Page 1

Editie 6 • Tweemaandelijks magazine November 2019 P911235 • Afgiftekantoor Brussel X

Ver weg en toch dichtbij

Cru, 5 jaar later Kruisbestuiving op de Klassewijnendegustaties Comedy op commando


Inhoud

40

15

28

42

Panorama 4 6 11 12 15 20 22

2

Vijf vragen over Black Friday Kort Opendeurdag bij onze aardappelboer Interview: Jo Spiegeleer over 5 jaar Cru Dossier: Colruyt India In beeld: onze vernieuwde kantoorbus Meer over M&O

Ons vak 23 26 28 30 32 34 36 38

Samen voor een veiligere logistiek De rijdende kast van Field Service Binnenkijken in de Academy van Luik Op bezoek bij de Braziliaanse koffieboeren Wijn & bier: dubbel plezier Spar trekt naar Schotland Kruisbestuiving op de Klassewijnendegustatie De werkplek van een inventarismedewerker


Digitale Gazet

Edito

via Portal

Beste collega’s, De boeiende wereld van de retail waarin wij met Colruyt Group actief zijn, is in volle evolutie. Iedere dag lezen we over de ambitieuze plannen en initiatieven van verschillende spelers in de sector. De komst van het Nederlandse Jumbo naar België springt momenteel uiteraard het meest in het oog. Het is altijd goed om onze woorden te wikken en wegen als we het over onze concurrenten hebben. Toch ben ik ervan overtuigd dat we niet bang hoeven te zijn van Jumbo. Door de jaren heen hebben we al heel wat nieuwe retailers op de Belgische markt mogen verwelkomen. Met de verschillende winkelformules van Colruyt Group hebben we hier, als enige Belgische retailer, een perfect antwoord op. De bijdrage van Colruyt Laagste Prijzen als hefboom is hierin belangrijk. Je kan lage, aantrekkelijke, scherpe prijzen hebben, maar er heeft er maar één de ‘laagste prijzen’ en dat is Colruyt. Wij kennen onze metier. Reageren op concurrenten behoort tot onze kernactiviteiten. We hebben dat vakmanschap over een periode van 35 jaar opgebouwd. Niemand heeft het systeem dat wij hebben. Daarnaast zijn onze competente, vriendelijke en attente medewerkers onze grootste troef. Ieder van jullie die er elke dag opnieuw met veel passie staat voor onze klanten. Onze klanten graag zien, daar komt het op aan! De hoge score van Colruyt in het GfK-zomerrapport en de verkiezing tot ‘Beste Winkelketen van België’ - die we al enkele jaren op rij mogen ontvangen - zijn een mooi teken van waardering van onze klanten. Ook in de aanloop naar eindejaar wens ik jullie heel veel tevreden klanten, en voor ieder van jullie prettige feesten en een opperbeste start van 2020.

Chris Van Wettere Algemeen directeur Colruyt Laagste Prijzen

Onder ons 39 40 42 43 44 46 47 48

De Wereldbol: Shirjan en Qadir uit Afghanistan Messenwerper gaat voor de bijl Koffiebrander als bijberoep Comedy op commando Geboorte, huwelijk, samenwonen, pensioen, overlijden Wall of Fame Flashback: onze videostudio in 1981 Fotofinish

COLOFON Oplage: Nederlandstalig: 22.500 ex. • Franstalig: 17.000 ex. Hoofdredactie: Niels Goossens. Eindredactie: Jonathan Deleuze en Niels Goossens. Ontwerp: Christophe Faut. Fotografie: Katleen Vandeneede. Publicatieverantwoordelijke: Nathalie Roisin. V.U.: Jo Willemyns, nv Colruyt Group Services S.A., Edingensesteenweg 196, B-1500 Halle. Telefoon: +32 (0)2 363 55 45 OR: 742397 Gedrukt op 100 % kringlooppapier. Neem contact op met De Gazet via Gazet@colruytgroup.com of stuur een direct naar GAZET. Op de cover: Navya Devi Ramakuri, medewerkster bij Human Resources van Colruyt India in Hyderabad. Foto: Ravi Varma.

3


Panorama • Focus

4


5 vragen over Black Friday De vierde vrijdag van november, de dag na Thanksgiving, vindt elk jaar ‘Black Friday’ plaats. Tijdens dit kortingsfestijn kan je serieuze slagjes slaan, in de winkelstraten en online. Het fenomeen komt overgewaaid vanuit Amerika en breekt de laatste jaren alle records. Ook bij Collishop en Dreamland. 1 Wat is Black Friday? In de Verenigde Staten zitten families op donderdag gezellig aan tafel voor Thanksgiving. De dag erna hebben veel mensen vrijaf en kan de cadeautjesjacht voor kerst beginnen. De kortingen zijn gigantisch en leiden letterlijk tot koopjeswoede. Mensenmassa’s bestormen de winkels, massaal worden tv’s, computers en speelgoed uit de rekken gegraaid. Sinds 2006 zijn er zeven doden en 98 gewonden gevallen. De laatste jaren verschuift de drukte meer naar online.

2 Waar komt de term vandaan? Begin jaren 50 omschreef het politiekorps van Philadelphia de bewuste vrijdag na Thanksgiving als ‘zwart’ omdat er zoveel mensen op de been waren dat het verkeer helemaal dichtslibde en de voetpaden eruitzagen als één zwarte massa. De uitdrukking kreeg zijn huidige betekenis toen de New York Times in 1975 ‘Black Friday’ omschreef als de drukste winkeldag van het jaar. Volgens een andere theorie wijst de term op de zwarte cijfers die winkeliers noteren na Black Friday, omdat ze ineens heel veel verkopen en uit de rode cijfers zijn.

3 Wanneer valt Black Friday dit jaar? Op 29 november, exact een week voor Sinterklaas. Een niet zo gunstige kalender dus, die de nodige druk legt om alle bestelde artikelen op tijd te leveren in onze afhaalpunten. Bij veel retailers zie je termen als ‘Black Week’ en ‘Black Weekend’ opduiken om de drukte te spreiden. Op maandag kan je vooral online nog deals scoren, want dan eindigt de koopjesgolf met Cyber Monday. Ook andere ‘commerciële feestdagen’ winnen aan populariteit, zoals Singles Day op 11 november, in het leven geroepen door de Chinese webshop Alibaba.

Dé piekdag van het jaar, met recordaantallen bezoekers in de webshop en een recordomzet. Vooral de categorieën speelgoed, multimedia en games scoren goed. De drukte is voelbaar in alle afdelingen. Daarom werkt Dreamland dat weekend zelfs met nachtploegen in het distributiecentrum. Dit jaar biedt Dreamland op vrijdag 10 % op al het speelgoed en Black Deals van 29/11 t.e.m. 2/12.

5 En bij Collishop? Ook hier was Black Friday de voorbije edities het drukste moment van het jaar. In 2018 deden meer dan 30.000 klanten een bestelling, waarvan 30 % nieuwe klanten. In de topcategorieën keuken- en onderhoudselektro verdubbelde de omzet ten opzichte van 2017. Ook textiel doet het goed. Dit jaar lanceert Collishop vanaf 25/11 elke dag een 50-tal knallers, en op Black Friday zelf een ‘big bang’ met topdeals op honderden artikelen.

Tekst: Niels Goossens / Foto: Katleen Vandeneede

4 Wat brengt het teweeg bij Dreamland?

5


Panorama • Kort

North Sea Wind: offshore windmolens voor het brede publiek Bij Colruyt Group zetten we mee onze schouders onder North Sea Wind. Dat is een coöperatieve vennootschap die het brede publiek – en dus ook al onze Belgische medewerkers – de kans biedt om mee te investeren in de ondersteuning van windenergieprojecten op zee. Als bedrijf investeren we al sinds 2009 in grote projecten die samen intussen 604.000 Belgische gezinnen een jaar lang van groene stroom kunnen voorzien. North Sea Wind zal het opgehaalde kapitaal middels een lening voor een principiële duurtijd van 7 jaar verstrekken aan Parkwind NV. Die participeert op haar beurt in de bouw en de uitbating van verschillende offshore windmolenparken, onder meer in de Belgische Noordzee.

3 vragen aan François Van Leeuw, CEO van Parkwind NV

Nieuw

Colruyt-kookboek: ‘Snel aan tafel’ Sinds 6 november ligt het nieuwe Colruyt-kookboek ‘Snel aan tafel’ in de rekken. Op het menu: handige eenpansgerechten, ovenschotels, stoofpotjes en maaltijden die je makkelijk vooraf kan maken. Het is ons 37ste kookboek, bedacht door het culinaire team van Lekker Koken, uitgewerkt door CCX en geproduceerd door Symeta. In totaal verkochten we al meer dan 4 miljoen kookboeken.

Waarom zou ik mee investeren?

“Zorgen voor de generaties na ons, met een investering in North Sea Wind doe je dat heel concreet. Je kan ook aandelen op naam van je kinderen of kleinkinderen kopen, die onmiddellijk na de toewijzing aan de begunstigden moeten worden geschonken. Vandaar de slogan: ‘Iedereen wind erbij’.”

Hoe en hoeveel kan ik investeren?

“Eén zogenaamd ‘coöperatief B-aandeel’ kost 10 euro. Investeren kan vanaf 250 euro per persoon (of 25 aandelen) en de maximale belegging per persoon werd opgetrokken naar 5.000 euro. Er zijn geen instapkosten en geen uitstapkosten. Investeren in aandelen houdt risico’s in, onder meer om een deel of het geheel van het geïnvesteerde kapitaal te verliezen. Lees vooraf aandachtig het prospectus en de aanvulling op www.northseawind.be/financiële-info, met bijzondere aandacht voor de risicofactoren. De goedkeuring van het prospectus of de aanvulling mag niet worden beschouwd als aanprijzing van de B-aandelen.”

Tot wanneer kan het?

“Intekenen op B-aandelen van North Sea Wind kan, behoudens vervroegde afsluiting, tot en met 23 november 2019 (16 u. (CET)). Meer info op www.northseawind.be of www.iedereenwinderbij.be.”

6

Colruyt helpt scholieren gezond snacken Leerlingen van middelbare scholen die elkaar gezonde en goedkope ‘snacks’ zoals groenten, fruit of water verkopen in een ‘chille’ omgeving, zoals een tof schoolwinkeltje of hippe bar. Dat is het concept van het nieuwe programma Snack & Chill, dat in Vlaanderen loopt vanaf februari 2020. Vorig jaar werd het uitgebreid getest in 19 middelbare scholen. Het aanbod viel in de smaak: zowat de helft van de leerlingen kocht fruit, waarvan 75 % meerdere keren. Colruyt is een van de retailers die dit programma steunen en voorziet de ingeschreven scholen elke week van drie soorten groenten of fruit tegen een voordelige vaste prijs.

UITGEWERKT IDEE DANKZIJ IDNET

Ziektebriefjes bundelen Zieke collega’s, het valt te pas en te onpas voor. Dienstchefs ontvangen een ziektebriefje en sturen het per envelop naar de loondienst. “Op grote afdelingen kan dat al eens oplopen”, zegt Cindy Michiels, dienstchef groep Y2 Fase 4 op het distributiecentrum van Dassenveld. “Wij zijn bijvoorbeeld met dertien chefs. Dus ik dacht: waarom niet elke dag ’s ochtends één envelop klaarleggen, waar iedereen zijn ziektebriefjes in steekt. Op het einde van de dag wordt die dan verstuurd. Dat betekent één envelop in de plaats van dertien. Één keer verwerking door de postdienst in de plaats van dertien. En ook voor de loondienst is het eenvoudiger.” Zo gezegd, zo gedaan, het systeem is sinds kort in gebruik!


€ 33.221 De ‘Rond maar af’-campagne van Collibri Foundation was opnieuw een succes. Tussen 28 augustus en 10 september rondden 65.449 klanten van Colruyt, OKay, Bio-Planet, Collect&Go en Dreamland hun kassaticket naar boven af. Goed voor een totaal van 33.221 euro, Colruyt Group verdubbelde het bedrag tot 66.442 euro. Zo dragen onze klanten bij aan vorming, begeleiding en uitwisseling voor meer dan 5.000 jongeren in binnen- en buitenland.

Brukom Bikes wordt 12de filiaal van Fiets! Onze fietsenspecialist Fiets! heeft Brukom Bikes in Sint-Pieters-Leeuw overgenomen. Brukom Bikes is al tien jaar een begrip in de regio Halle. Het hele team blijft aan de slag. “Deze opportuniteit kwam op het ideale moment”, zegt Michel Verhaeren, CEO van Fiets!. “We hadden nog geen winkel in de omgeving van ons moederbedrijf Colruyt Group. Deze overname is dan ook een win-win situatie voor beide partijen. De kans is groot dat het aantal Fiets!-winkels in de toekomst nog verder zal uitbreiden.” Fiets! werd begin dit jaar overgenomen door Colruyt Group en telt momenteel 12 vestigingen in Vlaanderen.

Zeven consumentenorganisaties, waaronder het Belgische Test Aankoop en het Franse UFC Que Choisir, hebben bij de Europese Commissie een burgerinitiatief voorgesteld om de Nutri-Score verplicht te maken in heel Europa. Deze kleur- en lettercode (van A tot E) geeft de nutritionele waarde van een product weer. Bij Colruyt Group kan je ze sinds september 2018 consulteren op zo’n 20.000 voedingsproducten, via de apps SmartWithFood en MyColruyt, of via de website van Colruyt en Collect&Go. Vandaag vind je de Nutri-Score op 50 % van de producten van Boni Selection. Tegen het najaar van 2020 zullen alle producten in het gamma een score bevatten. Ook jij kan helpen om de drempel van een miljoen handtekeningen te halen (waarvan minstens 15.750 in België en 55.500 in Frankrijk) vóór 8 mei 2020. Scan deze QR-code en zet je handtekening:

‘Retailer of the Year Award’ voor Colruyt en Dreamland Tijdens de ‘Retailer of the Year Awards 2019-2020' in september werd Colruyt net zoals vorig jaar verkozen tot beste winkelketen en beste webshop (met Collect&Go) in de categorie Supermarkten. Ook Dreamland volgde zichzelf op als winnaar in de categorie Speelgoed. De consumentenverkiezing van retailadviesbureau Q&A en vastgoedspecialist Qrf City Retail is de grootste consumentenverkiezing van het land. Ze vindt al voor het veertiende jaar op rij plaats. Meer dan 150.000 Belgische consumenten beoordeelden tussen juni en september meer dan 280 winkelketens en webshops op tien criteria, zoals prijs, klantvriendelijkheid en assortiment.

Telex • Dreamland Marche-en-Famenne opende op 22 oktober opnieuw de deuren nadat het twee jaar geleden onverwachts moest sluiten met problemen aan de dakstructuur. De verhuurder liet de nodige herstellingswerken uitvoeren. • Volgens bronnen in het Nederlandse vakblad Distrifood zal Jumbo geen laagsteprijsgarantie in België bieden om geen prijzenoorlog te ontketenen met Colruyt. • De commerciële mailings van de bank BNP Paribas Fortis rollen de komende drie jaar uit de digitale persen van Symeta. Geschat volume: 500.000 tot 3.000.000 documenten per jaar. • Colruyt Group Academy zette zijn volledige aanbod interne opleidingen voor het jaar 2020 online. Inschrijven kan via Academy.Store. • De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) organiseerde in oktober ‘De Grote Verkeersquiz’. DATS 24 steunde het initiatief net zoals de voorbije jaren, deze keer met drie elektrische steps t.w.v. 600 euro. • enVie, de sociale organisatie die voor Boni Selection soepen maakt van groenteoverschotten, blies in september een eerste kaarsje uit. • Het ISO 14001-certificaat van DATS 24 werd verlengd voor 3 jaar. Het is een erkenning voor het duurzame milieumanagement in onze tankstations. • Op zondag 29 september brak er brand uit in het magazijn van Dreamland Kuurne na kortsluiting in een printer. De brandweer repte zich verkeerdelijk eerst naar de Colruyt iets verderop, maar kon de brand op tijd blussen.

