Page 1

NR 4

WINTER 2017

3x beerpairing

Bordeaux op z’n best!


vooraf In dit nummer 4 Bordeaux in geuren, kleuren en smaken 12 Dé zes winterwijnen 14 Burenduel: de slag om de Rhônevallei 16 4x bij zeebaars met vongole 18 Beerpairings met vis, vlees én kazen 24 Tripel Karmeliet uitgelicht en uitgeschonken

Beste bier- en wijnliefhebber, Wat ons betreft is elke uitstapje naar de Spar winkel een minireisje op zich. Zeker in de drankrekken. Elke drank heeft zijn geschiedenis, verhaal, geliefkoosde maatjes en natuurlijk zijn unieke aroma’s en smaak. We hopen dat je hen via beter leert kennen en hen daarna de kans geeft om je hart te veroveren. Voor dit nummer trokken we met zes ondernemers naar Bordeaux. Daar gingen we op bezoek bij drie fantastische wijnhuizen om enkele van onze geliefkoosde wijnen in hun natuurlijke habitat te aanschouwen. We staken er ook heel wat op over Bordeaux en z’n subregio’s. En voor de bierliefhebbers hebben we uitvoerig getafeld: intussen kennen we de perfecte combinaties tussen bier en visgourmet, vleesteppanyaki en kazen. Info die we graag met jou delen. Voorts zijn we nog getuige van een wijnduel in de Rhônevallei, selecteren we gepaste dranken bij zeebaars met vongole en maken we van Tripel Karmeliet een volwaardig covermodel. Laat het smaken!

Santé!

Jeroen Douwen, aankoper bieren, Johan Tondeur, aankoper wijn, én alle Spar ondernemers

mijnspar.be De kleine lettertjes: In de periode tussen de redactie van deze

   zoek op SPAR Colruyt Group

LR!

en het verschijnen ervan, kunnen de prijzen van bepaalde wordt voorgesteld, niet terugvindt in alle producten aangepast zijn. Bovendien kan het voorkomen dat je een artikel dat in winkels. De uitgever is niet verantwoordelijk voor eventuele drukfouten. De prijzen van de bieren en wijnen, vermeld in dit magazine, zijn geldig van geldig van 1 december 2017 tot en met 28 februari 2018 bij alle Spar winkels (aangesloten bij Retail Partners Colruyt Group nv). Ons vakmanschap drink je met verstand. * Verantwoordelijke uitgever m.b.t. de opmaak van : Retail Partners Colruyt Group nv, De Regenboog 8, 2800 Mechelen. : de zelfstandige winkelier voor de Spar winkels aangesloten bij * Verantwoordelijke uitgever m.b.t. de verspreiding van Retail Partners Colruyt Group nv.

2


vers van de druivenpers

Nieuw bij Spar! Niets is zaliger in de winter dan aan een knisperend haardvuur te zitten. Onze drie nieuwe Franse rode wijnen vergezellen je maar al te graag. Toch al heimwee naar de zomer? Proef dan onze Spaanse witte wijn!

899

Château Quimper Haut-Médoc, Bordeaux, 75 cl

475

Pastora Sanlucar Spanje, droog, 75 cl

17-18°

Een prachtige robijnrode wijn met een complex smakenpalet. Rood fruit en elegante toetsen van ceder en vanille uiten zich in een levendige neus, om uiteindelijk te eindigen in geroosterde houttonen na een mooie, lange afdronk.

649

6-8°

Deze Spanjaard is een manzanilla: dat is een type sherry dat enkel in het microklimaat van Sanlucar de Barrameda wordt geproduceerd. Hij verrast met een zilte sensatie op de tong, en een droge en delicate finale.

Solelh

569

Domaine de la Berthète

Languedoc, 75 cl

Côtes du Rhône, 75 cl 16-17°

Een echte karakterwijn, recht uit het land van de Catharen. De neus bevat aroma’s van kers, rode bes en zelfs een vleugje bosbes. Eenmaal in de mond proef je zijn kracht, mooi in balans gehouden door de nodige rondheid.

