Page 1

OBERT AL POBLE ÈPOCA II. NÚM 62


Editorial irectiu Equip D

Benvolguda família, Un any més ens adrecem a vosaltres a través de la nostra revista Obert al poble, per fer un balanç d’aquest curs que acabem i per dissenyar-ne un de nou esperançador i ple d’iŀlusió. Amb aquesta voluntat us volem dir que ens podem felicitar com a comunitat educativa. Entre tots i totes ho hem aconseguit. Hem acabat un curs que va començar incert, amb les aules obertes, amb un mínim de confinament i amb el màxim de normalitat possible i fent palesa l’afirmació que “l’escola és un entorn segur”. Ha estat un curs on destacaríem la humanització de l’ensenyament, i és que tot el personal de l’escola hem fet un treball d’ESCOLTA, d’implicació, de ser-hi i de presència per tal de poder atendre a les necessitats i emocions de tots els alumnes i famílies. I aquest és un camí que seguirem en el nou curs per fer un aprenentatge encara més humà, amb els valors que això comporta. I parlant de valors, voldríem destacar un valor que us caracteritza com a famílies de la nostra escola i que us volem agrair: la solidaritat. Un valor que sense vosaltres, seria més complicat de treballar. Ser model solidari ens facilita l’ajuda vers els altres, a empatitzar i sensibilitzar-nos amb els més vulnerables i poder fer quelcom per ells. Quan diem a les nostres finalitats educatives: que volem que els nostres alumnes estiguin compromesos amb la millora de la societat, també parlem de ser més solidaris, més humans i més compresos en els projectes que des de l’escola donem a conèixer.


Editorial irectiu Equip D

I així va ser com aquest curs, entre d’altres actes solidaris, vam presentar als nostres alumnes i a les seves famílies el projecte de sensibilització “El camí a l’escola” basat en la peŀlícula que porta aquest nom per tal de poder obtenir, voluntàriament, unes aportacions econòmiques per donar unes beques escolars perquè nenes i noies d’Hondures puguin seguir estudiant, a través de la fundació COVIDE-AMVE. Els alumnes van omplir de missatges solidaris els sobres que van decorar i es va recollir la quantitat de 833’89€ que es van aportar per obtenir quatre beques d’alumnes d’Ed. Primària i l’ajuda a un jove seminarista. “És temps de construir”, i aquest serà el lema del curs 2021-22 de la xarxa d’Escoles Diocesanes de Tarragona (EDT). És temps de ser valents, de reforçar-nos els uns als altres per obtenir el millor de cadascú de nosaltres. Les petites accions que fem dia a dia pensant en l’altre són la llavor que aflorirà en un futur. Alhora és temps de construir i reconstruir un món més just, més sostenible. Un temps de construir i de protegir i de treballar des del bé i per al bé de la societat. Per tant, és un temps de construir, des de casa i des de l’escola, des de l’aquí i l’ara, a dins i a fora de la persona. Des de l’exterioritat cal construir llaços de pau, d’amor, de servei i de justícia cap als altres, i alhora cal construir un món més sa i més respectuós. Però també és temps de construir una interioritat més sana, allunyada de la felicitat materialista i consumista que malmet la persona i la natura. És temps de construir persones fortes, segures, capaces, que encaren les adversitats com a reptes i des del Coŀlegi Sant Rafael treballem i eduquem per aconseguir aquesta dimensió humana. És temps de construir escola. Repensant activitats, maneres de fer, metodologies, que s’aproximin més a les necessitats i interessos dels nostres alumnes. Que els capaciti i habiliti per aquest demà que dia a dia estan construint.


Editorial irectiu Equip D

I és que des de la nostra LLAR D’INFANTS és des d’on comencem aquest procés de construcció. La llar és la base, és el pilar de seguretat que sosté el nostre projecte d’escola. El projecte de la nostra llar és un projecte innovador, repensat des de com aprenen les persones, fonamentat amb els coneixements de la neurociència. El nostre entorn natural esdevé un tercer agent educador. És un projecte viu on l’aprenentatge es genera a partir de la interacció/joc dels elements naturals, innata en els infants, respectant el seu procés d’aprenentatge, de descoberta i dotant a cada infant de la seguretat i de la capacitat de fer per ell mateix. No voldríem acomiadar aquest curs sense fer-vos extensiu el sentiment i emoció que ens ha suposat graduar als alumnes de sisè en aquest any. Felicitant-los i fent un reconeixement acadèmic en els bons resultats de les competències bàsiques d’aquest curs i fent-los-hi un reconeixement emocional en l’any tant diferent i especial que han viscut, deixant enrere tantes coses que desitjaven fer i que degut a la situació d’aquest curs tan especial no han pogut fer-ho. Els nois i noies de sisè han pogut sentir “l’amor” i l’acompanyament de tot l’equip de mestres i del coŀlegi en un dia especialment important per a ells, el dia de la seva graduació, i tal i com els hi dèiem en el moment de graduar-se, posaven una peça més al puzle de la seva vida. Un puzle que es construeix peça a peça. Un puzle que es construeix amb AMOR: l’amor dels pares, dels mestres, dels companys, de la família... de totes aquelles vivències i experiències que la vida els hi anirà donant. Fent-los sentir que l’AMOR és la necessitat de sortir d’un mateix... És DONAR, en majúscules, sense pensar què vas a rebre. És posar voluntat on els sentiments fluixegin. És entregar-se sense mesura, sense anar a mitges, és donar el cent per cent. L’amor és com una cançó que es composa.. Compàs a compàs. I fent-los veure que la clau està en fer les coses amb AMOR, amb estima.


