Page 1

La Veu de l’alumne No et perdis:  El reportatge sobre “This man”!  La reflexió d’un friqui!  L’actualitat de tots els cursos de la ESO i del Batxillerat i un petit homenatge als alumnes de Virolai Grimm i Virolai petit!  Una representació gràfica sobre les vacances de Nadal!  El problema d’escacs!  L’espai crític i L’espai per aplaudir!  La màgia de Christian Cooker!  L’entrevista als fundadors de Xerinola Virolai!  Les pel·lícules estrenades darrerament!  La més rigorosa actualitat de l’Escola !  I moltes coses més!


Página 2

Índex 1.—Portada. 2.—Índex. 3.—Editorial. 4.—Actualitat 1r d’ESO. 5.—Actualitat 2n d’ESO. 6.—Actualitat 3r d’ESO. 7.—Actualitat 4t d’ESO. 8.—Actualitat Batxillerat. 9.—Virolai Grimm. 10.—Virolai Petit. 11.—Una imatge val més que mil paraules. 12.—El reportatge. 13.—Cantata. 14.—Nova assistent lingüística: la Cassy. 15.—La reflexió. 16.—Festes de Santa Eulàlia. 17.—Nadal a l’escola. 18.—Espai crític. 19.—Espai per aplaudir. 20.—Espai crític. 21.—La màgia de Christian Cooker. 22.—Pel·lícules estrenades darrerament. 23.—Les millors sèries. 24.—4dlife. 25.—Projecte TIC In Out. 26.—Intercanvi a París dels alumnes de 3r d’ESO. 27.—DENIP, a càrrec dels alumnes de 4t d’ESO. 28.—Esquiada 2014. 29.—Trobada de la Xarxa d’Escoles UNESCO. 30.—Setmana d’activitats. 31.—puntjip (jove, informa’t i participa!) 32.—L’esport a l’escola 33.—4t d’ESO al Museu Blau. 34.—El problema d’escacs. 35.—Properes publicacions a La Veu de l’alumne. 36.—Escola Virolai. 37.—L’entrevista. 38.—Contraportada.

La Veu de l’alumne


Página 3

Editorial Benvolguts lectors, Primer de tot comunicar-vos que, després d’estar un mes inactius, tornem amb la força amb que vam començar, o tal vegada amb encara més. Aquest butlletí és bimensual i hi podreu trobar informació del mes de desembre i del mes de gener. Aprofitant les vacances de Nadal i l’inici del segon trimestre, vam veure convenient fer-ho d’aquesta manera. Després de les vacances de Nadal, l’escola continua molt activa. Ja hem passat la Setmana d’esquí i la Setmana d’activitats, ambdues molt profitoses, i tenim la Jornada de Portes Obertes a la cantonada. Hem celebrat el DENIP, Dia Escolar de la No-violència I la Pau, així com l’arribada de la nova assistent lingüística, i hem tingut dos dels fets més importants de la temporada com són L’esquiada i L’intercanvi a París dels alumnes de 3r d’ESO. En el proper número gaudirem de cròniques fetes per alumnes que han participat en els projectes i esperem, d’aquesta manera, seguir creixent com a butlletí. I recomano que llegiu l’article sobre Properes publicacions a La Veu de l’alumne, ja que vosaltres també podeu formar part d’aquest projecte si així ho desitgeu. Som conscients de la difícil tasca de mantenir-nos amunt durant tot l’any si ens referim a interès i a visites, i per tant volem seguir creixent com a butlletí. També recomano l’entrevista feta en aquesta ocasió a dos alumnes de batxillerat com són en Jordi Erill i l’Adrià Hernández en representació del bloc que ells mateixos han fundat, Xerinola Virolai, bloc que d’altre banda ja havíem parlat anteriorment a la revista. No us perdeu la més rigorosa actualitat dels dos darrers mesos de l’escola amb activitats de tota mena i els respectius articles dels alumnes de cada curs, i com sempre els interessants articles de la Cinta Gomis i d’en Josep Martí amb El reportatge i La reflexió respectivament, així com l’Espai crític i l’Espai per aplaudir que a partir d’ara escriurà en Roger Vela, de 4t d’ESO. És obvi que costa i que costarà, però volem seguir creixent i progressant. Moltes gràcies. Salutacions cordials. Víctor Collell.


Página 4

La Veu de l’alumne

Actualitat 1r d’ESO. Unes vacances peculiars Aquestes vacances han estat un tant peculiars, ja que abans durant aquest preciós descans entre trimestre i trimestre no ens veiem entre els companys i amics del curs. En canvi aquestes vacances de Nadal, gràcies a l’avançada tecnologia, ens hem pogut comunicar per veure’ns, jugar, anar a berenar a algun lloc... Totes aquestes activitats s’han pogut realitzar ja que amb les xarxes socials com WhatsApp, Facebook, Gmail... hem pogut contactar i apart de parlar una estona o fer videotrucada hem pogut quedar per fer alguna activitat amb els bons companys. He arribat a la conclusió que la diferencia d’aquestes vacances respecte a les altres es que apart de que abans no teníem mòbils, ordinadors... i no ens podíem comunicar tant fàcilment, es que no érem tant madurs i ens preocupàvem per altres coses.

