Page 1

NUMMER 03 • JAARGANG 01

DANSINTERVIEW MET

SOFIE

MAASTRICHT HEEFT STIJL

NORA OVER HAAR STIJL

PASS DE CAM

EEN DAG UIT HET LEVEN VAN DIEDERIK

hoe r e v o was het

Ontvang Maasje GRATIS in jouw brievenbus! Meld je aan op www.maasje.nl


Just do it in Maasje attractie

t

elengro geopend De Fluweg s jk li e g a D r

evenement vanaf 2 en 3 juli

muziek Basiscursusastpop richt

Kumulus Ma een band Wil je graag in et je nog niet spelen? Maar we het beste welk instrument is dit echt bij je past? Dan deze cursus iets voor jou! Inerhalf uur van 16 maal and tje drummen, leer je een bee , toetsen, basgitaar, gitaar saxofoon spelen en zingen.

bergt Valkenlubwueelengrot ehnereen De F an geheimen ekkende tal v aan indrukw, inscripschat schilderingen lpturen in wand vreemde scu and en een ties, achte mergelw de z ntische kapel. roma

www.kumulus.nl

cursus ber okto af Van Art4Youngeren ht Vanaf oktober

Kumulus Maastricen kan Bij Art4Younger tot 21 jaar iedereen van 12en met andere terecht om sam en op het jongeren les te volg sch ontwerp, gebied van grafInaa itechnieken, p, er ntw mode-o ren! afe ogr fot tekenen en

Film

Footloose

Pathe! Maastricht een tragisch Nadat er in Bomont rbij vijf ongeluk plaatsvond, waa pen om jongeren na een avond stap get heef , men kwa n leve het Shaw meenteraadslid en dominee harde Moore (Dennis Quaid)bode muziek en dansen ver n.

www.kumulus.nl

www.pisartfestival.nl

vanaf oktober

Friends with BenefitS Pathe! Ma

film

23 december

astricht Nadat ze ieder een pzalige relatie hebben beëindram igd besluiten een vro lijke , headhunter en haauwe uwste klant om seksmaatjes te r nie den. Ze komen erachterwor elkaar betekenen. wat ze voor

Theater Kruimeltje

Theater aan het Vrijthof Maastricht 23 december komt kruimeltje naar Maastricht! Het schijnt snel uitverkocht te zijn dus wees er snel bij http://www.rep.nu/kruimeltje

www.pathe.nl

Redactie redactie@maasje.nl Gratis abonnement Een abonnement op Maasje is gratis en regel je via www.maasje.nl

>

Productie/redactie/art-direction KRACHT 12 Hoofdredactie Patricia Duykers

Deze nieuwe gadget, de spiekpen van de Jongerenraad, helpt jou door die ene lastige toets! Bovendien helpt de Jongerenraad je met al je ideeen voor de jongeren in Maastricht. Vul even de enquete in van Who cares op www.jrmaastricht.nl en haal de pen gratis op bij de redactie van CODE (Bankastraat 3a, 1ste verdieping) Let wel op: spieken met deze pen is op eigen risico!

:

Kan jij iets leukers verzinnen? Mail je idee naar info@code043.nl

Medewerkers redactie/fotografie/illustratie Mick Vranken, Marco Koenen, Karlijn de Richemont, Simone Provaas, Elvira Goblet-Johannes (CODE 043), Uitgever Maasje T 043 3581925 Postbus 20, 6200 AA Maastricht Druk Drukkerij Hub Tonnaer, Kelpen-Oler

SCGM-DI: 2010.01.12

Al het gebruikte papier van deze Maasje komt van hout dat op een verantwoorde manier is gekapt en opnieuw wordt aangeplant. Het wordt duurzaam vervoerd en volgens de strengste milieunorm geproduceerd met een minimum aan chemicaliën. Verder gebruikt onze drukker groene stroom, chemieloze drukplaatontwikkelaar en geen alcohol tijdens het drukken. CODE 043 en de Jongerenraad Maastricht investeren óók in duurzaamheid door een financiële bijdrage te leveren aan de volledig biologisch afbreekbare folie waarin deze Maasje zit verpakt. De folie draagt het ‘OK-compost’ certificaat, dat garandeert dat de folie in een composteringsinstallatie binnen 12 weken uiteen valt.


