Page 1

X

Test Information Guide: College-Level Examination ProgramÂŽ 2011-12 German Language

Š 2011 The College Board. All rights reserved. College Board, College-Level Examination Program, CLEP, and the acorn logo are registered trademarks of the College Board.


CLEP TEST INFORMATION GUIDE FOR GERMAN LANGUAGE

and also — in forward-deployed areas — through paper-based testing. Approximately one-third of all CLEP candidates are military service members.

History of CLEP 2010-11 National CLEP Candidates by Age*

Since 1967, the College-Level Examination Program (CLEP®) has provided over six million people with the opportunity to reach their educational goals. CLEP participants have received college credit for knowledge and expertise they have gained through prior course work, independent study or work and life experience.

Under 18 9% 30 years and older 30%

Over the years, the CLEP examinations have evolved to keep pace with changing curricula and pedagogy. Typically, the examinations represent material taught in introductory college-level courses from all areas of the college curriculum. Students may choose from 33 different subject areas in which to demonstrate their mastery of college-level material.

18-22 years 39%

23-29 years 22%

* These data are based on 100% of CLEP test-takers who responded to this survey question during their examinations.

2010-11 National CLEP Candidates by Gender

Today, more than 2,900 colleges and universities recognize and grant credit for CLEP.

41%

Philosophy of CLEP Promoting access to higher education is CLEP’s foundation. CLEP offers students an opportunity to demonstrate and receive validation of their college-level skills and knowledge. Students who achieve an appropriate score on a CLEP exam can enrich their college experience with higher-level courses in their major field of study, expand their horizons by taking a wider array of electives and avoid repetition of material that they already know.

58%

Computer-Based CLEP Testing The computer-based format of CLEP exams allows for a number of key features. These include: • a variety of question formats that ensure effective assessment • real-time score reporting that gives students and colleges the ability to make immediate creditgranting decisions (except for English Composition with Essay and, beginning July 2010, College Composition, which require faculty scoring of essays twice a month) • a uniform recommended credit-granting score of 50 for all exams • “rights-only” scoring, which awards one point per correct answer • pretest questions that are not scored but provide current candidate population data and allow for rapid expansion of question pools

CLEP Participants CLEP’s test-taking population includes people of all ages and walks of life. Traditional 18- to 22-year-old students, adults just entering or returning to school, homeschoolers and international students who need to quantify their knowledge have all been assisted by CLEP in earning their college degrees. Currently, 58 percent of CLEP’s test-takers are women and 52 percent are 23 years of age or older. For over 30 years, the College Board has worked to provide government-funded credit-by-exam opportunities to the military through CLEP. Military service members are fully funded for their CLEP exam fees. Exams are administered at military installations worldwide through computer-based testing programs

2


CLEP Exam Development

The Committee

Content development for each of the CLEP exams is directed by a test development committee. Each committee is composed of faculty from a wide variety of institutions who are currently teaching the relevant college undergraduate courses. The committee members establish the test specifications based on feedback from a national curriculum survey; recommend credit-granting scores and standards; develop and select test questions; review statistical data and prepare descriptive material for use by faculty (Test Information Guides) and students planning to take the tests (CLEP Official Study Guide).

The College Board appoints standing committees of college faculty for each test title in the CLEP battery. Committee members usually serve a term of up to four years. Each committee works with content specialists at Educational Testing Service to establish test specifications and develop the tests. Listed below are the current committee members and their institutional affiliations.

College faculty also participate in CLEP in other ways: they convene periodically as part of standard-setting panels to determine the recommended level of student competency for the granting of college credit; they are called upon to write exam questions and to review forms and they help to ensure the continuing relevance of the CLEP examinations through the curriculum surveys.

The primary objective of the committee is to produce tests with good content validity. CLEP tests must be rigorous and relevant to the discipline and the appropriate courses. While the consensus of the committee members is that this test has high content validity for a typical introductory German Language course or curriculum, the validity of the content for a specific course or curriculum is best determined locally through careful review and comparison of test content, with instructional content covered in a particular course or curriculum.

Kirsten Krick-Aigner, Chair

The Curriculum Survey The first step in the construction of a CLEP exam is a curriculum survey. Its main purpose is to obtain information needed to develop test-content specifications that reflect the current college curriculum and to recognize anticipated changes in the field. The surveys of college faculty are conducted in each subject every three to five years depending on the discipline. Specifically, the survey gathers information on: • the major content and skill areas covered in the equivalent course and the proportion of the course devoted to each area • specific topics taught and the emphasis given to each topic • specific skills students are expected to acquire and the relative emphasis given to them • recent and anticipated changes in course content, skills and topics • the primary textbooks and supplementary learning resources used • titles and lengths of college courses that correspond to the CLEP exam

Wofford College

The Committee Meeting The exam is developed from a pool of questions written by committee members and outside question writers. All questions that will be scored on a CLEP exam have been pretested; those that pass a rigorous statistical analysis for content relevance, difficulty, fairness and correlation with assessment criteria are added to the pool. These questions are compiled by test development specialists according to the test specifications, and are presented to all the committee members for a final review. Before convening at a two- or three-day committee meeting, the members have a chance to review the test specifications and the pool of questions available for possible inclusion in the exam.

