Page 1

I… ara què?

I... ara què? COCAT Calàbria, 120 - 08015 Barcelona / 934254064 - www.cocat.org


I... ara què? COCAT Calàbria, 120 - 08015 Barcelona / 934254064 - www.cocat.org


INTRODUCCIÓ

El camp de treball t’ha fet venir ganes de seguir fent coses? I... ara què? pretén ser una clau que obri portes als teus neguits i les teves inquietuds! A veure si ens en sortim!

Després del camp de treball t’has quedat amb ganes...

... d’aprofundir en la temàtica que has treballat? > 1/ Forma’t! 1.1/ Vols fer una... FORMACIÓ INTERNACIONAL?

... de difondre la teva experiència? > 2/ Dóna’ns un cop de mà! Vols aconsellar a altres voluntaris per a que gaudeixin del camp? 2.1/ Participa a les xerrades! Creus que pots transmetre el teu aprenentatge a altres voluntaris? 2.2/ Ajuda’ns amb les formacions! T’agrada la fotografia? Creus que una imatge val més que mil paraules? 2.3/ Mou l’exposició “Encontre de Mirades”!

... de fer més voluntariat? > 3/ Segueix fent voluntariat! Tens ganes de marxar més temps? Vols assumir més responsabilitats? 3.1/ Vols fer un... VOLUNTARIAT DE LLARGA DURADA? Servei de Voluntariat Europeu Mid-Term Volunteering / Long-Term Volunteering T’interessa la inclusió social? 3.2/ Vols fer un... VOLUNTARIAT DE SUPORT?

I... ara què? COCAT Calàbria, 120 - 08015 Barcelona / 934254064 - www.cocat.org


1/ Forma’t 1.1/ Vols fer una... FORMACIÓ INTERNACIONAL? Què és? La vessant internacional de l’entitat, ens permet tenir a l’abast un catàleg de recursos formatius al voltant dels camps de treball i del voluntariat que pot ser útil tant per a les organitzacions catalanes com per voluntaris i voluntàries.

Quin tipus de formacions hi ha? Formacions de formadors en projectes de joventut, participació activa, interculturalitat a nivell europeu, inclusió social, ...

Condicions • • • • •

Comprometre’s a participar del primer a l’últim dia del seminari amb motivació i ganes. Tenir un bon nivell d’anglès o de l’idioma vehicular específic que s’indiqui, en cas que no sigui aquest. Estar disponible per trobar-se abans i/o després del seminari amb la responsable de voluntariat per tal de preparar i avaluar la participació a l’esdeveniment. Assumir el transport fins al lloc de l’esdeveniment (cal mirar en les condicions a quin percentatge es dóna suport des de l’organització que acull). Aportar una quota per sostenir la gestió de l’inscripció i seguiment: 50€ (30€ si es forma part d’una entitat membre de COCAT)

Què faig si m’interessa? Adreça’t a voluntariat.internacional@cocat.org

I... ara què? COCAT Calàbria, 120 - 08015 Barcelona / 934254064 - www.cocat.org


2/ Dóna’ns un cop de mà! 2.1/ Participa a les xerrades! Com ja deus saber, la COCAT fa xerrades informatives per a explicar què són els camps de treball i sempre intentem que vinguin ex-voluntaris i ex-voluntàries a explicar la seva experiència. T’agradaria donar-nos un cop de mà en pensar com enfocar aquestes xerrades? Vols venir a explicar la teva experiència? Vols encoratjar futures voluntàries per a que facin un camp de treball? Contacta amb nosaltres!

2.2/ Ajuda’ns amb les formacions! Com també ja deus saber, a la COCAT, abans de que marxeu a fer un camp de treball, fem una formació. També intentem que ex-voluntaris i ex-voluntàries vingueu a participar a la formació, donant consells i aportant la vostra experiència i el vostre aprenentatge. Tens ganes d’ajudar-nos a preparar a futures voluntàries? Tens propostes per millorar els continguts de la formació? Voldries fer aportacions a la creació d’un manual de formació per voluntàries? Contacta amb nosaltres!

