Page 1

La Revista del col·legi Núm. 79 Juny 2017 www.xaloc.org

acte acadèmic Els alumnes de Cicles Formatius reben la beca de Xaloc.

Rev Xaloc 79 velf.indd 1

a fons El Batxillerat a Xaloc: quines possibilitats ofereix?

tendències Hiperpares, educar molt o educar bé. Com ajudar als nostres fills des de la llibertat.

la festa de Final de Curs Les famílies de Xaloc acomiaden el curs amb un matí de festa.

20/6/17 12:58


Rev Xaloc 79 velf.indd 2

20/6/17 12:58


La Revista del col·legi

79

4 Acte Acadèmic

20 ESO

La promoció de Cicles Formatius rep la beca de Xaloc.

Convivència a Torreciutat, concursos, confirmacions...

6 Notícies

24 Batxillerat

L’actualitat informativa de Xaloc.

8 A Fons Estudiar Batxillerat a Xaloc: dades i xifres del nostre programa d'estudis.

10 Primària Repassem algunes de les diferents activitats que han realitzat els alumnes de Primària.

14 Tendències Hiperpares. Els nens han d'agafar hàbits de treball i estudi per sí sols.

16 Esport extraescolar Us presentem els equips de primer a quart de Primària de Xaloc.

17 La Festa de Final de Curs Una gran jornada familiar i lúdica per posar el punt final al curs.

Rev Xaloc 79 velf.indd 3

L'acte del Certamen Literari d'enguany: Pentagrames.

26 English Corner La setmana d'immersió lingüística. En Marcos guanya el segon premi al Fonix...

28 Cicles Formatius Reconeixement a la FP Dual, el Saló de l'Ensenyament...

30 Antics alumnes La trobada d'antics alumnes i la promoció del '68.

32 Parlem amb... La família Gil Rosinach.

34 De llibres Llistat de lectures recomanades per al temps lliure.

SUMARI

JUNY2017

20/6/17 12:58


1

2

3

4

5

acte acadèmic El passat 1 de juny va tenir lloc l’Acte Acadèmic d’Imposició de Beques als alumnes de Formació Professional que enguany finalitzen els seus estudis de Grau Superior a Xaloc. És la primera promoció que ha realitzat els estudis en la modalitat DUAL. L'acte va ser presidit per l’Honorable Consellera d’Ensenyament, la Senyora Meritxell Ruiz, per l’Excel·lentíssima Alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, la Senyora Núria Marin, i pel Director de Xaloc, el Senyor Ramon Homs. També va comptar amb la presència de diferents representants d’associacions empresarials i de les empreses on els alumnes han realitzat les pràctiques, autoritats del Departament d’Ensenyament, familiars dels alumnes i el claustre de professors.

Rev Xaloc 79 velf.indd 4

1. Els alumnes de Formació Professional. 2. Alumnes amb les autoritats presents. 3. El Sr. Homs va dirigir unes paraules als alumnes i assistents a l'acte. 4. Amb el públic i les empreses. 5. Va ser un acte molt emotiu pels alumnes i les famílies.

CICLES FORMATIUS

20/6/17 12:59


NÚM. 78 La Revista del col·legi

CREDITS&STAFF Director José Carlos Amador Col·laboradors Miquel Marquès Diego Almendáriz Ricardo Benito Dani Castilla Vicente Contreras Martí Curiel Fran Domínguez José Pedro González Edward Anderson Gerard Fuster Miguel Romero Julio J. Gállego Efrén Bastida David Arboix Ramon Homs Pau Lacort Victor Garcés Francesc Oliveras Jordi Roldán David Pla Alberto Quesada Jordi Álvarez Grup TROA Fotografia Miquel Marquès José Carlos Amador Fran Domínguez Jordi Vilà Disseny i Maquetació José Carlos Amador Publicitat Álex Porqueras Edita Col·legi Xaloc Can Tries 4-6 08902 L’Hospitalet de Ll., Tel 93 335 16 00 Fax 93 335 04 93 xaloc@xaloc.org www.xaloc.org Impressió LV Grupo Gráfico y de Comunicación Dipòsit legal DLB 11745-86

A

final d’aquest curs, com és habitual a Xaloc des de fa molts anys, hem celebrat la imposició de beques acadèmiques als alumnes que acabaven 2n de Batxillerat i als que obtenien el Grau Superior de Formació Professional. Són cerimònies esperades pels alumnes i per les seves famílies, molt emotives i amb un punt de solemnitat poc habitual en el dia a dia del col·legi. De vegades, aquesta escenificació solemne de les coses és molt adient: en aquests actes celebrem el final d’una cursa esforçada, acomiadem els alumnes que han arribat al final d’una etapa, i això mereix ser reconegut. També celebrem la bona feina d’anys de les famílies i els professionals del col·legi, fent equip. És veritat que els professors més propers a l’últim curs han tingut un paper especial en aquesta etapa final, però arribar fins aquí ha sigut mèrit de molts, i això acostuma a quedar palès en els agraïments dels diferents parlaments. Enguany, la graduació dels alumnes de Formació Professional es va celebrar de forma més pública que altres anys. Va presidir l’acte la Consellera d’Ensenyament, acompanyada de l’Alcaldessa de la nostra ciutat. També estaven a Xaloc els representants de moltes institucions

i empreses que col·laboren en la nostra Formació Professional. El motiu és que acabava la primera promoció del Sistema Dual, el qual combina formació y treball, després de set anys de feina intensa per consolidar el mètode a través de l’alternança, un procés de maduració per assegurar una FP Dual de qualitat. Podríem dir que aquestes dues celebracions van posar de manifest la continuïtat de l’esperit de servei amb què va néixer Xaloc. Esperit de servei a les famílies, que busquen un centre que les ajudi en la formació del seus fills; servei als alumnes, donant-los eines per incorporar-se plenament a la societat, per accedir a la universitat o altres estudis superior i – no menys important– al mercat laboral; servei a les empreses, que demanden professionals ben qualificats; i, en definitiva, servei a la nostra ciutat i el nostre entorn més proper, oferint una formació de qualitat en totes les etapes educatives. Els resultats a les proves PAU, l’alt índex d’ocupació dels alumnes que es graduen a FP, la confiança de les empreses que col·laboren amb Xaloc i el reconeixement de les institucions ens fan pensar que assolim els objectius principals del col·legi.

A la portada:

La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017 I 05

Rev Xaloc 79 velf.indd 5

20/6/17 12:59


NOTÍCIES ACTUALITAT INFORMATIVA - Proves Cangur 2017. - Diplomes DELF. - 57à Assemblea General de AESCE. - Formació cívica i viària. - Pla de formació: Connecta+

Proves Cangur 2017 Per segon any, els alumnes de Cicle Superior de Primària i de l’ESO han participat a les Proves Cangur, un joc-concurs que té com a objectiu contribuir a la difusió i popularització de les matemàtiques. L’activitat està organitzada per La Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) i pretén estendre el coneixement relacionat amb aquesta àrea acadèmica entre l’alumnat de tot el país. L’alumne Aitor López Cortés de 3r d’ESO ha obtingut el primer premi de la seva categoria, puix que ha assolit la màxima puntuació. A més, els alumnes Albert Gómez, Adrià Canyameres –tots dos de 3r d’ESO- i Víctor Medina –de 5è de Primària- han rebut una distinció especial per quedar dins del percentatge d’alumnes amb millor puntuació. Enhorabona!

1

2

3

Diplomes DELF Els alumnes de l’Optativa de Francès van rebre durant el segon trimestre la certificació corresponent als exàmens A1 i A2 del DELF (Diplôme d’études de langue française). Es tracta de la certificació de francès reconeguda en sistemes escolars i universitaris de tot el món. Tots els nostres alumnes presentats van aprovar de manera satisfactòria els àmbits de comprensió lectora i producció escrita i oral. La nostra felicitació! 1. Els quatre alumnes premiats a les proves Cangur mostren els seus diploemes.2. L'Aitor va obtenir el primer premi de la seva categoria, amb totes les respostes correctes. 3. Durant un moment de la prova 4. Els alumnes de tercer d'ESO que van rebre el Diploma DELF. 5. El sr. Almendáriz va representar Xaloc durant l'assemblea. 6. Una de les sessions de formació cívica i viària.7. Agraïment especial a la Guàrdia Urbana, que va impartir aquesta formació a Primària i Secundària. 8. Part de l'exposició que vam instal·lar al vestíbul d'entrada.

