Page 1

tuderen s f a & e g a t s

LEG DIE LAT MAAR

LEKKER HOOG de zoektocht naar meer uitdaging

DE GROTE 3 Over contracten, begeleiding en werkzaamheden (en salaris)

over JE GRENS Aan de bak in het buitenland

Myrthe loopt stage bij CNV Jongeren ‘Eindelijk kun je laten zien wat je in huis hebt’

WANTED! Creatieve manieren om te solliciteren


Inhoudsopgave Een inleiding schrijven voor in het stagemagazine. Aan wie kan je dat beter vragen dan aan een stagiair zelf… Aan mij de eer een stukje te schrijven als warming up voor de rest van het magazine! In het kort; mijn naam is Myrthe Jansen, student aan de Christelijke Hogeschool Ede (4e jaars) en werkzaam bij CNV Jongeren als stagiaire Marketing & Communicatie. Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben niet in de wieg gelegd om de hele dag in een muffe collegezaal, met net iets té felle lampen, te zitten en te luisteren. Met in je achterhoofd dat je ’s avonds ook nog je boeken in moet duiken. Laat mij maar de praktijk in gaan! Voor mij is stage lopen een tijd van verademing. Ik vind het fijn om een ritme te hebben zodat ik weet waar ik aan toe ben. Thuiskomen met een voldaan gevoel en zonder je schuldig te voelen een avondje al zappend languit op de bank te kunnen liggen, heerlijk. Tijdens je stageperiode kan je eindelijk laten zien wat jij allemaal in huis hebt! Je komt er achter of de branche waarin je wilt gaan werken bij jou past en of je jouw capaciteiten voldoende kan inzetten. Ik durf te zeggen dat ik tijdens mijn stageperiodes meer heb geleerd (en nog steeds) dan in die vier jaar in de schoolbanken. Helaas hoor ik nog teveel geluiden van medestudenten die werden ingeschakeld om koffie te halen, lunchpakketten te maken of kopieerklussen te doen. Stagiaires worden vaak ondergewaardeerd en daarvan gaan mijn haren recht overeind staan. Trek alsjeblieft op tijd aan de bel als jij ooit in zo’n situatie belandt. Je hebt niet voor niets een begeleider vanuit school. Hij/zij heeft de nodige ervaring en kan jou tips geven om actie te gaan ondernemen. Good luck, go for it!

Myrthe Jansen / 22 / Stagiair Marketing & Communicatie CNV Jongeren / Studente Communicatie CHE

CNV Jongeren & Stagezaken 6

What the Vakbond

10

Safety first: Lifeguards

12

Stage na je studie

Op zoek! 13

Het nieuwe solliciteren

16

Vind een stage die bij je past

18

Verleg je grens:

aan de bak in het buitenland

Stage in het MBO 20

Ervaringen in de praktijk

24

Frequently Asked Questions

Op Stage! 27

De grote 3: Contract, begeleiding en werkzaamheden

30

Profileren kun je leren

32

Leg die lat maar lekker hoog

(en regel meer uitdaging voor jezelf)

34

Omgaan met feedback, hoe doe je dat?

38

Haal meer uit je stagevergoeding Colofon Dit is een uitgave van CNV Jongeren Postbus 2475, 3500 GL Utrecht 030 - 751 1850 www.cnvjongeren.nl info@cnvjongeren.nl Redactie: Annelies Huisman, Myrthe Jansen Fotografie: CNV Jongeren, StockXchange, iStockphoto, ShutterStock Vormgeving: Marjoleine Reitsma Acquistitie advertenties: Jeugd en Werk BV, 036-5359470 Oplage: 120.000 © 2012 Utrecht

3


WHAT THE F** Je hebt er vast wel eens over gehoord: de cao. Je kunt je salaris er in terugvinden, er vinden veel onderhandelingen over plaats en als er gestaakt wordt door de vakbonden gaat het altijd daar over. Toch weet lang niet elke werknemer wat er precies in staat. En dat is jammer, want de cao is er juist om je te beschermen: er staat per bedrijfstak namelijk precies uitgelegd waar je recht op hebt als werknemer of stagiair. Van je salaris tot wel-of-niet-vrij-op-jetrouwdag. Onderhandelen over wat er in jouw cao komt te staan, is één van de belangrijkste taken van de vakbond.

Maar wie is CNV Jongeren nou eigenlijk? CNV Jongeren is eigenlijk een beetje een vreemde eend in vakbondsland. Natuurlijk houden wij ons ook bezig met zaken rondom werk en inkomen, maar we onderhandelen niet over de cao’s. Wat we wel doen? Onderwerpen bespreekbaar maken die de positie van jonge werknemers en stagiairs (wijzelf dus) verbeteren, zoals jeugdwerkloosheid, minimumlonen en de positie van stagiairs in organisaties. Binnen de vakbonden, de media en de politiek. Want die arbeidsmarkt, die ziet er over 10 jaar waarschijnlijk heel anders uit dan nu. Deze aanpak heeft gelukkig veel succes! Zo zitten er dankzij ons inmiddels jonge mensen in grijze pensioenbesturen, is de positie van jongeren met een beperking sterk verbeterd en coachen we stagiairs die niet op hun plek zitten naar een goede afronding van hun stage. Maar het allergrootste verschil is misschien wel dat alles wat we doen wordt geïnitieerd door mensen zoals jij. Studenten en starters die zich vrijwillig inzetten voor CNV Jongeren en binnen hun eigen werkgroepen actief zijn op onderwerpen als onderwijs, diversiteit en arbeidsmarkt. Onze enige echte ideeënmachine. En altijd op zoek naar nieuwe input, dus denk vooral met ons mee.

Hoe word ik lid van CNV Jongeren? CNV Jongeren is een vereniging, met eigen leden. Zo kunnen we lekker tegendraads en vernieuwend zijn, net wat jullie willen. Als lid van CNV Jongeren heb je inspraak in ons beleid en onze activiteiten. Je krijgt de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen binnen de projecten die wij uitvoeren en veel nieuwe mensen leren kennen. Gewoon lid worden om de voordelen die lidmaatschap met zich mee brengt? Dat kan natuurlijk ook. Word lid van CNV Jongeren voor maar €1,50 per maand. Ga naar www.cnvjongeren.nl [ook voor alle voordelen en meer informatie]

Ik heb een goed idee, waar kan ik die kwijt? In contact komen met CNV Jongeren is vrij gemakkelijk. Bel of mail naar ons kantoor in Utrecht, of neem gelijk contact met één van onze werkgroepen. Snelle vraag of even kletsen? We zitten ook op Twitter en Facebook.


*VAKBOND? Malika Habouria / 26 / Bestuurslid Sociale Zaken bij CNV Jongeren / Studente Sociologie Erasmus Universiteit

“Op de universiteit ontwikkel je vooral analytische- en onderzoeksvaardigheden. Interessant! Maar ik begon de praktijk te missen; op het HBO was ik gewend om mezelf verder te ontwikkelen binnen stages en groepsprojecten. Na een kop koffie met een oud-klasgenoot werd ik zeer enthousiast over CNV Jongeren, hij vertelde me waar hij binnen CNV Jongeren mee bezig was. Het klonk als de ideale mogelijkheid om mijn kennis direct toe te passen in de praktijk en ook nog eens nuttig bezig zijn!”

Werkgroep Sociale Zaken “Ik ben begonnen in de werkgroep Arbeidsmarkt, dit onderwerp sloot perfect aan bij mijn master Arbeid, Organisatie en Management. Na een jaartje ervaring op doen koos ik voor een nieuwe uitdaging: een eigen werkgroep opzetten. Sinds januari 2012 houden ik en mijn vier werkgroepleden ons bezig met onderwerpen rondom sociale zekerheid. Op dit moment richten wij ons op de jonge startende werknemer die te maken krijgt met reorganisaties. Vragen, opmerkingen of een goed idee?

Neem contact op met CV Jongeren: 030 - 751 18 50 info@cnvjongeren www.facebook.com/cnvjongeren twitter.com/CNVJongeren

Met mijn werkgroep Sociale Zaken ben ik op zoek naar oplossingen om zowel de arbeidsmarkt flexibeler te maken maar tegelijkertijd stabiliteit te behouden. Dit klinkt zeer tegenstrijdig, maar een bepaalde basiszekerheid is belangrijk om goed te kunnen functioneren. Daarnaast zie ik een flexibele arbeidsmarkt als een kansenarbeidsmarkt waarbij iedereen de kans krijgt om zijn eigen weg te kiezen en hart te volgen.”

