Page 1

n is te al Re or vo ag az in e M

Realisten verdienen PROMOTIE De Participatiewet toegelicht

SOCIAAL BEWUSTE

werkgevers CNV JONGEREN INTERVIEWT

JETTA KLIJNSMA derealist 1 CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 1

20-12-13 10:15


Voor de bijbaners, de starters, de stagiairs, de vakantiewerkers en natuurlijk, de Wajongers. Voor jou dus! Ga snel naar www.cnvjongeren.nl en word lid! Meer informatie op pagina 22 van dit magazine.

2 derealist CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 2

20-12-13 10:15


VOORWOORD Verandermanagement lijkt een steeds nuttiger vak in deze tijden. Veranderingen brengen nieuwe situaties met zich mee waar we ons, in meer en mindere mate, op voor proberen te bereiden. Maar je kunt je nooit 100% voorbereiden op een nieuwe situatie. Voor mijzelf was de verandering van het studentenleven naar de vakbond er eentje die ik zo goed mogelijk probeerde voor te bereiden. Want een goede voorbereiding is het halve werk toch? Zo is het ook met de Participatiewet. Veel Realisten weten niet waar ze aan toe zijn: wat gaat er veranderen? Een cursus verandermanagement is dan niet genoeg om je voor te bereiden. Verandering zal ook op de werkvloer plaatsvinden. Werkgevers zullen veranderingen in het bedrijf moeten toepassen. Zij zullen een inclusieve werkvloer moeten inrichten. Hoe krijg je zo’n verandering binnen je bedrijf? Binnen die verandering is het zaak jezelf te richten op de dingen waar jij invloed op hebt. Voor Realisten zal dit het jaar zijn dat ze zichzelf in beeld moeten brengen. Werkgevers laten afweten van je bestaan, waar je goed in bent en wat jij kunt betekenen voor hun organisatie. dit doe je door zichtbaar te zijn. Dit kan door mensen te spreken, je netwerk uit te breiden en te vertellen dat je op zoek bent naar een baan. Internet speelt hier ook een belangrijke rol. De mogelijkheden via LinkedIn zijn eindeloos en er zijn talloze andere sites waarop je jezelf letterlijk in beeld kunt zetten. De inclusieve werkvloer is het streven. Voor werkgevers is het dan handig dat ze op een laagdrempelige manier in contact komen met Realisten. Wanneer een Realist zichzelf in beeld weet te brengen zal de werkgever ook weten wie hij moet hebben om zijn werkvloer compleet te maken. Denken in taken en niet in vaststaande functies, is daarbij een realistisch uitgangspunt. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen zijn of haar talent ten volle kan benutten. Hiervoor is een match tussen werkgever en Realist noodzakelijk. Maar ook de juiste begeleiding, of dit nu door het UWV of de gemeente gebeurt. Wij als CNV Jongeren maken ons hard voor deze begeleiding en denken kritisch mee over de invulling van de Participatiewet. Daarbij zijn we kritisch en realistisch. En we richten ons op hetgene waar we invloed op hebben: politieke lobby, cao-afspraken, het trainen van nieuwe Realisten, HARRIE en begeleiding op de werkvloer en de benadering van werkgevers. Door je op de dingen te richten waar je invloed op hebt kun je verandering het beste aan. En dat doen we! Veel leesplezier!

INHOUD Realist in beeld Pagina 5

Participatiewet Fabels & Feiten Pagina 8-9

Interview Jetta Klijnsma Pagina 12-13

Sociaal bewuste werkgever Pagina 19

Over CNV Jongeren Pagina 22-23

Colofon

Dit is een uitgave van CNV Jongeren met dank aan UWV. Redactie en fotografie: CNV Jongeren, Shutterstock, iStockphoto Oplage: 70.000 Š 2014

www.cnvjongeren.nl derealist 3 CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 3

20-12-13 10:15


REALISTEN VERDIENEN

PROMOTIE “Wajongeren die weten wat ze wel en niet kunnen en daarin realistisch zijn!”

Iemand die in de Wajong zit, wordt vaak een Wajonger genoemd. Vaak wordt er bij deze groep gekeken naar wat iemand niet kan, naar zijn of haar beperking. Dat is het uitgangspunt. CNV Jongeren vindt dat er gekeken moet worden naar wat iemand wel kan. Maar natuurlijk wel vanuit een realistisch perspectief. Vandaar de naam: Realisten.

HET REALISTEN PROMO-TEAM! Wat doet het Realisten promoteam precies? Dit team zorgt ervoor dat werkgevers bekend raken met Realisten. Dit doen zij door in tweetallen presentaties over de Wajong te geven bij werkgevers. Voordat de Realisten op pad gaan ontvangen zij een professionele training in communiceren en presenteren. Dit is niet alleen heel handig bij het presenteren, maar staat ook nog eens goed op je CV. Daarnaast kom je als Realist bij veel verschillende bedrijven over de vloer. Hierdoor creëer je direct een netwerk om jezelf heen, wat het uiteindelijk ook makkelijker maakt om zelf een baan te vinden. Daarnaast creëer je enthousiasme bij werkgevers om een Realist in dienst

te nemen. Er worden regelmatig leuke contacten gelegd tussen een Realist en werkgever. Een van de succesverhalen staat op de volgende pagina.

Het Realisten promoteam van CNV Jongeren is dé manier voor werkgevers om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het begrip Wajong. Dit promoteam, bestaande uit jongeren met een arbeidsbeperking, gaat namelijk op pad langs grote en kleine bedrijven om presentaties te verzorgen. Tijdens deze presentaties vertellen zij bijvoorbeeld over wet- en regelgeving die het financieel aantrekkelijk maakt om een Wajonger in dienst te nemen. De meerwaarde van deze opzet is dat de werkgever direct in contact komt met een Wajonger en er niet gesproken wordt over, maar mét iemand met een beperking. Op deze manier kunnen Realisten werkgevers enthousiast maken, inspireren en overtuigen van de meerwaarde van een Realist op de werkvloer.