2.3/ Mou l’exposició “Encontre de Mirades”! Cada any, després dels camps, des de COCAT us demanem que ens envieu les vostres millors fotografies per participar al concurs de fotografies. D’aquest concurs, generem una exposició que fa anys vam anomenar “Encontre de Mirades”. T’agrada la fotografia? Creus que les exposicions són bones eines per transmetre experiències i sensibilitzar? Vols moure l’exposició “Encontre de Mirades” per centres cívics, socials, sales d’exposicions, ... al teu poble, la teva ciutat, per tot Catalunya? Contacta amb nosaltres!

Tots aquests temes els porta l’equip d’outgoing, així que si t’interessa, adreça’t a outgoing@cocat.org!

I... ara què? COCAT Calàbria, 120 - 08015 Barcelona / 934254064 - www.cocat.org


3/ Segueix fent voluntariat 3.1/ Vols fer un... VOLUNTARIAT DE LLARGA DURADA? Un voluntariat de llarga durada és una experiència de voluntariat que dóna l’oportunitat a les persones que hi participen, d’implicar-se en profunditat en les activitats que desenvolupa una organització, per altra banda, permet prendre pràctica en la realització de tasques socials, educatives, ambientals o d’interès de la persona voluntària. Les principals diferències entre els camps de treball i els projectes de llarga durada tenen a veure, principalment, amb la tipologia de projecte: així com els camps de treball són projectes realitzats en grups de voluntaris internacionals, els voluntariats de llarga durada acostumen a ser voluntariats individuals, que permeten una major implicació en el projecte per part de la persona voluntària i tenen un component d’aprenentatge més intens. Hi ha dos tipus de voluntariats de llarga durada.

Servei de Voluntariat Europeu Què és? El Servei de Voluntariat Europeu (SVE) és un voluntariat subvencionat pel Programa Joventut en Acció (2007-2013) de la Direcció General de Cultura i Educació de la Comissió Europea. Es tracta d’una activitat no remunerada i sense ànim de lucre que es realitza a temps complet durant un període determinat que es fixa segons les necessitats del projecte. S’entén com un procés d’aprenentatge a través d’una experiència de voluntariat emmarcada en l’Educació No Formal com a metodologia. Durant el Servei de Voluntariat Europeu, els i les joves que hi participen, adquireixen competències per al seu desenvolupament personal, educatiu, professional i social.

Què no és? Un voluntariat a temps parcial, un període de pràctiques en una empresa, un treball remunerat, una activitat turística o d’oci, un curs d’idiomes o un període d’estudi a l’estranger.

Qui hi pot participar? Joves entre 21 i 30 anys, residents a Catalunya, amb experiència prèvia en voluntariat i en estades internacionals, que estiguin disposats/des a participar del procés d’acompanyament que fa COCAT i que tinguin l’actitud, la maduresa i el compromís necessaris per tal de poder participar en aquest tipus de projectes.

Quant costa i què està cobert? El projecte SVE està subvencionat pel programa Joventut en Acció, per tant, el cost pel voluntari és pràcticament 0. No hi ha quota d’inscripció. Es cobreix l’allotjament, la manutenció, el transport i una capacitació lingüística, el 90% del transport internacional, uns diners de butxaca i una assegurança mèdica privada.

I... ara què? COCAT Calàbria, 120 - 08015 Barcelona / 934254064 - www.cocat.org


On puc fer el meu SVE? Els voluntariats es duen a terme en una entitat social, educativa o de treball comunitari en un país que formi part del programa. Els països del programa són: Països de la Unió Europea: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Eslovaca, República Txeca, Romania, Suècia. Països AELC: Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Suïssa. Països en pre-accés a la Unió Europea: Croàcia, Turquia.

