Butlletí desembre

Page 1

La Veu de l’alumne No et perdis:  El reportatge sobre els ovnis a Montserrat!  La sempre polémica reflexió!  L’actualitat de tots els cursos de la ESO i del Batxillerat i un petit homenatge als alumnes de Virolai Grimm!  Una representació gràfica sobre els exàmens trimestrals!  El problema d’escacs!  L’espai crític i L’espai per aplaudir!  La màgia de Christian Cooker!  L’entrevista en anglès a la Laura Cretney!  Les pel·lícules estrenades darrerament!  La més rigorosa actualitat de l’Escola en imatges!  I moltes coses més!


Página 2

La Veu de l’alumne

Índex

1.—Portada. 2.—Índex. 3.—Editorial. 4.—Actualitat 1r d’ESO. 5.—Actualitat 2n d’ESO. 6.—Actualitat 3r d’ESO. 7.—Actualitat 4t d’ESO. 8.—Actualitat Batxillerat. 9.—Virolai Grimm. 10.—Una imatge val més que mil paraules. 11.—Setmana UNESCO. 12.—El reportatge. 13.—Setmana de la ciència. 14.—Santa Cecília. 15.—Emprenedoria. 16.—XI Jornada de qualitat a l’ensenyament. 17.—La reflexió. 18.—EFQM +500. 19.—Nadal a l’escola. 20.—Espai crític. 21.—Espai per aplaudir. 22.—La màgia de Christian Cooker. 23.—Pel·lícules estrenades darrerament. 24.—La cursa de la dona i Audiència Pública. 25.—Entrevista. 26.—Contraportada.


Página 3

Editorial Benvolguts lectors, Com sabeu, i a escasses setmanes per a que acabi aquest any 2013, aquest és el darrer número de l’any i el tercer en total. El fred ja ha arribat a l’escola i en breu ens esperen unes merescudes vacances de Nadal. Els exàmens trimestrals ja han acabat, aquest any un pèl atípics, doncs els hem fet tots en una setmana (de dilluns a dijous, i no de dijous a dimecres com fins ara era habitual). Hem d’informar també que en els últims dies s’han celebrat les eleccions del Comitè Directiu de l’Escola. Els alumnes de l’ESO han votat a sis alumnes de 4t d’ESO, tots sis Consellers de la seva respectiva classe, tres per cap. Finalment el guanyador o en aquest cas guanyadora ha estat la nostra col·laboradora (que malauradament en aquest número no ha pogut col·laborar) Helena Armengol, i ho ha fet de manera aclaparadora. Felicitacions a l’Helena, que no dubtem que farà un gran paper. També es varen donar els premis Toshiba corresponents al I Concurs d’Apps Toshiba. Els alumnes de l’ESO han fet una magnífica feina creant les seves pròpies aplicacions per a mòbils i tauletes i alguns d’ells ha sigut guardonat amb premis com una càmera fotogràfica o una tauleta. Podeu veure l’entrega de premis al següent enllaç: https:// www.youtube.com/watch?v=Rtpf16yIqVM Es va dur a terme el Gran Recapte dels aliments, una iniciativa esperançadora i que ha arribat a les orelles de tots els alumnes que les persones implicades varen fer una magnífica feina. L’enhorabona! I encara que quedi lluny també vam fer un gran paper en relació a la Setmana de la Ciència, on grans i petits van aprendre de valent, ja sigui aprenent o ensenyant. Es van veure tot tipus d’activitats i totes elles dinàmiques. En relació al diari, hem de dir que podem parlar d’incorporacions, com el fitxatge estel·lar que hem dut a terme aconseguint que tinguem el plaer de contar amb la presència de l’alumne Pol Segarra, de Batxillerat, que s’ocuparà de l’entrevista. També hi ha rumors que un apartat de moda s’incorporarà al butlletí, però això ho deixarem més endavant, tal vegada com a regal de Reis. Així doncs espero, com sempre, que gaudiu de la lectura i que passeu unes molt bones festes.

Moltes gràcies. Salutacions cordials. Víctor Collell.


