Page 1

NR 3

Passie uit Zuid-Italië

HERFST 2017


vooraf In dit nummer 4 De ultieme Zuid-Italiaanse wijntrip 12 Dé zes herfstwijnen 14 Druivenduel: Zuid-Afrikaanse vs. Australische chardonnay 16 4x bij kalfsvlees 18 Kaasfondue Liefmans Kriek 20 Op bezoek bij de brouwers van Delvaux 24 Filou uitgelicht en uitgeschonken

Beste bier- en wijnliefhebber, Wanneer we het nuttige aan het aangename kunnen koppelen, doen we dat graag, zeker als dat jou de nodige wijn-, bier- en kookinspiratie geeft. We gingen op de koffie - alhoewel - bij de CEO van Farnese Vini, een Italiaans wijnhuis waar we al meer dan twintig jaar mee samenwerken. De trotse man nam ons mee op een felgesmaakte tocht doorheen de vier streken waar hij voor ons wijn maakt. Blader naar pagina 4 voor meer inzicht en goesting in de prachtige landschappen, wijnen en gerechten. Als bieraankoper hoef je het zo ver niet te zoeken: Jeroen trok naar Brouwerij De Kroon in Neerijse. Daar werd een brouwerij als museum ingericht en tegelijkertijd werken ze er aan de toekomst van bier. En ze brouwen er Delvaux, een heerlijke nieuwkomer bij Spar. Daarnaast houden we onder meer een vurig pleidooi voor fruitbieren bij kaasfondue, en laten we Zuid-Afrika en Australië uitvechten wie het meeste uit de chardonnaydruif haalt.

Santé!

Jeroen Douwen, aankoper bieren, Johan Tondeur, aankoper wijn, én alle Spar ondernemers

mijnspar.be

   zoek op SPAR Colruyt Group

LR!

De kleine lettertjes: In de periode tussen de redactie van deze en het verschijnen ervan, kunnen de prijzen van bewordt voorgesteld, niet terugvindt paalde producten aangepast zijn. Bovendien kan het voorkomen dat je een artikel dat in in alle winkels. De uitgever is niet verantwoordelijk voor eventuele drukfouten. De prijzen van de bieren en wijnen, vermeld in dit magazine, zijn geldig van geldig van 1 september 2017 tot en met 30 november 2017 bij alle Spar en Eurospar winkels (aangesloten bij Retail Partners Colruyt Group nv). Ons vakmanschap drink je met verstand. * Verantwoordelijke uitgever m.b.t. de opmaak van : Retail Partners Colruyt Group nv, De Regenboog 8, 2800 Mechelen. : de zelfstandige winkelier voor de Spar en Eurospar winkels * Verantwoordelijke uitgever m.b.t. de verspreiding van aangesloten bij Retail Partners Colruyt Group nv. 2


vers van de druivenpers

Nieuw bij Spar! De herfst is in aantocht, maar met onze nieuwe sangria laat je het zonnetje nog wat langer in huis. Verder ontdekten we nog een uitstekende champagne en een witte en rode wijn boordevol fruitigheid.

839

Marie Galante Sangria

1467

Veuve Reuther

Champagne demi-sec, 75 cl

Spanje, 3 l

6-8° 6-10°

Met dit typisch Spaanse aperitief is het genieten geblazen. Drink het puur of voeg er stukjes fruit aan toe, zoals sinaasappel, citroen, mango ... Serveer lekker koel met ijsblokjes! Voor een extra verfrissende toets raden we een scheut sinaaslikeur aan. ¡Delicioso!

549

Aroma’s van toast, gedroogd fruit en - jawel - wijn domineren deze heerlijke demi-sec. In de mond geniet je van een zachte en zoete body. Deze Veuve Reuther heeft een mooie harmonie tussen zoetheid en frisheid.

Domaine de Lansac Les Quatre Reines

598

OHH! Poitou

Haut-Poitou, Loire, droog, 75 cl

Languedoc, 75 cl

8-10° 16-18°

Deze wijn uit de IGP Vin de Pays des Alpilles is gemaakt met oude merlotdruivenstokken. Hij heeft een stevige, frisse smaak met zijdige tannines. Die laatste zorgen voor een perfect evenwicht. Qua fruitigheid zit deze wijn ook helemaal goed.

