Page 1

Nr.11

Nr.11 OKTOBER 2009

CODEMAASTRICHT.NL

SUPPORTED BY CODE 043 & GEMEENTE MAASTRICHT


Hallo en welkom bij een nieuwe CODE Maastricht. Een CODE waarin je leert wat Baile Funk is en wat een mantelzorger eigenlijk doet. Verder houden we het luchtig. Met heel veel muziek, film en games. We kijken terug op festival Bruis! en vooruit naar festival jong. Hoezo in Maastricht is niks te beleven? Naar het einde van deze code toe gaat het natuurlijk weer over sex (niet meteen doorbladeren!). Tot slot vertelt Rosanne je over hoe open-mindend Amerikanen eigenlijk zijn. Dat blijkt behoorlijk tegen te vallen. Deze CODE daarentegen, overtreft al je verwachtingen. Nou ja, hij leest in ieder geval weer lekker weg. Tot volgende keer!

Nr.11 Wij maakten deze CODE Maastricht! hoofdredactie Jacques Vos Stephan Close productie Dennis Weijers Vincent Janssen Nico Kars Edmee Janssen copy Vincent Janssen Jacques Vos Lieke Rijkx Dennis Weijers Lars Henderiks Selma Boerrigter Ingo Dassen Nikimo Stas Rosanne Rademaker Evelien van Buggenum fotograďŹ e gewoonhum.nl koendenos.nl George Blanken Gilles Nijsten Robin Senn van Basel Rosanne Rademaker art direction Grafisch&Voornix graďŹ sch ontwerp Robin Senn van Basel Peter van Drongelen illustraties Robin Senn van Basel Meyke Link Uitgeverij: CODE Maastricht, t 043 3581925, postbus 20, 6200 AA Maastricht, info@codemaastricht.nl. Oplage: 12.500. CODE Maastricht verschijnt negen keer per jaar en wordt verspreid over alle onderwijsinstellingen in Maastricht. Daarnaast wordt het magazine verspreid via: de locaties van Kumulus, stadsbibliotheek Maastricht, Nederlandse Spoorwegen, Veolia Transport en nog tal van distributieadressen. Abonnement: CODE Maastricht wordt gratis in abonnementsvorm aangeboden. Aanmelden? Ga naar: www. codemaastricht.nl/abonnee. Adverteren: Dennis Weijers, t 043 3581925. Het volgende nummer verschijnt op 2 november 2009!

sales Robbert Smeets


DJ Nothing but Funk brengt ‘baile funk’ naar Maastricht

VIEW R E T N I

Bert Habets (19) alias DJ Nothing but muziekstijl uit de sloppenwijken -favela’s- van Rio de lastig om ’s ochtends op te staan. Maar tot nu toe valt in Brazilië. Deze favela’s worden gerund door alles wat ik doe prima te combineren. Het is mooi Funk, heeft het goed voor elkaar. Hij Janeiro drugsbendes. Moord en overvallen bepalen er het leven meegenomen dat de feesten die ik organiseer ook heeft van zijn hobby nu al groten- van de mensen. (Voor een realistisch beeld, kijk naar de worden beoordeeld door mijn opleiding.” deels zijn beroep gemaakt en kan dat film Cidade de Deus). Om aan deze realiteit te ontsnapworden baile funk feesten gehouden. Grof vertaald beroep ook nog mooi combineren met pen Druk leven, grote dromen betekent baile funk dansfeest. ‘Baile’ staat voor dansen zijn opleiding. Bovendien won hij dit en ‘funk’ voor de muziek die er gedraaid wordt. Eind Zijn drukke leven brengt grote dromen met zich mee. “Ik wil het winnen van de Kunstbende DJ-contest jaar de Limburgse DJ-wedstrijd van jaren 60 werd er op de feesten nog vooral Amerikaanse aangrijpen om hogerop te komen als DJ. Verder wil ik gedraaid, maar met invloeden uit de elektronische de Kunstbende waarna hij vanuit het funk mijn organisatiebedrijfje Baile Phunk uitbouwen tot Miami bass, drumcomputers, samplers en Portugese hele land enthousiaste reacties rappers groeide de muziek langzaam uit tot een agres- een succesvol bedrijf in de ontwikkeling van uitgaansconcepten. Op dit moment ben ik bezig met een nieuw kreeg. Zijn optreden, dat op Youtube sieve combinatie van house, hiphop en electro. concept dat eind november in Heerlen plaats moet terug te vinden is, leverde veel vinden en met een open podium voor DJ-talent in de Baile funk in Nederland Nieuwe Nor in Heerlen dat de naam Roestvrij krijgt. Er nieuwe boekingen op. Eén van Berts “In Nederland is de baile funk nog in opkomst”, vertelt staan nog genoeg ideeën op stapel! Een eigen bedrijfje favoriete muziekstijlen is baile funk, Bert. “Omdat de muziek meestal wordt ondersteund geeft ontzettend veel power en energie!” een genre dat in Nederland nog niet door Portugese raps is de muziek niet altijd even zo bekend is. 30 oktober draait DJ toegankelijk. De commerciële variant wordt echter 30 oktober steeds meer opgepakt door Nederlandse DJ’s. Zo Nothing but Funk er een hele sessie gebruiken DJ’s Vato Gonzalez en The Partysquad ”Tijdens mijn optreden in de Muziekgieterij mag je veel baile funk verwachten. Ik kan niet zo vaak een hele set van in de Muziekgieterij. regelmatig baile funk in hun sets en de tekst van

met baile funk vullen. Dat hoeft ook niet, want ik draai Quintino’s Rap das Armas stamt uit een baile funk“Ik wilde al DJ worden sinds ik op mijn 7e een radio nummer. De vrolijk klinkende tekst ‘parapapapapa’ ook graag andere stijlen. Maar ik ga de kans wel kreeg. Ik houd van alle muziek die funky is”, verklaart slaat eigenlijk op het geluid van machinegeweren in de aangrijpen, haha. Dus houd je van house, hiphop, breaks, snoeiharde beats en keiharde raps? Zorg dan Bert zijn artiestennaam. “Dat is dus niet alleen funk, favela’s.” dat je erbij bent op 30 oktober in de Muziekgieterij!” maar ook lounge, breaks, house en new jazz. Ook stijlen als dubstep en drum ‘n bass kan ik waarderen. Ik ben Meer Nothing but Funk? met deze stijlen in aanraking gekomen, omdat ik vind Prima combinatie Bert is te volgen via: Bert volgt de opleiding Evenementenorganisatie in zijn dat je jezelf als DJ sowieso moet openstellen voor * www.twitter.com/nothingbutfunk woonplaats Heerlen. Onder de naam ‘Beatbakkerij’ verschillende soorten muziek, anders kun je je eigen * http://nothingbutfunk.hyves.nl stijl niet goed ontwikkelen. Zo ben ik bijvoorbeeld ook organiseert hij feesten voor jong DJ-talent in Limburg. De eerste editie van ‘Beatbakkerij’ vond plaats op 29 een groot fan van Frank Sinatra!“ april in Café Puur in Heerlen en was een succes. Daarna volgden nog vijf edities door heel Limburg. Met Funk uit Brazilië zijn eigen bedrijfje Baile Phunk ontwikkelt Bert DJ Nothing but Funk was één van de eerste Nederlan- uitgaansconcepten. Hij treedt op in de weekends en ders die baile funk aan zijn sessies toevoegde. Het is een werkt ook nog in een kledingzaak. “Het is af en toe


Marente, 18 jaar De leukste trend van dit najaar vind ik toch wel die laarzen die afgeleid zijn van paardrijlaarzen, eigenlijk waren ze vorig jaar al hip maar nu zie ik ze weer in de winkels. Wat nu vooral in is zijn die harembroeken, lange vesten en de indianenstijl (minnetonka’s, hippie bandje etc.).

Ingeborg, 18 jaar Welke accessoires ik ga dragen dit najaar is heel simpel. De oorbellen die ik van mijn vriend heb gekregen en de ketting die ik van mijn nichtje heb gekregen. En een tas uit mijn grote tassencollectie! Je moet je niet gaan aanpassen omdat anderen dat willen!

Xenia, 18 jaar “Meestal trek ik gewoon wat uit de kast, veel accessoires draag ik in ieder geval niet, hooguit een ring hier of een ketting daar”. De trend van dit moment? “De spijkerbroeken met extreem lage kruizen, die harembroekwannabe’s. Ik zie ze echt overal…”

Nancy, 17 jaar Ik heb niet echt een vaste kledingstijl, ik heb mijn eigen stijl. Ik combineer wat ik leuk vind en dan ben ik klaar. De leukste trend van dit najaar vind ik de legging jeans, lekker te combineren met een lang truitje en leuke sneakers eronder en af! De trend van dit moment? Ik ben wel iemand die met de mode mee gaat, maar ik ben niet iemand die zich afstemt op de mode. Ik draag gewoon wat ik stoer vind!

Rowan, 16 jaar Mijn kledingstijl is gewoon casual en baggy style. Bijvoorbeeld: nike sneakers met een baggy g-star broek gecombineerd met een H&M shirtje en sjaaltje. In het najaar blijf ik gewoon lekker sjaaltjes dragen, vooral omdat het ook kouder word!

Youssef, 19 jaar

Denise, 16 De leukste trend van dit najaar vind ik toch echt de jeans, ik hou van jeans en dan vooral skinny jeans. En veel armbandjes natuurlijk! De trend van dit najaar? Vooral een eigen stijl creëren, gecombineerd met de trend van dit najaar. Doe eens iets geks!

Michael, 22 jaar Ik kleed me voornamelijk alternatief en opvallend. met felle kleuren en iets waardoor je opvalt tussen de rest zoals mijn hoofdtelefoon!