7


Panorama • Kort

Wees welkom, we zijn open!

Olen Berlare

Erembodegem

Boortmeerbeek

Kuurne

Haasrode Tienen Ronse Corbais

Luik

Péruwelz La Louvière Fosses-La-Ville

Marche-en-Famenne

Miserey-Salines Givry

Openingen 19/9/19 Colruyt Group Academy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Luik 23/10/19 Dreamland. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Marche-en-Famenne 25/10/19 DATS 24. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Haasrode 30/10/19 Bio-Planet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Corbais 6/11/19 OKay. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Berlare 13/11/19 Colruyt Prix Qualité . . . . . . . . . Miserey-Salines (Frankrijk)

Heropeningen 12/9/19 DATS 24 + CNG . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tienen 27/9/19 DATS 24 + CNG. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ronse 20/9/19 OKay (+ Collect&Go). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Lennik 26/9/19 Spar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Olen 4/10/19 Spar (nieuwe uitbater). . . . . . . . . . . . . . . . . Erembodegem 11/10/19 OKay. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Fosses-La-Ville 16/10/19 Dreambaby. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kuurne 23/10/19 Colruyt. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Péruwelz 23/10/19 OKay. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Boortmeerbeek 30/10/19 Colruyt Prix Qualité . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Givry (Frankrijk) 13/11/19 Colruyt. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . La Louvière

8


Panorama • Kort

GfK-zomerrapport: OKay en Colruyt op 1ste plaats

Nieuw kookprogramma Studio 100 en Colruyt In het voorjaar van 2020 lanceren Studio 100 en Colruyt een gloednieuw kookprogramma, voor en door kinderen tussen 8 en 12 jaar. De opnames vinden dit najaar plaats in de keukens van Colruyt Group Academy. De recepten worden ontwikkeld door het kookteam van Colruyt. Met originele recepten, tips, weetjes en leuke ideeën wil het programma kinderen aanzetten om meer (seizoens)groenten te eten. Elke aflevering bereiden twee kinderen een makkelijk, evenwichtig en cool gerecht. Ze worden daarbij geholpen door een presentatrice, in Vlaanderen gaat die rol naar Marie Verhulst. Het programma wordt uitgezonden op Studio 100 TV en via de Studio 100 GO-app.

OKay en Colruyt behaalden samen de eerste plaats in het algemene klassement van het GfKzomerrapport. Met een score van 8.56 doet OKay het lichtjes beter dan vorig jaar (8.28), toen het op de tweede plaats eindigde achter Colruyt. Colruyt behaalde dit jaar 8.54 punten. Makro bekleedt de tweede podiumplaats, het derde trapje wordt gedeeld door Delhaize Supermarkten, Lidl en AD Delhaize. Twee keer per jaar, in de zomer en in de winter, ondervraagt onderzoeksbureau GfK zo’n 5.000 Belgische gezinnen over hun perceptie van de verschillende supermarkten.

7 nieuwe inzamelpunten voor Newstory

Business Analytics & Insights breidt uit Het belang van data – zoals klantgegevens en aankoopgedrag – binnen retail blijft toenemen. Om de toekomst van onze groep te verzekeren, zetten we sterk in op informatie-, data- en performance management. Voor alle ondersteuning hieromtrent kan je terecht bij de divisie Business Analytics & Insights (BA&I). De BA&I-divisie verwelkomde recent een 30-tal medewerkers van de Business Intelligence-afdeling van BP&S. Zo bundelen we de krachten en is er voortaan één aanspreekpunt voor alle ondersteuning rond informatie en inzichten.

Inwoners van West- en Oost-Vlaanderen kunnen voortaan nog makkelijker tweedehands baby- en kinderspullen (ver)kopen. Ons online tweedehandsplatform Newstory opende zeven nieuwe inzamelpunten in Dreamland-winkels: Gent, Lede, Veurne, Roeselare, Oostende, Kuurne en Waregem. Medewerkers van Dreamland leiden alles in goede banen met digitale ondersteuning en hulp van Newstory zelf. Met de bestaande trefpunten in Brugge, Lochristi en Wilrijk komt het aantal inzamelpunten op tien. Tweedehands is trending: in 2019 lagen de verkoopcijfers van Newstory gemiddeld 50 % hoger dan vorig jaar. Newstory blijft ondertussen in andere regio’s regionale inzamelacties organiseren en uitkijken naar uitbreidingsmogelijkheden.

2 nieuwe installaties warmtekrachtkoppeling Onze duurzame-energiespecialist Eoly heeft twee nieuwe warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK) in gebruik genomen. Een op distributiecentrum Ghislenghien en een op Stroppen (Halle). Bij WKK wordt elektriciteit opgewekt met een motor op aardgas. De restwarmte die daarbij vrijkomt, gaat niet verloren maar wordt gebruikt om water op te warmen. Colruyt Group heeft al sinds 2015 zo’n installatie in het distributiecentrum van Dassenveld. De warmte wordt hier gebruikt om het water van de centrale verwarming en de bakkenwas op te warmen. Dankzij WKK kunnen we op een flexibele manier onze eigen energie produceren, ook als er weinig wind is voor onze turbines of zon voor onze zonnepanelen.

9


Panorama • Kort

XTRA stimuleert app-gebruik met quiz We willen alle Xtra-klanten – dus ook jou – de mogelijkheden van de app (verder) helpen ontdekken. Daarom organiseren we tussen 1 oktober en 8 december een dagelijkse quiz in de app. Download en gebruik de app, beantwoord de dagelijkse quizvraag en waag elke dag opnieuw je kans voor 1 van de 10 aankoopbonnen van 50 euro. Die kan je gebruiken in de winkels en webshops van Colruyt Group.

100

DATS 24 opende in oktober zijn 100ste laadpaal. Voortaan kunnen ook klanten van OKay Hoeselt hun voertuigen opladen terwijl ze boodschappen doen, een primeur voor OKay. Het gaat om een test die ook in nog drie andere OKay-winkels doorgaat: Weelde, Berlare en Hotton. Je vindt de laadpalen ook aan elke Bio-Planet en heel wat Colruyt-winkels. De eerste snellader van DATS 24 staat aan het waterstoftankstation van Dassenveld.

Dreamland lanceert Click & Collect Dreamland lanceerde een nieuwe gratis service: ‘Click & Collect’. Daarmee kan je binnen de drie uur een bestelling in de webshop ophalen in een winkel naar keuze. Als het artikel in voorraad is, krijgt de klant automatisch een sms dat zijn pakketje klaarligt. Bestellingen na 15.30 uur worden de volgende ochtend behandeld. De pakketjes blijven drie werkdagen beschikbaar in de winkel.

Verse babyvoeding bij Colruyt In 97 Colruyt-winkels en Collect&Go-afhaalpunten vind je voortaan verse en diepgevroren babymaaltijden. Ze werden ontwikkeld door twee ondernemende mama’s vanuit hun persoonlijke ervaring en levensstijl. Uit marktonderzoek van Colruyt blijkt dat ouders het bestaande aanbod van babyvoeding te éénzijdig vinden. Ze willen hun baby al van jongs af nieuwe smaken en andere texturen leren ontdekken. De Pipin Pear koelverse bio-maaltijden en het Annabel Karmel diepvriesassortiment bevatten een gevarieerd aanbod: kip-curry, rundsstoofpotje, quiche met vis … De maaltijden bevatten geen bewaarmiddelen, geen additieven en de verpakkingen zijn 100 % recycleerbaar. De kwaliteitsdienst en nutritionisten van Colruyt waren nauw betrokken bij de lancering van de babymaaltijden.

Nieuwe mediacampagne Bio-Planet Bio-Planet heeft een nieuwe campagne gelanceerd met als baseline ‘There is a planet B’. Daarmee willen we onze visie op bewust winkelen nog beter bekend maken bij het grote publiek. Wie op een gezonde, respectvolle en ecologische manier wil winkelen, kan samen met Bio-Planet een verschil maken. De campagne loopt tot eind februari op tv, sociale media en in de winkels.

There is

eco

There is

local

10

There is

seasonal

Meer weten? Bekijk snel de video.


Panorama • Partner

Bart en Ruben Nemegheer van De Aardappelhoeve: “De aardappel is een eenvoudig product, maar er komt heel wat bij kijken voor hij op je bord belandt. Wij tonen graag wat we doen, en het doet deugd als je daar op zo’n dag appreciatie voor voelt.”

Zondag 29 september leek het op De Aardappelhoeve in Tielt wel Open Bedrijvendag, maar er vond een andere primeur plaats. Met 'De Aardappelroute' nodigden we voor het eerst het grote publiek uit bij een leverancier. Het West-Vlaamse bedrijf is al ruim twintig jaar een trouwe partner, die een twintigtal referenties tafelaardappelen levert aan Colruyt, OKay, Spar en Bio-Planet. “Een ideale partner voor deze eerste belevingsdag”, zegt aankoper Rony Neufkens. “Het bedrijf is innovatief en uniek, omdat het zowel aardappelen teelt, als verwerkt, verpakt en transporteert. We delen dezelfde waarden en willen samen de consument beter informeren en verbinden met de producent.” De Aardappelroute werd ‘afgelegd’ door een 350-tal bezoekers, onder wie een derde kinderen. Zij volgden het hele traject, van het veld tot op het bord, zagen hoogtechnologische machines in actie, leefden zich uit in workshops en genoten van verse frietjes. “Een geslaagde dag, door de mooie opkomst, de vlotte organisatie – met dank aan Colruyt Group Academy – en vooral de combinatie van informeren, verbinden, 'proeven' en genieten door jong en oud”, besluit Saskia De Block, vakverantwoordelijke landbouw.

Tekst: Chris Tournicourt / Foto: Katleen Vandeneede

Belevingsdag op de boerderij

11


Panorama • Het interview

Al vijf jaar alle dagen markt In een prachtige witte hoeve in Overijse. Zo begon Cru in november 2014, als een markt voor kwaliteits­producten met een pure smaak. Na Gent en Antwerpen staat ondertussen een vierde locatie in de Vlaamse Rand op de radar. Cru kende zijn groeipijnen. “Fierheid en doorzettingsvermogen, zo vat ik de voorbije vijf jaar samen“, vertelt Jo Spiegeleer, business unit manager sinds 2016. De eerste vijf jaar Cru, hoe blik je hierop terug?

Jo • "Cru is begonnen als een droom van visionairs. Een firma heeft dromers nodig, die op een bepaald moment gewoon beslissen en durven springen, ook al is nog niet alles haarfijn gedefinieerd. Na twee jaar kwam Cru in de fase van het managen, broodnodig om het bestaan en de toekomstige groei van Cru te garanderen. Aanvankelijk lagen onze kosten hoger dan onze inkomsten. We moesten dus rendabel worden en kosten besparen om Cru weer zuurstof te geven. In die fase hebben we met zijn allen serieus aan onze organisatie gesleuteld. Zonder te raken aan de kwaliteit van onze producten, onze klantenservice en onze metiers. Dat vergde echt doorzettingsvermogen.”

Managen, is dat moeilijk?

“Ja, toch wel. Als manager moet je realistisch zijn en kom je eigenlijk een beetje de droom van de visionairs doorprikken. Dat is moeilijk, dat doet pijn, omdat het over een relatie met mensen gaat. Met de medewerkers, met de partners. Transparante communicatie is cruciaal. Iedereen moet er samen voor gaan, anders lukt het niet.”

Hoe sleutelt Cru aan de rentabiliteit?

“Meer verkoop, lagere aankoopkosten, lagere transportkosten, minder afval, onze processen optimaliseren … De groei van één markt naar drie maakte dat we een aantal dingen zijn gaan centraliseren. Bakker Jan en zijn collega’s

12

maken het brooddeeg nu bij Fine Food op Stroppen. Van daaruit vertrekt het deeg naar de verschillende vestigingen, waar het wordt afgebakken. De koks in Overijse buigen zich over de huisgemaakte bereidingen voor de drie markten. Lasagne, stoofvlees, zalmsalade ... In Gent stellen onze floristen ook de boeketten samen voor Antwerpen en Overijse. Zo kunnen we de kwaliteit, het recept en de smaak van onze producten garanderen, in welke markt je ook winkelt. Centraliseren is efficiënter en zo creëren we uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst.”

De medewerkers zijn dus meegegroeid met Cru? “Grotendeels, ja. Vanuit hun talent, kennis en passie voor de producten zijn verschillende medewerkers van het eerste uur bijvoorbeeld doorgegroeid naar de centrale diensten. Cedric werkte eerst op de markt in de metier groenten en fruit. Nu staat hij in voor de logistiek en prognoses van deze metier. Anderen werden aankoper of belevingsmanager, of maakten de overstap naar een andere markt. De meeste Cru-medewerkers zijn vandaag polyvalent, we werken meer en meer metier-overschrijdend. Ik doe mijn hoedje af voor de belevingsmanagers die elke dag tien metiers managen. Als onze visexpert op verlof gaat, kan die niet zomaar vervangen worden door een jobstudent. We maken een verlofplanning over de markten heen.”


“Onze kosten lagen lange tijd hoger dan onze inkomsten. We hebben serieus gesleuteld om Cru zuurstof te geven.�

13


Panorama • Het interview

Is de samenwerking met de partners geëvolueerd?

“In het begin trokken we zelf naar de boeren of brachten zij hun producten naar de markten. Vandaag wordt het merendeel geleverd bij onze logistieke partner, een distributiecentrum in Mollem, vanwaaruit de verschillende producten met één levering naar de drie vestigingen vertrekken. Efficiënter voor ons en makkelijker voor de partners, wat zich weer vertaalt in een kostenbesparing. Sommige producten zijn zo vers dat ze wel rechtstreeks aan de markt geleverd worden, zoals de kaas van Van Tricht en de verse vis. Met ons assortiment komt een zekere complexiteit.”

verwennen. Als een Cru-medewerker van de metier drank mij een specifieke wijn aanraadt, denk ik al aan hoe ik daarvan ga genieten samen met mijn schoonvader. En we zijn eigenlijk niet duur voor de kwaliteit van de producten die we verkopen.”

Het Cru-assortiment verschilt naargelang het seizoen.

“Door de eigenheid en versheid van onze producten, moeten we rekening houden met wat de natuur ons geeft op een bepaald moment. Voor onze tomatenpassata heb je kwaliteitsvolle tomaten nodig en voor onze appelmoes buitengewoon goede appelen. Sinds ik bij Cru werk, kijk ik helemaal anders

Tekst: Valerie Janssens / Foto's: Katleen Vandeneede

“Mijn favoriete Cru-producten zijn de granola, de droge worst, de pickles en het brood. Onderweg naar huis eet ik de helft van het brood al op.”