4

06 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 6

20/6/17 12:59


NOTÍCIES I ACTUALITAT INFORMATIVA 57a Assemblea General de AESCE Durant el mes d’abril, l'Associació Espanyola d'Entitats Col·laboradores de l'Ensenyament (AESECE), que agrupa escoles amb Batxillerat concertat de tot l’Estat espanyol, de la qual Xaloc en forma part, va celebrar la seva 57a Assemblea General anual a Palma de Mallorca. En nom de la direcció del Col·legi hi va assistir el Sr. Diego Almendàriz. Durant aquests dies, els representats dels centres concertats de batxillerat van participar en l'Assemblea i en les diferents conferències que s'havien preparat. Com a aspectes a destacar cal esmentar la proposta presentada com a marc d'un document que es farà arribar al Congrés dels Diputats, relatiu al Pacte educatiu i el relleu en la presidència de l'Associació, tots dos punts aprovats per unanimitat.

5

Formació cívica i viària Durant els mesos de març i abril, Xaloc va organitzar, amb l'ajuda de la guàrdia urbana, unes sessions destinades a la formació cívica de l'alumnat. Un equip de policies va impartir diverses sessions a Primària i l’ESO. En el primer cas, es van estar treballant temes com la normativa viària i el respecte dels tots ciutadants. A les sessions de secundària, a més dels temes ja esmentats es va parlar de les problemàtiques com el bullying, la drogadicció, etc. Des del col.legi agraïm la implicació de la guàrdia urbana en aquest projecte formatiu.

6

7

Pla de formació: Connecta+ En el marc del pla de formació, Xaloc ha ofert durant el segon i tercer trimestres una sèrie de sessions orientades a aprendre a utilitzar les noves tecnologies i les xarxes socials de manera responsable. Des de 5è de primària fins a 3r d’ESO, els estudiants s’han plantejat qüestions sobre el ciberbullying, contacte amb desconeguts, la identitat digital, la pirateria, l’addició als videojocs, els valors que aquests transmeten, etc. 8 La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017 I 07

Rev Xaloc 79 velf.indd 7

20/6/17 12:59


BATXILLERAT Els alumnes de batxillerat poden escollir entre 3 itineraris. Aquests itineraris donen accés a més de 120 titulacions universitàries.

CIÈNCIES

CIÈNCIES

I TECNOLOGIA TEC CN

HUMANITATS H UM NITATS

SOCIALS

S’adreça a l’alumna l’alumnat interessat per les ciències experimentals, les matemàtiques, el món dels processos tecnològics o els aparells i màquines utilitzats en la producció de béns i serveis.

S'adreça als interessats per les interes ciències socials, jurídiques, polítiques i econòmiques, la gestió i administració pública, la comunicació, les relacions públiques, la publicitat, el turisme i altres serveis d'oci.

S'adreça a alumnes amb alum inquietuds relacionadess amb les ciències humanístiques, ues, els estudis lingüístics i literaris, raris, la filosofia, les manifestacions tacions culturals i l’aprofondiment ent en la història.

Assignatures específiques

Assignatures específiques

Assignatures específiques ífiques

- Matemàtiques (4h) - Física (4h) - Química (4h)

- Matemàtiques CCSS (4h) - Literatura universal (4h) - Economia de l’empresa (4h)

- Llatí (4h) - Literatura universal (4h) - Literatura catalana (4h)

logia (4h) - Dibuix T. / Biologia

- Història del món contemporani (4h)

- Història del món contempo rani (4h) contemporani

OSTRES MÈTODES ELS NOSTRES Atenció personalitzada als alumnes i a les famílies per garantir la millor orientació. Plantejaments aments i materials didàctics escollits arreu del món. mentació i investigació com a mètode d’aprenentatge. Experimentació Titulacióó internacional reconeguda. Avaluació externa.

í s a r p e i b i

XALOC C ET PREPARA PER A LA SELECTIV SELECTIVITAT VITA ITAT De cara a laa selectivitat, l’escola ofereix una preparació òptima. Els alumnes que vulguin obtenir la màxima nota podran rebre preparació per presentar-se al màxim d’assignatures signatures optatives. D’aquesta manera, s’ofereix ofereix la possibilitat de competir perr places de les facultats amb més nota ota de tall i, per tant , amb més prestigi. estigi.

08 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 8

20/6/17 12:59


BATXILLERAT INTERNACIONAL

ÀR EE

S

El Pla d’estudis de l’IB treballa sis àrees de coneixement que s’organitzen al voltant d’un nucli constituït pels requisits obligatoris per obtenir el Diploma IB.

Els alumnes han de reflexionar sobre la forma gràcies a la qual han arribat a conèixer el que coneixen assolint d’aquesta manera una capacitat crítica aplicable a qualsevol assignatura.

B

Creativitat, acció i servei

L’objectiu de l’IB és la formació integral de la persona i això inclou desenvolupar sentiments humanitaris i de responsabilitat ciutadana que es realitzen quan els estudiants miren més enllà de si mateixos.

C

La monografia

Els candidats al Diploma han d’efectuar una investigació original i escriure un treball d’unes 4000 paraules.

SS

Teoria del coneixement

LE

A

IS

EL NUCLI

PRIMERA LLENGUA

1

L’IB permet estudiar més de 80 llengües diferents genèricament denominades llengües A1. Els objectius són que l’estudiant utilitzi amb propietat, tant oralment com per escrit, la seva llengua i generar en l’alumne l’interès per la literatura.

SEGONA LLENGUA

2

El curs de llengua B ofereix als estudiants que ja tenen una certa base , aprofundir en el coneixement de l’idioma mitjançant una orientació comunicativa. L’objectiu és que els alumnes entenguin el que escolten i puguin parlar, llegir i escriure la llengua gràcies als textos estudiats.

INDIVIDUS I SOCIETATS: LES HUMANITATS

3

Tots els alumnes del IB han de seguir l’assignatura de Filosofia, amb l’estudi de l’obra dels pensadors més importants de tots els temps. Els alumnes que es decantin per les Humanitats, cursaran l’assignatura de Història d’Europa amb l’estudi dels esdeveniments fonamentals que han marcat la vida del nostre continent.

LES CIÈNCIES EXPERIMENTALS 4

EM QU ER AC TIV CA DU TE ITA UN OM AC AL

íntegres Es procura desenvolupar les habilitats que es requereixen per realitzar un treball al laboratori i l’aprenentatge en grup gràcies als projectes de caràcter interdisciplinari. Els alumnes de Xaloc, en funció de la seva orientasolidaris ció, poden cursar les següents assignatures d’aquest grup: Física, Química i Sistemes Ambientals. audacos MATEMÀTIQUES 5 reflexius L’objectiu de tots els cursos és desenvolupar la comprensió de les matemàtiques i promoure la confiança i la facilitat en la utilització del llenguatge de les matemàtiques. Els alumnes que pensadors hagin triat qualsevol opció científica han de cursar Matemàtiques de nivell superior.Els alumnes d’Humanitats segueixen el curs de Estudis Matemàtics de nivell mig. equilibrats indagadors ELECTIVES 6 Els alumnes d’Humanitats en aquest grup cursen la Història bons comunicadors d’Europa. Els alumnes de la modalitat Científic -Tecnològica han de cursar Química de nivell mig. informats i instruits . S.. NE UM AL

La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017 I 09

Rev Xaloc 79 velf.indd 9

20/6/17 13:00


PRIMÀRIA - Sant Jordi a Xaloc. - Escacs extraescolars. - Comunions. - Sortides culturals. - Convivències a Torreciutat.

1

Sant Jordi a Xaloc El divendres 21 d’abril va tenir lloc a Xaloc la tradicional diada de Sant Jordi. Un dia en què la cultura pren total protagonisme des d’una perspectiva lúdica. Com és tradició a Xaloc, els alumnes van celebrar aquesta jornada d’una manera molt significativa, amb moltes activitats i sorpreses. Els alumnes de sisè van realitzar un taller d’explicar contes amb els més petits, el qual fomentava la lectura i la relació d’ajuda mútua entre iguals. Els de cinquè van fer teatre de diferents llegendes i contes tradicionals catalans per als de primer. D’altra banda, els alumnes de quart van comptar amb la presència de la coneguda escriptora i filòsofa Carme Serret, que els va explicar la importància de la literatura en el món actual. Totes aquestes activitats van venir acompanyades de les paradetes de llibres, activitats esportives i la tradicional xocolatada. No podem oblidar el lliurament de premis del concurs literari de llegua catalana i castellana, així com el concurs artístic. Un concurs que any rere any compta amb composicions de gran qualitat. Va ser un dia molt emocionant!

