Page 1

Prijs € 2,00 (1 exemplaar gratis voor Spar klanten)

Eet goed, koop slim

NR 12 DECEMBER 2019

n e m Sa n e t e i n Ge Met een lepeltje

r a p S

KOOK12_01_Cover_NL.indd 1

18/10/2019 14:31:15


WE HEBBEN ZOVEEL TE DELEN © 2019 The Coca-Cola Company. ‘Coca-Cola Zero Sugar’ and ‘Coca-Cola Original Taste’ is a registered trademark of The Coca-Cola Company. VU – Etienne Gossart - Coca-Cola European Partners Belgium bvba - 1424 Bergensesteenweg, 1070 Brussel – RPR BE 0425071420.

KOOK12_01_Cover_NL.indd 2

18/10/2019 14:31:16


*Zolang de voorraad strekt.

SA Biscuits Delacre NV - avenue Émile van Becelaere, 2 1170 Bruxelles - Ed. resp : Hulya Hoke.

LIMITED EDITION *


Zilte, Zeeuwse oesters op p. 8

et veel goesting stevenen we weer af op de gezelligste periode van het jaar, de eindejaarfeesten! En dat betekent: je feestmenu opstellen. Geen keuze- of keukenstress dit jaar, want wij stelden vijf overheerlijke menu’s samen, van supermakkelijk tot heerlijk uitdagend. Mixen en matchen is toegestaan: combineer gerust de hapjes van het ene menu met het hoofdgerecht en dessert van een ander. Sommige producten zijn van zichzelf zo lekker dat je er nauwelijks iets aan moet doen. Denk aan onze Zeeuwse oesters (p. 8) of de fijne Italiaanse charcuterie van Terre Ducali (p. 103). Ontdek ze samen met de vele andere feestproducten in je Spar. Laat je verleiden door ons eindejaarsassortiment. Want … feesten doen we samen, mét een lepeltje Spar!

Samen klinken op p. 87 Gracieus gevogelte op p. 62

en alle Spar ondernemers wensen je verrukkelijke feesten!

(p.15) SMAKELIJK & SNEL (p. 25) KLASSIEKERS (p. 39) AVONTUURLIJK (p. 51) LUXUEUS

(p. 67) STERRENNIVEAU 4

Feestelijke Spar menu’s op p. 18 Samen kokerellen op p. 99 Samen koekjes bakken op p. 37


op het menu

Feesten met een lepeltje Hapje & drankje

Luxelepeltjes op p. 68

Wauwtaart op p. 81

28 Bladerdeeghapje met champignonvulling en zoete aardappeldip 28 Gehaktballetjes met peperkoek en abrikoos 28 Toastje met eendenlever 29 Filodeeggebakjes met 3 vullingen 29 Kerstbolhapje met forelmousse 32 Slaatje met ganzenlever, rode biet, vijg en appel 40 Pakora van zoete aardappel 41 Japanse kippengehaktballetjes (tsukune) met teriyakisaus 41 Kinilaw van coquilles met Thaise mango 43 Salade met geroosterde venkel, scampi’s en sinaasappeldressing 55 Oesters met appelkomkommergranité 55 Oesters met barigoulesaus 55 Gegratineerde oesters met dillesaus 59 Kreeft met gepekelde tomaat, kreeftenmayonaise en kruidensla 68 Lepelhapje met gepekelde kabeljauw, paprikamousse, tomatentapenade en basilicumolie 71 Lepelhapje met mousse van eendenlever 71 Lepelhapje met fetamousse en tomatengelei 86 Jenever Jack 86 Hartige sterretjes met eendenmousse 87 Zure room-dillesaus voor bij de zeevruchtenschotel 100 Pita-kerstbalpizza

Soep

31 Pompoensoep met walnoten, pecorino en gedroogde veenbessen 57 Aardappelsoep met truffelkaas en kwartelei 89 Velouté van aardpeer en pastinaak met sint-jakobsvruchten

r a p S Hoofdgerecht

32 Gevulde kalkoenfilet en gehaktbrood met gratin van spitskool en witlof, aardappel in stervorm en spruitjes 35 Vis- en vleesteppanyaki met minigroentjes 45 Dahl van spliterwten met citroengras, mango en kabeljauw 47 Geroosterde kwartel met hummus en granaatappel 61 Roodbaars met amandelkorst, peterseliewortelcrème, pompoenrisotto en zeekraal 62 Parelhoenfilet met uientaartje met porto, druivensaus, savooikool en aardappelroosje 75 Ravioli met rillette van eend, champignonsaus en geraspte eidooier 79 Filet van hert met knolselder, minigroenten, zoete aardappelpuree en spaghetti van aardappel 90 Eend met mango en shiitake 93 Rosbief met hasselback van Franceline-aardappelen en geroosterde minigroentjes 100 Kibbeling met tartaarsaus

Dessert

36 Koekjessterren met ijs 37 Koekjeskerstboom 49 Griesmeeltaart met pistache en meringue met oranjebloesem 65 Millefeuille met cheesecakecrème en pompoenvanillemousse 81 Charlottetaart met mokka- en witte chocolademousse COVERRECEPT 94 Soezenkroon met citroencrème 100 Soesjestoren 101 Chocolade kerstboompjes 109 Peren-chocoladetaart

Bevat geen vlees of vis Filmpje op www.mijnspar.be

5


Kookboek

van de maand

Een zorgeloos kerstmenu Geef toe, koken met kerst brengt vaak stress met zich mee. Je wil een geslaagd menu op tafel zetten, maar ook gezellig bij je familie vertoeven. Donna Hay geeft tips voor de beste planning. Verder deelt ze de beste recepten voor klassiekers - zoals kalkoen en verrukkelijke moderne varianten. Van luchtige meringues tot kreeft: binnenkort heb je het allemaal onder de knie. Kerst, Het Kookboek, Donna Hay, Unieboek | Het Spectrum, ISBN 978 90 0037 0276, € 24,99

Feestrecepten

Van feestelijke kookinspiratie kan je nooit genoeg hebben. Neem daarom een kijkje op ons Pinterest-bord ‘Eindejaar’. Vier ze!

 SparCG/eindejaar/ 6

Kom naar onze

degustatiedag! Op zaterdag 14 december kan je onze feesttoppers komen proeven tijdens een degustatiedag. Want enkel na een grondige smaaktest weet je welke producten je op je feestmenu wil zetten. De ideale voorbereiding voor de feesten dus! Check wel even op voorhand, bijvoorbeeld via de Facebookpagina, of jouw Spar deelneemt aan de proeverij.

f e o r P op

14/12

Test de Spar feesttoppers in jouw Spar en laat je inspireren voor de lekkerste feesttafel!

Juist gegaard Een groot stuk vlees garen is altijd spannend. Op welke temperatuur zet je de oven? En hoe lang moet het vlees erin? Geen paniek! Hieronder vind je een leidraad voor het perfect gegaarde stuk. Succes verzekerd!

Gaartijden Vleessoort

Gewicht

Oventemperatuur

Duur

Gevulde kalkoen

3 à 4 kg

220°C (later 160°C)

120 min (+ 120 min)

Kalkoengebraad

800 g

200°C

45 à 50 min

Hertenfilet

1,25 kg

135°C

20 min

Varkensfiletgebraad

500 g

180°C

45 min

Rosbief

800 g

230°C (later 180°C)

10 min (+ 10 à 20 min)

Kalkoengebraad, hertenfilet, varkensfiletgebraad en rosbief schroei je eerst dicht in de pan. Zo blijft het mals en verliest het geen smaak in de oven.


zap & hap

€ 100 feestshoppen = € 10 cadeau Van 5 tot en met 31 december 2019 krijg je in je Spar winkel een waardebon van € 10 per aankoopschijf van € 100*.

SPECIMEN

* rookwaren, vuilniszakken, leeggoed, telefoonkaarten, lotto, kranten en tijdschriften uitgezonderd

Hoe meer je shopt in december, hoe meer korting je krijgt in januari! 

voor Music For Life! De ‘Warmste Week’ van Studio Brussel staat weer bol van warme initiatieven. Steun het goede doel en koop in je Spar winkel een rol inpakpapier van Music For Life. De opbrengst gaat naar het goede doel. Prijs? € 5 per rol

Deze waardebon van € 10 is geldig van 1 t.e.m. 31 januari 2020 en kan niet omgezet worden in geld.

mijnspar.be

Inpakken

Te koop vanaf 1 december!

Heeft

gesmaakt?

Heb jij een gerecht uit gemaakt? Post een foto op onze Facebookpagina! Heb je een vraag of suggestie voor het team? Stuur een mailtje naar ann.standaert@retailpartnerscolruytgroup.be!

 zoek op SPAR Colruyt Group

De kleine lettertjes: in de periode tussen de redactie van deze

en het verschijnen ervan, kunnen de prijzen van bepaalde producten aangepast zijn. Bovendien kan het voorkomen dat je een artikel dat in wordt voorgesteld, niet terugvindt in alle winkels. De uitgever is niet verantwoordelijk voor eventuele drukfouten. Deze is geldig van 1 tot en met 31 december 2019 bij alle Spar winkels (aangesloten bij Retail Partners Colruyt Group nv). Ons vakmanschap drink je met verstand. Met dank aan Asa, Dille&Kamille, Kahla, Mezzanino en Van Uytsel. * Verantwoordelijke uitgever m.b.t. de opmaak van : Retail Partners Colruyt Group nv, De Regenboog 8 te 2800 Mechelen * Verantwoordelijke uitgever m.b.t. de verspreiding van : de zelfstandige winkelier voor de Spar winkels aangesloten bij Retail Partners Colruyt Group nv.

7


Parels uit de e d l e h c s r e t s o O Tijdens de eindejaarsperiode vind je bij Spar vijf soorten oesters. De meest verkochte zijn de Zeeuwse creuses of holle oesters, die in de Oosterschelde in Zeeland op slimme wijze gekweekt worden. Yves Fordyn, Spar aankoper vis, sprong samen met oesterkweker Bart Heijnen van Le Petit Pêcheur de platboot op naar Kats en verkende de oestertafels in de Oosterschelde.

Yves Fordyn, Spar aankoper vis (links) en Bart Heijnen van Le Petit Pêcheur (rechts)

8


passioneel product

Met de platboot ‘Wannes YE 16' naar de oestertafels.

9


Bart schudt en draait de zakken.

Oesters kweken op tafels

Bart: “Door deze manier van kweken, zijn de oesterschelpen veel regelmatiger van vorm en zijn ze mooi gevuld.”

De Zeeuwse oesters zijn altijd goed gevuld en mooi van vorm.

10

Een speciale boot met platte bodem brengt Bart en Yves met laagtij dichtbij de oestertafels. Nog even door het water waden en daar zijn ze dan: de magnifieke Zeeuwse oesters. Bart: “Deze methode van oesters kweken op tafels, wordt al heel lang in Frankrijk toegepast. De zakken of fijnmazige manden liggen net onder het wateroppervlak. Maar twee keer per dag, telkens bij eb, komen ze droog te liggen. Dat maakt de oesters sterker en het geeft ons de tijd om ze te controleren en het zeewier van de zakken te verwijderen. Qua vorm zijn onze oesters veel uniformer dan de grillige wilde Zeeuwse oesters die je op de bodem van de Oosterschelde vindt.” “In elke zak zitten ongeveer 200 oesters. Ze zitten daar al van hun kindertijd: we vangen het oesterbroed of de kleine larven namelijk op in ronde plastic schotels. Later steken we ze in fijnmazige, kunststoffen zakken die we op de tafels leggen. We keren en schudden ze regelmatig, zodat de oesters niet aan elkaar gaan kleven. Wanneer de oesters groter worden, leggen we ze in nieuwe zakken. Zo krijgen ze genoeg ruimte om te groeien. Na drie à vier jaar zijn de oesters klaar voor consumptie. Het is een trage en vrij arbeidsintensieve methode van oesters kweken, maar het levert wel het beste resultaat op.”


passioneel product

Ontdek ze in je Spar winkel!

Bart: “We controleren, keren en schudden de oesters regelmatig.” Oesters ‘oogsten’

“In de zomer zit de oester vol melk om zich voort te planten. Dat komt de smaak en kwaliteit niet ten goede. De oesters zijn nadien ‘mager’ en zien er glazig uit. In de winter ‘vreten’ ze zich vol en zijn ze veel vleziger. Nu snap je waarom ze zo populair zijn tijdens de feestdagen. Geoogste oesters brengen we aan wal, waar we ze meteen terug in proper zeewater leggen. Daarna spoelen en borstelen we ze. Door de oesters tegen elkaar te tikken, testen we of ze goed zijn. Dan gaan ze in houten mandjes en vertrekken ze naar het distributiecentrum van Spar in Mechelen.”

Met een tik testen of de oesters goed zijn.

Hoe open je een oester? 1. Leg de oester op een handdoek om te vermijden dat hij wegglijdt. 2. Steek een oestermes tussen de twee schelpen van de oester. 3. Beweeg het mes van links naar rechts en snij de spier door. 4. Haal de bovenste schelp weg en maak de oester los.

Deze grilloester met gratinsausje steek je gewoon in de oven en klaar! Meer weten over de verschillende soorten? Blader door naar p. 54.

11


GOUDA

UIT NOORD-HOLLAND

MET DIT EROP, IS DE SMAAK ECHT TOP! Het geheim van Chef Kaasmeester ligt in de polders van Noord-Holland. Dit uitgestrekte gebied was vroeger het domein van de zee. Die zee heeft ervoor gezorgd dat de grond waarop de koeien nu grazen iets ziltig is. Hierdoor is de weidemelk die de koeien geven van nature romiger. En dat proef je helemaal terug in de ongekend volle smaak van Chef Kaasmeester. Alleen kaas die volgens het authentieke recept door Noord-Hollandse kaasmeesters is bereid met 100% Noord-Hollandse weidemelk mag het Rode Zegel dragen. U vindt Chef Kaasmeester met het Rode Zegel in het versschap van uw Spar.


feestproduct

Feestelijk:

brood!

Kerstboom chinois met stukjes chocolade (voorverpakt, 400 g) Met zijn zoete vanillesmaak, vulling van bakkersroom én chocoladestukjes is dit briochebrood een waar festijn. Echt iets voor zoetekauwen!

Of ontdek de vers afgebakken bro in je Spar winkel!den Kerstboombreekbrood (voorverpakt, 320 g) Dit breekbrood met maan- en sesamzaad bak je thuis zelf af. Tien warme, ovenverse broodjes gegarandeerd.

Kerstboombreekbrood (340 g) Gewone broodjes aan de kant! Deze 17 broodjes in de vorm van een kerstboom zijn bestrooid met zonnebloempitten, sesamen maanzaad.

Pan patata (400 g) Verras je gasten met een pan patata. Dit rustiek brood op basis van tarwebloem heeft de vorm van een bloem en bevat aardappelvlokken. Kransbrood mix (450 g) Een krans kan niet ontbreken op je feesttafel. Met deze krans zet je een vrolijke mix aan broodjes op tafel.

Stokbrood met droge vruchten (250 g) Dit stokbrood heeft niet enkel heerlijk zacht kruim, onder de lekker krokante korst zitten gedroogde vruchten verborgen. Lekker bij een kaasschotel of met een stukje paté.

Brood met gedroogd fruit en noten (500 g) Dit donker cilinderbrood is verrijkt met gedroogde pruimen en abrikozen, rozijnen, zonnebloempitten en pinda’s. Heerlijk in combinatie met een kaasschotel of ganzenlever.

13


Lay’s Bugles perfect voor elke dip Geroosterde paprika dip Ingrediënten

• 2 geroosterde paprika’s (uit pot) • 200 g room • 1 el fijngehakte bieslook • ½ tl gerookt paprikapoeder • Peper en zout • Lay’s Bugles Nacho Cheese

Bereiding

Snijd de geroosterde paprika’s fijn en meng dit met de room en het paprikapoeder. Mix met de fijngehakte bieslook en breng op smaak met peper en zout. Serveer deze geroosterde paprika dip samen met Lay’s Bugles Nacho Cheese, bijvoorbeeld tijdens een aperitief. Ontdek allerlei variaties van diprecepten met de verschillende soorten Lay’s Bugles smaken op bugles.be


Koken voor de feesten: voor de één een enorme opdracht, voor de ander een uitgelezen kans om alles uit de kast te halen. Daarom hebben we onze 5 feestmenu’s opgedeeld volgens moeilijkheidsgraad. Voor hoeveel lepeltjes ga jij?

(p.15) SMAKELIJK & SNEL (p. 51) LUXUEUS

(p. 25) KLASSIEKERS (p. 39) AVONTUURLIJK

(p. 67) STERRENNIVEAU

SMAKELIJK & SNEL

Feestmenu zonder moeite, met een lepeltje

r a Sp

Borrelhapjes à volonté (p.16)

Spar feestmenu’s (p.18) IJstaart & sorbet (p. 21)

15


Fingerfood Het gezelligste moment van het hele feest? De hapjes! En waarom zou je daar veel tijd in steken als het ook heel makkelijk kan? Deze koude hapjes zet je zo op tafel. Meer tijd dus om mee te aperitieven. Wie doet het eerste pakje open?

