Page 1

PDF Compressor Pro

Nr.05

SEPTEMBER 08 CODEMAASTRICHT.NL SUPPORTED BY CODE 043 & GEMEENTE MAASTRICHT

festival jo ng! speci al win gratis kaarten! interview angela schijf maastricht agenda programma festival jong!


PDF Compressor Pro

Het is gedaan. Niks geen uitpuilende touringcars meer gevuld met bReEzAh’s die afreizen naar tropische oorden als Salou. Niks geen bierverspillende cantussen meer of stampende feestjes met ‘Mentale’ Theo en Charly Lownoise. Het is voorbij, afgelopen, nada. Er moet weer onderwijs worden genoten. En dat weer voor de komende 329 dagen. Wij hebben tijdens het meeblèren van de cantus en onze nachtelijke vakantie avonturen meer dan voldoende inspiratie opgedaan! Zoveel zelfs dat we CODE Maastricht over een andere boeg gaan gooien. CODE Maastricht new skool. Met nog vettere acties, een nieuw jasje en interviews met Angela Schijf & Jan Smeets! Je merkt ’t wel...

We mogen weer! weer! weer! weer! weer! weer!

MARK@CODEMAASTRICHT.NL

Wij maakten deze CODE Maastricht! hoofdredactie Mark Hermans productie Michel Vrancken Levi Netto Nico Kars Robbert Smeets Bianca van den Boom copy Rosanne Rademaker Mark Hermans Helly Pollaert Michel Vrancken

CODE MAASTRICHT zoekt talent!

fotografie Koen den Os Humphrey van ’t Hul Nico Kars Siem van Woerkom John Klijnen Rosanne Rademaker Sidi el Karchi grafisch ontwerp Peter van Drongelen GrafischEnVoornix.nl cover illustratie Levi Netto uitgever CODE Maastricht T 043 – 3581925 Postbus 20 6200 AA Maastricht info@codemaastricht.nl

Schuilt er in jou een journa illustrator? Dit is jouw kans!list, fotograaf of naar info@codemaastrich Stuur een mailtje t.nl en vertel ons waar je goed in bent. Wij nem en dan weer contact met je op.

distributieteam CODE 043 oplage 20.000


PDF Compressor Pro Als vanzelfsprekend is op deze allereerste Flikkendag Angela Schijf prominent aanwezig. Angela is één van de sterren uit de Flikken-cast en bij velen waarschijnlijk bekend uit films zoals Ik ook van jou en Van God los. Een enkeling herinnert zich wellicht nog haar begintijd bij GTST. Hoe het ook zij, Flikkendag is een uitgekiende gelegenheid om Angela eens flink aan de tand te voelen over haar criminele verleden en/of ambities. En aan wie is die taak nou beter besteed dan aan de doorgewinterde criminelen van CODE Maastricht (denk in de richting van illegaal kampvuurtjes stoken, tresspassing, etc.). Vroeg in de morgen op Flikken-zondag begeef ik me richting het Crowne Plaza Hotel voor mijn afspraak met Angela Schijf. De gehele cast van Flikken is voor het evenement aanwezig; ze hebben er allemaal een ogenschijnlijk drukke zondagmorgen aan. Via persconferenties, fotoshoots en boottochtjes eindigen de omzwervingen van het gezelschap in het Kruisherenhotel voor een welverdiende lunch. Op deze uitermate stijlvol en briljant ingerichte locatie is er dan toch uiteindelijk de kans om Angela te spreken. Gelukkig heeft haar humeur niet geleden onder het drukke schema en Angela komt al vrolijk lachend en vol energie de trap van de bibliotheek oplopen. Ontspannen neemt ze plaats aan de tafel tegenover mij en laat zich niet afleiden door de fotograaf die al druk kiekjes aan het schieten is. Dit heeft ze klaarblijkelijk al vaker gedaan.

Tijdens haar tienerjaren was Angela voornamelijk opstandig richting haar vader en alhoewel ze wel wat kattenkwaad uithaalde was ze ook gedurende deze periode van haar leven een relatief braaf meisje. “Ik had al vroeg eigenlijk een eigen leven omdat ik 15 was toen ik in GTST kwam te spelen, daardoor ontstond er een situatie waarin ik in een semi-volwassen wereld terecht kwam”. Met als gevolg dat Angela al vroeg een volwassen wereld instapte waarbij ze nog wel naar school ging, maar er vanaf haar zeventiende ook al een eigen huisje en carrière op na hield. “Ik zou niet willen zeggen dat ik dat stadium over heb geslagen, maar veel experimentele gebeurtenissen gingen een beetje aan mij voorbij”. Op de schaal van dingen die niet door de beugel kunnen blijft er na lang doorvragen bij Angela dan uiteindelijk toch een klein puntje overeind staan: “Drinken, drugs, ja God… je probeert wat uit, dat hoort er wel bij, maar bij mij was dat nooit heel erg extreem of tot in de goot zal ik maar zeggen”. Tegenwoordig heeft deze charmante vrouw echter de verantwoordelijkheid over twee kleine kindjes (Bloem en Mensje), en ondanks dat ze nog wel kan genieten van een goed glas wijn of lekkere whisky, is het voornamelijk “de brave lijn die zich gewoon heeft doorgezet”.

‘‘Ik wierp altijd kushandjes naar de politie’’ Om meteen met de deur in huis te vallen vraag ik Angela Schijf naar haar persoonlijke ervaringen met politie en justitie. Want toegegeven, ze heeft dan wel een degelijk imago, maar iedereen heeft toch wel iets op zijn of haar kerfstok? Angela lacht en laat zich lachend een “Ojee!” ontvallen voor ze zich herstelt en met een serieus gezicht een antwoord geeft. “Behalve een legio bekeuringen voor te hard rijden ben ik eigenlijk een heel braaf meisje. Voor de rest beleef ik genoeg criminaliteit in mijn werk tegenwoordig, dus in die zin kan dat thuis een tandje minder”, voegt ze er lachend aan toe. De bekeuringen kan Angela gelukkig verklaren: “Ik rij heel veel kilometers en dan ben je snel geneigd het gaspedaal dieper in te trappen.” Veel meer aan kattenkwaad wordt er door Angela niet vermeld, alhoewel ze wel toegeeft een beetje last te hebben van overheidsangst. “Ik weet nog wel als ik bij mijn ouders achterin de auto zat en we kwamen een politieauto tegen dan ging ik altijd kushandjes toewerpen, omdat ik dacht ‘oh die moeten we te vriend houden die mannen, want als die tegen je zijn dan loopt het slecht met je af”. Een politieauto die onverwachts de hoek om komt tieren vindt ze nog steeds wel spannend. “Ik ben echt wel iemand die spanning en sensatie zoekt en er van houdt”. Al lachend: “Maar ik denk dan niet echt van ‘oh, ze komen voor mij’ of zo!”