14

Wat maakt de producten van Cru bijzonder?

“Cru heeft als missie om het gewone buitengewoon goed te doen. Authentieke smaken en weinig ingrediënten. Onze americain preparé is zó vers, die blijft geen drie dagen goed in je frigo. Het heeft geen zin dat Cru hetzelfde verkoopt als de andere winkelformules van Colruyt Group. We merken dat onze klanten eerder emotionele aankopen doen dan rationele. Ze zoeken producten waarmee ze zichzelf of iemand anders kunnen

naar het weer en het klimaat. Wanneer ik vroeger door de regen naar mijn auto moest stappen, begon ik al eens te vloeken. Nu vraag ik me af welke impact de regen heeft op de gewassen, de dieren en de boeren. Ik sta dichter bij de essentie van wat eten eigenlijk is.”

Voeren jullie ook promoties?

“We vinden het belangrijk de waarde van onze producten te eren en te waarderen. Daarom vind je bij Cru geen prijsverlagingen. Wel laten we onze klanten eigenhandig de kwaliteit van de

producten ervaren door ze aan te bieden als proevertjes. En onze trouwe klanten, die geven we regelmatig een cadeautje om thuis te proeven. Een product van op de markt, zoals kroketten of bier. Onze klanten vinden dit top en vertellen dit verder aan hun kennissen. Elke week heeft Cru 250 nieuw geregistreerde klanten, dat zijn klanten die een Crukaart aanvragen. Sommigen winkelen ook bij andere winkelformules van Colruyt Group, maar we brengen ook veel nieuwe klanten aan. Het is mijn droom om aan te sluiten bij Xtra. Maar Cru is daar als kleine organisatie nu nog niet op voorzien. We moeten eerst onze eigen inzichten opdoen alvorens we de volgende stap zetten.”

Is Cru klaar voor de toekomst?

“Het is zwaar geweest, maar alle funderingen zijn gelegd om rendabel te worden. Nu gaan we opnieuw investeren. We hebben een vierde markt op het oog in de Vlaamse Rand, ten westen van Brussel. Die zouden we willen openen tegen de zomer van 2021. Deze ligging, langs de andere kant van de ring dan Overijse, staat al lang op onze radar. Dat ik zelf in die regio woon, is toevallig (lacht). Ik ben enorm fier op wat we al verwezenlijkt hebben met Cru en geloof in de toekomst.” Benieuwd hoe Cru Overijse er vandaag uitziet? Volg de virtuele tour op cruoverijse.crumarkt.be


Dossier: Colruyt India

16

Colruyt-cultuur met Indisch sausje

18

Sport, spel en sociaal werk

19

Cricket voor/door de blinden

15


Panorama • Dossier

Colruyt India: het beste van twee werelden In 2007 riep Colruyt Group zijn IT-afdeling in Hyderabad in het leven. Zo’n 450 Indische collega’s ondersteunen ons dag in, dag uit. Waarom zijn Indiërs zo sterk in IT en hoe belandt een bedrijf uit Halle in Hyderabad? We vroegen het aan divisiemanager Hari Subramanian.

India staat wereldwijd bekend om zijn IT-services. Hoe komt dat?

Hari • “Door een samenloop van omstandigheden begin de jaren 90. De Indische economie begon zich open te stellen voor de rest van de wereld. Tegelijkertijd wilden veel internationale bedrijven hun IT-diensten naar het buitenland verhuizen. Reken daarbij dat India een gigantische Engelstalige bevolking heeft met analytische skills, omdat velen een ingenieursstudie gevolgd hebben. That’s where the click happened. De IT-sector groeide langzaam uit tot een van de belangrijkste in India, die werk biedt aan zo’n 4 miljoen Indiërs.”

Wat is de kracht van die Indische workforce?

“Hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen. In de IT-sector reis je vaak naar andere landen. Je moet je snel kunnen aanpassen aan de cultuur van een

16

land of een bedrijf. Ikzelf werkte bijvoorbeeld ook in Australië, de Verenigde Staten, in Europa …”

Waarom besliste Colruyt in 2007 om naar India te trekken?

“Colruyt wilde al zijn software voor verkoop, aankoop en logistiek volledig herschrijven. Onze toenmalige IT-dochter Infoco kreeg zo’n 150 vacatures maar niet ingevuld. Om het nijpende tekort aan bekwame informatici op te vangen, werkten we eerst samen met twee lokale partners in India. Colruyt kennende houden we onze kennis het liefst binnenshuis. Na een positieve haalbaarheidsstudie ging het verhaal van Colruyt India van start.”

Waarom kozen we voor Hyderabad als uitvalsbasis? “Verschillende steden lagen met elkaar in balans. Uiteindelijk viel de keuze op Hyderabad (spreek uit als Háidrabad, nvdr), de op vier


na grootste stad van India met bijna 12 miljoen inwoners. De stad kon een degelijke infrastructuur bieden én heeft een mild, minder vochtig klimaat. Op drie hete maanden na is het draaglijk voor Belgische collega’s die naar India reizen. In 2009 begonnen we met de bouw van ons eigen kantoor, in 2011 was het volledig klaar. Vandaag is dat voor 60 % bezet met Colruytmedewerkers, zo’n 450 in totaal. De rest verhuren we aan andere bedrijven. Maar de capaciteit is voorhanden om te groeien. Dat gebouw is echt een strong statement van Colruyt Group: wij zijn én blijven hier, voor langere termijn. Het helpt ons vandaag enorm om talentvolle medewerkers aan te trekken.”

Waar liggen jouw roots?

“In Madurai, een stad in het zuiden van India. Ik studeerde af als burgerlijk ingenieur en kwam terecht bij Tata, een IT-multinational en een van de grootste bedrijven in India. Toen al kwam ik geregeld in contact met Colruyt. In 2013 vroeg Peter Vanbellingen me om Colruyt India te leiden. Dus verhuisde ik met mijn hele gezin naar Hyderabad. Onze Belgische connectie zal er altijd zijn, want mijn zoon is geboren in het SintMariaziekenhuis in Halle.”

Waarom kiezen onze Indische collega’s voor Colruyt?

“Ze appreciëren de positieve werksfeer en open communicatie. Ook de gezonde work-life balance speelt een rol: niemand neemt zijn werk mee naar huis. Geen e-mails, geen telefoontjes na de uren. Onze bedrijfswaarden en -cultuur zijn een verbindende factor, of je nu in België, India, Frankrijk of Hongkong werkt. A very powerful thing.”

Wat is voor jou het opvallendste verschil tussen België en India? “In de Belgische maatschappij merk ik een sterke focus op jezelf als individu. India heeft meer een ‘wij-cultuur’. Op de werkvloer zijn Belgen serieuzer, terwijl we het in India graag wat luchtiger houden - zonder de efficiëntie uit het oog te verliezen, natuurlijk. De Belgische structuur en discipline zijn complementair aan onze flexibiliteit en openheid voor verandering. Onze werkcultuur is zoals een Indische film. It should have fun, songs, dance, colour. It all blends in beautifully. Elke maand houden we kleurrijke events, leuke

themadagen … It’s what keeps us going. We hebben onze sweet spot gevonden, een mix tussen de Colruyt-cultuur en de Indische cultuur. Het beste van twee werelden.”

“We ondersteunen ook in handelsactiviteiten. We onderzoeken of er een markt is voor Boni Selection in India, bijvoorbeeld.”

Hoever staat Colruyt India op het vlak van duurzaamheid?

“Je merkt stilaan een mentaliteitswijziging in India. We zijn het eerste en enige bedrijf in de buurt dat zonnepanelen installeerde op het dak van ons gebouw. We gebruiken energiezuinige verlichting, recycleren ons afvalwater, leggen groenzones aan, proberen plastic te vermijden, stimuleren onze medewerkers om efficiënt om te gaan met energie, water en papier … Je kan dus gerust zeggen dat we ook in India pioniers zijn. Maar we hebben nog veel te leren van Colruyt Group en België.”

Wat is de missie van Colruyt India?

“Uit de missiezinnen van Colruyt Group en BP&S distilleerden wij specifieke doelen voor Colruyt India. We willen onze firma projecten helpen realiseren binnen de voorziene timing, budget en kwaliteitsnormen. Jaarlijks zijn we betrokken bij zo’n 300 kleine en grote projecten."

Wat is jullie toegevoegde waarde voor de groep?

“Onze bekwame medewerkers helpen onze firma groeien. De kosten die we hier besparen, kunnen opnieuw geïnvesteerd worden. Onze Indische collega’s werkten bijvoorbeeld mee aan Xtra en Supply Chain Food, projecten

die een wezenlijk verschil maken voor onze klanten. En we spelen een belangrijke rol om onze infrastructuur en activiteiten draaiende te houden. We maken gebruik van het uurverschil zodat onze winkels en distributiecentra geen hinder ondervinden. Er is echt een vlotte samenwerking met onze collega’s hier in België.”

Wat brengt de toekomst?

“We blijven het vakmanschap van onze medewerkers verhogen om klaar te zijn, to meet the new needs of Colruyt Group. We bekijken hoe we nog meer kunnen bijdragen aan onze afdelingen BP&S1, BA&I2 en R&D&I3. Daarnaast proberen we ook te assisteren in handelsactiviteiten. We onderzoeken bijvoorbeeld samen met Colex en Colimpo of we Indische producten kunnen exporteren naar België. En andersom: is er een markt voor Boni Selection in India? We hielden al uitgebreide enquêtes om de interesse van onze eigen medewerkers te peilen. To be continued…” 1 2 3

Business Processes & Systems Business Analytics & Insights Research, Development & Innovation

“De bouw van ons kantoor in 2009 was een sterk statement: wij zijn én blijven hier, voor langere termijn.”

17


Sport, spel en sociaal werk Bij Colruyt India zijn ze niet alleen een krak in IT. Via diverse initiatieven zetten onze collega’s zich ook in voor het welzijn van de medewerkers en de mensen rondom hen. Dat uit zich in drie S’en: sport, spel en sociaal werk. Khelruyt: sporten is gezond

18

buitenspelen is de ‘Colruyt Premier League Cricket Tournament’.

Khelruyt is het sportcomité van Colruyt India. Het hele jaar door spoort het collega’s aan om hun sportiefste beentje voor te zetten. “Als we bij Colruyt India een naam zoeken voor iets, vragen we vaak de mening van onze medewerkers. Een van hen kwam met ‘Khelruyt' op de proppen. Nee, da’s niet hoe wij Indiërs onze firmanaam uitspreken. ‘Khel’ betekent ‘spel’ in het Hindi”, vertelt divisiemanager Hari Subramanian.

Fun@work

Op kantoor spelen ze indoor games zoals tafeltennis, schaken en carrom, een typisch Indisch spel dat het midden houdt tussen biljart en sjoelbakken. Regelmatig organiseren ze toernooien met echte trofeeën en certificaten, een belangrijk aspect van de Indische cultuur. De medewerkers nemen ook deel aan externe wedstrijden of competities met andere bedrijven. Badminton, volleybal, voetbal, tennis, wielrennen, marathon … Colruyt India sleept regelmatig een prijs in de wacht! Dé publiekstrekker onder de

Fun@work organiseert geregeld activiteiten met spelletjes die ze in hun jeugd veel speelden. Hari: “Ze brengen je terug naar je kindertijd en zorgen voor een positieve energieboost. Ik geloof

Nog een andere typisch Indische sport is ‘kabbadi’, een mengeling tussen worstelen en rugby die al eeuwenlang bestaat. “Superpopulair in India en ZuidAzië, we zijn zelfs wereldkampioen. Maar iets te fysiek om onder collega’s te spelen”, lacht Hari. ‘A team that plays together, stays together.’ Da’s de leuze van het programma Fun@work, gelinkt aan Khelruyt. Bij Colruyt India geloven ze sterk in teamspirit en teamwork. Op regelmatige basis ontmoeten onze medewerkers elkaar om samen te spelen en plezier te maken. Even ontsnappen aan de dagelijkse routine.

oprecht dat, hoe simpel het ook is, dit soort dingen echt een grote impact heeft op onze medewerkers. Tegelijkertijd is het een mooie opportuniteit om hun talenten te tonen.”

Voor het goede doel En dan is er nog CISR: ‘Colruyt India Social Responsibility’. Onze Indische tak wil graag iets teruggeven aan de omgeving en maatschappij waarin het opereert. Tal van Indische collega’s doen aan vrijwilligerswerk bij lokale organisaties. Ze spenderen er heel wat eigen tijd aan en volgen het project op van A tot Z. “Het gaat veel verder dan alleen maar financiële steun. Onze medewerkers spelen een actieve rol en zien erop toe dat de middelen nuttig besteed worden”, zegt Hari. Enkele voorbeeldjes van initiatieven: opleidingen voor jongeren, medische steun voor de minderbedeelden, fondsen voor natuurrampen, bloedinzamelingsacties … Tekst: Niels Goossens / Foto's: Ravi Varma


Panorama • Dossier

Khelruyt is het sportcomité van Colruyt India. 'Khel' betekent 'spel' in het Hindi.

Een potje cricket met/voor de blinden Op zondag 22 september organiseerde Colruyt India een cricket match. Maar niet zomaar een. Ze namen het op tegen … een team van blinden en slechtzienden. Tegenstander was CABT: the Cricket Association for the Blind in Telangana. Telangana is de Indische deelstaat waar de stad Hyderabad deel van uitmaakt. Het doel van dit goede doel? Blinden en slechtzienden de kans bieden om aan sport te doen, nieuwe mensen te leren kennen en hen te betrekken in de maatschappij. Ze tanken vertrouwen, leren zelfstandig zijn en het beste te maken van hun moeilijke situatie. De wedstrijd ging door op het cricketveld van The Countdown Studio in Gandipet, een dorpje net buiten

Hyderabad. Het event trok heel wat toeschouwers en werd afgesloten met een lekker stukje taart!

Hoe wordt het gespeeld? De regels zijn grotendeels hetzelfde als bij gewone cricket. De witte cricketbal is wel groter en bevat een ratel die geluid maakt waardoor de blinde spelers horen als de bal in de buurt is. De paaltjes (wicket) in het spel zijn ook groter en fluorescerend. De spelers worden ingedeeld in drie groepen, van volledig blind tot slechtziend, en krijgen gekleurde zweetbandjes (wit, blauw en rood) om hen makkelijk te herkennen tijdens het spel.

19


Kantoorbus 2.0 Onze kantoorbus kreeg afgelopen zomer een ander kleurtje. De nieuwe bestickering zet het logo van Colruyt Group en de slogan ‘Hier wordt anders gewerkt’ veel prominenter in de kijker. Een bewuste keuze om ons employer brand - onze naamsbekendheid als bedrijf - te versterken: de bus legt dagelijks een 80-tal kilometer af langs de E40 en de Brusselse Ring en springt nu nog meer in het oog.

20


Panorama • In beeld

21


Panorama • M&O corner

Inspelen op de arbeidsmarkt Bij Mens & Organisatie werd een nieuwe strategische functie in het leven geroepen: rekruteringsverantwoordelijke. Maar wat doet die precies? 3 vragen aan Danièle Langer, een van de 8 collega’s in het team. In welke fase van het rekruteringsproces komen jullie in beeld?

“Helemaal in het begin, nog voor de selectieverantwoordelijke. Vandaag volstaat het niet meer om gewoon een advertentie te plaatsen en zo een massa kandidaten binnen te krijgen. Onze missie: Colruyt Group profileren op de arbeidsmarkt zodat we de eerste keuze zijn bij potentiële kandidaten.”