Ook een presentatie ontvangen of je aanmelden voor het promoteam? Neem contact op met Janneke via j.hiddink@cnvjongeren.nl

4 derealist CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 4

20-12-13 10:15


Realist in beeld: Kim

REALISTISCH KIJKEN Als meisje van twaalf jaar kreeg ik van de één op de andere dag last van verminderd zicht. Ik weet het nog precies, ik zat in groep acht en tijdens het rekenen kon ik plotseling cijfers minder goed zien dan gewoonlijk. Ik vertelde het mijn moeder, maar omdat ik als kind ook al last had van migraine waarbij gedeeltelijke uitval van het zicht een ‘normaal’ kenmerk was, lieten we het voor wat het was. Het halfjaar dat daarop volgde bleef het slechte zicht, weliswaar zonder de hoofdpijn, maar toch vreemd. Toch maar naar de oogarts gegaan en wat bleek; ik had een oogziekte. Als twaalfjarig meisje kreeg ik last van een ziekte van de Macula Degeneratie. Dit is een ouderdomsziekte waardoor ik altijd een wazige vlek in het midden van mijn beeld zie. Oplossing of herstel was niet aan de orde, want iets dat kapot is kun je niet meer maken. Plotseling voelde ik me niet meer een ‘normale’ puber. Het was niet dat ik me ziek voelde, maar ik was ineens anders. Dit vond ik moeilijk te accepteren. Schoolboeken op A3-formaat, een laptop met vergrotingssoftware en altijd vooraan zitten in de klas: allerlei bijkomstigheden die ik vreselijk vond. Toch heb ik de havo havo in één keer doorlopen, vrij gemakkelijk zelfs. Studeren gaat me wat moeilijker af. Sinds september vorig jaar studeer ik Communicatiemanagement aan de Hogeschool Utrecht. Hiervoor heb ik drie jaar Communicatie gestudeerd in Zwolle. Door omstandigheden moest ik hiermee stoppen, maar ik geef niet op. Ik zal dat papiertje halen, al kost het met nog drie jaar extra!

De arbeidsmarkt van vandaag de dag is erg ongelijk verdeeld. Er is meer aanbod dan vraag en dat maakt het voor iemand met een functiebeperking extra lastig om een baan te vinden. Zeker wanneer je ook een Wajong-uitkering hebt. Maar, bij de pakken neerzitten doe ik niet. Ik wil graag meedoen in deze maatschappij. Daarom ben ik naast mijn studie vrijwilligerswerk gaan doen op communicatiegebied. Het geeft mij zoveel voldoening en ik pluk er nu al de vruchten van. Zo heb ik vanaf december een baan en wel op de communicatieafdeling bij Rijkswaterstaat. Dit is een droom die uitkomt en stiekem besef ik het nog steeds niet helemaal. Ik krijg de kans om te laten zien wat ik waard ben. En dat gun ik iedereen. Ik heb veel dingen moeten laten door mijn beperking. Zo zal ik nooit auto kunnen rijden en heb ik moeten stoppen met mijn favoriete sport hockey, omdat ik dit niet meer kan. Daarentegen kan ik zoveel meer. Ik heb mezelf beter leren kennen. Door te laten zien wat ik wel kan krijg ik meer zelfvertrouwen. Verder zal ik mijn beperking hopelijk snel voor 100% kunnen accepteren. Ik ben er nog niet, maar ik ga er wel komen. Waar een wil is, is echt een weg. Vecht voor je rechten en zorg dat je gezien wordt. Blijf je bewust van je beperking maar focus op je kwaliteiten, dan kom je er. Realistisch kijken noem ik dat!

derealist 5 CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 5

20-12-13 10:15


BEGRIP EN ONBEGRIP Interview met Ton Meijerink (Realist) en Hans van den Broek (HARRIE)

Realist zijn op de werkvloer: je moet het maar kunnen. Zoals Ton, 28-jarige Wajonger uit Helmond. Althans, zo wordt hij liever niet genoemd. Hij is namelijk een volwaardig medewerker. Ton is in dienst bij het UWV in Eindhoven. Hier helpt hij onder andere met de post, interne en externe meldingen en ondersteunt hij de afdeling handhaving. Het duurde even voor Ton een baan vond waar hij helemaal op zijn plek zat. De fanatieke Ajax-fan wordt goed ondersteund door HARRIE* Hans van den Broek, die hem begeleidt bij zijn werkzaamheden. Een vast takenpakket, regelmaat en structuur zijn voor Ton essentieel om goed te kunnen functioneren. Maar het sleutelwoord is, volgens hem, begrip. “Binnen het UWV is er veel begrip voor jongeren met een Wajong-indicatie. Dit maakt het voor mij erg makkelijk om me aan te passen aan de nieuwe werkomgeving. In het begin was het erg wennen, van beide kanten, waardoor er soms vervelende situaties konden optreden”. Ook Hans merkt hierin vooruitgang. “Ton geeft nu eerder aan waar hij tegenaan loopt en ook zijn collega’s voelen dit goed aan. Dit zorgt voor een erg prettige werksfeer”. Het ligt niet alleen aan de omgeving. Een goede en stabiele werkomgeving is erg belangrijk voor Wajongers, maar dat is slechts één kant van de medaille. “Het ligt erg aan je eigen instelling”, weet Ton.