3


At the meeting, the committee determines whether the questions are appropriate for the test and, if not, whether they need to be reworked and pretested again to ensure that they are accurate and unambiguous. Finally, draft forms of the exam are reviewed to ensure comparable levels of difficulty and content specifications on the various test forms. The committee is also responsible for writing and developing pretest questions. These questions are administered to candidates who take the examination and provide valuable statistical feedback on student performance under operational conditions.

developing, administering and scoring the exams. Effective July 2001, ACE recommended a uniform credit-granting score of 50 across all subjects, with the exception of four-semester language exams, which represents the performance of students who earn a grade of C in the corresponding college course. The American Council on Education, the major coordinating body for all the nation’s higher education institutions, seeks to provide leadership and a unifying voice on key higher education issues and to influence public policy through advocacy, research and program initiatives. For more information, visit the ACE CREDIT website at www.acenet.edu/acecredit.

Once the questions are developed and pretested, tests are assembled in one of two ways. In some cases, test forms are assembled in their entirety. These forms are of comparable difficulty and are therefore interchangeable. More commonly, questions are assembled into smaller, content-specific units called testlets, which can then be combined in different ways to create multiple test forms. This method allows many different forms to be assembled from a pool of questions.

CLEP Credit Granting CLEP uses a common recommended credit-granting score of 50 for all CLEP exams. This common credit-granting score does not mean, however, that the standards for all CLEP exams are the same. When a new or revised version of a test is introduced, the program conducts a standard setting to determine the recommended credit-granting score (“cut score”).

Test Specifications Test content specifications are determined primarily through the curriculum survey, the expertise of the committee and test development specialists, the recommendations of appropriate councils and conferences, textbook reviews and other appropriate sources of information. Content specifications take into account: • the purpose of the test • the intended test-taker population • the titles and descriptions of courses the test is designed to reflect • the specific subject matter and abilities to be tested • the length of the test, types of questions and instructions to be used

A standard-setting panel, consisting of 15–20 faculty members from colleges and universities across the country who are currently teaching the course, is appointed to give its expert judgment on the level of student performance that would be necessary to receive college credit in the course. The panel reviews the test and test specifications and defines the capabilities of the typical A student, as well as those of the typical B, C and D students.* Expected individual student performance is rated by each panelist on each question. The combined average of the ratings is used to determine a recommended number of examination questions that must be answered correctly to mirror classroom performance of typical B and C students in the related course. The panel’s findings are given to members of the test development committee who, with the help of Educational Testing Service and College Board psychometric specialists, make a final determination on which raw scores are equivalent to B and C levels of performance.

Recommendation of the American Council on Education (ACE) The American Council on Education’s College Credit Recommendation Service (ACE CREDIT) has evaluated CLEP processes and procedures for

*Student performance for the language exams (French, German and Spanish) is defined only at the B and C levels.

4


German Language Description of the Examination

Knowledge and Skills Required

The German Language examination is designed to measure knowledge and ability equivalent to that of students who have completed two to four semesters of college German language study. It focuses on skills typically achieved from the end of the first year through the second year of college study; material taught during both years is incorporated into a single examination.

Questions on the German Language examination require candidates to demonstrate the abilities listed in each section below. The percentages indicate the approximate percentage of exam questions focused on each ability. 40%

Sections I and II: Listening 15% Rejoinders: Ability to understand spoken language through short stimuli or everyday situations 25% Dialogues and Narratives: Ability to understand the language as spoken by native speakers in longer dialogues and narratives

60%

Section III: Reading 16% Part A: Discrete sentences: Mastery of vocabulary and structure in the context of sentences 20% Part B: Short cloze passages: Mastery of vocabulary and structure in the context of paragraphs 24% Part C: Reading comprehension: Ability to read and understand texts representative of various styles and levels of difficulty (e.g., passages of about 200 words; shorter pieces such as advertisements, signs, etc.)

The examination is administered in three separately timed sections: • Sections I and II: Listening • Section III: Reading The examination contains approximately 120 questions to be answered in 90 minutes. The three sections are weighted so that each question contributes equally to the total score. Any time candidates spend on tutorials or providing personal information is in addition to the actual testing time. Most colleges that award credit for the German Language examination award either two or four semesters of credit, depending on the candidate’s score on the exam.

5


G E R M A N

L A N G U A G E

Sample Test Questions

1. (MAN A) Unsere Deutschlandreise war teuer und anstrengend, aber wir haben sehr viel Interessantes gesehen. Ich muss sagen, sie hat sich wirklich gelohnt.

The following sample questions do not appear on an actual CLEP examination. They are intended to give potential test-takers an indication of the format and difficulty level of the examination and to provide content for practice and review. Knowing the correct answers to all of the sample questions is not a guarantee of satisfactory performance on the exam.

(WOMAN) Wie war die Deutschlandreise? (MAN B) (A) Billig (B) Zu kurz (C) Interessant (D) Erholsam

Sections I and II: Listening All italicized material in Section I and Section II represents what you would hear on an actual test recording. This material does not appear on the screen. During the actual test, you can change the volume by using the Volume testing tool. The audio portions of the Listening section of the test will be presented only one time.

2. (WOMAN A) Entschuldigen Sie, ich suche die Vorlesung von Herrn Professor Gromann. (WOMAN B) Oh, da sind Sie hier falsch. Die ist drüben im Hörsaal sieben.

Directions for Section I: You will hear statements or short conversations. Each statement or conversation is followed by a question. Each question has four answer choices, designated (A), (B), (C), and (D). After you hear the four answer choices, click on the lettered oval corresponding to the best answer.

