Page 1

EEN GAME MAKEN MET GAMEMAKER CODEKINDEREN

1

2

We beschrijven hier stap voor stap hoe je met de software van GameMaker een eenvoudige game kunt maken. Doorloop de 37 stappen. Je kunt natuurlijk altijd hulp vragen aan je juf of meester. Succes!

Open de GameMaker software onderin je beeldscherm. Je komt nu in het startscherm van GameMaker. Klik alle onderdelen open. Je ziet nu alle onderdelen van deze game.

3

5

Klik bovenin de balk op het groene pijltje om de game te testen. Met de Escape knop stop je de test.

6

We gaan de ufo sneller laten bewegen. Dubbelklik bij Objects op Ufo.

9

Klik eenmaal op press <Left> en dubbelklik op start moving. Verander speed in 20. Klik op het groene pijltje om de game te testen. Gaat je Ufo naar links nu sneller naar links? Verander nu ook de snelheid bij <Right>, <Up> en <Down>

Klik op de save knop om je game weer op te slaan. We gaan nu meer aliens in het spel brengen.

11

12

4

8

10

TIP: Sprites zijn de plaatjes en objects zijn de onderdelen die bewegen. Sla de game eerst op onder een andere naam. Klik op File, Save As en verzin een naam voor je game.

7

TIP: Test regelmatig je game om te kijken of deze doet wat jij wilt.

Dit doen we in de room (level) van je game. Dubbelklik op Room0 bij Rooms. Kies voor alien2 bij Objects.

13

14

15

16

17

Klik met je linkermuis en zet alien2 een aantal keer in je room. TIP: Met je rechtermuis kun je een plaatje verwijderen. Je kunt nu ook de planeet in de room zetten. Je merkt bij het testen dat er niets gebeurt bij het botsen met deze nieuwe paarse alien. Ga naar het Object van de ufo. Klik met je rechter muisknop op alien1 en kies voor Duplicate Event.

LESBRIEF 7/8 - PAGINA 1


CODEKINDEREN

18

19

20

21

22

23

24

25

Kies nu voor Collision met alien2. Test de game en kijk of er nu wel levens afgaan bij het botsen met de paarse alien. De boodschap bij geen levens meer staat bij het Object ufo bij No More Lives. Klik op message en verander de tekst die je krijgt als je geen levens meer hebt. Je merkt dat de aliens en de planeet allemaal dezelfde snelheid hebben. We gaan dit veranderen. Dubbelklik op alien2 bij Objects. Verander bij Start moving, speed in 8. TIP: Dit hebben we bij stap 7 ook al gedaan.

26

27

28

29

30

Verander ook het getal bij speed van het Object planeet. Je hebt gewonnen als je 10 punten hebt gehaald. Dit kun je aanpassen bij het Object ufo.

We gaan nu het plaatje van de planeet laten draaien. Kies bij Sprites voor planeet. Kies voor Edit Sprite. Zet een vinkje in Show Preview. Kies voor Animation, Rotation en dan Clockwise.

31

Zet number of frames op 10. Dan gaat hij in 10 stappen draaien.

32

Kijk zelf welke animaties je nog meer kunt gebruiken bij de Sprites van de aliens.

Dubbelklik op If score is... En verander het aantal punten dat gehaald moet worden. TIP: Je kunt ook de boodschap veranderen die je te zien krijgt als je wint. Om de achtergrond te veranderen, kies je voor background1 bij Backgrounds.

Kies Load Background en zoek een andere achtergrond uit in een van de mapjes. Bij GameStart (object ufo) kun je het aantal levens aanpassen.

33

34

We gaan nu geluid toevoegen. Kies voor het Object Ufo. Klik op botsing met alien1 en sleep het geluidsymbool naar het midden (dit staat onder het tabblad main1)

LESBRIEF 7/8 - PAGINA 2


CODEKINDEREN

Kies het geluid.

37

35

36

Maak een foto van de game als je deze aan het spelen bent.

Speel ook het spel van iemand anders. Kijk wat je klasgenoten hebben gemaakt. Natuurlijk kun je zelf nog meer plaatjes aanpassen.

LESBRIEF 7/8 - PAGINA 3

GameMaker lesbrief groep 7/8  

Codekinderen project. GameMaker Lesbrief groep 7/8.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you