Editorial irectiu Equip D

I l’Ester Aguadé, sotsdirectora de Primària, la Padrina d’aquesta promoció el hi deia, que “curiosament”, AMOR, s’escriu amb P, perquè: ·El veritable amor s’escriu amb P perquè per oblidar un mal record ha d’existir el PERDÓ abans de que l’odi entri en allò que estimes. ·S’escriu amb P perquè per obtenir el que desitges has de tenir PERSEVERANÇA, has de ser constant fins arribar a aconseguir el que et proposes. Així doncs, AMOR s’escriu amb P perquè PERDÓ I PERSEVERANÇA són ingredients necessaris perquè un AMOR PERDURI. Perquè l’amor és també una PARAULA que dita i feta a temps: ·És el que et PERMET confiar amb una persona. ·És el que PROCURA estar per l’altre. ·És la PASSIÓ que ens omple d’estrelles de llàgrimes els ulls al pronunciar o veure el que els alumnes poden millorar. AMOR s’escriu amb P perquè són aquestes PETITES coses, els que ens uneixen dia rere dia. Us desitgem a tots i a totes molt bon estiu i ens retrobem al mes de setembre comptant amb la vostra força per tal de poder construir un nou curs entre tots i totes i ple d’AMOR (amb P). Cuideu-vos molt i Bon estiu!

L’EQUIP DIRECTIU


Editorial PA AM

Hola famílies, Em dic Marta Isern Puig i sóc la nova presidenta de l’Ampa. Però no vull parlarvos de mi, sinó de tots els membres que formem l’Ampa actualment. La Neus Sánchez com a secretaria, la Montse López com a tresorera i els altres membres, no menys importants, la Cristina Besora, la Mònica Vallverdú, l’Helena Puig, el Miguel Àngel Rodríguez i el Ramón Mancheño. Tenim la sort de formar un gran equip, tant humà com amb una gran dedicació per tal de tirar endavant les activitats i accions de l’Ampa. Com ja sabeu, l’Ampa som els representants de les famílies i, en coŀlaboració amb el coŀlegi, vetllem per aconseguir la millor educació pels nostres fills i filles. Aquest any us volem explicar que, com ha novetat, estem fent el canvi d'Ampa (Associació de Mares i Pares d’Alumnes) a AFA (Associació de Famílies d’Alumnes) per tal d'integrar a totes les famílies. Durant aquest curs passat, ben marcat per la pandèmia que estem vivint, s’han fet algunes millores. Com posar uns tendalls a l’Era per a què els més petits estiguin protegits del sol i reomplir el sorral del pati de dalt. També està en marxa la millora del pati de baix, amb diferents pintures al terra perquè els nens puguin fer diferents jocs alhora del pati. A més, es van comprar tauletes, una impressora 3D i una pantalla nova com a millora en l'apartat TIC.


Editorial PA AM

Bé, continuarem treballant durant aquest curs vinent. Finalment, us volem recordar que tots en formem part i que en qualsevol moment podeu adreçar-vos a un membre de l’Ampa per aportar alguna proposta o plantejar un dubte. Moltes gràcies a totes les famílies associades que feu possible la continuïtat de l’Ampa, ben aviat AFA.

MARTA ISERN - PRESIDENTA DE L'AMPA


Little & Big Explorers TOT I SER UN CURS DIFERENT I HAVENT DEIXAT DE FER MOLTES COSES, ELS MÉS PETITS DE L'ESCOLA ENS HEM ADAPTAT MOLT BÉ A LES NOVES CIRCUMSTÀNCIES: - MÉS ACTIVITATS A L'EXTERIOR, GAUDINT MOLT DE LA NATURA QUE ENVOLTA LA NOSTRA ESCOLA. - CONSOLIDANT HÀBITS D'HIGIENE, I D'AUTONOMIA. - DESCOBRINT UNA NOVA MANERA D'ESTAR MÉS A GUST A L'ESTANÇA, ANANT SENSE SABATES.


