Issuu on Google+

CODY TUCKER bachelor of architecture candidate 2016 university of oregon


03 09 19 30 38 44 48

spring 2014 insert verde here 22@, barcelona, spain

winter 2014 infiltrating the city portland, OR, USA

fall 2013 whidbey island visitor center whidbey island, WA, USA

summer 2013 rome tiber riverfront roma, italy

spring 2013 portland culinary scho ol portland, OR, USA

fall 2012 whiteaker branch library eugene, OR, USA

models , prints, resume


insert verde here barcelona, spain spring 2014

03


piazza navona, rome, italy


portland, oregon winter 2014

*RSA Student Design Awards Finalist *RSA Leadership Award for Architecture *Agnes Bourne Cash Award *Techner PM Award for Sustainable Design

infiltrating the city

09

rainwater collected on greenroof

filtration process occurs naturally in planter beds

users experience filtration process

released into constructed wetlands based on seasonal need

water stored in cisterns on public ground floor [pavilion]

pumped into greywater system for local building use


infiltrating the city CONNECT Use the parking garage as a catalyst This project was designed in collaboration with Samuel Ridge and Carolyn Lieberman. The purpose of this project development to torespond to is tofor rethink urban the parking garage as something beneficial both the urban environment and greater ecological systems. wildlife corridors in downtonw Portland, ultimately connecting the Ross Island The parking garage is a prosperous type in the city, but it has high environmental impacts: Wetlands to the Smith and Bybee largeWetlands. amounts of stagnant space heavy metals from cars stormwater runoff SMITH & BYBEE WETLAND

The project is broken into 4 key parts:

CONTAIN The parking willforcontain water CONNECT : Use the parkinggarage garage as a catalyst urban development to respond to wildlife corridors in downtonw Portland, ultimately the Rossprogram Island Wetlands of to the car Smith and Bybee Wetlands. along with itsconnecting required containment. The water will be gathered CONTAIN : The parking garage will contain water along with its required program of car containment. The water from neighboring spaces will be gathered from neighboring spaces and its own and fo otprint.its own footprint. CLEANSE : The water contained will be treated on site and off site, through analog and mechanical processes. After which the water will flow into neighboring habitats. CONDENSE : As our urban areas densify this new urban type must maintain the abiity to condense its ability to treatCLEANSE water to smaller sites

SMITH & BYBEE WETLAND

CONDENSE

CONTAIN

SITE

ROSS ISLAND 2

FT 2000

4000

6000

8000

CONNECT

CLENSE

The water contained will be treated on Thissite lead to the development of a "kit of through parts" system applicable to new and existing structures. and off site, analog and mechanical processes. After which the It not only collects and treats water,but creates a sensory experience for everyday users as they travel from their water flow neighboring habitats. vehicles through will the natural filtrationinto towers, reconnecting them with important ecological processes no longer present in current urban environments. Through the use of these 4 concepts, the kit of parts is capable of being applied in other parts of the city, slowly infiltrating, taking over unused or existing structures in order to repurpose them as water filtration centers, all the CONDENSE while distinguishing itself as a new type, identifiable by it's cellular langauge.

As our urban areas densify this new Overall , the harmony of nature in an urban environment isthe not about organic systems urban type must maintain ability to reappropriating urban space as nature, but rather a reinvented system thatto usestreat existing urban typologiesto as a catalyst to benefit all species. condense its ability water smaller sites


GENERATIVE IDEAS

WETLAND A MACHINE FOR PARKING IN

DIGITAL PARAMETRICS IN DESIGN AND FABRICATION

WATER TREATMENT AND HUMAN INTERACTION

CIVIC INFASTRUCTURE FOR ECOLOGY


N N/S SECTIO

SECTION IVE PERSPECT WATER IVE PERSPECT

N E/W SECTIO E LANDSCAP E IV T C E PERSP

ZIDEL PLAN 1/200"


GENERAL FORMULA rainfall ft/t x surface area = approximate volume CATCHMENT AREAS BRIDGE AREA ROOF AREA SITE AREA ROADS AREA