Annika, 17 jaar

Jet, 19 jaar Mijn kledingstijl is heel schattig maar toch vrouwelijk en soms wat stoerder, lekker wat ik zelf mooi vind. Verder ben ik niet iemand die de trends volgt, ik koop wat ik zelf mooi vind. De trend van dit moment? Lekker je eigen ding doen en jezelf laten zien!

Timo, 18 jaar


REVIEW Need For Speed Shift

Platform: Xbox360, PC, PlayStation 3, Wii, PSP Elk jaar rond september is het weer tijd voor een ‘nieuwe’ Need For Speed van Electronic Arts. Nou ja, nieuw. De serie is al jaren niet meer naar een hoger niveau gebracht. Dit jaar heeft EA een nieuwe ontwikkelstudio opgezet en Shift zou wel eens de beste NFS kunnen zijn. De duizelingwekkende snelheden, car-tuning, car-pimpen en de arcade besturing zijn natuurlijk gebleven. Visueel is Shift echter zeer realistisch, bijna ‘the real thing’. De dynamische cockpitview (je zit nu dus echt in de auto’s), het schademodel en 60 beschikbare auto’s maken dit echt tot een geweldige game.

WET

Platform: Xbox360, Playstation 3 Eindelijk een vette game in een Grindhouse stijl! De stijl is het best te vergelijken met films zoals Sin City of Quentin Tarantino’s Death Proof, inclusief de ‘gritty’ filters, typische humor, jaren ’70 soundtrack en satirisch gebruik van over the top geweld. Het komt eigenlijk neer op ‘style over substance’, weinig inhoud, maar overdreven veel stijl. De gameplay bestaat uit een combinatie van schieten, zwaardvechten en acrobatie voor de ultieme actie-ervaring. De sexy assassin Rubi Malone kan al glijdend vanaf ladders, springend over tafels, rennend langs muren alles en iedereen stuk schieten op een ‘Matrix’-achtige wijze. Echt top!

Laura Jansen – Bells

Hockey – Mind Chaos

Muse – The Resistance

Waylon – Wicked Ways

Deze jongedame maakt een verbluffend goed debuut met haar album ‘Bells’. Ze heeft een fantastische stem en brengt zowel gevoelige als up-tempo nummers. We zullen nog veel van haar horen in de toekomst en dat vinden wij helemaal geen ramp. Met nummers als Single Girls, Bells en de cover Use Somebody (Kings Of Leon) is het volop genieten van deze nieuwe Nederlands-Amerikaanse ster.

De nieuwe upcoming band uit Amerika is Hockey. Ze hebben echt een heerlijke sound. Het is lekkere, vrolijke muziek, die je gewoon gehoord moet hebben. Hockey is de band waar we nog veel van gaan horen dit najaar. Dus deze band zeker in de gaten houden.

Muse levert weer een dijk van een plaat af. Bomvol juweeltjes zoals we dat gewend zijn van het trio uit UK. Is er nog nieuws onder de zon? Nou, het is meer synthesizer, meer electro, meer Queen en minder acrobatiek op de instrumenten. Al met al is The Resistance poppy-er dan ooit en luistert het een stuk gemakkelijker dan de vorige platen. Toch kon Matthew het niet laten om de cd af te sluiten met een driedelige ouverture, die zomaar de Bohemian Rapsody van de 21e eeuw kan worden.

Waylon’s Wicked Ways bevat goed verzorgde, vriendelijk rockende soul van het type dat we kennen van bijvoorbeeld James Morrison. Waar het de instrumentale aankleding en het niveau van de composities betreft, laat Waylon Nederlandse collega’s als Alain Clark en Boris achter zich. Hij beschikt bovendien over een mooie, warme stem. Alleen het niveau van de songs schommelt nog te veel, maar absoluut een bijzonder vocaal talent.

The Last House on the Left

Drag Me to Hell

Paul Blart: Mall Cop

X-Men Origins: Wolverine

Philips Bluetooth notebook mouse SPM9800/10

Flip Mino UltraHD

Twee meisjes worden op brute wijze geschopt en verkracht om ten slotte voor dood achter te worden gelaten door een stelletje zware criminelen. Maar wanneer de daders hun wagen in de prak rijden, krijgen ze ironisch genoeg hulp van de nietsvermoedende ouders van één van hun slachtoffers. Een goede remake van de spraakmakende film uit 1972. De wraak van de ouders is zelfs nog gruwelijker. De spanning blijft ook lang aanwezig, omdat de ouders in het begin niet weten wie ze in huis hebben gehaald en of ze wel hun wraakplannen wel kunnen doorzetten. Zeker een aanrader voor de echte liefhebbers.

Kevin James, bekend van de comedyserie King of Queens, speelt in deze film een overgemotiveerde beveiligingsbeamte van een groot winkelcentrum. Hij heeft geen bevoegdheden en staat daarom telkens voor joker. Volgens zijn moeder en dochter is hij dringend toe aan een nieuwe vrouw en zijn oog is gevallen op Amy van de hairweave boetiek. Het contact verloopt moeizaam, doordat Amy telkens getuige is van alle stunteligheden van Paul. Maar wanneer er een gewapende overval plaatsvindt, wil Paul zich bewijzen. Kan hij nu alsnog de held worden en het hart stelen van Amy? Erg losse film, maar de milde spanning, grappige gebeurtenissen en het vleugje romantiek maken het geheel best aantrekkelijk voor een breed publiek.

Philips komt met een bijzondere nieuwe muis: de Bluetooth notebook mouse SPM9800/10. Dit is min of meer een ‘alles-in-één’ muis. Zo werkt het apparaatje draadloos via Bluetooth, maar zodra de batterijen leeg zijn, kun je de muis ook gewoon via USB aansluiten. De kabel is gemakkelijk op te bergen in de muis zelf. Het meest bijzondere is echter dat Philips aan de bovenkant een touchpad heeft toegevoegd in plaats van een scrollwieltje. Door middel van deze 360°TouchControl-sensor kun je alle kanten op bewegen op het scherm, net als met de touchpad van je laptop. Handig als je laptop bijvoorbeeld op een monitor of tv is aangesloten en je vanaf de bank door je software wilt navigeren.

Christine Brown (Alison Lohman) is een ambitieuze uitkeringsambtenaar, het leven lacht haar toe. Tot ze weigert de lening van een oude vrouw te verlengen. Deze spreekt een vloek over Christine uit die haar leven tot een hel zal maken. Helaas is de film niet helemaal geslaagd. Het positieve is dat er wel komische fragmenten en schrikeffecten in zitten, maar helaas ook veel vies gespuug. Zijn er nog mensen die van misselijk makende humor houden? Wie weet. Het is zonder twijfel een lichtelijk irritante en vooral voorspelbare film. Is het zeker dat het geen horror-komedie is?

X-Men Origins: Wolverine’ vertelt het verhaal van Wolverine’s gewelddadige en romantische verleden, zijn complexe relatie met Victor Creed en het angstaanjagende “weapon X-program”. Gedurende de film heeft Wolverine ontmoetingen met allerlei mutanten. Bekende, maar ook nieuwe, waaronder verrassende X-Men legendes wiens verschijningen al geruime tijd verwacht werden. Helaas lijdt de film onder een zwak script met een ongeloofwaardig en oninteressant verhaal. De acteurs doen hun werk uitstekend, maar het is zo spijtig dat ze, afgezien van Wolverine en Sabretooth, als loze vulling in de productie zitten. De slechte special effects en teleurstellende eindscène doen je de bioscoopzaal uitlopen met dierlijke, grommende geluiden van ergernis.

De Flip Mino HD laat je video’s opnemen in High Defenition 720p kwaliteit! Met een resolutie van 1280 x 720 zijn de opnames prima geschikt voor Youtube, maar verwacht geen haarscherpe beelden op je 40” LCD televisie. Het is natuurlijk geen vervanger voor een camcorder! Met de automatische focus en witbalans is het gebruiksgemak net als bij de vorige versies echt top. Iedereen kan met deze pocket-size videocamera filmpjes maken. De oplaadbare accu zorgt voor een opnametijd van 120 minuten, wat ruimschoots voldoende is. Om de video’s op je pc te zetten, steek je de Flip Mino gewoon in een USB-ingang. Daarna kun je de filmpjes direct bewerken in een programma als Windows Movie Maker.

iPod Nano

Onlangs is weer een nieuwe range Apple-producten gelanceerd. De nieuwste iPod Nano heeft een aantal nieuwe features, die bij de vorige versie nog ontbraken. Er zit een camera in waarmee je video’s kunt maken met 30 fps en een resolutie van 640x480. Ideaal voor Youtube! De ingebouwde microfoon zorgt dat er naast video ook geluid wordt opgenomen. Standaard zit er nu ook een FM radio tuner in, die de ontvangst buffert, wat pauzeren mogelijk maakt. Met de ingebouwde stappenteller, inclusief de Nike plus kit, (los verkrijgbaar voor € 29,-) zijn ook de afstand, tijd en verbrande calorieën af te lezen. Volgend jaar graag een betere camera, betere microfoon en de mogelijkheid om foto’s te maken…

copy: vincent@codemaastricht.nl, dennis@codemaastricht.nl, ingo@codemaastricht.nl


MEEMAKEN D’R BIJ ZIJN OKTOBER 09 OKTOBER 8 OKTOBER

9 T/M 11 OKTOBER FILM

LONDON RIVER LUMIÈRE CINEMA

Als Elisabeth Summer op 7 juli 2005 via de radio hoort dat Londen is getroffen door terroristische bomaanslagen, is het afgelopen met haar rustige leventje op Guernsey. Er zijn meer dan 50 doden en 700 gewonden gevallen, maar erger is dat ze geen contact krijgt met haar dochter Jane die in Londen studeert. Ze besluit op zoek te gaan naar het vermiste meisje.

