Page 1

juni 2010 | jaargang 03 | supported by CODE 043 & gemeente Maastricht

HIP&IK IN HEERLEN eerstejaars Arcus studenten

SURVIVE A FESTIVAL met wc-papier kom je al ver

GO BACK TO THE ZOO heeft zin in het festivalseizoen

www.codemaastricht.nl

1


*

Code Maastricht CODE043

Code Maastricht juni 2010

Het jongerenmagazine van de stad

Plan of idee? Wij helpen je mee!

Bankastraat 3a (Muziekgieterij) 6214 XN Maastricht 043 3581925 info@codemaastricht.nl

Herbenusstraat 89 (Kumulus West) 6211 RB Maastricht 043 3505657 info@code043.nl

Code Maastricht valt onder Kracht12 Wij staan altijd open voor vernieuwende ideeĂŤn en medewerking van jullie.

Stuur je plan(nen) in via www.code043.nl en wij helpen je mee om jouw idee om te zetten in een ĂŠcht evenement. We kunnen je vaak zelfs steunen met een financiering.

*

is niet gelijk aan / is niet hetzelfde als


de festivals zijn er weer! Het seizoen van de free hugs, barbaarse tenentrapperijen en schaamteloze meezingconcerten is weer begonnen. Pinkpop is helaas weer 300 en nog wat dagen verwijderd, maar de agenda van deze maand vertelt ons dat er ook weer heel wat moois aan zit te komen. Kwijlend kijken we naar de aankomende programma’s en stiekem zien we de scenario’s voor ons dat we deze keer ook écht bij Luke Pritchard op het podium worden gevraagd. Houd je markers in de aanslag, zet je tent paraat en tel de dagen af, want voor je het weet is het weer raak. Dan kunnen we weer raven op Pendulum, met behulp van de festivalbijbel op een vrij overleefbare manier naar de dixi’s en schaamteloos aan de Bacardi Razz. Ps. ik haat de kleur oranje.

Peace out!

D.

Redactie + Art direction Jeremy van Bedijk Denise Seubers Productie Nico Kars Robbert Smeets

Illustratie Remko Rinia Fotografie Gilles Nijsten Jeremy van Bedijk

Kopij Denise Seubers Jeremy van Bedijk Lieke Rijckx Eslie Bos

Verspreiding Code Maastricht wordt verspreid via abonnees én via distributiepunten o.a. alle middelbare scholen van Maastricht, Leeuwenborgh College, Citaverde College, Hogeschool Zuyd, Universiteit Maastricht, NS Maastricht, Veolia Transport, Stadsbibliotheek en Kumulus

Abonnement Neem gratis een abonnement op Code Maastricht, ga naar codemaastricht.nl Adverteren 043 358 19 25

Uitgever Code Maastricht 043 358 19 25 postbus 20 6200 AA Maastricht info@codemaastricht.nl oplage: 7.000 Druk IPP Printers www.print-with-ipp.com 076 521 70 25

VWRD | CREW Code Maastricht juni 2010

3


Meemaken d’r bij zijn, deze events mag je écht niet missen wo-zo 23-27/06 Glastonbury Festival

festival

Glastonbury (GB)

zo 27/06 Parkpop

festival

Zuiderpark Den Haag

Onze buren weten ook zeker wel wat een festival is. Vroege vogels mogen zich gelukkig prijzen met een golden ticket, want de kaarten vliegen de deur uit. Met een 4-daags programma vol grote namen is het voor iedere festivalganger een waar feest. Voor iedereen die nog niet in het bezit is van dit waardevolle stukje papier; smeek, kruip, ren en zorg vooral dat je er een in handen krijgt.

prijs £194,95 | www.glastonburyfestivals.co.uk

prijs € 188,00 | www.rockwerchter.be

festival

Goffertpark Nijmegen

rock festival

Werchter (BE)

‘Hoe krijg je vrijwel ieder Britpopbandje op één locatie?’ Dat is vast de vraag die Groot-Brittannië heeft beziggehouden toen ze met het idee voor Glastonbury kwamen. Zoveel talent en zo weinig tijd. Dus waarom niet gewoon allemaal in 4 dagen?! Met zijn 15 area’s is dit festival in Glastonbury een waar juweeltje. Naast menig Brits talent zijn ook andere wereldse pronkstukken als ‘U2’, ‘Stevie Wonder’ en ‘MGMT’ vertegenwoordigd. Pak je paspoort, werk aan het aardappel-in-je-mond accent en off you go!

zo 27/06 Rockin’ Park

do-zo 01-04/07 Rock Werchter

Neunundneunzig Luftballons aus Deutschland komen richting Den Haag. Hier kan zélfs singstar niet tegen op. Warm die stembanden en zing deze klassieker live mee. Dit festival viert dit jaar maar liefst zijn 30e verjaardag en dat is reden genoeg voor een groot feest. Voor degene die de klassiekers liever aan de bijbehorende generatie overlaat, is er ook nog genoeg te beleven met o.a. ‘Snoop Dogg’, ‘Juliette Lewis’ en ‘Alphabeat’. gratis | www.parkpop.nl

do-zo 01-04/07 Roskilde

vr-zo 09-11/07 North Sea Jazz

jazz festival

Ahoy Rotterdam

Juist voor iedereen die wel degelijk van een festival houdt, maar het liever doet zonder voluptueuze, metalschreeuwende bezoekers. Voor de echte jazzfan en voor ieder ander die briljante muziek kan waarderen is dit een echte must. Schrap alles in je agenda en begin alvast te sparen, want met dit ticket scoor je de hoofdprijs. prijs € 204,00 | www.northseajazz.com

festival

Roskilde (DK)

do-zo 15-18/07 Dour

festival

Dour (BE)

Ben je zelf niet zo van de drie dagen in een kleffe tent met een groot gebrek aan hygiëne in je naaste omgeving, dan is Rockin’ Park misschien wel wat je zoekt. Met slechts één dag hoef je je niet druk te maken over overenthousiaste douche-vermijders en kan je ongestoord genieten van de muzikale hoogstandjes van o.a. ‘Pearl Jam’, ‘Rise Against’ en ‘Vampire Weekend’.

Maak kennis met het grootste openlucht muziekevenement van Noord-Europa. Die Denen weten wel van wanten. Met kreten als nietcommercieel, goed voor het milieu en internationale liefdadigheids- en culturele instellingen krijgt het al gauw een hippie uitstraling, maar niets is minder waar. Met namen als ‘Them Crooked Vultures’, ‘Muse’ en ‘Prince’ rockt dit Scandinavische plaatsje zich zeker tot de festival top 10. Zeker een festival dat je ooit bezocht moet hebben.

Omdat namen meestal meer zeggen dan een hoop gezwets; Faith No More, Absynthe Minded, The Futureheads, The Maccabees, The Subways, The Raveonettes, Ghinzu, Fun Lovin’ Criminals, Isola, Los Campesinos!, Eiffel, Baddies, Etienne de Crécy live (Beats’N’Cubes), Calvin Harris live, Simian Mobile Disco live, Raggasonic, Superamazoo, New-York Ska-Jazz Ensemble, Tinariwen, Les Sales Majestés, Mass Hysteria, The Mahones, Lower Than Atlantis en dat is nog maar een kleine greep uit de collectie.

prijs: €69,00 | http://www.rockinpark.nl

prijs € 225,00 | www.roskilde-festival.nl

prijs € 110,00 | www.dourfestival.be

AGND | festivalagenda 2010 Code Maastricht juni 2010


GRATIS NAAR DE BIOSCOOP ga naar de actiepagina voor meer informatie en win!

vr-zo 06-08/08 Solar

festival

Recreatiewater de Weerd Roermond

do-za 19-21/08 Pukkelpop

festival

Festivalweide Kiewit Hasselt (BE)

festival

vr 27/08 Rookiefest

Festivalsite JC Apollo Lanaken (BE) Het Lanakens outdoor fest waar de alternative muziekliefhebber moet zijn geweest. Grote namen als: Helektronic, The Sore Losers, Faith in Fate, Gentleman of Verona, Velcronic,StarFucker en nog veel meer. 2 podia, 1 locatie en een schitterende sfeer. gratis | aanvang 17.00 | www.rookiefest.be

