Page 1

Minizine 2012

informatief magazine over mondverzorging

Hoe herkent u een gezonde mond? De beste manier om de mond en het gebit te reinigen Tips voor het tandarts bezoek en meer informatie

www.mondzorgouderen.nl


Tandheelkunde verleden en heden Voor u ligt het eerste minizine van Mondzorg Ouderen. Mondzorg Ouderen heeft als doel om de mondverzorging van ouderen, onder de aandacht te brengen, informatie te verschaffen om zo de mondgezondheid te optimaliseren. Want een slechte mondgezondheid kan aanleiding geven tot schaamte en eenzaamheid. Hiernaast kan het leiden tot ondergewicht en andere gezondheidsklachten. Iedereen wilt immers goed kunnen lachen, eten en praten. In dit minizine kunt lezen hoe u een gezonde mond kan herkennen, hoe de mond het best verzorgd kan worden en ook praktische tips voor het tandartsbezoek komen aan bod. Wij wensen u veel leesplezier!

Indeling: P3 Een gezonde mond P4 U zorgt voor een oudere die zijn of haar eigen mond niet meer kan verzorgen P4 Verzorging eigen tanden en kiezen P5 Verzorging Mond P5 Verzorging Prothese P6 Het implantaat gebit P6 Een verhaal uit de praktijk P7 Informatie kaart voor het tandartsbezoek P8 Test uw kennis 2

receptie boogaard en de jong mondzorg

“Tandheelkunde heeft de afgelopen jaren veel verandering doorgaan.� Tandheelkunde heeft de afgelopen jaren veel verandering ondergaan. In het verleden was het heel gewoon dat tanden en kiezen werden verwijderd door de huisarts. Tegenwoordig kan men zich dat niet meer voorstellen en wordt deze handeling uitsluitend door de tandarts of kaakchirurg uitgevoerd. Tanden en kiezen worden niet meer snel verwijderd, er zijn veel mogelijkheden om tanden of kiezen lang te behouden of te vervangen. Dit kan door middel van een vulling, een wortelkanaalbehandeling, een kroon of een brug. Wanneer men een tand of kies mist, kan deze ruimte opgevuld worden door een brug, een frame of een implantaat. Om het gebit zo lang mogelijk te kunnen behouden is het belangrijk de mond gezond is, goed verzorgd wordt en dat men regelmatig de tandarts bezoekt voor controle. In een schone en verzorgde mond krijgen gaatjes, ontstekingen en schimmels minder kans om te ontstaan.


Een gezonde mond herkennen

gezond

Een ieder wilt graag een gezonde mond. Om goed te kunnen lachen, praten en eten. Wat is nu precies een gezonde mond en hoe kan je dit herkennen.

ongezond gezond

Hieronder staan een aantal belangrijke punten waar u op kunt letten. Voldoet de mond niet aan deze kenmerken of wordt er pijn ervaren dan is een bezoek aan de tandarts geadviseerd. het tandvlees en gehemelte is lichtroze van kleur de tong is roze van kleur er zit geen wit of geel beslag op de tong of gehemelte het tandvlees bloedt niet bij aanraking er zijn geen puistjes, zweertjes of zwellingen in de mond

ongezond

tanden en kiezen vertonen geen breuken de lippen en de mondhoeken zijn gaaf, niet kapot

gezond

de mond is vochtig en ruikt niet

tandarts.nl

Hiernaast er wordt geen pijn ervaren.

ongezond 3


Verzorging eigen tanden en kiezen Bezoek eens per half jaar de tandarts voor controle en laat de mond regelmatig professioneel reinigen door de mondhygiĂŤniste. Dit om pijn en andere klachten te voorkomen.

Om de mond gezond te houden, is het verstandig om de mond elke dag twee maal te reinigen. Voedselresten en tandplaque blijven achter op de tanden en kunnen gaatjes en tandvleesontstekingen veroorzaken. Hiernaast kunt u met een fluoride houdend spoelmiddel de mond ondersteunen.