CISTERN SIZES BASED ON 25 YEAR STORM CISTERN VOLUME: ROOF

ROADS

SITE

BRIDGE

WETLAND SIZES BASED ON WINTER RAINFALL 2 WETLANDS SIZED AT:

3FT DEEP

150 X 150 FT

TOTAL VOLUME OF WETLAND


ENCROACHMENT BLOCK

GREEN ROOF

Continuation of the structural system onto the roof. Creates garden space and pathways

Allows for the collection of water and provides habitat for macroinvertabrates. PARKING Precast concrete structure. Single helix 2 way car circulation; 330 cars total

VORONOI STRUCTURAL SYSTEM The cells are created from a series of randomly generated points that emit a radius within an area. Each cell contains all points that are equidistant from the node. This particular system is made of 4" tube steel ranging in size from 1' to 20'

FILTRATION BEDS

SHELL

SCREEN

Every 2 floors the filtration beds occupy the horizontal voronoi cells interacting with the vertical circulation.

Openings are in a direct relationship with the voronoi structural system.

The screen attaches onto the shell, creating a more aesthetically pleasing interior and exterior experience.

The water is passively fltered using landscaped beds

Shapes are created by offsetting and filleting the voronoi cells. Panelized steel system.

VERTICAL CIRCULATION CISTERNS The cisterns contain and cleanse the water collected from the roof, the bridge, the roads and the site. Using mechanical and analog systems the water becomes cleaner as it moves from the outer edges towards the center of the building. Once the water is classi ed as greywater it is released into the nearby landscape and plaza.

VORONOI CISTERN ENCASEMENT Creates a interactive pattern which surrounds the cisterns This pattern incorporates a density gradient to describe the changing water quality in the cisterns

GROUND FLOOR PAVILION Maps circulation corridors for pedestrians based on structural alignment


+

+

+

+

BODY OF W

WETLANDS

OPEN SPAC

PARKING

+ WATER TRE

If our parki water. How configuratio

THE URBAN KIT OF PARTS SPATIAL CHANGE

ICONS

WETLANDS

OPEN SPACE WETLANDS

BODY OF WATER

SPATIAL CHANGE

BODY OF WATER

+

+

+

+

CHANGE

1

WATER TREATMENT

+

+

OPEN SPACE

3

PARKING

WATER TREATMENT

+

ICONS

PARKING

+

+

In urban environments space condenses quickly. In urban environments space condenses quickly. If our parking garage is to efficiently cleanse If our parking garage is to efficiently cleanse water. How might we change the spatial water. How might we change the spatial configuration of water treatment and parking? configuration of water treatment and parking?

BODY OF WATER

WETLANDS

RTS

SPATIAL CHANGE

+

+

+

+

+

+

+

2

+

+

+

+

+

+

4

+

1

2

5 Part Site

+

+

3

4 Part Site

+

+ 3 Part Site 2 Part Site

+

SITE FT

+

500

1000 1500 2000

4


"OUR WETLANDS ARE SO VERY DRY. LAST SPRING WE LOST AN ENTIRE GENERATION OF MACRO INVERTEBRATES, AND I AM CONCERNED ABOUT WHAT WE MAY LOSE THIS YEAR IF WE DON'T GET A GOOD AMOUNT OF RAIN SOON." SUSANNA HAMILTON ON THE WEST EUGENE WETLANDS ENVIRONMENTAL EDUCATOR WILLAMETTE RESOURCES AND EDUCATIONAL NETWORK (WREN)