Hoe gaan jullie tewerk?

“In totaal hebben we tien doelgroepen gedefinieerd op de arbeidsmarkt. Die verdelen we binnen ons 8-koppige team.

Ikzelf hou me bezig met profielen voor de verkoop: voor de winkels en voor de beenhouwerijen. Ik verzamel zoveel mogelijk informatie rond de doelgroep en werk een rekruteringsstrategie uit voor een periode van drie jaar.”

Wat is jouw strategie?

“Op inhoudelijk vlak focus ik op de waarden van Colruyt Group, op de noden die binnen mijn doelgroep leven en op verbeterpunten binnen het rekruteringsproces. Ik werk nauw samen met de winkels zelf en met onze marketingafdelingen. Zo verloopt alles snel en efficiënt.”

Nieuw regionaal kantoor in Kortrijk Op 14 oktober openden we een nieuw regionaal kantoor in Kortrijk. Het is na Denderhoutem en Merelbeke al het derde op een jaar tijd. Deze ‘shared office’ bevindt zich in een gemeenschappelijk kantoorgebouw aan het President Kennedypark 6, vlak bij de afrit van de E17. Er zijn 20 werkplekken beschikbaar. Op de parking zijn er ook 20 parkeerplaatsen voorbehouden voor Colruyt Group en er is een ruime fietsenstalling. Vragen? Meer info in de FAQ: doc889.199 of bij gebouwverantwoordelijke Dieter D’Haeyer.

Car Free Day Op donderdag 19 september was het Car Free Day. Ook Colruyt Group riep alle collega’s op om de wagen thuis te laten en te voet, met de fiets, het openbaar vervoer of al carpoolend naar het werk te komen. Heel wat collega’s deelden foto’s van hun ervaring. Aan de distributiecentra van Ghislenghien en Ollignies deelden we meer dan 500 carpoolflyers uit tijdens de shiftwissel. Er werden ook een 20-tal testritten gedaan met onze zero-emissiewagens en elektrische fietsen. Tijdens de Week van de Mobiliteit liepen er 40 nieuwe inschrijvingen binnen op ons carpoolplatform colruytgroup.carpool.be. Dat brengt onze totale groep carpoolers op een 400-tal collega’s.

4.624 22

Zoveel collega’s lieten zich vorig jaar op het werk vaccineren tegen de griep. Onze huidige griepcampagne loopt stilletjes aan op z’n einde. Sommigen onder jullie hebben nog tijd tot eind november voor een gratis griepprik bij de dokter of verpleegkundige. Je vindt de resterende data en locaties op Portal via doc521.196.


Ons vak • Teamspirit

Ten dienste van de veiligheid … Veiligheid, daar werken we iedere dag aan. In de distributiecentra van OKay en Bio-Planet in Laekebeek (hallen 5 en 6) zijn enkele maanden geleden 14 medewerkers veiligheidsambassadeur geworden. Ze zijn een aanspreekpunt voor collega’s, stimuleren waakzaamheid en delen hun ervaringen. Zes ambassadeurs vertellen over hun nieuwe rol.

23


Ons vak • Teamspirit

… en van de collega’s

Fila Bobanza Nzele orderpicker en trainer

"De rol van veiligheidsambassadeur past perfect bij de trainer in mij. In opleidingen is veiligheid een essentieel punt. We willen onze collega’s bewust maken van risicosituaties. Mijn grootste probleem als ambassadeur is communicatie. Hoe begrijpen mijn collega's mijn boodschap? Het proces is soms moeilijk omdat ze onze rol niet altijd begrijpen. Maar we mogen niet opgeven. Als iemand slecht reageert, probeer ik te begrijpen waarom. Communicatie, daar moet je aan werken (lacht)."

24

Isabelle Junker

orderpicker en kwaliteitscontroleur "De rol van veiligheidsambassadeur interesseerde me meteen omdat ik veiligheid belangrijk vind. Tijdens ons werk hebben we altijd veel aandacht voor veiligheid, zeker voor de punten die op de briefing besproken zijn. We nemen ook zelf initiatief: we bespreken spontaan risicosituaties met de betrokken collega’s. Ons advies wordt over het algemeen gewaardeerd. Elke maand hebben we een vergadering met alle ambassadeurs. We praten dan over de reacties van collega's, we wisselen ideeën uit ... en onze suggesties zijn altijd welkom."

Jason Botti orderpicker

"Ik ben ervan overtuigd dat ambassadeurs kunnen bijdragen aan een betere veiligheid voor iedereen. Ik heb in de bouw gewerkt, ik heb een paar zware ongelukken gezien. Dat zou niet mogen gebeuren. Ik probeer humor te gebruiken als ik opmerkingen maak. Bij sommige mensen werkt het redelijk goed, bij andere minder. Maar ik heb geen spijt van mijn keuze. Mijn doel is veiligheid."


Tekst: Vincent Galuszka / Foto’s: Katleen Vandeneede

Kevin Robert

orderpicker, trainer en verantwoordelijke voor jobstudenten "Ik hou van mensen en ik zorg graag voor hun veiligheid. Ik was dus meteen overtuigd toen mijn chef het mij voorstelde. Ik kom goed overeen met mijn collega’s en dat helpt, mijn opmerkingen zijn altijd welkom. We moeten goed opletten in een omgeving als de onze. Als we een probleem zien, moeten we onmiddellijk ingrijpen en ervoor zorgen dat het niet opnieuw voorvalt. De meeste collega's kunnen mijn opmerkingen makkelijk aanvaarden en bedanken me voor mijn inzet. Deze nieuwe rol voldoet volledig aan mijn verwachtingen."

Komla Doe

orderpicker en kwaliteitscontroleur "Veiligheid is een vanzelfsprekendheid voor mij. Ik sprak met mijn collega’s vaak over veiligheid, bijvoorbeeld over aandacht voor anderen, vooruitkijken, afstanden respecteren ... Toen de resultaten van onze inspanningen na een paar maanden werden voorgesteld, was ik echt tevreden. Want onze rol van ambassadeur heeft bijgedragen aan het verminderen van ongevallen op het werk. Dankzij onze inzet is veiligheid een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. En collega's weten dat ze zich veilig kunnen voelen op hun werkplek."

Océane Bajeux

orderpicker, kwaliteitscontroleur en trainer "We moeten voor elkaar zorgen, daarom wilde ik veiligheidsambassadeur zijn. We zien vooruitgang, het aantal arbeidsgerelateerde ongevallen vermindert. Sommige collega's corrigeren hun gedrag. Helaas neemt niet iedereen ons serieus. Ik merk dat mijn opmerkingen minder impact heb omdat ik een jonge vrouw ben. Maar over het algemeen staan steeds meer collega's open voor ons preventiewerk."

25


Ons vak • Vernieuwing bij Field Service

Rijdende kast trotseert stadsjungle Voor onze techniekers zijn de drukke steden met hun ondergrondse parkings en smalle straatjes tegenwoordig net iets minder schrikwekkend. Hun geheime wapen: een kleinere camionette, waar toch evenveel materiaal in kan. Maak kennis met onze rijdende kast.

Lucht vervoeren OKay Compact in Brussel, Cru Gent aan de Kouter, Spar Compact in Leuven … onze IT-techniekers van Field Service trekken steeds vaker de steden in. Met hun camionetten trotseren ze het drukke verkeer en de smalle straatjes. Maar ondergrondse parkings zijn vaak een no-gozone. “Met onze grote modellen geraken we er simpelweg niet onder”, zegt teamcoördinator Marc Walravens (op de foto, met blauw hemd). “Die zijn zo hoog dat onze techniekers er volledig rechtop in kunnen staan. Handig, maar niet in steden. Bovendien betekent die brede middengang ook dat we onnodig veel lucht vervoeren. Een collega liet het idee van kleinere camionetten eens vallen. Ik verklaarde hem eerst gek. “Weet jij wel wat wij allemaal meesleuren van materiaal en werkgerief?”

“Onze kleinere camionette is goedkoper, lichter, aangenamer om mee te rijden én er kan evenveel materiaal in” - technieker Christophe Op maat gemaakt “Pas achteraf ben ik het anders gaan benaderen. Vergelijk het met een keuken: heb je veel kasten, dan prop je die binnen de kortste keren vol. In een kleine keuken kan je evenveel spullen kwijt als je alles netjes ordent. Samen met onze partner Sortimo zijn we een opbergsysteem beginnen uitwerken met lange, uittrekbare schuiven. Op maat gemaakt voor Colruyt Group. Ik ben zelfs nog in het atelier geweest in

26

Schaarbeek om bij te sturen tijdens de productie.” Christophe Wijns (met grijze T-shirt) is al 22 jaar technieker. Hij weet als geen ander welke toestellen en materialen mee de baan op moeten. “Servers, switches, routers, barcodelezers, kabels, lampjes, vijzen, bouten, interface-schermpjes voor de parking ... Het was puzzelen om alles erin te krijgen, maar het resultaat is erg handig en mooi geordend. De bestelwagen zit zeker voor 95 % vol.”

Goedkoper, lichter, aangenamer Een kleine camionette heeft zo z’n voordelen. Genoeg om dienstchef Matthias Roels te overtuigen. “Om te beginnen is hij goedkoper in aankoop en ligt het verbruik lager. Hij weegt ook een pak minder. Daardoor kunnen we eventueel zwaarder materiaal meenemen en nog altijd onder de maximum van 3,5 ton blijven op de weegbrug. Niet moeten zoeken naar een parkeerplaats levert ook tijdswinst op. En da’s belangrijk tijdens dringende interventies, zoals een panne bij de winkelkassa’s.” En hoe bolt dat, Christophe? “Super aangenaam om mee te rijden. Zeker voor lange afstanden. Compact, wendbaar, ideaal voor in de stad. Minder lawaai, ook. Een nadeel is wel dat er weinig tot geen ruimte overschiet als we eens iets extra’s moeten vervoeren. Maar dat gaan we proberen oplossen met ‘dropzones’, bijvoorbeeld lokale winkels waar we een hoekje krijgen om materiaal tijdelijk te stockeren.” Tekst: Niels Goossens Foto's: Katleen Vandeneede


Slim gezien! De achterdeur vormt een afdakje, handig voor als het regent.

Geen hoge middengang meer, wel overal uitschuifbare lades.

De kleine bestelwagen (rechts) werd uitgebreid getest en goedgekeurd. De grote modellen (links) worden nu geleidelijk aan vervangen.

27


Ons vak • Zoom

Verhuis in de Vurige Stede Onze Colruyt Group Academy in Luik is verhuisd, en hoe! Van een locatie zonder keukens in een Luiks luchthavenhotel naar een gloednieuw gebouw in het stadscentrum, vlak naast de recent geopende Bio-Planet.

De nieuwe Academy is met 800 m² oppervlakte een pak groter dan de oude. Het resultaat: een uitgebreider aanbod inspirerende workshops. Dit najaar bijvoorbeeld gaan er in totaal een 200-tal door. Er kunnen zowat 100 mensen tegelijk ontvangen worden.

Op 19 september was het feest: de gloednieuwe Academy werd plechtig geopend met een gezellige receptie by night. Heel wat nieuwsgierige Luikenaars kwamen een kijkje nemen. Academy Luik bevindt zich langs de Boulevard Frankignoul, vlak bij het stadscentrum. Makkelijk te bereiken én voldoende (gratis) parking. Amper enkele meters verder vind je Bio-Planet Luik. Die opende eerder dit jaar de deuren, op 19 juni.

28


Colruyt Group Academy was al sinds begin 2014 present in Luik. Het huurde er een locatie in het hotel Park Inn by Radisson, recht tegenover de luchthaven. Maar een keuken, dat was er niet. Terwijl kookworkshops toch essentieel zijn in het aanbod én er ook veel vraag naar was van het Luikse publiek. In de twee volledig uitgeruste keukens kunnen ze nu hun culinaire gangen gaan!

Lokale coördinator Fabrice Servais en regionale coördinator Aurélie Seutin zijn het gezicht van de Academy. “We zijn erg trots dat we eindelijk open zijn”, zegt Aurélie. “Ik kijk reikhalzend uit naar de lekkere gerechten van onze deelnemers tijdens de kookworkshops en naar het gelach van kinderen die hun verjaardag komen vieren met vriendjes. Voor mij draait alles om contact met mensen. Ik hoop dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkt en dat iedereen zich hier snel thuis voelt.”

Tekst: Niels Goossens / Foto’s: Bram Belet en Katleen Vandeneede

29


Ons vak • Het reisverhaal

Op bezoek bij de Braziliaanse koffieboeren Brazilië, land van de samba, carnaval, caipirinha … en koffie! Om hun kennis over het productieproces van 'café do Brasil' bij te spijkeren, reisden meester-koffiebrander Kris Durant en aankoopster Carine De Cock afgelopen zomer naar de grootste koffieproducent ter wereld. Ze bezochten er zowel kleine familiale boeren als grote verwerkingsbedrijven.

Koffie wordt geteeld in de ‘koffiegordel’, het tropisch gebied tussen de evenaar en de Steenbokskeerkring. Brazilië is enorm vooruitstrevend en anders dan koffieproducerende landen in CentraalAmerika, Azië en Afrika. Daar oogsten ze met de hand, terwijl Braziliaanse plantages vlakker zijn en (semi)machinaal geoogst worden. Ze experimenteren graag met nieuwe verwerkingstechnieken. Landbouwingenieurs begeleiden de boeren om hun productiviteit en kwaliteit op te drijven. “Als aankoper is het nuttig om de verschillen tussen productielanden met mijn eigen ogen te zien”, vertelt Carine. “Want waarom is de ene koffie duurder dan de andere? Een drietal jaar geleden bezochten we El Salvador, Honduras en Guatemala. De volgende reis zou weleens China kunnen zijn, dat dezelfde weg opgaat als Vietnam. Daar produceerden ze tien jaar geleden nog geen koffie, nu zijn ze de tweede grootste ter wereld.” Kris: “Ik was enorm geïnteresseerd in hoe de koffie er geteeld en verwerkt wordt. Want de uiteindelijke smaak in jouw koffietas, die wordt bepaald door élke stap in het proces.”

30

“De koffieplantages hier lijken enorm op wijngaarden, en koffiebessen op druiven. Ik voelde me soms in Frankrijk”, vertelt Carine. “De plantages reiken zover als je kan kijken. Brazilië is 276 keer groter dan België, dat besef je pas als je er geweest bent. Op een week tijd legden we maar liefst 1.500 kilometer af met de wagen. Heel intensief dus en niet zomaar een plezierreisje.“


“Een rijpe koffiebes ziet eruit zoals een kriek. Daarin zitten dan één of twee koffiebonen”, legt Kris uit. “Door de klimaatopwarming begint de oogst alsmaar vroeger. Dit jaar ging de koffiestruik verschillende keren in bloesem door onregelmatige regenval. En dat resulteerde in koffiebessen van onrijp groen tot rijp rood en - zoals het normaal hoort gedroogd zwart.”

Top 5 koffie­ producerende landen 1. Brazilië – 35 % 2. Vietnam – 14 % 3. Indonesië – 7 % 4. Colombia – 6 % 5. Ethiopië – 5 %

“Brazilianen zijn heel gastvrij”, zegt Kris. “We werden zelfs eens ontvangen met een wapperende Belgische vlag. Maar de overwinning van de Rode Duivels op het WK tegen de Seleção ligt hier toch nog gevoelig (lacht).”

