumpărături, ci adevărate muzee în aer liber ale culturii și civilizației thailandeze: artă, design, fructe exotice, mâncare delicioasă, obiecte artizanale confecționate de triburile pierdute prin junglă. Și dincolo de asta, sunt negustorii. Gata să arunce un zâmbet, să lase la preț, să spună o mică poveste.

Țara confortului. Nu e neapărat despre lux Thailanda, căci luxul lor, spre deosebire de cel din Golf, de pildă, e întotdeauna discret, subînțeles, ci e despre confort. Hotelurile cu mai multe stele au grădini superbe cu piscine la umbra copacilor seculari ori își așteaptă oaspeții cu


ȚARA ZÂMBETELOR Super-ofertă Happy Tour: Revelion în Thailanda 28.12.2016-6.01.2017 Bilete de avion, transferuri locale, tur de Bangkok, vizită la grădina zoologică de tigri și la cea mai mare fermă de crocodili a lumii, 5 nopți de cazare cu mic dejun la Pullman Bangkok Hotel 5*, camere deluxe, 3 nopți de cazare la Amari Ocean Pattaya 5*, în camere de­ luxe ocean view sau similar, ghizi locali, însoțitor de grup, intrări la obiective turistice.

Preț: 1.870 de euro/persoană

aranjamente florale demne de expoziții. Dar și cele cu mai puține stele se îngrijesc tot timpul să simți că ești într-un loc exotic, unde florile de frangipani parfumează aerul, vor să te facă să te simți oaspete. Pe lângă asta, în orice colț de țară te-ai afla, masajul e ieftin și foarte bun, și dacă apelezi la el de prea multe ori, riști să devii dependent.

Țara apelor. Bangkok-ului i se spune Veneția Orientului, dar adevărul e că Thailanda, înconjurată de mare, cu puzderie de insule și de canale navigabile, e toată o Veneție. Orice masă de lemn, simplă, din orice cotlon al țării, se poate

umple repede cu crabi uriași puși pe grătar și creveți cât farfuria și multe alte animale marine, ale căror nume și chiar arătare nouă ne sunt străine. Dar apele Thailandei înseamnă și piețe plutitoare, păduri de mangrove suprarealiste, plimbări cu bărci tradiționale. Și, bineînțeles, plaje.

care petrecerile par a nu se termina niciodată. Sau una care are la mică distanță de ea niște stânci demne de decorurile din Avatar, doar că fără senzația de grafică de computer pe care ți-o dă acesta. Mai mult, poate fi o plajă de pe care să pleci cu masca de snorkeling pe față și la câțiva metri să te întâlnești cu un paradis subacvatic, cu corali și pești misterioși.

Țara nisipului alb.

Plajele thailandeze fură chiar și inima celor care pretind că bronzatul pe șezlong nu e tocmai pasiunea lor, pentru că e imposibil să rămâi indiferent, de pildă, la o fâșie de nisip alb care dă ocol unei insule muntoase cu cascade aproape de mare. Și mai greu e să ignori o plajă pe

Așadar, mergeți în Thailanda. E țara zâmbetelor și de aceea, la întoarcere, cu siguranță, veți purta pe chip, ca accesoriu, un zâmbet cuceritor pe care foarte greu îl veți putea abandona.

23


❙ Vacanțe de iarnă

Sorrento: Frasi di

auguri per il capodanno! Acolo unde stâncile coboară abrupt în mare, lângă Pompei, Vezuviu, insula Capri și Napoli poți să trăiești o trecere dintre ani exuberantă ca italienii sudului, cu Limoncello și vinuri ale­ se, cu aer curat de mare, înconjurat(ă) de pini romani. Temperatura va fi primăvăratică și ae­ rul parfumat, de mare. 725 de euro, zboruri incluse, 5 nopți de cazare la 4*, cu cină de Revelion, transferuri, tur de Napoli, însoțitor de grup român.

Unde faci R

întrebare stresează, de generații, luna septembrie a fiecărui an. Din așa că, în loc de „în sufragerie la Popești”

foarte sau Stockholm, Israel, Sorrento

exis­tă răspunsuri de-a dreptul

Stockholm: Gott

Dublin: Athbhliain Faoi

nytt år!

Mhaise Duit!

E un oraș care se întinde pe 14 insule din Marea Baltică. Are un centru vechi minunat, cu palate și piețe care iarna sunt pline de tarabe cu bu­ nătăți aduse de dincolo de Cercul Polar. Nordi­ cii, în ciuda reputației, sunt oameni foarte des­ chiși, care se bucură de atmosfera sărbătorilor. 699 de euro, zboruri incluse, 4 nopți de cazare, cină festivă la bordul unui vas, transferuri, tururi de oraș, excursie în Finlanda, la Helsinki, însoțitor de grup român.

Poți să le cauți irlandezilor multe defecte, dar niciodată nu poți spune despre ei că nu știu să petreacă. Cu un Guinness în mână și cu o gro­ zavă tradiție de toast-uri, irlandezul va căuta întotdeauna un petrecăreț asemenea lui. Dubli­ nul are și-un festival al Anului Nou, cu concerte, expoziții și evenimente speciale. 668 de euro, zboruri incluse, 5 nopți de cazare la 4*, transferuri, tururi de oraș, însoțitor de grup român.

24


Maroc: Sana saeeda!

Revelionul? Această

, oameni de tot felul, încă de prin fericire, timpurile s-au schimbat, sau „acasă, unde să îl fac?”, bune: în Maroc, la Dublin sau Punta Cana.