* flits *

* flits *

* flits *

Pass de Cam In Pass de Cam maken gastfotografen een fotoreport van een dag uit hun leven. In de derde editie van Maasje is de eer aan Diederik Schmetz.

Ik ben Diederik Schmetz, 12 jaar. Vorige week ben ik begonnen op de middelbare school. Ik zit op de Bernard Lievegoed School. Vanuit mijn huis is het ongeveer 20 minuten fietsen naar school. Op vrijdag hadden we de laatste introductiedag, een sportdag. Van deze dag heb ik foto’s genomen. We hadden geluk, het was prachtig weer.

08:30 School begint.

en. uitrusten, gam 16.00 Een beetje

09.00 Instructies in de klas van de mentor. 07.15 De wekker gaat.

07.30 Ontbijten (verp licht bij ons thuis).

18.00 Even naar het hockeyveld een balletje slaan.

10.00 11.00 Lopend naar het sportpark in de Heeg (1 uur!). 18.30 Op vrijdag mag ik zelf kiezen wat ik wil eten: pizza salami is mijn favoriet.

11.00-13.00 Sporten. 07.45 Lunchpakketje klaarmaken.

20.30 Relaxen op de bank, tv kijken.

08.15 Op de fiets naar school.

Jij in Pass de Cam?

Ga naar www.maasje.nl of mail naar info@maasje.nl, doe mee en krijg

2 bioscoopkaartjes gratis!

13.00-14.00 Lopend weer terug.

22.30 Het is een inspannende dag geweest; slapen geen probleem.


t h c i r t s Maa heeft

Stijl

) 15 jaar ngen ( o J h a ic r o ew t is Dit is N n haar g e g p n la 3m tegen o Ze is 1.6 en haar m a w k e t! 48 kg. W IS in Maastrich U R B l a v festi Nora over haar kledingstijl: ‘Elke dag heb ik een andere kledingstijl, maar ik houd het meeste van sportief met een apart tintje. Ik zit in het 4de jaar van de Vrije School en daar is het niet heel raar als je iets aparts aan hebt. Er zitten namelijk meer alternatieve en creatieve mensen op deze school dan op andere scholen. Het verschilt elke maand hoeveel ik aan kleding uitgeef. Ongeveer 30 euro.’ Vestje: America Today Schoenen: America Today

CODE 043 IS OP ZOEK NAAR: IDEEËNKEURDER / VISITOR EVENTS (M/V)

één avond in de maand

CODE 043 ondersteunt jongeren met plannen en ideeën. Met de slogan: “plan of idee?, wij helpen je mee!”, proberen we jonge Maastrichtenaren te stimuleren hun plannen te realiseren. Dit kan een dance-event zijn, een sporttoernooi, of bijvoorbeeld een modeshow. Maakt niet uit, ieder idee wordt serieus genomen. Suraya (14 jaar): ‘Ik ben vanaf februari dit jaar ideeënkeurder / visitor events bezoeker voor CODE 043. Hartstikke leuk! Mijn mening wordt gehoord en ik kan ook nog eens gratis naar allerlei evenementen. Perfect gewoon! Doe ook mee!’

Om al deze plannen en ideeën te boordelen, zijn we op zoek naar ideeënkeurders. Jongeren met een kritische blik die ingezonden ideeën vanuit een jong oogpunt kunnen beoordelen. Jij bepaalt dus mee, wat er in Maastricht wordt georganiseerd. Uiteraard krijg je in ruil voor deze belangrijke functie, gratis toegang door CODE 043 (mede) georganiseerde evenementen, gratis consumpties en een hip T-shirt van CODE 043. Interesse? Ben je tussen de 15 en 25 jaar, actief, creatief, representatief en initiatiefvol? Stuur dan snel ff een mailtje met je CV en korte motivatie naar info@code043.nl. Meer informatie, bel dan met Elvira nr. 043 3505657.