Tekst: Niels Goossens / Foto’s: ingezonden door Kris Durant

Colruyt Group is de enige retailer in België met z’n eigen koffiebranderij. Wij kopen de bonen aan als ze nog groen zijn. Pas door het roosteren worden ze bruin. Kris: “Voor Graindor kopen we wel 35 verschillende variëteiten aan, de meerderheid komt uit Brazilië. De ‘Santos arabica’ (genoemd naar de havenstad van waaruit alle koffie geëxporteerd wordt, nvdr) is de basis voor al onze blends.”

31


Ons vak • Tête-à-tête

Een symfonie De doorgaans gescheiden werelden van wijn en bier ontmoeten elkaar in de Colruyt van Dendermonde. Bediende-verkopers Willem Dauwe en Ellen Elaut zijn allebei gecertifieerde proevers. De ene collega mag zich zytholoog noemen, de andere is sommelier. Kenners van bier en wijn, dat geeft venijn. Welk drankje adviseren jullie bij het avondeten? Willem • “Bier!” Ellen • “Wijn!”

Is België een bierland of een wijnland?

Willem • “Ik apprecieer een goeie wijn, maar ik zal aan tafel altijd bier drinken. Met gelijk welk gerecht.”

Willem • “België is een bierland, maar niet omdat we veel bieren hebben. We kennen de kunst om een brouwsel op niveau te maken. We hebben een hele goeie gistcultuur, we hebben veel bieren die in evenwicht gebrouwen zijn. Niet te bitter en niet te zoet.”

Ellen • “Af en toe plagen we elkaar in de winkel. Dan kiezen we een product om er over te discussiëren. Past het bij bier of wijn?” Willem • “Met kaas is bier de beste combinatie.” Ellen • “Daar ben ik het niet mee eens.” Willem • “Kaas legt een vettige folie op de tong, bier heeft zuren en bitterheden om die vetten te doorbreken.” Ellen • “Bij kaas kan je voor een wijn kiezen met heel lage tannines. Veel mensen kiezen een bordeaux, maar dat is geen goeie match. Je kiest beter voor witte wijnen. Het soort kaas is ook belangrijk.”

Ellen • “België is een opkomend wijnland. Ik denk dat we nog heel ver gaan geraken. We hebben alleen het probleem dat de prijs nog te hoog ligt, door de hoge loonkost. Maar de expertise is er. Entre-Deux-Monts is een getalenteerd wijnbedrijf. Ook Château Bon Baron maakt een topwijn. Die bieden we trouwens aan in onze webshop Klassewijnen.“

Willem • “Met bier kan je smaken zoeken die zowel in het gerecht als in het bier te vinden zijn. Of contrasten: zout-zoet of zuur-bitter. Als je het juiste contrast vindt, krijg je mooie explosies in je mond.”

Willem • “Ik heb verschillende favorieten. Bij de stoutbieren is dat Black Albert van De Struise Brouwers, met chocolade-, koffie- en rozijnentoetsen. Ook geweldig is de Gulden Draak Brewmaster van Brouwerij Van Steenberge, die heeft op whiskyvaten gelegen. En ik ben van Wichelen, ik ben dus ook fan van een René Blond. Het is niet toevallig dat mijn dochter Renée heet.“

Ellen • “Dat kan ook met wijn (lacht).”

Hoe gebruiken jullie die kennis in de winkel?

Wat vinden jullie zo bijzonder aan proeven?

Willem • “Onze klanten voelen bij ons de liefde voor bier. Dat zien ze aan de aandacht die ik aan het rek geef. Ik zorg voor een bier van de maand, maak affiches en geef tips voor foodpairing. De klanten weten dat ze bij mij terecht kunnen voor advies.”

Ellen • “De geuren en kleuren, het belang van geografie en stijlen, de persoonlijke aanpak van elke wijnmaker. Ik vind dat heel mooi. Ik kijk naar de tranen, de afloop van de wijn in het glas. Aan de kleur kan ik zien of het oudere of jongere wijn is. Kleuren wijzen ook op een bepaalde druif.” Willem • “Die visuele analyse doe ik ook. De kleur is natuurlijk belangrijk. Maar als ik uitgiet, kijk ik ook naar het schuim. Want de kraag beschermt het bier, het houdt de aroma’s vast. Bij het ruiken zoek ik naar florale of kruidige geuren. Ik probeer met mijn neus ook foute onderdelen op te sporen. Als het bier muf ruikt, is er iets mis.” Ellen • “Ik ruik eerst de primaire aroma’s. Zijn die fruitig of bloemig? Dan doe ik de wijn walsen voor de secundaire en tertiaire aroma’s. Die vertellen me iets over de evolutie van de wijn. Dan ga ik proeven. Er is zoveel te ontdekken in een glas wijn.” Willem • “Dat klopt ook voor bier. Smaakt het bier fruitig, hoppig of bitter? Heeft het op vaten gelegen? Proef ik hout

32

of eerder een beetje vanille? Ik gebruik mijn ogen, mijn neus, mijn tong, het achterste van het gehemelte …”

Ellen • “We kunnen ook goed luisteren naar de klanten en inspelen op hun vragen. Zo maken Willem en ik het verschil. We hebben liefde voor elkaars vak. Als hij er niet is en ik het bier in de rekken zet, dan doe ik dat zoals hij dat graag heeft.” Willem • “Er is geen verschil tussen ons op het vlak van passie en productkennis. Ik proef elke avond een nieuw bier. Dan doe ik een blinddoek om en mijn vrouw kiest voor mij een biertje.” Ellen • “Kinky.” Willem • “Als ik over bier begin, kan ik niet meer zwijgen. Mijn vrienden worden er gek van. ‘Liefde wordt gebrouwen’, dat staat in mijn trouwring gegraveerd. Bij mij draait alles om bier.” Ellen • “Op dat vlak zijn we hetzelfde, bij mij draait alles om wijn. Maar na een hele dag degusteren, heb ik ’s avonds soms liever een frisse pint.”


van smaken “Bier van de maand, affiches, tips voor foodpairing: in onze winkel voelen klanten de liefde voor bier” “België is een opkomend Willem Dauwe – zytholoog wijnland. Ik denk dat we nog heel ver gaan geraken.”

Tekst: Pascal Laureyn / Foto: Katleen Vandeneede

Ellen Elaut - sommelier

33


Ons vak • Retail Partners op studiereis

Sparren in de Highlands

Tekst: Sara De Decker / Foto’s: Retail Partners Colruyt Group

In september vlogen meer dan 100 zelfstandige Spar-ondernemers naar Schotland voor een memorabele vijfdaagse vol haggis, whisky en doedelzakken. Om elkaar beter te leren kennen, ervaringen uit te wisselen en een stevige band te smeden. Directieassistente en organisator van dienst Ann Leuckx vertelt hoe zij de reis beleefde. Een studiereis? “Ja, al gaat het verder dan een ‘studiereis’. Om de drie tot vier jaar organiseren we zo’n reis voor onze Spar-ondernemers. Dit jaar hebben we gewerkt rond duurzaamheid en gezondheid. Maar deze keer, meer nog dan anders, draaide het vooral rond partnership en verbinding. Onze bedoeling is dat de ondernemers elkaar beter leren kennen en ervaringen uitwisselen. Ook met de interne mensen van Retail Partners Colruyt Group. En dat in een ongedwongen sfeer, met genoeg tijd en ruimte om plezier te maken.” “Onze zelfstandige ondernemers sparen tijdens het jaar op verschillende

34

manieren punten. Bijvoorbeeld als ze bepaalde volumes van producten aankopen. Die punten kunnen ze dan inruilen voor bepaalde voordelen, onder andere om mee te gaan op studiereis. Dit jaar schreven 64 winkels zich in.”

Het kanaal over “Waarom Schotland? Vier jaar geleden gingen we naar Spanje. Daar viel de regen met bakken uit de lucht, dagen na elkaar. Deze keer zochten we dus een streek waarvan mensen niet verwachten dat het er prachtig weer is (lacht). In Schotland is iedereen voorbereid op een paar buitjes. Maar uiteindelijk regende het enkel de laatste dag.”

Schotse sfeer opsnuiven “Voor sommige ondernemers is dit de enige vakantie van het jaar. Mijn doel: hun stoutste verwachtingen waarmaken. We wilden hen unieke ervaringen bezorgen die ze tijdens een eigen reis normaal niet meemaken. De volledige Schotse beleving. Daarom ben ik al een jaar op voorhand op prospectie gegaan. Locaties bezoeken, samenzitten met mogelijke partners, hotels uitkiezen. Voor een groep van 150 mensen is dat niet zo evident. Een echte puzzel.” “Maar eerlijk: alles is fantastisch verlopen. We hebben met speedboten op Loch Lomond gevaren en met jeeps door de Highlands gereden. Een bezoek


aan een whiskydistilleerderij, een high tea in een prachtige bibliotheek, een iPad-rally door Edinburgh … Elke dag hadden we verrassingen voorzien. Je merkte ook goed hoe de groep meer en meer aan elkaar ging hangen. De sfeer tijdens de Highland Games was bijvoorbeeld fantastisch. De kers op de taart was de chique afscheidsavond. Alle mannen kregen een volledig Schots kostuum, mét kilt. De vrouwen droegen allemaal een zwart kleedje en een sash, een soort sjerp met Schotse ruiten. Het decor was ook magisch: een oude kerk omgetoverd in een ongelooflijk mooie feestzaal.”

Kippenvelmoment “In het landhuis Hopetoun House organiseerden we onze studiedag en workshop. Achteraf stond iedereen op de grote trappen vooraan, zogezegd aan het wachten op een groepsfoto. Maar onze ondernemers wisten niet dat we nog een extraatje voor hen geregeld hadden.

Vanachter de hoek kwamen plots tien doedelzakspelers. Wauw, dat was kippenvel. Veel mensen pinkten een traantje weg, waaronder ikzelf.”

Sponsored by “De studiereis wordt deels betaald door sponsors. Dit jaar waren dat Coca-Cola, Mars en Bacardi. In ruil mogen twee of drie medewerkers enkele dagen mee met ons. Zij kunnen dan contacten leggen met onze ondernemers en hun merk op een toffe, unieke manier tonen.” “Het nut van dit soort reizen mag je echt niet onderschatten. Het is een investering, klopt. Maar als je ziet wat je ermee creëert … Da’s echt uniek. Precies omdat we met zelfstandige ondernemers werken, die stuk voor stuk hun eigen aanpak, ideeën en visie hebben. Het is niet makkelijk om hen allemaal op dezelfde lijn te krijgen. Zo’n reis kan wel tellen qua verbinding en groepsgevoel.”

“Paalwerpen, hamerslingeren, touwtrekken … Tijdens de Highland games kwam het competitieve kantje van onze ondernemers boven.” - Ann

35


Ons vak • Klassewijnen

Kruisbestuiving op de Megadegustaties De wijn vloeit rijkelijk en je loopt er tientallen Colruyt Group-medewerkers tegen het lijf. Waar ben ik? Op de Megadegustatie van onze webshop Klassewijnen! Die ging in oktober door in Beveren, Kortrijk, Nijvel en Alsemberg. Wij hielden halt op laatstgenoemde locatie en sprokkelden vier enthousiaste getuigenissen bij elkaar.

Draaischijf achter de schermen Wijnconsulent Koen Grootjans (links) is een van de drijvende krachten achter de Megadegustaties. “Mijn collega-consulenten en ik selecteren samen met onze aankopers de wijnen, we kiezen de locaties en organiseren alles achter de schermen. Onze klanten konden 102 wijnen proeven uit een prijsklasse van 7 tot 72 euro per fles. Uiteraard klassiekers uit Frankrijk, Italië en Spanje, maar ook uit opkomende wijnlanden zoals Georgië. Onze Georgische producent is hier zelfs aanwezig! Ook Belgische wijnen zijn trending en de kwaliteit stijgt jaar na jaar. Op de eerste degustatie in Beveren waren de 90 flessen die we ter beschikking hadden in een mum van tijd uitverkocht. We telden er zo’n 800 bezoekers en genereerden een recordomzet. Een enthousiaste klant nam zelfs twee volle karren bordeauxwijn mee naar huis voor een feestje!”

36


Van glazen tot kurkentrekkers Aan hun herfstig aangekleed standje brachten Lieven Beullens (rechts) en Nico Dewit het assortiment wijnaccessoires van Collishop onder de aandacht. “Op een Megadegustatie lopen wijnliefhebbers pur sang rond. Een belangrijk doelpubliek binnen dit assortiment. Aan onze stand konden ze bijvoorbeeld een wijnbewaarkast winnen ter waarde van 1.149 euro. Wist je dat wij maar liefst 96 verschillende wijnglazen in ons gamma hebben? Daarnaast ook kurkentrekkers, wijnrekken, servies voor aperitiefhapjes … Bij Collishop hebben we recent de dienst ‘internal accountmanagement’ opgericht. Ons doel: meer kruisbestuiving creëren tussen de verschillende merken van Colruyt Group. Deze samenwerking met Klassewijnen is daar een mooi voorbeeld van."

Wijnworkshops in de kijker Is er een Colruyt Group Academy in de buurt van de Megadegustatie-locatie? Dan zette een vertegenwoordiger van CGA ons uitgebreide aanbod wijnworkshops in de kijker. In Alsemberg nam Laurent Vannieuwenhuyze, lokale coördinator van Academy Halle, de honneurs waar. “Wijn voor beginners of gevorderden, bubbels, koken met wijn … Ik probeer de bezoekers kennis te laten maken met ons aanbod in Halle en in Ukkel. Ik geef hen een lijstje mee van alle workshops die de komende maanden gepland staan en ons algemeen programmaboekje met alle andere thema’s. Mijn doel? Nieuwe deelnemers aantrekken, tiens!”

Op een strategische plek middenin de zaal treffen we verspromotor Freddy Beckers aan. “Na enkele glaasjes – zelfs al zijn het kleine proevertjes – kan de wijn snel naar je hoofd stijgen. Wat is er beter dan een stukje kaas om een fondke te leggen? Vroeger serveerden we geen hapjes, het is echt op vraag van onze klanten. Aan de wijnproefstanden vind je ook brood, om je smaakpapillen te neutraliseren.” Hier in Alsemberg is Freddy van dienst, op andere locaties zijn andere promotoren uit de regio van de partij. Ze worden bijgestaan door bediendeverkopers uit naburige winkels. Zoals Christophe uit Grimbergen en Robin uit Dilbeek. “We serveren hier een selectie van zeven kazen. Bij elke kaas geven we wat uitleg en we tippen ook bij welke wijn hij het beste past. Af en toe hebben we wel ons spiekbriefje nodig (lacht).” En Freddy, wat is jouw favoriet? “Onze nieuwe camembert op basis van buffelmelk. Lekker zo, of gesmolten op een pizza: hemels!”

