Page 1

Ìîäà áåç îãðàíè÷åíèÿ

Áåðëèíñêàòà ñòåíà

Äèïëîìíà ðàáîòà


Берлинската стена Мода без ограничения Вдъхновението От 1989 год. изминаха двадесет години. Комунизмът се разпадна тухла по тухла. Стената, разделяла Германия приблизително по линията север - юг на две части, ФРГ и ГДР, съответно вляво и вдясно на картата. Стената опасва града с двоен пояс от бетон и камъни. Берлин е началото, Берлин е и краят на един двоен свят. Въпреки падането на стената през ноември 1989 год. все още новината за смъртта на комунизма е силно преувеличена. Защото комунизмът не е просто географско и идеологическо понятие. Комунизмът - това са животите на милиони хора. Мислите, нараняванията, страховете, смирението. Той се преживява. От него се оцелява. Цяло поколение израства с абсурда на супер силите – една разделена Германия насред разделена Европа. На 9 ноември 1989 год. хиляди източногерманци се втурват към Берлинската стена и започват да я рушат. Рухва един от най - ярките символи на Студената война. Сега в посткомунистическия свят хората, живели в епохата на комунизма са малко объркани. Наистина трябва да решат къде искат да живеят. Защото ако ме тегли красотата, ако обичам свободата, демокрацията е моят свят. Но там съм в опастност, трябва да споделя живота си с много изпитания. Ако предпочитам сигурността, се нуждая от комунизма. Там сьм защитена. Зная, че всеки ден имам малко храна. Но живея зад преграда и, общо взето, си мечтая за прекрасната свобода демокрацията. Сега преградите са отворени, бариерите са вдигнати и всеки има възможността да поеме към мечтите си, за да ги осъществи. Много хора не са готови да платят цената на свободата, мислят, че свободата трябва да бъде безплатна, даже подарена, което никога няма да е възможно.


Началото Задачата, която съм си поставила е да проектирам многофункционални ансамбли, които да са носими, ефектни и забележими, да показват бунтарския характер на притежателя си. С падането на стената идва едно ново начало. Стената пада. Падат забраните, идва правото на избор за всеки един от нас . Моята идея е как от новото начало излизат едни наперени, нахъсани с живот и идеи хора, готови да реализират амбициите си, да мечтаят свободно. Опитала съм се да покажа това чрез бунтарското им рок излъчване, чрез материите, цветовете, конструктивните линии, аксесоарите и цялостната им визия. В колекцията съм вкарала момент на трансформация, с която искам да покажа освен многофункционалността на моделите, но и как може умело да преминем от един стил в друг (от една бунтарска визия да се превърнат в едни елегантни млади хора с ефектен силует за ежедневие и специални поводи). Съчетавам два стила в едно (рок и елегантен). Избрах тази тема, защото е най – близко до моето виждане за живота. Запознах се по подробно с живота на хората през 80-те години с тяхните модни решения в тесни кръгове и приложих като акценти в моята колекция. Исках да реализирам мечтите им, чрез моя мироглед. Тези години за мен са източник на вдъхновение днес. Вдъхновява ме духа на хората, бунта и емоцията на времето. И през годините след втората световна война, жената е поддържала своята елегантност. И тогава аксесоарите - чанта, обувки, колан, ръкавици и шал са били неотменно в тоалета на жената. Западни марки като Levi’s например са задължителни за всеки , който е искал да бъде различен. Марковите дрехи обаче са трудно достъпни. И поради липсата на други възможности, много хора започват сами да шият дрехите си.