VERTICAL WATER TREATMENT

PARKING

VERTICAL WATER TREATMENT

OPEN AIR LANDSCAPE WATER TREATMENT INITIAL SURFACE TREATMENT

SECTION JOG

FLOW THROUGH PLANTERS AND SEDIMENTATION

WATER TREATMENT PAVILLION AND CONTAINMENT

SECONDARY SURFACE TREATMENT BIOSWALES AND VEGETATION FILTERS

AMPITHEATER WETLANDS AND WATERS REINTRODUCTION TO RIVER WETLAND AREAS, WHERE WATER HAS BEEN SLOWED DOWN SIGNIFICANTLY AND PROVIDES HABITAT TO MACROINVERTERBRATES, NATIVE BIRDS, AND NATIVE PLANTS


talamone, italy


whidbey island visitor center whidbey island, washington fall 2013

19


a new perspective This project was designed for an intermediate design studio at the University of Oregon. Students were asked to design a Visitors Center for Whidbey Island, Washington located in Ebey’s Landing National Historical Reserve. The Reserve is a national park that protects and preserves the rich, rural, and cultural history of the island along with its many natural features. The concept for this project, inspired by the varying beauty of the land, was to create a place where visitors could experience the entirety of Whidbey Island from one location inevitably leading them to an enriched personal discovery of the entire island. This concept is achieved through a distorted path that leads visitors up through the structure, exposing them to explicit views. As one begins to ascend, the exterior shell of the building appears to dissolve away, fully exposing an occupant to the open prairie of which the building inhabits. Designed in Grasshopper for Rhino the visitor center creates a new experience for visitors by changing the way they view the land through the bends, twists and flares, which create a frame like structure with partial views of the ever changing landscape. Mostly open to the elements, this environmental sculpture attracts visitors driving through the prairie along HWY 20 through its formal differentiation from the existing built environment.


Whidbey Island Visitor Center Sherman Rd + Hwy 20


FARMS

TRAIL

COUPEVILLE PENN COVE

NORTH

EXHIBITION SPACE

ENTRY

RESTROOMS

SHARED OFFICE


200 FT

NORTH

100 FT


GLASS

COR-TEN PANELS

CONCRETE FLOOR

6”x6” TUBE STEEL FRAME


repurposing the tiber waterfront roma, italy summer 2013

30


flood

pedestrian circulation

no flood

a cc

ess

poi n

ts

bike circulation

disassembly of the wall

flood

This project was designed for an intermediate design studio which to ok place over a summer in Rome. Students were asked to redesign a section of the Tiber Waterfront. Presently, the Tiber feels very divided from the rest of Rome, a city whose history is so entwined within the river. This is largely due to the Industrial Flo od Walls installed in the 1980's which seperate the river from the city by a vertical distance of 50 feet. no flood

After studying the site I created modules based on group sizing and circulation needs (i.e. transistion) which a cc were then organized into an experience. The concept for this project could simply be called "dissassembly ess of poi nts the wall". As a visitor moves down to the water they discover small enclosures away from the river dramatic cantilevers with views of the river,places to display art, and even places to have lunch. A large waterfall in the center,accessible the sidewalk co ols users on hot summer days and doubles as a movie screen at bike from circulation night. As the site flo ods in the winter people can continue to access the water at it's current height. As the water continues to rise it pushes up some of the platforms creating another path responsive to the season. pedestrian circulation

The site begins to attract people from around the City of Rome, bringing life back to the waterfront

no flood

flood


stair configurations

unit red 16' x 16'

various combinations

unit yellow 8' x 8'

unit blue 4' x 4'


elements


gathering platforms conditional placement

transistion zones

conditional placement gathering platforms


“disassembly of the wall� concept, rome, italy


portland culinary scho ol portland, oregon spring 2013

44


LOUNG

GARDEN t p or

EN

KITCHEN

of ice su

YKITCH

off

ice

up o

rt of i

ce

KITCHEN

RE THEAT up o rt of i

ce

classroom

clas ro m ort of

fice

KITCHEN

ANT RESTAUR

Learning is a process. Co oking is also a process. In both cases progress requires time and effort. This is key to the learning experience. The stacking of key elements, overlapping of similiar functions and exposed central circulation are meant to show the natural progression through the culinary arts.