Marc Castellana


Página 5

Actualitat 2n d’ESO. Aquest mes de desembre ha estat molt bonic i tranquil a 2n d'ESO. Sembla que fa una eternitat que vam tenir els trimestrals (tot i que no fa tant) per això ens fa la impressió de que ha estat un mes tranquil. Però hem fet la cantata i ens ha agradat molt! Hem tocat la flauta i hem cantat cançons molt maques! Bé, el Nadal és una època molt bonica i hem estat de molt bon humor durant tot el mes. A sobre, l'últim dia vam fer un amic invisible amb tota la classe i va ser molt divertit veure com obríem els regals de cadascú, i descobríem qui era el nostre amic invisible :) Però ara ja estem al mes de febrer, i ja han passat bastantes coses. Per començar hem tingut una setmana d'exàmens de Mates, Català i Naturals, bé per despertar-nos de les vacances. I tenim molts projectes a fer aquestes següents setmanes. La setmana que ve a Castellà exposarem receptes que hem fet durant el Nadal i que hem fotografiat per ensenyar a classe. A Anglès Advanced fem un projecte d'apadrinament amb el curs de primer de primària, i un cop al mes els fem una classe per grups, i la setmana que ve ens toca la segona! I finalment a Música estem fent un projecte amb el programa Audacity fent remixos de cançons que ens agraden! O sigui que aquest 2014 serà un any ple de projectes divertits i activitats innovadores, o almenys això esperem! Fins el mes que ve, Bon Any Nou i Bon 2014!!!

Marta Botet


Página 6

La Veu de l’alumne

Actualitat 3r d’ESO. I quasi sense ni donar-nos-en, ja hem acabat el primer trimestre. El mes de desembre ha estat marcat per les diverses activitats de Nadal que un any més s’han celebrat a l’Escola. Hi ha hagut pocs dies lectius i moltes activitats a realitzar, com són la cantata, el pessebre, les actuacions a Primària, entre d’altres. Pel que fa a la Secundària, hem fet la tradicional decoració de les portes. Durant una tarda en la que el treball en equip va tenir un paper molt important, vam estar decorant cada classe la seva porta al voltant del tema: “Un Nadal, una il·lusió”. En aquesta ocasió, una classe del nostre curs, la de 3r B, ha estat premiada. També en aquestes dates estava previst fer el pessebre, però va ser anul·lat a causa del mal temps, quedant-nos amb les ganes de participar. I per tancar el trimestre i donar pas a aquestes merescudes vacances vam fer l'anual excursió de Nadal, aquest any una mica diferent al que estàvem acostumats. Vam quedar al centre de la ciutat per visitar la Fira de Santa Llúcia i el pessebre de la Plaça Sant Jaume, que ens va explicar tots els seus secrets un pare de l’Escola.

Júlia Salvador i Aina Clapés


Página 7

Actualitat 4t d’ESO. Ja fa tres setmanes aproximadament que hem tornat a la rutina i als hàbits de l’escola després dunes intenses vacances de Nadal. Estem a la segona meitat del segon trimestre, durant aquest

poc

temps

els

alumnes

de

quart

tenim

moltes

coses

per

explicar.

Per començar, a la tornada ens veiem tots amb mil històries a la boca per explicar, més les divertides anècdotes de les celebracions realitzades a l’escola ; recordem les còmiques escenes del muntatge cohesionat entre els dos grups de quart, tots junts vam idear un fantàstic escenari decoratiu en les nostres portes de la classe, ambdues compartien un arbre ple de desitjos idíl·lics. Per altre banda es va completar la nostra última participació al concurs amb un fantàstic vídeo que una alumna del curs va estar gravant durant tot el muntatge. Aquest vídeo passarà a formar part dels nostres records viscuts a l’escola Virolai. Cal recordar també que els alumnes petits de l’escola van realitzar, amb moltíssima, il·lusió la cantata de Nadal, una celebració molt famosa i esperada sobretot pels pares. Per altre banda, el percebre vivent, també una tradició escolar, no es va poder executar a causa del mal temps. Ara estem completament habituats a les classes, plens de exàmens i nous temes per estudiar. D’aquí poc s’acabaran les assignatures quadrimestrals i també rebrem les notes de la segona quinzena del segon trimestre. Finalment, en aquesta primera meitat del trimestre s’ha realitzat la esquiada i la setmana d’activitats; tots els alumnes que han pogut anar a la esquiada, han gaudit del seu últim any a BoíTaüll. Una setmana molt intensa i divertida ja que 4t d’ESO és un any molt especial i també és el final d’una etapa estudiantil. Per altre banda els alumnes que han estat a l’escola durant la setmana d’activitats s’han entretingut molt, han estat pels matins realitzant “l’attrezzo” per la actuació de final de curs de l’assignatura de llatí. Realment han gaudit d’una setmana relaxant a Barcelona. Aquesta grata sensació del primer període del segon trimestre esperem que es repeteixi fins a final de curs, amb centenars d’històries més per explicar i moltes activitats per gaudir del final de la educació secundaria obligatòria.