1

16


Borrelkaas Onze Spar abdijkaas (1) is al in blokjes gesneden. Prikkers voorzien, potje openen en klaar! Heb je het meer voor Spaanse kazen? Dan is Cinco Lanzas (5) uit La Mancha een kaas naar je hart. De harde kaas van koe-, schaap- en geitenmelk rijpt minstens 16 maanden. Massa’s smaak verzekerd!

Op een prikker Je eet ze best met een prikker. Toch is het toegestaan om duimen en vingers af te likken! Spar garnalen in looksaus (2) Spar apero olijven zwart en groen (3) Spar berry peppers en kaas (8) Spar rolletje serranoham met roomkaas (9) Spar witte pens (10)

Dip ze! Drie dips in één potje? Dat is onze Spar trio tapenade (4) met tomaat, groene olijven en paprika. Of kies voor Spar hummus paprika-chili (6) en voeg wat pit toe aan het aperitief.

Fijn, fijner, fijnst Onze Terre Ducali chiffonades (7) zijn superfijn gesneden schelletjes Italiaanse charcuterie. Wij kozen voor coppa di Parma, fiocco van Parmaham en pancetta met zwarte peper. En jij? Het verhaal achter de fijne charcuterie van Terre Ducali ontdek je op p. 103.

17


Traiteur

u 1

feestmen

Tomatenroomsoep afgewerkt met zongedroogde tomaat en mascarpone Pannetje van kabeljauw in kreeftensaus Hertenragout op grootmoeders wijze met rode kool, witlof en knolselderpuree Chocolademousse 18


Een Spar feestmenu bestellen? Eenvoudig! Neem een kijkje op www.mijnspar.be of ga langs in je Spar winkel en bestel jouw feestmenu. Al onze traiteurgerechten zijn lekker, eenvoudig en snel klaar.

u 2

feestmen

Broccoli-erwtensoep afgewerkt met gerookte forel Pannetje van sint-jakobsvruchten in witlofsaus Gevulde parelhoen forestière in cognacsaus met vergeten groenten en aardappelgratin Mousse van bosvruchten

19


RESET

YOUR DAY

NEW

NEW


IJzige climax

Boni Selection duindoornbessorbet Duindoornbessen z캐n redel캐k zuur. Een kommetje sorbet met enkele blaadjes munt is dus de perfecte afsluiter voor een stevig feestmenu!

! i e b e l l A ? s j i Sorbet of

Boni Selection bombe vanille-karamel Tussen de laag vanille- en karamelroom캐s van deze 캐sdome ligt hemels zachte meringue. Het geheel wordt overgoten met chocolade en afgewerkt met toefjes meringue Italienne.

21


NEW

NIEUWE LOOK, ZELFDE SMAAK


feestproduct

Feestelijk:

amandelen met kaneel! Net wanneer je gasten denken dat het feestmaal erop zit, tover jij deze geroosterde amandelen op tafel! Lekker krokant door het zoete omhulsel van kaneel. Heerlijk bij de koffie of thee.

Rijk aan …

Wist je dat …

kaneel een van de oudste specerijen ter wereld is? Het wordt gemaakt van de gedroogde binnenkant van de takken van een kaneelboom.

Steenvrucht

Eigenlijk zijn amandelen geen noten, maar pitten van een steenvrucht.

magnesium en calcium. Een handvol amandelen dekt 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium. Daarnaast bevatten amandelen veel onverzadigde vetzuren en vitamine E.

Invloed van het milde, mediterraanse klimaat

Amandelen groeien aan een boom in een harde, dikke schil. Ze groeien het best in een mediterraans klimaat. Na de oogst wordt de schil onder hoge druk gekraakt. Amandelen die je in de winkel koopt, wegen nog maar een vierde van hun oorspronkelijke gewicht. 23


Breng jou gerecht op smaak met je favoriete Knorr saus.

Ontdek nog meer sausen op Knorr.be


KLASSIEKERS

Klassiek zonder moeite, met een lepeltje

e i t i d a tr

Huisgemaakt en kant-en-klaar hapjesbuffet (p. 26-30) Pompoensoep met walnoten, pecorino en gedroogde veenbessen (p. 31) Slaatje met ganzenlever, rode biet, vijg en appel (p. 32) Gevulde kalkoenfilet en gehaktbrood met gratin van spitskool en witlof, aardappel in stervorm en spruitjes (p. 32) of Vis- en vleesteppanyaki met minigroentjes en sausjes (p. 35)

Koekjessterren met ijs & koekjeskerstboom (p. 36-37)

25


hapjesbuffet

Deus (11,5%)

Een bier met kruidige accenten en een lange intense afdronk.

Bladerdeeghapje met champignonvulling en zoete aardappeldip

Gehaktballetjes met peperkoek en abrikoos

Cava Freixenet

Cordon negro, brut, Spanje Intense en fruitige aroma’s. Zuiver, licht en elegant met lange afdronk. Het ideale aperitief!

26


Le Chasnoy pouilly-fumĂŠ

Loire, Frankrijk Lichtgele kleur, frisse aroma’s van appel en citrusfruit en levendige en volle fruitsmaak.

Filodeeggebakjes met 3 vullingen

Kerstbolhapje met forelmousse

Toastje met eendenlever

Je kan de eendenlever ook vervangen door faux gras

27


9.

10. 11.

12. 13.

Bladerdeeghapje met champignonvulling en zoete aardappeldip 24 stuks

. 40 min

2 verpakkingen Spar bladerdeeg champignonvulling: 100 g Boni Selection kastanjechampignons 1 el Spar fijngesnipperde peterselie 1 sjalot 1 teentje look 4 el Spar room zoete aardappeldip: 1 zoete aardappel 1 kl Boni Selection Dijonmosterd 1 el Boni Selection mayonaise afwerking: 2 sneetjes Terre Ducali coppa chiffonade 1 Spar ei Spar boter extra: 1 kerstboom-uitsteekvorm bakpapier 2 spuitzakken 1. 2. 3.

4.

5. 6. 7. 8.

28

Steek met de uitsteekvorm 24 kerstboompjes uit het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de bladerdeegvormpjes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met losgeklopt ei. Bak de bladerdeegkerstboompjes ± 10 min goudbruin in de voorverwarmde oven. Laat de bladerdeeggebakjes afkoelen en hol ze aan de bovenkant uit. Champignonvulling: pel de sjalot en het teentje look en snipper fijn. Maak de champignons proper, verwijder de steeltjes en snij fijn. Laat 2 el boter smelten in een pan en bak de sjalot, look en champignons gaar.

14. 15. 16. 17. 18.

Voeg de peterselie en room toe en laat de saus indikken. Kruid met peper en zout. Mix in de hakmolen tot een crème en giet in een spuitzak. Spuit de crème in de helft van de gebakjes en warm op in de oven op 170°C. Zoete aardappeldip: schil de zoete aardappel en snij in kleine stukken. Doe ze in een glazen kom met 2 el water. Dek de kom af en gaar ze 10 min in de microgolfoven op de hoogste stand. Giet het overtollige water weg en prak de zoete aardappel fijn. Meng de mayonaise en mosterd onder de puree en kruid met peper en zout. Laat afkoelen en vul een spuitzak met de dip. Spuit de dip in de rest van de kerstboomgebakjes. Warm de gebakjes op in de oven op 170°C. Leg de gebakjes op een sneetje coppa.

1.

Pel en snipper de sjalot fijn. Stoof glazig in 1 el olijfolie. 2. Dompel de peperkoek in de melk. 3. Hak de tijm en abrikozen fijn. 4. Meng het gehakt met de sjalot, peperkoek, tijm, abrikozen en abrikozenconfituur tot een deeg. 5. Draai 12 bolletjes van het gehaktmengsel. 6. Hak de pistache- en cashewnoten fijn in de hakmolen. 7. Rol de bolletjes gehakt in de notenmengeling. 8. Verwarm de oven voor op 190°C. 9. Leg de bolletjes gehakt op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie. 10. Bak de gehaktballetjes ± 25 min in de voorverwarmde oven. 11. Serveer de balletjes warm of koud.

Leffe blond (6,6%)

Een authentiek blond abdijbier met vleugje bitterheid. Toetsen van vanille en kruidnagel zorgen voor een extra zachte, volle smaak.

Gehaktballetjes met peperkoek en abrikoos 12 stuks

. 35 min

300 g Spar gemengd gehakt 1 sjalot 1 snede Boni Selection peperkoek 3 Spar gedroogde abrikozen 1 takje tijm 1 el Boni Selection abrikozenconfituur 2 el Boni Selection melk Boni Selection olijfolie 4 el Spar pistachenoten 4 el Spar cashewnoten extra: bakplaat bakpapier

Toastje met eendenlever 4 personen

. 15 min

2 sneden Spar tramezzinebrood 230 g foie fin 4 el uienconfituur fleur de sel


2 el Spar granaatappelpitten Spar boter extra: 1 uitsteekvorm in de vorm van een ster

1. 2.

3. 1. Steek sterren uit de sneden tramezzinebrood. 2. Bak de sterren in 2 el boter goudbruin in de pan. 3. Haal uit de pan en laat afkoelen op keukenpapier. 4. Snij de blok foie fin in dikke sneden. 5. Snij blokjes van de foie fin. 6. Leg op elke broodster een toefje uienconfituur en een blokje foie fine. 7. Werk het hapje af met wat fleur de sel en granaatappelpitten.

4. 5. 6.

7. 8. 9.

10.

11. 12.

13.

Bestrijk de muffinvorm met olijfolie. Smelt 4 el boter in een pan en smeer er 1 vel filodeeg mee in. Leg er een ander vel filodeeg op. Snij het filodeeg in repen van 8 cm. Snij uit de repen stukjes van 9 cm. Strijk de stukjes deeg in met het losgeklopt ei. Verwarm de oven voor op 200°C. Vul de muffinvorm met de filodeegstukjes. Druk goed in de holtes van de vorm zodat je een kuipje krijgt. Bak het filodeeg ± 10 min in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en haal uit de vorm. Vulling 1: prak de geitenkaasbuche fijn met een vork en meng er 2 el tomatentapenade onder. Vulling 2: stoof de spinazie kort aan in 1 el olijfolie, hak fijn en kruid met peper en zout. Snij de gerookte zalm in reepjes en meng met de zure room en spinazie. Vulling 3: snij de lente-ui fijn en sintjakobsvruchten in kleine blokjes. Meng de sint-jakobsvruchten met de lente-ui, het limoensap en 1 el olijfolie. Kruid met peper en zout. Vul de filodeeggebakjes met de vullingen en werk af met verse kruiden.

1 Spar ei 1 blaadje gelatine (1,6 g) 1 el Boni Selection mayonaise Boni Selection slaolie extra: bakvorm met kleine halve bollen (Ø 4 cm) uitsteekring van dezelfde grootte als de halve bollen 2 bakplaten bakpapier kerstversiering 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

Filodeeggebakjes met 3 vullingen 12 stuks

13.

. 40 min

1 verpakking filodeeg Boni Selection olijfolie 1 Spar ei Spar boter verse kruiden vulling 1: 1 Spar geitenkaasbuche 2 el tomaattapenade vulling 2: 100 g spinazieblaadjes 2 sneetjes Spar gerookte zalm 2 el Boni Selection zure room vulling 3: 1 lente-ui 4 Spar verse sint-jakobsvruchten sap van ½ limoen extra: muffinvorm van 12 stuks

14.

15. 16.

Kerstbolhapje met forelmousse 12 stuks . 40 min + diepvries: 1 u + oven: 45 min 2 verpakkingen Spar bladerdeeg forelmousse: 250 g Spar gerookte forel 4 el Spar room 1 el limoensap

17. 18. 19.

20. 21.

Klop de eidooier los met 1 el water en bestrijk er 1 vel bladerdeeg mee. Leg het andere vel bladerdeeg op het eerste vel en druk aan. Steek met de uitsteekring 12 rondjes uit het bladerdeeg. Leg de rondjes op een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de rondjes met losgeklopte eidooier. Bedek het bladerdeeg met een vel bakpapier en leg er een bakplaat op. Bak in de voorverwarmde oven ± 45 min en laat afkoelen. Forelmousse: hak de gerookte forel fijn in de hakmolen met 1 el limoensap. Week het gelatineblaadje in koud water. Klop het eiwit stijf. Bestrijk de bakvorm met halve bollen met een dun laagje slaolie. Breng de room aan de kook en kruid met peper en zout. Knijp het geweekte gelatineblaadje uit en los op in de room. Meng de room onder de forel. Mix het stijfgeklopte eiwit onder de forel. Mix alles tot een fijne mousse. Vul de bakvorm met de halve bollen tot aan de rand met de mousse. Strijk de bovenkant mooi glad. Laat ± 1 u opstijven in de diepvries. Bestrijk de bovenkant van de rondjes bladerdeeg met wat mayonaise. Ontvorm de halve bollen forelmousse en plaats op elk rondje bladerdeeg een bolletje forelmousse. Laat ontdooien in de koelkast. Serveer rechtstreeks uit de koelkast en werk af met kerstversiering.

29


kant-en-klaar Spar aperolepeltjes (11 stuks)

Warm de hapjes 5 à 10 minuten op in de oven op 180°C.

Spar bladerdeeghapjes (20 stuks) Spar sigaar met kip en curry (6 stuks)

Boni Selection bladerdeeghapjes (24 stuks)

Spar briochette met brie en truffel (8 stuks)

30


Pompoensoep met walnoten, pecorino en gedroogde veenbessen 4 personen

feestelijke soep

. 45 min

500 g pompoenvruchtvlees 1 wortel 1 ui 1 teentje look Spar boter 100 ml Spar room 1 l kippenbouillon 1 stuk pecorino met truffel 2 el Spar walnoten 2 el Spar gedroogde veenbessen balsamicocrème 1 Spar kerstboombreekbrood 1. 2. 3.

Pel de ui en look en snij fijn. Schil de wortel en snij in kleine stukjes. Snij het vruchtvlees van de pompoen in kleine stukjes. 4. Stoof de pompoen, wortel, ui en look kort aan in 2 el boter. 5. Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. 6. Laat 30 min koken. 7. Giet de room bij de soep en breng terug aan de kook. Laat 2 min koken. 8. Mix de soep met de staafmixer en kruid met peper en zout. 9. Hak de walnoten grof. 10. Snij met een dunschiller reepjes van de kaas. 11. Werk de soep af met de noten, gedroogde veenbessen, kaas en een paar druppels balsamicocrème. 12. Serveer de soep met het kerstboombreekbrood.

filmpje op mijnspar.be

Chatel-Buis Noir

Pinot noir, Bourgogne, Frankrijk Rijke en complexe textuur met soepele, elegante tannines. Mooi evenwicht.

31


Gevulde kalkoenfilet en gehaktbrood met gratin van spitskool en witlof, aardappel in stervorm en spruitjes 4 personen

. 1 u 30 min

1 Spar gevulde kalkoenfilet met kastanje, pistache en fijne champignons 400 g Spar gratin van spitskool en witlof 600 g spruitjes 150 g Spar gerookte spekblokjes 6 grote Spar vastkokende aardappelen Boni Selection frituurolie gehaktbrood: 500 g gemengd gehakt 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Slaatje met ganzenlever, rode biet, vijg en appel 4 personen

. 20 min

230 g ganzenlever of faux gras 1 voorgekookte rode biet 1 zak Spar jonge slablaadjes 2 verse vijgen 1 Jonagold-appel

8. 9. 10.

sap van 1 limoen 4 el vijgenconfituur 4 sneden Spar rozijnenbrood 1 el Spar notenmengeling Spar boter

1. Snij de sneden rozijnenbrood schuin in 2 en bak ze goudbruin in wat boter. 2. Snij de rode biet in dunne reepjes en de vijgen in partjes. 3. Snij de ganzenlever in middelgrote blokjes. 4. Snij de appel in fijne reepjes en besprenkel met limoensap. 5. Maak aan 1 kant van het bord een halve cirkel met 1 el vijgenconfituur per bord. 6. Werk de cirkel af met de stukjes ganzenlever, reepjes rode biet en appel, partjes vijg en slablaadjes. 7. Strooi wat gehakte noten over het slaatje. 8. Leg het gebakken rozijnenbrood aan de andere kant van het bord.

11. 12. 13.