(MAN A) Wo sind wohl die beiden? (MAN B) (A) In einem Gymnasium (B) In einem Krankenhaus (C) In einer Sportanlage (D) An einer Universität 3. (MAN A) Frau Schmidt, Ihr Artikel in der heutigen Zeitung ist ausgezeichnet. Könnten Sie bis nächste Woche noch einen zum selben Thema schreiben? (WOMAN A) Ja, aber ich müsste dann noch mehr Leute interviewen. (MAN B) Wer spricht hier wohl? (WOMAN B) (A) Zwei Journalisten (B) Zwei Schüler (C) Ein Ehepaar (D) Zwei Zeitungsverkäufer

6


G E R M A N

L A N G U A G E 7. (MAN A) Schau mal, Tante Anni. Die Fotos von deinem Geburtstag sind wirklich gut geworden.

4. (WOMAN A) Ich möchte bitte diesen Brief und ein Telegramm aufgeben. (MAN A) Der Brief kostet drei Euro, und für das Telegramm füllen Sie bitte dieses Formular aus.

(WOMAN A) Edgar, bring mir doch bitte meine Brille. Sie liegt dort drüben auf dem Tisch.

(WOMAN B) Wo findet das Gespräch statt?

(MAN B) Welches Problem hat Tante Anni?

(MAN B)

(WOMAN B)

(A) Auf der Bank (B) Im Restaurant (C) Auf dem Postamt (D) Im Supermarkt

(A) Sie sieht nicht gut. (B) Sie hat ihre Brille verloren. (C) Edgar besucht sie nicht. (D) Die Fotos sind unscharf.

5. (MAN A) Oh, Inge, deine schöne Vase ist kaputt! Ich werde sie natürlich ersetzen. Wo hast du sie gekauft?

8. (WOMAN A) Ich bekomme immer wieder diese Kopfschmerzen. Können Sie mir vielleicht ein Medikament dagegen verschreiben?

(WOMAN A) Aber das macht doch nichts, Hans.

(MAN A) Dazu muss ich Sie erst einmal näher untersuchen. Würden Sie bitte da drüben Platz nehmen?

(MAN B) Was ist wohl passiert?

(MAN B) Mit wem spricht die Frau wohl?

(WOMAN B)

(WOMAN B)

(A) Inge hat sich verletzt. (B) Inge hat Hans geärgert. (C) Hans hat etwas gekauft. (D) Hans hat etwas zerbrochen.

(A) Mit einem Apotheker (B) Mit einem Friseur (C) Mit einem Verkäufer (D) Mit einem Arzt

6. (WOMAN A) Brauchen Sie sonst noch etwas? 9. (MAN A) Von Angela lernten wir, dass sie und ihre Schwester Nicole Zwillinge sind, aber Nicole ist um zwei Minuten die Jüngere.

(MAN A) Moment mal. Käse, Schinken, ach ja! Geben Sie mir bitte auch noch fünf Scheiben Salami. (MAN B) Wo findet dieses Gespräch wohl statt?

(WOMAN) Was erfahren wir über die zwei Schwestern?

(WOMAN B)

(MAN B)

(A) In der Küche (B) Im Supermarkt (C) Im Restaurant (D) In der Mensa

(A) Sie sind beide Lehrerin. (B) Sie haben beide Zwillinge. (C) Sie sind beide am selben Tag geboren. (D) Sie haben beide den selben Vornamen.

7


G E R M A N

L A N G U A G E

Section II: Listening

(WOMAN) Also sag mal. Wie ist der Unfall eigentlich passiert? (MAN) Na ja, Inge und ich waren letztes Wochenende im „Big Apple“ tanzen . . .

Directions for Section II: You will hear a series of selections, such as dialogues, announcements, and narratives. As each selection is playing, you will see a picture or a screen that says “Listen Now.” Only after the entire selection has played will you be able to see the questions, which will appear one at a time. Each selection is followed by one or more questions, each with four answer choices. You will have a total of 9 minutes to answer all the questions in this section. Note: The timer is activated only when you are answering questions. After you read the question and the four responses, click on the response oval next to the best answer. Then, click NEXT to go on. In this section, you may adjust the volume only when a question is on your screen. It will affect the volume of the next audio prompt you hear. You cannot change the volume while the audio prompt is playing. When you are ready to continue, click on the Dismiss Directions icon.

(WOMAN) Du hast doch nicht etwa getrunken?? (MAN) Nein, nein! Außerdem gibt’s im „Big Apple“ ja gar keinen Alkohol. (WOMAN) Aber ich habe gehört, dass du gegen einen Baum gefahren bist. (MAN) Na ja, ich habe doch meinen Führerschein erst seit acht Wochen, und außerdem war es schrecklich nebelig, und die Straße war nass und . . (WOMAN) Also, mit anderen Worten, zu schnell gefahren! Da kannst du nur von Glück reden, dass dir nicht mehr passiert ist. 10.

11. Wann darf Michael nach Hause? (A) In vier Tagen (B) In zwei Wochen (C) In vier Wochen (D) In vierzig Tagen

(Narrator) Selection number one: You will hear a conversation between two friends. (WOMAN) Tag, Michael, wie geht’s dir denn? (MAN) Viel besser, und in 14 Tagen werde ich schon hier aus dem Krankenhaus entlassen.

8


G E R M A N

L A N G U A G E

12. Wie war das Wetter an dem Wochenende, an dem Michael und Inge tanzen gingen?

16. Was ist das Ziel des Bundesverbands der Süßwarenindustrie?

(A) Es gab ein Gewitter. (B) Es war windig und kalt. (C) Es war nass und nebelig. (D) Es war eine klare Nacht.

(A) Skandinavisches Speiseeis einzuführen (B) Mehr Eis in den Wintermonaten zu verkaufen (C) Keine Werbung für Speiseeis zu machen (D) Jeden Monat ein neues Speiseeis zu erfinden

13. Was waren die Folgen des Unfalls? 17. Was machen die deutschen Eishersteller jetzt?

(A) Inge will im „Big Apple“ arbeiten. (B) Inge darf nicht mehr Auto fahren. (C) Michael hat seinen Führerschein verloren. (D) Michael muss im Krankenhaus liegen.