8 OKTOBER

FILM

FAME

T!P

MINERVA BIOSCOOP

Fame, de ongekend populaire, dansfilm uit de jaren ’80, is compleet opnieuw uitgevonden en vertaald naar nu! De danssensatie vertelt het spetterende verhaal van een groep jonge, getalenteerde muziek- en dansstudenten aan de prestigieuze School of Performing Arts in New York. De dansers hebben slechts één doel voor ogen: to become a star!

8 OKTOBER

15 OKTOBER

MUSICAL

FILM

T!P

MUSICAL HAIRSPRAY

UNMADE BEDS

THEATER HEERLEN

LUMIÈRE CINEMA

‘Hairspray’ is een dikke hit op Broadway en West-End. Begrijpelijk, want deze musical is een feestelijke wervelwind van swingende muziek, een opwindend verhaal en lekkere dans.

Een modern sprookje over jonge twintigers in het hippe Londense East End, deze tweede speelfilm van de Argentijn Alexis Dos Santos. Het is duidelijk dat Dos Santos de Londense kraak- en muziekscene van binnenuit kent, waardoor het een feest voor oog en oor is geworden.

10 OKTOBER

MUZIEK

MARIKE JAGER THEATER HEERLEN

Marike Jager gaat eindelijk het theater in! Haar kanariegele tourbus volgeladen met vintage instrumenten, vrolijke bandleden en prachtige songs. Laat je betoveren door deze ontwapenende jongedame, misschien wel de beste en leukste singer-songwriter van dit moment.

11 OKTOBER

DANS

DANSTHEATER AYA - ZIEL

T!P

AINSI

In een dynamische mix van verschillende dansvormen, spel en muziek speelt AYA voorstellingen voor jongeren door heel Nederland en Europa. Van breakdance tot buikdans, van klassieke muziek en pophits tot hiphop. En van zware kost tot humor. Op de Nederlandse Dansdagen is op zondagmiddag de voorstelling ZIEL te zien. In Ziel laten zeven jonge dansers – vijf mannen en twee vrouwen – hun ziel en zaligheid zien. Van binnen en buiten, all the way.

16 OKTOBER

MUZIEK

3FM PRESENTS: BERTOLF + 3FM ‘SERIOUS TALENT’ SUPPORT-ACT

T!P

POPPODIUM NIEUWE NOR HEERLEN

Kijk eens op zijn website en je slaat bijna achterover: megahit, 2 nominaties voor 3FM award, support James Morrison in Heineken Music Hall... Het gaat snel met Bertolf, ooit nog in de begeleidingsband van Ilse de Lange. Maar op eigen benen gaat het hem ook meer dan goed af!

FILM

DE HELAASHEID DER DINGEN LUMIÈRE CINEMA

In het boek DE HELAASHEID DER DINGEN blikt Dimitri Verhulst terug op zijn jeugd in het dorp Reetveerdegem. We maken kennis met vader Pierre, de nonkels Potrel, Witten en Zwaren en met grootmoeder Strobbe, een vrouw met een hart groter dan haar pensioen.

9 T/M 11 OKTOBER

DANS

NEDERLANDSE DANSDAGEN 2009

T!P

MAASTRICHT

De Nederlandse Dansdagen laten de meest spraakmakende dansvoorstellingen van Nederlandse bodem zien. Een feestelijk weekend lang wordt een veelzijdig programma met vele dansstijlen aangeboden. O.a. te zien: Supernova (Scapino Ballet Rotterdam) Ascent(Leine & Roebana), Do You Have a Cigarette? (Pere Faura) en Les Sylphides (Nicole Beutler).

13 & 14 OKTOBER

CABARET

DROOG BROOD – EEN FRISSE WIND THEATER AAN HET VRIJTHOF

Ondanks vier succesvolle theatertournees en talloze prijzen en nominaties is Droog Brood tot een scherp inzicht gekomen: het moet anders. En dat terwijl de carrière van de heren zich juist laat omschrijven als een hobbelige doch onmiskenbare zegetocht. Waait er bij deze vijfde lachshow van Droog Brood een frisse wind? Of zit aan die veronderstelling een luchtje?

14 OKTOBER

MUZIEK

NEW COOL COLLECTIVE- WERELDBEROEMD

T!P

20.30U, BALZAAL, AMRÂTH GRAND HOTEL DE L’EMPEREUR

15 OKTOBER

POPPODIUM FENIX SITTARD

FILM

LUMIÈRE CINEMA

Regisseur Jane Campion (THE PIANO) geeft in dit prachtige kostuumdrama ruim baan aan een tragische liefde op het Engelse platteland rond 1818. Fanny Brawne, een jonge, sterke vrouw die kleding naait en ontwerpt, verliest haar hart aan de straatarme, ziekelijke dichter John Keats.

FILM

MINERVA BIOSCOOP

DANS

NOW YOU MAY DANCE D’N HIEMEL

De Nederlandse Dansdagen organiseren samen met Crosstown Limburg Now You May Dance voor jongeren van 14 t/m 23 jaar. Hier krijgen ze de kans om op basis van hun eigen bewegingen een gezamenlijke dansvoorstelling te maken. De jongeren werden geselecteerd tijdens een auditie in Theater aan het Vrijthof. Na zes weken intensief repeteren en trainen zal tijdens de Nederlandse Dansdagen het eindresultaat te zien zijn op de dansvloer van discotheek D’n Hiemel!

De film is gebaseerd op twee waargebeurde verhalen. Julie & Julia verbindt de levens van twee vrouwen die, hoewel gescheiden door tijd en plaats, beiden zoekende zijn….totdat zij ontdekken dat je met de juiste combinatie van passie, lef en boter alles kunt bereiken.

15 OKTOBER JANDINO ASPORAAT

CABARET

Het Amsterdamse Moke bracht in 2007 haar debuut ‘Shorland’ uit. Het nieuwe album ‘The long & dangerous sea’ kreeg lovende recensies en de single ‘Switch’ is momenteel een regelrechte hit. Aanstekelijke britpop van eigen bodem!

16 OKTOBER PETE PHILLY EN PERQUISITE

MUZIEK

T!P

THEATER HEERLEN

JULIE EN JULIA

10 OKTOBER

MUZIEK

MOKE

BRIGHT STAR

15 OKTOBER

16 OKTOBER

T!P

THEATER HEERLEN

Jandino Asporaat is een snel rijzende ster in de cabaretwereld. Hoogtepunt in zijn bliksemcarrière is tot nu toe de finaleplaats bij Cameretten 2005, waar hij de persoonlijkheidsprijs won. Daarnaast schrijft hij voor ‘Raymann is laat’ en is hij lid van Comedytrain.

Rapper Pete Philly en cellist en producer Perquisite worden internationaal geroemd om hun grensverleggende hiphop. Omdat beide heren soloplannen hebben, wordt dit voorlopig de laatste mogelijkheid om Pete Philly & Perquisite sámen aan het werk te zien!


16 & 17 OKTOBER

28 & 29 OKTOBER

MUZIEK

CIRCUS

T!P

29 OKTOBER

FILM

7 FINGERS - TRACES

POPPODIUM FENIX SITTARD

THEATER AAN HET VRIJTHOF

MINERVA BIOSCOOP

Festival d-VERS is een showcasefestival voor popmuziek uit Limburg. Sittard zal uit zijn voegen barsten door al het aanwezige talent op d-VERS.

De Frans-Canadese groep The 7 Fingers bestaat uit vijf jonge artiesten afkomstig van Cirque du Soleil. Het vijftal brengt een jongehonderige, brutale vorm van acrobatiek, gekruid met een stevige portie humor, moderne dans, slapstick, zang en muziek. De vijf gaan tekeer alsof hun leven ervan afhangt. Traces laat zich het best omschrijven als urban acrobatiek, waarin circuselementen worden vermengd met skateboarding, basketbal en moderne dans. Filmbeelden en een stevige soundtrack vol rock ’n roll, blues en hiphop maken het geheel af.

Documentaire over The King of Pop, Michael Jackson, met beelden van vlak voor zijn dood. This is it laat beelden zien van de repetities voor de concerten die hij in de O2 Arena in Londen zou geven.

17 OKTOBER

MUZIEK

RACOON THEATER HEERLEN

Racoon weet als geen ander hoe je goed in het gehoor liggende popliedjes schrijft. Ook op het met goud bekroonde album ‘Before You Leave’ (2008) hoor je die onmiskenbare Racoonsound: akoestische popliedjes zonder tierelantijnen, die het in de huiskamer goed doen, maar in het theater nóg beter tot hun recht komen.

22 OKTOBER

THIS IS IT

T!P

FESTIVAL D-VERS

FILM

SURROGATES MINERVA BIOSCOOP

30 OKTOBER

FBI-agenten (Bruce Willis en Radha Mitchell) onderzoeken de mysterieuze moord op een student. Daarbij stuiten ze op een verdachte die ook betrokken is bij de ontwikkeling van ‘surrogates‘: een hightech robotversie van mensen, die daardoor zelf hun leven beleven vanuit de veiligheid van het eigen huis. Door de moord ontstaat de vraag: wie is er echt en wie niet in een wereld van ‘surrogates‘?

3FM PRESENTS: MISS MONTREAL

24 OKTOBER

MUZIEK

POPPODIUM NIEUWE NOR HEERLEN

Ze is support-act van Coldplay geweest in het Goffertpark, werd bekend dankzij de frisse single ‘Just A Flirt’ (én de Slankie reclame!) en was al meerdere keren te zien in De Wereld Draait Door. We hebben het over Sanne Hans, beter bekend als Miss Montreal. Tijdens de clubtour rond haar titelloze debuutalbum brengt zij op 30 oktober een bezoek aan poppodium NIEUWE NOR! Support-act is Symon.

MUZIEK

TECHNOLICIOUS POPPODIUM FENIX SITTARD

Met een aansprekende line-up vindt op 24 oktober Technolicious plaats in de Fenix. Met DJ’s als Hertz & Vibes, Riviera, Svaiy & Vekx, Cannaloop en Jimmy de Luxe belooft het een leuk feestje te worden.