Página 4

La Veu de l’alumne

Actualitat 1r d’ESO. Hem començat a treballar al laboratori i al taller de tecnologia. En aquestes dues aules que hem començat a utilitzar ara, hi passarem bastantes hores de la secundària. En el laboratori fem experiments, com el que vam fer fa unes setmanes de les llavors, i utilitzem el material del laboratori com peres, pipetes... En canvi, en el taller de tecnologia construïm els projectes que abans hem dissenyat amb el mètode de projectes. Allà tallem fusta amb diferents tipus de serres, fem forats amb la perforadora... En aquestes dues aules hem d’estar tan concentrats o més com estem a les classes perquè és perillós i ens podem fer molt mal. Aquestes són les noves classes que són noves per els de primer i són una bona experiència per al llarg d’aquesta dura etapa de la secundària.

Marc Castellana


Página 5

Actualitat 2n d’ESO. Ja estan! Se’ns ha fet molt llarg, però ja estan! Tota una setmana d’estrès i d’estudis. Ja s’ha acabat! Per fi! I ja estem preparats per a les vacances de Nadal com a recompensa! La veritat és que encara que només hagin estat 4 dies és bàsicament el que ens ha omplert aquest mes de Novembre a segon d’ESO, però també hem de destacar el dia de Santa Cecília! Va ser molt divertit i ens ho vam passar molt bé! :) Vam cantar cançons com Summer Nights, Let it Be, Oh Happy Day i Si ya Hamba (tradicional africana). Les dues últimes les vam ensenyar gravades amb vídeo i editades per la nostra professora de música Joana Bibiloni, i les dues primeres les vam cantar en directe. Aquest mes també hem fet un treball de castellà que a mi personalment, i em sembla que a la majoria de la classe ha agradat molt! Ens hem gravat recomanant un llibre de manera original i que fes venir ganes de llegir-lo als altres companys. Em sembla que és un treball molt divertit i interactiu i que ens ha fet entrar en el món de la lectura. També és molt divertit com tothom s’amaga quan els toca ensenyar el seu vídeo davant de tota la classe ;). I aquest mes crec que ja està! Com he dit abans, la majoria ha estat ocupada per l’estrès dels exàmens tot i que només hagin estat durant una setmana (s’ha fet ETERN! ;).

Marta Botet


Página 6

La Veu de l’alumne

Actualitat 3r d’ESO. EMPRENEDORIA: nosaltres som el futur La protagonista d’aquesta últimes setmanes: l’emprenedoria. Amb un projecte, amb la finalitat de preparar-nos per un futur millor, impulsat per La Caixa, hem estat treballant des de fa més d’un mes en torn la perseverança en quan la creació d’una empresa. Una assignatura que ara està molt de moda i en la que l’escola és pionera des de ja fa anys. Aquest projecte, anomenat KitCaixa i que va ser presentat fa vora d’un mes a la biblioteca amb la col·laboració del Director i President de Let’s Bonus (i on hi van assistir algunes autoritats), consisteix en dur a les escoles una capsa amb material per treballar la matèria d’emprenedoria i, de pas, el món de la economia bàsica i les relacions empresarials. Aquesta presentació, que va servir de primera presa de contacte amb el projecte, va ser continuada unes dues setmanes després per una altra sessió on vam treballar, amb la professora Rosa Riera, les intel·ligències múltiples i diversos casos d’emprenedoria amb un final exitós, ja que són marques que actualment ens resulten conegudes, com per exemple Nespresso. En mig de les dues sessions, vam tenir la oportunitat de visitar el Museu dels Invents i les Idees, on, apart de fer la visita normal al museu, vam estar divertint-nos (bé, també treballant) mentre intentàvem salvar un ou d’una caiguda lliure de 2 metres amb diferents materials, des de plastilina fins a globus. Només un equip d’herois friquis van aconseguir el seu objectiu: amb una barreja d’ingeni i treball dur van salvar el ou, al crit de “El Rey en el Norte” mentre la majoria de la classe es queixava de que havien fet trampes (versió explicada per Josep Adolf Martí. La realitat fou probablement diferent). L’altra part de la visita consistia en la presentació de diferents invents, alguns més innovadors i d’altres de més corrents, però tots amb la finalitat de resoldre algun problema del dia a dia. La majoria no eren més que problemes inútils amb solucions que: “per què no se’m havien acudit a mi abans?” *Amb la col·laboració de Josep Martí.