Hij heeft zich nooit neergelegd bij zijn indicatie en wil graag gezien worden als een volwaardig werknemer. Hier werkt hij dan ook hard voor. Gelijk behandeld worden ten opzichte van zijn collega’s is dan ook vanzelfsprekend. Aan Hans heeft hij een uitstekende begeleider. Door het geven van complimenten, het zijn van een aanspreekpunt en het beantwoorden van vragen, is het zelfbeeld van Ton erg verbeterd. Hij heeft hierdoor meer zelfvertrouwen gekregen, waardoor hij zijn werk beter kan uitvoeren. Hans ziet dit ook terug: “Ton is een goede jongen en een volwaardige collega. Een echte aanwinst voor het team”. Ook de jobcoach vervult een belangrijke functie. In samenwerking met Hans, ondersteunt zij Ton, met alles waar hij in zijn werk tegenaan loopt. Doordat het steeds beter gaat, is de hulp van de jobcoach ook steeds minder geworden. In het begin was dit 6%, later 3% en in november 2013 is liep de ondersteuning zelf geheel af. Ton ziet zichzelf niet als succesverhaal. Hij is een gewone werknemer, met de juiste instelling. Dat maakt hem echter wel tot voorbeeld voor andere Realisten. Door de juiste begeleiding van zijn HARRIE en jobcoach, het op waarde schatten van de werkgever en collega’s en zijn eigen gedrevenheid, werkt Ton nu 38 uur per week. Als volwaardig collega welteverstaan.

*Ook zo benieuwd wat een HARRIE is? Kom er achter op pagina 18.

6 derealist CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 6

20-12-13 10:16


derealist 7 CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 7

20-12-13 10:16


De Participatiewet

ALLE FEITEN

OP EEN RIJ De Participatiewet heeft al veel stof doen opwaaien, voordat hij überhaupt is ingevoerd. Alhoewel er steeds meer duidelijkheid is gekomen, blijft het ingewikkelde materie. Niet alleen voor Realisten, maar ook voor werkgevers. Om wat meer helderheid te scheppen, hebben we aan aantal feiten op een rijtje gezet. De Participatiewet is een samenvoeging van de regelingen Wet Sociale Werkvoorziening (WSW), Wet Werk en Bijstand (WWB) en de Wajong. De gemeenten gaan deze wet uitvoeren. De bestaande re-integratiebudgetten en huidige WSW-subsidie worden samengevoegd in één Participatiebudget. Op het Participatiebudget wordt op termijn 1,3 miljard bezuinigd. Het subsidiebedrag per WSW’er per jaar daalt op termijn naar 22.700 euro. Dat was in 2010 ruim 27.000 euro. Het Participatiebudget maakt onderdeel uit van ‘het sociaal deelfonds’. In dat fonds komen ook de budgetten voor de jeugdzorg en WMO terecht. Met het fonds kunnen gemeenten hun sociale beleid vormgeven zonder financiële ‘schotten’.

De instroom in de WSW stopt per 1 januari 2015. De huidige WSW’ers worden niet herbeoordeeld volgens de nieuwe norm. Ook de (loon)kosten voor deze groep lopen door. Op termijn is er geld om binnen de Participatiewet structureel 30.000 beschutte werkplekken te behouden, op basis van 100% van het wettelijk minimumloon. Er is afgesproken dat deze groep een arbeidsovereenkomst moet krijgen op basis van een cao-beloning die zo dicht mogelijk ligt tegen het minimumloon. De Wajong blijft bestaan voor mensen die duurzaam niet kunnen werken. Huidige Wajongers worden beoordeeld op hun arbeidsvermogen. Wajongers die kunnen werken en onder de doelgroep van de Participatiewet vallen, krijgen een bijstandsuitkering en worden ondersteund door gemeenten om aan de slag te komen. Het is nog niet duidelijk hoe de herkeuring precies gaat verlopen. Uitkeringsduur en leeftijd zullen in ieder geval een rol gaan spelen. De ‘nieuwe Wajongers’ zullen dus voor het eerst aan de beurt komen voor een herkeuring.

8 derealist CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 8

20-12-13 10:16


vers in het bestuur. Ook werknemersorganisatie zijn in het bestuur vertegenwoordigd. In de Werkkamer is verder afgesproken dat de Werkbedrijven een ‘regiefunctie krijgen’ bij het organiseren van een ‘basispakket’ aan functionaliteiten.

Gemeenten compenseren werkgevers met loonkostensubsidie, als iemand niet in staat is het minimumloon te verdienen. De gemeente vult aan tot het minimumloon. Het verschil tussen het minimumloon en de cao betaalt de werkgever. Door het sociaal akkoord is het instrument loondispensatie geschrapt. Sociale partners stellen zich garant voor 125.000 banen in 2025 (100.000 voor marktpartijen, 25.000 voor de overheid). In 2014 moeten marktpartijen 5.000 plekken realiseren, in 2015 nog een keer 5.000. Vervolgens loopt het aantal jaarlijks op. De Werkkamer (sociale partners en gemeenten) maakt afspraken over invulling, taakomschrijving en aansturing van de Werkbedrijven. In het sociaal akkoord is afgesproken dat er 35 Werkbedrijven komen, gelinkt aan de 35 arbeidsmarktregio’s. De Werkbedrijven worden de schakel om mensen te verbinden met de banen waarvoor werkgevers garanties hebben afgegeven. In de Werkkamer is afgesproken dat gemeenten de lead hebben met een zware delegatie van werkge-