23 T/M 28 OKTOBER

FESTIVAL

OKTOBERFEEST SITTARD

T!P

SITTARD

Na het grote succes van de afgelopen jaren, gaat in het eerste weekend van de herfstvakantie voor de vijfde keer het Oktoberfeest van start. Elke avond kun je genieten van een live muziekprogramma met nationale en internationale topartiesten! Zet je schrap voor Heino, Gerard Joling, Palemiger Spatzen, Wir sind Spitze, Jan Smit, die Powerhosen, Jacques Herb, Vengaboys, Ricky Rivaro, the Opposites, Roog, Quintino, Vato Gonzalez en Dieter Koblenz.

VANAF OKTOBER

EVERYBODY CAN BE A MODEL KUMULUS-WEST

Mooi zijn komt van binnen. Maar de buitenkant doet er natuurlijk ook toe! En die kun je bijsturen. Met een mooie lichaamshouding, goede visagie en een flinke portie zelfbewustzijn. Ook jij kunt een écht model zijn! In de splinternieuwe cursus ‘Everybody can be a model’ leer jij jezelf op een mooie en krachtige manier presenteren. Het maakt niet uit of je groot, klein, dik of dun bent. Je wordt ondersteund door een drama-docent, die je bewust maakt van je lichaamshouding, je gezichtsuitdrukking en je pose. Een make-up artist gaat op zoek naar een manier waarop jij je gezicht nog meer kunt laten stralen. De fashion-docent gaat met je aan de slag met accessoires. Bijvoorbeeld: hoe creëer je een eigen look en stijl? Tenslotte leert de fotografiedocent je spelen met camerastandpunten, vlakverdeling, compositie en licht. Resultaat: na 12 weken heb jij je zelfbewustzijn vergroot en ga je naar huis met een goed gevulde map vol met foto’s. AANMELDEN / MEER INFO maria.hermans@maastricht.nl M 06 21479094 T 043 350 56 56

28 OKTOBER

MUZIEK

SHUT UP AND DANCE MONDIAL BEEK

Deze avond wordt er weer Shut Up And Dance georganiseerd bij de Mondial. Dit keer met niemand minder dan Lady Dana, Early BastardsCento, D-ultra, Mr. Sinister, Triax en X-treme.

DE ALLERNIEUWSTE HOUDING-FASHION FOTOGRAFIE-VISAGIE CURSUS VAN KUMULUS

EVERYBODY CAN BE A MODEL

SCHRIJF JE NU IN! (VOL=VOL) BEGIN 12 NOVEMBER


Jean-Paul

Sophie

Nadine Daan

Cyrille

Renske

Rob

Delphine

RT REPO

Tessa

Sophie

BEKIJK ONZE HELE RAPPORTAGE OP CODEMAASTRICHT.NL


Hoe ben je verbonden met festival jong!? Ik ben dit jaar bij de jongerenraad van Maastricht gegaan. Zij helpen elk jaar bij de organisatie van Festival Jong. We zijn laatst met het hele team naar een meeting geweest waar we ook onze bijdrage in hebben gehad. Wat is je taak binnen de organisatie? Ik maak veel reclame. Ik heb bijvoorbeeld posters opgehangen op mijn school en een stukje geschreven voor in UIT Maastricht. En ook nu dit interview. Wat is je doel? Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om naar het festival te komen. Hierdoor worden misschien meer jongeren gestimuleerd om naar cultuur evenementen te gaan. Het moet gewoon een mooi festival worden! Wat is je motivatie om dit allemaal te doen? Ik ben zelf heel veel bezig met cultuur dus dan ben je vanzelf al snel gemotiveerd.

daan

In wat voor opzicht ben je dan veel bezig met cultuur? Ik bezoek veel theater voorstellingenn en ik speel ook nog gitaar.

Hoe ben je terecht gekomen bij festival jong!? Door een vriendin van mij. Zij was vorig jaar vrijwilliger en ze had gevraagd of ik ook eens kwam kijken. Ik vond dit toen erg leuk. Zodoende ben ik dit jaar ook bij de organisatie gegaan, waar ik nu ambassadeur ben. Dit houdt in dat ik samen met de andere ideeën bijdraag, mijn mening geef over eventuele beslissingen die de organisatoren voordragen, recensies schrijf en de site bijhoud.

rosa

Doe je buiten festival jong! om ook nog andere dingen met cultuur? Ja, ik ben ook vrijwilliger bij de Muziekgieterij en M2live. Ik vind het gewoon heel leuk om met cultuur bezig te zijn, dus ik probeer dit in mijn vrije tijd ook zoveel mogelijk te doen. Wat is je doel? Mijn doel is om zoveel mogelijk jongeren enthousiast te maken voor cultuur. Niet alleen muziek, maar ook kunst en theater. Dit wil ik bereiken door te helpen bij organisaties die cultuur onder de aandacht brengen bij jongeren. Wat is je motivatie om dit allemaal te doen? Het is gewoon mijn hobby. Vroeger heb ik wel op toneel gezeten, maar nu beoefen ik zelf geen cultuurvorm. Ik vind het gewoon heel leuk om te aanschouwen. Ik ga daarom ook graag naar theatervoorstellingen, tentoonstellingen, concerten en festivals.

Tentoonstelling Wie kan ik nog vertouwen? COC Limburg za. 24 t/m do. 29 oktober AINSI 12.00 - 17.00 uur Gratis

Tentoonstelling Try Me! Laeticia Bica za. 24 t/m wo. 28 oktober Theater aan het Vrijthof 11.00 - 18.00 (en tijdens voorstellingen met een geldig ticket) Gratis

Rennen Kopergietery zondag 25 oktober AINSI 19.30 uur € 7,00

Over lijken Toneelgroep Papaver zaterdag 24 oktober 20.00 uur zondag 25 oktober 15.00 en 20.00 uur Pesthuys Podium € 8,00

DIS: Sunday’s Finest zondag 25 oktober 21.30 - 05.00 uur Maastricht Music Hall € 16,00 of win kaarten met de CODE Maastricht abonnee actie!


24 t/m 28 oktober 2009 In de herfstvakantie vindt alweer de derde editie van festival jong! plaats. Ontdek je verborgen talenten tijdens de vele workshops, raak geïnspireerd van indrukwekkende theater- en dansvoorstellingen of feest mee tot in de vroege uurtjes tijdens Dance I Said! Wanneer, waar en hoe? Je leest het allemaal in deze jong! special.

workshops festival jong! Workshop: Maak je eigen song & videoclip Kumulus samen met Muziekgieterij

Improviseren zoals de Lama’s Theatersportclub Broodje Giraf

Workshop Dans Kumulus

Zondag 25 oktober, 10.30 – 13.00 uur Pesthuys Podium € 5,Aanmelden: broodjegiraf@gmail.com Kijk jij met veel plezier naar de Lama’s en wil je ook eens proeven van improvisatietheater? Maak kennis met theatersport onder begeleiding van ervaren spelers. Je leert de basis van het improviseren en hoe je andere spelers het beste van dienst kunt zijn, hoe makkelijk het eigenlijk is om zonder ingestudeerde tekst te spelen. En vooral dat improvisatie gegarandeerd veel lol oplevert!

Jampot! Muziekgieterij

Zaterdag 24 oktober, 13.00 – 17.00 uur Muziekgieterij € 5,Aanmelden: educatie@muziekgieterij.nl In deze workshop gaan we samen aan de slag om een song te schrijven en op te nemen. Wat is de essentie van een goede song? We werken een eenvoudig akkoordenschema uit en gaan met tekst aan de slag. Het kan allerlei richtingen op gaan met couplet, refrein, rap, kreten, geluiden, samples en samenzang. Met behulp van een mobiele studio wordt alles opgenomen. Na een paar dagen is het resultaat te zien en te beluisteren op: www.muziekgieterij.nl www.lighthousemusic.nl

Dinsdag 27 oktober 10.00 – 14.30 uur Kumulus West € 5,Tijdens deze workshop werk je aan verschillende danstechnieken en improvisatie onder begeleiding van dansdocente Yvette van der Silk. Ontdek de danser in jezelf of leer fijne kneepjes bij. Aan het einde van de middag geef je samen een optreden. Dinsdag 27 oktober, 12.00 uur Muziekgieterij € 10,Aanmelden: educatie@muziekgieterij.nl Ben jij een jonge muzikant en heb je altijd al eens samen willen spelen met professionals uit de muziekbusiness? Dan is er goed nieuws! Tijdens dit dagvullend programma wordt er onder begeleiding van de bandleden van The Sore Losers gewerkt aan nieuwe nummers. Deze nummers speel je ’s avonds met je nieuw geformeerde band in het voorprogramma van The Sore Losers!

Workshop Theater Kumulus Dinsdag 27 oktober 10.00 – 12.00 uur en 12.30 – 14.30 uur Kumulus West € 5,Spelen op verrassende plekken in de binnenstad! Heb je zin om theater te maken? Schrijf je dan snel in voor deze workshop. We werken overdag aan je performance en gaan deze presenteren op diverse locaties in de stad. Ervaring is niet nodig.