Júlia Salvador i Aina Clapés


Página 7

Actualitat 4t d’ESO. El trimestre ja s’està acabant però durant aquestes últimes setmanes a la ESO hi ha hagut els exàmens globals de gairebé totes les assignatures, exceptuant les dues d’art, la plàstica i la música. També, a 4t ESO, se’ns han ajuntat les convocatòries per els exàmens de nivell d’anglès realitzades per la institució de Cambridge. Primer de tot, aquests exàmens són molt importants ja que a part d’obtenir experiència en exàmens oficials, és la forma de demostrar el nivell de cada persona amb exactitud. També, és veu com una manera de que els alumnes el marquin objectius personals per a millorar cada dia i per agafar més confiança en els mateixos. Per altra banda, com ja hem comentat anteriorment els exàmens globals de l’escola han suposat un període d’estudi intensiu, han tingut una duració de una setmana sense caps de setmana per en mig, cosa que ha dificultat la organització i la preparació, cal destacar que com alumnes de quart de la ESO ha hagut un cert canvi en les dinàmiques dels exàmens, tot i així esperem que els resultats siguin satisfactoris i els esperats. D’ara fins a vacances de Nadal ens espera una temporada curta de descans, ja que la major pressió ja està passada i les notes ja estan gairebé decidides. Tot i així es una temporada per reflexionar sobre el trimestre; ha sigut intens i en la major part nou, totes les assignatures son més específiques per intentar que els alumnes no triïn malament la branca d’interès al batxillerat, és l’últim any que podrem obrir portes molt diverses, tant en lletres com en les ciències, fins i tot en alguna assignatura d’art. Majoritàriament, també és un curs per gaudir i passar-s’ho molt i molt bé amb els companys de tota la vida i amb aquella atmosfera tant juvenil que ens envolta, la nostre recomanació és treballar fort però sense oblidar el somriure per que dels moments més durs també treus els episodis més divertits. Finalment, desitgem molta sort a tots els alumnes de la ESO per els exàmens del 1r trimestre, si per mala sort o manca d’estudi els resultats no han sigut els esperats, no s’han de perquè preocupar, ja que això els pot fer reflexionar i ser el seu punt d’inici d’una nova etapa millor. Per altra banda volem desitjar sort a aquells que d’aquí un mes aproximadament rebran els resultats de les proves de nivell d’anglès.

Aina Maull


Página 8

La Veu de l’alumne

Actualitat Batxillerat Poques vegades a la vida es veu néixer el que serà un fet històric per a una comunitat. Jo, en el que porto d’any, n’he vist dos. Una -i no per a fer-li la rosca a l’equip del diari- seria la creació de la Veu de l’Alumne, ja que aquests tipus d’iniciatives són molt admirables i dignes d’agrair, a més a més, pel que es veu va en molt bon camí. L’altra serà la creació de Xerinola Virolai. Xerinola Virolai té la intenció de ser un bloc on-line de transmissió i anàlisis de la cultura i la llengua catalana, fet per alumnes i per a alumnes. Una mica com la filosofia del diari. Tot i així tenim la intenció d’esdevenir un referent pels estudiants d’ESO i Batxillerat. Per això, en Jordi Erill, alumne de primer de batxillerat i jo mateix, em proposat la creació completament voluntària d’aquest nou espai virtual on hi exposarem tot de notícies, esdeveniments, pel·lícules, llibres relacionats amb la cultura i la llengua catalana. Tots els lectors que estiguin fent o hagin cursat 4t d’ESO a l’escola, sabran quin és el bloc Verbagàlia Virolai, però pels que no, simplement heu de saber que és una iniciativa proposada pels professors de català Dolors Colomé i Raimon Sebastián per incentivar l’hàbit voluntari a l’escriptura sobre fet relacionats amb la literatura i/o el català. Desgraciadament pels que ens agrada escriure, aquest bloc només està en manteniment dels alumnes de 4t d’ESO i cada curs que passa, una nova generació pren el relleu a l’antiga fent que Verbagàlia tingui sempre sang nova i estigui sempre actualitzat. Però nosaltres trobem a faltar aquest tipus d’iniciatives, i a falta de preestablertes, se’n creen de noves. Òbviament la nostàlgia no és l’únic factor que ens motiva a tirar endavant aquest projecte, sinó que la situació actual envers la llengua catalana, sobretot en el món de l’educació és, com a mínim, complexa i digna dels paràmetres educatius de l’escola franquista. Aquesta proposta ha estat molt ben rebuda a classe durant la classe de català, i Dolors Colomé s’ha ofert de fer de moderadora del bloc, potenciant així els ànims inicials que ja teníem. De moment Xerinola Virolai està en construcció, però us convidem a tots, un cop estigui enllestit a visitar-lo, comentar-lo i, fins i tot, a participar-hi. Enllaç del Xerinola Virolai: http://xerinolavirolai.wordpress.com