(A) Sie bieten besondere Eissorten an. (B) Sie senken im Sommer die Preise. (C) Sie führen Eis in andere Länder aus. (D) Sie stellen mehr Gebäck als Eis her.

14. Was meinte Michaels Bekannte am Ende? 18. Wie lange werden Zimtsterne, Vanilleherzen und Apfelstrudel aus Eis verkauft?

(A) Michael war betrunken. (B) Michael ist ein guter Tänzer. (C) Michael ist zu jung. (D) Michael ist zu schnell gefahren.

(A) Bis zum Winter (B) Bis zum Sommer (C) Bis zum Frühjahr (D) Bis zum Herbst

(Narrator) Selection number two: Listen to the following report from a German radio news magazine. (WOMAN) Der Bundesverband der Süßwarenindustrie hat festgestellt, dass in den skandinavischen Ländern die Menschen auch bei Minusgraden mit einem Eis in der Hand herumlaufen. Die Deutschen mögen dagegen kein Eis in der kalten Jahreszeit – deshalb geht der Verkauf von Speiseeis im Winter rapide zurück. Das soll nun anders werden. Die großen deutschen Eishersteller bieten neuerdings besondere Wintereis-Spezialitäten an. „So schmilzt der Winter“, heißt es in der Werbung für Eissorten, die nur bis Ende Februar angeboten werden, wie zum Beispiel Zimtsterne, Vanilleherzen oder Apfelstrudel aus Eis. 15. Was machen Skandinavier anders als Deutsche? (A) Sie essen ihr Eis aus der Hand. (B) Sie essen Eis bei sehr kaltem Wetter. (C) Sie essen Eis besonders schnell. (D) Sie essen nur bis Ende Februar Eis.

9


G E R M A N

L A N G U A G E

(Narrator) Selection number three: Listen to the following conversation between two friends.

21. Warum kaufen die beiden ihm kein Buch?

(MAN) Hast du eigentlich daran gedacht, dass Peter nächste Woche einundzwanzig wird? (WOMAN) Ja, sicher. Aber was sollen wir ihm denn schenken? (MAN) Er hat doch neulich mal erwähnt, dass er gerne einen neuen MP3-Spieler hätte. (WOMAN) Ja, stimmt! Aber der kostet zu viel! Schenken wir ihm doch was anderes. Wie wär’s denn mit einem Buch? (MAN) Wir wissen ja gar nicht, welchen Schriftsteller er gerne liest. Außerdem hat er jetzt eine Freundin und gar keine Zeit zum Lesen. Kaufen wir ihm doch eine DVD. (WOMAN) Nein, das kann man doch alles im Internet finden! Sag mal, wie viel wollen wir denn überhaupt für ein Geschenk ausgeben?

(A) Sie wissen nicht, ob sie so viel ausgeben wollen. (B) Sie wissen nicht, wer sein Lieblingsautor ist. (C) Peter will nur im Internet lesen. (D) Peter liest nicht gern. 22. Wie viel Geld wollen die Freunde fürs Geschenk ausgeben? (A) Nicht mehr als 21 Euro (B) Nicht mehr als 25 Euro (C) Nicht mehr als 35 Euro (D) Nicht mehr als 53 Euro Section III: Reading Directions: Each incomplete statement is followed by four suggested completions. Select the one that is best in each case by clicking on the corresponding oval.

(MAN) Na ja, zu zweit vielleicht so zwischen fünfundzwanzig und fünfunddreißig Euro? (WOMAN) Du, ich habe eine Idee! Schenken wir ihm doch einen Gutschein für ein schönes Essen mit seiner Freundin in seinem Lieblingsrestaurant.

23. Meine Eltern lassen dich ------- grüßen. 19. Warum wollen die beiden Peter ein Geschenk geben?

(A) kürzlich (B) herzlich (C) neulich (D) gut

(A) Er hat sich verlobt. (B) Er hat einen besonderen Geburtstag. (C) Er hat das Abitur bestanden. (D) Er hat eine neue Stelle bekommen.

24. Der Park liegt außerhalb des ------Stadtzentrums.

20. Warum hat Peter jetzt so wenig Zeit?

(A) alten (B) altem (C) alter (D) altes

(A) Er hat einen Job in einem Restaurant. (B) Er schaut Filme immer im Internet an. (C) Er verkauft elektronische Geräte. (D) Er verbringt viel Zeit mit seiner Freundin.

25. Seit Monaten hofft Renate ------- einen Hauptgewinn im Lotto. (A) auf (B) für (C) an (D) zu

10


G E R M A N

L A N G U A G E

26. Im Kaufhof ist Ausverkauf. Hast du die ------in der Zeitung gesehen?

Directions: In each of the following paragraphs, there are blanks indicating that words or phrases have been omitted. First read through the entire paragraph. Then, for each blank, choose the completion that is most appropriate, given the context of the entire paragraph. Click on the corresponding oval.

(A) Anschrift (B) Anzeige (C) Beweise (D) Buchstaben 27. Mit ------- willst du heute Abend Karten spielen?

Ich bin schon oft von Deutschland (32) Amerika geflogen, aber nächste Woche (33) ich zum ersten Mal ein Schiff. In Bremerhaven geht es los, und fünf Tage (34) werden wir in New York (35) . Ich freue mich schon sehr auf (36) Reise.

