Page 1

Hugault

yann

T1. burma banshees

YANN . HUGAULT

Angela ”Angel” McCloud är en WASP, en av flygvapnets kvinnliga transportpiloter. På den farliga rutten över ”Puckeln”, bergskedjan i nordligaste Burma, eskorteras transportplanen av ”Burma Banshees”, attackflyg av modell Curtiss P-40 Warhawk. För att vinna stridsflygarnas respekt måste Angel visa att hon har modet och kunnandet som krävs för att klara utmaningarna vid fronten. Det här är hennes historia.

COBOLT

COBOLT

1. BURMA BANSHEES

1944. De japanska styrkorna ockuperar hela Burma och hotar nu att fortsätta in i Indien och Kina. I ett försök att hejda den japanska framryckningen har den amerikanska armén upprättat en luftbro som förser kinesiska och amerikanska baser i Kina med vapen och förnödenheter.

COBOLT


»

I’ve seen your comic books, I think they’re fantastic. They really bring the Burma Banshees to life, keep up the good work. Your friend Phil Adair

»

Phil Adair var en av toppiloterna hos »Burma Banshees« – den nybildade 80:e flygdivisionen inom dåvarande US Army Air Forces. Han genomförde totalt 113 flygningar vid spakarna på sin Curtiss P-40 Warhawk, med smeknamnet »Lulu Belle«. Adair fick motta Silver Star-medaljen efter att på egen hand ha gått ut i strid mot 64 japanska flygplan, noga räknat 24 bombplan och 40 jaktflyg, en strid i vilken han sköt ner två plan och träffade flera andra. Han flög tillbaka till basen efter att själv ha blivit träffad 16 gånger. Idag lever Phil Adair pensionärsliv på den amerikanska västkusten. Intervjuer där han berättar om Burma Banshees finns på Youtube.

Aluminiumleden (»Aluminium Trail«) – militärslang för flygrutten över bergen mellan Indien och Kina. Banshee – mytologiskt väsen i irländsk och gaelisk mytologi. Hon framträder som en kvinna och bär med sig dödsbud. Burma Banshees – smeknamn på 80:e divisionen inom US Army Air Forces (USAAF) 1944–45, då placerad i nordöstra Indien och norra Burma. Indelades bl.a. i 88:e och 89:e flygstridsgrupperna. Curtiss C-46 Commando – transportflygplan producerat 1940–45. Det största av USA:s transportflygplan under kriget och känt som »Valen«. Curtiss P-40 – propellerdrivet jakt/attackflygplan, lanserat 1938. Användes av de allierade bl.a. i Nordafrika, Asien och Stilla havet. Douglas C-47 Skytrain (»Dakota«) – militärt transportflygplan lanserat 1941, utifrån det civila Douglas DC-3. Över 10 000 exemplar har producerats. Dumbastapur – slang för en flygbas i Assam (nordöstra Indien) under kriget. I den här serien används namnet för den tillfälliga flygbasen vid Tingkawk Sakan i Hukawngdalen, nyttjad 1944–45 av »Burma Banshees«.

Jorhat (Assam) och Shingbwiyang (nordvästra Burma).

Nakajima Ki-43 (»Oscar«), producerat 1939–45.

Hukawngdalen (Hukawng Valley) – isolerad dalgång i norra Burma. Genomflyts av floden Chindwin och var under kriget allierad stödjepunkt.

OSS (Office of Strategic Services) – amerikansk underrättelsetjänst 1942–45. Ersattes av CIA.

Hump Happy – vaudeville-ensemble skapad 1943 av allierade soldater i Assam. Flera hundra föreställningar genomfördes i Afrika och Sydasien i slutet av kriget. »Hump Happy« kom från ett uttryck för en neuros som drabbade vissa allierade piloter efter en tids tjänstgöring vid »Puckeln«. Jinx Falkenburg (1919–2003) – skådespelerska och mediepersonlighet, en av de första amerikanska supermodellerna. Under 1930- och 1940-talet syntes hon flitigt som omslagsflicka och i reklam. Jizu Shan (Mount Jizu) – ett berg i Yunnan-provinsen, nära Kinas gräns mot Burma. Kallas ibland »Kycklingfoten« och har flera buddhistkloster, inklusive Pahpamastek. Kaoli-kung – bergskedja i nordligaste Burma, i förlängningen av Himalaya. Kunming – stad i det inre av Kina och viktig kinesisk stödjepunkt under kriget. Låg vid östra änden av Burmavägen, en viktig transportled västerifrån in i Kina.