Angela

‘‘Ja God, drank, drugs je probeert wat!’’ Voor de opnames van Flikken komt Angela veel in contact met de politie van de regio Limburg Zuid. Door deze mensen wordt de hele cast goed begeleid en is er een nauwe samenwerking ontstaan. Angela vertelt: “Ik heb ontzettend veel bewondering gekregen voor dit soort hulpdiensten, niet alleen de politie maar ook ambulancepersoneel, brandweer, enzovoort. Het zijn best nog gevaarlijke beroepen en ik vind het leuk dat ik er nu zo op deze manier mee in aanraking kom”. De vraag die direct in mij opkomt is of al die contacten met politie en hulpdiensten wel eens van pas komen in Maastricht. Een scheve lach verschijnt op Angela’s gezicht als ze toegeeft: “Ja wel een beetje, want ik krijg dus heel vaak bekeuringen hier in Maastricht en we krijgen wel een handje hulp daarbij. Voor de rest, ja, ben ik een hele brave burger dus hebben ze aan mij niet zo hun handen vol”. Angela voegt er achteraf nog wel netjes aan toe dat de bekeuringen in eerste instantie onterecht waren, gezien ze over een ontheffing beschikt die wat moeilijk te ontcijferen blijkt te zijn. Ook al is Angela zelf dan een heel brave meid, op haar indrukwekkende C.V. staan hier en daar toch best wat rollen waarin geflirt wordt met de duistere kant van het bestaan. Angela legt uit: “Dat soort rollen komen op m’n pad, je kan iedere acteur vragen wat leuk is om te spelen en niemand zal daarop antwoorden met ‘de ideale schoonzoon’ of zoiets. Het is altijd leuk iets te spelen waar een kantje vanaf is, tegen het criminele, het onverstandige, het duistere aan”, concludeert ze. Maastricht is voor Angela een bijzondere plek: ze vertelt met een lach dat ze zo dol is op de stad dat ze afgelopen zomer zelfs een weekje vakantie heeft gevierd in de stad met haar man en twee kinderen. “Ik heb het echt ontdekt, ik vind het een ontzettend leuke stad, als het qua werk en familie iets centraler zou liggen dan zou ik zo verhuizen”. Op het gebied van criminaliteit in Maastricht heeft Angela ook nog een leuke anekdote: “We waren gewoon een scène aan het opnemen en toen we ons omdraaiden lag Erik van Rijselt opeens bovenop een of andere grote man, dat we dachten van ‘Hé, wat is Erik nou aan het doen’, bleek dat gewoon een aanhouding te zijn op dat moment”. Op de vraag hoe ontwikkeld Angela’s criminele ‘masterbrein’ nu werkelijk is, krijg ik een hartelijke lach en een overtuigend antwoord: “Verschrikkelijk! Ik ben echt een no-no wat dat betreft, veel te goedgelovig!”. Gelukkig leert Angela door Flikken een hoop bij: “In mijn volgende leven ben ik een heel goede crimineel”, grapt ze. Wie weet!

n i ’ l e e n i m ri c ‘ De

tekst: rosanne@codemaastricht.nl fotografie: humphrey@codemaastricht.nl

Onlangs was het dan zover; de allereerste Maastrichtse Flikkendag. Een bekend fenomeen in België vertaald naar het Limburgs waarbij aan de hand van een televisieserie de hulpdiensten een keertje centraal gesteld worden. Maar Flikkendag heeft veel meer te bieden dan alleen maar politie, televisie, en drama… Namelijk: BN-ers!!! (een traditioneel Nederlandse attractie die altijd blijft boeien).


PDF Compressor Pro MB

" Waar heb je deze outfit gekocht en hoeveel kostte die? "Men at Work, H&M en bij Oilily het kostte ongeveer € 350,-"

Wat voor soort kleding zie je graag bij het andere geslacht? "Beetje alternatief, skinny jeans, sneakers"

l dem aastricht.n

ad

ia H

i ad eijmans (17) n

a@ co

Welk kledingitem van Sheryn vind je het leukst? "Ik vind haar lippiercing goed bij haar staan"

N

Waar heb je deze outfit gekocht? "Bij Bandmerch en H&M en kostte zo'n €156,-"

Wat voor soort kleding zie je graag bij het andere geslacht? "Visual kei, simpel, van het merk H. Naoto of Modieus"

Welk kledingitem van Nadia vind je het leukst? "Ik zou haar broek waarschijnlijk het eerst kiezen, ja"

he ryn K

y er nafagy (19) sh

n @ cod l emaastricht.n

S

Wat is je eerste indruk van Marlon? Waar heb je deze outfit gekocht? "Lijkt me wel een toffe gozer" "Deze outfit heb ik gekocht in Kyoto, Japan. En kostte ongeveer € 700,-"

Wat is het pronkstuk van je kledingkast? "Bohemians, dat is een Japans merk"

y aku asaki (21) t

a@ c l ode maastricht.n

ak uy a Iw

tekst: michel@codemaastricht.nl fotografie: koen@codemaastricht.nl

T

M

arl on

1

ht

.nl

e( van der Weid

9)m

arlo

ic str a a n@codem

Wat is je eerste indruk van Takuya? Hij ziet er voor mijn gevoel een beetje te net uit. Het mag wel iets opvallender"

Waar heb je deze outfit gekocht? "Bij Traderspop, Men at Work, Britain en Berden. In totaal zo'n € 120,-"

Wat is het pronkstuk van je kledingkast? "Mijn Nike Air trainer sb1. Die schoenen zie je heel zelden"

Kri stel

) ( 17

.nl

van Walen

kri ste l@

ri c codemaast

ht

Wat is het pronkstuk van je kledingkast? Welk kleding item van Casper vind je het leukst? Waar heb je deze outfit gekocht? "Mijn Wa Lolita jurk, een kimono" “Zijn oorbellen vind ik te gek, de combinatie van een best wel een grote ring en het kruisje plus de 2 knopjes is top" "Bij H&M, Royalfashion en de C&A"

C

as per W

igbels (18) sp ca

er @c

l odema stricht.n a

Waar heb je deze outfit gekocht? "H&M en in Thailand bij de Big C”

Wat is het pronkstuk van je kledingkast? "Mijn witte maffia schoenen uit Thailand"

Welk kledin item van Kristel vind je het leukst? “Ik zou het zelf natuurlijk niet dragen, maar haar ring vind ik wel vet.

MB


PDF Compressor Pro

Maastricht is weer jong! In de herfstvakantie hoef je Maastricht niet te ontvluchten voor een beetje actie. Tijdens festival jong! (van 12 tot en met 18 oktober) kun je op vele locaties in Maastricht terecht voor workshops breakdance, graffiti of hip hop, films, voorstellingen en als afsluiter een dance party on stage van het Theater aan het Vrijthof. Lees het allemaal op de volgende pagina’s...

Door: Rosa W. en Rosa van der F.

Tijdens festival jong! kun je dit jaar een graffitiworkshop volgen. Die workshop wordt gegeven door Toine Aerts. Maar wie is die Toine? En hoe zit dat nou eigenlijk met graffiti? Festivalambassadeurs Rosa W. en Rosa v.d.F. vroegen het hem zelf!

Maastricht ook gewoon heel mooi. Het is een oude stad en het zou zonde zijn als alles onder de graffiti kwam te zitten. Ik zou wel echt heel graag naar Berlijn willen. En het lijkt me natuurlijk echt heel cool om iets in New York te doen. Daar is het toch allemaal begonnen.

Wie ben jij? Ik ben Toine, ik ben 20 jaar oud en kom uit Schimmert. Ik ben al zo’n 5 tot 6 jaar bezig met graffiti. Daarnaast doe ik aan breakdance en ben ik bezig met fotografie. Ik doe de opleiding Communication & Multimediadesign, waarin ik graffiti goed kan toepassen. Hoe ben je begonnen met graffiti? Toen ik een jaar of veertien was, ben ik begonnen met skateboarden. Bijna niemand in Schimmert deed aan graffiti of skateboarden. Via het skateboarden ben ik in contact gekomen met een jongen uit Heerlen. Hij hield zich ook bezig met graffiti. Toen kwam hij ’n keer met het idee om de onderkant van zijn skateboard over te spuiten. Om inspiratie op te doen zijn we gaan kijken op internet, in boekjes, naar andere graffititekeningen en tags. Dat bleken we zo leuk te vinden dat we ermee door zijn gegaan. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Hoe zit dat nou met graffiti, is het illegaal of mag het gewoon? Soms zijn er plaatsen waar het wél mag, zoals het Landbouwbelang in Maastricht, maar meestal is het illegaal. Zelf ben ik gestopt met illegaal schrijven (het plaatsen van een graffititekening of tag). Door te commercialiseren kun je je graffiti op een hoger niveau brengen. En ik wil natuurlijk wel aan mijn toekomst denken! Ik verwerk mijn graffiti nu in mijn studie. Daarnaast maak ik schilderijtjes. Soms exposeer ik en maak ik kleding met mijn werk erop. ook die ik hier en daar eens een opdracht. Naast graffiti-artists zijn er ook stickerplakkers. Doe jij dat ook? Ik heb het wel gedaan, maar ik doe het momenteel niet. Ik