De wijnregio Haut-Poitou kreeg van de 12de eeuw tot nu veel klappen te verwerken, niet in het minst door godsdienstoorlogen. Maar nu staat de regio weer helemaal op de wijnkaart. Deze frisse wijn van 100% sauvignon met expressieve aroma’s en aangename fruittoetsen bewijst het!

3


Op bezoek bij de beste wijnmaker uit ItaliĂŤ

Een Farnese verliest zijn streken niet Mark Schiettekat (zaakvoerder Le Wine, agent voor BelgiĂŤ)

Johan Tondeur (wijnaankoper Spar)

Filippo Baccalaro (hoofdwijnmaker en medeoprichter Farnese Vini)

4

Valentino Sciotti (CEO Farnese Vini)


special Al meer dan twintig jaar werkt Spar samen met Farnese Vini, de Italiaanse wijnleverancier die de passie van een familiebedrijf verzoent met het professionalisme van een topbedrijf. In vier Zuid-Italiaanse regio’s maken ze wijnen waar we bij Spar erg trots op zijn. CEO Valentino Sciotti leidt ons rond in zijn geliefde streken en staat ons gretig te woord. Want we zijn razend benieuwd naar zijn verhaal, de mooie natuur, de plaatselijke keuken en uiteraard de uitstekende wijnen. Geniet mee! Valentino Sciotti, de CEO van Farnese Vini, staat ons al op te wachten wanneer we aankomen bij de hoofdzetel van het wijnhuis in Ortona, Abruzzo. Voordat hij ons trakteert op een rondleiding van zijn Zuid-Italiaanse wijngaarden, stellen wij hem enkele vragen.

Waarom ben je je eigen wijnhuis begonnen, Valentino?

Valentino: “Ik kom uit een familie van landbouwers. Elke dag van het jaar waren ze aan het werk. In verzengende hitte, in bijtende kou, bij regen en sneeuw … en dat voor een kleine opbrengst. Toch klaagden ze nooit. Al sinds mijn kindertijd droomde ik ervan om al die hardwerkende landbouwers van mijn dorp wat rijker te maken. Dat wou ik realiseren door een wijnhuis op te starten. In 1994 was het zover: samen nog twee partners richtte ik Farnese Vini op. We kenden een enorme groei: jaarlijks bottelen we nu al meer dan 60 miljoen flessen.”

Valentino: “Iedereen moet gepassioneerd zijn. Van de CEO tot de landbouwers.” Farnese Vini is in 2016-2017 verkozen tot beste wijnmaker in Italië. Hoe verklaar je dat succes? “Veel mensen weten hoe je een goede wijn maakt. Maar om een fantastische wijn te

maken, moeten alle mensen in het hele proces met hart en ziel gepassioneerd zijn. Van de CEO tot de landbouwers. Wijnbouwgrond overkopen, dat staat voor mij gelijk aan een kind weghalen van zijn moeder. Landbouwers zijn onlosmakelijk verbonden met hun land. Het is mijn grote overtuiging dat je de wijngrond in handen moet laten van de families die er al eeuwen op werken. Wij laten ze werken volgens gestandaardiseerde methoden en met hoogtechnologische apparatuur. Ze krijgen van ons een hoger inkomen en ze zijn trots dat ze mee verantwoordelijk zijn voor ons succes.”

Waar komt de naam Farnese vandaan?

“Voor er sprake was van Italië, had je hier veel kleine staten. Dat leidde ertoe dat veel dorpjes een kasteel hadden dat vernoemd was naar de adellijke familie die het bouwde of bewoonde. In Ortona is dat het prachtige Palazzo Farnese. Het werd in 1500 gebouwd voor de Oostenrijkse Prinses Margaretha van Parma, de vrouw Ottavio Farnese, de hertog van Parma en Piacenza. Zij wijdde de herfst van haar leven hier aan wijnbouw.”

Zeg eens, waar gaan we langs?

