Page 1

30. REJSELIV . BERLINGSKE . SEKTION 4 . LØRDAG 07. APRIL 2012


Vindfaktor. Fladt, atter fladt og fyldt med får. Rømø og det nederste venstre hjørne af Danmark er badet i frisk luft, og den vindblæste natur er dejlig i al sin utrimmede enkelhed. Tilføj masser af friluftsaktivitet, så går alt op i en afslappet og sund ferie eller weekendtur.

Der er vildt på Vestegnen Af Susser Feit // rejseliv@berlingske.dk

D

et er på strandene, det foregår på Rømø. Dette rektangel af en ø besidder både Vesterhavets storhed, Vadehavets sære charme, og den tætte atmosfære, der opstår i et lille samfund i periferien af landet, hvor stort set alle kender hinanden og går op i, hvad der sker. Initiativer, der kan bidrage til indtjeningen og tilføje noget nyt at snakke om, bakkes op med ildhu. Det gælder blandt andet Peter Lynns kitebuggyer, der er øens nyeste strand-sport og et kæmpe hit hos både lokale og feriegæster. Som spraglede vadefugle i overstørrelse piler buggyerne henover den brede og kilometerlange strand på sydsiden af øen, når vinden er til det. Og det er den næsten altid ifølge Peter Lynn, der kom hertil fra England og er forelsket i Rømø: »Der er bare så godt her. Det er én stor legeplads for friluftssport med de fantastiske muligheder, som strandene og vinden giver os. Windsurfing, sejlads, drageflyvning, østersfiskeri og selvfølgelig mine buggyer,« siger han med engelsk-sønderjysk accent. Peter er selv et stort legebarn og morer sig sammen med os, da vi får vores ilddåb som strandsejlere: Ud af hans varevogn dukker bunker af grimme hjelme, motorbriller og overtræksdragter som beskyttelse mod køligheden, vinden og sandet. Strandsejleren bliver demonstreret, og det viser sig, at man næsten ligger ned i den lette trehjulede vogn. Begge hænder på styret – og et reb, der totter og slækker sejlet. Sådan regulerer man fart og retning på denne krydsning mellem en windsurfer, en cykel og en liggestol.

DER ER DØMT FORDEL til de, der er vant til at sejle. De har sikker sans for vindretninger og stiller ubesværet sejlet, så de ikke ender på hysterisk hurtigkørende kurs mod Skagen, alternativt vælter i svingene. Vi landkrabber kæmper mere, for begrebet »op i vinden« er pænt abstrakt, når man overhovedet ikke kan mærke, hvor vinden kommer fra. Ikke desto mindre får man hurtigt fornemmelse for køretøjet og bliver helt kåd: Det er supersjovt at suse som en lavtgående havmåge henover den kæmpestore sandstrand, og snart udfordrer vi Peter Lynns ottetals bane, hvor vi træner vendinger og fartkontrol. Kite-buggyerne er ikke den eneste aktivitet under åben himmel, der så elegant demonstrerer, hvorfor Rømøs natur er værd at bruge sin ferie på: En anden, omend lidt mere langsomtgående af slagsen er Kommandørgårdens islandske heste (læs også artiklen side 34, red.). Som må være opvokset på øen, for de ænser knap småbølgerne, der slikker op om hovene, da vi fredeligt skridter ud i det lavvandede Vesterhav denne eftermiddag, hvor skyggerne strækker sig det længste, de kan. Stranden er ekstra-large på dette tidspunkt, hvor tidevandet har trukket sig tilbage. Indtil usynlige kræfter giver havet besked om atter at skylle ind over øen. En evigt skiftende rytme, der sidder øboerne i blodet. Lavvandet har sat spor i form af strandede vandmænd. Jeg forsøger at ride udenom de uskyldige stakler, men den sære zigzag-kurs forvirrer min hest. Jeg prioriterer hestens følelser frem for vandmændenes og dropper hensynet til gelédimserne for i stedet at nyde duften af solvarm hest, der blander sig med den salte brise. Man kunne ride rundt om hele øen og bare nyde livet og synet af sommerskyerne derude, tænker jeg. Men i stedet sætter vi

Naturen til bords 20 karakteristiske restauranter og kokke præsenteres med masser af opskrifter og indbydende billeder i bogen »Naturen til bords«. En kulinarisk rejse langs Vadehavsog Vesterhavskysten« af madanmelderen Bent Christensen og fotograf Claes Bech-Poulsen. Bogen er fin som inspiration til valg af spisesteder og en god introduktion til de gode råvarer, egnen er så rig på. Forlaget »Books for Cooks«. 220 sider. 369 kr.