14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

32

1 snede wit brood 2 el Boni Selection melk 3 blaadjes verse salie 2 el Spar pistachenoten 1 sjalot 125 g Spar champignons 1 teentje look Spar boter Boni Selection olijfolie extra: uitsteekvorm in de vorm van een ster

Verwarm de oven voor op 180°C. Gehaktbrood: week het brood kort in de melk en knijp uit. Pel de sjalot en look en snipper fijn. Hak de champignons fijn. Bak de champignons, sjalot en look aan in 1 el boter. Snij de salie fijn en bak kort mee. Meng het gehakt met het brood, de champignons, de look, de sjalot en de gehakte pistachenoten. Kruid met peper en zout. Besprenkel een ovenschotel met wat olijfolie en verdeel het gehakt over de schotel. Strijk het gehakt in met 1 el olijfolie en bak ± 30 à 40 min in de voorverwarmde oven, tot het gehaktbrood gaar is. Steek de kalkoenfilet eveneens in de oven en laat gedurende 1 u 20 min bakken. Zet de gratin er de laatste 20 min bij en laat opwarmen. Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes. Kook de spruitjes al dente in gezouten, kokend water. Voeg ½ kl bicarbonaat aan het kookwater toe, zo blijven ze mooi groen. Laat ze na het koken onmiddellijk schrikken onder koud water en laat uitlekken. Bak de spekblokjes goudbruin in 2 el boter. Voeg de gare spruitjes bij de spekblokjes en bak kort mee. Kruid met peper en zout. Schil de aardappelen en snij in dikke schijven. Steek met de uitsteekvorm sterren uit de aardappelschijven. Kook de steraardappelen 5 min in gezouten, kokend water. Spoel ze onder koud water en dep droog. Bak de steraardappelen verder gaar en goudbruin in de friteuse op 180°C. Haal het vlees uit de oven en laat even rusten. Snij de kalkoenfilet in dikke plakken. Snij het gehaktbrood in punten. Schik alles op tafel en serveer.


gevulde kalkoen

Deze gevulde kalkoenfilet en gratin van spitskool en witlof koop je kant-en-klaar bij Spar.

Château La Commanderie

Saint-Estèphe, Bordeaux, Frankrijk Een rijke, volle en geconcentreerde bordeaux met een zijdeachtige structuur en aanhoudende smaak.

33


* zie voorwaarden in de winkel - Entremont Belgium - 325 520 450 RCS - 09/2019

Recepten op www.entremont.be

Volg ons op

facebook.com/EntremontBelgium


Zelf bakken

panyaki p e t s e le v n e is V tjes met minigroen 4 personen . 10 min

d Spar vis- en vleesteppanyaki d 200 g minibloemkoolroosjes d 200 g miniworteltjes d 200 g minicourgette d 200 g minichampignons d 200 g minimaĂŻs d 200 g Boni Selection gesneden kastanjechampignons d Spar kruidenboter d Boni Selection looksaus, cocktailsaus, mayonaise en tartaar

Reinig de minigroenten. Verdeel ze samen met de stukjes vlees en vis, sausjes en kruidenboter over verschillende bordjes en kommetjes. Bakken maar!

LeFort Tripel (9%)

Een complex, donker bier met zoete, fruitige en zachte toetsen.

35


Homemade koekjes Koekjessterren met ijs 4 personen

. 40 min + koelkast: 30 min

3 soorten LIQ roomijs infused met alcohol* koekjesdeeg: 125 g Spar boter in blokjes (op kamertemperatuur) 110 g fijne suiker 1 Spar ei 1 el vanille-extract 225 g Boni Selection patisseriebloem extra: bakpapier uitsteekvorm in de vorm van een ster 4 ijscoupes 1.

Doe de zachte stukjes boter en suiker in de keukenrobot en klop ± 10 min tot het mengsel licht is van kleur. 2. Voeg het ei en vanille-extract toe en klop nog 2 min. 3. Zeef de bloem en voeg bij het botermengsel. Klop verder tot een homogeen deeg. 4. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot een dikte van 4 mm. Plaats 30 min in de koelkast. 5. Verwarm de oven voor op 160°C. 6. Haal het deeg uit de koelkast. Steek er 24 sterren uit. 7. Plaats het deegvel kort in de diepvries. Zo krijg je de sterren makkelijk los. 8. Leg de sterren op een bakplaat met bakpapier. Zet in de oven en bak 20 min, tot het deeg droog is. 9. Laat de koekjes afkoelen op een rooster. 10. Vul de ijscoupes met het ijs en werk af met de koekjes.

36

*LIQ roomijs met alcohol komt in drie feestelijke smaken: Amaretto cookie crunch, Irish coffee crumble of bourbon salted caramel.


Koekjeskerstboom 4 personen

Geen kerst zonder ‘crème au beurre’!

koekjesdeeg: 125 g Boni Selection patisseriebloem snuifje zout 1 Spar ei 75 g fijne suiker 75 g Spar boter in blokjes (op kamertemperatuur) botercrème: 100 g Spar zachte boter bloemsuiker zeste van 1 citroen extra: bakpapier bakplaat itsteekvormen in de vorm van set van 10 uitsteekvormen een ster (van groot naar klein) 1.

2. 3. 4. 5.

filmpje op mijnspar.be

. 35 min + koelkast: 2 u

6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

13. 14.

15.

Koekjesdeeg: doe de bloem, het ei, het zout, de blokjes boter en de suiker in de keukenrobot en klop tot een homogeen deeg. Bestrooi de bol deeg met bloem tot het niet meer plakt. Wikkel de bol in plastic folie en laat 1 u opstijven in de koelkast. Bestrooi 1 vel bakpapier met bloem. Haal het deeg uit de koelkast en bestrooi met bloem. Rol het uit tot 4 mm dikte, tussen 2 vellen bakpapier. Laat 1 u rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Duw de verschillende sterren uit het deeg. Plaats het deeg opnieuw in de koelkast tot het terug harder is. Verwijder de rest van het deeg. Bak 18 minuten op 180°C tot het droog en goudbruin gebakken is. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Botercrème: klop 100 g zachte boter met 2 el bloemsuiker in de keukenrobot tot de boter licht van kleur is. Voeg de zeste van citroen bij de boter en meng. Stapel de sterren van groot naar klein met tussen elke ster een toefje botercrème. Werk de koekjeskerstboom af met poedersuiker.

37


LEKKER & GEZOND VARIËREN MET PEULVRUCHTEN

: E E D I T P E C E R US O C S U O C E L L SUPERSNE RERWTEN MET KIKKE ONTDEK DIT HEERLIJKE RECEPT OP WWW.HAK.BE


INTERNATIONAAL

Verleg je grenzen, met een lepeltje

e s d l e r e w e i t a r i p s in

Indiaas, Filipijns en Japans hapje (p. 40-41) Salade met geroosterde venkel, scampi’s en sinaasappeldressing (p. 43) Dahl van spliterwten met citroengras, mango en kabeljauw (p. 45) Geroosterde kwartel met hummus en granaatappel (p. 47) Griesmeeltaart met pistache en meringue met oranjebloesem (p. 49)

39


oosterse hapjes

Pakora* van zoete aardappel ± 20 stuks

. 30 min

3 zoete aardappelen 1 middelgrote ui 1 kl zout 2 kl garam masala 1 kl kurkuma 2 chilipepers 1 potje verse koriander

1 kl komijnzaadjes ½ kl pilipili 1 el gember 100 g rijstmeel plantaardige frituurolie

1. Schil en rasp de aardappelen met een grove rasp en doe samen in een kom. 2. Hak de chilipepers fijn. Pel de gember en snij fijn. 3. Snij de koriander fijn. 4. Schep het zout, de kurkuma, de garam masala, de komijnzaadjes, de pilipili, de gember, de korianderblaadjes en -steeltjes en de chilipepertjes door de geraspte groenten. 5. Zeef het rijstmeel erover en schep door elkaar. Voeg een beetje water toe tot je een deeg krijgt. 6. Verwarm 3 cm olie in de wok. 7. Schep kleine lepeltjes van het beslag in de hete olie en bak aan beide zijden goudbruin en gaar. 8. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer onmiddellijk.

Triple d’Anvers (8 %)

Verfrissend blond bier van hoge gisting, met een lichtzoete eerste slok en een frisse, volmondige afdronk.

40

De stengels van het citroengras doen perfect dienst als satéstokje voor de tsukune.

* Pakora is een Indiaas gefrituurd hapje. In plaats van zoete aardappel, kan je voor ook bloemkool, spinazie of aubergine frituren.


La Gioiosa Ca’ divo

Prosecco Pasqua

Spumante brut, Italië

Spumante Treviso, Italië

Een mousserende wijn met aroma’s van fruitige appel en bloemen, en frisse, levendige beleving in de mond.

Ruikt en smaakt naar zoete appels en wat citrusfruit.

Japanse kippengehaktballetjes (tsukune) met teriyakisaus ± 20 stuks

. 30 min

balletjes: 400 g kippengehakt ½ el gember 2 lente-uitjes ½ el sojasaus 1. 2.

3.

4. 5.

½ el zoete sherry ½ kl sesamolie ½ kl maïzena zonnebloemolie 15 cl teriyakisaus

Snij voor de afwerking 2 lenteuitjes in fijne ringetjes. Balletjes: snipper de andere 2 lente-uitjes fijn. Schil de gember en rasp fijn. Meng het gehakt met de gember, lente-ui, sojasaus, sherry, sesamolie en maïzena tot een homogeen mengsel. Vorm, met natte handen, kleine platte balletjes. Verwarm de wok op een matig vuur. Voeg de olie toe en bak de balletjes rondom goudbruin.

1 teentje look serveren: 2 lente-uitjes extra: citroengrasstengels

6.

Laat ze onder deksel even verder garen. 7. Pel het teentje look en plet met de zijkant van een chefmes. 8. Giet het teveel aan olie weg. Giet de teriyakisaus in de wok en voeg het teentje look toe. 9. Laat doorwarmen op een matig hoog vuur. Draai de balletjes door de saus zodat ze aan alle kanten met een glanzend laagje bedekt zijn. 10. Steek de balletjes op citroengrasstengels, schik op een schaal en bestrooi met lente-ui.

Kinilaw* van coquilles met Thaise mango ± 20 stuks

. 30 min

6 verse sint-jakobsvruchten 1 Thaise mango 1 brikje kokosmelk 1 rode chilipeper zeste van 1 limoen sap van 1 limoen 5 el rijstazijn

1. Snij het vruchtvlees van de mango in fijne plakjes. 2. Snij de chilipeper fijn en leg in de rijstazijn. 3. Snij de sint-jakobsvruchten in fijne plakjes (= carpaccio). 4. Besprenkel de plakjes sint-jakobsvruchten met limoensap. Kruid met peper en zout.

5. Verdeel de mango over de schaaltjes. Leg er plakjes sint-jakobsvrucht naast en verdeel de chilipeper erover. 6. Werk de schaaltjes af met een lepeltje kokosroom en zeste van limoen. * Kinilaw is de Filipijnse versie van ceviche.

41


TIP

Enkele druppels limoensap of wat fijngeraspte limoenzeste geeft je gerecht meteen extra diepgang en een frisse toets.

3x limoen persen

1.

Rol de limoen voor het persen over je snijplank.

2.

Snij 4 kanten van je limoen, zodat je een kern overhoudt. Door deze 5 stukken te persen, krijg je meer sap dan wanneer je twee helften perst.

3.

Beweeg een vork op en neer tussen het toegeknepen stuk limoen.

Wist je dat …

limoen de zuurtekampioen is? Met een pH-waarde van 2,1 is limoen de zuurste vrucht die er bestaat.

Al dat zuur is goed om …

x vlees te marineren. In een vleesmarinade zal limoen ervoor zorgen dat het vlees lekker mals wordt.

Aan de slag met limoen? Maak Filipijnse kinilaw (p. 41)!

Limoen gember, koriander, rode ui en rode pepers!

x vis te ‘garen’. Het zurige vervormt

de eiwitten van de vis en maakt ze ondoorzichtig en stevig.

x azijn te vervangen in dressings. x de sterke alcoholsmaak in cocktails te neutraliseren.

x… 42

Tropische bakermat Limoenen gedijen goed in het tropische klimaat van Mexico, Zuid-Afrika en Zuidoost-Azië.


Salade met geroosterde venkel, scampi’s en sinaasappeldressing 4 personen 40 min

. bereiding: 30 min + oven:

20 grote scampi’s 2 venkels 50 g pitloze blauwe druiven 50 g pitloze witte druiven 1 bos waterkers 50 g rucola 1 bosje dille Boni Selection olijfolie dressing: zeste van ½ sinaasappel sap van 2 sinaasappels 3 el Boni Selection Griekse olijfolie 1. 2.

Verwarm de oven voor op 200°C. Verwijder de stelen van de venkels, maar hou de groene pluimpjes bij. 3. Snij de venkels in plakken van 1 cm dik en schik op een ovenplaat. Bestrijk met olijfolie, kruid met peper en zout en plaats 30 à 40 min in de oven tot de venkel gaar is. 4. Dressing: kook het sinaasappelsap met de zeste in een kleine steelpan tot ½ in en laat afkoelen. 5. Roer de olijfolie door het koude sap en kruid met peper en zout. 6. Pel de scampi’s maar laat het staartstukje zitten. Kruid met peper en zout. 7. Halveer de druiven. 8. Verdeel de waterkers en rucola over de borden en schik de venkelplakjes en druiven erop. 9. Bak de scampi’s krokant en net gaar in olie. Schik ze op de salade. 10. Besprenkel met sinaasappeldressing en werk af met plukjes venkelgroen en dille. Serveer onmiddellijk.

43


Thaise mango is een steenvrucht met zacht en sappig vruchtvlees. De smaak is zoet en exotisch, veel beter dan die van een gewone mango. De gele tot goudgele kleur en de speciale S-vorm springen meteen in het oog. De schil is iets dunner, daarom vind je ze bij Spar verpakt in een beschermend netje.

Kopen en bewaren? Een rijpe mango geurt lekker zoet. Mango’s bewaar je best tussen 10 en 12°C. Tenzij je toch een onrijpe mango gekocht hebt. Die laat je op kamertemperatuur (18 à 22°C) verder doorrijpen.

Proef hem op onze degustatiedag op 14 december! Rijk aan …

Aan de slag met Thaise mango? Maak deze dahl!

calcium, caroteen, mineralen, vitamine A1, B2 en C.

Onze Thaise mango heeft een fijne, zoete smaak. Perfect om je feestmenu een wereldse toets te geven! 44

TIP

mango pellen op 2 wijzen

1.

Snij de mango langs de pit in twee en snij vervolgens het vruchtvlees in blokjes. Duw op de schil, zodat de blokjes naar buiten komen en je ze makkelijk van de schil kan snijden.

2.

Snij de mango met schil in schijfjes. Verwijder de pit. Duw elk schijfje langs de rand van een glas, zodat de schil buiten het glas valt en het vruchtvlees erin.


Clomonté Cuvée réserve

Chardonnay, Pays d’Oc, Frankrijk Een Franse klassieker die niet mag ontbreken op je feesttafel.

Dahl van spliterwten met citroengras, mango en kabeljauw 4 personen

. 1 u + weken: 1 nacht

4 kabeljauwhaasjes (500 g) 1 kl hot currypoeder ½ kl kurkuma 2 el Boni Selection olijfolie dahl: 100 g spliterwten 1 grote sjalot 70 g citroengrasstengels 4 cm duimdikke gember 60 ml Boni Selection olijfolie 375 ml groentebouillon 250 ml kokosmelk 3 Thaise mango’s ½ el hot currypoeder 1 kl kurkuma fleur de sel afwerken: bosje koriander 120 g Boni Selection Griekse yoghurt zeste van 1 limoen 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Spoel de spliterwten en doe ze in een kom. Overgiet met water en laat 1 nacht weken. Dahl: schil de mango en snij het vruchtvlees in stukjes (± 300 g). Pluk de korianderblaadjes. Snij het citroengras in fijne plakjes om de vezels te breken. Pel en snij de sjalot in stukjes. Schil de gember en snij in stukjes. Mix het citroengras, de sjalot en de gember tot een fijne pasta. Verhit een scheut olie in een pot en roerbak de citroengraspasta 10 à 15 min op een laag vuur zonder te laten kleuren. Overgiet met de bouillon en kokosmelk. Voeg de mango, het currypoeder en de uitgelekte spliterwten toe. Breng aan de kook. Dek de pot af en laat 40 min op een laag

9.

10. 11. 12. 13. 14.

vuur garen. Roer af en toe om. Meng de olijfolie met de curry en kurkuma. Borstel de kabeljauw in met dit mengsel en schik in een ovenschaal. Dek af met plastic folie en laat staan op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 190°C. Verwijder, wanneer de dahl gaar is, de plastic folie. Zet de vis in de oven. Bak net gaar in 15 min. Mix de dahl samen met de kurkuma en een kl fleur de sel. Verdeel de dahl over 4 voorverwarmde diepe borden. Schik de vis erop. Werk af met limoenzeste, een lepeltje Griekse yoghurt en bestrooi met korianderblaadjes.

45


Midden-oosters

filmpje op mijnspar.be

Brandano

Aglianico del Vulture, ItaliĂŤ In de mond combineert Brandano een volle structuur met een fris einde en een lange afdronk.

46


Lofzang voor de kwartel

De kwartel komt van oorsprong uit het Middellandse zeegebied en Midden-Oosten. Hier liggen ook zijn culinaire roots. Zijn klein formaat – hij weegt 150 tot 200 gram – maakt hij meer dan goed in smaak. Het is een echte delicatesse, net zoals kwarteleitjes trouwens. Gelukkig wordt de kwartel ook in onze contreien gekweekt. Zo kunnen we naar hartenlust genieten van zijn vederlichte smaak.

