Issuu on Google+

DESIGN PORTFOLIO

CODY S

TADLER


Union Depot Multi-Modal Transit Hub

Union Depot Multi-Modal Transit Hub St. Paul, MN

Dispersion of program

Process and Conceptual Development The Union Depot Multi-Modal Transit Hub represents an investigation into the meaning of procession with regard to the transit experience. A once rich building full of programmed spaces for this ritual has become partially privatized, creating the necessity for multiple interventions. Following the cue of an adjacent intervention, this proposal seeks to enhance the fragmentation of this experience by creating a multitude of urban fabrics within this context.

3


Union Depot Multi-Modal Transit Hub

Site Strategy The site plans and sections for the existing Union Depot show a disconnect between many layers that my proposal attempts to stitch together. Automotive, pedestrian, light rail and passenger train lines are all operating on this site at many different levels. These conditions require resolution to create the safest routes possible between each programmatic piece. This is not simply a “problem-solving� exercise, however. The creation of an elevated path creates opportunities to realize new programs and vistas that were not previously possible. The new condition creates a new experience of this environment that is a much higher level of awareness with regard to urban fabric.

4


Union Depot Multi-Modal Transit Hub

Proposed Design

The section defines the conceptual idea of separation of movement type. Automotive, pedestrian, train and bus are placed on different layers of this experience. By separating these movements, users become much more aware of their place within the transit procession. The endpoints of the path are where these movement types reunite and users can switch modes. Instead of making a single path for every occupant, this proposal shows a way that each type can be celebrated.

6


Programmatic distribution

New Media Arts Center at the soapp factory

Program

New Media Arts Center at the Soap Factory Minneapolis, MN

Process and Conceptual Development The New Media Arts Center at the Soap Factory is a proposal for a fifth addition to an already rich existing structure. Each of the existing pieces is revealed in the way that they are built next to one another. Gaps form between additions and were the starting concept for this proposal. The exploratory diagrams of the Soap Factory begin to explore the relationship between structure, program and form. The initial parti that led to the creation of gaps remained true in this, most finalized, version of the project. The lifting of the cinematic wing of the building frees the ground plane thusly creating a spectacle of entry into a space that is defined by its gap as much as by walls in the interior/ exterior screening room.

Structural axonometric drawing

Sectional diagram

9


C

Plan

5

7

8 A

A

12

16

11

11

1 6

B

B

4 15

2

3

10

13

-12’

0’

+12’

C

9

+24’

+36’

14

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Parking Mechanical Rooms Gallery Gift Shop High End Elecctronics Shop Educational Support Spaces Art Gallery (Controlled) Art Gallery Entrance Library Cinema Cafe Event Space Studios Kitchen Restaurant Overflow Restaurant Sound Editing Spaces

Site Strategy

10

New Media Arts Center at the soap factory

The planning for the New Media Arts Center at the Soap Factory is driven by the conceptual division between consumption and production. Consumptive spaces are defined as the spaces used for cinema, gallery, high-end electronic sales and gift shop. The production spaces are associated with creating pieces for each of these experiences. These spaces are divided between the romanticized existing building (production) and the technologically stimulating addition (consumption).

11


1 3 7

2

8

4 5

11

9

10

New Media Arts Center at the soap factory

6

13

Proposed Design

15

12

Detail B-1/B-2

14

1 2

16

21

3 4 5

17

Detail B-1/B-2

18

23

12

1 2

3 4 5

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

22

Firestone TPO Parapet System Wall Const. Typ. 6” Steel Stud 5/8” Gyp Sheathing (Densglass Gold) Water Membrane 3” Rigid Insul. on Z-Furr. 3/4” Plywood 2 Layers Building Paper Flurocarbon Coated Aluminum Metal Panel (18”x24”-36”) Metal Roof Deck 5/8” Acoustic Ceiling Panel Interior Wall Const. Typ. 6“ Steel Stud 3” Z-Furr Flurocarbon Coated Aluminum Metal Panel (18”x24”and 18“x36”) Interior Elevation Beyond Extruded Aluminum Mullion Fixed Spandrel Glass Air Supply Branch Wood Plank Floor Fixed Double-Pane Glass Projection Screen Brushed Aluminum Drop Ceiling Interior Wall Head Theater Seating Supply Air Vents Sealed Air Plenum Space Underside Constr. Typ.

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

19 20

21 22 23

Firestone TPO Parapet System Wall Const. Typ. 6” Steel Stud 5/8” Gyp Sheathing (Densglass Gold) Water Membrane 3” Rigid Insul. on Z-Furr. 3/4” Plywood 2 Layers Building Paper Flurocarbon Coated Aluminum Metal Panel (18”x24”-36”) Metal Roof Deck 5/8” Acoustic Ceiling Panel Interior Wall Const. Typ. 6“ Steel Stud 3” Z-Furr Flurocarbon Coated Aluminum Metal Panel (18”x24”and 18“x36”) Interior Elevation Beyond Extruded Aluminum Mullion Fixed Spandrel Glass Air Supply Branch Wood Plank Floor Fixed Double-Pane Glass Projection Screen Brushed Aluminum Drop Ceiling Interior Wall Head Theater Seating Supply Air Vents Sealed Air Plenum Space Underside Constr. Typ. 6” Steel Stud 5/8” Gyp Sheathing (Densglass Gold) Water Membrane 6” Rigid Insul. on Z-Furr. 3/4” Plywood 2 Layers Building Paper Flurocarbon Coated Aluminum Metal Panel (18”x24”-36”) Underside Mullion (Connect to metal panel) Rigid Paving System 4” Brick 3/4” Bituminous Setting Bed 6” Concrete Slab Rigid Insulation to 5’ Below Grade Concrete Slab Footing Const. Typ.

