Page 1

SIMONA COCCO Architecture Portfolio


SIMONA COCCO Architecture Student

PERSONAL DETAILS Born in Italy, Rome on 1 February 1995. Helene-Mayer-Ring 9 B0755, 80809 München. via G. B. Felice Zappi 6, 00139 Rome Tel +39 3355367197 E-mail coccosimona01@gmail.com

EDUCATION From 2018: in the Excellence Program of “La Sapienza”, University of Rome. 2017/2018: Erasmus year at TUM (Technische Universität München). From 2014: Student at “La Sapienza”, University of Rome, single cycle five years degree course.

LANGUAGES Italian: mother tongue English: professional Hungarian: colloquial Spanish: colloquial German: colloquial

COMPUTER SKILLS Drafting: Autocad BIM: Revit Architecture 3D Model: Rhinoceros, SketchUp Graphics: Photoshop, inDesign Rendering: Maxon Cinema 4D


This portfolio contains selected works from projects developed during my Architecture design education at “La Sapienza� University in Rome and at Techinsche Universitat Munchen (TUM) during my Erasmus year. The projects were chosen to highlight the different approches and scale. I have always been fascinated by the construction details and the study of innovative materials.


SOCIAL HOUSING PROJECT IN CASALE CALETTO, Rome Environmental and Technological Design Studio, 2017 Prof. Arch. PhD Paolo Civiero in collaboration with: Elisa Vacca, Martina Saladini

The project area is located in the eastern side of Rome, in the district called “Casale Caletto�. The project concerns the design of a social housing building with public services and the redevelopment of an existing residential building. The area is untreated, the existing buildings have been manufactured with non-environmentally-friendly housebuilding materials. Public spaces, instead of helping to create a community, seem to form continuous barriers. The goal of the design is to create an identity and a sense of community, in an area that is finally environmentally-friendly. These requests are solved by a careful study of the pre-existing buildings, services in the area, orientation of the sun, study of winds, which led to the definition of a project that makes the most of every resource provided by the place. For this reason the design phase developed simultaneously with the technological choices adopted. Furthermore every design choice adopted was reasoned with the aim of obtaining an energy-performance certification (LEED Certification). LEED design features include: energy efficient building envelope, energy efficient mechanical and electrical systems, reflective and green roofs, the use of local LEED approved materials, natural ventilation and hot water generation via solar thermal panels.


bus stop <400 m railway station <800 m roads outside urban areas urban roads

existing services

nursery shops cafeteria bike-sharing

study of the sun

two residential buildings joined by a ground floor of services. the alignment of the buildings is given by the pre-existing buildings in the area.

changes to the shape after studying the shade / sun areas.

public garden accessibility

social housing public area public area

new designated use

study of winds

excavation area for the creation of the underground parking

shading devices

reuse of the excavated land to create a raised square and urban gardens for the inhabitants of the social housing building

10 housing units each 4000 sqm

digging soil reuse

services in a 800 qm radius >10

SS Credit 2 building density SS Credit 2 proximity services

SS Credit 4 new pedestrian and cycle settlements


ground floor plan

first and third floor plan

second floor plan

fourth floor plan


south-east elevation

low-emissivity glasses

SS Credit 4.2 covered bicycle racks for at least 15% of the buildingâ&#x20AC;&#x2122;s occupants SS Credit 5.2 site development: open space maximization

SS Credit 7.1 heat-island effect: external surfaces. roofing with green roof solutions, roofing with photovoltaic panels, roofing maerials with an index of SRI> 78, underground parking in the buildingâ&#x20AC;&#x2122;s grounds


north-west elevation

south-west elevation

thin-film photovoltaic panels natural air cooling

green roof allotments

Phytodepuration facilities geothermal facility

SS Credit 8 reduction of light pollution

MR Credit 4.1 low-emissivity materials: paintings

MR Credit 4.3 low-emissivity materials: flooring. All floors must meet the production and testing requirements set by the California Department of Health Services VOC emissions test standard. MR Credit 4.3 on-site production of renewable energy for at least 35% of the energy needs

MR Credit 4 recycled content: use of materials with 20% recycled content


first and third floor constructive plan


functional layers and materials

ECADE load bearing structure

1. white washable water-based paint. BioDomus Superflat type 2. plasterboard sheet 12.5mm 3. sheet UR12 UNIVERSAL ROCK 12mm 4. polyester fiber, 50mm 5. 25 mm thick air gap 6. sheet UR12 UNIVERSAL ROCK 12mm 7. polyester fiber, 100 mm 8. rock wool density 70 kg/mc, 100mm thick 9. walnut skirting 10. plaster for exteriors 11. separation layer of the screed 12. welded wire mesh 150/150 mm, Ă&#x2DC; 8 mm, galvanized steel - Metafil 13. UPN steel profile, 200 mm h, component part of the Ecade beam 14. reinforced concrete, interior of the Ecade beam 15. Ecade main beam / IPE secondary beam fixing bracket