Wat zijn je toekomstplannen? Ik hoop dat ik veel graffiti-invloeden kan gebruiken in mijn studie en dat ik veel nieuwe dingen op de markt kan brengen. Maar dat is niet echt meer graffiti voor mij. Dat gaat meer richting kunst. vind dat het sticker plakken er wel bij hoort, maar dat vindt niet iedereen. Er zijn een heleboel graffitispuiters die het laf vinden. Een sticker verwijder je namelijk veel gemakkelijker dan graffiti. Toch vind ik dat het deel uit maakt van de scene. Werk je ook wel eens in opdracht? Ik geef workshops bij Kumulus en dus ook tijdens festival jong!. Daarnaast maak ik graffiti op schoenen en kleding en soms sta ik op kunstbeurzen of rommelmarkten. Daar heb ik dan witte petjes liggen, en mensen kunnen naar me toe komen met hun ideeën. Twintig minuten later hebben ze een graffitipetje. Ik werk onder de naam ‘Toineone’ en ik heb ook een website: www.toinacanvas.tk Wat is je inspiratiebron? Ik ben opgegroeid in de graffitigeneratie met internet. Ik heb veel respect voor de graffitigeneratie die zonder internet is opgegroeid. Via internet kan ik heel veel inspiratie opdoen. Vroeger kon dat niet. Dan moest je de straat op en foto’s maken of heel veel boekjes kopen. Niet dat ik zoveel op het internet kon. We hadden zo’n inbelverbinding en dan kon je één keer per maand internetten, tien minuutjes lang. Maar het maakt toch echt verschil. Zelf ga ik ook de straat op om foto’s te maken. Ik heb een fotoarchief vanaf 2004! Namen die mij inspireren? Dat zijn er echt héél erg veel. Maar met name Jesic, Teras, FCP, FE, AF. Een echt specifiek idool heb ik niet. Er zijn zo veel dingen die mij aanspreken. Een hele bijzondere graffitikunstenaar is Banksy. Hij heeft graffiti een heel andere betekenis gegeven. Hij verwerkt veel politiek in zijn werk. Biedt Maastricht veel mogelijkheden voor graffitispuiters? De scene in Maastricht is veel te klein. En daarnaast vind ik

Na het interview laat Toine ons nog wat dingen zien van graffitiartists die hem inspireren. Hij kan er echt ongelooflijk veel over vertellen. Wij zijn in ieder geval overtuigd, twee kaartjes voor de workshop graag!

Graffitiworkshop Zaterdag 18 oktober


PDF Compressor Pro

Maastricht is weer jong! Vorig jaar, tijdens de eerste editie van festival jong!, vertoonden de breakdancers van Crosstown Limburg hun kunsten in de entree van het Theater aan het Vrijthof. Tijdens deze editie van festival jong! kun jij ook leren breakdancen en een echte breakdanceshow gaan zien uit New York! Wil je thuis alvast oefenen? Kijk dan goed naar deze moves.

The Movement Hip Hop show Woensdag 15 oktober

jong!@KunstKetel Workshop Streetdance Dinsdag 14 oktober

g us n i p p o t s o n There’s


PDF Compressor Pro

Maastricht is weer jong! Speciaal voor de tweede editie van festival jong! heeft de jonge componiste Jessie van den Boorn een tune gecomponeerd. Tijdens de opening van festival jong! op zondag 12 oktober wordt deze door een bonte verzameling aan muzikanten groots gepresenteerd op het Vrijthof. Reden genoeg om Jessie beter te leren kennen. Festival jong! ambassadeur Sanne gaat op onderzoek uit.

Ik ben wel benieuwd, Jessie vertel eens wat over jezelf? Ik ben Jessie, 14 jaar en ik zit op drie Atheneum van het Porta Mosana. Naast school speel ik piano en Thinwhistle, daar moet ik iedere dag toch minstens een half uur voor oefenen. Daarnaast zit ik ook op componeerles. Thinwhistle, daar heb ik nog nooit van gehoord?! Dat is een Ierse fluit… Maar piano is mijn echte hobby, dit doe ik ernaast. En, componeerles? Daar leer je hoe je muziek maakt en vooral ook hoe je het opschrijft, want dat is nog niet zo makkelijk. Waarom doe je mee aan festival jong? Ik schrijf zelf altijd liedjes die ik aan mijn pianolerares laat horen. Ik heb toen een muziekstukje geschreven voor festival jong!. Zij reageerde enthousiast. Uiteindelijk is er nu speciaal een arrangement gemaakt van mijn compositie voor verschillende en meerdere muzikanten. Wat is dat precies een arrangement? Het herschrijven van een muziekstuk zodat meerdere muzikanten het kunnen spelen. Waar haal jij je inspiratie uit? Ik luister veel naar filmmuziek en muziek van bijvoorbeeld ‘The Corrs’; dat is een Ierse pop-/folk band. Mijn vader had daar thuis een cd van en ik vond die muziek wel erg mooi. Wat wil je later worden? Ik zou heel graag componist willen worden van filmmuziek… En wat verwacht je van je tune als die straks wordt gespeeld op het Vrijthof? Ik weet nog niet hoe het gaat klinken met al die muzikanten dat vind ik wel erg spannend!!!

Uiteindelijk is er nu speciaal een arrangement gemaakt van mijn compositie voor verschillende en meerdere muzikanten.

Jessie (L), Sanne (R)

g us n i p p o t s o n There’s


PDF Compressor Pro

Programma festival jong! Het hele programma, de locaties en kaartverkoop van festival jong! vind je op festivaljong.nl. Check ook festivaljong.hyves.nl voor de laatste nieuwtjes en wordt vriend!

Opening festival jong! Zondag 12 oktober 14.00 uur: Vrijthof De 14-jarige Jessie van den Boorn heeft speciaal voor festival jong! een tune gecomponeerd. Deze wordt op het Vrijthof door een mega muziekgezelschap bestaande uit leerlingen van De Muziekschool van Kumulus en Harmonie Kunst door Oefening gepresenteerd. De opening is gratis toegankelijk.

jong!@KunstKetel Workshop Streetdance Dinsdag 14 oktober 13.30 en 14.45 uur: KunstKetel in Wittevrouwenveld Vanaf 12 jaar, € 2,00 Leer de nieuwste moves op het gebied van hiphop en streetdance onder leiding van een streetdancedocent van het Benito Deane Team.

De vloer op met Kaatje! Theatergroep Het Vervolg Workshop Woensdag 15 oktober 14.00 uur: Derlon Theater Vanaf 12 jaar, € 7,50 Maak samen met regisseur Kiki Jaski binnen de recordtijd van 2 uur een theatervoorstelling van ‘Kaatje’ met alles erop en eraan in het decor van ‘Kaatje is verdronken’.

Rome & Juli’s Posse – ZEP Theater

The Movement Hip Hop show

Dinsdag 14 oktober

Woensdag 15 oktober

20.15 uur: Theater aan het Vrijthof (Papyruszaal) Vanaf 15 jaar, € 10,00 ‘Rome & Juli’s Posse’ is een vrije bewerking van Shakespeares Romeo en Julia. ZEP mixt in dit muzikale spektakel poëtische teksten met street slang, musical met hiphop en rock met klassieke muziek. Een moderne en gedurfde klassieker over de naakte waarheid van liefde en dood.

20.15 uur: Theater aan het Vrijthof (Papyruszaal) Vanaf 12 jaar, € 18,00 (t/m 14 jaar € 7,00 / CJP € 16,20) “The best hiphopshow I have ever seen” en “The Movement rocks the house”, schreef de pers over de spectaculaire producties van het uit New York afkomstige gezelschap The Movement. Alle verschillende stijlen en elementen van de hiphop en zijn cultuur komen aan bod.

jong!@KunstKetel Workshop Popmuziek/Rap

jong!@KunstKetel Workshop Graffiti

Donderdag 16 oktober

Zaterdag 18 oktober

13.30 en 14.45 uur: KunstKetel in Wittevrouwenveld Vanaf 12 jaar, € 2,00 Samen met een componist/tekstdichter van popmuziek maak je beats en leer je rappen.