От нуждата са се раждали идеи. Тъй като изборът на дрехи в соцмагазините на ГДР е ограничен, всеки млад човек с шевна машина и въображение се превръща в собствен моден дизайнер. Така възниква феноменът ъндърграунд мода. Желанието за повече индивидуалност бързо прераства в мания за разработване на собствен стил. Хората искат да правят впечатление. Така възникват невероятни и единствени по рода си дрехи като форма на протест срещу закостенялата система на ГДР. Експериментира се с всякакви материали и платове. Носенето на необичайните одежди обаче е опасно. Защото това се интерпретира като политическо мнение - онези, които носят собствените си произведения в ГДР, успяват да спечелят обратно индивидуалността си и да коментират по субверсивен начин унифицирането на социалистическата реалност. Ето защо индивидуалистите обличат модните си произведения само в тесни кръгове. През тези години навлизат силните (ярки) цветове. Модата налага силуетна линия с увеличен обем на раменния пояс или на раменете в дамското облекло. Събитията от онова време се развиват с шеметна скорост. Днес често говорим за скоростта на модата, която е наричана "галопираща" (fast fashion), и този термин ще свържем със символите на 80-те, групата Depeche Mode (в превод името на групата е "бърза мода"). 80-те са годините на голямата световна промяна. В музикалната култура, "материалното момиче" Madonna е един от горещите символи на 80-те, наред с Duran Duran, Jon Bon Jovi, Depeche Mode, и други. Скоростта, индивидуалността и непреклонността пред ограниченията са въплътени в моята колекция. Пресъздадени през моя поглед те отново оживяват на сцената.


Колекцията Хората ,за които е предназначена колекцията, са млади, самоуверени, борбени натури между 18 ÷35 год. Ансамблите са носими, предназначени за ежедневието, а след трансформациите носими и в други среди.  Облеклата са бутикови: якета, гащеризони, рокли, панталони, сака, елеци, грейки.  Прави, вталени, изчистени силуетни линии, които подчертават красотата на тялото.  конструктивни решения – трансформации, подсилени рамене.  декорации – обточени с декоративни шевове и подсилени на места с графични надписи , декоративни шипове, капси.  цветове – силни, топли едноцветни десени, в дадени елементи на облеклата даже искрящи.  материали – кожа, деним, памук, метални широки ципове, капси, копчета, вата и др.  аксесоари и допълнения - кожени ръкавици с декоративни шипове и капси; каски; тиранти; очила; обемни гривни; чанти; кожени чизми; каски;  грим и прическа - разпиляни къдрава коси стил ” Мадона от 80-те” В първата група ансамбли от колекция съм заложила на многообразни и функционални трансформации. Първоначалната им визия е доста смела и екстравагантна. Комбинирала съм кожени, вталени връхни облекла с разчупени грейки от ватирана промазка декорирана с ромбоидни шевове. При всички модели от групата са използвани широки, метални ципове. Върху саката имаме подвижни високи яки от ватираната декорирана промазка. Цялостната им визия се обединява от грима и прическата. Прическата е обемна силно скосена черта стил 70 год. Допълнила съм облеклата с многообразие от аксесоари/чанти, гривни, кожени ръкавици, брошки, диадеми и др., които придават един цялостен завършек на колекцията. Някои от аксесоарите се получават посредством трансформация в облеклото.


 Например модел №1 - вталено късо сако с акцент обемна, подвижна качулка и яка. При сваляне на качулката се получава функционална чанта. След трансформацията модела се преобразува в носимо, елегантно облекло.  Модел №2 - Вталено сако с дължина под ханша. Закопчава се с широки метални ципове в предната и задна част, които допринасят за общия ефект на облеклото. Подвижна висока яка и подвижни, обемни и твърди ръкави тип „крила”. При сваляне на ръкавите и яката се получава една носима елегантна рокля с изрязан гръб.  Модел №3 - Вталено късо сако с къси ръкави. Върху него ефектна, двулицева подвижна грейка с акцент в задната част - контрастно копче.  Модел №4 – Вталено сако до средата на бедрото комбинирано с разчупена грейка с обемен цип и висока яка.  Модел №5 – Мъжко сако с многофункционална грейка – подвижна яка и качулка. Аксесоарът, допълващ мъжкото облекло, е двулицева чанта тип „раница”.