16. base plate of the Ecade beam, 15 mm thick 17. insulation layer in lightweight XPS panels 50 mm thick Styrodur 2500 C 18. parquet floor, upper layer in 4 mm thick walnut wood. 19x40 mm 19. parquet floor, lower layer in birch wood 10 mm thick 20. load distribution screed 10 cm 21. in situ concrete cooperating slab , 50 mm thick 22. corrugated sheet 1 mm thick , h 50 mm, fixed to the secondary beam by riveting 23. secondary beam, IPE 180 24. tempered glass 8-0.76-8 mm for parapet - Ninfa 3 Faraone Aluminum profile for parapet - Ninfa 3 Faraone 25. mounting bracket 26. spacer 27. stroke stop tube 28. panel hook 29. laminate panel for acoustic suspended ceiling type PRESTI30. GE Dâ&#x20AC;&#x2122;OBERFLEX


31. Porcelain stoneware like Neo Dove, size 200x300 mm, semi-gloss finish 8mm thick 32. sloped screed 1.5% Starting thickness 50mm 33. insulation layer in lightweight XPS panels 50 mm - Styrodur 2500 C 34. vapor barrier - Type Aluvapor Tender 35. ixing profile 36. flashing in sheet metal 1 mm thick 37. continuous facade mullions type Schuco FW 60 + SG.dwg, 120 mm thick 38. back-painted glass panel 39. multilayer matte panel, double metal-resistant layer with insulation interposition 40. parapet blocks, ytong type 41. thermal insulation coating 42. UPN steel profile h: 160mm 43. Halfen profile for the glazed wall structure/horizontal supporting structure attachment 44. mounting bracket

45. Curtain wall with steel uprights and crosspieces, with structural glass like Schuco FW50 + SG 46. low emissive glasses 47. track for fixing the suspended ceiling structure 48. tie rods for support of the suspended ceiling 49. secondary suspended ceiling structure 50. plasterboard sheet 12.5 mm thick Knauf Standard 51. reinforced waterproofing sheath with non-woven fiberglass reinforced 52. 2% slope screed, 50 mm min., max 100 mm 53. washed gravel for covered, round gravel, dim 20 mm, 60 mm thick

first and third floor constructive plan


REDEVELOPMENT IN CASALE CALETTO, Rome “L- building” Environmental and Technological Design Studio, 2017 Prof. Arch. PhD Paolo Civiero

The building is the one adjacent to the Social Housing project. This building has technical and quality problems: thermal bridges, lack of design sensitized to energy saving.

existing building

in collaboration with: Elisa Vacca, Martina Saladini

In addition to organizing the external spaces in order to unify the “old and the new”, the outer casing has been replaced, and a superfetation is added.

sections and elevations before

new plans and elevations


new casing

existing loadbearing structure

removal of external facade

the decision to replace the entire building envelope derives from some inefficiencies such as bad insulation, a problem that is also visible on the faรงade. Leaving the structure unchanged, the old casing is removed, to place a jendy joss wall packet, with optimal characteristics of energy efficiency.

plans before and after

technological choices

photovoltaic panels ventilated faรงade

ventilated faรงade

superfetation flat 72 qm flat 48 qm a store has been added with eight apartments. four with double room and four with single room. the smaller apartments (48 qm) have a large balcony made from the old roofing plan of the building.

the existing plan is modified in correspondence with the loggias. Considering the orientation, on the north-east and north-west side, these are closed to avoid further shaded areas. In order to increase the surface and have a direct relationship with the new building of social housing, on alternating floors, the loggias become bow windows or balconies without lateral constraints.


RESIDENTIAL BUILDING PROJECT IN VIALE ANGELICO, Rome Design Studio, 2017 Prof. Arch. Domizia Mandolesi

The project is located in “Quartiere delle Vittorie” in Rome. Today the site is used as a green area with a senior center and a bowling club. A study of the historical evolution and the morphology of the surrounding blocks has constituted the incipit for the design of a new system of buildings for residential and public use. The conceptual idea starts from two unitary blocks: the first for the built, the second dedicated to a green area. This apparent single block is crossed (and fragmented) by the paths. These “excavations” make the block a set of different elements distinct from each other, but that always retain a reference to the initial unit. The clear initial distinction between built and green is broken down by the advancement of the green that contributes to delineating the shape of the buildings. In this way the blocks are further excavated, forming green courts.


project area

project area

These courtyards become a simple green space, or a meeting point, or an open space for a cafeteria, or sometimes a small private patio to access the apartments. The variety of the use of the courts is therefore evident, dedicated or to the private, or to more public functions and addressed to sociality. A green square surrounding a pre-existing tree, directly visible from Viale Angelico, accompanies the descent towards the part at altitude -3 m. At this altitude there is a large green area with various walkways that lead to small shops on the boundary of the lot.