Aina Maull


Página 8

La Veu de l’alumne

Actualitat Batxillerat Després d’un vacances de Nadal més o menys profitoses, toca la reincorporació a la rutina. Però els alumnes de primer de batxillerat, a més a més de les classes i els exàmens, s’enfrontaran amb el que pot ser el pitjor malson i la possibilitat d’una gran experiència alhora: el famosíssim Treball de Recerca (TR). El TR és, com el seu nom bé indica, un treball en el qual els alumnes de primer i segon de batxillerat han de realitzar amb un període de més o menys un any, que consta d’una part escrita i una d’oral. La nota final d’aquests és un 10% de la puntuació final del Batxillerat, i per tant, indispensable per a poder entrar depèn segons quines carreres universitàries. I com tot repte acadèmic d’aquesta envergadura, no està absent de tensions ni dificultats. A ulls d’algú que tan sols ha començat a temptejar els primers passos del seu treball, no puc oferir una visió massa extensa i profunda, però si una opinió fresca sobre el que ha estat la introducció del treball de recerca. Un dels principals és escollir el tema del TR: tot un maldecap per alguns i la cosa més senzilla per uns altres, però tot i així un factor comú per a tothom: ha d’agradar. Encara que dit d’aquesta forma sembli una simple consigna repetida pel professorat ad infinitum, és molt necessari tenir-la sempre vigent alhora d’escollir un bon tema per a tirar endavant el teu projecte; ja que el resultat final està completament condicionat per la voluntat i implicació voluntària que hi posi cada alumne. Això és deu a causa del munt d’hores extres que s’han de posar per part de l’alumne en qüestió. L’altre ja és més personal i circumstancial, i és l’entorn que t’envolta. L’alumne ha de tenir accés a algú que pugui fer de guia per a la seva recerca. La majoria de cops el professor supleix les mancances, però hi ha hagut casos on l’estudiant ha buscat aquesta ajuda fora. Però segons la meva opinió, la d’una persona que li agrada tot i res alhora, trobo que es fa poca propaganda en a les aules sobre com obtenir “inspiració” amb els treballs de recerca. Tot i que estaria faltant enormement a la veritat si digués que ens deixen abandonats o no ens donen iniciatives, (cosa que fan constantment i de bon grat) desgraciadament, els que som indecisos de mena, tota ajuda ens és poca.

Adrià Hernández


Página 9

Virolai Grimm Els alumnes de Virolai Grimm van rebre amb els braços oberts a un patge reial molt esperat. Algú sap qui és?

EL MAGNÍFIC SHIDOM!


Página 10

La Veu de l’alumne

Virolai Petit Festa de Nadal a Virolai Petit. Moltes nadales cantades pels petits just abans de que acabés el Trimestre. I molta assistència!


Página 11

La Veu de l’alumne

Una imatge val més que mil paraules Nadal

Míriam Rodergas


Página 12

El reportatge Has somniat amb This Man? Alguna vegada has vist aquest home misteriós en els teus somnis? Si és així, sàpigues no ets l’únic. Milers de persones arreu del món asseguren haver-lo vist únicament en somnis i no conèixer-lo a la vida real. Per què apareix, doncs, quan es dorm?

Mirada serena, boca allargada, front ample, poc cabell i celles arquejades i poblades sobre uns ulls grans, negres i impenetrables. Aquest rostre ha aparegut als somnis de milers de persones provinents de diferents països. A partir d’aquí comencen a sorgir teories sobre la identitat d’aquest personatge: des de creure que és la cara de Déu fins a veure’l com l’arquetip de l’inconscient col·lectiu. La majoria, però, consideren que es tracta de la fesomia d’un poderós psíquic.

La història de This Man Gener de 2006, Nova York. Un important psiquiatra, com cada dia, obre la porta del consultori on fa anys que treballa. Rep una pacient coneguda que, a diferència d’altres vegades, aquest cop li demana un full en blanc. Vol dibuixar el rostre d’un home que afirma que ha vist vàries vegades en somnis. Mai l’ha vist desperta, ja sigui en persona, a la televisió, revistes, Internet, llibres o qualsevol altre mitjà. Aquest estrany pertany només a la seva vida onírica i, no obstant, acostuma a aconsellar-la sobre la seva vida personal, demostrant així que coneix nombrosos detalls d’aquesta. Durant la consulta, parlen de l’enigmàtic subjecte. Després, el dibuix queda sobre l’escriptori, oblidant el tema.


Página 13

La Veu de l’alumne

Dies més tard, un altre pacient que visita el metge es fixa en el retrat i afirma conèixer l’home que hi apareix. L’ha vist diverses vegades en somnis, però mai l’ha trobat estant despert. El psiquiatra observa que l’home diu la veritat i això el deixa intrigat i pensatiu. Decideix llavors enviar còpies del dibuix a companys d’ofici que tenen pacients amb somnis recurrents. Un parell de mesos més tard, s’assabenta que quatre persones més, pacients dels col·legues a qui havia enviat el retrat, han reconegut l’home. Tots al·leguen el mateix: “Conec aquest home; l’he vist en somnis, però mai a la realitat”. Ningú li posa nom, s’hi refereixen com a this man, “aquest home”. This Man es transforma en la manera més comuna de designar-lo. Tot això va tenir lloc l’any 2006, però actualment existeixen al voltant de 2000 testimonis que han vist en somnis a This Man. Ja no només estatunidencs, sinó gent de Berlín, Teheran, Sao Paulo, Pequín, Roma, Estocolm, Nova Delhi, Moscou i Barcelona, entre altres. Els experts no han pogut trobar cap tret comú o vincle verificable entre els qui han vist a This Man. Paral·lelament, no s’ha reportat cap home viu les faccions del qual coincideixin amb l’inquietant rostre que tants han vist en adormir-se. Somnis descrits Els somnis identificats sobre This Man són tants que podria fer-se’n un llibre. Una petita part es recull al web www.thisman.org. Somni 1: “Vaig veure aquest home al meu somni vestit de Santa Claus. Quan va aparèixer, em vaig sentir molt feliç, de la mateixa manera que ho feia quan era una nena petita. Aleshores em va somriure i el seu cap va convertir-se en un globus, volant per sobre meu. I tant se val com m’esforçava per atrapar-lo, simplement no hi arribava.” Somni 2: “He tingut aquest somni recurrent des de fa uns quants anys. Un home alt, moreno, em mostra una fotografia i em pregunta si hi reconec el meu pare. No he vist mai aquest home (This Man) que hi apareix, no s’assembla gens al pare i, de tota manera, inexplicablement li responc que sí que ho és. En aquest punt, generalment em desperto sentint-me molt tranquil. Altres vegades, el somni continua: estic davant la tomba del meu pare, poso flors al terra i m’adono que la fotografia sobre la làpida està buida.”