Vrijwillige stage “Naast mijn taken voor de werkgroep loop ik op dit moment een vrijwillige stage voor de werkorganisatie van CNV Jongeren rondom de functie- en competentieprofielen. CNV Jongeren is natuurlijk heel gezellig om te werken, maar ik wil vooral ervaring opdoen binnen het vak P&O. Over een paar weken ben ik afgestudeerd en wil ik graag gaan werken binnen de HR wereld. Door middel van deze stage opdracht kom ik er achter wat ik wel en niet leuk vind binnen HR.”

7


CNV JONGEREN AAN HET WERK

SAFETY Veilig aan de slag op je stageplek

Op elke werkvloer is het belangrijk dat iedereen weet hoe het werkt. Rondom veiligheid bijvoorbeeld, of hoe je met klanten omgaat. Maar met elkaar in gesprek gaan én blijven, dat is best lastig soms… Afgelopen zomer is CNV Jongeren daarom gestart met Lifeguards, een nieuw project voor jonge werknemers en stagiairs. Onze Lifeguards zijn zelf jonge experts en laten zien hoe het werkt. Samen met jullie zoeken naar slimme oplossingen; op je vakantie- of bijbaan, maar ook op je stage. 10

Wie zijn de Lifeguards?

Lifeguards op school – safe op stage

De Lifeguards van CNV Jongeren zijn jonge en stoere medewerkers, die goed getraind en geïnformeerd zijn over veilig werken. Ze informeren bedrijven en jongeren over de risico’s op de werkvloer, hoe je hier mee om moet gaan én hoe je erover in gesprek kunt met je collega’s en je werkgever. Tijdens de zomermaanden zijn ze hard bezig geweest om samen met vakantiewerkers de werkvloer een stuk veiliger te maken. In het najaar van 2012 staat er een nieuwe uitdaging voor ze klaar: samen met stagiairs aan de slag voor een prettige stageplek.

Van de schoolbanken naar de werkvloer: best een grote stap! Als stagiair moet je je ineens ook aan vele voorschriften houden. Maar hoe kom je erachter wat deze regels zijn? En hoe weet je zeker of je veilig werkt? Als de colleges weer zijn begonnen gaan de Lifeguards verder met hun voorlichtingen. Op mbo-scholen in heel Nederland delen ze hun ervaringen vanuit de zomercampagne en leren ze aankomende stagiairs hoe zij zelf de rol van Lifeguard kunnen vervullen op hun stageplek. Met veel informatie, duidelijke uitleg en concrete stageopdrachten natuurlijk onder strenge begeleiding van de ervaren Lifeguards zelf.


FIRST! Het project Lifeguards wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wil je in contact komen met de Lifeguards, heb je een goed idee of wil je dat de Lifeguards langskomen op jouw school? Kijk op www.facebook.com/CNVJLifeguards

Ook meedoen aan een project van CNV Jongeren? Kijk op onze website of Facebook voor actuele vacatures. Of bel ons op voor meer informatie.

11


CNV JONGEREN AAN HET WERK

Stage na je Studie? De stageperiode: speciaal bedoeld voor studenten die praktijkervaring op moeten doen en het vak moeten leren. Fouten maken mag en je kunt veel dingen uitproberen. En met de juiste begeleiding vanuit school en vanuit de werkplek is je stage een ontzettend leerzame en uitdagende ervaring. Na je studie heb je echter genoeg kennis opgedaan en heb je recht op een baan met alle rechten en zekerheden die daar bij horen. Maar niet iedereen kan gelijk aan de slag. Het is voor starters steeds lastiger om een baan te vinden, en als gevolg daarvan lijkt er een nieuw soort werknemer te ontstaan: de ‘professionele stagiair’. Het komt steeds vaker voor dat starters na hun studie nogmaals een stage gaan lopen. In sommige gevallen een bewuste keuze om het vak te leren en je verder te ontwikkelen, maar soms noodgedwongen omdat er nergens een baan te krijgen is.

Wat vind jij? CNV Jongeren en de LSVb zijn erg nieuwsgierig naar dit fenomeen. Wat maakt een stage na je studie interessant? Waar loop je tegenaan? En als de ‘professionele stagiair’ echt in opmars is, wat moet er dan geregeld worden wat betreft contracten en salaris?

Geef je mening op facebook.com/CNVJongeren of vul de vragenlijst in op www.stagenajestudie.nl. We zijn erg benieuwd!

12

Semih Eski / 22 / Bestuurscommissielid CNV Jongeren – werkgroep Arbeidsmarkt / Student Bestuurskunde Avans Hogeschool / @semiheski “Met de werkgroep Arbeidsmarkt houden we nauwlettend de laatste ontwikkelingen in de gaten. Werkervaringsplekken en ‘professionele stagiairs’ is maar één onderwerp – er speelt nog veel meer. Onze werkgroep zoekt steeds naar de optimale match tussen arbeidsmarkt en werknemer. Wat betreft de stagiairs: natuurlijk is het slim om jezelf te verbreden op deze manier, en niet passief thuis gaan zitten als je geen werk kunt vinden. Maar het moet niet doorslaan en ten koste gaan van jezelf. Denk daarom vooraf goed na

over wat je wilt leren, en maak hier afspraken over met je werkgever. Hoe zit met je salaris, ziekteverlof, vakantiedagen en werktijden? En waar heb je nog hulp bij nodig? We zijn erg benieuwd naar de reacties op de website www.stagenajestudie.nl. Als er veel vragen zijn, willen we dit graag omzetten is concrete trainingen, of cao-afspraken. In kaart brengen waar deze stagiairs mee te maken krijgen. Meepraten? De werkgroep Arbeidsmarkt is altijd op zoek naar frisse ideeën. Kom langs op een borrel of praat mee via Twitter. Ook een mooie manier om meer ervaring op te doen trouwens.”


VERBETER JE SKILLS:

Het Nieuwe

Solliciteren Afwijzing nummer 10… solliciteren geeft soms teleurstelling op teleurstelling. Hoe kan je er voor zorgen dat je wat meer opvalt tussen die grote stapel met brieven?

Ken je doelgroep Een goede sollicitatiebrief moet afgestemd zijn op je doelgroep. Maar hoe kom je er nu achter wat de sfeer en cultuur is bij de organisatie waar je wilt gaan werken? Door deze vragen te beantwoorden heb je een richtlijn om van start te gaan met brainstormen over jouw manier van solliciteren: 1. Kijk goed naar de website van de organisatie. Hoe is de schrijfstijl, formeel of informeel? Word je aan gesproken met ‘u’ of met ‘je’? 2. Ken je iemand die bij het bedrijf werkt? Vraag diegene of hij eens wil afspreken voor een kop koffie of lunch. Vraag of hij een plaatje kan schetsen van de ideale kandidaat of van de vorige werknemer die op jou ‘aankomende’ plek zat. 3. Maak van tevoren een lijstje met vragen waar je een antwoord op wilt. Zoeken ze een avontuurlijk iemand? Zoeken ze een regelaar? Zoeken ze een werkpaard? 4. Formuleer in het kort hoe je denkt dat de sfeer is binnen de organisatie.

13


En dan? Stel: je gaat solliciteren op een functie als analist bij een bank. Je vermoedt dat het bedrijf een nogal formeel karakter heeft. In dit geval hoef je geen kunstjes uit de kast te halen, want de lezer stelt waarschijnlijk prijs op een korte, goed gestructureerde, zakelijke (cliché) brief.

Of… Je solliciteert op een functie binnen een marketingbureau. Je hebt de foto’s van de medewerkers op de site bekeken; bijna allemaal jonge mensen die in een informele setting zijn gefotografeerd. Bij zo’n bedrijf heeft het absoluut een meerwaarde om je brief goed op te laten vallen! Pak die knutseldoos van zolder en think out of the box!