Adrià Hernández


Pรกgina 9

Virolai Grimm Els alumnes de Virolai Grimm van celebrar la Castanyada fent molta gresca. Molt bon ambient el que es va viure. La festa, perfecte per combatre el fred!


Página 10

La Veu de l’alumne

Una imatge val més que mil paraules Exàmens trimestrals

Míriam Rodergas


Página 11

Setmana UNESCO

La Veu de l’alumne


Página 12

El reportatge Ovnis a Montserrat? Al cor de la província de Barcelona, enmig d’un paisatge de muntanyes de perfils únics, suaus i gastats, s’alcen les imponents formes de Montserrat. Tot i que per a alguns costi de creure, molts consideren Montserrat una porta entre dos mons. Ovnis, entitats espirituals, energies... tots aquells que el dia 11 de cada mes es reuneixen a la Muntanya Màgica busquen quelcom difícil de definir i trobar. Però és encara més difícil demostrar la descoberta. Per a ells, Montserrat és una muntanya on conflueixen elements tan aparentment diferents com la religió, la bruixeria i el fenomen ovni.

Són minoria els que reconeixen tenir la certesa absoluta d'haver vist o sentit la seva presència, però són majoria els que almenys creuen haver percebut algun indici, així que la cita segueix guanyant adeptes. Diversos investigadors asseguren que en diferents sectors del massís s'entreveu el vol d’ovnis.

Remetent-nos als testimonis sobre observacions d'ovnis, el 1986, Antoni Ribera afirma que els va contemplar. El 1987, Manuel Carballal i Javier Sierra també en van veure. I va ser entre els anys 1987 i 1990 quan el fenomen va començar a créixer. Prop de 800 persones a l’any es citaven al massís duts per l'esperança d'observar els ovnis, aquestes llums que creen enigma. Quina millor atracció turística hi ha que aquella que t’assegura presenciar un fenomen misteriós, regularment durant tot l’any, en un espai emblemàtic i sense pagar ni un euro? Actualment, unes 200 persones cada dia 11 es reuneixen a l’Hotel Bruc, des d’on s’inicia la marxa cap a l’esplanada que es considera la millor localització per als misteriosos avistaments. Diferents mitjans de comunicació ja han mostrat interès en l’esdeveniment.


Página 13

La Veu de l’alumne

L’avistament d’ovnis a Montserrat porta, doncs, més de 30 anys desenvolupant aquesta funció, encara que mai abans havia adquirit tanta notorietat com ara. Les històries de successos estranys corren de boca en boca entre els participants. “Més que a veure ovnis, aquí es ve a compartir històries”, explicava un grup d'amigues que havia instal·lat unes mantes a terra per contemplar còmodament l'espectacular cel estrellat.

Tot va començar una nit quan Lluís Josep Grífol va presenciar unes llums al mar davant de casa seva. Els va interpretar com un signe de manifestació d’ovnis que es volien comunicar amb ell. Des de llavors diu que està en comunicació telepàtica amb “ells”, que responen a la seva petició per donar senyals als humans. Va assenyalar un indret amb bona visibilitat i una data regular, el dia 11 de cada mes, per convocar tothom qui vulgui veure com “ells” es manifesten. Fran Recio, ufòleg apassionat, narra les seves singulars experiències acompanyat de Grífol cada dia 11 al seu web: http://franrecio.com/dias_11_montserrat/dias_11_montserrat_index.html.


Página 14

Ni els han abduït ni juguen al parxís amb extraterrestres. No obstant això, les persones més veteranes de la congregació asseguren haver vist grans i poderoses llums. Altres reconeixen que la seva experiència es limita a traços que es creuen en el cel o fan ziga-zaga.