Página 14

Teories sobre This Man Nombroses teories intenten respondre a l’enigma de This Man: La teoria de l’arquetip és part del psicoanàlisi de Carl Gustav Jung, que va suggerir que existeix un inconscient col·lectiu a més del personal. Es diu aleshores que This Man es tracta d’una imatge arquetípica (model o exemple del que en deriven altres tants) que s’ha mantingut a l’inconscient apareixent només en somnis. D’altra banda, la teoria religiosa diu que This Man és una mena de metàfora humana de Déu. Tenint en compte disciplines com la Lectura de Rostres, la cara del misteriós home té trets que representen la personalitat de Déu. Si molts han somniat amb ell, és perquè n’han intuït les faccions a través del sisè sentit, o bé perquè la divinitat ha volgut revelar la seva essència a través dels somnis. La teoria del “dream surfer” es basa en experiments que suggereixen l’existència de la telepatia i el fet que aquesta és molt més fàcil d’exercir quan el receptor del missatge telepàtic dorm. Així, uns apunten que This Man seria un poderós psíquic, mentre que altres assenyalen que el psíquic envia un rostre diferent. El plantejament de la teoria de la imitació diu que no hi ha res de paranormal en l’afer. Simplement l’aparició s’ha repetit perquè la gent, en assabentar-se de l’existència de This Man, ha pogut impressionar-se i això els ha portat a veure’l també.

La teoria del dia a dia defensa que, durant el dia, hi ha certes cares que veiem i no recordem, però que queden al nostre subconscient i tendeixen aparèixer en somnis. En aquest punt, els intentem classificar a través d’una mena d’esquema general de trets facials el qual, en el cas dels rostres masculins no identificats, podria respondre suposadament amb This Man, almenys en molts casos.


Página 15

La Veu de l’alumne

Aclarint l’engany? Fins aquí, aquest fet sembla sorprenent. Tot i així, arriba el moment de dir que, tant la història inicial com els exemples de somnis i les teories que el justifiquen, són relats que apareixen al web www.thisman.org. Es concep per recollir les experiències d’aquells qui veuen a This Man en somnis, així com per crear consciència sobre el fenomen i obrir la porta al seu possible aclariment. Com a mínim aparentment, ja que en cap moment es menciona el nom del psiquiatra de Nova York ni dels seus col·legues. Tampoc es donen noms dels somniadors ni dels experts i organitzacions que han estudiat l’assumpte, en cas que hagi estat estudiat. L’única cosa indiscutiblement real que presenta el web és la recol·lecció de notícies sobre This Man, mencions a diversos mitjans de comunicació i cartells que han aparegut a diferents ciutats de tot el món, entre les quals hi ha Barcelona (fotografia a baix a l’esquerra).

Tot això porta a pensar que This Man és un dels majors fraus mai duts a terme. Actualment se sap que el web www.thisman.org és un experiment social creat pel publicista i sociòleg Andrea Natella, amo de l’agència publicitària del lloc web www.guerrigliamarketing.it.


Página 16

Podria existir realment This Man? Aleshores tot és una farsa? I si realment This Man és real? I si la campanya experimental de Natella va ser producte de la influència mental d’un psíquic sobre ell? Irònicament, aquesta teoria és una probabilitat que es dedueix de la teoria del “dream surfer”, exposada al mateix enganyós web. Al web, l’explicació servia per fer creure al lector que es tractava d’un fet real. Però bé podria ser en realitat un gest de complicitat que el mateix psíquic va implantar a Andrea Natella per fer-li creure que havia “inventat” un experiment social, quan en realitat el que estava fent era plasmar els pensaments que se li havien implantat telepàticament. I sinó com s’explica aquest dubte que se’ns presenta al preguntar-nos si alguna vegada hem somiant amb This Man?

Fonts www.thisman.org www.leyendas-urbanas.com http://www.lamentiraestaahifuera.com http://www.ip-adress.com/whois/thisman.org

Cinta Gomis


Cantata


Página 18

Nova assistent lingüística: la Cassy


Página 19

La Veu de l’alumne

La reflexió Ser “friqui” mola, és un fet, una realitat, i tots ho sabem. És divertit i ofereix una comunitat unida i, pugui semblar-ho o no, bastant sana. Perquè tots, o gairebé tots, hem “friquejat” alguna vegada, o som fans, potser secretament, d’una cosa que encaixa dins la cultura “friqui”. Una passió adolescent desmesurada pel Senyor dels Anells, unes pel·lícules mil cops reproduïdes d’Star Wars, uns manuals de rol tirats per casa, unes còpies de la saga Dragonlance... Molts cops, han estat els famosos “Tria la teva pròpia aventura”, “friquisme” en estat pur, els que han dut a un noi que només llegia el llibre obligatori de classe a menjar-se obres i obres de literatura fantàstica, influint molts cops a amics seus que el segueixen en la seva deriva per la Terra Mitjana o Ansalon.

