Page 1

Núm. 10

InfoTallers

juliol - desembre 2011

Valoració 2011 www.fundaciotallers.org

Notícies:

Valoració 2011

1

Inaugurem la Botiga Online!

1

Col·laboració de

2

Un projecte de FT premiat a l’ETSIB.

2

Coneixes la 2 diferencia entre CET Jardineria:

3

Brigada de Neteja i Càtering

3

Gestió Documental

3

Ràdio Badia

4

Facebook FT

4

Equinoteràpia al CO 4 Setmana Igualtat

5

Neteja Viària

5

Notícia Sinergrup

5

Judit Mascó presenta 6 la nova col·lecció de bijuteria de FT Sabies què…?

6

Benvolgudes companyes i companys, l’any 2011 ja s’acaba. Tots estem escoltant constantment les notícies sobre la crisi i les retallades. Però no vull omplir aquestes ratlles amb mals pressentiments, amb previsions sobre el que ens passarà el 2012. Vull omplir aquest Infotallers de bones notícies. Seguim endavant, seguim treballant i seguim més presents que mai als nostres territoris. Tenim idees, tenim projectes, tenim ilusions i tenim resultats. Aquest 2011 ens ha anat bé. Hem desenvolupat nous projectes que abracen tota la organització com el Pla d’Igualtat o la Sexoafectivitat. Hem potenciat noves línies de negoci i serveis com l’activitat artesanal, la botiga a Guttman o la Brigada Taller. Hem consolidat la presència al territori, renovant el concurs de neteja viària i, poc a poc, anem reivindicant el nostre lideratge en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat dels nostres municipis. Tot això no ha vingut sol. Hem estat molt estalviadors, hem engegat polítiques que fomenten la flexibilitat organitzativa i hem seguit fidels a la nostra missió i als nostres valors. Hem seguit apostant pel nostre millor actiu: les persones. Hem seguit apostant per la formació, per l’experiència i per l’estabilitat. I això és el que seguirem fent durant el 2012. En els propers mesos veurem que passaran moltes coses però si seguim convençuts del que fem, si seguim junts i si confiem els uns amb els altres i TOTS creiem en la feina ben feta, seguirem endavant. Només us demano que continuem amb una actitut positiva i que encomaneu al vostre entorn aquest esperit de superació que demostrem dia a dia. Vull desitjar-vos unes bones festes i espero que pugueu gaudir de la companyia dels que us estimeu. Ricard Matas. Director Gerent.

Inaugurem Botiga Online! En els darrers temps hem anat consolidant l’àrea d’artesania de la fundació i, mica en mica, hem anat creant un producte atractiu i de qualitat. Fins ara l’únic canal de venta era les fires on participàvem i la venta interna a la pròpia entitat. Però ara hem volgut fer un pas més i presentem la botiga online de Fundació Tallers, un espai on es pot comprar bijuteria, fulards i complements realitzats per les persones amb discapacitat de la nostra entitat. Podeu visitar el catàleg de productes i la botiga, entrant a la nostra web www.fundaciotallers.org i us animen a fer-ne difusió a través de les xarxes socials i així el màxim de persones arribin a conèixer la bijuteria feta per les persones amb discapacitat de la fundació!


Pàgina 2

InfoTallers

BANCAJA col·labora en el nostre projecte d’Integració Laboral Fundació Tallers ha rebut una donació de Fundació Bancaja per a la consolidació del projecte del Servei d’Inserció a diferents municipis del Vallès. La donació, d’un total de 4.000€, es destinarà a consolidar el Servei d’Inserció per a persones amb discapacitat, que dóna cobertura als municipis de Badia del Vallès, i Montcada i Reixac. El projecte consisteix en adaptar el servei, ja que d’una manera itinerant ofereix orientació, un club de feina i intermediació laboral a les persones amb discapacitat d’aquests municipis. A través d’aquesta col·laboració s’ha pogut fer l’adaptació tecnològica necessària per a que l’equip de tècnics del projecte puguin atendre als usuaris a les immediacions del Servei Municipal d’Ocupació de Badia del Vallès, a la Unitat de Salut Mental de Badia del Vallès, i al Servei de Promoció Econòmica de Montcada i Reixac.