Quant de temps duren? Hi ha dos tipus de projecte SVE: Els de curta durada, que duren entre 2 setmanes i 2 mesos, per joves amb menys oportunitats o per grups de voluntaris. Els de llarga durada, que tenen una durada entre 2 i 12 mesos, tot i que la majoria duren més de 6 mesos.

Com buscar projectes? A través de la base de dades oficial de la Comissió Europea (http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm). A través d’una altra base de dades, aquesta, però, no oficial http://www.youthnetworks.eu/. A través dels partners de COCAT, t’enviarem llistats de places lliures de forma periòdica.

En què consisteix el procés d’acompanyament per part de COCAT? Des de la COCAT volem assessorar, informar i formar bé a les persones que marxeu a fer un voluntariat de llarga durada, per això si voleu fer un SVE el primer que farem serà enviar-vos un document informatiu exhaustiu i un qüestionari per conèixer-vos una mica millor. Haureu de mirar bé tota la informació i omplir-nos el qüestionari. Un cop ho hagueu fet, ens trobarem en una xerrada-trobada, en la qual mentre us expliquem tot el procés SVE aprofitarem per conèixer-nos millor i per a que resolgueu tots els dubtes. El procés d’acompanyament té un contingut formatiu i de seguiment també: abans de que marxeu fem la formació a la sortida i mentre esteu allà restem en contacte per veure com evolucioneu en el projecte. Al finalitzar el projecte, ens trobem per l’avaluació final.

Com funciona el procés d’inscripció? El procés administratiu de l’SVE no és exactament un procés d’inscripció. Per aplicar pels projectes que t’interessen, has d’enviar el teu CV i la teva Carta de Motivació. Primer passes un procés de selecció i, quan una organització d’acollida t’accepta, el projecte es presenta a una de les convocatòries de subvenció del programa: 1 de febrer (per projectes que comencen entre l'1 de Maig i el 31 d'Octubre), 1 de Maig (per projectes que comencen entre l'1 d'Agost i el 31 de Gener) i 1 d’Octubre (per projectes que comencen entre l'1 de Gener i el 30 de Juny). Es triguen 2,5 mesos en saber el resultat de l’aprovació dels projectes.

Com funciona el procés formatiu? Des de la COCAT t’ajudarem a preparar-te per marxar: et farem una formació prèvia a la teva sortida i et gestionarem l’assegurança. Un cop arribis al país tindràs una formació a l’arribada i a la meitat del teu voluntariat, una avaluació intermitja. Quan acabis el projecte, ens tornarem a trobar a la COCAT per valorar la teva experiència.

I... ara què? COCAT Calàbria, 120 - 08015 Barcelona / 934254064 - www.cocat.org


Mid-Term Volunteering / Long-Term Volunteering Què és? Mid-Term Volunteering vol dir Voluntariat de mig termini. Long-Term Volunteering vol dir Voluntariat de llarg termini. Ambdós termes són els noms amb els quals anomenem els projectes de voluntariat de llarga durada que hi ha dins les xarxes internacionals de les quals forma part la COCAT: l’Alliance i el CCIVS.

Què no és? Un voluntariat a temps parcial, un període de pràctiques en una empresa, un treball remunerat, una activitat turística o d’oci, un curs d’idiomes ni un període d’estudi a l’estranger.

Qui hi pot participar? Joves entre 21 i 35 anys, residents a Catalunya, amb experiència prèvia en voluntariat i en estades internacionals, que estiguin disposats/des a participar del procés d’acompanyament que fa COCAT i que tinguin l’actitud, la maduresa i el compromís necessaris per tal de poder participar en aquest tipus de projectes.

Quant costa i què està cobert? Té la mateixa quota d’inscripció que un camp de treball. Es cobreix l’allotjament i la manutenció. En alguns casos, les organitzacions demanen una quota extra, que s’indica a la informació del projecte. El transport internacional, l’assegurança mèdica, les vacunes, els visats, van a càrrec del voluntari.