“Speciaal voor jullie heb ik wat tijd vrijgemaakt. We kunnen dus even langsgaan in alle streken waar we de wijnen voor Spar maken: Abruzzo, Puglia, Basilicata én Sicilia. Maar genoeg gepalaverd, tijd om onze wijngaarden te bezoeken. Dan kunnen jullie eens proeven!” 5


Abruzzo

Abruzzo

De bakermat van Valentino en zijn wijnen Alle wegen leiden naar Rome, en als je van daar even oostwaarts gaat, kom je in de meest groene regio van Italië: Abruzzo. Het kuststadje Ortona is de hoofdzetel van Farnese Vini. Valentino: “In deze magnifieke heuvellandschappen groeide ik op. Het is geen mirakel dat ik wijnbouwer werd. Al toen ik klein was hielp ik mijn grootvader bij het wijnmaken. Ik moet wel zeggen: mijn tweede droom was om een groot wielrenner te worden. Mijn eerste wielerwedstrijd zal ik nooit vergeten. Toen ik als allerlaatste aankwam, stond enkel mijn vader er nog (lacht).”

Toch is Valentino erin geslaagd beide dromen te combineren. Hij bewijst dat wijn en wielrennen goed samengaan. “Toen Farnese Vini bekender werd, kwam een goede vriend uit het wielrennen me vragen of ik geïnteresseerd was een ploeg te sponsoren. Uiteraard! Het was een andere manier om mijn tweede droom waar te maken. Zo werd in 2009 Farnese Vini Cycling Team geboren. We zijn het enige wijnbedrijf ter wereld dat hoofdsponsor is van een wielerploeg. En met succes: onze wijnen werden wereldwijd veel bekender dankzij onze wielerploeg.”

De plaatselijke aanraders €

469

Farnese Montepulciano d’Abruzzo

Farnese Montepulciano d’Abruzzo

Kersenrood en lekker fruitig. Mooie structuur met zachte tannines. Is al helemaal op dronk en staat z’n mannetje ook bij stoofpotjes en kruidige bereidingen.

Goede structuur, met tannines die mooi en evenwichtig afronden. Erg lekker bij rijke gerechten, Italiaanse charcuterie en bij een stevig stuk rood vlees.

75 cl

14-16°

6

1025

Colline Teramane, 75 cl

16-18°


special

Puglia

Puglia

Krachtige en kruidige wijn uit de hak van Italië

Onze tweede halte is het warme en vruchtbare Puglia, beter bekend als de ‘hak van de laars’. Hier groeit een massa aan olijven, citrusvruchten, amandelen, tabak en druiven. Puglia is in Italië de grootste producent van olijven, en qua volume ook een van de belangrijkste wijnstreken.

Valentino: “De primitivo komt hier het vaakst voor, want die druif kan goed tegen de hitte. Die heeft van nature veel suikers. Pugliawijnen zijn krachtig en kruidig, en doen daardoor denken aan wijnen uit de zuidelijke Rhônevallei. Al vind ik ze natuurlijk nog beter! Ze zijn vlot drinkbaar en hebben een intense fruitigheid.” “Ik ben erg trots op onze Farnese Primitivo Puglia. Hij bulkt van fruitigheid en sappige tannines, en is, ook dankzij z’n alcoholpercentage van 13,5% een oerdegelijke stoofpotwijn.”

455

Farnese

Primitivo Puglia, 75 cl Krachtige smaak met massa’s rijp fruit en kruiden, lange talmende afdronk. Helemaal in zijn element bij stevige, kruidige schotels en stoofpotten.

Valdostana

14-16°

4 personen • 45-60 min Het recept vind je op www.mijnspar.be 7


Basilicata

Dankjewel, vulkaan! Als op een na kleinste regio van Italië is Basilicata niet zo bekend. Het is tevens de economisch armste regio van Italië. Om daar een positieve draai aan te geven: je vindt hier fabrieken noch vervuiling, maar wel veel land- en wijnbouw. In de regio wordt veel maïs, tarwe, gerst en haver verbouwd, het is zowat de graanschuur van Italië. Ook de fruitteelt is goed ontwikkeld met pruimen, perziken, peren, kiwi’s en citrusvruchten. Terwijl we door Basilicata rijden, valt het contrast in omgeving op. Het ene moment is het

landschap eindeloos ver uitgestrekt, wat later is het erg bergachtig. Vanwege het klimaat lijkt het gebied wat uitgestorven. Er valt namelijk weinig regen en de zomers zijn droog. Tot we de krater van de Monte Vulture binnenrijden. Plots is alles groen. “Had je niet gedacht, hé?”, knipoogt Valentino. De Monte Vultura is een vulkaan die al duizenden jaren is uitgedoofd. Hij domineert het plaatselijke landschap en het is prachtig om zien hoe de flanken worden bezet door wijngaarden.