Israel: Shanah tovah! În Israel, de Anul Nou, poți schia în munți, poți face plajă la Marea Roșie și la Marea Moartă (foto) sau poți admira primăvara Galileei. Te simți ca în New York la Tel Aviv și ca într-un mare centru spi­ ritual la Ierusalim. Deși e o țară mică, densitatea de lucruri de făcut și de văzut este uimitoare. 760 de euro, zboruri incluse, 5 nopți de cazare la hoteluri de 3 și 4*, demipensiune, excursii, transferuri, intrări la obiectivele turistice, însoțitor de grup.

Marocul e exotic și colorat, plin de viață și de piețe unde se păstrează tradiții vechi ale nor­ dului african, dar și ale civilizației arabe. Artiști din toate domeniile au fost vrăjiți de această țară, de arhitectura ei, de spiritul ei special. 1.346 de euro, zboruri incluse, 8 nopți de cazare cu demipensiune, excursii, transferuri, intrări la obiectivele turistice, ghizi locali, însoțitor de grup român.

Punta Cana: ¡Feliz año

nuevo!

Republica Dominicană e o perlă a Mării Carai­ bilor, iar dominicanii sunt, ca mai toți insula­ rii din zonă, oameni ai soarelui și ai muzicii. Greu să găsești un loc mai relaxat și mai pus pe petrecere ca în această insulă tropicală, pe una dintre plajele ei perfecte, lângă o mare mai azurie decât cerul. 2.249 de euro, zboruri incluse, 7 nopți cazare cu all inclusive, cină de Revelion, asistență turistică locală.

25


! e e e i

❙ Vacanțe de iarnă

t r Pâ

Sport, aer curat și tare de munte, relaxare în cabane confortabile și în spa-uri excelente, mâncare gustoasă și peisaje care-ți taie răsuflarea. Asta caută cei mai mulți călători atunci când își planifică o vacanță la schi. Din fe­ ricire, toate acestea sunt mai accesibile ca oricând și foarte aproape de noi.

S

tatisticile arată că din ce în ce mai mulți români merg o săptămână la schi, undeva în creierul munților, departe de lumea agitată a marilor orașe. Alpii austrieci rămân destinația preferată și motivele sunt multe: lungimea și calitatea pârtiilor, infrastructura excelentă, prețurile bune, hotelurile și pensiunile frumos decorate și bine întreținute, dar

26

și posibilitatea de a da o fugă până la Salzburg sau chiar Viena, pentru o excursie de o zi. Dincolo de Tirol, regiunea-vedetă a vacanțelor la schi în Austria, pachete excelente se găsesc și în Zell am See și Kaprun. Dar munți are și Italia, iar noi vă recomandăm Dolomiții, pentru culmile lor ascuțite și pârtiile lungi și foarte puțin aglomerate. În stați-

unile italiene puteți sta în casele de oaspeți ale localnicilor, dar și în hoteluri stilate, cu centre spa și restaurante de top. Cum vorbim de nordul țării, frumoasa Veneție e accesibilă ușor cu mașina. Veți schimba peisajul, dar și anotimpul, făcând această excursie. Vecinii noștri bulgari ne ademenesc vara cu nisipurile lor de aur


Oferte Happy Tour Bulgaria

de la 187 de euro

Austria

de la 379 de euro

Italia

de la 389 de euro

Franța

de la 683 de euro

Elveția

de la 803 euro

și iarna cu stațiunile lor de schi cu prețuri prietenoase și pârtii impecabile. Munții Bulgariei sunt accesibili cu mașina. Ceva mai departe, dar și cu mai mult stil, sunt Franța și Elveția. Nici nu vă mai ademenim cu gastronomie și ciocolată, cu vile superbe, mici castele, șeminee, atmosfera elegantă din stațiunile acestor țări. Și România e tentantă! Arena Platoș, Păltiniș, e un domeniu de schi potrivit pentru familii, dar care pregătește în acest sezon și distracții pe pârtie: competiții de snowboard și petreceri cu DJ chiar pe zăpadă.

8 reguli pentru o vacanță reușită la schi

1. Poartă o căciulă călduroasă! 2. Îmbracă-te în straturi! 3. Folosește la exterior o geacă rezistentă la vânt și la apă! 4. Îmbracă-te cu pantaloni impermeabili, cu o membrană de tipul Gore-tex! 5. Încalță-te cu bocanci cu talpă groasă și aderentă! 6. Folosește schiuri și plăci cu legături în măsura potrivită pentru tine! 7. Protejează-ți ochii cu ochelari de soare! 8. Dacă faci ture lungi, parazăpezile de ajută!

27


28


29


30


❙ Luxury

Anul ăsta se poartă

exotic

În DEx, cuvântul „exotic” e explicat astfel: „ceva care se află în zone foarte îndepărtate și care impresionează prin aspectele neobișnuite, ciudate”. Pe site-ul Vacante.happytour.ro, dacă apeși pe butonul „exotic” vei afla că de acest cuvânt se leagă călătorii în cele mai neobișnuit de frumoase, ciudat de fără cusur destinații ale lumii. Iar „exotic”, acum, cu avionul, e și destul de aproape. 31


❙ Luxury

Dubai cea mai, cel mai,

a

ici e cea mai înaltă clădire a lumii. Și cea mai mare pârtie interioară. Și cel mai umitor acvariu din emisfera nordică. Și cel mai luxos hotel pe care-l cunoaște industria turistică. Putem continua așa la inifinit, pentru că Dubaiul e despre superlative. Un proverb local spune că dacă poți visa la ceva, înseamnă că acel ceva se poate face - și acest proverb local ilustrează perfect ambițiile acestui stat din Golf, care acum 50 de ani nu era mai mult decât un oraș de pescari pe malul Mării Arabiei. Lumea trăia din pescuit și din comerțul cu perle, în soarele necruțător al deșertului. Un bazar oriental, din Dubai Creek, era centrul comer­cial și social al acestui emirat. În doar câteva decenii, în nisipurile fine ale deșertului Arabiei a crescut o pădure de zgârie-nori, completată de insule artificiale, mall-uri luxoase, muzee, cluburi de top, hoteluri de 5 stele și multe alte atracții care atrag turiști din toată lumea. Care e secretul? Un conducător luminat care a deschis porțile emiratului către lume, astfel încât în

32

zilele noastre câteva milioane de străini lucrează și fac business aici.