kurs ind i skoven, der starter, hvor sandet slutter. Lydene fra bølger og vind svinder til fordel for en tæt stilhed, og duften ændrer sig fra saltfrisk til varm og harpiksmættet. Hestene pruster fornøjet og traver pænt efter hinanden mellem stammerne. De har tilsyneladende ingen ambitioner om at stikke af fra førerhesten, så mindre rutinerede ryttere kan fint følge med. Det er dog en god idé at sige til før start, hvor langt erfaringen rækker. For det er surt for de andre ryttere, hvis der ikke bliver nogen galop ned ad stranden, fordi én ikke tør, når det kommer til stykket. »Edderfuglene dykker ned ved højvande og river blåmuslingerne løs. De spiser skallen og det hele.« Biolog og naturvejleder Helen Stubkjær Nielsen misser med øjnene i det skarpe lys, mens vi ser hen over store flokke af fredeligt græssende potentielle hvidløgsstegte lammekøller og videre til havet. »Der var over 50.000 edderfugle for 10 år siden i den danske del af Vadehavet. Nu er der kun 15.000, fordi vores stillehavsøsters truer muslingerne.« De famøse østers blev sat ud for år tilbage, og man forventede, at de ville få begrænset succes på grund af det kolde vand. Men de er åbenbart ikke kuldskære, for antallet vokser hastigt. »Til gengæld filtrerer de store mængder vand, og det er positivt,« forklarer Helen Stubkjær. Man kan selvfølgelig selv tage ud i det blå med cyklerne, hvilket Rømø egner sig storartet til, for det går aldrig op ad bakke, medmindre man har mod på at forcere de græsklædte diger.

Ø

SEKTION 4 . LØRDAG 07. APRIL 2012. REJSELIV . BERLINGSKE . 31


rejseinfo Transport: SAS flyver til Billund, hvorfra man fortsætter i lejebil. Det er dog nemmest at køre i bil hele vejen. Man kan også tage tog og bus via Bramming og Skærbæk, det tager cirka fem timer fra København.

Ø

Ophold: Der er tre hoteller, vandrehjem, Bed&Breakfast, camping og masser af sommerhuse på Rømø. Rejseliv boede på Dayz Rømø, som er et feriecenter med wellness, børnefaciliteter og golfbaner.

Men det tilføjer dagen en ekstra dimension at følges med Helen Stubkjær, der fortæller om alt fra fisk og får til vilde fugle. Og om den gule blomst ved navn Jomfru Marias sengehalm, der hedder sådan, fordi man lagde den i sengen hos fødende kvinder. »Så kom de lettere igennem smerten,« siger hun og udpeger også den hvide Rollike med kælenavnet Soldaterurt. Det var den, soldaterne oprindelig tog i lommen, når de drog ud. Fordi saften virker blodstillende og desinficerende.

Sport: ridning foregår hos Kommandørgårdens Islændercenter. kommandoergaarden. dk, cykelture og kitebuggy lejes hos Rømø cykler, romocykler.dk Info: romo.dk, sydvestjylland.com

Rømøs strande H Sønderstrand mod sydvest var tidligere nudiststrand, men det er slut nu. I stedet kravler folk i våddragter, for det lave vand er godt til surfing. Det giver underholdning til solbadningen, og strandbredden giver oceaner af plads til at flyve med drager og bygge sandslotte. Dog kan her være pænt med strøm fra dybet syd om øen, så lad aldrig børn bade alene.

VI BLÆSER PÅ, at sko og sokker bliver våde, mens vi leder efter blomster på strandengen. Indsnuser duften og tager billeder af hele medicinskabet herude. Og spisekammeret. For på vej tilbage til cyklerne, som vi har efterladt på dæmningen, plukker Helen Stubkjær bidder af spruttende grøn salturt og lader os smage. Jeg føler mig som en rigtig urteheks, da jeg genkender den sprøde urt fra min tallerken på restauranten aftenen inden. Nu ved jeg, hvor den har hjemme. Små glæder, javist, at ride på stranden og samle blomster. Eller »Simple Living«, som det kaldes på trendy-dansk. Uanset navnet er det sådanne stunder, der forekommer luksuriøse i al deres enkelhed. Og som man kan finde på Rømø. B

H Den mest børnevenlige strand på øen er Lalolk, for her er hverken strøm eller »hestehuller«. Derfor har man den ikke for sig selv i højsæsonen. Til gengæld er det let for børnene at finde nye legekammerater. H Er man til at samle østers, foregår det på Vadehavssiden, for eksempel lige bag Restaurant Holms Røgeri, der er kendt for sit fiske- og skaldyrsbord om sommeren.

Gode stop på vejen ... »Jo længere mod sydvest man kommer, jo bedre bliver maden,« siger de lokale, der går vældig meget op i at udnytte de mange gode råvarer. Og eftersom det er naturligt at køre i bil til Rømø, må der pauser til undervejs. Som kan henlægges til byer og steder, man ellers aldrig ville få besøgt: Her er en stribe sommeroplevelser med gourmettække på vejen mod Rømø. Restaurant Bedre Byggeskik

Restaurant Ribehøj

Hjemsted Oldtidspark & Museum

Hvad: Vejen Kunstmuseum, Hvor: Østergade 4, Vejen. vejenkumstmuseum.dk

Lidt nord for Ribe ligger Restaurant Ribehøj, hvis køkken mikser kosmopolitisk niveau med nede-på-jorden lokal historie. Her er råvarerne hentet maksimalt 50 kilometer fra køkkenet, salturt og tang fra Vadehavet, kvæg fra lokale gårde, bøgehatte fra egen skov og friskfanget torsk og andet vådt fra Vesterhavet lige i baghaven. Alt det raffinerede serveres med sønderjysk hjertelighed og generøsitet, så man gør klogt i at booke i god tid, for stedet er populært. Kaare Byskov, der startede som opvasker, er nu blevet medejer, og har sammen med de andre ejere, Karina og Carsten Kjær, planer om at tilbyde overnatning i bjælkehytter tæt ved restauranten.