(A) wer (B) wen (C) wem (D) wessen 28. Ich habe in Deutschland viel fotografiert und die Bilder sofort entwickeln -------.

32. (A) zu (B) nach (C) in (D) auf

(A) gelassen (B) lassen (C) lasse (D) lasst

33. (A) nehme (B) fahre (C) gehe (D) reise

29. Da liegt meine Jacke. Wo ist denn -------? (A) dein (B) deiner (C) deines (D) deine

34. (A) erst (B) davor (C) lieber (D) später

30. Da ich jedes Jahr nach Berlin fahre, ------- ich diese Stadt sehr gut.

35. (A) angekommen (B) ankommen (C) ankommt (D) ankamen

(A) weiß (B) kann (C) mag (D) kenne

36. (A) diesen (B) dieses (C) dieser (D) diese

31. Katharina passt gut auf ------- kleinen Bruder auf. (A) ihr (B) ihrem (C) ihren (D) ihres

11


G E R M A N

L A N G U A G E

37. (A) zum (B) im (C) vom (D) am

Die meisten Häuser mit Mietwohnungen haben (41) Regeln, die alle Bewohner einhalten müssen. Zum Beispiel muss man abends (42) einer bestimmten Zeit die Tür zum Haus schließen, und mittags soll zwischen 13:00 und 15:00 Uhr (während (43) sogenannten Mittagszeit) im Hause Ruhe sein. In vielen Mietshäusern (44) es eine Hausordnung; sie (45) zum Beispiel, wann die Bewohner die Treppe im Haus putzen müssen. Für Amerikaner ist dieses System vielleicht etwas schwer zu (46) , aber für Deutsche sind diese Regeln selbstverständlich.

38. (A) Höhe (B) Wiese (C) Nähe (D) Zeitung

41. (A) bestimmter (B) bestimmten (C) bestimmtes (D) bestimmte

39. (A) der (B) des (C) dem (D) den

42. (A) ab (B) an (C) auf (D) aus

40. (A) sondern (B) als (C) wann (D) aber

43. (A) dem (B) den (C) der (D) die

Die Geschichte der Deutschen in Amerika beginnt (37) Jahre 1683 mit der Gründung von Germantown in der (38) von Philadelphia. Pennsylvanien war damals eines (39) Hauptziele für deutsche Einwanderer, (40) viele gingen auch nach New York, Virginia, Ohio und später Texas.

44. (A) gibt (B) hat (C) ist (D) liegt 45. (A) regeln (B) regelt (C) regelte (D) geregelt 46. (A) kennen (B) sehen (C) verstehen (D) wissen

12


G E R M A N

L A N G U A G E 48. Was ist eine Mitfahrzentrale?

Directions: Read the following selections. Each selection is followed by one or more questions or incomplete statements. For each question, select the answer that is best according to the selection. Click on the corresponding oval.

(A) Eine Bahnhofshalle (B) Ein Autobahnrestaurant (C) Eine Vermittlungsagentur (D) Ein Reisebüro

Ich heiße Claus. Als ich mein Studium begann und noch sehr knapp bei Kasse war, bin ich zunächst oft per Anhalter gereist. Von Oldenburg, meiner norddeutschen Heimatstadt, nach Tübingen, meinem süddeutschen Studienort, waren es ungefähr 650 Kilometer, und das konnte ich an einem Tag gerade so schaffen. Dabei bestand aber immer die Gefahr, dass ich in einen Regenschauer oder an einen zu riskanten Autofahrer geriet, und deswegen habe ich dann bald auf Mitfahrzentralen zurückgegriffen. Mitfahrzentralen vermitteln für eine geringe Gebühr zwischen Privatleuten, die eine Mitfahrgelegenheit suchen, und anderen, die eine Mitfahrt anbieten. Meinen Fahrern musste ich jeweils auch eine bestimmte Summe zahlen. Insgesamt kostete mich die Fahrt auf diese Weise vielleicht 45 Euro, aber es war sicherer und immer noch viel billiger als die Zugfahrt, deren Preis 175 Euro betrug. Schließlich jedoch gewann mein Umweltbewusstsein die Oberhand, und ich verdiente durch einen Job beim Rundfunk auch ein wenig Geld, so dass ich mir die Eisenbahn leisten konnte. Die Zugfahrten haben mir immer viel Spaß gemacht: Ich konnte lesen, im Speisewagen etwas essen, mich mit anderen Reisenden unterhalten oder einfach die Landschaft genießen. 47. Warum ist Claus anfangs per Anhalter gefahren? (A) Aus finanziellen Gründen (B) Aus Zeitgründen (C) Aus Bequemlichkeit (D) Aus Abenteuerlust

13

49. Claus fuhr später immer mit dem Zug, weil er (A) in seinem Beruf viel reisen musste (B) sehr umweltbewusst war (C) den Mitfahrzentralen nicht vertraute (D) keinen Führerschein hatte 50. Claus hat an seinen Zugreisen gefallen, dass (A) die Züge pünktlich waren (B) die Züge Schlafwagen hatten (C) er die Landschaft schon kannte (D) es viel Abwechslung gab


G E R M A N

L A N G U A G E 53. Welche Jobsuchenden finden vor allem eine Stelle übers Internet?

Portland liegt an der amerikanischen Westküste und damit so ziemlich am Ende der Welt–zumindest, wenn man einen Job in Europa sucht. Für den Medizininformatiker Henning Müller war das jedoch kein Problem. Der 28-jährige Deutsche hatte in der Großstadt im Bundesstaat Oregon nach seinem Studienabschluss ein sechsmonatiges Praktikum absolviert. Danach suchte er aber einen Arbeitsplatz in der Heimat. „Ich habe mich an den Computer gesetzt, in den Newsgroups meines Fachgebiets umgesehen und dann ein paar deutsche Jobbörsen gecheckt.“ Schon bald stieß Müller auf eine Doktorandenstelle an der Universität Genf. „Die passte einfach perfekt.“ Er bewarb sich per E-Mail – und bekam den Job.