Hi ha negoci aquí? Si fóssim a Estats Units segur que ja hi hauria un museu privat a la muntanya, DVDs, merchandising, etc. per tal de rendibilitzar l’anomenat "turisme paranormal". Més encara si l’aparició d’ovnis té un calendari. Aquells que hi creuen estan sonats? Vivim en un mon manipulat per obligar-nos a no creure-hi? Que cadascú sigui lliure de pensar el que vulgui. De moment aquí hi ha una oportunitat de trobar un bon nombre d’apassionats per la vida extraterrestre prop de Barcelona… i de tant en tant veure algun alienígena.

Cinta Gomis


Página 15

Setmana de la ciència

La Veu de l’alumne


Página 16

Santa Cecília


Emprenedoria


PĂĄgina 18

XI Jornada de qualitat a l’ensenyament


Página 19

La Veu de l’alumne

La reflexió Aquests dies, a classe, hem treballat la inclusió, la exclusió i d’altres valors igual de subjectius i, normalment, polèmics. L’objectiu d’aquestes classes d’imposició moral, que es donen a Ètica (no hi ha cosa més subjectiva que la ètica), Tutoria i al taller de migdia Audiència Pública, és ben estrany i incomprensible al pensar freda i objectivament. Tot això serveix per a treballar, a la vegada que altres centres de tota la ciutat, el programa de l’Ajuntament Audiència Pública, programa que, sorprenentment per a mi després de veure el caos de l’acte de benvinguda, ja va per la XIX edició. Consisteix en desenvolupar un tema de manera que al final del programa els joves de la ciutat de Barcelona hagin fet una carta amb opcions de millora a l’Ajuntament. Però aquí el tema no és (per desgracia ho veiem fins i tot normal) que l’Ajuntament organitzi, amb els diners de tots, programes per a que nens de sisè de primària es barregin amb escoles especials i alumnes de secundària per a fer una estúpida coreografia amb gots; no, el tema del que vull parlar es sobre l’immens error de concepció que es té de la ètica i que recentment ha quedat clar quan, perdó per el paral·lelisme, com a les escoles dels règims totalitaris, l’Ajuntament i el Sistema Educatiu han creat un programa per imposar-nos els seus valors. L’estudi de la ètica és molt complex; tant, que es una matèria per si sola en la carrera de filosofia i derivades. Molts, moltíssims pensadors han donat voltes durant tota la historia a preguntes com “Què és la maldat? Què és ser bo?...” I es que... Hi ha realment una moral universal que puguem i tinguem dret a ensenyar els nostres fills? El guanyador de la milenaria batalla filosoòfica que va venir per quedarse ha semblat ser, com no, Jesucrist. La bondat estar en l’ajut als altres, sobre tot als desamparats, deia. No sigueu massa bons en res, i recordeu que els millors son els pitjors, i els últims els primers. La moral de l’esclau. El dèbil per sobre del fort. I dins aquest marc judeo-cristià en el que ens ha tocat educar-nos, quedava clar que d’una manera o altra sen’s imposarien uns valors. Els seus.

La llibertat és l’únic valor universal. D’ella sorgeixen tots els altres. I, ara mateix, és la llibertat la que més falta fa.


Página 20

És l’escola un centre d’ensenyament? Si això fos així, se’ns ensenyaria a pensar per nosaltres mateixos quins son els valors que volem per a nosaltres. Se’ns procurarien llibres de filosofia i ètica per a que, en l’estudi dels savis, trobéssim la resposta que volem i desitgem per a nosaltres. No, l’escola (i no, no em refereixo a l’Escola Virolai) ha esdevingut un centre de creació de treballadors. La decadència i “maltractament” que les humanitats han patit ha servit per crear magnífics enginyers i científics. Molt bons treballadors. La inclusió és bona. La exclusió és caca. I si la inclusió està pagada per l’Estat amb els diners robats als ciutadans, millor que millor.