Ce să faci în Dubai? Primul răspuns, previzibil, ar fi cumpărături. Mall-urile din oraș sunt imense, temple ale consumului din marmură și sticlă. Periodic, în Emirate se organizează festivaluri de cumpărături, timp în care prețurile (fără taxe, oricum) scad destul de mult. Pe lângă mall-uri, puteți da o tură cu folos în piața de aur sau în bazarul din Sharjah (un emirat vecin foarte apropiat de Dubai) unde găsiți produse tradiționale și antichități din toată lumea arabă. Al doilea răspuns bun ar fi să vezi deșertul. Dune uriașe, stacojii, strălucesc sub soarele apusului. Peisajele sunt extraterestre și activitățile din deșert, uneori, pline de adrenalină. Fie că alegi o cămilă pentru transport, fie un super-jeep echipat pentru drifturi, experiența se va sfârși cu o seară arabă, într-o tabără cu beduini, dans din buric, muzică și mâncare delicioasă. Al treilea răspuns e plaja și sporturile de apă. Kite-surferi din toată lumea vin aici pentru plaja specială

unde se practică acest sport. În plus, nisipul e alb și apa albastră, plajele publice excelent întreținute. Pentru un plus de adrenalină, încercați și un waterpark, cum ar fi cel de la hotelul Atlantis: să ne spuneți dacă ați avut curaj să folosiți toate toboganele.

Ce să mănânci în Dubai? Mân­care arăbească la superlativ. Fie că o iei de la un colț de stradă, în Dubai Creek, sau iei masa într-un restaurant luxos, poate chiar rotitor, cum e cel de la ultimul etaj al hotelului Hyatt, în Dubai nu poți da greș. La rând vine mâncarea indiană, foarte populară în Emirate datorită numărului mare de imigranți din subcontinent. Orice ați visa să mâncați, în Dubai se poate. În marile hoteluri găsiți restaurante din tradiții culinare diverse, restaurante internaționale, fusion, cu bucătărie moleculară ori ținute de chefi celebri. În raport cu Europa, prețurile sunt mult mai potolite. Unde stai în Dubai? Hotelie­ rii dubaioți se laudă că orice ai plăti, primești ceva mai mult. Hotelurile


Maldive PE RELAXARE

cele mai... de lux sunt parte din brandul Dubaiului și o călătorie în Golf înseamnă și să încerci așa ceva. Camerele sunt spațioase, standardele de design, întreținere și servicii foarte ridicate. Hotelurile mari, în general, funcționează ca niște centre de entertainment și sociale, așa că pe lângă camera propriu-zisă, au atracții turistice și spectacole de divertisment. Chiar dacă nu stați la Burj-al-Arab, puteți vizita acest hotel, contra unei taxe. Poate luați acolo și o gustare. Cofetăria lor e spectaculoasă. Ce vezi în plus? Abu Dhabi (emiratul vecin) poate fi vizitat într-o excursie de o zi, în care să bifați marea moschee Sheikh Zayed și Heritage Village, un muzeu viu în care puteți învăța despre viața din deșert. La o distanță rezonabilă se află și emiratul Fujairah unde vă puteți opri într-o oază, la moscheea Al Badiyah, cea mai veche din zonă, în drum spre plajele superb amenajate. De la 799 de euro, Revelion în Dubai, 7 nopți, hotel de 4*, zboruri și transferuri incluse

1

192 de insule făcute din corali. Asta e de fapt, Maldive. O țară care trăiește din turism și care ilustrează perfect ideea de paradis tropical: ape azurii, pești colorați care înoată pe lângă tine, bungalow-uri pe stâlpi plantate direct în apa mării, nisip, soare.

mai ales ton proaspăt și bun, pescuit local. Bucătăria maldiviană are influențe indiene, așa că veți regăsi în meniuri variante de curry. Fructele tropicale sunt din belșug, dar cele de suflet ale localnicilor sunt nucile de cocos pe care le veți regăsi și în multe feluri de mâncare.

Ce faci în Maldive? Te relaxezi. Sari de pe terasa vilei în care locuiești, direct în apă. Stai la plajă cu un cocktail colorat în mână sau, mai bine, cu o nucă de cocos. Te bucuri de căldură și de serviciile impecabile pe care le oferă personalul resorturilor. Poți face și-un masaj dacă vrei mai multă relaxare sau, dacă vrei mai puțină, poți pleca într-o călătorie în minunata lume subacvatică de lângă insula pe care stai.

Unde stai în Maldive? E o destinație de lux, așa că recomandarea noastră ar fi să stați într-un resort de 5*. Unele dintre ele ocupă în întregime câte o insuliță, așa că senzația de intimitate e fantastică! Nu degeaba Maldivele sunt una dintre cele mai de succes destinații pentru luna de miere. Alegeți un resort cu vile sau bungalow-uri pentru a vă bucura de stilul autentic din această țară din Oceanul Indian.

