Page 1

Vremuri de altădată !

Realizator:Coștiug Iuliana-Narcisa Prof. Îndrumător:Rotariu Maria Colegiul National Mihai Eminescu Suceava


Tradiții și obiceiuri de iarnă - mai frumoase ca niciodată Comuna Udeşti

Motto : Fără obiceiurile şi tradiţiile noastre, fără portul şi limba noastră, nu am putea să ne numim români.


Oamenii care au adus trecutul la viață Nume:Saveta Jescu Vârstă:87 ani Ocupaţie actuală: casnică Costumele jandarmilor şi turcilor sunt confecționate de ea însăşi. Talentul l-a moștenit de la mama ei. Nume:Mihăiescu Elena Vârstă:57 ani Ocupaţie:bunica mea (casnică)


Nume: Crainiciuc Verginia Vârstă: 62 de ani Ocupaţie:casnică

nume: Maria Prisăcaru Vârstă: 88 de ani Ocupaţie actuală:casnică


Obiceiul românesc rămâne neschimbat Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în fiecare colţ din ţară reînvie datini şi obiceiuri frumoase care-i unesc pe oameni. Cu această ocazie se fac urări de belşug, sănătate, bucurie, hărnicie. Crăciunul este sărbătoarea Naşterii lui Iisus Hristos, care ţine 3 zile şi aduce în casele creştinilor obiceiuri şi tradiţii.


În toiul pregătirilor Oamenii pregăteau cu o săptămână înainte de venirea sărbătorilor , sarmalele (care se făceau din crupe), caltaboșii , cârnații pentru piftie , răcituri, etc. De asemenea, un alt obicei se referă la Moşii de Crăciun , obicei care constă în coacerea colăceilor de post înainte de Crăciun şi de dulce de Crăciun. Colăceii se dăruiesc colindătorilor cărora li se mai dau nuci și mere. Tăierea porcilor este de asemenea un obicei foarte vechi şi se face de Ignat sau de Ajun, ocazie când, copiii se bucură pentru că vor sta călare pe porc, vor mânca din ureche şi din fruntea porcului ca să le fie bine tot anul şi să stea „în frunte”.


Vin mascații ... Mascații (tinerii) care erau câte 4 echipe în tot satul își începeau programul de pe 24 decembrie, adică in Ajunul Crăciunului și mergeau cu muzica (fanfara cu trompete, acordeoane, tobe etc), la fetele tinere, dar și la gospodarii satului care erau mai înstăriți.


Personajele cetei

Ursul ţiganul

turcul

dama căluţul

jandarmul

moşul baba

capra


Căciula turcului Căciula turcului era făcută dintr-o căciulă de miel, acoperită cu un voal peste care se pune o coroniță cu flori, fonde, mărgele (de diferite culori), care se cos după preferințele fiecăruia.


De An Nou așa se ură… “Aho , aho, dragi gospodari, Mâine anul se-nnoiește, Plugusorul se pornește. Plugușor cu patru boi, Plugușor mânat de noi, La bucurii și la nevoi. Vă rog nu vă supărați, C-am venit și v-am urat, Asta-i datina străbună de la tată de la mumă. De an nou așa se ură; Viorei, flăcăii mei, Adunați-vă din văi Și sunați din zurgălăi Și mai strigați o dată Hăăăăăi , hăăăăi … Aș mai ura, aș mai ura, Dar mă tem c-o însera Că nu suntem de ici-colea, Da ' suntem de la Nitoc. Unde-ngheață apa-n cioc, Și sarmalele la foc, Laptele-n doniță și mamaliga pe poliță. Viorei, flăcăii mei, Mai sunați din zurgălăi și mai strigați o dată Hăăăăăăăi , hăăăăăăăi … “ Culeasă de la mătuşa Saveta


Costumul jandarmului era alcătuit din, decorații, poleții (din carton), fonde ( 3tricolore), iar la ipoleții trebuie puse franjurile (galbene din carton).


Țiganul Țiganul are coif cu păr de cal, costumație roșie, curele cu nasturi, ciurul, iar pe obraz tăciune.


Impresii personale După terminarea proiectului “Vremuri de altădată”, mi-am dat seama de importanţa tradiţiilor şi de valoarea lor. Dar din păcate, aceste datini străbune se pierd odată cu trecerea timpului. Dacă toată lumea ar înţelege acest lucru, am putea realiza imposibilul, adică am putea da viaţă obiceiurilor şi tradiţilor neamului românesc.Pentru că știm cu toții că trecutul ne reprezintă în fața întregii omeniri.

Vremuri de altadata de Costiug Iuliana  

Proiect premiat la concursul Vremuri de altadata de la Colegiul National Mihai Eminescu Suceava, editia din 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you