Segur que a més d’un lector sènior li sonarà aquesta col·lecció. La febre dels llibre-jocs està tornant ara a Espanya de la mà d’editorials com Gamebook Experience

El “friquisme”, a part de divertit, és una eina pedagògica de primer nivell, a més d’un recurs educatiu bestial. Des del nivell imaginatiu que aporta el jugar a rol i llegir fantasia fins als exercicis de matemàtiques, també anomenats taules de característiques i tirades, que un joc de taula com Warmaster té. Com molts articulistes, bloggers i altres éssers d’Internet diuen (el Ministeri explica fins i tot a la seva pàgina web oficial què són: http://ntic.educacion.es/w3/recursos2/estudiantes/ocio/op_03.htm i el bloc Dreamers té un article molt bo sobre ús dels jocs de rol a les classes http://dreamers.com/ defensadelrol/articulos/propuesta.htm), els jocs de rol, els llibre-jocs, fins i tot els videojocs, son eines que tots els professors tenen a mà però que pocs cops, per no dir mai, s’utilitzen. I no només això. El jugar a rol, arran de diversos esdeveniments tràgics que han protagonitzat suposats jugadors de rol (assassinats, rituals...) ha estat estigmatitzat fins la sacietat, com va passar amb el heavy metal després de que dos joves es suïcidessin teòricament per la influència de Judas Priest. Jo mateix, quan li vaig dir a la meva àvia que no podia dinar amb ella perquè tenia partida de rol vaig notar a la seva cara una barreja entre espant i decepció, que em va portar a ensenyar-li en què consisteix el rol i fins i tot a fer una partida amb ella.


Página 20

Una activitat com el rol ha de ser potenciada, doncs treballa la imaginació, el treball en equip, la memòria... I només es necessita un llibre, un llapis i una mica de paper. I per suposat, una taula on jugar-hi ajuda molt. Per això, vull convidar a tots els professors que llegeixen això a fer ús del rol, la fantasia i el “friquisme” en general a les seves classes. Perquè estudiar el segle XVIII a socials deu ser molt més divertit si utilitzes un Total War com a material complementari.

Encara que perseguits i estigmatitzats, aquests llibres podrien ser la pedagogia del futur.

Josep Martí


Página 21

Festes de Santa Eulàlia

La Veu de l’alumne


Página 22

La Veu de l’alumne

Nadal a l’escola

*enllaç del vídeo fet per la col·laboradora del Butlletí Helena Armengol, alumna de 4t d’ESO; molt recomanable! Si encara no l’heu vist: http://www.youtube.com/watch?v=Q8BBXsK3Rik&feature=youtu.be


Página 23

Espai crític Com cada any, els alumnes de 4t d’ESO comencen a organitzar el viatge de “final de curs” sobre aquestes dates. Es decideix el cap de projecte, el tresorer, les persones de manufactures, els alumnes encarregats del bar i per últim els alumnes encarregats de les festes. Fins aquí tot sembla que vagi bé, però per molt que li doni voltes no aconsegueixo trobar una explicació de perquè el viatge es fa a mitjans de 1r de batxillerat i no a finals de 4t d’ESO.

Des del meu punt de vista, crec que és l’estupidesa més gran que aquesta escola té dins del seu projecte, ja que no tots els alumnes continuaran la seva formació a Virolai, ja sigui a una altra escola o fent formació professional. Per tant, els condemnes a no tenir un viatge de final de curs, ja que al lloc on vagin ja l’hauran fet i perdran aquesta experiència tan esperada pel conjunt d’alumnes que cursen l’ESO i crec que parlo per pràcticament tot el conjunt d’alumnes que han passat o passaran per aquest tram quan dic això. Dit això, només se’m acudeixen dues possibles explicacions; la primera d’elles, i la més probable, és que si nosaltres haguéssim començat a principis de 4t d’ESO a treballar, els que ara faran el viatge no haguessin tingut temps de recollir diners. La segona que no em para de donar voltes al cap, és que aquesta programació estigui destinada a fer una mena de xantatge als alumnes perquè segueixin cursant el batxillerat a l’escola. Estic segur que no van organitzar el viatge pensant en això, però el que està clar és que és molt oportú que estigui en aquelles dates i directament o indirectament això està beneficiant a l’escola, ja que el batxillerat costa prop d’uns 600 euros.

Dit això, sóc conscient que canviar tot això és molt difícil, però crec que s’ha de fer un esforç per trobar-li una solució que deixi contents en major o menor proporció a tots, ja que crec que és un canvi necessari de cara a les pròximes generacions, perquè pel nostre curs ja fem tard.


Página 24

La Veu de l’alumne

Espai per aplaudir L’Escola Virolai sempre ha estat involucrada en projectes externs ja sigui d’una forma didàctica com per exemple recollir aliments o des d’un punt de vista més acadèmic i formatiu com podria ser el projecte San Patricio. Lògicament estic segur que altres centres escolars estan també involucrats en projectes d’aquest tipus, però segons el que jo he viscut i estic vivint a l’Escola Virolai és d’agrair que els professors estiguin motivats de cara a organitzar i portar aquesta classe de projectes i que ajudin a crear l’ambient adequat per portar-los a terme. Això no acaba aquí, ja que més enllà d’ajudar als alumnes a fer un bon projecte també els ajuden indirectament a començar a introduir-se al món de la ciència i la tecnologia tan aquí com a Europa, ja que per exemple el Projecte San Patricio dóna l’oportunitat, si el treball és realment bo i aconsegueix passar les rondes classificatòries, d’anar a exposar-lo a Europa i així començar si més no a començar a crear-te una imatge i un palmarès. No obstant per si algú no es sentís prou motivat pel simple fet de fer el treball, l’Albert Puntí, alumne de 4t d’ESO, ha guanyat una tablet d’uns 270 euros que li ha regalat Toshiba per la seva aplicació creada a classe de tecnologia amb l’ajuda del professor Jose Luís i que va acabar entre les tres millors aplicacions creades el curs passat. En definitiva, un dels aspectes més destacables de l’Escola Virolai és que realment es preocupa pels seus alumnes, és a dir, que no els veu com una persona que esta de pas, sinó com un alumne Escola Virolai.