Ce mănânci în Maldive? O mulțime de bunătăți marine, dar

De la 1.420 de euro, pe happytour.ro

Dacă nu Dubai și Maldive, atunci ce?

Curaçao (Marea Caraibilor): recifuri de corali spectaculoase și multă veselie sud-americană. De la 1.420 de euro, pe Happytour.ro Cancún (Mexic): mâncare iute, tequila și mariachi, care comple­ tează plajele perfecte. De la 1.750 de euro, pe Happytour.ro Jamaica, patria lui Bob Marley, dar și a lui Usain Bolt, o să vă țină în formă. De la 2.190 de euro, pe Happytour.ro Seychelles, unde pe lângă mare și soare, veți descoperi o foarte specială cultură locală. De la 2.210 euro, pe Happytour.ro.

33


❙ Croaziere

Și dacă ți-ai epuizat visurile de călătorie pe uscat, și dacă n-ai făcut-o, croa­ zierele înseamnă posibilități de explorare extinse și un raport preț-canti­ tate (dar și calitate) foarte bun. Altfel, de ce am fi cucerit lumea în corăbii?

10 motive pentru care să mergi într-o croazieră

Sugestia noastră: Antarctica

1. Vezi locuri foarte diverse, fără efortul de a schimba hotelul. 2. Sunt călătorii foarte „family friendly” pentru că pe un mare vas de croazieră sunt atracții și activități pentru orice vârstă. 3. Vasele de croazieră au stiluri și design-uri interioare foarte diferite, astfel încât să corespundă cât mai multor feluri de călători. 4. Oferă un raport foarte bun calitate-preț. Cu greu poți face un pachet de călătorie pe uscat care să includă atâtea servicii și atâtea locuri vizitate la un preț similar. 5. Un călător nu poate experimenta toate activitățile de la bord, într-un sejur, deși la prima vedere pare plicticos să stai pe un vas zile întregi. Ele sunt de la ore de sport cu antrenori până la spectacole de magie, de la cazinouri până la lecții de limbi străine. 6. Pe un asemenea vas te poți relaxa foarte bine: cabinele sunt confortabile și călătoria pe mare te trage spre odihnă. 7. Poți încerca mâncăruri din gastronomii diferite: majoritatea vaselor de croazieră oferă delicii culinare din toate colțurile lumii. 8. Ai ocazia să interacționezi și chiar să te împrietenești cu oameni din toată lumea, din culturi și civilizații diferite de a ta. 9. Sunt un mod minunat de a sărbători evenimente din viață: aniversări, lună de miere, chiar și ceremonii de nuntă. 10. Nu necesită nici cel mai mic efort de organizare: pur și simplu cumperi un pachet gata făcut, care-ți oferă tot ce îți dorești.

34

Timp de 19 zile, pe uscat și pe mare, veți trece de la climatul subtropical din Buenos Aires la cel arctic din Insula Elefant din Antarctica. Veți dansa tango în patria tangoului, veți merge cu „trenul de la capătul lumii” spre cascade dramatice și prin păduri bogate în faună și flo­ ră subpolară. După ce vasul părăsește cel mai sudic punct al Americii de Sud, peisajul devine incredibil, cu ghețari maiestuoși și fiorduri înguste. Aventura e completată de In­ sula Elefant, plină de colonii de pinguini și foci. Se adaugă călătorii în insulele Falkland și Patagonia și o oprire în Mon­ tevideo. E un traseu demn de cei mai temerari exploratori ai lumii, pe care, acum, oricine îl poate parcurge. Preț: de la 3.550 de euro


❙ Alternative

TurISmul pentru seniori nu e numai pentru seniori

Așa-numitul „turism pentru seniori” a apărut ca un ansamblu de programe sociale care oferă prețuri bune în afara perioadelor de încărcare maximă turistică. Operatorii au sesizat faptul că mecanismul funcționează indife­ rent de vârsta participanților. Așa că „experimentaţii” dau lecții și în mate­ rie de turism, ca și din alte puncte de vedere, oricărui iubitor de călătorii.

T

uriștii de peste 55 de ani sunt vedetele unui studiu al Organizației Mondiale a Turismului, referitoare la tendințele industriei în 2020. Trendul e unul ușor de înțeles, dată fiind îmbătrânirea populației din zone ale căror locuitori au putere de cumpărare, ca Europa sau SUA. Raportat la banii cheltuiți, acest gen de tendință poate însemna două lucruri la prima vedere opuse: fie oferte premium pentru doritorii cu mult timp și mulți bani, fie discount-uri, subvenționate de unele state, în perioadele și locurile pe care operatorii de turism le pot oferi ca atare. Dar, oricât de ciudat ar părea, cele două oferte se întâlnesc.

Călătorul experimentat Ce-și poate dori un turist experimentat, trecut de prima tinerețe? Probabil, el a bifat o bună parte din marile atracții globale. E mai intersat de contemplare și liniște decât de agitație și vânează colțuri de lume mai puțin asaltate de semeni de-ai lui turiști. Reiese că, în mod curios, ofertele de extrasezon și căile mai puțin bătătorite - și mai slab cotate - sunt o miză indiferent de buget. Nu întâmplător, studiul menționat al Organizației Mondiale a Turismului spune despre turistul viitorului că vrea: vacanțe

mai multe, mai scurte, călătorii care să unească plăcerea cu business-ul. Dar care e morala acestor tendințe din punctul de vedere al tău, amator de călătorii de orice vârstă? Caută o agenție care își testează la modul serios ofertele, ca Happy Tour. Informează-te în privința unor destinații mai puțin frecventate, de la agenție și de pe Internet. Studiază forumurile de profil și află despre experiențele altora, fiindcă cei care și le povestesc sunt o forță redutabilă mai ales în industria turistică. Atunci când vezi un discount, gândește-te bine dacă nu cumva el nu e un cadou pentru cunoscători de la un manager pasionat.