Pinkpop is voorbij, maar toch heeft Limburg nog genoeg te bieden. Dit keer zijn het de Maasplassen in Roermond waar je moet zijn. Laat je culturele geest op de vrije tour, waan je voor 3 dagen in een andere wereld en ga vooral he-le-maal los. Alles kan en mag op dit festival. Met de deuntjes van ‘Boys Noize’, ‘Audio Bullys’ en de ‘Fakkelbrigade’ worden het dagen om niet te vergeten. prijs € 84,00 | www.solarweekend.com

ma-ma 09-16/08 Sziget

festival

Ben je in voor iets nieuws, maar houd je tegelijkertijd ook wel van iets ouds dan is Pukkelpop iets voor jou. Promoveer jezelf tot talentscout en show je beste festivalmoves op de beats van deze opkomende talenten. Mocht je hier niet warm of koud van worden dan kunnen namen als ‘The Prodigy, Queens Of The Stone Age’, ‘Placebo’ en ‘The Kooks’ dit vast wel.

festival

vr-zo 27-29/08 Rock en Seine aan de Seine Parijs

prijs € 145,00 | www.pukkelpop.be

vr-zo 20-22/08 Lowlands

festival

Walibi World Biddinghuizen

Boedapest (HU)

Waarschijnlijk is dit de voornaamste reden, waarom compleet Europa spontaan Boedapest bezoekt tijdens de warme zomerdagen. En geef ze eens ongelijk! 7 dagen feesten met geweldige bands en een masterlijke sfeer. Voor de prijzen hoef je het niet te laten, plak er nog een paar dagen vakantie tegenaan en gaan met die banaan!

Om iedereen lekker te maken voor een festival dat al is uitverkocht vinden we wat gemeen, maar omdat we het niet kunnen negeren zetten we het toch even neer. Laten we het er bij houden dat volgend jaar de slaapzakken, koffie en wekkers op tijd klaar moeten staan en dan niet voor het festival zelf..

Ben je van plan om deze zomer een bezoekje aan Parijs te brengen? Dan mag je zeker deze pracht van een festival niet missen. Wanneer je nog geen trip naar la France hebt geboekt, wordt het hoog tijd. Charmante accenten, gegarandeerde soleil en ongestoord praten over anderen. Nous disons: Oui.

prijs € 200,00 | www.szigetfestival.nl

prijs € 155,00 | www.lowlands.nl

prijs € 99,00 | www.rockenseine.com

festivalagenda 2010 | AGND Code Maastricht juni 2010


Drag the Racer

met het pompende d die een enorme bak energie mengt Zelf omschrijven ze zich als een ban wanten en is er klaar Deze vierkoppige band weet wel van karakter van gigantische motoren. ts! es en gentleman fasten your seatbel voor je van je stoel te blazen, dus ladi

Drag the Racer is als een..

Sneltrein die keihard door je speakers knalt, incl. een flinke portie ballen. We zijn eigenlijk gewoon een flinke pot herrie, haha. Nee, weet je wat het is, onze band is niet echt commercieel georiënteerd, we houden het liever puur. Niet te veel eromheen, maar gewoon recht toe recht aan keihard rocken. Het gaat er uiteindelijk om de boodschap over te brengen en de teksten het publiek in te knallen. Natuurlijk doen we het ook voor onszelf, lekker even alles om je heen vergeten en van het moment genieten.

Letterlijk vertaald heten jullie ‘Sleep de Racer’. Dit heeft uitleg nodig.

Eigenlijk hebben we niet echt een betekenis voor de naam, maar als we het dan toch ergens op moeten gooien dan wordt het: ‘snelheid en energie’. Daarbij klinkt het ook wel een beetje stoer, ‘wink wink’. Als je het los van de muzikale betekenis bekijkt is het ook een soort woordspeling van ‘Drag Racer’. Je kunt het lezen alsof Drag een persoon is die racet, of dat de racer achter de auto aan wordt gesleept.

Hoe kunnen jullie je muziek ook wel omschrijven? ‘At The Drive in’ meets ‘Tool’ met een vleugje hardcore. Onze gitarist is helemaal weg van deze eerste band, dus daar zijn zeker invloeden van terug te horen. Onze muziek is geen superingewikkelde doordachte zooi, we houden het liever eenvoudig. De samenstelling van de band daarentegen is wat lastiger, omdat we maar met één gitarist werken. Je bent hierdoor echt op elkaar aangewezen en moet samen het grote vlak zien op te vullen. Gelukkig hebben we een extreem creatieve gitarist en hij kan eigenlijk gewoon doorgaan voor twee!

INTW | tekst: Denise Seubers | Drag the Racer Code Maastricht juni 2010

Waar zouden jullie je potentiële doorbraak willen vieren?

Eigenlijk gaat het erom dat we zoveel mogelijk kunnen spelen, maar als we mogen kiezen dan wordt het zeker Pinkpop! Dit is toch echt wel een van de betere festivals van Nederland, dus dat zou superstoer zijn. Uiteindelijk moet je een eigen pad creëren en dan volgen de optredens vanzelf. Je kunt namelijk niet verwachten dat het allemaal maar vanzelf komt aanwaaien, daarom is promotie natuurlijk ook wel belangrijk. Wij gaan hierin voor het ‘Do It Yourself’ principe. Voor de overige 80% moet je het toch van de kwaliteit hebben.

Gaat er ook een album komen?

Als het goed is beginnen we binnenkort met opnemen. We zijn momenteel al volop tracks aan het oefenen. De titel is nog onder constructie, maar gaat waarschijnlijk iets worden in de trend van ‘Into The Chicane’. Voor degenen die niet meer kunnen wachten, op onze myspace zijn ook al wat nummers te beluisteren. http://www.myspace. com/dragtheracer


Ben jij een echte guitarhero maar heb je geen playstation om het te bewijzen? Dan hebben wij de oplossing! Met dit briljante T-shirt hoef jij niet langer aardig te doen tegen die verwende kwal aan de overkant, maar kun je al je fans thuis trakteren op een meesterlijk staaltje muzikaal spektakel. Dit shirt is uitgerust met een werkende gitaar, alle akkoorden kun je aanslaan met het bijgeleverde magnetische plectrum. Er zit ook een mini versterker bij, die je aan je broek kunt hangen, met volume- en toneknop en zelfs een output voor je headphones. Mooi mooi mooi, maar hoe win je het? Stuur een foto waar jij gitaar of GuitarHero speelt naar prijsvraag@codemaastricht.nl en misschien word jij wel ineens het youtubewonder van deze zomer, het zou zomaar kunnen! Doe vooral mee want de winkans is groot!

rock er een eind op los!

gitaar t-shirt | beeld: Gilles Nijsten | ABBO Code Maastricht juni 2010

7


Gratis naar Snowworld!

Gratis naar de bios!

Gratis met z’n tweeën naar de sneeuw 2x2uur snowboarden/skiën (t.w.v. €59,00)

Gratis met z’n tweeën naar de film (t.w.v. €15,00)

We hebben één keer eerder kaarten voor Snowworld weggegeven en de reacties kwamen letterlijk binnen stromen! Vanwege dit succes geeft Snowworld nog eens kaarten weg aan jullie.

Robin Hood viel vast vies tegen, niet alleen jij denkt er zo over. Laat deze film je niet ontmoedigen naar de bioscoop te gaan. De bios is nog altijd het belangrijkste onderdeel van een classic date, om je wat te helpen geven we weer 10 duokaarten weg. Er zijn weer veelbelovende nieuwe films die in juni gaan draaien, meer voor de mannen dan voor de vrouwen, maar ach, een beetje actie kan voor een jonge dame ook geen kwaad, toch? Wat er nu allemaal te zien is kun je zelf online bekijken op www.minervabioscopen.nl Jij kunt gratis met een vriend of vriendin een van de films zien in de Minerva bioscoop in Maastricht. We verloten 10 duokaarten.

Hoe kun jij deze ijskoude prijs winnen? Stuur een mail naar info@codemaastricht.nl en vertel ons hierin waarom jij het verdient om je winterjas uit de kast te pakken en naar Snowworld te gaan voor een lekker dagje uit.

Hoe win jij een van die duokaarten? Stuur een mail met daarin je naam en adres naar info@codemaastricht.nl

tickets ABON | beeld: Hydro74 | deze acties lopen tot zondag 4 juli 2010 Code Maastricht juni 2010


een écht alternatief festival met chicks in blousjes en dudes met dasjes

Milena (20) (Bul ‘Indrukwekke garije) nd, vriendel ijk en welcomin g. De mense n zijn hier heel ambitieus.’