13.30 en 14.45 uur KunstKetel in Wittevrouwenveld Vanaf 12 jaar, € 2,00 Leer onder leiding van een graffitikunstenaar graffitiletters spuiten op je cap.

Perform Your Art! Crosstown Limburg Workshop

jong!studio@Muziekgieterij Kumulus, De Muziekgieterij en Theater aan het Vrijthof Workshop

Donderdag 16 en vrijdag 17 oktober 14.00 uur: Repetitieruimte Oeverwal nr. 9 Vanaf 14 jaar, € 2,50 In een workshop van een uur komen verschillende dansstijlen aan bod en ontdek je jouw eigen dansstijl.

Vrijdag 17 oktober 13.00 uur: De Muziekgieterij Vanaf 12 jaar € 5,00 Wat: Kanye West, Kylie Minogue, Coldplay en Rihanna kunnen, kun jij ook! Maak samen met andere muziekliefhebbers een eigen song en clip!

GRATIS NAAR DIS? HANG OP EN WIN TICKETS!

M, an average piece Maria Clara Villa Lobos en XL Productions Dans Vrijdag 17 oktober 20.30 uur: AINSI Vanaf 16 jaar, € 7,00 Een aangrijpende dansvoorstelling van choreografe en danseres Maria Clara Villa Lobos over hoe weinig inspirerend het alledaagse leven soms kan zijn.

Theatersport Pesthuys Podium Workshop

Dance I Said CODE 043 i.s.m. DIS Dance party

Zaterdag 18 oktober

Zaterdag 18 oktober

15.00 uur: Pesthuys Podium Vanaf 12 jaar, Gratis Heb jij lef, enthousiasme en een fikse dosis creativiteit? Ga dan onder leiding van professioneel acteur, regisseur en docent Tim Gladdines de strijd aan en leer improviseren zoals de Lama’s doen!

21.00 uur, Theater aan het Vrijthof (Papyruszaal en Souterrainfoyer) Vanaf 16 jaar, € 17,50 (pre-sale € 13,50) Na de succesvolle opening van festival jong! vorig jaar gaat Dance I Said weer het podium van het Theater aan het Vrijthof op. Deze keer sluiten ze het festival in stijl af.


PDF Compressor Pro

herfstvakantie 12 t/m 18 oktober

IK WIL NAAR DIS. Hang deze poster op een zichtbare plek voor jouw raam en maak kans op tickets mĂŠt backstage-access voor DIS op zaterdag 18 oktober. Meld je wel eerst aan via codemaastricht.nl/dis. Prijswinnaars worden door CODE Maastricht persoonlijk op de hoogte gesteld. Uit alle inzendingen worden 3 x 2 tickets mĂŠt backstage-access en nog eens 5 x 2 gewone tickets verloot. Actie sluit donderdag 9 oktober 2008 om 23.59 uur.


PDF Compressor Pro

tekst: helly@codemaastricht.nl fotografie: john@codemaastricht.nl

Vreuger hadste hoeswerrek, noe d’n hoes en d’n werrek sies in kranten en tijdschriften zijn lovend. Een recensent van het muziekblad ‘Oor’ schreef dat hij na het beluisteren van hun cd vanaf het Noorden graag kwam afdalen om het feest dat deze band tijdens optredens teweegbrengt, bij te wonen.

Pikkatrillaz. Een vreemde naam voor een band en voor diegenen die er nog nooit van gehoord hebben. Hoe zit dit? “Dat is de vraag der vragen”, zegt ‘Bef’, één van de vocals van Pikkatrillaz. Anders dan het woord wellicht doet vermoeden betekent het echter helemaal niets. Het woord is ooit voortgekomen uit een creatieve scheldkanonnade en werd zo grappig bevonden dat het is blijven hangen en uiteindelijk de naam van de band geworden is. Markan, Air, Bluts, Bef en Rex vormen samen sinds 1999 de selfmanaging band Pikkatrillaz.

En vreemd is dat niet. Indruk maken ze al met hun namen, omvang, lengte en blauwgekleurde lichamen, maar dat doen ze nog meer met hun muziek en opvallende teksten. Hippe rap en hiphop wordt met de tunes van Beppie Kraft en andere klassiekers gemixed. Een verdraaid prettige, verrassende, humoristische opkikker voor gehoor en gemoedstoestand. Trots zijn ze op ‘hun’ Maastricht en het dialect. Met gemak spelen ze met de voor hen zo vertrouwde taal. Tegelijkertijd zijn ze ‘down to earth’ en spelen ze rap voor de man van de straat; herkenbaar, met de nodige zelfspot en met humor.

Inmiddels hebben ze negen albums uitgebracht. De laatste in deze reeks heet ‘Drop of d’r Oonder’. Volgend jaar bestaan ze tien jaar. Met deze cd hopen ze verder te komen dan tot nu toe gelukt is. Niet dat ze veel te klagen hebben gehad. Ze zijn door de jaren heen alleen maar populairder geworden en hun muziek heeft zich van een carnavalesk jasje ontdaan en is er in kwaliteit op vooruitgegaan, zo blijkt uit recensies. Het is echter moeilijk om daadwerkelijk verder te komen en een nieuw en groter publiek aan te boren. Soms is er sprake van enige tegenslag wanneer comités hen liever niet op een plek als het Preuvenemint zien staan vanwege een vermeend imagoprobleem. Soms blijkt het leven van de betere muzikant die nog hogerop wil komen niet eenvoudig te zijn. Op een plek als Paradiso of de Melkweg staan is niet zomaar gedaan.

Pikkatrillaz is anders dan menig andere rapband. Zij hebben weinig met de bling-bling rap van hun Amerikaanse collega’s die over auto’s, geld en vrouwen zingen. Daar is rap volgens hen ook niet voor bedoeld. Integendeel; het is een manier om je ongenoegen over en de tekortkomingen van de maatschappij te uiten. En dat is wat zij voor een groot gedeelte doen. Hun liedjes gaan over datgene wat ze in de stad betreuren. Bijvoorbeeld over de ‘Volksfigure’, mensen die vroeger in het straatbeeld thuis hoorden en nu van dit podium verdwenen zijn. Of over de vergrijzing van de stad of het Sjiek en Sjoen beleid.

Dat is echter wel de ambitie en met deze cd hopen ze dat het na tien jaar zal gaan lukken. Zoniet, dan is het einde oefening. Drop of d’r Oonder dus. Tot nu toe gaat het goed en ook met het aanboren van een nieuw en groter publiek zal het hoogstwaarschijnlijk goed komen. Hun eerste clip van het nummer ‘Volksfigure’ is vanaf heden op TMF te bewonderen. De cd recen-

Ye Olde Sjeunsdoes Speciaal voor Code Maastricht doken Markan en Bef in hun eigen fotoarchief. een overzicht van bijna 10 jaar Pikkatrillaz Mestreech!

De kritiek wordt echter nooit vervelend. Ze maken hun punt omdat ze het beste met de stad voor hebben. Het enthousiasme waarmee dit gebeurt spat van de cd af. Wie deze muziek heeft beluisterd heeft niets te vrezen. De tiende cd komt eraan!

Stoere, grote jongens die in het dialect liederen zingen. Dat riekt wellicht naar een grote mislukking maar dat is het zeker niet het geval van Pikkatrillaz. De Maastrichtse rappende/hiphop jongens weten te bekoren. En ze doen meer dan dat...

1999-2008

Malberg-De Heeg!


PDF Compressor Pro

Minerva Maastricht Filmladder

tekst & fotografie: rosanne@codemaastricht.nl

Radeloos/ Drama/ 2 oktober Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op zijn kop. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij stopt met zijn DJ werkzaamheden en zijn vriendin maakt het uit.

+FCFUFLFOEF[FLFSJFUTWPPSNJK  BOEFSTIBEJLKFXFMHFEVNQEWJBTNT

My Best Friend’s Girl/ Comedy/ 9 oktober

,PSUCJKNJKOKPOHFO NBBSHFFOTJHBBS

Een geweldige feel good komedie met Kate Hudson en Dane Cook. Hij staat voor de ultieme vriendschapstest wanneer zijn beste vriend hem inhuurt om met zijn ex te daten. Deze date moet zo slecht zijn dat ze zich hopelijk zal realiseren hoe geweldig haar vorige vriendje wel niet was.