35


❙ Hobby

Cei mai selecți jucătorii de

Terenuri în România

Clubul Diplomatic (București) - 6 găuri. Este cel mai vechi din țară. A fost redus după lucrările de amenajare a parcului Herăstrău, dar rămâne foarte frecventat: dacă stai în București, nu ai nevoie de operator de turism pentru el. Selas Golf&Polo Club (Potigrafu) - 18 găuri. Desigrur, domeniul include și un teren de polo. Cel de golf e acreditat de United States Golf Association. Destinație ușor de atins din Bucu­ rești. Paul Tomiță Golf Club (Pianul de Jos, Alba) 18 găuri. Golful românesc are și o legendă, pe profesorul Paul Tomiță, care s-a calificat în sport la Londra, în perioada interbelică, și i-a predat lecții Regelui Mihai. Terenul care îi poartă nume­ le e în localitatea lui natală și are 70 de hectare. Tite Golf Club (Recaș) - 9 găuri. La 23 de kilo­ metri de Timișoara, funcționează din 2004. Lac de Verde (Breaza) - 9 găuri. Are reputația de a fi singurul teren de lux din țară, dar găzduiește și cursuri pentru începători. Sun Garden Golf & Spa Resort (Cluj) - 9 găuri. Combină facilitățile de golf cu cele de tip spa, așa încât e potrivit pentru familiile formate din jucători și nejucători de golf. Nejucătorii se pot relaxa cu alte activități.

Moda a pornit din America de Nord, dar s-a răspândit în Europa și chiar în afara ei. Pentru jucătorii de golf, fiecare teren nou, bine amenajat, e o descoperire care produce fiori. De aceea, industria turistică s-a orientat și oferă pachete de servicii adecvate și selecte călătorilor care duc în spate huse negre, cu aspect luxos. 36


turiști: golf în alte părți

BULGARIA. E o destinație ușor de atins de ama­ torii români, care are nu mai puțin de trei tere­ nuri bine dotate la Balcic, imediat după frontiera sudică a României: Lighthouse, Black Sea Rama şi Thracian Cliffs. Cinci alte terenuri de golf bine dotate se găsesc în apropierea Sofiei. Antalya. Expansiunea rapidă a turismului din această zonă și hectarele disponibile la discre­ ție au făcut-o atractivă și pentru golf. Dacă totul e-n regulă din punctul de vedere al atentatelor, locuri ca Gloria Golf Resort, Nobilis Golf Otel sau National Golf Club din zona Belek se vor impune ca destinații din ce în ce mai atractive pentru fanii golfului. SPANIA. Dintre țările europene, are un relief propice pentru golf, iar investitorii locului au sesizat potențialul. Depărtarea față de România e compensată de ofertele bune. În Spania sunt destule terenuri de golf ca să alcătuiești topuri, în fruntea cărora stau locuri ca Hacienda del Alamo, Ritz-Carlton Alabama sau Santa Barbara Golf & Ocean Club. ucătorii de golf vin din SUA, Canada sau Marea Britanie, dar unde se duc ei? Fiindcă destinațiile tradiționale sunt chiar în țările lor de proveniență, Japonia, Australia și Țările Nordice au devenit, la scurt timp de la globalizarea fenomenului, noutăți foarte căutate de amatori. Investiții serioase în materie de terenuri de golf încep să apară și în țări cu o ofertă turistică bogată, ca Thailanda, Malaezia, Singapore sau Taiwan, lucru care le așază pe hartă și din acest punct de vedere.

Profilul jucătorului Un studiu KPMG referitor la perioada 2013-2015 arată că în SUA, practicanții turismului de golf au, în proporție de 67%, venituri mai mari de 50.000 de dolari pe an, ceea

ce îi plasează în zona de sus a clasei de mijloc, din punctul de vedere al statusului. Jucătorii de golf sunt, în toată lumea, preponderent bărbați, dar un procent între 20 și 35% dintre ei, în funcție de țară, este reprezentat, oricât ar părea de ciudat, de femei.

Istoria fenomenului Golful a devenit un motiv de turism din a doua jumătate a secolului trecut, odată cu generalizarea lui mondială, ca formă de relaxare șic, destinată mai ales mediului managerial și proprietarilor de afaceri. International Association of Golf Tourism Operators, organizația globală a operatorilor care furnizează acest gen de călătorii, există din 1997 și, în momentul de față, grupează aproape

2500 de operatori, furnizori de cursuri și alte business-uri colaterale din aproape 100 de țări, care primesc o acreditare pentru acest gen de turism.

pachetUL tipic Turismul de golf se face de regulă în grupuri de câteva persoane, prieteni și rivali pe terenurile de acasă. Pachetele pot propune așa-numitele tururi de golf, care includ mai multe terenuri, sau se pot rezuma la o singură locație. Pe lângă gratuitățile ușor de imaginat, tipică e prezența unui „caddie”, însoțitorul însărcinat cu transportul echipamentului. Dacă vă tentează golful, dar nu știți să-l jucați, majoritatea operatorilor oferă și cursuri competente pentru începători.

37


❙ City Break

În ce oraș mănânci diseară?

Vrei să afli dacă ești foodie? Ia o blinie și-un Bordeaux! Cuvân­ tul ăsta misterios a apărut prin anii ’80, ca derivat de la „food”, mâncare. Foodie-ul a crescut invers proporțional cu micșorarea planetei, dată de posibilitățile de călătorie tot mai multe. Acum are și articol pe Wikipedia, care zice că e ceva mai popular decât un gourmet, dar mai selectiv decât un mâncău.