Víctor Collell


Página 25

La màgia de Christian Cooker


Página 26

La Veu de l’alumne

Pel·lícules estrenades darrerament Paranormal Activity: Los señalados Després de ser "senyalat", en Jesse (Andrew Jacobs) comença a ser perseguit per forces misterioses que faran de la seva vida un infern. La seva família farà tot el possible per salvar-lo, encara que no sigui gens fàcil. Així començarà un intensa batalla entre el bé el mal, en la que no quedarà clar qui acabarà vencent a qui. És una pel·lícula dirigida per Christopher Landon, el guionista de la segona, la tercera i la quarta pel·lícules de Paranormal Activity, així que com a director del film Burning Palms, del documental del Making the Video y del curtmetratge Only Child. El grup d'actors, començant per en Jacobs, consta amb en Richard Cabral (El mensajero), que interpreta a Arturo, Eddie J. Fernández (Indomable) com a Carlos, Kimberly Ables Jindra (Escape from Tomorrow) i Tonja Kahlens (Shameless). Tràiler Mandela: del mito al hombre “Mandela: del mito al hombre” és una pel·lícula biogràfica que narra l'èpica història de la vida d'en Nelson Mandela, el primer president Sud-africà que va ser escollit democràticament per un sufragi universal. El protagonista va estar 27 anys a la presó com a pres polític. Després de la seva excarceració, es va dedicar a liderar els acords necessaris per aconseguir una democràcia multiracial a Sudàfrica, i al 1994, la seva lluita es va complir. Nelson Mandela va ser el representant de la batalla contra el Apartheid, un moviment discriminatori i racista que va estar vigent fins els anys 90. El Apartheid va permetre que Sudàfrica estigués quasi 80 anys dividint el país per races. Gràcies a la seva perseverança, Mandela va acabar per convertir-se en una figura internacional, un símbol de la lluita contra la opressió racial de Sudàfrica. Tràiler A propósito de Llewyn Davis “A propósito de Llewyn Davis” es va estrenar el passar dimecres 1 de gener i està protagonitzada per Oscar Isaac, John Goodman, Justin Timberlake i Carey Mulligan, entre altres. La nova pel·lícula de Joel Coen i Ethan Coen ens explica la història de Dave Van Ronk, un important músic de folk nordamericà dels anys 60 que ha de superar diverses adversitats del destí i viu depenent de la generositat del seus amics. Aquesta pel·lícula ha aconseguit el Gran Premi del Jurat del passat Festival de Cannes, així com el Premi Gothan a la millor pel·lícula i altres premis destacats com al millor actor en els Film Independent Spirit Awards. Tràiler


Página 27

El medallón perdido EL medallón Perdido comença quan en Daniel Anderson visita un orfenat i els nens que hi viuen li demanen que els hi expliqui un conte. Daniel els explica la història d'en Billy Stone i l'Allie, dos amics de tretze anys que troben un medalló que havia estat perdut durant centenars d'anys i accidentalment els transporta al passat, a una illa abandonada. Per salvar la vida de l'Allie, en Billy li entrega el medalló a en Cobra, un lluitador del mal que governa la illa. Per recuperar el medalló i salvar la illa de l'esclavitud, en Billy i l'Allie han d'aprendre a treballar en equip amb el jove, arrogant i legítim hereu del tro, el seu millor amic i un ancià molt savi. Ho aconseguiran? O es quedaran per sempre atrapats en aquell temps sense poder tornar a casa? El último de los injustos Quasi tres dècades després de l'estrena de la mítica Shoah, Lanzman recupera una sèrie d'entrevistes amb en Benjamin Murmelstein, l'últim president del Consell Jueu del camp de concentració de Theresienstadt i l'únic supervivent d'aquells que van ocupar aquest càrrec. Les entrevistes es van gravar a Roma l'any 1975 i van quedar fora del muntatge de Shoah. A “El último de los injustos el director” s'introdueix en els escenaris reals en els que es van desenvolupar els esdeveniments, aprofundint especialment en el cap de Theresienstadt, considerant un "camp model" per emmascarar la imatge d'un dels fets més pervers de la història del s. XX. A través de les entrevistes descobrim la extraordinària personalitat de Murmelstein: dotat d'una intel·ligència increïble i un gran valor, que, juntament amb una memòria incomparable, el converteixen en un narrador irònic, sarcàstic i autèntic. Tràiler La Ladrona de Libros “La Ladrona de Libros” és una inspiradora pel·lícula basada en el bestseller d'en Markus Zusak i protagonitzada per Geoffrey Rush, Emily Watson i la jove Sophie Nélisse. Mentre viu els horrors de la Segona Guerra Mundial a Alemanya, la petita Liesel troba consol robant llibres i compartint-los amb altres. La mateixa Mort és la narradora de la història de La Ladrona de Libros i gràcies al seu humor negre i cinisme descobrim el destí de la Liesel i la seva nova família. Ella aprendrà a llegir amb coratge amb la seva humil família i en Max, un refugiat jueu que s'amaga a baix de les escales de la casa on viuen. Per la Liesel i en Max, el poder de les paraules i la imaginació seran l'única forma d'escapatòria optimista de supervivència de l'esperit humà. Tràiler