De plaatselijke aanraders €

729

729

Tre Stelle

Tre Stelle

Licht gouden kleur, intens, puur parfum van zomerbloemen en witte perzik. In de mond intens fris met invloeden van limoen en tropisch fruit. Lange levendige bestendigheid.

Complexe aroma’s van rijpe kersen, pruimen en zelfs rozenblaadjes. Je proeft gestoofde pruim, noten en chocolade. Een licht kruidige afwerking.

Basilicata, 75 cl

Aglianico del Vulture, 75 cl

14-16° 6-8°

8


"De vulkaan schonk ons de ideale bodem voor wijnbouw."

Valentino: “De vulkaan vormt de ideale bodem voor wijnbouw. Het geeft onze wijnen, de drie Tre Stelle’s en de Brandano, een mineraal karakter. De regio heeft misschien niet de beste reputatie, maar voor onze wijnen vallen alle puzzelstukjes hier in elkaar. We zijn er erg trots op. Mensen vragen me vaak wat de drie sterren op de flessen Tre Stelle betekenen. Da’s heel simpel, die verwijzen naar de prachtige sterrenhemels die je in deze streek goed kan waarnemen.”

729

special

Waarom Zuid-Italië?

“Zuid-Italië is de bakermat van de West-Europese wijnbouw. Hier ging men 2000 jaar geleden al aan de slag met een enorme variëteit aan druiven, die zich de voorbije twee millennia nog beter aangepast hebben aan de regio. De bodems zijn erg rijk en het klimaat is ideaal: mild, met grote temperatuurschommelingen, veel zon en beperkte neerslag. Elke regio heeft andere accenten, dat maakt het extra interessant.”

1675

Tre Stelle

Brandano

Een donkere rosé met een neus van levendig vers rood fruit. Je proeft de sappigheid van de aglianicodruif en ook toetsen van zwart rijp fruit.

In de neus een kruidige mix van braambes en blauwe bessen. Zeer goede volle structuur met een fris einde en een lange afdronk.

Basilicata, 75 cl

Aglianico del Vulture, 75 cl

16-18° 6-8°

9


Silicia

Een grote en grootse wijnstreek Sicilia telt zo’n 200.000 hectare aan wijngaarden en is daarmee de grootste wijnstreek van Italië. Een derde van de Italiaanse wijnproductie komt hier vandaan. Al sinds de Griekse oudheid wordt er wijn verbouwd. Valentino: “Net zoals we in Basilicata zagen, voelen de druiven zich hier uitstekend thuis op de vruchtbare vulkanische gronden van de Etna en in het mediterrane zonnetje. De zomers zijn warm, de winters zacht. Ieder jaar regent het net genoeg, zodat de druiven optimaal rijpen. Van mei tot september valt hier, op enkele stort-

buien na, nauwelijks neerslag. Van oktober tot februari valt de meeste neerslag, voornamelijk in de noordelijke gebergten.”

Andiamo a mangiare!

“Ik heb hier mijn hart verloren. Zowel de plaatselijke wijnen als de gerechten zijn hier gewoonweg voortreffelijk. De Siciliaanse keuken lijkt sterk op de Italiaanse, maar heeft invloeden uit de Spaanse, Griekse, Franse en Arabische keukens. Net als bij jullie, in België, zijn hier doorheen de geschiedenis al behoorlijk wat volkeren langs geweest.”

De plaatselijke aanraders €

529

I Sicani

I Sicani

Deze witte Siciliaan heeft een lekker volle smaak met een crispy einde, die een lichte toets van witte pompelmoes bevat.

Aroma’s van rijp fruit en kruiden, ondersteund door gebrande koffie. Een fluwelige smaak en rijpe afdronk met houttoetsen.