15-17°

Zeer smaakvolle wijn met een granaatrode kleur die weliswaar tannines bevat, maar op een soepele manier. Verder geniet je van aroma’s van zwart en rood fruit, met een vleugje zoethout.

3


Op bezoek bij drie topleveranciers

Bordeaux in geuren, kleuren en smaken

4

V.l.n.r.: Spar ondernemers Lieven (Middelkerke), Martha (Lichtaart), Jo (Bokrijk), Walter (Koningshooikt), Christine (Mont-Saint-Guibert) en Patricia (Godinne), wijnaankoper Johan en wijnboeren Isabelle en Dominique Galineau (Château Haut-Favereau).


special Bordeaux doet heel wat belletjes rinkelen, oogjes fonkelen en lippen smakken: het wordt gezien als ’s werelds bekendste wijngebied. Typerend is de onderverdeling in 54 kleinere regio’s, elk met hun eigen karakter. Wijnaankoper Johan nam zes Spar ondernemers mee naar drie wijnhuizen uit verschillende subregio’s. Stuk voor stuk wijnmakers wiens wijnen we erg kunnen smaken! De Bordeaux-wijnregio strekt zich uit over ruim 120.000 hectaren, wat het een van de grootste wijngebieden van Frankrijk maakt.

LesparreMedoc

Bordeaux

Pauillac

Coutras

Margaux

In de wereldberoemde wijnstreek aan de Garonne, de Dordogne en de Gironde vind je alles: van alledaagse wijnen tot de meest prestigieuze exemplaren ter wereld.

Saint-Émilion

De regio telt meer dan 8.500 wijnproducenten of chateaus en produceert gemiddeld 700 miljoen flessen per jaar.

Libourne Bordeaux (stad)

Voor rode wijn gebruiken ze cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, petit verdot of carmenère. Gewoonlijk maakt men hier blends. Sémillon, sauvignon blanc en muscadelle zijn de gebruikte druivensoorten voor wit.

Langon

Sauternes

Tot 1970 produceerde de streek meer witte wijn dan rode. Nu zijn zowat negen op de tien bordeauxwijnen rood.

5


Château Haut-Favereau (Bordeaux Supérieur)

Dominique Galineau en zijn vrouw, die intussen ook meewerkt op de wijngaard.

Eerste stop: Château Haut-Favereau. Het was in 1968 dat Michel en Marie-Claude Galineau met veel ambitie in dit chateau introkken om hun wijn te maken. In 1989 nam hun zoon Dominique over. Een waardige opvolger, die zijn nieuwe vaardigheden verzoent met respect voor de traditie en ervaring van zijn vader. Samen met zijn zussen maakt Dominique deze schitterende Bordeaux Supérieur in de 50 hectare grote wijngaard.

Superieur Bordeaux Supérieur is geen subregio van de appellatie Bordeaux, maar een appellatie op zich. Het kan eender waar in Bordeaux geproduceerd worden, mits de strengere richtlijnen worden gerespecteerd. De rode Supérieurs hebben een hoger alcoholpercentage dan de standaard Bordeauxwijnen en moeten verplicht langer dan een jaar rijpen. Dat geeft

6

wijnen die rijker en complexer zijn, en die vaak ook een beter bewaringspotentieel hebben.

Wijn voor het volk Dominique: “Vroeger werkte ik samen met oenologen om de wijn te assembleren, maar ik stelde vast dat zij vooral wijnen maakten die henzelf bekoorden. Nu maak ik enkel nog wijnen die ikzelf en de consument willen.”


special Château Haut-Favereau Bordeaux Supérieur, 75 cl

10-12°

Een uitnodigende neus met een fijne kruidigheid en zwart fruit. In de mond een soepele aanzet. De tannines zijn rond en zijdeachtig. Deze wijn gaat perfect bij rood vlees, wild en rijke kaasschotels. Serveer altijd op kamertemperatuur (18°C).