19

The sectional parti adds a level of complexity to the division of production and consumption. This is introduced with the initial concept of gaps to express change throughout the building. This change ranges from program, materiality, construction period and edge conditions. The gap drove the major design decision to open up the ground plane by lifting the Westernmost building and severing it from the concrete extension that reaches into the existing fabric. In creating this space, a linear experience is broken up by creating multiple points of entry into the new construction.

+36’

+24’

+12’

0’

-12’

13


5 6 7 8 9

Detail B-3/B-4

2 3

4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Firestone Parapet over Aluminum Mullion Skylight Firestone Parapet System Concrete Cast-in-place Wall Typ. 18” Structural Exterior 4” Rigid Insulation 8” Interior Pour Light Frame Projection Screen 3” Steel Tube 3/4” Plaster Finish Metal Channel to Connect Skylight Post-Tensioned Beam in Elevation Wood Plank Finish Baseboard Bottom Aluminum Door Frame Top Mullion Connection by Plaster Screed Plaster Finish Drop Ceiling Window Mullion Over Steel Embed Pedestal Paving System Footing Const. Typ. Concrete Housekeeping Pad Rigid Insul. 5’ Below Grade

10 11 12 13 14 15

1 2

3

5

6 4

7

New Media Arts Center at the soap factory

1

3” Steel Tube 3/4” Plaster Finish Metal Channel to Connect Skylight Post-Tensioned Beam in Elevation Wood Plank Finish Baseboard Bottom Aluminum Door Frame Top Mullion Connection by Plaster Screed Plaster Finish Drop Ceiling Window Mullion Over Steel Embed Pedestal Paving System Footing Const. Typ. Concrete Housekeeping Pad Rigid Insul. 5’ Below Grade

8

9 10

11 11

12

15

14 13

15


The suburban shift of the city

ICE MACHINE

W.D.

Oshkosh, WI

Process and Conceptual Development

P2 - existing

The issues surrounding the 400,000 square foot mall building at City Center in Oshkosh, Wisconsin are representative of typical city flight and suburbanization issues. The broad aim of this project is to re-center the city by creating a rich and diverse program that contains programmatic pieces of disparate cultures. The building itself also severs the downtown area from the river, creating a disconnect from the city’s history and its main focal point. The third issue is that of the program within the structure. Being that City Center used to be Park Plaza Mall, the remnants of the consumer model still haunt the structure of this place, making it even more difficult to contextualize into the city.

P1 - existing

City Center Mall Redevelopment

City Center Mall redevelopment in progress

City of Oshkosh 0

2000 N

Ground Floor - existing

17


Site Strategy

CLASSROOM

CLASSROOM

CLASSROOM

CLASSROOM

CLASSROOM

CLASSROOM

CLASSROOM

CLASSROOM

CLASSROOM

ENTRY LOBBY

REST

REST

The existing conditions in downtown Oshkosh, WI show a major disconnect between the City Center Mall complex and the rest of the city. The existing building is completely decontextualized from the rest of the city, it is off the grid of its neighboring plots and is surrounded by a sea of parking. To begin to contextualize this building and begin making it a place, many strategies were employed beyond the structure itself. The main strategies were: to slice through the structure, create landforms that accept public space and to visually connect downtown to the river

OFFICE CLASSROOM

CLASSROOM

OFFICE OFFICE OFFICE OFFICE

CLASSROOM

OFFICE

CLASSROOM

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

CLASSROOM

CLASSROOM

REST

OFFICE

REST

CLASSROOM

OFFICE OFFICE

DINING SPACE

CONFERENCE

CONFERENCE

CONFERENCE

CONFERENCE

DESIGN

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE RESTROOM

PREPRESS REST REST

RESTROOM OFFICE

RESTROOM

RESTROOM

CONFERENCE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

CONFERENCE

IMPRINT

RESTROOM

OFFICE

RESTROOM

RESTROOM

CONFERENCE

CONFERENCE

RESTROOM

Existing/Removed/Propsed diagrams

CONFERENCE

OFFICE REST

BINDING/ DELIVERY

REST BAR STORAGE SHOP

BAR STORAGE

P2

OFFICE

SHOP

STORAGE

City Center Mall Redevelopment

P2

SHOP

COAT CHECK

PERFORMANCE THEATER

THEATER OFFICES

OFFICE

MUSEUM

WARM UP AREA BACK OF HOUSE OFFICE RE

ST

RO

OM

RE

ST

RO

OM

OFFICE

OFFICE BAR

KITCHEN

OFFICE

DINING OFFICE

P1

P1

GROUND

GROUND

P1

P2

19


ICE MACHINE

W.D.

Proposed Design The formal concepts of slicing, dissolving of structure and retaining the existing structural frame create a set of parameters for the final proposal to be framed. These parameters go beyond formal concepts and set up a programmatic framework, or mesh, by which the building can be continually programmed. There are two spaces which are programmed in a permanent manner (the performance hall and Lumber Milling interactive Museum). These spaces act as the new anchors for the building. The spaces in the rest of the building are driven by the concrete frame mesh and are thusly allowed to be continually re-programmed as pieces move in and out. Initially, the building will be programmed as: university outreach space, printing press, offices and restaurants.

City Center Mall Redevelopment

Program of the city influences the masterplan of the building

21


City Center is injected with new life that creates a sort of economic circle. The office spaces, museum and performance halls support the restaurants while the university supports the performance hall and the outreach classrooms. The cyclical relationship of the program creates an allegory for the way that a city should operate. The urbanism of the place itself becomes a model. This self-sufficiency also is present in the way that the site manages its own site issues (water, public space, infiltration, etc.). The building is no longer an island within a sea of parking, it is now a living, breathing and operational organism.

City Center Mall Redevelopment

Proposed Design


Design Portfolio