Grillo, Sicilië, 75 cl

Sicilië, nero d’avola - syrah, 75 cl

10-12°

10

529

16-18°


special Siciliaans driegangenmenu Aperitief: granita van roze pompelmoes 10 min

Granita is een soort van waterijs in een glas. De Sicilianen nuttigen het graag op eender moment van de dag, zelfs als ontbijt. “Om de rondleiding af te ronden, zal ik jullie trakteren op een erg Siciliaans driegangenmenu”, besluit Valentino. Terwijl wij alvast proeven van de I Sicani’s - je leest onze smaakomschrijvingen linksonder - slaan enkele medewerkers van Valentino aan het kokerellen.

Hoofdgerecht: pasta alla norma 4 personen . 45 min

De bekendste pasta van het eiland wordt bereid met tomaten, geroosterde aubergine en bestrooid met geraspte ricotta.

Niet veel later kunnen we aan tafel en krijgen we wijnen en gerechten om duimen en vingers bij af te likken. Dat is ook voor jou goed nieuws, want je kan het volledige menu op een dik uurtje tijd thuis op tafel zetten. De wijnen vind je in onze rekken, de recepten op onze website.

Dessert: cannoli 10 min

Een opgerold koekje gevuld met ricotta. We ruilen de wijn even in voor een koffie, want zo hoort het hier.

De recepten vind je op www.mijnspar.be 11


Zes toppers die € €

7

40

Château de Valmer

Vouvray, zacht, 75 cl Mooi, helder getint. Vooral florale en gekonfijte fruitexpressie in de smaak met fijne, zoete toets in de vrij lange afdronk.

659

Vendanges d’Anastasie Chardonnay Vin de Pays d’Oc, droog, 75 cl

In de neus lichte fumé met boter en rijpe citrus. In de mond een stevige structuur met levendige zuren, lange afdronk met op het einde een aangename vanilletoets.

12-14°

795

La Croix des Roses

Tavel, droog, 75 cl Aantrekkelijke neus van cassis, aalbes en een zachte rokerige toon. Volle, fruitige smaak en lange afdronk. Echte allrounder, goed als aperitief en bij slaatjes, vis, kruidige schotels, barbecues, Aziatische gerechten en wit vlees.

6-8°

6-8°

12


op de herfst!

je herfst maken € €

11

89

Domaine de Carobelle Gigondas, bio, 75 cl

Neus van fruit op alcohol, peper, kaneel en braambes. Finish van fondantchocolade en braambessenconfituur. Schenken bij wild, marinades en kazen.

659

Vendanges d’Anastasie Merlot Vin de Pays d’Oc, 75 cl

Krachtig, kruidig en fruitig. Lichtjes geroosterde toetsen. Mooi op dronk.

14-16°

599

Pasqua Morago Valpolicella, 75 cl

Een zeer evenwichtig smaakpalet met zijdeachtige tannines die uitmonden in een zachte, ronde finale. De druiven zijn ‘appassite’, oftewel ‘verschrompeld’: ze werden 1 maand gedroogd en kregen zo een hoger suikergehalte.

16-18°

16-18°

13


Welke chardonnay is de beste van het zuidelijk halfrond? Chardonnay is erg veelzijdig en kan in zowat alle wijngebieden aarden. Dat maakt hem een van de meest aangeplante druiven ter wereld. Zie je chardonnay op een wijnetiket staan, dan mag je ervan uitgaan dat het om een frisse en elegante wijn gaat. Al kunnen chardonnaywijnen onderling behoorlijk verschillend smaken. Komen ze uit koelere klimaten, dan proeven ze eerder naar citrus, terwijl een mild klimaat zorgt voor een smaak van rijpe appels of meloen. In warme klimaten smaken deze wijnen dan weer meer exotisch. En ja, ook daarbinnen zit nog heel wat variatie. Die proef nemen we hier eens op de som: we vergelijken een Zuid-Afrikaanse chardonnay met een Australische. Maar probeer het exotische druivenduel vooral zelf eens uit, bij deze wedstrijd zijn er geen verliezers!