Instructie: Wanneer u de mond van een ander poetst, ga achter de persoon staan en houdt de lip en wang aan de kant, zodat u kunt zien wat u doet.

U zorgt voor een oudere die zijn/haar mond niet meer kan verzorgen Wanneer een oudere zijn of haar eigen tanden niet meer kan verzorgen, is het belangrijk dat het gebit dagelijks verzorgd wordt. Een verzorgde en schone mond zorgt voor een fris gevoel bij de oudere, men ziet er verzorgd uit, heeft minder last van een slechte adem en kan beter eten. Voor deze dagelijkse mondverzorging is deze oudere afhankelijk van de mensen om hem/haar heen. Vaak is dit de partner of een familielid.

4 4

Mondzorg Ouderen wilt u graag helpen in de dagelijkse verzorging. Omdat elke mond anders is kunt u lezen hoe de eigen tanden en kiezen, de mond, de prothese en implantaten het best verzorgd wordt.

Doe een fluoride houdende tandpasta ter grootte van een erwtje op de tandenborstel. Poets volgens de 3 B’s: Buitenkant, Bovenkant en Binnenkant. Een tandenstoker en rager reinigt tussen tanden en kiezen. Spoel de mond eventueel na met een fluoride houdend spoelmiddel.


Gebitsprothese Tno en Vevn

De Mond Wanneer er geen tanden of kiezen meer aanwezig zijn in de mond, blijft het belangrijk om de mond elke dag te reinigen. Voedselresten en tandplaque blijven in de mond achter en kunnen tandvlees irritaties en mondschimmels veroorzaken. Hiernaast voorkomt reinigen een vervelende geur.

Instructie: Wanneer de mond van een ander reinigt, ga dan achter de persoon staan en houdt de wang en lip aan de kant zodat, u kunt zien wat u doet. Maak de borstel vochtig en appliqueer eventueel tandpasta ter grootte van een erwtje voor de frisheid. Poets met kleine ronddraaien bewegingen eerst de kaak dan het gehemelte en als laatste de tong. Plaats de tandenborstel achter op de tong en poets naar voren toe. Wanneer het niet mogelijk is om de mond met een borstel te poetsen, gebruik dan een vochtig gaasje.

Een volledige prothese, ofwel kunstgebit is een veelgebruikte oplossing als u geen tanden of kiezen meer heeft.

Instructie: Vul een wasbak met water zodat wanneer de prothese valt, deze niet kapot gaat. Poets de prothese met afwasmiddel en een prothese borstel, eerst de buitenkant met de grote kant van de borstel en vervolgens de binnenkant met de kleine zijde van de borstel. Bewaar de prothese ‘s nachts, droog in een bakje. Dit bevordert de mondgezondheid. Wanneer aanslag niet gemakkelijk te verwijderen is, week dan de prothese in huishoudazijn. Vervolgens is de aanslag makkelijk te verwijderen. De prothese is eens in de 6 Ă 7 jaar aan vervanging toe. De prothese slijt door gebruik en ook de kaak verandert. De tandarts kan dit voor u beoordelen en controleert of de mond gezond is.

Bezoek wanneer u geen tanden heeft eens per twee jaar de tandarts voor een controle. De tandarts bekijkt of de mond goed gezond is en signaleert problemen tijdig. 5


“Ik kan weer praten, eten en lachen zonder op letten”

implantaatprothese Door de jaren heen verandert de mond en slinkt het kaakbot. Een veelgehoorde klacht is dat de prothese door de mond beweegt en dat er voedselresten onder de prothese komen. De geslonken kaak geeft geen houvast meer aan de prothese. De prothese ligt los in de mond. Dit probleem is eenvoudig op lossen door een implantaat prothese met twee implantaten in de onderkaak.