Van 5 tot 9 mei is Maastricht eventjes het middelpunt van de wereld. Meer dan 500 studenten van 112 verschillende universiteiten wereldwijd hebben zich in het MECC van Maastricht verzameld om te discussiëren over wereldproblemen. We zijn gelijk op onze scootmobiel gesprongen om deze jonge idealisten te ondervragen. Model United Nations in het kort Voor wie niet bekend is met Model United Nations (MUN): dit is een wereldwijde organisatie waarbij studenten de Verenigde Naties simuleren (nadoen). Hier worden oplossingen gezocht voor wereldproblemen als islamfobie, mensenhandel, milieuproblematiek, corruptie, vrouwenrechten, noem maar op. Jaarlijks worden internationale MUN’s georganiseerd in zo’n beetje alle landen van de wereld. Vervolgens is het de bedoeling dat alle deelnemers (delegates) in de comités de belangen van een toegewezen land verdedigen. Dat kan ieder denkbaar land zijn, behalve het land waar je zelf vandaan komt. Dit klinkt misschien allemaal enigszins ernstig, maar naast deze serieuze politieke bezigheden zijn de interessantste activiteiten toch wel de social events ’s avonds na de sessies, waarbij de deelnemers de kans krijgen elkaar te leren kennen in een lossere (en minder nuchtere) context. EuroMUN (MUN Maastricht) trok dit jaar zeer gevarieerde nationaliteiten aan, er waren studenten uit Canada, China, Rusland, Kenia en zelfs nog groepen uit Indonesië en Argentinië. Het organiseren van zo’n grootschalig evenement zal dus geen makkelijke opgave zijn geweest. Daarom zijn we een woordje gaan wisselen met Arjan Meyer, hoofd van de organisatie: ‘Je bent pas 22 jaar oud Arjan, hoe kan het dat je al zo ver ontwikkelde organisatie skills hebt?’ Verbazingwekkend genoeg had hij dat vooral te danken aan zijn liefde voor het organiseren van Warcraft III computerbattles (zo zie je maar weer dat zelfs het spelen van gewelddadige computerspelletjes goed voor je algemene ontwikkeling kan zijn).

Op tijd komen is alleen wel een must, anders loop je de kans dat je voor je hele comité en de camera het lied van de favoriete voetbalclub van de voorzitter mag gaan zingen. Dit gebeurde een van de Nederlandse deelneemster namelijk, maar gelukkig kon zij er nog wel om lachen. Tijdens de koffiepauze kregen we de kans een aantal afgevaardigden te spreken: Tim (25) (Duitsland) ‘Euromun is hartstikke leuk. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en veel ervaring opgedaan. Het enige nadeel hier is dat het Maastrichtse centrum ‘s nachts veel te vroeg sluit!’ Anja Plotzkw (19) (Rusland) ‘In mijn comité zitten alleen maar meisjes, dat resulteerde in een regelrechte catfight!’ Gegore (24) (Spanje) Vertegenwoordigt Oekraïne: ‘Ik heb eerder eens deelgenomen aan een MUN conferentie in New York, maar Maastricht is minstens zo indrukwekkend. Het is kleiner, maar gezelliger en de social events zijn knallend!’ Toen we ze vervolgens vroegen naar ‘some juicy gossips’ kregen we een scheve lach en het antwoord: ‘No Comments’

Arjan Meyer (22) – Hoofd Organisatie: ‘Er zouden meer jongeren moeten deelnemen aan MUN omdat het heel informatief is, je veel leert over de werking van de Verenigde Naties, je vrienden maakt van over de hele wereld en het ook nog eens een goede ervaring voor je professionele leven is.’ Dus mocht je dromen hebben net zo groot te worden als een politieke bekendheid à la Obama, dan is dit je ultieme opstap! EuroMUN Maastricht | teks & beeldt: Kyra & Emelie | RPRT Code Maastricht juni 2010

9


knip knip knip

Wanneer de stroom festivals weer voor de deur staat en er wederom een heerlijke hoop ellende van overstroomde tenten, niet aanwezig wc-papier en verkeerd vallende falafelburgers staat aan te komen, dan is dit precies wat je nodig hebt. Je toevlucht, je heilige graal, je enige echte houvast, je festivaloverlevingsgids! Om het festival zo levend mogelijk door te komen, hebben we een doorgewinterde festivalganger gevraagd naar zijn beste tips. Knip ze uit, hang ze in je tent en probeer ze nog voor je festivalcoma door te nemen. Voor de moshers onder ons waarvoor het einde waarschijnlijk toch al in zicht is, als verband werken ze ook.

Nr. 1 le papiêr de toilet

Nr. 2 meisjes gaan voor

Nr. 3 stand out

Het zal maar net zo zijn dat je lekker naar Slash zit te kijken en je ineens dat broodje hamburger voelt blaffen. Wanneer je na een zenuwslopende wachttijd alle mogelijke poses hebt aangenomen en je eindelijk op je oranje dixi bent beland, wordt het ineens duidelijk: Ne pas de papier hygiénique. Dan zit je letterlijk en figuurlijk in een shitty situatie.

Wanneer de nood hoog is en er echt geen andere mogelijkheid is om het walhalla van de verplaatsbare toiletten te ontlopen, dan kun je deze tip maar beter in je achterhoofd houden. Wil je het bezoekje draaglijk houden en voorkomen dat je juist op deze plaats van het festival je beroemde flauwvalact opvoert, let dan heel goed op de bezoeker voor je. Neem bij voorkeur een hokje waar een vrouw uit komt. Grote kans dat zij het bij nummer 1 gehouden heeft. Sterker nog, de meeste vrouwen houden alles op tot ze weer thuis zijn. Wanneer er een man uit het hokje verschijnt, kan je er bijna 99,9% van verzekerd zijn dat hij een bruine bolus heeft gebakken, anders was hij wel naar het urinoir gelopen.

Als je midden in de nacht in een enigszins verwarde toestand naar je tent strompelt, is het best wel handig als je ook de juiste tent in gaat. De oplossing hiervoor heet ook wel afzetlint en dan het liefst de rood/witte variant. Knoop het langs je scheerlijnen, dan verzeker je jezelf er tegelijkertijd van dat er tijdens je slaap geen 150 kilo wegende bezopen heavy-metal kerel dwars over je tentje valt.

Het moge dus duidelijk zijn dat een eigen rol wc-papier een absolute must is. Rol hem wel even in een plastic zakje en zorg dat hij ver weg blijft van vocht. Om er bij je volgende uitstapje achter te komen dat je redding is veranderd in een hoopje papier-maché is niet zo prettig. Voor de eters onder ons kan een extra rol ook geen kwaad.

Nr 4. deadly meat Broodjes beenham zijn dodelijk!

Nr 5. run Forrest, run Krakende ruggen, hangende oogleden, leeglopende luchtbedden, weggewaaide dekens en dat allemaal nog vóórdat het festival begonnen is. Je moet toch iets om die perfecte plek op het campingterrein te bemachtigen. Precies, maar niet zo. De kunst is juist om op een zo eenvoudig mogelijke manier een zo moeilijk mogelijke plek te scoren. Wanneer het moment suprême daar is en de camping wordt geopend, trek jij met alleen je tentje bij de hand een enorme sprint. Terwijl de rest zwoegend, steunend en vloekend al hun bagage vooruit probeert te trekken, sta jij al lachend met een opgezet tentje op de beste plaats. Less is ook inderdaad more.

TIPS | the holy festival Bible | tekst: Denise Seubers & Koen den Os | beeld: Remko Rinia Code Maastricht juni 2010


knip knip knip Mij is gevraagd om voor deze speciale festivaleditie een gezond en verantwoord recept samen te stellen waar de jonge lezers onder ons en de meer ervaren maar toch nieuwsgierige lezers nog iets van kunnen opsteken. Ik neem deze vraag dan ook zeer serieus en doe mijn uiterste best om jullie niet teleur te stellen. De vraag luidt: ‘Hoe overleef ik het rampgebied genaamd zomerfestival?’ Want al dat feesten vraagt om een hoop energie en deze zal moeten worden aangevuld. We hebben dus eten nodig en als het om eten gaat dan heeft ieder festival zijn kwaliteiten en zijn nadelen. Het ene festival heeft een ongelooflijke waaier aan culinaire keuzes, het ander biedt je niet meer dan een bakje mayonaise met friet. Het mooiste daaraan is dat het je meestal net zoveel kost als een degelijke maaltijd in een gemiddeld restaurant. Heb je geld en ben je lui? Ideaal. Ben je meer het zuinige type? Dan vraagt dat al om de nodige creativiteit. Natuurlijk kun je zelf eten meebrengen, echter dit is nog lang niet zo voor de hand liggend als men vermoedt. Glaswerk, messen en open vuur zijn verboden op de meeste festivalcampings. Gasflessen ontploffen en conservenblikken veranderen in ongeleide vliegende projectielen als blijkt dat de blikopener nog thuis ligt. Wat eigenlijk geldt voor al het eten gezien niets goed blijft en je er dan maar beter mee kunt gaan gooien. Gezien de opblaasbare campingkoelkast nog moet worden uitgevonden rest ons niets dan te zeggen dat je op een festival het best overleeft op een dieet van water en gerstenmout. Zo nu en dan neem je een hand vol uit de compleet geplette zak chips die al twee dagen tussen de gebruikte sokken onder je luchtbed ligt. Met een beetje geluk komt er af en toe een zatte Duitser langs je tent, die je uitnodigt om braadworst te eten van zijn illegaal georganiseerde vegetarische barbecue. (indien de security langskomt met brandblussers zeg je gewoon: Wir haben das nicht gewusst)