LIBRAR

sup

High amounts of outdo or exposure through views, day lighting and ro of gardens keeps students and faculty members connected to the natural processes involved with growing and preparing fo od.

e

of ice s

The division of the facility into 3 main parts is vital to its coherence as a whole. One zone acts as faculty, another as student and the anchor provides amenities for both types of users. Vertical open space surrounded by paths helps provide and maintain this connection between users and the building itself, while also acting as a multipurpose space for the display of fo od, art and other exhibits. Blank walls facing the atrium serve as a canvas to local artists.

kitchen

offic

of ice s

The design was driven by the desire to incorporate and improve upon person to person interactions primarily through the location of key program requirements and exposed circulation paths while simualtaneously maintaining a distinction between students and faculty.

of ice

culinary collaboration

of ice s

uppo r

t

E

inspired by local history and the surounding context the screen brings prior building culture into a new light. The shape and layering are representational of brick construction in modern application. It is based on a modular system that reacts to both interior and exterior conditions, becoming larger[smaller] where light is necessary[unnecessary]. It also becomes environmentally responsive by extruding varying distances in order to properally shade the interior space and bring in even amounts of natural light. Using these rules, the screen wraps the building functioning as a fully responsive skin.


pantheon, rome, italy


whiteakeer branch library eugene, oregon fall 2012

38


library in the park This project was designed for my third design studio at the University of Oregon. The project was to create a small branch library along the Willamette River in Eugene, Oregon. I sited my building in an open field against a small forest across from a park and near the river. This provided an existing parking lot, proximity to a community hub and access to the river path. The concept revolved around maximizing the sites natural qualities by creating spaces that capture and reflect them in order to create a library accessible to the entire community. The building is divided by a wedge shaped lobby containing an information desk and small magazine reading area facing an eastern garden. The south wing contains a community meeting space accessible during closed hours, offices and other support services. The main reading ro om is anchored on one end with a childrens area and a cafe near the river path on the other. It is angled to provide enjoyable views of the river.


embassy, rome, italy


48


CODY TUCKER 5919 SW Salmon St. Portland, OR, USA [503] 866 8902 cctucker5@gmail.com

EDUCATION

AWARDS

University of Oregon Bachelor of Architecture Art Minor GPA 3.75 Rome Study Abroad

expected 2016

summer 2013

Deans List

2010 - present

Agnes Bourne Cash Award for Interiors Techmer PM Award for Sustainable Design RSA-US Leadership Award for Architecture

EXPERIENCE

spring 2014 spring 2014 spring 2014

summer 2014

Grimshaw Architects, Architectural Intern Translated Rhino geometry into nested Revit models for BIM and construction documents for a rennovation on the Duke University Student Union Member of a design team for LuLu Island, Abu Dhabi masterplan competition Created presentation boards, layouts and graphics for client meetings and documentation

University of Oregon, Teaching Assistant

2014 - present

Introduce first year students to parametric design through Rhino3D and Grasshopper. Troublesho ot technical problems and design solutions with students Lead section discussions and give in class demonstrations pertaining to weekly projects

University of Oregon, Media Coach

winter 2014

Selective position teaching Architecture students necessary media skills including autoCAD, drafting, illustrator and photoshop Lead section discussions and give in class demonstrations of various media techniques Design and manage a website students use as a to ol to learn about architectural media

Digital Media Club, Model Fabricator Student run organization interested in digital to ols for design and fabrication Fabricated models with a CNC router and a Laser Cutter Built full scale material mock ups to test prototypes Installations including a modular shelving system deployed in Eugene, Oregon for Fo od for Lane County and the Campus Pantry

Moss Street Childrens Center, Receptionist

2012 - 2014

2010 - 2012

Responsible for opening and closing the facility Provided company information and payment options to interested families on a daily basis Created excel spreadsheets to track enrollment data and manage tuition Answered phone calls and relayed messages

REFERENCES

SKILLS AutoCAD DIVA Grasshopper Illustrator InDesign

xxxxx xx xxx xxxx xxxx

Model Making Photoshop Revit Rhino Vray

xxxx xxxxx xxx xxxxx xxxx

Bro ok Muller Associate Dean University of Oregon bmuller@uoregon.edu

Peter Keyes Associate Professor University of Oregon pkeyes@uoregon.edu

Sarah Jazmine-Fugate Architect Grimshaw Architects SarahJazmine.Fugate@ grimshaw-architects.com


Cody Tucker Architecture Portfolio