Instructie: Een persoonlijke ervaring uit de praktijk van T.X de Jong Tandzorg: Dr. L.P. van W. “Ik heb sinds mijn 40ste een kunstgebit. Er zijn nog kiezen bij de huisarts getrokken. Eigenlijk heb ik te lang doorgelopen met mijn oude gebit. Op het laatst moest ik ontzettend opletten dat het gebit niet uit mijn mond zou vallen. Ik geneerde mij voor het loszittende gebit. Ik ben geholpen bij het fijne team van mijn tandarts, waar mij een implantaatgebit geadviseerd werd. Van het implanteren heb ik niets gevoeld. Mijn gebit zit nu goed vast. Ik kan weer praten, eten en lachen zonder opletten”. 6

Wanneer u de mond van een ander reinigt, ga dan achter de persoon staan en houdt de wang en lip aan de kant, zodat u kunt zien wat u doet. Plaats vervolgens de elektrische borstel op de achterkant van het implantaat. Zet de borstel aan en laat deze 10 seconden poetsen. Poets vervolgens de zijkanten en als laatste de bovenkant. Kijk of de implantaten glimmend schoon zijn. Zijn de implantaten nog iets dof uitgeslagen, dan is tandplaque blijven zitten. Poets deze plek na. Krijgt u de implantaten zelf niet schoon, neem contact op met uw tandarts of mondhygiëniste om de implantaten professioneel te laten reinigen.


Wegwijzer voor het tandartsbezoek De tandarts bekijkt de gezondheid van de mond, het tandvlees en de tanden en adviseert u over uw gebit. Het bezoek is belangrijk voor uw gezondheid.

Vragen voor u: Wat dekt uw verzekering? Het antwoord op deze vraag zorgt ervoor dat u weet, wat uw tandheelkundig budget is. Naast het uitgekeerde gedeelte van de verzekering moet u zelf een gedeelte betalen. Wat dit bedrag is, kunt u dan zelf invullen. De tandarts heeft geen zicht op uw verzekering en portemonnee. Wordt de mond geregeld professioneel gereinigd door een mondhygiĂŤniste?

Vragen voor de tandarts: Wat zijn de mogelijkheden voor uw mond? Een slechte mondgezondheid kan aanleiding geven tot schaamte en eenzaamheid. Hiernaast kan het leiden tot ondergewicht en andere gezondheidsklachten. U wilt toch ook zo lang mogelijk kunnen lachen, eten en praten? Hier vindt u een aantal belangrijke vragen voor u en uw tandarts. Het antwoord op de vragen zorgt dat u weet wat uw behandelplan is en dat het plan is aangepast op uw mond. U zult nu niet snel verrassingen komen te staan.

Wat is het behandelplan? Wat kunt u in de toekomst verwachten aan behandelingen en kosten? Is uw gebit in de toekomst makkelijk te reinigen? Het kan zijn dat u in de toekomst minder mobiel wordt. Draag zorg voor een gemakkelijk te reinigen mond, tanden en kiezen of prothese.

Twijfelt u, of heeft graag nog een mening? Een tweede adviesgesprek bij een collega tandarts staat vrij. 7


Wanneer bent u voor het laatst bij de tandarts geweest?

Meer weten over mondzorg? Zorgt u voor een oudere die zijn of haar eigen mond niet meer kan verzorgen? Of werkt u in de ouderen zorg? Wilt u weten of dat u deze zorg goed uitvoert? Wilt u meer weten over Mondzorg Ouderen? Bezoek de website: www.mondzorgouderen.nl U kunt op www.mondzorgouderen.nl uw kennis testen door verschillende quizzen te doen. Rond u de quizzen met een goed gevolg af, dan kan een certificaat worden uitgeprint.

Met grote dank aan het NUZO voor het vertrouwen in Mondzorg Ouderen en het uitreiken van de stimuleringsprijs 2011. Hierdoor is mogelijk geworden om de website www.mondzorgouderen.nl en dit Minizine te ontwikkelen.

Minizine Mondzorg Ouderen  

Minizine Mondzorg Ouderen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you