Out of the box?! Om op creatieve ideeën te komen moet je even wat verder denken dan van lettertype veranderen. Denk groot en een keer buiten de lijntjes. Je kan je ideeën altijd nog kleiner maken. Een opvallende sollicitatiebrief kan die droombaan van jou waarmaken. Een paar voorbeelden van succesvolle sollicitaties: • Maak een (positieve!) mindmap van jezelf • Maak een videosollicitatie • Maak een fotocollage • Maak een sollicitatiewebsite met je portfolio, linkedIn en links naar eerdere stages en projecten

14


“WANTED”! Jezelf opgeven als “gezocht”, je moet het maar durven. Maar wat gebeurt er als je het principe van 'stage zoeken' nu eens omdraait naar ‘gezocht willen worden?’

Erwin van Dijk / 22 / Techniekambassadeur bij CNV Jongeren / Student Communicatie Fontys Hogeschool Hoe heb jij gesolliciteerd? In de huid kruipend als opdrachtgever hebben wij een reclamebureau in Utrecht gebeld. “Wij willen een campagne laten ontwikkelen, graag uitgevoerd door Erwin en Quincy” Aan de andere kant van de lijn bleef het stil: “die jongens kennen wij niet”. Na nog een aantal keer bellen kwam er ruis op de lijn; het bureau kon de grap niet waarderen. Toen maar een nieuwe en minder tijdrovende poging: we hebben het ‘Gezocht-dossier’ (in zo’n ouderwets-ruikende-bruin-papieren-map) opgestuurd naar verschillende bureaus. De reacties stroomden binnen. Sniper-X, een bureau uit Rotterdam, werd de gelukkige!”

Wat was de reactie van het bedrijf? “De creative director van Sniper-X kon de grap wel waarderen en speelde mee, puur uit nieuwsgierigheid. Vervolgens hebben wij gebeld naar het telefoonnummer dat in de handtekening van de mail stond en kortaf, zakelijk afgesproken dat 'de verdachten' (wij zelf dus) op donderdag om 12.00 voor de deur staan. De afspraak werd geaccepteerd en zodoende hebben we ons portfolio kunnen laten zien. We hebben een fantastische stage gehad!”

Hoe kwam je op het idee om zoiets te doen? “Er is niet veel werk te vinden in de reclamewereld, je moet naam & faam hebben om aan de bak te komen. Als je dat nog niet hebt moet je uitpakken, laten zien wat je in je mars hebt voordat je sollicitatiebrief op de stapel belandt en niet meer bekeken wordt. Je moet jezelf zien te verkopen!”

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van zo’n sollicitatie? “Je valt op, je zet mensen aan het denken en uiteindelijk is dat toch de bedoeling, vooral in de reclamewereld.”

In de toekomst moet je vast nog wel een keer solliciteren, ga je je dan weer opgeven als ‘gezocht? “Waarschijnlijk wel. Het concept dat we nu hebben is goed bevallen. Misschien dat we het aanpassen, misschien dat we individueel ergens gaan solliciteren of in een ander duo, dat is nog niet zeker maar dit is goed bevallen.”

Raad je deze ‘originele’ manier van solliciteren aan voor iedereen die gaat solliciteren? “Dat ligt eraan waarvoor je solliciteert. Deze sollicitatie is bijvoorbeeld niet erg geschikt voor werk bij de politie of een andere serieuze zaak, maar zelfs daar is vast wel iets op te bedenken! Creativiteit is iets wat iedereen heeft, maar niet altijd gebruikt, helaas.”

15


Vind een stageplek die bij jou past!

Jij & je stage De één vindt het heerlijk om voor een periode vaarwel te kunnen zeggen tegen de schoolbanken maar bij de ander lopen de rillingen om het lijf: stagelopen, een nieuwe fase aan het begin van je carrière. Of je het nou leuk vindt of niet, vaak leer je meer tijdens je stageperiode dan tijdens je studie. Het klinkt vanzelfsprekend, ‘kies een stage die bij je past’. Toch blijkt dat veel toekomstige stagiairs in het wilde weg op zoek gaan naar een stageplek. Misschien maakt het jou ook niet zoveel uit waar je stageloopt, als je maar aan de slag kunt. Maar een goed passende plek is wel belangrijk…

16

Wat als een stageplek niet bij jou past… Met lood in je schoenen begin je aan je stage Het werk wat je moet doen ligt je niet Je wordt laks, lui en onzeker in je werk; je presteert weinig Je krijgt een negatieve tussenbeoordeling van je begeleider Je houdt er een slechte ervaring aan over Je verspilt je kans op een relevant en nuttig netwerk

ALARM! Komt dit rijtje jou bekend voor? Dan is jouw stage waarschijnlijk niet zoals het bedoeld is.. Om tegenvallers te voorkomen helpen wij je in je zoektocht naar een stageplek. Een plek waar je de ruimte hebt om jezelf te zijn en om je capaciteiten te ontwikkelen. De allereerste, gouden regel; zorg dat de organisatie matcht met jou persoonlijkheid. Waarom zou je werkervaring op willen doen binnen de autobranche terwijl je niets met auto’s hebt?! Hoezo verantwoordelijkheid voor Social Media, terwijl je zelf nog steeds op die ene goede reden wacht om met Facebook te beginnen?


Stap 1: Praat! Door veel met anderen te praten kun je er steeds meer achter komen of een bepaald beroep bij jou past, ja of nee. Anderen zien jou vaak anders en dit kan voor nieuwe inzichten zorgen.

Stap 2: Lijntjes uitgooien Denk aan ome Johan die bij de Rabobank werkt. Of aan de vader van jouw huisgenoot; “die werkt toch bij dat reclamebureau van de Albert Heijn?” Via via is er altijd wel ergens een interessante opening om bij een organisatie binnen te komen.

Stap 3: Solliciteren kun je leren Heb je een aantal contacten gevonden die jou interessant lijken; schrijf dan een sollicitatiebrief. Een aantal tips voor bij het solliciteren: > Stem de vormgeving + de taal af op de organisatie > Beschrijf in je brief ieder geval de 4 W’s; (wie, wat, welke, waarom) > Social Media (Facebook, Twitter, LinkedIn) kunnen je zeker helpen bij het vinden van een stageplek. Maar het is niet de bedoeling dat je toekomstige werkgever al je foto’s van die ene wilde nacht te zien krijgt. Kijk voor meer sollicitatie-inspiratie op pagina 13

Stap 4: #durftevragen Bel de volgende dag het bedrijf op en vraag of ze jouw brief en CV hebben ontvangen. Zo ja, vraag dan of je op gesprek mag komen. Zo’n gesprek moet je goed voorbereiden. Verdiep je in de organisatie, denk na over vragen die jou gesteld kunnen worden maar ook over vragen die jij wilt stellen. Bijvoorbeeld: “hoe is de sfeer op de werkvloer?” “Krijg ik tijdens mijn stage de ruimte om aan mijn stageverslag te werken?”

Stap 5: Meeloper Meer proeven van de sfeer? Vraag dan of je een (mid) dagje mee mag lopen. Zo kan je meer proeven van de sfeer binnen het bedrijf en hoef je niet af te gaan op dat ene kwartiertje kletsen. Voor beide partijen voordelig, voor jou maar ook voor de werkgever. Het kan zo zijn dat je na een eerste meeloop(mid)dag al zoiets hebt “ja dit is het!” Toch adviseren wij je om nog wat andere bedrijven aan te schieten, zodat je uiteindelijk je keuze kunt afwegen.

Stap 6: Knopen doorhakken De laatste stap is de knoop doorhakken! Als je een keuze hebt gemaakt voor welke organisatie jij gaat, ga jezelf dan eigen maken met de organisatie. Spit de website door; ga na of er een open dag in het verschiet ligt of laat je gezicht eens zien op de vrijdagmiddagborrel. Zo kan je je meer verweven met het team. 17


GRENZEN VERLEGGEN TIJDENS JE STAGE Stagelopen in het buitenland is ontzettend leuk en spannend, maar ook een flinke uitdaging! Er valt namelijk veel te regelen. Extra verzekeringen, reisdocumenten, een werkvergunning, inentingen… Maar met een goede voorbereiding is het prima te doen (en een geweldige ervaring!). Vind die plek Je gaat het doen: aan de slag over de grens! Maar waar vind je die plek? Bedenk voor jezelf wat je wilt leren en bedenk waar je stage wilt lopen. Begin vooral ruim van tevoren, zowel het zoeken naar een goede plek als het extra regelwerk om alles rond te krijgen kost meer tijd dan een stage in Nederland. Overleg ook altijd goed met school wat de eisen zijn voor een buitenlandse stage. Mag je een stageverslag inleveren via internet? Of als je weer terug bent? En hoe zit het met de begeleiding?

