Page 1

januari 2010 | jaargang 03 | supported by CODE 043 & gemeente Maastricht

G VERKIEZINM t h ic r t s a a r o r miss mir

CABARET Maastrichtenaar wint in Groningen

ABONNEE ONLY 4 gratis kaarten voor Moke

TALENT freefighter Vincent Offermans

www.codemaastricht.nl


OPEN

DAGEN LEEUWENBORGH OPLEIDINGEN

30 JAN

SITTARD ฀ ฀

10-14 UUR

6 FEB

MAASTRICHT ฀

10-14 UUR

฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀

฀฀

฀฀

฀฀ ฀ ฀฀ ฀ ฀

฀฀

฀฀ ฀

฀฀ ฀฀ ฀฀ ฀ ฀฀ ฀

฀฀

฀฀ ฀

MAASTRICHT

฀ 27 FEB AACHEN AIRPORT 10-14 UUR ฀

27 FEB CIOS 10-13 UUR

LOCATIE VENLO

MEER INFO?

www.leeuwenborgh.nl

฀฀ ฀

฀ ฀


N

Op een dag werd ik wakker rond een uur of drie 's middags, mezelf onvoldaan voelend. Mijn emotionele staat voortkomend uit het feit dat de enige resultaten van de avond er voor een ranzige adem en een lege portemonnee bleken. Met drie schooldiploma’s en alles tot aan sta-goud reddingszwemmen dacht ik dat mijn CV wel toereikend zou zijn. Maanden na te zijn afgestudeerd bleek ik nog steeds als een student te leven, altijd een kratje om op te zitten voor het bezoek, je kent het.

N

Tot op een dag, ik mijn laatste geld in wat reiskosten had gestoken voor een zomerse trip dwars door ons kikkerland. Een reactie, per email, vanuit Code Maastricht. Of ik op gesprek kon komen. Mijn tot de verbeelding sprekende CV had een nieuwsgierig aagje ontwaakt. Nog geen week later begon ik mijn eerste werkdag zonder enig besef dat een korte periode later mijn gekrabbel op deze pagina te vinden zou zijn. Deze pagina die onderdeel uit maakt van de ‘nieuwe Code’, veranderingen waar ik de verantwoordelijkheid voor opeis, in voor en tegenspoed. De Code is afgevallen, zowel haar formaat als de inhoud, ze is fijner te gebruiken en liever voor haar abonnees. Als cadeautje tekent Remko Rinia vanaf deze uitgave elke keer een kort stripje bij de nieuwe rubriek ‘de Hamvraag’. Hier beantwoorden we vragen die de lezers ‘s nachts wakker houden, vragen die zorgen voor ongemakkelijke situaties tijdens diepe gesprekken met je schatje, vragen die jou weerhouden van het redden van de wereld. Dus stuur je vragen in, red de wereld! Jij kunt ook nog steeds allerlei vette dingen winnen. Veel van de lezers geloven hier niet in en sturen daarom niets in, wat jouw winkans opkrikt ver in de richting van 100%. Als je straks de actiepagina hebt gevonden, doe gewoon eens mee! Ik ben dus Jeremy, als jij iets wil bijdragen aan de Code, ideeën, een verhaal, een gruwelijke tekening, een vette foto, whatever. Mail me op jeremy@codemaastricht.nl en dan gaan we samen proberen jouw ding in het magazine te krijgen! J.

Redactie Dennis Weijers Jeremy van Bedijk

Illustratie Robin Senn van Basel Remko Rinia

Art direction Jeremy van Bedijk

Fotografie Jeremy van Bedijk Gilles Nijsten Koen den Os Marlon de Bruijn

Productie Nico Kars Robbert Smeets

Kopij Dennis Weijers Evelien van Buggenum Lieke Rijkx Luka & Lafee

Verspreiding Code Maastricht wordt verspreid via abonnees én via distributiepunten o.a. alle middelbare scholen van Maastricht, Leeuwenborgh College, Citaverde College, Hogeschool Zuyd, Universiteit Maastricht, NS Maastricht, Veolia Transport, Stadsbibliotheek en Kumulus

Abonnement Neem gratis een abonnement op Code Maastricht, ga naar codemaastricht.nl

Uitgever Code Maastricht 043 358 19 25 postbus 20 6200 AA Maastricht info@codemaastricht.nl oplage: 7.000

Adverteren Dennis Weijers 043 358 19 25

VWRD | CREW Code Maastricht januari 2010


wtf ?!

‘Soms krijg ik net als ik lekker lig te slapen en een beetje lig te dromen opeens een soort schok door heel mijn lichaam. Soms droom ik dat ik val, maar vaak weet ik het niet meer. Nadat ik me opgelucht besef echt in bed te liggen, probeer ik te bedenken waar ik over droomde, maar dan zak ik snel weer als een baksteen in een heel diepe slaap. Nu dacht ik altijd dat ik die “schok” ook droomde, maar mijn vriendin zegt dat ik dan echt even een schok krijg door het hele lichaam zodat zij er zelf ook wakker van wordt. Wat is dit voor een fenomeen? Groetjes, Gilles’

Gilles, maak je maar niet ongerust! Er is niets aan de hand. Dit is gewoon de hypnagoge schok ofwel slaapstuip. Ongeveer 70% van de mensen heeft hier wel eens last van. Dit is een onwillekeurige stuiptrekking van spieren, soms alleen in een been, maar vaak ook het gehele lichaam. Deze stuip vindt plaats tussen de overgang van wakker zijn en in slaap vallen. Er is veel onderzoek naar gedaan, maar de exacte oorzaak is nog niet wetenschappelijk verklaard. Er is wel een vermoedelijke oorzaak. De spieren ontspannen zich eerder dan dat je hersenen echt slapen. Of je hersenen interpreteren het ontspannen van de spieren verkeerd. De hersenen registreren de spierverslapping als vallen, waardoor ze de opdracht geven aan de spieren om zich schrap te zetten (reflex).

HAMV | hypnagogeschok Code Maastricht januari 2010

Deze misinterpretatie van je hersenen zorgt er ook voor dat je droomt ergens vanaf te vallen. Dit is niet echt een droom zoals gewoonlijk tijdens de R.E.M. (rapid eye movement) slaap, maar meer een dagdroom of hallucinatie. Zo’n hypnagoge schok vindt plaats nadat je eindelijk in slaap valt na een lang gevecht om wakker te blijven gedurende meer dan 24 uur of in een periode waarin je gestresst of oververmoeid bent. Een oncomfortabele lighouding verhoogt ook de kans op een slaapstuip. De stuiptrekkingen zijn overigens ongevaarlijk voor jezelf, maar de persoon die naast je ligt schrikt er wel van wakker.

Enkele problemen die mensen kunnen hebben tijdens de slaap: t Bij slaapapneu krijg je tijdens de slaap tijdelijk geen adem, waardoor je adem stokt. Dit kan wel tientallen keren per nacht gebeuren. Je schiet dan in een lichter slaapstadium, waardoor de slaap gefragmenteerd wordt. t Mensen die last hebben van hypersomnia zijn overdag erg slaperig en slapen ‘s nachts heel erg lang. Dit gebeurt of in een regelmaat of een periode van ongeveer één maand per jaar. t Het tegenovergestelde is insomnie. Als je hier last van hebt slaap je erg slecht, kom je niet goed in slaap en lig je vaak uren wakker. t Een erge vorm van nachtmerries is pavor nocturnus. Als je hier last van hebt word je schreeuwend wakker in de nacht en weet je niet waar je bent of wat er gebeurd is. Meer weten over slaap en/of slaapproblemen? Ga naar www.slaapprobelemen.org of www.allesoverdromen.nl


Jongerenraad Maastricht: advies, ideeën, jouw stem. Begin dit jaar werden de 11 leden van de Jongerenraad voorgesteld aan hun wegwijzers. 11 medewerkers van de gemeente Maastricht geven vrijwillig advies aan de jongeren. Ze wijzen hen de weg binnen de organisatie. Op de website zijn enkele eerste impressies en verwachtingen te vinden. Een goed initiatief dat er voor kan zorgen dat de JR dit jaar nóg effectiever te werk kan gaan.

Jean-Paul

Delphine

Sophie de Loos (voorzitter)

Riette, de topgezellige, enthousiaste, relaxte, wegwijzer, gaf mij de indruk er ook echt voor te willen gaan, we hebben meteen een afspraak gemaakt. Volgende week gaan we gelijk een goede brainstormsessie neer zetten! Vond het een leuke middag, kreeg je toch een kijkje in de gemeente en het programma liep goed door. Ook had ik ondanks zijn soms lage grappen ;) veel bewondering voor deze poppenspeler. Jammer dat ik mijn praatje niet had kunnen voorbereiden dan hadden we ons nog pakkender gepresenteerd, Sophie vulde het wel nog prima aan!

De nieuwjaarsreceptie van de gemeente was erg verrassend! Bij aankomst bleken er gereserveerde plekken op de 2e rij te zijn voor de Jongerenraad en hebben we kunnen genieten van Fabrizio’s ‘sjiek is miech dat’, een poppenspel en vele interessante speeches. Tevens zouden we die middag een eerste kennismaking hebben met onze wegwijzers. Helaas kon mijn wegwijzer, Sonja Stevens, er niet bij zijn, maar inmiddels heb ik wel al contact gehad met haar en wordt er een nieuwe afspraak gemaakt om de samenwerking met de gemeente te bevorderen.