Broek: America Today Topje: H&M Armbandje: Dit is mijn favoriete accessoire! Tasje: Van mijn opa Vestje: America Today

ek dus basic! Tr Hou het shirt, t eld nie tbijvoorbe t en jasje over s e v riempje, en. elkaar he

WIJ ZOEKEN JOU!


je! s a a M n i p Hip Ho

uit sloze rappers n a k n e e g n ij atties Dit z ’. Nee, deze m d o o H a d in ben ze ‘Holland n. En dat heb e p p ra t h c é n ag kunne p Acht. De d e ro G g a D p iting laten zien o een vette afslu 3 4 er 0 E D O C ters. Met ond h c waarop a p e ro g e rapper voor all organiseerde er leiding van d n o p o sh rk pwo andere een ra aat! it is het result Davor….en d

Teksten geschreven door kinderen ’Dag Groep Acht’ Dag groep acht, in groep acht heb je alle macht. Afscheid nemen hoort erbij, dat doet iedereen, hij en zij. Acht superleuke jaren, al acht jaar zitten we elkaar in de haren. En nu zien ze ons een andere weg in varen. Annabel (OBS Binnenstad) Sjuul (Nutsschool)

Kan jij iets leukers verzinnen? Mail je idee naar

info@code043.nl

Dag groep acht deze dag niet vergeten afscheid nemen is een hard gevoel. Nou is er een grote vakantie en we krijgen andere leraren. Je krijgt andere vrienden en vriendinnen maar herinneringen van dit jaar blijven. Het opgroeien van kleuter tot puber is mega over vier jaar weer een diploma. Nicolé (Mozaiek) Bmx is mijn leven iedereen moet het weten vroeger was het skaten maar nu moet je het weten. Wat je wil dat moet je doen niet opgeven dat is belangrijk ook al breekt er iets gewoon niet opgeven Geloven en leren bitches vragen aan mij is dat je leven. En dat zeg ik ja Bmx is mijn leven. Ruben (Sint Oda)

Ik ben zelfverzekerd niemand wil je laten leven draai ‘m af voor m’n neven wanneer zal ik leven. Mensen ik heb geen money hoe moet ik leven of moet ik me overgeven. Ik wil zweven rap is m’n leven durf je je hart te geven aan duivel. Ik zeg je nee!!! ik ben zuiver. Alexander aka Alik (Sint Oda) Dag groep acht deze dag niet vergeten. Een nieuwe kans daar om te pakken in je leven. Het duurde heel even acht jaar Maar na deze jaren heb je een diploma. Deel ’t met je oma, je vader, je moeder geef ook een dope feest om je goed te voelen. Vergeet niemand te groeten de allerlaatste keer nu tijd voor vakantie ik zie je in de brugklas weer. David aka Davor (Rapworkshop Docent)


t n e l a t s n a D Maasje ging praten met Sofie Konings (14) die meedeed aan de Nederlandse Dansdagen in Maastricht

in

de

dansvoor-

stelling Lichtjaren. In deze show danste deze topper een duet met een oudere danser. Tijdens het

drukke

repeteren

bij

Opleiding Dans Maastricht in het Bonnefantencollege, werd een momentje vrij gemaakt om het over haar leven rondom dans te hebben. Hoelang dans je al ?

Ik ben al mijn hele leven met dansen bezig. Ik ben begonnen toen ik 3 jaar was.

Wat vind je zo leuk aan dansen?

Ik geniet van het dansen en als ik dans dan gaat dat gewoon vanzelf. Ik hoef er niet bij na te denken.

Wil je later van dansen je beroep maken?

Ja absoluut! Ik zou graag in theaters willen dansen.

Hoe vind je het tv programma �so you think you can dance� ? Ja, ik kijk er zelf elke zondag naar. Ik vind het wel interessant om verschillende dansers te zien. Ik leer er heel veel van! Wat vind je ervan dat je een duet doet met een ouder persoon? Hoe ben je op het idee gekomen om te dansen ? Vroeger ging ik samen met mijn moeder mijn zus ophalen bij de dansschool. Zij was toen 17 jaar en ze danste al op een hoog niveau bij Joke de Backer. Toen werd ik besmet met het dansvirus.