14

Zuid-Afrika 95 €5 Kwaaihoek “Lig gehout” Coastal region, 75 cl

6-8°

Afkomstig uit: Coastal Region, Zuid-Afrika Bodem: zanderig Klimaat: mild zeeklimaat Lekker bij: gerechten met vis of gevogelte De Coastal Region kunnen we bestempelen als het beste wijndistrict van Zuid-Afrika. De zon schijnt erg vaak en toch is het klimaat koeler dan in andere gebieden die zo zuidelijk liggen. De clash van de koudere Atlantische Oceaan met de warmere Indische Oceaan zorgt voor behoorlijk wat neerslag. Daarnaast zorgt wind vanuit de Atlantische Oceaan voor afkoeling. Dat zorgt bij deze Kwaaihoek voor aroma’s met een delicaat evenwicht tussen fruit en houttoetsen. Hij smaakt naar frisse citrus, limoen, ananas en witte perzik, met hints van een vleugje vanille. Veelzijdig en verfrissend dus!


druivenduel

Welke chardonnay vind jij het lekkerst? Probeer ze na je volgende winkelbezoek uit! Australië 79 €6 Glenroy Siding Chardonnay McLaren Vale, 75 cl

6-8°

Afkomstig uit: McLaren Vale, Zuid-Australië Bodem: rode klei op kalksteen Klimaat: maritiem Lekker bij: kipgerechten, pasta’s, en bij alles wat uit de zee komt In Australië is chardonnay de derde populairste druif, met een aandeel van zo’n 14%. Enkel shiraz en cabernet sauvignon worden er vaker aangeplant. Het is het droogste continent op aarde maar maritieme regio’s, zoals McLaren Vale, lenen zich uitstekend tot wijnbouw. Met reeds 180 jaar ervaring is het wijnhuis Richard Hamilton overigens een van de pioniers van Australische wijnen. Hun witte Glenroy Siding geurt naar rijp fruit. Hij heeft een stevige smaak met veel levendigheid. De smaak doet wat denken aan rijpe perzik en nectarine. Meer weten? www.glenroysiding.com

15


Wat drink je bij

ossobuco?

Het recept vind je op www.mijnspar.be Ossobuco met tagliatelle 4 personen

. 100 min

Bij het Italiaanse kalfsgerecht past het uiteraard om een Italiaanse wijn te degusteren. We geven je onze twee aanraders. En voor wie het minder clichĂŠ mag, hebben we nog een fijne, volle bordeauxwijn en een plaatselijk topbier in de aanbieding. 16


4x bij kalfsvlees Prikkelend €

795

Poggio Al Casone

Fruitig

bio

Chianti Superiore, Castellani, 75 cl Lekkere Toscaanse wijn met aroma’s van gestoofd fruit, kersenpit en versmolten houttonen, goed voor een heerlijke prikkeling in de neus. In de mond is hij lekker sappig en rond.

545

Ziobaffa Toscana

Toscane, Italië, 75 cl

Deze elegante en fruitige biowijn met aanstekelijke aroma’s van violetjes past perfect bij geroosterde en gegrilde vleesgerechten, stoofpotjes, pasta’s met rode sauzen, pizza en kaas.

16-18°

16°

Onze ossobucokoning van Italië … want qua prijskwaliteit kan je niet beter doen! Hij doet het ook uitstekend bij gevogelte en wit vlees.

bio

Een sublieme match want … deze Ziobaffa heeft een vol smakenpalet met een uitstekend evenwicht tussen tannines, zoetheid, kruidigheid en rood fruit.

Vol structuur €

699

Château Lamothe

Bordeaux, 75 cl

In Bordeaux vonden we deze heerlijk geconcentreerde wijn met intense aroma’s van rood en zwart fruit. Deze wijn van 70% merlot, 25% cabernet sauvignon en 5% petit verdot heeft fijne tannines en een volle structuur.

Rijke smaak €

110

Westmalle Dubbel

33 cl

Het donkere trappistenbier (7%) bevat dankzij nagisting op fles een rijke en complexe smaak, met toetsen van karamel en mout. De afdronk is lekker lang en droog.

14-16°

Geslaagd Frans-Italiaans huwelijk … want hij lijkt ossobuco op het lijf geschreven. En bij rood vlees en charcuterie zit je sowieso goed met deze Château Lamothe.