Ik vind de wegwijzers een heel goed initiatief van de Jongerenraad. Ik hoop dat wij door het directere contact met mensen die echt midden in de gemeente zitten sneller en efficiënter te werk kunnen gaan. Ik heb zelf als wegwijzer Lili Stapel. Zij is een secretaresse in de sector samenleving. Ik hoop dat zij ons kan helpen met op de hoogte blijven. Zodat wij altijd weten waar de gemeente mee bezig is, waardoor wij daar sneller op in kunnen spelen. Bovendien hoop ik dat door dit initiatief het contact niet meer alleen vanuit de Jongerenraad komt, maar dat de gemeente ook door de wegwijzers eerder geneigd is contact met ons op te nemen.

belangrijk dat

jong Mestreech van zich laat horen

www.jrmaastricht.nl new and improved | JONG Code Maastricht januari 2010


Meemaken d’r bij zijn, deze events mag je écht niet missen cabaret do 28/02 Dolf Jansen: Altijd verder Theater aan het Vrijthof Maastricht

Studentenkamers Maastricht

Stukafest, het StudentenKamer Festival, komt er aan! Dit jaar met maar liefst zestien bijzondere acts in een unieke huiskamersfeer-setting. In drie rondes kun je in verschillende studentenkamers genieten van shows van een half uur. Muziek, dans, theater, cabaret, performance en film: de keuze is aan jou. Het programma is te vinden op de website.

pop vr 29/01 DESTINE + Out of Sight + Only Seven Left + Make Believe Poppodium Fenix Sittard Destine is het Nederlandse antwoord op punkpopbands als Fall Out Boy, Paramore en Simple Plan. Met een onmiskenbare Amerikaanse sound en uitstraling plus een platendeal met Sony Music op zak lijkt het een kwestie van tijd voordat Destine een gevestigde naam is in Europa. aanvang 20.00 | prijs € 7,50 | www.fenix.nl

dance zo 31/01 Hotsundaynights: ladiesnight

Altijd Verder is genoemd naar het boek dat Dolf Jansen schreef over hardlopen. Het wordt een voorstelling over zweten, seks, kilometers wind tegen, zon op je bolletje, tranen in je ogen, startschoten, finishlijnen, pasta tot je ploft, sportdrank tot je spuugt, pijn en genot. Een voorstelling over het leven dus eigenlijk. Jansen vertelt over waar het leven ons brengt, over durven af te slaan en een spannenderoute nemen. aanvang 20.10 | prijs € 18,00

hip-hop vr 29/02 100% Limburgse Biefstuk Poppodium Nieuwe Nor Heerlen

do 04/02 The Box

film

Minerva bioscoop Maastricht Norma en Arthur Lewis, een jong stel dat in de buitenwijken woont, krijgen een simpel houten doosje cadeau. Een vreemdeling komt langs met het bericht dat de eigenaar van het doosje $1.000.000 zal krijgen als die op een knop drukt. Maar de druk op de knop zorgt er ook voor dat ergens anders op de wereld iemand sterft, iemand die ze niet kennen. Met de doos maar 24 uur in hun bezit, zitten Norma en Arthur met een dilemma. Gebaseerd op de “Button, Button” aflevering van The Twilight Zone. Kaarten voor deze vette thriller win je pagina’s verderop in dit nummer.

vr 05/02, za 06/02 Guus Meeuwis

aanvang 21.00 | prijs € 8,00 | mondialnights.com

Theater aan het Vrijthof Maastricht

volksmuziek

musical zo 31/01 Hoe overleef ik mijn eerste zoen? Theater aan het Vrijthof Maastricht Een musical over iedereen die (voor het eerst) verliefd is, gebaseerd op de bekende boekenreeks van Francine Oomen. Over eerste keren (en daarvan leren), scheidingen, liefde en vriendschap. Maar vooral over puberteit. Hoe overleef je dat allemaal? Ook geschikt voor mensen die hun eerste zoen al een tijdje achter zich hebben. En o ja, iedereen moet zijn mobieltje meenemen!

wo 03/02 Liquid Loft Legal Errorist

dans

Theater aan het Vrijthof Maastricht

aanvang 21.00 | € 2,50 | studentenprijs € 2,00 www.nieuwenor.nl

1 ronde € 4,00 | 2 rondes € 10,00 passe partout € 12,50 | www.stukafest.nl

Monidal Beek Lekkere dance avond met o.a. Uneak, Sake, D Masta en special guest DJ Daddy K. Dames hebben tot middernacht gratis toegang.

aanvang 15.00 | prijs € 20,00

Limburg Biefstuk presenteert: presenteert: Batja! + De Amalgamatie + Red Ribbon + RigouReuze Flows + Tje-Kit & El-Matic + DJ: Vieze Vingerz. Iedereen zoekt Beef, wij hebben Bief: Biefstuk welteverstaan! De rauwste hiphop in de Hiphop-stad van Zuid-Limburg. Met gepaste trots presenteert poppodium NIEUWE NOR deze avond een editie met louter Limburgse acts!

festival

do 04/02 Stukafest!

Uit een hoop ledematen verrijst een lichaam dat kreunende en mompelende geluiden uitspuwt. Later volgt een vloed van woorden. Haar lichaam wordt schijnbaar overgenomen door iets van buitenaf. Door onwetendheid en naïviteit. aanvang 20.00 | prijs € 12,50 | www.ainsi.nl

Na de tour langs de poppodia, het muzikale festijn van de stadionconcerten in Eindhoven en Heerenveen en een zomer vol festivals, is het tijd dat de nieuwe zanger des vaderlands weer wat dichter bij u komt zitten. aanvang 20.15 | prijs € 32,50 | theateraanhetvrijthof.nl

theater di 09/02 Hassan’s Angels: hoop, gezeik en liefde. Stadsschouwburg Sittard-Geleen Hoop, Gezeik en Liefde’ gaat over twee jonge vrouwen die hun draai niet kunnen vinden in het leven. De ene is 40 en de andere 30, allebei hebben ze een hele rits mislukkingen achter zich. Hoop, Gezeik en Liefde vertelt hun pogingen om enige richting te vinden in het leven. aanvang 20.30 | prijs € 14,00 | www.hassansangels.nl

AGND | januari/februari Code Maastricht januari 2010


tentoonstelling t/m zo 07/02 Coming Home For Christmas

wo 17/02 NLDOET

Kunstencentrum Signe Heerlen

Winkelcentrum Heer Maastricht

De laatste tentoonstelling van het jaar is voor kunstenaars die ooit in Heerlen woonden en werkten. Zij komen thuis met kerstmis en laten zien waar zij nu mee bezig zijn. In de tentoonstelling komen allerlei disciplines aan bod, zoals fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst en grafiek.

Wil je iemand nomineren voor Vrijwilliger van het jaar? Neem dan plaats in de DOETGOED-HELI! Deze HELI landt in diverse wijken van Maastricht. Neem plaats en vertel waarom jij denkt dat die persoon de Vrijwilligersprijs van 2010 moet krijgen! Kijk op www. nldoetmaastricht.nl waar de HELI nog meer landt.

aanvang 14.00 | einde 17.00 | prijs € 0,00

aanvang 11.00 | einde 16.00

vr 12/02 Bass in ya face

dance

Poppodium Fenix Sittard

happening

vr 19/02 Breakdownfest

rock

lezing zo 28/02 Wat is nou eigenlijk een goed boek? Centre Ceramique Maastricht Als we een roman, een dichtbundel of een verhalenbundel beoordelen, komen we vaak niet verder dan te zeggen dat het een goed boek is. Of niet uiteraard. Maar vinden we de ene roman goed en de andere niet? Is dat puur persoonlijk? Omdat smaken nu eenmaal verschillen? Zijn er geen objectieve criteria? Op grond waarvan kunnen we een boek wat meer objectief beoordelen? Deze vragen komen stuk voor stuk aan orde in de lezing/workshop van Koen Eykhout, literatuurrecensent bij De Limburger. aanvang 15.30 | einde 16.30 | prijs € 0,00 www.centreceramique.nl

Poppodium Fenix Sittard Optredens met o.a. Postmortem Promises, forget to forgive, Haribo mach kinder fröh, unchained breathing en nor heroes. aanvang 20.00 | prijs € 7,00 | www.fenix.nl

zo 06/03 The Mad Trist

rock

Poppodium Muziekgieterij Maastricht

film do 21/02 DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS Minerva bioscoop Maastricht

Op de vrijdag voordat Carnaval losbreekt bereidt Sittard zich voor op de climax van drie dagen uitzinnigheid! En hoe kun je je beter voorbereiden dan lekker dansen tijdens een avondje met Ragga Jungle in de altijd gezellige Fenix?

In New York City, wordt een ongelukkig getrouwd koppel getuige van een moord. Ze zijn daarom noodgedwongen te verhuizen naar een klein dorpje in de cowboystad Wyoming. Hier moeten ze deel nemen aan een speciaal beschermingsprogramma van de overheid. Kaarten win je uiteraard via CODE Maastricht.

aanvang 19.00 | prijs € 2,50 | www.fenix.nl

za 13/02 CARNAVAL

vr 26/02 Waylon

pop

Poppodium Nieuwe Nor Heerlen

Mestreech Zaoterdag um 13.11 weurd de stadsprins ontvaange op de statie vaan Mestreech. Denao vertrèk eine stoet riechting de Merret boe de machtsoverdrach plaotsvindt um 15.11. In de aovond is de receptie vaan de Prins in de Bonbonnire.

zo 14/02 CARNAVAL

aanvang 21.00 | prijs € 7,00 | www.muziekgieterij.nl

Mestreech Zoondag begint ‘t daan ech. Um 12.11 start officieel de carnaval mèt 11 kanonsjeut, boenao op ‘t Vriethof traditioneel ‘t Mooswief weurd opgehaange. Op zoondag vindt auch de Groete Carnavalsoptocht vaan Mestreech plaots.

ma 15/02 CARNAVAL Mestreech Vendaog is de femilie-optoch door Wijck en Mestreech.

De Muziekgieterij proudly presents: The Mad Trist. Rock ‘n Roll goeroe Eric Corton over deze Maastrichtse band: “Pay The Piper”, het debuutalbum van THE MAD TRIST hijgt je letterlijk tegemoet. Als een venijnig beest dat zichzelf nog net onder controle heeft. De plaat bespringt je vanaf de eerste seconde en in een hoog tempo ontvouwt het ene verhaal zich na het andere. THE MAD TRIST trekt je als toehoorder mee in de spetterende schijnwerkelijkheid van deze plaat. Niets is wat het lijkt te zijn. Niets is wat het is. Verrassende wendingen maken dat je continu je scherpte moet behouden maar geef je vooral over aan de ongehoorde drive die van dit debuut afvonkt. Kippenvelkoortjes, strijkers, kerkorgels, knallende gitaren, ronkende bassen, gierend hard of doodstil. ‘Pay The Piper’ heeft het allemaal in zich. Een absolute belevenis voor het oor en de geest. Laat het beest je bespringen en geef je over.”

Een twintiger met een turbulent verleden en een prachtige toekomst. Een nieuwe ster aan het Nederlandse popfirmament - en als de voortekenen ons niet bedriegen, ook ver daarbuiten. Een stem die klinkt alsof hij alle rock en soul van de jaren zestig en zeventig in zich verenigt. En een naam die als een eerbetoon beschouwd mag worden aan zijn grote inspirator. aanvang 21.00 | vvk € 12,50 | kassa € 15,00 studentenprijs € 12,00 | www.waylon.nl

di 16/02 CARNAVAL Mestreech Dinsdag vindt um 14.11 ‘t Zate Hermenikes-concours plaots op ‘t Vriethof. Venaof 20.30 is ‘r ein craimignon op de Merret. Um 23.55 weurd de Carnval vaan 2010 aofgeslote en ‘t Mooswief naor oonder gehaold.