Solliciteren Solliciteren doe je in de taal van het land of in het Engels. Vaak is het handig om eerst even te bellen. Zorg dat je goed weet wat je wilt vragen! Ben je geen kei in Engels, oefen dan van tevoren met een bekende en laat je brief controleren door een docent (of vriend of vriendin met een talenknobbel).

Maak duidelijke afspraken Stage in de pocket? Bespreek vooraf alle belangrijke zaken en leg dit vast in je stagecontract. Wat zijn de wederzijdse verwachtingen? Op welke dag begin je en wanneer eindigt je stage? Ook afspraken over kost en inwoning, het aantal werkuren, salaris, vrije dagen en de financiering van de reis er naar toe leg je vast. Zorg dat jij, je stagebedrijf en je school je contract ondertekenen. Zo heb je altijd iets om bij lastige situaties op terug te vallen.

Geldzaken Een stage in het buitenland is niet goedkoop. Maak daarom van te voren een begroting. Denk aan extra kosten voor huisvesting, tickets, extra verzekeringen, eten, drinken en natuurlijk spending money voor in je vrije tijd. Voor stages in het buitenland zijn overigens ook subsidies beschikbaar. Vraag aan je stagecoördinator of het stagebureau voor welke subsidie jij in aanmerking komt. Extra cash Tijdens je stage loopt je studiefinanciering gewoon door. Vergeet dus niet om ‘m om te zetten in een uitwonende beurs. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat kun je bij DUO een OV-vergoeding buitenland aanvragen. In 2012 is dat €91,17 per maand. Vraag deze vergoeding minimaal 2 maanden voor je vertrek aan. www.duo.nl

18


Reispapieren Controleer ruim voordat je vertrekt of al je reispapieren in orde zijn en dat je paspoort niet verloopt tijdens je stage. Binnen de Europese Unie mag je zonder werkvergunning werken. Ga je buiten de EU aan de slag? Vraag dan op tijd informatie aan bij de ambassade van het land waar je heen wilt.

BELANGRIJK! Referentie check Of je nu via een organisatie vertrekt of zelf iets hebt gevonden, referenties checken is altijd verstandig. Vraag naar de contactgegevens van je voorgangers bijvoorbeeld en vraag naar hun ervaringen. Als een organisatie het goed voor elkaar heeft, zal hij/zij hier geen problemen mee hebben.

Verzekeringen Ga je voor een langere periode naar het buitenland, dan is je (doorlopende) reisverzekering vaak niet voldoende. Bijverzekeren voor ziektekosten en aansprakelijkheid is daarom belangrijk. Handige tips • Plak de gegevens van je verblijfplaats op de ijskast thuis zodat je ouders je in geval van nood kunnen bereiken • Maak een kopie van je reisdocumenten en mail die naar jezelf: zo kun je ze overal ter wereld opnieuw uitprinten • Twijfel je of je dekking voldoende is en je reissom hoog genoeg? Onze adviseur Meeùs checkt het voor je. www.cnv.meeus.nl

Buitenlandervaring, lekker op je c.v. Een tijdje in het buitenland leven en werken is natuurlijk per definitie geweldig, maar het doet ook veel voor je c.v. Recruiters houden namelijk wel van ondernemende mensen. En dat is precies wat een buitenlandstage (of werkplek, of vrijwilligersjob) laat zien. Je kiest niet de makkelijkste weg, durft nieuwe kansen aan en bent assertief genoeg om je zaken te regelen in een andere maatschappij. Een ander voordeel van werken in het buitenland is dat je in de meeste gevallen wordt ‘gedwongen’ een tweede taal eigen te maken. Want de beste manier om er één te leren is in het land zelf. Vooral als je later binnen een internationaal bedrijf carrière wilt maken is ‘vloeiend in Engels’ en ‘redelijk in Mandarijn’ een must.

Aan de bak in het buitenland package Twijfel je of alles goed wel geregeld is of heb je hulp nodig bij het maken van een begroting of je c.v.? Word lid van CNV Jongeren! Wij maken het onze leden namelijk graag een stuk makkelijker om hun koffers te pakken.

Vaccinaties Voor sommige landen moet je je van te voren laten inenten tegen ziektes als hepatitis en gele koorts. Soms wel een paar weken voor vertrek! Check voor info over het of en wanneer van inenten de website van Travel Doctor. www.traveldoctor.nl

19


STAGE IN HET

Zit je op het MBO? Dan beslaat je stageplek een groot deel van je opleiding. Des te meer reden om deze plekken goed te regelen, zodat je het maximale eruit haalt en vooral veel praktijkervaring op doet. > Lees meer!

21


In de

Van onze razende reporters Hila, Jennifer, Eva en Amy (ROC ASA Utrecht). Ook reporter worden? Neem contact op met CNV Jongeren!

PRAKTIJK Selin / 17 / Studente Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening ROC ASA Hoe ging je intakegesprek op je stage? “Mijn intakegesprek ging niet zo goed. Dat kwam doordat ik mij niet had voorbereid waardoor ik sommige vragen niet kon beantwoorden die er aan mij werden gesteld. Maar ondanks alles ben ik toch aangenomen.”

Heb je iets vervelends meegemaakt op je stageplek? “Ja, ik heb een conflict gehad met een verpleegster. Een vriendin en ik gingen op de computer maar de verpleegster vertelde dat die computers alleen bedoeld zijn voor ouderen. Een bejaarde man zei dat hij het niet erg vond dat wij op de computer bezig waren maar de verpleegster werd toen boos en zei dat we naar een andere ruimte moesten. Er ontstond toen een discussie die ik niet prettig vond.”

Hoe ga je om met conflicten op je stage?

Wat is je functie op je stageplek?

“Als ik een conflict zou hebben zou ik proberen om het conflict zo goed mogelijk uit te praten. Ik zou mijn begeleider erbij halen als het mij niet lukt en zo samen naar een goede oplossing zoeken om het conflict toch op te gaan lossen. Ik zou eerst wel zelf zoveel mogelijk proberen voordat ik er iemand bij zou halen.”

“Mijn functie op mijn stage is om activiteiten te begeleiden. Ik doe mee aan activiteiten of ik organiseer een activiteit.”

Heb je iets leuks meegemaakt op je stageplek? “Ja, ik heb veel leuke dingen meegemaakt. Ik organiseer activiteiten voor bejaarde mensen en ik ga ook mee tijdens uitjes. Ik had ook een high tea met de bejaarden op mijn stageplek en dat vond ik erg gezellig. Ik vind het ook leuk om activiteiten met de bejaarden te doen, zoals bingo en kaartspellen.”

Marloes / 17 / Studente Pedagogisch Medewerker ROC ASA Wat houd je stage in? “Ik loop stage in een kinderdagverblijf. Daar zorg ik dat de kinderen een leuke dag hebben terwijl de ouders aan het werk zijn.”

Hoe ziet je dag eruit? “Fruit en brood eten met de kinderen. Verschonen van de kinderen, activiteiten organiseren en uitvoeren. Als de kinderen op bed liggen heb ik pauze. Ook help ik met

22

aankleden van de kinderen.”

Wat maakt je stage leuk en uitdagend? “Een dag is nooit hetzelfde en daardoor altijd afwisselend. En het is leuk hoe de kinderen reageren als je bijvoorbeeld binnenkomt. Poepluiers verschonen en schoonmaken vind ik minder leuk om te doen!”

Is de communicatie tussen jou en je collega”s goed? “De communicatie tussen mij en mijn collega’s is goed. We kunnen samen goede afspraken maken en ik kan goed met ze opschieten. Als ik iets lastig vind of als ik een conflict met een bewoner heb dan helpen ze me ook door middel van tips of feedback.”