2

3

4

5

10 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 10

20/6/17 13:00


PRIMÀRIA I NOTÍCIES Escacs extraescolars Una de les iniciatives amb més èxit d’aquest curs ha estat l’activitat extraescolar d’escacs. Sorgida com a iniciativa dels pares, ha tingut una gran acollida entre els alumnes de tercer i quart de primària. Els divendres, durant una estona del pati del migdia, els alumnes participen en partides d’escacs, un exercici que afavoreix el desenvolupament de diverses habilitats mentals, a més de la formació del pensament científic, puix que els qui hi juguen se sotmeten a una constant prova d’hipòtesis que han de verificar o descartar. Considerat com a esport pel Comité Olímpic Internacional, fomenta els aspectes intel·lectuals i recreatius alhora que afavoreix la socialització i el respecte de les pautes i normes dels qui el practiquen.

6

Comunions Durant el mes de maig, els alumnes de 3r de Primària van rebre per primera vegada el sagrament de la Comunió, a l’oratori de Xaloc. Han estat dos anys de formació catequètica i moltes setmanes de nervis i assajos, però finalment ha pagat la pena. Tot ha estat un èxit gràcies a la implicació de pares, professors i dels nens. L’enhorabona a tots!

7

8

9

1. Els alumnes de 6è van participar en aquest taller de lectura cooperativa amb els més petits. 2. Durant l'activitat de teatre els alumnes de 5è van interpretar contes populars per als petits. 3. El joc en equip és essencial durant l'activitat esportiva. 4. Com és tradició, els alumnes poden comprar un llibre durant la Diada de Sant Jordi. 5. Els alumnes de 6è premiats al concurs de llengua catalana i castellana. 6. Els alumnes de 3r i 4rt han pogut participar de l'activitat d'escacs. 7. En una cerimònia molt emotiva, els alumnes van rebre la seva Primera Comunió. 8. El moment de la petició dels fidels. 9. Els alumnes, molt atents durant la cerimònia. 10. Han estat dos anys de formació i molts assaigs però, finalment, va arribar el gran dia.

10 La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017 I 11

Rev Xaloc 79 velf.indd 11

20/6/17 13:00


PRIMÀRIA I NOTÍCIES

Sortides Culturals Durant el mes de febrer els alumnes van gaudir de diferents sortides culturals. Els de primer van visitar les coves Prehistòriques del Toll, a Moià, amb l'objectiu de comprendre com vivien els nostres avantpassats. Els de segon, d'altra banda, van visitar la fàbrica de productes lactis La Fageda, a la Fageda d'en Jordà, per conèixer com hi treballen i el procés de fabricació d'alguns dels seus productes. Els alumnes de tercer i quart, van visitar les coves de Salnitre de Collbató i el Centre de Recuperació d'Animals Marins, respectivament. Els primers, van gaudir d'aquest meravellós emplaçament; els de quart van conèixer algunes de les espècies marines en perill i van rebre alguns consells sobre com hem de cuidar la biodiversitat marina. Per últim, els estudiants de cinquè i sisè també van viatjar al passat, en aquest cas per conèixer com vivien els romans. Els primers van visitar el Museu Romà de Badalona, mentre que els de sisè van conèixer la "Tarraco" romana.

1

2

Convivències a Torreciutat Com ja és tradició, durant el mes de maig, els alumnes de 2n i 4t de Primària han gaudit d’uns dies de convivència prop del Santuari de Torreciutat, a pocs quilòmetres de la localitat de Barbastre. Han estat uns dies en què els alumnes han pogut gaudir d’activitats esportives, de diversos jocs, concursos culturals i gimcanes, tot dins d’un ambient de germanor i convivència. Tot plegat formava part d’una classificació per grups en què també hi tenia molta importància l’ordre, la companyonia i la convivència amb els altres. Especialment important és el paper dels pares, que acompanyen en tot moment als nens, coordinant les activitats, les habitacions i donant un cop de mà als professors a l’hora de dinar.

3

4

1. Els alumnes de 6è durant la visita a la Tarraco romana.. 2. Els alumnes de 4rt escoltant atentament l'explicació. 3. El paper dels pares és essencial durant el campament. 4. La classe de 4rt B amb el sr. Lacort. 5. El sr. Garcés amb els seus alumnes de segon durant una activitat de "pirates".

12 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 12

5

20/6/17 13:01


Rev Xaloc 79 velf.indd 13

20/6/17 13:01


TENDÈNCIES I

HIPERPARES ESTIMAR MOLT O ESTIMAR BÉ?

L

a sobreprotecció paterna contribueix al desenvolupament de persones insegures. El nostre caràcter és dinàmic, es va modelant constantment però, per això, és necessari fer front a situacions i persones que ens permetin modelar-lo. Si els nois tenen al damunt pares “helicòpter” que actuen sempre de pares protectors, que els treuen les castanyes del foc, no podran en cap cas desenvolupar les habilitats que tenen en potència. Els pares hem de tenir sempre present que tot influeix en els fills, i que

Rev Xaloc 79 velf.indd 14

hem d’educar de manera decidia i constant, però sempre des de la premissa “estimar molt, però estimar bé”. Per tant, cal evitar caure en l’obsessió per la seguretat, ja que aquesta retarda l’ingrés en la vida adulta i dificulta que puguin adaptar-se al nou model al qual s’han d’enfrontar. Els fills sobreprotegits acaben tenint actituds febles, sense iniciativa, sense responsabilitat i amb escassa capacitat d’aprenentatge dels errors. Han d’anar per tant progressivament abandonant l’afecció que tanta falta els ha fet durant la infantesa per cercar l’equilibri personal i au-

tònom propi de les etapes posteriors. En conseqüència, hem de ser capaços de promoure en els nostres fills la voluntat, l’afectivitat i la intel·ligència, i això no ho podem pas fer estant tot el dia darrere. Convé posar especial atenció precisament en aquest últim punt: cada cop més, els pares ens estem esbiaixant més cap a la formació de la intel·ligència, i estem deixant de banda l’afectivitat i la voluntat. Compte, això acaba portant a un desequilibri que, de no corregir-se, pot acabar amb problemes greus en etapes posteriors.

20/6/17 13:01


TENDÈNCIES I HIPERPARES Per tant, està molt bé fer multitud d’activitats intel·lectuals (anglès, francès, xinès, esperanto, piano, mecanografia, ús de pàgines web, etc.), però també ha d’haver lloc per al joc, per a la família i –m’atreviria a dir– que per a l’avorriment: o no és aquest, precisament, el camí més ràpid i segur cap a la imaginació, la introspecció, etc...? Tot això que s’ha comentat és especialment important durant l’adolescència, en què l’adolescent necessita adquirir la seva pròpia identitat. Per tant, i precisament per evitar que la pressió de grup tan present en aquestes edats pugui amb ells, els pares hem de ser capaços de deixar-los decidir, fins i tot encara que s’equivoquin. Això sí, cal acompanyant-los constantment. Només amb els encerts i els errors, les persones podem créixer autònomes, desenvolupar-nos i ser feliços. Només així podrem fer front als reptes i, sobretot, fer front a les pors que ens envolten. Precisament la incapacitat per fer-hi front és una característica cada cop més habitual a la nostra societat. La por, en primer lloc, a la solitud, que es manifesta en la necessitat compulsiva que molts dels nostres nanos, especialment adolescents, tenen d’estar constantment connectats a les xarxes socials.