www.myspace.com/rumblefisthc

Wie voldoende bier drinkt krijgt geen honger en uiteindelijk komt er toch een moment dat de security die brandblussers inzet om je van de camping te verjagen. Onderweg naar huis kom je vanzelf een broodjesbar tegen. Hier bestel je gewoon een broodje gezond (liefst met extra mayonaise) en je hebt de nodige vitamientjes weer binnen. In de trein naar huis merk je dat je darmen nog aan het feesten zijn maar met de nodige anti-diarreepillen is ook dit na een paar dagen weer in orde. Mijn conclusie hoef ik jullie dan ook bijna niet meer te vertellen want ik denk dat we allemaal wel begrijpen dat er maar één ding is dat je zeker moet meebrengen: voldoende wc-papier en je festival kan gewoon niet mislukken! Teveel wc-papier heb je nooit bij je, want ook hier kun je altijd nog mee gaan gooien!

festival survival tales | tekst: Marnix Ruben | RPRT Code Maastricht juni 2010

11


Benny Vienerius

Jolle Mooren

Ik ben Benny, de beste drummer die ‘Fallen One’ ooit heeft gekend. Fallen One? Samen met de 3 anderen die je nu ziet speel ik in een rock band. Ik ben begonnen met drummen doordat ik veel naar bands als ‘Korn’ en ‘Evanescence’ luisterde. Dat klonk allemaal zo lekker dat ik het ook zelf wilde kunnen en het gewoon ben gaan doen. Naast de band heb ik ook een eigen myspace, die moet je zéker eens bekijken!

Mijn aparte voornaam komt uiteraard uit Friesland, maar ik ben een echte Limburger. Vroeger keek ik veel ‘Alfred Jodokus Kwak’ en daar kreeg ik spontaan ambities van om dirigent te worden. Dat is me nog niet gelukt want op school was iedereen altijd bezig met voetballen en absoluut niet met muziek. Drie jaar geleden heb ik toch eens een basgitaar van mijn vader gepakt en nu speel ik rock en funk/soul voor school!

myspace.com/bennyvienerius

myspace.com/jollemooren

HPNK | beeld: Gilles Nijsten | eerstejaars Arcus Heerlen studenten Code Maastricht juni 2010


Lia Gocer

Marc Meesters

Voor mij is muziek alles, ik ben er al sinds mijn geboorte mee bezig. Ik ben van Turks/Armeense afkomst en zong tot januari 2010 altijd al de sterretjes van de hemel in mijn eentje. In cafétjes, bij feesten, nog niet op festivals helaas. Sinds januari zit ik in ‘Fallen One’ en we zijn een hechte groep dus dat blijft nog wel een lange tijd zo. Muziek is voor mij therapie.

Ik ben opgegroeid met de muziek van o.a. Queen, Deep Purple en Pink Floyd. Het was erg voorspelbaar dat ik later gitaar zou gaan spelen. Qua gitaarmuziek ben ik heel breed georiënteerd en ik speel ook vanalles, maar voornamelijk rock. Ik speel in de band ‘Fallen One’ en zing daarnaast nog in een andere band. Verder ben ik geobsedeerd door het heelal, dat is zo vet allemaal.

myspace.com/bandfallenone

myspace.com/bandfallenone eerstejaars Arcus Heerlen studenten | beeld: Gilles Nijsten | HPNK Code Maastricht juni 2010

13


Aimee Baars

Thimo Gijezen

Zingen is mijn alles. Ik kwam zingend op de wereld en ben nooit gestopt. Net als de meeste zangeressen ben ik begonnen in kerkkoortjes vrolijk met z’n allen te zingen. Op mijn veertiende ging ik met mijn broer mee naar zijn gitaarles en maakte daar gelijk vrienden bij wie ik in de band ging als zangeres. Nu vijf jaar later krijg ik zangles van Angelique van Schendel en heb ik me ontpopt tot singer/songwriter, I love my guitar!

Vanaf mijn zevende speel ik piano, op mijn twaalfde is daar gitaar bij gekomen. Vanaf dat moment ging het helemaal los! Ondertussen speel ik ook accordeon en drums en schrijf ik eigen nummers. De eerste band waar ik in speelde heette ‘Kink’, nu vorm ik samen met een drummer de tweemansband ‘Leuk’ en speel ik ook nog in ‘Shtack’. Genoeg om mee door te breken dus, zolang ik maar innovatief blijf.

myspace.com/bandunexpected

thimo-kink.hyves.nl

HPNK | beeld: Gilles Nijsten | eerstejaars Arcus Heerlen studenten Code Maastricht juni 2010


Jasmijn Keulers

Jop Bongers

Als kind speelde ik keyboard, totdat ik een jaar of tien was en een gitaar in handen kreeg. Sindsdien ben ik niet te stoppen. Nu speel ik vooral rock, denk aan Eddie van Halen en Andy Timmons. Op het moment zit ik niet meer in een band, dus mis jij in jouw band een vette vrouwelijke gitarist en repeteren jullie in de omgeving van Beek, let me know!

In Heerlen volg ik nu een opleiding voor podiumtechniek, daarnaast heb ik ambities om een grote DJ te worden. Nu kennen veel mensen me al als DJ Quente, ik draai vanaf m’n elfde en ben flink bezig om mijn eigen sound te creÍren. Daarom ben ik ook bezig met produceren, maar dat houd ik nog even een beetje stil. Even doorzetten en dan draai ik over een paar jaartjes misschien wereldwijd.

jasmijn-1990.hyves.nl

joppieb.hyves.nl eerstejaars Arcus Heerlen studenten | beeld: Gilles Nijsten | HPNK Code Maastricht juni 2010

15


zoo GoBacktothe

Code Maastricht juni 2010


Go Back To The Zoo | INTW Code Maastricht juni 2010

17


Go Back To The Zoo heeft zin in het festivalseizoen

Succesverhaal

Hoewel Go Back To The Zoo tegenwoordig resideert in Amsterdam en Utrecht komt de band oorspronkelijk uit Nijmegen. En dat is te merken ook. Zanger Cas is op de ochtend van het interview ‘missing in action’ zoals dat heet. ‘Tja, we speelden gisteravond in Nijmegen en Cas is nog even de stad ingedoken met de jongens van De Staat’ (red: ook uit Nijmegen), is de even simpele als volkomen begrijpelijke verklaring van gitarist Teun, die de honneurs voor zijn broer waarneemt. De intensieve periode van schrijven en schaven voor het eerste album is voorbij, logisch dat er op gezette tijden even stoom afgeblazen moet worden.

Mediatournee

De opnames zitten er op en als alles goed gaat, is het debuutalbum van Go Back To The Zoo eind augustus verkrijgbaar. Bij een nieuw album hoort een tournee en wat is er nu beter dan een tour langs de festivalweides? Go Back To The Zoo is er helemaal klaar voor. Het tourschema de komende maanden is moordend, met een piek in de zomer. De programmeurs van de ‘kleinere’ festivals hebben de band weten te vinden en daarom is Go Back To The Zoo dit festivalseizoen te bekijken en beluisteren door het hele land en zelfs in Duitsland. Om vervolgens in het najaar een clubtour te doen. Je moet bijna onder een steen gaan wonen, wil je de band aan het eind van het jaar nog niet gezien hebben.