Zou je deze stage aan iemand aanraden? Zo ja: waarom? “Ik zou deze stage zeker aan mensen aan willen raden. Het is gezellig en leuk werk. Je hebt veel met de bejaarden te maken en je doet leuke dingen met ze. Je zorgt ervoor dat ze plezier hebben door middel van activiteiten of door met ze te praten over van alles.”

Word je goed begeleid? “Nou, er komt wel heel veel op de stagiair af. Ik zou graag wat meer van de begeleider willen zien.”

Heb je nog een tip voor de lezers? “Begin op tijd met je stageopdrachten zodat je niet alles op het laatste moment moet doen.”


Renske / 17 / Studente Medewerker Maatschappelijke Zorg ROC ASA Waar loop je stage? “Ik loop stage bij een dagcentrum voor mensen met een beperking. Hier begeleid ik de cliënten bij het bakken van brood – deze bakkerij levert aan andere instellingen en particuliere klanten.”

Hoe ziet je dag eruit? “Bij binnenkomst gaan we gezamenlijk thee drinken. Om 9 uur gaan we deeg maken, iedereen heeft zijn eigen taak hiervoor. Iedereen begint met de werkzaamheden in de bakkerij. Om 11 uur is er een korte pauze. Daarna gaan we verder met de werkzaamheden. Van 12 uur tot half 2 hebben ze grote pauze. Half 2 beginnen we met schoonmaken tot 3 uur. Hierna drinken we nog een kopje thee met elkaar.“

Wat maakt je stage leuk en uitdagend? “De juiste begeleiding bij de cliënt aanpassen. En alle blije reacties van de cliënten, daar krijg ik veel voldoening van! Maar, soms is het ook wel zwaar. De clienten vragen namelijk constant aandacht.”

Word je goed begeleid? “De begeleider is eigenlijk heel druk en de begeleiding kan beter.”

Heb je nog een tip? “Zoek een leuke stage plek zodat je het goed naar je zin hebt!”

23


FAQMBO Hoe verschilt de BBL-stage van de BOL-stage? Doe je de beroepsopleidende leerweg (BOL) dan loop je stage in een vooraf vastgestelde periode, bijvoorbeeld 6 maanden. Doe je de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) dan werk je 3 á 4 dagen bij een vaste werkgever en ga je 1 á 2 dagen naar school. Daarnaast krijgen BBL-ers een leerarbeidsovereenkomst: ze worden in dienst genomen door het bedrijf en ontvangen een salaris en een studiekostenvergoeding. Als BOLstagiair krijg je een stagecontract + stagevergoeding.

Wat is een BPV? BPV wordt het genoemd: de Beroeps Praktijk Vorming. Dit belangrijke onderdeel van je MBOopleiding is verspreid over meerdere jaren, en varieert van snuffelstages om kennis te maken tot een volledige meewerkstage, waarin je laat zien welke competenties je hebt verworven en welke taken je kunt uitvoeren. Doel? Vooral Heel Veel Praktijkervaring op doen.

Is mijn stage een erkend leerbedrijf? Anders dan bij HBO-ers en WO-ers, moet je als MBO-er verplicht stage lopen bij een erkend leerbedrijf.

24

Check daarom van tevoren of dit het geval is bij jou stageplek – anders loop je het risico dat je stage wordt afgekeurd. Informeer bij je school welke erkenning nodig is of kijk voor een overzicht van alle erkende leerbedrijven op www.stagemarkt.nl

Hoeveel uur mag ik stagelopen als ik nog geen 18 ben? Dezelfde regels gelden als bij je vakantiewerk of bijbaan, namelijk die van de Arbeidstijdenwet. Voor 16- en 17-jarigen zijn die een stuk strenger dan bij meerderjarigen! In deze Arbeidstijdenwet staat bijvoorbeeld dat je als 16-jarige maximaal 9 uur per dag mag werken, en niet na 22.00 uur ‘s avonds. Hierbij geldt schooltijd overigens ook als arbeidstijd: ga je op een dag 4 uur naar school, dan mag je nog maximaal 5 uur stagelopen.

TIP: Alle regels en tijden die voor jou van toepassing zijn vind je op www.cnvjongeren.nl

TIP: Check ook de cao voor je stagebedrijf. Staat hier iets in over je arbeidstijden, dan moet je stagebegeleider deze volgen.

Ik heb geen OV, krijg ik een reiskostenvergoeding? De meeste bedrijven vinden het geen probleem om je reiskosten te vergoeden. Maar: het is geen verplichting. Belangrijk dus om dit vooraf te bespreken en vast te leggen in je stagecontract. Anders kom je nog voor dure verrassingen te staan…

Mag ik stagelopen in de schoolvakanties? Ja, dat mag! Sterker nog, je hebt niet automatisch vrij in de vaste schoolvakanties. Overleg met je stagebegeleider wanneer jij je vrije dagen kunt opnemen.


26


DE GROTE

Alles geregeld rondom Contract, Werkzaamheden en Begeleiding

DRIE Tegenvallende werkzaamheden, slechte begeleiding vanuit de opleiding en werkgevers die het niet al te nauw nemen met de rechten van stagiairs‌ Helaas is de stage voor lang niet alle stagiairs de ultieme werkervaring. Om te zorgen dat jouw stage wel een topervaring wordt, leggen we hier de grote drie voor je uit: contract, werkzaamheden en begeleiding.

27


1. Stagecontract Het opstellen van een stagecontract of stageovereenkomst is voor jou een must! Vaak heeft het bedrijf of je school een stagecontract, zo niet stel er dan zelf een op! Het contract wordt door alle partijen ondertekend: door jou, de praktijkbegeleider en school.

Samenvatting stageplan Hierin staan je stagedoelstellingen, dus wat je wilt leren. Zorg samen met je praktijkbegeleider dat je zoveel mogelijk leerdoelen haalt!

Functieomschrijving Dit zijn de werkzaamheden die je uit gaat voeren.

Duur van je stage Leg vast wanneer je stage begint en wanneer je stage is afgelopen.

Stageopdracht Soms heb je een stageopdracht. Leg van te voren vast hoeveel uur je daar per week aan mag werken.

Vakantiedagen Ben je de schoolvakanties vrij? Kun je soms een dag vrij nemen en moet je dat dan inhalen?

Aantal uren Werk je van 9 tot 5 of werk je ook ’s avonds? Leg in overleg met school van te voren vast of je overuren mag maken of dat je op zaterdag mag werken. Ook is het handig te weten hoe je omgaat met overuren.

Begeleiding Hoeveel gesprekken heb je tijdens de stageperiode met je begeleiders van school en van het bedrijf? Heb je terugkomdagen? Wanneer komt je schoolbegeleider langs?

Stagevergoeding Leg vast hoeveel stagevergoeding je krijgt. Misschien heeft het bedrijf iets over stagiairs in hun cao staan, vraag daar naar! Leg ook vast of je reiskosten vergoed krijgt.

Ziekte Leg vast bij wie je jezelf afmeld als je ziek bent en aan wie je doorgeeft dat je weer beter bent. Moet je de dagen dat je ziek bent geweest inhalen en loopt je stagevergoeding door?

28

2. Begeleiding Je hebt recht op goede begeleiding! Je wordt begeleid om te weten te komen wat je goed doet en wat beter kan. Maak van te voren afspraken over hoe vaak je een voortgangsgesprek hebt. Blijf niet te lang zitten met je vragen maar stap op je begeleider af. In die gesprekken kun je vertellen wat je goed vindt gaan en waar je tegenaan loopt. Ook de school wil weten wat je leert en of het goed gaat. Daarom word je ook door iemand op school begeleid. Spreek van te voren af wanneer de begeleider van school langskomt en wanneer je eindbeoordeling is. Vraag een telefoonnummer en mailadres van je begeleider op school zodat je altijd even kunt bellen of mailen. Alle afspraken leg je vast in het stagecontract!

Tip: feedback is niet altijd leuk om te krijgen, maar wel erg leerzaam! Meer over omgaan met feedback lees je verderop in dit magazine op pagina 34.