Een fijne ervaring bij ossobuco met tagliatelle … want het gerecht laat zich perfect aanvullen door de volle, zachte smaak met een subtiele zoete aanzet die overgaat in een wat bittere afdronk. 17


Kaasfondue [ Liefmans Kriek Blaas de klassieke Zwitserse kaasfondue eens nieuw leven in: vervang de witte wijn en kirsch door kriekbier. Klinkt verrassend, smaakt verfrissend. Drink er nog een lekker glaasje wijn of bier bij en je feestje is compleet!

Zwitserse kaasfondue met Liefmans Kriek 4 personen

. voorbereiding: 15 min

1 teentje look 4 dl Liefmans Kriek ½ el citroensap 300 g geraspte gruyère 300 g geraspte emmentaler 3 el maïzena

1 mespunt cayennepeper Spar authentiek stokbrood Spar voorgegaarde krielaardappeltjes extra: fonduepan (caquelon)

1. Halveer de look en wrijf de fonduepan hiermee aan de binnenzijde in. 2. Verwarm in een fonduepan het bier en het citroensap tegen de kook aan op laag vuur. 3. Voeg de geraspte kaas beetje bij beetje toe aan het warme bier, en roer met een houten lepel. Doe dit tot alle kaas gesmolten is. 4. Roer in een kopje de maïzena met een beetje water tot een glad papje. Meng het maïzenapapje door de kaasfondue en laat de fondue al roerend binden. 5. Breng op smaak met de cayennepeper en versgemalen witte peper. 6. Zet de fonduepan op tafel en hou warm. 7. Snij het stokbrood in stukken. Steek het stokbrood op stokjes en draai rond in de gesmolten kaas. 8. Herhaal dit ook met voorgegaarde krielaardappeltjes.

18


beerpairing

Het kriekbier geeft een luchtige touch aan de kazen.

Liefmans Kriek (6%) combineert frisse bieraccenten met een ingetogen zoetzure smaak en een complexe volmondigheid. Hij heeft een tikkeltje minder krieken dan zijn concurrenten, maar des te meer alcohol.

19


Freddy Delvaux

Filip Delvaux

Drankenconsulent David Vandergoten Spar aankoper bieren Jeroen Douwen

20


brouwerij

Biergeschiedenis en -wetenschap ontmoeten elkaar IN BROUWERIJ DE KROON Sinds kort vind je exclusief bij Spar twee nieuwe speciaalbieren: Delvaux en Super Kroon. Die zijn afkomstig uit Brouwerij De Kroon in Neerijse. Gedurende 30 jaar stond de brouwerij leeg, tot twee van ’s lands grootste bierexperts, Freddy Delvaux en zijn zoon Filip, er nieuw leven in bliezen. En hoe!

De oude brouwerij uit 1897 doet nu dienst als museum.

Bij ons bezoek merken we het snel: Brouwerij De Kroon is een bijzondere mix tussen geschiedenis en wetenschap. Je hebt er een oude brouwerij, die dienst doet als museum, een gloednieuwe microbrouwerij en een hoogtechnologisch bierlaboratorium. De Kroon werd opgericht in 1897 door de familie De CosterDeprĂŠ en gold als voorbeeld van een volledig uitgeruste, middelgrote brouwerij. Een elftal bieren maakten het mooie weer in het Vlaams-Brabantse dorpje, maar in 1983 stopte De Kroon met brouwen. Het gebouw kwam leeg te staan, en werd in 2003 geklasseerd als beschermd monument. In 2012 kwam er gelukkig weer leven in de brouwerij! Freddy en Filip Delvaux - vader en zoon - kochten de brouwerij over in het kader van hun ambitieus en erg uniek bierproject, dat het verleden met de toekomst verzoent. De oude ambachtelijke brouwerij kan je nu bezoeken als museum. Het bevat de uitrusting van het begin van de 20ste eeuw en er worden rondleidingen georganiseerd waarbij inzicht wordt gegeven in het brouwproces van vroeger en nu. Verder kan je er lekker eten en verschillende bieren proeven. 21


Bierexperten als geen ander Freddy en Filip - samen goed voor 55 jaar ervaring - staan erg bekend in de bierwereld. In Brouwerij De Kroon vonden ze de geknipte locatie om hun Biercentrum Delvaux uit te bouwen. Met dat erg unieke project doen ze aan consultancy voor een twintigtal gerenommeerde Belgische brouwerijen. Een hightech laboratorium helpt hen bij kwaliteitscontroles, advies voor verbeteringen en ontwikkeling van nieuwe recepten. Delvaux, rechtstreeks van het vat.