Jouw event in de agenda? Mail ons: info@codemaastricht.nl januari/februari | AGND Code Maastricht januari 2010


exclusief voor onze abonnees nog geen abonnee? word nu lid: www.codemaastricht.nl/abonnee

4 kaarten voor Moke* (t.w.v. €17,50 per kaart) Een maand all-in trainen bij G-Force Gym* (t.w.v. €35,00)

Gratis met z’n tweeën naar de film* (t.w.v. €15,00)

Vechtsporten worden steeds populairder door bijvoorbeeld tv-programma’s als UFC en Fight Quest. Wij hebben geregeld dat jij een maand lang gratis kan trainen onder goede begeleiding van een professionele trainer. Om je niet helemaal in het diepe te werpen kun je zelf kiezen uit: MMA (zie het interview twee pagina’s verderop in dit nummer), Muay-Thai en Krav Maga. We geven één maandlidmaatschap weg, dus stuur meteen een mail met een korte motivatie waarom jij dit wilt naar info@codemaastricht.nl Maastrichterstraat 28, Brunssum, www.g-forcegym.nl

Ook deze maand zijn er zeker weer enkele kaskrakers te zien! Een echte aanrader is nog steeds Avatar. Guy Ritchie’s Sherlok Holmes is geweldig en Komt een vrouw bij de dokter blijft echt een must-see voor iedere Maastrichtenaar. Als je niet vies bent van zombie’s killen met een flinke dosis humor, kijk dan vooral uit voor Zombieland! Jij kunt deze films gratis zien in de Minerva bioscoop in Maastricht. Hoe? Stuur een mail met daarin je naam en adres naar: info@codemaastricht.nl Onder de inzendingen wordt een tiental duokaarten verloot!

EST.

2010

2008

En jij kunt er bij zijn! Stuur een mail naar info@codemaastricht.nl en wie weet win jij één van de vier gratis kaarten. ‘Moke, Holland’s finest, is back. The success of 2007’s golden debut Shorland is a hard act to follow, but rest assured the second album The Long And Dangerous Sea hits home with a vengeance.’ Aldus de biografie op hun website. En gelijk hebben ze! Wat een vet album. Als je nog niet weet wie Moke is, check dan www.youtube.com/user/moketheband.

4 kaarten per Jonge Helden voorronde* De derde editie van Jonge Helden gaat weer van start! Na het grote succes van de afgelopen twee jaar komt er wederom een fantastische editie aan. Als je bij één van de drie voorrondes in de Muziekgieterij aanwezig wilt zijn, moet je even een mailtje sturen naar info@codemaastricht.nl Check www.muziekgieterij.nl voor meer informatie! De voorrondes zijn op: Zaterdag 30 januari Zaterdag 6 februari Vrijdag 12 februari

*Deze acties sluiten op donderdag 11 februari 2010 om 23.00

ABON | win prijzen Code Maastricht januari 2010


We zien ze veel te vaak om er niets mee te doen: ‘mirror pics’. In 2010 gaan we dus gelijk beginnen met de ‘miss mirror’ competition via de code hyves. Zet je foto op je eigen hyves, plaats hem in een krabbel naar ons en typ er wat leuks bij. Onze abonnees kunnen online stemmen

op de 10 beste inzendingen (welke in de volgende code gepubliceerd worden) en de grote winnares krijgt een Douglas waardebon van 25 euro om fijn nieuwe waa make-up te kopen. Oftewel, doe wat je mak normaal ook doet, krabbel ons, en win! nor www.codemaastricht.hyves.nl www

Elke Code maakt een aantal personen kans op bioscoopkaarten van de Minerva Bioscoop in Maastricht. De laatste keer is er gefraudeerd door kaarten na te maken. Gevolg? De échte prijswinnaars konden niet meer naar binnen! Heb je een idee of weet jij wie dit is geweest? Neem contact op met de CCSIU (Code Crime Scene Investigation Unit) (Co via ccsiu@codemaastricht.nl Iedere nuttige tip die we binnen krijgen, Ied krijgt een Minverva bioscoop duokaart. kri

win nog meer prijzen | ABON Code Maastricht januari 2010


t n e c n s i n a V erm Of f

TLNT | beeld: Marlon de Bruijn | www.the-side.eu Code Maastricht januari 2010

se g r u b Limefighter fre


‘Ik vecht om te winnen, altijd’ Wie is Vincent Offermans? Ik ben 4e jaars student Communicatie & Multimedia Design aan de Hogeschool Zuyd in Maastricht en studeer nu af in de richting motion en graphic design. In het weekend ga ik graag naar bands kijken, of hang ik gewoon lekker thuis op de bank met mijn vriendin. Mijn hobby is MMA ( Mixed Martial Arts ) a.k.a. Free Fight. Ik woon in Brunssum, maar Maastricht bevalt me erg goed, ik houd namelijk meer van de grote steden. Het fijne aan Maastricht vind ik het eigen karakter van de binnenstad, dit is iets dat veel andere steden in mijn ogen toch echt missen.

aan en met een enorme glimlach op mijn gezicht liep ik naar hem toe, schudde hem vriendelijk de hand en wenste hem veel succes. Ik vecht altijd met doorzettingsvermogen en een wil om te winnen, ook al ben ik aan de verliezende hand. Opgeven zit er voor mij niet in.

‘vanaf mijn 16e

leef ik Straight Edge’

Waarom MMA? Een aantal jaar geleden ging ik met een vriend mee naar een Taekwondo les. Zo raakte ik in aanraking met vechtsport. Taekwondo vond ik al snel niet meer echt interessant. Ik ben dan ook nooit voor een band opgegaan. Ik interesseerde me totaal niet voor alle zaken die niet met sparren te maken hadden. Daarbij was het sparren in volledige bescherming en vaak met mensen die veel jonger waren, iets dat mij niet veel voldoening gaf. Vervolgens ben ik Krav Maga gaan doen bij G-Force Gym in Brunssum. Krav Maga is een vechtsport gebaseerd op Israelische gevechtstaktieken en voornamelijk gericht op het zo snel mogelijk uitschakelen van je vijand. Ik wilde echter nog een stapje verder. Na een paar keer kijken bij een MMA training in G-force Gym, ging ik al snel meedoen en bleek dit de vechtsport te zijn waar ik zolang naar op zoek was.

‘opgeven zit er voor mij niet in’

Je noemt jezelf ‘Straight Edge’, wat is dit? Ik drink nu al een jaartje of 6 geen alcohol. Als de meeste mensen dit horen denken ze meteen dat ik een slechte ervaring heb gehad ofzo, maar dat is het absoluut niet zo. Toen ik 16 jaar was kwam ik in aanraking met sXe ofwel ’Straight Edge’. Dit is een levensstijl waarbij je alcohol en andere drugs uitsluit uit je leven. Ik houd er totaal niet van om geen controle over mijzelf te hebben en blijf liever helder van geest. Daarbij heb ik het ook absoluut niet nodig voor een goede avond. Vaak ben ik nog idioter dan mijn dronken vrienden…haha.

Waarom tatoeer je heel je lichaam vol? Ik zit inmiddels aardig onder getatoeëerd en het zullen er nog meer worden. Met mijn tattoos wil ik absoluut niemand afschrikken en ik vind het ook erg jammer dat veel mensen er juist wel die reactie hebben. Al mijn tattoos hebben een persoonlijke betekenis en te maken met verschillende periodes in mijn leven. Een voorbeeld is de overstap naar ‘Straight Edge’ en een andere viert het feit dat ik na 6 jaar nog steeds deze levensstijl aanhoudt.

Krav Maga en MMA staan bekend als agressieve vechtsporten. Is dit ook zo? Veel mensen zien deze vechtsporten als lomp geweld, terwijl het eigenlijk meer overeenkomt met schaken. Je moet je tegenstander altijd 3 stappen voor zijn. Je moet hem kennen, zwakke plekken zoeken en weten wat zijn volgende beweging wordt. De sport is alleen aggressief in de ring, maar nog altijd beheerst en gedisciplineerd. Als je deze verliest, dan verlies je uiteindelijk ook het gevecht. De agressiviteit buiten de ring is ver te zoeken. Voor en na een gevecht wordt er altijd vriendelijk met elkaar omgegaan. Je hebt er natuurlijk altijd een paar rotte appels tussen zitten. Bij mijn laatste Grappling toernooi (grappling zijn grondgevechten red.) moest ik tegen een enorme macho. Zijn trainers riepen hem toe dat hij me moest slopen en kapot maken. Hij bleef me dan ook heel gemeen aankijken. Daar trek ik mij niets van

Vincent Offermans | TLNT Code Maastricht januari 2010


Je bent smoorverliefd en die persoon vraagt je heel schattig uit voor een eerste date, op valentijnsdag! Wat doe je aan? Wat doe je op? Ben je zenuwachtig? Nancy Janssen Een aller eerste date, en dat nog wel met valentijn. Waarschijnlijk is het toch beter om me te kleden zoals ik normaal ook ben. Een jurkje zonder mouwen met eronder een zwart shirt met lange mouwen en een zwarte majot met mijn oude zwarte gympjes eronder. Dan is het zaak te zorgen voor een vol kopje haar, een beetje mascara en mijn favoriete geurtje. Alles zit lekker, ik voel me er goed bij, dat kan alleen een succes worden.