Lisabona

Uită de Spania, fiindcă Lisabona e semnificativ mai ieftină decât Madridul și ceea ce găsești aici are specific. Portugalia e vestită pentru fructe de mare, dar în loc de lucruri sofisticate cu clești poți încerca bacalhau (cod sărat), considerat fel național, după un caldo verde, o supă de varză, ceapă și cartofi. Pentru desert: queijo da serra, brânză de oaie cu flori de scaiete, și pasteis da belem. Pont: Mercado da Ribeira. Cumpără ce-ți place, te poți duce la una din mesele de lemn din mijloc să mănânci.

PARIS

E locul în care te convingi că mâncarea nu e nimic fără sos, iar mâncarea cu sos nu e nimic fără vin. Francezii au o măsură specifică pentru prânz, numită „une demie”, care e o jumătate de sticlă de 750 de mililitri, adică 375 de mililitri, adică nici pe sponci, nici cât să te moleșească suplimentar după o masă îmbelșugată. Pont: Merită să înveți franțuzește fie și numai ca să te consulți cu chelnerul în privința vinului ales. În bistrourile franțuzești nu se servește (numai) vin premiat. Totuși, vei vedea câtă filozofie e într-un vinișor imperfect, dar distinct, de Bordeaux sau Côtes du Rhône.

38

Londra

Înțelepciunea comună e nedreaptă cu bucătăria englezească, fiindcă o plăcintă cu rinichi la Maggie Jones’s, în Kensington, e de o mie de ori mai bună decât omoloagele ei plicticoase din toate irish pub-urile de pe lumea asta. Dar Londra e cu siguranță locul unde poți mânca chinezește nu numai ieftin, ci și atât de aproape cât se poate de original. Chinatown-ul din Soho e nu numai unul din cele mai vechi din lume, ci și în buricul târgului. Pont: Nu cere meniu, deși costă doar câteva lire. N-ai să poți termina tot.

Bologna

Da, Italia e superbă de la un capăt la altul în materie de bucătărie, dar Bologna e supranumită „La Grassa” - înțelegi de ce. Orașul e considerat patria tortellinilor și are reputația că nu poți, pur și simplu, nimeri într-un loc în care să mănânci prost. Dar nu e vorba numai de cârciumioare de la colțul străzii. Bologna are 26 de restaurante în Ghidul Michelin. Știți câte are România? Niciunul. Pont: Tortellini in brodo, dacă tot ești acasă la ei. Adică înecați într-un sos cu mult unt. Specialitățile bolognese nu sunt nici pentru dietă, nici pentru vegetarieni.

ISTANBUL

Și ce-i așa special în chebapul de acolo, că doar avem și la București? Păi este: dacă chebapul ar fi o știință, Istanbulul ar fi o enciclopedie completă, de la Iskender (așa-numitul șiș, format din bucăți de carne) la condimentatul și bine mărunțitul Adana. De baclava și sarailii nu mai pomenim, e plin Taksimul de ele. Ar mai fi și kumpir, cartofii copți umpluți cu tot felul de lucruri, iar ceaiul de o liră e de neratat chiar dacă nu ești băutor de așa ceva. Pont: Atenție la țepe! Turcii sunt obișnuiți să negocieze și să taxeze turiștii. Nu e interzis să întrebi încă odată de preț înainte de a comanda, chiar dacă nu e neapărat cel final: s-ar putea să te trezești cu altul pe nota de plată.

Moscova

Blinii, colțunași cu carne sau pește (ai încercat cu pește?...), cașă, piroști, solianka, borș. Cașa e un fel de pilaf din arpacaș sau mei, cu grăsime cât să țină de foame într-o iarnă friguroasă. Solianka e o ciorbă umilă dar consistentă, a cărei paternitate și-o dispută rușii și ucrainenii. Se face aruncând în oală afumătură, parizer și ce mai găsești prin frigider. Pont: Încearcă să-ți gătești sol­ianka acasă. Dar nu adăuga blat, că iese pizza.


39


SĂRBĂTORI

Travel Style

Geantă LANIDOR 219,90 lei Pulover LANIDOR 309,90 lei

Rochie LANIDO LANIDOR 519,90 le lei

Eșarfă LANIDOR 189,90 lei

Made in PORTUGAL Inspiră-te pentru ținutele tale de vacanță din exuberanța stilului portughez, pentru un look feminin și sofisticat

Botine LANIDOR 619,90 lei

Palton LANIDOR 689,90 689 90 lei l i

40


Acum și în România

VOUCHER

50 LEI

Complex comercial Park Lake, etaj 1 *Voucherul nu se cumulează cu alte oferte și este disponibil în perioada 28.10.2016 - 01.03.2017. Pentru a beneficia de discount este necesară prezentarea voucherului în momentul achiziției.

41


❙ Turism intern

10 Românii frumoase, așa În 2016, prestigioasa editură Lonely Planet a plasat Transilvania pe primul loc în topul destinațiilor. „Are munți învăluiți în mister și văi liniștite”, de­ scriau plastic jurnaliștii britanici țara de dincolo de păduri. În România sunt multe locuri care așteaptă să fie descoperite. De aceea am făcut o listă de idei de călătorie la noi acasă.

1

Iarna asta îți poți lua schiurile în spinare pentru o tură pe zăpada Bucegilor. Experiența e completată de bucate tradiționale, pensiuni cu farmec, aer tare de pădure și o vizită la castelul Bran.