És curiós perquè quan estudiem el nazisme a classe, tothom veu molt clar que els nazis adoctrinaven i imposaven la seva visió moral de les coses a les aules, i així creaven el futur super-home ari. A tohom li sembla malament. Totes les ovelles balen enfadades. Però, quan a les nostres propies aules sen’s imposen valors també discutibles, les ovells balen contentes. Ningú es queixa. Aquesta comparació es extrema i no molt acorde a la realitat, però la veritat es que obligar a tenir un punt de vista determinat sobre un tema... Per finalitzar m’agradaria deixar una pregunta a l’aire: És moral imposar els valors s’un sobre els d’un altre? Si respons que no, espero que ho facis notar a la següent classe d’”Ètica”. Perquè tu tens dret a escollir els teus valors. PD: De l’ensenyament obligatori de valors al Germà Gran només hi ha un pas. Recordeu: GUERRA ÉS PAU LLIBERTAT ÉS ESCLAVITUD IGNORÀNCIA ÉS FORÇA PD2: Quan parlo d’escola em refereixo al sistema actual d’ensenyament. L’Escola Virolai és bastant diferent a moltes altres en moltes coses, tot i que en el tema Ètica i Ciutadania peca del mateix, al meu semblar.

Josep Martí


Página 21

La Veu de l’alumne

EFQM +500 L’Escola Virolai ha estat la primera escola de Catalunya en rebre el certificat EFQM +500.


Página 22

La Veu de l’alumne

Nadal a l’escola

*enllaç del vídeo fet per la col·laboradora del Butlletí Helena Armengol, alumna de 4t d’ESO; molt recomanable! http://www.youtube.com/watch?v=Q8BBXsK3Rik&feature=youtu.be


Página 23

Espai crític La censura de la veu de l’alumne I no, no estic parlant del butlletí. Avui, per variar, parlaré dels professors de l’escola i el que jo personalment considero la seva poca tolerància a rebre comentaris crítics o frases que ells les prenguin com a ofensives. Potser “intolerància” no és la paraula més adequada pel que fan les crítiques, més aviat crec que intenten esquivar el que els alumnes considerem problemes. Un exemple clar podrien ser les reunions de consell de curs; sempre demanen que els hi expliquem el que ens ha semblat que no s’ha fet correctament, i quan els hi diem, crec que no ho acaben d’acceptar, sempre busquen arguments que els “salvin” de les crítiques. En certa manera poden tenir raó, però personalment els hi demanaria que assumissin que no tot és perfecte a l’escola. Com m’ha dit una companya de classe, saben sentir però poques vegades escoltar. Poso com exemple un cas de fa uns dos anys, si no recordo malament, es va demanar que augmentessin l’aigua que sortia a les fonts de la zona est perquè realment hi sortia poquíssima, l’any següent ens vam trobar tota la façana pintada però vam estar tot el curs amb la mateixa aigua. Amb això no vull dir que lo de la façana fos menys important ni que ho tinguessin planificat abans però crec que el tema de l’aigua era important perquè cada nen que passava a beure aigua s’hi estava una eternitat per poder fer un glop. El següent tema que volia tractar era la, ara sí, intolerància dels professors cap a com contesten els alumnes. És cert que els alumnes han de contestar als professors amb respecte ja que són adults i davant de tot, se’ls hi ha de mostrar, però pot ser que els hi contestis amb respecte, ells no s’ho prenguin així i que, quan els hi intentes justificar que no volies ofendre, no et deixin parlar i es tanquin tant en banda. Personalment, he viscut un cas d’aquests en primera persona i puc assegurar que el grau de frustració que sents en aquell moment és molt alt i que, quatre anys després de “l’incident” segueixo sense entendre de la forma que es va resoldre el cas. Òbviament no tots els professors són iguals, ni molt menys, però demanaria si us plau, que no se’ls hi pugi tan al cap ser “superiors”, que els hi baixessin els fums i que fossin més flexibles en aquest tema, crec que així es podrien solucionar molts més casos de manera amistosa. I acabo aquest escrit dient que tot això, és una crítica constructiva.

Dani Torres


Página 24

La Veu de l’alumne

Espai per aplaudir Per si no en teníeu prou, avui vull tirar-me floretes. A mi no, al butlletí. És probable que molta gent no estigui al corrent del següent tema i per aquest motiu m’agradaria informar-vos i explicar-vos-el. El dia 14 de novembre quatre alumnes de l’escola ens vam dirigir cap a l’Hotel Campus de Cerdanyola a participar a la XI Jornada de Qualitat a l’Ensenyament. Tres d’aquests alumnes som col·laboradors actius de La Veu de l’alumne; l’Adrià Hernández, alumne de 1r de Batxillerat, la Cinta Gomis, alumna de 4t d’ESO i jo mateix, també de 4t d’ESO. L’alumne que també hi va participar va ser l’Oriol Teixidó, de 1r de Batxillerat. Juntament amb nosaltres van assistir la Coral Regi i la Maria José Miranda, directora i sots-directora de l’Escola Virolai respectivament. Estem parlant d’una jornada principalment dirigida als professors de tota Catalunya, i les escoles que hi van participar eren escoles de gran qualitat. Sempre podeu consultar per exemple el meu Twitter on hi va haver un allau de piulades dirigides al Projecte de Qualitat i Millora Contínua (PQiMC).