HEM D'EDUCAR ELS S NOSTRES FIL LLS PER RQUÈ DEIXIN N DE CERCAR LA "FELIICIT TAT" EN LA IMMED DIATES SA, EN L'ETERNA SE EGURETAT: NO PODEM PERMETRE UNA GENERACIÓ TIP PUS "I WANT IT ALL, AND I WANT IT NOW" O la por al fracàs, ja que no permetem que els nostres nois s’hi acostumin i que, quan finalment arriba, perquè arriba, aquest acabi deixant una ferida molt profunda. I, alerta, perquè volem fills triomfadors intel·lectualment que, quan descobreixen que no arriben on volen, no tenen eines (perquè no els les hem fomentat) per manejar aquesta insatisfacció, i es deprimeixen. Finalment la por a la pèrdua de llibertat, molt

EL LS PARE ES HEM M DE E TE ENIR R SE EMP PRE PRE ESEN NT QU UE TOT T INF FLU UEIX X EN N ELS S FIL LLS,, I QUE HEM M D''EDU UCA AR DE MAN NER RA DEC CIDIDA I CO ONS STA ANT T, PE ERÒ Ò SEM MPR RE DES S DE E LA A PRE EMIISSA A: "E ESTIIMA AR MOL LT, PERÒ Ò ES STIM MAR R BÉ É" lligada precisament a l’escassa educació de l’autonomia. Estem convertint, sense voler, la llibertat en una fi, no en un mitjà. En aquest sentit, quan no “l’assolim”, es genera desesperança, angoixa. Com a pares hem de ser capaços de transmetre als nostres fills que la llibertat és una eina per assolir un objectiu i que, per tant, hem de ser molt curosos a l’hora de decidir, sí, però hem de decidir. En definitiva, hem d’educar els nostres fills perquè deixin de cercar la “felicitat” en la immediatesa, en l’eterna seguretat: no podem permetre pujar una generació del tipus “I want it all, I want it now”, com deien aquells. Al contrari, hem de ser conscients que una bona feina educadora ha de transmetre un especial interès a formar l’autonomia, encara que això pugui suposar, per a nosaltres, pares, un patiment inicial. Tanmateix, com s’assoleix aquest model educatiu? No hi ha, evidentment, normes universals, perquè cada família és un món, i cada fill, un altre. Però sí que hi ha un seguit de consells que podem valorar per ajudar-los a créixer. En primer lloc, “keep calm”. Ser pare no vol dir estar tot el dia “enganxats” als nostres fills. Busquem temps per a nosaltres, per al nostre cònjuge, sortim, cuidem la parella. Un matrimoni ferm és la millor garantia d’una bona educació. Si ens centrem en els fills excessivament, podem descuidar la vida en parella, i els fills ho acabaran patint. En segona instància, posem límits. En aquest sentit, recomano la recuperació del “NO”. Hem d’acabar amb aquesta permissivitat que s’està instal·lant a les nostres llars, perquè estem cansats, per evitar un picabaralla, per... A casa els límits han de ser clars, coneguts per tothom, i quan algú se’ls vulgui saltar, s’ha de retornar a aquest adverbi clàssic. No és així com vàrem ser educats la majoria de nosaltres? Escolta, i no ens va anar tan malament! Fem cas a l’escola. No ens entremetem. Els professors són els professionals: preocupem-nos, és clar, per l’educació dels nostres fills, però evitem el conflicte –cada cop més freqüent– entre pares i professors. Cada cop que ho fem, estem tallant autonomia els nostres fills per fer front als problemes que abans

esmentàvem. I, a més, estem perdent també la nostra autoritat davant d’ells, encara que no ens adonem. Eduquem en l’esforç i en l’acceptació del fracàs. No estalviem aquest patiment. Només amb esforç podrem superar fracassos, i només convertint fracassos en oportunitats podrem fer-los créixer. Siguem capaços, també, de confiar en els nostres fills. Poden fer molt sense la nostra ajuda: no els ho fem tot. No tinguem dubtes a l’hora d’encarregar-los tasques a casa, a l’escola: que provin, que arrisquin (amb control), fins i tot. Només així es podran conèixer adequadament, percebre els seus límits, en fi, generar la seva pròpia autonomia. Finalment, no tinguem por. Si tenim por, ho transmetem, i ells ho perceben, l’agafen... i acaben tenint-ne. La por s’encomana com els badalls, sense voler. Com a pares, tenim dret a equivocar-nos: l’únic que hem de garantir és, cada nit, en allitar-nos, tenir clar que hem intentat fer les coses bé. Ja està. Com sabem, l’educació no és una equació perfecta: la mateixa fórmula pot acabar bé o malament en una o altra persona. Per tant, actuem i actuem. La resta, depèn de la seva llibertat. Ras i curt, educar és una aventura, ja ho sabem, i a més, apassionant: però cal saber i recordar que el nostre fill és independent, no és una part de nosaltres i, en conseqüència, té tot el dret a créixer de manera autònoma i decidir el seu futur. A quanta pressió sotmetem els nostres fills perquè siguin metges, enginyers, etc., quan en realitat ells volen cercar el seu camí per una altra banda? A quantes depressions poden acabar portant aquestes actituds? Acompanyem, orientem, transmetem les eines perquè puguin triar, però que decideixen ells. ¢ Francesc Oliveras i Esbrí

La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017 I 15

Rev Xaloc 79 velf.indd 15

20/6/17 13:01


- Aprenent i competint.

Fomentant l'esport

Iniciació esportiva 1r: Marc Palancas, Juan José Marín, Izan Tinoco, Lucas Morán, Máximo Arjona i Lucas Maceira. Santiago Ariño, Éric Fortunato, Roger Cabañas, Adrián Perdigón, Eric Casals, Marcos Beltrán i Ángel Mario Hernández. Equip Pre-Benjamí 2n: Jordi Rubio, Alejandro Ramón, Nicolás Ramírez i Marc Estévez. Roger López, Daniel Cánovas, Lucas Romero, Daniel Russo, Martí Rodríguez i Marc Tiñena. Equip Benjamí 3r: Xavier Jaraba, Joan Muñoz, Pablo Ramón, Álex Velo i Miguel Oliver. Santi Victoria, Nicolás Francisco, Andreu Benach, Xavi Busquets i Marc Jaraba. Equip Benjamí 4rt: Pol Timoneda, Adrià Martínez, Marc Piñol, Marçal Bastida, Miguel Álvarez i Joan Noguera. Biel Andreu, Alejandro Sánchez, Adrián Terán, Josep Russo i Pau López. Hugo Cabañas, Hugo Franganillo, Samuel teruel, José Pablo Espinosa i Perico Francisco Rovira.

BENJAMÍ QUART

BENJAMÍ TERCER

Enguany Xaloc ha diversificat les activitats extraescolars d’àmbit esportiu en quatre grups. Els més petits han participat en la iniciació esportiva, gràcies a la qual s’han familiaritzat i han gaudit amb diferents esports. Els alumnes de tercer i quart, d’altra banda, han competit en campionats del Consell Escolar, amb uns grans resultats, tant en l’àmbit esportiu com en el de valors. Gràcies als pares i professors implicats. Som un gran equip!

INICIACIÓ ESPORTIVA PRIMER - SEGON

EXTRAESCOLAR

PRE-BENJAMÍ SEGON

ESPORT

16 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 16

20/6/17 13:01


E 2016-2017

l pasado 17 de junio se celebró la tradicional Fiesta de Final de Curso. Como es habitual, fue una jornada familiar donde todos, grandes y pequeños, pudimos disfrutar de los diferentes talleres y actuaciones que se llevaron a cabo. El taller de robótica, los experimentos en el laboratorio de Química, la actividad de alfarería, descubrir tesoros ocultos en el taller de arqueología, participar en el English Duel, el taller de Scratch, diversos juegos deportivos, jugar una partida de ajedrez, pintarnos la cara, crear nuestra propia chapa… fueron algunas de las actividades. La actuación de un presti-

gioso payaso, la coral o el grupo de música completaron una divertida jornada, cierre perfecto de otro curso que se nos va. ¢

La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017 I 17

Rev Xaloc 79 velf.indd 17

20/6/17 13:01


LA FIESTA DE FINAL DE CURSO

1

2

3

4

6

7

5

1. ¿Pintamos un mural gigante? Una de las actividades preferidas de los más pequeños. 2. Todos expectantes ante la exhibición del taller de robótica. 3. Una partida de ajedrez tradicional entre dos alumnos... 4. ...aunque si lo preferían, también podían jugar de manera virtual. 5. El payaso "Maletas" fue una auténtico éxito. 6. Creando una mano robótica. 7. Una de las obras de arte del Masterchef Dulce. 8. Uno de los momentos del English Duel. 9. Expectantes en el talle de alfarería. 10. El futbolín humano del patio rojo. 11. Saltos y carreras en los inflables. 12. El taller de química, una de las novedades. 13. Mr. Sergi en el taller de creación de chapas. 14. La actividad de pintar caras. 15. Buscando objetos escondidos en el taller de arqueología.