INTW | tekst: Lieke Rijckx | Go Back To The Zoo Code Maastricht juni 2010

Voor wie ze nog niet kent, volgt hier het succesverhaal van de band in een notendop. Broers Cas en Teun maken al samen muziek sinds de zandbak en vriend Bram op drums doet al jaren mee. Na een toevallige ontmoeting in de rij voor een concert van The Strokes krijgt Lars een basgitaar in zijn handen gedrukt en een nieuwe band is geboren. De inspiratie voor de bandnaam wordt gevonden in de repetitieruimte in een Utrechts grachtenpand, waar de zoölogische collectie van Boudewijn Büch heeft gestaan. Er wordt in 2008 een EP opgenomen en in 2009 worden twee singles uitgebracht. Het eerste nummer ‘Beam me up’ wordt bij toeval opgepikt en gebruikt in een commercial van Nike. Het volgende nummer ‘Electric’ wordt al snel gekozen tot megahit bij 3FM. Om het verhaal compleet te maken, krijgt de band een kruiwagen vol aanbiedingen van platenmaatschappijen na een optreden bij ‘De Wereld Draait Door’. Universal bemachtigt uiteindelijk de felbegeerde handtekening van Go Back To The Zoo.

Opvallend in het hele verhaal is dat er zo veel verschillende vormen van media betrokken zijn bij het tot stand komen van het succes van de band. Hoe dit zo komt heeft de band zich ook wel eens afgevraagd. Een bewuste keuze is dat echter niet geweest. ‘Als je er eenmaal in zit, komen er veel dingen op je pad. Elk medium heeft zo zijn eigen uitstraling, zijn eigen bereik en zijn eigen gevolgen. Het is niet zo dat we nu op zoek gaan naar het volgende medium dat we gaan gebruiken voor onze muziek’, vertelt Teun desgevraagd. Hoewel hij wel een rol ziet weggelegd voor het internet. ‘Daar zitten zo veel mogelijkheden in en je hebt een bepaalde mate van vrijheid. We hebben bijvoorbeeld onze eigen website gemaakt. Met Myspace doen we niet zo veel meer. Ik heb de indruk dat de myspacehype een beetje over is.’


Carnavalskraker of oranjehit

De volgende single wordt ‘Hey DJ’, een nummer dat live zijn sporen al heeft verdiend, maar voor het album wel wat is aangepast. De stijl van het album zal visueel en muzikaal in de stijl van ‘Electric’ liggen. ‘Maar er zit veel afwisseling in. Er komt zelfs een ballad op te staan, althans voor ons doen een ballad. Bram gebruikt alleen een paar pauken, zegt dat genoeg?’ Inspiratie voor de nummers wordt tekstueel veelal uit literatuur gehaald. Op de vraag of dat betekent dat als Nederlandse literatuur de inspiratiebron is, het een Nederlandstalig nummer wordt, schiet Teun in de lach. ‘Nooit over nagedacht eigenlijk. Engels heeft de voorkeur, dus een Nederlandstalig nummer zit er niet in. Hoewel, we spelen al heel lang met de gedachte om een carnavalslied te maken, dat moet in het Nederlands. Of een nummer nu voor het WK, zo’n oranjehit, dat is wel een ding waar we het vaak over hebben gehad, of de nieuwe kersthit, haha’. Of we dit helemaal serieus moeten nemen is de vraag, er zijn al vaker dingen in de media verkeerd opgevat. Dat inspireert blijkbaar ook. Zo komt in een van de nummers het een en ander terug over dingen die de band in de media heeft gezegd en die hen min of meer nagedragen zijn. Het verhaal dat Cas op zijn 27e wil stoppen en een kantoorbaan neemt is een geheel eigen leven gaan leiden en ook de quote ‘Nijmegen is te klein’ in een interview met een van de bandleden is totaal verkeerd geïnterpreteerd. ‘Dat zijn de mindere kanten, je let nu wat beter op met wat je zegt, maar het is niet zo dat we niet meer zeggen wat we denken’.

Meer Go Back To The Zoo? Benieuwd waar je de band kunt gaan zien? Als eerste weten waar en wanneer het debuutalbum werkelijkheid wordt? Kijk dan op www.gobacktothezoo.nl

Muziek om te begrijpen

Naast de literaire verwijzingen zitten er veel oohhh’s en lalala’s in de nummers. ‘Hierdoor moeten we onze nummers nogal eens uitleggen aan mensen. Je wilt toch graag dat ze je muziek begrijpen. Als ze iets denken over een nummer en het klopt niet, is dat niet erg, maar als mensen vinden dat een nummer geen inhoud heeft, bewijzen we graag het tegendeel. Dat we daarnaast vaak als niet vernieuwend worden neergezet, stoort ons niet zo heel erg. Wat is tegenwoordig nog vernieuwend? Alles is uiteindelijk al een keer gedaan. Als je maar goeie liedjes hebt, toch?’ Goeie liedjes, dat is ook een ding dat regelmatig terugkeert in interviews met de band. Zo is er meermaals gezegd dat er pas een album zou komen als er genoeg goeie liedjes waren geschreven, ‘want het eerste album is toch vaak het beste album van een band. Je hebt feitelijk je hele leven om liedjes te schrijven voor een eerste album, voor een opvolger heb je vaak maar een jaar of zo’.

Dromen mag!

Maar eerst maar eens de zomer in en het festivalleven ondergaan. ‘Festivals zijn geweldig om te doen’, vertelt Teun. ‘In de bus erheen, beetje voetballen backstage, wat bandjes kijken. Dan een biertje drinken, slap ouwehoeren en spelen, helemaal te gek. Bij Paaspop onlangs hadden we echt voor het eerst dat festivalgevoel. Heel vet. De Valkenhofaffaire tijdens de Zomerfeesten in Nijmegen hebben we vorig jaar gedaan en dat was ook te gek om te doen. En we zijn pas in Duitsland geweest voor een paar optredens, daar mogen we terugkomen en ook een aantal festivals doen. Het zou super zijn om festivals als Pinkpop en Lowlands te spelen, maar dan moet je eigenlijk al een album uit hebben, dus wie weet, misschien volgend jaar. Oh, dan zet Ozzfest en Lollapalooza ook maar op het verlanglijstje voor de toekomst, dromen mag, toch?’

Go Back To The Zoo | tekst: Lieke Rijckx | INTW Code Maastricht juni 2010


uit Maastricht

Sunglasses at Night Zonnebril €6,95 H&M

Happen naar Geld

Geen last meer van knijpogen en vroegtijdige rimpels met deze kleurrijke variant. Voor nog geen zeven euro rave jij het festival door met deze stylish bril en weet je gelijk een paar dagen brakheid te verbloemen. Dat zijn nog eens 3 vliegen in één…

Creditcard Cutlery €5,95 Conflict Om op een festival je smaakpapillen niet volledig in de steek te laten moet je toch echt je beurs trekken. Klik, prik, slik en klaar is Kees.

The Prince of Wellies Hunter Wellies €119,95 Stijl Maastricht Wanneer je er dan toch aan moet geloven en je je geliefde Chuck Taylors moet vervangen door een paar rubberen monsters, dan kan je het maar beter meteen goed doen! Menig festival ontloper zou er spontaan voor naar een festival rennen.

Slierten Slurpen

Billenpret

Instant Noodles €0,50 Toko ‘Het Oosten’

Yoyo €0,80 Eurowinkel

Waarom knakworsten als je noodles kan krijgen. Slurp je weg het festival door met deze heerlijke oosterse handigheid. Warm water, een pannetje, stokjes voor de diehards en aanvallen. Doe het niet al te snel, want 3 dagen meeschreeuwen met een verbrande tong is ook niet alles.

Deze tip is voor de vrouwelijke varianten onder ons. Het vermijden van de beruchte festivaldixi is na 12 cola echt geen optie, dus vandaar dit wonderschone alternatief. Geef je beenspieren rust, want deze toilet-seat-covers maken korte metten met die gruwelijke hangpositie.

TIPS | goed voorbereid op tocht deze zomer Code Maastricht juni 2010

Non Smelling Gas Edelrid Hot Shot €29,95 Bever Zwerfsport Niet zo leuk als helium, wel zo handig. Goed voor een eitje in de morgen en een worstje in de avond. Wil je met je tentje uit de buurt gaan liggen, dan is hij ook nog handig tegen beren. Doen dus.


