Page 1

Nº 9

2014 La revista de l’Escola Collaso i Gil


EDITORIAL Aquí teniu la revista nº 9 de Col·leMón, però...és la primera que es fa, exclusivament, en format digital. En les seves pàgines hi trobareu un recull de les feines que ha fet tot l’alumnat de l’escola: Des de dibuixos dels animals de la granja o dels diferents instruments de l’orquestra fins a escrits sobre com són les cases, els amics o sobre la pau al món. Fins i tot podreu llegir, si us ve de gust, el Petit Príncep. Tota una mostra de bona feina explicada en diferents tipologies comunicatives: el còmic, històries col·lectives, vídeos o curtmetratges. Ah!, i no ens oblidem que també s’hi poden trobar experiments, jocs inventats pels més grans o endevinalles. Voleu saber qui ha fet cada cosa? Doncs no espereu més i comenceu a llegir la primera revista digital del Collaso i Gil. ATENCIÓ: Per llegir aquesta revista haureu de fer servir el ratolí i clicar cada cop que surti la per tal de veure vídeos, fotos o més informació. Endavant!

2


INDEX ❏

P3A i B: LA GRANJA

P4A i B: ELS MEUS AMICS

P5A: ELS INSTRUMENTS DE CORDA

P5B: ELS INSTRUMENTS DE VENT I PERCUSSIÓ

1rA i B: LES CASES DEL MÓN

2nA i B: ELS NOSTRES PROJECTES

3rA: EL CÒMIC

3rB: NOSALTRES, TOTS ELS NENS, TENIM DRETS

4tA: LA PAU AL MÓN

4tB: EL PETIT PRÍNCEP

5èA: CURIOSITATS CIENTÍFIQUES PER A NENS

5èB: TEXT COL·LABORATIU: TRES HISTÒRIES EN UNA

6èA i B: DE PEL·LÍCULA... I TOT JUGANT!

Aula d’acollida: ENDEVINALLES

3


P3A i B Els nens i les nenes de P-3A i B hem anat a visitar la granja de Can Mestres. Allà vàrem observar i tocar molts animals.

Com podeu veure a les fotos de l’excursió els animals ens van agradar tant que al arribar a la classe els varem dibuixar, tot observant detingudament les seves característiques: orelles, potes, bigotis, becs… A continuació teniu les nostres creacions, dibuix sobre cartró amb retolador negre i pintat amb témpera aigualida.