Tekst: Niels Goossens / Foto’s: Katleen Vandeneede

Een fondke leggen

37


Ons vak • Mijn werkplek

Een job die kan tellen Teltoestel in de hand, kussentje onder de knieën, stootpet op het hoofd … en tellen maar! De 45 medewerkers van de inventarisploeg doen minstens een keer per jaar een telling van álle artikelen in élke winkel van Colruyt Group. “Zo scheppen we een accuraat beeld van de stock”, vertelt coördinator Carla Flamez. “Wij tellen alles in de rayons, op de super, in de transit, zelfs de postzegels in de sociale lokalen. Zo scheppen we een accuraat beeld van wat er in een filiaal aanwezig is. Want op een jaar tijd ontstaat er een verschil tussen onze inventaris op papier en die in de praktijk. Denk aan diefstal van goederen, foute leveringen, vergissingen aan de kassa, afval niet correct uitgeschreven ...“ Met hun blauw-grijze schorten zijn ze een opvallende verschijning in onze filialen. “Klanten stellen ons

38

vaak vragen over producten of kortingen. Ookal kennen we daar niet alles van, we proberen wel altijd te helpen.” “Wij werken van maandag tot donderdag, 9 uur per dag. ’s Ochtends vroeg al beginnen we te tellen met onze ergonomische handscanner. Elke inventarismedewerker heeft z’n eigen kistje, met onder andere handschoenen om de diepvries te tellen en een kleurrijk kniekussen, voor als de laagste schappen aan de beurt zijn. Voor de bovenste schappen maken we gebruik van hoogtewerkers waarmee we door de winkel rijden. Dan zetten we verplicht onze stootpet op: een verharde pet die ons hoofd beschermt tegen hanglampen, de dievengang of andere obstakels die je in oude winkels nog weleens tegenkomt aan het plafond.” Tekst: Niels Goossens / Foto’s: Katleen Vandeneede


Onder ons • De Wereldbol

Nieuwe thuis in onze Colruyt-winkel

Onze vluchtweg Shirjan • “In 2012 was het voor mij niet meer veilig in Afghanistan. Toen ben ik gevlucht. Na een hele omweg langs Iran, Turkije, Griekenland, Italië en Frankrijk kwam ik 40 dagen later toe op een parking vlak bij Brussel-Noord. De volgende dag heb ik asiel aangevraagd. En vandaag ben ik officieel Belg.” Qadir • “Ik ben mijn broer gevolgd in 2015. Ik was nog maar 15 jaar toen ik hier aankwam. Gelukkig kon Shirjan mij wegwijs maken en mij ook wat helpen met de taal.”

Onze uitdaging Shirjan • “We moesten helemaal opnieuw beginnen. Je komt terecht op een plaats waar je nog nooit bent geweest, niks of niemand kent en de taal niet spreekt. Toen ik in het begin in Brussel buitenkwam, durfde ik alleen rechtdoor wandelen. Uit schrik dat ik mijn slaapplek niet zou terugvinden (glimlacht).” “Taal is in het begin echt een barrière. Ik heb eigenlijk Nederlands geleerd door te werken. Praten en vragen stellen is de beste en snelste manier om het te leren. In het begin zei ik vaak ‘ja’, ook al snapte ik het niet volledig. Pas toen ik al redelijk goed Nederlands sprak, ben ik avondschool gaan volgen. Het is echt niet makkelijk. Nederlands is een heel moeilijke taal. Ik dacht dat ik het nooit zou kunnen.”

ben ik bij Colruyt Keerbergen gestart. Ja, ik weet die datum nog exact uit mijn hoofd. Ik ben blij dat ik hier werk. Al het sociale contact met de collega’s en de klanten, dat miste ik wel in de serre.” Qadir • “Vorig jaar ben ik beginnen werken in Colruyt Haacht. Op aanraden van mijn broer, ja. Zijn gerant heeft ook een goed woordje voor mij gedaan. Ik doe het heel graag.”

Onze familie Shirjan • “Onze moeder en zus zijn nog in Afghanistan. Begin dit jaar ben ik hen nog gaan bezoeken. Dat lukt niet altijd. Het is niet makkelijk om er te geraken. En het is vaak gewoon niet veilig genoeg. Als ik buiten ga, doe ik dat nooit alleen. ’s Avonds blijf je beter binnen. Geen vakantiegevoel dus.”

We kunnen niet blijven piekeren. Ik heb veel dromen. We zien wel wat de tijd brengt.”

België, dat is … Shirjan • “Eén grote cultuurshock (lacht). Je moet je echt op elk vlak aanpassen. Tijd is hier bijvoorbeeld heel belangrijk. Als je om 6 uur ’s ochtends begint te werken, moet je hier stipt om 6 uur zijn. Liever te vroeg dan te laat. Met mes en vork eten was ook nieuw. In Afghanistan is het perfect normaal om met je vingers te eten. Maar hier word je raar aangekeken.”

Tekst: Sara De Decker / Foto: Katleen Vandeneede

Met meer dan 80 verschillende nationaliteiten is Colruyt Group een multiculturele minisamenleving. Broers Shirjan (30 jaar) en Qadir Amani (19) vluchtten, met drie jaar verschil, vanuit Afghanistan naar België. En allebei vonden ze een nieuwe thuishaven bij Colruyt.

Qadir • “We zijn wel fan van het eten. Thuis koken we meestal Belgische kost. Mijn broer eet het liefst steak béarnaise met frietjes, ik een goeie spaghetti.”

Onze droom Shirjan • “Er zijn heel moeilijke periodes geweest en af en toe zijn die er nog, maar we moeten gewoon doorgaan.

Onze job Shirjan • “Eerst heb ik een tijdje in een tomatenserre gewerkt. Op 7 juli 2015

39


Onder ons • Spraakmakers

Messenwerper gaat voor de bijl

40


Tom Huau werpt met alles wat een scherpe punt heeft. Het liefst met messen en bijlen. Vijf jaar na zijn bronzen medaille op het WK Messenwerpen ging hij eindelijk voor de bijl en zei hij ja tegen een artikel in De Gazet. Want sinds kort kan je ‘Throwing Tom’ boeken voor feestjes, workshops en teambuildings. Waar komt je interesse voor messen- en bijlwerpen vandaan? Tom • “Als kind was ik gefascineerd door ridders en Vikingen. Volgens mij door een overdosis LEGO, musea en Franse kastelen op vakantie. Ook de sabels naast onze kachel, mijn karatelessen en de film ‘Under Siege’ met Steven Seagal zitten er voor iets tussen. Thuis wierp ik met houtbeitels en schroevendraaiers van mijn vader. Ik ontvreemde regelmatig ook keukenmessen van mijn moeder om ze dan beschadigd terug te leggen. Op mijn 14de kreeg ik mijn eerste werpmes cadeau tijdens een vakantie in Portugal. Mijn jongste zoon is ondertussen ook gebeten door de microbe. Volgens mij is hij de eerste vorkwerper in België (lacht).”

“Ik animeer het publiek op allerlei gelegenheden, als messenwerper én als goochelaar” Messenwerpen, hoe gaat dat precies? “Er zijn verschillende disciplines, maar in essentie gooi je met een mes naar een roos. Van op drie meter, vijf meter, zeven meter ... Bij afstandswerpen zelfs vanop 27 meter. Bij snelheidswerpen gooi je zoveel mogelijk messen binnen de 30 seconden. Mijn record is 17, het wereldrecord is … 57!"

Je behaalde brons op het WK 2014 in Frankrijk. Hoe ben je daar beland? “Mijn vrouw was het beu om altijd mijn gestoef te horen over hoe goed ik weer had geworpen. Ze vond dat ik me maar eens met echte professionals moest meten. Aan dat WK namen zo’n 200

mensen deel. Ik won brons in mijn discipline, net achter twee Russische beroepsmilitairen. En als je weet dat messenwerpen deel uitmaakt van hun opleiding daar … (lacht).”

Sinds dat WK zeur ik al 5 jaar aan je kop voor dit artikel. Waarom heb je uiteindelijk toegezegd? “Eerlijk? Een tijdje geleden registreerde ik de domeinnaam messenwerper.be. Ondertussen ben ik te boeken voor teambuildings, feestjes, workshops … Als messenwerper én als goochelaar. Ik begeleidde bijvoorbeeld drie jaar lang de goochelworkshops voor kinderen van Colruyt Group Academy.”

Hoe ziet een show eruit? “Vorm, inhoud en locatie worden in overleg bepaald. Maar ik gooi nooit naar mensen. Dat komt misschien door mijn achtergrond in de veiligheidssector, als ingenieur brandpreventie bij T&I (lacht). Voor de rest gooi ik met alles wat een scherpe punt heeft en zwaar genoeg is. Nagels, een bektang, een barbecuevork … Als messenwerper wil ik toeschouwers animeren, liefst in interactie met hen.”

Een hobby als messenwerpen, dat gaat niet onopgemerkt voorbij … “Het is me absoluut niet om de aandacht te doen, maar je voelt wel dat messenwerpen een bepaalde aantrekkingskracht uitoefent. Na het WK verscheen ik in Het Nieuwsblad, op Ring TV, in Iedereen Beroemd … De cameraman wilde zelf ook weleens bijlwerpen en vond het zo leuk dat ze bijna te laat waren voor een volgende reportage (lacht)! Vorig jaar stond ik ook op Tomorrowland, een fantastische ervaring.” Tekst: Niels Goossens Foto: Katleen Vandeneede

41


Onder ons • Spraakmakers

Koffiebrander op de rooster Chris Moreels, medewerker diefstalpreventie, roostert straffe single origin koffie in een Kruisems tuinhuis. Zijn ambachtelijk bakje troost doopte hij Buizerd & Saars. Naar de statige roof­ vogels in zijn Vlaamse Ardennen. En naar het prachtige streekwoord voor een warm dekentje. 800 aroma’s in 1 boon Chris • “Koffie is mijn uit de hand gelopen hobby. Wat zes jaar geleden begon met een basiscursus koffie is vandaag een koffiebranderij in mijn tuinhuis. Naast mijn vier basiskoffies brand ik bonen op maat van mijn klanten. Bijvoorbeeld voor een restaurant, afgestemd op het menu. Wist je dat een koffieboon rond de 800 aroma’s bevat, afhankelijk van de manier waarop je hem brandt?”

Mijn koffiemoment “Thuis heb ik een espressomachine. Die gebruik ik vooral ’s ochtends. Als ik meer tijd heb, maak ik een French press. En

42

’s avonds durf ik mijn koffie nog eens ouderwets opgieten. Of andersom. Het hangt ervan af hoeveel tijd ik heb. Maar ik zet mijn koffie altijd zoals het hoort. Het juiste water, de exacte hoeveelheid koffie, de perfecte druk. Geen melk of extra smaakjes voor mij. Enkel in de allereerste espresso van de dag doe ik een klontje suiker.”

10 minuten gezelligheid “De beste koffie? Die drink je thuis. Maak gewoon even tijd om tien minuten te genieten van een goeie tas koffie. Als er vroeger bij mijn ouders volk over de vloer kwam, zette mijn ma direct een

potse kaffe. Met een koekje erbij. Koffie is gezelligheid. Vandaag is alles zo gejaagd. En om te ontspannen nemen mensen hun auto, rijden ze naar de stad en gaan ze in een overvolle tearoom een slechte koffie drinken. Terwijl het zo makkelijk is.”

Dromen vol koffie “Mijn grote droom: van koffie mijn voltijdse job maken. Mijn vrouw volgt nu een opleiding tot chocolatier. Die twee dingen willen we graag combineren in een echt koffiehuis. Een plek waar je verschillende koffies uit de hele wereld kan drinken, op verschillende manieren gezet. Met een lekker chocolaatje erbij. Want koffie en chocolade, dat is een perfecte match. Ik zie het echt al voor mij: een koffiehuis in de stijl van de jaren 30. Met een leeshoek en een zithoek, waar mensen op hun gemak kunnen genieten. Een gazetje lezen, een babbeltje slaan, koffie proeven … Een ontmoetingsplaats voor iedereen.” Tekst: Sara De Decker Foto: eXponent


Comedy op commando Impro-comedy? Dat is grappig zijn zonder scenario, on the spot, à la minute of beter nog, à la seconde! Deze nog vrij jonge discipline is hét lang leven van Tijs Hanssens, communicatieverantwoordelijke bij T&I. Tijs (onderaan de foto) is voorzitter van vzw The Lunatics, met een 60-tal spelers en evenveel optredens per jaar Vlaanderens grootste impro-comedyclub. Zes jaar geleden kreeg hij de smaak te pakken na een reeks workshops. Vandaag geeft Tijs zelf workshops en trainingen op maat. En hij staat regelmatig op de planken, ook bij de bevriende spin-offs Salamie Improv en Lichtsnelheid.

Elke 30” een grap Tijs • “Bij impro-comedy schotelt het publiek je een suggestie voor. Dat kan een locatie zijn, een voorwerp, een tijdperk … Samen met de andere spelers bouw je dan de scène op, al dan niet in een bepaald format. Pakweg om de 30 seconden moet je grappig kunnen zijn. Net als voor sporters is het een kwestie van blijven trainen en in vorm blijven.”

Kan iedereen het? “In gezelschap ben ik altijd graag geestig en ad rem geweest, maar ik wist pas dat impro-comedy mij lag toen ik ervan geproefd had. Improviseren kun je leren, het is een kwestie van techniek, net als autorijden. De een is gevatter dan de ander, maar iedereen die oefent, zal op zijn niveau vooruitgang boeken. Grappig zijn, da’s iets anders, je hebt het of je hebt het niet. Iedereen heeft wel een zeker gevoel voor humor, maar dat betekent niet dat iedereen een publiek kan boeien.”

Geen kick maar een klik “Impro-comedy spelen, is 100 % in het moment zijn, geconcentreerd luisteren, kijken én reageren. Razend spannend is dat, samen met anderen van nul af iets opbouwen, zonder te weten waar je gaat eindigen, noch of het zal aanslaan. Dat

lukt alleen als er vertrouwen is tussen de spelers. Vertrouwen dat je mag scoren, én dat ze je opvangen als je vast zit. Die klik met spelers én publiek, dat is telkens weer zo’n zalig gevoel.”

Wat er werkt? “Die speciale combinatie van snel én grappig zijn. Bekijk een los videofragment van een impro scène en je snapt soms niet waarom iets aanslaat bij het publiek. Vaak is het niet de grap op zich, maar het inspelen op de relatie tussen de spelers, op de dynamiek van de avond.”

Impro-comedy verrijkt je leven “Sinds ik speel heb ik veel fijne mensen leren kennen. Los daarvan leer je spelenderwijs veel bij over jezelf en het leven. Je oefent met je eigen emoties en met die van anderen, met typische denken reactiepatronen. Je repeteert als het ware voor het ‘echte’ leven, wat het in de praktijk vaak een stuk makkelijker maakt.” Tekst: Chris Tournicourt Foto: Erik Duinslaeger

“We speelden al in Utrecht, Londen en New York. Die unieke klik met spelers en publiek, daarvoor doe ik het.”