Hola Que Tal? - Theater Antigoné Maandag 26 oktober, 20.30 uur AINSI € 12,50 Achter een anonieme deur in een anonieme straat wordt rustig gewerkt aan een gezamenlijk doel: de absolute top. Een leven in de schijnwerpers, met het applaus als nieuwe drug. De ultieme wraak op de klappen uit het verleden. Dit pakken ze ons niet meer af! Maar deze drug leidt aan de ziekte gewenning. Dat besef komt als een mokerslag en leidt tot slapeloze nachten. Tekst en spel – Jan Sobrie, Peter Monsaert en Chun-Hee Lommelen

Ruis – Conny Janssen Danst Dinsdag 27 oktober, 20.30 uur (19.30 uur inleiding) AINSI € 12,50 Een dans met de huidige wereld van jongeren als uitgangspunt. Hoe houden jongeren zich staande in deze maatschappij vol keuzes, prikkels en veranderingen? Dat stralen de dansers uit aan de hand van wilskracht en rauwe energie, maar ook kwetsbaarheid en overmoed. Live geïnspireerd door kunsten van een jonge DJ of geluidskunstenaar. Choreografie – Conny Janssen, Dansers – Aristide Rontini, Imre van Opstal, Pauline de Laat, Chico Suriel e.a.

Traces – The 7 Fingers Woensdag 28 en donderdag 29 oktober, 20.15 uur Theater aan het Vrijthof – Papyruszaal € 12,50 (€ 20,- vanaf 19 jaar) Traces is urban acrobatiek, een explosie van energie. De Frans-Canadese groep The 7 Fingers bestaat uit vijf jonge artiesten afkomstig van Montreal’s National Circus School. Het vijftal brengt een jongehonderige, brutale vorm van acrobatiek, gekruid met een stevige portie humor, moderne dans, slapstick, zang en muziek.

jong! on stage Heb jij talent? Doe dan mee aan Kun jij heel goed drummen? Heb je misschien een prachtige zangstem? Kun je ontzettend goed breakdancen? Of heb jij een ander talent? Doe dan mee aan jong! on stage en start je carrière net als Esmée Denters vanuit je eigen kamer!

De jury Een vakjury kiest uit alle ingezonden filmpjes de winnaars. Er zijn 3 verschillende prijzen: 1. de vakjuryprijs 2. de originaliteitsprijs 3. de publieksprijs

Hoe doe je mee? Ben je tussen de 3 en 23 jaar oud? Maak dan een youtube filmpje van maximaal 60 seconden en laat je talent zien! Inschrijven kan tot uiterlijk 19 oktober 2009 via www. festivaljong.nl

De winnende filmpjes worden tijdens festival jong! (24 t/m 28 oktober) uitgezonden op TV Maastricht. Lees de voorwaarden voor jong! on stage op www.festivaljong.nl en doe mee

Wil je meer weten over festival jong!, je inzetten als festivalambassadeur of meer weten over jong! on stage? Kijk dan op www.festivaljong.nl en www.festivaljong.hyves.nl Illustraties van festival jong! zijn van STANG. Foto’s zijn onder meer van HUM, Leo van Velzen, Kurt van der Elst, Laeticia Bica, Jonah Samyn en Schwules museum Berlin


Bijkomen van Bruis

WED 07.10 CONSERVATORIUM JAZZ jazz

MGAGENDA

Horrowits FRI 09.10 5 JAAR CELLULOID GURUS PRESENTS: VOLLANALOG! WITH DAILY BREAD, DJ BLUETONE, DEWOLFF AND MORE! event

SAT 10.10 5 JAAR CELLULOID GURU’S PRESENTS: VOLLANALOG! WITH DAS ALDI COMBO, SPEEDBALL JR (BE), GREEN HORNET, RARE GROOVE ORCHESTRA AND MORE! event

Wie zijn jullie? The Horrowits Nikimo = zang en gitaar Greg = gitaar Martijn = bas en backing vocals Elmer = drum en backing vocals

SAT 17.10 STREAM OF PASSION + TO-MERA progmetal

Waar komen jullie vandaan? Uit Belgenland en Nederelgië. Het was een kwestie van samenkomen, omdat we van het samenkomtype zijn. Individuen vermenigvuldigen of met elkaar vermengen kan een goede geboorte teweegbrengen, maar het kan ook een bastaard ter wereld brengen. Ik weet niet welke van de twee we zijn. Misschien zijn we wel een soort emulgator. Ja wij zijn de emulgator, wij hebben een horror met een wit vermengd. Iedereen is eigenlijk een Horrowit, we beschikken allemaal over een gevoel van gruwel en geestigheid. Vergelijk het met venus en mars. Als je man en vrouw gaat samenvoegen, dan springt er ook vuurwerk vanaf, hehe. Heb je nooit eens de gedachte gehad om iemand te vermoorden, maar dan toch doe je het niet en dan kun je er allemaal eens goed om lachen? Nee? Ah okay. En euh…we spelen nu een klein jaartje samen.

WED 28.10 FESTIVAL JONG PRESENTS: JAMPOT MET THE SORE LOSERS (BE) jamsessie en liveconcert

FRI 23.10 STUDIUM GENERALE IN CONCERT PRESENTS: COPARCK pop

Omschrijf jullie muziek? Moeilijk om te omschrijven. Laat de mensen dat maar doen. Iedereen ervaart muziek anders. Wie zijn jullie helden? Helden hebben we niet, wel waardering voor veel goede muziek. Onze invloeden zweven tussen muziek van vroeger en nu. Van Joe Meek producties tot George Martin tot James Ford tot Josh Homme tot Mario Goossens… Dan heb ik het nog maar alleen over de sound van producers waar we van houden of die we momenteel cool vinden. Ik kan je hier een eindeloze lijst van bands laten neerpennen die we echt goed vinden. En we hebben niet meer veel tijd in dit interview dus…spaar uw inkt. Wat betekent sex drugs & rocknroll voor jullie? Vrijheid. Het is niet zozeer een imago waar je naar moet streven, want dat zou belachelijk zijn. Doe gewoon waar je zin in hebt en daarvoor hoef je zelfs geen artiest te zijn. Ieder individu kan kiezen om zo‘n leven te leiden of om punk te zijn of wat hem of haar ook boeit. Laat je gewoon nooit dingen opleggen die jezelf niet leuk vindt. Waar zijn jullie te checken? Op iedere straathoek, vintage platenwinkel, spookhuis, in onze repetitieruimtes in Muziekgieterij en Deplekker. Zelfs in oude ballroom zalen, niet zozeer omdat we graag dansen, kunnen we zelfs helemaal niet, maar gewoon om de vintage sfeer op te snuiven en onszelf te verliezen in rode wijn. Upcoming shows *** 11/10 The Pub (Tongeren,BE) *** 17/10 2 Engelen (Tongeren, BE) *** 21/11 Muziekgieterij (Maastricht, NL) *** 12/12 Sodom (Tongeren, BE)

FRI 30.10 BEATBAKKERIJ BAILE FUNK & BALTIMORE EDITION PRESENTS: DJ EXTRALARGE - NOTHING BUT FUNK - BAILE PHUNK CODE 032 event SAT 31.10 GIETIJZER PRESENTS: DER TANTE RENATE (DE) - WALT.S - KLUB TILT SOUNDSYSTEM techno

Wat was het weer een über-festival. Ik heb zelf geprobeerd er zoveel mogelijk van te genieten. De opbouw was een beetje hectisch, alles moest al een dag eerder af zijn ivm het “Global Culture Festival” en de gemeente vond het belangrijk dat zaterdag de schermvereniging hun kunstje kon vertonen op de markt. Ikzelf had de leiding over de School’s out tent en ik kan jullie wel vertellen; zaterdag was het een “Weenie’s out” tent (ik heb nog nooit zoveel luiers voorbij zien gaan). Kennelijk was onze tent op de zaterdag een opvang van kleine koters die met hun ouders mee moesten komen. Aangezien de McDonalds te ver weg was, werd onze rode bank gebombardeerd tot “The clean-up couch”, terwijl Betty Poep een oogje in het zeil hield. Zondag was dan eindelijk Bruis dag. Ik moest zelf ook spelen op het immense podium en kan jullie zeggen: het uitzicht was om nooit te vergeten. Dikke riffs tegen het stadshuis aan smijten, volgens mij is dat de droom van iedere Maastrichtse gitarist. Ik moest na de gig meteen aan de slag in de School’s out tent maar heb toch stiekem alles gezien. Mijn favoriet was Mademoiselle K. Een beest van een vrouw (ik pas er bijna twee keer in) die allerlei teksten over de markt kreunde waar ik absoluut niks van verstond, maar die ik wel begreep. Ghinzu zag, kwam en overwon, maar niet zonder slag of stoot, kijkend naar het gat in het hoofd van de gitarist. Emiliana Torrini was betoverend en Hadouken! vooral energiek. Jammer dat zZz zo zacht stond, maar goed…. Ik heb genoten, ik hoop jullie ook. Op www.bruismaastricht.nl staan foto’s, ga snel kijken of je er ook op staat! Ingo Dassen

NEXT MONTH WED 04.11 THE SEA RnR

FRI 20.11 GOTCHA! ALLSTARS REUNION TOUR 2009 WED 25.11 NICK OLIVERI (ex- queens of the stoneage) FRI 27.11 DELINQUENT HABITS hiphop

MAAND ACTIE: Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een toegangsbewijs voor een concert naar keuze, helemaal gratis!!! www.muziekgieterij.nl

Jonge Helden komt er weer aan! De winnaars van afgelopen editie zitten nu in de studio om hun nummers te vereeuwigen en de voorbereidingen van hun tour zijn in volle gang. Het is echter weer tijd om de inschrijvingen te starten voor Jonge Helden 2010! Dus: speel je in een band en denk jij dat je de nieuwe belofte bent, meld je dan nu aan en wie weet zit je volgend jaar rond deze tijd ook in de studio!! Aanmelden kan op: www.jongehelden.eu

Muziekgieterij, Bankastraat 3 www.muziekgieterij.nl

Hoe Fair Trade is mijn school Jouw school kan veel doen op Fair Trade gebied. Zoek het uit en krabbel je bevindingen op onze hyve: codemaastricht.hyves.nl CODE Maastricht verloot gratis Minerva-bioscoopkaartjes onder de reacties.