Un projecte sobre Fundació Tallers premiat a l’ETSIB L’ Escola Tècnica Superior d’ Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) ha premiat el projecte “Implantació de la metodologia LEAN al taller A, de la Fundació Tallers”, com a millor projecte final de l'àrea de Gestió d'aquest any 2010-2011. El projecte ha estat realitzat per Karina Cuevas, Salvador Cañas, Àlex Clemente i David Ortega (aquest últim Director de Producció de Fundació Tallers ) dins del Màster de Direcció de Producció de la Fundació CIM , vinculat a la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquest projecte ha permès analitzar l’organització productiva de l’àrea de manipulat de Fundació Tallers, i dissenyar i implantar una sèrie d’accions que permeten millorar la productivitat de l’àrea. La nostra enhorabona a tot l’equip, i el nostre agraïment per ajudar-nos a millorar dia a dia.

Fundació Tallers gestiona la botiga de l’Institut Guttmann Des del passat 7 de novembre, Fundació Tallers és l’entitat que gestiona la botiga de l’Institut Guttman ubicat a Badalona. L’Institut Guttman és un hospital de referència pel tractament medicoquirúrgic i la rehabilitació integral de les persones amb lesions medul·lars, danys cerebrals adquirits o d’altres grans discapacitats d’origen neurològic. En aquesta botiga, es poden adquirir productes com diaris, revistes, regals, llaminadures, entre d’altres productes. També hi ha un ampli espai dedicat a la exposició i venta de l’artesania realitzada per Fundació Tallers. La botiga està oberta tots els dies de la setmana i genera ocupació per a tres persones de Fundació Tallers.


Pàgina 3

InfoTallers

Jardineria: dues intervencions especials Us mostrem algunes de les intervencions especials que realitzem amb clients amb que treballem en feines regulars de manteniment de jardineria. Consell Català de l’Esport: Degut a les obres d’ampliació de la calçada del camí interior i per tal de construir un passadís peatonal, ens han encarregat la tala d’uns 8 pins mitjans i 3 pins de grans dimensions. Aquesta feina es farà amb el suport d’una brigada mòbil de 2 oficials i 2 peons, que aprofitaran un dissabte que està tancat el recinte i així evitar molèsties a vehicles i usuaris del centre. Posteriorment farem una nova plantació d’arbrat, una nova instal·lació de la xarxa de reg en aquests parterres, la ressembra de gespa que afecta al camí interior i a una rampa que comunicarà ambdues àrees d’estacionament de vehicles. Facultat de Farmàcia- UB: S’està fent una millora en l’enjardinament del talús de la Facultat de Farmàcia a la zona del bar. Aquest any ja es va actuar reforçant la tanca de xiprers, i ara una brigada mòbil composada per un oficial i dos peons, reperfilarà les terres d’aquest talús i farà una plantació de Carpobrotus per estabilitzar les terres i evitar l’erosió, a la vegada que s’instal·larà un sistema de reg per degoteig.

Brigada de Neteja i Càtering: actuacions especials En els darrers mesos la brigada que realitza els serveis de neteja d’instal·lacions i de cuina ha realitat algunes tasques “especials”, fora dels serveis habituals. Per una banda, s’ha realitzat la neteja final d’obra a les instal·lacions de l’Ecometròpoli, el Col·legi de Treball Social i l’Arxiu General de Catalunya del Departament de Benestar i Familia, després de les reformes efectuades a les seves instal·lacions, i s’ha realitzat la neteja especial de dos pàrquings de Barcelona inundats per les fortes pluges. També han participat d’un servei ben especial: el servei de cambrers en un casament. Una activitat que va ser molt emotiva, ja que van servir a prop d’un centenar de persones, donant una resposta molt àgil i professional. L’equip va estar format per 6 treballadors amb discapacitat intel·lectual, un monitor i una responsable de l’equip.

Gestió Documental Aquest mes de desembre hem finalitzat un dels serveis més “curiosos” de Gestió Documental, que ha consistit en la digitalització de llibres històrics del s. XIX , que s’han manipulat amb molta delicadesa pàgina per pàgina, ja que es tractava d’exemplars únics. L’objectiu d’aquesta digitalització ha estat la seva preservació, de manera que els científics i estudiosos els puguin consultar en format digital i així evitar la seva degradació. Amb el nostre escàner zenital, s’ha pogut digitalitzar cada pàgina amb una alta resolució de 600 dpi. Algunes de les altres feines que estem realitzant és la digitalització de factures, amb escanejat OCR de lectura de dades, o la digitalització d’expedients de consentiments dels programes Proinfància i Incorpora de l’Obra Social “la Caixa”. D’altres serveis que oferim són: introducció de dades, manipulat i enviament postal, indexació, manipulació documental, digitalització, custòdia documental i destrucció certificada.