Freddy: “In ons labo doen bepaalde apparaten dienst als een soort elektronische neus en tong. Zo kunnen we een groot aantal aromacomponenten analyseren. Al heb je daarnaast nog altijd de menselijke geur- en smaakzin nodig.” Dat zit snor, want Freddy wordt beschouwd als dé Belgische smaakexpert als het over bier gaat.

Gist: geen giswerk Als bio-ingenieur werkte Freddy 18 jaar als hoofd van het labo bij Stella Artois (het huidige AB Inbev). Daarna startte hij als professor aan de KU Leuven met een Laboratorium voor Mouterij en Brouwerij. Dat lab leidde hij 20 jaar lang. Zowel grote als kleine brouwerijen kwamen er aankloppen voor bieranalyses. Er werden ook nieuwe bieren ontwikkeld.

Professor Freddy Delvaux, dé Belgische smaakexpert op vlak van bieren, in het labo.

De nieuwe brouwerij.

In Brouwerij De Kroon worden speciaalbieren bewaakt, bedacht, gemaakt en gedronken. Zoon Filip Delvaux volgde dezelfde opleiding als zijn vader en is even gepassioneerd. Hij houdt ervan om aan recepten te sleutelen. “In De Kroon ‘vertalen’ we ook geregeld oude recepten naar hedendaagse bieren”, vertelt Filip, “mits bijsturing volgens de hedendaagse technische geplogenheden en de smaak van de consument natuurlijk.” Zoals je wel kan raden, blijft het natuurlijk niet bij experimenteren. In de gloednieuwe huisbrouwerij wordt driemaal per week gebrouwen, met Delvaux en Super Kroon als paradepaardjes. Die twee speciaalbieren zijn meer dan terecht nieuwkomers bij Spar.

22


brouwerij DELVAUX

Delvaux is een toegankelijk bier dat het midden houdt tussen zwaar blond en tripel: niet te bitter, maar toch met duidelijk aanwezige hop. Deze geslaagde combinatie van robuuste volmondigheid met een floraal aroma bevat drie hopsoorten, die het wijnkarakter versterken. De ambitie was om een bier te maken met een karakter van witte wijn. Getrainde proevers herkennen dan ook toetsen van chardonnay en sauvignon. Expert of niet, probeer het gerust zelf eens waar te nemen! Type: speciaal blond Alcohol: 8,5% Aroma: uitgesproken floraal Gisting: hoge gisting Foodpairing: ideaal bij sauzen met groene paprika, romige kazen en desserts, zoals bijvoorbeeld vanille-ijs en aardbeien.

SUPER KROON

Super Kroon is gebrouwen naar een authentiek recept van Brouwerij De Kroon: de Special Crown. Het was het lievelingsbier van Hubert De Coster, de kleinzoon van de stichter. Het is een complex bier met speciale wilde gistsmaken, een hoppig karakter en een fijne nabitterheid. Dit amberkleurige ale-bier is een echt degustatiebier. De speciale mouten die gebruikt worden, zorgen ervoor dat het bier minder bitter is en dat de zuurdere toetsen naar voren komen als het langer blijft liggen.

Type: pale ale Alcohol: 6,8% Aroma: hop en moutige karamel Gisting: hoge gisting Foodpairing: ideaal bij varkenswangen met mosterd­ saus en stevige kazen

23


Een bier voor deugnieten! Brouwerij Van Honsebrouck lanceerde het stevig blond speciaalbier (8,5%) in 2014. Het bleek al gauw een schot in de roos!

Krachtig en tegelijk zacht met licht kruidige toetsen en een lichte, hopbittere afdronk.

Schelm, bedrieger, schavuit, boefje … afhankelijk van waar je woont kan het dialectwoord ‘filou’ een andere bijklank hebben. Laten we het op deugniet houden, zoals het bedoeld is!

Helder blond met een fijne pareling en een stevige witte schuimkraag.

Lekker bij haast alles: gevogelte, wit vlees, vis, sterke kazen, wild, dessert … Schenktemperatuur: 6 °C

Schenk 3