Helena Armengol


Página 28

Les millors sèries Sèries més vistes aquesta setmana: - Breaking Bad - The big bang theory - How I met your mother - The vampire diaries Sèries més vistes aquest més: - The walking dead - Breaking Bad - The big bang theory - How I met your mother Breaking Bad “Breaking Bad” és una sèrie d’acció basada en l’experiència d’un home anomenat Walter White, qui al saber que té un càncer pulmonar, fa un gir colmplet a la seva vida i passa de ser un tranquil professor de química a un arriscat productor de metanfetamina juntament amb el seu ajudant, en Jessie. http://www.seriesyonkis.com/serie/breaking-bad

The big bang theory “The big bang theory” és una comèdia basada en les experiències que passen un grup d’amics els quals son incorporats a la societat baix el nom de “frikis”. Son molt aficionats a la física i a les matemàtiques. El grup està format per 7 amics anomenats; Dr. Leonard Leakey Hofstadter, Penny, Howard Joel Wolowitz, Dr. Rajesh Ramayan Koothrappali, Dra. Leslie Winkle, Dra. Bernadette Maryann Rostenkowski i Dra. Amy Farrah Fowler. http://www.seriesyonkis.com/serie/the-big-bang-theory Anatomia de Grey “Anatomia de Grey” és una sèrie dramàtica de televisió que explica la vida d'un grup de joves metges els quals comencen la seves pràctiques de cirurgia a l'hospital fictici de Seattle Grace, a Seattle. La protagonista de la sèrie és Meredith Grey i la sèrie tracta sobre la vida sentimental i laboral d'ella i la dels seus companys de feina. http://www.seriesyonkis.com/serie/anatomia-de-grey

La Veu de l’alumne


Página 29

How I met your mother “How I met your mother” és una comèdia americana que tracta sobre la vida de cinc amics anomenats; Ted, Marshall, Lily, Robin i Barney, els quals tenen algunes històries individuals però sobretot en tenen moltes de junts. Els cinc es coneixen per diferents raons però junts formen un gran grup d’amics. http://www.seriesyonkis.com/serie/como-conoci-avuestra-madre The vampire diaries “The vampire diaries” és una sèrie dramática que tracta sobre la vida d’una dolescent anomenada Elena Gilbert, qui al morir els seus pares, entra involuntàriament en el món dels vampirs i ja no en pot sortir, ja que està massa enamorada d’un dels dos germans Salvatore, o dels dos… Acabarà descobrint el seu verdader linatge i que en realitat els seus pares no eren qui ella creia que eren. http://www.seriesyonkis.com/serie/the-vampire-diaries

The walking dead “The walking dead” és una sèrie de televisió que explica les conseqüències d'un apocalipsi zombi. La història parla de les vivències d'un petit grup de supervivents, que viatgen a través dels Estats Units buscant un lloc on estar segurs de les hordes de zombis. La situació es va tornant cada cop més complicada, i tots acaben fent qualsevol cosa per a poder sobreviure. http://www.seriesyonkis.com/serie/the-walking-dead-the-oath

Paula Creus


Página 30

4dlife

La Veu de l’alumne


Página 31

Projecte TIC In Out

Article i reportatge dels amics de Barcelona Televisió en el següent enllaç: http://www.btv.cat/btvnoticies/2014/02/05/lescola-virolai-impulsa-una-plataforma-per-continuarlaprenentatge-de-laula-a-casa/ L’Escola Virolai impulsa una plataforma per continuar l’aprenentatge de l’aula a casa.


Página 32

Intercanvi a París dels alumnes de 3r d’ESO

La Veu de l’alumne


Página 33

DENIP, a càrrec dels alumnes de 4t d’ESO


Página 34

La Veu de l’alumne

Esquiada 2014 (#esquivirolai #esquiadavirolai)


Página 35

Trobada de la Xarxa d’Escoles UNESCO

Taula rodona sobre el futur de l’educació amb Jaume Cela, Miquel Àngel Essomba, Lluís Vallvé, Coral Regí i moderada per Joan Carles Moreno.


Página 36

Setmana d’activitats

La Veu de l’alumne


Página 37

puntjip (Jove, informa’t i participa!)


Página 38

L’esport a l’escola

La Veu de l’alumne


Página 39

4t d’ESO al Museu Blau


Página 40

La Veu de l’alumne

El problema d’escacs Negres juguen i guanyen.

Aquí les negres tenen mat en tres jugades. I encara més; el poden fer seguint una seqüència de jugades diferents. Aquesta partida correspon al Memorial Francesc Xavier Cardó, III Obert Internacional de Nadal del Guinardó. Concretament a la primera ronda del torneig, on m’enfrontava a la jove jugadora de la Penya d’escacs Cerdanyola del Vallès Anaís García Ramos. Si mireu bé la posició veureu que el negre (jo) té torre i alfil de menys. Vam jugar el que es coneix com “Atac Traxler”, on el negre entrega, a vegades, molt material per rebre a canvi compensació d’una manera o altre. En aquest cas veiem que les peces del negre estan molt actives, els dos cavalls, l’alfil i la dama, però en canvi el blanc té el rei en perill i té més peces a casa i un cavall col·locat en un extrem del tauler. Sembla que les descobertes amb el cavall són molt perilloses i aquí executo el mat en tres i m’adjudico el primer punt del torneig.