Bride Flight/ Drama/16 oktober Bride Flight is een film over de levens van ĂŠĂŠn man en drie sterke vrouwen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een film over het leven en de grote keuzes die je soms moet maken om je geluk te vinden.

*TEBUFFODBDUVTJOKFCSPFLPG *TEBUFFODBDUVTJOKFCSPFLPG CFOKFHFXPPOCMJKPNNJKUF[JFO CFOKFHFXPPOCMJKPNNJKUF[JFO

Max Payne/ Actie/ 16 oktober

*LIFCLPHFMT HFXFSFO /FHFSJLLPNVJU(FMFFFFFFFFFFFFFO

Een keiharde game die het tot het witte doek heeft gehaald met keiharde actie van o.a. Marc Wahlberg en Mila Kunis.Een antidrugs-agent wiens familie in een vuil complot is vermoord en een moordenaar die de dood van zijn zusje wil wreken. Ze worden opgejaagd door politie, maffia en een meedogenloze organisatie. Met alle gevolgen van dien.

Burn After Reading/ Comedy/ 30 oktober

)BIBIBIBIB/BUVVSMJKL[JUFSHFFOHBUJO

George Clooney en Brad Pitt doen niet wat je van ze verwacht in dit laatste deel van de "Idiots"-trilogie (eerder verschenen: O brother, where art thou? en Intolerable Cruelty). Als twee gewetensloze medewerkers van een sportschool proberen ze een gevonden disk met daarop het dagboek van een CIA agent te verkopen.

Meer releases en actuele draaitijden? minervagroep.nl of 043 3258461 Minerva Wilhelminasingel 39 6221 BE Maastricht

call-2-action!

(3"5*4.&5+& 73*&/% */  /""3%&#*04

4.4´#*04µ/""3 &/ 7&3.&-%%""3#*+ +&&."*-"%3&4  OPSNBBMUBSJFG

6JUBMMFJO[FOEJOHFOXPSEFOQSJKTXJOOBBSTHFUSPLLFO"DUJFTMVJUPQWSJKEBHPLUPCFSPNVVS

BACK TO SCHOOL Een hele diepe zucht ontsnapt me zodra m’n trein binnenrammelt op het station van Maastricht. Vakantie is vakantie niet meer, om is om, op is op. Twee maanden India zijn voorbijgevlogen zonder dat ik er goed en wel bij stil heb gestaan. Langzaam draait m’n maag zich om; heimwee naar Delhi borrelt schaamteloos omhoog. Heimwee naar ongebreidelde drukte, kriskras toeterend verkeer, verbouwereerde straatkoeien, ongenadeloze hitte en moessonregens. Er gaapt een groot gat in m’n hart in de vorm van een land waar ik zonder pardon voor gevallen ben. Tegenover me in de coupÊ zie ik nog twee jonge zongebruinde gezichten zitten. In de stilte, samengepakt tussen koffers en tassen, staren ze net als ik met toegeknepen ogen het raam uit. Terug naar huis, terug naar school, terug naar de realiteit. Zonder respijt sta ik enkele minuten later op het net-niet-zonnige perron met twee immens grote koffers plus een schoudertas. Wederom ontsnapt me een diepe zucht, zo mogelijk nog dieper dan de vorige. In gedachten stippel ik de route uit naar huis en ik voorzie in mijn nabije toekomst al gauw een dikke vijftien minuten lopen, afgewisseld door uitpuf-pauzes op elke straathoek, gekenmerkt door de afwezigheid van een galante heer die op hoffelijke wijze zijn hulp eventjes aanbiedt. Als een ware profeet blijk ik volledig correct in mijn voorspelling, met veel pijn en moeite sleur ik het hele vrachtje achter me aan richting Wittevrouwenveld. Naar huis. Het enige onvoorziene zijn de twee dagen van ondragelijke spierpijn die volgen. Toegegeven; de exacte reden voor de spierpijn moet ik noodzakelijkerwijs in het midden laten. Wellicht lag het inderdaad aan het sjouwen van de koffers, maar misschien lag het ook wel aan de lange nacht die ik beneveld door duty-free alcohol tegen een vliegtuigraampje aangepropt heb gezeten. Een laatste mogelijkheid zou het ene of het andere afscheidsfeestje dat zich ter ere van mij in Delhi voltrokken heeft kunnen zijn (zonder dat ik daarbij tussentijds-naar-bed-gaan als serieuze optie heb willen overwegen). De duty-free alcohol is wellicht de meest logische oorzaak. Bij dreiging van naderende thuiskomst was ik namelijk in een opwelling de drankwinkel op het vliegveld van Delhi ingedoken,waar ik binnen no-time de goedkoopste fles wijn heb aangeschaft. Deze heb ik me vervolgens al druk babbelend aan de telefoon in de damestoiletten (uitermate charmant gesitueerd op de toiletbril) soldaat zitten maken. Van mijn lichaam gedurende de daaropvolgende vlucht heb ik weinig meer meegekregen. Al met al dus geen goede week voor mijn klagende spieren. Bij thuiskomt blijkt mijn Maastrichtse paradijsje er wat verloren bij te liggen. Het welkomstcomitÊ bestaat slechts uit dikke stapels post, een bescheiden spinnetje en extravagante stoflagen die me een niesende binnenkomst bezorgen. Nadere inspectie wijst uit dat die paar planten die ik voor de vakantie nog wel in leven had weten te houden er nu uitermate moedeloos en uitgedroogd bij staan. De neerwaartse richting waarin de slappe bladeren hangen wijst erop dat de wil om te leven ze nu dan toch echt is vergaan. Zowel de kabel als het internet blijken om onbekende redenen afgesloten te zijn. Een verwaarloosde koelkast staart me met holle leegte tegemoet. Gedurende de nacht wisselen angstaanjagende dromen zich in hoog tempo af. Ik zweef op en neer tussen de Taj Mahal en de Universiteitsbibliotheek, tussen de Himalayas en de Maas, tussen een New Delhi high-fashion nachtleven en studentenborrels. Welkom thuis‌ Nu is het gebruikmaken van enig aanpassingsvermogen natuurlijk een ware kunst. Een kunst die ik me door de jaren heen gelukkig tot op zekere hoogte meester heb weten te maken. Dus bevind ik me twee dagen later, direct op een maandag, braaf in de universiteitsbanken. Verbazend genoeg is mijn dreigende postvakantiedepressie op dinsdag al dusdanig afgezwakt dat ik er gedurende de avond vrolijk op los drink. Wat zich op woensdag consolideert in een flinke kater. En op donderdag loop ik alweer voorzichtig fluitend met een kop koffie in de hand door de gangen van de faculteit. Je moet toch wat. Watertrappellen: hou je hoofd boven water. Deze week zie ik al wandelend door de stad langzaam maar zeker de ongezond donkere teint van het winkelend publiek vervagen. In het park vindt juist een omgekeerd proces plaats; daar verkleuren de bomen trapsgewijs van bleek-frisgroen naar een steeds dieper-feller-donker. De bladeren ritselen opgejaagd met een fluwelen naklank terwijl een enkeling zich al voorzichtig de onafhankelijkheid toeÍigent en verlegen richting de aarde dwarrelt. De herfst komt er aan. Tot aan de volgende zomer zal ik me, evenals het gros van de Maastrichtenaren, moeten troosten met de vakantiefoto’s.