On puc fer el meu MTV-LTV? A qualsevol país on COCAT hi tingui partners i projectes! Consulta la nostra web per a més informació!

Quant de temps duren? Depèn del projecte! A la web hi ha projectes amb codi MTV (entre 1 i 3 mesos) i codi LTV (entre 3 mesos i 1 any), que tenen les dates fixades pel projecte i no són flexibles, així que si t’hi vols inscriure, has de poder participar del primer fins a l’últim dia del projecte. Després hi ha projectes permanents, són projectes que funcionen de manera continuada, independentment de la presència de persones voluntàries internacionals: no tenen les dates de participació fixades pel projecte i, per tant, són flexibles, si t’hi vols inscriure, has de fixar-te en si et demana un mínim de setmanes o de mesos de participació i indicar clarament en la teva inscripció la data en què vols començar i la data en què vols finalitzar el projecte.

En què consisteix el procés d’acompanyament per part de COCAT? Des de la COCAT volem assessorar, informar i formar bé a les persones que marxeu a fer un voluntariat de llarga durada, per això si voleu fer un MTV o un LTV el primer que farem serà enviar-vos un document informatiu exhaustiu i un qüestionari per conèixer-vos una mica millor. Haureu de mirar bé tota la informació i omplir-nos el qüestionari. Un cop ho hagueu fet, ens trobarem en una xerrada-trobada, en la qual mentre us expliquem tot el procés i aprofitarem per conèixer-nos millor i per a que resolgueu tots els dubtes. El procés

I... ara què? COCAT Calàbria, 120 - 08015 Barcelona / 934254064 - www.cocat.org


d’acompanyament té un contingut formatiu i de seguiment també: abans de que marxeu fem la formació a la sortida i mentre esteu allà restem en contacte per veure com evolucioneu en el projecte. Al finalitzar el projecte, ens trobem per l’avaluació final.

Com funciona el procés d’inscripció? El procés d’inscripció a un mtv-ltv és el mateix que el d’un camp de treball: busques projecte, fas un llistat de preferències, entres a la web, omples el formulari d’inscripció, fas el pagament, ens fas arribar el comprovant, ens indiques les dates d’inici i final (en cas que siguin flexibles) i qualsevol altre document que pugui ser requerit per part de l’organització que coordini el projecte (carta de motivació, CV, ...).

Com funciona el procés formatiu? Des de la COCAT t’ajudarem a preparar-te per marxar: et farem una formació prèvia a la teva sortida, que és obligatòria.

Què faig si m’interessa? Adreçat a la Clara a voluntariat.ltv@cocat.org

I... ara què? COCAT Calàbria, 120 - 08015 Barcelona / 934254064 - www.cocat.org


3.2/ Vols fer un... VOLUNTARIAT DE SUPORT? Els camps de treball són activitats per al desenvolupament personal i comunitari i és una experiència molt enriquidora a nivell personal. Malauradament, però, hi ha moltes persones que, per la seva condició, no tenen accés a aquest tipus d’activitat. T’agradaria facilitar la incorporació d’aquestes persones a un camp de treball internacional? COCAT té, com a un dels seus objectius prioritaris, fomentar la inclusió social mitjançant el voluntariat internacional; per a fer-ho treballa en xarxa amb entitats catalanes i, a nivell internacional, al grup de treball Access 4 All a la campanya Accessing Workcamps. Accessing Workcamps és un projecte de l’Alliance, la xarxa internacional d’organitzacions de la qual COCAT és membre, que té com a objectiu aconseguir la igualtat d’oportunitats per a tots els i les joves, promovent la inclusió social. Aquest objectiu es pretén aconseguir a través de la participació de joves en risc d’exclusió social (amb dificultats socioeconòmiques o amb discapacitats físiques o psíquiques) a camps de treball internacionals per a que obrin les seves expectatives de futur a través de la implicació en el grup i realitzin un desenvolupament personal en el marc d’un projecte internacional de desenvolupament local. Per tal que l’experiència del camp de treball sigui el més satisfactòria possible per al o la jove que hi participa, és fonamental la figura del voluntari de suport: un participant al camp que acompanya a la persona voluntària en la seva experiència, ajudant-la en les activitats en les quals pugui trobar dificultats i fomentant la participació i la integració del o la jove al grup.