3. Werkzaamheden Als je stage gaat lopen heb je van te voren leerdoelen bedacht. Je wilt natuurlijk niet alleen maar koffie halen en de prullenbakken legen. Samen met je begeleiders zorg je dat je de leerdoelen haalt. Als je nieuwe dingen wilt leren, vraag dan aan je begeleider of dat mogelijk is en of je een keertje mee mag met hem of haar. Daarmee kan je het meeste leren en maak je ook nog eens een goede indruk! Weet je iets niet of moet je iets nieuws doen, vraag dan altijd of je begeleider erbij blijft.


Eerste Hulp Bij Ongelukkigheden

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Soms is je stage niet zo leuk als je van te voren had verwacht. Je collega’s zijn minder aardig dan je had gehoopt, je wordt niet goed begeleid, je hebt te weinig uitdaging of het werk is juist te moeilijk. Allemaal lastige dingen waar iedereen weleens tegenaan loopt. Probeer er voor jezelf achter te komen wat je precies dwarszit. Ligt het aan de inhoud van je stage of juist aan de begeleiding?

Ik maak bijna 60 uur op mijn stage, mag dat? Ja. Als je ouder bent dan 18 mag je maximaal 60 uur per week werken, maar gemiddeld over 16 weken niet meer dan 48 uur per week (net als bij ´gewoon´ werk). Voor stagiairs jonger dan 18 gelden er strengere regels.

Hoe moeilijk ook, praat erover met je stagebegeleider! Probeer er samen achter te komen wat het voor jou leuker of leerzamer maakt. Hij of zij heeft vast nog wat tips. Heb je alles gedaan om je stage te leuker of leerzamer te maken, maar wordt het niet beter, stop dan niet meteen met je stage. Alle tijd die je verliest moet je waarschijnlijk op een ander moment weer inhalen! Informeer bij je stagebegeleider van school wat je het best kunt doen.

Tip: Maak het bespreekbaar! Maak je struggles bespreekbaar met jouw begeleider vanuit school maar ook met je stagebegeleider. Probeer helder te krijgen waar de kink in de kabel zit en onderneem actie! Vaak helpt het om je stageplan erbij te pakken en te kijken “wat zijn ook alweer mijn leerdoelen”? Heb je zelf ideeën om het probleem op te lossen? Gooi ze op tafel! Tip: Begin de dag met een lach… Want wie vrolijk is in de morgen, die lacht de hele dag. Jouw stemming in de ochtend bepaalt je stemming voor de hele dag. Pak jezelf aan en zeg zoiets tegen jezelf als “vandaag wordt het een leuke dag!” Je zult zien dat jouw positiviteit goed overkomt op je collega’s maar ook op jezelf.

Is een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van toepassing op stagiairs? Een stageovereenkomst is niet gelijk aan een arbeidsovereenkomst. In beginsel zijn de cao- bepalingen daarom niet van toepassing. Het komt voor dat er in cao's is opgenomen of, en zo ja welke artikelen, van toepassing zijn op stagiaires, bijvoorbeeld in de cao Verpleeg- en Verzorgingshuis en Thuiszorg. Het is niet verplicht om iets op te nemen over stagiaires in de cao. Controleer het wel even, want als dit het geval is werkt het meestal in je voordeel. Je stagebegeleider van het bedrijf kan je vertellen welke cao van toepassing is. Val je als stagiair onder dezelfde verzekeringen als je collega's? De risico’s die horen bij de stagewerkzaamheden die je in opdracht van de werkgever uitvoert vallen onder het risico van de werkgever. De werkgever zal dus een WA-verzekering moeten hebben. Dit is niet anders dan bij 'gewone' werknemers. Wanneer sprake is van opzet of roekeloos of onbevoegd handelen, kan de werkgever de schade wel verhalen op de stagiair (of werknemer). Het is ook mogelijk dat de verzekering via de onderwijsinstelling geregeld is. De stage valt onder de schooltijd en gedurende de schooltijd is de onderwijsinstelling verantwoordelijk. Zorg dat de afspraken rondom je verzekering zijn vastgelegd in je stageovereenkomst!

CNV Jongeren is er voor jou! Kijk voor al je andere vragen op www.cnvjongeren.nl, mail naar info@cnvjongeren.nl of bel 030 751 1853. 29


VERBETER JE SKILLS:

Profileren

Eigenlijk een schitterende positie, die van stagiair. Het is de ideale kans om een bedrijf te leren kennen, nieuwe mensen te ontmoeten en alvast de weg naar je toekomstige baan wat vrijer te maken. En plan je vervolgens je stageopdrachten een beetje slim, dan biedt het je de mogelijkheid om alle interessante mensen van de organisatie in het kader van ‘bedrijfskundig onderzoek’ te interviewen en jezelf flink te profileren. Want er komt een moment dat je bent afgestudeerd en hard op zoek naar werk. Maar hoe profileer je jezelf naar grotere hoogten?

Stap naar voren Het ultieme profileren begint bij jezelf. Toon initiatief op je stageplek, maak duidelijk welke nieuwe dingen je wilt leren en waarom rondkijken bij een organisatie zo belangrijk is voor je ontwikkeling. Wees niet bang voor nieuwe dingen, maar laat zien dat je flexibel bent en geen obstakels uit de weg gaat. Profileren begint bij weten wat je wilt. Wat wil je uit je stage halen? Waar ben je goed in, en wat wil je nog verder ontwikkelen? Zet je ambities om in concrete opdrachten en kaart dit aan bij je stagebegeleider. De kans is groot dat je er nog mee aan de slag kunt ook.

Zoek de juiste mensen Begin niet zomaar in het wilde weg mensen aan te klampen, dat werkt niet. Bedenk van tevoren wat je wilt bereiken, wie je daarvoor wil spreken en waarom. Heb je al mensen om je heen die je voor kunnen stellen, zoals je stagebegeleider of een collega?

Heb je geen directe lijntjes naar bepaalde mensen die je wilt ontmoeten onderzoek dan of er bijeenkomsten zijn waar je ze kunt vinden, zoals netwerkborrels, seminars of workshops. Of vraag of je, als leergierige stagiair, een keer mag aanhaken bij een vakgroepoverleg.

Let’s keep in touch

Netwerk!

Na je stage

De juiste mensen vinden is één ding, maar vervolgens moet je er ook mee in gesprek komen. En dat is soms best lastig, zomaar over het weer beginnen is niet de meest originele methode. Bedenk daarom vooraf hoe je jezelf in een paar minuten kunt verkopen: wie je bent, wat je doet en wat je verwachtingen zijn van het bedrijf bijvoorbeeld. Toon ook interesse in je gesprekspartner en luister goed naar wat hij of zij te vertellen heeft. Haak hier op in en denk vooral mee.

Uitgepraat? Vraag dan of je een visitekaartje kunt krijgen of zoek iemand later gelijk op via LinkedIn. Biedt iemand je hulp aan of krijg je een tip? Vergeet dan niet om diegene later via de mail of een telefoontje even te bedanken.

Is je stage afgerond en ben je trots op het eindresultaat? Tijd voor wat interne PR! Mail je rapport naar de mensen die je geholpen hebben bij de uitvoering er van en geef je enthousiasme aan om betrokken te blijven bij de organisatie. Wellicht hebben ze nu, of anders in de toekomst, mogelijkheden voor je. Denk ook aan het vermelden van je (privé) contactinformatie, zodat ze je ook na je vertrek kunnen bereiken. TIP: vraag je stagebegeleider referentie te schrijven voor je LinkedIn


Gijs Visser / 25 / Lid van CNV Jongeren / ZZP-er “In 2011 ben ik afgestudeerd aan het Da Vinci College te Dordrecht als toegepast psycholoog. Een stagiair is in mijn ogen zelfstandig, leergierig en bovenal gewoon zichzelf! Fouten maken mag, iedereen is als stagiair begonnen. Tijdens mijn stageperiode heb ik geleerd dat een grote dosis zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen het fundament is voor een succesvolle stageperiode. Momenteel ben ik zelfstandig ondernemer en 1 september start ik met mijn eerste bedrijf. In mijn huidige werkzaamheden heb ik nog vaak profijt van de dingen die ik heb geleerd tijdens mijn stageperiode bij CNV Jongeren. Daarnaast zijn stages een verrijking van je CV en bieden ze uitzicht op een vaste baan."