43


Onder ons

Geboortes Bio-Planet 18/06/2019 13/08/2019 14/08/2019 22/08/2019

Emil van Maxime Vanloock Leyla van Florence Volant Isabel van Robin De Groof Lena van Ahmed Mohamed Omar 01/09/2019 Alyssa van Steven Van Schil 19/09/2019 Kaya van Shana Cristiaens

BP&S 06/08/2019 12/08/2019 29/08/2019 30/08/2019 05/09/2019 10/09/2019 23/09/2019

Mats van Koen Lannoy Sam van Edouard Légat Lasse van Koen Vanderlinden Lara van Joris Beckers Anna van Evelyn Meysman Alexander van Sara Janssens Oona van Joni Rogiers

CCX 15/09/2019 Souhayb van Fouad Messaoudi

22/07/2019 29/07/2019 30/07/2019 31/07/2019 01/08/2019 02/08/2019 04/08/2019 04/08/2019 05/08/2019 06/08/2019 06/08/2019 07/08/2019 07/08/2019 08/08/2019 09/08/2019 10/08/2019 12/08/2019 12/08/2019 13/08/2019

Collect&Go 01/04/2019 Lilia van Abdelwahed Bokhari Forca 01/08/2019 Caithlynn van Kim Temmerman 01/09/2019 Teya van Orphée Liwoke 06/09/2019 Mil van Christophe Van den Bremt 19/09/2019 Aminata van Aboubacar Keita

Collishop 04/09/2019 Ryu Michel van Sonia Haddan 10/09/2019 Cézar van Raf De Cooman

Colruyt Group Fine Food 05/06/2019 Nasser van Nabil Maaz 12/07/2019 Kenny en Kevin van Francis Mvumbi Mabiala 18/07/2019 Finn van Nico Van Bellinghen 22/07/2019 Nannou van Willy Kamtan Kwinje 29/07/2019 Naïm van Mohamed-Amine Rhaffar 31/07/2019 Augustin van Renaud Foucart 01/08/2019 Zacharie Crai van Christian Andronache 07/08/2019 Djawad van Abou Igbo 13/08/2019 Karalambos van Georges Tjiovas 27/08/2019 Oona van Gabriel Engels 30/08/2019 Hasse van Koen Wens 12/09/2019 Nada van Jamal Abraïmi 18/09/2019 Wendy van Alain N'guettia Kouabena 19/09/2019 Eva van Bruno Flamand 23/09/2019 Guerwin Guilain van Rudy Bukasa

Colruyt Group Services 03/08/2019 05/08/2019 13/08/2019 30/08/2019 02/09/2019

Louise van Katrien Neveux Ella van Sofie Verbieren Matz van Annelies Beeckman Ash van Jasmine Leyssens Rune van Ben Huybrechts

Colruyt Laagste Prijzen 04/06/2019 10/06/2019 26/06/2019 30/06/2019 01/07/2019 16/07/2019

44

Jake van Stephanie Gekiere Thibo van Jonas De Muynck Noah van Frédéric Crépin Diego van Ludovic Oliosi Thelio van Antony Hadjistratis Basile van Amélie Oostland en Olivier De Bruycker

13/08/2019 13/08/2019

M aurice van Lauren Neyt S eyyid van Cengiz Topal K enneth van Hanna de Mooij O wen van Marie Wagemans S acha van Francky Wyns T om van Kelly Sorce A iden van Sandra Antwi C larisse van Gaël Oprey M ieke van Dani Thibos G abriela van Donka Ivanova T hor van Liesbet Morren en Joan Huyberechts G abrielle van Mireille Maertens R uben van Georges Mulubwa F inne van Aaricia Van Hoof L eander en Lilou van Stefanie Hellinx A aron van Virginie Streydio A ydan van Michel Delmotte M iel van Gertjan Schepers C harles van Aurélie Vancompernolle J ax van Florine Huyghe L eyla van David Struys

14/08/2019 A rnaud en Alice van David Robert 14/08/2019 F ons van Dorien De Kock 15/08/2019 L aurena van Davey Coens 16/08/2019 S ouleyman van Faissal Kasmi 19/08/2019 R une van Wim Schellekens 19/08/2019 T héa van Cedric Desodt 21/08/2019 A nnaëh van Jordan Vandaele 21/08/2019 C amille en Marylou van Thibault Deblaer 21/08/2019 C édric van Gitte Kerstens 21/08/2019 E lisa van Arne Hayaert 21/08/2019 E lize van Laurien Huttener 22/08/2019 M ilan van Tessa Vandevelde 24/08/2019 A nnabel van Lieve Bauwens 25/08/2019 C harlie van Annelien Van Thillo 25/08/2019 D usan van Sarah De Jaegher 26/08/2019 T hiago van Sabri Sousane 27/08/2019 A ron van Abdelhamid El Akal 27/08/2019 F erre van Tiffany Plas 27/08/2019 R obin van Tessa Willaert 28/08/2019 G haylen van Chaima Houimli 29/08/2019 A mbre van Fabrice Cochez 29/08/2019 L avey van Kelly De Wachter 29/08/2019 R obin van Laurent Berns 31/08/2019 E llie van Orlando Charles 03/09/2019 W olf van Céline Gryson 04/09/2019 T yani van Patricia Pirrera 05/09/2019 E lieze van Stefan Vanrillaer 05/09/2019 L ias van Valerie Martens 07/09/2019 I ssam van Sanaa Tarrah 09/09/2019 M aël van Mike Debeukelaer 12/09/2019 L ine van Charlotte Bloemers 17/09/2019 E lhadj Moryba van Mariame Dore 17/09/2019 E nora van Robin Vanassche 17/09/2019 M argaux van Kimberley Van der Steen 17/09/2019 N ateo van Jessica Roeland 17/09/2019 T ess van Katrien Vandemergel 18/09/2019 F leur van Shauni Ledent 21/09/2019 A nna van Arne Noelmans 21/09/2019 J ules van Matthias Sonck 21/09/2019 M axime van Benoit Goossens 22/09/2019 L ucie van Corneel Geers 23/09/2019 L ionel van Lizymar Ochoa 23/09/2019 I ris van Melissa De Ridder 24/09/2019 D éylano van Yllana Raes 24/09/2019 O livia van Mathieu Militello

25/09/2019 25/09/2019 25/09/2019 26/09/2019 27/09/2019 01/10/2019 02/10/2019 03/10/2019

A lizéa van Nathalie Schul B rian van Stefanie Claes J ulian van Steven De Rycke C yrille van Elisa Vandenneucker E lena van Claudio Fallica E mir van Mehmed Yumit Feim P rimerose van Maxime Meers L owie van Lien Van Durme

Dreambaby 04/08/2019 19/08/2019 29/08/2019 20/09/2019 23/09/2019 01/10/2019

G eorges van Shana Gruyaert M aëlle van Mieke Lippens L uka van Stijn Debremaeker S iebe van Maaike Laenens L ucie van Anouck Dekeyser M ila van Leen Van Droogenbroeck

Dreamland 08/08/2019 19/08/2019 20/09/2019 24/09/2019

L iam van Steven De Win H anne van Marijke Van Thillo S iebe van Maaike Laenens I ris van Corentin Bouvry

Finance 04/09/2019 E lvira van Joris Ceuppens

Logistiek 27/06/2019 D elivio van Sebastien Jouret 11/07/2019 R edouan van Mohamed Bouassab Ahlal 23/07/2019 A yden van Mohamed Diallo 26/07/2019 C amilia Eden van Tika Zegbe Songohozo 03/08/2019 T hélio van Mikaël De Brakeleer 08/08/2019 T héo van Quentin Suys 10/08/2019 V annethmek van Vannak Prum 13/08/2019 L ou van Florian Delhaye 14/08/2019 E lykia van Heritier Dibelay Junior Mukendi 17/08/2019 M aïté van Cedrick Olivier Ngueukam Ngake 19/08/2019 A udrey van Foster Boakye Pinamang 21/08/2019 A yten van Murat Haci Karliga 23/08/2019 P rince-Kurtis van Parfait Kouba 24/08/2019 H ans-Mathis van Christelle Sandrine Ngueguim Tiomo 30/08/2019 C amila van Jamal El Kaddouri 31/08/2019 V alentin van Paul Dégardin 02/09/2019 L alla-Khadija van Imadeddine Esslimani 04/09/2019 R yu van Mickaël Simon 04/09/2019 Y asmine van Mustapha Bounja 05/09/2019 A rthur van Boris Feune Foudie Simo 05/09/2019 A ustin van Angelique Van Passenhove 09/09/2019 V ictoria van Riccardo Zarbo 11/09/2019 T imileyin van Rodrick Nana Wandji 12/09/2019 G abriel van Jordan Wilket 16/09/2019 A ndy Daniel van Daniel Njeudji Nana 16/09/2019 R oméo van Rémi Dumont 17/09/2019 Anas van Mohamed El Hasnaoui 17/09/2019 I mran van Yasin Altintas 18/09/2019 A naé van Gregory Giudice 18/09/2019 J ules van Jimmy Vander Eeckt 19/09/2019 A iden van Aurélien Detoit 23/09/2019 L ilya van Saiffeddine Kalboussi 24/09/2019 E léna van Vincent André 24/09/2019 I thiel van Osakanu Mukumadi

28/09/2019 30/09/2019 03/10/2019 07/10/2019

S ofia van David Marchetti L ila van Antony Gomez Mesa T hea van Jeremy De Bleecker N ino van Giordano Incorvaia

M&O 29/08/2019 10/09/2019 13/09/2019 26/09/2019

L uka van Liese Goossens N iel van Caroline Vanhees R enée van Charissa Neggers V ictor van Tessa Vanderspeeten

Newstory 21/09/2019 I sa van Laurens De Wolf

OKay 29/07/2019 N oor van Céline Michiels 01/08/2019 J ayden van Evelyne Put en Isabelle Vanlook 03/08/2019 F enna en Thaïs van Stephanie Vermeulen 05/08/2019 L ily van Vincent Steppe 12/08/2019 C alixte van Michaël Redotté 13/08/2019 I mran van Fadoua El Mokadem 14/08/2019 H anne van Ellen Jacobs 19/08/2019 Nils en Nina van Jolien De Ruyck 22/08/2019 L ouen van Claudia Machielsen en Jessica Lintermans 23/08/2019 A pryl van Lorraine Steinier 30/08/2019 J udith van Jérémie André 04/09/2019 C ylia van Pascal Gilles 12/09/2019 S acha van Mickael Huys 13/09/2019 F lo van Sandrien Van Heghe 18/09/2019 L iv van Jana Gevaert 19/09/2019 E mma van Amandine Charon 25/09/2019 A lizea van Jean-Sébastien Goffart 30/09/2019 A mani van Kevin Tielemans 07/10/2019 J azzlynn van Evelien Dujardin

Retail Partners Colruyt Group 22/07/2019 F leur van Thomas Verhulst 02/08/2019 E lias van Sarah Van Bets en Tom Van Damme 05/08/2019 P raistian van Christian Luboya 14/08/2019 A dam van Yahia Mammeri 28/08/2019 L eni van Peter Lemmens 12/09/2019 L ine van Jens Van Landeghem 14/09/2019 J uliette van Bram Depester

Solucious 09/08/2019 04/09/2019 17/09/2019 17/09/2019 18/09/2019

M ilow van Anthony Dumont T yani van Bastien Toubeau M ats van Michaël Schroyens N ateo van Michael Schleiper E unice van Patrick Lomolongo Tshokote 25/09/2019 L ou van Mirko De Vleeschouwer

T&I 29/07/2019 01/08/2019 02/08/2019 03/08/2019 22/08/2019 27/08/2019 29/08/2019 02/09/2019 04/09/2019 08/09/2019 16/09/2019 17/09/2019 06/10/2019

E mile van Florent Sieuw M anou van Kasper De Backer J oshua van Michael Delva M anu van Dirk Pauwels C harlotte van Chloë Veldeman A ttila van Remy Kaszas A lexander van Filip Peeters N olan van Alexandre Debreux F eline van Friso Mosselmans S wa van Kenneth De Clercq C harlotte van Ingrid Everarts B illie van Saartje De Boever V ic van Jonas Drieghe


Trouwen en samenwonen Bio-Planet

Dreamland

14/09/2019 C helsea Peeters en Glenn Tecqmenne 01/10/2019 K oen Degraeuwe en Laura Zutterman

BP&S

22/06/2019 27/07/2019 10/08/2019 01/09/2019

01/09/2019 K evin De Muynck en Eline Goris 16/09/2019 D aniël D'haen en Ellen van Amerongen

Finance

CCX

27/09/2019 L aura Peeters en Maxime Michel Ludovic Chauvin

14/08/2019 A nnelies Van Den Neucker en Glenn Van Nuffel 07/09/2019 L ise Pauwels en Pallieter Muyldermans

Colruyt Group Fine Food 28/05/2019 D irk Kerckhofs en Sandrina Vankerk 17/08/2019 M axime Jonet en Elise Tudisca

Colruyt Group Services

Paul Vancaeyseele is al meer dan een jaar met pensioen, maar heeft z’n handen vol met kleinzoon Achiel. “Hier zit hij voor het eerst mee in de winkelkar. Zonder woorden …”

Op rust Mei Daniel Bral September Betty Bombeke Désirée De Meyer Joseph Degalaen Geert Demeester Micheline Henno Marleen Lemmens Filip Samaille Dirk Spiessens Georges Van Bever Frank Van Tilborgh Oktober Serge Apomolia-Mokuba Jose De Caluwe Luc De Gieter Eric Decock Guido Delcour Ivo Dierckx Johan Janssens Dirk Van Put Michel Wilkin

09/08/2019 E lke Deboelpaep en Glenn Maesschalck 01/09/2019 M arika Van Vooren en Yuri Walravens 07/09/2019 G unther Olenaed en Sophie Reyntens

Colruyt Laagste Prijzen 04/02/2019 29/06/2019 10/08/2019 10/08/2019 17/08/2019 24/08/2019 27/08/2019 27/08/2019 28/08/2019 01/09/2019 01/09/2019 01/09/2019 01/09/2019 07/09/2019 07/09/2019 07/09/2019 14/09/2019 14/09/2019 16/09/2019 18/09/2019 21/09/2019 26/09/2019 28/09/2019 01/10/2019

G lenn Van Herewegen en Kim Moons T om Vermorgen en René Engbarth X avier Haye en Alexina Lise Marie Delhaye T homas Andries en Eline Claes T immy Schaillée en Karlijn Debruyne J ean-Marie Willocx en Carine De Cooman S ébastien Mathieu en Regine Luyten P atrick Cassiman en Catherine Faniel A lessio Campione en Adelaïde Nita M atthias De Croock en Bianca Everaert S andra Lanckriet en Philippe Ronge N ick De Weerdt en Tiara Lybaerts A nne-Sophie Cappelle en Jens Harnisfeger G ael De Ridder en Melanie Herbin D akota Wiggett en Jeffrey Roos V icky Lahousse en Johan Mathieu K aren Versweyveld en Kristof De Backer J onathan Kenis en Lotte Van Deuren M arleen Damme en Nancy De Backer K evin Marin en Shirley Bourgeois T amara Meskens en Yves François Arsene Kuppens K elly Claeys en Robin De Nys K izi Muylaert en Vincent De Rop J ille Brys en Stephan Zutterman

DATS 24 24/08/2019 N ico Claes en Anaïs Carlier

Dreambaby

N anouschka Haeck en Anthony De Wilde E lke Vanderveken en Ignace Dierckx N icolas Tassignon en Jessica Laurent L isa Vanderstichele en Koen Van Biervliet

Logistiek 26/07/2019 27/07/2019 03/08/2019 08/08/2019 09/08/2019 12/08/2019 23/08/2019 28/08/2019 01/09/2019 10/09/2019 16/09/2019 21/09/2019 27/09/2019

O sakanu Mukumadi en Amisi Mwayuma E douard Lermigneaux en Laetitia Nicaise S teve Janssens en Angelique Siemes C hristophe Vandenbranden en Valerie De Passe K ristel Pauwels en Dirk Van der Elst A nneleen Sinnesael Van Eesbeek en Tania Vangestel H elena Martins Vaz en Alexandre Oliveira Azevedo Helder A my Cisse en Miguel Daniel Dopla P hilmain William Leuppi Kontchipe en Villette Tchongang Djonkou A ngélique Christine Siemes en Steve Janssens M ichael Tono Mylonas en Julie Ricour E ddy Parmentier en Laurence Fromant O don Modeste Ngindu Katshiame en Chantal Pukuta-Sungu

Newstory 30/09/2019 K imberly Schiettecatte en Sam Meesters

OKay 27/07/2019 P ascal Nasuti en Vanessa Bomblet 09/08/2019 S amantha Poulaert en Cédric Albert Yvon Pyr dit Ruys 27/08/2019 L oredana Lamarra en Aurelia Migaris 06/09/2019 T ineke Vermonden en Kevin Vertongen

Retail Partners Colruyt Group 01/05/2019 K offi Koouakou en Hélène Kouassi Akissi 26/09/2019 N orbu Tsering en Tsomo Pema

Solucious 01/10/2019 D orian Sarens en Lysianne Bansard

T&I 22/06/2019 T im Van De Walle en Josefien Maes 27/09/2019 C hantal Pukuta Sungu en Odon Modeste Ngindu Katshiame 27/09/2019 J eroen Van Den Haute en Melissa Verheye 28/09/2019 B ert De Meersman en Elke Quidé

29/06/2019 N adine Delaby en Claude Drijepondt 14/08/2019 J enne De Boeck en Sven Van De Gucht 24/08/2019 G il Malbert en Hélène Adriaenssen

Overlijdens 14/08/2019 Cyril Haber 20/08/2019 Kjenta Goderis 22/08/2019 Yvan De Durpel 22/08/2019 Alain Liénard 31/08/2019 Kabamba Kabamba 11/09/2019 Walter Hannon 30/09/2019 Myriam Mary

45


Onder ons • Wall of Fame

Wanneer k omt er in ju llie gamm alcoholvrije a eens een variant van C in flesjes u iteraard om ara Pils? En liefst e garandere n. C0R0 lijk en goeie smaak te t m naam, in p e wel een leuke laats van C ara 0.0%!