(A) Mediziner (B) Marktforscher (C) Büroangestellte (D) Computerfachleute 54. Was ist der größte Vorteil einer Online-Jobsuche?

Zielgerichtet setzt die Internetgeneration auf das Netz, um den nächsten Karriereschritt zu planen. „Bis zu 80 Prozent aller Informatikjobs werden schon über das Internet vermittelt“, schätzt das Büro für Berufsstrategie in Berlin, „und die anderen Berufsgruppen ziehen nach.“ In ihrer jüngsten Online-Umfrage kommen Internet-Marktforscher zu dem Schluss, dass mehr als die Hälfte der Internet-User auch die Stellenbörsen nutzt. Kein Wunder: Wer in der Samstagsausgabe der „Süddeutschen Zeitung“ oder der „Frankfurter Allgemeinen Zeitung“ aus mehr als 10 000 Stellenanzeigen die paar für ihn in Frage kommenden herausfiltert, braucht viel Zeit. Bei Online-Börsen dagegen genügen ein paar Mausklicks. 51. Henning Müller hatte nach dem Praktikum vor, (A) die amerikanische Westküste zu besichtigen (B) in Europa Arbeit zu finden (C) sein Studium zu beenden (D) um die Welt zu reisen 52. Wie hat Henning Müller erreicht, was er wollte? (A) Er las täglich die Zeitung. (B) Er hatte gute Beziehungen. (C) Er schickte eine elektronische Bewerbung. (D) Er wurde gleich nach dem Studium eingestellt.

14

(A) Es gibt mehr als 10 000 Stellenanzeigen. (B) Mehr als die Hälfte der Bewerber bekommt eine Stelle. (C) Man kann schnell etwas Passendes finden. (D) Die Stellenbörsen bieten immer Samstagsausgaben an.


G E R M A N

L A N G U A G E 56. Was für eine Stelle wird angeboten?

Wir sind ein führendes Unternehmen in der Möbelindustrie mit Fertigungsstätten an neun Standorten in Deutschland. Unsere Produkte genießen den Ruf guter Qualität und unser Marktanteil wächst ständig.

(A) Eine Lehrlingsstelle (B) Eine Halbtagsstelle (C) Eine führende Stelle (D) Eine unbezahlte Stelle

Es wird ein/e

Produktionsleiter/in

57. Was bietet die Firma dem neuen Firmenmitglied?

gesucht, der/die für den gesamten Fertigungsprozess verantwortlich ist. Zu den Aufgaben gehören die Leitung der Produktion unter Einhaltung der Qualitätsvorschriften, Erfüllung der Produktionsziele und die Führung des Personals.

(A) Ein zeitgemäßes Büro (B) Einen Dienstwagen (C) Gute Aufstiegsmöglichkeiten (D) Eine moderne Wohnung

Wir bieten viel Arbeit, aber auch kreative Mitarbeiter, Gleitzeit und ein angemessenes Gehalt an. Ein moderner Arbeitsplatz ist selbstverständlich.

58. Wie sollen sich die Kandidaten bewerben? (A) Sie sollen bei der Firma anrufen. (B) Sie sollen bei der Firma vorbeikommen. (C) Sie sollen der Firma eine E-Mail schicken. (D) Sie sollen der Firma schreiben.

Anforderungsprofil: ◾ Erfahrung auf dem Bereich der Holzverarbeitung ◾ Planungs-und Organisationsfähigkeiten ◾ Kenntnisse mit dem Datenbanksystem Quadratur Idealerweise hat der Kandidat/die Kandidatin ein technisches Studium an einer Fachhochschule absolviert. Schicken Sie bitte Ihre schriftliche Bewerbung mit tabellarischem Lebenslauf, Zeugniskopien sowie Angaben zum Einkommen und zu Ihrer Verfügbarkeit an: Personalabteilung Wolters & Partner GmbH Theresienstr. 34 24943 Flensburg Telefon: 0461- 2557117 Telefax: 0461- 2557123

55. Was produziert die Firma Wolters & Partner? (A) Autos (B) Holzspielzeug (C) Datenbanksysteme (D) Möbel

15


G E R M A N

L A N G U A G E

Thomas Nast wurde am 26. September 1840 als Sohn eines bayerischen Militärmusikers in Landau in der Pfalz geboren. Als Sechsjähriger wanderte er mit seiner Familie nach Amerika aus. Noch nicht des Englischen mächtig, konnte sich der Knabe mit Zeichnungen auf seiner Schiefertafel verständlich machen. Schon früh durfte er eine Kunstschule besuchen, musste sie jedoch mit 15 wieder verlassen, um zum Familienunterhalt beizutragen. Nach der ersten Vorsprache bei Leslie’s Weekly wurde er für vier Dollar die Woche als Illustrator engagiert. Im Auftrag von Harper’s Weekly suchte Nast während des amerikanischen Bürgerkrieges die Schlachtfelder des Südens auf und schickte von dort so eindrucksvolle Skizzen nach Hause, dass er am Ende des Krieges im ganzen Land bekannt war.