Víctor Collell


Página 41

Properes publicacions a La Veu de l’alumne Sens dubte que per a que la revista segueixi creixent i guanyi rigor i contingut necessitem nous reptes i noves col·laboracions. Sinó la revista seria sempre molt monòtona. En el proper número, que sortirà a principis de mes de març si no succeeix cap catàstrofe, publicarem un seguiment especial de l’Esquiada i de l’Intercanvi a París, realitzats per un alumne de 4t i de 3r d’ESO respectivament. Una crònica detallada i completa de les respectives expedicions dels alumnes a terres pirinenques i franceses. I això és el que busquem, alumnes amb ganes d’escriure i d’aportar el seu gra de sorra a l’entrevista. Si algú està interessat en fer alguna publicació al diari tan sols ens ho ha de comunicar a algun dels col·laboradors del butlletí. Un article d’opinió sobre alguna cosa en concret de l’escola, un anunci sobre una activitat que s’estigui duent a terme i que pugui resultar interessant per als nostres lectors, una crònica sobre alguna activitat realitzada a l’escola, una secció de cartes al director per a que vosaltres expresseu opinions i sensacions sobre el butlletí, un espai de debat, un relat literari que es publiqui a la revista per capítols, un espai dedicat a la moda o per què no obrir un espai de rumors entre relacions dels alumnes, ja siguin amoroses o de pura amistat. I és que volem seguir creixent, volem seguir creant interès als lectors quan publiquem cada número. De debò que ens agradaria que tinguéssim un equip de col·laboradors més elevat, i és que com serem més riurem, i no es un tòpic. També acceptarem de bon grat qualsevol suggeriment que ens pugueu fer per seguir millorant el butlletí mes rere mes i per conseqüent seguir creixent.

Equip de La Veu de l’alumne


Escola Virolai


Página 43

La Veu de l’alumne

L’entrevista Ja torna la nova edició de La veu de l’alumne i amb ella l’entrevista pertinent. Aquest cop he escollit com a entrevistat una persona molt propera al meu curs i a la redacció d’aquest butlletí: l’ Adrià Hernández Pineda junt amb en Jordi Erill, però no per la seva tasca a La Veu de L’alumne, sinó per la seva genial tasca a el blog Xerinola Virolai. Per als que no sapigueu què és Xerinola Virolai, us informo que és un blog en el qual aquests dos alumnes setmanalment pugen notícies i curiositats literàries d’actualitat sobre la llengua que ens defineix i uneix a tots. En aquest blog hi poden interactuar tots aquells que vulguin aportar alguna informació, així que aquí us passo l’enllaç per tot aquell que vulgui col·laborar-hi. http://xerinolavirolai.wordpress.com/ A continuació l’entrevista: Com va sorgir la idea de fer aquests blog? Jordi: A partir del blog Verbagaliaculturalvirolai de quart d’ESO, la idea era continuar el projecte al batxillerat, vaig pensar que era una bona idea, durant quart d’ESO Verbagaliacultural va ser una eina molt interessant. Va ser molt difícil portar la idea a terme? Com vàreu decidir quins temes tractar i des de quin punt de vista abordar-los? Adrià: No va ser gaire difícil abordar-los, de seguida vam tenir en ment la temàtica del blog, tot el que està relacionat amb la cultura i llengua catalana. L’ àmbit de la llengua és molt extens, quines són les limitacions del blog? Adrià: Intentem no posar-nos limitacions, hem començat amb una mica de literatura, si trobem alguna notícia interessant no dubtem de penjar-la, i ara començarem amb l’any Joan Vinyoli que, encara que no serà tan important com l’Espriu, intentarem “treure-li suc” a aquest gran poeta. Quines són les vostres fons d’informació? Podeu verificar la seva veracitat? Jordi: Moltes vegades parlem des de l’experiència pròpia ja que moltes de les entrades són recomanacions personals (de llibres per exemple) o cròniques. Quan parlem d’una notícia ens basem en el que diuen els diaris, així que confiem que tot sigui verídic. I en referència a l’apartat de suggerències, està tenint èxit? Adrià: Està tenint poques visites, excepte alguna visita esporàdica, no està tenint gaire èxit. Quines característiques requeriu per a poder publicar o acceptar un tema? Jordi: Per parlar sobre un tema al blog, el primer en què ens fixem és que s’adapti a la temàtica del blog que tracta sobre literatura, llengua i aspectes variats de la cultura catalana com podria ser l’esport nacional. Creieu que està tenint algun tipus de repercussió dins del curs? Jordi: No massa de moment, tot i que cada cop més gent és conscient de la seva existència i la repercussió que pot tenir.


Página 44

Quins plans teniu per al futur? Fins quan penseu continuar el blog? Jordi: Tenim pensat introduir noves categories al blog per evitar la monotonia, fer arribar a més gent la nostra idea potser mitjançant la creació d’una pàgina de Facebook. Així tindrem més feedback dels usuaris, que és una de les assignatures pendents. Què passarà amb el blog quan acabeu els estudis a l’escola? Adrià: Intentarem llegar-lo a algun curs inferior, sinó s’haurà de tancar, en el cas que vegem que no tenim temps. Per acabar: Per què Xerinola Virolai? Jordi: Perquè és una paraula que m’agrada molt, desgraciadament està caient en desús i té un significat similar a Verbagàlia, és a dir: moltes paraules.

Pol Segarra


Més informació a butlletivirolai.blogspot.com I al nostre Twitter.

La Veu de l’alumne https://twitter.com/butlletivirolai

Butlletí gener i febrer  

Quart número de La revista digital de La Veu de l'alumne

Butlletí gener i febrer  

Quart número de La revista digital de La Veu de l'alumne

Advertisement