Geroosterde kwartel met hummus en granaatappel 4 personen

. 40 min + marineren: minstens 2 u

4 kwartels Spar granaatappelpitjes marinade: 2 el Boni Selection olijfolie 1 el balsamicoazijn 1 kl Boni Selection honing 1,5 el sojasaus 1 kl zeste van citroen 2 geperste tenen look 1 kl esdoornsiroop 2 takjes tijm 1 kl fleur de sel

1. 2.

3. 4. 5. 6.

TIP

Marineer de kwartels gerust een dagje op voorhand.

7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.

hummus: 400 g zachtgekookte kikkererwten (uitgelekt) 170 g tahinpasta 2 geperste teentjes look 2 el citroensap mespunt komijnpoeder 1 dl ijskoud water salsa: 10 g bladpeterselieblaadjes 1 teen look ½ el citroenzeste 1 el citroensap

Laat de kwartels op kamertemperatuur komen. Leg de kwartels met de borst naar beneden op de snijplank. Neem het uiteinde vast en knip met een schaar links naast de ruggengraat richting nek. Doe hetzelfde langs de rechterkant van de ruggengraat en verwijder de ruggengraat. Draai de kwartel om en druk het borstbeen naar beneden met je hand. Marinade: meng de ingrediënten in een kom en kruid met versgemalen zwarte peper. Bestrijk de gevlinderde kwartels met de marinade. Leg ze op elkaar en schep de rest van de marinade erover. Zet koel en laat minstens 2 u marineren. Hummus: mix de uitgelekte kikkererwten fijn in de blender. Voeg, terwijl je blijft mixen, tahin, citroensap, look, komijn en een kl zout toe. Druppel het ijskoude water er heel langzaam bij en roer tot een gladde puree. Voeg indien nodig meer water toe. Dek af met plastic folie en laat 30 min rusten. Salsa: mix de ingrediënten in het hakmolentje en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor op 200°C. Plaats de gevlinderde kwartels op een bakplaat. Giet de rest van de marinade erover en bak goudbruin en gaar in 30 min. Haal uit de oven en laat even rusten onder aluminiumfolie. Verdeel de hummus over de borden. Schik de kwartels erop, besprenkel met salsa en werk af met granaatappelpitjes.

47


ALUMINIUM CAPSULES

Geniet van het INTENSE AROMA


feestmenu Griesmeeltaart met pistache en meringue met oranjebloesem 15 personen

. 1u

450 g griesmeel 1 el natriumbicarbonaat 10 g bakpoeder 150 ml arachideolie 150 ml Boni Selection yoghurt 150 g blonde kandijsuiker 2 Spar eieren 2 dl suikersiroop meringue: 230 g suiker 60 ml water 2 el citroensap 1 el oranjebloesemwater 2 eiwitten 1 el maïzena pistachelaag: 400 g Spar gepelde pistachenoten 150 g bloemsuiker 1 eidooier 3 el Boni Selection notenolie extra: 2 springvormen (Ø 24 cm) suikerthermometer

Mandarine Napoléon (38%) Een verfijnde combinatie van cognac en mandarijnen.

1. 2.

3.

4. 5.

6.

7.

8.

Verwarm de oven voor op 160°C. Klop de eieren dik en romig in de keukenrobot met de arachideolie, yoghurt, suiker en een kl zout. Klop het griesmeel er met een garde door. Voeg natriumbicarbonaat en bakpoeder beetje bij beetje toe onder voortdurend kloppen. Wrijf de springvormen in met olie en bestrooi lichtjes met griesmeel. Verdeel het deeg over de vormen. Bak goudbruin en gaar in 40 à 45 min in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat lichtjes afkoelen in de vorm. Ontvorm en maak met een satéprikker gaatjes in het deeg. Druppel de suikersiroop in de gaatjes. Laat de griesmeeltaarten helemaal afkoelen. Pistachelaag: maal de noten tot poeder in de keukenrobot. Hou 2 el pistachepoeder opzij voor de garnering. Voeg de bloemsuiker, de eidooier en een mespunt zout toe aan het pistachepoeder en laat draaien tot een pasta.

9. 10.

11.

12.

13.

14.

15.

Voeg de notenolie toe tot je een soort marsepein bekomt en vorm tot een bal. Rol de pistachebal tussen 2 vellen bakpapier uit tot een cirkel met eenzelfde diameter als de taart. Leg een taartbodem op een serveerschaal. Druk de pistachelaag erop en sluit af met de andere taartbodem. Meringue: breng in een pot 200 g suiker met het water, citroensap en oranjebloesemwater aan de kook tot een siroop. Meet de temperatuur met een suikerthermometer. Klop, zodra de suikersiroop 113°C is, de eiwitten, maïzena en rest van de suiker (30 g) in de keukenrobot tot yoghurtdikte. Voeg de suikersiroop in een dun straaltje toe, onder voortdurend kloppen op de hoogste stand in de keukenrobot. Klop net zo lang tot je glimmende, stijve pieken bekomt en het geheel afgekoeld is. Spatel de meringue over de taart en bestrooi met de rest van het pistachepoeder.

De smaak van 1.001 nacht

Oranjebloesemwater is afkomstig van de Dadesvallei in Marokko. Het wordt er gedestilleerd uit de blaadjes van sinaasappelbloesem van de bittere sinaasappelboom. Oranjebloesem geeft je gerechten een exotische toets. Maar opgelet, de smaak domineert snel. Wees dus zuinig! 49


Da’s goud in je keuken.

Inspiratie voor een heerlijke en verrassende feesttafel vind je op www.solo.be.


RIJKELIJK

Topingrediënten, met een lepeltje

e x lu

Drie feestelijke oesterhapjes (p. 52-55)

Aardappelsoep met truffelkaas en kwartelei (p. 57) Kreeft met gepekelde tomaat, kreeftenmayonaise en kruidensla (p. 59) Roodbaars met amandelkorst, peterseliewortelcrème, pompoenrisotto en zeekraal (p. 61) Parelhoenfilet met uientaartje met porto, druivensaus, savooikool en aardappelroosje (p. 62) Millefeuille met cheesecakecrème en pompoen-vanillemousse (p. 65)

51


3x zilte oesters

Oesters met appelkomkommergranitĂŠ

Oesters met barigoulesaus 52


Met oesters start je de avond gegarandeerd feestelijk!

Gegratineerde oesters met dillesaus

Ontdek de recepten op p. 55.

53


oesters! Feestelijk:

Spar aperitief oesters (12 stuks)

Dé opener van je feestmenu! • Smaak: fris en fijn • Kaliber: 4

Spar Zeeuwse creuses of holle oesters (12 stuks)

Meest verkochte oester • Smaak: romig en zilt • Kaliber: 3

Benieuwd waar we deze oesters vangen? Neem een kijkje op p. 8.

Spar Zeeuwse platte oesters (6 stuks)

Dé oeroester • Smaak: fijn en delicaat • Kaliber: 3

Spar grilloesters (12 stuks)

Vlezig en stevig • Smaak: zacht en zilt • Kaliber: 2 • In de verpakking zit er al gratinsaus bij.

Spar Normandische oesters (6 stuks)

Franse hoogvlieger • Smaak: uitgesproken zilt, fris en nootachtig • Kaliber: 3

54

Invloed van de Atlantische Oceaan

De oestertelers in Normandië produceren een vierde van alle oesters in Frankrijk. De regio heeft verschillende oesterterroirs - of groeigebieden die elk een unieke smaaknuance opleveren. Het zoutgehalte van de Atlantische Oceaan is er vrij hoog. Daardoor heeft de Normandische oester een intens zilt en nootachtig karakter.


Oesters met appelkomkommergranité

Oesters met barigoulesaus

Gegratineerde oesters met dillesaus

4 personen

4 personen

4 personen

. 40 min + diepvries: 3 u

12 Spar Zeeuwse platte oesters enkele blaadjes munt komkommergranité: 10 ml Boni Selection appelazijn 25 g Boni Selection suiker ½ komkommer 1 Granny Smith-appel tartaar: ½ Granny Smith-appel ¼ komkommer ½ rode ui ½ limoen 25 g Griekse yoghurt extra: crushed ijs

12 Spar Zeeuwse holle oesters ½ venkel 1 wortel 1 ui 100 g Spar gerookte spekblokjes 200 ml witte wijn 30 ml witte wijnazijn 1 blokje kippenbouillon 6 takjes tijm 3 takjes rozemarijn 100 ml Boni Selection volle room Spar boter extra: 100 g grof zout 1.

1.

2. 3. 4. 5.

6.

7. 8.

9.

10. 11.

12. 13. 14. 15.

Komkommergranité: verwarm 75 ml water met de suiker tot de suiker volledig is opgelost. Laat afkoelen. Duw de komkommer door de sapcentrifuge voor 75 ml sap. Duw de Granny Smith door de sapcentrifuge voor 75 ml sap. Schep het schuim van de 2 sappen. Meng de suikerstroop met 75 ml komkommersap, de appelazijn en 75 ml appelsap. Doe deze massa in een ovenschotel en plaats in de diepvriezer. Laat volledig bevriezen. Tartaar: pel de rode ui en snipper fijn. Snij brunoise van de Granny Smith met schil. Snij de komkommer zonder de zaadjes in fijne brunoise. Meng de appel- en komkommerbrunoise met de rode ui en Griekse yoghurt. Breng op smaak met limoensap, zwarte peper en zout. Haal de bevroren granité 30 min voor gebruik uit de diepvriezer en laat lichtjes ontdooien. Open de oesters. Leg ze op een bord met crushed ijs. Leg een lepel tartaar op elke oester. Schraap de granité los met een vork en werk de oesters ermee af. Serveer met een blaadje munt.

. 45 min + koken: 1 u

Open de oesters. Haal ze uit de schelp en leg ze in een zeef op een kom om al het oestervocht op te vangen. 2. Laat goed uitlekken en leg de oesters weer in de schelp. Bewaar ze afgedekt in de koelkast. 3. Pel de ui. Was de wortel en venkel. Snij de venkel, wortel en ui grof. 4. Verhit boter in een kookpot. 5. Bak de groenten en het spek al roerend enkele min. 6. Blus met het oestervocht en de witte wijn en laat volledig inkoken. 7. Voeg 750 ml water, het kippenbouillonblokje en de verse kruiden toe en laat minimum 1 u lichtjes koken. 8. Zeef de saus en voeg de witte wijnazijn toe. 9. Haal de oesters 30 min voor het serveren uit de koelkast. 10. Warm de saus op met de room. Mix met een staafmixer de oppervlakte van de saus tot schuim. 11. Lepel het schuim van de saus en verdeel over de oesters. 12. Serveer de oesters in de schelp op een bord met grof zout.

. 30 min

12 Zeeuwse holle oesters 250 ml Boni Selection volle room 3 kl mierikswortel ½ potje verse dille 2 Spar eidooiers 100 g grof zout 1.

Open de oesters. Haal ze uit de schelp en leg ze in een zeef op een kom om al het oestervocht op te vangen. 2. Laat goed uitlekken en leg de oesters weer in de schelp. Bewaar ze afgedekt in de koelkast. 3. Breng het oestervocht, de room en de mierikswortel aan de kook. Laat inkoken tot sausdikte op een matig vuur. 4. Snipper de dille fijn. 5. Haal de saus van het vuur en roer de dille erdoor. Kruid met zwarte peper en zout. 6. Roer de eidooiers met een klopper door de saus. 7. Verwarm de grill van de oven. 8. Plaats de oesters in een ovenschotel op aluminiumfolie om ze recht te houden. 9. Lepel wat dillesaus over elke oester. 10. Zet 2 min onder een hete ovengril tot de saus mooi gegratineerd is. 11. Serveer op een bord bestrooid met grof zout.

Of maak het jezelf makkelijk en kies voor de Spar grilloesters met gratinsaus.

Corazon Reserva Brut, Spanje

Een mooie pareling en fruitige smaak van boomgaardfruit en citrus. Een oerdegelijke droge cava op basis van macabeo, parellada en xarel-lo.

55


Aardappelsoep met truffelkaas en kwartelei 4 personen

. 35 min

1 ui ½ wit van prei 250 g Spar bloemige aardappelen 1,5 l kippenbouillon 1 Boni Selection kruidentuiltje 2 takjes rozemarijn 4 kwarteleitjes 120 g Cremeux de Bourgogne aux truffes ¼ potje verse bieslook 1 scheutje azijn Spar boter Boni Selection piment d’espelette 1. 2. 3. 4. 5. 6.

7.

8. 9. 10. 11. 12. 13.

Pel de ui en snipper fijn. Was de prei en snipper fijn. Schil de aardappelen, snij ze in stukken en was ze. Smelt 2 el boter in een kookpot en bak de ui en prei glazig. Voeg de aardappelstukken toe en roer even om. Blus met de kippenbouillon en breng aan de kook met de rozemarijn en het kruidentuiltje. Laat 25 min rustig koken. Pocheer de kwarteleieren. Breng 750 ml water met een scheut azijn aan de kook. Verlaag het vuur zodat het water net niet kookt. Breek een kwartelei voorzichtig open en leg in een koffietas. Roer met een lepel of garde in het water tot er een draaikolk ontstaat. Laat het ei in het water glijden en laat 1,5 min pocheren. Schep het kwartelei voorzichtig uit het water met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Doe hetzelfde voor de overige 3 eitjes. Snij de korst van de kaas en snipper de bieslook fijn. Haal de rozemarijn en het kruidentuiltje na gaartijd uit de soep. Voeg de kaas toe en mix de soep fijn. Kruid met zwarte peper en zout. Verdeel de soep over 4 soepborden. Leg een gepocheerd kwartelei in het midden van elk bord. Versier met bieslook en wat piment d’espelette.

Tripel Karmeliet (8,4%) Dit karaktervol, kruidig, mild bitter driegranenbier wordt nog steeds gebrouwen volgens een bierrecept uit 1679.

TIP

Pocheer de kwarteleitjes op voorhand. Leg ze na het pocheren even in ijswater, laat uitlekken en bewaar afgedekt in de koelkast. 57


Feestelijk:

kreeft! Kreeft is een topingrediënt dat je feestmenu meteen naar een hoger niveau tilt. Bij Spar denken we aan je gemak en verkopen we reeds gekookte kreeft. Die kan je zo serveren of nog grillen of bakken.

Smaak? Kreeftenvlees is fijn, mager en licht zoet.

Het lekkerste zit in de scharen en staart.

Ook in de kleine pootjes, die je makkelijk kan leegzuigen, zit superveel smaak. TIP 1. 2. 3.

58

kreeft eten

Hou de schaar vast aan de gebogen kant en trek het kleinere deel van de schaar, met een draaibeweging, los. Knip of snij de schaar aan de bovenkant open en haal het vlees eruit. Maak met een draaibeweging de staart los van de kop. Pel met je handen de schaal van de staart en verwijder het darmkanaal. Snij de kop in twee en verwijder het maagzakje. Dat zit net onder de ogen.


Kreeft met gepekelde tomaat, kreeftenmayonaise en kruidensla 4 personen

. 1u

2 gekookte kreeften 1 sjalot 1 stengel witte selder 1 el Boni Selection tomatenpuree 1 el Spar boter 400 ml kreeftenfond 150 ml Boni Selection mayonaise 200 g gekleurde kerstomaten 80 ml Boni Selection witte wijnazijn 20 g Boni Selection fijne suiker 120 g Boni Selection maïsolie ¼ bakje tuinkers ½ bussel kervel ½ bussel waterkers ½ potje verse dille fleur de sel 1. 2. 3. 4. 5.

6. 7.

8. 9.

10. 11.

12. 13. 14.

Pel de sjalot en snij in 2. Was de selder en snij in grove stukken. Smelt wat boter in een steelpan en bak de sjalot en selder 1 min. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort en al roerend meebakken. Blus met de kreeftenfond. Breng het geheel aan de kook en laat zonder deksel ¾ inkoken (¾ van de massa moet verdampen). Zeef en laat volledig afkoelen. Voeg 50 ml van de afgekoelde kreeftenbouillon bij de mayonaise en meng goed. Bewaar koud in een spuitzak. Breng water aan de kook. Snij met de punt van een scherp mes een kruis in de onderkant van elk kerstomaatje. Dompel de tomaatjes per kleur in het kokende water tot het velletje scheurt. Haal ze uit het water en leg onmiddellijk in water met ijs. Laat kort afkoelen en giet af. Pel de tomaten. Meng de witte wijnazijn, suiker, maïsolie en een snuifje zout. Leg de tomaten in de dressing. Roer ze voorzichtig om en laat 10 min trekken. Haal het vlees uit de kreeften en snij in kleinere stukken.

15. Meng de tuinkers, kervel, waterkers en dille tot een kruidensla. 16. Besprenkel met enkele lepels van de tomatendressing. Kruid met zwarte peper en zout. 17. Serveer ½ kreeft per persoon met de gepekelde kerstomaten en enkele toefjes kreeftenmayonaise. Werk af met de kruidensla, zwarte peper en fleur de sel.