PDF Compressor Pro

1. stuvi.nl/video/170 - inkom achter de schermen

5. stuvi.nl/show/news - mats international

2. stuvi.nl/video/176 - inkom journaal dag 3

6. stuvi.nl/video/131 - stuvi news week 20

3. stuvi.nl/video/173 - inkom ontbijttv dag1

7. stuvi.nl/video/107 - tokooz rechtstraat

Stuvi.nl

4. stuvi.nl/video/145 - koko eindfeest

Rocken, funken, headbangen en zweten op het podium alsof je leven er vanaf hangt, terwijl het publiek uit zijn dak gaat op muziek die jouw band gemaakt heeft. Dat is toch de droom van iedere muzikant?! De Muziekgieterij en Kumulus bieden je nu die kans. Doe mee en ga net als de eerdere winnaars Lambshade & De Dudes ‘on tour’ en neem een cd op! Strijd om een plek in de finale en misschien wordt jouw band de nieuwste muzieksensatie van Maastricht en omstreken. Meedoen kost niets en de enige vereiste is dat de leeftijd van de bandleden (gemiddeld) onder de 18 jaar ligt. Wil je meedoen?

Schrijf je dan in vóór 14 december 2008!!! Voor meer info, de spelregels en inschrijving, check jongehelden.eu

Stuvi, oftewel Student Vision, is hét webchannel voor studerend Maastricht. Op ons televisiekanaal kun je video’s bekijken over alles wat er beweegt in het Maastrichtse studentenleven. De video’s worden gemaakt voor en door studenten. Het team van Stuvi maakt video’s over uitgaan, sport, cultuur, nieuws en andere relevante gebeurtenissen in en rond Maastricht. Met alle verschilllende reportages en programma’s houden we jou op de hoogte van waar jij bent geweest of wat jij hebt gemist!


PDF Compressor Pro tekst: rosanne@codemaastricht.nl fotografie: nico@codemaastricht.nl

JASMIJN GAEMERS

“Ht wordt gewoon nergekwat, r zt geen ziel in”.

JAN SMEETS

Wat is r alemaal e beeven? Break-Fest biedt een ruim aanbod aan activiteiten, variërend van actief tot passief, zoals: Swoopen: met parachute wordt er uit een vliegtuig gesprongen om vervolgens zo laag mogelijk boven de hoofden van het publiek langs te scheren. Muziek: (locale) DJ’s, hiphoppers en natuurlijk The Opposites. Trail biking: een soort van BMX zonder zadel waarmee je zo’n anderhalve meter van de grond kan springen. Loungen en relaxen. Open NK flyboarden: Op een skateboard met rubberen wielen en een vlieger stunten, een soort van kitesurfen op het land. Bovendien kan je zelf met buggy en kite het Pinkpopterrein over scheuren of een workshop volgen. Half pipes voor BMX, eentje van 15 meter lang voor skaters. Niet alleen voor demo’s maar verder ook voor wie er maar interesse heeft om zich eventjes te laten gaan. Snowboarden (demo), freerunning, trampolines, breakdancing, capoera, streetdancing, beatboxen, graffitti, hotdog contest, etc, etc. Entree: 7,50 (met kortingsbon 5,-) Neem je eigen skateboard, skates, BMX mee? Dan kan je gewoon helemaal gratis het terrein op en bovendien nog gebruik maken van de aldaar aanwezige ramps! 12 oktober op het Pinkpop-terrein in Landgraaf (Megaland), tussen 12.00 en 19.00 met gratis pendelbussen vanaf het station zodat je binnen 5 minuten voor het terrein staat. www.breakfest.nl

Hét fesival in je hrfstbrak!

S

“We doen zo’n nieuw evenemet bijvoorbeeld nit in ht MVV stadion” Utrecht werd gehouden maar zo’n vier jaar geleden een stille dood is gestorven. “Vroeger ging ik daar ook heen en vond ik het prachtig, maar als ik erop terugkijk was het één grote promotiestunt voor merken, bedrijven, het leger en dat soort dingen. Dat willen wij niet, er wordt je op Break-Fest niks door de strot geduwd”. Wel geeft Jasmijn aan dat er aan sommige activiteiten natuurlijk wel een naam hangt, maar dat zijn dan bedrijven die op BreakFest iets actiefs aan het doen zijn, daar kom je nu eenmaal niet onderuit.

Een willekeurige zondag in het zuiden des land. Weer eens niks op tv en dat ronddolen op hyves ben je nu ook wel even zat. Je hebt zin in iets leuks, iets nieuws, erop uit, even iets heel anders. Wat doe je dan? In Maastricht is er genoeg te beleven, maar ja, als je nog geen vijftig bent, niet bepaald warm loopt voor André Rieu, en ook al niet teveel geeft om al dat opgeklopte cultuurgedoe. Dan valt er over de gehele linie maar bar weinig te beleven. Gelukkig zijn de dagen geteld waarin onze zuidelijke jeugd aan de aandacht is ontsnapt. Het is eindelijk meer mensen op gaan vallen dat er iets gedaan moet worden en dat zijn bovendien niet de eerste de beste mensen. Op het Geleense Pinkpop-kantoor zijn ze namelijk stevig aan het broeden op de oplossing. Samen met Jasmijn Gaemers (een frisse jonge meid die de touwtjes stevig in handen lijkt te hebben) begint organisatorisch fenomeen Jan Smeets (jaja, die popgoeroe van het alom bekende Pinkpop) aan een compleet nieuw initiatief: BREAKFEST!

BreakFest is iets nieuws. Een gewaagd probeersel waarbij op grote schaal uitgepakt gaat worden. Muziek, stuntdemo’s van extreme sporten (denk aan ‘swoopen’ of ‘flyboarden’) en een hoop andere activiteiten van het kaliber ‘wow, dat is gaaf’. Kortom, een ambitieus project met de intentie om veel te kunnen bieden voor weinig geld zonder dat je als bezoeker doodgegooid wordt met reclame. De doelgroep is voor elke leeftijd, uiteraard is het wel voor jongeren, maar over het algemeen is Break-Fest voornamelijk bedoeld voor iedereen die houdt van sport, muziek, of gewoon rondloungen op een luie zondagmiddag. Want Break-Fest is niet zo’n standaard suf jongeren evenement met een half doordacht motto en een commerciële insteek. CODE Maastricht wil hier natuurlijk wel het fijne van weten en trekt op onderzoek uit in het hol van de leeuw. We spreken af met Jan Smeets en Jasmijn Gaemers. Een voor de handliggende vraag is hoe een initiatief als dit nu opeens tot stand komt? Volgens Jan komt het niet zomaar uit de lucht vallen. “In Limburg wil iedereen wel zoiets organiseren voor jongeren, maar niemand doet uiteindelijk wat, dus dachten we eraan om zelf maar iets in de markt te zetten”. De uiteindelijke doorslag kwam toen de gasten van het Nederlands kampioenschap flyboarden op de stoep stonden. “Ja toen dachten we van wacht eventjes, nu hebben we echt een trigger in huis”. De herfstvakantie werd gekozen als het ideale moment om het een en ander op poten te zetten, en daarmee was de eerste editie van BreakFest een feit. Jasmijn vertelt met overtuiging over haar beweegredenen. “De evenementen waar jongeren in de Randstad mee dood worden gegooid heb je hier in het zuiden gewoon niet. Als er al wat wordt georganiseerd is het minimaal, het wordt gewoon neergekwakt en er zit simpelweg geen ziel in”. Op de vraag waarom BreakFest anders is dan andere initiatieven legt ze uit. “Ik hoop dat wij die mensen eruit kunnen pikken die middenin de belevingswereld van de jongeren staan, zoals met de workshops, er moeten gewoon mensen achter zitten die weten waar ze mee bezig zijn, die mensen hebben wij”. In Maastricht wordt genoeg aan activiteiten georganiseerd zou je denken, en dat is ook wel zo, maar “veel is voor de leeftijd 50-plus met veel geld, oud geld, jasje dasje terwijl de kids onder de brug staan”. Jasmijn concludeert: “Van al het andere is al heel veel, en van dit nog niks”. Een enorm evenement voor jongeren zonder commerciële bijbedoelingen, bij CODE Maastricht vragen we ons dan al gauw af ‘What’s the catch?’ Als we de organisatie van BreakFest mogen geloven is er dus geen ‘catch’. Ter vergelijk noemt Jasmijn de Megafestatie die eerder altijd in de Jaarbeurs