@SaraDekeuleneer Dit is een van de redenen waarom ik de folder van @colruyt graag lees. Ze informeren en geven tips.

An Deridder aan Dreamland België Papa Stijn is vandaag jarig! Leuke foto gemaakt in Dreamland Ninove!

yannickmennes Naar de #colruyt in stijl met een #volvoamazon #1964 Emeric Buelens aan Dreambaby Onlangs kochten we een luiertafel bij Dreambaby Drogenbos, jammer genoeg had die een fabricagefout. De medewerkers regelden meteen een snelle omruiling en stelden zelfs voor om de nieuwe tafel ter plekke te helpen installeren zodat alles zéker zou werken. What a team! #whatateam #service #tevreden klant #merci

mium bier, Onlangs kocht ik jullie pre s. Ik heb echt beter gekend als Cara Pil aar goud. genoten van jullie vloeib telkens Mijn maag ging in extase Gelukkig wanneer ik een slok nam. ment kunnen heb ik dit prachtige mo vastleggen op beeld!

46

Topcadeau ontv angen dit weeke nd, een handig ontb ijtkommetje. Mer ci OKay, komt heel goed van pas!


Onder ons • Flashback

De eerste videostudio op Wilgenveld, rond 1981. "We werkten toen nog niet digitaal, maar met magneetband, dus de montage moest van de eerste keer goed zijn."

Fotorolletjes en videocassettes

Hugo Van Pottelbergh: “Na 39 jaar dienst geniet ik sinds kort van mijn pensioen. En ja, ik fotografeer en film nog altijd, maar vaak gewoon met een klein cameraatje.”

“Als student fotografie kreeg ik de vraag of ik productfoto’s wilde maken voor Colruyt, in een oude cinemazaal in Halle. Na enkele maanden avondwerk kwam ik terecht in het kersverse Colruytmarketingteam. We hebben toen de Colruyt-folder in het leven geroepen. Fotografie gebeurde nog analoog. Wanneer we in 1993 onze eerste digitale camera kochten voor 2,5 miljoen frank, bood dit zo’n tijdsbesparing dat dit bedrag in een mum van tijd was terugverdiend. Da’s pas werkvereenvoudiging.”

Video, het kanaal van de toekomst “Jo Colruyt heeft mij overtuigd om naast fotografie ook video op te starten, ook al wist ik

hierover niks. Eveneens een serieuze investering. Zo zijn wij in de jaren 80 gestart met een videojournaal voor onze medewerkers, de voorganger van L!nk. Hiermee was Colruyt echt pionier, op dat moment was alleen de BRT met video bezig. In de centrale gebouwen kon je trouwens alle videorealisaties bekijken, dankzij de kabel die Jo zelf in de Edingensesteenweg in Halle had laten leggen!” “Ik heb ook de videorecepten mee opgestart, die in de Colruyt-winkels draaiden voor de klanten. We waren een klein team en deden alles zelf: ingrediënten halen in de winkel, gerechten koken, het stylisme verzorgen, filmen … Op grote vraag bundelden we eenmaal per jaar alle recepten

op VHS-videocassettes. Die verkochten als zoete broodjes, een schot in de roos. Pas jaren later hebben we het eerste Colruyt-kookboek uitgegeven, Smakelijk 1. Ook in mijn verdere loopbaan heb ik ruimte en vertrouwen gekregen om nog meer te realiseren. Daarvoor ben ik erg dankbaar.” Tekst: Valerie Janssens Foto: Katleen Vandeneede

Heb je een leuke foto uit de oude doos en wil je die graag met ons delen? Stuur dan een mail naar Gazet@colruytgroup.com of een direct naar GAZET.

47


Onder ons • Fotofinish

Du vin, du pain …

Dat onze zuiderburen sterk zijn in wijn maken, is geen geheim. En ze lusten zelf ook wel een glaasje! Dat werd duidelijk tijdens de wijndegustatie van Colruyt Prix Qualité in Épinac (departement Saône-et-Loire). Gerant Sébastien Annot en zijn team verwelkomden 94 lokale bedrijfsleiders, handelaars en vertegenwoordigers. “We lieten hen proeven van een 40-tal witte en rode wijnen, en van onze huischampagne Marquis De Villon. Met een beetje charcuterie en kaas werd de avond extra gezellig. Én succesvol, want we verkochten flink wat flessen en noteerden heel wat bestellingen!”

Plechtig afscheid van ‘mevrouw tien-veertig 02/360’

Op 5 september hield het decenniaoude nummer 02/360.10.40 van Colruyt Group op te bestaan. Het nummer was vooral bekend dankzij de Rode Telefoon, maar werd ondertussen ook gebruikt door leveranciers, journalisten, personeel ... wat de efficiëntie niet ten goede kwam. Externen kunnen ons voortaan bereiken via 02/363.55.45. “Het voelde echt aan als het einde van een tijdperk. Om zeker te zijn dat het nieuws door zoveel mogelijk collega’s opgepikt werd, wilden we er iets ludieks rond doen”, vertellen Arianne Sanders en Jan Derom van In Contact. “We schreven een fictieve brief waarin we ‘mevrouw tien-veertig 02/360’ symbolisch ten grave droegen en we hingen de affiche in heel Wilgenveld op ter nagedachtenis!”

48

Tetris-challenge

Wat is er zo allemaal te vinden in de bestelwagen van ‘de mannen van DATS’? Dankzij de Tetris-challenge weten we het. Dat is een hype die de voorbije weken de sociale media veroverde. Hulpdiensten van over de hele wereld laden alles uit hun wagen en stallen het uit als Tetrisblokjes. Tot en met de chauffeur toe. Dat kunnen wij ook, dachten DATS 24 en stationbeheerder Patrick Claus.


1.500 boodschappenlijstjes Dodehoeklessen voor Poperingse jeugd

Voor het derde jaar op rij werden leerlingen uit Groot-Poperinge en omstreken uitgenodigd op de parking van Colruyt Poperinge voor dodehoeklessen. In totaal kwamen er 13 scholen en zo’n 500 kinderen langs. “Onze winkel ligt in het centrum, dus velen van hen passeren hier op drukke momenten of wanneer onze vrachtwagens komen lossen”, vertelt bediende-verkoper Frankie Bouton (tweede van rechts). “Een van onze chauffeurs leerde hen meer over de gevaren in het verkeer. De lokale politiezone kwam ook langs met een fietsparcours en een promillebril.”

Vertical farming verbaast Antwerpse jeugd

Eind september was Colruyt Group aanwezig op Let’s get digital, een evenement van radiozender MNM waarop onze jeugd warmgemaakt wordt voor de technologie van de toekomst. Honderden jongeren zakten af naar het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen. “Ons standje over vertical farming had heel wat succes, bij jong én oud”, vertelt Senne Huysmans, assistentcommunicatiecoördinator bij T&I.

Yves Verleysen en zijn zoontjes Cas en Cyr hielden er de voorbije drie jaar een speciale hobby op na. Ze verzamelden maar liefst 1.500 weggegooide boodschappenlijstjes! Om het 5-jarig jubileum van hun Colruyt-winkel in Tielt te vieren, maakten ze een grote collage van 2 m² die in de winkel tentoongesteld werd. “Ons gezin is erg milieubewust en we vonden het best grappig om te lezen wat de mensen allemaal noteerden. Je hebt nette lijstjes, slordige lijstjes en getypte lijstjes in alle kleuren en formaten. We hebben zelfs lijstjes in het Chinees, in het Pools en in het Spaans gevonden.”

Vrolijke cursisten, dat zijn wij!

Vrolijke bende, nietwaar? Afgelopen zomer volgden deze medewerkers uit verschillende hoeken van Colruyt Group de cursus ‘kernvaardigheden communicatie’. “Het waren drie boeiende dagen”, vertelt Bo Timmerman (onderaan links), team member bij OKay Ardooie. “In het begin is zo’n cursus altijd wat onwennig, maar we leerden elkaar snel beter kennen!”

49


Onder ons • Fotofinish

Ik ga op reis en ik neem mee…

… ballonnen van OKay! Enkele maanden geleden vertrok een klant van OKay Vichte op stage naar Tanzania. In haar valies: een pak blauwe en oranje ballonnen, gekregen van store manager Tim Piens. “Onlangs kwam ze terug met deze foto afgeprint op doek, om ons te bedanken. Awel … daar word ik nu eens stil en diep gelukkig van!”

Familiebezoek bij RPCG

Op zondag 6 oktober zwaaiden in Mechelen de deuren open voor de medewerkers van Retail Partners Colruyt Group en hun familie. Zo’n 2.000 mensen volgden een rondleiding in het distributiecentrum. Jong en oud genoten daarna met volle teugen van de foodtrucks en allerlei randanimatie (VR-brillen, vrachtwagen met dodehoekspiegel, springkastelen, ballonclown, kindergrime, fanfare …). De Familiedag werd georganiseerd als bedanking voor de mooie resultaten van het afgelopen jaar én ter ere van de naamsverandering en verhuis naar Mechelen, ondertussen al vijf jaar geleden!

Trainees having a party

Een nieuwe lading analisten is geboren! “Wij zijn de tweede ‘batch’ die afgestudeerd is van het eenjarige traineeship bij BP&S”, vertelt Josefien De Dapper. “Op 11 oktober organiseerden we een feestje. Onze manier om iedereen die ons geholpen heeft te bedanken.”

50

Indisch buffet @Wilgenveld

Aloo gobi, pulao, masala channa … Klinken deze Indische gerechten als Chinees in de oren? In september kon je ze nochtans proeven tijdens de Indische themadag in de kantine van Wilgenveld. “We wilden onze Indische collega’s eens een plezier doen en hen helpen integreren hier in België”, vertelt Tania Sienaert, coördinator Catering. “Samen met onze traiteur werkten we een typisch Indisch menu uit, gemaakt van Boni-producten. En het werd door iedereen gesmaakt!”


Zonder jou geen Gazet Heb jij een goed idee voor een artikel in De Gazet? Laat het dan zeker weten aan een van onze correspondenten. En wie weet vind je jouw voorstel terug in de volgende editie van De Gazet.

Colruyt Group BP&S Henk Ruttens CCX Wendy De Greef Colruyt Group Fine Food Evelien Bellemans

RPCG Loopt Dwars door Mechelen

Voor het derde jaar op rij nam Retail Partners Colruyt Group deel aan het loopevenement ‘Dwars door Mechelen’. Alle lopers waren getooid in een RPCG-tenue en op de Grote Markt konden ze terecht in een tentje voor drankjes en snacks. Als sponsor sprongen we ook langs het parcours in het oog met spandoeken, beachflags en skydancers. Van de 40 deelnemende collega’s kwam Wesley Verschueren als eerste over de finish. Proficiat!

Corporate Nathalie Roisin Finance Riet Janssens In Contact Jan Derom

Logistiek & Transport Toon Vandesande M&O Tess Desmecht Retail Partners Colruyt Group Paul Cannaerts en Astrid Desmet T&I Tijs Hanssens Eoly Maarten Van Houdenhove

Enseignes Bio-Planet Jelle Huwé Collect&Go Stephanie Sunaert

In vuur en vlam

Chef-beenhouwer Kurt Frooninckx (midden op de foto) van Colruyt Wetteren heeft een passie voor lekker eten, drinken … en vuur! Het leverde hem een ereplaats op tijdens het Belgisch Kampioenschap BBQ in Sint-Niklaas, waar 54 teams aan deelnamen. “Samen met enkele vrienden en mijn vrouw Femke De Kerpel (rechts op het podium, oriënteringsverantwoordelijke bij M&O) werd ik derde in de categorie ‘culinair’. We wonnen ook de publieksprijs omdat we de meeste hapjes verkochten aan het publiek. We serveerden een ovenbroodje met in Duvel gemarineerd buikspek en een BBQ-ijsje met crumble van houtskool. In september vindt het WK BBQ plaats in Torhout. Tijd om ons eens te meten met internationale teams!”

Colruyt Frankrijk Marine Streit Cru Sandra Michiels

Collishop Lieven Beullens

DATS 24 Maarten Van Houdenhove

Codifrance Isabelle Gessat

Dreambaby Bianca Verhaeghe

Colruyt Group Academy Elke Vandamme

Dreamland Barbara Depril

Colruyt Laagste Prijzen Peter Heye, Yves Rondelez en Anja Vonck

OKay Tom Pellis Solucious Phebe De Blieck

Heb je leuke kiekjes van jou en je collega’s? Of ben je de trotse eigenaar van foto’s uit de jaren stillekes? Stuur ons dan een mailtje (gazet@colruytgroup.com) of een direct (GAZET).

51


#CaraRock

Foto: Marie Lambrecht

Eind september vond de eerste editie van CaraRock plaats: een rockrally voor en door Colruyt Group-medewerkers. Vijf bands, met leden van over de hele firma, zetten hun beste muzikale beentje voor. Het organiserende team stak er tientallen uren vrije tijd in en kijkt al uit naar volgend jaar. Jill Couvreur, zangeres van Roxygen ĂŠn teammember bij OKay Houthulst, kleedde zich heel toepasselijk in rok en Cara-T-shirt!

Profile for Colruyt Group Services

GAZET6_2019_NL  

GAZET6_2019_NL