De perfecte rave in 5 stappen en Met Pinkpop-kaart lie tha Na s are nn wi

Stap 1. Mentale en fysieke voorbereiding is van groots belang. Voor de raveteven onder ons: produceer met een lading elastiekjes een strakke staart en plant deze boven op je hoofd om je moves extra kracht bij te zetten. Voor de ravebeesten: een kale kop is altijd nog het meest indrukwekkend. Stap 2. Een goeie beat is het halve werk, denk aan Party-Animals of Charlie Lownoise & Mental Theo (of elk ander nummer dat je moeder aanzienlijk geestelijke schade berokkent). Stap 3. Til je been op, knie naar het noorden, neus naar het zuiden. Wanneer de beat het toelaat zet je je hak met volle kracht weer terug op de grond. Met je armen strak gespannen als een zittende schoothond herhaal je deze beweging ook met je andere been en hos je het hele nummer uit. Stap 4. Voor extra fysieke extase zijn de volgende handelingen aanbevolen: kruislings raven en daarbij je popelende buurman meesleuren, je handpalm tegen je voorhoofd (of datvan je buurman) drukken en vervolgens vervaarlijk met open ogen de hossende meute aanstaren. Stap 5. Niet zo’n indrukwekkend ritmegevoel? Maak je niet druk, jouw escapade is na het volgen van deze instructies vast al verbluffend genoeg. Back to the 90’s!

Nathalie Eggels | beeld: Jeremy van Bedijk | HOW2 Code Maastricht juni 2010

21


Daan v/d Esch

Hoe ga jij er voor zorgen dat MY-Day nog beter wordt in 2011?

Daan, jij gaat straks lekker net als iedereen vakantie houden en daarna gewoon weer door in de Jongerenraad. De meeste leden studeren af en verlaten de groep dit jaar. Wat gaat jouw rol zijn na de zomer? Dat kan ik natuurlijk nog niet echt weten, aangezien ik waarschijnlijk de enige ben van de huidige jongerenraad die doorgaat. Bijna iedereen gaat volgend jaar studeren buiten Maastricht. De nieuwe leden zullen in het begin een soort van opstartperiode nodig hebben, net als ik vorig jaar. Ik wil ze daar graag zo goed mogelijk bij helpen, zodat we zo snel mogelijk kunnen beginnen met het opzetten van nieuwe mooie acties en het goed adviseren. We zullen dan ook de rollen gaan verdelen en ik ga me oriĂŤnteren op welke onderwerpen ik me volgend jaar wil gaan concentreren.

Wat voor iemand ben jij nou echt?

Tja, moeilijke vraag. Ik ben in elke groep weer iemand anders. Ik ben niet verlegen en vaak ook behoorlijk aanwezig. Maar als het moet kan ik ook rustig zijn, zoals bijvoorbeeld tijdens de vergaderingen van de JR. Verder ben ik niet een heel geordend persoon. Ik schuif taken graag vooruit, wat natuurlijk geen goede eigenschap is. Verder hou ik van sporten, al is er de laatste tijd weinig tijd voor. Ik speel ook nog gitaar en hou van chillen met mijn vrienden of gezellig film kijken met mijn vriendinnetje. Ik luister graag naar pop/rock, house en dance. Zo.

JONG | Daan van der Esch Code Maastricht juni 2010

Wat ik er persoonlijk aan ga doen, gaan we natuurlijk volgend jaar bekijken, maar als jongerenraad zijn we wel op een paar verbeterpunten gestuit. Zo moet er volgend jaar beter gecommuniceerd worden met de vrijwilligers. Dit jaar waren er superveel mensen die meehielpen, dankjulliewel! Verder moeten we eerder beginnen met organiseren en er zullen meer leden van de JR aan meewerken. Er zou nog naar een andere datum gezocht kunnen worden. Na twee Koninginnenachten is iedereen al aardig moe. MY-Day als aanloop naar Queensnight bijvoorbeeld. We verwachten ook meer bezoekers in 2011. Het klinkt nu alsof het een mislukt festival was, dat is dus totaal niet zo! Het was een heel leuke middag voor jong Maastricht, waar een heleboel te doen was en een superprettige sfeer hing.

De X-factorachtige audities voor de jongerenraad lopen ondertussen. Wat is er zo leuk aan JR Maastricht?

In tegenstelling tot heel veel werk is de jongerenraad heel erg interactief. Je werkt heel veel samen met jongeren en ouderen, wat erg leuk is. Het is ook gewoon superleerzaam, veel boeiender dan vakkenvullen bij de Appie en ook veel leuker omdat het altijd anders is. Je kunt een festival organiseren, maar ook een advies schrijven, of met mensen in gesprek gaan over wat goed is, wat niet, en hoe dat beter kan. Je kunt aan de site werken, maar ook stukjes voor de JR schrijven en bij de PR gaan.

Wat ga jij deze zomer doen?

Ik ga naar Peru! Ik ga met 27 leerlingen en 4 begeleiders van het SMC drie weken lang naar Peru om o.a. ontwikkelingswerk te doen. Iedere leerling die meegaat heeft daarvoor minimaal 1700 euro opgehaald. Wij gaan daar onder andere scholen bezoeken en opknappen. We gaan met de kinderen en jongeren daar dingen doen zoals sporten en we hebben lessen voorbereid over bijvoorbeeld gezondheid en de culturen. Ik ga als een soort traditie de laatste week van de vakantie met een groep vrienden kamperen, dit jaar waarschijnlijk in Frankrijk. Daar gaan we gewoon hele dagen chillen en voetballen. In de avond gaan we natuurlijk keihard uit!


Kom ook naar het ‘Jong en...’ event op donderdag 8 juli 2010 in het MVV stadion De Geusselt in Maastricht en kies de opleiding en/of het beroep dat bij je past! Tijd: 09.30u - 16.30u Voor wie: Jongeren tot 27 jaar Entree: Gratis

WWW.JONGENTOEKOMST.NL wordt georganiseerd door Werkplein Maastricht in samenwerking met het Ministerie van OCW, Gemeente Maastricht, Stichting LVO, ROC Leeuwenborgh, ROC Arcus, AOC Citaverde en MVV.

Code Maastricht juni 2010

23


Let’s talk about sex

De zomer komt eraan en het wordt weer tijd voor festivals!!! Juist daarom is het belangrijk om SOA en veilig vrijen nog eens onder de aandacht te brengen want… voorkomen is beter dan genezen! Ik ben een jongen van 20 en heb vaker onveilige seks. Ik wil altijd wel condooms gebruiken alleen gaan ze altijd kapot of schuiven ze eraf. Wat kan ik hieraan doen? Wat betreft jouw probleem met condooms, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Of het condoom past niet goed bij jou of de manier waarop je met het condoom omgaat is niet helemaal goed. Er zijn heel veel verschillende soorten en maten condooms, vind hierin jouw match! Voor meer info & websites: zie onze TIPS! Daarnaast is het dus belangrijk om het condoom op de juiste manier om te doen. Indien een condoom een reservoir heeft (bovenste puntje van het condoom), is het belangrijk om dit goed dicht te houden bij het omdoen van het condoom, anders kan er lucht inkomen en is de kans groot dat het condoom scheurt als je klaarkomt. Het is goed om te beseffen dat je hiermee eigenlijk nog onveilige seks hebt en risico loopt op SOA. Daarom is het goed om een SOA test te doen.

TIP!

Je kunt ook altijd contact opnemen me t de afdeling sense va n de GGD Zuid-Limbu rg om te vragen wat je he t beste kunt doen.

We zullen jullie nog eens meenemen met een dagje spreekuur bij het centrum voor seksuele gezondheid van de GGD Zuid Limburg.

Ik ben een meisje van 19 jaar en heb op PinkPop onveilige seks gehad terwijl ik geen anticonceptie heb, wat nu?! Op de eerste plaats is het goed om na te gaan hoe lang geleden dit sekscontact is geweest. Is het nog geen 72 uur geleden, dan kun je de morning-afterpil nemen. Is het langer dan 72 uur geleden, dan is er sinds kort een nieuwe morning-afterpil die tot 5 dagen na een sekscontact werkzaam is. Daarnaast is een noodspiraaltje ook een optie. Het voordeel hiervan is dat je direct voor minimaal 5 jaar beschermd bent tegen zwangerschap. Voor meer info: zie onze TIPS! Vergeet niet om je ook op SOA te testen, want hierop heb je ook risico gelopen!

Ik ben een jongen van 21 jaar en heb tijdens mijn laatste festival flink getenthopt (=van tent naar tent gaan om daar in dit geval seks in te hebben). Dit is de reden dat ik nu graag een SOA test wil laten doen! Héél verstandig om een SOA test te doen als je risico hebt gelopen door onveilige seks. Zeker als je meerdere sekspartners hebt gehad. Er is dan altijd meer risico dat je een SOA hebt opgelopen. Het enige wat nu belangrijk is, is om de incubatietijd af te wachten. 3 weken na een onveilig sekscontact kunnen we in je lichaam aantonen of je chlamydia of gonorroe hebt opgelopen. De andere SOA’s kunnen we pas na 3 maanden in je bloed zien. Houd hier altijd rekening mee! Heb je klachten (zoals afscheiding of pijn bij het plassen) dan kun je eventueel eerder een afspraak maken.