In de Werkkamer is afgesproken dat de baangaranties de eerste jaren met voorrang naar mensen moeten gaan met een Wajonguitkering of WSW-indicatie. In de Werkkamer is afgesproken dat het UWV een indicatie afgeeft of mensen voor en baangarantie in aanmerking komen. De criteria voor de indicatie worden opgenomen in de quotumwet. Het moet in ieder geval gaan om mensen die minder kunnen verdienen dan het minimumloon. Loonwaarde wordt niet vastgesteld door het UWV, maar op de werkvloer in samenspraak tussen het Werkbedrijf en de werkgever. Het quotum is voorlopig van de baan. Er wordt wel een quotumwet voorbereid die begin 2014 naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Eind 2015 wordt gepeild of sociale partners de doelstellingen halen. Dit moment is met een jaar vervroegd als gevolg van het begrotingsakkoord van oktober 2013. Als de doelstelling niet wordt behaald treedt de quotumwet op 1 januari 2015 in werking. Bron: www.cedris.nl

derealist 9 CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 9

20-12-13 10:16


10 derealist CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 10

20-12-13 10:16


Cao, oftewel de collectieve arbeidsovereenkomst, je hebt er vast wel eens van gehoord. Een schriftelijke overeenkomst tussen bedrijven en werknemers over de arbeidsvoorwaarden. Maar naast dat er afspraken instaan over werktijden en loon, staat hier ook allerlei informatie die voor jou, als Realist, ontzettend belangrijk is! CNV Jongeren heeft vaak overleg met CNV vakbonden die onderhandelen over de cao. Wij proberen invloed uit te oefenen op waar die onderhandelingen precies over gaan. Daarbij is ons standpunt dat er zoveel mogelijk afspraken over Wajong in de CAO worden opgenomen, zodat bedrijven hun best doen om Wajongers een plek te geven in hun organisatie. Het is misschien even zoeken, maar er zijn veel bedrijven en sectoren die afspraken gemaakt hebben over Realisten. Dit staat in hun cao. De meeste van dit soort afspraken gaan over het bieden van een werkplek aan Realisten. Zo is bijvoorbeeld in de cao van SNS Reaal te lezen dat zij vijf Wajongers de kans willen bieden om werkervaring op te doen. Ook KPN en Delta Lloyd hebben in hun cao een soortgelijke afspraak opgenomen, zodat meer Realisten in dienst genomen kunnen worden. Zo wil KPN de positie van zwakke groepen op de arbeidsmarkt verbeteren door twintig tijdelijke arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen voor (bijvoorbeeld) Wajongers. Delta Lloyd wil ook tien Wajongers een werkplek aanbieden binnen de eigen organisatie. Het is goed om te lezen dat er bij het tot stand komen van de cao nagedacht wordt over het bieden van kansen aan Realisten. Zo heeft Delta Lloyd, om hun doel van het bieden van tien werkplekken van Wajongers te realiseren, iemand met een

Wajong-indicatie aangewezen om ervoor te zorgen dat dit doel in de gaten gehouden wordt en ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Ook zijn er al bedrijven die in hun cao uitgebreidere afspraken over Wajongers hebben staan. Een ander goed voorbeeld is de cao van Achmea. In deze cao wordt uitgebreid aandacht besteed aan de waardevolle eigenschappen van iemand met een arbeidsbeperking. Zo heeft Achmea het uitgangspunt om de talenten van de medewerker op het juiste moment in te zetten voor activiteiten en werkzaamheden die passen bij hun levensfase en persoonlijke kwaliteiten of omstandigheden. Met bijzondere aandacht voor medewerkers met een arbeidsbeperking. Niet alleen stelt Achmea hiervoor vijftien werkervaringsplaatsen beschikbaar, maar hierover het bedrijf heeft ook een duidelijke invulling gegeven hoe dit precies gerealiseerd moet worden. Zo wil de verzekeraar goede begeleiding bieden door een begeleidingscommissie in te stellen die zich al bij de invulling van deze plekken bezig houdt met het soort begeleiding dat het beste past bij de werknemer met de arbeidsbeperking. Ook houden zij er toezicht op dat dit beleid ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Een ander punt uit de cao van Achmea is dat zij deze werkervaringsplaatsen zo veel mogelijk wil verdelen over verschillende bedrijfsonderdelen in de organisatie, om zo de diversiteit van de samenleving te laten weerspiegelen in de samenstelling van het medewerkersbestand. Wel zo Realistisch! Wil jij wel eens weten of er in jou cao iets opgenomen is voor Wajongers? Check dan www.cnv.nl/werk-en-inkomen/cao/ mijn-cao/ en lees wat er in jou cao afgesproken is.

derealist 11 CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 11

20-12-13 10:16


DE NIEUWE

PARTICIPATIEWET Interview met Jetta Klijnsma (Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

GEPRESENTEERD

De nieuwe Participatiewet. Er is al veel over gezegd, geschreven en gezwegen, maar veel verder dan speculeren kwam het niet. Op maandag 2 december was het eindelijk zover; de langverwachte presentatie van de nieuwe wet. De reden waarom het woord ‘nieuw’ wordt gebruikt, komt door het feit dat er eerder de Wet werken naar vermogen lag van het Kabinet Rutte I. Deze is echter nooit in de praktijk gebracht, in tegenstelling tot deze nieuwe wet. De nieuwe Participatiewet is een samenvoeging van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW), de Wet Werk en Bijstand (WWB) en de Wajong-regeling. Net als deze oude regelingen zullen de gemeenten deze wet gaan uitvoeren. De nieuwe Participatiewet zal per 1 januari 2015 in werking treden. Maar wat betekent deze nieuwe wet eigenlijk voor Realisten? “Vanaf 2002 groeit het aantal Wajongers erg hard”, aldus de staatssecretaris. “Op dit moment (red. december 2012), maken 236.000 personen gebruik van de Wajong-regeling. Hiervan zullen 100.000 Wajongers nooit kunnen werken, 60.000 hebben al werk en meer dan 80.000 Wajongers hebben nog geen werk, maar zijn wel op zoek. Deze werkzoekenden gaan wij proberen te helpen aan een plek op de arbeidsmarkt en de nieuwe Participatiewet draagt hieraan bij”. Volgens de wet zal de groep die nooit zal kunnen werken