Le Chasnoy pouilly-fumé Loire, Frankrijk

Lichtgele kleur, frisse aroma’s van appel en citrusfruit en levendige en volle fruitsmaak.

59


wordt

fier op onze belgische roots

smelt voor onze kroketten


Edele vis

Roodbaars met amandelkorst, peterseliewortelcrème, pompoenrisotto en zeekraal 4 personen

. 2u

4 Spar roodbaarsfilets (op vel) 1 potje verse platte peterselie 25 g Spar rucola 50 g Boni Selection zwarte olijven (ontpit) 40 g Spar amandelschilfers 85 g Boni Selection zonnebloemolie 50 g Parmezaanse kaas 1 citroen 170 g Spar boter crème van peterseliewortel: 500 g peterseliewortel 250 ml Boni Selection melk 250 ml groentebouillon 3 takjes rozemarijn 1 teen look pompoenrisotto: 300 g butternutpompoen 50 ml witte wijn 50 ml groentebouillon 1 dopje Boni Selection saffraan 1 teen look 1 kl balsamicoazijn 2 el Spar boter afwerking: 100 g Spar zeekraal 50 g Boni Selection pompoenpitten 1. 2.

3.

Verwarm de grill van de oven voor. Rooster de amandelschilfers goudbruin al roerend in een pan zonder vetstof op een matig vuur. Mix de amandelschilfers met ½ potje verse peterselie, Parmezaanse kaas, rucola, zwarte olijven, zonnebloemolie en ½ kl zout

in een hakmolen tot een grove pesto. Bewaar in de koelkast tot gebruik. 4. Smelt 2 el boter in een pan. Dep de roodbaars goed droog met keukenrol. 5. Bak de roodbaars krokant aan 1 zijde in een antikleefpan. Leg de vis op de gebakken zijde in een ovenschotel. 6. Laat afkoelen en smeer de bovenkant van de vis in met de amandelkorst. 7. Gratineer de vis onder de voorverwarmde ovengrill. 8. Snipper de overige platte peterselie fijn. 9. Laat 150 g boter smelten in de bakpan van de vis. Haal van het vuur en roer de peterselie eronder. Breng op smaak met citroensap, zwarte peper en zout. 10. Crème van peterseliewortel: pel de look en plet fijn met de platte kant van een groot mes. 11. Breng de melk met de groentebouillon, look en takjes rozemarijn aan de kook.

12. Schil de peterseliewortel en snij in stukken. 13. Kook de peterseliewortel 20 min in de melk tot deze gaar is. Giet af en verwijder de rozemarijn. Mix fijn en kruid met zwarte peper en zout. 14. Pompoenrisotto: schil de butternut en snij in fijne brunoise. Pel de look en pers fijn. 15. Smelt 2 el boter in een pot. Wentel de butternut met de look en saffraan door de boter. 16. Blus met witte wijn en laat inkoken. 17. Voeg de groentebouillon toe en laat 2 min met deksel en 2 min zonder deksel stoven tot de pompoen beetgaar is. Breng de risotto op smaak met zwarte peper, zout en balsamicoazijn. 18. Afwerking: breek de houterige uiteindes van de zeekraal. Spoel overvloedig met koud water om te ontzouten.

19. Kook de zeekraal 2 min in water zonder zout. 20. Rooster de pompoenpitten al roerend op een matig vuur in een antikleefpan. Kruid met zout. 21. Trek een streep peterseliewortelcrème op een bord. Leg de roodbaars erbij. Verdeel de pompoenrisotto erover en werk af met pompoenpitten en zeekraal. Tip: bak de vis gerust op voorhand. Bewaar en gril vlak voor het serveren. Ook de botersaus en crème van peterseliewortel kan je op voorhand maken.

Kasteelbier tripel (11%)

Een sterk blond bier met duidelijk aanwezige hopbitter en fruitigheid.

61


Gracieus gevogelte Parelhoenfilet met uientaartje met porto, druivensaus, savooikool en aardappelroosje 4 personen

. 1 u 20 min

4 Spar parelhoenfilets 200 ml druivensaus (kant-en-klaar in de koeling) uientaartje: 1 Spar bladerdeeg 1 Spar eigeel 200 g zilveruitjes 2 el donkere balsamicoazijn 2 el Boni Selection rode wijnazijn 100 ml porto 1. 2. 3.

Serbal Malbec Atamisque, Uco valley, Argentinië

Deze hoog geconcentreerde wijn heeft een stevige structuur en een fruitige, zijdeachtige smaak.

La Trappe Quadrupel (10%)

Staat bekend voor zijn warme, volle en intense smaak: moutig zoet, licht gebrand en aangenaam bitter, met een zoete afdronk.

4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26.

62

3 el Boni Selection bruine suiker 2 kl gedroogde tijm 80 g gorgonzola 2 el Spar boter savooikool: ½ savooikool 200 g Spar gezouten ontbijtspek Spar boter nootmuskaat

aardappelroosje: 400 g Spar Francelineaardappelen 50 g Spar boter 1 teen look extra: uitsteekvorm (Ø 10 cm) mandoline muffinvorm

Uientaartje: laat de zilveruitjes 30 min weken in warm kraantjeswater om ze makkelijker te kunnen pellen. Pel de uitjes en snij in 2. Verhit de boter in een bakpan op een matig vuur. Bak de uitjes 1 min. Roer halfweg voorzichtig om. Blus met de porto en azijn en laat ½ inkoken. Voeg de tijm en suiker toe en laat karamelliseren. Kruid met zwarte peper en zout. Verwarm de oven voor op 200°C. Steek met een uitsteekvorm 4 cirkels uit het bladerdeeg. Leg de bladerdeegrondjes op een ovenschotel met bakpapier, prik ze in en bestrijk met eigeel. Verdeel de gorgonzola over de 4 taartjes en leg hier de uitjes op met de platte kant naar boven. Bak 15 min in de voorverwarmde oven. Aardappelroosje: warm de oven voor op 200°C. Pel de look en pers fijn. Smelt de boter met de look. Was de aardappelen. Snij ze met schil in plakjes van 1 mm met een mandoline. Leg ze dakpansgewijs in 4 lange rijen op het werkoppervlak. Smeer ze in met de lookboter en kruid met zwarte peper en zout. Rol de aardappelrij op tot een roosje en leg in een met boter ingevette muffinvorm. Bak 35 min in de voorverwarmde oven. Savooikool: verwijder de buitenste donkergroene bladeren van de savooikool. Snipper de overige bladeren fijn. Smelt 3 el boter in een bakpan. Bak het spek zachtjes. Voeg de savooikool toe en roer goed om. Blus met 50 ml water en laat afgedekt 10 min stoven. Kruid met zout, zwarte peper en nootmuskaat. Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt 2 el boter en 1 el arachideolie in een bakpan. Bak de parelhoenfilets 2 min krokant op het vel. Laat op de andere zijde nog 2 min bakken. Kruid met zwarte peper en zout. Bak 10 min verder in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat 5 min rusten onder aluminiumfolie. Blus de pan met de druivensaus. Serveer de parelhoenfilet met het uientaartje, aardappelroosje en savooikool. Werk af met de druivensaus.


63


Laagjesdessert

64

Bouw de perfecte smaakcombinatie laagje per laagje op!


Millefeuille met cheesecakecrème en pompoenvanillemousse 4 personen

. 1 u + oven: 1 u + koelen: 2 u

millefeuille: 3 vellen filodeeg 50 g Spar boter 50 g poedersuiker cheesecakecrème: 110 ml Boni Selection slagroom 100 g roomkaas 1 vanillestok 15 g Boni Selection suiker 1.

2.

3. 4.

5.

6.

7.

8.

½ el citroensap pompoen-vanillemousse: ¼ muskaatpompoen 40 ml gecondenseerde melk 125 ml Boni Selection slagroom 1 vanillestok 2 Spar eieren ½ kl speculaaskruiden

Cheesecakecrème: klop de slagroom, de roomkaas, het merg van het vanillestokje, de suiker en het citroensap op lage snelheid tot een stevig beslag in een keukenrobot. Doe de massa in een spuitzak met gekartelde spuitmond en bewaar in de koelkast tot gebruik. Pompoen-vanillemousse: verwarm de oven voor op 200°C. Snij de pompoen in 2 stukken en verwijder de pitten. Pak elk stuk in met aluminiumfolie en gaar 45 min in de voorverwarmde oven. Schraap het vruchtvlees na gaartijd uit de schil en mix 100 g van het afgekoelde vruchtvlees met 2 eidooiers, de gecondenseerde melk, het merg van het vanillestokje en de speculaaskruiden fijn. Klop de eiwitten stijf en spatel door het pompoenmengsel. Klop de slagroom stijf en spatel ook erdoor. Zet de mousse, in een kom afgedekt met plastic folie, in de koelkast en laat minimum 3 u opstijven. Gesuikerde amandelen: rooster de amandelschilfers goudbruin al roerend in een pan zonder vetstof.

9.

10.

11. 12. 13.

14. 15.

16.

17.

gesuikerde amandelen: 30 ml Amaretto 50 g Boni Selection suiker 40 g Spar amandelschilfers afwerking: 50 g bosbessen 50 g frambozen poedersuiker enkele blaadjes munt

Verhit de Amaretto met de suiker op een matig vuur tot de suiker begint op te lossen. Voeg de amandelschilfers toe en blijf roeren tot een droge massa. Haal van het vuur en laat afkoelen. Millefeuille: verwarm de oven voor op 180°C. Smelt 50 g boter op een zacht vuur. Bestrijk een vel filodeeg met een laagje gesmolten boter. Bestrooi met poedersuiker. Bedek met een tweede vel filodeeg en herhaal het proces. Bedek tot slot met een laatste vel filodeeg en vet in met een laag boter. Vouw de vellen dubbel en snij in 12 rechthoeken. Plaats ze op een ovenplaat met bakpapier en bak 10 min goudbruin in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen. Afwerking: zet een filodeegkoekje op een bord. Lepel er een laag pompoenvanillemousse over. Bedek met een tweede filodeegkoekje. Spuit er een laag cheesecakecrème op en bedek met een derde koekje. Versier met poedersuiker, gesuikerde amandelen, rood fruit en een blaadje munt.

TIP

Maak alles een dag op voorhand. Bewaar de mousses in de koelkast en de millefeuillekoekjes in een koekendoos. Werk vlak voor het serveren af. 65


-4

€

PER FLES

O n s vakm

an sch ap drin k j e m et verstan d.


STERRENNIVEAU

a r t ex

haal alles uit de kast, met een lepeltje

Overheerlijke lepelhapjes (p. 68-71) Ravioli met rillette van eend, champignonsaus en geraspte eidooier (p. 75) Filet van hert met knolselder, minigroenten, zoete aardappelpuree en spaghetti van aardappel (p. 79) Charlottetaart met mokka- en witte chocolademousse (p. 81)

67


uitlepelen MAAR

1

Moët & Chandon

Champagne brut, Frankrijk Lichtgele kleur, frisse aroma’s van peer, perzik en appel en een zachte frisheid van citrusfruit en bessen.

met gepekelde kabeljauw, paprikamousse, 1 Lepelhapje tomatentapenade en basilicumolie 4 personen

. 45 min + pekelen: 1 u

gepekelde kabeljauw: 50 g Spar kabeljauwhaasje 80 g grof zout basilicumolie: 1 potje verse basilicum 100 ml Boni Selection Griekse olijfolie 1 citroen

paprikamousse: 150 g mascarpone 2 grote rode puntpaprika’s ½ kl piment d’espelette afwerking: enkele blaadjes basilicum 1 ansjovisfilet 10 g tomatentapenade

1.

2. 3.

68

Gepekelde kabeljauw: leg de kabeljauw in een ovenschotel met grof zout op de bodem. Bestrooi de boven- en zijkant van de vis ook met grof zout, zodat deze mooi ingepakt is. Dek af met plastic folie en zet 1 u in de koelkast. Haal de vis na pekeltijd uit de koelkast en klop het

4.

5.

6. 7.

meeste zout eraf. Spoel al het overige zout van de vis met koud, stromend water. Snij de vis in dunne plakjes en snij elk plakje in ± 4 rechthoeken. Bewaar koel en afgedekt tot gebruik. Paprikamousse: gril de paprika’s zwart onder de


Carlsberg (0,0%)

Een fantastische pils die ervoor zorgt dat je toch nog veilig naar huis kan rijden.

8.

9.

grill van de oven. Draai de paprika’s een kwartslag als de bovenzijde zwart ziet en blaker de paprika’s zo aan alle zijden zwart. Haal de paprika’s uit de oven en leg in een kom. Dek af met plastic folie en laat 10 min rusten. Verwijder de kroonlijst, pel en pitten van de paprika’s

en laat het vruchtvlees volledig afkoelen. 10. Mix de paprika’s samen met de mascarpone, piment d’espelette en zout (naar smaak) tot een smeuïge mousse. 11. Bewaar koel in een spuitzak tot gebruik. 12. Basilicumolie: breng gezouten water aan de kook.

Blancheer de basilicum (met steeltjes) 10 sec in het kokende water. Leg onmiddellijk in ijswater en laat uitlekken. Snij fijn. 13. Mix de geblancheerde basilicum met olijfolie. Breng op smaak met citroensap en zout. 14. Afwerking: snij de ansjovisfilet zeer fijn en meng on-

der de tomatentapenade. 15. Lepel wat tapenade op een lepeltje. Leg er een stuk gepekelde kabeljauw op. 16. Druppel de basilicumolie erover. Spuit een toefje paprikamousse erop. 17. Werk af met een blaadje basilicum en zwarte peper.

69


Lepelhapje met mousse van eendenlever 4 personen

. 25 min + koelen: 4 u

80 g eendenlever, foie fin of faux gras 20 ml cognac 160 g mascarpone 50 ml kippenbouillon 2,4 g gelatineblaadjes 20 g mango enkele takjes tuinkers fleur de sel extra: siliconen mat of ijsblokjesvorm

1. 2.

3.

4.

5.

Week de gelatineblaadjes in koud water. Warm de mascarpone al roerend op met de cognac op een zacht vuur. Haal van het vuur en laat de eendenlever al roerend smelten in de warme mascarpone. Breng de kippenbouillon aan de kook. Haal van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine erdoor. Roer deze massa door de mascarponemengeling. Kruid met zwarte peper en zout. Verdeel de vulling over kleine vormpjes in een siliconen mat (of ijsblokjesvorm).

6. 7. 8.

Laat minimum 4 u opstijven in de koelkast. Schil de mango en snij in fijne brunoise. Duw de opgesteven eendenlever uit de siliconen vorm en dresseer op een lepel.

9.

Werk af met een snuifje zwarte peper, fleur de sel en de brunoise van mango. 10. Versier met enkele takjes tuinkers.

Lepelhapje met fetamousse en tomatengelei 4 personen

. 45 min + koelen: 1 u 40 min

fetamousse: 50 g feta 50 ml Boni Selection room 1 citroen tomatengelei: 190 g trostomaten (± 2 stuks) 250 g geleisuiker 60 g groene ontpitte druiven 50 g rode ui 3 à 4 el donkere balsamicoazijn 2 takjes verse oregano arachideolie afwerking: 2 gele kerstomaten 10 g Spar sesamzaadjes

1.

2.

3.

4. 5. 6.

7.

8.

Fetamousse: mix de feta met de slagroom fijn. Breng op smaak met zwarte peper, zout en citroensap. Laat in een spuitzak opstijven in de koelkast tot gebruik. Tomatengelei: snij het kroontje uit de trostomaten en snij ze in 4. Pel de ui en snipper fijn. Verhit arachideolie in een kookpot. Bak de ui glazig. Voeg de tomaten, druiven en oregano toe en laat 5 min op een matig vuur sudderen. Voeg de suiker toe en roer goed om. Breng aan de kook en laat 15 1 min op een zacht vuur pruttelen. Mix de massa met een staafmixer en wrijf deze

door een fijne zeef. 9. Voeg de balsamicoazijn toe en breng de massa weer aan de kook. 10. Laat, indien nodig, inkoken tot de massa wat dikker wordt. 11. Laat afkoelen en bewaar koel tot gebruik. 12. Afwerking: rooster de sesamzaadjes al roerend

13. 14.

15. 16.

goudbruin in een pan op een matig vuur zonder vetstof. Halveer de kerstomaten en verwijder de pitjes. Lepel wat tomatenconfituur in een lepeltje. Leg er ½ kerstomaat op. Vul elke halve kerstomaat op met een bol fetamousse. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.

71


Zwarte look bio (60 g)

Zwarte of gefermenteerde look heeft een zachte textuur en lichtzoete smaak. Je proeft zelf een tikkeltje ‘umami’, de vijfde smaak. Rode sausajuintjes (500 g)

Rode ui bio (500 g)

Sjalotten bio (500 g)

Witte look in vlecht (250 g)

Gele uien in vlecht (500 g)

Sjalot (250 g) Gele uien bio (500 g)

Look (500 g)

Gerookte look in vlecht (500 g)

Rode ui heeft een zachte smaak. Perfect om onder een slaatje te mengen!