HPNK | Kunstacademie Maastricht ABKM Code Maastricht januari 2010

Ricky Luyten Terugdenkend aan onze eerste ontmoeting. Dat gevoel van recht in je ziel gekeken worden. Die stralende lichtblauwe ogen, zoals de hemel van een heldere zonnige zomerdag. Mijn hart sloeg een tikje over. Maar nu, mijn kast inkijkend, denk ik ‘OMG’ wat doe ik dan aan… Hoe lief de vraag wel niet was, of ik zijn Valentijnsdate wilde zijn op Valentijn. Zo niet leuk wordt het klaar maken op 14 februari. Dandy of chique? Met of zonder UGGs? Definitely Dior Homme. Whatever, zolang onze date maar perfect wordt! Zonder gedachten ga ik mezelf zijn. Denkend aan dit alles krijg ik plots een sms, ‘Het leek alsof er een spot op jou stond, alleen jij werd verlicht. <3’


Lynn Henderiks Het is valentijnsdag. Eindelijk! Chaotisch ren ik in het rond. Nog 30 minuten. Wat moet ik aan?! De eerste gedachte die door mijn hoofd gaat is; nieuwe kleding! ik MOET nieuwe kleding! Rare gedachte als je weet dat mijn kast is gevuld om heel Afrika te kleden. Ik ga voor het zwarte jurkje waar ik me eigenlijk te chique in voel. Maar dat maakt niet uit. Vandaag moet ik mooi zijn! Dan het geurtje. Prada of Chanel? Hmm. Lastig. Het wordt Prada. 15 minuten. Welke schoenen? Hak? Plat? Ik kies de hak, aangezien het wetenschappelijk is bewezen dat een man dat mooier vindt. 10 minuten. Make up! Snel! Fuck, een klodder mascara op mijn jurk! STRESS! 5 minuten. Laatste check in de spiegel. Ik zie iemand. Ben ik dat? Nee. Het is iemand anders. Shit. 3 minuten. Ik vis mijn vertrouwde filippa K broek uit de kast samen met mijn vertrouwde trui. Trap mijn hakken uit en ren door het huis opzoek naar mijn pippi-langkous laarsjes. 1 minuut. Terug naar de plek voor de spiegel. Ik zie mezelf. Fijn om weer Lynn te zijn.

Eva Carpus Oh no, ik haat eerste dates! Die jongen moet wel heel speciaal zijn wil ik hier op in gaan. Valentijnsdag, romantiek, overal rode hartjes, niet mijn ding! :) Ik heb ook echt een hekel aan ongemakkelijke stiltes waar niemand weet wat ie zeggen moet! Ik doe m’n favoriete leren leggings aan, motor laarzen en een lang old skool T-shirt met een rokende dame er op (yeah, die heb ik gescoord op de rommelmarkt!). Ik hou van sjaaltjes, dus uiteraard draag ik een zwarte sjaal en ik doe een klein groen veertje in mijn haar. In deze outfit voel ik me comfortabel en zelfverzekerd, hier in voel ik me echt mezelf. De parfum wordt de originele ‘Gucci Rush’, dat hele toffe rode flesje. Die is sexy en het is mijn winter-luchtje, naar mijn mening perfect voor het koude seizoen. En ja, als ik die jongen echt leuk vind ben ik zeker zenuwachtig! Kunstacademie Maastricht ABKM | HPNK Code Maastricht januari 2010


Sander Claenen Ik zou gewoon nuchter blijven en niet al te gestresst gaan aftellen. Daar word ik dan alleen maar nog weirder van. Ik denk wel dat ik zenuwachtig zou worden en al snel uit ben op een perfecte avond. Ik zou me dan zeker net aankleden en goed in het zwart met een wit hemd ofzo. 14 februari, flinke bos rozen natuurlijk en een lekker geurtje van Davidoff Adventure. Om een beetje de stemming erin te brengen wat chocola ofzo haha, echt z贸 Clich茅! Ik denk dat dat ook het beste werkt. Hahaha niet dat we dan lady en de vagebond ofzo na gaan doen met de spaghetti. Wanneer het meisje erg leuk is en leuk kan vertellen dan is het toch niet nodig om zenuwachtig te worden? als je de klik voelt dan is het net alsof je elkaar al jaren kent right?

HPNK | Kunstacademie Maastricht ABKM Code Maastricht januari 2010

Sanne Vaassen

Kay Habets

Mijn liefde op het eerste gezicht. Ik doe een jurkje aan, en ik ben mezelf. Ik lach en ik zeg tegen mezelf dat ik er goed uit zie, want ik denk dat zekere mensen er altijd mooier uit zien. Natuurlijk ben ik zenuwachtig en vliegen er vlinders door mijn buik. Ik denk dat ik ga voor rode lipstick, dat is lekker classy. Niet te veel accessoires, less is more. waarschijnlijk gaan we ergens wat drinken of naar een concertje. En verder niet te veel nadenken, gewoon genieten van mijn date!

Voor mijn date zou ik kleren aan doen die me lekker zitten, kleren waar ik me comfortabel en mezelf in voel. Ik denk aan een spijkerbroek en een overhemd, ook heb ik een paar te gekke Britse herenschoenen gekocht, een goed moment om ze eens aan te doen. Voor de rest draag ik meestal een sjaal dus daar zal ik er ook wel eentje van uit kiezen en een paar mooie plugs natuurlijk. Wat geurtjes en dergelijke betreft heb ik alleen maar Davidoff Coolwater niet te hip maar hij doet het. Voor dates ben ik nooit echt zenuwachtig eerder enthousiast, als het goed is tenminste.

Liefs, Sanne Vaassen


Gina Kalf

Gloria Jansen Het is heel bijzonder als ik hier op in ga, omdat ik niet zomaar zulk soort contact zou leggen, maar mocht het gebeuren, dan.. Ik zou een bloemetjes jurkje dragen, bijna al m’n jurkjes hebben een bloemetjes print dus ik heb eigenlijk geen keus. :) Bloemen overal, op m’n majot, m’n hoofd, m’n sjaal... Maar dat met simpele sieraden en accessoires. Bijvoorbeeld mijn geliefde old skool ‘fototas’ welke ik in Berlijn in een hele oude foto winkel gevonden heb. Ik draag bijna altijd ‘D&G Light Blue’, zo ruikt de hemel denk ik, dus die doe ik zeker op! Als ik dus al ja zou zeggen en op die date zou gaan, zou dat erg bijzonder zijn. Ik zou me eerder vrolijk dan nerveus voelen.

Dat is echt moeilijk te zeggen... Waarschijnlijk ga ik voor een natuurlijke look. Ik draag dan een kleurrijk jurkje met bloemetjes, een leren jack en converse sneakers. Op mascara en rode lippen na doe ik geen make-up op. Het is voor mij heel belangrijk dat die jongen m’n sproetjes kan zien. M’n geurtje wordt absoluut ‘Tom Ford’ Black Orchid. Ik draag deze outfit omdat het me erg op mijn gemak stelt, het is mijn eigen smaak, ik zie er gewoon prachtig uit zo! Eigenlijk ben ik een super verlegen persoon als ik iemand nog maar net ken dus zenuwachtig zal ik zeker zijn ja!

jij in hip&ik ? Mail ons waar en waarom info@codemaastricht.nl Kunstacademie Maastricht ABKM | HPNK Code Maastricht januari 2010


â&#x20AC;&#x2DC;Ik wilde heel graag winnen, dus het is mooi dat dat gelukt isâ&#x20AC;&#x2122;

Diederik Smit | INTW Code Maastricht januari 2010


Drievoudig cabaretfestivalwinnaar Diederik Smit weet de juiste vraag te stellen: ‘Wie krijgt de banaan?’ ‘Diederik Smit (Maastricht, 1987) studeert in Antwerpen, schrijft absurdistische teksten en maakt cabaret. In 2007 fietste hij om Tasmanië heen en in 2009 won hij het Groninger Studenten Cabaret Festival.’ Aldus Diederik Smit op zijn eigen website (diederiksmit.nl). Momenteel zit Diederik midden in de finaletour van het Groninger Studenten Cabaret Festival (GSCF). Samen met de andere finalisten reist hij het hele land af en trekt overal volle zalen. Zijn optreden in Maastricht ging niet door, maar dat is zeker geen reden om hem niet te interviewen. Van alle dingen die Diederik doet, staat cabaret bovenaan de lijst. ‘De prioriteit ligt bij het cabaret, daar zie ik uiteindelijk de meeste toekomst in. De teksten die ik op mijn weblog schrijf, zijn vaak al vrij cabaretesk van aard en op het podium maak ik daar ook gebruik van. Je zou kunnen zeggen dat het schrijven in dienst staat van het cabaret.’ Absurdisme, woordgrappen, door elkaar gehusselde spreekwoorden, scherpe monologen; allemaal kenmerken van Diederiks cabaretstijl met als centrale vraag: ‘Wie krijgt de banaan?’.

Ineens weet je het, je wordt cabaretier Voor Diederik was het een logische stap om bij cabaret uit te komen. ‘Ik had al de nodige podiumervaring als toneelspeler. Ook heb ik wel eens op poëziefestivals eigen gedichten voorgedragen, dus de combinatie van taal en podium lag voor de hand. In Antwerpen heb ik de laatste jaren toneelgespeeld bij het theatergezelschap van de universiteit en op een gegeven moment ben ik ook absurdistische teksten gaan schrijven voor het faculteitsblad. De positieve reacties op zowel het acteren als het schrijven, hebben uiteindelijk het idee op weg geholpen iets met cabaret te gaan doen.’

Bliksemcarrière Zijn eerste optreden was afgelopen maart op een culturele avond in een café in Antwerpen, afgelopen mei deed hij mee aan het Amsterdams Studenten Cabaret Festival en in oktober won hij op het Groninger Studenten Cabaret Festival zowel de persoonlijkheidsprijs, de publieksprijs als de juryprijs. Een ware bliksemcarrière. ‘Ik ben met alle drie de prijzen heel blij. Wat je wint hangt een beetje samen met de vorm van de dag. Als ik op de finaleavond iets minder goed in vorm was geweest, dan had de publieksprijs bijvoorbeeld gemakkelijk naar een ander kunnen gaan. Hoe dan ook, ik wilde heel graag winnen, dus het is mooi dat dat gelukt is.’

INTW | Diederik Smit Code Maastricht januari 2010

Niet zomaar een voetbalshirt Diederik sleepte de driedubbele overwinning in de wacht gekleed in een niet zo heel charmante outfit: een voetbalshirtje. Maar daar was over nagedacht. Al bestaat de verdenking dat een deel van de uitleg pas achteraf werd verzonnen. ‘Tijdens de try-outtour van het GSCF heb ik in verschillende outfits opgetreden, ook een keer gewoon in pak, maar volgens veel mensen had het voetbalshirt het beste effect. De toon van de voorstelling is vrij journalistiek en de woordkeus is af en toe hoogdravend. Als je vervolgens ook nog eens in pak optreedt, communiceer je twee keer hetzelfde. Met een voetbaltenue creëer je juist een contrast tussen een pretentieloze outfit en een pretentieuze tekst. Overigens draag ik niet zomaar een shirt: ik draag het gerenommeerde blauwzwart van Internazionale, het mooiste voetbalshirt ter wereld. Bovendien is Inter Milan de ploeg die in de jaren ’60 grote successen kende door het catenaccio, een verdedigend spelsysteem. Zelf zou ik graag de eerste worden die succes heeft met catenacciocabaret, dus ook vandaar het betreffende shirt. De komende maanden hoop ik nog een nadere definitie te ontwikkelen van catenacciocabaret.’