18 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 18

8

20/6/17 13:01


LALA FIESTA DE FINAL DE CURSO FESTA DE FINAL DE CURS

9 7

8

10 9

11

13 11

10 12

14 12

Rev Xaloc 79 velf.indd 19

15 13

20/6/17 13:01


ESO - Convivència a Torreciutat. - Sortides culturals. - Els alumnes de Can Bori. - Concursos de l'ESO. - Confirmacions.

Convivència a Torreciutat Dies abans de la celebració del sagrament de la Confirmació, els alumnes de 2n d’ESO van gaudir d’uns dies de convivència a Torreciutat. Durant tres dies, els nois van portar un ritme trepidant, amb torneigs esportius de futbol i bàsquet, competicions de piscina i diversos jocs i gimcanes. Però no tot va ser practicar esport. També hi va haver temps per la cultura i per la formació. La visita al Santuari, situat al costat de El Poblado –com s’anomena l’ampli recinte on estàvem instal·lats- va suposar un gran final per uns dies inoblidables en què els nostres alumnes van tenir temps per la diversió, però també per ajustar-se a un horari, unes normes i un ordre, tant personal com col·lectiu. Sens dubte, van agafar forces per encarar la recta final del curs.

1

2

1. Els alumnes de 2n d'ESO a la visita del santuari de Torreciudad. 2. Durant una excursió 3. Durant un dels partits de hockey a la competició. 4. Els jocs per equips després de dinar fomenten el treball en equip i la concentració. 5. Els alumnes de segon van visitar el monestir de Món Sant Benet. 6-7. Allà van poder realitzar un taller de pintura. 8. Foto de família dels alumnes de 3r d'ESO davant del Museu Olímpic. 9. Concentració màxima durant una activitat.10. Els alumnes de 1r d'ESO van visitar el Bosc Vertical.

3

4

20 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 20

20/6/17 13:02


ESO I NOTÍCIES

5

7

Sortides Culturals Durant el segon trimestre del curs, els alumnes de 1r d’ESO van visitar el Bosc Vertical, sortida organitzada pel departament d’Educació Física. Allà van completar un circuit d’iniciació i després feren diversos circuits que treballaven la psicomotricitat i l’equilibri. D’altra banda, els de 2n van visitar el monestir de Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages. Allà van poder descobrir aquesta joia benedictina del segle X, a més de fer taller de pintura. Per últim, els estudiants de 3r d’ESO van visitar el Museu Olímpic de Barcelona, on van conèixer una part important de la nostra història més recent. Durant el mes de maig es van fer els tradicionals romiatges. Els alumnes de 1r van visitar l’ermita de la Mare de Déu del Remei, a Caldes de Montbui. Després, van visitar el Cim de les Àligues, a Sant Feliu de Codines, on van gaudir d’una introducció als conceptes generals sobre aquestes aus. Per últim, els de 3r van visitar Montserrat. Després del romiatge a la Santa Cova van poder entrar al Santuari, on van poder conèixer una mica més els aspectes més rellevats de la història i l’art d’aquest lloc de pelegrinatge.

6

7

8

9

10 La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017 I 21

Rev Xaloc 79 velf.indd 21

20/6/17 13:02


Els alumnes de Can Bori A principis de maig, els alumnes de 3r d’ESO A van visitar el Centre d’Educació Especial Can Bori, a L’Hospitalet de Llobregat. Aquesta escola obre les seves portes per tal que els alumnes de secundària puguin col·laborar en l’aprenentatge i la integració de nois i noies amb diferents tipus de discapacitat. En aquesta ocasió, els nostres alumnes van poder participar en un taller de reciclatge de paper i en una pràctica esportiva. L’experiència va ser altament gratificant per a tothom. D’altra banda, a principis de juny, els alumnes de Can Bori ens van tornar la visita: varen estar a Xaloc durant unes hores amb els estudiants de Secundària. Un grup d’alumnes de 2n d’ESO va preparar una obra de teatre. Així, els visitants van gaudir de l’esforç d’aquests joves actors, que es van vestir de víkings per l’ocasió. Després d’un esmorzar merescut, vam acabar la jornada amb una pràctica esportiva especial: el professor Óscar Blanco va dirigir una activitat d’Ultimate frisbie amb la finalitat de conèixer una mica més aquest curiós esport. Els estudiants de Xaloc tingueren la gran sort de poder conviure amb adolescents que requereixen d’un afecte i atenció especials. Esperem poder col·laborar en més ocasions amb Can Bori.

1

2

3

4

5

Concursos a l'ESO Durant tot el curs, els diferents departaments d’Educació Secundària ha volgut participar en concursos i activitats. En el marc de la celebració de la Diada de Sant Jordi, el departament de Llengua Catalana va voler participar amb activitats literàries en el marc del capteniment de fomentar l’escriptura i lectura en català que impulsa el pla lingüístic de Xaloc. Així, els alumnes de 1r d’ESO van participar en els concursos Pissiganya i Sambori, amb la creació de poesies i relats relacionats amb la cultura catalana. A més, en Daniel Oliver, alumne de 1r d'ESO B, va guanyar el segon premi del Concurs de contes policials de l'Hospitalet de Llobregat. També durant el segon trimestre, un grup de cinc estudiants de 3r d’ESO van participar en el Torneig Escolar de Debat. L’objectiu era respondre una qüestió plantejada. Per últim, en Joan Andreu, l’Adrià Canyameres i l’Albert Gómez van participar en el concurs HP Codewars sobre programació i resolució de problemes en diferents llenguatges informàtics.

6

22 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 22

20/6/17 13:02


ESO I NOTÍCIES

Confirmacions El passat dimarts, 23 de maig, els alumnes de 2n d’ESO van rebre el sagrament de la Confirmació a l’oratori de Xaloc. Acompanyats pels seus padrins, els alumnes van rebre de mans del Bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, aquest sagrament que referma els compromisos del baptisme. 1. Els alumnes de Xaloc van visitar l'escola Can Bori i van participar en un taller de reciclatge de paper. 2. Al juny, els nois i noies de Can Bori ens van tornar la visita. 3. Els alumnes de Xaloc van representar una obra de teatre pels nois i noies de Can Bori. 4. Els alumnes de 3r d'ESO -Miguel Asensio, Mikel de Arriba, Joel Macías, Javier Rincón i León Sun- van participar al concurs de debat, acompanyats pel sr. Quesada 5. Durant un dels moments del concurs HP Codewars de programació. 6. En Daniel Oliver va rebre el segon premi pel seu relat. 7. La cerimònia de la Confirmació va estar presidida pel Bisbe Auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull. 8. L'Àlex Roura essent presentat pel seu germà, Josep Maria. 9. En Carlos, durant una de les lectures. 10. En Joel Vicente, en el moment de rebre la Confirmació. 11. Foto final de família.

8

7

9

10

11 La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017 I 23

Rev Xaloc 79 velf.indd 23

20/6/17 13:02


BATXILLERAT - Acte acadèmic: Graduació promoció Règia. - Concurs Generación Euro. - XXXI Certamen Literari

1

Acte acadèmic: Graduació promoció Règia El darrer dissabte 6 de maig els alumnes de la promoció Règia van rebre la beca de Xaloc, que testimonia la seva estada a l’escola. Fou un acte emotiu i les famílies van poder acompanyar els seus fills en una cerimònia pensada perquè l’escola reconegui la formació humana, espiritual i acadèmica rebuda durant tots els anys d’estada a Xaloc. Després de la cerimònia, els alumnes i llurs famílies van poder compartir vivències amb els professors presents en un aperitiu.

2

3

1. Els alumnes de la promoció Règia. 2. Els representants de la promoció en la ofrena a la Mare de Déu. 3. Els alumnes de segon de Batxillerat escoltant els parlaments. 4. Inmortalitzan el moment amb llurs famílies. 5. El sr. Homs va dirigir unes paraules als alumnes i assistents a l'acte. 6. Un dels moments durant la presentació dels alumnes de Xaloc a Generación Euro. 7. Cartell del XXXIè Certamen Literari. 8. L'acte va estar amenitzat amb música interpretada pels mateixos alumnes. 9. L'Alejandro Sánchez interpreta la seva composició davant del jurat.