Roze uien (500 g)

Roze ui is een kruising tussen gele en rode ui.

Ui of sjalot?

In soepen en stoofpotjes gebruik je sowieso ui. Sjalotten zijn fijner van smaak en passen beter in visgerechten of sauzen, zoals de champignonsaus op p. 75 en sherrysaus op p. 79. 73


Feestpasta

De ravioli kan je invriezen. Vlak voor het serveren laat je ze diepgevroren 15 minuten koken.

filmpje op mijnspar.be

74


Ravioli met rillette van eend, champignonsaus en geraspte eidooier 4 personen (12 ravioli’s)

. 1 u 20 min + oven: 3 u + pekelen: 4 dagen

ravioli: 400 g Boni Selection bloem 5 Spar eieren 175 g rillette van eend champignonsaus: 1 sjalot 200 g shiitake 200 ml Boni Selection volle room 150 ml kippenbouillon Boni Selection arachideolie geraspte dooier: 2 Spar eidooiers 60 g zout 40 g Boni Selection suiker afwerking: 2 lente-uitjes ijsblokjes extra: uitsteekvorm (Ø 8 cm)

1.

2. 3.

4. 5. 6.

7. 8. 9.

10. 11.

12.

Château Grand Colombier Montagne

Saint-Emilion, Frankrijk

Soepel en een beetje vettig in de mond met lange finale. Zeer goede structuur met diepgaande tannines.

13.

14.

15.

16.

Geraspte dooier: meng het zout en de suiker en verdeel ½ van het mengsel over de bodem van een bakje. Maak kuiltjes in het zoutmengsel en leg hierin een eidooier. Bedek voorzichtig met het overige zoutmengsel. De eidooiers moeten volledig bedekt zijn. Dek af met plastic folie, maar laat 1 kant wat open. Bewaar 4 dagen in de koelkast. Warm de oven voor op 65°C. Haal de dooiers uit het mengsel en spoel het zoutmengsel er met koud water volledig af. Laat ze 3 u op een rooster drogen in de oven. De dooiers blijven tot een maand goed in een luchtdichte doos in de koelkast. Ravioli: meng de pastabloem met 4 eieren en kneed tot een gladde bol met de keukenrobot. Pak de pasta in met plastic folie en laat 30 min rusten op kamertemperatuur. Bebloem het werkoppervlak. Rol de pasta door een pastamachine dun uit tot brede linten. Leg een breed lint op een bebloemd werkoppervlak. Leg hierop een kl van de rillette naast elkaar, met telkens 5 cm tussen, een 2-tal cm van de rand. Klop het ei los met een scheutje water. Smeer met een borstel rond elke vulling wat ei. Leg een tweede pastavel op het eerste over de vulling en druk langs de vullingen goed aan. Steek met een ronde uitsteekvorm de ravioli uit. Bewaar ze op bakpapier en afgedekt met plastic folie in de koelkast tot gebruik. Champignonsaus: pel de sjalot en snip-

per fijn. Snij de shiitake in schijfjes. 17. Verhit 3 el arachideolie in een sauspan. Bak de shiitake 2 min. Voeg de sjalot toe en roer om. 18. Blus met kippenbouillon en room. Laat inkoken tot een romige saus. 19. Afwerking: snij het groen van de lenteui en snipper in lange, smalle repen (= julienne). 20. Leg de julienne in ijswater en laat krullen tot gebruik. 21. Breng water met zout aan de kook. 22. Kook de ravioli beetgaar in ± 12 min. 23. Verdeel 3 ravioli’s op elk bord. Lepel de warme champignonsaus erover. 24. Werk af met het groen van lente-ui en enkele blaadjes peterselie. 25. Rasp de eidooier erover.

75


à l’Aise C’est bon de prendre son temps.

Le Saucisson d’Ardenne est produit avec les meilleures parties du cochon. Les ingrédients sélectionnés avec soin sont fumés de façon traditionnelle sur un lit de bois de hêtre et baies de genévrier. Sa maturation est plus longue, et cela se goûte ! Une spécialité savoureuse à déguster tout à son aise.

www.marcassou.be


Onze minigroentjes hebben drie enorme troeven: ze barsten van de smaak, ze zijn supergezond en ze zien er feestelijk uit!

Miniwortelen Minichampignons

Minichampignons zijn een goede bron aan mineralen en vitamine B2 en K. En je hoeft ze niet meer te snijden. Handig!

Schattiger kan niet. Deze worteltjes zijn lekker knapperig en fris en geven meteen een kleurige toets aan je gerecht.

Miniwitlof

De kleine stronken worden al na twee weken geoogst. Daardoor smaken ze intens, zacht en knapperig. Niets dan lof.

Ideaal voor teppanyaki (p. 35) of om te glaceren (p. 79)!

Minibloemkool Minicourgettes

Met hun kleine formaat is hun gaartijd ook meteen gehalveerd. Als dat niet makkelijk is!

Een minibloemkool is ongeveer even groot - of klein als een tennisbal.

Rauw is de minibloemkool, net als zijn grote broer, geknipt als gezond hapje. Warm is de kleine kool ideaal als bijgerecht.

77


Domaine de Carobelle

Gigondas, CĂ´tes du RhĂ´ne, Frankrijk

Neus van fruit op alcohol, peper, kaneel en braambes. Finish van fondantchocolade en braambessenconfituur.

78


Hemels wild

Filet van hert met knolselder, minigroenten, zoete aardappelpuree en spaghetti van aardappel 4 personen

. 2 u 5 min + oven: 2 u + koelen: 50 min

600 g Spar filet van hert 3 el Spar boter geroosterde knolselder: ½ knolselder 2 tenen look 1 kl gerookt paprikapoeder 2 takjes tijm 1 takje rozemarijn 5 el Boni Selection arachideolie zoete aardappelpuree: 400 g zoete aardappelen 4 takjes tijm 50 ml Boni Selection room 1 el Spar boter sherrysaus: 2 sjalotten 2 el Boni Selection honing 200 ml sherry 800 ml rundsfond 2 el Spar boter spaghetti van aardappel: 4 Spar bloemige aardappelen geglaceerde minigroenten: 8 stuks fijnproeverswitlof 8 miniwortelen 4 minicourgettes 4 el Spar boter

1.

Geroosterde knolselder: warm de oven voor op 200°C. 2. Pel de look en plet met de platte kant van een groot mes. 3. Was de knolselder proper onder stromend water. Verwijder wortels en groen en dep goed droog. Leg in een ovenschotel met de look, tijm en rozemarijn. 4. Besprenkel met arachideolie, gerookt paprikapoeder en 1 afgestreken kl zout. 5. Pak de ovenschotel in met aluminiumfolie en zet 2 u in de voorverwarmde oven. 6. Haal uit de oven, snij in dikke schijven en in pizzapunten. Laat afkoelen tot gebruik. 7. Sherrysaus: pel de sjalotten en snij in grove stukken. 8. Smelt 2 el boter in een sauspan. Bak de sjalotten glazig. Voeg de honing toe en laat karamelliseren. Blus met de sherry en laat inkoken tot stroop. 9. Voeg de rundsfond toe en laat 2 ⁄3 inkoken tot sausdikte. Kruid met zwarte peper en zout. 10. Geglaceerde minigroenten: stoom het witlof 7 min, de miniwortelen 7 min en de minicourgettes 5 min beetgaar. 11. Zoete aardappelpuree: schil de zoete aardappelen en snij in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. 12. Smelt 1 el boter in een bakpan. Roer de zoete aardappelen en takjes tijm

erdoor en blus met 100 ml water. 13. Dek af en laat 15 min stoven tot de zoete aardappelen botermals zijn. Voeg extra water toe, indien nodig. 14. Mix de zoete aardappelen fijn met de room. Kruid met zwarte peper en zout. 15. Spaghetti van aardappel: verwarm de friteuse voor op 180°C. 16. Snij spaghetti van de aardappelen met een spiraalsnijder. 17. Frituur 2 min lichtbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en kruid met zout. 18. Warm de oven voor op 180°C. 19. Verhit boter in een bakpan. 20. Bak de filets van hert 2 min aan elke kant mooi bruin. Kruid met zwarte peper en zout. Laat 20 min verder bakken in de oven. Laat 5 min rusten onder aluminiumfolie. 21. Smelt, vlak voor het serveren, 4 el boter in een andere bakpan. 22. Wentel de minigroenten en knolselder erdoor en blus met 4 el sherrysaus. 23. Laat de saus inkoken en karamelliseren rond de groenten. Kruid met zwarte peper en zout. 24. Afwerking: verdeel de zoete aardappelpuree op een bord. Leg de geglaceerde groenten en het vlees erbij. Werk af met de sherrysaus en versier met spaghetti van aardappel.

79


wauwtaart

La Gioiosa Rosea Spumante brut, ItaliĂŤ

Appelen en bloemetjes in de neus, een droge en frisse smaak in de mond.

80


Charlottetaart met mokka- en witte chocolademousse 10 personen

. 2 u + koelen: 2 u

charlottetaart: 150 g zelfrijzende bloem 100 g Spar eidooiers 150 g Spar eiwit 125 g Boni Selection suiker 2 el cacaopoeder mokkamousse: 3 Spar eidooiers 250 ml Boni Selection slagroom 1 afgestreken kl oploskoffie 7 g gelatineblaadjes witte chocolademousse: 3 Spar eidooiers 165 g witte chocolade 300 ml Boni Selection slagroom 10 g gelatineblaadjes 45 ml Baileys 55 g Boni Selection witte suiker ganache: 50 ml Boni Selection room 30 g Spar boter 100 g pure chocolade afwerking: 3 ijshoorntjes poedersuiker zilverparels extra: bakpapier spuitzakken

1. 2. 3. 4.

5.

6. 7.

8. 9. 10. 11.

12. 13.

Charlottetaart: verwarm de oven voor op 200°C. Klop de eiwitten stijf met de fijne suiker (voeg de suiker in 3 delen toe). Klop de eierdooiers los en spatel door het eiwit. Zeef de bloem met het cacaopoeder en spatel voorzichtig door het beslag. Schep het beslag in een spuitzak. Spuit een reeks van 10 à 12 cm lange repen tegen mekaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Spuit ook 2 plakken, ter grootte van de taartring, in cirkelvorm ernaast. Bak 10 min in de hete oven. Haal uit de oven en schuif meteen van de bakplaat. Snij het biscuit onderaan gelijk en bekleed de taartring hiermee. Duw een ronde plak biscuit in de vorm. Laat goed aansluiten met de randen. Mokkamousse: week de gelatineblaadjes in koud water. Klop de suiker met de eigelen schuimig. Klop de slagroom lobbig. Verwarm 45 ml water tot tegen het kookpunt. Roer de oploskoffie erdoor. Haal van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine erdoor. Klop de espresso door de eigelen. Spatel de opgeklopte room eronder. Giet de mokkamousse in de taartvorm en plaats minimum 2 u in de koelkast om op te stijven.

14. Witte chocolademousse: week de gelatineblaadjes in koud water. 15. Smelt de witte chocolade au bainmarie. 16. Klop de eidooiers met de suiker schuimig. Klop hier de gesmolten witte chocolade onder. 17. Verwarm de Baileys. Haal van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine eronder. 18. Klop deze massa onder de gesmolten chocolade. 19. Klop de slagroom lobbig en spatel onder de witte chocolade. 20. Giet de chocolademousse in de taartvorm en plaats minimum 1 u in de koelkast om op te stijven. 21. Leg een tweede plak biscuit op de opgesteven witte mousse. 22. Ganache: rasp de pure chocolade fijn. 23. Breng de room met boter aan de kook. 24. Haal van het vuur en roer de chocolade erdoor tot deze volledig gesmolten is. 25. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en giet over de opgesteven laag chocolademousse. 26. Afwerking: breek de ijshoorntjes in verschillende hoogtes. 27. Wentel de ijshoorntjes door de ganache en plaats ze op de taart. Werk af met de zilverparels. 28. Laat opstijven in de koelkast. 29. Bestrooi met poedersuiker.

81


Feestelijk:

kaas!

1

Cashel Blue Rijke, romige en pittige A.O.P. Ierse schimmelkaas. Assortiment Noël (110 g) Geitenkaasjes in een feestelijk jasje. Flocon de Savoie (120 g) Zachte, witte kaas met een milde hazelnootsmaak. Didden konfijt (vanaf 220 g) Drie smaken die je beslist moet proberen: uienkonfijt,vijgenkonfijt met porto en mangokonfijt met gember. Vigneron au Marc de Muscat d’Alsace (125 g) Gewassen korstkaas met Marc de Muscat, pikant van smaak. Le Gourmet au Marc de Champagne (100 g) Gewassen korstkaas met een fijne champagnesmaak. Toma Alta Valle Seriana Gewassen Italiaanse kaas met een aromatische smaak dankzij zijn kruidige korst. Brood met gedroogd fruit en noten (500 g) Cilinderbrood verrijkt met gedroogde pruimen en abrikozen, rozijnen, zonnebloempitten en pinda’s. Pecorino stagionata al tartuffo Harde Italiaanse schapenkaas met stukjes zomertruffel. Le Blériot (230 g) Pittige, smeuïge kaas met biersmaak in de korst. Crémeux de Bourgogne met truffel (100 g) Smeuïg kaasje met truffel. Baking Cooleney (200 g) Ierse witschimmelkaas op basis van koemelk, die in een terracottaschaaltje zit. Perfect om klaar te maken in de oven!

82

1


feestproduct

83


samen feesten

& MET EEN LEPELTJE

Van links naar rechts: Michaëla, chef, Kevin van Spar Eksaarde, Hans, wijnadviseur Vlaanderen, Peter & Sara van Spar Asse en Sabine, wijnadviseur Wallonië

Spar

Samen koken, proeven én genieten!

We brachten een chef, drie Spar ondernemers en twee Spar wijnadviseurs samen voor een culinair feestje. Iedereen droeg zijn steentje bij: de ondernemers brachten de topingrediënten mee, onze chef toverde samen met de ondernemers heerlijke gerechten op tafel en de wijnadviseurs zorgden voor de perfecte wijn bij elk gerecht. Vuurwerk gegarandeerd!

Met dank aan: Cook Up in Gent - www.cookup.be

85


Jenever Jack 1 glas

. 5 min

40 ml Filliers-jenever 10 ml citroensap 50 ml Boni Selection rietsuikersiroop 6 frambozen takje rozemarijn ijsblokjes 1. Vul de cocktailshaker met gecrushed ijs. Voeg de jenever, het citroensap, de suikersiroop en de frambozen toe en schud krachtig. 2. Giet in een glas en crush ook de frambozen fijn. 3. Werk af met een takje rozemarijn.

Hans:

“Jenever is hipper dan ooit. Zeker in een cocktail. Ik ben fan!”

Hartige sterretjes met eendenmousse 6 personen

86

. 45 min + bakken: 15 min

100 ml Boni Selection room 40% 230 g eendenmousse 80 g Spar zachte roomboter sterretjes: 45 g geraspte Parmezaanse kaas 60 g Spar koude melkerijboter 60 g Boni Selection patisseriebloem

¼ kl zwarte peper ¼ kl gemalen nootmuskaat ¼ kl gemberpoeder ¼ kl gemalen kruidnagel extra: bakpapier stervormig uitsteekvormpje

1. Doe de room samen met de boter en de in stukjes gesneden eendenmousse in een hakmolentje en mix. Breng op smaak met fleur de sel en versgemalen zwarte peper. Zet in de koelkast. 2. Verwarm de oven voor op 180°C. 3. Doe de bloem, Parmezaanse kaas en kruiden in een kom en meng. 4. Snij de koude boter in stukjes en kneed

ze met je vingers door het mengsel. 5. Vorm een bol van het deeg en rol uit tussen 2 vellen bakpapier tot 2 mm dik. 6. Bak goudbruin en gaar in 12 à 15 min. Steek er sterren uit terwijl het deeg nog warm is. Laat afkoelen. 7. Spuit de ijskoude eendenmousse op de sterren van Parmezaanse kaas.


samen feesten Zure room-dillesaus voor bij de zeevruchtenschotel 4 personen

. 10 min

50 ml zure room 1 el Boni Selection pittige mosterd 100 ml Boni Selection mayonaise met citroen 2 el verse dille

1. Mix de zure room met de mosterd en mayonaise. 2. Snipper de takjes dille fijn. 3. Schep de dille door het zure roommengsel. 4. Breng op smaak met versgemalen peper.

Hans :

“We klinken het feest op gang met de volle en sprankelende champagne van Charles Dauteuil.”

Vers uit de zee

In de zeevruchtenschotel voor 2 personen vind je: gekookte roze garnalen gekookte langoustines gekookte wulken gekookte alikruiken of ‘kreukels’

Kevin: “Een beetje citroensap op een zilte oester. Heerlijk!” Sara: “Deze kant-enklare scampi’s met look en peterselie warm je snel op in de oven.” Michaëla:

“Met een oestermes en wat kracht heb je die oester zo open.” 87


GROTERE STUKJES, MEER SMAAK

W U E NI T ECEP R D R ETE VERB

VERGELEKEN MET ONS VORIG RECEPT


samen feesten Hans:

Témoignage wit

“Bij de sintjakobsvruchten drink je best een frisse witte wijn met fruitig karakter.”