zijn uitkering behouden, die zal worden uitgekeerd door het UWV. In de praktijk betekent wel dat iedereen die gebruikt maakt van de huidige Wajong-regeling opnieuw beoordeeld zal worden. Deze beoordeling zal worden uitgevoerd door het UWV. Klijnsma hierover: “De herbeoordeling zal erg zorgvuldig gebeuren. Het UWV heeft ook de keuringen voor de Wajong uitgevoerd en kent de doelgroep erg goed. Maar ik besef me ook dat er zorgen zijn. Zorgen bij Wajongers, maar ook bij hun ouders, familie en vrienden. Mede hierom heb ik nauwe contacten met onder andere cliëntenraden in het land. Zo houd ik korte lijnen met Wajongers en hun omgeving”. Daarnaast komt er ook een baangarantie. Deze gemaakte afspraken in het Sociaal Akkoord houden in dat in de periode van 2014 tot en met 2026 er 125.000 banen bijkomen voor mensen met een arbeidshandicap. Hiervan worden 100.000 banen vrijgemaakt door het bedrijfsleven en 25.000 door de overheid. In 2014 komen er al 7.500 banen bij, die met voorrang gaan naar Wajongers en mensen die op de wachtlijst staan voor de sociale werkvoorziening. Maar daarmee zijn we er natuurlijk niet. “Werkgevers moet beseffen wie ze in huis halen. Ze moeten hierover realistisch zijn en waar nodig worden geholpen, om Wajongers zo goed mogelijk mee te laten werken binnen de organisatie”, vindt de bewindsvrouw. “Ze moe-

12 derealist CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 12

20-12-13 10:16


ten zich soms ook nog wat meer verdiepen in de achtergrond van deze, nieuwe werknemers. Niet alleen in de fysieke gesteldheid, maar ook in de psyche. Hierbij moet wel gezegd worden dat werkgevers al meer doen 10 jaar geleden. Het wordt steeds normaler dat er op de werkvloer een goede afspiegeling is van de samenleving, waarbij ook mensen met een arbeidsbeperking horen. Mocht de baangarantie niet snel genoeg gaan, dan houdt de staatssecretaris een stok achter de deur. “Vanaf 2016 zal dan de quotumwet in werking treden, die bedrijven en de overheid verplicht om

125.000 banen vrij te maken. Ik heb er alle vertrouwen in dat zowel het bedrijfsleven, als de overheid de banen succesvol zal creëren. Maar de Wajongers verdienen het om een stok achter de deur te hebben, mocht dit onverhoopt niet lukken”. Deze wet houdt in dat er een boete wordt opgelegd, als de baangarantie niet wordt gehaald. Gemeenten krijgen bij de begeleiding van mensen naar werk een centrale rol in de uitvoering. Door de nieuwe Participatiewet zullen meer Realisten aan het werk kunnen en dat is waar het Jetta Klijnsma om te doen is: “Omdat zij dat verdienen”.

Onze eigen standpunten over de Participatiewet vind je op pagina 20. derealist 13 CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 13

20-12-13 10:16


DAT VIND IK! CNV Jongeren organiseert veel voor Realisten, zoals valt te lezen in dit magazine. Naast het Realisten Promoteam, HARRIE Helpt, HARRIE in de zorg organiseert onze werkgroep Wajong ook een aantal activiteiten. We spreken dus veel Realisten, met uitgesproken meningen en die willen we graag aan het woord laten.

“De Participatiewet geeft veel verwarring wat betreft de regelingen en financiën. Dat is heel erg beperkend voor jongeren die onder deze regeling vallen”.

“Mijn toekomstdroom is een baan bij de gemeente of in de zorg en welzijn”.

14 derealist CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 14

20-12-13 10:16


“Er is veel onduidelijkheid over regelgeving rondom de Realisten, heb ik gemerkt. Ik hoop door het geven van voorlichtingen vanuit CNV Jongeren, werkgevers de positieve aspecten te laten inzien op financieel, maatschappelijk en persoonlijk vlak”.

“De participatiewet is voor mij een goede stimulans om zo snel mogelijk aan het werk te komen”.

“Door mijn beperking ben ik ontzettend gemotiveerd om mezelf te bewijzen. Ik kan niet precies uitleggen wat het voor me betekent, maar ik kan wel zeggen dat ik heel gemotiveerd ben”. derealist 15 CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 15

20-12-13 10:17


“HET IS ALTIJD BETER OM TE WERKEN” Interview met Fred Paling (lid Raad van Bestuur UWV)