De eerste rechtse cabaretier van Nederland De effecten van Diederik’s succes in Groningen worden al zichtbaar. ‘Ik heb een mooi aantal aanvragen voor optredens naar aanleiding van het festival.’ Hij heeft nog geen idee of hij nog aan andere cabaretwedstrijden mee gaat doen. ‘Op dit moment zit ik nog midden in de finalistentour van het GSCF, dus dat maak ik eerst maar ‘ns af. Daarna zie ik wel. Ik wil in ieder geval mijn programma zo veel mogelijk uitbreiden en zeer waarschijnlijk zal mijn materiaal iets politieker worden. Het is mijn ambitie de eerste rechtse cabaretier van Nederland te worden, dus dat hoop ik de komende maanden iets meer vorm te geven. Er zijn al genoeg linkse comedians en ik denk dat ook conservatieve opvattingen goed en scherp cabaret kunnen opleveren. Veel concrete plannen zijn er verder nog niet, maar ik zal sowieso veel blijven optreden en schrijven.’

‘Ik ben met alle drie de prijzen heel blij’ Theater De Meerpaal Waar andere theatermakers of cabaretiers beroemde zalen noemen als Carré in Amsterdam of het Hammersmith Apollo Theatre in Londen heeft Diederik het over Theater De Meerpaal in Dronten als zijn absolute droomlocatie. ‘Je voelt daar echt de historie, de mystieke sfeer, het licht van de onsterfelijkheid. Natuurlijk zul je jarenlang keihard moeten werken om daar ooit te mogen staan, maar het is een mooie droom.’


‘Wie krijgt de banaan?’

Diederik Smit | INTW Code Maastricht januari 2010


Vette events beginnen met goede ideeën. Hier 4 plannen die ons hebben gevonden.

Aroma del Mundo Jij bent opgegroeid in een wereld waar het heel normaal is dat je buurjongen Marokkaans is en je stiefmoeder half Indonesisch. De wereld is enorm aan het samensmelten tot één grote groep wereld mensen, maar we willen de cultuur niet verloren laten gaan. Aroma del Mundo is een interactieve voorstelling met bijbehorende workshops waar sprookjes uit alle windstreken van de aardbol de rode draad vormen. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd waar de Flamenco dans en muziek vandaan komt, hoe je in moderne muziekstijlen nog veel terug kunt horen van de cultuur uit het moederland van jezelf en je vrienden. Je ziet hoe onbekende stromingen ontstaan onder etnische minderheden, en hoe dit zich langzaam maar zeker ontwikkelen kan tot gevestigde kunstvormen. MTV, TMF, en alle vergelijkbare zenders geven de kijker bij elk bezoek een paar oogkleppen. Steeds meer jongeren vinden toch hun weg naar andere dans, muziek, kunst en talen. Met Aroma del Mundo willen we jou laten zien wat er onder andere te beleven is buiten je huidige leefwereld. Het is een absolute aanrader voor bijvoorbeeld je CKV werkstuk.

Jouw plan of idee realiseren én uitvoeren in 5 stappen. Onmogelijk? Niet bij CODE 043! Ga naar www.code043.nl en laat weten wat jij voor plannen of ideeën hebt voor Maastricht. CODE 043 helpt organisatorisch en financieel. Check code043.nl en laat meteen jouw plan of idee achter!

CODE | ingezonden plannen Code Maastricht januari 2010

Salaam Shalom Filmfestival Er is veel negativiteit rondom Israël en Palestina. Veel onbegrip en een heleboel vooroordelen. We roepen elkaar maar na, kijken niet verder dan onze neus lang is maar we zijn wel ‘allemaal’ voor of tegen Israël of Palestina, we hebben allemaal een mening, maar helaas is deze vaak gebaseerd op heel weinig kennis en ervaring. Daarom wil ik graag een filmfestival organiseren rondom een heleboel verschillende films die een link hebben met het IsraelPalestina. De films moeten allerlei verschillende kanten en aspecten in het conflict benaderen. Er zijn bijvoorbeeld veel films gemaakt over het leven van Palestijnen in de westbank, maar er zijn ook films over Palestijnse of Israelische activisten, of films die vriendschappen laten zien tussen Israeli’s en Palestijnen bijvoorbeeld. Er zijn ontzettend veel films gemaakt rondom dit thema belicht vanuit verschillende invalshoeken. Het filmprogramma zal dan aangevuld worden met sprekers, lezingen en bijvoorbeeld workshops. Dit filmfestival zou ik graag op HsZuyd willen laten plaatsvinden (maar de locatie kan altijd nog veranderen natuurlijk) zodat het ook toegankelijk is en aan de aandacht wordt gebracht van studenten. Voor bijvoorbeeld studenten van de opleiding Orientaalse talen en communicatie is het erg interessant. Dit zal overigens niet de enige doelgroep zijn. Het moet toegankelijk en interessant zijn voor een breder publiek dan alleen studenten. Ik hoop van harte dat CODE 043 wat ziet in dit plan!


Hoe werkt CODE 043? Stap 1 Laat je idee achter bij CODE 043. Dat kan bij Anja of Christine persoonlijk, via de mail, telefoon of via de code043.nl

House/Minimal Feest Na veel praten is het tijd voor actie, wij gaan een house/minimal feest organiseren in Maastricht. We hebben genoeg ideeën om dit feest tot een succes te brengen, maar daarvoor is wel enige hulp en sponsoring nodig. Door het gebruik van media als Hyves kunnen we de promotie van het feest zowel goed als goedkoop neerzetten. Wij zijn zelf als organisatie helemaal thuis in de muziek en kennen een aantal dj’s die house en minimal draaien. De entree wordt gratis, maar om te zorgen dat er geen waardeloze binnenstroom onstaat kunnen bezoekers enkel binnen komen met een gratis toegangsbewijs dat van de hyves en de website te printen is. Dit zorgt alsnog voor gericht publiek, ondanks de gratis entree. Door geen grote namen neer te zetten blijft de line-up relatief goedkoop, want ook zonder grote namen kan een feest knallen. Jullie hebben heel veel ervaring heeft met dit soort feesten. CODE 043 is immers betrokken geweest bij de onder andere Dance I Said, M2LIVE en Fiesta. Wij willen iets nieuws qua genre feest neerzetten, zodat Maastricht qua House en Minimal weer iets nieuws te bieden heeft zowel voor nu als in de toekomst. We hopen met dit plan weer een banger van een feest te kunnen neerzetten in Maastricht!

Stap 2 Je plan wordt gekeurd. Goedgekeurd? Dan ontvang je een aantal gegevens waarmee je jouw plan online kunt uitwerken. Dit kun je ook bij CODE 043 zelf doen. De verschillende werkplekken zijn uitermate geschikt om meteen te starten. Heb je vragen? Dan kun je meteen bij iemand terecht voor hulp.

Stap 3 Verzin een naam, locatie en bedenk wat je allemaal nodig hebt.

Stap 4 Is je plan klaar? Stuur het in en wie weet vindt jouw evenement snel plaats.

Stap 5 Straks kijk jij terug op een geslaagd evenement!

Langs komen bij CODE 043? Herbenusstraat 89 (Kumulus West) 6211 RB Maastricht T: 043 3505657 E: info@code043.nl Openingstijden Ma, Wo, Vr 14.00 – 18.00 uur Di, Do 14.00 – 22.00 uur

Gemeenteraads-verkiezingen-debat rondom het thema studenten / jongeren. Het huidige KoKo-bestuur (De grootste studentenvereniging van Maastricht) heeft als een van haar speerpunten het versterken van de banden met de stad Maastricht en het bevorderen van de integratie tussen studenten en de lokale bevolking. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen begin februari wordt er een debat georganiseerd rondom thema’s die studenten, maar ook jongeren belangrijk vinden zoals: huisvesting, fietsvoorzieningen en carrièreperspectief. Op deze manier wil KoKo jongeren de kans bieden om zich een beter beeld te vormen van wat er allemaal speelt in de stad Maastricht en andersom kunnen jongeren aan de gemeentepolitiek duidelijk maken wat zij belangrijk vinden. Dit zorgt voor een beter onderling begrip en zal de leefbaarheid in de stad ten goede komen. Dit jaar wordt het nog professioneler aangepakt dan 4 jaar geleden (in 2006 is er ook een groot studentendebat georganiseerd). Wij willen graag CODE 043 inschakelen voor het huren van een top-locatie (bijvoorbeeld de Bonbonnière of Kumulus) en de samenwerking met de lokale media waaronder TV Maastricht om van het debat in 2010 weer een groot succes te maken.

ingezonden plannen | CODE Code Maastricht januari 2010


Nieuw jaar Nieuw design Nieuw logo In het novembernummer vroegen we jullie om eens creatief te zijn en een nieuw logo te maken, dat een jaar lang op de cover van Code Maastricht mag schitteren. Geheel boven onze verwachting kwamen er ook daadwerkelijk een aantal leuke voorstellen via info@codemaastricht.nl binnen. Naast de gegeven uitleg van het logo van de inzenders en onze mening hebben we natuurlijk ook de mening van onze lezers gevraagd (via een online onderzoek).

Ricardo Belli (29% stemmen)

werpen besloot ik deel te d omtrent het nieuwe logo

ging ik op zoek naar een een ander karakter gee"

Deze generatie staat bol van creativiteit en barst van de inspiratie die zeker een kans verdient. CODE 043 biedt ons die kans. Zo krijg ik, middels deze ontwerpwedstrijd, ook een kans om mij als beginnend ontwerper verder te ontplooien. Het toekomstbeeld van de strakke lijnen, ‘simpel maar krachtig’ en ‘less is more’ heeft mij geïnspireerd om een logo te ontwerpen dat gekenmerkt wordt door een strakke vormgeving waar tevens een stukje beeldtaal in zit verwerkt. Een code is een soort sleutel, iets dat twee dingen met elkaar verbindt. Dit heb ik verwerkt in mijn logo door de ‘C’ en ‘D’ met elkaar te verbinden door middel van de ‘O’.Om Maastricht een grotere rol te laten spelen in het geheel, heb ik de Maastrichtrood in het logoverwerkt. Code: ‘Doet denken aan de Bozzini of andere stijlvolle discotheken. Het is strak vormgegeven en er is duidelijk over na gedacht (de onderbouwing bedroeg een vol A4’tje). Net als ons oude logo is deze jammer genoeg wat slecht leesbaar.’