Hoe ziet je dansopleiding eruit ?

Ik krijg normale vakken als wiskunde en biologie, maar ook danslessen. Na 4 jaar kan ik doorstromen naar klassiek, modern, improvisatie en urban jazz.

Apart! Mijn danspartner, Amy Gale, kan me heel veel leren maar andersom ook. Ze vindt het bijvoorbeeld leuk om nieuwe danstechnieken van mij te leren.

Hoe oud is je danspartner eigenlijk? Wat vond je van haar?

Hoe oud zou ik niet weten. Toen ik haar ontmoette, klikte het echt!

Wil jij ook graag een vooropleiding dansen doen bij het Bonnefantencollege? Kijk dan eens op www.opleiding-dans.nl

Wil jij graag iets organis stuur je ideeerenna?ar info@code043.nl


a a a

Hoi! Ik ben Joost en ik ben 18 jaar. Via www.maasje.nl kun je (anoniem) vragen aan mij stellen. In Maasje zal ik al jullie vragen beantwoorden met een zo uitgebreid mogelijk advies! Greetz,

Joost

b

a a a

Sinds het begin van het schooljaar ben ik verliefd op een jongen. Hij weet dat. Ik wil graag weten of hij mij ook leuk vindt, maar het vragen vind ik eng. Hoe kom ik erachter of hij me leuk vindt? K. Probeer via je vriendinnen erachter te komen of hij jou ook leuk vindt. Lukt dit niet dan zou ik toch proberen om hem aan te spreken. Als hij al weet dat jij hem leuk vindt, is het voor hem geen verrassing. Misschien is hij wel smoorverliefd op jou en durft hij j贸u ook niet aan te spreken. Zoals het gezegde luidt: Niet geschoten is altijd mis!

Ik heb een vriendje, maar we zitten allebei op een andere school. Is het dan handig om het aan te laten en veel contact te blijven houden? B.

Je kunt er het beste met hem zelf over praten. Probeer afspraken te maken over wanneer jullie elkaar het beste kunnen zien. Ik denk dat het slim is om het gewoon aan te laten, want echte liefde overwint alles!

q

x

Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat ik bi ben. Als je droomt dat je een meisje zoent is het dan een fase of is het serieuzer? I. Het is natuurlijk mogelijk dat je zoals meerdere mensen, op jongens en meisjes valt. Het zou ook kunnen dat je nieuwsgierig bent naar iets wat je nog nooit hebt meegemaakt. Misschien omdat je dit gewoon wilt proberen. Ik denk dat als je wat ouder wordt, je er vanzelf wel achter komt. Wees geduldig en probeer er niet teveel mee bezig te zijn. Geef het wat tijd!


So You Think You Are Maasje’s Next Top Model? Deze twins zitten allebei in de eerste van het Sint-Maartens. Bram zit op het vwo en Pim op de havo. Ze vinden het leuk om een tweeling te zijn, omdat ze zo de leraren voor de gek kunnen houden. Toch zijn ze heel verschillend hoor! Bram is wat chaotischer dan Pim. Verder is Pim’s lievelingsvak biologie en Bram vindt informatiekunde het leukst! Hun hobby’s zijn hockeyen, striptekenen en muziek maken op de computer! Later zou Bram het liefst willen werken in de verkeerstoren van de luchthaven. Pim zou het liefst in het Nederlands hockeyteam willen spelen. Ze vonden het allebei heel leuk om aan Maasje’s Next Top Model mee te werken!

Ben jij een meisje of jongen tussen 12 en 15 jaar, woon je in Maastricht en heb je altijd al op de foto in een magazine willen staan? Meld je dan nu aan voor de MNTM-contest via www.maasje.nl

Bram & P Im Deze keer waren het Bram en PIm, volgende keer ben jij het!

Nr 03-okt-Maasje-2011  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you