The incipit for the housing design was a 6x6 m structural gridwork, with which the whole area was organized, and proceeding with sums of modules and submodules the various aggregations of duplex and simplex were defined. The evolution of the shape of the building through the composition of the various modules allowed to play with different heights, ensuring green terraces on the floor, which faithfully continue the design line of â&#x20AC;&#x153;green advancement in the buildingâ&#x20AC;?.


fixtures positioned on the inner edge of the wall

terrace-roof garden

steel structure with horizontal guides for the covered path


BRUNNSTEINHĂ&#x153;TTE Einfach Bauen In den Bergen, Garmisch Entwerfen | Holzbau Architectural Design | Timber Construction, wintersmester 2017/2018 Prof. Arch. Hermann Kaufmann in collaboration with: Jie Lei

The challenge in designing a mountain cabin was to build a unique building that fits the landscape, but at the same time provides an attraction for walkers. Because of the extreme environment, the building should be planned as compact, well-structured and easy to build. The structure has been designed as a body with an angular cut that fits into the rough rocky environment. Daily visitors are invited directly on the path through the suggestive entrance area. The plan is very well structured despite the articulated exterior and divides the building into two main parts. The owners have a part of the building for themselves, equipped with a a private entrance and connected directly to the kitchen and the closets, ensuring privacy. A well-structured kitchen process combined with short distances for storage, the cable car and the tenantâ&#x20AC;&#x2122;s apartment offer a certain comfort. The floor plan was designed with most of the facade facing the best view, allowing an excellent view from the dining room and the terrace.


Blecheindeckung, Doppelstehfalz Wirrfaser-Noppenbahn Bretterschalung, Fichte, 25 mm Lattung, Belüftungsebene, 40 mm Holzfaserunterdeckplatte, 30 mm Holzfaserdämmung, 60 mm GFM-Diagonalplatte, Fichte, leimfrei, Aussteifung, Luftdichtheit, 30 mm Brettstapelelement, Fichte, leimfrei, 260 mm

Brettschichtholz-Sturz, Fichte, 1700 x 200 mm GFM-Diagonalplatte, Fichte, leimfrei Aussteifung, Luftdichtheit, 30 mm Holzfaserdämmung, 60 mm Holzfaserunterdeckplatte, 30 mm Lattung, Hinterlüftung, 24 mm Konterlattung, 24 mm Bodendeckelschalung, Lärche Kernholz, 40 mm

Brettstapelelement, Fichte, leimfrei, 260 mm GFM,Diagonalplatte,Fichte,leimfrei,Aussteifung Luftdichtheit, 30 mm Schaumglas, 90 mm Blechabdeckung, Doppelstehfalz

Parkettboden Trockenestrich, 25 mm Holzfaser-Trittschalldämmung,30 mm Splittschüttung, 60 mm GFM-Diagonalplatte, Fichte, leimfrei, Aussteifung, Luftdichtheit für Schallschutz, Brettstapelelement, Fichte, leimfrei, 240 mm

Parkettboden Trockenestrich, 25 mm Holzfaser-Trittschalldämmung, 30 mm Stahlbetondecke, 200mm Holzfaserdämmung, 100mm Lattung, 40mm Gipskartonplatte, 12,5mm

Kies-Terrassenbelag Bitumenabdichtung Gefälledämmung, Schaumglas Stahlbetondecke WU-Stahlbetonbodenplatte, 200mm Sauberkeitsschicht, 50mm PE-Folie gegen eindringenden Beton Schaumglas als kapillarbrechende Schicht Geotextil Baugrund


Doppelstehfalz Blecheindeckung Traufblech Wirrfaser-Noppenbahn Insektenschutz luftdichte Abklebung GFM-Diagonalplatte (Luftdichtheit,Aussteifung) Abklebung Winddichteitsebene Verbindungsbrett

Fenstersturz Blechabdeckung Abklebung Windichtheit

Iuftdichte Abklebung Montagekeile Trennung Raumklima/Außenluft Dammung

Führungspin neben dem Fenster Fensterbank Schleppfolie an den Rändern hochgezogen Blech unter Schleppfolie

Trennstreifen Korkstreifen Werkseitige Montage der Stahlknagge am Deckenelement Stahlbolzen Verschraubung


The goal in the design of the family rooms is to maximize the space at the same time offer comfort for families who stay at the BrunnsteinhĂźtte. A wardrobe has been integrated into the staircase with a folding table and chairs, in addition, the stairs also offers more security than a ladder, especially for children. The gallery uses the high roof space and at the same time offers a special sleeping space. The lower area basically consists of a double bed for parents and a shelf that has been placed right next to the door, to store the backpacks. Spruce wood is chosen for the material, which gives the room additional comfort thanks to its bright color. As a result, the same material of the walls is used and the room appears more homogeneous.


Simona Cocco coccosimona01@gmail.com

Simona Cocco Architecture Portfolio  
Simona Cocco Architecture Portfolio  
Advertisement