Little & Big Explorers


Els pintors de P3 Què hem fet aquest curs per combatre la Covid-19?

ELS NENS I NENES DE LA CLASSE DELS PINTORS DE P3 HEM FET LA NOSTRA REFLEXIÓ A PARTIR D’UN DEBAT CONJUNT.


Els pintors de P3

VALERIA: “QUAN ENTREM AL COL.LEGI ENS POSEN EL TERMÒMETRE.”

CÈLIA: “NO ENS AJUNTEM AMB LA GENT.”

OLEGUER: “ENS POSEM GEL A LES MANS PERQUÈ MARXI EL VIRUS DE LES MANS.”

MIQUEL: “ AL PATI DE L’ERA JUGUEM SEPARATS DE LA LLAR.”


Els pintors de P3

ROGER: “ ENS POSEM GEL A LES MANS I ENS RENTEM AMB AIGUA I SABÓ.”

SOFIA: “ CADA CLASSE ENTRA PER UNA PORTA I PASSADÍS DIFERENTS.”

MAGÍ: “CADA DIA ENS MIREN LA FEBRE AMB EL TERMÒMETRE.”

DOUAE: “L’ARIADNA POSA SABÓ LÌQUID A LES JOGUINES PER NETEJAR.”


Els pintors de P3

ROC: “NO COMPARTIM ELS RETOLADORS, COLORS, LLAPIS, TISORES, ETC. PER NO POSAR-NOS MALALTS.”

ESPERANÇA: “CADA NEN I NENA TÉ LA SEVA CANTIMPLORA AMB AIGUA.”

SAÜL: “ CADA NEN TÉ ELS SEUS COLORS AL SEU CASILLER I ELS SEUS RETOLADORS.”


Els pintors de P3

SEGUIDAMENT, I DESPRÉS DE PARLAR-HO UNA BONA ESTONA... HEM ARRIBAT A LA CONCLUSIÓ QUE HEM PRES TOTES AQUESTES MESURES PERQUÈ ENS ESTIMEM I VOLEM QUE LA GENT QUE ENS ENVOLTA NO ESTIGUI MALALTA. ÉS PER AIXÒ QUE HEM PINTAT MOLTS CORS PERQUÈ LA COVID-19 TAMBÉ ENS HA ENSENYAT A ESTIMAR MÉS ALS ALTRES I A SER SOLIDARIS.


Els músics de P4

ELS NENS I NENES DE P4, AMB L'AJUDA DE LA NOSTRA MESTRA BELÉN, HEM AVALUAT AQUEST CURS. EL RESULTAT HA ESTAT QUE, PER MAJORIA, ENS AGRADAVEN MÉS ELS CURSOS PASSATS, SENSE MASCARETA, SENSE TERMÒMETRE NI GEL DE MANS, AMB SORTIDES AMB BUS I AMB ELS PARES AL COL.LEGI. VULL FELICITAR ALS MEUS NENS I NENES, ALS MEUS MÚSICS. HA ESTAT UN ANY MOLT DUR I HAN SABUT CONVIURE AMB TOTES LES RESTRICCIONS SENSE QUEIXA, AMB UN SOMRIURE, AJUDANT EN TOT MOMENT QUAN S'HAVIEN DE POSAR EL GEL, O BÉ PRENDRE LA TEMPERATURA. S'HAN ADAPTAT A AQUESTA SITUACIÓ TAN DIFÍCIL I QUE A LA VEGADA HA ESTAT UN APRENENTATGE D'EMPATIA VERS ALS SEUS COMPANYS, MESTRES O ALUMNES D'ALTRES CURSOS, US DESITGEM UN BON ESTIU I ENS ACOMIADEM AMB L'ESPERANÇA DE TORNAR AL SETEMBRE I PODER FER UN CURS "NORMAL". BON ESTIU!


Els músics de P4


Els músics de P4


Els músics de P4


Els escriptors de p5


Els escriptors de p5


Els escriptors de p5


Els escriptors de p5


Els escriptors de p5


Els escriptors de p5


1r de primària

Fa un any vam conviure tots plegats una situació complicada, però ens vam unir sota un mateix lema: “Tot anirà bé”. Un temps després, i ara que el ritme de vacunació és molt bo, ja podem trobar-nos amb la nostra família i amics, comencem a viatjar més enllà del nostre poble i podem anar a sopar al nostre restaurant preferit. És per això que els nens i nenes de la classe de 1r han escrit aquest poema que ens omple de positivisme i esperança i, després, l’han exposat en aquest caŀligrama a sobre d’un Arc de Sant Martí que tants records ens porta... Perquè ara sí que sí, “tot comença a anar bé!”.