Núm. 10

Pàgina 4

Fent de periodistes a Ràdio Badia Ràdio Badia ha començat a treballar amb un equip de periodistes ben especial. Es tracta de 11 persones usuàries del Centre Ocupacional de Fundació Tallers que durant unes hores realitzen el treball de comunicadors . La tasca d’aquest equip de reporters consisteix en portar l’actualitat del seu entorn i del centre, mitjançant entrevistes i reportatges que prepararan amb antelació fent un treball, no tan sols periodístic sinó que, mitjançant aquest mitjà tan atractiu per a ells, practiquen lectura, escriptura , llenguatge i un munt d’habilitats més d’una manera divertida. Segons l’equip de Ràdio Badia: “El veure’ls treballar i posar tot de la seva part en aquesta nova activitat, és tota una lliçó de constància per a nosaltres.” Podeu seguir l’actualitat de Ràdio Badia i del municipi en el nou blog de notícies i escoltar tots els reportatges a la web http://radiobadia.blogspot.com

El Facebook de Fundació Tallers: una finestra oberta a les nostres activitats Des del Centre Ocupacional de Fundació Tallers es treballa per evitar la fractura digital dels usuaris/es amb discapacitat intel·lectual. A través dels tallers de TIC i Creació Audiovisual, es treballen diverses àrees com la comunicació, les habilitats socials, el manteniment de les habilitats acadèmiques, etc. Pel Centre Ocupacional l’ús de les TIC és una activitat d’ocupació terapèutica. En el darrer any, usuaris de Badia i Sta. Coloma han començat a utilitzar les diferents eines de les xarxes socials per donar a conèixer les activitats que es realitzen a la Fundació . A través del Facebook, el blog del Centre Ocupacional, el youtube, el Vimeo i moltes d’altres eines, ens expliquen el dia a dia del centre, comparteixen les seves inquietuds i comenten les activitats que més els hi agraden. Et convidem a seguir-nos al Facebook i al Blog del Centre Ocupacional.

Equinoteràpia per les persones usuàries del Centre Ocupacional Com cada any, un grup de persones usuàries del Centre Ocupacional han participat a la sortida d’equinoteràpia, finançada pel Consell Comarcal d’Esports. Aquesta vegada, hem realitzat l’activitat al centre hípic Malla,. L’equinoteràpia és un mètode terapèutic que a través de la interacció amb el cavall treballa la rehabilitació, integració, i el desenvolupament físic, psíquic, emocional i social de la persona. És una activitat rehabilitadora, reconeguda a tot el món. Consisteix d'una banda, a aprofitar els moviments tridimensionals del cavall per a estimular músculs i articulacions del pacient, a més, el contacte amb el cavall aporta facetes educatives i terapèutiques a nivells cognitius, comunicatius i de personalitat. Una experiència molt enriquidora per tots, i en especial per Esther, una de les usuàries del centre, que degut a les seves dificultats de mobilitat, l’any passat no va poder pujar al cavall. Aquesta vegada però, després de tot un any d’esforç i treball amb la fisioterapeuta del centre, va poder fer realitat la seva il·lusió de muntar a cavall.


Núm. 10

Pàgina 5

La setmana de la Igualtat de Gènere Fundació Tallers ha organitzat la setmana de la igualtat entre homes i dones durant el mes de novembre, punt de culminació de l’anàlisi realitzat al llarg de l’any. El Pla d’Igualtat és el resultat de la voluntat de disposar d’una eina de referència pel que fa a la no discriminació de gènere i a la clara determinació de preservar sempre la garantia d’oportunitats tant per dones com per homes. Per tal de treballar-ho amb els treballadors/es i usuaris/es amb discapacitat intel·lectual s’han organitzat diferents activitats de caràcter lúdic i formatiu, amb l’objectiu d’oferir eines per cercar un autoconeixement en quan a la igualtat de gènere, entendre el concepte de que el fet de ser diferent no és un aspecte negatiu, sinó que té un valor afegit, eliminar els estigmes de gènere, sensibilitzar en quan a models de comportament no sexista en qualsevol àmbit de la vida quotidiana, afavorir unes relacions personals, tant d’amistat com de parella, que incloguin valors d’igualtat de gènere, i oferir eines de resolució de conflictes, que els ajudi a mantenir una actitud activa davant qualsevol possible conflicte.

Servei de Neteja Viària Aquest mes de desembre Fundació Tallers ha renovat el concurs de Neteja Viària de Sta. Coloma de Gramenet. Aquest concurs suposa l’ampliació de la neteja a un total de 30 zones, i genera ocupació per un equip format per una responsable d’àrea, 4 monitors i 35 operaris/es amb discapacitat. El servei es realitza els caps de setmana i festius, i també permet la visualització de la feina feta pels nostres equips i la interactuació amb la ciutadania.

La notícia de

www.sinergrup.net

.

Participació de les entitats de Sinergrup a les Comisions Laboral i d’Atenció Diürna de DINCAT. El passat 10 de novembre es van celebrar eleccions de DINCAT per la Junta de Govern, les Delegacions Territorials i les Comisions Sectorials. En aquestes comisions es treballa per objectius a partir de les necessitats del nostre sector, i en aquesta ocasió en els ambits laboral i dels serveis d’atenció diürna. Ser-hi presents és important per contribuir a la millora del nostre sector i disposar d’informació de primera mà que pugui afectar a la gestió dels nostres serveis i entitats. En aquesta ocasió entitats de Sinergrup s’han presentat i han sortit escollides per participar en les comisions sectorials laboral i d’atenció diürna. Concretament a la Comisió Laboral han estat escollits Ricard Matas (Fundació Tallers) i Carlos Sopeña (Viver de Bell-lloc) , a la Comisió d’Atenció Diürna s’ha escollit a Isabel Mañero (Fundació Tallers) i a Marta Xatruch (Fundació Santa Teresa del Vendrell/Sinergrup).


Núm. 10 La Missió de Fundació Tallers és garantir la inserció sociolaboral de les persones amb Discapacitat Intel·lectual i Trastorn Mental, de manera que millori la seva qualitat de vida, treballant amb una gestió sostenible, participativa i un tracte personalitzat.

El passat 20 d’octubre la model i presentadora Judit Mascó va presentar la nova Col·lecció de Bijuteria i Artesania de Fundació Tallers, a la galeria d’art “La Mirada Expandida” de Barcelona. social, i als seus protagonistes. Judit Mascó va presentar la nova col·lecció com “una bijuteria i artesania que està feta amb el cor però amb la voluntat de fer un producte atractiu i de qualitat que es valori per el seu disseny i modernitat. I que a més a més, parteix d’una gran passió: el treballar per la inserció social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental.” També es va presentar la col·laboració de l’artista plàstic Daniel Berdala, que havia creat un mural artístic juntament amb les persones de Fundació Tallers, i amb el qual s’ha elaborat una postal de Nadal exclusiva, que està inclosa en el catàleg de postals .

FUNDACIÓ TALLERS 902 02 69 19

Durant la presentació hi va haver una exposició i una mostra de com s’elabora la bijuteria per part d’un grup d’usuaris de Fundació Tallers, que van explicar a Judit Mascó alguns dels processos artesanals de l’elaboració dels collarets i de les arracades. Podràs veure totes les fotografies de l’acte al nostre blog www.fundaciotallersblog.org .

Barcelona: Gran Via de les Corts Catalanes, 562 entº 1ª (08011) Sta Coloma Gramenet: Almogàvers, 18 (08924) Badia del Vallès: Av. Cantàbric, 49

SEGUEIX-NOS A:

www.fundaciotallers.org

juliol - desembre

Expandida” per

Un especial agraïment a Judit Mascó per col·laborar desinteressadament amb nosaltres, a Daniel Berdala i al Centre Cultural “la Mirada cedir-nos l’espai, i a l’equip de Santakomola, en especial al

Coneixes la diferència entre el Centre Especial de Treball i el Centre Ocupacional? El Centre Especial de Treball, és on persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental realitzen una activitat laboral remunerada amb una nòmina, tenen exigències productives, i reben el suport dels monitors i l’equip de psicòlegs i treballadors socials. Des d’aquí oferim serveis a les empreses com jardineria, gestió documental, manipulats, neteja , neteja viària, manteniments o artesania. El 50% del servei està finançat pel Departament d’Empresa i la resta depèn dels ingressos generats pels serveis a les empreses. El Centre Ocupacional, és on les persones amb discapacitat intel·lectual que per les seves capacitats no poden treballar en el CET, realitzen activitats d’ocupació terapèutica, i d’ajustament personal i social. Aquestes persones no tenen un contracte laboral, sinó assistencial, finançat pel Departament de Benestar i Família.

Info Tallers juny desembre 2011  

Butlletí informatiu Fundació Tallers

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you