Fifinella – kvinnlig »gremlin« (efter Roald Dahls första barnbok »The Gremlins«, publicerad 1943 – långt före Steven Spielbergs film!). Designades av Walt Disney för en långfilm som aldrig blev av. WASP-piloterna fick tillstånd att ha den bevingade figuren som maskot på sina uniformer.

Mishimi Hills – förberg söder om Himalaya i östligaste Indien, nära gränsen till Kina och Burma.

Fort Hertz – brittisk flygbas i Putao-distriktet i nordligaste Burma. Andra allierade flygbaser i regionen var

Nakajima Ki-27 (»Abdul«) – japanskt stridsflygplan producerat 1936–45. Efterträddes av det snabbare

Mitsubishi Ki-22 (USA:s kodnamn »Sally«) – tvåmotorigt japanskt bombplan producerat 1936–44. Användes bland annat i kriget mot Kina och i Burma.

Puckeln (»The Hump«) – militär slang för bergen i Himalayas förlängning, i nordligaste Burma. Över bergen genomfördes en luftbro mellan Indien och Kina, till stöd för Kuomintang-regeringen. Genom berg och djungler anlades även Ledovägen (»Stilwell Road«) och Burmavägen. Short-snorter (sid 5) – sedel som signerats av medpassagerare eller andra piloter, som välgångsönskningar i krigstid. Vanligt förekommande bland amerikanska USAAF-piloter under kriget. Silver Star-medaljen (Silver Star Medal) – en av USA:s högst värdesatta militära förtjänstmedaljer. Delades första gången ut 1932. USO (United Service Organizations) – tjänst som sedan 1941 bl.a. tillhandahållit scenunderhållning för utposterade amerikanska soldater. Bob Hope var en av de mest aktiva USO-underhållarna, och Jinx Falkenburg besökte bl.a. flygsoldater i Burma. WASP (Women Airforce Service Pilots) – paramilitär organisation under kriget. Utbildade och organiserade drygt 1 000 kvinnliga piloter, vilka tjänstgjorde inom USA:s transportflyg. Flygutbildningen skedde vid Avenger Field i Texas. Yank – veckotidning utgiven 1942–45. Producerades för USA:s utposterade soldater och distribuerades i miljonupplaga. Ett populärt inslag var »pinup-bilden« på en känd eller okänd ung kvinna – många gånger i baddräkt.

Männen bakom det här seriealbumet vill tacka dessa vänliga människor: Jean Barbaid, för hans dokumentation över »Burma Banshees« och hjälpen med få kontakt med flygarveteranerna! Mathieu Bianchi, för hans tips beträffande amerikanska uniformer och flygplansutrustning. Alain Henry de Frahan, specialist på kriget i Kina, Burma och Indien. Arnaud och Isabelle Bazin, för deras dokumentation om WASP och dess flygplan. Patrice Marchasson, för hans kunskaper om hur man hanterar en P-40 i luften. Det historiska metallemblemet i albumtiteln, buret av WASP-piloterna, skapades av Florence Reynolds, en WASP-pilot som blev juvelerare efter kriget. Angel Wings 1: Burma Banshees © 2017 Editions Paquet. www.groupepaquet.net All Rights reserved. Utgiven av Cobolt Förlag, Trosa Redaktör: Peter Sparring Översättning och ordlista: Per A. J. Andersson Textning och form: Elisabeth Engstrand Tryckt i Ungern 2017 (1:a upplagan) ISBN 978-91-87861-41-3 www.coboltforlag.se


För sjutton!… Vi borde ha varit vid det första landmärket så här dags! Vid Pahpamastek, det där lilla buddhistklostret uppe på toppen av Mount Jizu… Men var är det då?

Grabben, låt mig avslöja en sak… Så häftigt som du andas, har vi snart inga vindrutor att se ut igenom! Dessutom är den här lilla kabinen full av din kallsvett!

Men hur ska vi hitta nåt i den här ärtsoppan då? Alla bergstopparna är helt insvepta i vitt, och jag hittar inte nåt av våra landmärken!

Glöm bergstopparna! Titta ner istället!