LOGO | logo contest uitslag & feedback Code Maastricht januari 2010

David Tromp (17%)

Thijs de Winter (17%) Ik had nog een toffe illustratie liggen en vind het er erg sjiek uit zien als logo. Code: ‘Het heeft wat weg van een logo op een skateboard en zou echt niet misstaan op een plakplaatje bij een kauwgum. Het is niet echt een magazinelogo, maar wijkt wel erg af van alle andere doordat het woordmerk verticaal staat wat wel weer erg opvalt.’

Jonathan Wanders (27%) Bijna alle magazine logos zijn puur tekst. Schuine lijnen kunnen door de Code heen terug komen. Net als de afgeschuinde ‘d’. Men vergeet vaak de kracht van eenvoud. De schuine lijnen van linksonder naar rechtsboven wijzen op een positieve toekomst, Code gaat in 2010 naar een hoger niveau. Het is in één kleur, dus zó aan te passen aan elke omgeving. Code: ‘Echt een gaaf woordmerk. Een exclusieve uitstraling en eigentijds. Het is wellicht iets te fashionachtig en Maastricht is niet helemaal duidelijk te lezen.’

Ben Graaf(isch) (3%)

Ik heb het woord ‘code’ letterlijk genomen en een barcode voor Maastricht gemaakt. De ‘o’ in ‘code’ is een ster als verwijzing naar ‘de ster van Maastricht’ en net als op onze vlag. De barcodestrepen in het rood zijn ook weer een verwijzing naar de vlag van Maastricht. Code: ‘In de basis is hier leuk over nagedacht. De elementen CODE, de kleur en de ster uit Maastricht komen terug in het logo. Het is alleen nét iets too easy in gedachtengang, te cliché.’

Frans Penders (7%) Ik zag op school iets staan dat jullie een nieuw logo zoeken voor komend jaar? nu heb ik er even een paar gemaakt, dus mocht het wat zijn hoor ik het graag! Code: ‘Ziet er lekker old skool uit. Er is zichtbaar veel creativiteit en ook tijd in gestoken. Ook tof dat de lijnen door lopen, maar het woord toch leesbaar is. Het is alleen geen echt magazine logo.’

Ik heb deze week een CODE Maastricht gekregen op het NS station. Hierin las ik de actie om een nieuw logo te ontwerpen. Ik heb hier alleen paint voor gebruikt. Code: ‘Wow!..in paint gemaakt..respect ! Er is wel iets te veel overeenkomst met het oude logo en doet een beetje denken aan een zwembad.’


uit Maastricht

Billenboek B ille Crack €5,99 €5, Een bo boek van Cabell Harris (Domin (Dominikanerkerkstraat 1)

De kleine minnaarr Homeboy €44,99 Te koop bij Beate Uhse (Mosae Forum 2) Voor alle single ladies onder ons die al een tijdje de liefde moeten missen, is hier een speciaal cadeautje voor jezelf. Vul dat kleine lege plekje met deze trillende sensatie. Voor de jongens ook origineel om je aan vriendin te geven.

Bonbons voor je geliefde tortelduifje

Heeft je valentine’s date niet het perfecte achterwerk?, loop dan even Maastricht’s mooiste boekhandel langs Maa ‘Selexyz’ en kijk je ogen uit met dit boek vol ‘funny pictures’.

Chocolate Company €8,00 (Onze Lieve Vrouweplein 2) Ken je iemand die speciaal voor je is en zou je hem/haar willen verrassen? Dan is dit liefdes doosje `In Love’ de perfecte blijk van liefde. Deze hartvormige bonbons met frambozenvulling veroveren het hart van jouw geliefde.

Voor hoge nood Gratis naar de wc in het centrum Selexyz Boekhandel (Dominikanerkerkstraat 1)

Not another romantic comedy

Heb je net Crack gekocht en slaan de valentijns zenuwen neer op je blaas, maak dan gelijk even gebruik van de enige gratis WC in het centrum van Maastricht.

Warmhoudertje

Imagine Me&You €6,99 FreeRecordsShop (Wolffstraat 8)

Dare in Dono €9,95 (Muntstraat 10)

De perfecte romantische comedy voor een avondje op de bank. Een verhaal met een andere wending dan de gebruikelijke zwijmelfilms. Ook voor de jongens interessant.

Voor alle vrijgezelle meisjes warmte voor Valentijn. Wie zegt dat er een vriendje nodig is om je warmte en liefde te geven. Met deze heerlijke zachte kruik kan je zelf een warm plekje creëren.

heb jij een tip? Geef het ons door info@codemaastricht.nl studenten budget | TIPS Code Maastricht januari 2010


In totaal zijn er in 2009 meer dan 5500 SOA testen gedaan, hiervan is bijna de helft gedaan onder jongeren tot 25 jaar! Onder deze jongeren is het SOA percentage 18%! Dat betekent dus bijna 1 op de 5 jongeren! Tijdens het Sense spreekuur gaan 40% van de vragen van jongens over seksualiteit* en 55% van de vragen van meisjes over anticonceptie en seksualiteit* *Onder seksualiteit vallen o.a.: erectieproblemen, te snel klaarkomen, pijn bij het vrijen, enz.

Vragen over seks(ualiteit) of SOA? Bel voor info of een afspraak 045-8506613, iedere werkdag van 8.45 tot 12.15 uur. Of mail je vragen naar: letstalkaboutsex@ggdzl.nl


Richard Thair is drummer van verschillende bands zoals Toob en Red Snapper. Met de laatste heeft hij op alle grote festivals in Europa gespeeld waaronder Pinkpop en Glastonbury. Tevens is hij producer en helpt daarmee bands succesvol op weg. In april 2009 heeft hij met Kings Of The Day gewerkt. Hierna wonnen ze de Battle of the bands en speelden ze op Pinkpop. In januari 2010 kwam hij weer langs om nu ook aan de slag te gaan met De Dudes.

Stuck in Maastricht

De Dudes en Richard Thair

I’m stuck in Maastricht as all the flights to London have been cancelled because of heavy snow, however what better place to be stranded than Muziekgieterij? Surrounded by the most friendly and hard working people you could ever find in the music business. I first came across Muziekgieterij when my band Red Snapper played live in December 2008 we were all struck immediately by the professionalism of the production crew, a great sound, crowd and atmosphere with the added advantage that we were able to record the show in their studio.

Van 9 januari tot 12 januari zaten we met de enorm ervaren muzikant/producer Richard Thair in de studio. We hebben goed aan een nieuwe eigen sound kunnen werken, die ons heel erg bevalt. De eerste dagen met Richard hebben we vooral de nummers en ideeën die we hadden laten horen. Hij gaf daar dan vervolgens kritiek op die we gebruikten om onze sound te verbeteren.

‘I have been working here for 11 days in a post Christmas haze of intense music production’ This is the unique thing about the place… its not just a live venue, it’s a professional recording studio and a rehearsal space too. It is an exciting place to be, a constant flow of musicians coming to rehearse, young people having music classes, producers mixing tunes and local people calling in for a drink. So here I am staring at the snow and remembering my good times here. Amongst others I worked with de Dudes (16/17 year olds), the feather in Muziekgieterij’s cap. De Dudes hammer out loud, funky, rockabilly tinged belters that make you grin from ear to ear.

‘Het is ons nu ook duidelijk welke richting we op willen met onze band’ De laatste dagen hebben we in totaal vijf complete nummers opgenomen. Die zijn vervolgens gemixt en gemasterd. We zijn zeer tevreden met het resultaat. 24/7 bezig zijn met muziek en echt het gevoel hebben dat je een niveau hoger komt. We zijn heel erg blij dat de Muziekgieterij ons deze kans in hun studio heeft gegeven. Frits, de Dudes

30.01 / 06.02 / 12.02 JONGE HELDEN VOORRONDE 1,2 en 3 24.02 SG BATTLE OF THE BANDS 25.02 ALTERNO PARTY 06.03 MUZIEKGIETERIJ PROUDLY PRESENTS: THE MAD TRIST + TEAM WILLIAM 12.03 MUZIEKGIETERIJ PROUDLY PRESENTS: MOKE Muziekgieterij, Bankastr

aat 3

Richard Thair de Dudes | Richard Thair | MUZI Code Maastricht januari 2010


Wieger Wobbe ‘Ik was van plan om te stoppen met roken maar ik ben helaas alweer begonnen. Verder willen we graag een grote reis maken. Waar naar toe maakt niets uit, als het maar ver weg is!’

Yves ‘Ik wil dit jaar graag alles afmaken waar ik aan begin. Ik heb namelijk de vervelende gewoonte dingen te onderbreken. Verder wil ik hard werken aan mijn acteercarrière!’

STVR | binnenstad Maastricht Code Maastricht januari 2010


Sairaya ‘Ik heb eigenlijk geen goede voornemens voor 2010. Ik heb me daar niet zo mee bezig gehouden, maar het is niet zo dat ik alles al goed doe hoor! Haha!’

Kimberly ‘Ik wil me graag meer herinneren van alle gezellige avonden. Ofwel…minder drinken. En ik hoop dat ik mezelf kan aanleren om meer op mijn gevoel af te gaan!’

Linde ‘Ik ga in ieder geval niet proberen af te vallen of te stoppen met roken. Wel wil ik de kerstboom volgend jaar iets eerder de deur uit te doen! Haha!’