16 derealist CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 16

20-12-13 10:17


Met de komst van de Participatiewet verandert er een hoop. Niet alleen voor de Realisten zelf, maar ook voor gemeenten en het UWV. In dit interview legt Fred Paling, sinds 2010 lid van de Raad van Bestuur van het UWV, uit wat deze nieuwe wet betekent voor het UWV en voor Realisten. Hij houdt zich binnen het UWV sinds 2002 bezig met verschillende werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidswetten en sinds 2004 met de Wajong. “Ik snap dat Wajongers of Realisten soms door de bomen het bos niet meer zien” geeft de bestuurder in het begin van het interview aan. “Inmiddels kennen we de oude en de nieuwe Wajong-regeling, de Wet Werken naar Vermogen, de Participatiewet van het kabinet Rutte I en op dit moment de nieuwe Participatiewet. Het is belangrijk om duidelijkheid te scheppen en helder aan te geven wat Realisten te wachten staat”. Er staat in de nieuwste versie van de Participatiewet een aantal veranderingen die ingrijpend kunnen zijn voor personen met een Wajong-indicatie. Een belangrijk verschil is de baangarantie. Paling: “In de nieuwe wet staat de garantie dat er 125.000 banen vrijkomen voor Realisten, in de periode van 2014 tot en met 2026. Van deze banen worden er 100.000 uit het bedrijfsleven en 25.000 bij de overheid vrijgemaakt.” Deze banen moeten vrijwillig tot stand komen, maar mocht dit niet lukken, dan houdt het kabinet een slag om de arm. “Als deze banen niet vrijwillig worden gecreëerd, dan komt er een quotumwet, die bedrijven en de overheid verplicht om deze banen vrij te maken.” Een ander belangrijk verschil is het veranderen van loondispensatie in loonkostensubsidie. In voorgaande wetten kregen Realisten een deel van het salaris aangevuld, door het UWV, tot het wettelijk minimum loon. Met de Participatiewet krijgen zij hun salaris aangevuld tot aan het cao-loon. Dit deel wordt aangevuld door de gemeente, niet meer door het UWV.

Het belangrijkste, waar veel Realisten mee in hun maag zitten, is echter de herbeoordeling. Hoe zit het precies met die beoordeling? De huidige Wajong-regeling blijft bestaan voor Realisten die niet kunnen werken. Degenen die wel kunnen werken en onder de doelgroep van de Participatiewet vallen, worden ondersteund door de gemeente, met als doel om in een reguliere baan weer aan de slag te komen. Zij ontvangen tot die tijd een bijstandsuitkering. Het UWV zorgt ervoor dat deze herbeoordeling zorgvuldig plaatsvindt. “De politiek bepaalt de criteria en het is aan het UWV om zo objectief mogelijk te beoordelen. Zorgvuldigheid, professionaliteit en onafhankelijk zijn, zijn hierin zeer belangrijk, zodat iedereen een eerlijke kans krijgt”. Het UWV voelt zich erg verantwoordelijk voor Realisten. Zij zal ervoor zorgen dat de Realisten zo goed mogelijk worden geïnformeerd over alle veranderingen. Ook probeert zij de gemeenten, die met de komst van de Participatiewet nieuwe taken krijgt, zo goed mogelijk te helpen. Maar er wordt niet alleen veel van de gemeenten verwacht, ook de werkgevers moeten hun steentje bijdragen. Niet alleen moeten zij zorgen voor banen, maar deze banen moeten ook aansluiten bij de Realisten. Dit betekent in de praktijk dat er gekeken moet worden naar kwaliteiten van iemand met een beperking. Werkgevers moeten daarnaast ook open staan om werkplekken aan te passen en het verstrekken van voorzieningen. “Het UWV vindt het belangrijk dat werkgevers hierover nadenken en zich bewust worden van de kwaliteiten van Realisten. Ook Realisten zelf mogen niet bij de pakken neerzitten. Blijf vooral in beweging, want het is altijd beter om te werken, dan om niet te werken”, besluit de bestuurder van het UWV.

derealist 17 CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 17

20-12-13 10:17


Stel: je hebt als bedrijf goed gekeken naar welke taken er binnen je bedrijf passend zijn voor iemand met een arbeidsbeperking. Vervolgens heb je ook nog eens een gemotiveerde Realist gevonden om deze taken te kunnen vervullen. En dan? Om goed te kunnen functioneren op de werkvloer en te kunnen zorgen voor een duurzame arbeidsparticipatie is de juiste begeleiding op de werkvloer van groot belang. Niet alleen binnenhalen, maar ook vasthouden! Een directe collega kan hierin een grote rol spelen en deze rol wordt steeds belangrijker, doordat er nu al drastisch wordt gekort op de landelijke re-integratie budgetten. Met de komst van de Participatiewet zullen daarnaast grote werkgevers verplicht worden gesteld afspraken te maken over het in dienst nemen van, ten minste vijf procent, mensen met een arbeidsbeperking. In de CAO afspraken van veel werkgevers komen afspraken rondom het in dienst nemen van Wajongers nu al meer en meer naar voren, wat een zeer positieve verschuiving is. CNV Jongeren en Vilans hebben de rol van de begeleidende collega en de werkzame bestanddelen onderzocht en deze collega gekroond tot HARRIE. HARRIE is een personificatie van de ideale collega-werknemer die begeleiding geeft op de werkvloer aan werknemers met een arbeidsbeperking. Een collega die: Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk is. HARRIE word je niet zomaar, het moet je liggen.

Een HARRIE zet zich in voor de integratie en acceptatie van de nieuwe collega. Daarnaast kent hij de werkinhoud en geeft de collega-werknemer instructies of corrigeert. Maar ook speelt hij een belangrijke rol op sociaal vlak van werk en zorgt dat de nieuwe collega een fijne plek in het team kan nemen. Om werkgevers en werknemers te ondersteunen in dit proces heeft CNV Jongeren twee HARRIE trainingen ontwikkeld. Genaamd de Expeditie HARRIE en HARRIE helpt. Het afgelopen jaar hebben wij weer veel diverse organisaties bezocht en dit leidde bij de deelnemers tot veel nieuwe inzichten en handvaten. Bent u de volgende?