Côtes de Saint-Mont, Zuidwesten, Frankrijk Lichte zeste van gekonfijte citroen in de neus, rijk en harmonieus in de mond. Volle aroma’s van perzik, peer en abrikoos.

Velouté van aardpeer en pastinaak met sint-jakobsvruchten 8 personen (hapje)

. 45 min

500 g aardperen 2 kleine pastinaken of 1 grote 1 grote Spar zachtkokende aardappel 500 ml Boni Selection melk 500 ml gevogeltefond 8 Spar sint-jakobsvruchten

8 verse salieblaadjes geklaarde boter 1 el Spar blanke hazelnoten espelettepeper extra: prikkertjes 8 glaasjes

1. Schil de aardperen, aardappel en pastinaak en snij in blokjes. 2. Breng de melk met de gevogeltefond aan de kook. Voeg de groenteblokjes toe en dek de pot af. Laat 30 min op een zacht vuur garen. 3. Mix tot een gladde soep en kruid met peper en zout. 4. Dep de sint-jakobsvruchten droog en rijg ze met een blaadje salie aan houten prikkertjes. Kruid met peper en zout. 5. Rooster de hazelnoten en hak ze grof. 6. Verhit de geklaarde boter. 7. Bak de spiesjes kort aan beide zijden. 8. Serveer de soep in glaasjes. Kruid met espelettepeper en leg de spiesjes met sint-jakobsvruchten op de rand.

“In Spar Asse focussen we op vlees en traiteur” Peter: “Wij namen Spar Asse twee jaar geleden over. Ik ben slager van opleiding en Sara heeft jarenlange ervaring op het vlak van traiteurgerechten. Dat komt mooi van pas in onze Spar winkel, waar we zelf het vlees verwerken en de traiteurgerechten en charcuterie bereiden. De beenhouwerij en traiteurafdeling zijn onze paradepaardjes!” “Ik bracht de rosbief voor de shoot mee. Belangrijk voor een perfect rosé gebakken rosbief: laat het vlees op kamertemperatuur komen, schroei het dicht in de pan en gaar het verder in de oven. Bij een

kerntemperatuur van 48 à 51°C is hij klaar. Laat zeker rusten in aluminiumfolie, zo blijft hij sappiger.” Eindejaar in mijn Spar: Sara: “We zetten in de feestperiode sterk in op kant-en-klare gerechten. Iemand die zin heeft in een feestmenu met alles erop en eraan, maar niet zelf wil koken, kan bij ons terecht. Hapjes, belegde minisandwiches, kanten-klare voor- en hoofdgerechten, noem maar op. We hebben het allemaal.”

Spar Asse Gentsesteenweg 122-126, 1730 Asse www.sparasse.be  Spar Asse

89


Eend met mango en shiitake Michaëla:

“De espelettepeper geeft een pittige smaak aan de eendenborst, zonder té pikant te zijn.”

4 personen

2 eendenborsten 1 kl gemalen koriander 1 kl gemberpoeder mespunt espelettepeper enkele takjes tijm zeste van 1 sinaasapppel mangochutney: 1 ui 1 teen look 1 Thaise mango 1. 2.

3.

4.

5. 6.

7. 8.

9.

90

. 40 min

Verwarm de oven voor op 160°C. Kerf de vetlaag van de eendenborsten kruiselings in tot net op het vlees. Meng het gemberpoeder, de koriander, de tijmnaaldjes, de espelettepeper en de sinaasappelzeste. Masseer de vleeskant van de eendenborst ermee in en laat 2 u rusten. Chutney: week de rozijnen in sinaasappelsap. Pel de ui en look. Snipper de ui, chilipeper en look fijn. Schil en rasp de gember. Snij het vruchtvlees van de mango in kleine blokjes. Verwarm de wijnazijn in een pot en los de suiker erin op. Voeg de

40 g Spar rozijnen 1 chilipeper 20 g verse gember ½ kl currypoeder 1 kl garam masala 3 el bruine suiker 3 el witte wijnazijn sap van 1 sinaasappel mangosalsa: 1 rijpe Thaise mango

10.

11. 12.

13.

14.

15.

curry, garam masala, uisnippers, look, gember, mango, chili, rozijnen en sap toe. Dek de pot af en laat rustig stoven tot een dikke siroop. Breng op smaak met zout. Salsa: pel de rode ui en snipper fijn. Schil de mango en verwijder de pit. Snij het vruchtvlees in blokjes en doe samen met de uisnippers in een kom. Schep het limoensap en de zeste door de mangoblokjes. Verwijder de zaadjes van de chilipeper en snij in stukjes. Voeg bij de mangosalsa en kruid met peper en zout. Scheur de fijne blaadjes basilicum los en schep door de mangosalsa. Leg de eendenborsten

1 rode ui 1 rode chilipeper sap en zeste van 1 limoen enkele takjes fijnbladige basilicum shiitake: shiitake rijstolie sojasaus

16.

17.

18.

19.

20.

21.

op de velkant in een grote, koude koekenpan. Zet het vuur halfhoog en bak het vlees afhankelijk van het formaat tussen 8 en 12 min op de velkant. Dan is de eend rosé. Kruid met zout en keer ze om. Bak de vleeskant nog 2 à 4 min. Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat rusten. Borstel de shiitake schoon, snij de stelen eraf en maak een kruisje in het hoedje. Bak de paddenstoelenhoedjes in rijstolie in 10 min gaar en sprenkel er wat sojasaus over. Snij het vlees in plakjes en verdeel over de borden met de salsa, chutney en shiitake.


samen feesten Sabine:

“Fruit in het gerecht vraagt om fruit in de wijn. Ik kies voor deze Impernal Cahors, een ‘Super’ cuvée, die een lange en frisfruitige finale heeft.”

filmpje op mijnspar.be

91


• • • •

› › › › › ›

Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C. Giet de linzen af, spoel ze goed onder koud, stromend water en doe ze in een grote kom. Voeg het gehakt toe, het uienkonfijt, het paneermeel, de balsamicocrème, de peterselie, de Provençaalse kruiden, zout (2 afgestreken koffielepels) en peper. Meng tot een homogene bereiding. Vorm er een tamelijk plat vleesbroodje van dat past in een ovenschaal, zorg dat er rondom 2 cm vrij is. Zet 30 min in de oven. Snij de koude Hervekaas in plakken, leg ze op het vlees en zet nog 15 min in de oven. Snij intussen de paddenstoelen in plakjes. Bak ze in de olie in een grote braadpan op hoog vuur, bedruip ze met een scheutje citroensap. Bedek het vleesbrood met de champignons en zet nog 5 min in de oven. Serveer warm, afgewerkt met peterselie. Dien op met mosterd, een slaatje en gebakken krielaardappeltjes.

• • • • • • • •

1 Hervekaas B.O.B. zacht of pikant (200 g) 800 g ongekruid, gemengd gehakt (varken/kalf) 250 g paddenstoelen naar keuze 1 blik gekookte linzen (240 g, uitgelekt gewicht) 100 g uienkonfijt 60 g paneermeel 1 eetlepel balsamicocrème 4 eetlepels gehakte bladpeterselie + voor de afwerking 1 eetlepel Provençaalse kruiden 1 eetlepel olijfolie 1 scheutje citroensap Peper en zout


samen feesten

Sabine:

“Château HautFavereau is ideaal bij rood vlees. Eerst ruik je fijne kruiden en zwart fruit. Daarna proef je ronde en fluwelige tannines.”

Rosbief met hasselback van Franceline-aardappelen en geroosterde minigroentjes 4 personen 1 kg rosbief 2 sjalotten 2 teentjes look 1 takje rozemarijn 2 takjes tijm 2 blaadjes laurier 1 dl porto sausbinder

. 55 min

12 gelijkvormige Spar Franceline-aardappelen Provençaalse kruiden Boni Selection olijfolie minigroentjes (courgette, wortel en witlof) extra: keukentouw

1.

Haal het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. 2. Verwarm de oven voor op 180°C. 3. Spoel de aardappelen grondig. 4. Leg 2 houten lepels op een snijplank tegen de lange zijde van de aardappel aan. 5. Snij om de 3 mm in de aardappel met een scherp mes, tot je de lepels raakt. 6. Leg de aardappelen op een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden. 7. Laat 45 min garen in de oven. 8. Voeg na 30 min de minigroentjes toe. Besprenkel met olie en kruid met peper en zout. 9. Pel de sjalotten en snij eerst in de lengte middendoor en daarna in plakjes. 10. Pel en pers de look. 11. Bind de kruiden samen met keukentouw. 12. Smelt een klontje boter in een gietijzeren pot op een

13.

14.

15. 16.

17.

18.

19.

20.

matig vuur en laat de boter bruisen. Kruid het vlees met peper en zout en bak aan alle zijden goudbruin. Haal het vlees uit de pot. Roer de sjalotten en look door het braadvet en schik de rosbief erbovenop. Leg het kruidentuiltje erbij en dek de pot af. Laat 25 min verder garen in de oven. Haal de rosbief uit de pot en verpak in aluminiumfolie. Laat 25 min rusten. Verwarm de pot met braadresten op een zacht vuur en blus met porto. Verwijder het kruidentuiltje en roer het aanbaksel los. Voeg een scheutje water toe en bind de saus. Kruid met peper en zout. Snij het vlees in plakken, schik op voorverwarmde borden en nappeer met de saus. Serveer met hasselback aardappelen en geroosterde minigroentjes.

93


Soezenkroon met citroencrème 6 personen

. 1u

crème: 3 citroenen 150 g bloemsuiker 120 g Spar gesmolten boter 3 Spar L eieren 100 g Boni Selection verse platte kaas

2 blaadjes gelatine soezendeeg: 250 g water 2 Spar eieren 150 g Boni Selection patisseriebloem 80 g Spar boter

5 g zout 5 g bloemsuiker merengue italienne: 190 g suiker 100 g eiwitten (± 4 eieren) 50 g water mespunt zout Citroencrème: boen de citroenen schoon en rasp de zeste van 2 citroenen. Pers het sap uit 3 citroenen tot 150 ml. 2. Week de gelatineblaadjes in koud water. 3. Klop de eieren op met de bloemsuiker. Voeg het citroensap en de zeste toe. Plaats de kom in een warmwaterbad op het vuur. 4. Blijf kloppen tot je een romig mengsel bekomt dat aan de achterkant van een lepel blijft kleven. 5. Haal van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het warme citroenmengsel. Laat afkoelen. 6. Klop de gesmolten boter erdoor tot een crème. Voeg de verse kaas toe en klop opnieuw. 7. Dek af met plastic folie tot op de crème en plaats in de koelkast. 8. Soezendeeg: zeef de bloem. 9. Verwarm het water, de boter, de suiker en het zout in een kleine pot. Breng aan de kook. Haal van het vuur en voeg in 1 beweging de gezeefde bloem toe, onder voortdurend roeren met een spatel. Laat ‘droog’ koken op het vuur. 10. Doe het deeg in een kom. Voeg er 1 na 1 de eieren

extra: spuitmondjes en spuitzak suikerthermometer

1.

94

11. 12.

13. 14.

15.

16.

17.

18.

19.

aan toe onder voortdurend roeren. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste volledig opgenomen is. Verwarm de oven voor op 220°C. Schep het soezendeeg in een spuitzak met breed glad spuitmondje en spuit 18 bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Werk de puntjes weg met een natte vinger. Bak goudbruin en gaar in 20 min. Haal uit de oven en steek onmiddellijk een gaatje in de onderkant zodat de stoom kan ontsnappen. Laat afkoelen. Vul de soesjes langs de onderkant met citroencrème en plaats koel. Meringue: breng het water met de suiker aan de kook tot 120°C. Klop het eiwit met een mespunt zout in de keukenrobot tot sneeuw. Voeg halfweg de rest van de suiker (= 40 g) toe. Voeg de suikersiroop in een dun straaltje toe onder voortdurend kloppen. Blijf kloppen tot het geheel afgekoeld is. Schik de gevulde soesjes in een cirkel. Spuit de meringue er royaal op en brand kort af.


samen feesten

Hans:

“De zoete, frisse en fruitige toetsen maken van La Tour de Bailly Monbazillac de perfecte dessertwijn. Serveer hem wel superfris!”

“Spar Eksaarde is een op en top familiezaak” Kevin: “Mijn ouders startten ruim 40 jaar geleden met de‘Superette De Storme’ in Eksaarde. Sinds 2006 is het een Spar. Ik groeide op in de winkel en naarmate ik ouder werd, kriebelde het meer en meer om de fakkel over te nemen. Ik ben nu vijf jaar Spar ondernemer.” “Deze shoot is een kolfje naar mijn hand. Mijn bakkersopleiding komt van pas bij het maken van de soezen. En ik vind het superfijn om te ontdekken welke wijn bij welk gerecht past. Op 13 december hou ik zelf een wijndegustatie. Dan zal wijnadvi-

seur Hans wijnen matchen met hapjes. Die formule kon al op heel wat enthousiasme rekenen. Door het grote aantal inschrijvingen moest ik zelfs de voetbalkantine reserveren.” Eindejaar in mijn Spar: “Tijdens de eindejaarsperiode zorg ik voor een uitgebreid assortiment, waaruit de klanten zelf een menu kunnen samenstellen. En natuurlijk kunnen ze ook onze charcuterie- en kaas-, gourmet-, fondue-, teppanyaki- en steengrillschotels bestellen.”

Spar Eksaarde Eksaardedorp 44, 9160 Eksaarde www.mijnspar.be  Spar Eksaarde

95


Spar feestlijn

Feesten met een lepeltje

r a Sp Heb je onze eindejaarstoppers al gespot in je Spar winkel? Je herkent ze aan hun feestverpakking met donkerblauw en goud. Te verkrÄłgen tÄłdens de eindejaarsperiode!

Spar bruschetta (8 stuks)

Spar minihamburgers (9 stuks)

Spar aperitiefhapjes kaas & vis (20 stuks)

n ie u w

Spar minipizza (8 stuks)

n ie u w

Spar apero-lepeltjes (11 stuks)

n ie u w

n ie u w

Spar miniworstenbroodjes (10 stuks) Spar gevulde sint-jakobsschelpen (2 stuks)

Spar garnaalkroketjes (12 stuks) Spar salade met sint-jakobsnoten en truffel (140 g)

n ie u w Spar rolletjes met kip en curry (6 stuks)

Spar briochettes met brie en truffel (8 stuks)

Spar Canadese kreeftensalade (140 g) 97


De crème de la crème voor al je feestgerechten Het geheim van verrukkelijke feestdagen? Gebruik ingrediënten van topkwaliteit. Zoals de echte Campina room! Dankzij de natuurlijke smeuïgheid is onze room perfect voor al je culinaire wensen. Warm of koud, zout of zoet, rijk of licht: de Campina room maakt al je gerechten nóg lekkerder. Receptideetjes, van aperitief tot dessert? Inspiratie vind je op www.campina.be.

Tot ziens op de versafdeling!


Feestmenu:

kinderkeuken

voor en door kinderen

Amber (10 jaar) en Milan (7) kregen de kans om een feestmenu op kindermaat samen te stellen. Ze kozen voor pizza, kibbeling en twee desserts met chocolade, want daar zijn ook de neefjes en nichtjes verzot op. Dat wordt smullen!

Milan: “Wauw, een megagrote toren. Mama en papa mogen misschien ook eens proeven.�

99


Amber Milan

Pita-kerstbalpizza 10 stuks

Soesjestoren 6 à 8 personen

. 30 min

5 dozen Boni Selection slagroomsoesjes (diepvries) 3 zakjes chocoladeglazuur Boni Selection chococrispies bloemsuiker extra: houten prikkertjes isomo kegel aluminiumfolie 1. Bekleed de kegel met aluminiumfolie. 2. Steek de soesjes met prikkers erop. Zorg ervoor dat elk plekje bedekt is. 3. Verwarm het chocoladeglazuur en druppel het over de soesjestoren. 4. Bestrooi met chococrispies en werk af met bloemsuiker.

. 30 min

10 Spar pitabroodjes 1 doosje gekleurde kerstomaatjes 1 brikje pizzasaus 250 g geraspte mozzarella Boni Selection oregano 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Snij de gekleurde kerstomaatjes middendoor. 3. Bestrijk de pitabroodjes met pizzasaus tot op 1 cm van de rand. 4. Bestrooi licht met gemalen kaas en plaats de halve tomaatjes erop. 5. Bestrooi met de rest van de gemalen kaas en kruid met oregano. 6. Bak 10 min en zet nog even onder de grill om de kaas mooi te laten kleuren. 7. Serveer onmiddellijk.

Amber: “De halve kerstomaatjes lijken wel kerstballen.”