60. Warum musste der 15-jährige Nast die Kunstschule verlassen? (A) Der amerikanische Bürgerkrieg war ausgebrochen. (B) Die Lehrer hielten ihn für unbegabt. (C) Seine Familie hatte nicht genügend Geld. (D) Seine sozialkritischen Karikaturen waren unbeliebt. 61. Wodurch wurde Nast in ganz Amerika bekannt? (A) Durch seine Zeichnungen vom Krieg (B) Durch seine Symbolfiguren (C) Durch seine Berichte aus Ecuador (D) Durch seine Arbeit als Politiker

Zwischen 1861 und 1884 wurde Nast immer mehr als politischer und sozialkritischer Karikaturist bekannt. Er machte mehrere politische Symbolfiguren populär, wie z.B. Uncle Sam, John Bull und die Columbia. Seinen berühmten Santa Claus hat Nast nach dem Vorbild des ,,Pelznikel“, des Sankt Nikolaus seiner deutschen Vorfahren, gestaltet.

62. Welche Symbolfigur Nasts hat einen deutschen Ursprung?

Durch das Scheitern eines seiner Lieblingspläne – der Herausgabe einer eigenen Karikaturzeitschrift – geriet Nast in Schulden. Als ihm daraufhin sein alter Bewunderer Theodore Roosevelt den Posten eines Generalkonsuls in Ecuador anbot, nahm er diesen Vorschlag an. Er starb am 7. Dezember 1902 – nicht ohne vorher seine Schulden beglichen und seiner Familie etwas Geld hinterlassen zu haben.

63. Was hat Theodore Roosevelt für Nast getan?

59. Warum hat Nast als Kind auf seine Schiefertafel gezeichnet? (A) Die Skizzen gefielen seiner Familie. (B) Er konnte zu wenig Englisch. (C) Er verdiente damit Geld. (D) Er wollte eine Kunstschule besuchen.

16

(A) Uncle Sam (B) Columbia (C) John Bull (D) Santa Claus

(A) Er half ihm, seine eigene Zeitschrift zu gründen. (B) Er gab ihm eine angesehene Stellung im Ausland. (C) Er hat ihm angeboten, seine Schulden zu bezahlen. (D) Er hat seiner Familie etwas Geld hinterlassen.


G E R M A N

L A N G U A G E

64. Das Zimmer wird frei, weil der Bewohner (A) das Zimmer zu klein findet (B) die hohe Miete nicht bezahlen kann (C) das Land für ein Jahr verlassen will (D) ins Stadtzentrum ziehen will 65. Wofür muss der Mieter extra bezahlen? (A) Die Heizung (B) Die Möbel (C) Die Lage (D) Den Parkplatz

17


G E R M A N

L A N G U A G E

Study Resources

Answer Key

Most textbooks used in college-level German language courses cover the topics in the outline given earlier, but the approaches to certain topics and the emphases given to them may differ. To prepare for the German Language exam, it is advisable to study one or more college textbooks, which can be found in most college bookstores. When selecting a textbook, check the table of contents against the knowledge and skills required for this test. Besides studying basic vocabulary, you should understand and be able to apply the grammatical principles that make up the language. To improve your reading comprehension, read passages from textbooks, short magazine or newspaper articles, and other printed material of your choice. To improve your listening comprehension, seek opportunities to hear the language spoken by native speakers and to converse with native speakers. If you have opportunities to join organizations with Germanspeaking members, to attend German movies, or to listen to German-language radio broadcasts, take advantage of them. Visit www.collegeboard.org/clepprep for additional German resources. You can also find suggestions for exam preparation in Chapter IV of the Official Study Guide. In addition, many college faculty post their course materials on their schools’ websites.

18

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33.

C D A C D B A D C B B C D D B B A C B D B C B A A B C B D D C B A

34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65.

D B D B C A D D A C A B C A C B D B C D C D C A D B C A D B C A


G E R M A N

Test Measurement Overview Format There are multiple forms of the computer-based test, each containing a predetermined set of scored questions. The examinations are not adaptive. There may be some overlap between different forms of a test: any of the forms may have a few questions, many questions, or no questions in common. Some overlap may be necessary for statistical reasons. In the computer-based test, not all questions contribute to the candidate’s score. Some of the questions presented to the candidate are being pretested for use in future editions of the tests and will not count toward his or her score.

Scoring Information CLEP examinations are scored without a penalty for incorrect guessing. The candidate’s raw score is simply the number of questions answered correctly. However, this raw score is not reported; the raw scores are translated into a scaled score by a process that adjusts for differences in the difficulty of the questions on the various forms of the test.

Scaled Scores The scaled scores are reported on a scale of 20–80. Because the different forms of the tests are not always exactly equal in difficulty, raw-to-scale conversions may in some cases differ from form to form. The easier a form is judged to be, the higher the raw score required to attain a given scaled score. Table 1 indicates the relationship between number correct (raw score) and scaled score across all forms.

The Recommended Credit-Granting Score Table 1 also indicates the recommended credit-granting score, which represents the performance of students earning a grade of C in the corresponding course. The recommended B-level score represents B-level performance in equivalent course work. These scores were established as the result of a Standard Setting Study, the most recent having been conducted in 2008. The recommended credit-granting scores are based upon the judgments of a panel of experts currently teaching equivalent courses at various colleges and universities. These

L A N G U A G E experts evaluate each question in order to determine the raw scores that would correspond to B and C levels of performance. Their judgments are then reviewed by a test development committee, which, in consultation with test content and psychometric specialists, makes a final determination. The standard-setting study is described more fully in the earlier section entitled “CLEP Credit Granting” on page 4. Panel members participating in the most recent study were: K. Scott Baker