Nosaltres, a banda d’escoltar les diferents xerrades i exposicions de grans professionals (m’agradaria destacar molt positivament la de Xesco Espar, exjugador i exentrenador del Barça d’handbol) vam participar al taller que rebia el nom de “Work-cafè”. Estàvem en una taula rodona, juntament amb la Coral, uns altres cinc professors d’escoles d’arreu de Catalunya i el moderador o cap de taula, en Joaquim Bosch. Els alumnes esmentats abans que tenen relació i contacte directe amb el butlletí vam explicar tot el projecte; la idea de crear aquest butlletí, com es va dur a terme, els tipus d’articles que posseeix, etcètera etcètera etcètera. Al meu parer i segons la impressió que vaig percebre aleshores, vaig deduir que el projecte va agradar als professors oients del nostre debat o de la nostre taula rodona, digueu-li com vulgueu, i semblava que ho trobaven una idea genial. Ara bé; haurien els professors d’arreu de Catalunya imposar la idea del butlletí escolar fet per alumnes a les escoles i així mateix obligar-los a fer-ne un? En certa manera, la “gràcia” i el fet curiós d’aquest butlletí és la iniciativa pròpia dels alumnes a l’hora de crear el butlletí. Sí, avui ha tocat tirar-se floretes, però també elogio molt la XI Jornada de Qualitat a l’Ensenyament i la participació que va tenir-hi l’escola i així mateix el butlletí.

Víctor Collell


Página 25

La màgia de Christian Cooker


Página 26

Pel·lícules estrenades darrerament

Frozen, el reino del hielo Estrena: 29/11/2013 (1h42min) Director: Chris Buck, Jennifer Lee Repartiment: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff Gènere: Animació, Aventura Tràiler: http://www.sensacine.com/peliculas/pelicula-203691/trailer-19534642/

El Consejero Estrena: 29/11/2013 (1h51min) Director: Ridley Scott Repartiment: Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz Gènere: Suspens, Drama Tràiler: http://www.sensacine.com/peliculas/pelicula-202971/trailer-19534966/

Los juegos del hambre: En llamas Estrena: 22/11/2013 (2h26min) Director: Francis Lawrence Repartiment: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth Gènere: Acció, Drama, Ciència ficció Tràiler: http://www.sensacine.com/peliculas/pelicula-196666/trailer-19534468/

La Veu de l’alumne


Página 27

Blue Jasmine Estrena: 15/11/2013 (1h38min) Director: Woody Allen Repartiment: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Sally Hawkins Gènere: Comèdia dramàtica Tràiler: http://www.sensacine.com/peliculas/pelicula-206191/trailer-19534685/

Séptimo Estrena: 08/11/2013 (1h24min) Director: Patxi Amezcua Repartiment: Ricardo Darín, Belén Rueda, Luis Ziembrowski Gènere: Suspens Tràiler: http://www.sensacine.com/peliculas/pelicula-208223/trailer-19534593/

Thor: El mundo oscuro Estrena: 31/10/2013 (1h52min) Director: Alan Taylor Repartiment: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston Gènere: Acció, Fantasia, Aventura Tràiler: http://www.sensacine.com/peliculas/pelicula-193108/trailer-19534352/

Plan en Las Vegas Estrena: 22/11/2013 (1h45min) Director: Jon Turteltaub Repartiment: Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman Gènere: Comèdia Tràiler: http://www.sensacine.com/peliculas/pelicula-181122/trailer-19534740/


Página 28

La Veu de l’alumne

Somos los Miller Estrena: 08/11/2013 (1h50min) Director: Rawson Marshall Thurber Repartiment: Jennifer Aniston, Jason Sudeikis, Will Poulter Gènere: Comèdia Tràiler: http://www.sensacine.com/peliculas/pelicula-193459/trailer-19518765/