Køkkenet på Restaurant Hjemsted Oldtidspark er både sundt, let og nordisk med ultralokale råvarer og kig til marsk og Vadehav. Man skal ringe på forhånd, for alt købes ind på dagen, så det bliver ikke friskere. Forkæl børnene med en af Brødrene Adelhardts hjemmelavede hindbærsodavand som dessert inden turen ud i Oldtidsparken, hvor man selv kan blive en levende del af udstillingen: Iført klæder fra jernalderen bor og lever man som dengang. Sover i skind og halm i jernaldergården, passer husdyrene, er med til at slagte og laver mad over bål. Man kan bo her en uge eller bare en enkelt jernalderdag, hvor børnene tilbringer nogle timer i deres egen fortid. Oldtidsparken er et godt sidste stop få kilometer fra dæmningen til Rømø.

Hvor: Østergade 13, Vejen. restaurantbb.dk

Hvor: Ribevej 34, Føvling, ribehoej.dk

Mens de kulturelle besøger Kunstmuseet i Vejen med en flot samling af Niels Hansen Jacobsens værker, kan lækkermulerne besøge restauranten med det usædvanlige navn »Bedre Byggeskik«: Et rødstenshus fra 1932, dekoreret med tegninger af huse, der er opført efter de retningslinjer, som arkitekt- og bygmesterforeningen »Bedre Byggeskik« foreskrev sin tid. Det lyder besynderligt, men denne arkitektur-gastronomi-hybrid, gemytligt drevet af værten, Allan Lauenblad, er overordentlig vellykket.

BORNHOLM

3 nætter fra

1.599,-

pr. pers. v/2 inkl.

Hvor: Hjemstedvej 60, Hjemsted. hjemsted.dk

&

- VELKOMMEN TIL VORES Ø!

- EN HELT ANDEN VERDEN!

WEEKEND MED SPA & GOURMET Super-tilbud for parret, der trænger til at forkæle sig selv. I får:

• 3 nætter i ferielejl. med havudsigt • Overdådig fiskebuffet på røgeri • Færge og Øresundsbron t/r

Kode PML9

PRIS: kr. 1.799 pr. pers. v/2 pers. Gælder 29/3-22/6 & 13/8-22/10. FORÅRSTILBUD: kr. 1.599 Gælder ved ank.: 16+23/4, 7+21/5, 4+11+18/6.

Tlf. 5649 3200 32. REJSELIV . BERLINGSKE . SEKTION 4 . LØRDAG 07. APRIL 2012

LAVE FÆRGEPRISER

www.bornholmtours.dk

Pensionist TILBUD *incl. eftermiddagskaffe og kage

Periode 30.03 – 16.05 16.09 – 30.09 17.05 – 21.06 13.08 – 15.09 23.06 – 01.07 06.08 – 12.08 02.07 – 05.08 Tilvalg halvpension*

BORNHOLMS STØRSTE UDVALG I OVERNATNING OG PAKKEREJSER

fra 1.999,- pr. pers. 1 pers. skal være fyldt 65 år eller være førtidspensionist.

SMAG BORNHOLM: Nyd Bornholms skønne natur, besøg de charmerende byer, og smag de lokale specialiteter. I får:

• • • •

Kode PMH2

2 nætter i delt dobbeltværelse 2 x morgenmadsbuffet 3-retters menu på Restaurant Le Port Adgang til ”Den Bornholmske Diamant-spa” • Færge Ystad-Rønne t/r i egen bil PENSIONISTRABAT PRIS: 2.399 pr. pers. v/2 pers. – hele året Gælder indtil 1/11 2012. Tillæg ved rejse 2/7-5/8 2012.

BORNHOLM

Det får du: • Overnatning i delt db.vær. • Morgenbuffet • Færge Ystad-Rønne T/R, bil + 2 pers.

4 Nætter Kr. 1.999,-

1 uge Kr. 2.899,- NYHED:

Kr. 2.199,-

Kr. 3.199,- begrænsning på pensionistbilletter,

Kr. 2.399,-

Kr. 3.399,- derfor forudsat, at vi kan få en

Kr. 2.599,-

Kr. 3.799,- færgeafgange.

Bornholmerfærgen har indført der er udgangspunktet for dette tilbud. Nedenstående priser, er pensionistbillet, på de ønskede Kr. 600,-

Kr. 1.000,-

Booking: Tlf.: 5648 0425 • booking@hotelfriheden.dk

www.hotelfriheden.dk

Presseklip Rejseliv Berlingske  

Presseklip om Naturen til bords og Rømø i Berlingske Rejseliv 7. april 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you