2

Bucovina e locul în care poți să mănânci zacuscă de ghebe și păstrăvi sălbatici afumați, conservați în cobze de brad. Pe lângă asta, are excelente cluburi de călărie și tradiții bine păsatrate pe care le arată și turiștilor.

3

Ținutul Secuiesc are ape termale și ape minerale binefăcătoare, dar și pârtii de schi, mâncare gustoasă și un tip de ospitalitate care mulțumește călătorii. Dacă vă plac și conacele, musai să încercați această zonă.

4

Băile Herculane nu-s numai băi și tratamente, ci mai ales natură, clădiri de patrimoniu și relaxare. Investițiile din ultimul timp, din zonă, redau încet, încet, aerul de odinioară al stațiunii.

5

Băile Felix au baze de tratament bine puse la punct, hoteluri noi cu standarde înalte de calitate și pensiuni în care veți simți ospitalitatea locală. Puteți vizita, de asemenea, Oradea sau trece granița înspre Ungaria.

42


cum se prezintă în 2016

6

Delta Dunării este un univers natural unic în Europa, încă ocolit de turismul de masă, ceea ce o face și mai fermecătoare. În ultima perioadă, au apărut resorturi și pensiuni care îmbină arhitectura tradițională cu condițiile de lux.

șina, ba chiar și bicicleta. Un city break la Sinaia poate însemna schi, săniuță, Peleș, plimbări prin frumoasa stațiune și o atmosferă de timpuri de mult trecute.

9

7

Sovata nu mai e de multă vreme „locul unde a făcut Nicu armata”, ci o stațiune cu lacuri, dealuri împădurite, hoteluri cu spa și baze sportive, adică o destinație potrivită pentru întreaga familie.

8

Sibiul este una dintre cele mai complete destinații turistice românești: arhitectură tradițională, patrimoniu, viață culturală, sporturi de iarnă, tradiții și mâncare gustoasă.

Marea noastră e cea mai frumoasă, mai ales că e a noastră. Pentru cei care iubesc valurile, un Revelion la Marea Neagră are farmecul lui. Hotelurile de pe litoral organizează petreceri cu ștaif.

Sinaia e, mai ales pentru bucureșteni, accesibilă cu trenul, ma-

10

Oferte Happy Tour Crăciun la Cheia, Fundata, Si­ naia, Gura Humorului, Bran De la 355 de lei Revelion la Moeciu, Funda­ ta, Sinaia, Gura Humorului, Bran De la 1.,155 de lei Pentru oferte din toată țara, vizitați Vacante.happytour.ro

43


Cheltuiește-ți cu Happy Tour voucherele de vacanță! ❱ Suntem unul dintre cei mai demni de încredere tour operatori din România ❱ Avem contracte cu toți emitenții de vouchere de vacanță ❱ Avem o ofertă bogată de destinații, pentru toate gusturile și bugetele ❱ Oferim discount-uri personalizate ❱ Verificăm fiecare hotel, stațiune, facilitate pe care o oferim ❱ Beneficiezi de asistență personalizată.

Cum funcționează 1. Trimite un e-mail la adresa vacante@happytour.ro, cu destinația pe care ți-o dorești 2. Un consultant Happy Tour te va contacta în maximum 15 minute, pentru a-ți pune la dispoziție ofertele între care poți alege 3. Alege! E vacanța ta! 4. Ia din nou legătura cu Happy Tour pentru detaliile administrative. Fără cozi la care trebuie să stai, fără formulare inutile de completat, fără bătaie de cap. Optează pentru Happy Tour și restul îl facem noi. Voucherele de vacanță sunt valabile pentru destinații din România. Poți beneficia de vouchere de vacanță 44 tăi. Singura condiție e ca titularul voucherului să călătorească împreună cu aceștia. împreună cu însoțitorii


❙ Circuit

Pe urmele lui Livingstone: Victoria, Fumul care tună

Faimosul explorator David Livingstone a fost primul european care a văzut Cas­ cada Victoria cu ochii lui, în noiembrie 1855. Acum, Happy Tour te ajută să ajungi acolo, pe urmele lui, într-un circuit de 19 zile, care include și parcuri naturale precum Kruger, Tsitsikamma sau Adoo Elephant. Plus Capul Bunei Speranțe, Bli­ de River Canyon, mine de diamante și multe altele.

Î

nainte de a ajunge la Cascadele Victoria, punctul culminant al circuitului propus de Happy Tour, dar și al expedițiilor lui Livingstone în Africa, trebuie să vă spunem că traseul include câteva parcuri naturale unice în Africa. Oudtshoorn este supranumit Capitala Mondială a Penelor datorită celei mai mari populații de struți din lume, iar la Tsitsikamma poți privi - și pipăi - unii dintre cei mai bătrâni arbori de pe Pământ. Parcul Național Kruger este cel mai mare din Africa, cu o suprafață de două milioane de hectare. Cascadele Victoria sunt situate la frontiera dintre Zambia și Zambezi, iar Happy Tour te duce la ele printr-un zbor Johannesburg-Living­ stone. Programul include două zile de vizitare, lucru normal pentru căderile de apă care au lățimea de 1,7 kilometri și înălțimea de 108 metri. A doua zi este consacrată vizitei zonei văzute întâi de Livingstone, denumită de localnici „Mosi-oaTunya”, „Fumul care tună”. Iar cele de mai sus nu epuizează nici pe departe lista atracțiilor din circuit. Puteți găsi toate detaliile pe Happytour.ro.