Vragen zijn beantwoord door het Centrum voor Seksuele Gezondheid, GGD Zuid Limburg. Heb jij ook vragen over seks(ualiteit) en SOA’s? Mail dan naar letstalkaboutsex@ggdzl.nl Kijk voor meer informatie op www.sense.info

SEKS | alles over seks en SOA’s... Code Maastricht mei juni 2010 2010


TIPS! TIP 1: Het condoom!

Do’s en Dont’s. Naast het voorkómen van zwangerschap, biedt het condoom bescherming tegen SOA (=seksueel overdraagbare aandoening). Wie denkt dat er maar één soort condoom is, heeft het mis! Er zijn veel verschillende soorten condooms. Hieronder een kort overzicht:

- Condooms met een standaardmaat - Condooms met een kleurtje of smaakje - Langere en kortere condooms - Fun condooms (= NIET veilig) - Smallere en bredere condooms - Extra stimulerende condooms - Latexvrije condooms (bij allergie) - Condooms die het klaarkomen wat uitstellen - Condooms met extra glijmiddel - Condooms met zaaddodend glijmiddel - Extra dunne condooms - Extra sterke condooms Kijk ook eens op: www.condomerie.nl (verschillende soorten & maten). Zoals bovenstaand overzicht laat zien, is er voor iedereen wel een condoom. Ook zijn er condooms te vinden in verschillende prijsklasses. Een goedkoop condoom is net zo veilig als een duurder condoom mits het een CE keurmerk bevat! De do’s en dont’s: DO’s: Het belangrijkste om te onthouden is dat een condoom CE gekeurd moet zijn. Dat wil zeggen dat het een veilig condoom is. Verder is het belangrijk dat je de juiste maat en materiaal hebt en de houdbaarheidsdatum controleert. DONT’s: Bewaar het condoom niet in een warme omgeving en ook niet in de buurt van scherpe voorwerpen (sleutels e.d.). Maak het condoom voorzichtig open en kijk wederom uit voor scherpe voorwerpen, denk aan nagels en sieraden! Komen we bij het volgende onderwerp: hoe bespreek ik condoomgebruik? Doe wat voor jou het beste voelt. Hieronder enkele tips: - Toon lef: zorg voor je lichaam en durf te zeggen wat je wel en niet wilt! - Let op timing: begin op tijd met praten, voor je het weet is het al te laat… - Wees duidelijk maar subtiel: wees duidelijk en denk vooruit, seks moet leuk blijven dus maak ook op een leuke manier duidelijk wat jij wilt!

TIP 2: De morning-afterpil!

Indien je als meisje onveilige seks hebt gehad met een jongen en je gebruikt geen anticonceptie is het goed om de kans op zwangerschap in te schatten en misschien actie te ondernemen! Hieronder op een rijtje wat je het beste kunt doen: - Binnen 72 uur na een onveilig sekscontact kun je een morning-afterpil slikken. Dit is 1 tablet die je eenmalig dient in te nemen. Je kunt de morning-afterpil (in Nederland zonder recept van de huisarts) kopen bij apotheek of drogist (± €13,=). Je kunt hiervoor ook terecht bij de GGD. Hoe eerder deze pil is ingenomen, des te beter de werking is.

- NIEUW: EllaOne is een nieuw noodanticonceptiemiddel

voor vrouwen, dat binnen vijf dagen na onbeschermde geslachtsgemeenschap of falen van de anticonceptie (zoals een scheur in een condoom tijdens seks) kan worden gebruikt (en dus ook nog op de 4e en 5e dag, in tegenstelling tot de ‘gewone’ morning-afterpil, die maar tot en met de 3e dag kan worden ingenomen). Het geneesmiddel is uitsluitend op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij je huisarts of GGD (of eventueel huisartsenpost indien het avond of weekend is). EllaOne wordt zo spoedig mogelijk en niet later dan vijf dagen na onbeschermde geslachtsgemeenschap of falen van de anticonceptie, als één tablet ingenomen (1 tablet van 30 mg kost € 20,36 exclusief afleverkosten apotheek). De tablet kan met of zonder voedsel worden ingenomen. Indien de vrouw binnen drie uur na de inname van het geneesmiddel moet braken, moet zij nog een tablet innemen. EllaOne kan op elk moment van de cyclus worden gebruikt. Zwangerschap kan alleen optreden als er ovulatie (het vrijkomen van eicellen) plaatsvindt, gevolgd door bevruchting van de eicel (versmelting met een zaadcel) en innesteling in de baarmoeder. EllaOne verstoort de ovulatie en kan ook veranderingen in het baarmoederslijmvlies tot gevolg hebben waardoor een zwangerschap voorkomen wordt (net zoals bij de ‘gewone’ morning-afterpil).

- Vier tot vijf dagen na een onveilige sekscontact kan een gynaecoloog een morning-afterspiraaltje (koperspiraaltje) inbrengen. Dit spiraaltje voorkomt innesteling van een eventueel bevruchte eicel en kan indien je dit wilt in elk geval 5 jaar blijven zitten om ook toekomstige zwangerschappen te voorkomen. Je kunt een doorverwijzing krijgen via GGD of huisarts.

TIP 3: De SOA test!

Mocht het dan toch niet gelukt zijn om condooms te gebruiken, laat je dan testen op SOA. Indien je klachten hebt gekregen, zo snel mogelijk! Als je geen klachten hebt, kun je het beste minimaal 3 weken na het laatste onveilige sekscontact een afspraak maken omdat we anders nog niets in je lichaam kunnen aantonen en de uitslagen dus niet betrouwbaar zijn.

TIPS! alles over seks en SOA’s... | SEKS Code Maastricht juni 2010

25


r e m m u SDeejays 18-06-2010

Op vrijdag 18 juni 2010 wordt voor de tweede maal een openlucht Dance Event gerealiseerd genaamd Summer Deejays. De doelgroep is studerend Maastricht en omstreken in de leeftijdscategorie 17 t/m 25 jaar.

Langs komen bij CODE 043? Herbenusstraat 89 (Kumulus West) 6211 RB Maastricht T: 043 3505657 E: info@code043.nl

Openingstijden Ma, Wo, Do 14.00 – 18.00 uur altijd bereikbaar via mail en telefoon en we werken ook op afspraak Jouw plan of idee realiseren én uitvoeren in 5 stappen. Onmogelijk? Niet bij CODE 043! Ga naar www. code043.nl en laat weten wat jij voor plannen of ideeën hebt voor Maastricht. CODE 043 helpt organisatorisch en financieel. Check code043.nl en laat meteen jouw plan of idee achter!

CODE | Summer Deejays | sponsored by: CODE043 & Code Maastricht juni 2010

Er zal voor dit evenement voor een uitgebreide line-up aan Deejays worden gezorgd. De Deejays zullen de centrale rol spelen in dit evenement. Niet individueel maar als collectief vormen zij de trekpleister en tegelijkertijd de binding met de bezoekers. Vanuit elke grote groep studenten in Maastricht zal een Deejay aanwezig zijn als vertegenwoordiger. Dit zal er net als vorig jaar voor zorgen dat er een grote afvaardiging van elke groep studenten aanwezig is op het evenement. Op deze manier zullen zoveel mogelijk verschillende jongeren bij elkaar worden gebracht. Het evenement zal net als vorig jaar worden afgesloten met tenminste één grote Deejay uit de House Scene. Hierbij moet men denken aan Roog (2009), Erick-E of Benny Rodriguez. Deze zullen zwaarte- en aantrekkingskracht aan het evenement geven. Als een vriend of kennis van deze jongeren in dezelfde line-up staat als één van hierboven genoemde Deejays zal dit tot grote belangstelling voor, en binding met het evenement leiden. Men moet dit vergelijken met een vriend of kennis die een wedstrijd mag spelen tegen een ster die internationaal bekend is.