Milan: “Super! De kibbeling eten we gewoon met de handen.” Kibbeling met tartaarsaus 4 personen

. 30 min

1 verpakking kibbeling (diepvries) tartaarsaus: 2 hardgekookte Spar eieren 6 Boni Selection fijne augurkjes op azijn 3 el Boni Selection mayonaise met ei 1 el Boni Selection kappertjes 2 el Spar gehakte peterselie 2 el Spar fijngesneden bieslook 1 el dragonblaadjes 1 sjalotje 1. Pel het sjalotje en snipper fijn. Pluk de dragonblaadjes en snij fijn. 2. Pel de eieren en plet ze fijn met een vork. Schep de mayonaise en fijngesneden peterselie, bieslook, dragon en sjalot erdoor. 3. Hak de augurkjes en uitgelekte kappertjes fijn. Schep ze door de tartaar. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout. 4. Zet in de koelkast tot gebruik. 5. Bereid de kibbeling in de oven of friteuse. Vraag aan mama of papa om te helpen of een oogje in het zeil te houden! 6. Serveer de gebakken kibbeling als fingerfood met de tartaarsaus.

100


kinderkeuken Chocolade kerstboompjes ± 25 stuks

. 1 u + afkoelen: 1 u

300 g Spar zachte roomboter 800 g suiker 4 zakjes vanillesuiker 150 g cacaopoeder 10 Spar eieren 600 ml Boni Selection volle melk 520 g Boni Selection patisseriebloem 1 zakje bakpoeder 1 kl natriumbicarbonaat suikerglazuur: 250 g bloemsuiker 1 eiwit afwerking: minismarties extra: 1 bakvorm (20 op 30 cm) 1 bakvorm (30 op 45 cm) bakpapier ijslollystokjes 1.

Amber: “Hoe meer chocolade, hoe liever!”

Bekleed de bakvormen met bakpapier en zorg ervoor dat je een opstaande rand hebt van 5 cm. 2. Verwarm de oven voor op 180°C. 3. Klop de zachte boter met de suiker, vanillesuiker en een snuifje zout in de mengkom van de keukenrobot tot een homogeen mengsel. 4. Voeg de eieren 1 na 1 toe en klop nog even door. 5. Zeef de bloem, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en de cacao boven de kom en meng kort. 6. Klop de melk erdoor tot een glad beslag. 7. Verdeel het beslag over de bakvormen en bak gaar in 45 min. 8. Laat volledig afkoelen en snij daarna in gelijke driehoeken. 9. Steek onderaan een ijslollystokje als stam van de kerstboom. 10. Glazuur: meng de bloemsuiker met het eiwit en een scheutje water tot je een dikke witte stroop krijgt. 11. Vouw een spuitzakje van bakpapier en doe het glazuur erin. 12. Teken slingers op de kerstboompjes en versier met smarties.

101


hrlijk aost ham, gmaakt zondr gbruik van e -nummrs en met garantie voor dierenwelzijn

een erkend keurmerk van de dieren bescherming

ZONDER GEBRUIK VAN ADdITIEVEN, DIT BETEKENT DAT WE GEeN BEWAaRMIDdELEN OF KLEURSTOFfEN GEBRUIKEN, MAaR ENKEL NATUuRLIJKE INGREDIËNTEN ZOALS KRUIDEN EN SPECERIJEN. EN DAT PROEF JE METEeN!

VOoR ONS IS DIERENWELZJIN ij EeN PRIORITEIT. AOSTE GEeFT JOU DE ZEKERHEID DAT DE DIEREN EeN MEeR RESPECTVOL LEVEN KRIJGEN. HIERVOoR GEBRUIKEN WIJ EeN ERKEND KEURMERK VAN DE DIERENBESCHERMING. MEeR INFO OP AOSTE.BE/GARANTIE

– GEWOoNWEG ONWEeRSTaaNBaaR!


passioneel product

Vier G’s op een rij: de broers Giulio, Giorgio en Giancarlo Gherri en onze aankoper Gilles.

e i r e t u c r a h c p To a m r a uit P Terre Ducali

Rond Parma maken ze misschien wel de allerlekkerste charcuterie ter wereld. Niet alleen de befaamde Parmaham, coppa di Parma, maar ook pancetta en fiocco ham. In Lesignano de’ Bagni vind je de ene ‘prosciuttificio’ naast de andere. Samen met Gilles Caluwaerts, Spar aankoper charcuterie, trokken we naar die van de broers Gherri. Zij maken ambachtelijke charcuterie van 100% Italiaans varkensvlees. Die snijden ze zo dun, dat ze bijna wegsmelt op je tong. 103


Het land van de Hertog

Terre Ducali betekent ‘land van de hertog’. Tijdens de middeleeuwen woonde de hertog in het prachtige kasteel dat vandaag nog steeds fier staat te pronken op de Italiaanse heuvel. We hebben er een fenomenaal zicht op de regio. In de shop van het kasteel kan je alle Terre Ducali producten kopen. Op het etiket prijkt – logischerwijs – de herkenbare contour van het kasteel.

Italiaanse varkentjes

Na het kasteelbezoek trekken we naar de prosciuttificio van de familie Gherri. “Om een kwaliteitsvol product te maken, moet je al vanaf de eerste stap zeker weten dat alles perfect zit”, steekt Giorgio, de productieverantwoordelijke, van wal. “Daarom werken we al lang samen met zes varkenskwekerijen uit de regio. Zij kweken voor ons voornamelijk het Duroc-varken. Dat zijn die varkentjes met een donkere vacht en hangende oren. Echte Italianen zijn het. Net als ons, eten ze naast granen ook geregeld Parmezaanse kaas (lacht). Of

104

toch de wei van Parmezaanse kaas, dat is de vloeistof die ontstaat bij de kaasbereiding. Dit geeft hun vlees een unieke smaak en structuur. Da’s ideaal voor charcuterie die lang moet drogen.”

Italiaans handenwerk

Giulio (commercieel verantwoordelijke): “Bij ons gebeurt alles manueel. Daar zijn we trots op! Zo maken we onze eigen kruidenmengelingen voor de charcuterie. En voordat we het vlees drogen, zouten we het tweemaal. Zo krijgt het superveel smaak. De laatste stap in het proces, het versnijden, pakken we anders aan dan sommige concurrenten. Zij vriezen het vlees eventjes in, zodat het makkelijker te versnijden is. Maar zo verandert de structuur en gaat er smaak verloren. Wij versnijden dus op een temperatuur van drie à vier graden Celsius. Het resultaat zijn flinterdunne sneetjes bomvol smaak. Onze charcuterie is bovendien gluten- en lactosevrij en bevat geen allergenen.”


passioneel product Pancetta

De charcuterie van Terre Ducali koop je voor bij de apero (50 gram) of voor op de boterham (90 gram).

De productie van pancetta begint met een volledig buikstuk. Dat wordt opengesneden en opgerold. De slager controleert of er gaten in de rol zitten en vult die op met stukjes vlees. Het spek wordt twee keer met de hand gezouten en de buitenkant wordt in gemalen peperschors gerold. Dan wordt de rol verpakt en opgehangen in de droogkamer. Na vier maanden drogen is de pancetta klaar en wordt hij bij erg koele temperatuur flinterdun gesneden. Enkele dagen later schitteren de superfijne schelletjes al op jouw boterham of bij jouw aperitief.

Een sneetje geschiedenis

Terre Ducali is het levenswerk van Gianni Gherri, de vader van de drie broers. Giancarlo (marketingverantwoordelijke): “In 1964 richtte vader een charcuteriefabriek op in hartje Parma. Hij was bijlange niet de enige: in heel het stadscentrum maakte men enkel Parmaham. Momenteel zijn hier nog altijd 159 Parmaproducenten, goed voor zo’n negen miljoen Parmahammen per jaar. Al snel ging vader op zoek naar een groter pand. In de jaren zeventig kocht hij de fabriek Prosciuttificio San Michele, gelegen in een straat waar je letterlijk de ene Parmahamfabriek naast de andere vindt. Het arsenaal aan concurrenten schrikte vader echter niet af.” “Vanaf de jaren negentig stapten Giorgio, Giulio en ik ook in het bedrijf. Giulio als commercieel verantwoordelijke, Giorgio als productieverantwoordelijke en ik als marketingverantwoordelijke. We zijn van een klein bedrijfje naar een internationale speler gegaan, maar we pakken alles nog altijd aan op de meest lokale, duurzame en natuurlijk smaakvolle manier. Dat is ons geheim.”

De flinterdunne sneetjes worden manueel in de verpakking gelegd.

105


Verwen jezelf op elk moment van de dag !


passioneel product Coppa di Parma IGP

Fiocco ham

Voor Coppa di Parma IGP (Indicazione Geografica Protetta) starten ze met een stuk van de nek. Dat snijden ze bij en wrijven ze handmatig in met kruiden en zeezout. Zo zouten ze het vlees twee maal. Daarna stoppen ze het vlees in een darm en laten ze het een week in de kelder rusten. Na vier maanden drogen in ideale omstandigheden is de Coppa perfect zoals ze moet zijn. Dat de lokale varkens de wei van Parmezaanse kaas eten, geeft een unieke, verfijnde smaak.

Ook verkrijgbaar bij Spar:

Terre Ducali Speck (50 g)

Terre Ducali Prosciutto di Parma (90 g)

Fiocco wordt gemaakt van het kleinere deel van de achterpoten van het Parmezaanse varken. De ham wordt bedekt met zout en zwarte peper en dan in een blaas opgerold. Om alles dicht te houden, binden ze het geheel manueel op met een draad. De blaas beschermt het vet tijdens het drogen. De ham weegt 3 tot 3,5 kg als ze binnenkomt, maar na het drogen blijft er maar 2 kg over. De ham droogt in totaal 10 maanden.

Giulio: “Onze verfijnde charcuterie bij een glaasje bubbels: delizioso!�

107


uitdaging

Nieuwe

uitdaging 108

Voor onze volgende uitdaging zijn we op zoek naar een gerecht met gerookte vis van Spar. Ideetjes?


de uitdaging

Je favoriete chocoladedessert Geen betere manier om je feestdiner af te sluiten dan met een chocoladedessert! Daarom vroegen we twee nummers geleden al naar jullie favorieten. Prijkt de geweldige taart van Merel straks ook op jouw feesttafel?

Peren-chocoladetaart 8 personen

. 55 min

100 g fondant chocolade 125 g Spar boter (op kamertemperatuur) 125 g fijne suiker 2 Spar eieren 50 ml Boni Selection volle melk snuifje zout 200 g zelfrijzende bloem

Het

team koos het gerecht van:

Merel uit Erembodegem Merel: “Elke week laat ik het huis lekker geuren met mijn gebak. Zelfs een hittegolf houdt me niet tegen: mijn oven zal draaien. Deze taart maak ik vaak tijdens het perenseizoen. Je kan ook voor peertjes op siroop kiezen, maar laat ze dan goed uitlekken. Anders wordt de bodem te vochtig. De grootste troef van deze taart? Ze is zo heerlijk zacht! Ook mijn collega’s zijn fan. Voor hen is het een raadsel hoe ik slank blijf met al dat bakken (lacht).”

Hoe meedoen? Like Spar Colruyt Group op Facebook en Instagram . Daar zie je elke maand de nieuwe uitdaging staan.

25 g Spar amandelpoeder 1 blik Boni Selection halve peren op siroop (412 g) cacaopoeder extra: springvorm (Ø 20 cm) keukenrobot met vlinderklopper

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Klop de suiker en boter in de keukenrobot luchtig. Voeg de eieren en melk toe en blijf mengen. Spatel de bloem en het amandelpoeder onder het deeg. Smelt de chocolade en meng onder het deeg. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in met 1 el boter. Giet het deeg in de vorm. Laat de peren uitlekken en steek ze rechtopstaand in het deeg. Bak ± 40 minuten in de oven tot de taart gaar is. Controleer met een prikker of het deeg uitgebakken is. Als de prikker proper is, is de taart klaar. 10. Laat de taart afkoelen en haal uit de vorm. 11. Bestrooi met cacaopoeder.

Merel: “De ideale afsluiter van je feestmenu want superlekker en perfect op voorhand te maken.”

Post een foto van je favoriete gerecht met gerookte vis en schrijf er kort bij hoe je het maakt. Het team kiest er een lekkere inzending uit om er zelf een variant op te maken.

Peer chocolade

Succes!

Het originele idee en zijn bedenker krijgen een plaatsje in deze rubriek en bedanken we met een Spar aankoopbon van € 50. 109


43

% GRATIS 1L au prix du 70cl

Notre savoir-faire se dĂŠguste avec sagesse


feestbieren Cornet

(6 x 33 cl + 2 glazen)

x x x

Bieren voor onder de kerstboom

8,5% Blond Licht zoete, weinig bittere en geraffineerde eiksmaak. Voeg daar nog een unieke vanilletoets en prachtige schuimkraag aan toe en je hebt goud in handen.

Meesterwerk van meesterbrouwer De brouwer van Cornet, Swinkels Family Brewers Belgium, heeft maar liefst vier ingrediëntenmeesters in huis: een kruiden-, hop-, hout- en fruitmeester. Cornet is geboren uit de creativiteit en expertise van de houtmeester. Die experimenteert graag met eik, en dat proef je. Ook de rijping is goed doordacht: • Week 1: gisten in gistingstanks • Week 2: rijpen en toevoegen van snippers getoast Amerikaans eikenhout • Weken 3-5: lagering aan -1°C • Weken 6-7: botteling en hergisting op fles

Grimbergen Blond (7%), Tripel (9%), Hop Karakter (8%) en Dubbel (6,5%) (4 x 33 cl + glas) De bieren van Grimbergen hebben een evenwichtige balans en verfijnde contrasten tussen fruitige en kruidige noten. Heel uitzonderlijk: het gist komt al bijna negen(!) eeuwen uit de eigen kelders van de abdij.

St. Bernardus Abt 12

Tripel LeFort (2 x 33 cl + glas)

x x x

8,8% Blond Onderscheidt zich door zijn frisheid, fruitig aroma en een mooie zachte en volle smaak. De gist geeft een vanile-kruidnagelaroma en een fruitige smaak van bananen en rode appels. Je proeft ook toetsen van citrus, limoen en rozen.

(4 x 33 cl)

x x x

10% Donker Verrassend smakenpalet met chocolade, rozijnen en een vleugje zoethout. Dit volle bier heeft een zachte, ietwat bittere afdronk en moutige nasmaak.

111


nieuw

Apero’clock

Verras je gasten met een assortiment lekkere hapjes.

De vegetarische bitterballen van Mora (240 g) zijn net zo lekker als de klassieke variant.

Belfond is puur Belgisch! Belfond ambachtelijke kreeftenfond (24 cl)

Klein en groot zullen smullen van deze Dutch Bakery minihamburgerbroodjes (8 x 240 g).

Belfond ambachtelijke wildfond (24 cl)

Goed begonnen …

Mag het wat pittiger? De Spar hummus paprika chili (150 g) heeft een licht pikante smaak. Jean Sur Mer crispy fish fingers (450 g) zijn gemaakt op basis van 100% duurzaam gevangen vis.

is half gewonnen. Een goede fond is de perfecte basis voor tal van gerechten. Kies daarom voor Belfond: een artisanale fond, zonder zout, bewaarmiddelen of smaakversterkers.

Bij Spar vind je alles voor de eindejaarsfeesten!

Verwenmomentje

Het roomijs van LIQ (8 x 475 ml) bevat 50% minder suiker dan andere premium ijsmerken en is 100% Belgisch. Smelt je voor Amaretto Cookie Crunch, Irish Coffee Crumble of Bourbon Salted Caramel? Digestief en dessert in één: Galana Baileys moelleux (2 x 180 g).

Melocakes zijn altijd een goed idee. CHOC YOU! original, dark of white (4 stuks) zijn de ideale compagnons bij de koffie of thee.

113


0%

e egd! o v e r toeg suike

. . . m i e h e g t e h Ontdek ! r e t a w e d n e v e l van het

Tรถnissteiner fruitlimonades: Puur genieten zonder schuldgevoel!

De limonades van Tรถnissteiner worden op basis van het uitzonderlijke bronwater gemaakt. Dat doen we zo eenvoudig mogelijk: we halen het beste uit water en sap. Er worden dus geen suikers, kleurstoffen of bewaarmiddelen toegevoegd! Het fruit of de fruitmengeling zorgt samen met het water voor een heerlijke, verfrissende smaak. Het caloriegehalte varieert van 5 kcal tot 26 kcal per 100 ml. Bovendien zijn de vruchtenfrisdranken een bron van vitamines.

Bro

MAGN n van & CAL ESIUM CIUM WWW.TONISSTEINER.BE


Enjoy responsibly - www.moet.com

LIFE’S MEMORABLE MOMENTS MUST BE MOËT & CHANDON

KOOK12_01_Cover_NL.indd 3

18/10/2019 14:31:16


vanwege alle s r e m e n r e d n o r a Sp Ook in 2020 gaan we elke dag voor een lepeltje extra Spar!

KOOK12_Backcover_NL_def.indd 116

18/10/2019 14:33:45

Profile for Colruyt Group Services

Spar Colruyt Group - KOOK december 2019  

Spar Colruyt Group - KOOK december 2019