4

5

24 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 24

20/6/17 13:03


BATXILLERAT I NOTÍCIES Concurs Generación Euro El passat 16 de març, un equip d’alumnes de 2n de Batxillerat va quedar 1r finalista del concurs Generación Euro, organitzat pel Banc d’Espanya i el Banc Central Europeu. El grup, format per Sergi Bladé, Antonio Cruz, Néstor Domingo, Álex Rodríguez i Sergio Tena, havia de fer una predicció raonada sobre la política monetària que aplicarà el BCE durant aquest 2017 i va haver de defensar la seva proposta davant d’un jurat d’economistes del Banc d’Espanya, a la seva seu de Madrid. 6

XXXIè Certamen Literari Com es tradició a Xaloc, el passat 27 d’abril se celebrà el Certamen Literari de poesia en llengua catalana i castellana. La d’enguany ha estat la XXXI edició, que amb el títol “Pentagrames”, ha permès explorar i unir dos camps com són la poesia i la música. Els alumnes de 4t d’ESO i 1r i 2n de Batxillerat van declamar els seus poemes davant del públic en un acte marcat per la bona feina de tots i l’assistència de pares, amics i professors de l’escola. Els guanyadors van rebre els guardons de mans del músic Jesús Rodríguez Picó, convidat d’honor d’aquest any. El Sr. Picó va dirigir unes paraules als assistents.

7

8

9 La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017 I 25

Rev Xaloc 79 velf.indd 25

20/6/17 13:03


ENGLISH CORNER

-

- English week - The Fonix - CAPS Assistant

English week Last term, as part of the schools growing commitment to developing pupils English skills from a young age, students from 3rd and 5th Primary were lucky enough to be able to participate in a special “English Week”. Throughout the week, students were fully immersed in only English to help them develop the confidence and practice necessary to become proficient English speakers. The students took part in a variety of tasks, including workbooks on the United Kingdom, fun activities and plenty of games that were specially designed to enhance their ability in English. At the end of the week, students were more natural in their use of English and had been able to have a fun time too.

1

2

1. Throuhtout a week, students were fully immersed in English lessons. 2. They played games and fun games... 3-4. ...specially designed to enhace their language skills. 5. Mr. Peláez and Marcos holding his award. 6-7. Marcos was awarded 2n position at the Fonix competition. 8. Mr. Edward is preparing students for Camgridge Exams. 9. And helping them with speaking reinforcement.

3

4

26 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 26

20/6/17 13:03


ENGLISH CORNER I NOTÍCIES The Fonix Our student, Marcos Mejías has just been awarded 2nd position at the Fonix English competition for Catalan schools 2017 in his category (6th grade). His prize consists of a weekend in a country house with his family together with a standard online course to improve his English skills. We are proud of you! Congrats Marcos!

5

6

7

CAPS Assistant Xaloc is aware of the importance of English and the desire from parents to improve this aspect of the school. Throughout the last few months, an English Language Assistant, Edward Anderson, has been working across all age ranges (with a particular focus on young learners) to enhance their ability and use of English. During his time here, he has assisted the Primary in conversational practice with the students by giving specific time to each student on Cambridge Exam Preperation, delivering lessons to whole classes to work on common mistakes and crucially, engaging with students on a daily basis at break and lunch times. For older age groups, he has been able to ensure that students taking higher level qualifications (such as the FCE) can perform the speaking test in confidence, with intensive FCE speaking lessons.

8

9 La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017 I 27

Rev Xaloc 79 velf.indd 27

20/6/17 13:03


CICLES FORMATIUS - Visita a l'empresa REHAU. - Titulació KNX PARTNER. - Reconeixement a l'FP DUAL. - Formació de professors. - Saló de l'ensenyament.

1

2

Visita a l'empresa REHAU El passat 16 de febrer, els alumnes de Xaloc Escola Tècnica de 3r curs dels Cicles Formatius de Grau Superior de Manteniment d'Instal·lacions Tèrmiques i de Fluids i d'Eficiència Energètica i Energia Solar Tèrmica, van visitar les instal·lacions de l'empresa REHAU a Gavà. Aquesta visita es va fer amb l'objectiu de donar a conèixer els sistemes eco-eficients de REHAU, la tecnologia per a obtenir l'eficiència energètica i les seves diferents aplicacions: distribució de calefacció i refrigeració per superfícies radiants i aprofitament de la calor del subsòl. 3

Titulació KNX PARTNER Un total de sis alumnes de tercer curs de la carrera professional d’instal·lacions tècniques i energies han assolit la titulació KNX PARTNER. Aquests alumnes han estat examinats per l’associació de domòtica de Brussel·les en un primer examen teòric de 100 preguntes. Tot seguit, han realitzat un examen pràctic de dues hores. Amb aquesta titulació es certifiquen com a projectistes domòtics del sistema capdavanter a Europa.

1-2. Durant un dels moment de la visita a Rehau 3. El grup que va visitar l'empresa 4. Els alumnes que han assolit la titulació KNX Partner mostren el seu títol. 5. Durant un moment de la formació impartida pel sr. Francesc Cases sobre la figura de l'alumne-becari a la FP Dual. 6. El sr. Rosillo va rebre la placa d'adhesio a aquesta Aliança i el reconeixement del Projecte DUAL a Xaloc. 7. Foto de família de l'acte. 8. Part de la parada de Xaloc al Saló de l'Enseyament.

4

28 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 28

20/6/17 13:03


CICLES FORMATIUS I NOTÍCIES Formació de professors L'advocat Francesc Cases, del bufet Cases Alemany -amb més de cinquanta anys d'experiència en l'assessorament jurídic-docent, laboral i fiscal- va impartir una sessió molt interessant amb els professors de Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior sobre la figura de l'alumne-becari en la Formació Dual. Aquesta consisteix en realitzar un terç de la formació tècnica en un centre de treball, al llarg de dos anys del curs, compatible amb la formació docent. La nova figura del becari es troba en molts pocs, tot i que a Xaloc tenim gairebé tots els alumnes en aquesta situació privilegiada -més de 130 en el nostre cas-.

5

Reconeixement a l’FP Dual El passat 16 de març la Fundació Bertelsmann, juntament amb l’Aliança per a la Formació Professional DUAL i JOBarcelona, van inaugurar l’Espai de la FP Dual d’enguany. Durant el certamen, Xaloc Escola Tècnica, a través del seu director, Manuel Rosillo, va rebre de mans de Clara Bassols, directora de la Fundació Bertelsmann, la placa d’adhesió a aquesta Aliança i el reconeixement del Projecte DUAL a Xaloc. S’ha de dir que la FP Dual segueix a la capdavantera. Aquest model, que combina formació i treball des del curs 2010-2011, s'adreça a tots els alumnes de Cicles Formatius de Grau Superior i, a dia d’avui, hi participen 40 empreses industrials.

6

7

Saló de l'ensenyament Un any mes, Xaloc Escola Tècnica ha estat present al Saló de l'Ensenyament, al recinte firal de Montjuïc, celebrat entre els dies 22 i 26 de març. La presència al Saló permet donar a conèixer la nostra oferta educativa de Cicles Formatius de Grau Mitjà i de Grau Superior.

8 La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017 I 29

Rev Xaloc 79 velf.indd 29

20/6/17 13:03


ANTICS ALUMNES - Trobada d'Antics Alumnes. - Promoció del '68.

1

Trobada d'A Antticss Alu umnes El passat divendres 31 de març va tenir lloc la tradicional Trobada d’Antics Alumnes, un moment ideal per retrobar-se amb antics professors i companys de promoció. La jornada va començar a les 20h amb un sopar fred i va ser molt emotiva i distesa. Com a curiositat, la promoció de 1990-91 va ser la més nombrosa.

2

Prromoció ó de el '68 Durant aquest curs hem tingut dues trobades d’antics alumnes. D’una banda, el dissabte 21 de gener es va reunir a Xaloc un bon grup d'alumnes que van entrar al Col·legi el 1968. En molts casos, tornaven a veure's les cares després de 40 anys d'haver-se separat, en finalitzar la seva etapa escolar. Malgrat les reformes i els nous pavellons, passejar per les aules i els patis, testimonis de la seva infància i adolescència, va resultar un moment emocionant. També van aprofitar l'oportunitat per recordar els companys que han mort en aquest temps, en un discurs molt emotiu.