Stijn ‘Ik heb me voorgenomen om meer te gaan sporten en heb mijn fitnesspasje al gehaald, dus dat gaat de goede kant op. Om het sporten te compenseren wil ik graag nog meer drinken!’

binnenstad Maastricht | STVR Code Maastricht januari 2010


Een dagje spreekuur bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van de GGD Zuid Limburg! Een jongen van 21 jaar belt naar het telefonisch spreekuur omdat hij tijdens de jaarwisseling een onveilige one night stand heeft gehad. Hij is nu bang voor een SOA... Goed Goe d idee idee om je te la laten ten te teste sten ste n op op SOA alss je je onve onve nveili ilige ge sek seks hebt ebt ge gehad had!! had Het en enige ige ve verve rvelen lende len de is dat we je nu helaas hel aas no nog g niet niet ku kunne nnen nne n test test esten en omd omdat at we rek rekeni ening eni ng moe moeten ten ho houde uden ude n met met de incuba inc ubatie tietij tijd, tij d, dat wi will zegg zeggen: en: de titijd jd tussen tus sen de on one e nigh nightt stan stan tand d en en het het mogeli mog elijk eli jk pos positi itief wor worden den va van n de de SOASOAtest. tes t. Als we je nu zo zouden test esten, est en, kr krijg ijg je geen gee n betr betr etrouw ouwbare e test testres result ultate aten. ate n. Tij Tijden denss den een st stand andaar and aard SOAaar OA-tes test, tes t, tes testen ten we op chlamy chl amydia dia,, gono dia gono onorro rroe, rro e, syfi syfilis lis,, hepa hepatit titis is B en HIV HIV.. Chla Chla hlamyd mydia myd ia en gon gonorr orroe orr oe kun kunnen nen we 3 weke weken n na na jou jou laa laatst tste tst e seks seks ekscon contac con tactt in tac in je uri urine ne aan aanton tonen, ton en, ma maar ar syfi syfilis lis,, hepa lis hepatit titis tit is B en en HIV H kun kunnen nen we pa pass na na 3 ma maand anden en aanton aan tonen en in het bl bloed oed.. Het Het is dus al altij tijd d versta standi ndig g om om eers eerstt die die 3 weke weken n af af te te wachte wac hten en n pas pas dan ee een n test test te do doen! en! Mocht Moc ht je eerder klach achten ten on ontwi twikke kkelen len, dan is he hett natu natuurl urlijk ijk be belangri grijk jk om zo snell moge moge ogelij lijkk een een afs afspra praak ak te mak maken en voor onde nderzo nde rzoek; rzo ek; in indie dien n nodi nodi odig g kan kan dan een va van onze nze do dokte kters rs mee meekij kijken kij ken.

SEKS | vraag & antwoord Code Maastricht januari 2010

Een meis eis isjjee vvaan n 1 19 9 jaar k ko om mt samen en met et haar p pa naaaar het SOA-spreekuur vaarrtner n n de GGD. Ze h heeb bben alle leb beei een afspraak gemaa aak kt voor eeeen nS SO OA tteesst. t..... Iedereen wordt rdt apart art naar ar bin binn nen geroe roepe pen n bij de verplee gku gk un ndig nd ige. Dit doen en we we om om jul julllie privacy cy te te wa waa arrbo rborge rgen en zo kan ie ied de erree reen zo eerli rlijk jk en vrij moge geli elij lijkk het verhaal verte rtelllen bi bin nn ne en en in de spree reekk kka am mer.r. Di me Ditt wo word rdt oo ookk niet aan anderen ren (zoals je huisa rts, ou oud de ers,, ers verze rzeke kera raar of partn rtne er) mede deg ge ede ed ee eld.. eld Jullie llie zi zijn jn nu 3 ma maa an nde nd en n bi bijj elk elka aar en hebb bbe en n onveilig ilige se sekkss samen. n. Ju Jullllie zij zijn n op de hoog ogte te van de de inc incub uba attie tiettijden en willen llen daarom nu nu na na 3 maande den n een SOAA-te test doen en.. Jullie llie hebben en alle alle lleb be eii geen en kla klac chten. Je weet et nu nu du duss zeke kerr dat wann nne ee er de er de uit uitsslagen er zij zijn n,, deze ze oo ookk betro trou uwbaa aarr zullen llen zi zijn jn.. Over 2 we w ek ke en en zullen llen ju jullli llie lie ee een n beric rich ht on ontv tvange gen n over er de uitslagen van de tes de test. t. Als Als all alle ess goed ed is sturen we je ee n sm smss--je -je;; wordt er to toc ch h een SOA ge gevvo ond on de en da en dan n bellen llen we je op om een af afssp prraa raak voor beha han nd deli de elin ling g te make ken n..

omtt kom ar k jaar meisjjee vvan 18 ja Een me Ee n een kuur omdaatt zee ee eeku et spree het ar h naar na actt ntac cont ksco nveilig seks onv willig & o ijwi vrij onvr on .. d... had. eft geha heef tie he anti akan op vvak A ĂŠn SOA m SO om jk o ngriririjk ng lang la bela hett be al iiss he eval ev gev ditit g In d n je ien ie ndie nd Ind I n. ten. te uite ui slui sl e te t it uit u ap chap ch rsch rs gers ge ange an zwan zw ls oals oa (zoa iktt (z ik ruik ru ebru eb geb ie g ptie pt cept ce once on icon ic ntic nt ant w je a ouw ou trou tr all jk a enlililijk en igen ig eig ap e chap ch rsch rs gers ge ange an zwan n zw een ), iiss ee pililil), de p m te om jk o ngriririjk ng lang la bela hett be an iiss he Dan n. D ten. te lote lo eslo es tges tg uitg ui en dien di Indi en.. In en open op elop el gel o is g ico ic isic is OA rris SOA off er S en o jken jk kijk ki t, est, es wees we gewe ge s is i ks seks se m oom oo ndoo nd cond co r der de onde on er zzon st test te gete ditt ge oett di oe moe A en m SOA p SO op co o sico si err ririsi is e ookk aass oo aa elaa el hel er h hier ldtt hi ld geld Well ge en.. We en rden rd word wo es alllllles en a nden nd aand aa maa pass na 3 m e pa we at w dat or d voor vo n. ten. te este es en ttes nnen nn kunn aarr ku aa wbaa wb ouwb ou trou tr betr be p hap ha scha sc ersc er nger ng wang wa A en zzwa SOA p SO op co o sico si hett ririsi astt he as Naas Na e ie jje die ng d variriring va erva e er are ar nar le n hele n he een aakk ee aa et vvaa het is h er hier e hi at jje dat jn d zijn hett zi n he kan n ka en ad e ehad eh geh bt g hebt he erss in er nder nd and en zzitit a reen re dere de Iede ee zzititit.. Ie mee rg m erg el e heel he n ken ke mett je kkijijijke n me men me same n sa len le ulle ul ar.. We zzul ar kaar ka elka el om e mee me d oed oe goe g er hier hi m om o bt hebt he g dig di nodi watt jijijj no wa n we nen ne unne un ig kkun odig od nod en n dien di Indi an.. In an gaan n ga nen ne unne un te kkun jgtt jg ng kkriririjg zing zi rwijijijzi rw verw n ve een e ee at jje dat en d rgen rg zorg ookk zo oo og.. og loog lo holo ho ycho yc psyc n ps een d ee eld el beel be orbe or voor vo bijijijvo or b voor vo


Een me Een meis isje vvan 1 is 16 jaar ar m maa aakt kt een n afsp spra raak vvoor het sp spre reek ekuu uur omdat ze onb om nbed edoeld ld zwa wang nger er iis... Als eerste e is is het het bel belang angrijk k om om vast vast te ste stellen n of of je je wel wel èch èchtt zwan zwan wanger ger be bent. nt. Somss mens Som mens enstru trueer eer je na namel melijk ijk ni niet, et, om andere and ere reden denen. den en. In Indien n het h zek zeker er is dat je zwangerr bent zwa bent,, moeten m en we kij kijken ken we welke lke opties opt ies er zi zijn. jn. Er is dan n een e aan aantal op optie ties: tie s: - Zwan wanger wan gersch ger schap sch ap uit uitdra dragen dra gen - Zwan wanger wan gersch ger schap sch ap afbrek reken rek en - Je e besluit b uit uitstel el (om (omdat dat je bi bijvo jvoorb jvo orbeel orb eeld d nog ev even en na wil wiltt denk denk enken, en, me mett hulp hulp va van n andere and eren) ere n) Dit is ee een n keus keus je ze zelf moe moett make make aken, n, maarr natu maa natu atuurl urlijk ijk pr proberen ren we je hier zo goed goe d moge moge ogelijkk mee mee te hel helpen pen.. Indien pen I je ervoor oor kiest est om de zw zwangers erschap ers p uit uit te dra dragen,, is is het het bel belang angrijk dat ang at je wordt doorve doo rverwe rve rwezen rwe zen na naar ar een ve verlosku skundige of sku gyneac gyn eacolo eac oloog. olo og. Oo Ook k is is het het dan ve verstandig om fol folium iumzuu zuur-t zuu r-tabl ablett abl etten en te gaa gaan slikken; dat is go goed ed voo voorr de de ontw ontwikk ikkeling van ikk de bab baby. y. Als je er ervoo voorr kies voo kies iest om de zwange zwa ngersc nge rschap rsc hap af te br breke eken, n, zul zullen we ervoor oor zo zorge rgen rge n dat dat je een af afspr spraak krijgt spr bij ee een n abor abor bortus tuskli klinie kli niek. k. Afh Afhank ankelijk van ank hoe verr je je in in de de zwan zwan wanger gersch ger schap ap bent, zal worden wor den be bekek keken kek en hoe di ditt geda geda edaan an wordt. Hierbi rbij moet rbi oeten oet en we mee meestall rekening r houden hou den me met de e wetteli w eli elijke be bedenktijd jd van 5 dagen; en; pa pass 5 dagen gen na nadat dat je met een van n onze onze do dokters heb hebtt gesp gesp esproken, en, kan een n eventue e tuele abo tue abortu rtuss word worden uitgev gevoerd gev d in i de e abor abor bortus tus-kl tus -kliniek. ek.