In gesprek met Wethouder Jacques Costongs kwamen we er achter dat Maastricht druk bezig is Fair Trade-gemeente te worden. Hierbij spelen de millenniumdoelen een grote rol. Om deze doelen te halen is geld nodig. Heb jij een goed idee om aan geld te komen hiervoor? Jacques Costongs daagt je uit. Stuur je plan naar joan.beemer@maastricht.nl en de kans is groot dat de opbrengst van jouw idee dan verdubbeld wordt!


ABONNEE ACCES ONLY Wil jij gratis naar DIS, de Minerva Bioscoop of Jan Smit? Maar ben jij nog niet geabonneerd op de CODE Maastricht! Wordt dan snel abonnee, want alléén dan maak je kans op de toffe prijzen die CODE Maastricht dit keer mag weggeven aan de abo’s. Ga naar www.codemaastricht.nl/abonnee Jan Smit in concert

Kaarten voor DIS?

Wil jij hem in het MECC live meemaken en heb je nog geen kaarten, grijp dan snel deze buitenkans. Het enige wat je moet doen is een mailtje sturen naar info@codemaastricht.nl en wie weet ben jij een van de gelukkige die Jan Smit LIVE ziet op zaterdag 17 november.

Stuur een e-mail naar dis@codemaastricht.nl. De 8 winnaars krijgen persoonlijk bericht. Actie sluit dinsdag 20 oktober 2009 om 23.59 uur.

Gratis naar de bioscoop?

Heb jij wel eens zo’n avond waarop je iets wilt gaan doen met je vriend/vriendin, maar nog idee wat? Stuur dan snel een mail naar: info@codemaastricht.nl en ga lekker een avond naar de bioscoop. Actie sluit op 20 oktober om 23.59 uur. De prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht. Je ontvangt een duo-kaart van Minerva. Abonnees van CODE Maastricht verdienen meer; ga met 25% korting naar de acrobatische dansvoorstelling Traces op woensdag 28 oktober. Ga met deze kortingsbon naar de UITbalie in het Theater aan het Vrijthof en ontvang 25% korting op je kaartje voor Traces. Alleen geldig voor de voorstelling op woensdag 28 oktober. Max. 4 kaarten per persoon en niet geldig in combinatie met andere kortingen.

Mogelijk gemaakt door Leeuwenborgh Opleidingen

www.festivaljong.nl

REP

ORT

Carlijn is mantelzorger Zorg jij ook voor iemand? Hieronder volgen tips die je hierbij kunnen helpen:

‘Ik help gewoon als het nodig is’

Wat doe je als je moeder ziek is en je broertjes veel aandacht opeisen? Dan draag je een extra steentje bij aan het huishouden, zoals Carlijn Smits (15). Carlijns moeder heeft MS, haar broertjes hebben allebei een vorm van autisme. “Ik doe kleine dingetjes voor mijn moeder zoals de afwasmachine leegruimen. Ik praat met mijn broertjes als ze druk

zijn of ruzie hebben. Ik doe dus geen vaste taken op een vaste tijd, maar help gewoon als het nodig is. De ene dag is dat wat meer dan de andere.”

Carlijn is een ‘jonge mantelzorger’. Jonge mantelzorgers zijn thuiswonende kinderen tot 25 jaar die samenwonen met een ziek familielid. Dat kan een van de ouders zijn, een broer of zus, of een ander in huis wonend familielid zoals opa of oma. Het familielid dat zorg nodig

heeft kan een lichamelijke ziekte of handicap hebben, een psychische ziekte, een verstandelijke beperking of een verslaving. Carlijn staat er thuis niet alleen voor. Ook haar vader helpt mee waar hij kan en om de paar weken komt iemand van Stichting MEE bij de familie op bezoek om met Carlijn en haar ouders te praten. “Ze leert mijn vader en moeder hoe ze met bepaalde situaties om moeten gaan en hoe ze het beste in kunnen grijpen.” ‘Ik zit er niet zo mee’ Carlijn accepteert de situatie zoals die is. “Ik weet niet beter. Ik kan me niet eens voorstellen hoe mijn leven er anders uit zou zien. Ik heb ook gewoon tijd voor mezelf en voor vriendinnen. Mijn vriendinnen vinden mijn thuissituatie wel oké, denk ik. Ik heb het er niet zo veel over met ze, omdat ik er eigenlijk niet zo mee zit.” Dat ze thuis twee autistische broertjes heeft, weerhoudt Carlijn er niet van om ook in de toekomst actief te blijven binnen zorg en welzijn. Integendeel. “Ik wil graag met autistische kinderen gaan werken, door ze bijvoorbeeld op school met bepaalde dingen te helpen of door begeleidster aan huis te worden.”

Ben jij zelf tussen de 12 en de 18 jaar en ben je betrokken bij de zorg voor een langdurig ziek familielid en wil je graag andere jonge mantelzorgers ontmoeten? Steunpunt Mantelzorg organiseert samen met Maastricht Culinair ‘HotSpots’. Mantelzorgers tussen de 12 en 18 jaar zijn te gast in de keukens van Chateau Neercanne, Beaumont, Le Courage, Molo 5 en Barsserie Appart. Daar leren ze allerlei lekkers te bereiden en uiteraard worden de culinaire hoogstandjes na afloop gezellig samen opgegeten. HotSpots gaat 23 oktober van start op het Sint Maartenscollege. Ben je nieuwsgierig geworden? Meld je aan als jonge mantelzorger. Je krijgt van ons bericht zodra er een nieuwe HotSpotvan start gaat. Je kunt je inschrijven via onze website, www.voormantelzorgers.nl, even bellen of mailen naar Tanja Goessen, tel. 043 – 321 50 46 (8.30 – 12.30 uur) / t.goessen@voormantelzorgers.nl.

Zit je met vragen of twijfels? Probeer zelf meer informatie te vinden over bijvoorbeeld de handicap, de ziekte of verslaving zodat je beter begrijpt wat er aan de hand is. Bedenk wat je echt belangrijk en vooral leuk vindt om voor jezelf te doen. Plan een leuke activiteit en geniet ervan zonder schuldgevoel. Geef thuis aan als de zorg even teveel is. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om de zorgtaken vol te houden. Deel je zorgen met iemand die je vertrouwt. Een vriend of vriendin, een tante of oom of iemand op school. Zoek contact met andere jonge mantelzorgers, zeker als je het gevoel hebt dat mensen in je omgeving je niet echt begrijpen. Vraag hulp aan mensen in je omgeving als je het niet volhoudt en er thuis niet over kunt praten. Praat bijvoorbeeld met je huisarts, mentor op school of met de consulent van het Steunpunt. Hen kun je in vertrouwen nemen. Heb je een steuntje in de rug nodig bij het goed zorgen voor jezelf? Bel of mail dan naar Tanja Goessen, t.goessen@voormantelzorgers.nl, de consulent voor jonge mantelzorgers. De ondersteuning van het Steunpunt Mantelzorg en deelname aan de activiteiten voor jonge mantelzorgers is gratis!


Tekenfilms van vroeger, wie kijkt die nou niet graag terug? Wij gingen de straat op met de vraag: “Welke tekenfilm zou jij terug op tv willen?”. “De Snorkels. Dat is het eerste wat nu in me op komt. Die mannetjes zagen er zó gaaf uit!”

Ruben (14)

Ronaldo (24)

“X-men. Dat was gevarieerd. Lekker veel actie, altijd boeiend en ook altijd iets nieuws. Het was ook niet voor de allerkleinsten, dus dat vond ik wel ruig.”

“Ed, Edd & Eddie!! Grappig op een kansloze manier. Geniaal gewoon!”

Nina (16)

Annemiek 14 (r)

“Winnie the Pooh. Die heb ik zoooo vaak bekeken!”

“Telekids! Met Carlo en Irene natuurlijk, prachtig! Maar ook leuke spelletjes, leuke presentatie en natuurlijk een heel gevarieerd programma.”

Laura, 21 (l)

Kelly, 16

Danielle (14)

“De Smurfen. Ik kon het hele liedje meezingen! Het was gewoon super. Ik vond het wel altijd eng als Gargamel achter de smurfen aan ging. Dan ging ik er helemaal in op, haha!”

“Boes Boes, met die grote koe! Zo ontzettend grappig. Het irritante liedje is nog altijd blijven hangen..”

Claire (14)

“Shin Chan. Daar werden van die leuke grappen in gemaakt.”

Marine, 17

“Prudence Petitpas, dat was nou echt een leuke serie! Een oud vrouwtje met een kat en haar kinderen waren detectives. Dat doet me nou echt aan vroeger denken!”

Marije (15)

Merlin (14)

“Dragon Ball Z! Dat was gewoon ontzettend tof. Ik houd van die tekenstijl. Ook heb ik dat altijd in het Engels gekeken waardoor ik nou beter Engels kan spreken.

“Flinstones! Ik zat echt iedere avond heel trouw voor de buis. Ik vond het zo leuk dat het zich afspeelde in de prehistorie.”