31


Leerdoelen die niet in je stageopdracht staan Je stageperiode ‘uitzitten voor je studiepunten´ of ´omdat het nu eenmaal verplicht is´? Totaal niet meer van deze tijd! Want een beetje stagiair profileert zich een slag in de rondte, stelt hoge doelen en haalt het maximale eruit. Stagelopen doe je namelijk helemaal voor jezelf - ook al stelt je opleiding nog zulke lage eisen, zijn je werkzaamheden toch niet helemaal wat je er van verwacht had en heb je veel te weinig te doen. Op elke stage valt namelijk een boel te leren. Kies je eigen issues, gooi de SMART-formule overboord en leg die lat maar lekker hoog. 1. JE SKILLS VERBETEREN Aan de slag met je vaardigheden? Zoek het breder dan alleen in je stageopdracht staat. De ‘interne communicatie verbeteren’ is nogal een doelstelling, maar begint al met iemand fatsoenlijk telefonisch te woord staan. Of een mooie presentatie in elkaar kunnen zetten. Grijp je kans om uit te pluizen hoe Prezi werkt, wat de gedragscode is voor klantcontact of hoe je Twitter zakelijk in kunt zetten.

Studiemateriaal www.frankwatching.com, de receptiemedewerkers

2. SUCCESVOL NETWERKEN Na je studie een baan vinden blijft een hele uitdaging. Een netwerk helpt je absoluut! Begin daarom gelijk met het opbouwen van een netwerk op je stageplek. Laat zien dat je er bent, vraag of je kennis kunt maken met iemand van HR of haak een keer aan bij een netwerkborrel. Kijk de kunst af van je collega’s en sla je slag.

Studiemateriaal De soepele commerciële collega, intranet/krant/Quest voor interessante openingszinnen en achtergrondinformatie

32

3. WERKVLOERSENSITIVITEIT ONTWIKKELEN Superbelangrijk, maar je krijgt er nooit colleges over: de gedragsregels op de werkvloer. Moet je wel of geen koffie halen voor je collega’s? Mag je op slippers naar je werk? Kun je je baas aanspreken met ‘Ha Simon’ en moet je persé naar die vrijdagmiddagborrel? Je bewust zijn van de gedragscodes is voor je eigen profilering een must – het kan je maken of breken als collega. Wie is er gevoelig voor complimenten en bij wie kun je niet het achterste van je tong laten zien? Gebruik je stageperiode om de mensen om je heen te observeren en maak er een interessante studieopdracht van.

Studiemateriaal Je collega´s, interne memo´s, de vrijdagmiddagborrel

4. AFREKENEN MET PERSOONLIJKE ISSUES Schiet jij gelijk in de verdediging als je een opmerking krijgt over je werk? Breekt het angstzweet je uit bij de gedachte dat je je project moet presenteren tijdens het teamoverleg? Of blijf je altijd naar bevestiging zoeken? Tijdens je stageperiode heb je kans om nu eens definitief af te rekenen met al die onhandige issues. Fijn als die voor je eerste echte baan uit de weg zijn geruimd.

Studiemateriaal De pagina TESTEN op www.intermediair.com

HOO


HOOG 33


VERBETER JE SKILLS:

WAT MOET IK MET

FEEDBACK? Feedback… wat moet je ermee? Iedereen krijgt wel eens commentaar. Van je leraar, van je ouders, maar ook op je stage. Feedback krijgen is lang niet altijd even leuk. Want hoe moet je reageren als je werkgever aangeeft dat je wat verbeterpunten hebt? Feedback is niet bedoeld om je te pesten, laten we daar eerst mee beginnen. Toch ben je soms geneigd om flink in de verdediging te schieten als iemand voorzichtig aangeeft dat je het werk iets anders aan kunt pakken. Je wordt er boos van, of verdrietig. Vaak komt dit doordat je niet goed weet waarom je commentaar krijgt. Leren omgaan met feedback is daarom belangrijk. Meestal zit er toch een kern van waarheid in en word je dankzij feedback alleen maar beter in je werk! En: het is geen aanval op jou als persoon, maar op je handelen.

Feedback ontvangen doe je zo Stel, je loopt stage op de afdeling Financiën bij een groot bedrijf. Op een gegeven moment neemt je stagebegeleider je apart en geeft aan dat je af en toe niet netjes genoeg werkt, waardoor er fouten in de organisatie zijn ontstaan.

Snap je feedback Het is belangrijk dat je goed weet waar je stagebegeleider het over heeft, anders kun je ook niets veranderen. Vraag of hij kan aangeven wat hij graag anders zou zien. Of was er een bepaald moment dat je het minder goed deed? Vraag ook waarom dit een belangrijk punt voor hem is. Vat de feedback ten slotte even samen voor jezelf.

Beoordeel je feedback Vraag jezelf af of het commentaar van je stagebegeleider terecht is. Had je alleen een rotweek laatst of loop je vaker de kantjes er af? Denk er in ieder geval even goed over na en schiet niet gelijk in de verdediging. Lukt het niet om koel te blijven, vraag dan om een time-out en of je er later op terug mag komen.

Aan de slag met je feedback Herken je jezelf in het commentaar en wil je ermee aan de slag, vraag dan ook gerust hulp.Hij wil ook dat jij lekker werkt en is natuurlijk bereid om je erbij te helpen. Ben je het er absoluut niet mee eens, geef dan ook aan waarom.

[IK-IK-JIJ] Feedback geven is trouwens ook niet gemakkelijk. Je weet natuurlijk nooit helemaal zeker hoe de ander gaat reageren. De manier waarop je het zegt maakt een groot verschil. Jij werkt niet netjes klinkt heel anders dan Ik zie dat je niet altijd even netjes werkt. Met de IK-IK-JIJ Methode kom je een heel eind: Ik zie dat… je niet altijd even netjes werkt. Ik vind dat… niet gepast binnen de afdeling Financiën. Wat vind jij daarvan? 34


[Positieve Feedback] Krijg je een compliment? Ook dat is feedback! Wees er trots op als iemand je vertelt dat je goed bent in je werk.

FEEDBACKMOMENTEN Functioneringsgesprek Als je een baan hebt, heb je één keer per jaar een functioneringsgesprek met je leidinggevende. Dit gesprek is bedoeld om samen met je leidinggevende te kijken naar hoe het gaat en welke mogelijkheden er zijn voor in de toekomst. De volgende dingen kunnen besproken worden: hoe functioneer je binnen en buiten de afdeling waar je werkt, hoe gaat het met je takenpakket, bevalt dat nog? Wat voor ideeën heb je zelf over je verdere ontwikkeling binnen de organisatie en hoe denkt je leidinggevende daarover? Tijdens je stage voor je ook dit soort gesprekken met je stagebegeleider, bijvoorbeeld halverwege je stage.

Beoordelingsgesprek Aan het eind van je stage heb je een beoordelingsgesprek met je stagebegeleider. Er wordt gekeken hoe je stage is verlopen en of je leerdoelen zijn gehaald. Dit gesprek is vaak samen met je stagedocent.

Bilaatje Dit is een onvervalste kantoorterm! Hiermee wordt een gesprek onder vier ogen bedoeld, bijvoorbeeld tussen jou en je stagebegeleider en zonder de aanwezigheid van je collega´s.

Koffiemomentje? Soms is even samen koffie drinken een goed moment om te zeggen wat je dwars zit. Of het gebeurt ´gewoon´ tijdens het werk. Is het op jouw werk niet zo vanzelfsprekend om elkaar feedback te geven? Wees assertief en vraag zelf om een gesprek met je stagebegeleider!

35


Haal het meeste uit je

STAGEVERGOEDING

(en andere salariszaken)

Stagelopen, financieel hou je er vaak niet veel aan over. En doordat je fulltime aan de bak moet, is de mogelijkheid om er naast te blijven werken beperkt.

Hoogte van je stage-vergoeding Er bestaat geen standaard bedrag voor stagevergoeding, die moet je zelf onderhandelen met het bedrijf waar je stage loopt. Het kan ook weer afhangen van de opdracht, de lengte van je stage en je opleidingsniveau. In sommige sectoren (bijvoorbeeld in de zorg) staat in de cao wat is geregeld voor stagiairs. Onderzoek dit daarom eerst. Leg ook vast in je stagecontract wat je verdient (bruto en netto), hoeveel uur je hiervoor moet stagelopen en of je reiskostenvergoeding ontvangt. Bedrijven zijn overigens niet verplicht om je een stagevergoeding aan te bieden. Het is aan jezelf om de keus te maken of je het de moeite waard vindt.