899

Tip: Château Haut-Favereau komt in een mooie kist van zes flessen. Een ideaal eindejaarsgeschenk!

De wijngaard wordt aangeplant zoals vroeger: per hectare staan 5.000 wijnstokken.

Rode Bordeaux Supérieurs moeten verplicht langer dan een jaar rijpen.

Dominique werkt met warme maceratie: druiven worden gedurende 12 tot 18u opgewarmd tot 115°C en daarna afgekoeld.

7


Château Paran Justice (Saint-Émilion) Bij Château Paran Justice, in het zuidelijke gedeelte van Saint-Émilion, worden we hartelijk ontvangen door eigenaar Olivier Boutros-Toni. De gediplomeerde oenoloog gaat met respect voor de natuur en lekker ouderwets te werk.

Eigenaar Olivier Boutros-Toni zet het werk van zijn voorvaders verder.

Het chateau van Olivier bestaat uit twee delen: in 1873 kocht zijn overovergrootvader Château Paran, en in 1910 kocht zijn overgrootvader het nabijgelegen Château Justice. De wijnhuizen liggen in de gemeente Saint-Etienne de Lisse en de kastelen behoren sinds 1999 tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een paard doet het zwaarste labeur en Olivier bewerkt zijn wijngaarden met respect voor de natuur. Sinds 2010 wordt hier geen chemische onkruidverdelger meer beroerd. In plaats daarvan wordt het onkruid met een tractor te lijf gegaan. Zo wordt de grond viermaal per jaar opgehoogd. Verder wordt er enkel met bio-insecticide gespoten als het nodig is, in functie van de ziekte en ter hoogte van de bladeren.

8


special Tijdens onze rondleiding botsen we plots op erg oude wijnstokken. Olivier: “Ah, het is jullie opgevallen! Een deel van onze wijnstokken zijn reeds in 1901 geplant. Ze zijn minder rendabel dan de nieuwere, bien sûr, maar ze zorgen nog steeds voor hele goede druiven. We dragen goed zorg voor onze oudjes: we plukken ze met de hand en bezorgen ze nog een mooie oude dag in de vorm van onze lekkere Château Paran Justice (lacht).”

Saint-Émilion Bodem: de bodemsamenstelling is hier divers. Je hebt côtes (heuvelhellingen), graves (kiezelgronden) en zandbodems. Weetje: hier wordt enkel rode wijn geproduceerd.

Château Paran Justice Saint-Émilion, Grand Cru, 75 cl

16-18°

Een zeer charmante wijn die in de mond soepel is, met volledig ronde tannines. Serveer ‘m op kamertemperatuur bij rundsgebraad of een feestelijke kaasschotel.

Een deel van de wijnstokken zijn reeds in 1901 geplant. Stokoud!

Door feromonen te verspreiden, lopen de mannelijke en vrouwelijke vlinders elkaar mis: geen paring en dus ook geen larven tussen de trossen.

1325

9


Château des Ormes (Sauternes) De laatste regio waar we neerstrijken is een buitenbeentje. In Sauternes maakt men zoete witte wijnen via een proces van ‘edele rotting’. We gaan op bezoek bij Château des Ormes, waar men een prachtexemplaar van een sauterneswijn maakt. Michel Perromat heet ons welkom. Hij behoort tot de zevende generatie wijnbouwers die actief is op het Château d’Armajan des Ormes. Het wijndomein bestaat sinds de middeleeuwen en is een van de oudste uit de Sauternes. Ook de wijnstokken gaan hier al even mee, gemiddeld zijn ze 30 jaar oud. Een ploeg van 17 man oogst de druiven manueel, soms wordt er tot wel vijf keer door de wijngaard gegaan tijdens de oogst om steeds de optimaal rijpe druiven te plukken. Qua rustiek kader kan dat tellen. Rendement is hier minder van tel dan kwaliteit. Maximaal wordt er slechts 25 hectoliter

per hectare geoogst. In feite doet men meer werk voor de helft van het volume. Dat verklaart de iets hogere prijs van de wijn.