Horoscoop Ram

2 maart - 20 april

Blijf deze maand liever binnen Omdat Jupiter deze maand in het huis van Anubis staat voel jij je niet geaard. Dus blijf je maar liever binnen. Halverwege de maand loop je tegen de muren op en maak je tijdens een avondje stappen een foute keuze, De volgende ochtend heb je er spijt van dat je deze horoscoop niet serieus hebt genomen. Dus de rest van de maand besluit je weer binnen te blijven. Stier

21 april - 20 mei

Doe eens wat aan die zweetvoetengeur Misschien moet je eens overwegen om iets aan die zweetvoetengeur te doen. Na een avondje stappen krijg je namelijk een onverwachte gast in huis, die je daarop attendeert. Dit geeft de avond een andere wending dan verwacht. Je doet het met je sokken aan. Tweelingen

21 mei -20 juni

Eindelijk neem je die ene stap Je komt deze maand een oude liefde tegen met zijn of haar nieuwe crush. Hoewel dit jou enigszins verward, is het jou wel duidelijk wie de lekkerste kont heeft. Dit hernieuwt jouw zelfvertrouwen, en daardoor besluit je rond de 17e eindelijk die stap te zetten die je nooit durfde te nemen. Kreeft

21 juni -23 juli

Je besluit eindelijk eens hard te gaan studeren Deze maand besluit je, als je die nog niet hebt, om

eindelijk eens een abonnement op de Code te nemen. En ook op het gebied van je studie beleef je eindelijk een doorbraak. Je besluit een weekendje stappen over te slaan om eindelijk eens hard te studeren. Leeuw 24 juli -23 augustus Je komt een Stier tegen met immens riekende voeten

Jij krijgt ergens deze maand ontzettend veel zin in steranijs. Maar pas op: om deze te bemachtigen, zul je enkele hindernissen moeten doorstaan. Daarnaast kom je een Stier tegen met immens riekende voeten. Gelukkig geldt het cliché: What doesn’t kill you, makes you stronger. Maagd 24 augustus – 23 september Jij kampt met een winterdipje

De herfst is amper begonnen en jij kampt al met een winterdipje! Tijd voor jou om een lekkere guapo latino of rica latina op te scharrelen om je weer in tropische sferen te wanen. Begin wel maar vast met lichttherapie, want deze affaire is van korte duur. Weegschaal 24 september – 23 oktober Jij krijgt een identiteitscrisis

Jij krijgt deze maand een identiteitscrisis: wie ben je? wat doe je hier? waar wil je naartoe? Dit is echter geen reden om naar de fles te grijpen, je zult namelijk tegen het einde van de maand antwoorden vinden in onverwachte hoek.

Schorpioen 24 oktober- 22 november Er wordt veel over je geroddeld

Steenbok 23 december – 20 januari Je liefdesperikelen leiden tot veel frustratie

Deze maand doe je waar jij zin in hebt en je laat je eens lekker gaan. Hierdoor word je wel een beetje roekeloos. Je wordt bevriend met iemand die jij erg sympathiek vindt, maar waarvan iedereen behalve jij weet dat hij of zij duistere trekjes heeft. Hierdoor wordt er veel over je geroddeld.

Dit wordt voor jou een nogal stormachtige periode. Je liefdesperikelen komen tot een hoogtepunt, wat veel frustratie bij je oplevert. De oplossing wordt je gelukkig wel steeds duidelijker. Rond 22 oktober kom je weer in rustiger vaarwater.

Boogschutter 23 novem.– 22 december Een keer per maand is meer dan genoeg

Voor jou hoeft sex niet meer zo nodig, een keer per maand is meer dan genoeg. Je partner denkt hier helaas anders over. Wees open en duidelijk over je gedaalde libido en verras je geliefde eens op een andere manier, bijvoorbeeld met een lekker etentje!

Waterman 21 januari – 19 februari Jij krijgt de komende maand een hernieuwde experimenteerdrift

Jij krijgt de komende maand een hernieuwde experimenteerdrift: triootjes, buitenseks, verkleedpartijtjes, niets is jou te gek! Je vrienden zijn het helaas niet zo eens met jouw nieuwe levensstijl. Zorg dat je hen ook tevreden houdt. Vissen 20 februari – 21 maart Je kring sociale contacten zal behoorlijk worden uitgebreid

Jij hebt deze herfst de wind in de rug: alles gaat je voor de wind: op school en in je relatie gaat het je voor de wind. En als je geen lover hebt , leer je die deze maand wel kennen, want je kring sociale contacten zal behoorlijk worden uitgebreid. Kijk wel uit voor je bankrekening, want door je zorgeloosheid geef je veel te veel geld uit.


Sense

copy & fotografie: rosanne@codemaastricht.nl

Ook deze zomer is weer op pad geweest!

Ging je voorheen vooral naar Sense voor SOA-testen en vragen rondom SOA, tegenwoordig kun je bij ons terecht voor al je vragen op het gebied van SOA (dus nog steeds testen!), onbedoelde zwangerschap en nog veel meer. We zijn niet voor niets het Centrum voor Seksuele Gezondheidszorg van de GGD. Ook als je problemen met je pil hebt, als meisje pijn bij het vrijen hebt, als jongen te snel klaarkomt, of te maken hebt gehad met seksueel geweld: wij staan voor je klaar! Het was een drukke zomer voor de GGD Zuid- Limburg! We zijn flink op pad geweest in de regio. In Heerlen waren we aanwezig tijdens ‘Booch’ op 15 en 16 augustus. In Sittard tijdens de intro van de nieuwe studenten op donderdag 27 augustus en in Landgraaf tijdens ‘Breakfest’ waar onze condoom-luchtballon de lucht in is gegaan op zondag 30 augustus. In Maastricht waren we te vinden tijdens de ‘Inkom’ op donderdag 20 augustus en tijdens festival ‘Bruis’ op zondag 6 september. We zijn aanwezig geweest met een grote preventiebus (zie foto’s) waarin we SOAtesten aanbieden. Verder hebben we nog leuke gadgets uitgedeeld en veel informatie over Sense gegeven! Inkom Maastricht ‘Match-o-tron’

Festival Bruis 2009

Tijdens festival Bruis zijn we ‘s avonds aanwezig geweest bij de Girlztent. Iedereen vanaf 16 jaar kon zich laten testen. Gelukkig waren de weersomstandigheden deze dag wat beter en hebben we ook een aantal mensen kunnen testen. De redenen van de mensen die zich lieten testen liepen uiteen van een nieuwe relatie tot veel wisselende onveilige contacten. Een enkele persoon maakte zich wel druk om het bloedprikken, maar achteraf gezien is het iedereen meegevallen. Velen herkenden ons al van andere festivals en voor sommigen was vandaag dan toch de dag om uiteindelijk de test te doen, na lang twijfelen op de andere festivals. De meeste SOA-uitslagen zijn inmiddels binnen en waren tot nu toe allemaal goed. Het is natuurlijk altijd fijn om een goede uitslag te krijgen, maar als je risico hebt gelopen, kan het zijn dat er een SOA gevonden wordt... ook al heb je GEEN klachten! Laat je daarom gewoon testen minimaal 3 weken nadat je onveilige seks hebt gehad! Sommige SOA kunnen we pas na 3 maanden aantonen… hierover kunnen we je op locatie of aan de telefoon alles vertellen.

Tijdens deze avond maakten de nieuwe studenten kennis met de bruisende studentenstad Maastricht. Ook hier was het Sense - Centrum voor Seksuele Gezondheid van de GGD - aanwezig met de preventiebus. Door de enorme hitte van 35 graden Celsius hebben we helaas besloten geen SOA-testen uit te voeren, aangezien de temperatuur in de bus dan nóg een aantal graden hoger oploopt. Het risico dat mensen zich onwel gaan voelen of zelfs flauwvallen wordt dan te groot. Wel kon er geoefend worden (een condoom in het donker om een dildo aanbrengen in onze ‘Love Box’), werden condooms en andere gadgets uitgedeeld en kon je een liefdestest doen in de ’match-o-tron’. De match-o-tron is een soort tent waarbij 2 (aanstaande) geliefden kunnen testen of zij daadwerkelijk bij elkaar passen. Ze moeten dan via de computer allerlei vragen beantwoorden en daarna volgt een advies door Dr. Frankenstein over de kans van slagen van deze relatie. De reacties van de deelnemers waren zeer enthousiast! Jammer dat we heel abrupt alles moesten afbreken door noodweer…

1. Hoe gaat dat in zijn werk als ik me in de preventiebus wil laten testen? In principe is de test op locatie hetzelfde als bij de GGD! Het belangrijkste is dat je laatste onveilige contact minimaal 3 weken geleden is. Dit in verband met de incubatietijd (=tijd tussen de besmetting en het uitbreken van een ziekte) en dus de betrouwbaarheid van de testen. Na 3 weken zouden we Chlamydia en Gonorroe moeten kunnen aantonen in je lichaam. Wil je 100% betrouwbaarheid over alle SOA, dus ook syfilis, hepatitis B en HIV, dan moet je je 3 maanden na je laatste onveilige contact testen. Het onderzoek voor mannen is een urine-onderzoek en een bloedonderzoek. Voor vrouwen is het een vaginaal uitstrijkje dat zelf op het toilet (aanwezig in de bus) mag worden afgenomen en ook een bloedonderzoek. Als je anale seks hebt gehad, mag je op het toilet ook nog aan anaal uitstrijkje afnemen. Tip: laat je testen als je onveilige seks hebt gehad! Heb je een nieuwe relatie? Doe het 3 maanden veilig en kom dan samen voor een test!

2. Als ik me nu op locatie laat testen, krijg ik dan ook direct de uitslag? Op locatie of bij de GGD, dat maakt niet uit. Je krijgt na maximaal 2 weken de uitslag van je test. Je kunt dan met de verpleegkundige die je test afspreken hoe jij het liefste de uitslag krijgt. Normaal gesproken sturen we een smsje als alle uitslagen goed zijn. Als er een SOA wordt gevonden, bellen we je even om een afspraak te maken. Ontvang je de uitslag liever per mail? Dat kan ook. Een andere mogelijkheid is om zelf te bellen voor de uitslag (je krijgt van ons hiervoor een unieke code mee, zodat alleen jij je uitslag kunt opvragen). Je geeft dus gewoon aan wat je zelf het liefste wil.