Bijverdiengrens in 2012: â‚Ź13.362,53

Stage & Stufi Als je studiefinanciering ontvangt, dan zit er een maximum aan het totaal dat je mag bijverdienen. Hierbij wordt niet gekeken naar je nettoloon, maar naar je belastbaar loon of verzamelinkomen per jaar. Dus inclusief je stagevergoeding! Hou dus goed de bijverdiengrens in de gaten: of stop met je bijbaan of zet je stufi stop tot het eind van het jaar. 38

Belasting terugvragen Stagevergoeding is inkomen, je krijgt een loonstrook en betaalt hier ook gewoon belasting over. In de meeste gevallen (als je niet teveel hebt verdiend tenminste) kun je deze belasting weer terugvragen via de Belastingdienst.


Zo werkt het

OP JE LOONSTROOK

Elk jaar krijg je in februari je jaaropgave(n) van de werkgever(s) waarvoor je het jaar daarvoor hebt gewerkt. De jaaropgave is een overzicht van het loon dat je het afgelopen jaar hebt verdiend en de loonheffing die je hierover hebt betaald: deze heb je nodig om aangifte te kunnen doen.

Ook als je stage loopt krijg je een loonstrookje. Je werkgever is verplicht je dit te geven. Dit hoeft trouwens niet elke maand, alleen op het moment dat er iets verandert in je contract of als je salaris omhoog gaat. Check af en toe je loonstrook om te zien of alles nog klopt.

• Regel al je jaaropgaven, ook van je stage en tijdelijke baantjes • Vraag je DigiD code aan • Let op de aftrekposten voor extra teruggave, zoals studie- en zorgkosten of giften • Altijd gewerkt maar nog nooit belasting teruggevraagd? Geen zorg: het kan nog over de laatste vijf jaar

Salaris

Digitale aangifte Op de website van de Belastingdienst kun je het algemene particuliere aangifteprogramma downloaden, deze wordt door iedereen gebruikt. Niet alle vragen zijn waarschijnlijk op jou van toepassing, deze kun je gewoon overslaan.

Heb je hulp nodig? Op www.cnvjongeren.nl vind je meer informatie over belasting terugvragen en alle links en uitleg die je nodig hebt.

Jaaropgaaf Aan het eind van het jaar krijg je een jaaropgaaf van je werkgever/ stagebedrijf. Dit is een soort samenvatting van alle loonstrookjes die je dat jaar hebt ontvangen. Er staat precies op hoeveel je gewerkt hebt en hoeveel belasting je hierover hebt betaald bijvoorbeeld. Je jaaropgaaf heb je nodig om je belastingaangifte te kunnen doen.

Wat staat er op? Uren Het aantal uren dat jij per week/maand hebt gewerkt.

Op je loonstrook staat zowel je bruto salaris als je netto salaris. Het nettoloon krijg je doordat er sociale premies en belasting van je brutoloon worden afgetrokken.

Loonheffing/ loonbelasting Je betaalt elke maand over je salaris loonbelasting. In het begin van het jaar krijg je een jaaropgaaf van je werkgever(s). Deze heb je nodig om de betaalde belasting terug te vragen.

Arbeidskorting Als je gaat werken, heb je recht op arbeidskorting en loonheffingskorting. Daardoor betaal je minder belasting. Deze kortingen worden direct in je loon verwerkt. Let op: dit kan maar bij één werkgever.

Pensioenpremie Wanneer in je cao of contract staat dat je mee betaalt aan de opbouw van je pensioen, wordt er maandelijks een pensioenpremie ingehouden van je brutoloon.

Recht vakantietoeslag (vt) Dit is het bedrag aan vakantietoeslag (8% van je salaris) dat je tot en met deze periode hebt opgebouwd. Dit wordt meestal in de maand mei aan je uitbetaald.

Premie ww Alle Nederlanders zijn verplicht mee te betalen aan de werkloosheidswet (WW). Dit bedrag wordt elke maand ingehouden van je brutosalaris.

Bijdrage zvw Alle Nederlanders zijn volgens de zorgverzekeringswet (ZVW) verplicht verzekerd. De werkgever is verplicht hieraan mee te betalen.

Reservering eindejaarsuitkering (of dertiende maand) Aan het eind van het jaar krijgen sommige werknemers deze uitkering. Dit staat in je cao of contract. Op je loonstrook kun je vaak zien hoeveel er al gereserveerd is voor jou.

39


advertorial

ZOEK JE NOG EEN STAGE? In september beginnen ze weer; de colleges! Voor sommigen van jullie is het tijd voor een derdejaars-, onderzoek- of afstudeerstage. En dat gaat niet zomaar. Er gaat een hele periode van zoeken en solliciteren aan vooraf. Vergeet het aanbod op je hogeschool of universiteit, maar zoek én vind via Stages.nl. Je hebt keuze uit een waslijst met stages en opdrachten. Daarnaast is het helemaal gratis. Veel studenten lopen tijdens hun opleiding stage. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het zoeken van een stage? Ten eerste is het handig om te vragen naar de concrete werkzaamheden. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe je werkdag eruit gaat doen. Ga je afstuderen? Vraag dan of er verwacht wordt of je ook meewerkt aan de dagelijkse werkzaamheden.

Stagevergoeding Dan is er nog de altijd wederkerende vraag: is een stagevergoeding verplicht? De meningen zijn erover verdeeld, toch is een vergoeding niet verplicht. Of je er wel een krijgt hangt af van de liefdadigheid van de organisatie, hoeveel uren je werkt en het niveau van je opleiding. Tot slot telt het soort stage ook mee. Doorgaans zal over het algemeen meer opleveren dan een afstudeerstage.

Gaat er toch iets mis, ben je ontevreden over je stage of wil je iets anders weten over stagelopen? Stel die vraag dan op Stagesteun. nl. Op deze website helpt CNV Jongeren, dé jongerenvakbond van Nederland, je met al je vragen over contracten, uren, werkzaamheden en begeleiding. Naast veel informatie over stages kun je hier ook tips vinden die je helpen bij het maken van een cv.

Hoe werkt Stages.nl? Zoek een stage door middel van de zoekfunctie of klik op een provincie. Wil je reageren? Log dan in of maak een profiel aan. Alleen dan kun je de contactgegevens zien van het bedrijf of de persoon die de stagevacature aanbiedt. Wanneer je reageert via het contactformulier onderaan kun je een motivatie geven en je sollicitatie komt dan direct bij het bedrijf zelf binnen. Succes!

42


CNV JONGEREN dé jongerenvakbond van Nederland! CNV Jongeren komt op voor de jonge werknemers in Nederland: de bijbaners, de stagiairs, de vakantiewerkers en de starters. Voor jou dus! Wij houden goed in de gaten dat je veilig en prettig kunt werken, dat je rechten worden beschermd en dat beleidsmakers rekening houden met de toekomst van jongeren. Daarnaast kun je bij ons terecht met al je vragen en problemen over stage lopen, solliciteren, werk en inkomen. Jongeren zoals jij maken onze organisatie! Dankzij onze leden kunnen we namelijk onze maatschappelijke campagnes blijven uitvoeren. Laat daarom ook je stem horen en maak je werksituatie nog beter.

Word lid van CNV Jongeren voor maar €1,50 per maand! Kijk voor meer info op www.cnvjongeren.nl/word-lid

KORTING OP JE VERZEKERINGEN HULP BIJ JE BELASTINGEN CONTRACT LATEN CHECKEN SOLLICITATIETRAINING ANTWOORD EN ADVIES OP AL JE VRAGEN OVER WERK EN INKOMEN C.V. LATEN CONTROLEREN MEEWERKEN AAN ONZE PROJECTEN MEEDENKEN MET NEDERLAND JE STEM LATEN HOREN

2012 GENERATIE VAKBOND STAGE & AFSTUDEREN  

Binnenkort op stage? In dit magazine lees je alles over solliciteren, profileren, netwerken en het maximale eruit halen.