Edele rotting Michel: “Ons wijndomein is ideaal gelegen, dankzij twee rivieren: de kleine Ciron en de brede Garonne. Het frisse water van Ciron komt hier in september en oktober in contact met het warme water van Garonne. Dat zorgt ervoor dat de wijngaarden ’s ochtends gehuld in nevel ontwaken. De nevel brengt een microscopische schimmel met zich mee, die tot magie in staat is: ‘pourriture noble’ of edele rotting.”

Michel Perromat: “De edele rotting versterkt de natuurlijke smaak van onze druiven met 90%.”

10


special “De vochtige omgeving geeft de bacterie vrij spel. Deze perforeert de druif, waardoor het vocht wegloopt terwijl de suiker achterblijft. Hij ‘verteert’ als het ware de schil van de rijpe druiven, waardoor er een aromatische synthese plaatsvindt. Die versterkt de natuurlijke smaak van de druiven met 90%.” Het resultaat? Een zoete sauternes met een evenwichtige zuurtegraad en een mollige frisheid. Dat maakt de wijn zowel tijdens het aperitief als bij het voor- of nagerecht erg geliefd.

Sauternes Bodem: lichte ondergrond van zand en kiezelstenen. De kalksteen zit op 60 cm diepte. Foodpairing: sauterneswijnen gaan met een heleboel schotels samen. Vooral de combinatie met foie gras is een klassieker. Weetje: om zich te kwalificeren voor het label ‘Sauternes’ moeten wijnen minstens 13% alcohol bevatten. Daarnaast moeten ze een ‘toelatingsexamen’ doorstaan: uit een proeftest moet blijken dat ze zoet smaken.

In het authentiek expeditiekantoortje is de tijd sinds sinds 1930 blijven stilstaan.

Tijdens WO II werd een deel van het goud van de Belgische Nationale Bank in deze kelders verstopt. Nu ligt er met Sauternes nog enkel vloeibaar goud!

Château des Ormes Sauternes, zoet, 37,5 cl

6-8°

Stevig geconcentreerd in de mond, goed vet maar nooit plakkerig. Lang in finale en behoorlijk wat finesse. De perfecte afsluiter van een feestmaaltijd. Lekker bij desserts, sterke kazen, zeevruchten en foie gras. Ook aan te raden bij Aziatische schotels met bijvoorbeeld kip.

1079 11


Zes kanjers die €

595

Kwaaihoek “Droëland”

Shiraz, Coastal Region, Zuid-Afrika, 75 cl In de mond een stevige structuur met levendige zuren, lange afdronk met op het einde een aangename vanilletoets.

14-16°

12

795

Poggio Al Casone

Chianti Superiore, Castellani, Italië, 75 cl Krachtig, kruidig en fruitig. Lichtjes geroosterde toetsen. Mooi op dronk.

16°

889

Château Frachet “Cuvée Prestige”

Bordeaux Supérieur, 75 cl Zachte en tedere smaken omhuld door tannines. Een bordeaux met finesse en een evenwichtige finale.

15-17°


op de winter!

je warm maken €

659

Vendanges d’Anastasie Chardonnay

Vin de Pays d’Oc, Languedoc, droog, 75 cl Deze aromatische chardonnay heeft een stevige structuur en levendige zuren. De afdronk is lekker lang, met op het einde een vanilletoets.

659

1189

Vendanges d’Anastasie Merlot-Cabernet

Domaine de Carobelle

Krachtige, kruidige en fruitige wijn. Helemaal op dronk.

Finish van fondantchocolade en braambessenconfituur. Schenken bij wild, marinades en kazen.