Uiteraard is de CODE Maastricht-redactie benieuwd naar hoeveel iemand als Jan Smeets bij zo’n nieuw evenement kan putten uit zijn jaren van Pinkpopervaring. “Uiteraard hebben we de geest van het terrein mee, daar gebeurt het allemaal. Tijdens pinkpop komen er zo’n 60.000 man per dag op die locatie, kijk, we doen zo’n nieuw evenement bijvoorbeeld niet in het MVV stadion”. Bovendien vertelt Jan dat Pinkpop garant staat voor dit jongere BreakFest. “Het komt voort uit de revenuen van Pinkpop, het geld moet ergens vandaan komen tenslotte”. Een andere reden waarom dit evenement juist nu georganiseerd wordt is het ontbreken van concerten op het terrein in Landgraaf dit jaar. “Een nieuw evenement als dit kost natuurlijk wel een pak geld moet ik eerlijk zeggen, maar we willen ook het gevoel hebben dat we iets terug geven”. Qua imago verwachten Jan en Jasmijn niet dat het formaat ‘Pinkpop’ geëvenaard gaat worden, wel heeft BreakFest ook een muziekcomponent waarmee enigszins een link naar Pinkpop wordt gelegd. De insteek echter is heel anders. “Het zit toch allemaal in mensen die ook actief willen zijn en dergelijke”, zegt Jan. Met BreakFest hopen Jan en Jasmijn wellicht een nieuwe markt aan te boren. Jan: “We zijn niet over 1 nacht ijs gegaan, we hebben links en rechts wel eens wat liggen informeren, uiteindelijk is de datum van 12 oktober dan toch gevallen, hadden we dat niet gedaan was er weer een jaar verspeeld”. Jasmijn beaamt dat het wat kort dag is om nog veel aan promotie klaar te spelen, máár zegt ze: “We doen het gewoon nu, wie komt die komt en wij doen er in elk geval alles aan om te zorgen dat het een succes wordt”. En dat kan alleen maar als veel mensen het naar hun zin gaan hebben. Jan geeft toe: “Het is de macht van het getal dat je succes opbouwt. Commercieel is het in elk geval niet”, vervolgt hij, “daarvoor is het te goedkop zeker tegen de entreeprijs van 7,50 euro”. Waar in Geleen op gehoopt wordt is simpelweg dat mensen zich aansluiten en zich vermaken. De promotie via media als MySpace en Hyves moet nog gaan rondzingen en natuurlijk wordt er ook geflyerd. Een succesvolle dag is bovendien ook enigszins afhankelijk van het weer, maar Jasmijn belooft “ook al plenst het van de regen, wij gaan gewoon door!”. Dus Zuid-Nederland: check dit nieuwe festival in je herfstbreak!

Grais mt je vriend(in) naar BrakFest? Sms 'BreakFest' naar 06 20570709 en vermeld daarbij je emailadres* (normaal tarief) * Uit alle inzendingen worden 10 prijswinnaars getrokken! Actie sluit op zondag 5 oktober om 23.59 uur!


PDF Compressor Pro


PDF Compressor Pro

Geniaal plan maar geen cash? COD€ 043! Heb je een plan of idee? Of wil je iets organiseren of onder de aandacht brengen? Dan kun je terecht bij CODE 043. CODE 043 is bedoeld voor Maastrichtse jongeren van 12 t/m 25 jaar. CODE 043 helpt je mee om jouw plan of idee te realiseren en betaalt zelfs mee aan jouw voorstel. Geweldig toch? Bij plannen of ideeën kun je denken aan het organiseren van een trancefeest in de Bonbonnière, een straatvoetbaltoernooi op Plein 92 of een lanparty in de Platte Zoal. Maar ook een relaxte zomerbarbecue in het stadspark, een expositie van jonge fotografen of fierljeppen over de Jeker zijn prima voorbeelden. Zolang het plan of idee maar in Maastricht uitgevoerd wordt, is vrijwel alles mogelijk!

Ik heb een geniaal idee! Wat nu? Stap 1 Drop je idee op onze site code043.nl Stap 2 Je krijgt binnen 5 dagen bericht of je jouw idee op onze site mag uitwerken. Stap 3 CODE 043 belt jou op of het (deels) wordt gefinancierd. Stap 4 Jij organiseert zelf jouw geniale activiteit!

Blacklight volleybaltoernooi

Commercial Night

Dance I Said 3

Black & White Party glamour night

age Bijdr 43 0 CODE ,€ 552

age Bijdr 43 0 CODE 0,€ 200

age Bijdr 43 0 CODE 0,€ 189

age Bijdr 43 0 CODE ,€ 400

Wie?

Coby Vorstenbosch (24) & Ellen Arends (20) (M.S.V.V. Fyrfad Vorstenbosch) Waar? Sporthal de Heeg en NOX Wat? Een blacklight volleybaltoernooi met afsluitend feest Bezoekers? 100-150 voor volleybaltoernooi 300-400 voor het feest Kosten? € 9.927,Bijdrage CODE 043: € 400,-

Wie?

Rick Kostons (25), Jan-Joost van Stiphout (23), Rob Leseur & Nick Weichelt (24) Waar? Maastricht Music Hall Wat? Spectaculair dancefeest met dj’s als: Erick E, Billy the Klit, Skitzofrenix, Ricky Mosa, Flash, Big Rob, Jay-Jay & Stino Bezoekers? 1.500 Kosten? € 21.376,Bijdrage CODE 043: € 2.000,-

Wie? Waar? Wat?

Carine van Ravesteijn (23) Minerva Bioscoop Tijdens de Commercial Night worden de beste reclamefilmpjes ter wereld vertoond Bezoekers? 400 Kosten? € 4.679,Bijdrage CODE 043: € 1890,-

Nog enkele plannen die CODE 043 mogelijk heeft gemaakt: Atalanta, This is Juicy, Canakkale, Cult-Explosion Goes Global, Midzomernacht Volleybaltoernooi, M2LIVE, Breakable part 1, Expo: The Lucky Traveler’s Hotel, MADD Maastricht, Festival Jong, Woordenaar (Poetry Slam), F.R.E.S.H., Ekoplan Maastricht, Tienerdisco, Fiësta, Resurrection, Bruis, Rechtstreeks uit het Zuiden, JR EXPO, Benefietfeest (met optreden van Djumbo), LTP punkrock party, Dol en Pret, Laveloss, Maak kennis met Flamenco, Barrock & Jetto festival.

Wie? Sanne Vrijhoeven (15) Waar? Café Zuid Ceramique Wat? Een chique dancefeest Bezoekers? 200 Kosten? € 1.385,Bijdrage CODE 043: € 552,-

code043.nl


PDF Compressor Pro

(AGENDA)

When What? 25:Sep

Locomondo Concert

26:Sep 26:Sep 27:Sep 28:Sep 01:Okt 01-Okt

Popronde Stopcontact Alternative Nation The Return of the H8000 Kings of Hardcore Loki Party Fair Fashion Show

2t/m5 Okt 03:Okt 03:Okt

Nederlandse dansdagen Stormtrooper Mujeres de hoy

04:Okt

Grease Ball

08:Okt

Cameretten Festival 2008

9t/m12:Okt Jazz Promenade 11:Okt Nope is Dope The world is not enough 11:Okt Gietijzer