University of Missouri — Kansas City Mary Boldt York College of Pennsylvania Patricia Calkins Simpson College Craig Decker Bates College Klaus Driessen University of Texas at Arlington Gary Fourman Columbus State Community College Kent Hooper University of Puget Sound K. Eckhard Hunter College and Graduate Kuhn-Osius Center, CUNY John Lalande II State University of New York at Oswego Brigitte LaPresto Pikeville College Cecilia Pick Minnesota State University — Mankato Marilya Reese Northern Arizona University Terry Reisch Hillsdale College Brigitte Rossbacher University of Georgia Gary Shockey Towson University Elfriede Smith Drew University Regina Smith Grand Valley State University Martin Sulzer-Reichel University of Richmond John te Velde Oklahoma State University Walter von Reinhart University of Rhode Island Elizabeth WadeUniversity of Wisconsin — Sirabian Oshkosh Debbie Wadman Wichita State University To establish the exact correspondences between raw and scaled scores, a scaled score of 50 is assigned to the raw score that corresponds to the recommended credit-granting score for C-level performance. Then a high (but in some cases, possibly less than perfect) raw score will be selected and assigned a scaled score of 80. These two points — 50 and 80 — determine a function that generates a raw-to-scale conversion for the test.

19


Table 1: German Language Interpretive Score Data ACE* Recommended Number of Semester Hours for Two-Semester Exam: 6 ACE Recommended Number of Semester Hours for Four-Semester Exam: 12 Course Grade

Four-Semester B

Four-Semester C Two-Semester B

Two-Semester C

Scaled Score 80 79 78 77 76 75 74 73 72 71 70 69 68 67 66 65 64 63 62 61 60** 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50** 49 48 47 46 45 44 43 42 41 40 39 38 37 36 35 34 33 32 31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21

Number Correct 86-87 84-85 83 81-82 80-81 78-79 77-78 75-76 74-75 72-73 71-72 69-70 68-69 66-68 65-66 63-65 62-63 61-62 59-60 58-59 56-57 55-56 53-54 52-53 50-52 49-50 47-49 46-47 44-46 43-44 41-43 40-41 39-40 37-38 36-37 34-35 33-34 31-33 30-31 28-30 27-28 25-27 24-25 22-24 21-22 19-21 18-19 16-18 15-16 13-15 12-13 11-12 9-10 8-9 6-7 5-6 3-4 2-3 1 0

* American Council on Education ** Credit-granting score recommended by ACE. Note: The number-correct scores for each scaled score on different forms may vary depending on form difďŹ culty.

20


G E R M A N

L A N G U A G E

Validity

Reliability

Validity is a characteristic of a particular use of the test scores of a group of examinees. If the scores are used to make inferences about the examinees’ knowledge of a particular subject, the validity of the scores for that purpose is the extent to which those inferences can be trusted to be accurate.

The reliability of the test scores of a group of examinees is commonly described by two statistics: the reliability coefficient and the standard error of measurement (SEM). The reliability coefficient is the correlation between the scores those examinees get (or would get) on two independent replications of the measurement process. The reliability coefficient is intended to indicate the stability/consistency of the candidates’ test scores, and is often expressed as a number ranging from .00 to 1.00. A value of .00 indicates total lack of stability, while a value of 1.00 indicates perfect stability. The reliability coefficient can be interpreted as the correlation between the scores examinees would earn on two forms of the test that had no questions in common.

One type of evidence for the validity of test scores is called content-related evidence of validity. It is usually based upon the judgments of a set of experts who evaluate the extent to which the content of the test is appropriate for the inferences to be made about the examinees’ knowledge. The committee that developed the CLEP German Language examination selected the content of the test to reflect the content of German Language courses at most colleges, as determined by a curriculum survey. Since colleges differ somewhat in the content of the courses they offer, faculty members should, and are urged to, review the content outline and the sample questions to ensure that the test covers core content appropriate to the courses at their college. Another type of evidence for test-score validity is called criterion-related evidence of validity. It consists of statistical evidence that examinees who score high on the test also do well on other measures of the knowledge or skills the test is being used to measure. Criterion-related evidence for the validity of CLEP scores can be obtained by studies comparing students’ CLEP scores with the grades they received in corresponding classes, or other measures of achievement or ability. CLEP and the College Board conduct these studies, called Admitted Class Evaluation Service or ACES, for individual colleges that meet certain criteria at the college’s request. Please contact CLEP for more information.

Statisticians use an internal-consistency measure to calculate the reliability coefficients for the CLEP exam. This involves looking at the statistical relationships among responses to individual multiple-choice questions to estimate the reliability of the total test score. The formula used is known as Kuder-Richardson 20, or KR-20, which is equivalent to a more general formula called coefficient alpha. The SEM is an index of the extent to which students’ obtained scores tend to vary from their true scores.1 It is expressed in score units of the test. Intervals extending one standard error above and below the true score (see below) for a test-taker will include 68 percent of that test-taker’s obtained scores. Similarly, intervals extending two standard errors above and below the true score will include 95 percent of the test-taker’s obtained scores. The standard error of measurement is inversely related to the reliability coefficient. If the reliability of the test were 1.00 (if it perfectly measured the candidate’s knowledge), the standard error of measurement would be zero. Scores on the CLEP examination in German Language are estimated to have a reliability coefficient of 0.97. The standard error of measurement is 2.43 scaled-score points. 1

True score is a hypothetical concept indicating what an individual’s score on a test would be if there were no errors introduced by the measuring process. It is thought of as the hypothetical average of an infinite number of obtained scores for a test-taker with the effect of practice removed.

89371-007750 • PDF911

21

German CLEP pdf  

PDF on CLEP published by the CollegeBoard.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you