Vin de Pays d’Oc, Languedoc, 75 cl

Gigondas, Côtes du Rhône, 75 cl

15-17°

16-18°

12-14°

13


De slag om de Rhônevallei Zelfde druiven, bijna dezelfde streek, toch anders

Ze bevatten syrah, grenache en mourvèdre, en hun wijngaarden zijn amper tien kilometer van elkaar verwijderd. Toch zijn Le R de Rasteau en Château Goudray twee behoorlijk verschillende wijnen. Aan het klimaat zal het verschil tussen de twee wijnen niet liggen: ze kunnen genieten van eenzelfde zonnig mediterraan klimaat, waar de mistralwind door waait. Dat is een stevige en koude noorderwind die gemiddelde snelheden haalt van 50 km/u. Windstoten van 100 km/u zijn hier geen uitzondering. Vincent van Gogh was niet lovend over de mistral, want die blies z’n schildersezel keer op keer omver, maar de druiven syrah, grenache en mourvèdre hoor je vast niet klagen. Ze gedijen er uitstekend. Dat beide wijnen door meer dan één druivensoort tot stand komen, is hier trouwens heel normaal. Ook typerend voor de zuidelijke streek is dat de wijnen hier vaak een hoog alcoholpercentage hebben.

14

Rasteau 25 €8

6-8°

Le R de Rasteau Rasteau, Côtes du Rhône, 75 cl

16-18°

Bodem: kalkgrond met typische ronde keien Lekker bij: gegrild vlees, gevogelte, stoofpotten en geiten- en schapenkazen De streek van Rasteau, gelegen in de schaduw van de bekende Alpengigant de Mont Ventoux, leent zich uitstekend voor het maken van rode wijn. Het is een mozaïek van percelen in een hellend landschap. De meer vlakke bodem bestaat voornamelijk uit kalkgrond en de bergachtige regio’s uit kleigrond. De vele rolkeien slaan overdag warmte op en geven deze ’s avonds terug af. Deze natuurlijke verwarming door de keien geeft het rijpingsproces een boost en vormt samen met de grond een uitstekende basis voor goede wijnbouw. Le R de Rasteau heeft een diep geconcentreerde kleur van rood fruit en kruidige aroma’s met vanille. Het is een krachtige fruitbom in de mond met een heel scala aan kruiden en zachte tannines.


burenduel

Plan de Dieu 75 € 8 Château Goudray

Plan de Dieu, Côtes du Rhône, 75 cl 16-18°

Bodem: rode klei met kalkhoudend grind Lekker bij: stoofpotten, grill, gevogelte en wild In de middeleeuwen lagen overal struikrovers op de loer in het woeste, rotsachtige gebied dat we nu kennen als Plan de Dieu. Passanten prevelden schietgebedjes voordat ze voet zetten in ‘het domein van God’. Zo wil althans de legende. Zo kreeg de streek zijn naam. Tegenwoordig geven zo’n 50 wijnboeren het beste van zichzelf in het piepkleine gebied. Door de steenachtige bovengrond leveren de wijnstokken erg lage opbrengsten. Met één wijnstok produceer je hier amper één fles. Dat geeft de wijnen een zeer donkere kleur. Onze plaatselijke topper is een bom van fruit. Hij is een beetje sweet en heeft versmolten tannines en aroma’s van rijpe rode vruchten en subtiele viooltjes.

Wie mag zich volgens jou tot winnaar van ons allereerste burenduel kronen? 15


Wat drink je bij

zeebaars?

Het recept vind je op www.mijnspar.be Zeebaars met vongole 4 personen

. 1u

Zeebaars heeft een zachte structuur en milde smaak, die gemakkelijk te beĂŻnvloeden valt. Het is dus van groot belang dat je er de gepaste wijnen of bieren bij serveert. Wij hebben voor jou alvast uitgevist welke dat zijn. 16


4x bij zeebaars Veelzijdig

Crispy €

529

475

I Sicani

Pastora Sanlucar

Deze witte Siciliaan heeft een lekker volle smaak en is met zijn subtiele toets van pompelmoes bijzonder fris. Perfect bij visgerechten, een lichte pasta zonder tomatensaus of een risotto.