Så vad sägs om att vila en stund, där bak bland våra sköna passagerare… Nå?

Ser ni den där blänkande metallen där nere? Det är ”Aluminiumleden” – utstakad av flera hundra plan som kraschat bland de här fördömda bergen.

Herre gud!… Det är ju hemskt!

Det är ingen vacker syn… Men det visar att vi i alla fall är på rätt väg!

Puckeln är inte lättflörtad! Det sägs att vi förlorar tre piloter för varje tusental ton fraktgods.

11


Kolla! Angela! Ser du den där bergskammen med hål i? Det är ett landmärke!

Vi har redan passerat Mishmi Hills, Hukawngs dalgång och Kaoli-kungs toppar. Vi borde inte vara så långt från…

än så länge är det nöjesflygning. Vänta bara tills vi måste upp på 20000 fot, i den här ärtsoppan! Då blir det till att hålla i hatten…

Då är vi inte så vilse ändå! Håll kursen nu bara…

Ta det lugnt, pysen! Jag har mer än 1400 flygtimmar bakom mig, med över 400 i B-25!

Jinx?

Va? Har ni inte hört talas om Jinx Falkenburg?…

Kanske det… Men det här är riktig flygning!

Jag har alltid Jinx med mig när jag flyger!

Ursäkta mig! Jag är lite vidskeplig av mig…

I magasinet Yank har de valt henne till ”pinuppornas drottning” och…

?!

Alltså… Hon är ju den snyggaste kvinnan i världen!

12


Satan i helvete! Ki-27:or!

Vi är körda! De jävlarna kommer att träffa oss lika lätt som en lagårdsvägg!

Lugn nu! Och håll klaffen, är ni snäll!…

Lugn? Fattar ni inte, Angela? De där fördömda japsen har ju en stor, fet lerduva framför sig!

13


Lyckligtvis är Ki-27 en gammal modell… De kanske är lite slitna också, efter allt krigandet i Kina…

Ropa inte hej… SATAN!

Vi drar bara ut på lidandet!

Fördömt! Det är inte rätt att dö så här, det är inte rätt! Hade jag bara suttit i min «Lucky Jinx», bakom mina sex kulsprutor, så skulle de fått dansa efter min pipa…

Där! ”Kycklingfoten”! Vad i…!? Angela! Där! Ser ni?!

Öh? Vad då för kycklingfot?!

Det är kinesernas namn på Mount Jizu med sitt kloster uppe på toppen!

14


Än sen?… Det är lite sent att tända ett ljus för Buddha, eller hur?

Ser ni linan där nere?… Det är den de har för att hissa upp maten till klostret! Den är vår enda chans!

?!… Vi ska väl inte in under… Är ni galen?!

Käften nu! Dyk!

?!


Yahoo! Vi fick honom!

Den andre är kvar! Han är inte så lättskrämd!

Angela! Det brinner! I höger motor!

Brandsläckaren aktiverad!

Då släcker vi ner den!

släckning av motor 2!

Brandsläckaren på!

16


Vänta, han tänker göra ett nytt försök! Nu är vi verkligen illa ute… Och med bara en motor i funktion!

Rob?! Hör ni?! Vad är det där för tjut??

?!!


Hugault

yann

T1. burma banshees

YANN . HUGAULT

Angela ”Angel” McCloud är en WASP, en av flygvapnets kvinnliga transportpiloter. På den farliga rutten över ”Puckeln”, bergskedjan i nordligaste Burma, eskorteras transportplanen av ”Burma Banshees”, attackflyg av modell Curtiss P-40 Warhawk. För att vinna stridsflygarnas respekt måste Angel visa att hon har modet och kunnandet som krävs för att klara utmaningarna vid fronten. Det här är hennes historia.

COBOLT

COBOLT

1. BURMA BANSHEES

1944. De japanska styrkorna ockuperar hela Burma och hotar nu att fortsätta in i Indien och Kina. I ett försök att hejda den japanska framryckningen har den amerikanska armén upprättat en luftbro som förser kinesiska och amerikanska baser i Kina med vapen och förnödenheter.

COBOLT

Angel Wings 1: Burma Banshees  

1944. De japanska styrkorna ockuperar hela Burma och hotar nu att tränga vidare in i Indien och Kina. I ett försök att hejda den japanska fr...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you