Gaat uw team binnenkort met Wajongers werken of is dit al het geval? Meer informatie over onze HARRIE trainingen, Expeditie HARRIE of het aanvragen van overige voorlichting of training kan via info@cnvjongeren.nl

18 derealist CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 18

20-12-13 10:17


SOCIAAL BEWUSTE WERKGEVERS Dat maatschappelijk verantwoord ondernemen verdergaat dan milieubewustzijn en ecologische duurzaamheid is al langer bekend. Ook ‘sociaal kapitaal’ wordt steeds belangrijker. Organisaties zijn doordrongen van de meerwaarde van goedgeschoold personeel en willen hierin ook investeren. Daarnaast is de inzet van mensen met een beperking gelukkig een steeds vaker voorkomend verschijnsel. Deze Realisten krijgen een nog prominentere rol op de arbeidsmarkt met de komst van de Participatiewet. Maar zijn bedrijven hierop ingesteld? Om een inkijk te geven in organisaties die Realisten een kans geven mee te doen in het arbeidsproces vroeg CNV Jongeren hoe dit binnen een van de grootste pensioenuitvoerders in Nederland is geregeld, namelijk PGGM. Marieke van Hal en Stefan Edelbroek, werken namens PGGM nauw samen met stichting Emma at Work in het programma Make It Possible (MIP). Met dit programma heeft het bedrijf zich ten doel gesteld in 2013 acht mensen met een beperking te plaatsen. Hieronder bevinden zich ook Wajongers. Dit is gelukt! Momenteel houden deze medewerkers zich bezig met verschillende werkzaamheden, variërend van administratief medewerker tot pensioenjurist. Binnen PGGM, één van de grootste pensioenuitvoerders, worden Realisten niet gezien als excuus. Eerst wordt gekeken welke taken er liggen binnen de organisatie, voordat er gezocht wordt naar een Realist. Hierin

wordt van bestaande vacatures bekeken of ze geschikt zijn voor Realisten. Daarnaast worden managers actief geattendeerd op de meerwaarde van Realisten en worden zij hiervoor enthousiast gemaakt. Er worden dus geen speciale banen gecreëerd om Realisten te plaatsen, maar er wordt wel gekeken naar welke takenpakketten er handig samen te stellen zijn. De sleutel tot succes is het kijken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Op de afdelingen waar deze Realisten meedraaien wordt geen onderscheid gemaakt. Dit begint al bij de sollicitatieprocedure, waar gekeken wordt naar de kwaliteiten van de sollicitant. Een afwijzing of invulling is altijd op basis van kwaliteit. “Realisten zijn vaak enthousiaster, meer bereid tot werken, meer toegewijd en hebben een andere kijk op werk. Ze waarderen hun werk meer”, aldus Marieke. “Natuurlijk moet een werkgever aandacht schenken aan de beperking van de werknemer, bijvoorbeeld door het gebruik van speciale software of een aangepast bureau, maar daar krijg je een tot op het bot gemotiveerde medewerker voor terug”, vult Stefan aan. Het is voor bedrijven ook gezond om een divers pallet aan medewerkers in dienst te hebben. “Op die manier draag je als organisatie je steentje bij aan een betere maatschappij”, besluit Marieke. Benieuwd naar de mogelijkheden binnen uw bedrijf, kijk dan op www.uwv.nl/werkgevers

derealist 19 CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 19

20-12-13 10:17


SPEERPUNTEN

CNV Jongeren over de Participatiewet In het najaar van 2013 stuurde staatsecretaris Jetta Klijnsma de Participatiewet naar de Tweede Kamer. In deze wet worden de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een deel van de Wajong samengevoegd, met als doel eenvoud en eenduidigheid. Met de Participatiewet wil het kabinet bereiken dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan werk. Er is al veel over de nieuwe wet geschreven, ook in dit magazine, maar welk standpunt neemt CNV Jongeren in tegenover deze wet? CNV Jongeren ondersteunt de gedachte dat mensen met een arbeidsbeperking zoveel mogelijk deelnemen aan de reguliere arbeidsmarkt. Dit moet echter wel zorgvuldig gebeuren met goede begeleiding en met oog voor de kwaliteiten en beperkingen van de Realist. Het kabinet bezuinigt ruim 1,6 miljard op voorzieningen die essentieel zijn om Realisten aan het werk te helpen. Instrumenten als een jobcoach, training en aanpassingen aan werkplekken komen hierdoor in het geding. CNV Jongeren vindt dat het Kabinet een pakket van minimale voorzieningen voor re-integratie en begeleiding moet garanderen voor mensen met een arbeidsbeperking die hun weg zoeken op de reguliere arbeidsmarkt. Deze gereedschapkist moeten deze onmisbare voorzieningen bevatten, geen 'botte bijlen'.

Daarnaast is er momenteel veel onrust rondom de aangekondigde herbeoordelingen. Veel Realisten zijn bang dat hen aan de lopende band arbeidsvermogen wordt toegekend. CNV Jongeren vindt dat er op korte termijn duidelijkheid moet komen over het proces van de herbeoordelingen en de criteria waarop Realisten worden beoordeeld. CNV Jongeren ondersteunt het UWV in haar pleidooi dat zij de indicatiestellingen voor haar rekening neemt. Voor herkeurde Realisten moet er ook een 'warme overdracht' plaatsvinden van het UWV naar de gemeenten toe, zodat de onrust en onzekerheid tot een minimum beperkt blijft. De herkeuringen moeten als doel hebben, mensen een realistisch perspectief op werk te bieden en niet worden gebruikt als een verkapte bezuinigingsmaatregel. Mensen die in aanmerking komen voor beschut werk en een baan vinden, komen in dienst van de gemeente. Er worden nieuwe lagere salarisschalen ontwikkeld binnen de gemeentelijke cao. Hoewel dit een lager cao-loon is dan voorheen, zullen de kosten voor de gemeenten zwaar zijn. Dit beperkt gemeenten hoogstwaarschijnlijk in de mogelijkheden om zich volledig in te spannen voor andere groepen Realisten. Nu al kan ruim 60% van de gemeenten de kosten van de huidige sociale werkvoorzieningen niet opbrengen . Het kabinet moet ervoor zorgen dat er voor deze andere groepen ook voldoende budget beschikbaar is en blijft.