Verbazend gastronomische wijn die naadloos aansluit bij heel uiteenlopende gerechten. Tapas, gedroogde ham, asperges, sushi, zeevruchten – het kan allemaal!

Grillo, Sicilië, 75 cl

10-12°

Ontkurken maar, want ... zijn crispy einde maakt hem zeer complementair met de zachtere structuur van de zeebaars.

Spanje, droog, 75 cl

6-8°

Te drinken als je er even tussenuit wil ... want zijn ziltige smaak doet je wegdromen naar de Spaanse kustplaats waar hij vandaan komt.

Fruitig €

598

Volle smaak

OHH! Poitou

Palm Hop Select

De wijnregio Haut-Poitou kreeg van de 12de eeuw tot nu veel klappen te verduren, vooral door godsdienstoorlogen. Met deze frisse wijn bewijst de regio echter dat ze weer helemaal terug is.

Palm Hop Select (6%) is een volmondig bier dat drie keer gehopt is. In het amberbier van hoge gisting merk je aroma’s van mout, hop en een fijne toets van karamel.

Haut-Poitou, Loire, droog, 75 cl

25 cl

8-10°

Haut-Poitou staat weer op de wijnkaart ... mede dankzij deze expressieve sauvignon om ‘OHH’ tegen te zeggen. Zeker bij zeebaars!

Gaat graag in zee met dit gerecht … want Palm Hop Select smaakt lekker vol. Zijn aanzet is zoet en de mooie bitterheid blijft hangen in een ronde afdronk.

17


Wist je dat…

je bij Spar kant-enklare schotels voor visgourmet vindt?

Visgourmet

18


beerpairing Hoegaarden wit (4,9%)

Cristal Alken (5%)

Deze verfrissende dorstlesser doet het, net zoals de meeste witbieren, uitstekend bij allerlei vissoorten. Hij is zacht, een beetje zoet en zuur, en heeft een subtiel gekruide citrussmaak.

Alle pils smaakt top bij vis, maar Cristal misschien nog net iets meer. Dat komt door de genereuze portie hop. Cristal werd in 1928 voor het eerst ontwikkeld en is daarmee het oudste Belgische pilsbier.

Leffe Blond (6,6%)

Duvel Tripel Hop (9,5%)

Een authentiek blond abdijbier waar een vleugje bitterheid doorschemert. Toetsen van vanille en kruidnagel zorgen voor een extra zachte, volle smaak. Blonde bieren zoals deze zijn dol op witte vis!

Vis zwemt graag in de hop en deze Duvel is wel drie keer gehopt. Topcombo dus! Deze Citra met smaken van pompelmoes en tropisch fruit bleek de beste Tripel Hop van zeven tijdelijke variëteiten en is permanent te vinden bij Spar.

Liever geen bier?

Westmalle Tripel (9,5%) Een complex goudgeel trappistenbier met een zachte smaak, fruitige aroma’s en een bittere natoets. Daarbij serveer je gerust gerookte en gegrilde vis, schaalen schelpdieren, maar ook gevogelte, harde en pittige kazen of kalfsvlees.

789

Orballo Albariño Rias Baixas, droog, 75 cl

Een elegante, witte wijn met een intens aroma en een mooie lengte. De ideale partner voor schaalen schelpdieren, fijne visschotels en allerhande bereidingen op basis van rauwe groenten.

19


Wist je dat…

‘Teppanyaki’ een samenstelling is van ‘teppan’ (ijzeren plaat) en ‘yaki’ (gebakken)?

Teppanyaki

20


beerpairing

Saint-Feuillien Blond (7,5%)

Laat je niet verrassen door het goudblonde bier: zijn smaak heeft een intense, volle bitterheid en dominante moutsmaak. De afdronk is droog en hoppig. Een robuuste keuze dus voor bij de teppanyaki.

Tripel Karmeliet (8,4%) Never change a winning recipe: dit karaktervol driegranenbier wordt nog steeds gebrouwen volgens een bierrecept uit 1679. Welk vlees je ook op de plaat legt: de kruidige, mild bittere Tripel Karmeliet past er perfect bij!