Het evenement zal wederom plaatsvinden op de Griend in het centrum van Maastricht. Deze prachtige locatie aan de Maas zal fungeren als aankleding van het feest en zal bijdragen aan een ontspannen zomerse sfeer. Het evenement zal gedurende de dag plaatsvinden, van 15:00 tot 22:00 uur. Op de dag zelf zal de muziek rustig beginnen. Uiteindelijk zal deze in de loop van de dag meer worden opgebouwd ten einde afgesloten te worden met een climax. Tijdens dit feest zal er “House”muziek gedraaid worden. Het aantal bezoekers zal tussen de 1500 en 2000 man bedragen. Het evenement is toegankelijk voor alle jongeren WO / HBO / en aankomende studenten in Maastricht. Dit is een doelgroep van 16.000 man. Hiervan is naar onderzoek 38% van buitenlandse afkomst. Deze studenten zullen wij bereiken via onze website en door middel van ons uitgebreide promotieplan. Bovendien is er ook nog de mogelijkheid om studenten vanuit de rest van Nederland aan te trekken. Op 19 juni 2009 heeft reeds de eerste editie van Summer Deejays plaatsgevonden. Wij als organisatoren zijn erg tevreden over het enorme succes van dit evenement. Studenten waren massaal aanwezig en erg onder de indruk. Ook lieten zij ons weten met plezier uit te kijken naar de komende edities van Summer Deejays.

www.summerdeejays.nl


s De Paint Your Face Party was een mooi succesje voor de creatieve sector in Maastricht. Mensen waren tevoren aangemoedigd om hun gezichten te schminken. Een DJ was ingevlogen uit Frankrijk. Schilderijen stonden paraat zodat bezoekers hun kunstzinnigheid ook binnen nog konden uiten. Dit alles om bezoekers op een laagdrempelige manier in contact te brengen met cultuur.

De muziek was niet van een gewone DJ die zich beperkt tot electro, techno of house. Het was er een die ons meenam naar oude tijden. Stevie Wonder volgde op Tom Jones, die weer volgde op Aretha Franklin. De positieve reacties over de muziek stroomden van alle kanten toe. Het was goed om te merken dat er in Maastricht nog animo was voor deze muziek, omdat het niet meer veel gedraaid wordt op het gemiddelde studentenfeest.

De bezoekers van het feest waren grotendeels leden van Alles is Drama. Daarbij waren er ook leden van andere verenigingen, bijvoorbeeld Saurus. Een groot deel van de bezoekers was internationaal. In dit opzicht zijn we erin geslaagd ons netwerk uit te breiden. Het laagdrempelige karakter van het feest heeft hierbij geholpen. Alles is Drama kijkt terug op een geslaagd feest, dat mede mogelijk werd gemaakt met de hulp van CODE 043.

In een hoek stonden 2 schildersezels paraat waar de bezoekers hun creatieve geest op los konden laten. De bedoeling was, dat mensen hier letterlijk hun gezicht op zouden schilderen. Ondanks dat dit niet altijd gebeurde waren de reacties positief. Het was een goede afwisseling van het dansen.

Paint Your Face | CODE Code Maastricht juni 2010

27


Door wie wordt jij het liefst ‘t podium op gevraagd?

Matija

Väth mag mij altijd ‘ Sven het podium op vragen! En dan gewoon strak staan. ’ STVR | centrum Maastricht | beeld: Gilles Nijsten Code Maastricht juni 2010


Chynouk

Nou, doe mij Jason Derulo maar! Ik ben wel bang dat het verlegen meisje in mij dan naar boven komt, ik zou hem alleen maar stilletjes kunnen aanstaren op het podium.

Parzjin

Het allerliefst zou ik door Pharrell Williams het podium op gevraagd worden. Hij is zo onwijs sexy! Achteraf neem ik hem zeker weten mee naar huis!

Amy en Claudia

Wij willen wel bij Dance Gavin Dance het podium op, zij maken vet chille muziek. Als dat gebeurt gaan we keihard schreeuwen!

Liesbeth

Ik zou heel graag bij Loney Dear op het podium willen klimmen! Die Zweden maken echt geweldige folk, heerlijk om op te dansen!

centrum Maastricht | beeld: Gilles Nijsten | STVR Code Maastricht juni 2010

29


Tweelingen 21/5-21/6

De planeten zijn van positie gewisseld, de sterren zijn gevallen en je lot van deze maand is bepaald. Op je werk gaat alles voor de wind en ben je hard op weg naar de positie ‘werknemer van de maand’. Je sociale leven moet hierdoor wel wat wijken. Sommige naasten zullen zich hierdoor verwaarloosd voelen en snakken naar aandacht. Laat je geen schuldgevoel aanpraten en doe datgene waarbij je je goed voelt. ‘You can’t always get what you want, but if you try some time you just might find, you get what you need’ (Rolling Stones).

Kreeft 22/6-22/7

Steenbok 22/12-20/01

Jij hebt deze maand maar één doel voor ogen en dit heeft alles te maken met een postcode en een jackpot. Misschien wordt het tijd die eurotekens weg te knipperen en je te focussen op de realiteit. ‘Waking up is the hardest part’ (John Mayer)

Tijd om bij de les te blijven beste steenbok. Je gedachtes willen nogal eens naar een beter oord zweven, maar helaas is het nog geen vakantie. Nog even doorzetten! ‘We’re fated to pretend’ (MGMT)

Leeuw 23/7-23/8

Waterman 21/01-19/02

De maand juni, brult topmaand voor jou. De stapels werk zijn vervangen door zeeën van tijd en de mottenballen in je portemonnee worden verdreven door een machtige stoom financiële meevallers. ‘Heaven smiles above me’ (Queens of the Stone Age)

Maagd 24/8-22/9

Jij bent het deze maand even allemaal kwijt. Het project waar je momenteel aan werkt lijkt totaal niet op te schieten en van je collega’s moet je het ook niet hebben. Tijd voor een lange vakantie of toch maar een schietgebedje… ‘I really really wish I could be somewhere else’ (Razorlight)

Weegschaal 23/9-22/10

Je schijnt deze maand iets te doen waar iedereen blij van wordt. Overal waar je komt word je overspoeld met complimenten, de nationale complimentendag is er niets bij. ‘We are the stars of your real teen dream’ (Eagles of Death Metal)

Schorpioen 23/10-22/11

De rockfestivals schieten weer uit de grond en daar heb jij zo te zien helemaal niets op tegen. Driftige moshpit trainingen, het juiste headbang kapsel en de nodige air guitar moves zijn in aantocht. ‘Its been a long time since I rock and rolled’ (Led Zeppelin)

Boogschutter 23/11-22/12

Waar is Cupido als je hem nodig hebt? Misschien is het tijd om de pijlen zelf in handen te nemen. Niet geschoten is altijd mis. ‘I’m ‘a make this something worth dreaming of’ (Santogold)

HORO | paragnostische voorspellingen Code Maastricht juni 2010

De sterren hebben besloten om deze maand een mysterieuze positie aan te nemen. Niet vreemd dat er daarom een grote verrassing op je te wachten staat. Laat het rustig komen en probeer je er zo min mogelijk mee te bemoeien, anders heb je de kans dat het allemaal in het water valt. ‘Oh who knows just what the future holds’ (Paolo Nutini)

Vissen 20/2-20/3

Je bent de hele maand al zo hyper als een stuiterbal. Hierdoor werk je een hoop mensen op hun zenuwen. Probeer die overdosis energie op een andere manier uit je systeem te krijgen. Een snelcursus yoga en easy on the energiedrink. ‘Do whatever you have to do, to get it out’ (The Kooks)

Ram 21/3-20/04

Jij verkeert deze maand in hippiesferen. Gelukkig zijn er genoeg festivals in aantocht om je nieuwe imago eer aan te doen. Realiseer je wel dat de tijden van Woodstock zijn uitgestorven. Worldpeace is mooi, maar… ‘Nothing seems as pretty as the past though’ (Arctic Monkey’s)

Stier 21/4-20/5

Je probeert wanhopig aandacht te trekken bij die bepaalde persoon, maar deze is zich nergens van bewust. Misschien wordt het tijd om de plannen grootser aan te pakken. Ben niet bang om op te vallen. ‘I want you to notice when I’m not around’ (Radiohead)


Levi Netto: ‘GEM’ | TKNG Code Maastricht juni 2010

31


TEERLOOS DOCH VERSLAVEND www.codemaastricht.nl

Code Maastricht is best een sjiek blad volgens de meeste Maastrichtse jongeren. Het is gratis voor iedereen, zelfs de verzendkosten worden betaald, er zitten geen addertjes onder het gras en je kan elke keer weer mooie prijzen winnen zoals festival-toegangskaarten, schoenen, cd’s, kaarten voor shows en nog veel meer. Word dus ff lid en krijg ook de Code Maastricht voortaan op je deurmat.

Code Maastricht juni 2010

Nr 18-jun-CODE Maastricht-2010