1. Durant un dels moments de la trobada. 2. Alumnes de la promoció de 1990-91. 3. Antics alumnes de la promoció de 1968. 4. Durant un moment de l'acte commemoratiu.

3

4

30 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 30

20/6/17 13:04


ANTICS ALUMNES PARAULES DE RECORD Constantino C Con Const Cons ons n tant t tino tanti ta ino Mora M Moral Morales ora oCristian ra ales les Pell Pellicero P e ellCaride el llllicer ice iic icero ce erro Padilla

¿Cuál es tu recuerdo de Xaloc? quin rec record ord d t’ha tt’h ’h ha marcat marcatt de d Xaloc? Xaloc aloc? l ?

Cristian Caride Padilla Promoción Helios (2005-07) Licenciado en Medicina y Cirugía. Realiza la residencia de psiquiatría en Consorci Sanitari de Terrassa, alternando en el momento actual en la Unidad de Salud Mental infanto-juvenil del Hospital Mútua de Terrassa.

Ser alumno de Xaloc es una señal identitaria personal. Yo no sería quien soy si no hubiera formado parte de esta familia, porque decir que has estudiado en un centro o que has sido alumno se queda corto para lo que quiero explicar. Como ejemplo diré que, para mí, la Virgen del Oratorio del colegio es como la Moreneta para todos los catalanes. Dicho esto, me gustaría añadir que los profesores "exceden sus obligaciones". No solo he sentido que se esforzaran en enseñarme materias o el "saber estar". Mucho más que esto, en los maestros encontré auténticas personas "intentado sacar de ti tu mejor tú". Personas que más tarde han continuado siendo referentes en todos los sentidos y en los que he confiado tanto como en mis padres.

Carlos C Ca Car Carl arlrlos Romero Romer o e o Arruga om A Ar rrruga uga ga ga Gómez Cabezuelo Alberto

¿Cuál es tu recuerdo de Xaloc? q record record d t’ha t’h ha ha marcat marcat de de Xaloc? Xaloc aloc? l ? quin

Alberto Gómez Cabezuelo Promoción Europa (2002-2004) Alberto está casado con Carolina. Son padres del pequeño Aritz (1 año). Trabaja en la empresa Seat desde que prácticamente finalizara sus estudios de Bachillerato en Xaloc. Actualmente compagina su actividad laboral con sus estudios de Relaciones laborales.

NOTÍCIES

Rev Xaloc 79 velf.indd 31

Soy Alberto, conocido como "Cabe" por mi apellido. Tengo grandes recuerdos de mi época en el colegio. Entré en plena adolescencia. Era una época complicada para mí por motivos familiares. Sin embargo, gracias a Xaloc pude pasar aquellos momentos de la mejor manera. Recuerdo cómo me ayudó mi preceptor -del que aun guardo un agradecido recuerdo- y los grandes amigos que hice, algunos de los cuales todavía estamos juntos. Aquel grupo de amigos, las risas, los patios… forman hoy un gran recuerdo que ha hecho de mi parte de lo que hoy soy.

Segueix-nos a les Xarxes Pots seguir l'actualitat de Xaloc i contactar amb antics alumnes a través de:

@XalocLH

20/6/17 13:04


família GIL ROSINACH La família Gil Rosinach viu a Barcelona. Tan el Joan com la Mercè van venir de les Garrigues (Lleida) per formar-se com a metges ara fa 20 anys. Ell és metge de família al CAP Roger de Flor i ella digestòloga a la Clínica Teknon a Barcelona. Tenen dos fills: en Marc, que estudia cinquè de primària a Xaloc i és una gran davanter del Club de Fútbol Mercat Nou Magòria; i la Maria, que estudia quart de primària a Pineda i gaudeix molt aprenent piano a l’Escola de Música del Prat. Tots estan molt orgullosos dels seus orígens lleidatans i sempre que poden aprofiten per anar-hi.

una escola bressol anomenada Avantis, i tres, el tema tècnic-acadèmic o el tema formatiu? I, avui, amb el pas aquí tot va començar. dels anys, com valoreu la resposta 2. Des de quan sou pares de Xaloc/ en aquests àmbits per part de l’escola? Pineda? Des de primer de primària, ara fa cinc anys. És cert que els dos temes eren i són essencials, però realment el més important és 3. Què recordeu de la primera visita el tema formatiu que nosaltres inculquem a Xaloc? Quin era l’element o ele- a casa, però que volem que es reforci al ments essencials que havia de tenir col·legi. Tot i que el nivell tècnic-acadèmic considel’escola dels vostres fills? La primera impressió va ser molt bona, rem que és molt bo, i és reconegut quan counes instal·lacions envejables amb un en- mentem en diferents àmbits a quin col·legi torn molt agradable. I el més important, que va el nostre fill . era una prolongació lògica d’Avantis, amb el mateixos valors i el mateix tracte personalitzat i professional per part del personal docent i no docent.

4. Què és el que més us crida l’atenció de l’evolució de l’escola des que vau començar? L’adaptació continua a les noves tecnolo1. Porteu uns anys al Col·legi. Com i gies aplicades a la docència i a mesura que passen els anys la integració, no només del quan vàreu conèixer Xaloc? Un cop casats, vàrem comprar un pis a la Marc, sinó de tota la família amb els pares zona Franca, l’any va néixer el Marc. Des- dels companys del Marc, tutors... coneixíem els col·legis, escoles bressols... i anant amb el cotxet del nen vàrem veure 5. Què era més essencial per vosal-

L'E ESCOLA HA D'OFERIR UNA EDUCACIÓ HOLÍÍSTICA, EN FORMACIÓ Ó PERSONAL, ACADÈMICA I ESPIR RITUAL, POTENCIA ANT AL MÀXIM M LES CAPACIT TATS DE CADA NEN

32 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 32

20/6/17 13:04


PA ARLEM M AM MB.... I Família

Gil Rosinach

LA A PRIMER RA IM MPR RES SSIÓ VA SE ER MOLT BO ONA: UNES IN NST TAL L·LAC CIO ONS S EN NVE EJA ABL LES S I UN ENT TORN MOLT AGR RAD DAB BLE E. AR RA BÉ, EL MÉS IM MPORTA ANT ÉS QUE E ER RA UN NA PROLONGACIÓ Ó LÒG GIC CA D’A AVA ANT TIS S, AM MB EL MATE EIX XOS VALO ORS S I EL MAT TEIX X TR RACTE PERSONA ALIT TZAT T I PRO OFE ESS SIO ONAL PER PART T DEL PERSO ONAL L DO OCE ENT I NO DOCENT..

6. Sempre es parla molt de la necessària coherència de vida i de valors família-col·legi. Realment és tant necessari? Heu viscut i/o conegut males conseqüències per aquesta falta d’equilibri? Creiem que és aconsellable, encara que no imprescindible, però el nostre cas ha estat més fàcil ja que Mercè va anar a Lleida a un col·legi amb aquest valors, Arabell. La manitat, companyerisme, humilitat i treball. l’amistat de moltes famílies del col·legi, que coherència en els valors evita malentesos i Creiem que en tots ells en Marc pot millorar esperem que perduri en el temps. allò que veu a casa a l’escola. discussions estèrils. 14. Com organitza un dia de festa 7. Penseu que les noves genera- 11. Com ho feu per dedicar temps una família com la vostra? Sempre que podem marxant al poble per cions de mares i pares ho valoren per a cadascun dels vostres fills? Intentem organitzar els nostres horaris, per estar amb la família i desconnectar al màxim i dediquen les seves energies per estar el màxim temps possible amb ells. de la ciutat. Estem amb els pares, germans, aconseguir-ho? Creiem que avui en dia els pares deleguen Jo (Mercè) ara fa poc, atesa la dificultat que cosins... envoltats de plena natura. Això si, massa els valors i la formació personal a teníem per compaginar horaris, he canviat els partits de bàsquet, futbol, COF... ens ho l’escola, sense tenir en compte que la for- de feina per disposar de més hores i estar permetin. Ens cas de no poder marxar inmació personal i de valors s’ha de fer fona- més a prop del meus fills. I en Joan intenta tentem fer sortides en família: cinema, platja, estar amb ells més els caps de setmana. parc, Tibidabo, zoo... mentalment a casa. 8. De què s’han queixat els vostres fills com alumnes del col·legi? Quines coses no acceptaven? I vosaltres, estàveu d’acord amb ells? Per dir alguna cosa, en alguna ocasió en Marc ens ha dit que el menjar ha estat una mica deficient, sabem que el col·legi és coneixedor del tema i està treballant-hi per millorar-ho. Nosaltres pensem que no ha de ser fàcil oferir un bon servei a tants nens, però esperem que es pugui millorar. 9. Que considereu que ha d’oferir l’escola per un bon desenvolupament dels fills? Una educació holística, en formació personal , acadèmica i espiritual. Potenciant al màxim les capacitats de cada nen de forma individualitzada i personalitzada. 10. Quins hàbits considereu més importants i en quins d’aquests el Col·legi ha ajudat en la vostra tasca com educadors? Obediència, ordre, disciplina, respecte , hu-

12. Al llarg d'aquests anys, tutories, reunions de pares, festes d’aniversari, Festivals, orientació familiar, tasques domèstiques, com s’arriba a tot? Amb molta dificultat, però ho intentem compaginar tot. També s’ha de dir que el col·legi (professors, tutors...) fa un esforç i intenta adaptar-se al màxim amb els nostres horaris pel que fa a les d’entrevistes, tutories....