4


P3A i B LA GRANJA ELS GALLS I LES GALLINES

DILAN HOCINE AISHA

ARSALAN

N

CORI JANICA

ELS PORCS

NAYEM

LES CABRES

MALIKA SHAIRA

ROBI

RAYYAN

L’OVELLA

RAH A

EL R

NUR

UC AMIN

AYESHA

5


P3A i B LA GRANJA LA VACA

ELS CAVALLS

SAM CORAL

LUZ

AYA

LES RATETES CRISTO

PHER

ELS CONILLS ABDULA

AHMED

BRAHIM

ANI

NURIA

DIEGO

XANDER

MELANI SINAY 6

FATIMA

TAREK


P3A i B LA GRANJA ELS GOSSOS ELS ÀNECS NZ CHARY

ZAYNAB JAZZ

LES OQUES FATIMA

HASAN

ELS GATS AYUB

NADIA

MAHI MA

SAMEER

JUMA TALHA AIMEN

MAR IA

SAF

IA

ZIA

JASM

DOA

EET 7

REHAAB


P4A ABU

ELS MEUS AMICS HAJRA

ALISHBA

GAYATRI

HAIDER JAMILA

KAWTAR

AHMAD

JOHAN

CATERINA

KAROLYN

LUCAS

8


ELS MEUS AMICS MANAHIL

MUNEEB

MIGUEL

SALMAN NICOLE YASMINE

SEBAS

SALIMA

SERISH

RAYAN NADIM

MICHAEL

9


P4B ABDULLAH

ELS MEUS AMICS BASMA

GABRIELA

IKRAM HADI ISMAEL

LINA HAMIDA

CHARSY

FERNANDO

CRISTINA ANNA

10


ELS MEUS AMICS NADIA

SOULAIMAN

REHMAN

TAHEEM SARAY

SULTAN

ZULEKHA SHEIMA

SUHANA OMAR REDA

11


P5A

INSTRUMENTS DE

12


CORDA

13


P5B

INSTRUMENTS DE

SONI

14


VENT I PERCUSSIÓ

15


1rA i B

LES CASES

Els nens i nenes de 1r hem treballat les cases del món. Per començar ja sabíem que LES CASES TENEN TAULES, TELE, MOBLES, LAVABO, CADIRES, SOFÀ, FINESTRES, FLORS I PLANTES, PORTES, ORDINADORS, CUINA, BALCONS, LLITS, HABITACIONS, ARMARIS AMB ROBA. ESTAN FETES DE PEDRA, DE FUSTA, FETES DE PLÀSTICS, AMB VIDRE. LES CASES SÓN DE COLORS. ES FAN FESTES. HI VIUEN FAMÍLIES. PODEN HAVER-HI ANIMALS. A LES CASES HI DINEM, HI JUGUEM, HI DIBUIXEM... PODEM DORMIR. HI PODEN VENIR AMICS DE VISITA.

Però volíem saber més coses i varem mirar llibres, internet, les nostres cases, l’escola, fotos d’altres cases...

HEM APRÈS MOLTES COSES: HI HA EDIFICIS ON VIU MOLTA GENT. HI HA CASES DE FANG, DE FUSTA, DE CANYA, DE VIDRE, DE GEL… HI HA CASES A L'AIGUA. Hi HA CASES ALS ARBRES. HI HA PERSONES NÒMADES QUE CANVIEN LA CASA DE LLOC AL DESERT.

16


DEL MÓN Aquí teniu una mostra de tot el que hem après. Cliqueu damunt de cada imatge i descobrireu més treballs.

HI HA DIFERENTS TIPUS DE CASA CONSTRUÏM CASES

CONSTRUÏM UN PAISATGE

L’EDIFICI MÉS ALT DEL MÓN

També podeu mirar el nostre blog.

17


2n A i B

ELS NOSTRES

Hola! Sóc la Maria, he tingut l’oportunitat de poder gaudir d’una experiència nova, enriquidora i especial a l’escola Collaso i Gil. Els nens de 2n, les seves respectives tutores i l’escola, m’han ensenyat i acollit de la millor manera que una practicant pot demanar. Gràcies a tots ells he passat una de les millors estades de pràctiques de la meva formació i agraeixo de tot cor la iniciativa de les dues tutores de 2n per a considerar la meva feina. La classe dels cangurs han fet d’actors! Vaig proposar una activitat de teatre i aquest ha estat el resultat: Gràcies cangurs per a deixar-me formar part de la vostra classe i ferme sentir un cangur més! MARIA ESPOT (Estudiant de Magisteri a la facultat de Blanquerna)

18


PROJECTES Els nens i nenes de segon hem fet un projecte d’uns animalets molt, molt petits, les formigues. Hem après moltes coses i ens agradararia compartir-ho amb vosaltres!

Si voleu saber més coses aqui teniu més informació:

http://www.slideshare.net/LIBRERUM/les-formigues http://www.bcn. cat/barkeno/imatges2010/P3/P3/Projectes/FORMIGUES. pdf http://www.slideshare.net/cmarcos/formigues http://www.slideshare.net/mmiquel/les-formigues2 19