20 derealist CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 20

20-12-13 10:17


Ook krijgen de gemeenten binnen het huidige wetsvoorstel maximale beleidsvrijheid om het beleid op lokaal niveau in te vullen. Dit geldt ook voor het toekennen van instrumenten en voorzieningen bij het re-integratie traject. Het mag niet zo zijn de in de ene gemeente er een beter traject wordt geboden dan in een andere. Beperk ook de bureaucratie en laat de jong arbeidsgehandicapte een herkenbare groep blijven binnen de Participatiewet zodat ze niet achterin de rij bij de gemeenten komen te staan. Er is nog veel onduidelijk over de coördinatie tussen de gemeenten, sociale partners, UWV en de 35 werkbedrijven over

een effectieve implementatie van de Participatiewet. CNV Jongeren wil voorkomen dat de Realisten terecht komen in een molen van bureaucratie en zo de weg kwijtraken. Beperk de bureaucratie zoveel mogelijk en zorg voor een heldere en effectieve communicatie naar de doelgroep. Ook over het financiële plaatje maakt CNV Jongeren zich zorgen. Gemeenten krijgen een uitdijend takenpakket met slinkende budgetten. Zo willen de sociale partners een cao voorstellen met maximaal 120% van het minimumloon. Gemeenten krijgen echter een budget dat uitgaat van 100% van dit loon. Wie gaat dit financiële gat dichten?

Onze standpunten staan ook online: www.cnvjongeren.nl/vereniging/werkgroep-wajong

derealist 21 CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 21

20-12-13 10:17


ME? CNV JONGEREN, WHAT’S IN IT FOR

Een vakbond is stoffig. Er heerst een geitenwollen sokkencultuur, de gemiddelde leeftijd ligt ver boven de vijftig en wat ze eigenlijk doen, weet niemand. Ja, iets met cao’s en belangenbehartiging. Deze gedachte heerst, vooral onder jongeren, maar niets is minder waar. Wat doet de CNV Jongeren dan wel en belangrijker… what’s in it for me? OP DE BRES VOOR JONGE GENERATIE WERKNEMERS Jij bent de toekomst. Daarom speel jij ook de belangrijkste rol binnen CNV Jongeren. Jij als onderdeel van de nieuwste generatie kan namelijk als beste meedenken over nieuwe manieren van werken en onderwerpen die passen binnen je eigen levensfase. Zo houd je de vakbeweging én de arbeidsmarkt toekomstbestendig. De leden van CNV Jongeren zijn hierin de experts. Hun ervaringen en ideeën zijn onze input. En die ideeën blijven niet op de plank liggen. Wij gaan door totdat er naar deze ideeën geluisterd wordt. Niet alleen binnen ‘de grote vakbond’ CNV zelf, maar juist in de media en de politiek. Zes werkgroepen met enthousiaste jonge mensen doen dit ook. Zij houden zich bezig met onderwerpen als; Werken naar Vermogen, Onderwijs, Arbeidsmarkt, Diversiteit, Sociale Zaken en Pensionen.

EEN STAPJE VERDER CNV Jongeren is er voor de bijbaners, de vakantiewerkers, de stagiairs, de starters en uiteraard de Wajongeren. Wij zijn er om jou te helpen. Of je nu vragen hebt over je salaris of je sollicitatiebrief, aan de slag wil in het buitenland of gewoon geen idee hebt waar je moet beginnen: het team van CNV Jongeren helpt je zo op weg! Ook ondersteunen wij organisaties en bedrijven bij het in dienst nemen van mensen met een beperking. Door projecten, ontwikkeling van tools en het geven van voorlichting, proberen wij Realisten aan een baan te helpen. Iedereen moet namelijk kunnen werken, zonder gehinderd te worden door een beperking. Je ziet het, er is genoeg ‘in for you’. En dat vinden wij belangrijk om te blijven doen voor jou. Maar om CNV Jongeren springlevend te houden en al deze activiteiten uit te voeren, hebben we jou nodig. Omdat wij geen winst hoeven te maken, ben je al lid voor slechts €1,50 per maand. Doen dus!

Kijk voor meer voordelen én voor het aanmelden op www.cnvjongeren.nl.

22 derealist CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 22

20-12-13 10:17


WHAT'S IN IT FOR ME? ANTWOORD & ADVIES CNV Jongeren is dĂŠ vraagbaak voor jongeren met (juridische) vragen over hun contract, salaris, stage of werktijden. Ook staan we voor je klaar als je een probleem hebt met je baas of collega. SOLLICITATIECOACH Twijfel je over je sollicitatiebrief of heb je moeite met het maken van een cv? De Sollicitatiecoach helpt jou bij het maken van de juiste eerste indruk. Van spellingscontrole tot de puntjes op de ĂŻ. BELASTING TERUGVRAGEN Je kan aardig wat geld terugkrijgen van de belasting, maar hoe werkt die belastingaangifte ook alweer? The B-team van CNV Jongeren loodst je door het aangifteformulier en vraagt samen met jou belasting terug. Het hele jaar door trouwens. KORTING OP JE VERZEKERINGEN Als kers op de taart krijg je als CNV Jongerenlid korting op verzekeringen. Als je 18 jaar bent geworden, moet je namelijk zelf je (zorg)verzekeringen regelen. Als lid van CNV Jongeren krijg je korting op je zorgverzekering bij CZ en ook voor je auto-, brommer- aansprakelijkheids- of reisverzekering hebben wij korting voor je geregeld.

derealist 23 CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 23

20-12-13 10:17


I

REALISTEN.

I

CNVJONGEREN.

LID WORDEN? WWW.CNVJONGEREN.NL

CNVJ-1213-REALISTEN#2.indd 24

20-12-13 10:18

De realist  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you