15. Molts pares pensen que les vacances escolars sempre són molt llargues i que això s’ha de solucionar. Què penseu al respecte? Podeu oferir una opció sobre això? Pensem que són molt llargues i, avui en dia, atès que la majoria de famílies treballen, és molt difícil organitzar-se. Però per part nostra estem molt contents del que ens ofereix el col·legi. De fet des de P5 el Marc cada any ha anat al Diverestiu a Xaloc, on els nens continuen amb la mateixa gamma de 13. Si heu participat en cursos valors inculcats durant tot l’any, però amb d’orientació familiar, quina expe- un ambient més alliberat ideal en temps riència heu tret i què podeu dir als d’estiu. pares sobre aquest mitjà que oferta Avantis, Pineda i Xaloc? 16. Podeu recomanar-nos un o dos Hem participat a diversos cursos d’orien- llibres o alguna pel·lícula? tació familiar, des d’Avantis. Creiem que és En Marc us recomana qualsevol llibre de una oportunitat per millorar en tots els as- Harry Potter. La María us recomana l’última pectes aprenent dels professionals i també pel·lícula que ha vist: El nadó cap, i nosaltres veient com altres pares es troben amb les us recomanem llibres de misteri i suspens: mateixes dificultats que nosaltres . La noia del tren i El misteriós cas de Harry Per altra banda, és una manera de fer la famí- Quebert..¢ lia més gran amb els pares dels companys dels nostres fills i que va més enllà del col·legi. Nosaltres hem tingut la sort de gaudir de La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017 I 33

Rev Xaloc 79 velf.indd 33

20/6/17 13:04


DE LLIBRES I US RECOMANEM

30 MANAMENTS PER TRACTAR AMB ADOLESCENTS

EL COLAPSO DE LA AUTORIDAD.

EDUCAR EN EL ORDEN

SER QUIEN ERES. CONSTRUIR UNA PERSONALIDAD FELIZ

Autor: Juanjo Fernández Sola

Autor: Leonard Sax

Autor: Pablo Garrido Gil

Autor: Wenceslao Vidal

Editorial: Claret

Editorial: Palabra

Editorial: Palabra

Editorial: Rialp

Año de edición: 2015

Año de edición: 2017

Año de edición: 2016

Año de edición: 2016

¢ «Manaments» per tractar amb adolescents? Doncs no és un error, perquè una part d’aquest llibre són, efectivament, manaments. Manaments que en realitat no obliguen, sinó que configuren una proposta que vol contribuir a una vida més feliç, que inclogui una millor comunicació pares-fills. 30 manaments per tractar amb adolescents és un llibre divertit, agradable i ple de sentit comú

¢

Bajo el título original The collapse of parenting, El colapso de la autoridad, cómo no abdicar ante la dictadura de las redes y de la presión social, ofrece a los padres y educadores una oportunidad única para reflexionar sobre su propio estilo educativo y reconocer qué necesitan para reforzar los lazos con sus hijos... o quizá para comenzar a crearlos.

¢

Este ensayo aborda claves para que los niños y adolescentes aprendan a organizar su tiempo y sus cosas en las distintas etapas educativas. El orden afecta no solo en el plano material de las personas, sino que armoniza y equilibra los afectos, la voluntad y el carácter. El autor pretende ayudar a los padres para que eduquen mejor a sus hijos.

¢

CÓMO ENTRENAR A SU DRAGÓN INTERIOR

DIRIGIR EMPRESAS CON SENTIDO CRISTIANO

SIN MIEDO A VOLAR

CARA Y CRUZ. JOSEMARÍA ESCRIVÁ

Editorial: Planeta

Autor: Javier Echevarría

Autor: Simone Biles

Autor: José Miguel Cejas

Año de edición: 2017

Editorial: Eunsa

Editorial: Palabra

Editorial: San Pablo

Año de edición: 2015

Año de edición: 2017

Año de edición: 2016

La recuperación del papel primordial de la empresa y del empresario en la sociedad, y la superación de muchas disfuncionalidades actuales, requiere una nueva noción de la empresa y de la tarea de empresarios y directivos. En este contexto, es relevante el sentido cristiano de la empresa y su dirección. De esto se ocupa este volumen que incluye tres escritos cortos pero incisivos de Mons. Javier Echevarría.

¢

La popular gimnasta Simone Biles nos descubre la historia de sacrificio y superación que le ha valido el oro olímpico gracias al don que Dios le ha concedido. Su camino a las Olimpiadas de 2016 comenzó un día de excursión escolar. Quizá creamos que lo más asombroso de su historia es llegar a ser medalla de oro olímpica en los Juegos de Río de Janeiro, partiendo de una infancia difícil en un centro de acogida. Pero no es así. Lo más milagroso de todo es cómo lo consiguió...

¢

Pautas para avanzar con eficacia en la búsqueda de la felicidad: cómo mejorar la propia personalidad, la autoestima y la virtud, sin imitar modelos que nos alejan de nuestra propia identidad. Cómo vivir una vida más feliz y más coherente, y adquirir una mayor empatía con quienes nos rodean, en especial con nuestra propia familia, en el entorno del hogar.

Autor: Fernando Alberca

¢ Aprende a gestionar las emociones de tu hijo es el nuevo trabajo del profesor y orientador especializado en Neuropsicología y educación Fernando Alberca. En esta ocasión, de la mano del sello Temas de hoy de la editorial Planeta, Alberca ofrece a padres y orientadores un esquema muy útil de contenidos para familiarizarse con las emociones y los sentimientos de hijos y alumnos.

¢

¿Fue la vida de Josemaría Escrivá una vida de éxito o de fracaso? Desde esa clave paradójica, José Miguel Cejas, escritor y periodista, analiza la existencia y el mensaje de este sacerdote canonizado por san Juan Pablo II en 2002, conocido en los cinco continentes por ser el fundador del Opus Dei, por sus libros de espiritualidad y por las numerosas iniciativas que impulsó.

34 I La Revista del col·legi Xaloc I Juny2017

Rev Xaloc 79 velf.indd 34

20/6/17 13:04


Rev Xaloc 79 velf.indd 35

20/6/17 13:04


Contacte con nuestro departamento Técnico Comercial. Le ofreceremos asesoramiento técnico y le orientaremos para la optimización de costes y producción de su producto

comercial@grupograficolv.com

Servicios integrales en Artes Gráficas

Creación gráfica y preimpresión Imagen corporativa Conózcanos visitando nuestra web:

www.grupograficolv.com

Marketing y publicidad Mailing y dato variable Desarrollo de apps IOs y Android Gestión web y redes sociales Servicios editoriales Impresión offset y digital Cartelería y gigantografía

Avda. Carrilet, 237 08907 L’Hospitalet de Ll. (BCN) T.: 93 338 48 03 • Fax: 93 337 40 20 email: comercial@grupograficolv.com

Rev Xaloc 79 velf.indd 36

Banderolas y Vallas publicitarias Rotulación Organización de eventos y stands

20/6/17 13:04

Revista del Col·legi Xaloc · Num 79 · Juny 2017  
Revista del Col·legi Xaloc · Num 79 · Juny 2017  

Revista oficial del Col·legi Xaloc www.xaloc.org

Advertisement