3rA TREBALLEM EL CÒMIC

Per veure els còmics de tots els alumnes de la classe cliqueu al dibuix. 20


3rB NOSALTRES TENIM DRETS Els alumnes de tercer hem treballat a la classe ''els drets dels nens''. Els hem llegit, els hem comentat i hem escollit el dret mes important per a nosaltres. Els drets més votats han estat: -Els nens i nenes han de rebre l'amor i la comprensió dels seus pares i créixer sota la seva responsabilitat. La societat ha de tenir cura amb els nens i les nenes sense família. -Els nens i les nenes han d'estar protegits contra qualsevol forma d'explosió i abandó que perjudiqui la seva salut i educació. Un dia la Mariona la mestra de pràctiques de 3r B ens va ensenyar unes fotografies de quan ella va anar a La Índia de voluntària a treballar a una escola. I ens va explicar com va veure a nens i nenes que no tenien res de res i vivien al carrer. Alguns estaven malalts i altres que els faltava un ull. Després ens va ensenyar un vídeo de com vivien els nens en altres països com: Filipines, Bangladesh, Bolívia i Colòmbia... Sortien imatges d'una nena de cinc anys que anava tota sola a buscar aigua al riu perquè la mare fes el menjar. Es llevava molt aviat per fer aquesta feina ja que després amb els seus germans anava a l'escola. Unes altres imatges eren d'uns nens que arrossegaven pedres per portar-les al seu poblat, i així els grans podien fer les cases per viure. La conclusió és que els nens han d'estar protegits i cuidats per la família i la societat perquè creixin sans i bons. I així ells quan es facin grans també donaran protecció seus fills i filles . I la societat anirà millorant.

21


4tA

LA PAU AL MÓN Que pensem els alumnes de 4t. A de la PAU? La pau es amistat en tots els països. Un home o una dona que tenen pau són bones persones.

La pau és quan tens bon cor i és quan animés a unes persones que estan tristes i els donem abraçades; seran els teus amics. La pau és tranquil·litat i harmonia. Un dia van fer una festa regalant abraçades i petons; ens ha agradat moltíssim. La gent que te pau i amor es bona gent. La pau és molt important per tenir justícia, amistat i ser feliços per sempre. La pau és per a els “hippies” però també per tot el món. El dia de la pau la gent llença coloms blans com a símbol de pau. Quan tenim pau estem contents; juguem plegats! Ajudem als demés! Estimem a la gent! i vivim feliços. La pau és bonica; no guerres, no lluites. Només abraçades, diversió i alegria! La paraula PAU en les nostres llengües:

pau, paz, peace, , pax, pace , শাি , 和平 , शां त , kapayapaan

22


4tB

EL PETIT PRÍNCEP

Els nens i nenes de 4t B hem treballat durant tot el curs l’obra de l’ escriptor i aviador francès Antoine de Saint-Exupéry. Les lectures dels diferents capítols no han deixat indiferent ningú. Aquí teniu un recull de les seves impressions...

4tB llegeix el conte

Bilal: el Petit Príncep viatja molt i coneix molta gent i això m’agrada. Alba: el Petit Príncep és bona persona. Charls: és un aventurer. Oussama: el Petit Príncep passeja per l’Univers. Mim: és petit. Walid: llegir el Petit Príncep em posa molt content. Cecília: He après moltes coses. Yviv: té un planeta propi, tres volcans i una rosa. Juan: és valent, graciós i divertit. Arshdeep: he après molt d’ell. Omar:és bonic. Mahira:he après paraules noves. Moad: m’ha servit molt!

Jhonndani: el millor llibre del món! Els personatges són molt bons i sempre ens ensenyen alguna “coseta”. Bejandi: m’agrada el geògraf. Sim: interessant! Mina: m’agraden les activitats. Mubashar: Little Prince. Alí: m’ agrada dibuixar-lo. Dani: no ho sap tot. Aliza: hem de tenir cura del nostre planeta. Jahnat: viatja per l’espai i visita altres planetes. Vols veure fotos?

23


5èA

CURIOSITATS CIENTÍFIQUES PER A NENS I NENES

Com es forma l’arc de sant Martí? Els raigs que ens arriben de la llum del Sol són blancs, però amaguen altres colors. Quan plou i fa sol aquests raigs traspassen les gotes d'aigua,que fan màgia i descobreixen els colors que hi ha amagats en aquells raigs, que són els colors de l'arc de sant Martí. És per això que quan plou i fa sol nosaltres veiem aquests un arc format per aquests colors.