Turbo Estrena: 18/10/2013 (1h36min) Director: David Soren Repartiment: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Maya Rudolph Gènere: Animació, Aventura, Comèdia Tràiler: http://www.sensacine.com/peliculas/pelicula-191356/trailer-19514856/

¡Menudo fenómeno! Estrena: 29/11/2013 (1h45min) Director: Ken Scott Repartiment: Vince Vaughn, Chris Pratt, Cobie Smulders Género: Comèdia Tràiler:http://www.sensacine.com/peliculas/pelicula-210939/trailer-19537041/

Paula Creus


Página 29

El problema d’escacs Blanques juguen i guanyen.

Aquesta partida on jo duia les blanques és una partida corresponent a l’Obert Internacional d’escacs de Sant Martí 2013, un dels torneigs més importants i prestigiosos de Catalunya. Jugava contra el murcià José Manuel Delgado, que tenia un ELO Internacional de 1927 (l’ELO als escacs és com el rànking ATP al tennis), mentre que jo tenia 1650. Les apostes estaven clarament en contra meva i és que em treia quasi 300 punts d’ELO Internacional. No obstant això, en aquesta posició on tant un bàndol com l’altre sembla que tenen atac, faig una jugada que decideix la partida. No hem d’oblidar que m’està amenaçant el cavall amb el peó i que si no jugo bé el seu atac pot ser definitiu. Aquí podem veure un concepte tàctic conegut amb el nom de “Obstrucció de la defensa”.

Víctor Collell


La cursa de la dona i Audiència Pública


PĂĄgina 31

La Veu de l’alumne

L’entrevista Interviewing Laura Cretney, language assistant at Virolai School Laura Cretney is a student from Durham University (England) and she has been our language assistant since September. She has been reinforcing the oral skills of all the students in Virolai School. She is leaving us in December but before that, we would like to know her opinion on the experience.

If you had to summarize you experience at our school in three words, what would they be? Cultural; Educational; Active. Which differences did you find between the Catalan educational system and the English one? I have found that students have a much closer relationship with their teachers here in Catalonia, making the school a much friendlier and more familiar place. I have also enjoyed the way the school celebrates the many Catalan festivals. What do you think we could take from the English educational system? The English educational system seems to be a bit more organized and regimented, which can be a negative thing at times however I feel that it teaches students the importance of formality and organization, particularly when looking for work. Has this period in Barcelona been profitable for you? In which respect? My time in Barcelona has been very profitable. I have gained valuable teaching experience, improved my Spanish and learnt some Catalan. I have also enjoyed learning about Catalan culture and have met some wonderful people who I will definitely keep in touch with! What was the most rewarding thing about teaching primary kids? The most rewarding thing about teaching primary kids was seeing how much they enjoy learning. Their enthusiasm, and that of their teachers, for the activities, games and songs through which they learn is remarkable and inspiring. Did you like teaching teenagers? Why? I have enjoyed teaching teenagers because they always keep things interesting. I have especially enjoyed working with the students of Batxillerat as they have been very entertaining. I have been able to have more fun teaching older students due to their more advanced knowledge of English and also because of their energy.


PĂĄgina 32

What do you think about the fact that our school prepares us to take certifications? I think that the school gives remarkable support for students taking certifications, and the level of English of the students at Virolai has really impressed me. What do you think about the fact that our school counts on language assistants to help us improve our oral skills? I think that this is invaluable for students, as talking with a native speaker is the best way to improve oral skills. The most rewarding thing for me has been seeing how the students’ oral skills have improved each time I speak with them. What will you tell to your family and friends when you return to England about Barcelona and Virolai School? I will tell them about the fantastic people I have met and how much fun I have had learning first hand about life in Catalonia! What would you tell your students and your workmates before you leave? I would tell my students to keep trying to speak English as much as they can and to use every resource made available to them by the school because in my opinion, the satisfaction of improving your language skills is one of the most rewarding feelings in the world. I would tell my workmates how rewarding it has been for me improving my language, which will hopefully encourage them to keep up their incredible hard work so that their students can feel the same satisfaction.

Pol Segarra


Més informació a butlletivirolai.blogspot.com I al nostre Twitter.

La Veu de l’alumne https://twitter.com/butlletivirolai