Come Again? Een concert met de Griekse reggea-ska band 'Locomondo' waarna afgesloten wordt met een optreden van the german soundsystem 'Three Blind Mice'. Circa 25 opkomende bands op verschillende podia. Minimal tech-house & acid-Techno Party, Dj's: Mingus & Kostas Hom. Een mix van alternative Rock-Pop-Indie-Dance-Ska-Metal en veel meer met de Backstage Dj-crew. Hardcore event met optredens van Liar (BE), Trenchfoot (BE) en anderen. Minimal-ElectroClash-Indie-House Party door Student Group: Loki. Een programma met en over hippe, mooie en toch eerlijke kleding volgens de nieuwste trends. Grote en kleine ontwerpers laten vanavond tijdens een modeshow hun werk zien. De beste dansvoorstellingen van de Nederlandse dans in een bruisende festivalsfeer in Maastricht. 100% jungle-Drum & Bass event. Dj's: Ace& Qube ( Massive Tunes/Loud- FM). In deze flamenco-dansvoorstelling worden de diepste gevoelens, gedachten, zorgen en angsten van de hedendaagse vrouw uitgebeeld door een internationale cast van vrouwelijke artiesten. Rock & Roll -Surf - Ska - Bluegrass - L.A. Grind - BlueCountry - RockaBilly - Bigband - Soul and More Dj’s: Jesse-Bell& Me. Vanavond heb jij de kans de nieuwe aanstormende cabarettalenten van morgen te zien. Vier tot zes kandidaten presenteren zich aan publiek en jury. De jaarlijkse jazz-uitmarkt met 45 podia en 25.000 bezoekers in diverse cafés in de stad. NOPEISDOPE presents the biggest indoor HOUSE event in Maastricht

Ben jij net bezig met de vorming van een bandje, dj-set of iets anders tofs? Dan schrijf je nu in via de site en krijg je eerste podiumplekje. www.muziekgieterij.nl 11:Okt Groovy night Terug naar de magische sixties en de swinging seventies met drie live bands en enkele verrassende gastoptredens en lekker eten. 13:Okt Spider Filmvertoning 15:Okt In Concert: GEM + De Wolff GEM maakt een heerlijke Indie-rockcocktail van het beste van de afgelopen jaren gecombineerd met de hipste muziek van nu. Samen met De Wolff, de winnaar van kunstbende 2008 17:Okt Elke 3e vrijdag v.d. maand: Het Vlaams Popstation is de Belgische avond van de Muziekgieterij. Het Vlaams Popstation Luister naar de beste Belgische Rock en drink ‘t bier van onze westerburen. Met: Team William & The Germans 18:Okt Dance I Said 4 Dancefeest in theater aan 't Vrijthof met: Sunnery James & Ryan Marciano, Baggi Begovic, Franky Rizardo, Oliver Twizt, Ricky Mosa, Jay-Jay, Big Rob e.a. 23t/m25:Okt Tec 4 U Kennismaking met de techniek 31t/m23:Nov Expo World Press Photo In Centre Ceramique worden de winnende foto's van deze prestigieuze fotowedstrijd getoond. De beroemde foto-exposite doet wereldwijd meer dan 80 steden aan, waaronder Maastricht. 01:Nov Dub Trio Dub Trio treedt op in Muziekgieterij! Deze kans mag je niet missen. Kom kijken! 01:Nov Opendag Toneelacademie Voor de opleidingen: Theater + Docent drama Maastricht 05:Nov Battle of the Bands Eén van de voorrondes van de nieuwe editie van deze studentenband-contest georganiseerd door studium generale. 06:Nov Andy Yorke Andy Yorke, ja dat is de broer van Thom Yorke (zanger van Radiohead). Maar die heeft hij niet nodig om goede muziek te maken. Kom zelf maar kijken als je ons niet gelooft. 6t/m8:Nov Vagina Monologen Eve Ensler interviewde honderden vrouwen over de hele wereld en verwerkte deze gesprekken tot de indringende reeks "Vagina Monologen'. Nu uitgevoerd in het Limburgs dialect. 07:Nov Global Culture Night Wereldmuziek van hoge kwaliteit. 08:Nov Opendag UM Ook de faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen zet haar deuren open voor geïnteresseerde studiekiezers. De Open Dag brengt jou een uitgebreid aanbod van presentaties, informatiemarkt, studenten en staf die jouw vragen kunnen beantwoorden. 08:Nov Raving Nightmare Brutal Truth Dancefeest met de muziekstijlen : darkcore, early hardcore, hardcore, industrial hardcore, oldschool, terror. 11:Nov De 11de van de 11de Opening Carnavalsseizoen. 12:Nov Joana Amendoeira Ter introductie van haar nieuwste cd Joana Amendoeira & Mar Ensemble zal de Portugese fadista Joana Amendoeira enkele concerten geven in Nederland. 14:Nov Blow your brains out! Muziekstijlen: darkcore, early hardcore, hardcore, industrial hardcore, oldschool. 18:Nov Opendag De voorlichtingsdag start om 12.30 uur en duurt tot 16.00 uur. Academie verloskunde 20t/m23:Nov Jumping Indoor Maastricht Internationaal concours hippique met onder andere de Grote Prijs Van Maastricht, waaraan de beste springruiters ter wereld deelnemen. 21:Nov Elke 3e vrijdag v.d. maand: Het Vlaams Popstation is de Belgische avond van de Muziekgieterij. Het Vlaams Popstation Luister naar de beste Belgische Rock en drink ‘t bier van onze westerburen. Met: Balthazar. 22:Nov Opendag ABK Maastricht Opendag Academie Beeldende Kunsten Maastricht Autonome Beeldende Kunst, Vormgeving, Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. 22:Nov Opendag Economie & Talen Opendag van de opleidingen: Hogere Europese Beroepen Opleiding, International Business and Languages, International Business and Management Studies, Oriëntaalse Talen en Communicatie, Vertaalacademie. 22:Nov Opendag Communication Opendag Communication Multimedia Design. Multimedia Design 02:Nov Opendag onderwijs Leraar Basisonderwijs. 29t/m30:Nov Jan Smit komt naar je toe tour Optreden Jan Smit. 29t/m30:Nov Jazztival Maastricht Het Inteon Jazztival is een gezellig kwalitatief topbezet tweedaags jazzfestival aan de oevers van de Maas, het Centre Céramique in Maastricht. 29:11 t/m 4:1 Winterland Groot winter-evenement op het Vrijthof. Met schaatsbaan, spiegelpaleis, reuzenrad, huis van de Kerstman, giga-glijbaan, glühwein, kersttreintje en uitgebreid randprogramma. 06-Dec Maaska II Ska Festival. 13-Dec Het Grote Kerstfeest Vier jij Kerst thuis bij de kerstboom? Of vier je het allerleukste kerstfeest van het jaar samen met De Kerstman, Kevin & Bibi, Ali B, Nick & Simon, Djumbo, Brace, Rene Shuman & Angel-Eye, Gio, Yes-R, Kus, Gebroeders Ko en een Special Guest!

Where? € 5,00 € 0,00 € 4,00 € 0,00

Backstage Verschillende podia in Maastricht Backstage Backstage

€ 8,00* Muziekgieterij € 3,00 Backstage € 4,00 Kumulus West € 22,50 Theater aan 't Vrijthof € 3,50 Backstage € 6,00* Kumulus West € 0,00 Backstage € 4,00

Kumulustheater West

€ 15,00* Diverse cafès in Maastricht € 30,00 MECC € 0,00

Muziekgieterij

€ 17,50 AINSI € 6,50 Lumière € 6,00* Muziekgieterij

€ 7,00* Muziekgieterij € 14,00 Theater aan 't Vrijthof € 0,00 Sint Maartenscollege € 0,00 Centre Ceramique € 6,00* Muziekgieterij € 0,00 Lenculenstraat onbek. Muziekgieterij

onbek.

Muziekgieterij

€ 8,00* Pesthuys Podium onbek. Muziekgieterij

€ 0,00

Grote Gracht

€ 35,00 MECC Hallen Maastricht € 0,00 t Vrijthof € 16,00 Muziekgieterij € 3 ,00 Kaffee 't Perrepluke € 0,00

Academie Verloskunde Maastricht

€ 12,00* MECC

€ 7,00* Muziekgieterij € 0,00

Herdenkingsplein 12

€ 0,00

Brusselseweg 150

€ 0,00 Brusselseweg 150 € 0,00 Brusselseweg 150 € 38,00 MECC € 12,50 Derlon Theater, Café Zuid en De Vitrine € 0,00 onbek.

t Vrijthof Muziekgieterij

25,00*

MECC Maastricht

*vanaf

EVENT

What would Jesus do?

OPENDAG

Nr 05-sep-CODE Maastricht-2008  
Nr 05-sep-CODE Maastricht-2008  
Advertisement