Ename Tripel (8,5%)

Rochefort 8 (9,2%)

Goudblond bier met een zachte fruitige smaak. De aanzet is lichtzoet, de afdronk lang en pittig. Ename bestaat nog maar sinds 1990 maar gaat vast en zeker een mooie toekomst tegemoet, zeker ook bij Oosters gekruid vlees.

De populairste telg van de Rochefort-familie (je hebt ook nog 6 en 10). De zoete en bittere trappist werd in 1954 gebrouwen voor Kerstmis. De zoete karamelsmaak en bittere afdronk doen het goed bij kalkoen en vele andere vleessoorten.

Liever geen bier?

Grimbergen Optimo Bruno (10%) De Optimo Bruno werd oorspronkelijk voor Pasen gebrouwen, maar nu kan je het hele jaar genieten van dit donkere amberkleurige bier. Zijn zoet-bittere en volronde karakter past prima bij de uitgesproken teppanyaki-smaak.

â‚Ź

775

Serbal Malbec

Atamisque, Uco valley, ArgentiniĂŤ, 75 cl Deze hoog geconcentreerde wijn heeft een stevige structuur en een fruitige, zijdeachtige smaak. Zowel qua kleur, aroma, als tannines ondersteunt de Malbec het gegrilde vlees uitstekend.

21


Pairing:

La Brique de Brebis

de frisheid van het bier countert de smeuïge kaas perfect

zachte, romige schapenkaas (Frankrijk)

Zowel in bier als in kaas hebben we bij Spar heel wat ‘speciallekes’. Daar kan je geweldige koppeltjes mee maken!

Blanche de Namur (4,5%) citroengeel witbier met citrustoetsen, romig door de gebruikte tarwe en niet bitter

Kaas Crémeux Bourguignon

Delvaux (8,5%) hoppig maar niet bitter, robuuste volmondigheid en florale aroma’s

22

Pairing:

de frisse blondine spoelt het romige filmlaagje van de kaas heerlijk weg

boterachtige ‘tripelroomkaas’, wat wil zeggen dat er extra room tijdens het proces wordt toegevoegd (Frankrijk)


beerpairing Pitthemnaer halfharde kaas van gepasteuriseerde melk met licht pittige smaak (BelgiĂŤ, De Moeren)

Pairing:

de lichtzoete korst combineert wonderwel met de lichtzurige tripel

Tripel LeFort (8,8%) fris en fruitig, zacht en vol goudblond, rijke en complexe smaak

Beaufort

Palm Hop Select (6%)

harde, cilindrische kaas van koemelk uit de Savoie met een diepe, volle smaak (Frankrijk)

zoete aanzet, mooie (hop)bitterheid en lange ronde afdronk

Pairing:

de verfrissende hoptoets verlicht de scherpe en vettige kaassmaak

Livarot halfzachte, magere kaas uit NormandiĂŤ, bereid uit koemelk (Frankrijk)

Pairing:

de lambiekgisten zijn mooi in harmonie met de toch wel vrij sterke kaassmaak

Oude Geuze Boon (7%) frisse en fruitige geuzesmaak, met toetsen van pompelmoes en eik

23


Complex en zuiver Tripel Karmeliet is een karaktervol driegranenbier met een hoog succesgehalte. Toen het in 2009 de World Beer Awards won, was Tripel Karmeliet zo in zwang dat horecazaken voortdurend zonder zaten!

Gebrouwen volgens een bierrecept van 1679 van het Dendermondse Karmelietenklooster. Vandaar de naam Karmeliet.

8,4% alcohol Schenken aan 6 à 9°C

De Franse lelie is een symbool uit de heraldiek die staat voor zuiverheid. Perfect gekozen dus als symbool voor deze pure tripel!

Complex goud- tot bronskleurig bier met een kruidige, mild bittere smaak en een romige schuimkraag.

Schenk december  
Schenk december