Circuitul

București-Istanbul-Cape Town-Capul Bunei Spe­ ranțe-Cape Town-Garden Route-Oudtshoorn-Knys­ na-Porth Elisabeth-East London-Durban-Ținuturile Hluhluwe-Swaziland-Parcul Național Kruger-­Blyde River Canyon-Johannesburg-Preto­ ria-Minele de diamante Culli­ nan-Cascadele Victoria-Zam­ bia-Zimbabwe-Cascadele Victoria-Livingstone-Johan­ nesburg-București.

David Livingstone despre Cascadele Victoria „După ce am coborât pe apă 20 de minute, de la Kalai, am văzut pentru prima oară ridicându-se coloanele de abur pe drept numite «fum», la o distanță de cinci sau șase mile, exact acolo unde arii mari de iarbă sunt arse în Africa. Acum se înălțau cinci dintre ele și, îndoindu-se în direcția vântului, păreau că stau pe o culme joasă, acoperită de copaci. Vârfurile lor păreau, de la o asemenea distanță, că se amestecă cu norii. (...) Nimeni nu își poate imagina frumusețea priveliștii, judecând după toate cele ce s-au văzut cu ochii în Anglia. Scena nu fusese văzută de nicio pereche de ochi europeni până atunci; dar astfel de priveliști minunate trebuie să fi fost văzute de îngeri, în zborul lor."

45


❙ Statistici

Happy Tour este principalul furnizor de servicii pentru călătoriile de afaceri din țara noastră, dar și una dintre agențiile de încredere ale românilor care își fac vacanțele în străinătate sau acasă. Fondată în 1994, compania este deținută din 2007 de GED, un fond de investiții spaniol și e recunoscută pentru soluțiile ino­ vative și serviciile integrate pe care le oferă clienților. Am întocmit pentru dum­ neavoastră un top al destinațiilor noastre de succes din ultimii ani.

Cele mai populare destinații Happy Tour 1. Spania

2. România

E una dintre cele mai turistice țări europene, cu orașe vizitate de zeci de milioane de oameni din toată lumea. Barcelona, Valencia, Madrid, dar și stațiunile de la plajă sau insulele care țin de Spania, sunt con­ stant în top. Pentru 2016 s-a înregistrat o creștere cu 10% a numărului de turiști.

E pe val. O confirmă și plasarea Transilvaniei pe primul loc în topul destinațiilor de vizitat întocmit de prestigioasa editură Lonely Planet. Litoralul, pache­ tele de sărbători sau cele de schi sunt printre cele mai vândute produse interne. Procentul de creștere din 2015 în 2016 pentru România e de 7%.

Românii iubesc vacanțele all inclu­ sive din regiunea Antalya. De ase­ menea, Istanbulul rămâne un oraș vizitat intens și în scop turistic, și în scop de afaceri. La acestea două se adaugă și călătoriile de vară pe țărmul egeean al Turciei, ușor accesibil pentru ro­ mâni chiar și cu mașina.

O destinație mai îndepărtată și mai puțin accesibilă din pricina vizelor, SUA rămâne în topul de vânzări al Happy Tour, mai ales ca destinație de business. New York, Los Angeles, dar și alte mari orașe americane sunt cele mai căutate de turiștii români de business sau leisure.

3. Turcia

5. Grecia

Fie că e vorba de city break-uri, de programe speciale la Atena sau de pachete de călătorii pentru vacan­ ța de vară, românii „consumă” Grecia. Tendința de vânzări și în cazul acestei țări este în creștere, cu 10% în 2016 față de 2015. Urmăriți în 2017 ofertele speciale early-booking ale Happy Tour.

7. Franța

4. SUA

6. Italia

Roma e constant în topul vânzări­ lor Happy Tour, dar i se adaugă și zone mai îndepărtate de ea, pe care turiștii români au început să le descopere în ultimii ani: stațiunile de schi, plajele, Coasta Amalfitană, fer­ mecătoarea Sicilie. E o destinație în care se combină bine turismul de plăcere cu cel de business.

8. Germania

Parisul e și pentru oameni de afa­ ceri, și pentru cuplurile romantice, dar și pentru familiile care se în­ dreaptă spre Disneyland. Happy Tour este furnizor exclusiv de pachete pentru parcul de distracții pa­ rizian, așa că are cele mai bune oferte de pe piață. Accesați Disneyland.happytour.ro pentru detalii.

E o țară importantă pentru turis­ mul de afaceri, la care se adaugă cel de evenimente și de plăcere. Berlinul e un oraș cool cu multe opțiuni pentru un city break, iar regiuni cum ar fi Bavaria, încep să fie din ce în ce mai mult vizitate, în tururi sau pachete speciale de sărbători.

Londra atrage un număr mare de turiști români, fiind o destinație majoră de turism cultural, istoric, de shopping, distracții și evenimente. Opțiunile di­ verse de transport (multe curse de avion normale sau low-cost) au făcut ca Marea Britanie să fie din ce în ce mai căutată de români.

City break-urile la Viena sunt un hit pentru români. Lor li se adaugă cele în Salzburg și vacanțele de iarnă petrecute în Alpii austrieci, renumiți pentru condi­ țiile de schi excelente. În 2016 s-a simțit o creștere considerabilă a procentelor de călători înspre Aus­ tria, iar tendința estimată este tot de creștere.

9. Marea Britanie

46

10. Austria


47


48

Profile for BrandedCont.Net

Happy Tour Magazine, November 2017  

Travel magazine for the Happy Tour Agency. Art & Content by BrandedCont.Net/Comanescu.ro

Happy Tour Magazine, November 2017  

Travel magazine for the Happy Tour Agency. Art & Content by BrandedCont.Net/Comanescu.ro

Profile for comanescu
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded