Page 1

Zelfbouw Inrichting voor Salamander Paludarium Door: Coen Deurloo

Na meer dan een week werk is mijn nieuwe paludarium dan eindelijk af. Ik heb het gehele proces gefotografeerd om jullie misschien ook op ideeen te kunnen brengen. Dit is mijn eerste uitgebreide paludarium met zelfbouw inrichting, en ik heb er een hoop van geleerd. Een collega van me heeft in dezelfde tijd ook een paludarium gebouwd op vergelijkbare wijze. Het idee was om een zo natuurlijk mogelijk ogend paludarium te bouwen, met een zwak stromend stroompje dat van boven naar beneden in het water zou stromen, voor extra zuurstof en het visuele extraatje. Het viel mij op dat gifkikker paludariums vaak erg mooi ogen, en dus heb ik op een nederlandstalig gifkikker forum informatie over de bouwmethodes hiervan opgezocht. Het begon met het zoeken van een geschikt Terrarium. Dit heb ik op een lokaal internet prikbord gevonden, te vergelijken met marktplaats en speurders.nl. Dit was een flink exemplaar voor slechts 30 euro, een koopje dus! Het deurtje zit aan de linkerkant, dus niet, zoals je vaak ziet bij terraria, aan de voorkant. Dit vond ik erg mooi, maar was wel lastig bij het inrichten.


Voor de inrichting hadden we uit de doe-het-zelf zaken (Praxis, Gamma) nodig: Piepschuim: Voor het maken van een "trapje" uit het water naar land, en het "grotje" waar het pompje in komt te staan. Purschuim: Voor de vormgeving van het landgedeelte. Zwarte 100% Siliconenkit: Voor het afdekken van de glaswanden daar waar purschuim komt. Tegellijm: Om het geheel waterdicht te maken. De Supertegellijm in poedervorm van de Gamma is schijnbaar het best en ook erg goedkoop. Latex handschoentjes: Purschuim en siliconen wil je niet op je hand krijgen, vooral de purschuim krijg je er bijna niet af.

Het citroensap gebruikte ik om de kalkvlekken eraf te weken. Dit werk zeer goed en voorkomt dat je hoeft te werken met chemisch spul zoals Antikal. Ook zou je het kalk eraf kunnen schrapen met een scheermesje (voorzichtig!). Dit zal waarschijnlijk niet nodig zijn als je een nieuwe bak koopt. Bij 2e hands terraria zitten er echter vaak hardnekkige kalkvlekken. Als eerste heb ik de bak goed schoongemaakt aan de binnenkant en gedesinfecteerd met een terrarium-vriendelijk schoonmaakmiddel (Namiba Terra TerraDesX). Daarna ben ik de zwarte siliconenkit aan gaan brengen op de plaatsen waar purschuim komt. Let erop dat je 100% siliconenkit kiest. Dit staat op de bus. Anders kun je speciale aquarium siliconenkit nemen. De zwarte kit zorgt er voor dat je geen lelijke plekken gele purschuim ziet. Gebruik gewoon je handschoenen om het uit te smeren, dit werkte beter en preciezer dan een hulpmiddel om het uit te smeren. Let niet op mijn ongewassen voorkomen hier, het was ochtend...


Let erop dat je dit met een zeer ruime marge doet, je kan het later heel eenvoudig weghalen met een glas scheermesje. Ik dacht dat ik een flinke marge had genomen, maar achteraf bleek dit op sommige plaatsen nog bijna te weinig te zijn! Hierna heb ik een trapje gemaakt van purschuim, en deze simpel vastgemaakt met sateprikkertjes, die je later afknipt

met een tang. Ook kun je het vastkitten, maar met sate prikkers kun je het later nog aanpassen. Maak eerst de ruwe vorm:


En ga hierna met een aansteker langs voor een natuurlijkere 'look'. Pas op dat je het piepschuim niet verbrand! Ik oefende eerst buiten op een stukje piepschuim. Zorg ook voor een goede ventilatie, want bij het smelten van piepschuim komen schadelijke stoffen vrij. Zodra je precies weet waar het trapje moet komen, lijm je deze met siliconenkit vast op de bodem. Hierna heb ik het 'grotje' gemaakt van een paar simpele stukken piepschuim, ruim groot genoeg voor het opvoerpompje. Ook heb ik de pvc buisjes aangebracht in het grotje.

De rechte PVC buis is voor de stroomkabel, de gebogen buis is voor het stroompje. PVC buizen kun je buigen met een buigveer voor PVC buizen, deze kun je krijgen in iedere doe-het-zelf zaak. Voor de extremere bochten kun je de pvc buis verwarmen en dan buigen, maar oefen hier eerst wel even mee want dit kan al snel een knik in je buis veroorzaken. Test ook of het pompje goed aangesloten kan worden, en hou er rekening mee dat er nog substraat op de bodem komt. Ook hebben we de kokosvezelmat met dotjes siliconenkit op de achterwand vastgeplakt.


Deze matten hebben we gekocht bij Reptilia in Utrecht of Den Haag. Ook kun je die online bestellen op www.reptilia.nl.

Hierna konden we beginnen met het spuiten van de purschuim. Doe dit in een goed geventileerde ruimte, want bij het spuiten van pur komen er wederom schadelijke stoffen vrij! Na uitharding is pur echter volledig inert, wat betekent dat het niet rot, en geen stoffen afgeeft aan het water die de waarde aanpassen. Zodra we zeker wisten dat alles goed stond (ook de pvc buisjes!) konden we de purschuim spuiten. Spuit eerst wat water in de bak, dan zou je aan 1 bus genoeg moeten hebben omdat dit de uitzetting bevorderd. Wij wisten dit aanvankelijk niet en bij ons zijn er zodoende 3 bussen purschuim doorheen gegaan.

Het purschuim zet nadat je het gespoten hebt nog ongeveer 2/3 uit dus hou daar rekening mee! Het uitzetten duurt ongeveer 2 uur, daarna hadden we de uiteindelijke grootte.


Dit hebben we ongeveer 24 uur laten uitharden. Doe je dit niet dan vind je binnenin nog zachte purschuim zodra je het gaat wegsnijden. In de tussentijd heb ik een 'korfje' gemaakt door een driehoekig stuk kokosvezel mat uit te snijden en deze vast te lijmen met siliconenkit aan de achterwand, en tijdens het drogen vastgezet met de oh-zo handige sateprikkertjes. In dit korfje komt een plantje:


Daarna zijn we het harde pur in vorm gaan "beeldhouwen". Hiervoor kun je stanleymesjes en losse figuurzaagjes gebruiken.

Het is belangrijk dat je op dit punt al weet waar je je plantjes wil zetten. Daarvoor maak je dan gaten in het pur waar je de plantjes in kan zetten:


Zodra je zeker bent van de vorm, haal je alle afgesneden stukken pur uit de bak en stofzuig je het geheel. Breng dan de eerste laag tegellijm aan. Wij hebben eerst een dunnere samenstelling gebruikt, dus wat meer water, zodat we zeker wisten dat alle hoeken en gaten opgevuld zouden zijn met tegellijm. Dit hebben we een dag laten uitharden, en daarna nog een dikkere laag aangebracht, en ook dit weer uit laten harden. Doordat deze laag dikker was, was deze ook sneller uitgehard.

Daarna hebben we laatste extra dikke laag tegellijm aangebracht, en terwijl dit nog nat was hebben we hier 100% kokosvezel ingedrukt. Dit lijkt veel op potgrond en zou een goede bodem voor mos moeten zijn. achteraf heb ik gehoord dat we die kokosvezel het best met een flinke hoeveelheid zand hadden kunnen vermengen om de groei van het mos te bevorderen. De kokosvezel kun je in ieder tuincentrum vinden bij de zakken potgrond. (het heet meestal Cocopeat) Let er wel op dat er geen meststoffen of andere kunstmatige stoffen zijn toegevoegd om de plantengroei te bevorderen, want dat kan schadelijk zijn voor je salamanders! Doe geen kokosvezel op je gedeelte dat onder water komt.


Hierna heb ik zand op het onderwater gedeelte en het riviertje gestrooid voor een iets natuurlijkere look.

Dit alles heb ik anderhalve dag laten uitharden. En toen kon het allerleukste gedeelte beginnen: De inrichting! allereerst de plantjes. Deze kun je gewoon in de tuincentra kopen. Kies plantjes die veel water en niet veel licht nodig hebben, vraag hiervoor hulp bij de werknemers in de tuincentra, of kijk op de kaartjes als deze in de plantjes zitten.


Hierna hebben we mos aangebracht op de open stukken. Hiervan hebben we een kratje voor 5 euro kunnen kopen in de Intratuin, en was dus het proberen waard. De tijd zal leren of het daadwerkelijk groeit. Mos is de ideale bodem voor een salamander paludarium aangezien het goed en lang vocht kan vasthouden, en tevens heel natuurlijk oogt.


Toen heb ik speciale aquarium/terrarium hydrokorrels en voedingsbodem op de bodem gedaan (te koop in de dierenwinkel), met daaroverheen een laag gewoon aquariumzand. Daarna heb ik een aantal keren water in het watergedeelte gedaan en weer afgehevelt, om het geheel te spoelen, en het riviertje te testen. Deze deed het gelukkig zonder problemen. (Al zou hij later een klein beetje verstopt raken, houd hier rekening mee!) Toen was het tijd om een simpel bakje voor de verlichting te timmeren, te schilderen en deze te beplakken met kokosvezel mat, voor een mooier geheel. Let erop dat je de lichtbak zo bouwt, dat alle plantjes in je paludarium licht krijgen. Voor de verlichting heb ik de Zoo Med ReptiSun 5.0 gekozen, omdat deze een volledig spectrum afgeeft qua licht voor de plantjes, maar weinig warmte voor de salamanders. Hij geeft ook 5% UVB output, wat zou moeten helpen tegen de gevreesde metabole botziekten, maar die afgifte van UVB stopt na een tijdje en zul je dus weer een nieuwe lamp moeten kopen, over het nut van deze lampen zijn de meningen dan ook verdeeld. Ook deze is te kopen bij Reptilia. De stukken hout heb ik gekocht bij verschillende dierenwinkels. Let hierbij op de prijs en koop niet bij de eerste de beste dierenwinkel, want de prijs kan erg verschillen! Het hout hebben we 2 x keer een uur laten koken met wat zout in het water. De eerste keer wordt het water donkerbruin, afhankelijk van de soort hout die je hebt. De 2e keer is dit al minder. Aangezien ik geen hout in het water ging gebruiken heb ik het maar 2 keer gekookt. Anders zou ik doorgegaan zijn totdat het geen bruin meer af zou geven. Toen alles klaar was heb ik het paludarium (wat dankzij de purschuim en piepschuim nog steeds zeer licht was) op zijn definitieve plaats gezet en gevuld met een emmer water wat al een dag stond om te dechlorineren. Ook een kopje vijverwater toegevoegd. Licht aan, pompje aan, en toen ben ik een weekend weg geweest. Toen ik zondag terugkwam had ik er een aantal juveniele marmers bij die te klein waren om los te laten in de bak, i.v.m. het in de gaten houden van de diertjes. Het werd mij door Alex geadviseerd om deze in het bakje te houden waar ik ze in kwam ophalen, en toegegegeven, de juvenielen waren ook wel erg klein! Ik had echter ook nog een 6-tal juveniele Dobrogicussen overgenomen, die perfect het watergedeelte konden gaan bewonen. Het water was wel een beetje bruin geworden, ofwel van de laag hydrokorrels in de bodem, dan wel van de kokosvezel, omdat mijn riviertje in een bochtje een klein beetje (druppelsgewijs) overstroomde. Dit kan echter geen kwaad. De dobrogicussen doen het goed in het water. Zo af en toe komen ze voor korte tijd uit het water om door het paludarium te zwerven en voedsel te zoeken, wat voorlopig bestaat uit alleen krekels en een aantal kleine wasmotlarven. In het water krijgen ze kleine stukjes regenworm, waar ik binnenkort witte en hopelijk ook rode muggenlarven aan kan toevoegen. Ik heb ook een aantal siliconen tape strips besteld via www.rainforest-frogs.nl en zodra ik daarmee het deurtje in het paludarium goed heb afgesloten laat ik er ook fruitvliegjes en springstaartjes in los.


Hier zijn de foto's van het uiteindelijke resultaat!

Mochten jullie vragen hebben over het bouwen van deze bak, dan hoor ik ze graag. Dit was mijn eerste paludarium inrichting op deze manier, en ik heb er veel van geleerd, dus ik hoop jullie nu ook!


Update 01-07-2007: Nu ik het paludarium een aantal maanden heb staan, wordt het tijd voor een update. Dingen die ik anders zou doen: Zuurdere ondergrond. De volgende keer zou ik een zuurdere ondergrond kiezen, zoals turfstrooisel. Dit is zuurder van samenstelling en hier zou het mos beter op moeten groeien. Het riviertje dieper gelegen maken. Ondanks dat het redelijk diep oogt, stroomt het zwakke stroompje toch nog over de rand, en hierdoor is een plantje verdronken. Later heb ik de rand verhoogt met siliconenkit. Andere planten. De klimop en varen doet het prima, het vetplantje leek het prima te doen maar kon niet tegen het licht. Voortaan zou ik om moerasplanten die veel licht kunnen verdragen vragen, deze zijn in de winterperiode echter schaars in de tuincentra. Ruimte voor meer substraat. De bodemlaag is prima opgebouwd (hydrokorrels, voeding en aquariumzand), maar het is echter te laag om een ‘flink’ plantje erin te zetten.

Inrichting Salamander Paludarium  
Inrichting Salamander Paludarium  

Een omschrijving van hoe ik mijn paludarium heb vormgegeven.

Advertisement