Per què el cel és blau Llegeix abans “Com es forma l’arc de sant Martí? “. Els raigs del Sol quan traspassen l'aire que ens envolta es troben amb uns granets molt, molt, molt petits d'altres coses que no són l'aire. Aquests granets només deixen passar el color blau dels raigs del Sol, que són els que nosaltres veiem, per això veiem el cel de color blau.

24


5èB

UN CONTE COL·LECTIU: TRES HISTÒRIES EN UNA

Vet aquí una vegada un nen petit anomenat Pau. En Pau era petit, petit, però que molt petit i això que tenia 9 anys, però era tan dolç, bo i simpàtic que era el més gran de l’ escola. Un dia en Pau va anar a un bosc i va veure un munt de llibres molt antics, però va veure un llibre que era el llibre més petit de tots. El va obrir i va començar a llegir un conte sobre un nen. És tracta d’un nen que és deia Carles, tenia 9 anys i vivia en un món de gegants i en Carles era el més petit perquè mesurava 1’10 cm. En Carles era fort i valent i sempre guanyava totes les batalles. Una tarda plujosa en Pau va construir una màquina del temps per anar al passat i al futur. La màquina del temps era rodona com una nau espacial i anava nomes parlant per exemple a l'esquerra a la dreta... Va engegar-la i va viatjar al passat i havia portat una càmera digital i va fer quatre fotos de uns dinosaures:Gallimimus, Tarbusaures, Oviraptor i el Protoceratops. També es va veure de petit i l’hospital on va néixer va fer una foto a l’hospital. Passejava pels barris del seus amics i va fer moltes fotos per recordar-los. Per últim va anar al futur i es va fer amic d’un robot i es va fotografiar amb ell i amb el seu cotxe volador. Un estiu en Pau va anar a la platja, però la seva mare no li deixava anar-se’n lluny. Un dia de platja en Pau, quan ningú mirava, va marxar molt lluny. En Pau es va perdre i no va poder tornar a casa. Un dia va arribar a una ciutat de rics però no tenia amics ni diners ni tampoc un lloc per viure. Aquella ciutat es deia Puerto Plata, una ciutat on feia una calor fastigosa i això que en Pau anava en màniga curta i així anava tots els dies en aquella ciutat de Santo Domingo. Finalment es va despertar en el seu llit. -Era tot un somni!!!!!!! Jajajajaja Però les fotos encara estaven allà!!! -Com pot ser això si tot era un somni ?? Pot ser que no fos un somni que el robot m’ hagués deixat al llit. En Pau en un tres i no res és va llegir el llibre antic i va comprendre que ser petit tenia els seus avantatges. Va tornar a casa amb aquell llibre molt content perquè el seu pla era que quan estigues trist llegiria sempre aquell llibre. Finalment en Pau no es va sentir petit mai més, i ja no era el mateix. Una tarda caminant va trobar un noi que es deia Marc, Pau tenia molta son i li va dir: -Me perdut i ara no se ha on anar, puc venir a casa teva? En Marc li digué que si. Finalment en Pau va viure a la casa del Marc uns dies, i per l’ajuda dels pares del Marc i uns amics en Pau va poder tornar a casa amb la seva família, i mai més no sortirà sense permís de la seva mare

25


6è DE PEL·LÍCULA… Shhhh….. No parlis! Com vam fer la pel·lícula Primer de tot vam començar estudiar el món de cinema i vam veure la pel·lícula “El Nen”. Després les dos grups de 6è ens vam reunir i vam decidir que faríem una peli muda i vam fer petits grups per pensar i donar idees per fer el guió. Quan tots els grups vam tenir el guió acabat, ens els vam explicar els uns als altres i ens vam adonar que en tots els guions sortia en Xarlot. Així va ser com vam decidir que a la pel·lícula sortiria el personatge del Xarlot. A partir de les idees dels diferents grups vam acabar d’escriure el guió definitiu. De que va la pel·lícula? La pel·lícula comença amb uns nens i nenes que van a veure una peli muda. Entre ells hi ha una noia que no ha vist mai cap peli muda i comença a criticar-la, però les seves amigues li diuen que calli i la miri. De cop i volta la nena s’ enfada i se’n va però… què passa quan obra la porta? Per saber-ho haureu de veure la pel·lícula.