Què és? • • • • • •

És una persona voluntària És un participant al camp, el seu objectiu és aprofitar al màxim l’experiència del camp de treball i ajudar a una altra persona a que faci el mateix. És una persona sensible i motivada per principis de solidaritat i altruisme. És un acompanyant que ha de facilitar la integració de la persona voluntària al grup. És una persona responsable, que entén les dificultats i la importància de l’experiència per al voluntari/a que està acompanyant. Durant el camp, és el punt de contacte entre COCAT i voluntari/a.

Què no és? •

• • •

No és necessari ser un professional, les qualitats més importants per a un voluntari de suport són motivació, responsabilitat, obertura, respecte, participació, cooperació, empatia i compromís. No és un treballador retribuït, tot i que la seva participació al camp no suposarà per a ell cap despesa. No és el responsable del camp i la seva activitat no ha d’obstaculitzar la tasca dels monitors del camp. No és el tutor del voluntari al que acompanya: ha d’evitar l’assistencialisme, paternalisme i actituds impositives. Pel contrari, ha de procurar la integració del voluntari al grup, de manera que pugui desenvolupar la seva tasca com un voluntari més.

I... ara què? COCAT Calàbria, 120 - 08015 Barcelona / 934254064 - www.cocat.org


Quines són les seves tasques? • • • • • • •

• •

Participar activament a les activitats del camp i acceptar-ne les normes. Ajudar al voluntari o voluntària per a que desenvolupi aquelles activitats en les quals tingui una dificultat objectiva, sense substituir-la. Participar a les formacions prèvies al camp que COCAT consideri necessàries, a les reunions post-camp i a l’avaluació. Procurar que el voluntari s’integri al grup dels participants i fomentar que els participants l’ajudin en aquesta tasca. Contactar amb COCAT en el cas que sorgeixin problemes amb la persona voluntària. Fomentar la participació, la independència, l’autonomia i obertura del o la voluntari/a. Ajudar a la persona voluntària en la comunicació amb els altres participants i amb el monitor del camp; és per això que es requereix un bon domini de l’idioma del camp (normalment, l’anglès). Procurar que el participant respecti les instruccions i normes del camp. Contribuir a que la persona voluntària empleni els documents de seguiment.

Quins són els seus drets? • • • • • •

Participació gratuïta al projecte. Despeses de viatge, allotjament, menjar i inscripció al camp coberts al 100% Ser informat exhaustivament sobre la situació i les necessitats del o la jove a qui acompanya. Obtenir informació complerta sobre el camp i les activitats que realitzarà. Rebre una formació prèvia necessària per a desenvolupar l’activitat. Seguiment per part de COCAT durant la realització del camp.

Què faig si m’interessa? Adreça’t a la Silvia i la Marta a diversitat@cocat.org

I... ara què? COCAT Calàbria, 120 - 08015 Barcelona / 934254064 - www.cocat.org


Esperem que tota aquesta informació hagi sigut del teu interès! Si encara et queden dubtes o vols més informació sobre algun tema, et recordem els nostres contactes: Formacions: voluntariat.internacional@cocat.org Voluntariat de llarga durada: Clara – voluntariat.ltv@cocat.org Voluntariat de suport: Silvia i Marta – diversitat@cocat.org Xerrades, formacions i exposició – outgoing@cocat.org

I... ara què? COCAT Calàbria, 120 - 08015 Barcelona / 934254064 - www.cocat.org

I ara què?  

Vols seguir fent voluntariat?

I ara què?  

Vols seguir fent voluntariat?

Advertisement