3. Ik ben bang dat ik zwanger ben. Wanneer en hoe moet ik nou een zwangerschapstest doen?

De Verenigde Slapers van Amerika Op mijn gemak hang ik, rustend op één elleboog, nonchalant aan de bar in een half druisend kroegje in oost-Nashville. Met een gin & tonic binnen handbereik zit ik gezellig te kletsen met Jessie, een half-Nederlands / half-Amerikaans vriendinnetje van me. Het is vrijdag, de week is over. Perfectie. Links van me wringt een lange jongen met frisse blonde lokken en een jeugdig gezicht zich richting de bar. Hij ziet eruit als de meest prototypische Zuid-Afrikaanse gast die je je maar voor kan stellen. In alle eerlijkheid is de kans uitermate klein is dat je in een über-Amerikaanse stad als Nashville, diep in het zuiden van de Verenigde Staten, zomaar een andere buitenlander tegen het lijf loopt. Maar Jessie en ik hebben elkaar ook ontmoet dankzij een bizarre samenloop van omstandigheden; herkenbare handschoenen van de H&M. Dus, ik waag de gok en tik de jongen op de schouder. “Kom jij toevallig uit Zuid-Afrika?”, vraag ik hem. Hij antwoord met een stralende lach dat hij inderdaad uit Zuid-Afrika komt, maar ondanks het geroezemoes en het klinken van de gebruikelijke glazen achter de bar, hoor ik een sterk Amerikaans accent doorklinken. Mis. Wel blijkt deze 21-jarige zuiderling, geboren en getogen in Tennessee, Nederlandse voorouders te hebben. Dit weet hij te staven door mij zijn rijbewijs te tonen. Zijn achternaam: “Maas”. Het toeval doet me glimlachen en opgetogen vertel ik hem dat de Maas een rivier is die, voordat ze het land verruilt voor de zee, haar laatste stop in Nederland maakt. Hij staart me ongelovig aan, dus ik knik enthousiast en ga over op belangrijkere zaken, namelijk, dat er een stad is die Maastricht heet, vernoemd naar de Maas, dat zowel ik als Jessie er ooit hebben gewoond, en dat het er fantastisch mooi is. Om mijn verhaal kracht bij te zetten (en hem in zijn Nederlandsheid te bevestigen) voeg ik eraan toe dat je een achternaam als de die van hem alleen maar op Wikipedia in hoeft te tikken om prachtige foto’s van Europese rivieren en middeleeuwse steden te zien. Hij claimt dat ik veelwetend ben, maar hij is er overduidelijk niet helemaal zeker van dat ik hem wel de waarheid aan het vertellen ben. Zijn oudere broer, die er in de tussentijd ook bij is komen staan, is er zelfs van overtuigd dat ik en Jessie de jonge Maas-telg flink in de maling aan het nemen zijn, en met een bestraffende blik sleurt hij broertjelief een andere kant op. Het incident legt op pijnlijke wijze een van mijn grootste ergernissen over de Verenigde Staten bloot. Na hier bijna een jaar gewoond te hebben ben ik zo langzamerhand van mening dat er een schrijnend algemeen gebrek aan kennis heerst. Niet alleen kennis, maar het willen weten van dingen, zelf op onderzoek uitgaan, kritisch denken, daar ontbreekt het bij de lokale bevolking behoorlijk aan.“Notoriously misinformed” zouden de Amerikanen het zelf noemen, vrij vertaald zijn ze er berucht om simpelweg niet op de hoogte te zijn van de stand van zaken. Amerikanen blijken uitermate goed ingelicht over dingen die zich afspelen in het plaatselijke winkelcentrum, wie met wie aan het daten is, hoe je snel grote hoeveelheden goedkoop bier en vet eten weg moet werken, en wat er 24 uur per dag op de televisie is. Maar daarbuiten weet de gemiddelde Amerikaan nauwelijks iets. Obama wordt hier in het zuiden uitgekotst, enorme billboards sieren de snelweg met leuzen over hoe hij de gezondheidszorg om zeep probeert te helpen en het land ten gronde probeert te brengen. Dit alles uiteraard gesponsord door lokale Christelijke organisaties die tevens miljoenen stoppen in het promoten van geweren. Het is tenslotte een constitutioneel recht om te allen tijde een pistool op zak te hebben. Het stereotype wordt keer op keer bevestigd door de drommen vadsige McDonaldsgangers die van een wereld buiten de V.S. geen weet hebben. “Op welk continent ligt dat Nederland waar je vandaan komt? Scandinavië?” Op een barbecue van de lokale “Dutchclub” praat ik met een man die grofweg 20 jaar geleden met z’n hele hebben en houwen naar Nashville is verhuisd. Het toeval wil dat op de universiteit waar ik werk nog zes andere Nederlanders rondlopen (die op deze barbecue worden aangevuld door een bonte verzameling andere Nederlanders en een enkele verdwaalde Vlaming). De man vraagt me waarom er zoveel Nederlanders in het hoger onderwijs in Nashville belanden, maar voor ik goed en wel antwoord kan geven voegt hij eraan toe “Natuurlijk omdat de scholen hier belachelijk zijn, de mensen hier weten niks en ze willen ook niks weten, stelletje dommelingen”. Daar sta ik dan met m’n Amerikaans vriendje en m’n anti-Amerikaanse sentimenten. Alsof ik in een spiegel kijk, maar niet helemaal tevreden ben over wat ik zie. Nuances. Daar gaat het om. Het is namelijk te makkelijk om de schuld te geven aan de publieke scholen, socialisme wordt hier gehekeld, dus in onderwijs wordt niet of nauwelijks geld gestoken. De scholen kunnen het ook niet helpen. Desondanks kun je voor een flinke som geld prima onderwijs aanschaffen: privé-onderwijs. Naar alle waarschijnlijkheid vele malen beter dan het onderwijs op een standaard Nederlandse school (waar PABO-studenten kennelijk ook niet meer kunnen rekenen). Bovendien ken ik genoeg Amerikanen die wel kritisch nadenken en nieuwsgierig zijn over de rest van de wereld. Kortom, slimme Amerikanen bestaan er genoeg. Twee kroegen later word ik aan m’n mouw getrokken, een bekende stralende lach kijkt me onschuldig aan. “Ah, als het onze ZuidAfrikaanse vriend niet is!” zeg ik gekscherend met een knipoog. “Leuk je weer tegen te komen”. Dit keer echter laat de andere Maas-broer er geen gras over groeien. Hij is er overduidelijk niet van gediend dat twee rare buitenlanders gezellig staan te doen met zijn jongere broertje en komt er direct met een niet-geamuseerde blik tussen staan. Overtuigd van onze kwaadwilligheid wil hij eerst wel eens weten waarom zijn jongere broertje aangesproken wordt als Afrikaner. Hierop leg ik vriendelijk uit dat zijn broertje nou eenmaal veel weg heeft van een typische Zuid-Afrikaanse gast, waarschijnlijk door zijn Nederlandse achtergrond. Geruststellend voeg ik eraan toe dat hijzelf er heel Amerikaans uitziet. “Well,” begint hij met een verbeten betweterige blik, “hij ziet er heus niet Afrikaans uit, hij is niet eens zwart!”. Met stomheid geslagen trek ik m’n wenkbrauwen op en het eerste wat in me opkomt, schreeuw ik ze na terwijl ze samen al richting de deur verdwijnen: “Lees! Gebruik het internet! Educate yourself!”.

Je kunt pas de eerste dag nadat de menstruatie uitblijft een zwangerschapstest uitvoeren. De test meet het zwangerschapshormoon (hCG) in de urine. Dit gehalte is bij de eerste dag dat de menstruatie uitblijft hoog genoeg om door een test te worden gespot. Testen vóórdat je menstruatie zou moeten beginnen, heeft géén zin. Bij een onregelmatige cyclus weet je misschien niet precies wanneer je menstruatie moet komen, reken dan als betrouwbare testdag 19 dagen ná je laatste onveilige contact. Je kunt voor een test een afspraak maken bij het Sense - Centrum voor Seksuele Gezondheid van de GGD, of zelf een test kopen bij de drogist of apotheek (vaak al vanaf € 5,- te krijgen). Bij voorkeur gebruik je de ochtendurine om de test uit te voeren. De teststick houd je in de urinebeker, daarna volg je de gebruiksaanwijzingen van de bijsluiter. Na een aantal minuten is op de stick af te lezen of je wel of niet zwanger bent. Als de test aanwijst dat je zwanger bent, kun je het best contact opnemen met je huisarts of een afspraak maken voor een Sense-consult bij de GGD. De huisarts of de GGD zal dan de mogelijkheden met je bespreken en je verder helpen.

4. Wat is anticonceptie? Anticonceptie betekent het voorkomen van een bevruchting bij de vrouw en daarmee dus een zwangerschap. Er zijn vele verschillende methoden om een zwangerschap te voorkomen, denk bijvoorbeeld aan de anticonceptiepil, Nuvaring®, EVRA®-pleister of Mirena®-spiraal. Wil jij weten welke methoden er nog meer zijn of heb je PROBLEMEN met je huidige anticonceptie? Kijk dan in de volgende editie van CODE Maastricht of kijk op onze site: www.sense.info/limburg. Vragen zijn beantwoord door het Centrum voor Seksuele Gezondheid, GGD Zuid Limburg Heb jij ook vragen over seks(ualiteit) of SOA? Mail dan naar letstalkaboutsex@ggdzl.nl Direct een afspraak maken kan natuurlijk ook: 045 850 66 13 (ma-vr 08.45-12.15 uur)

Kijk voor meer informatie op www.sense.info

copy & fotografie: rosanne@codemaastricht.nl


Verhuisd? Geslaagd? Getrouwd? CODE Maastricht blijft bij je!

Als je jezelf nu gratis abonneert op CODE Maastricht, profiteer je meteen van allerlei extra’s. Zo maak je elke maand kans op exclusieve prijzen. Denk aan ‘n surfvakantie in Zuid-Frankrijk, viptickets voor DIS, treinkaartjes naar Brussel, filmbonnen en kaarten voor verschillende festivals. Aanmelden doe je op:

WWW.CODEMAASTRICHT.NL/ABONNEE

Nr 11-okt-CODE Maastricht-2009  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you