Clica a sobre per...

Com ens ho hem passat fent la pel·lícula Fent la pel·lícula ens ho hem passat molt be! Hi ha moltes escenes divertides i quan ens sortia alguna cosa malament començavem a riure. Fent aquesta peli hem après moltes coses que no sabíem i ens ho he passat molt bé traballant tots junts. Estar amb els altres companys i companyes i editar la peli i ens ha agradat molt. 26


I TOT JUGANT! COLLAJOCS

és el portal de jocs que els

nens i nenes de 6è hem creat amb Scratch, un programa on pots crear bastantes coses.De fet l’ estem fent servir per programar jocs: laberints, camins, carreres, actiivitats de geometria… Tots aquests jocs els hem fet pensant amb els més petits de l’escola, per aquest motiu un dia vam convidar als nens i nenes de P5 a la nostra classe perquè juguessin amb els jocs inventats per nosaltres. Tots teníem un nen o una nena al costat per ensenyar els jocs. Els nens i nenes es van divertir molt, però nosaltres també.

VOLEU JUGAR ? CLIQUEU A COLLAJOCS

També estem aprenent a fer robots amb peces de lego, i hem utilitzat el programa Scratch per fer els moviments i moltes altres coses, com per exemple que els robots cridin o que parlin i diguin: Hola! Els robots que fem són molt diversos: animals, vehicles o màquines, és així com podem construir un cocodril, un au, un ventilador o un cotxe. Scratch és un programa molt útil amb el que pots fer un munt de coses!

Clica a sobre

per… i

27


AULA D’ACOLLIDA Les nenes i els nens de l´Aula d´Acollida hem preparat unes endevinalles perquè us serveixin d´entreteniment. Esperem que us ho passeu bé i que les encerteu totes.

Instruments musicals 1-Sóc de fusta i porto cordes, m’escolta tota la gent; un arc em fa pessigolles i grinyolo ben content. M’endevines?

?

2-Si l’estires i l’arronses, el sentiràs gemegar; l´ajuden blanques i negres perquè tothom pugui ballar. M’endevines?

3-A moltes orquestres m’hi apunto Blues,Swing i també Jazz, En tinc tres que sempre es mouen; bufa fort i em sentiràs. M’endevines?

?

Animals salvatges i domèstics 4-Als mars i als rius sóc expert en bussejar. Si em treus de l’aigua no podria respirar. M’endevines?

5-Em llevo amb el Sol perquè sóc matinador; el meu cant als quatre vents és el millor despertador. M’endevines?

7-Tinc dos ulls que tot ho miren i un morret que sempre olora, m’amago perquè no em vegis buscant formatge a tothora. M’endevines?

6-No sóc bou i porto banyes, no sóc paraigua i surto quan plou. M’endevines? 28


ENDEVINALLES 9-De petita duia una gran cua, de gran vaig quedar escuat, a les nits, si hi ha bona lluna, li canto de bon grat. M’endevines?

8-Tinc ales i bec, sóc bonic i eixerit i parlo i parlo sense saber què dic. M’endevines?

Objectes 10-Sóc un retall de paper o de roba que va cap al cel lligat a una corda. M’endevines?

11-Que diríeu que sóc una cosa que vaig i vinc però que no em moc mai d’on sóc. M’endevines?

? 12-M’obro i em tanco i guardo a dins històries, consells i lliçons. Hi ha qui em guarda amb molt bons fins i qui em deixa pels racons. M’endevines? 1-El violí

7-El ratolí

12-El llibre

2-L’acordió

8-El lloro

13-Sóc llarga i prima i de molts colors i quan fa molt fred t’abrigo el coll. M’endevines?

3-La trompeta

4-El peix

9-La granota

10-L’estel

13-La bufanda

29

5-El gall

6-El cargol

11-La porta


Totes les revistes a la web de l’escola C/ Sant Pau, 101 08001 Barcelona Tel. 934410098 ceip-collaso@xtec.cat

Revista 2014  

LA REVISTA DE L'ESCOLA COLLASO I GIL

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you