Een jongen van 23 jaar komt op het soa-spreekuur met klachten... Ik meen dat er sinds een week een soort wratjes op de penis te zien zijn en met name op de voorhuid. Ik begrijp het niet zo goed omdat ik al zeker 5 maanden geen seksueel contact heb gehad. Een van onze dokters komt meekijken en stelt vast dat het om genitale wratjes gaat. Wratjes worden veroorzaakt door een virus, dit virus blijf je levenslang bij je dragen. Zeer veel mensen dragen dit virus met zich mee, maar slechts een klein deel van deze mensen krijgt er wratjes van. Er wordt uitleg gegeven over hoe dit virus overgedragen is en hoe het kan dat het pas na 5 maanden zichtbaar is geworden. Het kan virus kan namelijk overgedragen worden door seksueel contact, terwijl het virus pas na maanden tot uiting kan komen als wratjes. Het is moeilijk om te achterhalen van wie je de wratjes hebt opgelopen, je kunt het virus namelijk bij je dragen zonder er klachten van te hebben. In dit geval worden de wratjes met een crème behandeld die op de wratjes aangebracht moeten worden, enkele weken later waren de klachten vrijwel over. De overige soa-uitslagen waren gelukkig goed.

omtt om kom ar k jaar 7 ja 17 an 1 sje vvan isje meiis n me Een Ee oa-oa ssoa en een e r or voo vo r ner rtne part pa t met me n e men me sam sa n ijn ij pij p an van v ft eeft hee h st last mdaatt zzee la omd st o test te . ... en.. ijen vrij vr het he j bij bi e mige a; sommig soa; n op een so pen lope lop gelo ico ge risico Er is ris n ijen ije vrije vr het ij b bij n pijn pij ht lacht lac k klac s als al en nen kunn ’s kun soa’s soa om d om goed het goe is het evall is geva ditt geva n. In di aken. zake orzak oorz oor vero ver err ook erde verd n, maar verd iten, ite sluite uit te slu a uit soa een so pijn n pijn van va t cht klach kla de op an gaan er in te ga per diep die n aan n aa gen ligge jk lig elijk kan nameli Hett kan en. He rijen. vrij hett vrij bij he r oo door doo aard aar w waar n e eken eke ni hniek hni tech tec of g ag edra edr g gedr ald aald aal bepa bep n. ren. eren rgere rge ererg vere zall vere maarr za n maa leen lee allee chtt al klach de kla van een ke van rake rak spra ook wel sp er ook is er Vaakk is Vaa a, na, agin vagi vagi e d de n van va n gin begi be het aan ing aan king tekin stek ontsste ont Op zit.. Op e zit dje ondj wond n won een sof er ee alsof oeltlt al nvoe nvo aanv dat aa ed om samen goed ent is het go mome n mom zo’n zo’ en n en jken jke kijke rs te ki ers okte dokt e dokt onze van onz n van een met ee ele uele uel eksu eks s seks e d de r over ove en ijgen ijg krijg kr te leg uitleg uit om een ordtt een word te word rste rst eers lus. Als ee clus. cyclu scyc onscy pons pon resp res ent kent etekken bete datt bete teld,, da steld ngesste inge bod inge rbod erbo nver nve pijnv pij mag ie t ratie rat t netra net pene pe een g geen g i opig opi l orlop orl voor vo dat er er tner tne partn met je par en met Same n. Sam den. nden vinde tsvin atsvi ats plaa pla or een voor vo rug terug te n len male ma re ere rd erde erd mee me je kom tsartsonze ar datt onze zijn da n zijn kan ult; het ka sult; conssul con is thuis Met thu is.. Met ezig is nwe aanw bij aa ierbij hier og hier loog uoloo suolo sekssuo sek k vaak vaa et h het t gaat gaa n en n fene fen oefe oe en men sam sa n en een allee all kun ijk kun lijk opellij hope jen;; hope jen vrijen het vri mett het terr me bete snel be vrijj snel vri hett eten van he ieten geniiet er gen weer dje we tijdje een tij overr een je ove . ijn. ijn p er pijn nder nde zond jen zo vrijen vri

Je kunt bij het GGD-centrum voor Seksuele Gezondheid terecht voor al je vragen rondom seks, seksualiteit en SOA. Dit is anoniem en t/m je 24ste gratis. Vanaf je 25e kost dit € 35,= per consult, maar je kunt dit meestal terug krijgen bij je ziektekostenverzekeraar. Je vindt ons bij de GGD in Heerlen, Geleen en Maastricht. Maak wel altijd vooraf een afspraak via het bekende telefoonnummer! Daarnaast hebben we op donderdagavond van 16.30 tot 18.30 uur in het gemeentehuis in Maastricht spreekuur. Iedereen t/m 24 jaar kan hier binnenlopen zonder afspraak. Houd er wel rekening mee dat we maar een beperkt aantal mensen kunnen helpen. Wie het eerst komt, wordt als eerste geholpen! Telefoon voor afspraken en info: 045-850 66 13 op werkdagen van 8:45 tot 12:15 uur Je kunt ook jouw vragen over SOA en seksualiteit sturen naar: letstalkaboutsex@ggdzl.nl vraag & antwoord | SEKS Code Maastricht januari 2010


Waterman

21/1-19/2 De sneeuw is gesmolten, er is water in overvloed, je kunt weer veilig gaan en staan waar je maar wilt. Blijf niet dromen, boek die reis, start de motoren, pak de fiets/taxi/boot/vliegtuig/ trein en trek er op uit! Je leeft al te lang in je eigen vertrouwde wereld. De aarde heeft meer te bieden dan Mestreechse zeemeerminnen en adembenemende kwallen. De sterren hebben het gelukkig goed voor met jou, laat dit niet aan je voorbij varen, geluk schuilt achter elk golfje. Hou dus je ogen open waterman, met valentijn in zicht kan jij nog voor heel wat stoom zorgen, iedereen ligt aan je voeten.

Vissen

20/2-20/3 In financieel opzicht kun jij de komende maand een grote meevaller verwachten, maar verwacht ook weer niet te veel van het goede want de sterren straffen meteen. Doe wat goeds met je geld, koop een cadeautje voor je ouders bijvoorbeeld.

Leeuw

23/7-23/8 Jij voelt je snel aangevallen, maar hap niet gelijk toe leeuw. Bewaar je strijdlust liever voor momenten waarop je het nodig zult hebben. In de tussentijd word je blijer van het leven als een wulpse tijger.

Maagd

24/8-22/9 Voor jou deze keer geen addertjes onder het gras, jij bent zo geliefd door je vrienden dat je ze echt kunt vertrouwen. Dat is uniek, geniet er maar even van voor het te laat is.

Weegschaal

23/9-22/10 Love is in the air, zeker weten. Jij bent een brok verliefde gevoelens, van het moment dat de wekker gaat tot je in bed je lichaam tijdelijk verlaat voor ee een n reto retourtje dro dromen menlan land. d. Niet voor niets, want ant ie ieman mand d dicht d t bij bij jou vo voelt wederzijdse dingen en he hett gaat g niet lan lang g meer m duren tot die vonk over slaat. sla at.

Ram

21/3-20/4 Jouw ochtendritueel is niet wat die gew gewees eestt is, is, het heeft eft ec echte hter geen invloed op je emotione onele le sta staat. at. Door or vee veell druk drukte kun je door de bomen het et bos ni niet et meerr zien zien,, dat d heeft wel invloed op je kunnen nen.. Doe Doe wat rusti stiger ger aa aan, neem de tijd, geniet.

Schorp rpioen

23/1023/ 10-22/ 1022/11 22/ 11 In tij tijden den van persoonlijke moeilijkh jkhede jkh eden n kom kom je er ach achter ter wi wie e je vrienden zijn en n wie wie toc toch h niet niet iet.. Niem Niem iemand and he heeft eft he hett makk makk akkeli elijk, eli jk, maarr jij jij eve eventj ntjes es hel helema emaal ema al nie niet. t. Gel Gelukk ukkig ukk ig kan je al altij tijd op p één één iemand iem and bo bouwe uwen, koe uwe koeste sterr die ste die ban band. d.

Stie St ier

21/4-2 21/ 4-20/5 0/5 Sta el elke dag event entjes stil, dat is al een hele voor ooruit uitgan gang gan g voor voor jo jou. u. Leeff de Lee de dagen d n van v de zon en ga on onder der de de deken kenss wann ken wanneer eer zi zijj dat dat ook do doet. et. Je hebt te veell aan aan je hoo hoofd fd en dat mo moet et oph ophouden! en!

Twee Tw eelililing ee ngen ng en

21/5-2 21/ 5-21/6 5-2 1/6 Verbindt dt je mee meerr met met de nat natuur,, dat dat kan al do door or sim simpel pelweg pel weg de hond hon d uit uit te lat laten en in het bo bos. s. De wer wereld eld he heeft eft jo jou u nodi nodi odig g en en als als bedank bed ankje ank je zul jijijj terw terwijl je di ditt doet doet he heel el vee veell gelu gelu eluk k tege tege egen n kome kome omen. n.

Kree Kr eeft ee ft

22/6-2 22/ 6-22/7 6-2 2/7 Het is no nog g wint wint inter, er, ma maar ar in jou jouw w hart hart sc schij hijnt hij nt de zon on ongeë geëven geë venaar ven aard aar d hard har d in in verg verg ergeli elijki eli jking ng met de vo voorg orgaan org aande aan de jar jaren. en. Fi Finan nancie nan cieel cie el zie ziett je je tuintj ntje ntj e er er ook ook roo rooskl skleur skl eurig eur ig uit uit,, voor voor de degen genen gen en die no nog g wel wel wer werkk hebben heb ben te tenmi nminst nmi nste. nst e. Moc Mocht ht je op zoe zoek k zijn zijn na naar ar een ni nieuw euw avontu avo ntuur ntu ur in je lev leven, en, da dan n is is dit dit het mo momen ment! men t!

Boog Bo ogsc og schu sc hutt hu tter tt er

23/1123/ 11-21/ 1121/12 21/ 12 Nooit ges Nooit gescho choten cho ten is al altij tijd d mis. mis. Ne Neem em die en ene e stap stap wa waar ar je al zo lang lan g moei moei oeilij lijkk over over do doet. et. Do Doe e het het gew gewoon oon.. Een oon Een onv onverw erwach erw achte ach te gebeur geb eurten eur tenis ten is zal we well je je hele hele le leven ven ve veran rander ran deren, en, wa waars arschi ars chijnl chi jnlijk jnl ijk voorr het voo het bet betere ere.. ere

Stee St eenb ee nbok nb ok

22/1222/ 12-20/ 1220/1 20/ 1 Jij do doet et al je hel hele e leve leve even n kopp kopp oppig, ig, ge geef ef je toc toch h eens eens ov over er aan adviez adv iezen van an ander deren der en en lee leerr same same amen n te te werk werk erken. en. Al Allee leen lee n dan dan kun jij je dr drome omen ome n real real ealise iseren ise ren en he hett leve leve even n leid leid eiden en wat je zo gr graag aag wi wilt. lt.


Code Maastricht

50% kleiner 100% leuker Word nu abonnee www.codemaastricht.nl/abonnee Wordt nu abonnee en ontvang ook de vernieuwde CODE elke maand gratis bij jou thuis. Je maakt elk nummer kans op prijzen zoals bioscoopkaarten en tickets voor vette feesten.

Nr 14-jan-CODE-Maastricht-2010  
Advertisement