Берлинската стена Мода без ограничения

Работни скици


Берлинската стена Мода без ограничения

Описание и моделни разработки


Берлинската стена Мода без ограничения

Картел


Функционален ансамбъл Дамско сако втален силует с редингот. В предната част на изделието има дълбоко изрязано деколте, към което е прикачена подвижна, висока стеснена поло - яка. Горната и част е по - широка и покрива една втора от лицето. Ръкавите са обемни, тип „крило”, изградени са от две части. Предната част на ръкава е по малка, преминава над ръката и се свързва с раменен шев до самия край. Задната част е най – широка до средата на ръката и постепенно намалява. Дължината му стига до ханша. Гърба на сакото е със среден шев и две фианки. Върху средния шев има пришит декоративен цип, който стига до подгъва. Горната част на гърба е силно изрязана и образува така наречения „мъжки гръб”. В най – стеснената част на сакото (мъжки гръб) има изработени три декоративни елемента (копче). Предната и задната част на изделието са изработени от мека черна кожа. Ръкавите и яката са изработени от еластично трико в зелен тюркоазен цвят. Сакото се закопчава с цип в предната част. При трансформация сакото се превръща в една сексапилна, елегантна рокля. Предназначение: носим за партита и тематични сабития. Особености при изработка 1. Обем – за да се постигне желания обем и форма на яката и ръкавите се подплатява с двойна силиконова вата. Изминати са декоративни шевове върху яката и ръкавите, които се преплитат и образуват ромбоиди, които предават допълнителен обем.


Ансамбъл в три части (сако, гащеризон, клин) Сакото е втален силует. Има фианки в предната и задна част. В раменния пояс е с по -голям обем, подсилен с подплънки. Ръкавите са с дължина над киткатата. Реверите са широки, декорирани с метални шипове. Сакото се закопчава с две копчета в талията. Дължината му стига до средата на ханша. Изработено е от мека кожа синьо – зелен цвят. Под гащеризона има клин от зелено трико. Гащеризона е изработен от еластичен плат цвят охра. Плътно прилепва по кракака. На бедрата има овални срязвания, през които се вижда контрастния клин под него. В предната част на гашщеризона има имитация на панталон и потник. Гърба на гащеризона е силно изрязан.


Ансамбъл в две части (гащеризон, яке) Ансамбъла е изработен от мека кожа цвят охра комбинирана с черен деним. В раменната област сакото е с подсилени рамене. Обемно в горната част и силно вталено в талията. Яката е широка и висока. Ръкава е реглан има плисе в средния шев. Дължината на ръкава е три четвърти, завършва с маншет. Гащеризона е втален с паднало дъно. В горната предна част е с дълбоко деколте, а в задната част с изрязан гръб. Стеснява се по краката от средата на бедрото до глезена. Закопчава се в предната част с широк цип. Има странични ципове от от коляното към глезена, които служат за помощ при обличане и допринасят с декоративен ефект.


Ансамбъл две части (рокля, грейка) Роклята е втален силует с дължина до средата на бедрото. Закопчава се в предната част с широк цип. Гърба е изрязън. Изработена е от мек декорирам плат на ромбоиди в лилав цвят. Грейката е втален силует с дължина до талията. Ръкавните извивки са силно одълбочени. Яката е висока с декорирани вертикални шевове. Особености при грейката са къдравите ракави тип”ветрило”. Грейката се закопчава в предната част с широк цип. Изработена е от деним в цвят охра и лилав


Гащеризон Гащеризона е втален в горната част. Деколтето е дълбоко и подчертава бюста. Гърба е силно изрязан до талията и има декоративни връзки. Четала е смъкнат до средата на бедрата и се получава обем в областа на ханша. От чатала до глезана се стеснява по краката. Закопава се в предната част с широк цип които стига до деколтето. Изработен е от лилава кожа декорирана с ромбоидни шевове.


©2010

Äèìèòðèíà Òàøåâà

Berlin Wall  
Berlin Wall  

The Berlin Wall