1r de primària


1r de primària


1r de primària

TOT COMENÇA A ANAR BÉ El curs ha acabat i amb la COVID l’hem passat, comença un nou camí que viurem entre tots aquí. Tot anirà bé, no passarà res, aviat ens traurem la mascareta i podrem dinar a la fresqueta. Tornem a abraçar-nos i fer-nos petons, volem jugar amb els amics per tots els racons! Les mans amb gel ens hem mullat i alguna vegada ens hem tacat. Tot comença a anar bé, més contents i feliços estem! La classe de 1r


2n de primària

L'alumnat de segon ha representat, amb dibuixos dins bombolles, tot allò viscut durant la pandèmia que els ha ajudat a créixer i a tenir una perspectiva diferent del que per a ells és un món nou. Un món marcat pels grups bombolla, que ara ja s'enlairen i a poc a poc se'n van.


3r de primària

c s o b l de 3r E

Què significa cada part?

Arrels: Les arrels representen el fonament, aquelles coses del passat i del present que han influït en la nostra manera de ser, representen les situacions que han configurat la nostra identitat, ressalten formes en què ens hem recuperat i van avançar després de les adversitats i són consideracions importants per a la consciència d’un mateix. Tronc: Representa el nostre sistema de valors i creences. Branques: Signifiquen el vostre sistema d’assistència o el vostre equip. Penseu en quines són les persones que us proporcionen suport i atenció i aquelles a les que vosaltres voleu ajudar. Poden ser gent de dins i de fora de casa vostra.


3r de primària

c r s o 3 b e l d E Fulles: Les fulles representen els punts forts personals. Les teves fulles són habilitats i talents i actius interns com ara l’humor, la presa de decisions positives, el sentit del propòsit, esperança i bondat. Els actius solen ser tècniques o estratègies d’afrontament positives navegant per la vida. Fruits: Representen aquelles coses que ens fan sentir bé. Els teus fruits poden ser petits plaers i coses divertides que podríeu tenir curiositat de provar, coses que per a vosaltres són fonts d'alegria. Flors: Les flors representen esperances i somnis de futur. Les teves flors poden ser objectius, desitjos, aspiracions o alguna cosa que desitgeu.


3r de primària


4t de primària

ELS I LES ALUMNES DE 4T, REFLEXIONEM SOBRE LES DIFERENTS ACTIVITATS QUE HAN CANVIAT AMB LA PANDÈMIA DE LA COVID-19. ALGUNS CANVIS ENS HAN AJUDAT, D'ALTRES NO. PERÒ, EN DEFINITIVA, EL PRIMER PAS PER ACCEPTAR-HO, ÉS FENT UN EXERCICI DE REFLEXIÓ AL RESPECTE. D'AQUESTA FORMA, APRENEM A CONVIURE AMB AQUELLES SITUACIONS QUE ENS INCOMODEN I ENS FAN SORTIR DE LA ZONA DE "CONFORT".


4t de primària


4t de primària


4t de primària


4t de primària


4t de primària


5è de primària

ELS ALUMNES DE CINQUÈ

Creem cal· ligrames i acròstics per transmetre un missatge d'esperança per fer front a la situació actual.


6è de primària El alumnes de sisè, hem reflexionat i pensat en com han canviat les nostres vides arrel de fa un any; els nostres costums, les nostres rutines, allò que donàvem per suposat i no podem fer… La part bona és que hem après a valorar-ho tot, des del detall més insignificant com poder sortir al carrer a fer un tomb, com donar una abraçada als nostres éssers estimats o jugar amb els amics o poder anar a l’escola. Aquest curs ha estat un curs diferent. Junts l’hem recorregut afrontant les dificultats. Hem volgut reflectir tot allò positiu que traiem de la pandèmia. Ho hem fet cadascú en un missatge que ha donat com a resultat final, un mòbil. Perquè un mòbil? Perquè la suma de tots és el que ens descriu com a equip, perquè gràcies a aquest recolzament dels uns als altres, hem superat el curs feliçment. El mòbil ens personifica d’alguna manera perquè és flexible, es mou, si un fil balla els altres també. Aquesta és una mica la idea que volem transmetre, davant les adversitats de la vida, ens recolzem es uns en els altres i deixem anar la rigidesa per donar pas a l’enteniment. L'enteniment de que el que ens ha tocat viure s’ha d’acceptar de la millor manera possible, perquè tot sempre té parts positives. Aquí us deixem les nostres reflexions individuals.


6è de primària


6è de primària


6è de primària


6è de primària


BON ESTIU!

Profile for Col·legi Sant Rafael

Obert al Poble 62 (època II)  

www.colsrafael.com

Obert al Poble 62 (època II)  

www.colsrafael.com

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded